Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-04-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ- ΟΜΙΛΙΑ Κ.
  • [02] ΠΑΣΟΚ: ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • [03] ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
  • [05] ΣΥΝ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
  • [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
  • [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΚΗΣ - ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Β.
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ
  • [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ
  • [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΕΩΣ 20 ΜΑΙΟΥ Η
  • [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ Β΄
  • [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

  • [01] ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ- ΟΜΙΛΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2006 (14:42 UTC+2)

    Σαφές μήνυμα προς όλους ότι η κυβέρνηση συνεχίζει σταθερά τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος και ότι δεν συμβιβάζεται με συμφέροντα που θέλουν να τον κρατήσουν δέσμιο στο χθες, έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας σήμερα στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΝΔ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της, με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού Γεώργιου Ράλλη.

    Ο Κώστας Καραμανλής ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στον Αντώνη Τρίτση, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 14 χρόνια από το θάνατό του.

    "Σαν σήμερα, πριν από 14 χρόνια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχασε έναν από τους μεγάλους οραματιστές της, έναν πολιτικό που τίμησε η παράταξή μας στηρίζοντάς τον στις εκλογές του 1990", είπε ο Κώστας Καραμανλής.

    Αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στο Θόδωρο Κατριβάνο, λέγοντας μάλιστα ότι ο νέος κώδικας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης θα φέρει το όνομά του.

    "Επιβεβαιώνουμε με αυτόν τον τρόπο τη στρατηγική που χαράξαμε επιλέγοντας τους άξιους και ικανούς απ' όπου και αν προέρχονται, υποστηρίζουμε υποψηφίους που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες τους", είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο Κώστας Καραμανλής εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι οι Έλληνες δεν θέλουν εκείνους που προτείνουν για τις νέες και τους νέους ανασφάλιστη εργασία, οι πολίτες απορρίπτουν αυτούς που από τη μία δήθεν κόπτονται για τους εργαζόμενους και από την άλλη προτείνουν ελεύθερες απολύσεις και αύξηση της φορολογίας.

    "Αντί για ασφάλεια σχεδιάζουν ανασφάλεια, αντί για φορολογικές μειώσεις προγραμματίζουν φορολογική επιδρομή. Η κοινωνία απαιτεί σοβαρότητα, απαιτεί υπευθυνότητα, απαιτεί συνέπεια", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στις δημοτικές εκλογές λέγοντας ότι αποτελούν σημαντικό σταθμό για την Αυτοδιοίκηση και ακολούθως προσδιόρισε το πλαίσιο των αποφάσεων της ΝΔ.

    "Υποστηρίζουμε νομαρχιακούς και δημοτικούς συνδυασμούς που εκφράζουν κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας, αναδεικνύουμε όχι μόνο στελέχη που προέρχονται από την παράταξή μας, αλλά και υποψήφιους με ισχυρά ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες. Στηρίζουμε τους καταξιωμένους, ανεξάρτητα από την κομματική τους προέλευση, αυτή είναι η στρατηγική και είναι αδιαπραγμάτευτη και μας αφορά όλους".

    Παράλληλα, έστειλε έμμεσο μήνυμα προς τους πιθανούς αντάρτες λέγοντας ότι "όλοι έχουμε υποχρέωση να συνταχθούμε με τους υποψήφιους που επιλέγονται, όπως ορίζουν οι αρχές και οι διαδικασίες που συμφωνήσαμε, έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις μας, ώστε τα αποτελέσματα να είναι θετικά και ελπιδοφόρα για τις τοπικές κοινωνίες".

    Δίνοντας το πλαίσιο της πολιτικής που θα ακολουθήσει μέχρι τις δημοτικές εκλογές, ο Κωστας Καραμανλής επεσήμανε ότι "συνεχίζουμε αταλάντευτα το άνοιγμα σε ολόκληρη την κοινωνία. Απορρίπτουμε τις περιχαρακώσεις και τις διχαστικές αντιπαραθέσεις, αποκρούουμε τις πολωτικές εντάσεις, αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι είμαστε δύναμη που επιδιώκει την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία "δεν θα κάνει το χατίρι στους σκηνοθέτες και στους πρωταγωνιστές της πόλωσης".

    Επανέλαβε δε ότι η ΝΔ είναι η παράταξη του σύγχρονου κοινωνικού κέντρου, του μέτρου και της μετριοπάθειας, της ελεύθερης σκέψης και της ανοιχτής κοινωνίας.

    Η επανίδρυση του κράτους

    Εκτακταμένη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην επανίδρυση του κράτους που αποτελεί στρατηγικό του στόχο, επισημαίνοντας τρεις βασικές κατευθύνσεις:

    Πρώτον, ενίσχυση του επιτελικού στρατηγικού και ελεγκτικού ρόλου της κεντρικής διοίκησης και θωράκιση μιας γενναίας αποκέντρωσης.

    Δεύτερον, εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα και

    Τρίτον, ουσιαστική και εθνική και οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι, εν αντιθέσει με την πολιτική των παρακρατήσεων που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τώρα αποδίδονται στους ΟΤΑ όλοι οι θεσμοθετημένοι πόροι, ρυθμίζονται τα χρέη τους και δρομολογείται η σταδιακή επιστροφή των πόρων που παρακρατούνταν τα προηγούμενα χρόνια.

    Η χρηματοδότηση των ΟΤΑ, είπε ακόμη ο κ. Καραμανλής, γίνεται πλέον με σύγχρονο, απόλυτα διαφανές και αντικειμενικό σύστημα, προσανατολισμένο στην τόνωση της περιφερειακής ανάπτυξης.

    Οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, πρόσθεσε, απέκτησαν για πρώτη φορά σταθερούς και αυτοτελείς πόρους, που σήμερα είναι τριπλάσιοι σε σχέση με το 2004, το πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα "ΘΗΣΕΑΣ" δίνει στους δήμους και τις κοινότητες της χώρας, με απόλυτα αντικειμενικούς και διαφανείς όρους, 3,5 δισ. ευρώ σε πέντε χρόνια, ενώ το προηγούμενο πρόγραμμα τους έδινε 1,7 δισ. ευρώ σε επτά χρόνια.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι στο πλαίσιο του νέου προγράμματος έχουν, ήδη, εγκριθεί πάνω από 6,5 χιλιάδες έργα και έχουν δημοπρατηθεί ή δημοπρατούνται περισσότερα από 2,5 χιλιάδες.

    Ουσιαστικό βήμα για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων του ρόλου και του κύρους των ΟΤΑ, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, είναι οι νέοι κώδικες για την οργάνωση και τη λειτουργία τους.

    Σημείωσε επίσης ότι προωθούνται καινοτομίες που αποτελούν το εφαλτήριο για την εδραίωση της αναπτυξιακής προοπτικής, αποσαφηνίζονται και συστηματοποιούνται οι αρμοδιότητές τους, θεσπίζεται χάρτα δικαιωμάτων του δημότη, αναβαθμίζεται ο ρόλος της μειοψηφίας στα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια, εισάγεται σύστημα συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων, καθιερώνεται ο θεσμός των τοπικών δημοψηφισμάτων, ενισχύεται ουσιαστικά η δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο.

    Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στην εκλογή των δημάρχων και νομαρχών από την πρώτη Κυριακή με 42%, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έκανε πράξη μία τομή που απαίτησε η ίδια η κοινωνία, μία τομή που εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες. Επισήμανε ότι αυτό προβλεπόταν στο κυβερνητικό πρόγραμμα και τόνισε ότι οι δεσμεύσεις πραγματοποιούνται στο ακέραιο.

    Τέλος, περιέγραψε τους στόχους του, υπογραμμίζοντας ότι είναι η ουσιαστική ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ενίσχυση της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, η βελτίωση της ποιότητας ζωής σε κάθε τοπική κοινωνία, η αναβάθμιση της δημοκρατίας.

    [02] ΠΑΣΟΚ: ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2006 (15:06 UTC+2)

    Η Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνεργασία με τον Τομέα Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ, διοργανώνουν το Σαββατοκύριακο διημερίδα με θέμα «Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση: θετικές εμπειρίες - καινοτόμες πολιτικές».

    Η διημερίδα στοχεύει να ενημερώσει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τους υποψηφίους Δημάρχους και Νομάρχες, που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, για τις πολιτικές και τις τάσεις που επικρατούν στην Ευρώπη, σχετικά με την Αυτοδιοίκηση αλλά και για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής για τους πολίτες και τη συμβολή της στην ενσωμάτωση ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αναφέρει ανακοίνωση του Κινήματος.

    Τη διημερίδα θα κλείσει με ομιλία του το μεσημέρι της Κυριακής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου.

    Την έναρξη των εργασιών της διημερίδας θα κάνει η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

    Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν με παρεμβάσεις τους, μεταξύ άλλων, ο Gerhard Stahl, γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Περιφερειών της ΕΕ, ο Giovanni Di Stasi, πρόεδρος του Συμβουλίου Περιφερειών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Edi Rama, Δήμαρχος Τιράνων, ο Pasqual Maragal, τέως Δήμαρχος της Βαρκελώνης και πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλονίας και η Μαρριέτα Καραμανλή, αντιδήμαρχος της πόλης Λε Μαν της Γαλλίας.

    [03] ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2006 (12:25 UTC+2)

    Την υπογραφή της σύμβασης για τη μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης, με την οποία αρχίζει η υλοποίηση του έργου, ανακοίνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Χρονοδιάγραμμα του έργου

    Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η εγκατάσταση των πρώτων εργοταξίων στη Θεσσαλονίκη και έως το τέλος του έτους θα έχουν αναπτυχθεί όλοι οι εργοταξιακοί χώροι που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου. Συνολικά θα ανοίξουν 16 βασικά εργοτάξια κατά μήκος της Γραμμής καθώς και αρκετά άλλα μικρότερα για τις υπόλοιπες υποδομές (φρέατα, κλπ.) του Μετρό.

    Σε πρώτο στάδιο θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες παρακάμψεις δικτύων κοινής ωφελείας και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η αρχαιολογική έρευνα σε όλους τους χώρους που θα κατασκευασθούν οι Σταθμοί και τα φρέατα εξαερισμού του έργου. Οι εργασίες εκτιμάται ότι, εκτός απροόπτων, θα διαρκέσουν 6,5 χρόνια. Την ανάδοχο κοινοπραξία αποτελούν οι εταιρείες ΑΕΓΕΚ - IMPREGILO - ANSALDO T.S.F. - SELI - ANSALDOBREDA.

    Την επίβλεψη κατασκευής του έργου έχει αναλάβει η Αττικό Μετρό Α.Ε., η οποία εκτός από την τεχνογνωσία, διαθέτει 15ετή εμπειρία από την κατασκευή του Μετρό της Αθήνας. Εντός του Μαΐου, η αρμόδια Διευθύνουσα Υπηρεσία της Αττικό Μετρό ΑΕ θα εγκατασταθεί στα εργοτάξια του Μετρό και σύντομα θα ανοίξουν και τα γραφεία της στη Θεσσαλονίκη. Η Διευθύνουσα Υπηρεσία αυτή θα ξεκινήσει με ολιγομελή ομάδα και σταδιακά θα στελεχώνεται από μηχανικούς και στελέχη από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, στα οποία θα μεταφέρεται και η σχετική τεχνογνωσία για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου.

    Για την κατασκευή του Μετρό της Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα απασχοληθούν συνολικά περίπου 3.000 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, τόσο στην ανάδοχο κοινοπραξία όσο και στις προμηθεύτριες εταιρείες

    Τα βασικά χαρακτηριστικά του δικτύου Μετρό στην Θεσσαλονίκη είναι τα εξής:

    - 13 σύγχρονοι Σταθμοί με κεντρική αποβάθρα

    - 9,6 χλμ. Γραμμής (με δύο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς), που θα κατασκευαστεί στο μεγαλύτερο τμήμα της (7,7 χλμ.) από δύο Μηχανήματα Ολομέτωπης Διάνοιξης. Το υπόλοιπο τμήμα της Γραμμής θα κατασκευαστεί με την μέθοδο του Ανοικτού Ορύγματος.

    - 18 υπέρ-αυτόματοι συρμοί τελευταίας τεχνολογίας πλήρως κλιματιζόμενοι, οι οποίοι θα κινούνται χωρίς οδηγό αλλά με συνοδό.

    - Αμαξοστάσιο στην περιοχή της Πυλαίας (Βότση) σε έκταση 50.000τμ.

    - Οι σημαντικές τεχνικές διαφορές του Μετρό Θεσσαλονίκης, που αποτελούν βελτιώσεις σε σχέση με τις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό της Αθήνας, είναι ότι θα υπάρχουν δύο μονές ανεξάρτητες σήραγγες (αντί της μίας σήραγγας διπλής τροχιάς στο Μετρό της Αθήνας) καθώς και σύστημα θυρών επί των αποβαθρών κάθε Σταθμού για καλύτερη εξυπηρέτηση και μέγιστη ασφάλεια του επιβατικού κοινού. Η κατασκευή των δύο σηράγγων θα πραγματοποιηθεί με δύο Μηχανήματα Διάνοιξης Σηράγγων («μετροπόντικες»).

    - Η αρχαιολογική ανασκαφή προβλέπεται να καλύψει συνολική έκταση 20.000 τ.μ. και η Αττικό Μετρό ΑΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού θα αναδείξει τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα σε κεντρικούς Σταθμούς του δικτύου.

    «Ιστορική μέρα για τη συμπρωτεύουσα» χαρακτήρισε τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης για το Μετρό Θεσσαλονίκης, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, δηλώνοντας περήφανος που επί υπουργείας του ξεκινά η κατασκευή του μεγαλύτερου δημόσιου έργου -όπως επισήμανε- που έχει γίνει ποτέ στη Θεσσαλονίκη.

    Όπως είπε ο κ. Σουφλιάς, σε πρώτη φάση, το έργο περιλαμβάνει 9,6 χιλιόμετρα Μετρό και 13 σταθμούς, ενώ υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί 250.000 επιβάτες ημερησίως.

    Παράλληλα ο υπουργός σημείωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η όχληση των πολιτών από τα έργα να είναι η μικρότερη δυνατή. Μάλιστα, όπως είπε, για τον σκοπό αυτό εκπονείται και ειδική μελέτη.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ, πρόσθεσε ο κ. Σουφλιάς, επισημαίνοντας πως έχει εξασφαλιστεί πλήρως η χρηματοδότησή του, από το Γ' ΚΠΣ και από εγκεκριμένο δάνειο με ευνοϊκούς όρους που εξασφαλίσε το ΥΠΕΧΩΔΕ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

    Σημειώνεται πως σε αντίθεση με το Μετρό της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη έχει επιλεγεί οι Σταθμοί του Μετρό να κατασκευασθούν με τη μέθοδο «επικάλυψης και εκσκαφής» (cover and cut) και όχι «ανοικτού ορύγματος» (cut and cover) που χρησιμοποιήθηκε κυρίως στην Αθήνα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η όχληση στη λειτουργία της πόλης.

    Σε όλη τη διάρκεια κατασκευής των Σταθμών του Μετρό Θεσσαλονίκης θα υπάρχουν πάντα δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση στην οδό Μοναστηρίου, αντίστοιχα δύο έως τρεις λωρίδες ανα κατεύθυνση στην Εγνατία και μία λωρίδα ανά κατεύθυνση στην οδό Δελφών. Μάλιστα, όπως ανέφερε και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, για την αντιμετώπιση του συνόλου των κυκλοφοριακών ζητημάτων που θα προκύψουν από την κατασκευή των μεγάλων έργων στη Θεσσαλονίκη (Μετρό, υποθαλάσσια σήραγγα) εκπονείται ειδική μελέτη για την ελαχιστοποίηση των όποιων προβλημάτων.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2006 (08:24 UTC+2)

    Ξεκινούν αύριο οι εργασίες της ευρωπαϊκής συνάντησης κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων με θέμα συζήτησης τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στα εκπαιδευτικά συστήματα, η οποία θα φιλοξενηθεί από το ΚΚΕ στην Αθήνα και θα διεξαχθεί στο Περισσό.

    Την έναρξη των εργασιών, που θα είναι ανοιχτή για τους δημοσιογράφους, θα κάνει η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Στη διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθούν οι αλλαγές που συντελούνται στο χώρο της Παιδείας, στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης. Πιο συγκεκριμένα το θέμα πάνω στο οποίο θα διεξαχθεί η συζήτηση είναι: "Η Στρατηγική της Λισαβόνας και οι αναδιαρθρώσεις στα εκπαιδευτικά συστήματα. Μέτωπα πάλης και η απάντηση του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος".

    Επίσης, θα διερευνηθούν οι δυνατότητες για την ανάπτυξη της συνεργασίας των κομμουνιστών και την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για τη διεκδίκηση μιας εκπαίδευσης που θα υπηρετεί τις σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες.

    [05] ΣΥΝ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2006 (15:48 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος είχε σήμερα στο Βερολίνο συναντήσεις με τους συμπροέδρους του κόμματος "Die Linke" (Αριστερά) κ. κ. Οσκαρ Λαφοντέν και Γκρέγκορ Γκίζι.

    Ο Αλ. Αλαβάνος τους συνεχάρη γιατί για πρώτη φορά εκλέχθηκε αντιπρόεδρος του Γερμανικού Κοινοβουλίου, στη νεότερη ιστορία της Γερμανίας, από την Αριστερά.

    Οι τρεις πολιτικοί συζήτησαν τρία κυρίως θέματα:

    Α΄ Για την επέκταση του εγχειρήματος της συνάντησης της ιστορικής Αριστεράς με τους ριζοσπάστες σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες που έχουν έρθει σε ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των σοσιαλδημοκρατικών ηγεσιών.

    Β΄ Για τη στενότερη σύνδεση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με τα μεγάλα κοινωνικά και απεργιακά κινήματα που αναπτύσσονται σήμερα στη Γαλλία αλλά και στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

    Γ΄ Για την ανάδειξη της συνάντησης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στην Αθήνα στις 4 Μαΐου 2006 ως ενός μεγάλου γεγονότος, με πλατιά λαϊκή πανευρωπαϊκή συμμετοχή, στην κατεύθυνση μιας Ευρώπης αυτόνομης από τις ΗΠΑ που θα εξασφαλίζει πλήρη απασχόληση και κοινωνική δικαιοσύνη και θα είναι απαλλαγμένη από την ασυδοσία της αγοράς.

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2006 (16:54 UTC+2)

    Την ερχόμενη Τετάρτη 12 Απριλίου, στις 21:00, στην αίθουσα Θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ πιάνου της Εύης Γιαμοπούλου στο πλαίσιο της ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ 2006. Δεξιοτέχνες πιανίστες.

    Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΒΕΡΩΦ - ΤΟΣΙΤΣΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2006 (16:53 UTC+2)

    Την ερχόμενη Δευτέρα 10 Απριλίου, στις 20:30, στην αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα: «Ευάγγελος Αβέρωφ - Τοσίτσας, ο πολιτικός και άνθρωπος».

    Ομιλητής της εκδήλωσης ο αναπληρωτής καθηγητής του Α.Π.Θ. Μιχαήλ Γ. Τρίτος.

    Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2006 (16:53 UTC+2)

    Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής του Περικλή Μητσόπουλου, στο Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91 - 93), τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη 12 Απριλίου, στις 20:00. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 30 Απριλίου.

    [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜ. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2006 (16:53 UTC+2)

    Στο πλαίσιο των πασχαλινών δραστηριοτήτων, οι μαθητές του Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Τμήματος Περιφερειακών Βιβλιοθηκών, εκθέτουν, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, πασχαλινές κατασκευές και αγιογραφίες.

    Τα θέματα των κατασκευών που θα εκτεθούν, επικεντρώνονται στην πασχαλινή χαρά και την ανοιξιάτική φύση. Για τη φιλοτέχνηση των έργων, οι μαθητές και οι μαθήτριες του εργαστηρίου χρησιμοποίησαν διάφορα πρόσθετα υλικά και δημιούργησαν πρωτότυπες συνθέσεις με γύψο, πηλό, χαρτί, στόκο, πέτρες κ.ά., με αισθητικό αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει με την ευρηματικότητά τους.

    Η έκθεση λειτουργεί στο φουαγιέ της αίθουσας εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27 & Αλεξ. Σβώλου, 2ος όροφος). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Απριλίου και θα εκτεθούν συνολικά 80 έργα.

    [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΚΗΣ - ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2006 (17:10 UTC+2)

    «Η σημερινή ημέρα, με την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης, είναι μία ημέρα-σταθμός για την πόλη μας. Όνειρα και προσπάθειες δεκαετιών μετασχηματίζονται σε έργο.

    Δρομολογείται πλέον η επίλυση του μεγάλου κυκλοφοριακού προβλήματος της Θεσσαλονίκης, συγχρόνως δε δημιουργούνται 3000 θέσεις εργασίας που θα δώσουν διέξοδο στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που ταλανίζει τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μας.

    Με την υπογραφή της σύμβασης και για την υποθαλάσσια αρτηρία, που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί και την έναρξη των έργων στο αεροδρόμιο και στο λιμάνι, η Θεσσαλονίκη βάσει τις βάσεις για να γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή Μητρόπολη».

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2006 (16:53 UTC+2)

    Αύριο (Σάββατο), στις 21:00, στην αίθουσα Θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, το σύνολο «Κέλσος» θα παρουσιάσει ένα μουσικό, ιστορικό και εικαστικό ταξίδι στην Ευρώπη του 16ου και 17ου αιώνα.

    Μουσική και τραγούδια της αναγέννησης και του μπαρόκ, με όργανα της εποχής και παράλληλη προβολή διαφανειών με εικαστικά θέματα της περιόδου.

    Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

    Φαίνη Νούσια - τραγούδι

    Mechthild Stark - φλάουτο με ράμφος

    Νίκος Νικολαϊδης - φλάουτο με ράμφος

    Σταύρος Κατηρτζόγλου - θεόρβη

    Helga Γιαννούλα - βιόλα ντα γκάμπα

    Παρουσιάζει η γλύπτρια Ιωάννα Ομορφοπούλου.

    Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΛΚΥΟΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2006 (16:53 UTC+2)

    Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση - αφιέρωμα στη συγγραφέα Αλκυόνη Παπαδάκη, αύριο (Σάββατο), στις 20:00, στην αίθουσα διαλέξεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27 & Αλεξ. Σβώλου).

    Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ιωάννης Κεσσόπουλος.

    [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΕΩΣ 20 ΜΑΙΟΥ Η ΕΚΘΕΣΗ " ΚΑΠΟΤΕ . ΣΤΟ ΄21" ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2006 (16:53 UTC+2)

    Παρατείνεται έως τις 20 Μαίου η έκθεση ιστορικών κειμηλίων από την Επανάσταση του 1821 που διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το συλλέκτη κ. Βασίλειο Νικόλτσιο, το Εθνικό-Ιστορικό Μουσείο και τη Μονή της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων.

    Η έκθεση περιλαμβάνει 40 λιθογραφίες του Βαυαρού ζωγράφου Πέτερ Φον Ες, που με τη γραφίδα του χάραξε στη μνήμη μας τις μορφές των ηρώων του 1821. Ο Πέτερ Φον Ες έφθασε στην Ελλάδα μετά τον Βασιλέα Όθωνα και είχε την τύχη να γνωρίσει τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης και να ζωγραφίσει μέσα στα ερείπια που ακόμη κάπνιζαν.

    Συγχρόνως παρουσιάζονται στην έκθεση τα όπλα των παλικαριών (καριοφίλια, πιστόλες, σπάθες, γιαταγάνια, παλάσκες, βόλια κ.α.) και μετάλλια που απένειμε ο Βασιλέας Όθωνας στους αγωνιστές του 1821 αλλά και η πρωτότυπη προκήρυξη της Επανάστασης στο Ιάσιο (21/2/1821) με την υπογραφή και τη σφραγίδα του Δημήτριου Υψηλάντη και του Κολοκοτρώνη. Επίσης, έξι μεγάλων διατάσεων ελαιογραφίες του ζωγράφου Μπορισώφ με θέμα την Επανάσταση καθώς και έντυπα και βιβλία των Δασκάλων του Γένους (Αδ. Κοραή, Ευγ. Βούλγαρη, Βάμβα κ.α).

    Σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, φιλοξενούνται επίσης οι σημαίες - μουσειακά αντίγραφα- του Ρήγα Φεραίου, του Υψηλάντη, της Φιλικής Εταιρίας η Ναυτική Σημαία, η ελαιογραφία - μουσειακό αντίγραφο του Ντελακρουά Μεσολόγγι και το έργο-μουσειακό αντίγραφο του Λιπαρίνι « Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός υψώνει το λάβαρο».

    [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2006 (16:52 UTC+2)

    Το Συμβούλιο του Β΄ Δημοτικού Διαμερίσματος στο πλαίσιο της Λατρευτικής Εβδομάδας, πρόκειται να διοργανώσει τρεις συναυλίες με βυζαντινούς ύμνους σε ισάριθμους ναούς της περιοχής του με σκοπό τη διάδοση της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής.

    Στις συναυλίες θα συμμετάσχει η 45μελής βυζαντινή χορωδία του Β΄ Δημοτικού Διαμερίσματος με παραδοσιακά βυζαντινά όργανα.

    Το πρόγραμμα των συναυλιών είναι:

    Κυριακή 9 Απριλίου, στις 19:00, Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης.

    Τρίτη 11 Απριλίου, στις 18:30, Ι.Ν. Αγ. Νικολάου.

    Παρασκευή 14 Απριλίου, στις 19:00, Ι.Ν. Αγ. Πάντων.

    [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2006 (16:52 UTC+2)

    Κυριακή 9 Απριλίου, στις 18:30, Ι. Ν. Παναγίας Λαοδηγήτριας - Άνω Πόλη. Συμμετέχουν: Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης, Βυζαντινός Χορός «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος».

    Δευτέρα 10 Απριλίου, στις 18:30 , Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης - Καλλιθέα. Συμμετέχουν: Βυζαντινός Χορός Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. «Οι Τρεις Ιεράρχες», Βυζαντινός Χορός «Μελωδοί Θεσσαλονίκης». Αφήγηση Ιερών Κειμένων :Θάλεια Προκοπίου, Όθωνας Μεταξάς.

    Τρίτη 11 Απριλίου, στις 18:30, Ι. Ν. Αγίου Θεράποντα - Κ. Τούμπα. Συμμετέχουν: Βυζαντινός Χορός Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου Ντεπώ, Βυζαντινός Χορός «Θεοδρόμοι». Αφήγηση Ιερών Κειμένων: Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου, Κώστας Μπάσης.

    Τετάρτη 12 Απριλίου, στις 21:00, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης,

    «Από το Πάθος στην Ανάσταση». Συμμετέχουν: Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής Δήμου Θεσσαλονίκης, Σολίστ : Βασίλης Σαλέας. Αφήγηση Ιερών Κειμένων :Δημήτρης Καρέλλης. Συμμετέχουν οι χορωδίες: Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης, Γυναικεία Χορωδία της Μορφωτικής και Φιλόπτωχου Αδελφότητας Αγ. Νικολάου Θέρμης, Χορωδία Πολιτιστικού και Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χαλάστρας.

    (είσοδος με εισιτήριο 5,00 και 10,00 )

    Πέμπτη 13 Απριλίου, στις 18:30, Ι. Καθεδρικός Ναός της Του Θεού Σοφίας. Συμμετέχουν: Βυζαντινός Χορός Αποφοίτων Εκκλησιαστικής Σχολής Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας, Βυζαντινός Χορός Σωματείου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός». Αφήγηση Ιερών Κειμένων: Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνάς Χατζησάββας.

    Παρασκευή 14 Απριλίου, στις 18:30, Ι.Ν. Γεννήσεως Του Σωτήρος - Δελφών.Συμμετέχουν: Βυζαντινός Χορός «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» , Βυζαντινός Χορός Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Αφήγηση Ιερών Κειμένων: Αθηνά Μαξίμου, Δημήτρης Σιακάρας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 7 April 2006 - 18:13:52 UTC