Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

OMOGENEIAKA NEA TOY MAKEDONIKOY PRAKTOREIOY EIDHSEWN (08/03/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 8 Μαρτίου 1996

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΤΟ ΣΑΕ ΘΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

  • [02] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

  • [03] ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΜΟΝΗΣ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ" ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

  • [04] ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΙΣ ΑΥΡΙΑΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ

  • [05] ΕΤΟΙΜΗ Η ΒΟΣΤΩΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

  • [06] "ΠΕΡΝΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ" ΤΗΣ ΑΧΕΠΑ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΠΟΜΠ ΝΤΟΟΥΛ

  • [07] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΤΟΡΙΑ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΤΟ ΣΑΕ ΘΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

    Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) θα εργαστεί με το παγκόσμιο δίκτυο του ώστε να αυξηθεί το διεθνές ενδιαφέρον και η κατανόηση για την τραγωδία στην Κύπρο και την ανάγκη εξεύρεσης λύσης, τονίζεται σε ανακοίνωση του Προέδρου του Συμβουλίου, Αντριου Άθενς. Παράλληλα ο κ.Αθενς απευθύνει πρόσκληση στους όπου γης Έλληνες να βοηθήσουν, ώστε να γίνει κατανοητή στις χώρες υποδοχής τους η σημασία των πρόσφατων αποκαλύψεων του Ραούφ Ντενκτάς, από τις οποίες συνάγεται ότι οι Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι της Κύπρου, σκοτώθηκαν εν ψυχρώ κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

    Υπενθυμίζεται ότι λόγω των προσπαθειών των Ελλήνων στις ΗΠΑ ψηφίστηκε ο νόμος για τη διερεύνηση των αγνοουμένων της Κύπρου, και οι έρευνες αυτές έφεραν στο φώς της δημοσιότητας τις πρόσφατες δημόσιες αποκαλύψεις για μαζικές δολοφονίες. Αυτές οι αποκαλύψεις έγιναν εννέα μόλις μήνες μετά την έναρξη της διερεύνησης από αμερικανικής πλευράς, η οποία, όπως τονίζει ο κ.Αθενς, έχει σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο από τις αντίστοιχες προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι το ΣΑΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να καταγγείλει το θέμα στα αρμόδια διεθνή βήματα, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

    [02] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Ο.Η.Ε. απέστειλε η Ομοσπονδία Κυπριακών Κοινοτήτων Αυστραλίας με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς. Στην επιστολή επισημαίνεται η ανάγκη παραπομπής του κ.Ντενκτάς σε διεθνή δικαστήρια. Αν άλογες επιστολές πρόκειται να αποστείλει η Ομοσπονδία και στον νεοεκλεγέντα Ομοσπονδιακό πρωθυπουργό τη Αυστραλίας, κ.Χάουαρντ, και στους αρχηγούς των κομμάτων.

    [03] ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΜΟΝΗΣ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ" ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Πραγματικότητα θα γίνει το καλοκαίρι του 1997 το όνειρο των Ποντίων των ΗΠΑ για ανέγερση ιερού προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά, σε ιδιόκτητο κτήμα τους σε βουνό στην περιοχή Μπλούμινγκ Κρόουβ της Νέας Υόρκης. Πριν λίγες ημέρες το Ιερό Ιδρυμα "Παναγία Σουμελά" υπέβαλε για έγκριση την έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες, η τελική έγκριση της οποίας αναμένεται μέχρι το Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ιερού Ιδρύματος, κ.Κοταρίδη, η μονή της "Παναγία Σουμελά" στη Νέα Υόρκη θα ανεγερθεί στα πρότυπα του ιστορικού μοναστηριού του Πόντου.

    Το βουνό, εξάλλου, στο οποίο έχει αγοραστεί η έκταση, όπου θα ανεγερθεί, είναι πανομοιότυπο με την περιοχή του ιστορικού μοναστηριού αλλά και με την περιοχή της ομώνυμης μονής στο Βέρμιο. Την ανέγερση του μοναστηριού στην Νέα Υόρκη πρόκειται σύμφωνα με τον προγραμματισμό να ακολουθήσει η δημιουργία οικισμού των Ποντίων στην περιοχή, που θα φέρει το όνομα "Νέος Πόντος".

    Σημειώνεται ότι το Ιερό Ίδρυμα "Παναγία Σουμελά" δεν έχει ίδιους πόρους και στηρίζεται στις δωρεές και στα έσοδα από τη χοροεσπερίδα του και από το προσκύνημα που γίνεται τον Δεκαπενταύγουστο.

    [04] ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΙΣ ΑΥΡΙΑΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ

    Βέβαιη θεωρείται από την ομογένεια της Αυστραλίας η επανεκλογή των τεσσάρων ελληνικής καταγωγής βουλευτών του Εργατικού Κόμματος της Βικτώρια Αυστραλίας κατά τις αυριανές εκλογές για την ανάδειξη της νέας πολιτειακής κυβέρνησης. Πρόκειται για τους κ.κ.Δόλλη, υπαρχηγό του Εργατικού Κόμματος, Θεοφάνους, αρχηγό των Εργατικών στη Γερουσία, και τους βουλευτές κ.κ.Πανταζόπουλο και Ανδριανόπουλο.

    Υποψηφιότητα με το κόμμα των Φιλελευθέρων έχουν υποβάλλει οι κ.κ.Κατσαμπάνης, ο οποίος και συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες εκλογής, και Μιχαλόγλου.

    [05] ΕΤΟΙΜΗ Η ΒΟΣΤΩΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

    Περισσότερες από 45 Ελληνικές Κοινότητες και σύλλογοι έχουν δηλώσει συμμετοχή στη δεύτερη κατά σειρά μεγαλύτερη παρέλαση για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου στις ΗΠΑ, που πραγματοποιείται στη Βοστώνη. Στην παρέλαση, που θα γίνει στη 1 το μεσημέρι της Κυριακής, 24 Μαρτίου, θα μετέχουν επίσης περισσότερα από 20 τμήματα με άρματα και άγημα ευζώνων της ελληνικής Προεδρικής Φρουράς. Αφετηρία θα είναι ο ουρανοξύστης "Προυντέντιαλ" και ο τερματισμός θα γίνεται στον Εθνικό Κήπο, όπου και θα λάβουν χώρα οι καθιερωμένες ομιλίες. Σύμφωνα, δε, με την Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Σωματείων της Νέας Αγγλίας, που φέρει την ευθύνη για τη διοργάνωση, η συμμετοχή του κόσμου στις φετινές εκδηλώσεις αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ενώ αισιοδοξία εκφράζεται και για εκτενή δημοσιογραφική κάλυψη από τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Ως κεντρικός τελετάρχης έχει οριστεί ο δήμαρχος Βοστώνης, Τομ Μενίνο. Τιμητικές προσκλήσεις έχουν αποσταλεί στον κυβερνήτη της πολιτείας της Νέας Αγγλίας, Γουΐλιαμ Γουέλτ, τους γερουσιαστές Εντουαρντ Κέννεντι και Τζον Κέρι, τον κ.Μάϊκλ Δουκάκη και τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, Τζον Σίλμπερ. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης δύο αεροπλάνα θα πετούν πάνω από τη Βοστώνη με την ελληνική σημαία και με αφίσες που θα προσδιορίζουν τον χώρο παρέλασης και τον σκοπό της.

    [06] "ΠΕΡΝΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ" ΤΗΣ ΑΧΕΠΑ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΠΟΜΠ ΝΤΟΟΥΛ

    Μόνο ένας από τους τέσσερις υποψηφίους για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ, κ.κ.Μπομπ Ντόουλ, Ποτ Μπιουκάναν, Στηβ Φορμπς και Ρίτσαρντ Λούγκαρ, απάντησε στο ερωτηματολόγιο σχετικά με τα ελληνικά εθνικά θέματα, που απέστειλε η ΑΧΕΠΑ στις 14 Φεβρουαρίου, εκ μέρους των μελών της στο Νιου Χάμσαϊρ, πριν ακόμα αρχίσουν οι προκριματικές εκλογές. Στο κάλεσμα της οργάνωσης ανταποκρίθηκε ο κ.Ντόουλ, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κυρίων Γιάννη Σιτιλίδη, και Γιώργο Σαββίδη, παρά τις αόριστες σε αρκετά σημεία απαντήσεις του, "περνά τις εξετάσεις". Σημειώνεται ότι στις απαντήσεις του ο κ.Ντόοουλ κρατά αποστάσεις από την πολιτική του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, σε ό,τι αφορά στον χειρισμό του Κυπριακού, τον οποίο χαρακτηρίζει ως "ευκαιρία για φωτογραφίες", ενώ αναφορικά με την κρίση στο Αιγαίο καταλογίζει στην αμερικανική ηγεσία έλλειψη προσπαθειών επίλυση του προβλήματος. Αποφεύγει, όμως, να πει τι θα έκανε ο ίδιος ως Πρόεδρος των ΗΠΑ για να υπερασπίσει την Ελλάδα, ως σύμμαχο χώρα, σε περίπτωση που τεθεί σε κίνδυνο η εδαφική της ακεραιότητα από την Τουρκία. Σημειώνει, ωστόσο, ότι "οι ΗΠΑ θα πρέπει να βοηθήσουν στη διευθέτηση της διένεξης στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών διεθνών συνθηκών".

    Επίσης δηλώνει ότι έχει ψηφίσει υπέρ της πρότασης του γερουσιαστή Ντ'Αμάτο για περικοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς την Τουρκία, μέχρι να συμμορφωθεί με συγκεκριμένες αρχές σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς, όμως να καταδικάζει ευθέως την συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γενική είναι η απάντηση του κ.Ντόοουλ και σε ό,τι αφορά στις πρωτοβουλίες που θα έπαιρνε ως Πρόεδρος για να υπερασπίσει τη θρησκευτική ελευθερία των Ορθόδοξων στην Τουρκία, καθώς δηλώνει απλά ότι υποστηρίζει την ελευθερία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Αντίθετα, σαφέστερη είναι η τοποθέτησή του αναφορικά με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, τομέας στον οποίο φαίνεται να υιοθετεί τις ελληνικές θέσεις, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι έχει θέσει και ο ίδιος το θέμα στον Αλβανό Πρόεδρο, Σαλί Μπερίσα.

    [07] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΤΟΡΙΑ

    Με μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση στην αίθουσα του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, παρουσία επισήμων προσκεκλημένων, κορυφώνονται την Κυριακή οι εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Εβδομάδας Δωδεκανησίων που διοργανώνει η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά με αφορμή την 48η επέτειο της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.

    Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα "Το άσμα ασμάτων σε αντιπαράθεση με τα δωδεκανησιακά γαμήλια τραγούδια, ενώ σήμερα έληξαν και οι εκθέσεις λαογραφικού και ιστορικού υλικού και φωτογραφιών από τα νησιά. Η εκδήλωση της Κυριακής, που θα πραγματοποιηθεί στη 1 το μεσημέρι, περιλαμβάνει ομιλίες ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου, καθώς και ερμηνεία παραδοσιακών δωδεκανησιακών τραγουδιών και παρουσίαση δημοτικών χορών των νησιών.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.03 run on Wednesday, 10 April 1996 - 03:09:31