Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

OMOGENEIAKA NEA (19/04/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 19 Απριλίου 1996,


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΑΕ ΑΦΡΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΟ ΠΡΕΣΒΗ - ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

  • [02] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΗΠΑ- ΚΑΝΑΔΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΕΠΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ- ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΟΣ ΣΗΜΙΤΗ-ΠΑΓΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ

  • [03] ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

  • [04] ΕΛΛΗΝΟΚΑΝΑΔΙΚΟ ΕΑΡΙΝΟ ΚΟΝΣΕΡΤΟ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [05] ΣΕ ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΥΠΕΡΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΟΣ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΑΕ ΑΦΡΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΟ ΠΡΕΣΒΗ - ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Συνάντηση με τον πρέσβη της Αιγύπτου στην Ελλάδα, Σαμίρ Σεϊφ Ελ Γιαζάλ, είχε σήμερα το πρωί στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Περιφερειακού ΣΑΕ Αφρικής-Ασίας, Στέφανος Ταμβάκης. Ο κ.Ταμβάκης εξέφρασε στον Αιγύπτιο Πρέσβη τη συμπαράσταση της ελληνικής ομογένειας στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αιγυπιακές αρχές για την αντιμετώπιση της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης κατά των Ελλήνων τουριστών στο Κάϊρο, καθώς και τα ευχαριστήρια του για την άμεση επέμβαση της κυβέρνησης της Αιγύπτου για την ανακούφιση των επιζώντων και τη μεταφορά τους στην Ελλάδα.

    Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Ταμβάκης τόνισε ότι οι Ελληνες που διαβιούν στην Αίγυπτο ποτέ δεν έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω της καταγωγής τους και εξέφρασε την πίστη ότι επρόκειτο για "τυφλό και επαγγελματικό τρομοκρατικό χτύπημα", που δεν είχε ως στόχο ειδικά Ελληνες τουρίστες. "Υπάρχει απόλυτη προστασία των Ελλήνων από τις αιγυπτιακές αρχές και ουδέποτε έχει υπάρξει πρόβλημα. Ολα βαίνουν ομαλά" σημείωσε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο συμπέρασμα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΑΕ Αφρικής- Ασίας οδηγεί και η απόφαση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, κ.Παρθενίου, να μεταβεί αύριο στο Κάϊρο για να προσευχηθεί και να λειτουργήσει για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου.

    Υπενθυμίζεται ότι με χθεσινές δηλώσεις τους τα μέλη του παγκοσμίου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού καταδίκασαν τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση κατά Ελλήνων τουριστών στο Κάϊρο, που στοίχισε τη ζωή δεκαοκτώ ατόμων και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων δεκαεπτά, με τον πιο έντονο τρόπο. Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς, χαρακτήρισε την επίθεση ως ap|kuta καταδικαστέα, ενώ τόνισε ότι σε συνεργασία με τον κ.Ταμβάκη, ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις. "Ανανδρη και απαράδεκτη" χαρακτήρισε την επίθεση και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού ΣΑΕ, Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Χρήστος Τομαράς, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους τρομοκρατία δεν πρόκειται και δεν πρέπει να προωθήσει οποιουδήποτε είδους αιτήματα.

    [02] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΗΠΑ- ΚΑΝΑΔΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΕΠΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ- ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΟΣ ΣΗΜΙΤΗ-ΠΑΓΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ

    Την διοργάνωση νέας αποστολής στην Ελλάδα, μαζί με τις Παμμακεδονικές Οργανώσεις Αυστραλίας και Ευρώπης, αύριο, Σάββατο 20 Απριλίου, για άμεσες επαφές με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, βουλευτές και νομάρχες και δημάρχους της Μακεδονίας, αναφορικά με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό θέμα, αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ-Καναδά. Την απόφασή της αυτή τονίζει η Ενωση σε ανακοίνωσή της, με την οποία εκφράζει την έντονη αντίδρασή της στο χειρισμό του θέματος από τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, και τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, στις επαφές τους με τους Αμερικανικούς φορείς και ιδιαίτερα με την ομογένεια.

    Ειδικότερα, η Παμμακεδονική διαμαρτύρεται προς τον πρωθυπουργό, γιατί, όπως σημειώνει, "στις ομιλίες του προς την οργανωμένη ομογένεια στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη δεν αναφέρθηκε καθόλου στο Σκοπιανό σαν εθνικό θέμα εξωτερικής πολιτικής. Χειρότερα, δε, στη διάλεξή του στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, στο Νιου Χέβεν του Κονέκτικατ, αναφέρθηκε στα Σκόπια ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, χωρίς άλλες εξηγήσεις". Δυσαρέσκεια εφράζει επίσης η Ενωση για το γεγονός ότι "ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκαν να συναντηθούν με εκπροσώπους της Παμμακεδονικής και άλλων ομογενειακών φορέων, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας επίσκεψής τους στις ΗΠΑ".

    Στην έκτακτη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης αποφάσισε να σταλούν επιστολές διαμαρτυρίας προς τους κ.κ.Σημίτη και Πάγκαλο, καθώς και ενημερωτικές επιστολές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, και τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου. Επίσης, καλεί τις ομογενειακές οργανώσεις, το Εθνικό Συμβούλιο, το ΣΑΕ και όλη την ομογένεια να στείλουν ανάλογες επιστολές, ενώ σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο και τις Ομοσπονδίες που το απαρτίζουν θα έρθει σε επαφή με όλους τους βουλευτές της Ελλάδας για να δηλώσουν στον ελληνικό λαό τις θέσεις της για το όνομα των Σκοπίων. Τέλος, η Παμμακεδονική διαχωρίζει τις θέσεις της για τον χειρισμό του Σκοπιανού θέματος από τις ελληνικές κυβερνήσεις, ενώ προτίθεται να οργανώσει Παγκόσμια Συνέλευση του Απόδημου Ελληνισμού, αποκλειστικά για το Σκοπιανό.

    Οι εκπρόσωποι των τριών Παμμακεδονικών αναχωρούν για την Ελλάδα αύριο, Σάββατο, και οι επαφές τους θα αρχίσουν το pqy_ της Δευτέρας, στις 10.30, οπότε θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

    Την Τετάρτη, στις 6.30μ.μ. θα έχουν συνάντηση με τους βουλευτές που κατάγονται από τη Μακεδονία, σε αίθουσα της Βουλής. Η αντιπροσωπεία έχει επίσης ζητήσει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και τους αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων. Από τους αρχηγούς κομμάτων, μέχρι σήμερα το μεσημέρι θετική απάντηση είχε δώσει ο πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ, Αντώνης Σαμαράς, με τον οποίο θα συναντηθούν την Πέμπτη.

    [03] ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

    Τριβές στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος της Βικτώρια Αυστραλίας έχει προκαλέσει η επιστολή του βουλευτή του κόμματος, Π.Στίντμαν, προς τον αρχηγό του κόμματος, κ.Μπράμπυ, με την οποία ζητά την υποβάθμιση 20 βουλευτών του Εργατικού Κόμματος της Βικτώρια Αυστραλίας, μεταξύ των οποίων και των Ελληνοαυστραλών, κ.κ.Δόλλη, Πανταζόπουλου, Ανδριανόπουλου και Θεοφάνους.

    [04] ΕΛΛΗΝΟΚΑΝΑΔΙΚΟ ΕΑΡΙΝΟ ΚΟΝΣΕΡΤΟ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Εργα Ελλήνων, Καναδών και Γερμανών συνθετών παρουσιάζουν απόψε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe στην Αθήνα η Ελληνίδα πιανίστρια, Αγγελική Παπαγεωργακοπούλου και ο Καναδός τενόρος Πολ Σεντ Πιερ, στο πλαίσιο του εαρινού κονσέρτου που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Καναδά. Οι δύο καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν επιλεγμένα έργα Ελλήνων, Κναδών και Γερμανών συνθετών, συμπεριλαμβανομένων των Παπαϊωάννου, Καλομοίρη, Ζώρα, Αντωνίου, Lionel Daunais, Beethoven, Schubert και Strauss. Οι Σεντ Πιερ και Γεωργακοπούλου είναι πολύ γνωστοί στην Ελλάδα καιέχουν παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής, μαζί με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, στην ΕΡΤ, στο Βρετανικό Συμβούλιο, στο Γαλλικό Ινστιτούτο και την Εθνική Πινακοθήκη, ενώ έχουν πραγματοποιήσει πλήθος εμφανίσεων και στη Βόρειο Αμερική και την Ευρώπη.

    [05] ΣΕ ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΥΠΕΡΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΟΣ

    Στη Γαλλία, από 3 μέχρι 5 Μαϊου θα προσπαθήσει και πάλι να καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ υπερμαραθώνιου δρόμου ο Ελληνας δρομέας Γιάννης Κούρος, ο οποίος τρέχοντας ασταμάτητα επί ένα 24ωρο, από το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα, στο στάδιο του Κόμπουργκ της Μελβούρνης, όπου και διαβιεί με την οικογένειά του, διένυσε συνολικά απόσταση 294,5 χιλιομέτρων, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ των 286,4 χιλιομέτρων, που κατείχε ο ίδιος. Υπενθυμίζεται ότι ολοκληρώνοντας τη διαδρομή του ο Γιάννης Κούρος δεν δήλωσε ιδιαίτερα ijamopoigl]mor από την επίδοσή του, καθώς, όπως τόνισε ήταν σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση και περίμενε να κάνει ένα ρεκόρ, που θα ήταν ανέγγιχτο για αιώνες, αλλά η δυνατή βροχή τον εμπόδισε να πετύχει το όνειρό του.

    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 19 April 1996 - 12:22:50