Eleyqerotypia 22/08/95

From: Georgios Vetoulis <vetoulis@pppl.gov>

Eleyerotypia Directory

Subject: Eleyqerotypia 22/08/95

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Πληροφορηση

  • [2] Περιεργος αυτος ο Σουηδος πρωθυπουργος

  • [3] Ολε-Ολε!

  • [4] Νεα Οδυσσεια

  • [5] Χωρις γιατρο

  • [6] Αφαιρεση, συμβολισμος, κινηση

  • [7] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ θεωρει η Λευκω σια την αποστολη του Τζορτζ Στεφανοπουλου

  • [8] Αερο-θριλερ

  • [9] Ουτε ενα...

  • [10] Κι ο,τι ηθελε προκυψει

  • [11] Καστρο αδιαφοριας

  • [12] Τουριστες...

  • [13] Επικαιρο

  • [14] Κατηγορουν εισαγγελεα για αποφυλακισεις χασισοκαλλιερ γητων

  • [15] Εκλογες με λιστα θελει ο Εβερτ

  • [16] Αργει ο Ντομινικ, στα καρφια ο Μαλικοβιτς

    Παπαδοπουλου Μαρια


    [1] Πληροφορηση

    Πρωτα μαθαμε οτι ο Μλαντιτς ανετρεψε τον Καρατζιτς. Ο κ. Παπουλιας μαλιστα εξεφρασε και τις ανησυχιες του. Λιγο αργοτερα, οτι τρεις απεσταλμενοι του Κλιντον σκοτωθηκαν επειδη επεσαν σε ναρκη. Επειτα, οτι ο Καρατζιτς οχι μονο δεν ανετραπη αλλα για πρωτη φορα βρισκει λογικες καποιες ιδεες του Ιζετμπεκοβιτς.

    Τελος, οτι ο θανατος του Φρειζουρ και των αλλων δυο Αμερικανων διπλωματων, οφειλεται σε τροχαιο δυστυχημα. Κι ολα αυτα μεσα σε 24 ωρες!

    Προς δοξαν της εγκυροτητας των πληροφοριων καποιων δυτικων ειδησεογραφικων πρακτορειων.

    Κ.Ξ.

    [2] Περιεργος αυτος ο Σουηδος πρωθυπουργος

    Περιεργος αυτος ο Σουηδος πρωθυπουργος που στα 61 του αποφασισε να παραιτηθει και να ζησει λιγο ησυχα με την οικογενεια του . Εμ βεβαια, ουτε βιλα απεκτησε ουτε πισι νες ουτε δικο του σοσιαλιστι κο κομμα ιδρυσε. Που ξερουν απο προοδευτικα πραγματα ε κει στη Σουηδια...

    ΧΑΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ 20.08.1995

    [3] Ολε-Ολε!

    Η Ευρωπα ικη Ενωση ανησυχει βαθυτατα για την κατασταση στο Ντουμπροβνικ και τα πε ριχωρα, περιλαμβανομενων των εδαφων της γει τονικης Βοσνιας. Καλει ολες τις πλευρες να στα ματησουν αμεσως καθε στρατιωτικη δραστηριο τητα και να επιδειξουν τη μεγαλυτερη δυνατη διαλλακτικοτητα .

    Αυτο αναφερει ανακοινωση της ισπανικης προεδριας της Ευρωπα ικης Ενωσης, που εκδοθη κε στη Μαδριτη.

    Τωρα μαλιστα! Αφου ενεργοποιηθηκε σε τοσο μεγαλο βαθμο η Ευρωπα ικη Ενωση, μπορουν οι διακοσιες χιλιαδες προσφυγες απο την Κραινα να κοιμουνται ησυχοι για το μελλον τους και εμεις οι Ευρωπαιοι πολιτες να ειμαστε περηφανοι για την ισχυρη και δραστηρια Ευρωπα ικη μας Ε νωση... ΚΕΑ

    [4] Νεα Οδυσσεια

    Το δικομματισμο, δηλαδη την κυριαρχια των δυο μεγαλων κομματων και την εναλλαγη τους στην εξουσια, καταδικασε την περασμενη Κυρια κη ο Χ. Φλωρακης μιλωντας στα Αγραφα και ζη τησε την καθιερωση της απλης αναλογικης για να χτυπηθει αυτο το κακο.

    Το γα ιτανακι του δικομματισμου ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. απο τη μια, αλλα και της ψευτοαντιπολι τευσης ΠΟΛ.ΑΝ.-ΣΥΝ απο την αλλη , κατηγγει λε η Αλεκα Παπαρηγα χθες απο την Ιθακη.

    Μια... Οδυσσεια εχει αρχισει στον Περισσο και να δουμε που θα βγαλει. ΓΡ.Ρ.

    Μαργαριτα Καψιλη 20.8.95

    [5] Χωρις γιατρο

    Απο το περασμενο Πασχα εως το τελος Ιου λιου, τουλαχιστον, το Κρατικο Νοσοκομειο του Αγιου Νικολαου, πρωτευουσα του νομου Λασι θιου, δεν διαθετει ορθοπεδικο γιατρο.

    Με χιλιαδες τουριστες, απο τους οποιους πολ λοι παθαινουν ατυχηματα με μοτοσικλετες, ο Α γιος Νικολαος και οι γυρω περιοχες βρισκονται στη διαθεση μονο γενικων χειρουργων, παθολο γων και ιδιωτων ορθοπεδικων.

    Δεν ξερω ποιος περιεθαλψε τη συζυγο του Πρωθυπουργου, μετα απο ενα προσφατο ατυχη μα (στραμπουληγμα χεριου η κατι τετοιο) που ει χε στην Ελουντα (απεχει 7 χιλιομετρα απο τον Α γιο Νικολαο) και εαν η ηγεσια της κυβερνησης πληροφορηθηκε αυτη την εξωφρενικη ελλειψη. Οι κατοικοι περιμενουν να λυθει το θεμα απο τους εκλεγομενους στο νομο Φ. Ιωαννιδη και Ν. Κοκκινη. Ποσο θα περιμενουν ακομα; Γ.Ι.Μ. Η μεγαλη ανατριχιλα Στην Ελλαδα θα βρεθει παλι ο Σεργκει Καρα γκανοφ, μελος του Προεδρικου Συμβουλιου της Ρωσιας, για να συμμετασχει για τριτη φορα στα σεμιναρια του ΕΛΙΑΜΕΠ, που διοργανωνει το ι δρυμα στα νησια της Ροδου και της Χαλκης. Θα παρουσιασει τις θεσεις της Ρωσιας τοσο για τα Βαλκανια οσο και για τις Δημοκρατιες της πρωην Σοβιετικης Ενωσης.

    Παντως, προσφατα εδωσε μια γευση των απο ψεων του σε αρθρο του στην εφημεριδα Λιμπε ρασιον : Επιβαλλεται εγραψε να αποφυ γουμε το χειροτερο, δηλαδη την επεκταση του πο λεμου στη Νεα Γιουγκοσλαβια (Σερβια και Μαυ ροβουνιο). Επιβαλλεται να αποφυγουμε εμπλοκη στο Κοσσυφοπεδιο και αρα αναμιξη της Ελ λαδας... .

    Αυτο το τελευταιο μας προκαλει ανατριχιλα, βεβαιως. Και θα περιμενουμε να μας το κανει πιο λιανο, οταν ερθει. Μ.ΠΙΝ.

    Μαργαριτα Καψιλη 20.8.95

    [6] Αφαιρεση, συμβολισμος, κινηση

    Στην ελληνο ιταλικη Α ντιγονη

    Απο την παρασταση της ελληνο ιταλικης Αντιγο νης στην Επιδαυρο

    Ερως, ανικατε μαχαν... . Ερω τα, ανικητε στον πολεμο, που κανεις κτημα σου οπου πε σεις, που στα απαλα τα μα γουλα της κορασιδας νυκτε ρευεις , ερμηνευσε ο Τασος Δημας, ως κορυφαιος του Χο ρου της Αντιγονης , το λογο του Σοφοκλη στα αρχαια ελ ληνικα. Ο Παολο Μουσιο, στα ιταλικα. Οι δυο ηθοποιοι ξεκι νησαν να κινουνται αργα, νω χελικα, αλλα γεματοι ενταση, ο ενας προς την πλευρα του αλλου. Ξεκινησαν απο τις δυο ακρες του σκηνικου ενος λευκου επικλινους κυκλου, με δυο διαδρομους μπροστα και πισω για να καταληξουν α γκαλια. Μια πορεια, μεσα σε ενα ονειρο : Μια συναντηση Ελληνων και Ιταλων που μαρ τυρει τα στοιχεια που οι μεν δανειστηκαν απο τους δε.

    Η ελληνοιταλικη παραστα ση της Αντιγονης απο το Τεατρο Ολιμπικο , σε σκηνο θεσια Θοδωρου Τερζοπου λου, ξεκινησε ετσι. Μια παρα σταση αφαιρετικη, γεματη συμβολισμους, με εικαστικη αρμονια, αναφορες στο ιαπω νικο θεατρο και καλογυμνα σμενους ηθοποιους. Περιπου 3.000 θεατες παρακολουθη σαν προχθες το βραδυ στην Επιδαυρο το μυθο να κατα γραφεται απο τη χρηση του ανθρωπινου σωματος, μεσα απο επαναλαμβανομενες χει ρονομιες, κινησεις, εκφρα σεις.

    Το χειροκροτημα, εγκαρ διο, τιμησε ολους τους ερ μηνευτες ανεξαιρετως, που προερχονται απο το Πικολο Τεατρο και το Σταμπιλε του Ρονκονι. Και ιδιαιτερα την ε ξαιρετικη Γκαλατεα Ραντσι στον ομωνυμο ρολο. Αν και η εκφορα του λογου εγινε στα ι ταλικα και τα αρχαια ελληνικα, φανερωνοντας τη ρυθμικη συγγενεια των δυο γλωσσων, η παρασταση δεν κουρασε, λογω των ιδιαιτερα γρηγορων ρυθμων της. Ο σκηνοθετης δεν επετρεψε στους ηθοποι ους του να ανταλλαξουν μια ματια. Ολα ειναι προδιαγε γραμμενα. Ο κυκλος του θα νατου οπωσδηποτε θα κλει σει. Ενα απλο πανι τυλιχθηκε γυρω απο την Αντιγονη για να συμβολισει την καταδικη της σε θανατο.

    Ο Κρεοντας περιφεροταν στη σκηνη με κοθορνους ως δυναμικος τυραννος, που με πεισμα και αλαζονεια υπηρε τει το παιχνιδι της εξουσιας του. Λιγο αργοτερα, αξιοθρη νητος παραβατης του εθιμι κου δικαιου, θρηνει συντε τριμμενος. Η καταστροφη ει ναι ανεπανορθωτη. Οι κορ δελες που δεθηκαν στα δεν δρα πισω απο την ορχηστρα για να φτασουν εως την τε λευταια κερκιδα, χρωματιστη καν κοκκινες. Το τελος μιας αι ματηρης νυχτας.

    ΜΑΡΙΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ

    ΧΑΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ 20.08.1995

    [7] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ θεωρει η Λευκω σια την αποστολη του Τζορτζ Στεφανοπουλου

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ θεωρει η Λευκω σια την αποστολη του Τζορτζ Στεφανοπουλου σε Ελλαδα, Κυπρο και Τουρκια, αν και ο ι διος λεει οτι δεν κομιζει καποιο ειδικο σχεδιο Βιαζεται να κλεισει ο Κλιντον το Κυπριακο ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Του Φ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

    Νωρις το απογευμα φθανει στη Λευκωσια ο Τζορτζ Στεφανοπουλος, συνεχι ζοντας την περιοδεια του στην Αγκυρα, τη Λευκω σια και την Αθηνα. Η συ ναντηση του με τον προε δρο Κληριδη θα γινει αυ ριο το πρωι. Το μεσημερι ο προεδρικος συμβουλος θα εχει συναντηση με τον Ντενκτας, που θα του πα ραθεσει γευμα. Αυριο το βραδυ ο κ. Στεφανοπου λος θα εχει νεα συναντη ση με τον κ. Κληριδη, ο ο ποιος θα του παραθεσει δειπνο.

    Η κυπριακη κυβερνηση πι στευει οτι η επισκεψη Στεφανο πουλου στην περιοχη θα αποτε λεσει αφετηρια για ενεργοτερο ενδιαφερον του προεδρου Κλι ντον στο Κυπριακο, ο οποιος θα ηθελε συντομα μια κατ' αρ χην συμφωνια στο προβλημα και υπογραφη συμφωνιας σε πανηγυρικη τελετη στον Λευκο Οικο το 1996 με την παρουσια των κ.κ. Παπανδρεου, Κληρι δη, Ντενκτας και της Τανσου Τσιλερ. Ο Κλιντον χρειαζεται μια θεαματικη εξελιξη στο Κυ πριακο για προεκλογικους λο γους. Ωστοσο, η Λευκωσια δεν ειναι αισιοδοξη για ραγδαιες ε ξελιξεις συντομα στο Κυπρια κο, λογω της ακαμπτης τουρ κικης στασης. Παντως, η κυπριακη κυβερ νηση αναμενει με ζωηρο ενδια φερον να πληροφορηθει το πε ριεχομενο του προσωπικου μη νυματος Κλιντον προς Κληριδη. Η επισκεψη Στεφανοπουλου στη Λευκωσια θεωρειται προαγγελος της επισκεψης του προεδρικου απεσταλμενου Ρι τσαρντ Μπιτι και του ειδικου συντονιστη Τζειμς Ουιλιαμς. Στην κλιμακωση του αμερικα νικου ενδιαφεροντος για το Κυ πριακο διαδραματισε σημαντι κο ρολο και το ενιαιο αμυντικο δογμα Ελλαδας-Κυπρου, που αποτελει πλεον μια πραγματι κοτητα, οι δε Αμερικανοι φο βουνται μηπως το δογμα οδη γησει σε ελληνοτουρκικο πο λεμο.

    Δεν κομιζει σχεδιο Δεν μεταφερει καποιο σχεδιο επιλυσης του Κυπριακου στην Αθηνα, Λευκωσια και Αγκυρα, αποσαφηνισε ο Τζορτζ Στεφα νοπουλος, φευγοντας απο την Αγκυρα, πρωτο σταθμο της περιοδειας του. Προσθεσε, ομως, οτι οι ΗΠΑ θα κανουν ο,τι μπορουν για να βοηθησουν τη διαδικασια επι λυσης του θεματος, τονιζο ντας οτι αυτη μπορει να βρε θει μονο αν γινουν παραχω ρησεις απ' ολα τα ενδιαφερο ντα μερη . Στις συνομιλιες του στην Α γκυρα με τους Τουρκους α ξιωματουχους ο κ. Στεφανο πουλος επεμεινε στην κριση στη Γιουγκοσλαβια και στις δηλωσεις του ανεφερε οτι αν η βοηθεια της Τουρκιας κατα στει αναγκαια, θα την παρα σχει .

    Για Ιρακ Ως προς το Ιρακ, ο Στεφανο πουλος δηλωσε οτι η Τουρκια και οι ΗΠΑ συμμεριζονται την αποψη οτι πρεπει να εμποδι στει καθε πιθανη επεκτατικη περιπετεια απο τον προεδρο Χουσελν αλλα και οτι πρεπει να γινει σεβαστη η εδαφικη ακε ραιοτητα του Ιρακ. Τα μετρα που πηραν οι ΗΠΑ αυτη την εβδομαδα ηταν προ σεκτικα μετρα για την αντιμε τωπιση καθε πιθανης κινησης των Ιρακινων. Θα συνεχισουμε να πιεζουμε πολυ εντονα για τη εφαρμογη ολων των αποφα σεων του ΟΗΕ , προσθεσε ο συμβουλος επι πολιτικων και στρατηγικων θεματων του Αμε ρικανου προεδρου.

    Σπυριδουλα

    [8] Αερο-θριλερ

    Το Πρωτοδικειο ειχε ηδη κη ρυξει παρανομες τις στασεις εργασιας των ελεγκτων εναε ριας κυκλοφοριας και το διοι κητικο συμβουλιο της Ενωσης τους συνεδριαζε για να αποφα σισει αναστολη. Το τηλεφωνο, ομως, δεν σταματουσε να χτυ πα, καθως εκτος απο τους Ελ ληνες δημοσιογραφους ζητου σαν να μαθουν την αποφαση τα ξενα ειδησεογραφικα πρακτο ρεια.

    Ασοσιειτεντ Πρες, Γαλλικο Πρακτορειο, αλλα και το ΨΝΝ καλουσαν αλληλοδιαδοχως, θε λοντας να ενημερωσουν τους α πανταχου ταξιδιωτες αν θα τα λαιπωρηθουν περνωντας απο την Ελλαδα... Ολοι, τελικα, μα θαμε οτι οι σημερινες και αυ ριανη στασεις δεν θα γινουν αλλα αναβαλλονται για το τελος της εβδομαδας εφοσον δεν ικανοποιηθουν τα αιτημα τα. Οποτε θα εχουμε νεο θρι λερ. Α.Χ.

    Μελι, τελος

    Αυτο, που θα πρεπει να περι μενουμε για να το μαθουμε, ει ναι το ενδεχομενο οι αερο-ελε γκτες, συνολικα η ατομικα, να αποφασισαν επιβραδυνση διεκπεραιωσης της εναεριους κυκλοφοριας (σλοω δοων) με αυστηρη τηρηση των κανονι σμων ως ενδειξη διαμαρτυριας, επειδη το υπουργειο Μεταφο ρων καθυστερει να υλοποιησει την ηδη υπογεγραμμενη συμ φωνια και προσφευγει στη Δι καιοσυνη.

    Το μετρο αυτο, αν και ανεπι σημο, μπορει να εχει ως αποτε λεσμα πολυωρες καθυστερη σεις, αν προστεθει στα συνολι κοτερα προβληματα της εναε ριας κυκλοφοριας και το υπερ φορτωμενο προγραμμα πτη σεων της Ολυμπιακης .

    Ο μηνας του μελιτος υ πουργειου-ελεγκτων φαινεται πως εληξε οριστικως και απο μενει να δουμε την εξελιξη της σχεσης... Α.Χ.

    [9] Ουτε ενα...

    Σε προσφατες ανταποκρι σεις τους οι συναδελφοι Π. Βα λασοπουλος και Τ. Τελογλου α νεφεραν ο,τι σε αντιθεση με τη Γερμανια, που πηρε 60.000 Βοσνιους προσφυγες, η Ελ λαδα δεχθηκε 150. Ομως, η α ληθεια ειναι ακομη πιο τραγι κη. Η Ελλαδα πραγματι υπο σχεθηκε το 1993 στην Υπατη Αρμοστεια του ΟΗΕ οτι θα ε παιρνε 150 προσφυγες που κρα τουνταν σε στρατοπεδα συγκε ντρωσης των Σερβων. Ομως τε λικα δεν πηρε κανεναν. Αυτο το καταφερε βαζοντας τετοιους ο ρους (π.χ. οτι ο κρατουμενος δεν θα επρεπε να ειχε εξαρ τωμενα μελη) που απεκλειαν ο λους τους μουσουλμανους. Η α συνεπεια σε ολο της το κουτο πονηρο μεγαλειο.... Τ.Μ.

    Ρενα Δαρα

    [10] Κι ο,τι ηθελε προκυψει

    Επιστρεφει απο σημερα η κυβερνηση, ανασκουμπωνεται ο μως ταυτοχρονα και η αντιπολιτευση. Η χρονια αυτη λενε τα επιτελεια των αντιπολιτευομενων κομματικων σχηματισμων δεν θα μοιαζει καθολου με τις δυο που περασαν.

    Η υπο τον Μ. Εβερτ ηγεσια της Ν.Δ. αποφασισε, λεει, ν' αλλαξει τακτικη και να παψει να ειναι κυ βερνηση εν αναμονη. Θα σκληρυ νει τη σταση της και θ' ανοιξει με τωπα σε καθε τομεα της πολιτικης του ΠΑΣΟΚ (το ερωτημα ειναι αν ετσι θα βγει απο την αναμονη για να γινει κυβερνηση η θα χασει κα θε ελπιδα να γινει κυβερνηση και θα ψαχνει χωρις υπομονη για νεα ηγεσια).

    Ο Αντ. Σαμαρας περιμενει πως και πως τις γκαφες του αλλοτε ε σωκομματικου αντιπαλου του και νυν προεδρου της Ν.Δ. για να ει σπραξει ολο και περισσοτερες ψη φους απο το κομμα της αξιωματι κης αντιπολιτευσης. Κι οταν ερθει η ωρα των εκλογων, ποιος ξερει τι παιχνιδι θα του τυχει να παιξει με τη βοηθεια και καποιου ευνο ικου εκλογικου συστηματος. (Το προ βλημα με τον προεδρο της Πολιτι κης Ανοιξης ειναι οτι κι αυτος κα νει φοβερες γκαφες, αλλα απλως φαινονται λιγοτερο.)

    Ολομετωπη επιθεση ετοιμαζει και η Αλεκα Παπαρηγα, κυριως στους τομεις των εργατικων προ βληματων. Θα χτυπησει το ΠΑ ΣΟΚ εκει που ειχε τη μεγαλυτερη δυναμη, στα μαζικα συνδικατα και τις μεγαλες βιομηχανικες μοναδες. Ο,τι εισπραξει απο κει σε ψηφους καλο θα ειναι. Το πως θα αξιοποι ηθει αργοτερα αυτη η εκλογικη δυ ναμη, θα δουμε.

    Ο Συνασπισμος με τον Ν. Κων σταντοπουλο επιδιωκει να μπει σφηνα στις οποιες εξελιξεις ακο λουθησουν τις επιλογες του Πρω θυπουργου. Χωρις να δειξει προτι μηση σε καποια απο τις τασεις και τις ομαδες του ΠΑΣΟΚ, θα προχω ρησει συντομα στην κωδικοποιηση του προγραμματος του. Αυτο θα θεσει ενωπιον των ψηφοφορων κι οποιου αλλου ενδιαφερομενου.

    Κι ο,τι ηθελε προκυψει για τον καθενα.

    ΓΡ.Ρ.

    [11] Καστρο αδιαφοριας

    Πολυ ορθα επραξε ο δημαρχος Μολυβου κ. Βαττης κι εκανε τον Λευτερη Παπαδοπουλο επιτιμο δη μοτη της πολης. Στα τελευταια χρο νια ο Λευτερης εχει δωσει ολη του την ψυχη στην απομακρη αυτη γω νια της Μυτιληνης τη γενετειρα του Εφταλιωτη και το αραξοβολι του Ηλια Βενεζη. Καθε χρονο φερ νει εδω ποιητες, συγγραφεις, ζω γραφους, σαν να θελει να τους πει: Εδω χτυπαει η καρδια του Αι γαιου . Ενα ανεπισημο πολιτιστι κο κεντρο ακριβως απεναντι απο την αρχαια Τροια.

    Το υπουργειο Πολιτισμου, ομως, τι κανει για το Μολυβο; Το καστρο του, που φιλοξενει καθε εβδομαδα συναυλιες, ειναι μια μονιμη εστια κινδυνων. Ο δρομος του δεν εχει φωτα, οι σκαλες του δεν εχουν σκαλοπατια. Τουλαχιστον 10 ξενοι τουριστες τραυματιστηκαν φετος στη ριψοκινδυνη αυτη περιπετεια που λεγεται Αναβαση στο κα στρο του Μολυβου .

    Ξεχασε ο κ. Μικρουτσικος τις υ ποσχεσεις που ειχε δωσει, να ανα στηλωσει τα καστρα της Μυτιλη νησ; Προηγειται, φαινεται, η ανα στηλωση της Μιλβα...

    Φρ.Γ.

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ Φ. 20-8-95

    [12] Τουριστες...

    Ορφανευει απο σημερα και παλι η Ελουντα, αφου απο χωρει ο Πρωθυπουργος -και ε πιτιμος πλεον δημοτης της- κα θως και η κουστωδια του. Το αλλοτε παραδοσιακο ψαροχω ρι, με τις αλυκες στην αριστερη πλευρα του Μεραμπελλιωτικου κολπου, που μετατρεπεται κα θε Αυγουστο, επι ΠΑΣΟΚ, σε ανεπισημη εδρα της κυβερ νησης, θα φυγει παλι απο την ε πικαιροτητα.

    Επειδη λογω καταγωγης ξο δευω καθε χρονο την αδεια μου στο Μεραμπελλο την εποχη που γινεται κεντρο κυβερνητι κων διερχομενων, μεταφερω μια εντυπωση: Πως στο Μερα μπελλο οι περισσοτεροι αν θρωποι, ανεξαρτητως πολιτι κων πεποιθησεων, αντιμετωπι ζουν πλεον τον Πρωθυπουργο και την ακολουθια του κυριολε κτικα ως τουριστες. Και μαλι στα ασυμφορους.

    Γ.Ι.Μ.

    [13] Επικαιρο

    Στο νησι των Φαιακων θα διασταυρωσουν τα ξιφη τους Ελληνες και ξενοι πολιτικοι, πανεπιστημιακοι αλλα και δι πλωματες, και θα μιλησουν για την Ευρωπα ικη ασφαλεια και τη γιουγκοσλαβικη κριση σε Σεμιναριο που διοργανωνει το Ινστιτουτο Διεθνων Σχεσεων του Παντειου απο τις 27 Αυγου στου εως τις 3 Σεπτεμβριου. Θα συμμετασχουν ο απε σταλμενος του προεδρου Κλι ντον στη Γιουγκοσλαβια Μα θιου Νιμιτς, ο καθηγητης του Πανεπιστημιου του Βερολινου Ουρλιχ Αλμπερτ, ο Κριστοφερ Σβικ του Βασιλικου Ινστιτου του Διεθνων Σχεσεων του Λον δινου και εκδοτης του περιοδι κου Τηε Ωορλδ Τοδαυ , ο Ιορδανος καθηγητης Καμιλ Α μπου Τζαμπερ, και οι Αμερικα νοι καθηγητες Στεφαν Κρας νερ και Κενεθι Στειν.

    Απο ελληνικης πλευρας θα μιλησουν: ο προεδρος της ΠΟ Λ.ΑΝ. Αντ. Σαμαρας, οι υπουρ γοι Γερ. Αρσενης και Γιωργος Παπανδρεου, οι βουλευτες Θ. Παγκαλος, Στ. Δημας, Κωστας Καραμανλης, καθως και πανε πιστημιακοι του Ινστιτουτου.

    Αναμενουμε τις θεσεις τους, καθως το θεμα ειναι εξαιρετι κα επικαιρο.

    Αγγελοπουλου

    [14] Κατηγορουν εισαγγελεα για αποφυλακισεις χασισοκαλλιερ γητων

    ΑΠΟ τις αρχες του '95 εχει ε νημερωθει γραπτως για τη δραση του και ο αντεισαγ γελεας του Αρειου Παγου Κ. ΒΟΛΟΝΑΣΗΣ

    ΑΜΑΛΙΑΔΑ: Ανωτερος αξιω ματικος της ΕΛ.ΑΣ. καταγ γελλει οτι συλλαμβανονται σπειρες με 2.000 δενδρυλλια και οι δραστες δεν προφυλακι ζονται. Για συναναστροφη του δικαστικου λειτουργου με πα ρανομους κανει λογο και ο προεδρος του τοπικου δικηγο ρικου συλλογου

    ΑΜΑΛΙΑΔΑ, 21 Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

    Καταγγελιες - φωτια για τον περιεργο ρολο εισαγ γελεα στην Αμαλιαδα, ο ο ποιος χειριζεται υποθε σεις ναρκωτικων, εκανε στην Ε ανωτερος αξιω ματικος της Αστυνομιας, ενω ο προεδρος του Δικη γορικου Συλλογου Αμα λιαδας επωνυμως τον κα ταγγελλει για συμπεριφο ρα αναρμοστη σε εισαγ γελικο λειτουργο.

    Αποκαλυπτικη ειναι η συνε ντευξη που εδωσε στην Ε α νωτερος αξιωματικος της Α στυνομιας, το ονομα του οποιου ειναι στη διαθεση της εφημερι δας, αλλα για ευνοητους λο γους δεν δημοσιευετας. Αφορ μη για την συνεντευξη εδωσε η τελευταια προταση του εισαγ γελεα με την οποια αποφυλακι στηκαν ανευ περιοριστικων ο ρων, πεντε κατηγορουμενοι για καλλιεργεια 2.000 δενδρων χα σις.

    Προκειται για τον αντεισαγ γελεα Ιωαννη Κουλη, ο οποιος συμφωνα με τις καταγγελιες του προεδρου του Δικηγορικου Συλλογου Αμαλιαδας Ευαγγ. Μπουρου εχει φιλικες σχεσεις με το δικηγορο Αμαλιαδας Θεοδωρακοπουλο, ο οποιος α ναλαμβανει υποθεσεις ναρ κωτικων: Πραγματι υπαρχει μια ευνοια στις υποθεσεις που αναλαμβανει ο φιλος του δικη γορος , υπογραμμιζει ο κ. Μπουρος.

    Ο αξιωματικος

    Η μαγνητοφωνημενη συνε ντευξη που εδωσε στην Ε α ξιωματικος της Αστυνομιας ε χει ως εξης:

    Ερ.: Εχετε καταλογο με τις α ποφυλακισεις απο τον εισαγ γελεα Αμαλιαδας τον κ. Κουλη;

    Απ.: Ειναι αυτες εδω. Αλλα δεν ειναι μονο ο εισαγγελεας Κουλης. Ειναι ανακριτης και εισαγγελεας.

    ...Να σας πως γιατι μιλαμε. Εδω εχουμε 5.000 δενδρα χα σις φετος στην Ηλεια. Η Καλα ματα εχει μονο 200. Οπως κα ταλαβαινετε αυτα ειναι μεγαλα νουμερα. Παντως εχουν συλ ληφθει για ολα αυτα μεχρι στιγ μης 16 ατομα.

    Ερ.: Απο αυτους ποσοι απο φυλακιστηκαν με η χωρις πε ριοριστικους ορουσ;

    Απ.: Να, εδω βλεπω καποιον κυριο Μηλεση απο το Βαρ θολομιο ο οποιος ειχε και δυ ναμιτες σπιτι του, 8 δενδρα χα σις και αφεθηκε ελευθερος απο τον εισαγγελεα Αμαλιαδας. Να σας πω τι σημαινει αυτο. Την περασμενη φορα βρηκαμε στην περιοχη Κα ιαφα 31 χασισοδεν δρα και προφυλακιζονται δυο και στο Τραγανο βρηκαμε 30 δενδρα (υποθεση Ροσγοβα) και δεν προφυλακιζεται ο δρα στης.

    ...Στις αρχες του 1995 ειχαμε μια υποθεση με δυο καλλιερ γητες, λεγονταν Εξαδακτυλος και Μιχαηλ. Αφησε τον εναν απο τους δυο, ενω στη φυτεια 79 δενδρων χασις ηταν μαζι.

    ...Σε μιαν αλλη μεγαλη υπο θεση που ειχε βγαλει η Ασφα λεια Αμαλιαδας αφεθησαν ε λευθεροι οι καλλιεργητες και μπηκαν μεσα οι πατεραδες τους.

    ...Εχουμε ενημερωσει προ φορικως το υπουργειο Δημο σιας Ταξης για τον συγκεκριμε νο εισαγγελεα οτι εδω υπαρχει προβλημα με τις αποφυλακι σεις. 45 περιπτωσεις ειχαμε το 1994 και ολοι πηγαν στα μαλα κα. Και φανταστειτε οτι το χα σις που βγαινει εδω, βγαινει συνολικα σε ολη την Ελλαδα.

    Ερ.: Θα ηθελα να επιμεινω στην τελευταια περιπτωση της μεγαλης χασισοφυτειας (2.000 δενδρα χασις) που βρεθηκε στην Οινοη και φερεται οτι καλλιεργουσε η οικογενεια Δη μητρακοπουλου. Δωσατε ολα τα αποδεικτικα στοιχεια που ει χατε σε βαρος τους στον εισαγ γελεα;

    Απ.: Ολα, ολα πηγαν. Ο ενας απο τα αδερφια ειχε καταδικα στει για παρομοια υποθεση. Στον εισαγγελεα τοτε ειπαμε ε μεις να εξετασει τους πληροφο ριοδοτες μας, που μας ειπαν οτι αυτοι μπαινουν στη φυτεια. Αρ νηθηκε ομως για να μην επιβα ρυνθουν οι χασισοκαλλεργη τες. Και το περιεργο ηταν οτι δυο ημερες πριν συλληφθουν οι χασισοκαλλιεργητες, οι δυο πληροφοριοδοτες μας χτυπηθη καν απο την οικογενεια στο κοινοτικο καταστημα της Οι νοης γιατι καποιος τους ενημε ρωσε.

    Να σημειωθει οτι μολις προ χθες εξακριβωθηκε απο την Διευθυνση Εγκληματολογικων Ερευνων οτι τα δακτυλικα απο τυπωματα που υπηρχαν σε κα ποια σκευη που βρεθηκαν στο χωρο της φυτειας στην Οινοη η ταν του Κων. Δημητρακοπου λου, πατερα τεσσαρων αγο ριων. Και οι πεντε ειχαν συλ ληφθει στις 4 Αυγουστου, αλλα αφεθηκαν λευθεροι χωρις πε ριοριστικους ορους απο τον κ. Κουλη γιατι δεν προεκυψαν εις βαρος τους αποχρωσες εν δειξεις .

    Ερ.: Γιατι κατα τη γνωμη σας ο εισαγγελεας δεν τα ελαβε ολα αυτα υποψιν του;

    Απ.: Να σας πω με δυο λογια. Οταν ο κυριος αυτος πηγαινει στο μπαρ του Πανουτσοπουλου η στο πανηγυρι στο Χαβαρι, σπαει πιατα και χορευει με αυ τους... Ο εισαγγελεας εχει πολ λες φορες βρεθει τα βραδια να κανει παρεα με χασισοκαλ λιεργητες. Πως λοιπον οταν αυ τοι θα συλληφθουν αργοτερα θα τους δικασεις με αντικειμε νικοτητα; Κανενας δεν ειπε οτι χρηματιζεται η οτι κανει χρηση χασις. Μπορουμε ομως να ανα ρωτηθουμε πως ειναι δυνατο να κανει τετοιες παρεες και την αλλη ημερα να δικαζει αντικει μενικα.

    ...Απο εκει και περα ολα αυ τα τα παραδειγματα που εχου με εδω, δειχνουν οτι υπαρχει α νιση μεταχειριση μεταξυ Πυρ γου και Αμαλιαδας. Οποιος παει στον εισαγγελεα Πυργου, εφαρμοζεται κανονικα ο νο μος. Οποιος ομως παει εκει (στην Αμαλιαδα), εκει το ξε ρουν απο την προηγουμενη οτι ο ταδε θα αποφυλακιστει γιατι εκεινος δεν προφυλακιζει.

    Υπαρχει στην Βαρδα ενας ανθυπαστυνομος ονοματι Πα νουτσος. Να πας να τον βρεις. Ηταν στην Ασφαλεια Αμαλια δας και εφυγε πριν πεντε μηνες γιατι ενιωσε αηδια.

    Και δικηγορος

    Ερ.: Καποιες πληροφοριες α ναφερουν οτι ολες τις υποθε σεις για τους χασισοκαλλιερ γητες τις αναλαμβανει παντα ε νας δικηγορος που ονομαζεται Θεοδωρακοπουλος.

    Απ.: Ναι και απο ο,τι ξερω γι αυτον εχει κανει αναφορα και ο Δικηγορικος Συλλογος Αμα λιαδας.

    Ιδιαιτερα αποκαλυπτικος για την δραση του συγκεκριμενου εισαγγελεα ειναι και ο προε δρος του Δικηγορικου Συλ λογου Αμαλιαδας Ευαγγ. Μπουρος που μιλησε στην Ε :

    ...Τις νυχτες συχναζει σε μπαρ και μεθοκοπαει μεχρι το πρωι. Οι παρεες του ειναι κατι παραπανω απο υποπτες και οι συναναστροφες του με παρα νομους συχνες. Πραγματι υ παρχει μια ευνοια στις υποθε σεις που αναλαμβανει ο φιλος του δικηγορος Θεοδωρακο πουλος ο οποιος ισως τον εκ μεταλλευεται. Για το θεμα πα ντως στις αρχες του 1995 ενημε ρωθηκαν γραπτως και προφο ρικως ο αντεισαγγελεας του Α ρειου Παγου κ. Βολονασης κα θως και ο προεδρος εφετων κ. Καρκαλης. Ασκθηκε απ' ο,τι ξερω πειθαρχικη διωξη, εγιναν δυο φορες ανακρισεις απο το Εφετειο της Πατρας και αυτη τη στιγμη αναμενεται η απο φαση .

    Οπως μας ειπε ο κ. Μπου ρος, η εισαγγελεας Αμαλιαδας κ. Ηαιρη δεν δινει πλεον τις υποθεσεις για ναρκωτικα στον εν λογο εισαγγελεα γιατι υπαρ χει απο τον κοσμο δυσπιστια στο προσωπο του λογω των πραξεων του .

    Για 5.000 δενδρα χασις κανει λογο η Αστυνομια στην Ηλεια. Σπειρες συλ λαμβανονται, αλλα συμ φωνα με τις καταγγελιες, καποιοι απ' αυτους απο φυλακιζονται και μαλιστα ανευ περιοριστικων ορων (φωτογρ. αρχειου) 1 195.10

    Μακρη 20.8.95

    Καταγγελιες - φωτια σε βαρος του αντεισαγγελεα Αμαλια δας Ιωαννη Κουλη για τον πε ριεργο τροπο που χειριζεται υποθεσεις χασισοκαλλιερ γητων κανει στην Ε ανωτε ρος αξιωματικος της Αστυνο μιας: Υπαρχει προβλημα με τις αποφυλακισεις , τονιζει. Την ιδια στιγμη ο προεδρος του Δικηγορικου Συλλογου Α μαλιαδας Ευαγ. Μπουρος τον καταγγελλει για αναρμοστη συμπεριφορα σε εισαγγελικο λειτουργο. Για την περιπτωση του εχει ενημερωθει και η Ει σαγγελια του Αρειου Παγου. ΣΕΛ. 17.

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ Φ. 20-8-95

    [15] Εκλογες με λιστα θελει ο Εβερτ

    Πολλα εξαρτα η ηγεσια της Ν.Δ. απο ενδεχομενη αλλαγη του ε κλογικου νομου. Πρωτο και σο βαροτερο, αν η κυβερνηση προχωρησει σε αλλαγη εστω και ορισμενων διαταξεων του εκλογικου νομου, προκυπτει για τη Ρηγιλλης θεμα προωρων εκλογων. Και δευτερο ειναι η πιθανη ισχυς της λιστας, σε ο ποιαδηποτε μορφη και εκταση. Στο θεμα αυτο η ηγεσια της Ν.Δ. εκτιμα πως θα ειναι ευ χης εργον , γιατι θα δωσει λυ ση και στα εσωκομματικα προ βληματα που αντιμετωπιζει.

    Συμφωνα με τις υπαρχουσες πληροφοριες στο στρατοπεδο της αξιωματικης αντιπολιτευ σης, ο Ανδρεας Παπανδρεου θα προχωρησει εστω και σε με ρικη αναμορφωση του εκλογι κου νομου. Και κατα πασαν πι θανοτητα θα επιβαλει τη λιστα. Ο Μ. Εβερτ δεν θα αντιδρασει στην περιπτωση αυτη, γιατι με το οπλο της λιστας μπορει να ε πιβαλει τους δικους του βου λευτες και να εξαφανισει τους μητσοτακικους . Κι αυτο ει ναι κατι που, οπως εκτιμαται στη Ρηγιλλης, του λυνει και το μετα των εκλογων προβλημα, σε περιπτωση ηττας του. Δηλα δη δεν θα τον εξαναγκασουν σε παραιτηση οι βουλευτες, αφου θα ειναι δικοι του.

    Βεβαια ολα τα προηγουμενα ειναι σχεδια βασισμενα στις ε νεργειες του Ανδρεα Παπαν δρεου. Πραγμα που σημαινει οτι μπορει και να μην ευοδω θουν. Ετσι, στη Ν.Δ. εξεταζουν παραλληλα τροπους αποτροπης οποιωνδηποτε κινησεων αμ φισβητησης του αρχηγου με ε νισχυση του κυρους του και επι θετικη αντιπολιτευτικη πολιτι κη. Ο Μ. Εβερτ θα δωσει τα νεα δειγματα της αντιπολιτευτι κης του πολιτικης στη Θες σαλονικη κατα τις 14-16 Σεπτεμ βριου. Εκει θα μιλησει για την οικονομικη του πολιτικη και θα παραθεσει προτασεις αντιμε τωπισης των προβληματων. Και θα παρουσιασει ενα υπευθυ νο προσωπο στο δοκιμαζομενο απο αναξιοπιστια και ανευθυ νοτητα πολιτικο γιγνεσθαι , ο πως λενε οι συμβουλοι του.

    Αγγελοπουλου

    Ο στρα !τηγος... ΠΡΕΠΕΙ να ενεργοποιηθουν τα μελη της κυβερνησης για να αυξησουν την αποδοτι κοτητα τους . Η επισημανση αυτη δεν προερχεται απο κανενα πολιτικο παρατη ρητη, αλλα απο τον ιδιο τον Πρωθυπουρ γο. Και γι' αυτο αποκτα ιδιαιτερη αξια. ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ καιρο ο κ. Α. Παπαν δρεου μας εχει συνηθισει σε τετοιες απο στασιοποιημενες δηλωσεις. Συχνα δινει την εντυπωση πολιτικου παρατηρητη που κρινει και σχολιαζει τις πραξεις και τις παραλειψεις της κυβερνησης. Ως εαν να μην ηταν ο ιδιος ο προεδρος αυτης της κυ βερνησης. ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ, η δηλωση του, που εγινε κατα τη διαρκεια των διακοπων του στην Ελουντα, δεν παυει να εχει την αξια της. Μονο που παρομοιες δηλωσεις εχει κανει ο Πρωθυπουργος κι αλλες φορες. Περυσι, μετα τον ανασχηματισμο ειχε εκφρασει την επιθυμια, η κυβερνηση πρεπει να α ποκτησει φτερα . ΑΛΛΑ κοντευει να κλεισει δυο χρονια στην εξουσια και τα φτερα δεν φαινονται που θενα. Οι υπουργοι, οι περισσοτεροι εστω, δεν εχουν ενεργοποιηθει επαρκως και πρεπει να αυξησουν την αποδοτικοτητα τους συμφωνα με τον ιδιο τον Πρωθυ πουργο. ΑΛΛΑ ΤΟ ερωτημα ειναι: Μηπως θα πρε πει πρωτος απ' ολους να ενεργοποιηθει ο ιδιος ο Πρωθυπουργοσ; Μηπως ο ιδιος ει ναιαναγκη να αυξησει την αποδοτικοτητα του; Ασφαλως, ναι! ΑΣ ΜΗ ΓΕΛΙΟΜΑΣΤΕ. Μπορει ο κ. Κα τσιφαρας να μας διαβεβαιωνει οτι ο στρατηγος ειναι εδω , αλλα οι στρατηγοι δειχνουν την αξια τους στο πεδιο της μα χης και οχι μονο στα ερμητικως κλειστα δωματια των ασκησεων επι χαρτου. Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ελεγχει καθημερινως το στρατευμα, με προσωπικες επιθεωρησεις, καλει σε συνεργασια τους επιτελεις του και κανει τακτικα συσκεψεις μαζι τους οχι καθε εξαμηνο. ΕΠΙΣΗΣ, ο στρατηγος περιοδευει συχνα στις μοναδες και ακουει με τα ιδια του τ' αυτια τα παραπονα των στρατευμενων. Δεν περιμενει απο μερικους μυστικο- συμβουλους η απο τους στενους συγγενεις του να μαθει τι γινεται στο στρατευμα, τι αναγκες υπαρχουν και ποιος αξιωματικος δεν κανει η κανει σωστα τη δουλεια του. ΤΕΛΟΣ, ο στρατηγος κανει και καμια επι σκεψη στους στρατηγους ξενων δυνα μεων, ανταλλασσει αποψεις, πληροφορει ται για τι διαθεσεις τους και προβαλλει και τις θεσεις του δικου του στρατευμα τος. ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ φανταζομαστε θα εννοει και ο κ. Κατσιφαρας τον ρολο του στρατηγου, που μπορει να ειναι εδω, αλλα καλο θα ει ναι να βρισκεται παντου. Διαφορετικα, το επιτελειο δεν προκειται να αποκτησει φτερα και οι στρατευμενοι θα μουρμουρι ζουν ειρωνικα, Φτερα ειναι αυτα η που πουλα; και ο εχθρος θα χαιρεται χαραν μεγαλην, βεβαιως...

    Παπαδοπουλου Μαρια

    [16] Αργει ο Ντομινικ, στα καρφια ο Μαλικοβιτς

    Ρεπορταζ: ΔΗΜ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙ ΝΙΔΗΣ

    Θα πρεπει να περιμενουν λιγο α κομα οι φιλοι του Παναθηναι κου, για να υποδεχθουν τον Ντομινικ Ουιλκινς!

    Ο Αμερικανος ασος δεν θα φτασει τελικα στην Αθηνα πριν απο τις 28 Αυγουστου, με πιθα νοτερη ομως ημερομηνια αφι ξης την 1η Σεπτεμβριου. Παρα το γεγονος οτι την Παρασκευη, που εφτασε το λετερ οφ κλια ρενς του παικτη στην ΕΟΚ, οι υπευθυνοι του Παναθηναικου υποστηριζαν οτι ο Ντομινικ θα ειναι στην Ελλαδα, το αργοτε ρο μεχρι την ερχομενη Πεμπτη, τα πραγματα αλλαξαν...

    Οι υποχρεωσεις που εχει ο παικτης στις ΗΠΑ, λογω των ε πιχειρησεων του, αλλα και κα ποιων καμπ... για παιδια, τον κρατουν προς το παρον εκει. Κατι που οπωσδηποτε δημιουρ γει προβληματα στον Μποζι νταρ Μαλικοβιτς αφου δεν θα εχει τον Ουιλκινς στη διαθεση του, ουτε στο πρωτο σταδιο της προετοιμασιας, ουτε - οπως ολα δειχνουν- και στο τουρ νουα του Βελιγραδιου, οπου μαλλον δεν θ' αγωνιστει (λο γω... εθνικοτητας) και ο Στο γιαν Βρανκοβιτς.

    Παντως τα θεματα διαμονης του Ουιλκινς στη χωρα μας, προχωρουν προς της διευθετη ση τους! Η γυναικα του Νικολ... περιοδευσε χθες στα μισα βο ρεια προαστια παρεα με τον μανατζερ του Ντομινικ, Γιαννη Ταρκα και τον Ντειβιντ Στερ γακο, προκειμενου να επιλε ξουν το σπιτι που θα μεινει η οι κογενεια. Σημερα το προγραμ μα περιλαμβανει Φιλοθεη και Ψυχικο!

    Κατα τ' αλλα η προετοιμασια του Παναθηναικου συνεχιζεται στο Χενταγιε της Γαλλιας, με πολυ τρεξιμο, ασκησεις φυσι κης καταστασης και λιγο μπα σκετ. Την ερχομενη Πεμπτη, οι πρασινοι θα αναχωρησουν για την Ισπανια, οπου την Πα ρασκευη θα αντιμετωπισουν την Μπανταλονα. Στη συνεχεια θα παρουν μερος σε δυο μεγα λα τουρνουα, επι ισπανικου ε δαφους και μετα θα ταξιδε ψουν στο Βελιγραδι...


    [Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.11 run on Tuesday, 22 August 1995 - 19:58:44