Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-03-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΚΟΡΥΦΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ- ΝΙΜΙΤΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [03] ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΩΡΑ ΑΥΡΙΟ
  • [04] ΚΟΣΟΒΟ: Η ΙΝΤΕΡΠΟΛ ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΚΙΜ ΤΣΕΚΟΥ
  • [05] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ: ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [01] ΜΕ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΚΟΡΥΦΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

    Αθήνα, 25 Μαρτίου 2006 (14:24 UTC+2)

    Με τη μεγαλειώδη και επιβλητική παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, κορυφώθηκαν σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 185η επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

    "Γιορτάζουμε σήμερα το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της σύγχρονης Ελλάδας. Ένας λαός σχεδόν άοπλος, αλλά με τη φλόγα της ψυχής και με πάθος για την ελευθερία, ξεσηκώθηκε εναντίον μιας αυτοκρατορίας και κατέκτησε την ελευθερία του", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δήλωσή του αμέσως μετά την παρέλαση.

    "Αυτό μας δίνει το μήνυμα", συνέχισε, "ότι η ελευθερία δεν χαρίζεται, αλλά κατακτιέται. Σήμερα λαός και Ένοπλες Δυνάμεις είναι η εγγύηση για την πρόοδο της Ελλάδας, για την ειρηνική συνύπαρξη με όλους τους λαούς της περιοχής, για την ειρήνη στην περιοχή, που είναι απαραίτητη".

    Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "ο λαός με τον πατριωτισμό του και οι Ένοπλες Δυνάμεις με την ετοιμότητά τους θα πράξουν το επιβαλλόμενο καθήκον".

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δήλωσή του τόνισε ότι η γιορτή του Ευαγγελισμού και της εθνικής παλιγγενεσίας βρίσκει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες "αποφασισμένους να κάνουμε πράξη τα οράματά μας για μία Ελλάδα ισχυρή και ευημερούσα, για μία Ελλάδα παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, για μία κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης".

    Ο Κώστας Καραμανλής πρόσθεσε ότι "είμαστε στο μέσο μίας μεγάλης συλλογικής προσπάθειας. Μιας προσπάθειας δύσκολης, που όμως οφείλουμε να ολοκληρώσουμε"

    "Τα όσα έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα μας κάνουν πιο δυνατούς, πιο αισιόδοξους. Με πίστη και αυτοπεποίθηση προχωρούμε ενωμένοι μπροστά", συμπλήρωσε.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι "η γιορτή της εθνικής παλιγγενεσίας είναι πάντα επίκαιρη. Ενσαρκώνει τους αγώνες και τα οράματα του ελληνισμού, τόσων γενεών. Οράματα για κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία, δημοκρατία, για μία κοινωνία αλληλεγγύης. Αυτό το όραμα έχουμε και σήμερα και είμαστε προσηλωμένοι προς αυτούς τους στόχους".

    Την παρέλαση άνοιξαν οι ανάπηροι πολέμου και ακολούθησαν οι αδελφές νοσοκόμοι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

    Εντυπωσιακή ήταν η παρέλαση των μηχανοκινήτων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων,ενώ για άλλη μια φορά τα χειροκροτήματα των επισήμων και του κόσμου απέσπασαν οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων και οι Εύζωνες.

    Πάνω από το χώρο της παρελάσεως διήλθαν σε άψογους σχηματισμούς πολεμικά αεροσκάφη "Mιράζ 2000", "F-16", "F- 4", "Φάντομ", "A-7 Κορσέρ", "Ραίμς F-4006", καθώς και ελικόπτερα Απάτσι, Σινούκ και Πυροσβεστικά αεροσκάφη.

    Το γενικό πρόσταγμα είχε ο υποστράτηγος Εμμανουήλ Ξυδερής, διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, τον οποίο συνεχάρη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την άψογη εμφάνιση των μηχανοκινήτων και πεζοπόρων τμημάτων της παρέλασης.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ- ΝΙΜΙΤΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Νέα Υόρκη, 25 Μαρτίου 2006 (19:46 UTC+2)

    Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης που είχε στη Νέα Υόρκη με τον ειδικό μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, ανέφερε στο συνομιλητή της ότι «η Ελλάδα περιμένει την ανταπόκριση της άλλης πλευράς», σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργου Κουμουτσάκου.

    Από την πλευρά του ο κ. Νίμιτς, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, είπε ότι δεν σκοπεύει στην παρούσα φάση να δώσει νέες προτάσεις. Επίσης, ανέφερε ότι θα συνεχίσει να έχει επαφές με τα μέρη, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνάντησή του στο Βουκουρέστι με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ.

    Για τη συνάντησή του με την κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι «έγινε ανασκόπηση της κατάστασης», επαναλαμβάνοντας ότι θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του για να βοηθήσει τα μέρη με σκοπό να βρεθεί ευκαιρία για λύση του προβλήματος τη «σωστή στιγμή». Σε ερώτηση αν θα δώσει στις δυο πλευρές καινούρια πρόταση, είπε ότι δεν είχε καλή εμπειρία μέχρι τώρα στο θέμα των προτάσεων.

    Η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργου Κουμουτσάκου, είναι η ακόλουθη:

    «Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη συνάντησε σήμερα τον ειδικό μεσολαβητή του Γενικού Γραμματέα για το θέμα της ονομασίας κ. Μάθιου Νίμιτς. Ηταν μια συνάντηση γνωριμίας κατά την οποία η κ. υπουργός των Εξωτερικών επανέλαβε την σταθερή θέση της Ελλάδας για την ανάγκη εξεύρεσης μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος, υπογραμμίζοντας ότι σ' αυτή την προσπάθεια η Ελλάδα έχει δείξει την εποικοδομητική στάση της. Περιμένουμε την ανταπόκριση της άλλης πλευράς».

    Η κ. Μπακογιάννη, μετά τη συνάντηση με τον κ. Νίμιτς, μετέβη στην εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Μανχάταν, όπου έγινε δοξολογία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου. Απόψε, θα παρευρεθεί σε δεξίωση στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

    Η εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», στην ηλεκτρονική της έκδοση, αναφέρεται στην τελετή εορτασμού της 25ης Μαρτίου που έγινε χθες στο Λευκό Οίκο, όπου παρέστησαν η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, Ελληνοαμερικανοί αξιωματούχοι και αρκετοί παράγοντες της Ομογένειας.

    Στην αναφορά της εφημερίδας επισημαίνονται τα σχόλια του προέδρου Μπους, ο οποίος μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την πολύτιμη συμμετοχή της στις Ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι «είναι περήφανος να αποκαλεί τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, φίλο του, και χαριτολογώντας, πρόσθεσε», σύμφωνα με την εφημερίδα ότι «είναι σοφή η κυβέρνηση που εμπιστεύεται την κρίση μιας γυναίκας υπουργού Εξωτερικών».

    Ο Πρόεδρος Μπους, συνεχίζοντας τα εγκώμια για την χώρα μας, ανέφερε ότι «η ελευθερία δεν περιορίζεται ούτε στην Ελλάδα ούτε στις ΗΠΑ, αλλά είναι παγκόσμιο αγαθό και αυτό είναι το μεγάλο μάθημα της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας». Καταλήγοντας τόνισε ότι «οι ΗΠΑ είναι καλλίτερη ως χώρα, επειδή οι Ελληνοαμερικανοί εισήγαγαν το πάθος, τη ζωντάνια και την προθυμία να εξυπηρετούν και να είναι χρήσιμοι».

    Π. Παναγιώτου

    [03] ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΩΡΑ ΑΥΡΙΟ

    Αθήνα, 25 Μαρτίου 2006 (20:10 UTC+2)

    Θερινή ώρα ισχύει από αύριο. Στις 3:00 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν κατά μια ώρα μπροστά., δηλαδή στις 4:00 π.μ.. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει και σε όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θερινή ώρα θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου

    [04] ΚΟΣΟΒΟ: Η ΙΝΤΕΡΠΟΛ ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΚΙΜ ΤΣΕΚΟΥ

    Πρίστινα, 25 Μαρτίου 2006 (16:22 UTC+2)

    Την απόσυρση του εντάλματος σύλληψης που εκκρεμούσε εναντίον του πρωθυπουργού του Κοσόβου Αγκίμ Τσέκου ανακοίνωσε η Ιντερπόλ.

    Η απόσυρση του εντάλματος σύλληψης κρίθηκε αναγκαία από την Ιντερπόλ λόγω της θέσης που κατέχει ο Τσέκου ως πρωθυπουργός του Κοσόβου, αλλά η Σερβία εξακολουθεί να κατηγορεί τον Τσέκου για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια της κρίσης στο Κόσοβο.

    Σημειώνεται ότι νωρίτερα είχε δει το φως της δημοσιότητας επιστολή, με την οποία ο επικεφαλής της πολιτικής διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο (UNMIK) Σόρεν Γέσεν Πέτερσεν ζητούσε από κυβερνήσεις δυτικών χωρών να παραβλέψουν τα εντάλματα σύλληψης κατά των Αγκίμ Τσέκου και Χασίμ Θάτσι (προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου).

    Η επιστολή, που δημοσιοποίησε το Associated Press, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της σερβικής πλευράς. Ο Μάρκο Γιάκσιτς, μέλος της σερβικής ομάδας στις διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσόβου, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή δικαιώνει το αίτημα των Σέρβων του Κοσόβου για απομάκρυνση του επικεφαλής της UNMIK από την περιοχή το συντομότερο δυνατό, ενώ η Ράντα Τράικοβιτς, μέλος της ηγεσίας του σερβικού Εθνικού Συμβουλίου για το Κόσοβο, κατηγόρησε τον επικεφαλής της UNMIK ότι «χρησιμοποιεί τη θέση του προκειμένου να παράσχει "άφεση αμαρτιών" στους εγκληματίες πολέμου, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι αυτά τα άτομα διώκονται από τις δικαστικές αρχές».

    [05] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ: ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαρτίου 2006 (16:06 UTC+2)

    ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

    κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 25η Μαρτίου 2006

    Η 25η Μαρτίου είναι η πιο μεγάλη γιορτή για την Πατρίδα μας, για τον Οικουμενικό Ελληνισμό, για την Ορθοδοξία. Είναι ευκαιρία να αντλήσουμε χρήσιμα διδάγματα για την μελλοντική μας πορεία.

    Το μήνυμα της Εθνικής Αναγέννησης, που ξεκίνησε με την ηρωική Επανάσταση του ΄21, παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ. Στη σημερινή εποχή των μεγάλων ανακατατάξεων που επιφέρει η παγκοσμιοποίηση σε όλους τους τομείς της ζωής μας, οι πανανθρώπινες αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, αποτελούν την πιο ιερή παρακαταθήκη του Γένους μας.

    Η Εθνέγερση της 25ης Μαρτίου, είναι το λαμπρό παράδειγμα της ενότητας και της ομοψυχίας των ελλήνων. Είναι το λαμπρό παράδειγμα των αγώνων του Έθνους μας για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλοκατανόηση, το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την παιδεία και τον πολιτισμό.

    Όλοι μαζί οι Έλληνες μπορούμε να αγωνιστούμε για αυτά τα ιδανικά προχωρώντας μαζί ενωμένοι με ένα συλλογικό στόχο: την ανάπτυξη, την ευημερία και την ενδυνάμωση της Πατρίδας μας. Για τον Ελληνισμό του 21ου αιώνα. Για μία κοινωνία αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και ανθρωπιάς. Για μία Ελλάδα με δυνατή φωνή και παρουσία διεθνώς. Σ' αυτή την πορεία, σ' αυτό το δρόμο δεν περισσεύει κανείς.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 25 March 2006 - 19:13:53 UTC