Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA THS OMOGENEIAS (13/03/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory

ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 13 Μαρτίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ "NOVA MAKEDONIA" ΤΟΝΙΖΕΙ Η ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [02] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ-ΓΑΛΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΘΕΝΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ

  • [03] "ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ" & "ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΜΒΡΙΩΝ-ΤΕΝΕΔΙΩΝ" ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [04] ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ, ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ "ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ" Ο Χ.ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΣ

  • [05] ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

  • [06] ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ

  • [07] ΟΚΤΩ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑ

  • [08] ΔΕΞΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ

  • [09] ΔΩΡΕΕΣ ΤΟΥ "ΚΟΛΟΣΣΟΥ" ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ "NOVA MAKEDONIA" ΤΟΝΙΖΕΙ Η ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Τελείως απαράδεκτη χαρακτηρίζει, σε επιστολή της προς όλους τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η Παμμακεδονική Ενωση ΗΠΑ-Καναδά την ονομασία "Nova Makedonia", που προωθεί για την ΠΓΔΜ ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Σάϊρους Βανς. Η ονομασία αυτή, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, δεν αποτρέπει τη δημιουργία "Μακεδονικής Εθνότητας", ενώ παράλληλα επισφραγίζει την ιστορική και πολιτική "απάτη" που ξεκίνησε το 1944.

    Εξίσου αρνητική δηλώνει η Παμμακεδονική απέναντι σε κάθε όνομα που θα περιέχει τον όρο "Μακεδονία", ενώ χαρακτηρίζει την προσυπογραφή από την ελληνική Κυβέρνηση ενός τέτοιου ονόματος ως "πράξη εθνικής προδοσίας προς τον Ελληνισμό και ιδιαίτερα προς τον Μακεδονικό Ελληνισμό". Ταυτόχρονα το Δ.Σ. της Ενωσης ζητά από την ελληνική πολιτική ηγεσία να θέσει επίσημα θέμα ελληνικής μειονότητας μέσα στο κράτος των Σκοπίων και να θεωρεί Ελληνες όλους όσους ισχυρίζονται ότι είναι Μακεδόνες, σημειώνοντας ότι "Μακεδονία και Μακεδόνες είναι έννοιες ταυτόσημες με τις έννοιες Ελλάδα και Ελληνισμός". Επίσης σημειώνεται ότι εάν το κράτος των Σκοπίων επιμένει η ονομασία του να περιέχει τον όρο "Μακεδονία", τότε θα πρέπει να αναγνωρίσει την εκεί ελληνική μειονότητα και να ζητήσει την ένταξή της στην Ελλάδα.

    Ως ονομασία που αρμόζει στην πολυεθνική σύνθεση των κατοίκων και τη γεωγραφική θέση του κράτους στα Βαλκάνια υποδεικνύεται προς pqo~hgsg από την ελληνική κυβέρνηση η "Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία" ("Central Balkan Republic"), ή η παλιά του ονομασία "Βαρδάρσκα" ("Vardarska").

    Εάν οι Σκοπιανοί ονομαστούν έστω και έμμεσα με την υπογραφή της Ελλάδας, "Μακεδόνες", η ιστορική και πολιτιστική συρρίκνωση που θα δεχθούμε, τονίζεται στην επιστολή, θα είναι ανεπανόρθωτη.

    [02] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ-ΓΑΛΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΘΕΝΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ

    Ικανοποίηση για την απόφαση των Κοινοβουλίων της Κύπρου και της Ελλάδας, σχετικά με τη συμβολή των Αποδήμων στη διαφώτιση της διεθνούς κοινής γνώμης στο θέμα των αγνοουμένων και της επεκτατικής πολιτικής της Αγκυρας, εξέφρασαν σε δηλώσεις τους οι Πρόεδροι του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς, και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Φίλιπ Κρίστοφερ. "Η εξαγγελία του Αλέξη Γαλανού και του Απόστολου Κακλαμάνη αποδεικνύει ότι κατανοούν πλήρως τι εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του Ελληνισμού", τόνισαν σχετικά.

    Παράλληλα οι κύριοι Αθενς και Κρίστοφερ επεσήμαναν τις δυνατότητες των επτά εκατομμυρίων Αποδήμων Ελλήνων να βοηθήσουν τόσο στο θέμα των αγνοουμένων, όσο και σε όλα τα θέματα του Ελληνισμού και πρόσθεσαν: "Όπως υπάρχουν πράγματα, τα οποία μπορούν να γίνουν μόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο, έτσι υπάρχουν και πράγματα που οι Ελληνες του εξωτερικού μπορούν και θα πρέπει να κάνουν, τα οποία δεν μπορούν να κάνουν οι Ελληνες στην Ελλάδα και την Κύπρο".

    [03] "ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ" & "ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΜΒΡΙΩΝ- ΤΕΝΕΔΙΩΝ" ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Πραγματικότητα γίνεται σύντομα το Μουσείο Παροικιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη, όπως και η βιβλιοθήκη του Συλλόγου Ιμβρίων και Τενεδίων, καθώς σήμερα υπογράφηκαν από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη '97" οι σχετικές προγραμματικές συμβάσεις.

    Το Μουσείο Παροικιακού Ελληνισμού θα λειτουργήσει σε υφιστάμενα κτίρια ως πολιτιστικό κέντρο των Ελλήνων της Διασποράς και θα περιλαμβάνει αίθουσες εκθέσεων και συγκεντρώσεων, βιβλιοθήκη-αρχείο, εντευκτήριο, γραφεία διοίκησης και εργαστήρια, συνολικού εμβαδού 1648 τ.μ. Το έργο της βιβλιοθήκης του Συλλόγου Ιμβρίων-Τενεδίων αφορά στην ανέγερση τετραώροφου κτιρίου, συνολικού εμβαδού 600 τ.μ., που εκτός από τη βιβλιοθήκη θα στεγάσει και ιστορικό αρχείο. Επίσης θα περιλαμβάνει αίθουσα συγκεντρώσεων, εκθεσιακό χώρο, εντευκτήριο και τα γραφεία της Ιμβριακής Ενωσης.

    [04] ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ, ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ "ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ" Ο Χ.ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΣ

    Κάθε ιδιότητα αγγελιοφόρου του Ελληνα πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, αποποιείται σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα "Εθνικός Κήρυξ" της Νέας Υόρκης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Χρήστος Ροκόφυλλος, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όπου είχε συναντήσεις με στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και του Λευκού Οίκου, καθώς και με μέλη της Γερουσίας και του Κογκρέσου.

    Αναφερόμενος πάντως στην επικείμενη συνάντηση Σημίτη-Κλίντον δηλώνει ότι στο πλαίσιο της συνάντησης ενδέχεται να ζητηθεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο να προσφέρουν οι ΗΠΑ κάποιο είδος εγγύησης των Ελληνικών Συνόρων, μέχρι να διευθετηθούν μέσω διεθνούς δικαστηρίου οι Ελληνοτουρκικές διαφορές. Επίσης δηλώνει ότι οι Αμερικανοί βλέπουν με "πολύ καλό μάτι" τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον τρόπο που χειρίζεται την εξωτερική πολιτική.

    Εκτός από τα Ελληνοτουρκικά τους κυρίους Σημίτη και Κλίντον θα απασχολήσει σύμφωνα με τον κ.Ροκόφυλλο, η οικονομική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας, δεδομένων των γενναιόδωρων κινήτρων που προσφέρει η τελευταία στους Αμερικανούς επιχειρηματίες για επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη.

    [05] ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Υπόμνημα με το οποίο υπενθυμίζει τη σημασία του εθνικού θέματος του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου εξέδωσε η Επιτροπή Συμπαράστασης Ελλήνων Βορείου Ηπείρου, της Αυστραλίας. Στόχος του υπομνήματος, σύμφωνα με την Επιτροπή, είναι η ευαισθητοποίηση της αυστραλιανής κοινής γνώμης στο θέμα των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

    [06] ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ

    Μεγαλειώδης αναμένεται να είναι ο εορτασμός της επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας και στη Φλόριδα των ΗΠΑ, εκτός από την Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και τη Φιλαδέλφεια. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 22 Μαρτίου με την άφιξη τμήματος της Προεδρικής Φρουράς στην Tampa, ενώ το μεσημέρι της 23ης Μαρτίου θα γίνει έπαρση της ελληνικής σημαίας στο δημαρχείο του Clear Water και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορευτικά συγκροτήματα Εθνικοτοπικών Συλλόγων. Το βράδυ θα δοθεί η επίσημη χοροεσπερίδα κατά τη διάρκεια της οποίας εκτός του ιστορικού της ημέρας θα γίνει και αναπαράσταση στιγμών της Επανάστασης του 1821. Την Κυριακή 24 Μαρτίου μετά τη Θεία Λειτουργία θα ακολουθήσει δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Tarpon Springs, όπου στη συνέχεια το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη παρέλαση, στην οποία θα μετέχουν περισσότερα από 50 Σωματεία, Συλλόγους, Σχολεία και Εκκλησιαστικές Κοινότητες. Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν και δεκαπέντε άρματα, τα οποία θα φέρουν αναπαραστάσεις διαφόρων ιστορικών στιγμών της Επανάστασης.

    [07] ΟΚΤΩ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑ

    Οκτώ άτομα ελληνικής καταγωγής περιλαμβάνονται στους 517 upox^viour που θα διεκδικήσουν τις 170 θέσεις στις δημαρχιακές εκλογές του Σαββάτου στη Βικτώρια. Πρόκειται για τους κ.κ.Αντώνη Ηλίου, Τζιν Ιακωβάκη, Κούλη Γεωργίου, Χένρυ Ρεκάρη, Γιώργο Μυκονό, Βίκη Γιαννουλάτου, Χρήστο Ηλιόπουλο και Στέλλα Καριοφυλίδη.

    [08] ΔΕΞΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ

    Ανοιχτή δεξίωση στο λιμάνι της Μελβούρνης θα παραθέσει με την ευκαιρία της επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Γεώργιος Βέης. Η δεξίωση θα δοθεί στον χώρο όπου φτάσανε με τα "καράβια της ελπίδας" οι πρώτοι μετανάστες στην Αυστραλία.

    [09] ΔΩΡΕΕΣ ΤΟΥ "ΚΟΛΟΣΣΟΥ" ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ

    Δωρεά 3000 και 1000 δολλαρίων Αυστραλίας για την ενίσχυση της Εδρας Νεοελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλλίας και του Κέντρου Φροντίδας Σπαστικών Παιδιών της ίδιας πολιτείας έκανε ο Πανροδιακός Σύλλογος "Κολοσσός", που εδρεύει στο Σίδνεϊ. Τα παραπάνω ποσά προέρχονται από τα έσοδα του χορού που διοργάνωσε ο Σύλλογος με αφορμή την επέτειο της Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.03 run on Wednesday, 10 April 1996 - 03:09:41