Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-03-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΣΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ
  • [02] ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [03] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [04] ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ AIDS ΣΕ 17ΧΡΟΝΗ ΑΠΟ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΨΗΦΙΔΩΤΩΝ
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - "ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ "ΚΑΤΙΑΣ ΜΕ
  • [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ
  • [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ
  • [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - "ΕΡΩΤΟΣ ΟΡΑΜΑΤΑ" ΜΕ "ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ
  • [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ
  • [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΑΣ ΑΠΟ ΤΟ

  • [01] ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΣΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ

    Αθήνα, 28 Μαρτίου 2006 (17:11 UTC+2)

    Το πράσινο φως έδωσε η Κυβερνητική Επιτροπή στον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα για την προώθηση του νομοσχεδίου που επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης και αναμορφώνει το πλαίσιο σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Ο κ. Σιούφας έκανε λόγο για νέα πραγματικότητα και σταθμό στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία, αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά συστήματα και υδροηλεκτρικά.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι η χώρα βρίσκεται πολύ πίσω στον τομέα αυτό, καθώς παράγονται μόλις 615 μεγαβάτ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ για παράδειγμα στη Γερμανία η παραγωγή φτάνει 18.430 και στην Ισπανία τα 10.000 μεγαβάτ .

    Με το νομοσχέδιο απλοποιούνται οι διαδικασίες χορήγησης αδειών, υπερπενταπλασιάζεται η εγγυημένη τιμή αγοράς και επεκτείνεται ο χρόνος αγοράς από 10 σε 12 χρόνια, μειώνονται οι προθεσμίες για την αδειοδότηση, αποσαφηνίζεται το τοπίο για τις εκκρεμούσες αιτήσεις και αυξάνεται το ειδικό τέλος για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που φιλοξενούν τέτοιες επιχειρήσεις σε 2,5% για την πρώτη πενταετία και στη συνέχεια σε 3%.

    Θα δοθούν επίσης είπε ο κ. Σιούφας φορολογικά κίνητρα για τους ιδιώτες που θα χρησιμοποιήσουν για την παραγωγή μικρών ποσοτήτων ρεύματος ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς επίσης θα δοθούν κίνητρα και για το φυσικό αέριο.

    Τα κίνητρα αυτά θα περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς τα τέλη του χρόνου και θα ισχύσει από 1.1.2007, είπε ο κ. Σιούφας.

    Ευχαρίστησε τους συναδέλφους του υπουργούς Γ. Αλογοσκούφη και Γ. Σουφλιά για τη συνδρομή τους, τον νυν και τον πρώην υφυπουργό Βιομηχανίας, το γενικό γραμματέα Νίκο Στεφάνου, καθώς και στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες ότι η διοίκηση της ΔΕΗ ζητά αύξηση 7,5% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Σιούφας δήλωσε «δεν υπάρχει καμιά τέτοια εισήγηση, ούτε τέτοιο ποσοστό. Οι αυξήσεις γίνονται το καλοκαίρι και αποφασίζονται από τον υπουργό Ανάπτυξης μετά από εισήγηση της διοίκησης της ΔΕΗ και έγκριση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Θα ληφθούν υπόψη τα χαμηλά εισοδήματα, τα μικρά νοικοκυριά και οι μικρές καταναλώσεις όπως επίσης και οι ενεργοβόρες καταναλώσεις που θα επιβαρυνθούν. Ακόμη λαμβάνεται υπόψη η υγεία της επιχείρησης που έχει επιβαρυνθεί σημαντικά από τις ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και στις τιμές του φυσικού αερίου».

    [02] ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Νέα Υόρκη, 28 Μαρτίου 2006 (08:48 UTC+2)

    Το Κυπριακό ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στην 30λεπτη συνάντηση που είχε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

    Μετά τη συνάντηση, η κ. Μπακογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η συνάντησή μου με το Γενικό Γραμματέα επικεντρώθηκε, όπως αντιλαμβάνεστε, στο θέμα του Κυπριακού. Μετά τη συνάντηση του Γ.Γ. με τον πρόεδρο κ. Παπαδόπουλο υπάρχει ένα νέο μομέντουμ στο Κυπριακό. Ξεκινά μια νέα προσπάθεια με βάση τις τεχνικές συναντήσεις, οι οποίες όμως θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια σωστά προετοιμασμένη νέα πρωτοβουλία, για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος.

    Είναι η ώρα και οι δυο εταίροι να συμφωνήσουν σ' αυτή την προσπάθεια και να προχωρήσουμε. Οπως έχω ξαναπεί, στο Κυπριακό δεν αντέχουμε άλλη αποτυχία. Η καλά προετοιμασμένη νέα προσπάθεια, χωρίς ασφυκτικά νέα χρονοδιαγράμματα, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, θα είναι η καλύτερη δυνατή λύση.

    Ταυτόχρονα, συζητήσαμε για το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων και το θέμα του Κοσόβου, ένα θέμα που μας απασχολεί και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως μιλήσαμε και με το Γενικό Γραμματέα.

    Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουμε για λίγο το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, όπου γι' άλλη μια φορά είχα την ευκαιρία να του διατυπώσω τις ελληνικές θέσεις».

    Η κ. Μπακογιάννη αναχώρησε επιστρέφοντας στην Αθήνα.

    Π. Παναγιώτου

    [03] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 28 Μαρτίου 2006 (09:15 UTC+2)

    Συνεδριάζουν στη Βουλή, οι Συντονιστές της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Την "απόλυτη αντίθεση" του ΠΑΣΟΚ με την τροπολογία για το ασφαλιστικό των τραπεζών, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Ν. Αθανασάκης και τόνισε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει σήμερα τη σχετική τροπολογία.

    Αναφερόμενος στο θέμα των υποκλοπών, επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα στα οποία οφείλει να απαντήσουν η κυβέρνηση και η έρευνα.

    [04] ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ AIDS ΣΕ 17ΧΡΟΝΗ ΑΠΟ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαρτίου 2006 (11:03 UTC+2)

    Εντός της ημέρας ή έως αύριο θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα προκαταρκτικής εξέτασης την οποία διέταξε , ο πρόεδρος του Α΄ ΔΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Χατζητόλιος , μόλις πληροφορήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας την μόλυνση 17χρονης με τον ιό του AIDS από αίμα το οποίο της μεταγγίστηκε το περασμένο καλοκαίρι στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

    Στην έλλειψη της σύγχρονης μεθόδου ανίχνευσης ΝΑΤ απέδωσε την μετάδοση AIDS στην πολυμεταγγιζόμενη 17χρονη που πάσχει από μεσογειακή αναιμία ο διευθυντής αιμοδοσίας του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Λεωνίδας Παπαγιάννης. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ Παπαγιάννης η μέθοδος ελέγχου του αίματος που χρησιμοποιείται στο Ιπποκράτειο αλλά και σε όλα τα νοσοκομεία δίνει αποτελέσματα εφόσον έχουν περάσει 20 ημέρες από την ημέρα που μολύνθηκε ο αιμοδότης. Με την μέθοδο ΝΑΤ ανιχνεύεται μέλος του νουκλεονικού οξέος του ιού του AIDS σε διάστημα 5 ημερών από τη μόλυνση. Παράλληλα ο κ Παπαγιάννης επισήμανε ότι ο υπουργός Υγείας αμέσως μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός έστειλε εγκύκλιο και σύντομα όλα τα νοσοκομεία θα εφοδιαστούν με τη μέθοδο ΝΑΤ η οποία είναι καινούργια και εφαρμόζεται εδώ και 2-3 μήνες.

    Ο κ Παπαγιάννης ανέφερε ότι το μολυσμένο αίμα το είχε δώσει το περασμένο καλοκαίρι αιμοδότης από τη Θεσσαλονίκη για συγγενή του στον Πολύγυρο και ότι λόγω του δύσκολου γονότυπου μεταγγίστηκε στη 17χρονη που πάσχει από μεσογειακή αναιμία. «Αυτή τη στιγμή το κορίτσι είναι φορέας AIDS αλλά τα συμπτώματα εκδηλώνονται σε 20 χρόνια.» πρόσθεσε ο κ Παπαγιάννης.

    Α.Φ

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 28 Μαρτίου 2006 (20:27 UTC+2)

    Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι στις 8-9 Απριλίου θα φιλοξενήσει στην Αθήνα ευρωπαϊκή συνάντηση κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων με θέμα: «Η Στρατηγική της Λισσαβόνας και οι αναδιαρθρώσεις στα εκπαιδευτικά συστήματα. Μέτωπα πάλης και η απάντηση του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος».

    Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που Κομμουνιστικά και Εργατικά κόμματα από τις χώρες της Ευρώπης, εντός και εκτός Ε.Ε., θα συζητήσουν και θα αναλύσουν συλλογικά τις αλλαγές που συντελούνται στο χώρο της παιδείας στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης, της έντασης των ταξικών φραγμών και της μορφωτικής υποβάθμισης των παιδιών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, στο φόντο της Στρατηγικής της Λισσαβόνας και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

    Ήδη έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους: Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας, ΚΚ Αρμενίας, ΚΚ Βοημίας Μοραβίας, Κόμμα Εργατών Βελγίου, ΚΚ Βουλγαρίας, Βουλγάρικο ΚΚ «Γκεόργκι Δημητρώφ», ΚΚ Βρετανίας, Ενιαίο ΚΚ Γεωργίας, ΑΚΕΛ, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας, Νέο ΚΚ Ολλανδίας, Πορτογαλικό ΚΚ, Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, ΚΚ Τουρκίας, ενώ έχουν προσκληθεί και θα παρέμβουν και ορισμένοι κομμουνιστές επιστήμονες από ευρωπαϊκές χώρες, όπως ο Ιταλός μαρξιστής ερευνητής Αντρέα Κατόνε και η Γαλλίδα ιστορικός Αννί Λακρουά-Ρουζ, που -σύμφωνα με την ανακοίνωση- «διώκεται από το πανεπιστήμιό της γιατί δεν αποδέχτηκε το αντικομουνιστικό γράψιμο της ιστορίας».

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΨΗΦΙΔΩΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαρτίου 2006 (16:08 UTC+2)

    Την ερχόμενη Τρίτη 4 Απριλίου, στις 20:30, στην αίθουσα Β' Εικαστικών Εκδηλώσεων 5ου ορόφου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια αναδρομικής έκθεσης ψηφιδωτών του Νίκου Μπεντίλα με τίτλο: «ΠΕΤΡΙΝΑ ΤΟΠΙΑ».

    Ο φιλόλογος Νίκος Μπεντίλας αυτοδίδακτος εικαστικός καλλιτέχνης, διάλεξε την ψηφιδογραφία για να εκφράσει τη δημιουργικότητα και το ταλέντο του με ένα δικό του προσωπικό τρόπο. Οι δημιουργίες του είναι αφηρημένες συνθέσεις με τεχνική αρτιότητα και πρωτοτυπία, ενώ συχνά εμπνέεται από την αρχαία και βυζαντινή εποχή, συνδέοντάς την με τη σύγχρονη τέχνη και χρήση υλικών που εμπεριέχονται στη φύση: φυσικά πετρώματα, απολιθώ-ματα πανίδας και χλωρίδας.

    Η φαντασία του αρχίζει να λειτουργεί με τη συγκέντρωση και αξιοποίηση των υλικών που συγκεντρώνει προς χρήση, ενώ θαυμάσιος είναι ο συνδυασμός καλλιτεχνικής δημιουργίας και φυσικής ομορφιάς. Οι εικαστικές προτάσεις του Νίκου Μπεντίλα, με την ιδιαιτερότητα των σχεδιαστικών τους μοτίβων και τη χρωματική τους αρμονία, κατορθώνουν να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον του κοινού γύρω από ένα είδος τέχνης, που απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες, χρόνο, προσήλωση και μεράκι.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 26 Απριλίου 2006.

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαρτίου 2006 (16:07 UTC+2)

    Την ερχόμενη Παρασκευή 31 Μαρτίου, στις 20:30, στην αίθουσα Α΄ Εικαστικών Εκδηλώσεων του 5ου ορόφου, του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Χρίστου Μούρτζιου.

    Ο ζωγράφος Χρίστος Μούρτζιος, εκφράζει μια σεμνότητα στη ζωγραφική του, η οποία δεν οφείλεται στην αυτοδίδακτη πορεία του, αλλά στην ευαίσθητη καλλιτεχνική του ιδιοσυγκρασία. Είναι ένας δημιουργός ελεύθερος και εστιάζει το ενδιαφέρον του στην τοπιογραφία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο φυσικό τοπίο και σε εξοχικούς οικισμούς, με έντονη την απουσία της ανθρώπινης μορφής. Έχει ύφος και πνεύμα ανοιχτό προς όλες τις κατευθύνσεις. Δημιουργεί ασταμάτητα και πειραματίζεται σε νέα πεδία, με εμφανή εκφραστικά αποτελέσματα.

    Είναι μέλος της Πανελλήνιας Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών, με διαχρονική παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης μας, με μια σειρά σημαντικών ατομικών εκθέσεων, αλλά και συμμετοχή σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 16 Απριλίου 2006.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - "ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαρτίου 2006 (16:07 UTC+2)

    Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν και αυτή τη χρονιά σειρά λογοτεχνικών εκδηλώσεων δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον για τα βιβλία και το διάβασμα.

    Σε όλες τις Παιδικές Βιβλιοθήκες από την ερχόμενη Τετάρτη 29 Μαρτίου έως την Κυριακή 7 Απριλίου θα λειτουργούν εκθέσεις παιδικού βιβλίου, ενώ παράλληλα θα γίνονται προβολές ή και ανάγνωση παραμυθιών του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

    Την Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα μοιράσει 500 βιβλία σε μικρούς αναγνώστες, μέσα από τις δραστηριότητες των Δημοτικών Βιβλιοθηκών και από τις εκπομπές του Δημοτικού Ραδιοφώνου FM 100.

    Το Τμήμα Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης συμμετέχει, επίσης, και στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και συγκεκριμένα στο «Τρένο του Βιβλίου - Πολιτισμού».

    Σε ένα από τα βαγόνια του τρένου θα λειτουργεί έκθεση παιδικής ζωγραφικής με θέμα το βιβλίο και έργα των παιδιών που συμμετέχουν στα εργαστήρια ζωγραφικής των Παιδικών Βιβλιοθηκών.

    Το τρένο θα βρίσκεται σταθμευμένο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (προβλήτα Α΄) από την Τετάρτη 29 Μαρτίου έως την Κυριακή 7 Απριλίου από τις 9:30 -13:00.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των Δημοτικών Παιδικών Βιβλιοθηκών, που ξεκίνησαν από σήμερα (Τρίτη), είναι το ακόλουθο:

    ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΩΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

    29/3/06 Π.Β.Σταθμού Λογοτεχνική εκδήλωση με τη συγγραφέα Νανά Μαρμαρά Δαγιόγλου 11:00 Αναγνωσταρά 9-11 τηλ. 2310.545.796

    30/3/06 Π.Β. Καλλιθέας Λογοτεχνική εκδήλωση με τη συγγραφέα Όλγα Σεχίδου 11:00 Αρχαιοτήτων 13 τηλ. 2310/616076

    31/3/06 Π.Β. Καλλιθέας Αφιέρωμα στην Ιστορία της γραφής και του βιβλίου 11:00 & 16:30 Αρχαιοτήτων 13 τηλ. 2310.616.076

    31/3/06 Π.Β. Ξηροκρήνη Λογοτεχνική εκδήλωση με τη συγγραφέα Κατερίνα Τζωρίδου 11:00 Γρ. Κολωνιάρη 23 τηλ. 2310.514.780

    1/4/06 Π.Β. Καλλιθέας Δραματοποίηση του παραμυθιού «Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά» από τον ηθοποιό - εμψυχωτή Κρίτωνα Ζαχαριάδη 11:00 Αρχαιοτήτων 13 τηλ. 2310.616.076

    5/4/06 Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη Λογοτεχνική εκδήλωση με τον συγγραφέα Γιάννη Τζανή 11:00 Κασσάνδρου 17-19 τηλ. 2310.274.708

    6/4/06 Π.Β. Ορέστου Δημιουργούμε βιβλία εκδήλωση με την συγγραφέα Άννα Χατζημανώλη & την εικονογράφο Κ. Μούσερ-Σπάσου 10:00 Ορέστου 33 & Χαλκιδικής τηλ. 2310.852.384

    6/4/06 Π.Β. Δελφών Λογοτεχνική εκδήλωση με τον συγγραφέα Νίκο Αρναούτη 12:00 Δελφών 208 & Ορεστιάδος 3 τηλ. 2310.324.090

    [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ "ΚΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΤΟ ΚΙΘ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαρτίου 2006 (16:07 UTC+2)

    Την ερχόμενη Παρασκευή 31 Μαρτίου, στις 19:30, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομείου), οι εκδόσεις ΕΡΩΔΙΟΣ, σε συνεργασία με το Α΄ Δημοτικό Διαμέρισμα, θα παρουσιάσουν το βιβλίο της Κατερίνας Κ. Τερζοπούλου «Ο Καημός της Πριγκίπισσας Αννέτας», το πρώτο της σειράς «Η Κάτια με τα Παραμύθια».

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν :

    Η εκπαιδευτικός , Υπεύθυνη Πολιτιστικών θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Χαρίκλεια Τερζιτάνου.

    Ο συγγραφέας, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ανταποκριτής επικαίρων ΤV, Νίκος Μπιλιλής.

    Και η Κατερίνα Τερζοπούλου , η οποία σαν «Κάτια με τα παραμύθια» θα παρουσιάσει στα παιδιά κάποιες σκηνές του παραμυθιού.

    Στο τέλος της εκδήλωσης η συγγραφέας θα υπογράψει τα βιβλία χαρίζοντας φωτογραφίες της Κάτιας με αφιέρωση στους μικρούς αναγνώστες.

    [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαρτίου 2006 (17:33 UTC+2)

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής, το μεσημέρι της Τρίτης 28 Μαρτίου 2006, προσκάλεσε τους αρμόδιους εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης και προήδρευσε σύσκεψης με θέμα την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Καλαντζής ενημερώθηκε εκτενώς για το πρόβλημα και άκουσε τις προτάσεις των αρμόδιων φορέων. Μετά από πρόταση του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, αποφασίστηκε η σύσταση ολιγομελούς επιτροπής η οποία θα αναλάβει το συντονισμό των αναγκαίων κυκλοφοριακών παρεμβάσεων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

    Στην επιτροπή, της οποίας θα προεδρεύει ο κ. Καλαντζής, με αναπληρωτή το γενικό γραμματέα της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας καθηγητή Γιώργο Τσιότρα, θα συμμετέχουν επίσης ο Δήμος και η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού, η Τροχαία καθώς και εκπρόσωπος των εμπλεκομένων φορέων.

    Στα καθήκοντα της επιτροπής θα είναι η ιεράρχηση, εντός 15 ημερών, των παρεμβάσεων που μπορούν να εκτελεστούν άμεσα αλλά και η έναρξη καμπάνιας, με στόχο την ενεργοποιήση των πολιτών, ώστε όλοι να γίνουν συμμέτοχοι στην προσπάθεια για αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Θεσσαλονίκης.

    Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης δήλωσε στους δημοσιογράφους:

    «Το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης είναι γνωστό, υπαρκτό και με πολλές παραμέτρους. Η οριστική επίλυσή του απαιτεί την υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής (μετρό, υποθαλάσσια αρτηρία, πάρκινγκ κ.α.). Μέχρι τότε όμως απαιτούνται ρυθμίσεις και παρεμβάσεις που θα ελαχιστοποιούν την ταλαιπωρία των πολιτών.

    Εμείς αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μία μόνιμη, διαρκής επιτροπή, ολιγομελής, η οποία θα διαπιστώνει τα προβλήματα και θα καταθέτει προτάσεις, οι οποίες θα υλοποιούνται άμεσα με στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών που ζουν και δραστηριοποιούνται στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης.

    Δεν μπορούμε σήμερα να συζητάμε τι θα γίνει σε 10 χρόνια όταν ολοκληρωθούν όλα τα μεγάλα έργα. Καλώς είναι και ορθώς προχωράνε τα μεγάλα έργα. Θέλουμε όμως να βρούμε λύσεις που θα είναι απλές, εφικτές και γρήγορα υλοποιήσιμες ώστε να βοηθηθούν οι πολίτες στις μετακινήσεις τους.

    Έτσι, η Επιτροπή θα εξετάζει τα προβλήματα και θα παρεμβαίνει με συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε σύμμαχο τον πολίτη για αυτό και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μία εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να γίνει ευρέως γνωστό ότι για ένα φιλικό αστικό περιβάλλον, για μία πιο ανθρώπινη πόλη και για λιγότερο κυκλοφοριακό απαιτείται η, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς».

    Στη σύσκεψη μετείχαν: ο γ.γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθηγητής Γιώργος Τσιότρας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο γ.γ. του ΥΜΑ-Θ καθηγητής Λουκάς Ανανίκας καθώς και οι ηγεσίες: της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, της Τροχαίας Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, της Διεύθυνσης Ελληνικού Ινστιτούτου Μεταφορών, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Σωματείου Ιδιωτικών Επιβατικών Αυτοκινήτων Ταξί «Ο ΕΡΜΗΣ», του Συνδικάτου Οδηγών Εμφιαλωμένων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Εμφιαλωμένων Ποτών και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΠΟΛΗ" ΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαρτίου 2006 (17:28 UTC+2)

    Ημερίδα με θέμα «Θεσσαλονίκη-Προσβάσιμη πόλη» οργάνωσε η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, μέσα στο πλαίσιο των σαφών εντολών του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, για την πλήρη, διαρκή και κάθε δυνατή στήριξη στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Η ημερίδα, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος «C.A.R.E.» και την παρακολούθησαν μέλη πολλών διοικητικών συμβουλίων συλλόγων για ΑΜΕΑ, εκπρόσωποι της πολιτείας και πλήθος κόσμου.

    Ο κ. Ψωμιάδης μεταξύ των άλλων στο χαιρετισμό του ανέφερε:

    «Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση ίσων ευκαιριών σε ότι αφορά την αστική προσβασιμότητα στους κατοίκους των πόλεων και στους επισκέπτες αυτών. Ένας στόχος που πρέπει να είναι κοινός, μια κοινωνία ανοιχτή και προσιτή σε όλους.

    Η έννοια «προσβασιμότητα», προσεγγίζεται κάτω από μια διευρυμένη οπτική και συμπεριλαμβάνει εκτός από τα Α.Μ.Ε.Α. μια σειρά ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, όπως εγκύους, μητέρες με καροτσάκια και ηλικιωμένους».

    [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαρτίου 2006 (16:07 UTC+2)

    Την ερχόμενη Παρασκευή 31 Μαρτίου, στις 20:00, στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Α.Τούμπας, (Γρ.Λαμπράκη 187), θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Μάριου Κουτσούκου, με τίτλο «Μέγας Αλέξανδρος και γεωπονική επιστήμη, η επιστημονική πλευρά της εκστρατείας στην Ανατολή».

    Το έργο θα παρουσιάσει ο Καθηγητής του Τομέα Αγροτικής Οικονομίας του Α.Π.Θ. Γεώργιος Δαουτόπουλος.

    Η εκδήλωση διοργανώνεται και εντάσσεται στο πλαίσιο εκδηλώσεων λόγου του Τμήματος των Περιφερειακών Βιβλιοθηκών.

    Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310 950370.

    [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - "ΕΡΩΤΟΣ ΟΡΑΜΑΤΑ" ΜΕ "ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ" ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΞΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΛΟΓΟ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαρτίου 2006 (16:06 UTC+2)

    Για έκτη συνεχή χρονιά το Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει τον κύκλο εκδηλώσεων «Με τα Χρώματα της Μουσικής». Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων που στόχο έχουν την άνοδο του επιπέδου των σπουδών των μαθητών του Δημοτικού Ωδείου, αρτιότερη επαφή των σπουδαστών με τη μουσική καθώς και την δημιουργία και ανάπτυξη μιας άμεσης επικοινωνίας με τους καλλιτέχνες.

    Οι εκδηλώσεις αρχίζουν την ερχόμενη Παρασκευή 31 Μαρτίου, στις 20:00, στον πολυχώρο «Ανατόλια» - Μαλλιάρης Παιδεία (Δ. Γούναρη 39) με «την γυναίκα στο λόγο, τη μουσική και την εικόνα» και πρωταγωνίστριες έξι νέες γυναίκες που ερμηνεύουν έργα των Βιβάλντι, Μότσαρτ, Σούμπερτ, Μπέρνσταιν, Γκέρσουιν, κ.α. Τίτλος της μουσικής αυτής παρουσίασης είναι «Ωδής Πολύτροπον, Έρωτος Οράματα».

    Συμμετέχουν:

    Τραγούδι: Χιονάτη Γκίνα, Τότα Κυριαζικίδου και Ξανθή Τοκμακίδου. Πιάνο: Κατερίνα Ξενιτίδου. Κιθάρα: Κλέα Τζοβαρίδου. Αφήγηση: Πίστη Οσλιανίτου. Επιλογή - επιμέλεια κειμένου: Τότα Κυριαζικίδου.

    [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαρτίου 2006 (16:06 UTC+2)

    Συνεχίζεται ο θεσμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου που επιζητούν την επιμόρφωση στους τομείς:

    Διοίκηση και Οικονομία,

    Ιατρική - Βιολογία - Ψυχολογία, AIDS,

    Ιστορία - Αρχαιολογία - Τέχνη,

    Νομική.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :

    Σήμερα (Τρίτη) 28 Μαρτίου, στις 19:00, στο τμήμα της Διοίκησης και Οικονομίας θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στην αίθουσα διαλέξεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27) από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονία, Ζωή Δημητριάδη, με θέμα: «Σχεδιασμός και ίδρυση καινοτόμων Μ.Μ.Ε. παροχής υπηρεσιών με την υποστήριξη της Ε.Ε.».

    Αύριο (Τετάρτη) 29 Μαρτίου, στις 20:00, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4), ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαστεφάνου, θα δώσει διάλεξη στους ενδιαφερόμενους του τμήματος της Ιατρικής-Βιολογίας με θέμα: «20 χρόνια Τσερνομπίλ ».

    Μεθαύριο (Πέμπτη) 30 Μαρτίου, στις 19:30, στο τμήμα της Νομικής θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας από την διδάκτορα του Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου του τμήματος της Νομικής του ΑΠΘ, Αικατερίνη Καλλιαρέκου, η οποία θα αναφερθεί στο θέμα: «Η Ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της ενέργειας Ηλεκτρισμός - Φυσικό Αέριο».

    [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΑΣ ΑΠΟ ΤΟ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαρτίου 2006 (16:06 UTC+2)

    Το Συμβούλιο του Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος και οι Έλληνες εθελοντές διοργανώνουν εκδήλωση για τη βράβευση των εθελοντριών γυναικών για την επιβίωση της αρχέγονης φυλής των Καλλάσα (Καλλάς) στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 1 Απριλίου, στις 19:00, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη - Πλ. Ιπποδρομίου).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 28 March 2006 - 19:14:11 UTC