Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA THS OMOGENEIAS APO TO MAKEDONIKO PRAKTOREIO EIDHSEWN (29/03/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 29 Μαρτίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΣΕ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΚΑΙ ΒΟΣΤΩΝΗ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Ο Γ.ΡΩΜΑΙΟΣ

  • [02] 31 ΜΑΪΟΥ-2 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟ 1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΑΕ ΩΚΕΑΝΙΑΣ

  • [03] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Ο Ο.Π.Π."ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ '97"

  • [04] ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΣΙΤΙ- ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΑΦΡΟΚΕΝΤΡΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

  • [05] ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ HANAC ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΣΕ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΚΑΙ ΒΟΣΤΩΝΗ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Ο Γ.ΡΩΜΑΙΟΣ

    Για τις ΗΠΑ, προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας στη Νέα Υόρκη αναχωρεί αύριο το πρωί από το Τορίνο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ρωμαίος.

    Εκτός από τη μεγάλη παρέλαση της 5ης λεωφόρου στη Νέα Υόρκη, την Κυριακή, και τις υπόλοιπες εορταστικές εκδηλώσεις που έχουν οργανώσει οι ομογενειακές οργανώσεις της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ο κ.Ρωμαίος θα παραστεί στην εορταστική εκδήλωση της 37ης επετείου από την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής, κ.Ιακώβου, στη Βοστώνη, και στη θεμελίωση της νέας βιβλιοθήκης της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου που φέρει το όνομα του Αρχιεπισκόπου. Στην ίδια εκδήλωση έχει κληθεί να παραστεί και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ για επαφές με κυβερνητικά στελέχη και με την ηγεσία της ομογένειας. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να έχει και κατ'ιδίαν συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο και με ηγετικά στελέχη της ομογένειας.

    [02] 31 ΜΑΪΟΥ-2 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟ 1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΑΕ ΩΚΕΑΝΙΑΣ

    Από τις 31 Μαΐου μέχρι τις 2 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στη Μελβούρνη το πρώτο συνέδριο του Περιφερειακού Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Ωκεανίας. Στόχος του συνεδρίου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, Ηλία Ράλλη, είναι η καταγραφή των προβλημάτων όλων των αποδήμων Ελλήνων της Ωκεανίας. Για το λόγο αυτό το Προεδρείο του Συμβουλίου έχει αποφασίσει να απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής στο συνέδριο, με την ιδιότητα του παρατηρητή, σε όλες τις Κοινότητες και οργανώσεις που δεν εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο.

    [03] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Ο Ο.Π.Π."ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ '97"

    Τη συνεργασία του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη '97" με την Ιερά Μητρόπολη Ιταλίας στο πλαίσιο του προγράμματος "Εκ περάτων γης", που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του Ελληνισμού της Διασποράς και τον συντονισμό της συμμέτοχής του στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη το 1997, δρομολόγησε η χθεσινή συνάντηση του Μητροπολίτη κ.Σπυρίδωνα με το διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

    Ο κ.Σπυρίδων ενημερώθηκε από τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού "Θεσσαλονίκη 1997", κ.Δημήτρη Σαλπιστή, τον καλλιτεχνικό διευθυντή, κ.Γιάννη Βακαρέλη και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και υπεύθυνο του προγράμματος "Εκ περάτων γης", κ.Γιώργο Τανιμανίδη, τη διευθύντρια προβολής, κ.Αννα Δενδρινού, και το συνεργάτη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης, κ.Ηλία Κουτσούκο, για την πορεία της διοργάνωσης και την προετοιμασία των εκδηλώσεων.

    τη διάρκεια της συνάντησής τους τα μέλη του Οργανισμού υποσχέθηκαν στο Μητροπολίτη κάθε συμπαράσταση στην προσπάθειά του για την ενίσχυση της Ορθόδοξης Ελληνικής Κοινότητας της Ιταλίας, καθώς και την ένταξη της Μητρόπολης στο πρόγραμμα για τον Ελληνισμό της Διασποράς.

    [04] ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΣΙΤΙ- ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΑΦΡΟΚΕΝΤΡΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Το κλείσιμο του τμήματος Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σίτι, των ΗΠΑ, επίκεντρου του κινήματος του "Αφροκεντρισμού" στις Ηνωμένες Πολιτείες, και τον περιορισμό του γνωστικού του αντικειμένου σε κύκλο μαθημάτων στο γενικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου, αποφάσισε η διοίκηση του ιδρύματος. Στην απόφαση αυτή προέβη η πρυτανεία του Πανεπιστημίου, σε μια προσπάθεια ελέγχου της εξάπλωσης του κύματος "εθνοκεντρικών" διδασκαλιών που έχουν ως αποτέλεσμα την αντίδραση ακαδημαϊκών κύκλων των ΗΠΑ, οι οποίοι διαμαρτύρονται για διαστρέβλωση της ακαδημαϊκής έρευνας και σκέψης από τους υποστηρικτές του κινήματος.

    Η απόφαση αυτή συμπίπτει, μάλιστα, με τη σύσταση επιτροπής μαύρων Αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι υπό την αιγίδα του National Science Foyndation πολεμούν τον "τσαρλατανισμό", που όπως επισημαίνουν, έχει εισέλθει στην Αφροκεντρική θεωρία, καθώς και με την κυκλοφορία του βιβλίου της γνωστής πολέμαχου της θεωρίας, δρ.Μέρι Λέφκοβιτς, με τίτλο "Οχι από την Αφρική: Πώς ο Αφροκεντρισμός κατέληξε άλλοθι για τη διδασκαλία του Μύθου ως Ιστορία". Στις προθέσεις του ιδρύματος περιλαμβάνεται και ο υποβιβασμός και άλλων τμημάτων εθνοκεντρικών σπουδών, όπως τα τμήματα Ιουδαϊκών, Ασιατικών και Ισπανοαμερικανικών σπουδών.

    [05] ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ HANAC ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Διαστάσεις προσλαμβάνει στις ΗΠΑ η υπόθεση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού HANAC, πρόεδρος του οποίου είναι ο γνωστός ομογενής επιχειρηματίας και πρόεδρος της αλυσίδας σούπερ-μάρκετ Ρεντ Απλ της Νέας Υόρκης, Τζον Κασιμάτης, και που κατηγορείται για παράνομη ανάληψη του προγράμματος κοινωνικού χαρακτήρα "Γουέλφερ" του δήμου της Νέας Υόρκης.

    Το πρόγραμμα αφορά στην παρακολούθηση ανύπαντρων ανδρών με στόχο την καλύτερη και δικαιότερη απονομή της κρατικής βοήθειας στους πραγματικούς δικαιούχους και η αξία του συμβολαίου που υπογράφηκε ανάμεσα στην HANAC και τον δήμο ανέρχεται στα 43 εκατομμύρια δολλάρια.

    Σε δηλώσεις του ο κ.Κατσιματίδης καταλόγισε ευθύνες στον υπάλληλο του Οργανισμού, Τζορτζ Σάραντ, τον οποίο κατηγορεί ότι δρώντας αυθαίρετα και χωρίς σχετική δικαιοδοσία δημιούργησε χωριστή εταιρεία, η οποία χειρίζεται το πρόγραμμα, χωρίς την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της HANAC. Σύμφωνα, όμως, με δηλώσεις του νομικού συμβούλου του Οργανισμού, κ.Τζέϊμς Αρμενάκη, στον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης, "ο μειοδοτικός διαγωνισμός ήταν κανονικός, το συμβόλαιο δόθηκε πολύ σωστά και δεν υπάρχει πρόβλημα".

    Το θέμα που έχει δημιουργηθεί αποδίδει ο κ.Αρμενάκης στη δυσαρέσκεια κύκλων που δεν κατόρθωσαν να αναλάβουν τη διαχείριση του προγράμματος. "Σε κάποιους δεν αρέσει γιατί πρόκειται για πολύ σημαντικό συμβόλαιο", δήλωσε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται επίσης ότι το θέμα της ιδιωτικοποίησης τέτοιων υπηρεσιών είναι πολιτικά πολύ ευαίσθητο, και έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις διαφόρων ομάδων, όπως οι μαύροι και οι ισπανόφωνοι. Σε ό,τι αφορά, δε, στην ανάμειξη του οικονο-μικού ελεγκτή της πόλης, κ.Αλαν Χέβεσι, σύμφωνα με τον κ.Αρμενάκη οφείλεται σε κινήσεις οργανισμού δικηγόρων, που ήθελε να αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.03 run on Wednesday, 10 April 1996 - 03:31:01