Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-02-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [02] ΔΙΑΛΟΓΟ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο Ν. ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ
  • [03] ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΠΝΟ
  • [04] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ FABRIZIO FERRI ΣΤΟ ΜΜΣΤ
  • [05] ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "ΚΑΜΕΡΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ" ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΑΝ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ - ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Δ΄
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
  • [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΡΕΣΙΤΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
  • [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΟΛΙΕΡΟΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ
  • [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «Ο ΤΣΑΡΛΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ
  • [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΡΩΜΑΪΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ» ΤΟΥ H.
  • [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
  • [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΑΝΑΠΟΛΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΛΙΑ» ΣΤΟ Ε΄

  • [01] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2006 (10:36 UTC+2)

    Η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης μπορεί, θέλει και εργάζεται για την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτονικών κρατών, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Συνόδου των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών των χωρών-μελών που μετέχουν στη Διαδικασία Συνεργασίας της Ν.Α. Ευρώπης που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

    Ο κ.Καραμανλής απευθυνόμενος στους υπουργούς Οικονομίας των χωρών μελών που μετέχουν στην Σύνοδο τόνισε ότι η ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης έχει όλες τις προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί ένα άλμα οικονομικής ανάπτυξης και επισήμανε ότι η Ελλάδα αποβλέπει στην περαιτέρω ανάπτυξη συνεργιών στο οικονομικό αλλά και επιστημονικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τομέα. Αναφερόμενος ειδικότερα στον ρόλο της Ελλάδος ο κ.Καραμανλής υπογράμμισε ότι διαθέτει σημαντική παρουσία στις χώρες της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων με 3.500 ελληνικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται στην περιοχή και 800 καταστήματα τραπεζών ελληνικών συμφερόντων να βρίσκονται σε λειτουργία. Ταυτόχρονα η Ελλάδα, ανέφερε ο κ.Καραμανλής, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές, με τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί να ανέρχονται σε οκτώ δισ.ευρώ και τις ελληνικές επενδύσεις να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στην Αλβανία, στην ΠΓΔΜ, στη Σερβία-Μαυροβούνιο, την δεύτερη θέση στην Βουλγαρία και την τρίτη στην Ρουμανία, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας μπορεί να λειτουργήσει ως πύλη εισόδου επιχειρήσεων στην ΝΑ Ευρώπη.

    Σε αναφορά στην ελληνική οικονομία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή επιτυγχάνεται σταδιακά και παράγονται σημαντικά αποτελέσματα και απαρίθμησε στους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών της Συνόδου τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί σε 15 επιμέρους τομείς της οικονομίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων την φορολογική μεταρρύθμιση, τον αναπτυξιακό νόμο, τη νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων, το νέο πλαίσιο λειτουργίας των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας και φυσικού αερίου και την ενίσχυση των οικονομικών διπλωματικών σχέσεων. Ο κ.Καραμανλής στις επιμέρους αναφορές του για την ελληνική οικονομία επισήμανε ότι προετοιμάζεται η σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα.

    Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στις χώρες της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, επισημαίνονοντας ότι είναι η μόνη υπεύθυνη και διορατική επιλογή για την ανάπτυξη της περιοχής, προσθέτοντας ότι οι ρυθμοί μεταρρυθμίσεων δεν είναι πάντα ικανοποιητικοί και οι λύσεις θα δοθούν από τις ίδιες τις επιμέορυς χώρες της περιοχής.

    Η Ελλάδα έχει την τρέχουσα περίοδο την προεδρία της Διαδικασίας Συνεργασίας της ΝΑ Ευρώπης. Στη Σύνοδο μετέχουν οι Υπουργοί Οικονομίας από δέκα χώρες της περιοχής, καθώς επίσης εκπρόσωποι της Αυστριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Γραφείου Ειδικού Συντονιστή για το Συμβούλιο Σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη. Οι χώρες που εκπροσωπούνται στην σημερινή συνάντηση είναι, πέραν της Ελλάδας, οι εξής: Αλβανία, Βουλγαρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ρουμανία, Τουρκία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Σερβία και Μαυροβούνιο, Κροατία και Μολδαβία. Μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της Συνόδου των Υπουργών Οικονομίας των χωρών που μετέχουν στη Διαδικασία Συνεργασίας της Ν.Α. Ευρώπης.

    [02] ΔΙΑΛΟΓΟ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο Ν. ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2006 (17:58 UTC+2)

    Διάλογο για τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, χωρίς προκαταλήψεις και φόβο, ζήτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο κ. Νίκος Γκαργκάνας, παρουσιάζοντας την Ετήσια Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2005-06, εμφανίστηκε κατ'αρχήν αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας το 2006, εκτιμώντας ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα παραμείνει υψηλός στο 3,5%, ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 3,2%.

    Ωστόσο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα διαρθρωτικά προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία. Ιεραρχώντας αυτά, ανέφερε κατ'αρχήν την έντονη ανισοκατανομή πλούτου τόσο μεταξύ των κοινωνικών ομάδων όσο και μεταξύ των γεωγραφικών περιοχών της χώρας. Η υφιστάμενη κοινωνική ανισότητα, όπως είπε, αντανακλάται στο γεγονός ότι τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας ενδημούν σε συνταξιούχους και άλλες κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

    Προκειμένου να είναι σε θέση ο Κρατικός Προυπολογισμός να ασκήσει αποτελεσματική αναδιανεμητική πολιτική, ενισχύοντας οικονομικά τις ομάδες αυτές, ο κ. Γκαργκάνας ζήτησε να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή επί σειρά ετών, ώστε να επιτευχθούν μακροπρόθεσμα δημοσιονομικά πλεονάσματα και μείωση του δημοσίου χρέους.

    Ταυτοχρόνως, πρόσθεσε, απαιτείται η λήψη διαρθρωτικών μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της γήρανσης του πληθυσμού και την έγκαιρη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Την τελευταία την χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας προκειμένου οι δημοσιονομικές πιέσεις που θα προέλθουν από τη γήρανση του πληθυσμού, να αντιμετωπιστούν με τρόπο που θα είναι κοινωνικά δίκαιος και δεν θα επηρεάζει τις μακροχρόνιες προοπτικές της οιονομίας. Ο κ. Γκαρκγάνας έσπευσε, ωστόσο, να αποσαφηνίσει ότι η αντιμετώπιση του ασφαλιστικού ζητήματος δεν νοείται με αύξηση των εισφορών ή μείωση των συντάξεων, αλλά κυρίως με ενίσχυση του τρίτου πόλου, δηλαδή της ιδιωτικής ασφάλισης.

    Στις διαρθρωτικές αδυναμίες ο διοικητής της ΤτΕ ενέταξε και την εμμονή του υψηλού ποσοστού ανεργίας παρά τους θεαματικούς ρυθμούς ανάπτυξης που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία. Χαρακτήρισε απαράδεκτα υψηλό το ποσοστό της ανεργίας και επεσήμανε ότι η επέκταση του μέτρου της μερικής απασχόλησης θα λειτουργούσε προς την σωστή κατεύθυνση. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το ποσοστό της μερικής απασχόλησης στην Ελλάδα είναι 4% έναντι 16% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε.

    Τάχθηκε μάλιστα υπέρ της υιοθέτησης της Οδηγίας "Μπολκεστάιν", την οποία χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη. Όπως είπε ο κ. Γκαργκάνας, σε μία οικονομία όπως η ελληνική, στην οποία το 75% του ΑΕΠ προέρχεται από υπηρεσίες, η υιοθέτηση της οδηγίας θα επέφερε διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα ενίσχυαν τον ανταγωνισμό προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

    Για την "κόντρα" Τραπεζών - ΟΤΟΕ αναφορικά με την κατάργηση της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας, ο κ. Γκαργκάνας δεν έλαβε θέση. Ωστόσο, όπως είπε, η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να κριθεί εκ του αποτελέσματος, δηλαδή κατά πόσο υπό το νέο καθεστώς οι εργαζόμενοι θα επιτύχουν ή όχι υψηλότερες μισθολογικές αυξήσεις. Πάντως, σε γενικές γραμμές, η ΤτΕ πρεσβεύει ότι οι μισθολογικές αυξήσεις θα πρέπει να είναι συμβατές με τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών. Τούτο θα συμβάλει στην ανακοπή της περαιτέρω διάβρωσης της ανταγωνιστικότητας, η οποία άλλωστε ευθύνεται για την εκτίναξη του ελλείμματος του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών στο 7,8% του ΑΕΠ το 2005.

    [03] ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΠΝΟ

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2006 (16:38 UTC+2)

    Ομόφωνα αποφάσισαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) που συνεδρίασαν σήμερα να αναστείλουν την απεργιακή τους κινητοποίηση που διαρκούσε για όλα τα υπό ελληνική σημαία πλοία- ανάμεσά τους και τα ακτοπλοϊκά επιβατηγά- οχηματαγωγά - από το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου και έληγε αύριο τα ξημερώματα.

    Μετά την αναστολή της απεργίας των ελλήνων ναυτικών όλα τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία που παρέμεναν ακινητοποιημένα στο πειραϊκό λιμάνι αλλά και της Πάτρας θα λύσουν τους "κάβους" τους στις 6 μ.μ. σήμερα.

    Μετά την αναστολή δεν αποκλείεται η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να ζητήσει από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη και την άρση της πολιτικής επιστράτευσης που έχει επιβληθεί στους ναυτικούς για ακτοπλοϊκά πλοία τα ξημερώματα της 22ας Φεβρουαρίου.

    Νωρίτερα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, σε ερώτηση σχετική με σημερινό δημοσίευμα των «Νέων» -σύμφωνα με το οποίο η απόφαση της πολιτικής επιστράτευσης δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ με ημερομηνία προηγούμενη και ενώ η κυβέρνηση συνέχιζε τον διάλογο με τους ναυτεργάτες- δήλωσε: «Ο διάλογος του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με την ΠΝΟ τέλειωσε αργά προχθές το βράδυ και όταν η κυβέρνηση ενημερώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό ότι οι συνομιλίες δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, προχώρησε στην συγκεκριμένη απόφαση, κάνοντας χρήση των συνταγματικών δικαιωμάτων. Οι συνομιλίες κατέρρευσαν τουλάχιστον μία ώρα πριν από την εκπνοή της μέρας με την ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου».

    Σε παρεπόμενη ερώτηση (που παρέπεμπε σε σχετικό δημοσίευμα του «Έθνους») ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «όταν εξελίσσεται μια κατάσταση, είναι φυσικό η κυβέρνηση να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Αλίμονο αν μια κυβέρνηση δεν είχε τη φροντίδα να προετοιμάζει εκείνα, που ενδεχομένως πρέπει να αποφασίσει».

    Εξάλλου, σε ερωτήσεις συναφείς με το θέμα της πολιτικής επιστράτευσης, ο κ. Αντώναρος παρατήρησε ότι «σημασία έχει να επιλυθεί το θέμα με ήρεμο τρόπο, ώστε με την ομαλοποίηση της κατάστασης στα λιμάνια να συνεχισθεί από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και τους εκπροσώπους των ναυτεργατών ο διάλογος, που είχε διακοπεί χωρίς την ευθύνη της κυβέρνησης».

    Σε ερώτηση σχετική με δήλωση του βουλευτή Ν. Γεωργιάδη (περί της ανάγκης πολιτικής επιστράτευσης των δημοσιογράφων) ο κ. Αντώναρος παρατήρησε ότι δεν γνωρίζει τη συγκεκριμένη δήλωση, πάντως σημείωσε ότι «η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται απόψεις που προτείνουν μέτρα κατά των δημοσιογράφων».

    Επίσης σε ερώτηση σχετική με τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΠΝΟ, κατά τις οποίες δεν ετέθη από τους ναυτεργάτες θέμα μείωσης της φορολογίας και άρα δεν είχε νόημα η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο κ. Αντώναρος ανέφερε ότι «όλα όσα είπε ο κ. Ρουσόπουλος ανταποκρίνονται 100% στην πραγματικότητα».

    Αναφορικά, εξάλλου, με τη δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Στρατάκη (να χρησιμοποιηθούν πλοία με ξένη σημαία για τη μεταφορά των εμπορευμάτων), ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «εξωφρενική άποψη» την συγκεκριμένη πρόταση και διερωτήθη «αν το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί την άποψη ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση να φτιάξει κάποιον απεργοσπαστικό μηχανισμό δρομολογώντας πλοία με ξένη σημαία. Αυτό είναι το ενδιαφέρον του ΠΑΣΟΚ για τους ναυτεργάτες;»

    Τέλος σε ερώτηση, «αν ο κ. Κεφαλογιάννης έχει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης», ο κ. Αντώναρος ανέφερε ότι «μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ο κ. Κεφαλογιάννης θα συνεχίσει τον διάλογο».

    Εξάλλου, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, αναφερόμενος, στη Βουλή, στην πρόταση του κ. Στρατάκη, αναρωτήθηκε εάν αποτελεί επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ η δρομολόγηση πλοίων με ξένο πλήρωμα σε περιόδους κρίσεων, ενώ διευκρίνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για πολιτική επιστράτευση δεν βασίστηκε στο καταργηθέν Προεδρικό Διάταγμα περί Γενικής Επιστράτευσης όπως είπε το ΠΑΣΟΚ, αλλά στο Προεδρικό Διάταγμα περί Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης του 1974.

    [04] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ FABRIZIO FERRI ΣΤΟ ΜΜΣΤ

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2006 (13:16 UTC+2)

    Σαράντα φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων, που απεικονίζουν διάσημους ηθοποιούς, φωτομοντέλα, γνωστούς καλλιτέχνες αλλά και εικόνες από χορούς, θα παρουσιάζονται από αύριο Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου έως τις 9 Απριλίου, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

    Πρόκειται για την έκθεση του φωτογράφου Fabrizio Ferri με τίτλο «Αισθησιασμός και κομψότητα» που διοργανώνει το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 18ης Διεθνούς Φωτογραφικής Συγκυρίας «Photosynkyria 2006», με πρόσωπα που ενσαρκώνουν την αναλλοίωτη ομορφιά μέσα στο χρόνο ή πρόσωπα απ' όπου αναδύεται δυναμικά ο εσωτερικός τους χαρακτήρας, πλάι σε φωτογραφίες στις οποίες πρωταγωνιστεί το ανθρώπινο σώμα.

    Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν αύριο, στις 8.30, ενώ στις 10 Μαρτίου, στις 8.00 το βράδυ, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ο Fabrizio Ferri θα συναντήσει το κοινό και θα μιλήσει για το πολύπλευρο έργο του και τις καλλιτεχνικές του αναζητήσεις.

    Ο Fabrizio Ferri, ένας από τους πλέον περιζήτητους φωτογράφους σε διεθνές επίπεδο, έχει φωτογραφήσει τις ωραιότερες και γοητευτικότερες γυναίκες του κόσμου. Η Monica Bellucci, η Penelope Cruz, η Julia Robert, η Susan Sarandon, η Noemi Cambell, η Charlize Theron, η Fernanda Tavares, και η Madonna είναι μερικές από τις διάσημες σταρ που ο φακός του καλλιτέχνη έχει αποθανατίσει στη διάρκεια της καριέρας του.

    Η έκθεση θα λειτουργεί Τρίτη έως Σάββατο 10.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00 και Κυριακή 11.00 - 15.00.

    [05] ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "ΚΑΜΕΡΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ" ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΑΝ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2006 (23:50 UTC+2)

    Την ρήση «Μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις» επιβεβαιώνει η έκθεση «Κάμερα και Ιστορία, 100 χρόνια Ελληνικού Ενημερωτικού Κινηματογράφου» που εγκαινιάστηκε σήμερα στο Πολεμικό Μουσείο.

    Η έκθεση που συνδιοργάνωσαν το Πολεμικό Μουσείο και το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Αθανασίου Μπότση», έχει θέμα τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της χώρας μας, όπως αυτά αποθανατίστηκαν από τους κινηματογραφιστές - εικονολήπτες της κάθε εποχής και καταγράφηκαν από τους φωτορεπόρτερς. Στην έκθεση περιλαμβάνονται φωτογραφικά θέματα από τους Βαλκανικούς Πολέμους, την Απελευθέρωση, την ελληνική παρουσία στον πόλεμο της Κορέας, τον Κυπριακό Απελευθερωτικό Αγώνα και την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

    Την έναρξη της έκθεσης κήρυξαν ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος.

    «Ο 20ος αιώνας έχει καταγραφεί στην ιστορία, ως αιώνας των μεγάλων κατακτήσεων. Θα εστιάσω σε δύο από τα σημαντικότερα γεγονότα του 20ου αιώνα, τους δύο Παγκόσμιους πολέμους και την εξέλιξη των οπτικοακουστικών μέσων, τα οποία η έκθεση αυτή συνδυάζει» είπε ο κ. Ρουσόπουλος υπογραμμίζοντας τη σημασία της εικόνας στην κατανόηση των ιστορικών γεγονότων.

    Στη συνέχεια, ο κ. υπουργός αναφέρθηκε και στο πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην Βουλή που αφορά στην δημιουργία ενιαίου εθνικού οπτικοακουστικού αρχείου. «Η συλλογή του ιστορικού οπτικοακουστικού υλικού, που φυλάσσεται στα υπουργικά αρχεία και στα αρχεία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, αποτελεί ένα μοντέλο οργάνωσης και για τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες», είπε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Το περιεχόμενο της έκθεσης αποτελεί τιμή για την Ιστορία της Ελλάδας, καθώς κανένας άλλος λαός δεν έχει παρόμοια ιστορία, ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος.

    Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος τονίζοντας την σημασία του έργου των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από το τηλεοπτικό πρόσωπο που προβάλλεται και οι πρόεδροι του Πολεμικού Μουσείου, υποστράτηγος Ανδρέας Παπασπύρου και του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Μπότση Σπύρος Αβαρκίωτης.

    Κατά την τελετή των εγκαινίων απονεμήθηκαν Τιμητικές Διακρίσεις στους εικονολήπτες Βασίλη Δριμαρόπουλο, Γιάννη Καλοβυρνά, Αντώνη Κουρτικάκη, Μιχάλη Μπένο, Νίκο Μπιμπιλή και Δημήτρη Μποντικούλη για την πολύχρονη και επιτυχημένη διαδρομή τους στην ενημέρωση της κοινής γνώμης. Απονεμήθηκε επίσης Τιμητική Διάκριση στον Ταξίαρχο Κωνσταντίνο Κουντρουβέλη για την συμβολή του στη δημιουργία της Τηλεόρασης Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία έκανε την πρώτη της εκπομπή το 1965.

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ - ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 23ΗΣ INFACOMA ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ "Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ"

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2006 (18:54 UTC+2)

    ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 23ΗΣ INFACOMA ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ»

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2006

    ΩΡΑ 20:30

    Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να εγκαινιάσω την Infacoma 2006, την 23η Διεθνή Έκθεση Δομικών και Μονωτικών Υλικών, Κουφωμάτων, Ειδών Υγιεινής, Ψύξης, Θέρμανσης, Ηλιακής Ενέργειας και Τεχνολογίας.

    Η 23η Infacoma έχει καταγραφεί ως η σημαντικότερη έκθεση στον τομέα της δόμησης και κατ' επέκταση ενός μεγάλου αριθμού διαφορετικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο Καινοτομία - Ανάπτυξη - Ανταγωνιστικότητα. Είναι άλλωστε το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές πολιτικές μας για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας.

    Με το διεθνές κύρος του εθνικού εκθεσιακού μας φορέα, της HELEXPO, με την πολύχρονη πείρα και τεχνογνωσία που διαθέτει, καταφέραμε και φέτος να διοργανώσουμε μία κλαδική έκθεση υψηλών προδιαγραφών.

    Το αποδεικνύει ο μεγάλος αριθμός των συμμετοχών από Ελλάδα και εξωτερικό. Προμηθευτές πρώτων υλών, βιομηχανίες μεταποίησης, τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρείες, πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες, οικοδομικές επιχειρήσεις, διακοσμητές και άλλοι επαγγελματίες του κλάδου, συμμετέχουν στην έκθεση προκειμένου να αναζητήσουν νέες αγορές, νέα προϊόντα, νέες υπηρεσίες. Θέλοντας να υλοποιήσουν νέα επιχειρηματικά σχέδια.

    Η 23η INFACOMA υλοποιεί το στρατηγικό επιχειρησιακό σχεδιασμό της HELEXPO. Φέρνει εμπορικούς επισκέπτες και εκθέτες από τις 30 Ηelexpo Countries, είναι δηλαδή οι χώρες που περιβάλλουν την Ελλάδα σε ακτίνα 1500 χιλιομέτρων περίπου.

    Στις χώρες αυτές η HELEXPO αναπτύσσει ένα δυναμικό πρόγραμμα προβολής σε μέσα ενημέρωσης και πραγματοποίησης Road Shows και συνεργασίες με Συνδέσμους, Επιμελητήρια, Παγκόσμια Κέντρα Εμπορίου και συνεργάτες.

    Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και για το νέο θεσμό της βράβευσης καινοτόμων προϊόντων από Ειδική Επιτροπή. Αυτή η πρωτοβουλία αναγνωρίζει και προβάλλει τις προσπάθειες επενδυτών και επιχειρηματιών του κλάδου, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

    Τον εμπορικό χαρακτήρα της έκθεσης εγγυάται και αναδεικνύει το πρόγραμμα προκαθορισμένων εμπορικών συναντήσεων Expopartenariat στο οποίο μπορεί να συμμετέχει κάθε εμπορικός επισκέπτης που επιθυμεί να κερδίσει χρόνο, να απολαύσει μεγαλύτερη εξυπηρέτηση, και βέβαια, να μεγιστοποιήσει τα εμπορικά αποτελέσματα της επίσκεψής του.

    Είμαι σίγουρος ότι η 23η INFACOMA θα φέρει τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις στο προσκήνιο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και ειδικότερα του ενδιαφέροντος των ανθρώπων του τεχνικού κόσμου της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης. Θα δώσει τη δυνατότητα τόσο στους εκθέτες όσο και στους επισκέπτες να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες προβολής και διείσδυσης στις γειτονικές αναδυόμενες αγορές.

    Σας εύχομαι πολλές και καλές επιχειρηματικές συμφωνίες.

    Και σε σας κ. Πρόεδρε συνεχείς εκθέσεις διεθνείς, για την προβολή και ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης

    Συγχαρητήρια,

    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Δ΄ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ "ΧΑΡΙΣΙΟΣ ΜΕΓΔΑΝΗΣ" ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

    Κοζάνη, 23 Φεβρουαρίου 2006 (15:41 UTC+2)

    Επίσκεψη στο Νομάρχη Κοζάνης κ. Ιορδάνη Ανδρεάδη, πραγματοποίησαν οι μαθητές της Δ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης «Χαρίσιος Μεγδάνης» στα πλαίσια του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης.

    Οι μαθητές ως μικροί δημοσιογράφοι και με απώτερο στόχο την έκδοση μαθητικής εφημερίδας υπέβαλαν με παρρησία, ευφράδεια, ευαισθησία και ειλικρίνεια ερωτήσεις στο Νομάρχη σχετικά με τα προβλήματα του Νομού. Το κυκλοφοριακό, οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια, τα πάρκα, η προσπελασιμότητα των ΑμΕΑ, οι αθλητικές υποδομές, η καθαριότητα των πόλεων αλλά και η ανεργία, οι τρόποι με τους οποίους παίρνονται οι αποφάσεις και γίνονται οι χρηματοδοτήσεις έργων, ήταν μερικά από τα θέματα που έθιξαν οι μαθητές στην κουβέντα τους με τον κ. Ανδρεάδη, δείχνοντας έτσι την οξύνοια, την αντιληπτικότητά και την ευαισθησία που έχουν για ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα ζωής μικρών και μεγάλων.

    Ο κ. Νομάρχης αφού άκουσε με προσοχή όλες τις ερωτήσεις των μαθητών απάντησε στα ερωτήματα τους, τους εξήγησε ποιες είναι οι αρμοδιότητες και ευθύνες του Νομάρχη, με ποιον τρόπο λαμβάνονται οι αποφάσεις και πόσο σημαντικό πράγμα είναι η συμμετοχή του καθενός στα κοινά για τη συλλογική προκοπή και το κοινό καλό.

    Επιβραβεύοντας την πρωτοβουλία των μαθητών και των δασκάλων να τον επισκεφθούν, και να συνομιλήσουν μαζί του ως μελλοντικοί δημοσιογράφοι για τα προβλήματα του Νομού, ο Νομάρχης Κοζάνης αποχαιρέτησε τα παιδιά διαβεβαιώνοντάς τα ότι θα σταθεί αρωγός στην έκδοση της εφημερίδας και σε άλλες μαθητικές δράσεις που συνδέουν το σχολείο με την ευρύτερη κοινωνία και αποδεικνύουν πως οι μαθητικές κοινότητες είναι εστίες δημιουργίας, ολόπλευρης καλλιέργειας και προβληματισμού.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΕΙ

    Κοζάνη, 23 Φεβρουαρίου 2006 (15:01 UTC+2)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας κ. Στέργιο Γκανάτσιο είχε σήμερα, Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2006 και ώρα 12.00 στο ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας κ. Ανδρέας Λεούδης. Το θέμα της συνάντησης ήταν η πορεία του παραρτήματος του ΤΕΙ Γρεβενών. Στη συνάντηση συμμετείχε και Νομάρχης Γρεβενών κ. Δ. Ρίγγος.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας κ. Ανδρέας Λεούδης έκανε την ακόλουθη δήλωση.

    «Αποφασίσαμε και προχωράμε με πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα τη δημοπράτηση του έργου ΤΕΙ Γρεβενών το οποίο θα μπορεί με τα νέα του κτιριακά δεδομένα να στεγάζει στο maximum της λειτουργίας του 3.000 σπουδαστές. Αισιοδοξούμε ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Γ' ΚΠΣ, από το ΠΕΠ Δυτ. Μακεδονίας και μάλιστα από τα bonus, δηλαδή τους επιπλέον πόρους, που θα πάρει το πρόγραμμα μας λόγω του ότι είναι από τα πρώτα προγράμματα στη χώρα.

    Σε τέτοιου είδους έργα υπάρχουν πολλές συνιστώσες. Η κυρίαρχη όμως συνιστώσα είναι η πολιτική βούληση που για το συγκεκριμένο έργο υπάρχει και έχει εκφραστεί από το Βουλευτή Γρεβενών και συντοπίτη μας Υφυπουργό κ. Χρήστο Φώλια που έχει οραματιστεί αυτό το έργο. Μας έχει δώσει εντολές για σφιχτά χρονοδιαγράμματα ούτως ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ευελπιστούμε να υποδεχτούμε τους φοιτητές από τη σπουδαστική περίοδο 2007 - 2008.

    Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό κ. Φώλια για τη στήριξη του, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου. Επίσης, τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας κ. Γκανάτσιο και τη Γενική Συνέλευση που πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα προχωρήσει στην τελική της έγκριση για τη δημιουργία των τριών τμημάτων στο ΤΕΙ Γρεβενών.

    Το χρόνιο αίτημα των Γρεβενιωτών για τη δημιουργία ΤΕΙ για πρώτη φορά παίρνει σάρκα και οστά με τη Νέα Διακυβέρνηση που αποδεικνύει εμπράκτως την πολιτική της για την περιφερειακή ανάπτυξη».

    [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΡΕΣΙΤΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2006 (14:48 UTC+2)

    Την ερχόμενη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, στις 21:00, στην αίθουσα Θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ μουσικής δωματίου για βιόλα και πιάνο. Παίζουν, Δημήτρης Δελφινόπουλος, βιόλα και Νίκος Ζαφρανάς, πιάνο.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2006 (14:46 UTC+2)

    Την ερχόμενη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, στις 18:30, συνεχίζεται ο κύκλος μαθημάτων κουκλοθέατρου «Κύκλος είναι και κυλάει, άχρηστο είναι αλλά μιλάει», στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

    Πρόκειται για ένα εργαστήρι κουκλοθέατρου που θα ολοκληρωθεί σε 14 μαθήματα για παιδιά Γ', Δ' και Ε' τάξεων δημοτικού με υπεύθυνες την Εύη Χατζημητάκου και την Φωτεινή Καριωτάκη.

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΟΛΙΕΡΟΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2006 (14:44 UTC+2)

    Αύριο (Παρασκευή), στις 10:00, στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου, η θεατρολόγος - συγγραφέας Ελευθερία Μπάκα, θα παρουσιάσει σε παιδιά της Γ' και Δ' τάξης του Δημοτικού το έργο «Γιατρός με το στανιό» του Μολιέρου και θα ακολουθήσει θεατρικό παιχνίδι.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «Ο ΤΣΑΡΛΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ»

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2006 (14:42 UTC+2)

    Την ερχόμενη Δευτέρα 27 και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, στις 10:00, στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου, η θεατρολόγος - σκηνογράφος, Μαρία Καβαλιώτη, θα παρουσιάσει σε παιδιά της Γ' και Δ' δημοτικού ένα πρόγραμμα θεατρικού παιχνιδιού και δραματοποίησης του έργου «Ο Τσάρλυ και το εργοστάσιο της σοκολάτας» του Roald Dahl. Τα παιδιά παίζοντας θα έρθουν σε άμεση επαφή με το βιβλίο και τις πρακτικές του θεάτρου.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΡΩΜΑΪΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ» ΤΟΥ H. BERLIOZ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2006 (14:41 UTC+2)

    Η Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων της αντιδημαρχίας Πολιτισμού διοργανώνει συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 1 Μαρτίου, στις 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με έργα των:

    - H. Berlioz: Ρωμαϊκό καρναβάλι Εισαγωγή op. 6

    - Γ. Σαχινίδη: Κοντσέρτο για κοντραμπάσο, σε 1η παγκόσμια εκτέλεση με σολίστ

    τον Ευγένιο Πολίτη

    - Συμφωνία αρ. 10 του F. Schubert σε 1η πανελλήνια εκτέλεση.

    Την ορχήστρα διευθύνει ο Κάρολος Τρικολίδης.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη με προσκλήσεις τις οποίες το κοινό μπορεί να τις προμηθεύεται από τη Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων, Κουντουριώτου 17, τηλ.: 2310538440, 538491.

    Λίγα λόγια για τα έργα:

    - Στην εισαγωγή του H. Berlioz, το κύριο θέμα «έρωτας» το ακούμε από το αγγλικό κόρνο λίγο μετά την ορμητική εισαγωγή της ορχήστρας. Το δεύτερο θέμα είναι το ρεφρέν του χορωδιακού «στο καρναβάλι». Το χορευτικό ξεφάντωμα εκφράζεται με το ζωηρό ρυθμό του Saltarello που κυριαρχεί και συνδυάζεται με το θέμα του έρωτα.

    - Το κοντσέρτο για κοντραμπάσο και ορχήστρα op. 6 του Γ. Σαχινίδη αποτελεί ίσως το μοναδικό δείγμα κλασικής-ρομαντικής γραφής και είναι δομημένο σε τρία μέρη κατά τα πρότυπα της κλασικής μορφής του κοντσέρτου (γρήγορο- αργό- γρήγορο).

    - Το πρώτο μέρος της 10ης συμφωνίας του Schubert είναι γραμμένο σε φόρμα σονάτας με ένα χαρακτηριστικά λυρικό δεύτερο θέμα στα τσέλα Το αργό μέρος συνδυάζει την ποιητική διάθεση της 8ης συμφωνίας με τη μελαγχολία και τη μοναξιά της Winterreise. Το τρίτο μέρος, είναι ένα scherzo, με πυκνή αντίστιξη.

    [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2006 (14:40 UTC+2)

    Το Συμβούλιο του Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το έτος 2006, διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής της Πηγής Αναστασιάδου.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, στις 20:30, στον εκθεσιακό χώρο του Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος (Π. Συνδίκα 24). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 10 Μαρτίου.

    [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΑΝΑΠΟΛΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΛΙΑ» ΣΤΟ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2006 (14:38 UTC+2)

    Το Συμβούλιο του Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος διοργανώνει μουσική βραδιά με θέμα «Αναπολώντας τα παλιά», την Τετάρτη 1 Μαρτίου, στις 20:00, στο κινηματοθέατρο «Άνετον». Στην εκδήλωση θα εμφανιστεί το μουσικό συγκρότημα του συλλόγου Λεχριτών Θεσσαλονίκης ο «Διόνυσος» (Παλαιοί Κανταδόροι).

    Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 23 February 2006 - 19:14:29 UTC