Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA THS OMOGENEIAS (31/07/1996)

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τετάρτη 31 Ιουλίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ 2000 ΧΑΡΑΖΕΙ Η ΑΧΕΠΑ ΗΠΑ- ΚΑΝΑΔΑ ΣΤΟ 74ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ.
  • [02] ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [03] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ
  • [04] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ "ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ" ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΤΡΟΥΣΑΣ ΔΡΑΜΑΣ
  • [05] 58 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ 30 ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΞΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ"ΕΡΑΣΜΟΣ"

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ 2000 ΧΑΡΑΖΕΙ Η ΑΧΕΠΑ ΗΠΑ- ΚΑΝΑΔΑ ΣΤΟ 74ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ.

    Η χάραξη της πορείας της μεγάλης ελληνοαμερικανικής ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ είναι ο κύριος στόχος του ετήσιου συνεδρίου της οργάνωσης, με τίτλο "ΑΧΕΠΑ 2.000", που άρχισε στο Χιούστον του Τέξας, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 700 συνέδρους από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Εντονη είναι η παρουσία της νεολαίας, που πραγματοποιεί το δικό της συνέδριο, στο οποίο και δίνεται ιδιαίτερο βάρος για το μέλλον της οργάνωσης.

    Αναλυτικότερα, πρωταρχικός στόχος του συνεδρίου είναι να χαραχθεί η πορεία της ΑΧΕΠΑ ενόψει του 2000 και να προγραμματιστούν οι δραστηριότητες που θα αναπτύξει η οργάνωση τα επόμενα χρόνια προκειμένου να παραμείνει μια από τις μεγαλύτερες και πολυπληθέστερες οργανώσεις του Αποδήμου Ελληνισμού.

    Τρεις, όμως, ακόμη βασικές αποφάσεις, που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου θα ολοκληρωθούν στις 2 Αυγούστου, αφορούν στα εθνικά μας θέματα, και ειδικότερα στην προσπάθεια περικοπής της αμερικανικής βοήθειας προς την Τουρκία, στο πάγωμα της πώλησης όπλων σε αυτήν, καθώς και στην επίτευξη συχνότερης και αποτελεσματικότερης συνεργασίας με την Ελλάδα. Οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν στις σημερινές συνεδριάσεις των διαφόρων επιτροπών, οι οποίες θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους στους συνέδρους προς έγκριση.

    Στη διάρκεια του συνεδρίου πρόκειται επίσης να συζητηθεί πρόταση ανέγερσης μνημείου στη Νέα Σμύρνη της Φλόριδας, όπου εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι Ελληνες μετανάστες πριν από 280 χρόνια. Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιείται εμπορική έκθεση ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης περιηγήσεις και πολιτστικές εκδηλώσεις.

    [02] ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Να αφοσιωθεί στη μελέτη και τη συγγραφή των απομνημονευμάτων του σκοπεύει ο αποχωρών Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Ιάκωβος, όπως αποκάλυψε στη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας δεξίωσης που διοργάνωσε χθες προς τιμήν του ο δήμαρχος Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανακήρυξε, μάλιστα, την 29η Ιουλίου ως "Ημέρα του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου για όλη την επικράτεια της Νέας Υόρκης".

    Φανερά συγκινημένος ο κ. Ιάκωβος έκανε μια αναδρομή σε όσα έκανε και σε όσα θα ήθελε να είχε κάνει στη διάρκεια της 37χρονης ποιμαντορίας του, τονίζοντας ότι εκείνο που τον ικανοποιεί και τον κάνει να ευχαριστεί και το Θεό και το ποίμνιό του είναι το ότι αφήνει πίσω του μια Εκκλησία καλά οργανωμένη, ενωμένη και προοδεύουσα.

    "Εκείνο που θα ήθελα να κάνω και δεν πρόλαβα ή δεν ^loum ικανός να κάνω", πρόσθεσε, "ήταν να δώσω μια ορμή στον κόσμο, που να τον οδηγεί πάντοτε, να του δώσω μια αυτογνωσία, που τόσο πολύ μας χρειάζεται και να του δώσω πληρέστερη γνώση της Ιστορίας μας, από την οπία εμπνεόμεθα τόσα χρόνια. Και - προπαντός - να δώσω στην Εκκλησία μας τη δύναμη να μην υποκύψει ποτέ σε πιέσεις αιρέσεων ή άλλων σκοτεινών δυνάμεων. Αλλά αυτά, με τη βοήθεια του Θεού, θα πρέπει να τα φροντίσει ο διάδοχός μου. Πάντως, εγώ σας ευχαριστώ και είμαι βέβαιος ότι αυτό, το οποίο οικοδόμησα, δε θα έιναι εύκολο να γκρεμιστεί".

    Οταν του ζητήθηκε από τους εκπροσώπους του τύπου να δηλώσει αν είναι ευχαριστημένος από την εκλογή του Μητροπολίτη Ιταλίας, κ. Σπυρίδωνα, ως διαδόχου του, ο αποχωρών Αρχιεπίσκοπος είπε: "Δεν τίθεται εν αμφιβόλω ότι η Μήτηρ Εκκλησία, έχουσα υπ'όψη της πολλά άλλα πράγματα και προβλήματα, έκανε την επιλογή, κατά τη γνώμη της, που έπρεπε".

    Στη συνέχεια ο κ. Ιάκωβος αναφέρθηκε με θέρμη στον Επίσκοπο του Τορόντο, κ. Σωτήριο, ο οποίος θα αναλάβει Γενικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής, μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος Αρχιεπίσκοπος, κ. Σπυρίδων.

    Ιδιαίτερα εγκωμιαστική ήταν η αναφορά στο έργο του κ. Ιακώβου που έκανε ο κ. Τζουλιάνι, ο οποίος αποκάλεσε τον αποχωρούντα Αρχιεπίσκοπο ως έναν από τους μεγαλύτερους θρησκευτικούς ηγέτες στον κόσμο. " Χάρις στο δικό του όραμα", κατέληξε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, "το ποίμνιο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής κράτησε την πολιτιστική του κληρονομιά, καλλιεργώντας συγχρόνως τους στόχους της κοινωνίας μας και τιμώντας τα αμερικανικά ιδεώδη".

    [03] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

    Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε την πρόταση της πολιτείας της Βικτώριας για τη δημιουργία ελληνικού μουσείου στη Μελβούρνη.

    Αυτό δήλωσε ο Νίκος Κότσιρας σύμβουλος του πολιτειακού πρωθυπουργού Τζεφ Κένετ ο οποίος επέστρεψε στη Μελβούρνη από την Ελλάδα που είχε συναντήσεις για το θέμα αυτό με τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών Γιώργο Ρωμαίο και με τον υπουργό πολιτισμού Σταύρο Μπένο.

    Ο κ. Κότσιρας τόνισε ότι ο κ. Ρωμαίος αποδέχθηκε την πρόταση και υποσχέθηκε πως η Ελλάδα θα ενισχύσει -με κάθε δυνατό τρόπο- τη δημιουργία του ελληνικού μουσείου.

    Ζήτησε δε να υποβληθεί επισήμως το αίτημα από την πολιτειακή κυβέρνηση και ήδη ο πρωθυπουργός της Βικτώριας έστειλε σχετική επιστολή στον κ. Ρωμαίο, μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Καμπέρα.

    Το μουσείο θα στεγαστεί στο εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Μελβούρνης. Στον έναν όροφο του θα υπάρχει έκθεση ελληνικών αρχαιοτήτων (ορισμένων αυθεντικών και ορισμένων αντιγράφων) και στον άλλο θα φιλοξενούνται εκθέσεις από την Ελλάδα.

    Αν η ιδέα του μουσείου ολοκληρωθεί, η πρώτη έκθεση, που θα φιλοξενηθεί, θα είναι αυτή της ιστορίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

    [04] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ "ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ" ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΤΡΟΥΣΑΣ ΔΡΑΜΑΣ

    Με αθλητικές και μουσικές παραδοσιακές εκδηλώσεις άρχισε χτες στη Δράμα η "Εβδομάδα Μεταναστών" που διοργανώνει φέτος για δέκατη συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Κοινότητας Πετρουσίων.

    "Το χωριό μας είναι ένα κατεξοχήν χωριό μεταναστών που αριθμεί περίπου χίλια άτομα κυρίως σε πόλεις της Γερμανίας. Οι Πετρουσιώτες του εξωτερικού έχουν κατα καιρούς προσφέρει πάρα πολλά, σε οικονομικό επί το πλείστον επίπεδο, τόσο στον σύλλογο, όσο και γενικότερα στην κοινότητα και το χωριό. Αυτός λοιπόν, πιστεύουμε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να τους πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Επιπλέον, η εποχή πραγματοποίησης των εκδηλώσεων είναι η πλέον κατάλληλη, καθότι λόγω της καλοκαιρινής περιόδου βρίσκονται οι περισσότεροι μετανάστες μας στο χωριό", είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Θανάσης Ντεμίρης, πρόεδρος τη Κοινότητας Πετρούσας.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε με λαϊκές αθλητικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο των οποίων οι συμμετέχοντες μπορούν να διαγωνισθούν σε αθλήματα όπως η ποδηλασία, το μπάσκετ, ο ανώμαλος δρόμος, το βόλλεϋ, το πινγκ-πονγκ κ.ά.

    Η εορταστική εβδομάδα θα συνεχισθεί μέχρι και το προσεχές Σάββατο, οπότε θα γίνουν οι βραβεύσεις των αθλητών που ξεχώρισαν στους αγώνες των προηγούμενων ημερών. Τιμητική πλακέτα θα δοθεί και στον Δημήτρη Πολυμέρου, πετρουσιώτη πρωταθλητή του ακοντισμού, που συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.

    Θα ακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις και λαϊκό γλέντι, όπου το παρεβρισκόμενο κοινό θα ψυχαγωγήσουν συγκροτήματα και ορχήστρες που θα παίξουν με λύρα, νταχαρά και μπουζούκια την παραδοσιακή μουσική της Πετρούσας και του ευρύτερου νομού της Δράμας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στις εκδηλώσεις τόσο των Πετρουσίων και των μεταναστών του χωριού, όσο και των κατοίκων του νομού Δράμας γενικότερα, είναι και φέτος ευρύτατη και ενθουσιώδης, γεγονός που οδηγεί στη σταδιακή "ενηλικίωση" του θεσμού, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, ώστε να γίνεται λόγος για ένταξη των εκδηλώσεων στο πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων του Υπουργείου Πολιτισμού.

    [05] 58 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ 30 ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΞΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ"ΕΡΑΣΜΟΣ"

    Πενήντα οκτώ καθηγητές και τριάντα φοιτητές έξι κορυφαίων σχολών αρχιτεκτονικής της Ευρώπης - συμπεριλαμβανομένου και του πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης- βρίσκονται στη Δράμα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα διαπανεπιστημιακής συνεργασίας "ΕΡΑΣΜΟΣ", που θα διαρκέσει έως τις 10 Αυγούστου.

    Οι προσκεκλημένοι καθηγητές και φοιτητές που προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη, τη Γαλλία, τη Γερμανία, tgm Αυστρία, τη Ρουμανία και την Αγγλία, μετά το τέλος του προγράμματος, θα υποβάλλουν μελέτες για την αρχιτεκτονική δομή και τη χωροταξία της Δράμας και για την προοπτική δημιουργίας πανεπιστημίου στον νομό.

    "Εμείς σαν νομαρχιακό συμβούλιο είχαμε αποφασίσει ότι θα έπρεπε να ιδρυθεί πανεπιστήμιο στην πόλη και γι' αυτόν τον σκοπό καλέσαμε όλους τους πανεπιστημιακούς καθηγητές που προέρχονται από τη Δράμα σε συνάντηση. Αποφασίσαμε λοιπόν, με τη συμπαράσταση και του Βίκτωρα Σπυριδωνίδη, που είχε κανει την αρχιτεκτονική μελέτη της πόλης να στείλουμε τα απαραίτητα έγγραφα, ώστε η φιλοξενία των 58 αλλοδαπών καθηγητών στο πλαίσιο του "ΕΡΑΣΜΟΣ" να πραγματοποιηθεί στη Δράμα ", είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο νομάρχης, Σωκράτης Δημητριάδης.

    Η πρόταση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης έγινε εύκολα αποδεκτή από τους υπεύθυνους συντελεστές του προγράμματος, κυρίως επειδή, όπως σημείωσε και ο κ.Αμπαρντί, πρόεδρος των αρχιτεκτονικών σχολών της Ευρώπης και σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης σε αρχιτεκτονικά θέματα, η Δράμα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο όσον αφορά τον πολιτισμό, όσο και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της.

    "Θεωρώ τη συνάντηση αυτή πολύ σπουδαία, σοβαρή και πρωτοπόρο. Αυτός είναι ο λόγος που η νομαρχία και ο δήμος την αγκάλιασαν και πρόσφεραν υλική και ηθική συμπαράσταση για την πραγματοποίησή της. Επιπλέον, μετά το τέλος του προγράμματος, τα συμπεράσματα των καθηγητών θα τυπωθούν και θα τα γνωρίσουν όλα τα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Αυτό θα είναι μεγαλη τιμή για την Ελλάδα και φυσικά για την πόλη μας τη Δράμα", κατέληξε ο κ.Δημητριάδης.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegro2html v1.00 run on Wednesday, 31 July 1996 - 14:34:53