Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

OMOGENEIAKA NEA (96-11-04)

Macedonian Press Agency: Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

"ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ"

ENHMEΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] "ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΡΓΑ ΟΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΛΙΝΤΟΝ",ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΠΕΝ ΓΚΙΛΜΑΝ
  • [02] ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΘ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ.- (του Κώστα Παϊβανά)
  • [03] ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
  • [04] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ
  • [05] ΣΥΣΦΙΞΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΝΟΤΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
  • [06] ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΥΣΤΡΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕIΡΗΜΑΤΙΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ Ο Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ
  • [07] ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΜΗΝΥΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΝΙΚΗ
  • [08] O ΔΙOΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒOΠOΥΛOΣ ΣΤO Λ. ΑΝΤΖΕΛΕΣ
  • [09] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙOΤΗΤΕΣ ΣΤO ΣΙΔΝΕΙ
  • [10] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΟΠΑΙΔΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
  • [11] ΕΛΛΗΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
  • [12] Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Λ.ΑΞΓΟΥΟΡΘΙ
  • [13] ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ Π.ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΚΑΙ Α.ΚΟΚΚΙΝΟΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] "ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΡΓΑ ΟΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΛΙΝΤΟΝ",ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΠΕΝ ΓΚΙΛΜΑΝ

    Την ανάγκη να μεταφρασθούν σε έργα οι προεκλογικές υποσχέσεις του προέδρου Κλίντον προς την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, επισήμανε ο φιλέλληνας πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής και βουλευτής Νέας Υόρκης Μπέν Γκίλμαν, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Αστόρια, για την οικονομική ενίσχυση της προεκλογικής του εκστρατείας.Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η αναφορά του στο θέμα των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας όπου δημοσιεύματα αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, πως ορισμένοι δηλ. πιθανόν να ζούν σε τουρκικές φυλακές.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Γκίλμαν τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά προβλήματα. Υπογράμμισε ότι πριν η Βουλή διακόψει τις εργασίες της, η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων συναντήθηκε με τον νέο υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Κόρνμπλουμ γι' αυτό το θέμα και έλαβε την υπόσχεση ότι θα δοθεί προτεραιότητα στο εγγύς μέλλον.

    "Ελπίζω ο Πρόεδρος και η νέα κυβέρνηση που θα αναδειχθεί στις ερχόμενες εκλογές να εστιάσουν τις προσπάθειές τους προς την επίλυση του θέματος αυτού για να ξεφύγουμε, πλέον, από τις απλές προεκλογικές υποσχέσεις" .Στο σημείο αυτό ο κ. Γκίλμαν υποσχέθηκε ότι η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων θα συνεργαστεί με όποιο υποψήφιο εκλεγεί στις προσπάθειες του, για δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού.

    Με την συγκρότηση της νέας Βουλής, συνέχισε ο κ. Γκίλμαν, πολλές από τις προσπάθειες που καταβάλαμε, με στόχο την παρεμπόδιση της πώλησης τριών αμερικανικών φρεγατών και ελικοπτέρων στην Τουρκία, όχι μόνο θα πρέπει να συνεχισθούν, αλλά θα πρέπει να κερδίσουν μεγαλύτερη υποστήριξη από τους νέους βουλευτές.Καταδικάζοντας την αδιάλλακτη πολιτική της Τουρκίας, μετά τις τελευταίες προκλήσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων τόνισε ότι, δεν είναι άξια της πολιτικής που έχουν ακολουθήσει οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, διότι η Αγκυρα δεν είναι φιλειρηνική σύμμαχος.

    Σχετικά με την τελευταία βομβιστική επίθεση σε βάρος του Πατριαρχείου, ο κ. Γκίλμαν μεταξύ των άλλων τόνισε ότι, η νέα τρομοκρατική επίθεση αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η Τουρκία δεν έχει κάνει τίποτα για την ασφαλή λειτουργία του Oικουμενικού Θρόνου."Υπάρχουν πολλά ακόμη προβλήματα που θα πρέπει να μας απασχολήσουν, όπως η εξασφάλιση των βασικών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία,όπου ακόμη δεν έχουν επιστραφεί οι περιουσίες που κατασχέθηκαν από τις ελληνικές εκκλησίες. Ταυτόχρονα πολλά Ελληνόπουλα δεν μπορούν να διδαχθούν τη μητρική τους γλώσσα", είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, υπογραμμίζοντας ότι η Επιτροπή Υποστήριξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής θα προσπαθήσει να προωθήσει την νομοθετική πρόταση επί του θέματος αυτού.

    Σε σχετική ερώτηση για τις προβλέψεις του για την προεδρία στη Βουλή, ο κ. Γκίλμαν τόνισε, πως παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά τα ποσοστά, ελπίζει ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα υπερισχύσουν. Βέβαια, όπως υπογράμμισε, όλα θα κριθούν το βράδυ των εκλογών. Αναφορικά με την Νέα Υόρκη, όπου είναι και αυτός υποψήφιος, περιφέρεια του Ρόκλαντ, πιστεύει ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα υπερισχύσει, με εξαίρεση δύο περιφέρειες στο Λονγκ Αϊλαντ και στις Συρακούσες.

    Τέλος σε ερώτηση πώς θα εκτιμούσε τη στάση του νέου Κογκρέσου στα θέματα που αφορούν την Ελληνοαμερικανική κοινότητα, τόνισε ότι εξαρτάται από το ποιά νέα μέλη θα εκλεγούν και από τις προσπάθειες που θα κάνει η ελληνική κοινότητα για την πληροφόρησή τους.

    [02] ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΘ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ.- (του Κώστα Παϊβανά)

    Με συνάντηση με τον Κυβερνήτη της Δυτικής Αυστραλίας, Μάικλ Tf]veqi, στο Περθ, θα αρχίσει τις επαφές του στην Αυστραλία ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ.κ.Βαρθολομαίος, ο οποίος αναμένεται στην πέμπτη ήπειρο την Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου.

    Την Παρασκευή ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα επισκεφθεί το St. Andrew' s Grammar School , τον οίκο ευγηρίας "Villa Hellas", τις Ελληνορθόδοξες εκκλησίες των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ενώ θα έχει επίσης συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Δυτικής Αυστραλίας, Ρίτσαρντ Κορτ.

    Το Σάββατο ο Παναγιώτατος θα παραστεί στη Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί στον ιερό ναό του Αγίου Νεκταρίου. Στις 3 το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα αναχωρήσει για την Αδελαϊδα, δεύτερο σταθμό της επίσκεψής του στη χώρα.

    [03] ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

    Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Πίτερ Βαλόν, καλωσόρισε στο Δημαρχείο της πόλης τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Σπυρίδωνα. Στην τελετή υποδοχής παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο ελεγκτής του Δήμου Αλλαν Γκρίν, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη πρέσβης Χρήστος Ζαχαράκις, οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου Χαράλαμπος Ροκανάς και Χαράλαμπος Καψός, οι επίσκοποι Μελόης και Τρωάδος κ. Φιλόθεος και Αλέξιος κ.α. O Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων υπογραμμισε την ανάγκη να εργασθούν όλοι μαζί για την ευημερία και την πρόοδο όλων των θρησκευτικών ομάδων και εθνοτήτων που απαρτίζουν την πολυεθνική αυτή πόλη.

    [04] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

    Το Φανάρι επισκέφθηκαν ο Ρωμαιοκαθολικός Καρδινάλιος Βοστώνης Μπέρναντ Λόου και ο επίσκοπος Βοστώνης Μεθόδιος, επικεφαλής ομάδας 80 καθολικών και 40 ορθοδόξων πιστών.Ενωρίτερα, είχαν επισκεφθεί τό Βατικανό, όπου τους δέχθηκε σε ακρόαση ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο 2ος.

    Τα μέλη της αντιπροσωπείας παρακολούθησαν τον εσπερινό στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Ξηροκρήνης, στον οποίο πρωτοστάτησε ο Oικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, και ανήμερα του Αγίου Δημητρίου παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία στον Αγιο Δημήτριο στα Ταταύλα.

    Μετά τη Θεία Λειτουργία, απευθυνόμενος στον Oικουμενικό Πατριάρχη, ο Καρδινάλιος Λόου ανέφερε ότι ήταν ευλογία από το Θεό το ότι του δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσει μαζί του τη λειτουργία. O Ρωμαιοκαθολικός καρδινάλιος επέδωσε στον κ. Βαρθολομαίο ειδικό μετάλλιο, παρόμοιο με αυτό που είχε δώσει πριν λίγες μέρες και στον Πάπα.

    Απαντώντας στον χαιρετισμό, ο Oικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την μεγάλη του χαρά και ευτυχία που του δόθηκε η ευκαιρία να δεχθεί τον Καρδινάλιο Λόου, τον επίσκοπο Μεθόδιο και την συνοδεία τους, οι οποίοι επισκέφθηκαν από τον νέο κόσμο, την έδρα της Χριστιανοσύνης στον παλαιό κόσμο. Επισήμανε ότι το Φανάρι, παλαιό θρησκευτικό κέντρο της Oρθοδοξίας, παραμένει μιά δυναμική, ζωντανή και σύγχρονη εκκλησία, η οποία dqastgqiopoie_tai πάνω σε όλες τις πτυχές της σύγχρονης ζωής, αλλά και στη διατήρηση και προώθηση της ορθόδοξης πίστης και των παραδόσεων.

    O Παναγιώτατος έπλεξε το εγκώμιο του Καρδιναλίου Λόου, για τις προσπάθειες που καταβάλει με στόχο την επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο εκκλησιών, αλλά και για την αγάπη που δειχνει προς τους ελληνορθόδοξους πιστούς των ΗΠΑ.

    O Oικουμενικός Πατριάρχης και ο Καρδινάλιος Λόου είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν ιδιωτικά διάφορα θέματα που αφορούν την επίσκεψη του κ.Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ, το 1997.

    [05] ΣΥΣΦΙΞΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΝΟΤΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

    Η τόνωση των εμπορικών σχέσεων της Νότιας Αυστραλίας με τη Βόρεια Ελλάδα και η διατήρηση του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Flinders της Αδελαϊδας αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν ο πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας, Ντιν Μπράουν και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία.

    Ο κ. Μπράουν δεσμεύτηκε ότι θα συζητήσει με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Αυστραλίας και την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου το θέμα και ότι θα στηρίξει τη συνέχιση της λειτουργίας του Τμήματος. Από την πλευρά του ο κ. Πετσάλνικος τόνισε στον πολιτειακό πρωθυπουργό της Νότιας Αυστραλίας την αποφασιστικότητα της ελληνικής Κυβέρνησης να στηρίξει και οικονομικά το Τμήμα, ενώ σε συνάντηση που είχε αργότερα με Αυστραλούς επιχειρηματίες ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης θα ενισχύσει το συγκεκριμένο Τμήμα με 20.000 δολάρια. "Η ελληνική γλώσσα είναι πλέον όχι μόνο γλώσσα πολιτισμού, αλλά και εμπορίου στα Βαλκάνια", τόνισε ο υπουργός.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Αδελαϊδας πρόκειται να ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορα τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ.Βαρθολομαίο, στη διάρκεια της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στη χώρα από τις 7 Νοεμβρίου. Το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου έχει περίπου 100 φοιτητές, από τους οποίους 60 είναι πρωτοετείς και 8 μεταπτυχιακοί, και το κόστος λειτουργίας του εκτιμάται ότι ανέρχεται ετησίως στις 100.000 δολάρια.

    Εμφαση, σε ό,τι αφορά στην προοπτική ενδυνάμωσης των εμπορικών σχέσεων της Νότιας Αυστραλίας με τη Βόρεια Ελλάδα, δόθηκε από την πλευρά του κ. Μπράουν στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει σε αυτήν την κατεύθυνση η Θεσσαλονίκη. Η Κυβέρνηση του, τόνισε ο κ. Μπράουν, βλέπει την πόλη ως πύλη προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή. Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης συναντήθηκε επίσης με τον αναπληρωτή αρχηγό της αντιπολίτευσης της Νότιας Αυστραλίας, Ραλφ Κλάρκ.

    [06] ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΥΣΤΡΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕIΡΗΜΑΤΙΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ Ο Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ

    Σταθμό για την ανάπτυξη της εμπορικοοικονομικής συνεργασίας tgr Νότιας Αυστραλίας με τη Βόρεια Ελλάδα και μέσω αυτής με τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τις Παρευξείνιες χώρες θα αποτελέσει η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αδελαϊδα από 17 μέχρι 24 Μαρτίου του 1997 ελληνική επιχειρηματική αποστολή, με πρωτοβουλία του Ελληνοαυστραλιανού Επιμελητρίου και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Αυτό τόνισαν στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία, οι Πρόεδροι του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αδελαϊδας, Λίντσεϊ Τόμσον, και του Ελληνοαυστραλιανού Επιμελητηρίου, Βασίλης Ταλιαντζής.

    Οπως ανακοίνωσαν οι κύριοι Τόμσον και Ταλιαντζής, το Ελληνοαυστραλιανό Επιμελητήριο βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και τα Εμποροβιομηχανικά Επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, ώστε η επίσκεψη του Μαρτίου να θέσει στέρεες βάσεις για τη συνεργασία της Νότιας Αυστραλίας με την Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Βόρεια. Οι εκπρόσωποι των δύο Επιμελητηρίων εξέφρασαν επίσης στον κ. Πετσάλνικο την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους από τη συμμετοχή της Νότιας Αυστραλίας στην 61η ΔΕΘ.

    Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Αδελαϊδας έχει συνεργασία με 28 χώρες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, με τις οποίες έχει συστήσει κοινά Επιμελητήρια. Χρηματοδοτείται από την πολιτειακή Κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας με το ποσό των 500.000 δολαρίων, από τα οποία το Ελληνοαυστραλιανό Επιμελητήριο απορρόφησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια το ποσό των 50.000 δολαρίων και συμμετέχει ανελλιπώς στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης έθεσε το θέμα της δημιουργίας αυστραλιανής προξενικής αρχής στη Θεσαλονίκη, ώστε να ανιτμετωπίζονται καλύτερα οι σχέσεις των δύο χωρών και οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων εξέφρασαν την πίστη τους ότι σε έξι μήνες το αίτημα αυτό θα έχει υλοποιηθεί.

    Ο κ. Πετσάλνικος είχε επίσης συναντήσεις στην Αδελαϊδα με εκπροσώπους της Παμμακεδονικής Ενωσης Νότιας Αυστραλίας, των φοιτητών του Ελληνικού Τμήματος του πολιτειακού Πανεπιστημίου. Το βράδυ θα αναχωρήσει για το Πέρθ, τελευταίο σταθμό της επίσκεψής του στην Αυστραλία.

    [07] ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΜΗΝΥΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΝΙΚΗ

    O χαρακτηρισμός "σλαβονική μακεδονική" που αποφάσισε να χρησιμοποιεί για την γλώσσα των πολιτών της ΠΓΔΜ η κυβέρνηση της Βικτώρια δεν άρεσε στους Σκοπιανούς της Αυστραλίας γι αυτό και υπέβαλαν μήνυση. Η δίκη αναμένεται να γίνει στα τέλη Νοεμβρίου στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καμπέρα και η απόφαση του δικαστηρίου θα δημιουργήσει δεδικασμένο.

    Την απόφαση της κυβέρνησης της Βικτώρια να "πολιτογραφήσει" τη γλώσσα των Σκοπίων ως "σλαβονική μακεδονική" και όχι σαν "μακεδονική" είχε γνωστοποιήσει ο πολιτειακός υπουργός Παιδείας, Φιλ Χάνιγουντ, στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο κ. Πετσάλνικος στην Αυστραλία.

    [08] O ΔΙOΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒOΠOΥΛOΣ ΣΤO Λ. ΑΝΤΖΕΛΕΣ

    Ενας απο τους σημαντικότερους μουσικούς της Ελλάδας, που έχει επισκεφτεί κατ' επανάληψη την πόλη των αντιθέσεων και έχει εμφανισθεί με μεγάλη επιτυχία σε διάφορες μουσικές σκηνές, ο Διονύσης Σαββόπουλος θα ταξιδέψει αυτή την φορά στο Λος Αντζελες. O μουσικός θα εμφανισθεί στο θέατρο Wilshire Ebell στις 15 Νοεμβρίου, στις 8 μ.μ.Την μουσική βραδιά επιχορηγεί το περιοδικό "ΥΠΕΡ".

    [09] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙOΤΗΤΕΣ ΣΤO ΣΙΔΝΕΙ

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ομογενειακού Τύπου κατά τη διάρκεια της Oλυμπιάδας του 2000, που θα διεξαχθεί στο Σίδνεϊ, θα πραγματοποιηθεί στην ίδια πόλη ελληνική πολιτιστική έκθεση. Στα πλαίσια της έκθεσης αυτής, με στόχο και την προβολή της Ελλάδας και με την ελπίδα οτι θα έχει ανατεθεί στην Αθήνα η διοργάνωση της Oλυμπιάδας του 2004, θα εκτεθούν στο Σίδνεϊ ελληνικές αρχαιότητες απο τους Oλυμπιακούς της κλασικής περιόδου αλλα και απο την πρώτη σύγχρονη Oλυμπιάδα του 1896, όπως δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ Δρ. Εμμανουήλ Αρώνης ο οποίος και κάνει τις σχετικές διαβουλεύσεις για λογαριασμό των Αυστραλών με τους αρμοδίους της Ελληνικής Πολιτείας.

    [10] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΟΠΑΙΔΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

    Τη θέσπιση προγράμματος δωρεάν φιλοξενίας παιδιών αποδήμων, στις κατασκηνώσεις Ελικώνας καθώς και σε παραλία του Κορινθιακού Κόλπου,ανακοίνωσε ο νομάρχης Βοιωτίας, κ. Ιωάννης Σταμούλης, κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του η Oμοσπονδία Στερεάς Ελλάδας, στην Αστόρια της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τον κ. Σταμούλη, η Νομαρχία είναι έτοιμη άμεσα να δεχτεί έναν μεγάλο αριθμό παιδιών το ερχόμενο καλοκαίρι ,ενώ μένει μόνο να γίνουν οι σχετικές συνεννοήσεις με την Oμοσπονδία Στερεάς Ελλάδας και να καθοριστεί το γενικότερο πλαίσιο του προγράμματος. Oπως το οραματίζεται η Νομαρχία, η παραμονή κάθε ομάδας παιδιών θα είναι διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων και θα υπάρχει δυνατότητα ο χρόνος αυτός να μοιραστεί στις δύο κατασκηνώσεις, ούτως ώστε οι νεαροί Oμογενείς να μπορούν να περάσουν τις διακοπές τους σε θάλασσα και βουνό.

    Oι ανακοινώσεις όμως του Νομάρχη Βοιωτίας δεν περιορίστηκαν στις κατασκηνώσεις, αφού όπως αποκάλυψε, μελετάται η παραχώρηση έκτασης για τη δημιουργία "Ρουμελιώτικου Χωριού". Σύμφωνα με τον κ. Σταμούλη, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από τους απόδημους Ρουμελιώτες, θα δημιουργηθεί στη Βοιωτία ένας πρότυπος παραθεριστικός οικισμός, ο οποίος, όπως παρατήρησαν κι αξιωματούχοι της Oμοσπονδίας, θα αποτελεί μόνιμο πόλο έλξης, ετήσιο"ραντεβού", και για τους Oμογενείς που δε γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Ξέροντας ότι υπάρχει και τους περιμένει ένα όμορφο εξοχικό σπίτι στη χώρα των γονιώντους, θα έχουν έναν ακόμη λόγο να την επισκεφτούν και να εξοικειωθούν μαζί της.

    Στη συνέχεια, ο κ. Σταμούλης ανέφερε ότι η Νομαρχία μελετά τις δυνατότητες συνεργασίας με διάφορους αναπτυξιακούς ομίλους και κάλεσε τους Oμογενείς που θα ενδιαφέρονταν να επενδύσουν στην Ελλάδα, να εξετάσουν την περίπτωση της Βοιωτίας.Δύο από τις μεγαλύτερες, αν όχι οι μεγαλύτερες, βιομηχανίες της Ελλάδας, η αλουμίνα (Δίστομο) και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (Τανάγρα), βρίσκονται στη Βοιωτία. Επιπλέον, οι δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης είναι μεγάλες καθώς η Βοιωτία διαθέτει φυσικές ομορφιές, όπως οι παραθαλάσσιες εκτάσεις και οι ορεινοί όγκοι. Το αρχαιολογικό ενδιαφέρον είναι επίσης έντονο λόγω της πλούσιας ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφέρει ότι η Νομαρχία ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη στενών δεσμών με τους Αποδήμους και με την ευκαιρία της επίσκεψής του μετέφερε χαιρετισμό και όλων των νομαρχών της Στερεάς Ελλάδας.

    Η συνεστίαση που διοργανώθηκε προς τιμήν του κ. Σταμούλη, αποτέλεσε έκφραση ευχαριστιών για την υποδοχή που ο ίδιος επιφύλαξε το Καλοκαίρι που μας πέρασε, στουςαντιπροσώπους των στερεοελλαδίτικων σωματείων των ΗΠΑ, που είχαν το 51ο συνέδριό τους στην Ελλάδα.Καλωσορίζοντας τον Νομάρχη, εκ μέρους της Oμοσπονδίας, ο κ. Τρύφων Χατζηνικολάου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη φιλοξενία που τους επιφυλάχθηκε στην Ελλάδα και είπε ότι περιμένουν και πάλι τον Νομάρχη να τους επισκεφτεί για να έχουν περισσότερο χρόνο να του την ανταποδώσουν.

    Ανέφερε επίσης ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι αξιωματούχοι των υπολοίπων σωματείων θα μεταφέρουν τις προτάσεις του στους Ρουμελιώτες της Νέας Υόρκης. Τον διαβεβαίωσε τέλος, ότι τόσο οι Στερεοελλαδίτες όσο και οι υπόλοιποι Oμογενείς, προσπαθούν να διατηρήσουν και να μεταδώσουν την ελληνικότητα της καταγωγής τους στις επόμενες γενιές, πράγμα που επαίνεσε και ο ίδιος ο κ. Σταμούλης.

    Από πλευράς εκπροσώπων οργανισμών, παρόντες ήταν, ο ύπατος πρόεδρος της Oμοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας, κ.Αθανάσιος Αλαφογιάννης, ο κ. Δημήτριος Παπαϊωάννου, περιφερειακός ύπατος κυβερνήτης Νέας Υόρκης, καθώς και πρόεδροι ή εκπρόσωποι του συνόλου σχεδόν των ρουμελιώτικων σωματείων.

    Εκ μέρους του Συλλόγου Θηβαίων "Επαμεινώνδας", από τη Νέα Ιερσέη, η πρόεδρος, κ. Δήμητρα Πέπα, επέδωσε αναμνηστικό δώρο στον Νομάρχη, μαζί με τις ευχές για ευόδωση των προσπαθειών του. Δώρο όμως πρόσφερε εκ μέρους της Oμσπονδίας Στερεάς Ελλάδας και ο ύπατος πρόεδρος, κ.Αθανάσιος Αλαφογιάννης. O κ. Σταμούλης με τη σειρά του, πρόσφερε στον κ. Αλαφογιάννη και την κ. Πέπα,αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων που εκτίθενται στο Μουσείο της Θήβας.

    [11] ΕΛΛΗΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

    Για πρώτη φορά στα χρονικά του ρουμανικού κοινοβουλίου, εκλέγεται Έλληνας βουλευτής στη φιλική αυτή βαλκανική χώρα, όπως προκύπτει από τα πρώτα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών. Πρόκειται για τον 65χρονο γεωλόγο Σωτήρη Φωτόπουλο που κατάγεται από το Επταχώρι Καστοριάς και βρίσκεται εγκατεστημένος στο Βουκουρέστι από ηλικίας 18 ετών.

    "Φιλοδοξούμε να φέρουμε στη ρουμανική βουλή ένα νέο άνεμο vik_ar και συνεργασίας ανάμεσα στους δύο λαούς και να αποτελέσουμε τη γέφυρα για την ολόπλευρη ανάπτυξη των πολύ καλών σήμερα ελληνορουμανικών σχέσεων", δήλωσε αμέσως μετά την εκλογή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ελληνορουμάνος βουλευτής, ο οποίος είναι παράλληλα και πρόεδρος της "Ενωσης Ελλήνων Ρουμανίας", που είχε κατεβάσει υποψηφίους στο Βουκουρέστι και άλλες 10 εκλογικές περιφέρειες της Ρουμανίας,και μέλος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού .

    Η είσοδος στη Βουλή του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Ρουμανίας -η οποία έχει σήμερα 20.000 περίπου τακτικά μέλη, έγινε μετά από νόμο που ψηφίσθηκε τον Αυγουστο του 1992 από τη Ρουμανική Βουλή και θα δώσει τη δυνατότητα να εκπροσωπηθούν στο κοινοβούλιο και οι άλλες εθνότητες που ζουν στη Ρουμανία (Ούγγροι, Σέρβοι, Βούλγαροι, Τσιγγάνοι κ.α).

    [12] Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Λ.ΑΞΓΟΥΟΡΘΙ

    Την ετοιμότητα του Καναδά στο να συμβάλει στις νέες προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Λόϊντ Αξγουόρθι, μιλώντας σε δείπνο Ελλήνων ομογενών στο Τορόντο.

    "Σήμερα, που εμφανίζονται κάποιες νέες ευοίωνες προοπτικές για οριστική και βιώσιμη λύση του κυπριακού, ο Καναδάς θα είναι παρών", δήλωσε ο κ.Αξγουόρθι, σημειώνοντας ότι η χώρα του είχε πάντοτε ενεργό ανάμειξη στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος και επί δύο δεκαετίες συμμετείχε με στρατιωτικό απόσπασμα στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών.

    [13] ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ Π.ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΚΑΙ Α.ΚΟΚΚΙΝΟΣ

    To Toρόντο επισκέφτηκαν οι Ελληνες σκηνοθέτες Παντελής Βούλγαρης και Αντώνης Κόκκινος, προκειμένου να παρουσιάσουν στο καναδικό κοινό τις ταινίες τους, που πρόκειται να προβληθούν στο πλαίσιο του τρίτου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου που διοργανώνεται στην πόλη.

    Ο Παντελής Βούλγαρης, που συμμετείχε στο Φεστιβάλ με όλες τις ταινίες του από "Τα αρραβωνιάσματα της Αννας" μέχρι το "Ακροπολ", είπε για τη διοργάνωση: "Μέσα από τέτοιες εκδηλωσεις οι ξένοι έρχονται σε επαφή με μια Ελλάδα μη τουριστική. Πιστεύω ότι το Φεστιβάλ του Τορόντο θα έπρεπε να εμπλουτιστεί και με άλλες μορφές ελληνικής τέχνης, ώστε να δίνεται μια ολοκληρωμένη εικόνα της σύγχρονης ελληνικής πνευματικής παραγωγής".

    Οι δύο σκηνοθέτες αναχώρησαν σήμερα για το Σαιν Λούις των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου οι ταινίες τους "Ακροπολ" και "Τέλος εποχής" θα λάβουν μέρος στο διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου που διοργανώνεται στην πόλη.

    ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Το ενημερωτικό δελτίο που προηγήθηκε είναι δικό σας, των αποδημων Ελληνων. Κάθε δραστηριότητα, εκδήλωση, φεστιβάλ, κ.λ.π. θα είναι χαρά μας να φιλοξενηθεί στο δελτίο των "ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ". Αναμένουμε νέα σας. Επικοινωνείτε καθημερινά με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τα "ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ" με τον Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη στα τηλέφωνα: 30- 31/244-101 (10 γραμμές). Στελνετε τα Δελτία Τύπου στο Fax: 244-105 και αφήνετε τα μηνύματά σας μέσω INTERNET στο e-mail address: mpa@philippos.mpa.gr


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegro2html v1.00 run on Monday, 4 November 1996 - 11:10:52