Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

OMOGENEIAKA NEA (12/08/1996)

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δευτέρα 12 Αυγούστου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] "ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
  • [02] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ
  • [03] H KANAΔΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΡΟΝΤΟ
  • [04] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΟΖΑΝΙΤΩΝ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ.
  • [05] ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
  • [06] ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΥΠΟΠΤΕΣ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [07] ΠΑΝΕΘΝΙΚΗ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΘΡΑΚΩΝ - ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΙΣ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] "ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Συνεχίζει και ολοκληρώνει τις εργασίες του σήμερα στη Μελβούρνη το 10ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας, όπου κυριάρχησε στις τοποθετήσεις των συνέδρων η κατηγορηματική θέση για την προάσπιση του "ιερού ονόματος της Μακεδονίας",όπως χαρακτηριστικά ελέχθη .

    Οι εργασίες του Συνεδρίου πραγματοποιούνται στο κτίριο της Παμμακεδονικής Ενωσης Μελβούρνης και Βικτώριας και ξεκινήσαν με ομιλία της Καθηγήτριας του ΑΠΘ κ. Αρτεμις Ξανθοπούλου με θέμα: "Η Ελλάδα και οι διαβαλκανικές σχέσεις:Ιστορική αναδρομή και σημερινή πραγματικότητα".

    Στη συνέχεια μίλησε ο κ.Παπαθεμελής με θέμα: "Οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας", ενώ ο Πρόεδρος του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών, Τ. Τάμης, αναφέρθηκε στη προπαγάνδα των Σκοπιανών στην Αυστραλία. Ακολούθησαν ομιλίες για το ρόλο των αγγλόφωνων μέσων ενημέρωσης και το "λόμπι". Ο κ. Χρήστος Μανδατζής παρουσίασε το θέμα: "Η εποίκηση των Μακεδόνων κατά την μεταπολεμική περίοδο".

    Σήμερα, Κυριακή, πραγματοποιήται η Ετήσια Γενική Συνέλευση, στο Μακεδονικό Κέντρο, όπου θα εκλεγεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο και σύμφωνα με πληροφορίες την Προεδρία διεκδικούν η Παμμακεδονική του Σίδνεϊ και της Μελβούρνης.

    Στην Ελληνική αντιπροσωπεία, εκτός του κ. Παπαθεμελή, συμμετέχουν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Κωνσταντινίδης, και της Πολιτικής Ανοιξης, Αναστάσιος Νικόπουλος.

    [02] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ

    Συγχαρητήρια επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Αντώνη Τζήκα,για τις νίκες των Ολυμπιονικών μας, απέστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Γιώργος Φουντάς .

    Στην επιστολή, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι "σας συγχαίρουμε για τη μεγάλη δόξα που δώσατε στους απανταχού Έλληνες και προπαντός στην ίδια την Ελλάδα", ενώ τονίζεται: "Είμαστε υπερήφανοι που σηκώσατε την ελληνική σημαία πιο ψηλά και θα σας περιμένουμε το 2000 στην φιλόξενη Αυστραλία για να μας χαρίσετε και άλλες νίκες".

    Επίσης, η Ομοσπονδία Ελληνικών Ορθοδόξων Κοινοτήτων Μελβούρνης και Βικτώριας απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στους Έλληνες Ολυμπιονίκες. "Ο Απόδημος Ελληνισμός της Αυστραλίας ψήλωσε μαζί σας όταν ανεβήκατε στο βάθρο για να παραλάβετε τα μετάλλια", υπογραμμίζεται στο μήνυμα και προστίθεται ότι "Οι νίκες σας ευχόμαστε να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερες επιτυχίες στην Ολυμπιάδα του 2000, εδώ στην Αυστραλία".

    [03] H KANAΔΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΡΟΝΤΟ

    Τις ευχαριστίες της Καναδικής Εθνικής Εκθεσης προς την Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο και τον πρόεδρο της Θανάση Φούσια εξέφρασε με δημόσια δήλωσή της η Διευθύντρια Ειδικών Παραγωγών και Διεθνών Εκθεμάτων του Canadian National Exhibition κ.Τζάνις Χάϊτ, για την υποστήριξη και τη κρίσιμη βοήθεια που παρείχε η Κοινότητα ,ως συνδιοργανωτής, στην Εκθεση "Ενδοξη Ελλάδα".

    Η κ. Χάϊτ εξέφρασε πιο συγκεκριμένα τον ενθουσιασμό της για την ανάμιξη της Ελλην. Κοιν. του Τορόντο στην προετοιμασία της Εκθεσης,τονίζοντας τα εξής:"Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε ευτυχέστεροι με την βοήθεια, τον ενθουσιασμό και την υποστήριξη που μας παρασχέθηκε από την Ελληνική Κοινότητα του Μητροπολιτικού Τορόντο".

    Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της Καναδικής Εθνικής Εκθεσης από τον Σεπτέμβριο του '95 έκανε γνωστό προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και την ελληνική ομογένεια του Τορόντο ότι στην ετήσια Εκθεση τον Αύγουστο του1996, τιμώμενη χώρα θα είναι η Ελλάδα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Στο περίπτερο που εκτείνεται σε 5.000 τετραγωνικά μέτρα με τίτλο "Glorious Greece", η Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο που έχει αναλάβει και το αποκλειστικό βάρος της εκπροσώπησης της Ελλάδας, θα παρουσιάσει από τις 16 Αυγούστου ως τις 2 Σεπτεμβρίου, σε 2 εκατομμύρια επισκέπτες της Εκθεσης, την ελληνική ιστορία και το ελληνικό πνεύμα μέσα από θεατρικές παραστάσεις, χορευτικά συγκροτήματα, ελληνοκαναδούς καλλιτέχνες, αναπαραστάσεις τελετών από την Αρχαία Ελλάδα, εκθέσεις αγγειοπλαστικής,ειδών λαϊκής τέχνης,παραδοσιακών ενδυμασιών,υφαντών,κεντημάτων, ζωγραφικής και φωτογραφίαςκ.λ.π.Πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα τα εκθέματα και στη keitouqc_a του περιπτέρου θα έχουν οι νέες και οι νέοι της Θεατρικής Ομάδας"ΝΕΦΕΛΗ" , με συντονιστή τους την σκηνοθέτη κ. Νάνσι Αθανασοπούλου-Μυλωνά.

    [04] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΟΖΑΝΙΤΩΝ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ.

    Το πρώτο συνέδριο των αποδήμων Κοζανιτών θα διεξαχθεί το επόμενο καλοκαίρι στην Κοζάνη, όπως ανακοίνωσε ο Νομάρχης Κοζάνης Πασχάλης Μητλιάγκας, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο κτίριο της Νομαρχίας της πόλης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων και οργανώσεων αποδήμων Κοζανιτών από την Ευρώπη, βουλευτών του Νομού, εκπροσώπων της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και πλήθους κόσμου.

    Το Συμβούλιο Αποδήμων Κοζανιτών, που θα δημιουργηθεί από το συνέδριο αυτό, θα είναι, όπως υποστήριξε ο κ.Μητλιάγκας, ένα όργανο ολιγομελές, στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των μεταναστών, της Τοπικής και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης καθώς και βουλευτές του Νομού Κοζάνης.

    Ο κ. Μητλιάγκας δήλωσε ότι είναι αυτονόητη υποχρέωση της Αυτοδιοίκησης να συνδεθεί με τους απόδημους Κοζανίτες, όπου κι αν βρίσκονται. Για τον λόγο αυτό πρότεινε την οργάνωση του Συμβουλίου Αποδήμων Κοζανιτών και τη συνεργασία του με όλες τις οργανώσεις μεταναστών από το Νομό Κοζάνης, την ίδρυση Γραφείου αποδήμων πολιτών καθώς και τη δημιουργία μιας τράπεζας πληροφοριών, στην οποία θα διατηρείται αρχείο σχετικό με τους Απόδημους Κοζανίτες (τα ονόματά τους, τον τόπο διαμονής τους, την οικογενειακή τους κατάσταση και την εργασία τους).

    Ο εκπρόσωπος του πολιτιστικού συλλόγου Κοζανιτών από τη Νυρεμβέργη κ.Βαρδακάς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Νομάρχη Κοζάνης για το θερμό ενδιαφέρον του στο θέμα των μεταναστών και δήλωσε ότι κύριο μέλημα των οργανώσεων των Κοζανιτών που δρουν στο εξωτερικό είναι "η δεύτερη γενιά που μεγαλώνει τώρα μακριά από την πατρίδα να έχει στενούς δεσμούς με τον τόπο της".

    Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων του Βελγίου παρουσίασε, μέσω του εκπροσώπου της κ.Χαρτοματζίδη, οργανωμένες προτάσεις και αιτήματα προς την πολιτική ηγεσία του Νομού. Αναλυτικότερα, ο κ.Χαρτοματζίδης πρότεινε την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού σε Υπουργείο, την σύσταση διακομματικών οργάνων στήριξης και προώθησης των ελλήνων μεταναστών στις χώρες της Ε.Ε., την αναβάθμιση της ελληνικής εκπαίδευσης και του ελληνικού πολιτισμού στις κοινότητες των μεταναστών καθώς και την άμεση καλωδιακή αναμετάδοση της ελληνικής τηλεόρασης και τη δορυφορική αναμετάδοση των προγραμμάτων του ραδιοφώνου.

    Ο κ.Χαρτοματζίδης ζήτησε επίσης ειδικό ποσοστό θέσεων στο ελληνικό Δημόσιο και στους οργανισμούς για τους απόδημους Έλληνες, τη δημιουργία των καλύτερων προϋποθέσεων για την παλινόστηση των μεταναστών, την καταβολή χαμηλότοκων δανείων στους απόδημους για την αγορά κατοικίας και το δικαίωμα αγροτικού κλήρου.

    Ο Κοζανίτης βουλευτής κ.Βλαχόπουλος, ο οποίος συμμετέχει στη διακομματική επιτροπή της Βουλής για τους απόδημους Έλληνες, ανακοίνωσε ότι συζητήθηκε στο Κοινοβούλιο η " Παγκόσμια Συνέλευση tou Ελληνισμού" με εκατοντάδες συμμετέχοντες που θα αποφασίζουν για τα θέματα που αφορούν στον απόδημο Ελληνισμό.Ο κ.Βλαχόπουλος επεσήμανε επίσης την ψήφιση νόμου για τη δημιουργία του "Ινστιτούτου Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Παιδείας", το οποίο θα αρχίσει σύντομα το έργο του για την προώθηση της ελληνικής παιδείας στις κοινότητες των Ελλήνων μεταναστών στο εξωτερικό.

    [05] ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

    Να ξανανοίξει η Αγία Σοφία σαν χριστιανικό κέντρο της Ορθοδοξίας και όλων των Χριστιανών, ζητά το Εθνικό Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο.

    Σε ανακοίνωση του αναφέρει τα εξής:"Θλίψη και οργή προκάλεσαν στο Εθνικό Συμβούλιο και σε όλη την Ομογένεια οι τελευταίες πληροφορίες εκ μέρους των πολιτικών της τουρκικής κυβερνήσεως για την πρόθεση μετατροπής της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινουπόλεως σε τζαμί. Η Αγία Σοφία που ήταν το κέντρο της Χριστιανοσύνης για όλους του χριστιανούς σε όλο τον κόσμο για πάνω από 1000 χρόνια, σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο.

    Ιδιαίτερα λυπηρό είναι το γεγονός όταν ορισμένοι πολιτικοί της Τουρκία χρησιμοποιούν παγκόσμιο σύμβολο για τα πολιτικά τους οφέλη. Καταδικάζουμε τις ενέργειες αυτών των πολιτικών και προτείνουμε όπως η Αγία Σοφία ανοίξει πάλι σαν χριστιανικό κέντρο της Ορθοδοξίας και όλων των χριστιανών ανά τον κόσμο.

    Με αυτόν τον τρόπο, οι Τούρκοι πολιτικοί θα δείξουν σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο ότι η ελευθερία θρησκεύματος υπάρχει και στην Τουρκία. Και φυσικά η Αγία Σοφία πρέπει να ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Τα οικονομικά οφέλη της Τουρκίας θα είναι αμέτρητα.

    Καταγγέλλουμε τις ενέργειες ορισμένων πολιτικών της Τουρκίας στη διεθνή κοινότητα σαν μια προπαγάνδα κάλυψης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτή τη χώρα".

    [06] ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΥΠΟΠΤΕΣ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Αναφερόμενο στην οφθαλμοφανή παραβίαση από την Τουρκία του πνεύματος και ίσως και του γράμματος του νέου νόμου, που υπέγραψε ο Πρόεδρος Κλίντον, αναφορικά με το καθεστώς των σχέσεων και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στις εταιρείες εκείνες που θα "σπάσουν" το οικονομικό εμπάργκο και θα διαπραγματευθούν με την Λιβύη ή το Ιράν, το Κέντρο Δυτικής Πολιτικής εξέφρασε τις ανησυχίες του, με γράμμα του προς τον Πρόεδρο Κλίντον και τους ηγέτες του Κογκρέσου.

    Σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης "ΠΡΩΪΝΗ", ο εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Τζον Σιτιλίδης, αφού συνεχάρη τον Πρόεδρο Κλίντον για τη δυναμική του αυτή παρέμβαση και την υπογραφή του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου αναφέρθηκε στην απροκάλυπτη αυτή ενέργεια της Τουρκίας,η οποία δυναμιτίζει οποιαδήποτε προσπάθεια προσέγγισης μιας κοινής δυτικής πολιτικής, απέναντι σε δύο χώρες, που εκφράζονται υπόνοιες ότι περιθάλπουν και εκπαιδεύουν τρομοκράτες.

    "Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα επίσης να επιστήσω την προσοχή σας σε ένα θέμα τεράστιας σημασίας", έγραψε στον Πρόεδρο Κλίντον κ. Σιτιλίδης. "Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως, μία ημέρα μετά αφού υπογράψατε το νόμο αυτό, η Τουρκία σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, θα συνεργαστεί στενά με το Ιράν, με σκοπό να προωθήσει το ενεργειακό εμπόριο μεταξύ των δύο κρατών.

    Βάση αυτών των δημοσιογραφικών πληροφοριών, ο Τούρκος Υφυπουργός Ενέργειας Ουγκούρ Ντόγκαν, ανέφερε ότι " θα συζητήσουμε αναφορικά με τον σίδηρο, το ατσάλι, το πετρέλαιο και τον αγωγό φυσικού αερίου, με τον οποίο θα εισάγουμε αέριο από το Ιράν. Επίσης θα έχουμε τακτικές οικονομικές επαφές και συζητήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους στην Τεχεράνη", ενώ ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, θα ηγηθεί της τουρκικής αντιπροσωπείας των αξιωματούχων για το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και την ενέργεια, κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στην Τεχεράνη με σκοπό να αρχίσουν τις συγκεκριμένες συνομιλίες", πρόσθεσε ο κ. Σιτιλίδης.

    "Επίσης, συνέχισε ο κ. Σιτιλίδης, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Νετζμετίν Ερμπακάν πρόκειται να επισκεφθεί την Τεχεράνη στις 10 Αυγούστου, με σκοπό να ξεκινήσει συνομιλίες που αναμένονται να συμπεριλάβουν την πιθανότητα επέκτασης των ήδη στενών εμπορικών σχέσεων της Τουρκίας με το Ιράν".

    Βάση στοιχειών η Τουρκία έχει υπογράψει με το Ιράν, το 1995, μία διετή συμφωνία φυσικού αερίου, ύψους 20 δις δολαρίων με το Ιράν, σύμφωνα με την οποία από το 1996 θα διοχετευθούν στην Τουρκία δύο δισεκατομμύρια κυβικοί τόνοι φυσικού αερίου, με συνολική διοχέτευση μέχρι το 2002, πάνω από δέκα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

    "Η Τουρκία και το Ιράν ήδη έχουν αρχίσει μια στενή οικονομική και εμπορική συνεργασία, σε σημείο που οι ιρανικές εξαγωγές στην Τουρκία να ξεπεράσουν το 1995, μία αύξηση ύψους 80,5 εκατ. δολαρίων, από το προηγούμενο έτος.

    Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγές της Τουρκίας στο Ιράν το 1995 ανέρχονται στο συνολικό ποσό των285,6 εκατ. δολαρίων, μία αύξηση ύψους 49,4 εκατ. δολαρίων από το 1994.

    Αυτές οι διαρκώς αυξανόμενες εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράν, παραβιάζουν το πνεύμα και ίσως και το γράμμα του νόμου, ο οποίος φέρει την υπογραφή σας", υπογράμμισε ο κ. Σιτιλίδης.

    "Οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να σταθούν ενωμένοι με τις ΗΠΑ στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Αλλά η Τουρκία, ενώ σημειωτέον λαμβάνει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ, ως στρατιωτική βοήθεια, από την άλλη επιζητεί να δημιουργήσει και να χτίσει πιο στενές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με μία χώρα, που βρίσκεται πρώτη στον κατάλογο της περίθαλψης και εκπαίδευσης των τρομοκρατών, όπως το Ιράν. Η πολιτική της Τουρκίας απέναντι στο Ιράν αποδεικνύει περίτρανα την υποκρισία των διεθνών της παρακλήσεων για κατανόηση, ενώ ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει έναν πόλεμο εξόντωσης εναντίον του Κουρδικού ΡΚΚ, το οποίο και περιγράφει ως τρομοκρατικό οργανισμό", κατέληξε ο κ. Σιτιλίδης.

    [07] ΠΑΝΕΘΝΙΚΗ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΘΡΑΚΩΝ - ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΙΣ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    Πανθρακική αλλά και πανεθνική εγρήγορση με στόχο τη διατήρηση και διεύρυσνη της ειρήνης, της φιλίας, της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας στην περιοχή της Βαλκανικής είναι το μήνυμα που θα μεταφέρουν οι σύνεδροι του Γ΄ Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών, από τις 15 μέχρι τις 19 Αυγούστου στην Κομοτηνή.

    "Θα γνωστοποιήσουμε στη διεθνή κοινότητα αλλά και στην ελληνική κοινωνία την αλήθεια για την ιστορία, τον πολιτισμό και τα προβλήματα του Θρακικού Ελληνισμού", τόνισε μιλώντας στο ΜΠΕ για τις προοπτικές του συνεδρίου ο δήμαρχος Κομοτηνής και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Δημήτριος Παπαδριέλλης. "Και ελπίζουμε ότι θα βγουν τα χρήσιμα εκείνα συμπεράσματα που θα οδηγήσουν τη Θράκη στο δρόμο της πολύπλευρης ανάπτυξης".

    Μέρος των εργασιών του συνεδρίου αναμένεται να παρακολουθήσει ο υπουργός Αμυνας, Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος θα βρίσκεται στις 18 του μήνα στην Κομοτηνή συνοδεύοντας τον Κύπριο Πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη, ενώ στην τελετή έναρξης έχουν προσκληθεί να παραβρεθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, καθώς και πλήθος υπουργών αρμοδίων για θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα του συνεδρίου, όπως οι υπουργοί Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Κώστας Λαλιώτης, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος και ο αναπληρωτής του, Γιώργος Ρωμαίος, και ο υπουργός Παιδείας, Γιώργος Παπανδρέου. Το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης θα εκπροσωπήσει η Γενική Γραμματέας, Χρύσα Μανωλιά.

    Σημειώνεται ότι ιδιαίτερο βάρος δίνει η Οργανωτική Επιτροπή στον απολογισμό της μέχρι σήμερα δράσης της ελληνικής πολιτείας για την ανάπτυξη της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου (και πρώτη ημέρα των εργασιών) είναι αφιερωμένη στον Θρακικό Ελληνισμό, ενώ η τρίτη ημέρα είναι αφιερωμένη στη Θράκη σε σχέση με το Αιγαίο, την Κύπρο, τα Βαλκάνια, και τις Παρευξείνειες χώρες, καθώς και στην σύνθεση του πληθυσμού της περιοχής και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

    Στον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής, στην τουριστική της ανάπτυξη καθώς και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο είναι αφιερωμένη η τέταρτη ημέρα, ενώ η γεωργία, η αλιεία, το εμπόριο, η βιομηχανία, τα δίκτυα υποδομής και τα μεγάλα έργα στην περιοχή θα απασχολήσουν τους συνέδρους την πέμπτη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου.


    ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Το ενημερωτικό δελτίο που προηγήθηκε είναι δικό σας, των αποδημων Ελληνων. Κάθε δραστηριότητα, εκδήλωση, φεστιβάλ, κ.λ.π. θα είναι χαρά μας να φιλοξενηθεί στο δελτίο των "ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ".
    Αναμένουμε νέα σας.
    Επικοινωνείτε καθημερινά με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τα "ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ" με τον Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη στα τηλέφωνα: 30-31/244-101 (10 γραμμές). Στελνετε τα Δελτία Τύπου στο Fax: 244-105 και αφήνετε τα μηνύματά σας μέσω INTERNET στο e-mail address: mpa@phillippos.mpa.gr

    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegro2html v1.00 run on Monday, 12 August 1996 - 7:24:03