Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

OMOGENEIAKA NEA (21/06/96)

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

Θεσσαλονίκη 21 Ιουνίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ.
  • [02] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ 2004 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕΑΛ.
  • [03] ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ "ΛΑΚΩΝΙΚΟ ΧΩΡΙΟ " ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ 49ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΛΑΚΩΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ (του Δημήτρη Παπαγιαννάκη)
  • [04] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ(του Δ. Παπαγιαννάκη)
  • [05] ΠΑΝΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΚΑΜΠΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (του Κ.Παϊβανά)
  • [06] ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ Η 33η ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ.

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ.

    Την ιδέα της επιστροφής των Ολυμπιακών Αγώνων στη γενέτειρα γη " ένθεν εξεκίνησαν τοπικώς τε και ιδεολογικώς ", προτείνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε μήνυμα που απευθύνει προς την Επισκοπή και την Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ και συμπεριλαμβάνεται στο Λεύκωμα- Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από την αναβίωση των Αγώνων,που έχει συντάξει ομάδα εργασίας της Ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ και το οποίο θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τετάρτη 26 Ιουνίου σε ειδική εκδήλωση στήριξης της Ελληνικής Υποψηφιότητας για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Στο Μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος , αφού συγχαίρει τους οργανωτές της εκδήλωσης, τους οποίους χαρακτηρίζει " απογόνους των ιδρυτών των αγώνων τούτων και του αθανάτου εκείνου ελληνικού πνεύματος του Ωραίου, του Μεγάλου και του Αληθινού ",επισημαίνει τα εξής: "Του αρχαίου εκείνου πνεύματος των Ολυμπιακών Αγώνων την επάνοδον και σήμερον επιθυμούντες και ευχόμενοι, φρονούμεν συγχρόνως ότι ωραίον θα ήτο να επέστρεφον οι αγώνες εκείνοι εκεί ένθεν εξεκίνησαν τοπικώς τε και ιδεολογικώς, και αφ' ενός μέν να διεξήγοντο εν τη αρχαία Ολυμπία ή εγγύς αυτής, αφ' ετέρου δε να ενεφορούντο εν παντί υπό της αφιλοκερδούς ευγενούς αμίλλης και της τουλάχιστον κατά την διάρκειαν αυτών καταπαύσεως των πολέμων και των αιματοχυσιών, ως το πάλαι."( Ολόκληρο το κείμενο της Επιστολής του Οικουμενικού Πατριάρχη καθώς και εκτενές ρεπορτάζ για τις δραστηριότητες της Ελληνικής Ομογένειας στον Καναδά στο μηνιαίο περιοδικό "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ" , έκδοση του ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ)

    [02] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ 2004 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕΑΛ.

    Εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων πραγματοποιήται την ερχόμενη Τετάρτη 26 Ιουνίου στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο του Μόντρεαλ. Επίσημος προσκεκλημένος και κύριος ομιλητής στην εκδήλωση αυτή είναι ο κ. Richard Pound, μέλος του Εκτελεστικού της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ο οποίος φέρεται ως ο πιθανότερος διάδοχος του κ. Juan Antonio Samarach,στην προεδρία της Δ.Ο.Ε. Ο κ. Pound πρωτοστατεί στο Διεθνές Ολυμπιακό Κίνημα και διαθέτει μεγάλη επιρροή στη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

    Όπως έγινε γνωστό τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για την καλύτερη προετοιμασία του ελληνικής καταγωγής πρωταθλητή Ηρακλή Κυβέλου, που ως εκπρόσωπος του Καναδά ,θα λάβει μέρος στους Αγώνες της Ατλάντα.

    [03] ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ "ΛΑΚΩΝΙΚΟ ΧΩΡΙΟ " ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ 49ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΛΑΚΩΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ (του Δημήτρη Παπαγιαννάκη)

    Η προάσπιση της ελληνικής παιδείας, η δημιουργία "Λακωνικού Σπιτιού" στις ΗΠΑ και η προώθηση της ίδρυσης "Λακωνικού Χωριού" στη γενέτειρα, αποτελούν τους κύριους στόχους του 49ου Συνεδρίου της Πανλακωνικής Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήται στο Clear Water της Φλόριδας παρουσία εκατό και πλέον συνέδρων από όλες τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

    "Θέλουμε η νεολαία να γνωρίζει τις ρίζες της, την καταγωγής της και να μην ξεχάσει τα ελληνικά γράμμτα, ήθη και έθιμα και την ελληνική γλώσσα" τόνισε χαρακτηριστκά μιλώντας στο ΜΠΕ ο Υπατος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λακώνων, Τζίμης Σπυράτος.

    Ανάλογο βάρος δίνει η Ομοσπονδία, σύμφωνα με τον κ.Σπυράτο, στην απόκτηση "Λακωνικού Σπιτιού", στο οποίο θα στεγαστούν τα αρχεία και όλο το υλικό που έχει συγκεντρωθεί στα 49 χρόνια ιστορίας της Ομοσπονδίας, καθώς και στη δημιουργία"Λακωνικού Χωριού" στη Λακωνία (στα πρότυπα του "Αρκαδικού").

    Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, που θα ολοκληρωθούν στις 23 Ιουνίου, έχουν προγραμματιστεί πολλές εκδηλώσεις, όπως "ελληνική βραδιά" με τη συμμετοχή λαογραφικών χορευτικών συγκροτημάτων, επίσημη χοροεσπερίδα, ορκωμοσία και εκκλησιασμός των συνέδρων.

    Στο Συνέδριο συμμετέχουν ο δήμαρχος της Σπάρτης, κ.Δημήτριος Ματάλας, ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, Θεόδωρος Σπυρόπουλος και ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής Μάικ Μπιλιράκης.

    [04] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ(του Δ. Παπαγιαννάκη)

    Στην Ουάσιγκτον έφθασε η Ολυμπιακή Φλόγα, η οποία μεταφέρθηκε από την αρχαία Ολυμπία στις ΗΠΑ, στις 27 Απριλίου, και έχει ήδη διασχίσει τις περισσότερες Πολιτείες.Η φλόγα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον από χθες το απόγευμα και θα περάσει τιμητικά από την ekkgmij^ πρεσβεία, όπου θα την υποδεχτούν ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Λουκάς Τσίλας, και πλήθος ομογενών.

    Στο μεταξύ θερμή υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας προετοιμάζουν και οι 40.000 Ελληνες της Tampa της Φλόριδας, απ'όπου θα περάσει στις 3 Ιουλίου. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Φλόριδας, μετά από συνεννόηση με την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων στο Συνεδριακό Κέντρο, όπου πρόκειται να γίνει η τελετή υποδοχής, ενώ με πρωτοβουλία ελληνικών ραδιαφωνικών σταθμών προγραμματίζεται ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώρηση στη μεγάλης κυκλοφορίας αμερικανική εφημερίδα St.Petersburg Times (400.000 φύλλα ημερησίως), στην οποία θα προβάλλεται τόσο το ολυμπιακό πνεύμα, όσο και τα εθνικά μας θέματα. Το κόστος της καταχώρησης (10.000 δολλάρια) θα καλυφθεί από τις προσφορές των απλών ομογενών και επιχειρηματιών.

    [05] ΠΑΝΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΚΑΜΠΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (του Κ.Παϊβανά)

    Το Δεύτερο Εθνικό Συνέδριο της Αυστραλιανής Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων(Hellenic Council) πραγματοποιήται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Καμπέρα με τη συμμετοχή αντιπροσώπων ομογενειακών φορέων από τα τέσσερα σημεία της Ωκεανίας.Οι Σύνεδροι θα εξετάσουν την πορεία των εθνικών μας θεμάτων και θα καθορίσουν την πλέον αποτελεσματική προώθησή τους στον αυστραλιανό χώρο.

    Το Συνέδριο θα εξετάσει επίσης, τις εισηγήσεις της ομογένειας για τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων από την ελληνική κυβέρνηση, που κατατέθηκαν στο πρόσφατο περιφερειακό Συνέδριο του ΣΑΕ Ωκεανίας και θα επαναπροσδιορίσει τις αρμοδιότητες και το ρόλο των φορέων- μελών του, στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων εντός και εκτός Αυστραλίας.

    Η τουρκική επιθετικότητα και οι απειλές στο Αιγαίο, η κινητικότητα στο Κυπριακό και οι διεθνείς πρωτοβουλίες για τη λύση του, οι εξελίξεις στο θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία και η πορεία του Σκοπιανού περιλαμβάνονται στην ατζέντα των συζητήσεων του Συνεδρίου.

    [06] ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ Η 33η ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ.

    Τρεις χιλιάδες σύνεδροι θα λάβουν μέρος στις εργασίες της 33ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Ιουνίου έως στις 4 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Χίλτον στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Η Συνέλευση χαρακτηρίζεται ιστορική, αφού σ' αυτήν θα προεδρεύσει για τελευταία φορά ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, ο οποίος και αποσύρεται από την Αρχιεπισκοπεία Βορείου-Νοτίου στις 29 Ιουλίου, ημέρα των 85ων γενεθλίων του.

    Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων της Συνόδου θα είναι η μεγαλειώδης υπαίθρια Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που θα τελεσθεί στο Σέντραλ Πάρκ στις 30 Ιουνίου, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου,πλήθους ιεραρχών και κληρικών και τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegro2html v1.00 run on Friday, 21 June 1996 - 11:13:29