Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-02-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
  • [02] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ"
  • [03] ΤΕΤΡΑΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΑΔΕΔΥ ΑΥΡΙΟ - 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ
  • [04] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [05] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Η ΚΑΤΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ
  • [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - "Ο ΤΣΑΡΛΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ
  • [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - "ΑΝΑΠΟΛΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΛΙΑ" ΣΤΟ Ε΄
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ
  • [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - "ΡΩΜΑΪΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ" ΤΟΥ H.
  • [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ
  • [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ

  • [01] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2006 (09:17 UTC+2)

    Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή πραγματοποιείται σήμερα το βράδυ με θέμα την ανεργία, κατόπιν εισηγήσεως του προέδρου του ΣΥΝ, κ.Αλ.Αλαβάνου. Το πρωί ο πρωθυπουργός θα έχει την πρώτη συνάντησή του με το νέο γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ., κ.Λευτέρη Ζαγορίτη. Επίσης, το απόγευμα πραγματοποιείται και η πρώτη συνεδρίαση του διαγραμματειακού οργάνου στη Ρηγίλλης με τη συμμετοχή του κ.Βαγγέλη Μεϊμαράκη όπου εκεί θα γίνει η τελετή παράδοσης και παραλαβής προκειμένου να αναλάβει ουσιαστικά τα καθήκοντά του ο νέος γραμματέας. Ο κ.Ζαγορίτης αναμένεται να πάρει τις κατευθυντήριες γραμμές από τον κ.Καραμανλή για τις δράσεις αλλά και τις προτεραιότητες του κόμματος εν όψει Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών.

    [02] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ"

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2006 (09:24 UTC+2)

    Να κλείσουν οι φυλακές του Γκουάνταναμο στην Κούβα, ζήτησε χθες ο κ.Γιώργος Παπανδρέου, υπό την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρόσθεσε ότι η παγκόσμια ασφάλεια και ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες.

    "Ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα ήθελα και εγώ να προσθέσω τη φωνή μου στις εκκλήσεις για το κλείσιμο των φυλακών του Γκουατάναμο.

    Η παγκόσμια ασφάλεια και ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες για την προστασία των δημοκρατικών κοινωνιών και θεσμών. Αυτοί οι στόχοι όμως, θα πρέπει να προωθηθούν με σεβασμό και διασφάλιση των πολιτικών ελευθεριών και ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως επίσης και των σχετικών διατάξεων του διεθνούς δικαίου.

    Δεν θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία με επιτυχία αν, ως άνθρωποι και ως κοινωνίες, εγκαταλείψουμε τις αξίες τις οποίες πρεσβεύουμε και τις οποίες θέλουμε να διαφυλάξουμε. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε σε κάθε ύποπτο για τρομοκρατικές ενέργειες τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που αυτοί κατηγορούνται ότι προσπαθούν να αποσπάσουν από εμάς.

    Η ανθρώπινη μεταχείριση των κρατουμένων και η κατοχύρωση δίκαιης δίκης, αποτελούν κεκτημένα που είναι προϊόν των αγώνων για την δημοκρατία που έχουν δώσει οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις ανά τoν κόσμο. Θα πρέπει να διαφυλάξουμε αυτά τα επιτεύγματα σε κάθε περίπτωση.

    Οι αρχές και οι αξίες μας είναι σε τελική ανάλυση η καλύτερη απάντηση σε όσους θέλουν να πετύχουν τους πολιτικούς τους στόχους μέσω της βίας και της τρομοκρατίας".

    [03] ΤΕΤΡΑΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΑΔΕΔΥ ΑΥΡΙΟ - 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2006 (17:19 UTC+2)

    Τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι έχουν εξαγγείλει για αύριο (Τρίτη) ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με οικονομικά αιτήματα, ενώ ζητούν να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

    Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη Θεσσαλονίκη στο άγαλμα Βενιζέλου στις 2 το μεσημέρι με τη συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων όλης της Βόρειας Ελλάδας. Στην απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε η ΓΣΕΕ, συμμετέχουν με 4ωρη στάση εργασίας από τις 11πμ έως τις 3μμ και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, εκτός των λεωφορείων της ΕΘΕΛ. Συγκεκριμένα δεν θα κινηθούν τα τρόλεϊ, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, το μετρό, το τραμ και ο προαστιακός. Προβλήματα θα υπάρξουν και στις πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών, καθώς η ΟΣΠΑ (Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας) συμμετέχει στην 4ωρη στάση εργασίας.

    Σημειώνεται, ότι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει πανελλαδική απεργία για τις 15 Μαρτίου.

    Στο μεταξύ, προβλήματα στις συναλλαγές με τις τράπεζες αναμένεται να δημιουργηθούν αύριο λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει προκηρύξει η ΟΤΟΕ.

    Η ΟΤΟΕ, θα πραγματοποιήσει απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία της και αναμένεται να προσέλθει με μεγάλη συμμετοχή των τραπεζοϋπαλλήλων στη γενικότερη απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    Σύμφωνα με τα συνδικάτα, η άρνηση των τραπεζών να προσέλθουν στο διάλογο για την κλαδική σύμβαση είναι μια γενική πρόβα με προοπτική την γενικευμένη ανατροπή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και για την καθιέρωση των ατομικών συμφωνιών μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Μια τέτοια εξέλιξη, προειδοποιούν οι συνδικαλιστές, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή και τα συνδικάτα θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους.

    [04] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2006 (15:23 UTC+2)

    Την Τετάρτη αναμένεται να οδηγηθούν στο εδώλιο του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης οι 5 νεαροί οπαδοί οι οποίοι συνελήφθησαν για τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο γήπεδο της Τούμπας κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα, μεταξύ των ομάδων ΠΑΟΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ.

    Οι 5 οπαδοί οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα ο οποίος άσκησε σε βάρος τους ποινικές διώξεις για φθορές και ρίψεις αντικειμένων εντός αγωνιστικού χώρου. Παράλληλα, ασκήθηκε ποινική δίωξη και θα οδηγηθεί με τακτική δικάσιμο στο Μονομελές Ανηλίκων, 14χρονος Αλβανός ο οποίος επιχείρησε να μπει στο γήπεδο με πλαστό εισιτήριο.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, κατά τη διάρκεια του αγώνα συνελήφθησαν πέντε άτομα, διότι, οι τέσσερις από αυτούς, ενεργώντας από κοινού με άγνωστους οπαδούς, εκσφενδόνισαν κομμάτια τσιμέντου, σπασμένα πλακίδια και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον αστυνομικών και πυροσβεστών, που προσπαθούσαν να κατασβέσουν πυρκαγιά σε καθίσματα του γηπέδου, που πυρπόλησαν οπαδοί . Ο πέμπτος απ΄αυτούς μετά τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, εκσφενδόνισε ένα πλαστικό μπουκάλι νερού κατά των παικτών του Ολυμπιακού, όταν κινήθηκαν προς την ''φισούνα'' για να μεταβούν στα αποδυτήρια. Προανάκριση διενεργεί το Α. Τ. Τούμπας ενώ από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης θα υποβληθεί σχετική αναφορά προς τις αρμόδιες αρχές (Ε.Π.Α.Ε., ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΒΙΑΣ, ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗ).

    Οι 5 ενήλικοι συλληφθέντες, μετά την άσκηση των διώξεων από τον εισαγγελέα, οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο όπου ζήτησαν και πήραν αναβολή για την εκδίκαση της υπόθεσης την προσεχή Τετάρτη.

    [05] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ κ. ΓΙΩΡΓΟ ΤΣΙΟΤΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2006 (16:36 UTC+2)

    Ο υπουργός Μακεδονίας -Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής, το μεσημέρι της Δευτέρας 27/2/06, δέχθηκε στο γραφείο του τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Τσιότρα, με τον οποίο είχε ωριαία συνεργασία.

    Ο κ. Καλαντζής ενημερώθηκε από τον κ. Τσιότρα για όλα τα θέματα που άπτονται των αναπτυξιακών προοπτικών της Κεντρικής Μακεδονίας.

    Στο επίκεντρο βρέθηκαν η πορεία υλοποίησης των έργων του Γ΄ΚΠΣ καθώς και η ένταξη νέων έργων στο Δ΄ΚΠΣ.

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2006 (14:46 UTC+2)

    Μεθαύριο (Τετάρτη), στις 21:00, στην αίθουσα Θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί συναυλία μουσικής δωματίου του τρίο Στέπιτς. Παίζουν η Μάλαμα Χατζή φλάουτο, ο Ζόραν Στέπιτς τσέλο και η Ρωξάνη Κωνσταντινίδου πιάνο.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Η ΚΑΤΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2006 (14:44 UTC+2)

    Την ερχόμενη Πέμπτη 2 Μαρτίου, στις 10:00, στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου, η «Κάτια με τα παραμύθια» θα αφηγηθεί το παραμύθι της «Πέντε νεράιδες αγκαλιά» σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού. Θα ακολουθήσει θεατρικό παιχνίδι και αναπαράσταση κάποιων σκηνών του παραμυθιού από τα ίδια τα παιδιά.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2006 (14:43 UTC+2)

    Μεθαύριο (Τετάρτη), στις 09:00 και στις 11:00, στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου, η καλλιτεχνική ομάδα «Ανά-κατα» παρουσιάζει το πρόγραμμα «Ασφαλώς Κυκλοφορώ» σε παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού ώστε μέσα από ένα θεατρικό παιχνίδι οι μαθητές να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής.

    [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - "Ο ΤΣΑΡΛΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ"

    Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2006 (14:42 UTC+2)

    Σήμερα (Δευτέρα) και αύριο (Τρίτη), στις 10:00, στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου, η θεατρολόγος - σκηνογράφος, Μαρία Καβαλιώτη, θα παρουσιάσει σε παιδιά της Γ' και Δ' δημοτικού ένα πρόγραμμα θεατρικού παιχνιδιού και δραματοποίησης του έργου «Ο Τσάρλυ και το εργοστάσιο της σοκολάτας» του Roald Dahl. Τα παιδιά παίζοντας θα έρθουν σε άμεση επαφή με το βιβλίο και τις πρακτικές του θεάτρου.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - "ΑΝΑΠΟΛΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΛΙΑ" ΣΤΟ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2006 (14:40 UTC+2)

    Το Συμβούλιο του Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος διοργανώνει μουσική βραδιά με θέμα «Αναπολώντας τα παλιά», μεθαύριο (Τετάρτη), στις 20:00, στο κινηματοθέατρο «Άνετον». Στην εκδήλωση θα εμφανιστεί το μουσικό συγκρότημα του συλλόγου Λεχριτών Θεσσαλονίκης ο «Διόνυσος» (Παλαιοί Κανταδόροι).

    Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΑΝΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΕΔΡΙΝΟ ΛΟΦΟ

    Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2006 (14:39 UTC+2)

    Σε δύο Δημοτικά Διαμερίσματα, Άνω Πόλης και Τούμπας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδηλώσεις με χαρταετούς, σαρακοστιανά εδέσματα και παραδοσιακή μουσική για όσους παραμείνουν στην πόλη την Καθαρά Δευτέρα.

    Συγκεκριμένα :

    Στο Γ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΟΝ ΚΕΔΡΙΝΟ ΛΟΦΟ», την Καθαρά Δευτέρα, 6 Μαρτίου, στις 10:00, στην Πλατεία Τσάτρα (είσοδος ζωολογικού Κήπου) σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Παύλου. Εδώ θα αναβιώσουν τα πατροπαράδοτα έθιμα και κυρίως το πέταγμα του χαρταετού. Στην εκδήλωση θα μοιραστούν λαγάνες και χαλβάς, καθώς και εκατοντάδες χαρταετοί, μπαλόνια και πολύχρωμα καπελάκια. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να διασκεδάσουν με μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα και να απολαύσουν τους κλόουν, ξυλοπόδαρους και ζογκλέρ που θα υπάρχουν στον χώρο. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής και Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης, η ορχήστρα «ΝΕΝΑΝΩ» και τα χορευτικά συγκροτήματα του Γ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος και του Δήμου Αγίου Παύλου.

    Στο Δ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα, θα πραγματοποιηθούν δυο παραστάσεις Καραγκιόζη από το θέατρο σκιών Χρήστου Στανίση, Συγκεκριμένα η πρώτη παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, στις 11 π.μ. στο 16ο δημοτικό Σχολείο (Μητσάκη 1) ενώ θα ακολουθήσει η δεύτερη την Τετάρτη 1 Μαρτίου στις 11 π.μ. στο 80ο Δημοτικό Σχολείο (Βαλτετσίου 17).

    Επίσης το Δ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα θα διοργανώσει αποκριάτικο πάρτι την Πέμπτη 2 Μαρτίου, στις 11 π.μ. στο 100ο Δημοτικό Σχολείο (Διδ. Αδαμίδη 62) και την Παρασκευή 3 Μαρτίου, στις 11 π.μ. στο 19ο Δημοτικό Σχολείο (Πόντου 40). Στα πάρτι τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με κλόουν, μαζορέτες, ξυλοπόδαρους και μίμους.

    ? Τέλος οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος θα κορυφωθούν με το γλέντι που θα πραγματοποιηθεί την Καθαρά Δευτέρα, 6 Μαρτίου, στις 10:30 π.μ., στην αλάνα του γηπέδου του ΠΑΟΚ στη συμβολή των Κλεάνθους και Μικράς Ασίας. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν το 9μελές λαϊκό συγκρότημα του Σταύρου Ξενίδη, ο πολιτιστικός σύλλογος «Η Ρωμιοσύνη» με ποντιακούς χορούς και τραγούδια και το χορευτικό συγκρότημα του Ι.Ν. Αγίου Θεράποντα με παραδοσιακούς χορούς. Επίσης στην εκδήλωση θα μοιραστούν παραδοσιακά εδέσματα (χαλβάς, λαγάνα. Τουρσί ελιές σουπιές, ρετσίνα, κ.ά.) και χαρταετοί.

    Στο Ε΄ Δημοτικό Διαμέρισμα θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικη γιορτή την ερχόμενη Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, στο άλσος της Ν. Ελβετίας, στις 11:00.

    Στην εκδήλωση θα συμμετέχει το μουσικό συγκρότημα Ξενίδη και το χορευτικό συγκρότημα του Ποντιακού Σωματείου «Τραντέλλενοι». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προσφερθούν αποκριάτικα παιχνίδια.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - "ΡΩΜΑΪΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ" ΤΟΥ H. BERLIOZ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2006 (14:37 UTC+2)

    Η Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων της αντιδημαρχίας Πολιτισμού διοργανώνει συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 1 Μαρτίου, στις 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με έργα των:

    - H. Berlioz: Ρωμαϊκό καρναβάλι Εισαγωγή op. 6

    - Γ. Σαχινίδη: Κοντσέρτο για κοντραμπάσο, σε 1η παγκόσμια εκτέλεση με σολίστ

    τον Ευγένιο Πολίτη

    - Συμφωνία αρ. 10 του F. Schubert σε 1η πανελλήνια εκτέλεση.

    Την ορχήστρα διευθύνει ο Κάρολος Τρικολίδης.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη με προσκλήσεις τις οποίες το κοινό μπορεί να τις προμηθεύεται από τη Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων, Κουντουριώτου 17, τηλ.: 2310538440, 538491.

    Λίγα λόγια για τα έργα:

    - Στην εισαγωγή του H. Berlioz, το κύριο θέμα «έρωτας» το ακούμε από το αγγλικό κόρνο λίγο μετά την ορμητική εισαγωγή της ορχήστρας. Το δεύτερο θέμα είναι το ρεφρέν του χορωδιακού «στο καρναβάλι». Το χορευτικό ξεφάντωμα εκφράζεται με το ζωηρό ρυθμό του Saltarello που κυριαρχεί και συνδυάζεται με το θέμα του έρωτα.

    - Το κοντσέρτο για κοντραμπάσο και ορχήστρα op. 6 του Γ. Σαχινίδη αποτελεί ίσως το μοναδικό δείγμα κλασικής-ρομαντικής γραφής και είναι δομημένο σε τρία μέρη κατά τα πρότυπα της κλασικής μορφής του κοντσέρτου (γρήγορο- αργό- γρήγορο).

    - Το πρώτο μέρος της 10ης συμφωνίας του Schubert είναι γραμμένο σε φόρμα σονάτας με ένα χαρακτηριστικά λυρικό δεύτερο θέμα στα τσέλα Το αργό μέρος συνδυάζει την ποιητική διάθεση της 8ης συμφωνίας με τη μελαγχολία και τη μοναξιά της Winterreise. Το τρίτο μέρος, είναι ένα scherzo, με πυκνή αντίστιξη.

    [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗ CASA BIANCA

    Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2006 (14:34 UTC+2)

    Στη Casa Bianca φιλοξενείται η έκθεση του Στέργιου Τσιούμα "Μια ανήσυχη βόλτα - Φωτογραφίες από τη Θεσσαλονίκη του '70" η οποία θα διαρκέσει έως 15 Μαρτίου.

    Στη Δημοτική Πινακοθήκη φιλοξενείται η έκθεση "Σκαπανείς του Τεχνικού Πολιτισμού-Από το φωτογραφικό αρχείο της ΔΕΗ" η οποία θα διαρκέσει έως 12 Μαρτίου.

    Οι εκθέσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκη Photosynkyria '06.

    [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2006 (14:33 UTC+2)

    Συνεχίζεται ο θεσμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου που επιζητούν την επιμόρφωση στους τομείς :

    ? Διοίκηση και Οικονομία

    ? Ιατρική - Βιολογία - Ψυχολογία, AIDS

    ? Ιστορία - Αρχαιολογία - Τέχνη

    ? Νομική.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :

    Σήμερα (Δευτέρα) 27 Φεβρουαρίου, στις 19:00, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4), ο αρχιτέκτων, Πέτρος Δεβολής, θα δώσει διάλεξη στους ενδιαφερομένους του τμήματος της Ιστορίας - Αρχαιολογίας - Τέχνης με θέμα: «Η τεχνολογία της κατασκευής των προπλασμάτων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

    Αύριο (Τρίτη) 28 Φεβρουαρίου, στις 19:00, στο τμήμα της Διοίκησης και Οικονομίας θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στην αίθουσα διαλέξεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27) από τον καθηγητή του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονία, Δημήτριο Παπαδόπουλο, με θέμα: «Χρηματοοικονομική επίδοση και κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων».

    Μεθαύριο (Τετάρτη) 1 Μαρτίου, στις 20:00, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4), η αναπληρώτρια καθηγήτρια Γενετικής του τμήματος της Βιολογίας του ΑΠΘ, Αναστασία Κουβάτση, θα δώσει διάλεξη στους ενδιαφερόμενους του τμήματος της Ιατρικής-Βιολογίας με θέμα: «Αναζητώντας την προσωπική γενετική ιστορία μας».

    Την ερχόμενη Πέμπτη 2 Μαρτίου, στις 19:30, στο τμήμα της Νομικής θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας από τον αναπληρωτή καθηγητή Δημοσιονομικού Δικαίου του τμήματος της Νομικής του ΑΠΘ, Νικόλαο Μπάρμπα, η οποία θα αναφερθεί στο θέμα: «Η κατάργηση των φορολογικών εμποδίων στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 27 February 2006 - 19:14:01 UTC