Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA THS OMOGENEIAS APO TO MPA (21/03/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory

ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 21 Μαρτίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΜΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ 10 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ

  • [02] ΕΠΙΣΤΟΛΗ 18 ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ-ΚΟΜΠΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [03] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΤ

  • [04] ΚΕΝΕΤ, ΜΠΡΑΜΠΙ, ΟΥΪΤΛΑΜ ΣΤΟΥΣ "ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ" ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ - ΑΛΥΤΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑΣ

  • [05] "ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ" Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΑΪΚ ΜΠΙΛΙΡΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΦΛΟΡΙΔΑΣ

  • [06] "ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ" ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΓΟΥΕΣΤΜΙΝΣΤΕΡ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΜΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ 10 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ

    Να αποσαφηνίσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική, αναγνωρίζοντας χωρίς περιστροφές τη βραχονησίδα Ιμια στο Αιγαίο ως αναπόσπαστο μέρος της Ελληνικής Επικράτειας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, καλούν τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, με επιστολή τους 10 Αμερικανοί Γερουσιαστές. Προειδοποιούν, δε, για το ενδεχόμενο μελλοντικών εντάσεων στο Αιγαίο, εάν η αμερικανική κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει την κατάσταση άμεσα. Το ακριβές κείμενο της επιστολής έχει ως εξής: "Αγαπητέ κ.Πρόεδρε, με την επιστολή μας αυτή καλούμε τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν την άμεση αναγνώριση της νησίδας Ιμια, στο Αιγαίο, ως ελληνικό έδαφος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η μη επιλυθείσα διεκδίκηση της νήσου Ιμια προκάλεσε την πρόσφατη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και Τουρκίας. Αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, δημιουργείται το ενδεχόμενο μελλοντικής πολιτικής και στρατιωτικής σύγκρουσης στην περιοχή.

    Το 1932 η Ιταλία, η οποία έλεγχε τα Δωδεκάνησα και τη συγκεκριμένη νησίδα, ήλθε σε συμφωνία με την Τουρκία, προσδιορίζοντας τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της νησίδας Ιμια στα δυτικά και της νησίδας Κάτο στα ανατολικά. Αργότερα τον ίδιο χρόνο υπογράφηκε πρωτόκολλο ανάμεσα στις δύο χώρες για την εφαρμογή της συμφωνίας.

    Αναγνωρίζουμε τις πρόσφατες προσπάθειες της κυβέρνησής σας, που βοήθησαν ώστε να διασφαλιστεί η αποκλιμάκωση και να αποφευχθεί η στρατιωτική αναμέτρηση Ελλάδας-Τουρκίας. Ωστόσο, σας ζητούμε να δραστηριοποιηθείτε επιβεβαιώνοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, και ειδικότερα στην Ιμια".

    Την επιστολή υπογράφουν οι γερουσιαστές Τομ Χάρκιν, Μπάρμπαρα Μικούλσκι, Μπάρμπαρα Μπόξερ, Ρίτσαρντ Σέλμι, Λόρι Πρέσλερ, Κάρολ Μέσλεϊ-Μπράουν, Χάουελ Χέλφιν, Καρλ Λέβιν, Αλφόνσο Ντ'Αμάτο και Μιτς Μακ Κόνελ.

    [02] ΕΠΙΣΤΟΛΗ 18 ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ-ΚΟΜΠΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Επιστολή, με την οποία εκφράζει σε οξύ τόνο την αντίθεσή του στην πώληση των ελικοπτέρων Σούπερ Κόμπρα στην Τουρκία απέστειλε στον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης, σύμφωνα με πληροφορίες από το Western Policy Center, του οποίου ηγείται ο κ.Άγγελος Τσακόπουλος, και με ανακοίνωση της Παγκύπριας Ομοσπονδίας και της Διεθνούς Συντονιστικής Επιτροπής Δικαιοσύνη για την Κύπρο. Την επιστολή υπογράφουν 17 ακόμη γερουσιαστές, συμπεριλαμβανομένης της μισής Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιστολή θα κατατεθεί και στο Κογκρέσο, ενώ αναμένεται ότι τρεις ακόμη γερουσιαστές θα υποβάλλουν δική τους επιστολή , αλλά σε πιο ήπιο τόνο.

    Στην επιστολή του ο κ.Σαρμπάνης εκφράζει σθεναρά αντίθεση για την πώληση των 10 Σούπερ-Κόμπρα στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι αν και το Κογκρέσο δεν έχει ακόμα λάβει την επίσημη ειδοποίηση είναι γνωστό από επίσημες δημοσιογραφικές πηγές ότι η έγκριση της αίτησης της Τουρκίας είναι δεδομένη.

    Ιδιαίτερη μνεία γίνεται επίσης στις απάνθρωπες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, τις οποίες έχουν επισημάνει τόσο η Διεθνής Αμνηστεία, όσο και το Ίδρυμα επίβλεψης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και στην αδιαφορία της Τουρκίας για τις ανησυχίες των ΗΠΑ για το θέμα, ενώ τονίζεται ότι η πώληση των ελικοπτέρων θα εκληφθεί ως έγκριση των ΗΠΑ για τις απεχθείς αυτές πράξεις. Καταλήγοντας οι 18 γερουσιαστές καλούν τον Αμερικανό Πρόεδρο "να θέσει τις ανησυχίες τους αυτές στον Τούρκο Πρόεδρο, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, από τις 26 μέχρι τις 31 Μαρτίου".

    Την επιστολή υπογράφουν οι γερουσιαστές Κλέμπορν Πελ, Ολυμπία Σνόου, Τζόζεφ Μπίντεν, Κρίστοφερ Ντοντ, Τζον Κέρι, Τσαρλς Ρομπ, Ρούσελ Φάινγκολντ, Ντάιαν Φάινσταϊν, Μπάρμπαρα Μικούλσκι, Τομ Χάρκιν, Φρανκ Λότενμπεργκ, Τεντ Κέννεντι, Αλφόνσο Ντ'Αμάτο, Πολ Σάϊμον, Λόρι Πρέσλερ, Καρλ Λέβιν, Μπάρμπαρα Μπόξερ και Κάρολ Μέσλεϊ-Μπράουν.

    [03] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΤ

    Εκστρατεία ενημέρωσης πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες από τα γραφεία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού που εδρεύουν στη Νέα Υόρκη, στα πλαίσια της ενημέρωσης της τουριστικής αγοράς των ΗΠΑ. Αποκορύφωμα των επιμέρους σεμιναρίων θα είναι δύο μεγάλα σεμινάρια, ένα στη Νέα Υόρκη, και ένα στη Βοστώνη και ίσως ένα ακόμη στο Σικάγο, με τη συμμετοχή των ΜΜΕ.

    Υπό εξέταση βρίσκεται επίσης η διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων για την προβολή της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών στην Ατλάντα. Σύμφωνα με τον διευθυντή του παραρτήματος του ΕΟΤ στη Νέα Υόρκη, κ.Μουλκογιάννη, την ευθύνη προβολής για τους Ολυμπιακούς φέρει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Ο ΕΟΤ, όμως, δηλώνει ετοιμότητα να συνδράμει στις προσπάθειές της.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον κ.Μουλκογιάννη, η τουριστική αγορά των ΗΠΑ πάει αρκετά καλά και θα υπάρξει φέτος μια αύξηση τουριστών προς την Ελλάδα που θα περάσει το 20%.

    [04] ΚΕΝΕΤ, ΜΠΡΑΜΠΙ, ΟΥΪΤΛΑΜ ΣΤΟΥΣ "ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ" ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ - ΑΛΥΤΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑΣ

    Ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Βικτώρια, Τζεφ Κέννετ, θα κηρύξει τα εγκαίνια του "Ελληνικού Γλεντιού", με το οποίο κορυφώνονται το Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις των "Αντιπόδων" στη Μελβούρνη. Το "παρών" θα δώσουν επίσης ο αρχηγός της πολιτειακής αντιπολίτευσης, Τζον Μπράμι, και ο πρώην ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Γκοφ Ουϊτλαμ, εκπρόσωποι της νέας Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και οι Ελληνες βουλευτές Παρασκευάς Αυγερινός, Γ.Παναγιωτόπουλος και Α.Νικολόπουλος, που επισκέπτονται την Αυστραλία. Οι ίδιοι επίσημοι αναμένεται να παραστούν και στην παρέλαση για την εθνική μας επέτειο που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

    Παρότι, όμως, έγιναν πολλές προσπάθειες ώστε στη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Ευσταθίου, που θα προηγηθεί της παρέλασης, να παραστούν ο πρέσβης κ.Κωνσταντής και ο Γενικός Πρόξενος, κ.Βέης, τελικά δεν θα παρακολουθήσουν τη δοξολογία, γιατί δεν είχαν την εγγύηση ότι θα προσφωνηθούν ως εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους και γιατί ο Επίσκοπος Δέρβης Ιεζικιήλ, δεν θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει αύριο ο κ.Βέης στο λιμάνι της Μελβούρνης με την ευκαιρία της 25ης Μαρτίου.

    [05] "ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ" Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΑΪΚ ΜΠΙΛΙΡΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΦΛΟΡΙΔΑΣ

    Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος της Φλόριδας αποφάσισε να τιμήσει τον Ελληνοαμερικανό βουλευτή, κ.Μάϊκ Μπιλιράκη, ως "Άνθρωπο της χρονιάς" για το 1995, σε αναγνώριση των προσπαθειών του στην αμερικανική Βουλή τον περασμένο χρόνο για δίκαιη λύση του Κυπριακού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Clear Water το Σάββατο 30 Μαρτίου και θα παραβρεθούν ο πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ, κ.Ιακωβίδης, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Μάϊκλ Σωτήρχος, καθώς και οι γερουσιαστές Τσαρλς Κρισπ, Νταγκ Λατβάλα και Κόνι Μακ.

    [06] "ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ" ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΓΟΥΕΣΤΜΙΝΣΤΕΡ

    "Επιστροφή στην Ιθάκη" είναι ο τίτλος μουσικοχορευτικής παράστασης που δίνει στις 24 Μαρτίου στο Πανεπιστήμιο του Γουέστμιντερ η Ελληνική Θεατρική Ομάδα του Λονδίνου με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας Γουέστμινστερ. Πρόκειται για μια δίωρη παράσταση βασισμένη στην ποίηση των Ελύτη, Καβάφη, Καββαδία, Σεφέρη και τη μουσική των Χατζιδάκη, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Λοϊζου, Μικρούτσικου και Μαυρουδή.
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.03 run on Wednesday, 10 April 1996 - 03:19:36