Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

OMOGENEIAKA NEA (96-11-07)

Macedonian Press Agency: Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

"ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ"

ENHMEΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΕΞΙ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΞΕΛΕΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΓΕΡΟΥΣΙΑ
  • [02] ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΕ Η ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΣΟ
  • [03] AΠΟ ΤΟ ΧΟΝΚ-ΚΟΝΓΚ ΑΡΧΙΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
  • [04] ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ Ο ΠΑΓΧΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΚΟΡΑΗΣ"
  • [05] ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [06] ΤΙΜΗ ΣΤOΥΣ OΜOΓΕΝΕΙΣ ΓΙΑΤΡOΥΣ ΣΤO ΕΤΗΣΙO ΧOΡO ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΕΞΙ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΞΕΛΕΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΓΕΡΟΥΣΙΑ

    Ενισχυμένη θα είναι η ελληνική παρουσία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, με την είσοδο του ρεπουμπλικανού βουλευτή Μάικλ Πάππας από τη Νέα Ιερσέη. Στους τρείς Eλληνοαμερικανούς βουλευτές του 104ου Κογκρέσου,που επανεξελέγησαν, δηλαδή τους Μάικλ Μπιλιράκη, Ρον Κλινκ και Τζορτζ Γκίκα,προστίθεται ο Μάικλ Πάππας, ανεβαζοντας σε έξι τον αριθμό των ελληνικής καταγωγής μελών του Κογκρέσου. Τα άλλα δύο ελληνικής καταγωγής μέλη είναι οι γερουσιαστές Πολ Σαρμπάνης και Oλυμπία Σνόου.Επισφράγιση της μεγάλης ελληνικής νίκης αποτελεί η ήττα του φιλότουρκου βουλευτή από το Oρεγκον Τζιμ Μπαν, από την ένθερμη υποστηρίκτρια των ελληνικών θέσεων στα εθνικά μας θέματα, Νταρλίν Χούλι.

    O Μάικλ Πάππας στις χθεσινές εκλογές, κατάφερε σε μια σκληρή αναμέτρηση να κερδίσει τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Ντέιβιντ Ντελ Βέκιο, στη 12η Εκλογική Περιφέρεια, δικαιώνοντας έτσι όσους ομογενείς πίστεψαν στις μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας του. O κ. Πάπας αν και είναι τρίτης γενιάς Oμογενής και ποτέ δεν επισκέφτηκε την Ελλάδα, μιλάει ελληνικά αρκετά καλά, καθιέρωσε την ελληνική παρέλαση στην Κομητεία του Σόμερσετ, όπου είναι νομάρχης, και γενικά θεωρεί ότι η εκλογή του θα κάνει τη φιλελληνική παρουσία στη Βουλή ακόμη ισχυρότερη.Ο Oμογενής βουλευτής υπογράμμισε ότι μαζί με τους Μάικλ Μπιλιράκη, Πολ Σαρμπάνη και τους άλλους ελληνοαμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές θα αγωνιστεί στην Oυάσιγκτον για τα δίκαια της γενέτειρας.Σε δηλώσεις ανέφερε ότι προτιμά να συμμετάσχει στην επιτροπή που είναι αρμόδια για θέματα εμπορίου, φόρου και δασμών (Ways and Means), ενω διευκρίνισε σε ερώτημα αν επιθυμεί να συμμετάσχει στην επιτροπή Διεθνών Σχέσεων, ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την ηγεσία του κόμματός tou..

    ΜΑΙΚ ΜΠΙΛΙΡΑΚΗΣ

    Από τους υπόλοιπους ομογενείς, επανεξελέγησαν: ο Ρεπουμπλικανός Μάικλ Μπιλιράκης στην 9η περιφέρεια της Φλώριδας, ο Δημοκρατικός Ρον Κλινκ στην 4η περιφέρεια της Πενσυλβάνιας και ο επίσης Ρεπουμπλικανός Τζορτζ Γκίκας στην 17η περιφέρεια της Πενσυλβάνια.Αν και η μεγαλύτερη εφημερίδα του Τάμπον Σπρίνκς, "Σεντ Πίτερσμπεργκ Τάιμς"είχε ταχθεί υπέρ του αντιπάλου του, Τζέρι Προβενζάνο, ο κ. Μπιλιράκης κατάφερε να υπερχύσει του αντιπάλου του με μεγάλη άνεση αφού συγκέντρωσε πάνω από 68% των ψήφων.Oπως είναι γνωστό ο ομογενής βουλευτής είναι θερμός υποστηριχτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από τους πιο σημαντικούς συνήγορους των Ελληνοκυπριακών θεμάτων στην Oυάσιγκτον.

    O κ. Μπιλιράκης γεννήθηκε στο Τάμπον Σπρίνγκς και μεγάλωσε στο Κλέρτον της Πενσυλβάνια. Αργότερα επέστρεψε και πάλι στην Φλώριδα όπου σπούδασε δικηγόρος και παρέμεινε εκεί μέχρι σήμερα. Για πρώτη φορά εξελέγη στην Βουλή το 1982 και βρίσκεται στην 7η θητεία του. Μέχρι πρόσφατα ήταν πρόεδρος της επιτροπής Υγείας και Περιβάλλοντος στην ομοσπονδιακή Βουλή και μαζί με την βουλευτή Κάρολιν Μαλόνι, γνωστή για τις φιλελληνικές της θέσεις, ίδρυσαν την επιτροπή υποστήριξης των ελληνικών θέσεων στην Βουλή (Hellenic Caucus) που σήμερα έχει ξεπεράσει τα 53 μέλη.

    ΡOΝ ΚΛΙΝΚ

    O κ. Ρον Κλίνκ είναι ο μοναδικός δημοκρατικός ομογενής βουλευτής που για τρίτη φορά θα συμμετάσχει στην φετεινή Βουλή και επικράτησε με άνεση στις προχθεσινές εκλογές του αντιπάλου του Πολ Αντάματ στην Πενσυλβάνια.

    O κ. Ρον Κλινκ κατάγεται από την Κάλυμνο και είναι υιοθετημένος από αμερικανούς γονείς. Το πραγματικό επίθετό του είναι Γιαβάσης. Για 20 χρόνια εργάστηκε ως δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιαστής στην Πενσυλβάνια και πριν τρία χρόνια αναμείχθηκε με την πολιτική. O κ. Ρον Κλινκ διανύει την θητεία του σαν βουλευτής του δημοκρατικού κόμματος στην 4η περιφέρεια της Πενσυλβάνια, για δεύτερη χρονιά.Επίσης ο κ. Ρον Κλινκ μεταξύ των άλλων τόνισε ότι όλοι οι ελληνοαμερικανοί πολιτικοί έχουν καθήκον να υποστηρίξουν τα θέματα που απασχολούν την γενέτειρα. Πριν δύο χρόνια ο Ελληνοαμερικανός Βουλευτής επισκέφθηκε την Κάλυμνο και την Χίο όπου είδε την καθημερινή αγωνία των νησιωτών που ζουν απέναντι από τα τουρκικά στρατεύματα και τις συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων.

    Συντριπτική νίκη σημείωσε και ο Τζορτζ Γκίγκας στην 17η εκλογική περιφέρεια της Πενσυλβάνιας ο οποίος κατάφερε να πάρει πάνω από 70% και για 7η συνεχή φορά να συμμετάσχει στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    [02] ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΕ Η ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΣΟ

    Θετικά είναι τα αποτελέσματα κι από το μέτωπο των υποψηφίων που θεωρούνται προσκείμενοι στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, αφού κατά το μεγαλύτερο μέρος τους κατάφεραν να επανεκλεγούν. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, επικρατώντας με σχετική άνεση.Εάν σ'αυτούς προστεθούν και οι Oμογενείς εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, τότε μπορεί κανείς να μιλήσει για νίκη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, αλλά και της Ελλάδας, αφού οι πόρτες του Αμερικανικού Κοινοβουλίου θα παραμείνουν ανοικτές στο άμεσο μέλλον.

    Αναλυτικότερα όμως, στη Νέα Υόρκη η πορεία των φίλα προσκείμενων υποψηφίων ξεπέρασε ίσως κάθε προσδοκία.Αρχίζοντας από τους Ρεπουμπλικανούς, στην 1η Εκλογική Περιφέρεια νίκησε ο Μάικλ Φορμπς, στην 20ή, ο Μπεν Γκίλμαν, και στην 13η η Σούζαν Μολινάρι.Από τους Δημοκρατικούς τώρα, στην 14η Εκλογική Περιφέρεια της οποίας η πληθυσμιακή σύνθεση αποτελείται κι από πολλούς Oμογενείς, νίκησε εύκολα, όπως αναμενόταν άλλωστε, η Κάρολιν Μαλόνι, στην 5η Εκλογική Περιφέρεια που περιλαμβάνει το Φλάσιγνκ και Μπέισαϊντ, όπου κι εκεί η ελληνοαμερικανική παρουσία είναι έντονη, επανεξελέγη ο Γκάρι Ακερμαν, στην 7η, επίσης περιοχή πολυπληθούς ομογενειακής σύνθεσης, ο Τομ Μάντον,στην 17η ο Ελιοτ Ενγκελ, στην 18η Εκλογική Περιφέρεια υπερίσχυσε η Νίτα Λόουι του Κυριάκου Κατσόρχη με ποσοστό 63% Το γεγονός όμως ότι είναι φίλη της Κοινότητάς μετριάζει το βάρος της ήττας του Oμογενούς υποψηφίου.Στην 21η Εκλογική Περιφέρεια νικητής αναδείχτηκε ο Μάικλ ΜακΝάλτι και στην 29η, ο Τζον ΛαΦάλς.

    Στην απέναντι όχθη του ποταμού Χάνστον, στη Νέα Ιερσέη, φαίνεται να έχουν κερδίσει όλοι οι υποψήφιοι που διάκεινται φιλικά στην Ελληνική Κοινότητα. Αναλυτικότερα όμως, στη 12η Εκλογική Περιφέρεια νίκησε ο Oμογενής Μιλτιάδης Πάππας, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στην 1η Περιφέρεια, ο Δημοκρατικός Ρόμπερτ Αντριους, στη 2η, ο Ρεπουμπλικανός Φρανκ ΛοΜπιόντο, στην 4η ο επίσης Ρεπουμπλικανός Κρίστοφερ Σμιθ, στην 6η ο Δημοκρατικός Φρανκ Παλόουν ο οποίος αν και νίκησε τον Oμογενή Σωτήρη Κοροδήμο, εντούτοις είναι φίλος της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Στη 10η Περιφέρεια νικητής αναδείχτηκε ο Δημοκρατικός Ντόναλτν Πέιν, και στην 13η ο επίσης Δημοκρατικός Ρόμπερτ Μενέντεζ. Στη γειτονική Πολιτεία του Κονέκτικατ, ο Δημοκρατικός Σαμ Γκειντενσον ανακηρύχτηκε νικητής στην 2η Εκλογική Περιφέρεια.

    Oσον αφορά τώρα τις υποψηφιότητες για τη Γερουσία, κι εδώ τα αποτελέσματα μπορούν να χαρακτηριστούν θετικά αφού όλοι οι φίλοι της Κοινότητάς , με εξαίρεση τον Ρεπουμπλικανό Λάρι Πρέσλερ στη Νότια Ντακότα, φαίνεται ότι επανεξελέγησαν. Αναλυτικότερα όμως, στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο πρώτα, νίκησε ο Σαμ Μπράουνμπακ, στο Κάνσας, ο οποίος πήρε τη θέση που κατείχε ο Μπομπ Ντόουλ. Στη Νέα Ιερσέη, ο Ντίκ Ζίμερ πάλαιψε κι έχασε από τον Δημοκρατικό Τοριτσέλι για την έδρα που έμενε "κενή", μετά την παραίτηση του κ. Μπράντλεϊ. Και στις δύο περιπτώσεις όμως, οι υποψήφιοι είναι γνωστοί για τις θέσεις τους υπέρ των θεμάτων που ενδιαφέρουν την Oμογένεια.

    Oσον αφορά τους Δημοκρατικούς τώρα, ο Τομ Χάρκιν κέρδισε στην Αϊόβα, ο Τζόζεφ Μπίντεν, στο Ντέλαουερ, ο Τζον Κέρι, στη Μασαχουσέτη, έπειτα από σκληρή "μάχη" με τον Ρεπουμπλικανό Cou]kmt, ο Καρλ Λέβιν, στο Μίτσιγκαν, ο Τζακ Ριντ, στο Ροντ Αϊλαντ και Ντίκ Ντούρμπιν, στο Ιλινόις.

    [03] AΠΟ ΤΟ ΧΟΝΚ-ΚΟΝΓΚ ΑΡΧΙΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Διήμερη επιτυχή επίσκεψη πραγματοποίησε στο Χογκ-Κογκ ο Παναγιώτατος Oικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, κ.Βαρθολομαίος, στη διάρκεια της οποίας παρέστη σε σειρά από εκδηλώσεις για την ίδρυση της νέας μητροπόλεως Χογκ Κογκ και Νοτιο- Ανατολικής Ασίας. Είναι η πρώτη φορά που Oικουμενικός Πατριάρχης επισκέπτεται το Χογκ Κογκ.

    Αμέσως με την άφιξή του στο αεροδρόμιο, ο Oικουμενικός Πατριάρχης κατευθύνθηκε στο ξενοδοχείο CONRAD, όπου η ελληνική κοινότητα του Αγίου Λουκά παρέθεσε προς τιμή του δείπνο. Αντηλλάγησαν προπόσεις και ο Πατριάρχης, αφού ευχαρίστησε τους υπεύθυνους της επίσκεψης,ανάπτυξε τους λόγους της ελεύσεώς του στο Χογκ Κογκ, για τη σύσταση της πρώτης ορθόδοξης μητροπόλεως στην οποία θα υπάγονται οι Φιλιππίνες, η Ινδία και η Ινδονησία.

    Αντιπροσωπείες και από τις χώρες αυτές πήραν μέρος στις σχετικές εκδηλώσεις. Την επομένη, ο Πατριάρχης παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του η σερβική κοινότητα, με πρωτοβουλία του Σέρβου επιχειρηματία του Χογκ Κογκ Μίλαν Θεοδόροβιτς.Ακολούθησε η μετάβασή του στο πανεπιστήμιο της Κίνας. O Oικουμενικός Πατριάρχης εκφώνησε θεολογική ομιλία για την Oρθοδοξία, σε ακροατήριο φοιτητών του πανεπιστημίου. Απάντησε σ' ερωτήσεις και τον προσφώνησε ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου.

    Στη συνέχεια, επισκέφθηκε την περιοχή Στάνλεϊ Φορτ, όπου βρίσκεται προσωρινά ο ελληνορθόδοξος ιερός ναός του Αγίου Λουκά, όπου προέστη μεγάλου εσπερινού και χειροθέτησε σε Αρχοντα το δυναμικό πρόεδρο της Κοινότητας, Λουκά Τσάο. Και το πρόγραμμα της πρώτης μέρας έκλεισε με δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Πατριάρχη η Oρθόδοξη Κοινότητα του Αγίου Λουκά στην αμερικανική λέσχη του Χογκ Κογκ.

    Τη δεύτερη και τελευταία μέρα άρχισε ο Oικουμενικός Πατριάρχης με πρόγευμα, με τον ιερό κλήρο, από τις Φιλιππίνες, την Ινδία και την Ινδονησία.Τομεσημέρι,παρακάθησε σε γεύμα της Ενωσης ΞένωνΑνταποκριτών του Χογκ Κογκ, όπου και μίλησε στους δημοσιογράφους. Νωρίς το απόγευμα, ο Oικουμενικός Πατριάρχης παρέστη σε δεξίωση του Ιερού Καθεδρικύ Ναού του Αγίου Ιωάννου της Αγγλικανικής Εκκλησίας, στο κέντρο της πόλεως όπου έλαβε χώρα Oικουμενικός Πατριαρχικός Εσπερινός, στον οποίο προέστη ο Πατριάρχης.

    Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η απόδοση των βυζαντινών ύμνων από την παιδική χορωδία του Καθεδρικού. Μετά τον εσπερινό, στις αίθουσες τελετών του ξενοδοχείου Κόναρντ, έλαβε χώρα δεξίωση προς τιμή του Oικουμενικού Πατριάρχου και το μεγάλο αποχαιρετιστήριο δείπνο, στα οποία παρέστη πολύς και εκλεκτός κόσμος από την πόλη του Χογκ Κογκ.

    Στις εκδηλώσεις αυτές παρέστησαν και οι πρόξενοι Ελλάδας και Τουρκίας. O Πατριάρχης επισκέφθηκε εθιμοτυπικά και τον κυβερνήτη του Χογκ Κογκ, κ. Πάτεν, ο οποίος πληροφόρησε τον Αγιο Jymstamtimoup|keyr, ότι έχει υπογράψει τη σχετική πράξη, δια τηςοποίας ιδρύεται επίσημα η πρώτη ορθόδοξη μητρόπολη Χογκ Κογκ και Νοτιοανατολικής Ασίας, για τις ανάγκες των ορθοδόξων πιστών. Επισημαίνουμε ακόμη, ότι απ' όπου κι αν πέρασε ο Πατριάρχης έγινε αντικείμενο μεγάλων τιμών. Με τη λήψη του αποχαιρετιστηρίου δείπνου, ο Oικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αναχώρησε αμέσως για την Σιγκαπούρη και εκείθεν για την Αυστραλία, όπου θα παραμείνει δύο εβδομάδες,επισκεπτόμενος τις ελληνικές κοινότητες της Ιεράς Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, υπό τον σεβασμιότατο κ. Στυλιανό.

    [04] ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ Ο ΠΑΓΧΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΚΟΡΑΗΣ"

    O Παγχιακός Σύλλογος "Κοραής", ένα από τα παλαιότερα σωματεία της Oμογένειας, ιδρύθηκε στις 28 Μαρτίου του 1912, πριν ακόμη απελευθερωθεί η Χίος που τελούσε υπό τουρκική κατοχή. Πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου ήταν ο Λούης Γαννιάρης. Λίγο μετά την ίδρυση του "Κοραή", όταν η Ελλάδα βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με την Τουρκία και την Βουλγαρία, τα μέλη του συνέλεξαν το χρηματικό ποσό των 2,500 δολαρίων και το προσέφεραν την ελληνική κυβέρνηση.

    Από τότε, στα 84 χρόνια της πορείας του ο "Κοραής" ανέπτυξε πλούσια φιλανθρωπική και εθνική δραστηριότητα. Παρά το γεγονός ότι ιδρύθηκαν κι άλλοι χιακοί σύλλογοι, ο "Κοραής" διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο και το 1939 πρωτοστάτησε στη ίδρυση των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων και διοργάνωσε το 1ο Συνέδριο, 3 και 4 Ιουλίου του 1940.

    Σήμερα ο Παγχιακός Σύλλογος "Κοραής" συνεχίζει το έργο του απρόσκοπτα. Στα πλαίσια της πολιτιστικής και εθνικής του δράσης,εδώ και 5 περίπου χρόνια άρχισε ένα πρόγραμμα με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής παιδείας. Κάθε χρόνο προσφέρει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό σε κάποιο ελληνικό σχολείο της Νέας Υόρκης, δύο υποτροφίες αξίας 500 δολαρίων στην Εδρα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κολεγίου "Κουίνς" (Queens College), όπως επίσης και υποτροφία 2.000 δολαρίων σε σπουδαστή χιακής καταγωγής.

    [05] ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Ακόμα πιο δυναμική γίνεται η παρουσία του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής και γενικότερα της κυπριακής παροικίας στη Νέα Υόρκη, μετά την απόφαση δημιουργίας ενός γυναικείου τμήματος που έχει ως κύριο σκοπό να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλες τις πτυχές δραστηριοποίησης της Κυπριακής Oργάνωσης.

    Το Τμήμα του Παγκυπρίου με την επωνυμία Δίκτυο για Γυναικεία Θέματα ("Women's Issues Network, WIN) δημιουργήθηκε τον Απρίλιο και καλεί κάθε ενδιαφερόμενη Κύπρια ή Ελληνίδα να γίνει μέλος της. Αυτός άλλωστε ηταν κι ο λόγος διοργάνωσης του πάρτι-γνωριμίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Oκτωβρίου, στην Αστόρια.Κύριος σκοπός η προσφορά υπηρεσιών σε όλες τις πτυχές δραστηριοποίησης της κυπριακής οργάνωσης. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι Ελληνοαμερικανίδες.Η ιδέα γεννήθηκε τον Μάρτιο, απο την epituwgl]mg ιατρό και δραστήριο μέλος της Ελληνοκυπριακής κοινότητας κ. Φλωρεντία Χριστοδουλίδου, η οποία - μετά απο πρόταση της Oργάνωσης- ανέλαβε την προεδρία.

    "Το Δίκτυο για γυναικεία θέματα είναι ένα τμήμα που αποτελείται από γυναίκες και επιδιώκει να ασχοληθεί με θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα το φύλο μας" ενημερώνει η κ. Φλωρεντία Χριστοδουλίδου."Το τμήμα μας έχει σκοπό να φέρει πιο κοντά όλες μας και να ασχοληθεί με θέματα που μας ενδιαφέρουν σαν μητέρες, συζύγους, κόρες, νοικοκυρές και εργαζόμενες. Το WIN δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία μιας ομάδας αφοσιωμένων γυναικών μέσα απο μια αναγνωρισμένη ανάγκη για κινητοποίηση πάνω σε θέματα που είναι καθαρά συνυφασμένα με τον ρόλο μας σαν γυναίκες στην κοινωνία" επισημαίνει η κ. Χριστοδουλίδου.

    Το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο αποτελούν η Σωτηρούλα Καρακώστα (αντιπρόεδρος), η Κούλα Χριστοδούλου (γραμματέας) η Μαρία Μπότσιου (ταμίας) , η Αμαλία Μαλάμη (βοηθός ταμία) και η Ελένη Πλατή (βοηθός γραμματέα).Μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι οι Κική Λαζαρίδη, Κρίς Κρίστοφερ, Ελένη Κωνσταντινίδου, Μαίρη Μαραγκού, και η Ιωάννα Αποστολοπούλου.

    Το Δίκτυο για γυναικεία θέματα στα μελλοντικά σχέδια του προγραμματίζει μια ανάπτυξη συνεργασίας με αλλες γυναικείες οργανώσεις στην Αμερικάνικη ήπειρο και στην Ευρώπη.Στα μελλοντικά σχέδια είναι η επικοινωνία με γυναίκες στην Ελλάδα και Κύπρο, η ανταλλαγή απόψεων αλλά και επισκέψεων.

    [06] ΤΙΜΗ ΣΤOΥΣ OΜOΓΕΝΕΙΣ ΓΙΑΤΡOΥΣ ΣΤO ΕΤΗΣΙO ΧOΡO ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    O σύλλογος Ελλήνων ιατρών της Νέας Υόρκης θα πραγματοποιήσει την ετήσια εκδήλωση του το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο "Grand Hyatt" στο Μανχάτταν.O σύλλογος μέσα στα 60 χρόνια λειτουργίας του έχει τιμήσει διάφορα μέλη του που έχουν βοηθήσει στην επιστήμη, στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και στη ίδια την οργάνωση.

    Το βραβείο "Lifetime Achievement" θα δοθεί αυτή την χρονιά στο δρ. Αντώνη Βασίλα. Ανάμεσα στους εκλεκτούς καλεσμένους αναμένεται να είναι ο δρ. Αργύρης Ν. Καράμπελας κι άλλοι διακεκριμένοι επιστήμονες.

    ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Το ενημερωτικό δελτίο που προηγήθηκε είναι δικό σας, των αποδημων Ελληνων. Κάθε δραστηριότητα, εκδήλωση, φεστιβάλ, κ.λ.π. θα είναι χαρά μας να φιλοξενηθεί στο δελτίο των "ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ".
    Αναμένουμε νέα σας.
    Επικοινωνείτε καθημερινά με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τα "ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ" με τον Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη στα τηλέφωνα: 30- 31/244-101 (10 γραμμές). Στελνετε τα Δελτία Τύπου στο Fax: 244-105 και αφήνετε τα μηνύματά σας μέσω INTERNET στο e-mail address: mpa@philippos.mpa.gr


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegro2html v1.00 run on Thursday, 7 November 1996 - 13:41:00