Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA THS OMOGENEIAS (24/07/1996)

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 24 Ιουλίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΘΡΗΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ
  • [02] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
  • [03] "EΚΘΕΣΗ ΓΛΩΣΣΑΣ" ΣΤΟ ΜΠΡΙΣΜΠΑΙΗΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
  • [04] ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
  • [05] ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ FILOXENIA ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΘΡΗΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ

    Θρήνο και περισυλλογή έχει προκαλέσει στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό της Αφρικής η αναπάντεχη απώλεια του Μακαριώτατου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Παρθένιου, ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίω χθες το απόγευμα στην Αμοργό, όπου το πρωί είχε χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας.

    "Σημαντικός παράγων της Ορθοδοξίας και όχι μόνον, ήταν ο αποθανών Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Παρθένιος " δήλωσε ο Υπουργός Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης κ. Δημήτρης Ρέππας, τονίζοντας ιδιαίτερα την τεράστια ποιμαντική κατάρτιση του εκλιπόντος.

    "Η απώλειά του είναι από τις μεγαλύτερες που θα μπορούσαν να υπάρξουν για την Ορθοδοξία", δήλωσε χαρακτηριστικά στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Αφρικής-Ασίας, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και προσωπικός φίλος και συνεργάτης του εκλιπόντος, Στέφανος Ταμβάκης. "Η υποστήριξή του προς το ΣΑΕ ήταν αμέριστη (σ.σ.: κατά τις εργασίες του οργανωτικού Συνεδρίου του ΣΑΕ Αφρικής-Ασίας, η Αυτού Θειότητα Μακαριότητα είχε μάλιστα παρασημοφορήσει τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου ΣΑΕ, Αντριου Αθενς). Η Ορθοδοξία χάνει έναν πνευματικό ηγέτη σε μια πολύ δύσκολη στιγμή και ο ρόλος του θα ήταν ιδιαίτερα πολύτιμος για την επίλυση των προβλημάτων. Είναι μια απώλεια για όλον τον Ελληνισμό της Αφρικής και ιδιαίτερα για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, του οποίου ο Μακαριστός ήταν γέννημα-θρέμμα".

    "Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης υπήρξε από τις σημαντικότερες μορφές της Ορθοδοξίας, γιατί συνδύαζε τη μεγάλη γνώση των Πατερικών Κειμένων και της παράδοσης, με την πρωτοπόρα συμμετοχή στον αγώνα για τη λύση των προβλημάτων του Ελληνισμού, ιδίως στον χώρο της Αφρικής, όπου ποίμανε", δήλωσε από την πλευρά του στο ΜΠΕ ο μορφωτικός ακόλουθος στην ελληνική Πρεσβεία στο Κάϊρο, Κωστής Μοσκώφ. "Επέδειξε ιδιαίτερη δραστηριότητα στην προσπάθεια για τη συμμετοχή της Ορθοδοξίας στον αγώνα για την ισότητα του μαύρου πληθυσμού στη Νότια Αφρική. Η απώλειά του είναι δυσαναπλήρωτη όχι l|mo για τον κόσμο της Ορθοδοξίας, αλλά για όλο το χώρο της Αφρικής, αλλά και της Μέσης Ανατολής, όπου πρωτοστάτησε και στο διάλογο με το Ισλάμ".

    Την ερχόμενη Τρίτη η Εξόδιος Ακολουθία

    Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, στις 10.30, στο Κάϊρο, όπου βρίσκονται οι Πατριαρχικοί τάφοι. Η σορός του Πατριάρχη μεταφέρθηκε σήμερα με ελικόπτερο στην Αθήνα, όπου την Παρασκευή και το Σάββατο θα εκτεθεί σε ιερό προσκύνημα στην Ιερά Μητρόπολη. Στο Κάϊρο θα μεταφερθεί την Κυριακή ή τη Δευτέρα.

    Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, δύο ή τρεις ημέρες μετά την ταφή, θα συνεδριάσει η Σύνοδος του Πατριαρχείου για να εκλέξει Τοποτηρητή του Θρόνου, ο οποίος θα ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι την εκλογή του νέου Πατριάρχη.

    Ο Πατριάρχης Παρθένιος γεννήθηκε το 1919 στο Πόρτ-Σάϊντ της Αιγύπτου και σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Το 1959 εξελέγη μητροπολίτης Καρθαγένης και το 1977 Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

    [02] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

    "Η διαφύλαξη του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα όλων μας. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από ένα καθεστώς αυτονομίας με βάση το πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914". Αυτά αναφέρουν μεταξύ άλλων, σε ομόφωνη ανακοίνωσή τους, τα στελέχη της Συντονιστικής Φοιτητικής ΄Ενωσης Βορειηπειρωτικού Αγώνα από όλη την Ελλάδα. Η Ένωση συνεδρίασε έπειτα από πρόσκληση και υπό την προεδρία του αρχηγού της Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυινουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης, κ.κ. Ανδρέα.

    Η κατάφωρη παραβίαση των πολιτικών ελευθεριών της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας στις πρόσφατες εκλογές βίας και νοθείας στην Αλβανία, η συνεχιζόμενη παραβίαση του δικαιώματος για ελληνική παιδεία από το καθεστώς Μπερίσα και η μη τακτοποίηση των τριών εψηφισμένων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Μητροπολιτών στις έδρες τους αποτελούν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τα στελέχη της Σ.Φ.Ε.Β.Α. στο τριήμερο σεμινάριο τους.

    "Παραμένει ακόμη εκκρεμες το βορειοηπειρωτικό ζήτημα ενώπιον των Υπουργών Εξωτερικών της Αμερικής, της Ρωσίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας, συνεπώς η προσφυγήτ ης ελλάδας είναι αναγκαία και επιβεβλημένη", αναφέρουν τα στελέχη της Σ.Φ.Ε.Β.Α και καλούν την ελληνική πολιτική ηγεσία να προχωρήσει στη χάραξη ενιαίας εξωτερικής πολιτικής με στόχο την ενίσχυση του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού.

    [03] "EΚΘΕΣΗ ΓΛΩΣΣΑΣ" ΣΤΟ ΜΠΡΙΣΜΠΑΙΗΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    "Εκθεση Γλώσσας" από το Εθνικό Ινστιτούτο Γλώσσας και Λογοτεχνίας της Αυστραλίας οργανώθηκε στην πόλη Μπρισμπέην της Austqak_ar. Η Ελλάδα συμμετείχε στην έκθεση με δικό της περίπτερο στο οποίο εκτέθηκε υλικό σχετικό με την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.

    Μεταξύ των άλλων εκτέθηκαν βιβλία του εκπαιδευτικού συστήματος της Ελλάδας,εγχειρίδια εκμάθησης Νέων Ελληνικών για ξένους, διαφημιστικά φυλλάδια του Ε.Ο.Τ.,οπτικοακουστικό υλικό, προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως το "Ηλεκτρονικό Αλφάβητο", ¨η "Λογομάθεια"κ.α., καθώς και φυλλάδια που εκδόθηκαν με την οικονομική βοήθεια των Ομογενειακών οργανώσεων της πόλης του Μπρισμπαίην.

    Να σημειωθεί ότι στα εγκαίνεια της έκθεσης παραβρέθηκαν ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Παιδείας της Αυστραλίας κ. Νταίηβιντ Κέμπ και ο κ. πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία Γεώργιος Κωνσταντής.

    [04] ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Έκκληση για μεγαλύτερη προσοχή στον τρόπο κάλυψης των αιτίων της πτώσης του αεροπλάνου των αμερικανικών αερογραμμών TWA απηύθυνε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης των ΗΠΑ το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνισμού.Το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνισμού εκφράζει την ανησυχία τους για τον τρόπο κάλυψης της πτώσης του αεροπλάνου από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία απέδωσαν το γεγονός σε ελλείψεις στο αεροδρόμιο του Ελληνικού στην Αθήνα.Το Συμβούλιο καταγγέλει ακόμη ότι το θέμα καλύφθηκε ανεύθυνα από τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, τα οποία παρουσίασαν εσφαλμένη εικόνα των μέτρων ασφαλείας στο αεροδρομιο του Ελληνικού.

    Το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνισμού τονίζει ότι αντίθετα με την εικόνα που προσπάθησαν να περάσουν στο κοινό τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο των Αθηνών κρίθηκαν επαρκή από αμερικανούς ειδικούς και προτρέπει τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ να μην προβαίνουν σε υποθετική και ανεύθυνη ενημέρωση αλλά να ερευνήσουν σε βάθος τα πραγματικά αίτια του τόσο ευαίσθητου αυτού θέματος.

    [05] ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ FILOXENIA ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ

    Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται το πρόγραμμα FILOXENIA που πραγματοποιήθηκε φέτος για πρώτη φορά στη χώρα μας και προβλέπει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε απόδημους νεαρούς έλληνες από όλον τον κόσμο.

    Ενενήντα νέοι και των δύο φύλων απο τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Αίγυπτο, τη Γεωργία και αλλού είχαν τη μοναδική δυνατότητα να γνωρίσουν την πατρίδα των γονιών τους και να εξοικειωθούν με την καθομιλουμένη ελληνική γλώσσα, συμμετέχοντας στις δύο ενότητες του προγράμματος (Μακεδονίας-Θράκης και Ηπείρου- Ιονίων Νήσων) και στις παραλληλες εκδηλώσεις.

    Το πρόγραμμα, που θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουλίου, υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και με τη σύμπραξη του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας και τεσσάρων πανεπιστημίων, tou Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκριτείου Θράκης και των πανεπιστημίων Ιονίου και Ιωαννίνων.

    "Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι μικρότερος από ό,τι είχαμε ελπίσει, αφού είχαμε υπολογίσει γύρω στους εκατό. Πάντως όσοι τελικά ήρθαν πιστεύω ότι ωφελήθηκαν, γιατί διδάχτηκαν και τη γραμματική του Μανώλη Τριανταφυλλίδη, με αποτέλεσμα να μάθουν τη γλώσσα ή να έρθουν σε καλύτερη επαφή μαζί της. Παράλληλα, στο πλαίσιο του τουριστικού προγράμματος που συνοδεύει το εκπαιδευτικό, οι απόδημοι έλληνες ξεναγήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, για να γνωρίσουν την πατρίδα τους", είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μία εκ των οργανωτών του προγράμματος, η κ.Παπαδοπούλου, του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

    Οι συμμετέχοντες νέοι, εκτός από το αμιγώς γλωσσικό πρόγραμμα, παρακολούθησαν και τέσσερις εισηγήσεις, δύο τοπικού ενδιαφεροντος που επικεντρώνονταν στην ιστορία της χώρας και δύο σχετικές με την εξωτερική πολιτική και τις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές της χώρες και την Ευρώπη.

    Μετά το τέλος του προγράμματος η συμμετοχή των αποδήμων θα αξιολογηθεί βάσει ερωτηματολογίου και αναλόγως θα τους χορηγηθεί ειδικό πιστοποιητικό παρακολούθησης, που όμως δεν θα έχει άλλη ισχύ από την βεβαίωση του επιπέδου γνώσης των ελληνικών.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegro2html v1.00 run on Thursday, 25 July 1996 - 0:24:31