Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA THS OMOGENEIAS (30/07/1996)

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

"ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ" ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 30 Ιουλίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΕΞΕΛΕΓΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ.
  • [02] ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΡΙΩΝ ΝΕΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΤΟΡΟΝΤΟ, ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΞΙΚΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ.
  • [03] ΤΟ ΥΣΤΑΤΟ "ΧΑΙΡΕ" ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΠΑΡΘΕΝΙΟ.
  • [04] ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ 11 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΥΦΛΙΔΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
  • [05] ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΩΝ - ΙΔΡΥΘΗΚΕ "ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ".

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΕΞΕΛΕΓΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ.

    Νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξελέγη ομόφωνα από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Μητροπολίτης Ιταλίας Σπυρίδων.

    Το "τριπρόσωπον" η εκλογή του οποίου έγινε μέσα στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου συγκροτείτο από τους Μητροπολίτες Ιταλίας Σπυρίδωνα, Νέας Ζηλανδίας Διονύσιο και Ζηνουπόλεως Αρίσταρχο.

    Το πρακτικό της απόφασης ανέγνωσε στον πατριαρχικό ναό ο υπογραμματέας της Ιεράς Συνόδου Ελπιδοφόρος και στη συνέχεια ψήφισαν οι 12 Συνοδικοί Μητροπολίτες.

    Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κατάγεται από την Ρόδο, σπούδασε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης (1962-1966) και μετεκπαιδεύτηκε στην Ελβετία (1967-1968) και Γερμανία ως υπότροφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου (1969-1973).

    Υπηρέτησε στη μόνιμη αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (Γενεύη 1966-1967), διετέλεσε Γραμματέας του Ορθόδοξου Κέντρου του Οικουμενικού πατριαρχείου στο Σανμπεζί Γενεύης και συγχρόνως αρχισυντάκτης του περιοδικού "Επίσκεψις". Από το 1984 με έδρα πάντοτε τη Ρώμη ασκούσε τα καθήκοντα του Γραμματέα της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο θεολογικό διάλογο μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

    Το Νοέμβριο του 1985 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Επίσκοπος Απαμείας και το Νοέμβριο του 1991 Μητροπολίτης Ιταλίας με έδρα τη Βενετία.

    [02] ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΡΙΩΝ ΝΕΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΤΟΡΟΝΤΟ, ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΞΙΚΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ.

    Την ίδρυση τριών νέων Μητροπόλεων του Τορόντο (Καναδά), Μπουένος Αϊρες (Νοτίου Αμερικής) και Μεξικού (Κεντρώας Αμερικής) αποφάσισε η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου παράλληλα με την εκλογή tou νέου Επισκόπου Αμερικής.

    Στην ίδια συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος "εξέφρασε άπαξ έτι την στοργήν και εκτίμησην της Μητρός Εκκλησίας προς το πρόσωπον του σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου και την ευαρέσκειαν αυτής δια την μακροχρόνιον και αγλαόκαρπον προσφοράν αυτού εις την Εκκλησία και το Γένος".

    Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είναι ο πέμπτος από την ίδρυση της επαρχίας αυτής του Οικουμενικού θρόνου πριν 75 χρόνια. Ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων ονομάστη επίσης μετά την εκλογή του Εξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Αμερική.

    Η ενθρόνιση του νέου Επισκόπου θα γίνει στις 21 Σεπτεμβρίου και μέχρι τότε Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής ορίστηκε ο Επίσκοπος Τορόντο Σωτήριος.

    [03] ΤΟ ΥΣΤΑΤΟ "ΧΑΙΡΕ" ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΠΑΡΘΕΝΙΟ.

    Το τελευταίο αντίο απευθύνουν σήμερα το πρωί η Ορθοδοξία και ολόκληρος ο Ελληνισμός στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Παρθένιο, ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίω το απόγευμα της 23ης Ιουλίου στην Αμοργό, όπου το πρωί είχε χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας.

    Στο Κάιρο βρίσκονται από το πρωί πλήθος επισήμων και ιεραρχών από την Ελλάδα, την Κύπρο και ολόκληρο τον κόσμο, για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον Πατριάρχη, η σορός του οποίου εκτίθεται από το Σάββατο σε λαϊκό προσκύνημα στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Νικολάου στο Κάιρο, όπου στις 10.30 το πρωί αναμένεται να αρχίσει η Εξόδιος Ακολουθία.

    Στη συνέχεια η σορός του μεγάλου ιεράχη θα μεταφερθεί στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, όπου θα ενταφιαστεί στους Πατριαρχικούς Τάφους, στην κρύπτη των 40 Μαρτύρων.

    Στο Κάιρο έχει μεταβεί για να τιμήσει τη μνήμη του εκλιπόντα ιεράρχη ο Πατριάρχης Αντιοχείας, Ιγνάτιος, ενώ τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, εκπροσωπεί ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Γ. Κακλίκης. Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα βρίσκεται από νωρίς το πρωί και κυβερνητικό κλιμάκιο, επικεφαλής του οποίου είναι ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γιώργος Παπανδρέου, και συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού και Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιώργος Ρωμαίος, οι υφυπουργοί ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Ελισάβετ Παπαζώη, Υγείας και Πρόνοιας, Θεόδωρος Κοτσώνης και η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ευδοκία Σερέλη.

    Παρόντες είναι επίσης οι βουλευτές Γεράσιμος Αραβανής, Βασίλειος Κοραχάης, Στέλιος Παπαθεμελής και Θεόδωρος-Στέφανος Στεφανόπουλος. Επίσης οι μητροπολίτες Γορτύνης και Αρκαδίας, κ. Κύριλλος, Κυδωνίας και Αποκωρόνου, κ. Ειρηναίος, Ιερισσού, κ. Νικόδημος, οι Επίσκοποι Ηλιοπόλεως, κ. Θεόκλητος, Κανωπού, κ. Φιλήμων, Κυρήνης, κ. Θεόδωρος, και Ταμιαθέως, κ. Ιωακείμ.

    Την Κυπριακή Κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Πετρίδης, ο οποίος συνοδεύεται από τον Γενικό Διευθυντή ου κυπριακού υπουργείου Enyteqij~m, Αλέκο Σιάμπο. Στο Κάιρο έχει επίσης μεταβεί για να παραστεί στην τελετή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία από τη Μεγαλόνησο, αποτελούμενη από τους βουλευτές Τάκη Χατζηδημητρίου, Δώρο Χριστοδουλίδη και Στέλιο Γερασίμου.

    [04] ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ 11 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΥΦΛΙΔΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

    Έντεκα εκπαιδευτικοί, απόφοιτοι του Κρατικού Πανεπιστημίου της Τυφλίδας, παρακολούθησαν επιμορφωτικό σεμινάριο της Ελληνικής Γλώσσας, που οργάνωσε το Εθνικό Ίδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Αποδήμων και Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων (ΕΙΥΑΠΟΕ), σε συνεργασία με το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Α.Π.Θ, από την 1 ώς τις 22 Ιουλίου.

    Το περιεχόμενο των μαθημάτων του σεμιναρίου αφορούσε στη διδακτική της Νέας Ελληνικής Γλώσσας ως ξένης γλώσσας και στη διδασκαλία μαθημάτων Πολιτισμού, Ιστορίας και ελληνικών παραδοσιακών χορών. Προέβλεπε επίσης εκπαιδευτικές εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Μακεδονίας.

    Οι 11 εκπαιδευτικοί θα διδάξουν την Ελληνική Γλώσσα στη Μέση Εκπαίδευση της Γεωργίας, στις περιοχές που ζουν ομογενείς, ενώ θα λάβουν πιστοποιητικό για τα μαθήματα που παρακολούθησαν.

    Το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κλείνει φέτος τα 25 χρόνια λειτουργίας του, συνεχίζοντας την επιτέλεση του στόχου του, που είναι η διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας και βρίσκεται υπό την εποπτεία της Φιλοσοφικής Σχολής. Κανείς ξένος ή ομογενής δεν μπορεί να εισαχθεί σε ελληνικό πανεπιστήμιο αν δεν πάρει πιστοποιητικό από το Σχολείο αυτό, ή από ένα παρόμοιο στην Αθήνα.

    Ήδη από τις 10 Ιουλίου παρακολουθούν μαθήματα στο Σχολείο αυτό οι φοιτητές του πρώτου έτους της Θεολογικής Σχολής του Λιβάνου, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ παράλληλα επιμορφώνονται Γάλλοι καθηγητές της Αρχαίας Ελληνικής, που θα επιστρέψουν και θα διδάξουν στη Γαλλία.

    Όπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Καλβή, γραμματέας του Σχολείου, από τις 16 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται πρόγραμμα διδασκαλίας των νεοελληνικών, στο οποίο θα συμμετάσχουν 200 άτομα από όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα αυτό ανήκει στην πάγια πολιτική του Σχολείου και γίνεται κάθε χρόνο, σε αντίθεση με τα έκτακτα, που προκύπτουν έπειτα από επιθυμίες φορέων με την ανάλογη προσφορά χρηματοδότησης.

    [05] ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΩΝ - ΙΔΡΥΘΗΚΕ "ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ".

    Ζωντανό στις καρδιές και τη μνήμη του απανταχού Ελληνισμού είναι και πάλι από σήμερα το "αρχαίο ελληνικό πνεύμα αθάνατο", χάρη στην υπογραφή της ιδρυτικής καταστατικής πράξης της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Καλαμάτα, με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και με τη συνεργασία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

    Η πρωτοβουλία αυτή συνίσταται στη δημιουργία Αμφικτιονιών s}cwqomgr μορφής, στο πρότυπο των ομώνυμων πολιτικών συνδέσμων πόλεων της αρχαίας Ελλάδας. Τη σχετική πρόταση για την αναβίωση του θεσμού, είχε υποβάλλει η ΚΕΔΚΕ, κατά τη Γενική Συνέλευσή της τον Νοέμβριο του 1995, στη διάρκεια της οποίας τον θεσμό και τον τρόπο λειτουργίας του είχε παρουσιάσει ο α' Αντιπρόεδρος της Ενωσης, δήμαρχος Καλαμαριάς, Θρασύβουλος Λαζαρίδης. Στη συνέχεια η πρόταση της ΚΕΔΚΕ "υιοθετήθηκε" από το ΣΑΕ. Την αρχική πρόταση και την ανάλυση της είχε κάνει η ειδική νομική σύμβουλος της ΚΕΔΚΕ, κ. Αγγελική Λαλούση.

    Με πρωτοβουλία του προέδρου της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Μεσσηνίας και δημάρχου Καλαμάτας, Χρήστου Μαλαπάνη, του νομάρχη Μεσσηνίας, κ.Φωτέα, και με την ενεργό συμμετοχή του Αντιπροέδρου του παγκοσμίου ΣΑΕ και Προέδρου του Περιφερειακού ΣΑΕ Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Χρήστου Τομαρά, και της κ. Λαλούση σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη γενική συνέλευση των ιδρυτικών μελών της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας, υπογράφηκε η ιδρυτική καταστατική της πράξη και συγκροτήθηκε σε σώμα το πρώτο Διοικητικό της Συμβούλιο.

    Τα καθήκοντα του Προέδρου επελέγησαν να ασκούν από κοινού οι κύριοι Μαλαπάνης και Φωτέας. Αντιπρόεδρος είναι ο κ. Χρήστος Τομαράς, Γραμματέας η κ. Αγγελική Λαλούση, Ταμίας ο εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ νομού Μεσσηνίας κ. Χαράλαμπος Πατσούρης και μέλη ο αντιπρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ενωσης Αθηνών και ο πρώτος αντιπρόεδρος της Παμμεσηνιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά, Θεόφιλος Ρέππας και Δημήτριος Καραμπάτσος.

    Η έδρα της Αμφικτιονίας θα βρίσκεται στην Καλαμάτα, σε χώρο που παραχώρησε ο δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Μαλαπάνης και στους στόχους της περιλαμβάνεται η σύσφιγξη και ενδυνάμωση των δεσμών των αποδήμων Μεσσηνίων με την ιδιαίτερη πατρίδα τους, η διατήρηση της μεσσηνιακής παράδοσης και η διάδοση των πολιτισμικών, λαογραφικών, γλωσσικών και πνευματικών χαρακτηριστικών της Μεσσηνίας. Επίσης, η προώθηση ανταλλαγών εκπαιδευτικής και επιστημονικής πολιτιστικής φύσεως μεταξύ νέων Μεσσηνίων αποδήμων Ελλήνων δεύτερης γενιάς.

    Ιδιαίτερος, δε, στόχος της ίδρυσης της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας είναι η ενεργοποίηση των αποδήμων αλλά και των Ελλήνων του εσωτερικού στην κατεύθυνση της επανασύνδεσης ή της εξ αρχής δημιουργίας δεσμών μεταξύ των Μεσσηνίων.

    Σύμφωνα με τους πρωτεργάτες της αμφικτιονίας, σε μια εποχή κρίσιμη και ρευστή, όπου οι αμφισβητήσεις και οι διεκδικήσεις ιστορικών δεδομένων και πολιτισμικών στοιχείων βρίσκονται ακόμη στο προσκήνιο, αυτή η πρωτοβουλία παρέμβασης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα Απόδημου Ελληνισμού, με την ίδρυση της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας, ανοίγει νέους ορίζοντες και προοπτικές στον σχεδιασμό δράσης των τοπικών κοινωνιών της Ελλάδας.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegro2html v1.00 run on Tuesday, 30 July 1996 - 16:10:56