Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-02-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΣΕΑ
  • [02] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΑΝΑΝ
  • [05] ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΤΗΝ 21Η ΜΑΙΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ -ΘΡΑΚΗΣ - Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΑΠΟΦΑΣΗ
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «Ο ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ»
  • [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
  • [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Η ΚΑΤΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ
  • [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ
  • [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΑΝΑΠΟΛΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΛΙΑ» ΣΤΟ Ε΄
  • [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ
  • [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΥΡΙΟ (ΤΕΤΑΡΤΗ) ΤΟ «ΡΩΜΑΪΚΟ

  • [01] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΣΕΑ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2006 (16:53 UTC+2)

    Η εξέλιξη του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων κυριάρχησε στην ατζέντα της σημερινής Κυβερνητικής Επιτροπής, που συνήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

    Τέθηκαν επί τάπητος τα μελλοντικά σχέδια σε έναν από τους σημαντικότερους άξονες της κυβερνητικής δράσης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνεδρίαση.

    Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει στεφθεί με μεγάλη επιτυχία, είπε ο υπουργός, καθώς τα συγκεκριμένα δημόσια έσοδα από το 2004 αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ. Ο στόχος για το 2006 είναι τα έσοδα να πλησιάσουν τα περυσινά, δηλαδή τα 1,6 δισ. ευρώ. Στις αποκρατικοποιήσεις του 2006 έμφαση θα δοθεί στον τραπεζικό τομέα, αφού, σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, η προσπάθεια εξυγίανσης που έγινε στο χώρο των τραπεζών εντός του 2005, έχει βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία.

    Όσον αφορά τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, επισημάνθηκε ότι αυτές θα είναι ανοικτές και με διαφάνεια προκειμένου να υπάρξει το μέγιστο όφελος και για την κοινωνία αλλά και για τα έσοδα του κράτους.

    Για τις απεργίες ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι είναι δικαίωμα των εργαζομένων, ωστόσο πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να υλοποιήσει μια κοινωνική και οικονομική πολιτική που θα λύσει τα προβλήματα του παρελθόντος και θα δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα.

    Στη συνέχεια συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

    Το ΚΥΣΕΑ, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, επέλεξε ομόφωνα ως νέο αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ τον αντιστράτηγο Αναστάσιο Δημοσχάκη, ως νέο αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος τον έως σήμερα Α' υπαρχηγό, αντιπύραρχο Ανδρέα Κόη και ως νέο αρχηγό ΓΕΣ τον ως σήμερα διοικητή της ΑΣΔΕΝ, αντιστράτηγο Δημήτριο Γράψα.

    Εξερχόμενος του Μέγαρου Μαξίμου ο υπουργός Δημοσίας Τάξης Βύρων Πολύδωρας ανέφερε ότι οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες κατόπιν εισηγήσεών του.

    Ο κ. Πολύδωρας με αφορμή τα γραφέντα ενόψει σημερινών κρίσεων είπε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ότι έπρεπε να φωτίσουν μίαν άλλη πτυχή του θέματος περισσότερο, δηλαδή το γεγονός ότι είναι άκομψο και δεν ταιριάζει στις αρχές του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως τις κρίσεις στα Σώματα Ασφαλείας να τις κάνουν οι απερχόμενοι αρχηγοί.

    Εξάλλου, με την επιλογή του αντιστράτηγου Δημητρίου Γράψα στη θέση του αρχηγού ΓΕΣ αποστρατεύεται ως ευδοκίμως τερματίσας τη θητεία του ο αντιστράτηγος Νικόλαος Ντούβας, στον οποίο απονέμεται ο βαθμός του στρατηγού.

    Ο αντιστράτηγος Δημήτριος Γράψας, μέχρι σήμερα Διοικητής ΑΣΔΕΝ, θα διαδεχθεί τον αντιστράτηγο Νικόλαο Ντούβα στην ηγεσία του Στρατού Ξηράς την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2006.

    Παράλληλα, αποστρατεύονται ο έως σήμερα γενικός επιθεωρητής Στρατού αντιστράτηγος Παναγιώτης Καράμπελας, ο έως σήμερα α' υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Στέλιος Παναγόπουλος και ο έως σήμερα διοικητής της ΑΣΔΥΣ αντιστράτηγος Ευθύμιος Γρετσίστας.

    Η τελετή παράδοσης-παραλαβής των καθηκόντων του νέου αρχηγού ΓΕΣ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Σχολή Ευελπίδων.

    Οι υπόλοιποι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένουν στις θέσεις τους.

    Το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα αρχίσουν οι ετήσιες τακτικές κρίσεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

    [02] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2006 (20:59 UTC+2)

    Πλήρη διάταξη μάχης ζήτησε από τα στελέχη του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη σημερινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος.

    Στο μεταξύ, ο κ. Παπανδρέου φαίνεται να επιλέγει τρία μεγάλα μέτωπα για αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη σημερινή του ομιλία στο πολιτικό συμβούλιο, τα μέτωπα που επιλέγει ο κ. Παπανδρέου είναι οι υποκλοπές, το θέμα του "Καποδίστρια" και η οικονομία.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στο θέμα των υποκλοπών τόνισε για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση αποκρύπτει την αλήθεια και υπογράμμισε ότι το θέμα αυτό θα βρίσκεται στη δημοσιότητα μέχρι να εξιχνιαστεί. Επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τη συγκάλυψη του θέματος, το οποίο, όπως ανέφερε, δεν είναι ζήτημα σκανδαλολογίας, αλλά θέμα βαθύτερο, θέμα δημοκρατίας, που συνδέεται με την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέβασε τους τόνους στο θέμα του "Καποδίστρια", τονίζοντας την αντίθεση του κόμματός του με τις επιλογές της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα. Όχι μόνο αντιστεκόμαστε στην πελατειακή και ανεύθυνη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, αλλά μιλάμε και για "Καποδίστρια 2", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Για μας, πρόσθεσε, υπάρχουν μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι δήμοι και όχι περισσότεροι και ανίσχυροι. Ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της στρέφει τον πολίτη ενάντια στον πολίτη και το δημότη ενάντια στο δημότη.

    Σχετικά με την οικονομία, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, με στόχο την υπεράσπιση του εισοδήματος του πολίτη.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην πρόσφατη δημοσκόπηση της ALCO για να τονίσει ότι ο κόσμος στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς το ΠΑΣΟΚ. Και πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει βρεθεί σε αδιέξοδο, το οποίο δεν μπορεί να ξεπεράσει με επικοινωνιακά τρικ.

    Στη συνεδρίαση συζητήθηκε εισήγηση του τομέα δημόσιας διοίκησης, η οποία θα είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου στις 17 και 18 Μαρτίου.

    Επίσης, αποφασίστηκε η συγκρότηση τριμελούς επιτροπής από τους κυρίους Βενιζέλο, Πάγκαλο και Παπουτσή, η οποία θα αναλάβει να διαμορφώσει πρόταση νόμου για την τροποποίηση της νομοθεσίας που επιτρέπει την πολιτική επιστράτευση απεργών, πρόταση η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή σε συνεργασία με τον Συνασπισμό. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο κ. Παπανδρέου στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή.

    Σχετικά, εξάλλου, με τη στάση που θα τηρήσει το ΠΑΣΟΚ στην αυριανή συνεδρίαση της Βουλής, όπου θα εισαχθεί προς ψήφιση τροπολογία για τον "Καποδίστρια", η αξιωματική αντιπολίτευση προσανατολίζεται στην αποχώρηση από την ψηφοφορία. Μιλώντας στη συνεδρίαση ο αρμόδιος τομεάρχης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας Χρήστος Παπουτσής, αναφερόμενος στις υποκλοπές έκανε λόγο για τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο, ενώ πρόσθεσε ότι η ΝΔ δεν μπορεί να εγγυηθεί τα δικαιώματα των πολιτών. Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, δεν πρέπει να δεχθεί καμιά έκπτωση στη διαφάνεια, ούτε και συγκάλυψη ευθυνών. Το θέμα αυτό, τόνισε, πρέπει να κρατηθεί ψηλά στο ενδιαφέρον της κοινωνίας.

    Το ίδιο ψηλά, πρόσθεσε, πρέπει να διατηρηθεί το ενδιαφέρον του ΠΑΣΟΚ σε θέματα δικαιωμάτων των εργαζομένων και να συνεχίσει να εκφράζει την αγωνία του κόσμου της εργασίας. Εδώ, πρόσθεσε ο κ. Παπουτσής, το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι καθαρό και συγκεκριμένο.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Βρυξέλλες, 28 Φεβρουαρίου 2006 (18:12 UTC+2)

    Διμερείς συναντήσεις με τον ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε., Χαβιέ Σολάνα, καθώς και με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, είχε σήμερα στις Βρυξέλλες η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Κατά τη συνάντησή της με τους αξιωματούχους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, η κ. Μπακογιάννη συζήτησε αναλυτικά τα προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται στην περιοχή των Βαλκανίων, όπου «η Ελλάδα έχει μια ισχυρή παρουσία και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο μουσουλμανικό κόσμο, έπειτα από τη δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ. «Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους πολιτικούς και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας πως στο συγκεκριμένο θέμα «η ελληνική άποψη έχει τη σημασία της, καθώς η Ελλάδα έχει παραδοσιακές και στενές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει το μήνυμα της συμφιλίωσης, της κατανόησης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα, που αποτελεί άλλωστε και το μήνυμα που θέλει να στείλει στον αραβικό κόσμο η Ε.Ε.».

    Εξάλλου, η υπουργός εξωτερικών, μετά το πέρας του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., χτες στις Βρυξέλλες, συναντήθηκε με την Επίτροπο, αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ, και με τον Επίτροπο για θέματα Διεύρυνσης, Όλι Ρεν, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα της Διεύρυνσης της Ε.Ε. και της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

    Η κ. Μπακογιάννη, συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζοζέφ Μπορέλ.

    Η υπουργός Εξωτερικών αναχωρεί την Πέμπτη για την προγραμματισμένη επίσκεψή της στα Δυτικά Βαλκάνια και συγκεκριμένα στο Βελιγράδι, την Πρίστινα και το Σεράγεβο.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΑΝΑΝ

    Παρίσι, 28 Φεβρουαρίου 2006 (18:43 UTC+2)

    Μία ώρα και ένα τέταρτο διήρκεσε σήμερα στο Παρίσι η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Μετά το τέλος της συνάντησης εκδόθηκε το εξής επίσημο κοινό ανακοινωθέν:

    "Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συναντήθηκαν στο Παρίσι για να αξιολογήσουν την κατάσταση στην Κύπρο και να εξετάσουν τις λεπτομέρειες για να προχωρήσει μπροστά η διαδικασία που οδηγεί στην επανένωση του νησιού.

    "Συμφώνησαν, όπως έπραξαν και στο παρελθόν, ότι η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, εντός του πλαισίου των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, θα πρέπει να γίνει στον κατάλληλο χρόνο και να είναι βασισμένη σε προσεκτική προετοιμασία.

    "Προς αυτόν το στόχο, ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε με ευχαρίστηση ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν συμφωνήσει ότι οι διακοινοτικές συνομιλίες επί διαφόρων θεμάτων προς όφελος όλων των Κυπρίων, επί των οποίων χρειάζεται συμφωνία, θα διεξαχθούν σε τεχνικό επίπεδο.

    "Ο Γενικός Γραμματέας και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασαν την κοινή τους ελπίδα ότι αυτές οι συνομιλίες θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων καθώς επίσης και στην προετοιμασία, το συντομότερο δυνατόν, της πλήρους επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

    "Ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ταλάτ ότι συμμερίζεται τις ίδιες προσδοκίες.

    "Ο ΓΓ και ο κ. Παπαδόπουλος συμφώνησαν επίσης ότι θα ήταν επωφελές για όλους τους ενδιαφερόμενους και ότι θα βελτίωνε τα μέγιστα την ατμόσφαιρα για περαιτέρω συνομιλίες, αν μπορούσε να επιτευχθεί πρόοδος στην περαιτέρω απαγκίστρωση δυνάμεων και στην αποστρατιωτικοποίηση στο νησί, στην πλήρη αποναρκοθέτηση της Κύπρου και στο θέμα της Αμμοχώστου.

    "Σημείωσαν την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να απελευθερώσει τα από καιρού αναμενόμενα κονδύλια προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    "Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασαν τις θερμές τους ευχές για την πλήρη και γρήγορη ανάρρωση του κ. Ταλάτ.

    "Ο Γενικός Γραμματέας και ο Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος συμφώνησαν τέλος να συνεχίσουν τον εν εξελίξει διάλογο με τον εκπεφρασμένο στόχο της επίσπευσης της αναζήτησης μιας συνολικής, δίκαιης και κοινά αποδεκτής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα".

    [05] ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΤΗΝ 21Η ΜΑΙΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Ποντγκόριτσα, 28 Φεβρουαρίου 2006 (18:52 UTC+2)

    Στο Μαυροβούνιο θα γίνει, την 21η Μαΐου, το δημοψήφισμα με θέμα τις μελλοντικές σχέσεις του με την Σερβία, δήλωσαν σήμερα στην Ποντγκόριτσα πολλές πηγές της αντιπολίτευσης.

    Από την πλευρά τους εκπρόσωποι των κυβερνητικών κομμάτων δεν αναφέρθηκαν στην ανωτέρω ημερομηνία για τη διεξαγωγή του εν λόγω δημοψηφίσματος, αντίθετα όμως αυτή επιβεβαιώθηκε από κυβερνητικές πηγές στην Ποντγκόριτσα.

    Η επιβεβαίωση της ανωτέρω ημερομηνίας (21η Μαΐου) έγινε στο τέλος των συνομιλιών των τοπικών παραγόντων με τον ειδικό απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), Μίροσλαβ Λάϊτσακ, κατά τις οποίες επήλθε συμφωνία με τους εμπλεκόμενους αναφορικά με ορισμένες πτυχές της διοργάνωσης του δημοψηφίσματος αυτού.

    Σημειώνεται ότι αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη θα γίνει στο κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου μία συζήτηση σχετικά με τους όρους διεξαγωγής του ιδίου δημοψηφίσματος στο Μαυροβούνιο. Συμφωνήθηκε ο πρόεδρος του Μαυροβούνιο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς να εισηγηθεί στους βουλευτές αυτήν την ημερομηνία και όχι άλλη μεταγενέστερη για να γίνει το δημοψήφισμα.

    Τα πολιτικά κόμματα του Μαυροβουνίου συμφωνούν, τώρα, το "ναι" στην μελλοντική ανεξαρτησία από την Σερβία να είναι ισχυρό και έγκυρο, εφόσον ποσοστό 55% των εκλογέων ψηφίσει στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου στην Ποντγκόριτσα.

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ -ΘΡΑΚΗΣ - Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2006 (15:00 UTC+2)

    Ο υπουργός Μακεδονίας -Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής, το μεσημέρι της Τρίτης 28/2/06, δέχθηκε στο γραφείο του τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Ανδρέα Λεούδη, με τον οποίο είχε ωριαία συνεργασία.

    Ο κ. Καλαντζής ενημερώθηκε από τον κ. Λεούδη για όλα τα θέματα που άπτονται των αναπτυξιακών προοπτικών της Δυτικής Μακεδονίας.

    Στο επίκεντρο βρέθηκαν το όραμα και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της περιοχής, η πορεία υλοποίησης των έργων του ΠΕΠ από το Γ΄ΚΠΣ, ο στρατηγικός σχεδιασμός για το Δ' ΚΠΣ ( σχεδιασμός της 4ης προγραμματικής περιόδου 2007 -2013) καθώς και η πορεία των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη (της περιόδου 2006-08, ύψους 1,2 δισ. ευρώ).

    Ο υπουργός Μακεδονίας -Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής τόνισε την ανάγκη για την επιτάχυνση όλων των έργων και των ανάλογων δημοπρατήσεων, προκειμένου η απορροφητικότητα να αγγίξει ακόμη και το 100%, για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΛΕΙΤΟΥ

    Κοζάνη, 28 Φεβρουαρίου 2006 (14:57 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός υπέγραψε στις 23/2/2006, Απόφαση με την οποία καθορίζεται ο τύπος του οριστικού τίτλου κυριότητας για τον Συνοικισμό Κλείτου Κοζάνης.

    Η εν λόγω Απόφαση αφορά στην παραχώρηση 636 οικοπέδων σε συνολική έκταση 1003,75 στρεμμάτων από τα αγροκτήματα Αργίλου και Πρωτοχωρίου Κοζάνης.

    Με την Απόφαση αυτή τακτοποιείται μια εκκρεμότητα πολλών ετών που οφείλονταν σε καθυστερήσεις και ελλείψεις συντονισμού σε περιφερειακό επίπεδο.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «Ο ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ»

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2006 (14:26 UTC+2)

    Την ερχόμενη Παρασκευή 3 Μαρτίου, στις 10:00, στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου, η θεατρολόγος - συγγραφέας Ελευθερία Μπάκα, θα παρουσιάσει σε παιδιά της Γ' και Δ' Δημοτικού το έργο «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου και θα ακολουθήσει θεατρικό παιχνίδι.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2006 (14:24 UTC+2)

    Αύριο (Τετάρτη), στις 21:00, στην αίθουσα Θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί συναυλία μουσικής δωματίου του τρίο Στέπιτς. Παίζουν η Μάλαμα Χατζή φλάουτο, ο Ζόραν Στέπιτς τσέλο και η Ρωξάνη Κωνσταντινίδου πιάνο.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Η ΚΑΤΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2006 (14:23 UTC+2)

    Μεθαύριο (Πέμπτη), στις 10:00, στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου, η «Κάτια με τα παραμύθια» θα αφηγηθεί το παραμύθι της «Πέντε νεράιδες αγκαλιά» σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού. Θα ακολουθήσει θεατρικό παιχνίδι και αναπαράσταση κάποιων σκηνών του παραμυθιού από τα ίδια τα παιδιά.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2006 (14:22 UTC+2)

    Αύριο (Τετάρτη), στις 09:00 και στις 11:00, στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου, η καλλιτεχνική ομάδα «Ανά-κατα» παρουσιάζει το πρόγραμμα «Ασφαλώς Κυκλοφορώ» σε παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού ώστε μέσα από ένα θεατρικό παιχνίδι οι μαθητές να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής.

    [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗ CASA BIANCA

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2006 (14:21 UTC+2)

    Στη Casa Bianca φιλοξενείται η έκθεση του Στέργιου Τσιούμα "Μια ανήσυχη βόλτα - Φωτογραφίες από τη Θεσσαλονίκη του '70" η οποία θα διαρκέσει έως 15 Μαρτίου.

    Στη Δημοτική Πινακοθήκη φιλοξενείται η έκθεση "Σκαπανείς του Τεχνικού Πολιτισμού-Από το φωτογραφικό αρχείο της ΔΕΗ" η οποία θα διαρκέσει έως 12 Μαρτίου.

    Οι εκθέσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκη Photosynkyria '06.

    [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΑΝΑΠΟΛΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΛΙΑ» ΣΤΟ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2006 (14:20 UTC+2)

    Το Συμβούλιο του Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος διοργανώνει μουσική βραδιά με θέμα «Αναπολώντας τα παλιά», αύριο (Τετάρτη), στις 20:00, στο κινηματοθέατρο «Άνετον». Στην εκδήλωση θα εμφανιστεί το μουσικό συγκρότημα του συλλόγου Λεχριτών Θεσσαλονίκης ο «Διόνυσος» (Παλαιοί Κανταδόροι).

    Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

    [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΑΝΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΕΔΡΙΝΟ ΛΟΦΟ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2006 (14:19 UTC+2)

    Σε δύο Δημοτικά Διαμερίσματα, Άνω Πόλης και Τούμπας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδηλώσεις με χαρταετούς, σαρακοστιανά εδέσματα και παραδοσιακή μουσική για όσους παραμείνουν στην πόλη την Καθαρά Δευτέρα.

    Συγκεκριμένα :

    Στο Γ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΟΝ ΚΕΔΡΙΝΟ ΛΟΦΟ», την Καθαρά Δευτέρα, 6 Μαρτίου, στις 10:00, στην Πλατεία Τσάτρα (είσοδος ζωολογικού Κήπου) σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Παύλου. Εδώ θα αναβιώσουν τα πατροπαράδοτα έθιμα και κυρίως το πέταγμα του χαρταετού. Στην εκδήλωση θα μοιραστούν λαγάνες και χαλβάς, καθώς και εκατοντάδες χαρταετοί, μπαλόνια και πολύχρωμα καπελάκια. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να διασκεδάσουν με μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα και να απολαύσουν τους κλόουν, ξυλοπόδαρους και ζογκλέρ που θα υπάρχουν στον χώρο. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής και Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης, η ορχήστρα «ΝΕΝΑΝΩ» και τα χορευτικά συγκροτήματα του Γ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος και του Δήμου Αγίου Παύλου.

    Στο Δ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα, θα πραγματοποιηθούν δυο παραστάσεις Καραγκιόζη από το θέατρο σκιών Χρήστου Στανίση, Συγκεκριμένα η πρώτη παράσταση θα πραγματοποιηθεί σήμερα (Τρίτη), στις 11 π.μ. στο 16ο δημοτικό Σχολείο (Μητσάκη 1) ενώ θα ακολουθήσει η δεύτερη την Τετάρτη 1 Μαρτίου στις 11 π.μ. στο 80ο Δημοτικό Σχολείο (Βαλτετσίου 17).

    Επίσης το Δ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα θα διοργανώσει αποκριάτικο πάρτι την Πέμπτη 2 Μαρτίου, στις 11 π.μ. στο 100ο Δημοτικό Σχολείο (Διδ. Αδαμίδη 62) και την Παρασκευή 3 Μαρτίου, στις 11 π.μ. στο 19ο Δημοτικό Σχολείο (Πόντου 40). Στα πάρτι τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με κλόουν, μαζορέτες, ξυλοπόδαρους και μίμους.

    ? Τέλος οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος θα κορυφωθούν με το γλέντι που θα πραγματοποιηθεί την Καθαρά Δευτέρα, 6 Μαρτίου, στις 10:30 π.μ., στην αλάνα του γηπέδου του ΠΑΟΚ στη συμβολή των Κλεάνθους και Μικράς Ασίας. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν το 9μελές λαϊκό συγκρότημα του Σταύρου Ξενίδη, ο πολιτιστικός σύλλογος «Η Ρωμιοσύνη» με ποντιακούς χορούς και τραγούδια και το χορευτικό συγκρότημα του Ι.Ν. Αγίου Θεράποντα με παραδοσιακούς χορούς. Επίσης στην εκδήλωση θα μοιραστούν παραδοσιακά εδέσματα (χαλβάς, λαγάνα. Τουρσί ελιές σουπιές, ρετσίνα, κ.ά.) και χαρταετοί.

    [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΥΡΙΟ (ΤΕΤΑΡΤΗ) ΤΟ «ΡΩΜΑΪΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ» ΤΟΥ H. BERLIOZ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2006 (14:17 UTC+2)

    Η Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων της αντιδημαρχίας Πολιτισμού διοργανώνει συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 1 Μαρτίου, στις 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με έργα των:

    - H. Berlioz: Ρωμαϊκό καρναβάλι Εισαγωγή op. 6

    - Γ. Σαχινίδη: Κοντσέρτο για κοντραμπάσο, σε 1η παγκόσμια εκτέλεση με σολίστ

    τον Ευγένιο Πολίτη

    - Συμφωνία αρ. 10 του F. Schubert σε 1η πανελλήνια εκτέλεση.

    Την ορχήστρα διευθύνει ο Κάρολος Τρικολίδης.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη με προσκλήσεις τις οποίες το κοινό μπορεί να τις προμηθεύεται από τη Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων, Κουντουριώτου 17, τηλ.: 2310538440, 538491.

    Λίγα λόγια για τα έργα:

    - Στην εισαγωγή του H. Berlioz, το κύριο θέμα «έρωτας» το ακούμε από το αγγλικό κόρνο λίγο μετά την ορμητική εισαγωγή της ορχήστρας. Το δεύτερο θέμα είναι το ρεφρέν του χορωδιακού «στο καρναβάλι». Το χορευτικό ξεφάντωμα εκφράζεται με το ζωηρό ρυθμό του Saltarello που κυριαρχεί και συνδυάζεται με το θέμα του έρωτα.

    - Το κοντσέρτο για κοντραμπάσο και ορχήστρα op. 6 του Γ. Σαχινίδη αποτελεί ίσως το μοναδικό δείγμα κλασικής-ρομαντικής γραφής και είναι δομημένο σε τρία μέρη κατά τα πρότυπα της κλασικής μορφής του κοντσέρτου (γρήγορο- αργό- γρήγορο).

    - Το πρώτο μέρος της 10ης συμφωνίας του Schubert είναι γραμμένο σε φόρμα σονάτας με ένα χαρακτηριστικά λυρικό δεύτερο θέμα στα τσέλα Το αργό μέρος συνδυάζει την ποιητική διάθεση της 8ης συμφωνίας με τη μελαγχολία και τη μοναξιά της Winterreise. Το τρίτο μέρος, είναι ένα scherzo, με πυκνή αντίστιξη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 28 February 2006 - 19:14:38 UTC