Eleyqerotypia 29/08/95

From: Georgios Vetoulis <vetoulis@pppl.gov>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

Subject: Eleyqerotypia 29/08/95

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Τα Κεντρα Υγειας

  • [2] Στο... μιλητο

  • [3] Φλωρινιωτικα

  • [4] Συναδελφικα

  • [5] Κυκλαδες: Αν αρρωστησεις απογευμα, κανε ...ταμα

  • [6] Λυπουμαι...

  • [7] Αλβανικες πισινες

  • [8] Ενας Προεδρος...

  • [9] Ινφο-σελιδα

  • [10] Ποτε μη λες...

  • [11] Αφωνος ο Εβερτ

  • [12] Το σοκ της στεγης

  • [13] Τι θα γινει κ. Θ. Παγκαλε;

  • [14] Γιαβας-γιαβας

  • [15] Τραγουδια φωτιας...

  • [16] Αστεγα τα Βραβεια Ωναση

  • [17] Ανοιξαν και στην Ελλαδα τα Ωινδοως 95


    [1] Τα Κεντρα Υγειας

    Εφη Λαμπρη

    Παραλληλα, θα πρεπει να εξεταστει η δυνατοτητα ενι σχυσης των Κεντρων Υγειας στα εφτα μεγαλα νησια με για τρους ειδικοτητων, που θα μπορουν να αντιμετωπισουν περισσοτερα περιστατικα και να εκτιμησουν ορθοτερα τη σοβαροτητα τους.

    Τελος, κατεληξε η κ. Παπα ζωη, θα πρεπει να εξεταστει και η υποβοηθηση της εκτιμη σης των περιστατικων απο τους γιατρους των αγροτικων ιατρειων, με την αξιοποιηση μεθοδων οπως η τηλε ιατρικη.

    Το προβλημα της ιατρικης καλυψης αποτελει μια ιδιαιτε ροτητα πολυ διαφορετικη απο τις αλλες, επισημανε στην εκ δηλωση και ο καθ. Χαρ. Ρους σος, διευθυντης στη

    ΜΕΘ του Ευαγγελισμου . Εχουν γι νει βελτιωσεις και προσπαθει ες, συνεχισε, αλλα δεν υπαρ χει καμια αμφιβολια οτι η υ γεια αυτου του πληθυσμου υ πολειπεται του πολιτη της Α θηνας η αλλων μεγαλων επαρ χιακων πολεων.

    Συμφωνα με τον κ. Ρουσσο, το ολο θεμα πρεπει να μπει σε μια οργανωμενη προσπαθεια αντιμετωπισης του, περα απο τις οποιες πολιτικες αντιπαρα θεσεις.

    Στη συνεχεια, μιλωντας ο υ πουργος Υγειας Δημητρης Κρεμαστινος, εκανε εναν α πολογισμο των ενεργειων της τελευταιας διετιας, ενω ανα φερθηκε και στα σχεδια του υ πουργειου για την επομενη.

    Το μεγαλο προβλημα, εξη γησε, ειναι να καταλαβουμε πρωτα οτι ολα τα πραγματα ε χουν ενα οριο και η πληροφο ρηση απο μη ειδικους κανει παντα κακο.

    Στο σημειο αυτο ο υπουρ γος εκανε αναφορα στα ΜΜΕ (με αφορμη την καλυψη προ σφατων σχετικων γεγονοτων), τα οποια εχουν μια αγωνια, ο πως ειπε, να ενημερωσουν τον κοσμο, αλλα απο αυτη την ενη μερωση λειπουν οι εμπειρο γνωμονες.

    Προσθεσε, μαλιστα, χαρα κτηριστικα οτι ενω δοθηκε το σο μεγαλη δημοσιοτητα στο προσφατο περιστατικο που στοιχισε τη ζωη σ' ενα 16αχρο νο παιδι απο τη Λερο, δεν α ναφερθηκε οτι καθημερινα, τους καλοκαιρινους μηνες, γι νονται 10-15 αερομεταφορες που κυριολεκτικα σωζουν ζωες. Το υπουργειο, προσθε σε, εχει μεριμνησει ωστε η με ταφορα να γινεται με πληρες, ειδικευμενο προσωπικο, ενω με ειδικο νομο εχουν ασφαλι στει οι γιατροι που συνο δευουν τις πτησεις.

    Καθε χρονο, τονισε, θα ε χουμε -συμφωνα με το προ γραμμα του υπουργειου- και περισσοτερες και καλυτερες πτησεις για την αμεση μετα φορα ασθενων απο τα νησια.

    Μιλωντας γενικοτερα για την αναπτυξη της προνοσοκο μειακης φροντιδας, ο κ. Κρε μαστινος επισημανε την τοπο θετηση ειδικα εκπαιδευμενου προσωπικου σε ολα τα ασθε νοφορα του ΕΚΑΒ, το οποιο επεκταθηκε και σε αλλες εξι πολεις της χωρας, επεκταση που θα συνεχιστει και την ερ χομενη διετια.

    Για το θεμα της αερομετα φορας απο τα νησια, ο υπουρ γος μιλησε για την αναγκη κα ταργησης της αερο υγειονο μιας, ωστε να ερχονται κατευ θειαν τα ελικοπτερα, χωρις περιπλοκες διαδικασιες ε γκρισεως για να κινητοποι ηθουν.

    Το σημαντικο ομως, οπως ειπε, ειναι με τη σωστη ενημε ρωση και τη βελτιωση των δρομων να εχουμε οσο το δυ νατον λιγοτερους τραυματιες.

    Σημερα τα ατυχηματα, κυ ριως τα τροχαια, αποτελουν την πρωτη αιτια θανατου νεων ανθρωπων, επισημανε στην εκδηλωση ο καθ. Αντ. Κοντα ρατος, γενικος διευθυντης του Ωνασειου Καρδιοχειρουρ γικου Κεντρου.

    Ο πολυτραυματιας, προ σθεσε, θα πρεπει να μεταφε ρεται με ταχυτητα και αποτε λεσματικοτητα σε κεντρο πε ριθαλψης, με το οποιο πρεπει να υπαρχει δυνατοτητα αμε σης επικοινωνιας.

    Η στρατηγικη που πρεπει να ακολουθηθει, οπως υπο στηριξε ο Κ. Κονταρατος, ει ναι:

    Να μελετηθουν οι στατιστι κες.

    Να γενικευτει η ενισχυο ποιηση σταδιακα βασει σχε διου.

    Να ανασυρθει και να μπει σε εφαρμογη η σχετικη μελετη του ΚΕΣΥ.

    Να χρησιμοποιηθουν τα κονδυλια του ειδικου φορου Γεννηματα για τη χρημα τοδοτηση του ολου προγραμ ματος.

    Τα ελικοπτερα δεν μπορουν να πε ταξουν τη νυχτα. Οσες πτησεις γι νονται, πραγματοποιουνται απο στρατιωτικα ελικοπτερα με ευθυ νη των πιλοτων τους (φωτογ. αρ χειου)

    Δ. Κρεμαστινος: Καθε μερα το κα λοκαιρι γινονται 10-15 αερομετα φορες

    Ε. Παπαζωη: Να αξιοποιηθουν με θοδοι οπως η τηλε ιατρικη για την εκτιμηση των περιστατικων

    Μαρια Αυγερινου 28/8

    [2] Στο... μιλητο

    Για την ταλαιπωρια που υπε στησαν 100 επιβατες δυο καθυ στερημενων πτησεων της Ο λυμπιακης οταν οι υπευθυνοι της Υπηρεσιας Πολιτικης Αε ροποριας εκλεισαν τα μεσανυ χτα του Σαββατου το αεροδρο μιο Σαντορινης, ακολουθωντας το ωραριο, μπορειτε να διαβα σετε ρεπορταζ σε αλλη σελιδα. Εκει θα δειτε και τη δηλωση υ πευθυνου της Ολυμπιακης οτι η ΥΠΑ δεν απαντα ποτε ε πισημως αν δινει η οχι παρατα ση ωραριου και ολα γινονται στο... μιλητο . Το παραξενο ειναι οτι χθες το βραδυ, που η Ο.Α. ζητησε και παλι παρα ταση, ηλθε ως εκ θαυματος επι σημως και εγγραφως η θετικη απαντηση. Και ποιος ο λογος της επισημοτητασ; Θα μπορου σε ισως να αναζητηθει στην πα ρουσια του υπουργου Εθνικης Οικονομιας, ο οποιος - οπως και αλλοι αξιωματουχοι - βρι σκοταν χθες στο νησι και επρε πε να επιστρεψει...

    Α.Χ.

    [3] Φλωρινιωτικα

    Δεν σηκωσαν μαυρες σημαι ες, αλλα εκλεισαν τα καταστη ματα τους πολλοι εμποροι της Φλωρινας τη μερα της διημερι δας για τα Βαλκανια.

    Θελουμε να το μαθουν οτι το εμπαργκο δημιουργει σε μας το μεγαλο προβλημα κι οχι στην αλλη πλευρα , ειπε ο εμπορι κος κοσμος.

    Ηταν γι' αυτους μια ευκαι ρια ν' ακουστει το προβλημα τους παντου. Κατανοω πληρως την κινηση τους , παρατηρησε ο Γιωργος Λιανης, που κινησε ολες τις δυναμεις για να απο τρεψει αυτη την απεργια.

    Στη Φλωρινα και τη μερα της απεργιας των εμπορων λει τουργησαν τα ξενοδοχεια (με 100% πληροτητα), τα σουπερ μαρκετ μεγαλα και μικρα κι οι ταβερνες, ετσι ωστε κανεις να μη μεινει νηστικος. Ηταν ανοι χτα κι αλλα καταστηματα, αλ λων κατηγοριων.

    Το προβλημα, παντως, ειναι υπαρκτο.

    Λας.

    [4] Συναδελφικα

    Τιμω αυτες τις εκδηλωσεις απο τη μερα που αρχισαν. Ει ναι πια θεσμος και προσφε ρουν μεγαλη υπηρεσια στη Φλωρινα , δηλωσε ο βουλευτης της Νεας Δημοκρατιας Θοδω ρος Κασσιμης, τιμωντας ουσια στικα τον Γ. Λιανη και αφου ει χε εκδηλωθει η εναντιον του ε πιθεση απο τον τοπικο βουλευ τη της παραταξης του Χ. Παπα θανασιου. Κι ο Λιανης:

    Ειναι απο τους λιγους αν θρωπους που τιμησαν και τι μουν τη Φλωρινα κι ο λαος αυ της της περιοχης τον αγαπα. Γνωριζα για τις αντιδρασεις του κ. Παπαθανασιου, γι' αυτο και του προτεινα να 'ρθει μετα την αναχωρηση της κυριας Πα πανδρεου, για να μην εχει προ βληματα.

    Φιλοφρονες κουβεντες μετα ξυ δυο παλιων συναδελφων στη δημοσιογραφια, η δυο εκπρο σωπων του εθνους με τις ιδιες ι δεεσ;

    ΓΚΟΥΤΗΙΟΥ 27/8/95

    [5] Κυκλαδες: Αν αρρωστησεις απογευμα, κανε ...ταμα

    ΤΑ 22 απο τα 24 νησια παραμε νουν ακαλυπτα για εκτακτες α ναγκες αερομεταφορας

    ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ Της απεσταλμενης μας ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

    Ακαλυπτα παραμενουν κα θημερινα για εκτακτες α ναγκες αερομεταφορας - απο το απογευμα μεχρι το πρωι - 22 απο τα 24 νη σια των Κυκλαδων.

    Επισης, απο τα νησια αυτα μονο η Συρος διαθετει δευτε ροβαθμια περιθαλψη, επτα νη σια καλυπτονται πρωτοβαθμια απο Κεντρα Υγειας (Ανδρος, Τηνος, Μυκονος, Παρος, Να ξος, Θηρα, Μηλος) και τα υπο λοιπα δεκαεξι νησια καλυπτο νται απο περιφερειακα ια τρεια, τα οποια στελεχωνουν οι γιατροι που κανουν το αγροτι κο τους. Τα περισσοτερα απο τα νησια αυτα καλυπτονται α ποκλειστικα απο το ΕΣΥ.

    Τα παραπανω επισημανε προχθες στη Σαντορινη η υφυ πουργος ΠΕΧΩΔΕ-βουλευτης Κυκλαδων Ελισαβετ Παπαζωη κατα τη διαρκεια ειδικης εκ δηλωσης για την επειγουσα ια τρικη στα νησια των Κυκλαδων, που πραγματοποιηθηκε προ χθες στο Συνεδριακο Κεντρο Φηρων του Πετρου Νομικου.

    Τους θερινους μηνες το προ βλημα γινεται οξυτερο, προ σθεσε η κ. Παπαζωη, καθως τα νησια δεχονται μεγαλο αριθμο επισκεπτων, που σε ορισμενες περιπτωσεις φτανει ακομη και το ενα εκατομμυριο ατομα. Αυ το σημαινει μεγαλυτερη κυκλο φορια, ιδιως με δικυκλα και αυ ξημενο αριθμο τροχαιων ατυ χηματων.

    Προσπαθεια

    Η κ. Παπαζωη χαρακτηρισε συστηματικη την προσπαθεια που καταβαλλεται απο το υ πουργειο Υγειας για την πλη ρεστερη δυνατη καλυψη των Κεντρων Υγειας, με προσφατες προκηρυξεις θεσεων ιατρικου και νοσηλευτικου προσωπικου. Ομως τονισε οτι εμφανιζεται ο ξυμενο το προβλημα της αντι μετωπισης επειγοντων περι στατικων, η αντιμετωπιση των οποιων επιβαλλει τη μεταφορα των ασθενων στην πρω τευουσα.

    Το σοβαρο αυτο προβλημα, συνεχισε, αντιμετωπιστηκε με ενα προγραμμα κατασκευης ε λικοδρομιων, καταλληλων για νυχτερινες πτησεις στα περις σοτερα νησια, καθως και με την αγορα δυο ελικοπτερων νυχτας απο τα ΜΟΠ Αιγαιου για την καλυψη των αναγκων των νη σιωτικων συμπλεγματων Δωδε κανησου και Κυκλαδων.

    Παρα το γεγονος οτι τα πε ρισσοτερα απο αυτα τα ελικο δρομια ειναι ηδη κατασκευ ασμενα προ πολλου, συμφωνα με τις τεχνικες προδιαγραφες του υπουργειου Εθνικης Αμυ νας, περιφραγμενα και ηλε κτροφωτισμενα, τα δυο ελικο πτερα νυχτας δεν εκπληρωνουν την αποστολη τους.

    Αυτο, εξηγησε η κ. Παπα ζωη, οφειλεται στο γεγονος οτι η Ολυμπιακη Αεροπορια δεν επιτρεπει στα ελικοπτερα τις νυχτερινες πτησεις επειδη δεν διαθετει πληρωματα για το σκοπο αυτο, ενω το ενα απο τα δυο ελικοπτερα εχει ηδη κατα πεσει σε ασχετη αποστολη.

    Ακομη και οι νυχτερινες πτη σεις που πραγματοποιηθηκαν, εγιναν με στρατιωτικα ελικο πτερα και με προσωπικη ευθυ νη των πιλοτων.

    Ετσι, τα νησια των Κυκλα δων παραμενουν ακαλυπτα απο αερομεταφορα μετα τη δυ ση του ηλιου. Ελικοπτερα και αεροπλανα δεν προσγειωνο νται μετα τις 4.00 το απογευμα ουτε και στα τεσσερα (Παρος, Μηλος, Ναξος, Συρος) απο τα εξι αεροδρομια των Κυκλαδων.

    Ακομη και οταν το περιστα τικο που χρειαζεται αμεση αε ρομεταφορα δεν συμβει νυχτα, παρουσιαζεται ιδιαιτερα εντο νο το προβλημα της πολυωρης καθυστερησης στην αφιξη του ελικοπτερου, η οποια, οπως ε πισημανε η κ. Παπαζωη, οφει λεται σε δυο λογους:

    Τις πολλαπλες διαδικασιες στις οποιες καταναλωνεται πο λυτιμος χρονος.

    Το γεγονος οτι συχνα δεν υ παρχει διαθεσιμο ελικοπτερο, καθως η Ολυμπιακη τα χρη σιμοποιει και για αλλους λο γους, περα απο αυτους για τους οποιους αγοραστηκαν.

    Οπως υποστηριξε η κ. Παπα ζωη, θα πρεπει επισης να διε ρευνηθει κατα ποσον απαιτει ται πραγματι η μεταφορα ολων των περιστατικων, οταν στα δε καεξι νησια η εκτιμηση γινεται απο τους αγροτικους γιατρους.

    Παπαδοπουλου Μαρια

    [6] Λυπουμαι...

    Πως νιωθετε κυριε Προεδρε που γινεσθε επιτιμος δημοτης σε νησια με εντονη υπογεννητικοτητα; , ρωτησε τον Προεδρο της Δημοκρατιας Χιωτης δημοσιογραφος το Σαββατο το πρωι, μολις ο κ. Στεφανοπουλος εφθασε στο νησι.

    Νιωθω, κυριε μου, του απαντησε, οτι δεν μπορω να κανω τιποτα για να αυξησω τη γεννητικοτητα !

    Σ.ΜΠΑ.

    [7] Αλβανικες πισινες

    Σε ενα πολυ ενδιαφερον τηλεοπτικο ρεπορταζ του Σταρ , για τις πισινες που χτιζονται στο Λαγονησι, ειδαμε και κατι που δεν το ξεραμε. Οι ερ γατες που τις φτιαχνουν ειναι Αλβανοι.

    Ελπιζουμε, τουλαχιστον, οι Αλβανοι που χτιζουν την πισινα του σοσιαλιστη Πρωθυπουργου μας, να ειναι ασφαλι σμενοι στο ΙΚΑ και να παιρνουν το νο μιμο ημερομισθιο.

    Λαθραιες πισινες μπορει να ανεχο μαστε, αλλα οχι και οικοδομους λα θρομεταναστες να δουλευουν για τον Πρωθυπουργο μας. Παει πολυ...

    Χ.Ψ.

    [8] Ενας Προεδρος...

    Επι μια ωρα εκανε βολτες το αερο πλανο του Προεδρου της Δημοκρατιας Κ. Στεφανοπουλου, επανω απο τη Μυ τιληνη, πριν προσγειωθει στο ποδο σφαιρικο γηπεδο του Μολυβου. Ο Προεδρος ηθελε να δει απο ψηλα την Αγιασο, το Πλωμαρι, την Ερεσο, το λι μανι. Και οταν καποιος του παρατηρη σε οτι θυσιαζε ετσι τη μεσημβρινη του αναπαυση, απαντησε:

    Αξιζει το κοπο να χασεις τον υπνο σου για να γνωρισεις τη γη του Ελυτη .

    Οσο πιο πολυ σας ανακαλυπτουμε, τοσο πιο πολυ σας σεβομαστε κ. Προε δρε...

    Φρ.Γ.

    [9] Ινφο-σελιδα

    210 επισκεψεις δεχτηκε χθες -πρωτη μερα επισημης παρουσιας της στο Ιντερνετ- η πειραματικη ηλεκτρονικη σελιδα του Ινφο της Κυριακατικης Ελευθεροτυπιας (ο μετρητης της σε λιδας μεσα σε τρεις μερες ειχε φτασει στον αριθμο 320).

    Οι αναγνωστες εχουν την ευκαιρια να διαβαζουν εκει, καθε Σαββατο, πε ριληψη των θεματων του Ινφο που θα κυκλοφορησει την επομενη, ενω στα διακα θα βρισκουν εκτεταμενα τμημα τα των προηγουμενων φυλλων - πολυ συντομα και του τρεχοντος. Αυτη τη στιγμη, στη σελιδα του Ιντερνετ υπαρ χουν ολα τα δημοσιευματα του Αντι- Ινφο , της αιρετικης στηλης που ασκει σκληρη κριτικη στις κυριαρχες απο ψεις του χωρου των νεων τεχνολογιων. Επισης, οι αναγνωστες εχουν τη δυνα τοτητα να τοποθετουν το ονομα τους στην ταχυδρομικη λιστα της σελιδας. Μεχρι χθες βραδυ ειχαν εγγραφει 30 προσωπα: 23 απο την Αθηνα, 3 απο τη Θεσσαλονικη, 2 απο την Κρητη, 1 απο την Πατρα και 1 απο τις ΗΠΑ.

    Και να σκεφτει καποιος οτι προκει ται για τα πρωτα -πειραματικα- βημα τα της Ε στο δικτυο, στη διευθυν ση ηττπ://εγνατια.εε.αθτη.γρ/θσδαμ/ ινφο/.

    ΧΑΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ 27.08.1995

    [10] Ποτε μη λες...

    Ξεκουραζοταν στο Πικερμι ο Μ. Εβερτ οταν χτυπησε το τηλεφωνο για να του πουν πως ο Κ. Μητσοτακης σχεδιαζει να τον αφησει με την εν αναμονη πρωθυπουργια στο χερι. Ηταν μαλλον ησυχος ο Μ. Εβερτ πριν απο το τηλεφωνημα. Ολα πηγαινουν καλα, πιστευε. Το τηλεφωνημα ομως εφερε τουμπα τα παντα. Αποστασιοποιημενος απο τις δυο πλευρες, παραγοντας της Ν.Δ. μας ελεγε: Ο Μητσοτακης θα κανει τον Εβερτ να χασει τον υπνο του. Δεν θα τον αφησει να ησυχασει. Οσο βλεπει οτι στο ΠΑΣΟΚ κυριαρχει ο Ανδρεας Παπανδρεου και η Δημητρα Λιανη, νιωθει οτι δικαιουται να κυριαρχησει κι αυτος στο αντιπαλο στρατοπεδο. Εξαλλου, πηγαινουν σετακι στην πολιτικη μας σκηνη. Πως το λενε αυτο; Στην πολιτικη μην πεις ποτε ποτε . Κ.Κ. Εκδιδονται-(ξε)πουλιουνται... Κοντευει να κλεισει μηνας και οι εγκυροι κυριακατικοι Ταιμς του Λονδινου ακομα να καταδεχθουν να δημοσιευσουν την επιστολη που τους απηυθυνε ο ΕΟΤ Λονδινου, σε απαντηση του δυσφημητικου για την Ελλαδα δημοσιευματος τους, με τις καταγγελιες ανωνυμης αγγλικης οικογενειας, απο τις διακοπες τους στη χωρα μας. Αλλα, ουτε και εχουν καταδεχθει να δωσουν στοιχεια γι' αυτην τη μυστηριωδη οικογενεια. Ειναι γνωστο οτι ο υπουργος Τουρισμου Νικος Σηφουνακης κατεφυγε τελικα στην επιτροπη δεοντολογιας του βρετανικου Τυπου, απ' οπου, ομως, επισης δεν πηρε απαντηση. Τετοια περιφρονηση προς τις επισημες αρχες μιας χωρας απο μια εφημεριδα θα ηταν αδιανοητη βεβαια απο τον μη... εγκυρο ελληνικο Τυπο. Αλλα ολ' αυτα ενισχυουν τις υποψιες οτι το δημοσιευμα ηταν στημενο, για να χτυπηθει ο τουρισμος μας. Και επιβεβαιωνουν, ισως, αυτο που κυκλοφορει διεθνως: Οτι μερικες εγκυρες βρετανικες εφημεριδες εκδιδονται μεν στο Λονδινο, αλλα πουλιουνται στο εξωτερικο. Σ.

    Σπυριδουλα

    [11] Αφωνος ο Εβερτ

    Η ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ δηλωση Μητσοτακη περι πρωθυπουρ γιας προκαλεσε ταραχη και α νησυχια στη Ρηγιλλης για τη σημερινη ηγεσια της Ν.Δ. Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΩΛΕΤΣΗ

    Ο Κ. Μητσοτακης εκανε χθες τον Μ. Εβερτ να χα σει για πολυ καιρο τον υ πνο του. Με μια αιφνιδια στικη και για τα δυο αντι μαχομενα στρατοπεδα δηλωση, που στους μεν εβερτικους προκαλεσε προσθετη ανησυχια, δυ σφορια κι αναστατωση, στους δε μητσοτακι κους προσεδωσε ελ πιδες και τους αναθαρ ρηνε, εθεσε θεμα... πρω θυπουργιας του.

    ...Ειχα υποσχεθει οτι θα ερχομουνα ως πρωθυπουργος. Ειναι αληθεια πως δεν μπορε σα να 'ρθω. Αλλα ελπιζω οτι θα ξαναρθω. Εχει ο καιρος γυρι σματα .

    Με αυτα τα λογια και εν με σω συνθηματων Μητσοτα κης-Μητσοτακης , ο επιτιμος της ΝΔ, μιλωντας στα εγκαινια του μουσειου που ο ιδιος θεμε λιωσε στο χωριο Μυρτια, του νομου Ηρακλειου, τορπιλισε την ηρεμια στη ΝΔ. Αναστατω σε τον υπνο του Μ. Εβερτ. Και δημιουργησε ενα νεο πολιτικο σκηνικο.

    Αν και αργοτερα, ο Κ. Μη τσοτακης, οταν ρωτηθηκε συ γκεκριμενα αν θετει θεμα ηγε σιας στη Ν.Δ., το απεκλεισε κα τηγορηματικα, το θεμα πρωθυ πουργιας που εθεσε στη Μυρ τια παραμενει. Καθως το βρα δυ αρνηθηκε να πει περισσοτε ρα στην ερωτηση αν εννοει, ως πρωθυπουργος, αρκουμενος στη φραση:

    Ο,τι ειχα να πω το ειπα . Και με αυτο επεισε πως ο,τι ει πε το ειπε σκοπιμως και με συ γκεκριμενο στοχο.

    Οι αντιδρασεις

    Η αντιδραση της Ρηγιλλης μετα το ξαφνιασμα ηταν:

    Το κομμα, οταν ρωτηθηκε δεν θελησε να σχολιασει τις δη λωσεις του επιτιμου προεδρου.

    Ενω οι εβερτικοι βουλευ τες επεκριναν τον Κ. Μητσοτα κη οτι ριχνει νερο στο μυλο του ΠΑΣΟΚ (Δ. Κωστοπου λος). Δινοντας ετσι και το στιγ μα της εβερτικης πλευρας.

    Και ορισμενοι αλλοι, παρα γοντες της Ρηγιλλης, ανεφεραν ανεπισημως, οτι οσα ειπε (ο Κ. Μητσοτακης) ηταν υπο την επηρεια μιας τοπικης εξαρσης και ηθελε να δειξει οτι υπαρχει κι ειναι ισχυρος. Μετα εκστομι σε κατι που του τριβελιζει το μυαλο εδω και καιρο. Ετσι για να γινει θορυβος. Να γινει πρωτο θεμα και να αποκτησει οντοτητα .

    Αντιθετα η πλευρα Μη τσοτακη , οπως ειναι φυσικο ε δινε αλλη ερμηνεια.

    Στις δημοσιες δηλωσεις τους ορισμενοι βουλευτες τον χαρα κτηριζαν χρυση εφεδρεια και υποστηριζαν οτι δεν απει λει επ ουδενι τον Μ. Εβερτ.

    Θα τον φωναξουν

    Ορισμενοι αλλοι, συμβουλοι του, ελεγαν πως οι συνθηκες που υπαρχουν με εναν Ανδρεα Παπανδρεου να σερνεται και μια πολιτικη να κατρακυλα στο βαραθρο, δημιουργουν ενα νεο σκηνικο, στο οποιο οι υγιεις δυ ναμεις θα καταλαβουν οτι για να λυθουν τα προβληματα θα πρεπει να ακουστει η αληθεια. Και την αληθεια την λεει ο Κ. Μητσοτακης. Θα τον φωνα ξουν γιατι θα δουν οτι δικαι ωθηκε. Ο Μητσοτακης δεν θε λει τη Ρηγιλλης. Αλλα το Μαξι μου .

    Ειναι σαφες πως ο Μ. Εβερτ καθολου δεν ησυχαζει με τετοι ου ειδους δηλωσεις, αντιθετα θορυβειται περισσοτερο. Κυ ριως οταν στις ομιλιες του, ο πως χθες στη Μυρτια, ο Κ. Μη τσοτακης δεν τον αναφερει κα θολου. Λες και δεν υπαρχει στην πολιτικη σκηνη.

    Ειναι προφανες οτι ο Κ. Μητσοτακης διευκολυνει το ΠΑΣΟΚ κατα τροπο θανατη φορο μας εμπιστευοταν χθες στελεχος της Ρηγιλλης.

    Καθε φορα που ο Μητσοτα κης επικοινωνει με το λαο, κα ποιοι παθαινουν πανικο, δηλω σε η Ελσα Παπαδημητριου, ενω οι Μ. Κεφαλογιαννης και Ν. Ηαφειροπουλος επισημαναν πως ο επιτιμος ειναι χρυση ε φεδρεια , αλλα δεν απειλει τον υπαρχοντα αρχηγο της Ν.Δ.

    Ο Γ. Κεφαλογιαννης τονισε πως ο Κ. Μητσοτακης δεν εν νοουσε οτι θα ξαναπαει στη Μυρτια ως πρωθυπουργος, αλ λα οταν γινει κυβερνηση η Ν.Δ.

    Δυο εκδοχες

    Συμφωνα με τα προαναφερ θεντα και τις ανεπισημες ενη μερωσεις και των δυο πλευρων της ΝΔ διαγραφονται δυο σε ναρια:

    Το πρωτο, αναφερει πως ο Κ. Μητσοτακης επιδιωκει να γινει εκ νεου αρχηγος της Ν.Δ. και να διεκδικησει την πρωθυπουρ για.

    Το δευτερο ειναι να γινουν ε κλογες, να μη βγει αυτοδυναμη κυβερνηση και να κληθει ο ι διος απο ολες τις πολιτικες πλευρες να ηγηθει για να λυσει τα προβληματα.

    Εκλογες

    Κατα την ομιλια του ο Κ. Μη τσοτακης, εδωσε συνεχεια στα οσα ειχε πει πριν απο μερικες εβδομαδες στα Χανια και κα τηγγειλε το κατεστημενο των οικονομικοεκδοτικων συμ φεροντων και το ρολο που παι ζουν στην ασκηση της πολιτι κης. Ηητησε απο ολα τα κομ ματα να απαιτησουν το γρηγο ροτερο εκλογες για να ξεκινη σει, οπως ειπε με καλες προο πτικες ενα νεο υγιες ξεκινημα για την πατριδα.

    Επετεθη κατα του Ανδρεα Παπανδρεου, τον οποιο χαρα κτηρισε αδυναμο, αρρωστο και ανημπορο και τονισε πως δεν ειναι βεβαιος αν πρεπει να ριξει τις ευθυνες στην Δημητρα Λιανη η τον Ανδρεα Παπαν δρεου, αλλα σιγουρα φταινε αυτοι που στηριζουν τη σημερι νη πολιτικη.

    Μαρια Αυγερινου 28/8

    [12] Το σοκ της στεγης

    ΛΟΓΙΚΟ ηταν, υπο καθεστως ελευθερης οικονομιας, καποτε να ληξει το καθεστως του ενοικιοστασιου και να απελευθερω θουν οι επαγγελματικες μισθωσεις. ΛΟΓΙΚΟ, επισης, ειναι, με δεδομενη μαλι στα και την οικονομικη κριση, να εκτιμη θουν ολες οι συνεπειες που θα εχει αυτη η απελευθερωση, ωστε το αναποφευκτο σοκ που θα προκληθει στην αγορα να μην ειναι ανεπαρνορθωτο. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ, πολλες επιχειρη σεις να μην αντεξουν το σοκ και να κλει σουν, οποτε θα εχουμε και νεες στρατιες ανεργων. ΤΟ ΣΟΚ γινεται πιο ισχυρο, καθως με την απελευθερωση προεκυψε και ενα νεο α προβλεπτο στοιχειο: Ειναι ο λεγομενος αερας , που ηδη ζητουν πολλοι ιδιοκτη τες απο τους υποψηφιους νεους ενοικια στες, ειτε απο τους παλιους, για την παρα ταση της μισθωσης που ληγει. ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ απο την απελευθερωση θα υ παρξουν και για τους καταναλωτες, οι ο ποιοι θα κληθουν να πληρωσουν την αυξη ση του λειτουργικου κοστους πολλων εμ πορικων επιχειρησεων. Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ των επαγγελματικων μισθωσεων πρεπει να γινει οσο ειναι δυ νατον ομαλα και βεβαιως με συνεννοηση αναμεσα στις ενδιαφερομενες πλευρες, ωστε να μη δημιουργηθει κοινωνικο προ βλημα. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΒΑΣΗ για διαλογο η προταση των εμπορων να πληρωνουν ως ενοικιο το 10% της αντικειμενικης αξιας του ακινη του. Παλιοτερα αυτη τη ρυθμιση την ειχαν αποδεχθει και οι ιδιοκτητες. ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, η απελευθερωση δικαι ωνει η μαλλον ευνοει τους ιδιοκτητες. Απο την αλλη πλευρα, ομως, αφηνει εντελως α προστατευτους τους ενοικιαστες επαγ γελματιες, στους οποιους εν πολλοις οφει λεται και η αναδειξη της εμπορικης αξιας του ακινητου, την οποια θα καρπωθει ο ι διοκτητης, εισπραττοντας τον λεγομενο αερα , που ηδη διαμορφωνεται σε δε καδες εκατομμυρια. ΕΝΑΝΤΙ αυτου του αερα , ο παλιος ενοι κιαστης θα εισπραξει μολις 12 ενοικια η 24, στην περιπτωση εγκαταστασης ομοει δους επιχειρησης. Λογικο ειναι σ' αυτη την περιπτωση να επανεξεταστει και το αιτημα, τα 12 ενοικια να γινουν 36. ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ομαλης μεταβασης στο νεο καθεστως υπαρχουν, αρκει να το θελη σουν οι δυο πλευρες και το υπουργειο Ε μποριου, ωστε να αποφευχθει το σοκ στην αγορα, απο το οποιο μπορει να ζημιωθουν ολοι.

    βασω ρεσσου 28/8/1995

    [13] Τι θα γινει κ. Θ. Παγκαλε;

    Εχει περασει μια βδομαδα απο τοτε που μιλησατε με.. παραβολες, στη Βουλη, κι ακομη να κατονομασετε εναν, εστω, απο τους επιχειρηματιες που συνωμοτησαν για να γινει το αεροδρομιο στα Σπατα. Τι σας συγκρατει, εσας τον ασυγκρατητο; Επιτρεπεται να σας βαζει τα γυαλια μια γυναικα; Εννοουμε την κ. Μαρια Δαμανακη, που, στη χθεσινη Κ.Ε , ηταν πολυ πιο προχωρημενη απο εσας, οταν μιλησε για την τσιμεντοποιηση του Παρκου της Ελευθεριας. Εσεις γιατι... κρατιεστε; ! Θελετε να τρελανετε τον Μιλτιαδη Εβερτ; Βαλτε τον να κλεινει σε ολες τις πτωσεις, σε ενικο και πληθυντικο, τη φραση ο ιθυνων νους . (Προσοχη, Μιλτο, στην καθαρευουσα, οχι στη... δημοτικη. Ξεχασε εκεινο το ιθυνος νους που ειπες καποτε...). Αποστασεις

    Τι ειπαν οι πρωτοκλασατοι της Ν.Δ. για τη δηλωση Μητσοτακη; Κουβεντα. Ολοι ηταν χθες εξαφανι σμενοι. Ο Γ. Βαρβιτσιωτης, χαμενος σε καποιο νησι του Αιγαιου. Ο Γ. Σουφλιας ειχε κλεισει ακομη και το κινητο του τηλεφωνο. Και ο Στ. Μα νος κατι αναλογο.

    Σιγα που θα επαιρναν θεση αυτοι. Ασε πρωτα να διαμορφωθει το πολι τικο σκηνικο. Να δουν που πανε τα πραγματα. Ε, και μετα θα βγουν σε καποιο ραδιοφωνο να αναλυσουν συνολικα το πολιτικο γιγνεσθαι.

    Κι αν ερθει ο Μητσοτακης αυριο;

    Οι καλοι πολιτικοι ολα τα με τρουν. Κ.Κ.

    Μαργαριτα Καψιλη 27.8.95

    [14] Γιαβας-γιαβας

    Να μη βιαζεστε , ηταν η απαντηση στενου συνερ γατη του Πρωθυπουργου στο ερωτημα μας για τις ε πομενες συναντησεις του με στελεχη της κυβερνησης ενοψει των αλλαγων που ειχε προαναγγειλει. Δεν εχει καθορισει ακομη τις ημερομηνιες των επομενων συναντησεων του. Αλλα θα δει οποιους νομιζει οτι πρεπει να δει και μετα θα ανακοινωσει τις αποφα σεις του .

    Ο Α. Παπανδρεου, λοιπον, δεν θα παραστει στην αυριανη συνεδριαση του Εκτελεστικου Γραφειου αφου δεν εχει τιποτε να ανακοινωσει αλλα και δεν εχει απαντησει στον Ακη ποτε θα ειναι ετοιμος για την περιφημη εκεινη συνεδριαση, στην οποια θα προεδρευσει.

    Ετσι, για τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ κυλαει αργα ο χρονος, σε αναμονη των αποφασεων του προεδρου κι οσα απο τα μελη του υπουργικου συμβουλιου νιω θουν ανασφαλεια, μην μπορωντας να πλησιασουν τον ιδιο, φροντιζουν να βρισκονται μπροστα στη συ ζυγο του, μπας και η τυχη φανει ευνο ικη γι' αυτους και κριθουν ικανοτατοι να συμβαλουν στην ολοκλη ρωση του εργου που ξεκινησε πριν απο δυο περιπου χρονια.

    Ειναι κι αυτη μια αντιληψη περι πολιτικης δραστη ριοτητας.

    ΓΡ.Ρ.

    [15] Τραγουδια φωτιας...

    Δυο πολεις, δυο ακριτικοι προμαχωνες του Ελληνισμου, αδελφοποιηθηκαν τον περασμενο Σεπτεμβρη: Η Μηθυμνα (Μολυβος), στη Μυτιληνη και το Λευκονοικου στην κατεχομενη Κυπρο. Και προχθες το βραδυ οι εξοχες φωνες της χορωδιας του Λευκονοικου, στο καστρο του Μολυβου, εστελναν το μηνυμα στην απεναντι ακτη του Αιγαιου: Εδω ειμαστε και εδω θα μεινουμε . Οι Τουρκοι, βεβαια, οπως παντα εκαναν το σαμποταζ τους. Ενα αγριο μελτεμι που ερχοταν απο απεναντι και πυροβολουσε επιμονα τα μικροφωνα, δεν μπορεσε να χαλασει την ιερη μαγεια της βραδιας. Και οταν ακουστηκε, στο τελος, το τραγουδι της Κερυνειας, δεν εμεινε Μολυβιατης που να μη δακρυσει. Μπραβο στους δυο δημαρχους τον Λυκουργο Καππα του Λευκονοικου και τον Δημητρη Βαττη του Μολυβου για την πρωτοβουλια τους. Μας κανει καλο να δακρυζουμε τετοιες ωρες. Και να θυμομαστε...

    Μαργαριτα Καψιλη 27.8.95

    [16] Αστεγα τα Βραβεια Ωναση

    Το Μεγαρο Μουσικης αρνειται να φιλοξενησει την απονομη τις ημερες που ζητουν.

    Και Ολυμπιαδα Πνευματος απο τα Ωναση

    π ιΑ κηρυχτος πολεμος εχει ξε σπασει αναμεσα στο Ιδρυμα Ωναση και το Μεγαρο Μουσι κης, με διαστασεις που ξεπερ νουν τα συνορα της χωρας, α φου προς στιγμη συζητηθηκε να μεταφερθει η απονομη των βραβειων Ωναση στο εξωτερι κο, και συγκεκριμενα στο Λον δινο, το Παρισι η τη Νεα Υορ κη. Ψασθς βελλι της καταστα σης αυτης ειναι η ελλειψη στεγης για την απονομη των Βραβειων Ωναση, που γινεται καθε δυο χρονια.

    Αφορμη των τριβων αποτε λεσε το γεγονος οτι δεν παρα χωρηθηκε το Μεγαρο για τις φετινες απονομες.

    Ιδρυμα Ωναση και Μεγαρο Μουσικης εχουν κοινο στοχο την προβολη της χωρας. Φε τος, η διοικηση του Μεγαρου Μουσικης που ανηκει στον ελληνικο λαο αρνηθηκε να μας παραχωρησει το Μεγαρο, με το προσχημα της συντηρη σης, παρ' ολο που προθυμο ποιηθηκαμε να πληρωσουμε οσα θα μας ζητουσαν και σε διπλασιες τιμες. Δυστυχως, αν δεν βρεθει χωρος για την απομονη τους, θα υποχρεω θουμε να τα αναστειλουμε .

    Τη δηλωση αυτη εκανε ο κα θηγητης Στ. Παπαδημητριου, προεδρος του ΔΣ του Ιδρυμα τος Ωναση, στην προσπαθεια μας να διερευνησουμε τα αι τια του ακηρυχτου πολεμου που εχει ξεσπασει εδω και λι γους μηνες αναμεσα στο Με γαρο και το Ιδρυμα.

    Πολιτικες αιχμες

    π ι Στοχος του Ιδρυματος Ωνα ση ειναι να εξασφαλιστει η πα ραχωρηση του Μεγαρου Μουσικης ανα διετια που απο διδονται τα βραβεια. Και αφη νει πολιτικες αιχμες, διοτι η ευθυνη για το Μεγαρο δεν α νηκει μονο στη διοικηση του, αλλα και στην εκαστοτε πολι τικη ηγεσια .

    Ακομη το Ιδρυμα ισχυριζε ται οτι το Μεγαρο πρεπει να παραχωρειται για τετοιου ει δους εκδηλωσεις, αφ' ενος διοτι για να κατασκευαστει στοιχισε δισεκατομμυρια και ανηκει στο φορολογουμενο Ελληνα πολιτη, και, αφ' ετε ρου, λογω του οτι τις απονο μες κανει ο Προεδρος της Δη μοκρατιας, πραγμα που επι βαλλει να γινονται σε χωρο α ναλογο του κυρους του.

    Επισης, το Ιδρυμα ισχυριζε ται οτι δεν μπορει να καθορι σει εκ των προτερων τις ημε ρομηνιες της απονομης, οπως απαιτει το Μεγαρο, διοτι οταν εχει να κανει με προσωπικοτη τες του κυρους του κ. Γκαλι, ειναι υποχρεωμενο να σεβα στει τις υποχρεωσεις και τις α ναγκες τους.

    Οι φετινες εκδηλωσεις του Ιδρυματος Ωναση, που εγιναν μεταξυ 10 και 20 Ιουλιου

    με ρες που ηταν κλειστο το Με γαρο , ξεπερασαν σε κοστος το 1.600.000 δολαρια, παρα βρεθηκαν 1.750 προσκεκλη μενοι και ως χρυση τομη βρε θηκε ο χωρος της Πνυκας, ενω σε παλαιοτερες απονο μιες ειχε χρησιμοποιηθει ο χωρος της Παλαιας Βουλης, που ηταν πολυ μικρος για τα φετινα δεδομενα.

    π ι Η Πνυκα χρειασθηκε ειδικη διαμορφωση , δηλωσε ο κ. Παπαδημητριου, και συνεχι σε: Ο φωτισμος ηρθε απο τη Νορβηγια. Απαιτηθηκαν 200 ι διωτικοι αστυνομικοι για περι φρουρηση του χωρου, απο η μερες πριν, φοβουμενοι ακο μα και τυχον τρομοκρατικη ε πιθεση. Στη δε Πυκνα χρησι μοποιηθηκαν οι ταξιθετριες του Μεγαρου Μουσικης, γε γονος που καταρριπτει τον ι σχυρισμο του Μεγαρου οτι το προσωπικο ελειπε σε διακο πες. Σε περιπτωση δε ξαφ νικης, καλοκαιρινης νεροπο ντης το Ιδρυμα Ωναση ειχε προνοησει ως εναλλακτικη λυση το ξενοδοχειο ""Ιντερ κοντινενταλ''.

    Τι λεει το Μεγαρο

    Οσον αφορα τις κατηγοριες του Ιδρυματος Ωναση, το Με γαρο Μουσικης σχολιασε: Το Μεγαρο Μουσικης απαντησε θετικα για τριτη συνεχη χρο νια στο αιτημα του Ιδρυματος Ωναση και τη διοργανωση της τελετης του 1995 στους χω ρους του, που ειχε αρχικα προγραμματιστει για 21 Ιου νιου 1995. Δεν μπορεσε ομως να ανταποκριθει στο αιτημα για αλλαγη ημερομηνιας που προεκυψε εκ των υστερων, λογω αδυναμιας του κ. Γκαλι να παρευρισκεται στην τελετη τον Ιουνιο.

    Με πληρη δραστηριοτητα πλεον, απο μηνα Σεπτεμβριο μεχρι το τελος Ιουνιου καθε χρονο, το Μεγαρο Μουσικης εχει προγραμματισει περιοδο συντηρησεως της κατασκευ π ιης και των καθε ειδους εγκα ταστασεων του τους μηνες Ιουλιο και Αυγουστο. Ετσι ενη μερωσε εγκαιρα το Ιδρυμα Ω ναση οτι ηταν αντικειμενικα α δυνατη η αλλαγη του προ γραμματισμου και η υποστη ριξη μιας τοσο μεγαλης διορ γανωσης μετα το τελος Ιου νιου .

    Και, η ανακοινωση του Με γαρου Μουσικης καταληγει οτι δεν εχει καμια απολυτως αντιρρηση να φιλοξενησει στο μελλον την τελετη απονομης των βραβειων του Ωνασειου εφ' οσον προγραμματισθει για εργασιμους μηνες (Σε πτεμβριο-Ιουνιο).

    Ολυμπιαδα Πνευματος

    Παντως, αν κατι δεν στρα βωσει στην πορεια, το Ιδρυμα Ωναση στοχευει μεσω των βραβειων να δημιουργησει μια Ολυμπιαδα Πνευματος . Ετσι, για πρωτη φορα το ΔΣ του Ιδρυματος αποφασισε φε τος και προκηρυξε για το 1997 διεθνη διαγωνισμο για τη συγ γραφη πρωτοτυπου θεατρι κου εργου με θεμα: Ο αν θρωπος στο κατωφλι του 21ου αιωνα . Τα τρια εργα που θα βραβευτουν θα παι χτουν στην Αθηνα και τη Θες σαλονικη και θα συμπεσουν με το γιορτασμο της Πολιτι στικης Πρωτευουσας της Ευ ρωπης. Το 1999 θα περιλαμ βανουν θεατρο και μουσικη, ενω για το 2001 τα Βραβεια Ω ναση θα συμπεριλαμβανουν θεατρο, μουσικη και χορο.

    ΧΑΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ 27.08.1995

    [17] Ανοιξαν και στην Ελλαδα τα Ωινδοως 95

    Με το συνθημα ωελψομε το τηε ωορλδ οφ ωινδοως 95, υποδεχο νται απο προχθες Σαββατο και τους Ελληνες αγοραστες τα ει δικα καταστηματα της πρω τευουσας που προωθουν το νεο λογισμικο συστημα της Μιψρο σοφτ. Γεματες οι βιτρινες της πιατσας της οδου Στουρ ναρα, αν και οι χρηστες δεν η ταν ολοι εκει... Τα Ωινδοως 95 κυκλοφορησαν στον κοσμο των ηλεκτρονικων υπολογιστων υστερα απο τρι χρονη σκληρη και μυστικη απο τους ανταγωνιστες ερ γασια του δημιουργου της Μι ψροσοφτ Μπιλ Γκειτς και των συ νεργατων του αλλα και αρκετες αναβολες η αμφισβητησεις. Της κυκλοφοριας προηγηθηκε πρωτοφανης διαφημιστικη εκ στρατεια, που κοστισε καπου 100 εκατομμυρια δολαρια και που αποσκοπουσε στο να προ καλεσει ασυγκρατητο ρευμα α γορας του νεου προ ιοντος σε ολο τον κοσμο, αποκλειοντας ταυτοχρονα τα αναλογα προ ι οντα ανταγωνιστικων εταιρει ων κυριως της ΙΒΜ και της Α ππλε. Με το νεο προ ιον της η Μιψρο σοφτ φροντισε να ικανοποιησει τις απαιτησεις τοσο των ειδι κευμενων ηδη χρηστων οσο και εκεινες των αρχαριων. Οσοι γνωριζουν σχετικως η εχουν ηδη χρησιμοποιησει τα Ωινδο ως 95 μιλουν με ενθουσιασμο για τα πλεονεκτηματα του νεου λειτουργικου συστηματος των ηλεκτρονικων υπολογιστων

    απλουστευει, λενε, τη χρηση του υπολογιστη και τον μετα τρεπει απο ενα πολυπλοκο ε παγγελματικο εργαλειο σε ενα αναποσπαστο βοηθημα στην καθημερινη ζωη των χρηστων. Βασικο πλεονεκτημα θεωρει ται η δυνατοτητα ευκολης ρυθ μισης του ψονφιγθρατιον του κα θε υπολογιστη. Τα Ωινδοως 95 διατιθενται σε δυο εκδοσεις: την κανονικη και την εκδοση αναβαθμισης. Η πληρης εκδοση ειναι για οσους δεν ειχαν προηγουμενως την καλυτερη εκδοση των Ωινδοως 3.χ και κοστιζει 48.000 δραχμες + ΦΠΑ. Η εκδοση αναβαθμισης προο ριζεται για οσους ηδη χρησιμο ποιουν Ωινδοως 3.Ι και 3.ΙΙ και κοστιζει 29.000 δραχμες + ΦΠΑ. Παρ' ολο που το συστη μα των Ωινδοως 95 δεν εχει α κομα εξελληνιστει πληρως, δι νει τη δυνατοτητα στους Ελ ληνες χρηστες να ονομασουν αρχεια τους με ελληνικους χα ρακτηρες. Ο πληρης εξελληνι σμος του προγραμματος αναμε νεται να κυκλοφορει στα μεσα του προσεχους Νοεμβριου. Το νεο λειτουργικο συστημα της Μιψροσοφτ ειναι 32 μπιτ (αν και ορισμενοι μιλουν για συ γκεκαλυμμενο 16μπιτο) και μπορει να επεξεργαστει διπλα σιο αριθμο πληροφοριων απο ο,τι το αντιστοιχο 16μπιτο συ στημα των προηγουμενων εκ δοσεων των Ωινδοως. Οι σχε διαστες των Ωινδοως 95 εχουν καθορισει ως ελαχιστες προ διαγραφες ενος υπολογιστη που μπορει να τρεξει το προ γραμμα εναν επεξεργαστη 386, μνημη 4 ΡΑΜ και 30-35 μεγα μπαιτ χωρο στο σκληρο δισκο. Ομως οι ειδικοι προτιμουν μνη μη 8 ΡΑΜ για να μπορει ο υπο λογιστης να εκμεταλλευτει τις δυνατοτητες του προγραμ ματος, πραγμα που αναμενεται να προκαλεσει ζητηση μνημης ΡΑΜ. Προσθετη μνημη 4 ΡΑΜ υπολογιζεται οτι στοιχιζει κα που 40.000-45.000 δρχ. Παντως, καινουργιοι υπολογι στες (καπου 14 εκατομμυρια κομματια) που προκειται να διατεθουν συντομα στην αγορα (και στην ελληνικη) περιεχουν ενσωματωμενο το νεο λειτουρ γικο συστημα της Μιψροσοφτ. Και δυο λεπτομερειες: Οι χρηστες των εκδοσεων ΔΟΣ μπορουν να συνεχισουν να λει τουργουν τους υπολογιστες της χωρις να υποχρεωνονται να α νανεωσουν το προγραμμα τους, απλως το ΔΟΣ θα καλειται με σω των Ωινδοως 95.

    Την 24η Αυγουστου ημερα παγκοσμιας κυκλοφοριας των Ωινδοως 95 κυκλοφορησε ταυτοχρονως και η κινεζικη πειρατικη εκδοση στα αγ γλικα που κοστιζει 4 δολαρια. Και ο Μπιλ Γκειτς πλουσιοτε ρος ανθρωπος στον κοσμο ει ναι σιγουρος οτι θα προσθεσει στην περιουσια του τα δις. δο λαρια που εχει προ υπολογισει.


    [Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.11 run on Monday, 28 August 1995 - 22:18:30