Eleyqerotypia 08/09/95

From: Georgios Vetoulis <giorgos@gvetoulis.extern.ucsd.edu>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

Subject: Eleyqerotypia 08/09/95

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ Αστερισκοι...

  • [2] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

  • [3] Υπεραριθμοι αναγνωστες ρωτουν:

  • [4] Ο αρχαιοτερος αυλος, στην Καστορια

  • [5] ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΙΔΩΝΑ ΜΑΛΙΓΚΟΥΔΗ

  • [6] ΕΠΑΦΕΣ ΓΚΟΡΠΜΑΤΣΟΦ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [7] ΦΙΝΑΛΕ ΣΤΗ "ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ"

  • [8] ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ

  • [9] Στερνο αντιο στον Φωλοπουλο απο ολους πλην ΚΚΕ

  • [10] Χειροκροτηματα για την "πλανηταρχισσα"

  • [11] Η Αθηνα στη λυση των... αστερισκων

  • [12] "Ηξερα πολλους Ελληνες, αλλα τους ξεχασα..."

  • [13] Παμε για συνθετη ονομασια

  • [14] Νεκρος ο Πακιστανος, τραυματιες 3 αστυνομικοι

  • [15] ΝΗΣΤΙΚΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ... δουλευει: Και υπερωριες - και ρεπο - και αργιες χωρις αμοιβη. Πικρια για τη μισθολογικη αντιμετωπιση

  • [16] Επιδομα παρηγοριας στους αποστρατους αξιωματικους

  • [17] Πυρινος εφιαλτης παλι για την Ικαρια

  • [18] ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

  • [19] 4 ΣΤΙΣ 10 ΔΡΧ. που δαπανωνται στην υγεια ειναι για φαρμακα, ενω ο υποδιοικητης του ΙΚΑ αποκαλυπτει το κολπο φαρμακευτικων εταιρειων. Με αχρηστα συστατικα ακριβαινουν τα φαρμακα

  • [20] ΥΠΟΔΟΧΗ απο οπαδους αυριο στο αεροδρομιο, ενω ακολουθει παρελαση εγχωριων αρχηγων και αλλοδαπων ηγετων

  • [21] ΒΕΕ: Παπουτσι απο τον τοπο μας

  • [22] 10 δις.- καλλιο αργα...- για τουριστικη διαφημιση

  • [23] ΖΗΤΗΣΕ αλλη μια βδομαδα για να εξασφαλισει συνεργατες

  • [24] Καρπων συγκομιδη

  • [25] Που τα ειπαν;

  • [26] Καλοθελητες

  • [27] Φωλοπουλος

  • [28] Ιερα τριγωνα

  • [29] Ο 3ος ανθρωπος

  • [30] Ενδιδοντες

  • [31] Απορια

  • [32] Αναδρομικα!

  • [33] Και τα δυο

  • [34] Καθυστερουν

  • [35] Αποικιακα

  • [36] Ξεχωριζει

  • [37] Σκοπιανο: Η επιλογη να δενεσαι στο αρμα

  • [38] Τα ευχαριστα και τα δυσαρεστα

  • [39] Οι ΗΠΑ ανανκοινωνουν...


    [1] Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ Αστερισκοι...

    Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ πολιτικη και διπλωματια θελουν να πιστευουν πως πετυχαν το αλλοτε ακατορθωτο, δηλαδη να εμφανιζουν "και την πιτα σωστη και τον σκυλο χορτατο", με εναν λαμποντα "αστερισκο", ο οποιος προκαλει, υποτιθεται, αχρωματοψια στην κοινη γνωμη.

    ΜΕ ΕΝΑΝ λαμποντα "αστερισκο" πιστευει η κυβερνηση πως εσωσε τα προσχηματα για τη σταση της στο θεμα των βομβαρδισμων του ΝΑΤΟ κατα των Σερβων της Βοσνιας.

    ΙΔΟΥ η περιτεχνη αναλυση του κυβερνητικου εκπροσωπου Ευαγγελου Βενιζελου περι αστερισκου: "Βεβαια, επειδη το ΝΑΤΟ στην προκειμενη περιπτωση ενεργει ως εντολοδοχος του ΟΗΕ και επειδη παντοτε σεβομαστε τις αποφασεις του ΟΗΕ και δεν μπορουμε να αντιταχθουμε σε αποφαση των αρμοδιων οργανων του ΟΗΕ, δεν μετατρεψαμε τις επιφυλαξεις μας σε αρνηση, αλλα σε αστερισκο, σε υποσημειωση, η οποια εχει τη δικη της πολιτικη και ιστορικη αξια, αλλα φυσικα δεν ανακοπτει την εκτελεση αποφασεων που, οπως ειπα, δεν ειναι αποφασεις του ΝΑΤΟ, αλλα του ΟΗΕ".

    ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ! Αντι για αρνηση, που ειναι θεση, βαζουμε εναν αστερισκο, που δεν ειναι τιποτε για σημερα, αλλα θα... διευκολυνει τον ιστορικο του μελλοντος.

    ΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ειναι τοσο απλα, τοτε γιατι δεν λυνουμε και το Σκοπιανο με αστερισκους, οποτε θα ξεμπλεκαμε με ολα και με το ονομα; Τωρα σιγα-σιγα σκαει και η συνθετη ονομασια, που ερχεται σε αντιθεση με την αποφαση της συσκεψης του Απριλιου 1992 των πολιτικων αρχηγων. Να δουμε ποια θα ειναι η μεθοδευση.

    ΑΛΛΑ, παραλληλα με τους "αστερισκους", εχουμε και αστερες τυπου Χολμπρουκ και Βαν ντεν Μπρουκ, που ανοιχτα μας δουλευουν.

    ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ χθες ο αστερας Χολμπρουκ πως τα καταφερε για τη συμφωνια Αθηνας-Σκοπιων. Ειπε: "Χρησιμοποιησαμε το επιχειρημα οτι βρισκομαστε σε κρισιμο σημειο στη Βοσνια, γιατι αυτο προκαλει μεγαλη εντυπωση".

    ΑΧΤΥΠΗΤΟ το επιχειρημα Χολμπρουκ. Δινεις τη μαχη των εντυπωσεων και τα κερδιζεις ολα. Τοτε γιατι χανει ο Παγκαλος, που ειναι μετρ των εντυπωσεων;

    ΕΣΠΕΥΣΕ και ο Ευρωπαιος επιτροπος Χανς βαν ντεν Μπουκ να εισπραξει και αυτος εντυπωσεις, δηλωνοντας χωρις ιχνος ντροπης: "Με την προσφυγη που κατεθεσε στο Ευρωπα ικο Δικαστηριο η Ευρωπα ικη Επιτροπη βοηθησε να διαμορφωθουν οι συνθηκες, που επετρεψαν τωρα στις δυο πλευρες να καταληξουν σε συμφωνια".

    ΠΟΙΟΣ θα μας σωσει απο αστερισκους και αστερεσ; ' Η μηπως ειναι και αυτοι μια καποια λυση, οταν υπαρχουν αδιεξοδα;

    [2] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Κι ως την Αποκαλυψη του Ιωαννου, ο Αποκεφαλισμος του Θεοδωρου, του (φτωχο) Προδρομου.

    Αλλοι για Πατμο κι αλλοι για υπ' ατμον.

    Σιγα, μην πηγαινε η Μιμη στην...Κινα για τα...δικαιωματα των γυναικων. Το 'κανε εδω του Πεκινου.

    κ. Θ. Παγκαλο: Χωρις καν να παραφρασουμε...ουσιωδως τη γνωστη παροιμια, μπορουμε να πουμε! Ε, τα 'θελε το... κεφαλι σου.

    Ελλαδα - Σκοπια: Αυτοι υποστελλουν τη σημαια τους και μεις τα παντελονια μας...

    Αρα, εχουμε και παλι την τελευταια κουβεντα: ("Εμπαινε Κιρο!!")

    Για Μπιλ Κλιντον: Κι αν ξεβρακωτη χορευω με σημαια μου μια φουσκα, ειναι γιατι σε λατρευω και σου κανω ολα τα γουστα.

    Ενταξει, ο Παπουλιας βρηκε μια συνθετη ονομασια για τα Σκοπια που ξεκαθαριζει τα πραγματα: Μακεδονικη Μακεδονια των Μακεδονων.

    Τι την επιασε τωρα με την "Αποκαλυψη του Ιωαννου"; Γιατι δεν πρωτοστατει σε εκδηλωσεις για τα 2.000 χρονια του Καμα Σουτρα;

    Ειχε προβλεψει ο αμοιρος ο Ιωαννης οτι θα συμβουν σημεια και τερατα στην Αποκαλυψη αλλα οχι και τοσα: Οτι θα... τον τιμησει δια της παρουσιας της η Δημητρα.

    Για δρακους που ξεχυνονται απο τον ουρανο ειχε πει, για πυρινες φλογες ειχε πει, φτερωτα φιδια ειχε δει, αλλα τοσα φρου-φρου και πρασινα αλογα δεν ειχε φαντασθει.

    Και τωρα η Αποκαλυψη του Ιωαννιδη: Χωρις ξενους θα νικησουμε το πρασινο φιδι!

    Παντως, αν θελουμε ξενο, μαλλον τον εχουμε! Μαλικοβιτς

    Εχασε το χρωμα του ο κυρ Παυλος, οταν μπροστα στον Ντομινικ ο Μαλικοβιτς * μιλησε για... το οτι μονον οι Ελληνες παικτες μετρανε! Βρε τον "μαυρο τον κυρ Παυλο!

    * Θελω να σ' ακουω, να σ' ακουω, να σ' ακουω να το λες!

    Ως... νεος σεριφης της πολης ποζαρει ο Ντομινικ!! Να' ναι καλα ο κυρ Παυλος - Αβερελ Νταλτον.

    [3] Υπεραριθμοι αναγνωστες ρωτουν:

    Γιατι δεν πηγε η Δημητρα στη διασκεψη γυναικων στο Πεκινο; Μα... αφορα συζυγους και ουχι τους ιδιους τους πρωθυπουργους.

    Ισα κι ομοια ειναι δηλαδη η Μιμη με τη Χιλαρι, που δεν ειχε ουτε εναν υπουργο η ξευτιλισμενη να της κουβαλα το νεσεσερ! Και μετα σου παριστανουν την υπερδυναμη!

    Καλα, ειναι παγκοσμιο το σοκ απο την παραιτηση Παγκαλου απο την Κεντρικη Επιτροπη ΠΑΣΟΚ. Σαν να λεμε, δεν θα 'χουμε φετος στον παγκο τον Γεκινι

    Παει, τωρα θα καταρρευσει το Κινημα. Οπως Ν.Δ. χωρις Ανδριανοπουλο.

    Το ακρον αωτον του φτυσιματος στον Θεοδωρο!... Ο Ακης δηλωσε πως εχει σοβαροτερα πραγματα να ασχοληθει.

    Το κακο με τις παραιτησεις, Θεοδωρε, ειναι οτι ενιοτε γινονται ευχαριστως αποδεκτες και δη με ζητωκραυγες: Κι αλλη, κι αλλη!

    Αστοχο, παντως, το σχολιο βουλευτου, οτι το πολιτικο βαρος του Παγκαλου ειναι αντιστροφο του σωματικου. Και τα δυο ειναι χονδροειδεις φουσκες...

    Ακομη δεν ηλθε ο Ντομινικ, αρχισε το καμακι στις πισινες, οπου εφαγε χιλοπιττα απο (ει δυνατον!!) παντρεμενη Ελληνιδα!! Σε... γαυρο με διαρκειας επεσε;

    Ρε συ, Ζαχαρια, πολλη φορα εχει παρει η χοντρη κοτα, μη σου τραβηξει κι εσενα καμια διαγραφη.

    ΥΓ.: Καλα ρε Θεοδωρε, μην κανεις ετσι, θα σε βαλουμε στο "Ιντερνετ" για αξιοθεατο.

    Θ.Α.

    [4] Ο αρχαιοτερος αυλος, στην Καστορια

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Ενας κοκαλινος αυλος, που βρεθηκε στον προ ιστορικο οικισμο στο Δισπηλιο Καστοριας, ειναι το αρχαιοτερο μουσικο οργανο, συμφωνα με τον καθηγητη του ΑΠΘ κ. Χουρμουζιαδη, που πραγματοποιει την ανασκαφη. "Ειναι το αρχαιοτερο μουσικο οργανο απο ο,τι ξερω", δηλωσε στο Μακεδονικο Πρακτορειο Ειδησεων. Ο αυλος χρονολογειται στην 6η χιλιετια π.Χ. και συγκεκριμενα στο 5.800 π.Χ., δηλαδη στη μεση νεολιθικη εποχη. Εχει μηκος περιπου 10 εκατοστα και φερει τεσσερις τρυπες απο τη μια πλευρα και μια απο την αλλη.

    Στον ιδιο χωρο βρεθηκαν ενα αγαλματιδιο υψους 12 εκατοστων, ανδρικης μορφης με κομμενα και οχι σπασμενα ποδια, αναπαριστα χορευτικη φιγουρα και θεωρειται μοναδικο ευρημα. Ακομη βρεθηκαν δειγματα κεραμικης τεχνης και χρωματισμενα επιχρισματα τοιχων. Συμφωνα με τα οσα δηλωσε στο Μακεδονικο Πρακτορειο Ειδησεων ο κ. Χουρμουζιαδης, τα ευρηματα ειναι πολυ σημαντικα γιατι μαρτυρουν την υπαρξη ενος πολιτισμου με εξειδικευμενες επινοησεις και κατακτησεις.

    [5] ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΙΔΩΝΑ ΜΑΛΙΓΚΟΥΔΗ

    Σημασιολογικες παρατηρησεις

    Καθως η αντικειμενικη διαδοχη των γεγονοτων πολλες φορες μας οδηγει, ερημην μας, σε απεμπλοκη απο καταστασεις, που, μεχρι χθες, φαινονταν αδιεξοδες, αξιζει τον κοπο, στις στιγμες εκεινες που κοπαζει η εξαψη απο την κενη ρητορεια, να αναλογιστουμε μηπως καποιες φορες η αμηχανια μας δεν ειναι παρα αποτελεσμα της ομηριας μας στα ιδια μας τα λογια. Παρομοια στιγμη αναπαυλας φαινεται οτι εγκαινιασαν το βραδυ της περασμενης Δευτερας οι ταυτοχρονες δηλωσεις σε Αθηνα και Σκοπια οτι, επιτελους, οι δυο χωρες θα αρχισουν τον απευθειας διαλογο για οσα, φαινομενικα, τους χωριζουν.

    Απομακρες φανταζουν σημερα οι μερες που ολοι μας, ανεμιζοντας το φλαμπουρο με το συνθημα "Η Μακεδονια ειναι ελληνικη", υψωναμε μονοι μας το φραχτη της απομονωσης απο τον περιγυρο μας. Η παρεξηγηση ηταν τραγικη: περα απο το δικο μας φρακτη, σε Ανατολη και Δυση, το ονομα αυτο - για τους Νεοελληνες κομματι αναποσπαστο της εθνικης τους κληρονομιας - δεν θυμιζε παρα το μικρο εκεινο κρατος που αναδυθηκε απο τα συντριμμια της τιτο ικης αυτοκρατοριασ; εναν Δαυιδ που πασχιζε να προφυλαξει την οντοτητα του απο τις διαθεσεις του φωνασκουντος και υπεροπτη γειτονα του.

    Η περιπτωση της Μακεδονιας απεδειξε για αλλη μια φορα οτι τα ονοματα, ο ανθρωπινος λογος γενικοτερα, αποτελουν μιαν ιδιαιτερη, αντικειμενικη, σημασιολογικη κατηγορια που δεν υποτασσεται σε διοικητικες ρυθμισεις, στη λογικη των "μικρων" η "μεγαλων" πακετων. Ηαβεντ σθα φατα νομινα, τα ονοματα εχουν τη δικη τους μοιρα: καμια απο τις κατα καιρους "επισημες" ονομασιες δεν μπορεσε να εξοβελισει απο τον καθημερινο λογο των Θεσσαλονικιων το ονομα της Πλατειας Βαρδαριου, κανεις Ρωμιος δεν θα ονοματισει στη γλωσσα του Ιστανβθλ τη βασιλευουσα Πολη.

    Η εμμονη μιας ιδεολογικα πολυχρωμης γκαμας του πολιτικου μας κοσμου (οπαδων της νεοτευκτης εαρινης Υπερβασης, σοσιαλιστων με χριστιανοδημοκρατικες καταβολες, αυτοκλητων "εθνικοφρονων" και οψιμων αντιαμερικανιστων κ.λπ.) ακομα και σημερα, μετα τις συνεπειες που υποστηκαμε ολοι μας απο το σκοπιανο φιασκο, στη μηχανοκρατικη λογικη οτι "το Ονομα αποτελει το οχημα" και οτι με μια διακρατικη συμφωνια μπορουν αυτοματα να επιβληθουν οι "δικες" μας σημασιολογικες κατηγοριες στη ζωντανη γλωσσα ξενων λαων αποτελει ελπιδα φρουδα. Χιμαιρα που εξακολουθει να βαυκαλιζει ενα μεγαλο μερος των συνελληνων, συντηρωντας την αυταπατη του μονοσημαντου Ονοματος...

    Αυταπατη που εκπηγαζει απο τη σφαλερη αντιληψη οτι το σημασιολογικο περιεχομενο των λεξεων παραμενει απολυτα αναλλοιωτο στους διαφορετικους γλωσσικους κωδικες, αποτελει και το φαινομενο που θιξαμε στο προηγουμενο σημειωμα; της σημασιολογικης, δηλαδη, ταυτισης του ορου "Ορθοδοξια" με την πραωοσλαωιε των ομοδοξων μας σλαβικων λαων. Η συχνη επικληση του ορου αυτου ως προτροπης για συμπαραταξη με τους ομοδοξους Σερβους εναντια σε μια εχθρικα συνασπισμενη αλλοδοξη Δυση απο τους ιδιους εκεινους δεξιοτεχνες των συνθηματων που ανεβασαν το μακεδονικο μας πυρετο, προβαλλει σημερα ως η αλλη οψη του ιδιου νομισματος: της (αδιαφορο: ενσυνειδητης η ακουσιας) αποπειρας να χειραγωγηθει το συλλογικο μας φρονημα με συνθηματα αμφισημα και απατηλα.

    Οι περιορισμενες δυνατοτητες του συντακτη δεν του επιτρεπουν να περασει σε χωραφια ξενα, προσπαθωντας να προσδιορισει το θεολογικο περιεχομενο του ορου και θα περιοριστει εδω στη συνοπτικη οριοθετηση των θυραθεν (των μη θεολογικων) σημασιολογικων εκφανσεων του ορου Ορθοδοξια. Στοιχειο ουσιωδες που καθοριζει την απολυτη ταυτοτητα της χριστιανικης ομολογιας της καθ' ημας Ανατολης και οριοθετει τη δογματικη μας διαφορα απεναντι στη δυτικη χριστιανοσυνη, αποτελει αδιαμφισβητητα η Ορθοδοξια την κοινη, βυζαντινη κληρονομια των Νεοελληνων και του Ορθοδοξου σλαβικου κοσμου.

    Οι αιωνες, ομως, που μεσολαβησαν απο την πτωση της Πολης μεχρι τις μερες μας, χωρισαν τους δυο κοσμους, το σλαβικο και τον (νεο)ελληνικο, στις δυο οχθες: η μικρη, απελευθερωμενη απο τον τουρκικο ζυγο, Ελλαδα περασε στην οχθη της Δυσης, οπου η κεντρικη εξουσια ειχε ηδη εκκοσμικευθει και δανειστηκε τους δυτικους κοινοβουλευτικους, πολιτειακους και νομοθετικους θεσμους, ενω στον ορθοδοξο σλαβικο κοσμο (Ρωσοι, Σερβοι και Βουλγαροι) διατηρηθηκε ανεπαφο το πνευμα της πολιτικης θεολογιας.

    Τα περιθωρια της στηλης μας υποχρεωνουν να συνεχισουμε στο προσεχες σημειωμα και να κλεισουμε το παρον, υπογραμμιζοντας ενα αντικειμενικο δεδομενο: μεσα σε ολοκληρο τον κοσμο της καθ' ημας Ανατολης, εναν κοσμο που δεν ειχε ποτε την εμπειρια της κοινοβουλευτικης δημοκρατιας και δεν γνωρισε μεχρι σημερα παρα το καθεστως της αυταρχικης σατραπειας σε ολες του τις παραλλαγες, ξεχωριζει μονον η σημερινη Ελλαδα, που εδω και μισο αιωνα ανηκει στους δυτικους στρατιωτικους και οικονομικο-πολιτικους συνασπισμους και οπου, ευτυχως, λειτουργουν σημερα απροσκοπτα οι (δυτικοι) θεσμοι της πλουραλιστικης δημοκρατιας. Ανηκουμε θεσμικα τη Δυση; δεδομενο το οποιο αντικειμενικα αποτρεπει την ταυτιση μας με την αυταρχικη πολιτειακη ιδεολογια των ομοδοξων μας.

    Τα ονοματα εχουν τη δικη τους μοιρα, που δεν υποτασσεται σε διοικητικες ρυθμισεις η στη λογικη των πακετων

    [6] ΕΠΑΦΕΣ ΓΚΟΡΠΜΑΤΣΟΦ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Την κατασταση στην πρωην Γιουγκοσλαβια και τις εξελιξεις στα Βαλκανια συζητησαν χθες ο Μιχ. Γκορμπατσοφ και ο Α. Παπανδρεου, κατα την επισκεψη του τελευταιου σοβιετικου ηγετη στην επαυλη του Πρωθυπουργου, στην Εκαλη.

    Ο κ. Γκορμπατσοφ συναντηθηκε επισης με τον Ακη Τσοχατζοπουλο (διατυπωσε μαλιστα την αποψη οτι για να κρατησει το ΠΑΣΟΚ την εξουσια πρεπει να βρισκεται σε εγρηγορση) και με τον προεδρο του Συνασπισμου. Ο κ. Κωνσταντοπουλος σε δηλωσεις του επεκρινε τις οργανωμενες απο το ΚΚΕ αποδοκιμασιες σε βαρος του Γκορμπατσοφ, λεγοντας οτι συνιστουν εκδηλωσεις απαραδεκτες και αντιδημοκρατικης στασης.

    Για τη λειτουργια της δημοκρατιας και το ρολο των ΜΜΕ συζητησαν ο προεδρος της Βουλης Απ. Κακλαμανης με τον Μιχαηλ Γκορμπατσοφ, κατα την επισκεψη του τελευταιου στη Βουλη. Κοινη διαπιστωση τους ηταν οτι το δημοκρατικο πολιτευμα παρα τις αδυναμιες του, εξακολουθει να αποτελει τη μοναδικη επιλογη για την προοδο και την ευημερια των λαων. Υπογραμμισαν δε τον εποικοδομητικο ρολο που μπορουν να παιξουν τα ΜΜΕ στην ορθη λειτουργια του πολιτευματος και την αντικειμενικη πληροφορηση του λαου.

    Στο πλαι του παντα η Ραλσα

    Πανταχου παρουσα, στο πλαι του Μιχαηλ Γκορμπατσοφ ολες αυτες τις ημερες στην Αθηνα, ηταν η συζυγος του Ραλσα.

    "Πως και δεν πηγατε στο Πεκινο στη Διασκεψη των γυναικων;" τη ρωτησαμε.

    Εστειλα μηνυμα και χαιρετισμο για τα δικαιωματα της γυναικας, ειπε χαμογελωντας.

    "Ισως προτιμησατε να ειστε εδω, κοντα στο συζυγο σας", της ειπαμε κι εκεινη συγκατενευσε με χαμογελο.

    "Πως αισθανεσθε με τοσες τιμες, που δεχεται ο Γκορμπατσοφ, εστω και τωρα, που βρισκεται εκτος εξουσιασ;"

    Περηφανη, πολυ περηφανη.

    "Τι λετε, υπαρχει περιπτωση να ξαναγινει προεδρος, στη Ρωσια αυτη τη φορα, κι εσεις η κυρια προεδρου;"

    Αυτο ειναι θεμα που θα το αποφασισει ο ιδιος.

    "Οπως το ζειτε κι εσεις, ο Μιχαηλ Γκορμπατσοφ μπορει κι εχει πολλους, που διαφωνουν μαζι του, αλλα εχει κι εκεινους σ' ολον τον κοσμο, που πραγματικα τον αγαπουν..."

    Ετσι ειναι, με διακοπτει.

    "Εσεις, τον αγαπατε;"

    Εαν τον αγαπαω; ρωταει ξαφνιασμενη.

    "Ναι, εαν τον αγαπατε, μετα απο τοσα χρονια συμβιωσης, ειστε απο φοιτητες μαζι, ετσι δεν ειναι;"

    Με κανετε κι αισθανομαι παραξενα...

    "Και τι λετε;"

    Οτι εκεινος κι εγω ειμαστε ενα... ειπε με αυτοπεποιθηση κι εσπευσε να τον προφτασει.

    Λ.Π.

    [7] ΦΙΝΑΛΕ ΣΤΗ "ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ"

    Της ΛΕΝΑΣ ΠΑΓΩΝΗ

    Οσα απο τα μεγαλα αστερια της πολιτικης μας σκηνης δεν ειχαν μιλησει τις δυο πρωτες ημερες των εργασιων της "Συναντησης των Αθηνων" για τον "21ο αιωνα- πολιτικη-οικονομια-πολιτισμο", μην ανησυχειτε, μιλησαν χθες.

    Ο πολιτισμος στο κατωφλι του 21ο αιωνα ηταν το θεμα της τελευταιας συνεδριασης και ομιλητες οι κ.κ. Θανος Μικρουτσικος και Ν. Σηφουνακης. Για τον πολιτισμο μιλησε (ο νεος παγκοσμιος πολιτισμος η πολιτικη και οικονομικη αλλαγη και ευθυνη) και ο αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης Μιλτ. Εβερτ, στο επισημο γευμα του συνεδριου.

    Οι μεγαλοι πολιτικοι του μελλοντος αλλα και του παροντος οφειλουν να μεριμνουν για την ειρηνη και τον ανθρωπο, ηταν το συμπερασμα του κ. Εβερτ. Εισηγητης της ενοτητας ηταν ο Τζον Μπραδημας, πρωην μελος του Κογκρεσου των ΗΠΑ και συντονιστης ο Ν. Κεσσανλης πρυτανης της Ανωτατης Σχολης Καλων Σχολων.

    Για θεματα παιδειας και πολιτισμου μιλησε ο κ. Γ. Παπανδρεου.

    Ο προεδρος του Συνασπισμου Ν. Κωνσταντοπουλος απαντωντας στο ερωτημα εαν τα πολιτικα κομματα ειναι θεσμος αναγκαιος η μοιραιος για τη δημοκρατια, ειπε πως η αναγκαιοτητα και των κομματων και της δημοκρατιας ειναι συνυφασμενη με δραστικες αλλαγες και νεες θεσμικες μορφες οργανωσης και λειτουργιας τους.

    Στη συζητηση για τα πολιτικα κομματα μετειχαν ο Ακης Τσοχατζοπουλος γενικος γραμματεας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζελος υπουργος Τυπου, Κ. Καραμανλης βουλευτης ΝΔ, η κ. Βασω Παπανδρεου, ο τ. ευρωβουλευτης Γ. Φαρακος και Πανεπιστημιακοι καθηγητες.

    Ο υπουργος Αμυνης Γερας. Αρσενης αναφερθηκε επισης στην κριση των πολιτικων κομματων.

    Ειναι ενα φαινομενο της εποχης, μια κριση πολιτικης ταυτοτητος, ειπε χαρακτηριστικα. Το συνεδριο σφραγιστηκε κυριως απο την παρουσια του Μιχαηλ Γκορμπατσοφ ο οποιος ηταν ο βασικος ομιλητης χθες βραδυ με θεμα "η δημοκρατια και οι αξιες ενος νεου πολιτισμου".

    [8] ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ

    Η Επιτροπη Δεοντολογιας του ΠΑΣΟΚ αποκαλει (ακομη...) τον Θ. Παγκαλο "συντροφο", αποφευγει να τον παραπεμψει για διαγραφη, ουσιαστικα ομως τον θεωρει ξενο σωμα για το Κινημα και προειδοποιει οτι, αν συνεχισει τη σημερινη πρακτικη του, η "απομονωση και αυτοεξαιρεση του" θα επικυρωθει και τυπικα απο τα κομματικα οργανα, δηλαδη θα διαγραφει. Υστερα απο τετραωρη συνεδριαση η επιτροπη εξεδωσε τη νυχτα καταδικαστικη για τον κ. Παγκαλο αποφαση, στο πνευμα της προχθεσινης του Εκτελεστικου Γραφειου. Η κρισιμη παραγραφος, η οποια μπορει και να εκληφθει ως υποδειξη προς τον κ. Παγκαλο να αποχωρησει ο ιδιος απο το ΠΑΣΟΚ, εχει ως εξης: "Ειναι φανερο οτι η συμπεριφορα και η πρακτικη του Θ. Παγκαλου τον οδηγει στην απομονωση και την αυτοεξαιρεση του απο το Κινημα, για την οποια μονο η, τυπικη πλεον, επικυρωση απο τα οργανα θα απαιτειται".

    [9] Στερνο αντιο στον Φωλοπουλο απο ολους πλην ΚΚΕ

    Δημητρης Φωλοπουλος. Ηταν ο ανθρωπος που παλεψε για να ξημερωσουν καλυτερες μερες στην πολη τους. Ηταν αυτος που αγωνιστηκε για την αναπλαση του Περιστεριου. Ηταν η ιστορια του τεταρτου δημου της χωρας. Και χθες στο υστατο χαιρε απο το Μητροπολιτικο Ναο της Ευαγγελιστριας οπου εγινε η κηδεια του, ολοι, μεσα και εξω απο την εκκλησια, μιλησαν με μεγαλα λογια για την προσφορα του. Οι ομιλητες στους επικηδειους που εκφωνησαν, αναφερθηκαν στο εργο που αφησε κληρονομια, εξηραν το ηθος και το υφος του, μιλησαν για τον ανθρωπο Φωλοπουλο και την τιμιοτητα του και δεν παρελειψαν να αναφερθουν στους αγωνες του, τους εθνικους και δημοκρατικους. Παραβρεθηκαν και μιλησαν για τον Δημ. Φωλοπουλο εκπροσωποι απ' ολα τα πολιτικα κομματα, πλην του ΚΚΕ με το οποιο ειχαν σπασει οι δεσμοι του. Για τον εκλιποντα, μιλησαν οι Ευαγγ. Γιαννοπουλος, εκ μερους της κυβερνησης και του υπουργειου Εσωτερικων ο υφυπουργος Εσωτερικων Κ. Κουλουρης, της Ν.Δ. ο πρωην βουλευτης Π. Αδρακτας, της Πολιτικης Ανοιξης ο Α. Λεντακης και του ΣΥΝ εκπροσωπος της τοπικης οργανωσης Περιστεριου. Για την προσφορα του Δημ. Φωλοπουλου, μιλησαν επισης ο σημερινος δημαρχος Θ. Δημητρακοπουλος, ο προεδρος του δημοτικου συμβουλιου της πολης Ι. Τζιβισκος, ο Ι. Ναος, επικεφαλης της παραταξης "Πρωτοβουλια για το Περιστερι" με την οποια ειχε εκλεγει δημοτικος συμβουλος ο εκλιπων κατα τις τελευταιες δημοτικες εκλογες, απο την αντιπολιτευση επισης του δημου ο Θ. Παπαχαραλαμπους, εκπροσωπος των αντιστασιακων κ.α. Παραβρεθηκαν επισης μεταξυ αλων ο γ.γ. του υπουργειου Εθνικης Οικονομιας Μ. Παπα ιωαννου, ο Θ. Κατριβανος, δημαρχοι του Λεκανοπεδιου, εκπροσωποι συνδικαλιστικων οργανων της Τ.Α. κ.α. Συντομα, επιτροπη που συσταθηκε με αποφαση του δημοτικου συμβουλιου, θα επεξεργαστει προτασεις, οπως να μετονομασθει η κεντρικη πλατεια της πολης, η πλατεια Δημοκρατιας σε πλατεια Δημ. Φωλοπουλου κ.α.

    Συλληπητηριο τηλεγραφημα στην οικογενεια του θανοντος, απεστειλε ο δημαρχος Αθηναιων Δημ. Αβραμοπουλος, στο οποιο τονιζεται οτι "η θητεια του ως δημαρχου και οι αγωνες του για τη Δημοκρατια, μενουν παρακαταθηκες για την Τ.Α.".

    [10] Χειροκροτηματα για την "πλανηταρχισσα"

    ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Η Χιλαρι Κλιντον εκλεψε τις εντυπωσεις και στη συναντηση των μη κυβερνητικων οργανωσεων

    ΠΕΚΙΝΟ

    Της απεσταλμενης μας ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

    "Στην Ελλαδα γνωριζουμε οτι ειναι παρα πολυ δυσκολα τα πραγματα για τις γυναικες. Εχω μιλησει με πολλους απο το ΠΑΣΟΚ -ειναι αντιδραστικοι ακομη στα θεματα των γυναικων και την προωθηση τους στην πολιτικη, γι' αυτο πρεπει να δουμε πως θα σας βοηθησουμε".

    Αληθειες πικρες, αλλα και επικαιρες στην Ελλαδα, λογω του επικειμενου ανασχηματισμου. Ακουστηκαν εδω στο Πεκινο, στους διαδρομος της 4ης Παγκοσμιας Διασκεψης Γυναικων του ΟΗΕ. Τις ειπε η αντιπροεδρος της Σουηδιας Μονα Σαλιν (προερχεται απο το σοδιαλδημοκρατικο κομμα, το οποιο διακειται φιλα προς το ΠΑΣΟΚ) στην Αννα Καραμανου, η οποια επισης συμμετεχει στις εργασιες της διασκεψης εκπροσωπωντας το ΠΑΣΟΚ στην εθνικη μας αντιπροσωπεια.

    Κατα τ' αλλα η Ουγκαντα μπορει να προωθει περισσοτερο απ' ο,τι η Ελλαδα τις γυναικες τουλαχιστον στην κυβερνηση - εχει εξι υπουργους γυναικες και τις εστειλε ολες στη διασκεψη - η Ν. Γουινεα ομως ειναι ακομη πολυ πισω απο μας. "Δεν εχουμε καμια γυναικα ουτε στη Βουλη ουτε στην κυβερνηση", ειπε η Ρ. Αντρες, απο τη Ν. Γουινεα, μιλωντας, χθες, στη συνεδριαση της επιτροπης για την πολιτικη και οικονομικη ενδυναμωση των γυναικων που γινεται στο πλαισιο της διασκεψης.

    "Εγω, ομως - τονισε η Ρ. Αντρες - εχω υποσχεθει στην κορη μου οτι θα γινω πρωθυπουργος. Κι αν δεν προλαβω οσο ζω να γινω, την εβαλα να μου υποσχεθει οτι θα γινει εκεινη...".

    Στην ιδια συνεδριαση με ελληνικη παρεμβαση της Α. Καραμανου απαλειφθηκε απο το κειμενο της διακηρυξης που αφορα την υλοποιηση των αποφασεων του Πεκινου μια φραση που εχει σημασια. Το κειμενο εγραφε: "Καλουμε τις κυβερνησεις να ενεργησουν εν μερει η εξ ολοκληρου για την υλοποιηση των αποφασεων του Πεκινου, συμφωνα με τις τοπικες συνθηκες. Απαλειφθηκε τελικα το "συμφωνα με τις τοπικες συνθηκες" κι αυτο ειναι ουσιαστικο, ιδιαιτερα για τις γυναικες εκεινων των χωρων οπου οι κοινωνικες συνθηκες και οι προκαταληψεις λειτουργουν υπερ των ανδρων.

    Πολλες τετοιες "μαχες" για να απαλειφθει η μια η η αλλη φραση απο το τελικο κειμενο της διασκεψης δινονται αυτες τις ημερες σε ολες τις επιτροπες που συνεδριαζουν σε διαφορετικες αιθουσες σχεδον απο το πρωι μεχρι το βραδυ, με τη συμμετοχη εκπροσωπων απο τις 187 χωρες που συμμετεχουν. Μια εντονη "κοντρα" σημειωθηκε στην ομαδα εργασιας που συζητουσε χθες το θεμα των ανθρωπινων δικαιωματων. Επειδη η "Ομαδα των 77" (προκειται για τις χωρες των Αδεσμευτων) επεμεναν οτι πρεπει να δοθει προτεραιοτητα στην εξαφανιση της φτωχειας, και οι δυτικες χωρες και κυριως η Ευρωπα ικη Ενωση στα ατομικα (σεξουαλικα και αναπαραγωγικα) δικαιωματα των γυναικων, η Αυστριακη προεδρος Α ιριν Φροιντεσλος εβαλε τη Μεξικανα Ολγα Πελισερ, που ειχε κανει πρεσβης και στην Ελλαδα, να βγαλει τα καστανα απο τη φωτια. Η τελευταια θα προεδρευσει στην ομαδα επαφης, την οποια η ιδια θα συστησει με εκπροσωπους των αντιμαχομενων πλευρων, ωστε απο κοινου να καταληξουν σε μια συνθεση των προτασεων, τις οποιες και θ!

    α παρουσιασουν στην επομενη συνεδρ ιαση της Επιτροπης. Βατικανο και Ισλαμ, οπως και στη Διασκεψη του Καλρου, και παλι συμφωνησαν οτι τα σεξουαλικα δικαιωματα πρεπει να υπαρχουν μονο στο γαμο. Και εδω υπηρχε ελληνικη παρουσια.

    Κι ενω η βροχη που επεφτε απο νωρις το πρωι, χθες, στο Πεκινο, δεν δημιουργησε κανενα προβλημα στις συνεδριασεις της επισημης διασκεψης που γινονται στο συνεδριακο κεντρο, το ιδιο δεν εγινε με το φορουμ των μη κυβερνητικων οργανωσεων ("ΝΓΟ") που γινεται στο Χα ιρου. Το χωμα στην τεραστια εκταση οπου στηθηκαν οι σκηνες, εγινε λασπη και οι γυναικες δυσκολευτηκαν πολυ να ακολουθησουν το προγραμμα της ημερας.

    Μονο η πρωτη κυρια των ΗΠΑ κ. Χιλαρι Κλιντον δεν φοβηθηκε τη βροχη. Οπως ειχε υποσχεθει, βρεθηκε κοντα στις "ΝΓΟ" και μιλησε μαζι τους προκαλωντας συχνα θυελλα χειροκροτηματων.

    Αλλωστε, σε ολες της τις εμφανισεις που εκανε τις δυο ημερες που βρισκεται στο Πεκινο, η Χιλαρι Κλιντον επαιξε το ρολο της πλανηταρχισσας με τον πιο περιτεχνο τροπο. Δεν μιλουσε μονο με τους επισημους, αλλα πλησιαζε και απλες γυναικες για να φωτογραφηθει μαζι τους. Και στη δευτερη ομιλια που εκανε χθες, στο "Χολ 15" της διασκεψης υποστηριξε οτι πρεπει να χρηματοδοτηθουν οι χωρες του Τριτου Κοσμου για να καταπολεμηθει η φτωχεια. Ειπε ακομη οτι το τραπεζικο συστημα πρεπει να δωσει πιστωσεις σε γυναικες, προκειμενου να ασχοληθουν με επιχειρησεις. "Μια τετοια ενεργεια θα ειναι επενδυση για το μελλον - ειπε - γιατι η εμπειρια εχει δειξει οτι οι γυναικες που παιρνουν δανεια, τα επιστρεφουν - ειναι καλυτερες στις συναλλαγες τους με το τραπεζικο συστημα απ' ο,τι οι ανδρες".

    Χθες, η Α. Μπραιτ, επικεφαλης της αμερικανικης εθνικης αντιπροσωπειας ειπε στη διασκεψη οτι οι ΗΠΑ δεσμευονται εδω στο Πεκινο με τη ληξη των εργασιων να δημιουργηθει ειδικο συμβουλιο, το οποιο θα παρακολουθει την εφαρμογη των αποφασεων του Πεκινου.

    Η κ. Μπραιτ που ειναι η πρεσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, δεν παρελειψε να αφησει αιχμες και κατα της Κινας μολονοτι ειναι η "οικοδεσποινα" της διασκεψης. Διαβασε ενα κινεζικο ποιημα το οποιο λεει ενας πατερας: "Το να εχεις ενα σκυλο ειναι καλο γιατι σου φυλαει το σπιτι. Το να εχεις ενα γουρουνι ειναι καλο γιατι θα σου δωσει τροφη. Το να εχεις μια γατα ειναι καλο γιατι θα φαει τα ποντικια. Οταν ομως εχεις μια κορη, τι να την κανεισ;". "Νεωερ αγαιν", ειπε η κ. Μπραιτ. Δηλαδη, ποτε ξανα να μη συμβει αυτο.

    Η Διασκεψη του Πεκινου ολοκληρωνει τις εργασιες της στις 15 Σεπτεμβριου. Σημερα ειναι η ημερα που θα μιλησει η Ελλαδα. Την ομιλια θα κανει η γενικη γραμματεας Ισοτητας Τ. Πανταζη.

    [11] Η Αθηνα στη λυση των... αστερισκων

    Στους παλαι ποτε "αστερισκους" και στις "υποσημειωσεις" κατεφυγε χθες ο κυβερνητικος εκπροσωπος Ευ. Βενιζελος, για να πει πως εκφραζει η Ελλαδα τις επιφυλαξεις της στα οργανα του ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμους στη Βοσνια. Αλλα -προσθεσε- ο αστερισκος, η υποσημειωση "εχει τη δικη της πολιτικη και ιστορικη αξια και φυσικα δεν ανακοπτει την εκτελεση αποφασεων, που δεν ειναι αποφασεις του ΝΑΤΟ, αλλα του ΟΗΕ".

    Και εξηγησε: Επειδη το ΝΑΤΟ στην προκειμενη περιπτωση ενεργει ως εντολοδοχος του ΟΗΕ και επειδη παντοτε σεβομαστε τις αποφασεις του ΟΗΕ και δεν μπορουμε να αντιταχθουμε σε αποφαση των αρμοδιων οργανων του ΟΗΕ, δεν μετατρεψαμε τις επιφυλαξεις μας σε αρνηση, αλλα σε αστερισκο, σε υποσημειωση. Προχθες, παντως, οταν ρωτηθηκε πως συμβιβαζεται η θεση του οτι δεν συμφωνει η Ελλαδα με τους βομβαρδισμους με τη δηλωση του Καρ. Παπουλια οτι "η Ελλαδα απο την πρωτη στιγμη υποστηριξε την προσπαθεια των ΗΠΑ, του Κλιντον και του Ρ. Χολμπρουκ", με τη δηλωση του τελευταιου -παροντος του Κ. Παπουλια- για "την υποστηριξη της Ελλαδας στην αμερικανικη πρωτοβουλια για την ειρηνη και στο ΝΑΤΟ" και με τη δηλωση του Μπ. Κλιντον ο οποιος ειπε πως η Ελλαδα ειναι εταιρος στις κρισιμες στρατιωτικες αποφασεις στο ΝΑΤΟ, ειχε απαντησει οτι οι παντες αγνωριζουν το σημαντικο ρολο της Ελλαδας και οτι η Ελλαδα ειναι υπερ της πολιτικης λυσης στην πρωην Γιουγκοσλαβια. Χθες ο Ευ. Βενιζελος επανηλθε μετα απο καιρο στον αστερισκο και στην υποσημειωση...

    Το υπουργειο Αμυνας

    Διαπραγματευσεις κατω απο τους ηχους των βομβαρδισμων προβλεπει ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, που σε χθεσινη συνεντευξη Τυπου δηλωσε οτι μεχρι σημερα οι επιχειρησεις ειναι περιορισμενης κλιμακας και αν αυτο συνεχιστει θα μπορουμε να μιλαμε για τακτικη πιεσης δια των οπλων. Ο χαρακτηρας ομως των επιθεσεων μπορει να αλλαξει.

    Συμφωνα με τον Ελληνα υπουργο Αμυνας, δεν αναμενεται να σταματησουν οι βομβαρδισμοι και η μονη αισιοδοξη νοτα ειναι οτι συμφωνα με τις πληροφοριες που υπαρχουν, απο ολες τις πλευρες υπαρχει η βουληση να προχωρησουν οι συνομιλιες στην Ελβετια. Στην εκτιμηση αυτη εφτασε ο κ. Αρσενης, οπως δηλωσε, μετα απο επαφες που ειχε χθες ο ιδιος με διαφορους χωρους. Χαρακτηρισε βαρυ το κλιμα που θα υπαρξει και διευκρινισε για μια ακομα φορα οτι η χωρα μας μαζι με αλλες χωρες προσπαθουν να εξαντλησουν τα περιθωρια για μια συμφωνια παυσης των αεροπορικων επιδρομων η τουλαχιστον μειωση της εντασης τους. Ο κ. Αρσενης δεν θελησε να μιλησει περισσοτερο για τις πρωτοβουλιες που γινονται και ποιες χωρες μετεχουν σε αυτες.

    Σχετικα με την προχθεσινη δηλωση του κ. Κλαες, ο κ. Αρσενης ειπε οτι ο κ. Κλαες ακριβολογει οταν λεει οτι εχει τη συμφωνη γνωμη και των 16, αλλα στην αυτοματοποιημενη διαδικασια δεν μπορουμε πλεον να παρεμβουμε.

    "Δεν εγινε πολιτικη συζητηση χθες η προχθες. Αυτη ειχε γινει σε αλλο χρονο και κατω απο αλλες συνθηκες, μετα την αποφαση του Συμβουλιου Ασφαλειας του ΟΗΕ στις 25 Ιουλιου", δηλωσε χαρακτηριστικα ο κ. Αρσενης και οταν ρωτηθηκε γιατι τοτε δεν εθεσε "βετο" η χωρα μας, παρεπεμψε στον υπουργο Εξωτερικων Κ. Παπουλια. Τελος, ο κ. Αρσενης αναφερθηκε σε ενα "θεσμικο ελλειμμα" που εχει προκυψει στη διαδικασια των βομβαρδισμων, υποστηριζοντας οτι θα επρεπε να υπηρχε δυνατοτητα πολιτικης παρεμβασης στις αποφασεις πριν την καθε επιχειρηση.

    Γ.Τσακ.

    Την κυβερνηση επεκρινε χθες η "Πολιτικη Ανοιξη", γιατι συμφωνησε με τους υπολοιπους εταιρους μας στην Ευρωπη για τους βομβαρδισμους στη Βοσνια. "Η λεξη ανθρωπινα δικαιωματα απουσιαζει απο το παγκοσμιο λεξιλογιο οταν αφορα τους Ορθοδοξους Σερβους της Βοσνιας", σχολιασε ακομη ο εκπροσωπος της "Πολιτικης Ανοιξης" Ν. Μαρτακης.

    Το ΚΚΕ με ανακοινωση του καλει τον Πρωθυπουργο "να καταγγειλει τους βομβαρδισμους του ΝΑΤΟ και ολο τον εμπαιγμο με την προβολη των δηθεν "ειρηνευτικων" σχεδιων. Μια τετοια σταση σημερα προσθετει αποτελει την ελαχιστη πραξη, εστω και την τελευταια στιγμη, ωστε να συμβαλει η Ελλαδα στην υποθεση της ειρηνης στα Βαλκανια και στην εκδηλωση ειλικρινους αλληλεγγυης στους λαους που δοκιμαζονται. Η εκφραση και μονο λυπης για τα γεγονοτα ισοδυναμει με κορο ιδια του ελληνικου λαου και ανοιχτη συνεργεια".

    Να σταματησουν τις στρατιωτικες επιχειρησεις και να καθησουν στο τραπεζι των διαπραγματευσεων, οι οποιες θα οδηγησουν στην ειρηνευση της περιοχης, καλει τους ενδιαφερομενους στην πρωην Γιουγκοσλαβια η Κινηση για την Ειρηνη, τα Ανθρωπινα Δικαιωματα και την Εθνικη Ανεξαρτησια (ΚΕΑΔΕΑ).

    [12] "Ηξερα πολλους Ελληνες, αλλα τους ξεχασα..."

    Αποστολη στα ΣΚΟΠΙΑ του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΗΛΑΛΗ

    Αν ακουγαν, οι καθε ειδους... μακεδονομαχοι, τι λενε για τους επικεφαλης της κυβερνησης τους και των κομματων τους οι κατοικοι των Σκοπιων, θα ηταν ευχαριστημενοι, γιατι τετοιου ειδους... φτυσιμο δεν εχει αρχισει ακομη εδω. Αν μαλιστα γνωριζαν και τις υπαλληλους του καταστηματος ειδων σπορ που κανει... χρυσες δουλειες ως ελληνικη επιχειρηση στο κεντρο της πρωτευουσας της Πρωην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατιας της Μακεδονιας, θα σκεφτονταν πολυ πριν αρχισουν τις γνωστες "κορονες" περι Μακεδονικου και αλλων τετοιων. "Δεν καταλαβαμε ποτε γιατι το εμπαργκο", ειπαν στην "Ε" οι νεαροι που πουλουσαν κασετες Σερβων και Μακεδονων καλλιτεχνων.

    Ξερετε κανεναν καλλιτεχνη της Ελλαδασ; ρωτησε ο υπογραφων.

    Ηξερα αρκετους, αλλα τους ξεχασα... απαντησε ο πωλων...

    Μεσα σ' εναμιση χρονο απο το εμπαργκο; ξαναρωτησα...

    Ενα χαμογελο, ενα ανακατεμα των κασετων, η απαντηση τους.

    Εισαι Ελληνας και δεν θα γραψεις σωστα για μας, ακουγε σε καθε επαφη του ο ρεπορτερ. Μοναδικη του προστασια η εφημεριδα του. Την ηξεραν απο αναδημοσιευσεις των εφημεριδων τους και απο την κρατικη τους τηλεοραση οι περισσοτεροι... Ακομη και στους ελαχιστους νεαρους των κομματων της ακροδεξιας που ειπαν οτι "εδω ειναι η Μακεδονια" ηταν γνωστη για τα αρθρα που γραφτηκαν για την αναγκη επαφης των δυο λαων.

    Με λιγα... αγγλικουλια και πολλα... ελληνικουλια η επαφη ενος Ελληνα δημοσιογραφου και πολλων κατοικων των Σκοπιων. Γκουντμορνιγκ ελεγε ο πρωτος... καλημερα οι αλλοι. Γινονται τετοιες επαφες και τετοιες συνεννοησεισ; Να το... παιζεις γλωσσομαθης και να στο παιζουνε... ενημερωμενοι. Δεκαδες φορες, δεκαδες ατομα, αναφερθηκαν στις διακοπες τους στην Ασπροβαλτα, το Σταυρο (στο νομο Θεσσαλονικης ειναι αυτα) την Καβαλα και τη Θασο. Πολυ περισσοτερες, στις αγορες τους στον κεντρικο δρομο της Θεσσαλονικης. Στην Εγνατια.

    Δεκα παιδια που επαιζαν κατω απο μια εργατικη πολυκατοικια και που χαιρετισαν, σαν να το περιμεναν, το αυτοκινητο που μετεφερε τον φωτορεπορτερ της "Ε" και τον ρεπορτερ της. Και οι δηλωσεις ολων...

    "Μακαρι να τελειωσει το εμπαργκο για να δουλεψουμε μαζι και να θυμηθουμε μαζι". Μακαρι... Που εμαθαν ελληνικα ολοι αυτοι... Μηπως στη Ζιμπαμπουε; (αυριο η απαντηση).

    Ο Βαν Ντεν Μπρουκ διεκδικει για τον εαυτο του την επιτυχια!

    Με εντονη επιδειξη θρασους, η Ευρωπα ικη Επιτροπη και ο αρμοδιος Επιτροπος Βαν Ντεν Μπρουκ εσπευσαν να "αφιερωσουν" στον εαυτο τους "τους καρπους" των προσπαθειων τους για την επικειμενη συμφωνια Αθηνων- Σκοπιων, ισχυριζομενοι οτι η παραπομπη της Ελλαδας στο Ευρωπα ικο Δικαστηριο βοηθησε στην επιτευξη της συμφωνιας!!

    Παραλληλα, ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ προχωρησε σε νεα αηθη ενεργεια σε βαρος της Αθηνας, "προαγγελλοντας" οτι στο ατυπο Συμβουλιο Υπουργων το Σαββατοκυριακο θα φερει συγκεκριμενες προτασεις για την ενισχυση των σχεσεων Ε. Ενωσης - Σκοπιων.

    Η νεα αυτη προκλητικη "πρωτοβουλια" γινεται προτου καν υπογραφει η συμφωνια στη Νεα Υορκη, με προφανη στοχο να φερει σε δυσκολη θεση την ελληνικη πλευρα.

    Συμφωνα με το ΑΠΕ απο τις Βρυξελλες, προτασεις για την "εντατικοποιηση των σχεσεων της Ευρωπα ικης Ενωσης με την ΠΓΔΜ" προτιθεται να παρουσιασει ο Επιτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ στην ατυπη συνοδο του Συμβουλιου Υπουργων Εξωτερικων, που θα γινει το προσεχες Σαββατοκυριακο στο Σανταντερ της Ισπανιας.

    Συμφωνα με τους αρμοδιους της Ευρωπα ικης Επιτροπης, οι προτασεις αυτες θα καλυπτουν ευρυ φασμα σχεσεων (εμπορικων, οικονομικων και πολιτικων, που "μπορει να συμπεριλαβουν την επεκταση του προγραμματος ΠΗΑΡΕ στην ΠΓΔΜ, την υπογραφη συμφωνιας εμπορικης και οικονομικης συνεργασιας" ΕΕ - Σκοπιων, εως και τη συναψη διπλωματικων σχεσεων μεταξυ των δυο πλευρων, με την εγκατασταση στα Σκοπια επισημης κοινοτικης αντιπροσωπειας. Οι ιδιες πηγες, που προσκεινται στον Επιτροπο Βαν ντεν Μπρουκ, τονισαν οτι "με την προσφυγη που κατεθεσε στο Ευρωπα ικο Δικαστηριο, η Ευρωπα ικη Επιτροπη εκανε το καθηκον της και ενηργησε ως θεματοφυλακας της συνθηκης" και προσθεσαν οτι με τον τροπο αυτο η Ευρωπα ικη Επιτροπη "βοηθησε να διαμορφωθουν οι συνθηκες που επετρεψαν τωρα στις δυο πλευρες (ς.ς. Αθηνα και Σκοπια) να καταληξουν σε συμφωνια".

    Εκπροσωπος της Ευρωπα ικης Επιτροπης δηλωσε εξαλλου οτι ο προεδρος Γκλιγκοροφ απεστειλε χθες το απογευμα επιστολη στον προεδρο της Ευρωπα ικης Επιτροπης Ζακ Σαντερ και στον Ολλανδο Επιτροπο Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, στην οποια "παρεχει ορισμενες διευκρινησεις σχετικα με τη συμφωνια που προκειται να υπογραψουν την ερχομενη εβδομαδα η Ελλαδα με την ΠΓΔΜ, καθως και μερικες υποδειξεις για το πως μπορουν να εξελιχθουν εφεξης οι σχεσεις της χωρας του με την Ευρωπα ικη Ενωση".

    ΑΜΕΣΩΣ μετα τη συναντηση με Εβερτ, ο Παπουλιας σε πληρη εναρμονιση με τη θεση Ανδρεα εκανε σαφεις αναφορες

    [13] Παμε για συνθετη ονομασια

    Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

    Με μια αιφνιδιαστικη κινηση χθες, ο υπουργος Εξωτερικων Κ. Παπουλιας εθεσε επι ταπητος το ενδεχομενο συνθετης ονομασιας των Σκοπιων στη σχετικη διαπραγματευση που θα ξεκινησει μετα απο διμηνο, με στοχο να προκαταλαβει πιθανες αντιδρασεις απο την πλευρα της αντιπολιτευσης.

    Τις αιφνιδιαστικες αυτες δηλωσεις του ο κ. Παπουλιας "επελεξε" να τις κανει αμεσως μετα την ενημερωτικη συναντηση που ειχε χθες το πρωι με τον προεδρο της Ν.Δ. Μ. Εβερτ, σε μια προσπαθεια να προκαταλαβει οποιαδηποτε ουσιαστικη αντιδραση της αξιωματικης αντιπολιτευσης και παραλληλα να αποκτηθει ενα "μετρο συγκρισης" των πιθανων αντιδρασεων απο τα αλλα κομματα της αντιπολιτευσης.

    Στη γραμμη Ανδρεα

    Η κινηση αυτη του κ. Παπουλια βρισκεται, φυσικα, σε πληρη αρμονια με τις προθεσεις του Πρωθυπουργου, οι οποιες φαινεται οτι εχουν διαμορφωθει εδω και αρκετο καιρο, ισως απο την περασμενη ανοιξη.

    Στις δηλωσεις του χθες ο κ. Παπουλιας ανεφερε:

    Το ενδεχομενο μιας συνθετης ονομασιας των Σκοπιων "...θα ειναι το αποτελεσμα, η συνεπεια της διαπραγματευσης, η οποια θα κινηθει παραλληλα, υστερα απο τη συμφωνια που θα υπογραφει στη Νεα Υορκη".

    Η κυβερνηση θα προσελθει στη διαπραγματευση για την ονομασια των Σκοπιων με δεδομενη την ελληνικη θεση οτι δεν δεχεται το ονομα Μακεδονια και τα παραγωγα του, αλλα προσθεσε αμεσως ο κ. Παπουλιας οτι "εχουμε μπροστα μας μια επιπονη διαπραγματευση, τα αποτελεσματα της διαπραγματευσης αυτης δεν μπορω να τα προεξοφλησω απο τωρα, αλλα ξεκιναμε απο αυτη τη θεση".

    Η χθεσινη κινηση του υπουργου Εξωτερικων δειχνει και το "δρομο" που θα μπορουσε να ακολουθησει η κυβερνηση στις επερχομενες διαπραγματευσεις για το θεμα του ονοματος. Γνωριζοντας εκ των προτερων οτι αυτη η συγκεκριμενη διαπραγματευση για το ονομα θα τραβηξει σε μακρος, αφου καμια απο τις εμπλεκομενες πλευρες (Αθηνα, Σκοπια και Ουασιγκτον), για διαφορετικους λογους η καθε μια, δεν θα σπευσει να "μπλοκαρει" εκ νεου το θεμα, η κυβερνηση δια του υπουργου Εξωτερικων εριξε χθες "αδεια για να πιασει γεματα διχτυα" στο μελλον.

    Ο κυβερνητικος εκπροσωπος εμφανιστηκε χθες αρκετα πιο συγκρατημενος απο τον υπουργο Εξωτερικων. Δεν εκανε καμια αναφορα στις δηλωσεις του στο ενδεχομενο συνθετης ονομασιας των Σκοπιων, επιμενοντας οτι "ξεκιναμε τη συζητηση με δεδομενη τη θεση μας, η οποια ειναι πολυ σαφης. Η θεση της ελληνικης κυβερνησης ηταν και ειναι πως η Ελλαδα δεν μπορει να αναγνωρισει τη γειτονικη μας χωρα με το ονομα Μακεδονια η τα παραγωγα του. Με αυτη τη θεση προσερχομαστε στη διαπραγματευση υπο την αιγιδα του ΟΗΕ...".

    Οι αντιδρασεις απο το χωρο της Ν.Δ. χθες δεν ηταν υψηλων τονων στις δηλωσεις Παπουλια. Ο κ. Εβερτ ειναι χαρακτηριστικο οτι δεν αντεδρασε ο ιδιος, αλλα προτιμησε τη σιγουρη οδο της ανακοινωσης μεσω του εκπροσωπου Τυπου Β. Μαγγινα.

    Στη σχετικη ανακοινωση της Ν.Δ. δεν παρουσιαζεται καμια συγκεκριμενη αντιρρηση για το ενδεχομενο συμφωνιας σε συνθετη ονομασια των Σκοπιων, αλλα απλως προβαλλεται η γνωστη θεση της Ν.Δ. οτι ειναι προτιμοτερη η διαπραγματευση του "μεγαλου πακετου", που περιλαμβανει και το θεμα της ονομασιας σε μια ενιαια διαπραγματευση.

    Συμφωνα με πληροφοριες, ο πρωην υπουργος Εξωτερικων Μ. Παπακωνσταντινου επικοινωνησε χθες τηλεφωνικως με τον Κ. Παπουλια για να τον συγχαρει για τις δηλωσεις του.

    Ο κ. Παπακωνσταντινου ταχθηκε υπερ των διαπραγματευσεων, αλλα προσθεσε οτι το ονομα δεν πρεπει να μεινει απ' εξω.

    Ο Σαμαρας

    Η εντονοτερη αντιδραση ηρθε απο την πλευρα του προεδρου της Πολιτικης Ανοιξης, ο οποιος ζητησε την αποπομπη του κ. Παπουλια.

    Ο κ. Σαμαρας ανεφερε:

    Η ωμη παρεμβαση των Αμερικανων ανατρεπει σημερα οχι μονο τη δεσμευση Παπανδρεου οτι το ονομα ειναι αδιαπραγματευτο, αλλα και αυτη ακομη την αποφαση του Συμβουλιου των Αρχηγων.

    Καλω τον πρωθυπουργο αν δεν υιοθετει την αποψη Παπουλια να τον αποπεμψει αμεσως. Αλλιως ειναι ο ιδιος ο ενοχος.

    "Αυθαιρετη" χαρακτηρισε ο Ακης Τσοχατζοπουλος την ερμηνεια που δοθηκε στη δηλωση του κ. Παπουλια σχετικα με το θεμα του ονοματος των Σκοπιων. "Η πολιτικη του ΠΑΣΟΚ ειναι σταθερη εδω και 20 μηνες στο Σκοπιανο" ειπε.

    Σε δηλωσεις του ο Ν. Κωνσταντοπουλος επισημανε μεταξυ αλλων:

    "Στα Σκοπια χθες συνηλθε η Βουλη. Στην Ελλαδα ουτε καν το Υπουργικο Συμβουλιο. Προκειται για σοβαρο πολιτικο δημοκρατικο ελλειμμα, που κοστιζει. Επιβαλλεται να συνελθει Συμβουλιο Εξωτερικης Πολιτικης σε επιπεδο αρχηγων".

    Χολμπρουκ: Χρησιμοποιησαμε τη Βοσνια, επειδη κανει εντυπωση

    Το επιχειρημα οτι μια συμφωνια Αθηνων - Σκοπιων θα υποβοηθησει στον τερματισμο των συγκρουσεων στην Πρωην Γιουγκοσλαβια χρησιμοποιησε κατα κορον ο Ριτσαρντ Χολμπρουκ, συμφωνα με συνεντευξη του στο Πρακτορειο Ροιτερ.

    Στη συνεντευξη του αυτη ο κ. Χολμπρουκ ανεφερε:

    Η συμφωνια μεταξυ Ελλαδας και Σκοπιων υποδηλωνει οτι η αμερικανικη διπλωματια για τον τερματισμο των συγκρουσεων στην πρωην Γιουγκοσλαβια εργαζεται πυρετωδως και προμηνυει καλες διπλωματικες εξελιξεις στη Βοσνια.

    Η Ελλαδα και η Πρωην Γιουγκοσλαβικη Δημοκρατια της Μακεδονιας συμφωνησαν να συμβιβαστουν "στο ονομα της ειρηνης στα Βαλκανια".

    "Επιτυχαμε τη συμφωνια επειδη συνδεουμε τη Μακεδονια με τη διπλωματια μας στη Βοσνια... και η συμφωνια δινει ωθηση στην ειρηνευση στα Βαλκανια. Αυτη η προσεγγιση θα μπορουσε να αποδειχτει χιονοστιβαδα".

    Η συμφωνια επετευχθη κυριως χαρη στην επιρροη του Αμερικανου προεδρου: "Η συμφωνια ειχε κατα το 95% επιτευχθει, αλλα χρειαζοταν η ωθηση του κ. Κλιντον. Καθε πλευρα ηθελε την εγγυηση των Ηνωμενων Πολιτειων", τονισε και προσθεσε οτι η συμφωνια επισφραγιστηκε με ενα τηλεφωνημα που εκανε ο ιδιος ο Χολμπρουκ στον Ελληνα πρωθυπουργο Ανδρεα Παπανδρεου, τη Δευτερα απο το γραφειο του προεδρου Κιρο Γκλιγκοροφ: "Τηλεφωνησα στον Παπανδρεου και του ειπα οτι ο Γκλιγκοροφ συμφωνει και ο Παπανδρεου ειπε ""Ο.Κ.'' τοτε συμφωνω κι εγω και στη συνεχεια καναμε την ανακοινωση".

    "Αυτο το τηλεφωνημα", τονιζει ο Χολμπρουκ, "ειναι ενα απο τα πιο πρωτογνωρα πραγματα που εχω κανει ποτε".

    Στοχος της αμερικανικης προσεγγισης ειναι να γινει αποδεκτο οτι ολες οι διαφορες που σχετιζονται με τη διαλυση της πρωην Γιουγκοσλαβιας ειναι αλληλενδετες. "Χρησιμοποιησαμε το επιχειρημα οτι βρισκομαστε σε κρισιμο σημειο στη Βοσνια, γιατι αυτο προκαλει μεγαλη εντυπωση", προσθεσε ο Αμερικανος υφυπουργος Εξωτερικων.

    "Εγινε ενα βημα μπροστα σε ενα προβλημα της περιοχης", ειπε ο Χολμπρουκ, προσθετοντας οτι ο προεδρος της Σερβιας Σλομπονταν Μιλοσεβιτς συνεχαρη την αμερικανικη αντιπροσωπεια για την επιτυχια της κατα τη χθεσινη συναντηση.

    Σε χαμηλους τονους παντα ο Εβερτ...

    Χαμηλους τονους κρατησε και χθες ο Μ. Εβερτ οσον αφορα τις εξελιξεις γυρω απο το Σκοπιανο. Εν τουτοις, ο φιλα προσκειμενος στον Κ. Μητσοτακη, πρωην υπουργος Σωτ. Κουβελας, χθες βραδυ επιτεθηκε στην κυβερνηση, και στο ιδιο πνευμα των προχθεσινων δηλωσεων Μητσοτακη αναφερθηκε στην αναγκη συζητησης του "μεγαλου πακετου". Σε καθιερωμενη συσκεψη χθες το πρωι, ο κ. Εβερτ ενημερωσε τους κ.κ. Βαρβιτσιωτη, Σουφλια, Κεφαλογιαννη, Δημα και Μανο για το προσφατο ταξιδι του στη Γαλλια, ενω αναφερθηκε και στις εξελιξεις στο Σκοπιανο. Αναλογη ενημερωση εκανε και το απογευμα στην κοινη συνεδριαση Πολιτικου Συμβουλιου και Εκτελεστικης Επιτροπης του κομματος. "Οι θεσεις της Ν.Δ. για το Σκοπιανο ειναι γνωστες. "Μεγαλο πακετο", σχολιασε ο Βας. Μαγγινας και προσθεσε οτι "με τις θεσεις αυτες συμφωνησαν απολυτως τα μελη του Πολιτικου Συμβουλιου και της Εκτελεστικης Επιτροπης". Ο Σωτ. Κουβελας, παντως, εξερχομενος απο τη συνεδριαση του Πολιτικου Συμβουλιου ηταν ιδιαιτερα οξυς: "Η κυβερνηση αδυνατει να υπερασπισθει τις ελληνικες θεσεις, τις εχει αναθεσει στην αμερικανικη πρεσβεια", δηλωσε, για να προσθεσει οτι "η αναβολη της συζητησης ισοδυναμει με παραδοση του ονοματος στον Γκλιγκοροφ και η αρση του εμπαργκο του εξασφαλιζει οικονομικη ανεση". Και ο πρωην υπουργος αναρωτηθηκε: "Εμεις τι παιρνουμε; Γυριζουμε πιο πισω απο εκει που βρισκομασταν πριν απο 2 χρονια. Η Ν.Δ. πρεπει να επιμεινει στο μεγαλο πακετο και τη συζητηση στον ΟΗΕ". Φοβους οτι υπαρχει κινδυνος μια εθνικης ηττας με την ονομασια των Σκοπιων ως "Μακεδονια", εξεφρασε, εξαλλου, ο Γ. Σουφλιας, προσθετοντας οτι πρεπει να ζητηθει η συγκληση του συμβουλιου των πολιτικων αρχηγων για να συζητηθει το θεμα. Και αυτο, σε αντιθεση με τον Μ. Εβερτ, που επεμεινε περισσοτερο στην εκτακτη συγκληση της Ολομελειας της Βουλης.

    Ο Μητσοτακης Στην αναλυτικη δηλωση του ο επιτιμος προεδρος της Ν.Δ. Κ. Μητσοτακης, αναφερει: "Ματαια επι δυο χρονια τωρα προσπαθησα να πεισω την κυβερνηση, τα πολιτικα κομματα και τον ελληνικο λαο οτι το θεμα των Σκοπιων επρεπε να αντιμετωπιστει με υπευθυνοτητα και γενναιοτητα πανω στη σωστη βαση την οποια ειχαμε θεσει το Μαιο του 1993. Σημερα καταληξαμε, υπο την αφορητη πιεση, οχι μονον των Αμερικανων αλλα και ολοκληρης της διεθνους κοινοτητας, να επιλεγουμε μια ""λυση'' ακραιου στρουθοκαμηλισμου. Η αλλαγη του ονοματος ""Μακεδονια'', ωστε να μην υπονοει εδαφικες διεκδικησεις, παραπεμπεται στις καλενδες και ειναι προφανες οτι οδηγουμεθα τελικα στην επικρατηση σε ολοκληρο τον κοσμο του ονοματος ""Δημοκρατια της Μακεδονιασ''. Επιπροσθετως, ειναι εξαιρετικα αμφιβολο αν θα επιτυχουμε, με την ολιγαρκη προσεγγιση που επελεξε η κυβερνηση για τη διαπραγματευση αυτη, τη συμφωνια που εμεις ειχαμε επιτυχει το Μαιο του 1993. Με κυριοτερο να δεσμευτουν τα Σκοπια οτι θα σταματησουν την εχθρικη προπαγανδα και να παψουν να ισχυριζονται οτι υπαρχει στην Ελλαδα η δηθεν ""μακεδονικη μειονοτητα''. Αυτο ειναι το αποτελεσμα της αποχωρησης της Ελλαδας απο τον ΟΗΕ τον Οκτωβριο του 1993 και του ανοητου εμπαργκο με το οποιο η κυβερνηση επεχειρησε να καλυψει στη συνεχεια, εναντι της εσωτερικης κοινης γνωμης, τα καταστροφικα αποτελεσματα της αποχωρησης της απο τη διαδικασια του κ. Βανς. Με τη ""λυση'' που επιλεγεται, το θεμα των Σκοπιων θα παραμεινει μια ανοικτη πληγη και δεν θα επιτυχουμε τον κοινο στοχο ολων μας, που ειναι να αποκαταστησουμε με αυτη τη Δημοκρατια τις στενοτερες δυνατες σχεσεις και να μπορεσουμε κατοπιν να διαδραματισουμε απερισπαστοι το ρολο για τον οποιο η Ιστορια μας προοριζει στο χωρο των Βαλκανιων".

    [14] Νεκρος ο Πακιστανος, τραυματιες 3 αστυνομικοι

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Ενας ανθρωπος εχασε χθες τη ζωη του στην Αλεξανδρουπολη και δυο τραυματιστηκαν σοβαρα κατα τη διαρκεια καταδιωξης Ελληνα οδηγου ταξι που μετεφερε μεσα σε Ι.Χ. φορτηγο 14 Πακιστανους λαθρομεταναστες. Το θυμα, ενας απο τους Πακιστανους, βρηκε το θανατο απο τη σφαιρα οπλου αστυνομικου του μεταβατικου αποσπασματος Αλεξανδρουπολης.

    Συμφωνα με την αστυνομικη διευθυνση Αλεξανδρουπολης, ο Ιωαννης Αντωνακοπουλος, 37 χρονων, απο το Περιστερι Αττικης, οδηγος ταξι φορτωσε τους 14 Πακιστανους λαθρομεταναστες σε φορτηγο ιδιοκτησιας Πετρου Τσιμιλα, κατοικου Περιστεριου, τους οποιους παρελαβε απο καποιο Νικο αγνωστων λοιπων στοιχειων προχθες το πρωι.

    Ο τελευταιος βοηθησε τους Πακιστανους να περασουν απο την Τουρκια στην Ελλαδα μεσω του ποταμου Εβρου σε συνεργασια με τον Τουρκο υπηκοο Αλι, αγνωστων λοιπων στοιχειων, πριν απο 3 μερες. Ο Τουρκος απο καθε λαθρομεταναστη πηρε 1.000 δολαρια ΗΠΑ.

    Σε καποιο σημειο του εθνικου δρομου Αλεξανδρουπολης - Μακρης ανδρες του μεταβατικου αποσπασματος Αλεξανδρουπολης εκαναν σημα στο φορτηγακι να σταματησει για ελεγχο. Ο Αντωνακοπουλος οχι μονο δεν σταματησε, αλλα ανεπτυξε ταχυτητα, αναγκαζοντας τους αστυνομικους να τον καταδιωξουν με το περιπολικο.

    Οι αστυνομικοι πυροβολησαν μια φορα στον αερα για να αναγκασουν τον Αντωνακοπουλο να σταματησει και στη συνεχεια, βλεποντας οτι ο τελευταιος τους ειχε αγνοησει και παλι, πυροβολησαν στα λαστιχα.

    Απο τις σφαιρες ομως χτυπηθηκαν τρεις Πακιστανοι, απο τους οποιους ο ενας ξεψυχησε λιγο αργοτερα στο νοσοκομειο και οι αλλοι δυο ειναι σοβαρα τραυματισμενοι.

    Το φορτηγακι εχασε εδαφος και το περιπολικο πλησιασε και προσπαθησε να προσπερασει. Τοτε ο Αντωνακοπουλος με ελιγμο πλαγιοκοπησε το οχημα της αστυνομιας "στελνοντας" το στα χωραφια, ενω ο ιδιος περιπου ενα χιλιομετρο παρακατω βλεποντας ακομη ενα οχημα, της Τροχαιας αυτη τη φορα, να του κλεινει το δρομο εγκατελειψε το φορτηγακι και εφυγε τρεχοντας προς τα χωραφια. Οι ανδρες της Τροχαιας υστερα απο ολιγολεπτη καταδιωξη καταφεραν και τον συνελαβαν.

    Συμφωνα με την Αστυνομια, δυο αστυνομικοι του αποσπασματος τραυματιστηκαν ελαφρα κατα την εκτροπη του περιπολικου και αλλος ενας κατα τη συλληψη του Αντωνακοπουλου. Και οι τρεις νοσηλευονται στο νοσοκομειο Αλεξανδρουπολης.

    Ο Αντωνακοπουλος σημερα θα οδηγηθει στον εισαγγελεα, ενω οι Πακιστανοι θα απελαθουν απο τη χωρα.

    Δ. ΡΟΥΤΣΩΝΗΣ

    [15] ΝΗΣΤΙΚΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ... δουλευει: Και υπερωριες - και ρεπο - και αργιες χωρις αμοιβη. Πικρια για τη μισθολογικη αντιμετωπιση

    Μη ζητας... κινδυνευει η Ελλας

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΝΕΛΛΟΥ

    Σε... πελαγη απογοητευσης πλεει το Σωμα των Ελληνων αστυνομικων, μετα τη φανερη πλεον απροθυμια αλλα και αδυναμια του κρατους να ανταποκριθει στις εξωφθαλμα δικαιες απαιτησεις τους.

    Δεν φθανει που οι αστυνομικοι κατηντησαν "Φιλιππινεζες" επωνυμων προστατευομενων και παιδια για ολες τις δουλειες της ανοργανωτης Πολιτειας, βλεπουν και να μην εχουν πολλα περιθωρια αντιδρασης. Η συγκεντρωση, που προγραμματιζουν οι συνδικαλιστικες ενωσεις στις 12 Οκτωβριου εξω απο το Παναθηνα ικο Σταδιο, ειναι το εσχατο μεσο για να πληροφορηθει η κοινωνια τις αδικιες που οπως λενε γινονται σε βαρος τους. Μια κοινωνια οπωσδηποτε προβληματισμενη και μαλλον αρνητικα επηρεασμενη, απο τα αλλεπαλληλα κρουσματα διαφθορας αστυνομικων που ερχονται κατα καιρους στην επιφανεια.

    Γεννα διαφθορα

    Ο προεδρος της Πανελληνιας Ομοσπονδιας Αστυνομικων Υπαλληλων Δημος Γογολος, ελεγε χθες στην "Ε": "Δεν μπορει τα φαινομενα της διαφθορας, τα οποια ως ενα βαθμο ειναι συναρτηση της οικονομικης ανεχειας των αστυνομικων να προδιαθετουν αρνητικα το κρατος και την κοινωνια απεναντι σε χιλιαδες εντιμους αστυνομικους υπαλληλους. Δεν μπορει να λαμβανουν εκλογικο επιδομα οι νηπιαγωγοι που εργαζονται στους οργανισμους Τοπικης Αυτοδιοικησης και να μην το παιρνουν οι αστυνομικοι. Ποσο μαλλον τωρα, που, οπως μαθαινω, με νομοσχεδιο του υπουργειου Εσωτερικων προβλεπεται η αποσυρση του στρατου απο τις εκλογικες διαδικασιες και ολο το βαρος θα πεσει στην Αστυνομια". Αλλο ενα σοβαρο παραπονο των αστυνομικων ειναι, οτι δεν αμειβονται, οπως προβλεπει ο νομος για την απασχοληση περαν του πενθημερου.

    Λεει ο Δ. Γογολος: "Οι αστυνομικοι δεν πληρωνονται νυχτερινα, υπερωριες και εαν εργαστουν το Σαββατοκυριακο πληρωνονται μονο το Σαββατο προς 6.000 δραχμες. Η εργασια τις αργιες δεν πληρωνεται και πιστωνεται, αντι πληρωμης, με ενα ρεπο καθε αστυνομικος. Ωστοσο τα ρεπο δεν χορηγουνται και οφειλονται απο 80-100 σε καθε αστυνομικο".

    Η προχθεσινη ανακοινωση του υπουργειου Δημοσιας Ταξης, οτι με την ψηφιση του νεου μισθολογιου για τις Ενοπλες Δυναμεις θα καλυφθουν αυτοματως και οι αστυνομικοι, προκαλεσε μαλλον θυμηδια στους συνδικαλιστες εκπροσωπους. Με ανακοινωση της η Ενωση Αξιωματικων Ελληνικης Αστυνομιας επισημαινει: "Η ανακοινωση του υπουργειου Δημοσιας Ταξης οχι μονο δεν μπορει να θεωρηθει ικανοποιητικη για το προσωπικο των Σωματων Ασφαλειας, αλλα, αντιθετα, παραπεμπτοντας το θεμα στο απωτερο μελλον, μονο θλιψη και απογοητευση προκαλει στην ευρυτερη αστυνομικη οικογενεια. Η Ενωση Αξιωματικων απο κοινου με την Ομοσπονδια Αστυνομικων Υπαλληλων και την Ομοσπονδια Πυροσβεστικων Υπαλληλων θα δωσουν δημοσια τη δεουσα απαντηση τον ερχομενο μηνα.

    [16] Επιδομα παρηγοριας στους αποστρατους αξιωματικους

    Του κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΛΗΜΝΙΑΤΗ αντιστρατηγου

    Συμφωνα με κοινη υπουργικη αποφαση, που δημοσιευεται στον Τυπο της 29ης Αυγουστου, των υπουργων Οικονομικων και Δικαιοσυνης (δικηγοροι και οι δυο) ολοι οι δικαστικοι λειτουργοι μεχρι το 2000 θα εισπραξουν αναδρομικα απο 11-18 εκατομμυρια ο καθενας, σε ισοποσες δοσεις και αναλογα με το βαθμο τους. Συνολο δαπανης, 63 δισεκατομμυρια. Ως εμετικη δικαιολογια προβαλλεται τωρα η εξομοιωση των αποδοχων των δικαστικων με εκεινες των ιατρων του ΕΣΥ.

    Οι δικαστικοι λειτουργοι εχουν εισπραξει ηδη αναδρομικα για την περιοδο 1987-1991 απο 8-14 εκατομμυρια ο καθενας. Γι' αυτην τη δαπανη διατεθηκαν 50 δισεκατομμυρια δραχμες. Συνολικη δαπανη για αναδρομικα των δικαστικων, 113 δις. δραχμες.

    Πιο αναλυτικα, μεχρι το 2000 οι δικαστικοι θα εισπραξουν απο την οικονομια του ελληνικου κρατους, που εχει επιβαλει αυστηρη λιτοτητα στο λαο:

    Οι προεδροι ανωτατων δικαστηριων και εξομοιουμενοι:

    Μισθοι συν ΑΤΑ 1995-2000, με σημερινα στοιχεια 40.500.000 δρχ.

    Αναδρομικα (18+14 εκατ.) 32.500.000 δρχ.

    Συνολο 72.500.000 εκαστος.

    Ειρηνοδικες:

    Μισθοι συν ΑΤΑ 1995-2000 με σημερινα στοιχεια 18.900.000.

    Αναδρομικα (11+8 εκατ.) 19.000.000.

    Συνολο 37.900.000 εκαστος.

    Σ' αυτες τις προκλητικες παροχες των δικαστικων πρεπει να προστεθουν:

    Η παγια αυξηση του μισθου τους κατα 5% ανα διετια, δηλαδη 450.000 σε χρονο υπηρεσιας 20 περιπου ετων για τους προεδρους ανωτατων δικαστηριων.

    Τα επτα βασικα επιδοματα, οι διαιτησιες, τα συμβουλια και τα ποσα των φοροαπαλλαγων τους.

    Να σημειωσω εδω οτι ενας κανονικος αντιστρατηγος σε αποστρατεια, με 40 χρονια πραγματικης υπηρεσιας, στα οποια τα 10 τουλαχιστον χρονια πρεπει να υπολογιστουν ως μη αμειβομενες υπερωριες, αν και υφισταται ο εργατικος νομος για την αμοιβη τους, και με 25-30 μεταθεσεις κατα τη διαρκεια της υπηρεσιας, στο διαστημα της πενταετιας 1995-2000 θα εισπραξει 20.000.000 λιγοτερα απο εναν ειρηνοδικη, χωρις να υπολογιζονται τα προκλητικα επιδοματα και οι αλλες οικονομικες παροχες του τελευταιου. Να επισημανω ακομη, οτι ποτε μεχρι σημερα, που ειμαι στην τριτη ηλικια (σε αποστρατεια απο το 1986), δεν θυμαμαι να δοθηκαν σε αξιωματικους αναδρομικα. Ουτε στο συνολο σχεδον των προαγωγων που εγιναν με αναδρομικη ισχυ και με ευθυνη της υπηρεσιας. Ακομη να επισημανω οτι οι συνταξεις των ε.α. αξιωματικων ειναι μικροτερες απο το 50% των ε.ε. συναδελφων των. Επρεπε να καλυπτουν το 80%.

    Οι ξεροι και χωρις καμια αμφισβητηση αυτοι αριθμοι εξισωνουν τους αντιστρατηγους ε.α. χρηματικα με τις αποδοχες του δικαστικου κλητηρα. Εχει υπολογισει αυτον τον ευτελισμο των ανωτατων στελεχων (για τους μικροτερους βαθμους ειναι πολυ χειροτερα) η σημερινη πολιτικη ηγεσια; Εχει σκεφθει αραγε αυτη η ηγεσια (συμπολιτευση και αντιπολιτευση) πως θα ζησουν με αξιοπρεπεια αυτοι οι "ηγητορες του εθνους"; Για πιο κρατος δικαιου μιλανε, χωρις ντροπη, οι εθνοπατερες μασ;

    Το εκτακτο επιδομα των αξιωματικων που ξεμπλοκαριστηκε απο το Ελεγκτικο Συμβουλιο, γιατι θεωρουσε "ανεπαρκη" την υπουργικη πραξη, ενω ειχε εγκρινει τις δυο υπουργικες αποφασις για τα 63 και τα 50 δισεκατομμυρια των δικαστικων (σαν δεν ντρεπονται) θα δοθει επιτελους στους ε.ε. και ε.α. αξιωματικους και μαλιστα αναδρομικα απο 1.1.1995. Για τους αποστρατους θα ειναι το μισο απο εκεινο που θα παρουν οι σε ενεργεια αξιωματικοι. Θα κυμαινεται για τους αποστρατους αξιωματικους απο 25.000 ο στρατηγος (οι στρατηγοι ειναι μετρημενοι στα δακτυλα), μεχρι 10.000 ο λοχαγος. Μιλαμε για αστεια ποσα μπροστα στα δισεκατομμυρια που δοθηκαν στους δικαστικους.

    Ογραφων δεν καταλαβε, αν και προσπαθησε, δυο πραγματα:

    Το ενα: Γιατι τα 27 δισεκατομμυρια (τοσο θα στοιχισει το επιδομα των αξιωματικων) καταλογιζοντα σε βαρος του προ υπολογισμου των Ενοπλων Δυναμεων), ενω τα 113 δισεκατομμυρια για τα αναδρομικα των δικαστικων και τα πολυ περισσοτερα για τις αποδοχες των θαμωνων του Κοινοβουλιου καταλογιζονται σε βαρος του κρατικου προ υπολογισμου; Αυτο σημαινει οτι οι αξιωματικοι θα παρουν 27 δισεκατομμυρια σε βαρος των εξοπλισμων και της συντηρησης των Ε.Δ. Δηλαδη για την ποσοτικη και την ποιοτικη ισχυ οικονομικα των Ε.Δ. δεν ευθυνονται οι αλλοι κλαδοι του Δημοσιου; Τα επισημαινω ολα αυτα γιατι μ' αυτη τη λαθεμενη λογικη γινονται εντυπωσιακες οι δαπανες των Ενοπλων Δυναμεων σε βαρος του κρατικου προ υπολογισμου και δημιουργουνται αντιδρασεις. Δεν ειναι υπαλληλοι του Δημοσιου τα στελεχη των Ενοπλων Δυναμεων; Δεν ειναι εθνικη η αποστολη των Ενοπλων Δυναμεων;

    Το αλλο: Τι ειναι αυτες οι εξομοιωσεις των μισθων των δικαστικων, οι αλογιστες αποδοχες και οι χαρισματικες πραξεις βουλευτων, δικαστικων και ορισμενων αλλων κλαδων, που τραυματιζουν θανασιμα την εμπιστοσυνη του πολιτη προς το κρατοσ; Προσφατο νομοσχεδιο προβλεπει την αγορα κρατικων αυτοκινητων απο τους "εθνοπατερες" στο 1/10 της τιμης τους. Δηλαδη χαριζονται. Γιατι; Για να τα πουλησουν οι βουλευτες (μερικοι) σε ψηφοφορους τους η συγγενεις τουσ;

    Ειναι ανικανες οι κυβερνησεις, η τωρινη και οι πριν απο αυτη τα τελευταια 40 χρονια, να συνταξουν ενα μονιμο μισθολογιο χωρις "αηδιαστικες θυριδες"; Ολοι οι πολιτικοι αρχηγοι (ακομη και ο κ. Μητσοτακης), προεκλογικα μιλανε για κρατος δικαιου. Τετοιο κρατος, εδω και πολλα χρονια ο λαος μας δεν το ειδε ακομη.

    Προτασεις 1. Να ενημεωθει ο κ. Πρωθυπουργος απο το κοντινο του περιβαλλον για ολες αυτες τις καταστασεις μισθολογιων, εξομοιωσεων και ανισοτητων και να παρει τις αποφασεις του, κυριως για την οικτρη οκονομικη κατσταση των αποστρατων αξιωματικων. Ειναι εκεινος υπευθυνος, γιατι απο το 1981 προτεινε την "αλλαγη" η καλυτερα την "απαλλαγη" της χωρας μας απο ολες αυτες τις νοθειες. 2. Να κατατεθει το γρηγοροτερο στη Βουλη το μισθολογιο των αξιωματικων, το οποιο πρεπει να λυνει τα αβαστακτα πλεον οικονομικα προβληματα κυριως των ε.α. αξιωματικων. 3. Ο κ. ΥΕΘΑ ν' αντιμετωπισει το προβλημα της συμμετοχης των αλλων κλαδων στις δαπανες των Ενοπλων Δυναμεων. Παραδειγμα, η μισθοδοσια των ε.ε. και οι συνταξεις των ε.α. αξιωματικων να μην επιβαρυνουν τον προ υπολογισμο των Ενοπλων Δυναμεων. Ειναι και αυτοι δημοσιοι υπαλληλοι, οπως οι αλλοι κλαδοι του Δημοσιου. Ευθυνες για την ποιοτικη κατασταση των Ενοπλων Δυναμεων εχουμε ολοι. Οι δαπανες που πρεπει να βαρυνουν τις Ενοπλες Δυναμεις πρεπει να ειναι μονο οι εξοπλισμοι και οι εγκαταστασεις. 4. Να εξεταστει απο την κυβερνηση το μεγαλο προβλημα του συνολου των αξιωματικων που αποστρατευονται με τον βαθμο του "μινι ταξιαρχου" σε ηλικια 50-55 χρονων.

    Για το εργο και την αποστολη των Ε.Δ. ο γραφων υπενθυμιζει σχετικο του αρθρο που δημοσιευθηκε στην "Κυριακατικη Ελευθεροτυπια" της 13ης Αυγουστου 1995.

    [17] Πυρινος εφιαλτης παλι για την Ικαρια

    ΚΛΟΙΟΣ πυροσβεστων γυρω απο το αεροδρομιο του νησιου

    ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ξεσπασαν οι φωτιες στον Αγιο Κηρυκο και το Καραβοσταμο

    ΙΚΑΡΙΑ Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

    Τον εφιαλτη του '93 με τους 13 νεκρους και τα 20.000 στρεμματα καμενης γης ξαναζει απο χθες το μεσημερι η Ικαρια, καθως το μισο νησι ειχε παραδοθει στις φλογες, αφου μεχρι αργα χθες το βραδυ ηταν σε εξελιξη τρεις φωτιες στα νοτιανατολικα και βορεια του νησιου.

    Οι δυο φωτιες ξεσπασαν σχεδον ταυτοχρονα χθες το μεσημερι, η μια ενα χιλιομετρο απο τον Αγιο Κηρυκο στη νοτιοανατολικη πλευρα του νησιου και η αλλη στην κοινοτητα Καραβοσταμου στη βορεια Ικαρια. Η τριτη φωτια εκδηλωθηκε στις 8.00 χθες το απογευμα στην περιοχη Φαναρι στη νοτιανατολικη πλευρα του νησιου πολυ κοντα στο αεροδρομιο της Ικαριας, χωρις ομως να εχει παρει ως αργα χθες το βραδυ μεγαλες διαστασεις, ενω οι πυροσβεστικες δυναμεις ειχαν κανει κλοιο γυρω απο το αεροδρομιο, προκειμενου να αντιμετωπισθει τυχον μετατοπιση του μετωπου προς την περιοχη. Η φωτια του Αγιου Κηρυκου ξεσπασε στις 12.20 το μεσημερι ενα χιλιομετρο βορειοανατολικα της ικαριωτικης πρωτευουσας και μεχρι χθες το βραδυ ειχε καψει δασικη και ελαιοφυτη εκταση στις περιοχες Λαρδαδες, Οξεα και Μαυρακατα, περνωντας στα βουνα της βορειας ανατολικης ακρης, οπου ομως αργα το βραδυ τεθηκε υπο ελεγχο. Η φωτια στο Καραβοσταμο εκδηλωθηκε στη 1.00 περιπου το μεσημερι στην περιοχη Αρης. Αμεσως, λογω των πολυ ισχυρων ανεμων που εφταναν τοπικα τα 9 μποφορ, η φωτια αναπτυχθηκε σε δυο μετωπα, τα οποια αργα χθες το βραδυ κατευθυνονταν το ενα προς την κοινοτητα Μηλωπος και το αλλο προς την κοινοτητα Καραβοσταμου. Το εργο της κατασβεσης της φωτιας στην κοινοτητα Καραβοσταμου ηταν ιδιαιτερα δυσκολο, καθως οι φλογες ειχαν επεκταθει σε δυσβατη περιοχη, με αποτελεσμα να ειναι σχεδον αδυνατη η προσβαση οχι μονο των πυροσβεστικων οχηματων αλλα ακομη και των δασοπυροσβεστων. Παντως στην κατασβεση των πυρκαγιων εκτος απο τους δεκαδες κατοικους και τις πυροσβεστικες δυναμεις του νησιου παιρνουν μερος και 30 δασοκομαντος που εφτασαν αργα χθες το απογευμα στο νησι με ελικοπτερο τυπου Σινουκ, ενω νωρις το μεσημερι ριψεις εγιναν και απο πυροσβεστικα αεροσκαφη.

    [18] ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

    ΤΡΙΚΑΛΑ Με αποφαση του υπουργου ΠΕΧΩΔΕ αναβληθηκε η συζητηση του νομοσχεδιου περι ιεροτητος των Μετεωρων, οποτε και οι κατοικοι της Καλαμπακας και της κοινοτητας Καστρακιου, που ειχαν προχωρησει σε αποκλεισμο της εθνικης οδου διαμαρτυρομενοι για το νομοσχεδιο, σταματησαν τις κινητοποιησεις.

    Συγκεκριμενα, οι κατοικοι της Καλαμπακας και του Καστρακιου προχωρησαν χθες σε αποκλεισμο της εθνικης οδου Τρικαλων - Ιωαννινων, ο οποιος οπως ειχαν ανακοινωσει θα ηταν επ' αοριστον.

    Τελικα ομως διηρκεσε μονο 4 ωρες, απο τις 9.00 το πρωι μεχρι τη 1.00 το μεσημερι, αφου ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ ανακοινωσε την αναβολη της συζητησης του νομοσχεδιου στην επιτροπη της Βουλης.

    Στη διαρκεια του αποκλεισμου, ομως, δημιουργηθηκε κομφουζιο τοσο στην εθνικη οδο στο υψος της Καλαμπακας οσο και στους γυρω επαρχιακους δρομους, αφου οι κατοικοι απαγορευαν τη διελευση των οχηματων, με αποτελεσμα να ειναι αδυνατη η οδικη συνδεση Ηπειρου - Ιωαννινων ακομη και απο το επαρχιακο οδικο δικτυο.

    [19] 4 ΣΤΙΣ 10 ΔΡΧ. που δαπανωνται στην υγεια ειναι για φαρμακα, ενω ο υποδιοικητης του ΙΚΑ αποκαλυπτει το κολπο φαρμακευτικων εταιρειων. Με αχρηστα συστατικα ακριβαινουν τα φαρμακα

    Στο αποσπασμα αλλη μια φορα η πολυφαρμακια, που τεινει να καταντησει εθνικη συνηθεια με τη συνδρομη γιατρων, φαρμακοποιων αλλα και καταναλωτων.

    Οπως ανεφεραν χθες ομιλητες σε ημεριδα με θεμα το παρον και το μελλον της φαρμακοοικονομιας, που οργανωσε το φαρμακευτικο τμημα του Πανεπιστημιου Αθηνων, η ταση σημερα σε ολες τις χωρες ειναι για περικοπες στις δαπανες και για τα φαρμακα. Περισσοτερα απο 120 δις. δρχ. ξοδευει καθε χρονο το ΙΚΑ για τα φαρμακα των ασφαλισμενων του, τονισε ο υποδιοικητης του Ιδρυματος Σπ. Γιαννοπουλος. Εχουμε, υποστηριξε, υπερκαταναλωση. Ο ρυθμος αυξησης των δαπανων για το φαρμακο πρεπει να μειωθει. Χρειαζεται, ομως, γι' αυτο, η υποστηριξη των γιατρων και των αλλων επιστημονων. Υπαρχουν, προσθεσε ο κ. Γιαννοπουλος, φαρμακα αχρηστα στη λιστα αλλα δεν μπορουμε να τα βγαλουμε χωρις αυτη την υποστηριξη. Εχουμε, ομως, και παρεκτροπες νομιμες η μη στο χωρο των φαρμακων.

    "Λιφτινγκ" για τις τιμες Οι φαρμακευτικες εταιρειες, εξηγησε, αποσυρουν τα παλαια τους φαρμακα και τα εμφανιζουν ως νεα βαζοντας ενα ακομα συστατικο στη συνθεση τους, που ομως δεν αλλαζει τη δραση του σκευασματος, για να παρουν νεες αυξημενες τιμες. Ηθελημενα η αθελητα παρεκτροπες κανουν και οι γιατροι και οι φαρμακοποιοι. Ευθυνονται, παντως, και οι καταναλωτες, πολλοι απο τους οποιους επιμονα ζητουν να τους γραψουν φαρμακα. Προσπαθουμε να επεμβουμε σ' αυτο το κυκλωμα με τη συνταγογραφια, υπογραμμισε ο κ. Γιαννοπουλος. Η λιστα βαλλεται. Εχει, ωστοσο, καταστει αναγκαια και θα πρεπει να αξιοποιηθει απ' ολους για να ελεγξουμε τις φαρμακευτικες δαπανες. Ενδεικτικα της μανιας για την πολυφαρμακια ηταν και τα στοιχεια που αποκαλυψε στην ημεριδα ο καθηγητης της Υγειονομικης Σχολης Αθηνων Γ. Κυριοπουλος. Στους προ υπολογισμους των Ασφαλιστικων Ταμειων, ειπε, η φαρμακευτικη δαπανη κυμαινεται μεταξυ 35-40%. Σε εθνικη κλιμακα η ιδια δαπανη αποτελει το 24-25% των συνολικων εξοδων για την υγεια. Τα ποσοστα αυτα ειναι πολυ υψηλα, σημειωσε ο καθηγητης, αν μαλιστα ληφθει υποψη οτι οι τιμες των φαρμακων στην Ελλαδα ειναι χαμηλοτερες απο πολλες αλλες χωρες.

    Αιχμες για τους γιατρους Ερευνες που εγιναν στα τελη της προηγουμενης δεκαετιας εδειξαν οτι η καταναλωση φαρμακων εχει σχεση με τους παραγοντες της προσφορας, δηλαδη τους γιατρους περισσοτερο και οχι με τους παραγοντες της ζητησης, δηλαδη με τους καταναλωτες και τις πραγματικες τους αναγκες. Εδειξαν, επισης, οτι το 34% των φαρμακων που αγοραζονται δεν καταναλωνονται. Πρεπει να γινει προσπαθεια, κατεληξε ο κ. Κυριοπουλος, συγκρατησης και ελεγχου των δαπανων και τετοιου ειδους πολιτικες αναζητουνται σε ολες τις χωρες. Την εναρξη των εργασιων της ημεριδας εκανε ο καθηγητης φαρμακευτικης τεχνολογιας του Πανεπιστημιου Αθηνων Ν. Χουλης, ενω χαιρετισμο απηυθυνε ο αντιπροεδρος του ΕΟΦ Σ. Καζιζης. Ο κ. Χουλης ανακοινωσε την καθιερωση μεταπτυχιακων σπουδων φαρμακοοικονομιας στο Πανεπιστημιο, αναγνωριζοντας ετσι τη σπουδαιοτητα του νεου αυτου κλαδου.

    Η πολυφαρμακια εχει σχεση με την προσφορα και οχι με τις πραγματικες αναγκες, λεει ο καθηγητης Γ. Κυριοπουλος (στη μεση)

    [20] ΥΠΟΔΟΧΗ απο οπαδους αυριο στο αεροδρομιο, ενω ακολουθει παρελαση εγχωριων αρχηγων και αλλοδαπων ηγετων

    Ο Ανδρεας σερνει το χορο

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΙΑΠΗ

    Ο πρωθυπουργος Ανδρεας Παπανδρεου ανοιγει αυριο την "παρελαση" των αξιωματουχων, Ελληνων και ξενων, που αναμενεται να κατακλυσουν τη Θεσσαλονικη απο αφορμη την 60η Διεθνη της Εκθεση.

    Φτανει στις 7 το απογευμα στο αεροδρομιο "Μακεδονια", οπου η νομαρχιακη επιτροπη του ΠΑΣΟΚ προετοιμαζει λα ικη υποδοχη, επειτα απο κινητοποιηση σε Μακεδονια, Θρακη και Θεσσαλια.

    Για δευτερη φορα, ο κ. Παπανδρεου θα εγκαινιασει την Εκθεση κατα... σταδια και στη διαρκεια ενος τετραημερου - με μια εκδηλωση καθε μερα: Την Παρασκευη ομιλια στο συνεδριακο κεντρο "Ιωαννης Βελλιδης", το Σαββατο αλλη ομιλια σε δειπνο στο ιδιο Κεντρο, και την Κυριακη συνεντευξη Τυπου σε γευμα στο "Μακεδονια Παλας". Η πρωτη εκδηλωση στην οποια θα παρει μερος ειναι η υποδοχη του στο αεροδρομιο...

    Νωριτερα, βεβαια, στο ιδιο αεροδρομιο αναμενεται αυριο και ο προεδρος της Ν.Δ. Μιλτιαδης Εβερτ, για τον οποιο δεν εχει προετοιμαστει λα ικη υποδοχη, με αποτελεσμα το φιλοθεαμον κοινο να χασει σκηνες μεταξυ ΠΑΣΟΚων και Νεοδημοκρατων... υποδοχεων. Ο κ. Εβερτ θα μιλησει σε εκδηλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για την Παιδεια και στη συνεχεια θα αναχωρησει για Αγιον Ορος: Η Θεσσαλονικη δεν σηκωνει ταυτοχρονη διανυκτερευση δυο αρχηγων...

    Η "παρελαση" θα συνεχιστει μεθαυριο Παρασκευη: Γλαυκος Κληριδης (και αυτος θα παει στο Αγιον Ορος), Τζεφ Κενετ (πρωθυπουργος της Βικτορια της Αυστραλιας), Αντρει Κοζιρεφ (υπουργος Εξωτερικων της Ρωσιας).

    Κι ακομη: Στις 11 και 12 Σεπτεμβριου θα βρισκονται στη Θεσσαλονικη η Αλεκα Παπαρηγα, στις 12 και 13 ο Αντωνης Σαμαρας και (κρατηθειτε) στις 13, 14, 15, 16 και 17 ο Μιλτιαδης Εβερτ. Στις 16 Σεπτεμβριου αναμενεται και ο Κωστης Στεφανοπουλος για εκδηλωση που οργανωνει "Ελευθερος Τυπος".

    Η ιδια η Εκθεση θα ανοιξει τις πυλες της για το κοινο απο τις 10 το πρωι του Σαββατου. Χθες δημοσιοποιηθηκε το περιεχομενο μηνυματος του Πρωθυπουργου στην 60η ΔΕΘ, στο οποιο κανει λογο "για την οσο πιο δυναμικη παρουσια της Βορειας Ελλαδας στις οικονομικες εξελιξεις της χωρας, αλλα και γενικοτερα των Βαλκανιων".

    Ειρωνεια Ν.Δ.

    Η Ν.Δ. απο τη μερια της εξεδωσε ανακοινωση με την οποια ειρωνευεται τον Πρωθυπουργο: Τον καλει να... εγκαινιασει "την Εγνατια οδο και τους πεντε καθετους οδικους αξονες" που περσι ειχε εξαγγειλει, να επισκεφθει τα... "πανεπιστημια του Βορρα" για τα οποια ειχε μιλησει κ.α.

    Χθες βραδυ επεσε η θερμοκρασια και μια μπορα σαρωσε τη Θεσσαλονικη.

    [21] ΒΕΕ: Παπουτσι απο τον τοπο μας

    Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

    "Παπουτσι απο τον τοπο μας..." για την ενισχυση της εγχωριας παραγωγης και την αυξηση της απασχολησης, προτεινει και η ΓΣΕΕ, ζητωντας, παραλληλα, οσον αφορα τις κρατικες προμηθειες, "διακομματικη συμφωνια για τους ορους που θα διασφαλιζουν διαφανεια, τον ελεγχο του κοστους και την προβλεπομενη ποιοτητα και τις προδιαγραφες".

    Η διοικηση της ΓΣΕΕ, στη χθεσινη της ολομελεια, εξετασε και παλι το προβλημα της "ελληνοποιησης" των προμηθειων του Δημοσιου και των ΔΕΚΟ. Οπως ειναι γνωστο οι δημοσιες επιχειρησεις και οργανισμοι μπορουν μεχρι τις 31.12.1997 να διενεργουν διαγωνισμους για τις προμηθειες και εξοπλισμους τους, μονο μεταξυ των εγχωριων επιχειρησεων.

    Δυνανται μαλιστα να στηριξουν ευρυτερα την εγχωρια παραγωγη με "προγραμματικες συμφωνιες" μεγαλυτερης χρονικης διαρκειας. Υστερα απο τη χθεσινη συνεδριαση της διοικησης αποφασιστηκε η εργατικη πλευρα να αποστειλει σχετικη επιστολη στον Πρωθυπουργο, τους πολιτικους αρχηγους και τους αρμοδιους υπουργους.

    Συμφωνα με την αποφαση της Συνομοσπονδιας: Η στροφη (των προμηθειων) προς τις ελληνικες επιχειρησεις "δεν μπορει να οδηγησει ουτε σε εφησυχασμο των βιομηχανιων σε σχεση με το ανταγωνιστικο περιβαλλον που δημιουργειται ουτε και σε "χαριστικο καθεστως" που θα "μετατοπισει" το προβλημα ουτε και σε εμφανιση πελατειακων σχεσεων.

    Αντιθετα οι επιχειρησεις θα πρεπει να δεσμευτουν οτι εκμεταλλευομενες τη "στηριξη", θα αναλαβουν τις ευθυνες τους για την εξασφαλιση των επενδυσεων που θα διασφαλισουν την ανταγωνιστικοτητα τους, οπως και να ενισχυσουν την απασχοληση, δημιουργωντας νεες θεσεις εργασιας".

    Την ιδια θεση, συμφωνα με ασφαλεις πληροφοριες, υποστηριζει και το προεδρειο της ΓΣΕΕ και στην προχθεσινη συναντηση που ειχε με τον προεδρο της "Ιντρακομ" Σ. Κοκκαλη, συναντηση που εγινε υστερα απο αιτημα του τελευταιου.

    Να σημειωθει οτι στη θεση αυτη της ΓΣΕΕ δεν αντιταχθηκε καμια συνδικαλιστικη παραταξη (λευκο ψηφισε η ΕΣΑΚ, και, εστω με επιφυλαξεις, η ΔΑΚΕ).

    Αντιθετα, για "αποικιοποιηση" της ελληνικης οικονομιας "απο το γνωστο πλεγμα εκδοτικων και εργολαβικων συμφεροντων", κανει λογο ο πρωην υπουργος και βουλευτης Α. Ανδριανοπουλος, και μιλαει για "αγαστη συνεργασια κομματων, ΜΜΕ και συνδικαλιστων", οι οποιοι εκτος των αλλων, κατηγορουνται απο τον πρωην υπουργο - που επιχειρησε τις ιδιωτικοποιησεις το 1990-93 με τα γνωστα σημερα αποτελεσματα - για "δυσφημιση - καταργηση των ιδιωτικοποιησεων...".

    Αποβιομηχανισης συνεχεια;

    Κατα τα αλλα, στη χθεσινη συνεδριαση, τα μελη της διοικησης εκφραστηκαν με ιδιαιτερη ανησυχια στις πληροφοριες και ενδειξεις που υπαρχουν οτι "επεται και συνεχεια στη σειρα των μεγαλων βιομηχανικων επιχειρησεων που εξαγγελλουν διακοπη λειτουργιας η σημαντικο περιορισμο των δραστηριοτητων". Η ΓΣΕΕ ζητει τη διαμορφωση μιας βιομηχανικης πολιτικης που να στηριζεται: στους πορους του β' πακετου Ντελορ, τη δραση του Οργανισμου ΕΟΜΜΕΧ και ΕΛΟΤ, τα κονδυλια για την επαγγελματικη καταρτιση των εργαζομενων και την αναβαθμιση του τομεα υπηρεσιων.

    Η αποφαση ακομη αναφερεται:

    Στην αναγκη εξευρεσης βιωσιμης λυσης για τις επιχειρησεις "Πλαστικα Καβαλας", "Κλωστηρια Φιλιατων", "Ροκα". Η ΓΣΕΕ θεωρει "λυση ανασας" αυτη που δοθηκε στα Ναυπηγεια Ελευσινας, αλλα οχι λυση, ενω αντιτιθεται στους κυβερνητικους χειρισμους για τα Ναυπηγεια Σκαραμαγκα.

    Στην ασκουμενη οικονομικη πολιτικη "που απεδωσε ορισμενα αποτελεσματα, ομως, η παραπερα προσπαθεια δεν μπορει να στηριζεται στην παρατεταμενη λιτοτητα"...

    Στην αναγκη να υλοποιηθουν οι σχετικες αποφασεις της ΟΚΕ και να αυξηθουν οι ποροι για την αντιμετωπιση της ανεργιας.

    [22] 10 δις.- καλλιο αργα...- για τουριστικη διαφημιση

    Του Γ. ΜΕΡΜΗΓΚΑ

    Με ενα ανελπιστο "δωρο" 10 δις. δρχ. για τη στηριξη μιας σωστης και ολοκληρωμενης διαφημιστικης καμπανιας στο εξωτερικο, εφυγε χθες απο το υπουργειο Εθνικης Οικονομιας ο υπουργος Τουρισμου Ν. Σηφουνακης, μετα τη συναντηση που ειχε με τον Γ. Παπαντωνιου και το συναδελφο του υπουργο επι των Οικονομικων Αλ. Παπαδοπουλο. Στην πρωτη, ουσιαστικα, διυπουργικη συναντηση με αντικειμενο τα προβληματα και το μελλον του ελληνικου τουρισμου, οι οικονομικοι επιτελεις της κυβερνησης αποδεχθηκαν την αναγκη γενναιας αυξησης των κονδυλιων για τη διαφημιστικη προβολη της χωρας στο εξωτερικο (οπως αλλωστε ζητουν και ολοι οι φορεις του τουριστικου κυκλωματος) και συμφωνησαν να δοθουν 10 δις. δρχ. απο το κονδυλι των Δημοσιων Επενδυσεων, προκειμενου να ξεκινησει ενας νεος κυκλος διαφημισης, με βαρος στις νεες αγορες και ιδιαιτερα αυτη της πρωην Σοβιετικης Ενωσης. Η αναδυομενη αυτη τουριστικη αγορα φαινεται να αποτελει κεντρικο στοχο, αφου συμφωνα με στοιχεια που παρεθεσε ο υφυπουργος Εθνικης Οικ!

    ονομιας Ι. Ανθοπουλος, το 2% του π ληθυσμου της Ρωσιας (δηλ. περιπου 10 εκατομμυρια) διαθετει ιδιαιτερα υψηλα εισοδηματα, επιζητει νεους τουριστικους προορισμους και η Ελλαδα, με σωστη πολιτικη, μπορει να προσελκυσει ενα ποσοστο της ταξης του 30%.

    Ωστοσο, συμφωνα με πληροφοριες, οι οικονομικοι υπουργοι δεν αποδεχθηκαν τη προταση του κ. Σηφουνακη να θεσμοθετηθει ενας μονιμος πορος διαφημισης που θα προερχεται απο το τουριστικο συναλλαγμα η απο την αυξηση του Τελους Παρεπιδημουντων, ενω απορριφθηκε και η προταση για καταργηση του "σπατοσημου".

    [23] ΖΗΤΗΣΕ αλλη μια βδομαδα για να εξασφαλισει συνεργατες

    Πιθανοτερο τωρα 51-49% με ιδιωτικο μανατζμεντ Φυγομαχια Καλογεριδη

    Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑ ΙΤΑΝΤΖΙΔΗ

    Σε νεο ναυαγιο οδηγειται η προταση Καλογεριδη για την εξαγορα του Σκαραμαγκα, καθως, χθες το βραδυ, ζητησε να αναβληθει η προγραμματισμενη για σημερα το πρωι στις 9.00 συναντηση του με τους Χρηστο Ροκοφυλλο και Νικο Κυριαζιδη, αναπληρωτη υπουργο Βιομηχανιας και υφυπουργο Οικονομικων αντιστοιχα.

    Στη συναντηση, που ειχε προγραμματιστει απο την περασμενη Δευτερα, ο επιδοξος αγοραστης του Σκαραμαγκα επροκειτο να παρουσιασει και τους αλλους συνεργατες του στην υποθεση αυτη, δηλαδη τους αδελφους Οφερ απο το Ισραηλ, που συμμετεχουν μεσω 2 ναυτιλιακων εταιρειων και το ναυπηγειο της Σιγκαπουρης Ξθρονγ, το οποιο ειχε επιβεβαιωσει το ενδιαφερον του με επιστολη. Κυριως, ομως, να εμφανισει εγγυησεις για την αποπληρωμη του τιμηματος των 8 δισεκατομμυριων, την πραγματοποιηση επενδυσεων υψους 10 δις. και τη διατηρηση 2.200 θεσεων εργασιας. Χθες το βραδυ, ωστοσο, με φαξ που διεβιβασε στο γραφειο του κ. Ροκοφυλλου, ζητησε να αναβληθει για μια εβδομαδα η συναντηση αυτη, επικαλουμενος το γεγονος οτι λογω του θορυβου που δημιουργηθηκε γυρω απο το θεμα, δεν κατορθωσε να συγκεντρωσει τα στοιχεια εκεινα που θα επιβεβαιωναν την προταση του. Στην ουσια, δηλαδη, υποστηριξε οτι δεν μπορεσε να αντικαταστησει με ιδιου κυρους επιχειρησεις τα ναυπηγεια Κωαερνερ της Νορβηγιας και ΙΗΙ της Ιαπωνιας, τα οποια ανεφερε στην αρχικη του προταση. Απο το περιβαλλον του κ. Ροκοφυλλου δεν διαψευστηκε, ουτε επιβεβαιωθηκε, η υπαρξη της επιστολης, παρα το οτι αυτη βρεθηκε ακομη και σε γραφεια εφημεριδων. Ωστοσο, δηλωνονταν οτι αφ' ενος δεν προκειται να δοθει καμια παραταση, ιδιως οταν μετα βιας ο Επιτροπος Καρελ Βαν Μιρτ εδωσε παραταση μιας μολις εβδομαδας στην ελληνικη κυβερνηση για την ανακοινωση της λυσης, ενω η μη παρουσια του κ. Καλογεριδη και των αλλων επενδυτων στη σημερινη συναντηση θα σημαινε αυτοματη απορριψη της προτασης τους και καταπτωση της εγγυητικης επιστολης των 250 εκατομμυριων δραχμων.

    Οι λυσεις Με τα δεδομενα αυτα, η λυση, που αναμενεται να δοθει πλεον, ειναι αυτη της πωλησης του 49% στους εργαζομενους, σε συνδυασμο με την πρωτοβουλια που εχει αναλαβει η Εθνικη Τραπεζα για εξευρεση αξιοπιστου μανατζερ για τον Σκαραμαγκα, λυση την οποια δεν φαινεται να απορριπτουν οι εργαζομενοι.

    [24] Καρπων συγκομιδη

    Να που αποδιδει καρπους το εμπαργκο στα Σκοπια, παρα τις δυσοιωνες τοτε προβλεψεις των ηττοπαθων, ειπε χθες (ΦΛΑΣ 9,61) ο υπουργος Τυπου Ευ. Βενιζελος, επιχαιρων για την επικειμενη συμφωνια με τη γειτονικη χωρα.

    Αλλα ποιους "καρπους" απεδωσε το εμπαργκο;

    Στην καλυτερη των περιπτωσεων (η χειροτερη δεν αποκλειεται) η, καλοδεχουμενη για μας, συμφωνια μας ξαναγυριζει δυομισι χρονια πισω, σε οσα ειχε επιτυχει ο τοτε υπουργος Εξωτερικων Μιχ. Παπακωνσταντινου.

    Τιναζοντας στον αερα εκεινη τη διαδικασια και επιβαλλοντας το εμπαργκο, σε μια επιδειξη παλικαρισμου, η κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ εχασε απλως πολυτιμο χρονο στο να κλεισει η ανοιχτη πληγη στα βορεια συνορα μας.

    Συγκομιδη καρπων απο το εμπαργκο υπηρξε βεβαιως: Για καποιους μαυραγοριτες, που πλουτισαν (να μην ξεχναμε οτι με διαφορα ανα τον κοσμο εμπαργκο εκαναν τις πιο γερες "κονομες" πολλοι απο τους νεοελληνες λεφταδες).

    Τα ειχε πει και αυτα ο αθυροστομος Θ. Παγκαλος. Αλλ' οταν προεκληθη απο τον κ. Βενιζελο να κατονομασει τους μαυραγοριτες που πλουτισαν (η καρδουλα του το ξερει αν προσωπικα ο υπουργος Τυπου το ηθελε πραγματικα), ο κ. Παγκαλος καταπιε και τοτε τη γλωσσα του. Ελεγχομενη και οχι παρορμητικη η περιβοητη αθυροστομια του... Γ.Β. Η καλη γνωση της αγγλικης Μια και μοναδικη λεξη στην ανακοινωση της συμφωνιας Αθηνων-Σκοπιων απασχολησε επι μακρον τη συνομιλια Παπανδρεου-Χολμπρουκ την περασμενη Δευτερα.

    Το αμερικανικο προσχεδιο της ανακοινωσης προτεινε οτι η συμφωνια θα υπογραφει (σιγνεδ) στη Νεα Υορκη.

    Η ελληνικη πλευρα δεν το δεχθηκε και ο κ. Χολμπρουκ επαθε ενα μικρο "πανικο".

    Αντιπροταθηκε η λεξη ελαβορατε (επεξεργαστει).

    Τη λυση εδωσε ο Α. Παπανδρεου: "η συμφωνια θα ολοκληρωθει" (ψονψλθδεδ).

    Ο Χολμπρουκ "αρπαξε" την ανακοινωση και εφυγε αμεσως για τα Σκοπια.

    Ειδατε τι κανει η καλη γνωση της αγγλικης και (για τους παλαιοτερους) η θητεια διπλα στον Αντλαι Στιβενσον; ΚΕΑ

    [25] Που τα ειπαν;

    Εκπληκτοι οι δημοσιογραφοι διαβασαν σε δελτιο Τυπου της "Πολιτιστικης Πρωτευουσας Ευρωπης - Θεσσαλονικη 1997" κατι πολυ ενδιαφερον: Ηρθαν στη Θεσσαλονικη ο Κωστας Γαβρας και ο Βασιλης Βασιλικος και συμφωνησαν να γυρισει ο πρωτος και να γραψει ο δευτερος το σεναριο μιας ταινιας για τους Εβραιους της Θεσσαλονικης.

    Μαλιστα, στο ιδιο δελτιο αναφεροταν οτι ο πετυχημενος σκηνοθετης "ειπε" τουτο και ο γνωστος συγγραφεας "ειπε" τ' αλλο. Ομως δημοσιογραφοι δεν κληθηκαν για να τους ακουσουν να τα λενε ολα αυτα και για να τους υποβαλουν ερωτησεις.

    Ενταξει. Ειναι γνωστο οτι οι ανθρωποι της "πολιτιστικης" παθαινουν αλεργια μολις ακουν ακομη και τη λεξη "δημοσιογραφος". Ομως, δεν θα 'πρεπε να απαντησουν τουλαχιστον στην ευλογη απορια μασ; Καλα, σε ποιον τα "ειπαν" οι δυο διακεκριμενοι της Τεχνης και του πνευματοσ; Στον ...Ξαρχακο; Γ. Λ.

    [26] Καλοθελητες

    Δεν εχασε ευκαιρια η Ευρωπα ικη Επιτροπη και ο γνωστος μας επιτροπος Βαν ντεν Μπρουκ να πανηγυρισουν -τρομαρα τους- για τη "συμβολη τους" στην επιτευξη της συμφωνιας Αθηνας- Σκοπιων.

    Πως το "πετυχαν" αυτο;

    Συμφωνα με την επισημη ανακοινωση της Ευρωπα ικης Επιτροπης, αυτο εγινε "με την προσφυγη που κατεθεσε στο Ευρωπα ικο Δικαστηριο (...) η οποια βοηθησε να διαμορφωθουν οι συνθηκες που επετρεψαν τωρα στις δυο πλευρες, την Αθηνα και τα Σκοπια, να καταληξουν σε συμφωνια"!!! Το θρασος σε ολο το μεγαλειο του...

    Τωρα, φταιει ο Ριτσαρντ Χολμπρουκ να μη θελει να δει ουτε ζωγραφιστο τον Βαν ντεν Μπρουκ στις διαπραγματευσεις της Γενευης για το Βοσνιακο;

    Αυτο το ειπε επι λεξει ο Αμερικανος υφυπουργος στις συνομιλιες που ειχε στην Αθηνα τη Δευτερα... ΚΕΑ

    [27] Φωλοπουλος

    Το δημαρχο του Δημ. Φωλοπουλο κηδεψε χθες το Περιστερι. Ηταν στην κηδεια του ολα τα κομματα κι ολες οι παραταξεις στο δημο, με μια φωτεινη εξαιρεση, το ΚΚΕ. Κριμα, συντροφοι. Η ιστορια ειναι αδυσωπητη - για οσους λησμονουν. ΝΙ.Κ.

    [28] Ιερα τριγωνα

    Τριγωνο εγιναν, λενε οι κακες γλωσσες, οι ιεροι χωροι της Ελλαδας. Μετα την Τηνο και την Πατμο, στη σχετικη λιστα προστεθηκαν και τα Μετεωρα. Και ο νοων, νοειτω... Π.Ζ.

    [29] Ο 3ος ανθρωπος

    Συνεβη χθες το απογευμα, στο ξενοδοχειο που οργανωνεται η συναντηση της Αθηνας. Ο Αντ. Σαμαρας υποδεχεται τον Μιχ. Γκορμπατσοφ, καθονται σε παρακειμενο καναπε και με την παρουσια τριτου προσωπου αρχιζουν τη συζητηση. Συζητουν για πεντε-δεκα λεπτα, ενω ο τριτος της παρεας, ενας κοστουμαρισμενος 50χρονος, συμμετεχει ενεργα, κουνωντας καταφατικα το κεφαλι, συμφωνωντας με τις διαπιστωσεις των δυο. Καποια στιγμη, ο προεδρος της "Ανοιξης", κατι "ψυλλιαζεται" και ρωταει τον Μ. Γκορμπατσοφ: "Ειναι μαζι σας ο κυριοσ;". "Οχι. Δεν ειναι μαζι σασ;", ρωταει εξισου απορημενος εκεινος.

    Σε λιγα λεπτα οι αστυνομικοι του χωρου ειχαν ανακαλυψει οτι ο εν λογω αγνωστος ηταν ενας περιεργος και ιδιομορφος, που απλα δηλωσε ενδιαφερομενος για τις εν γενει πολιτικες εξελιξεις... Γ.ΠΑΝ.

    [30] Ενδιδοντες

    Τελικα ειναι "το ονομα αδιαπραγματευτο" η οχι; Γιατι αν δεν ειναι, οσοι εξ ημων θεωρηθηκαν τοτε ως σε κατι εθνικως σπουδαιο ενδιδοντες δικαιουνται τωρα να ερωτησουν: Μηπως καποιοι απο τοτε εξαπατουσαν; Και αν πραγματι εξαπατουσαν δεν θα πρεπει να λογοδοτησουν γι' αυτο; Και δεν εννοουμε αναγκαστικα τον Μακεδονα κυβερνητικο εκπροσωπο Ευ. Βενιζελο, που επιμενει να αγνοει τις "ενδοτικες" περι του ονοματος δηλωσεις του κατα τεκμηριον αρμοδιου Κ. Παπουλια. Δ.Κ.

    [31] Απορια

    Ειναι, αραγε, αληθεια αυτο που κυκλοφορουσε ευρυτατα χθες μεταξυ των παροικουντων τη Θεσσαλονικη, οτι το Σαββατο πρωι ο πρωθυπουργος Α. Παπανδρεου θα θεμελιωσει το Μεγαρο Μουσικης στην περιοχη του Ποσειδωνιου; Και αν αυτο, που απο πολλες πλευρες ακουσαμε και διασταυρωσαμε, γιατι δεν ανακοινωθηκε επισημως στο πλαισιο του πρωθυπουργικου προγραμματοσ; Αυτη η απορια θα μας κατατρωγει.

    Δ.Κ.

    [32] Αναδρομικα!

    Ως "πραξη κοινωνικης δικαιοσυνης", αλλα και "αναγκη εξοικονομησης νερου", χαρακτηρισε τις νεες αυξησεις στο νερο των Θεσσαλονικεων ο γενικος διευθυντης του Οργανισμου Υδρευσης Θεσσαλονικης Δημος Παπαδημητριου. Μονο που ο ιδιος αγνοουσε πως οι αυξησεις που αποφασιστηκαν στις 10 Αυγουστου θα ισχυσουν αναδρομικα απο την 1η Μαλου...

    Και οταν συνεργατης του εσπευσε να τον "διαφωτισει", βιαστηκε να συμπληρωσει οτι "δεσμευεται προσωπικα ωστε οι αυξησεις να ισχυσουν απο την επομενη της αποφασης και οχι αναδρομικα". Μονο που και παλι αγνοουσε πως αυτο (συμφωνα με τους συνεργατες του) ειναι ανεφικτο, καθως εχουν ολοκληρωθει οι καταμετρησεις του τετραμηνου και εντος των ημερων θα αποσταλουν οι λογαριασμοι...

    Και με την ευκαιρια, αληθεια ποσο ειναι νομιμη η αναδρομικη ισχυς των αυξησεων;

    Μπ.Γιαν.

    [33] Και τα δυο

    Μια φωνη ακομη για την απειλουμενη Δωδωνη. Ο αναγνωστης μας Ηλ. Πορτοκαλακης (Αγ. Αρτεμιου 3 - Αθηνα) μας γραφει:

    "Ευτυχησα να απολαυσω μια μοναδικη παρασταση στον ιερο χωρο της Δωδωνης (""Αντιγονη'' με την υπεροχη Καρυοφυλλια). Δυστυχησα, ομως, αναλογιζομενος οτι οι καρεκλοκενταυροι της εξουσιας, στερουμενοι πασης αισθητικης, κλεισμενοι στα πολυτελη γραφεια της τσιμεντουπολης, απεργαζονται σχεδια ""αξιοποιησησ'' του ανεπαναληπτου αυτου χωρου (Εγνατια οδος). Οι βαρβαροι και τρισαθλιοι ""τεχνοκρατεσ'', τα προκατασκευασμενα αυτα αθυρματα απαιδευτων και νοσηρων εγκεφαλων, φαινεται οτι δεν διδαχθηκαν ποτε το ""ωραιον'', το ""καλλοσ''. Δεν τους συγκινησαν ποτε χωροι ""ιεροι'' και μυθικοι. Ας ειναι. Αυτοι τη δουλεια τους κι εμεις τη δικη μας (αληθεια, τι γιναν αυτες οι κινησεις των ""φορεων'';) Μονο που ο ανθρωπος μεγαλουργησε φτιαχνοντας τετοια ιερα σε τετοια μερη και οχι τυχαιες Εγνατιες (για απορροφηση ΕΨU). Αιδως αχρειοι".

    Μια μονο παρατηρηση: Χρησιμη και αναγκαια η Εγνατια οδος μπορει να γινει χωρις να πληξει το Δωδωναιο τοπιο. Υπαρχουν εναλλακτικες λυσεις, γνωστες στους αρμοδιους (μια εκπονηθηκε απο την 7 ΠΥΔΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ και την υποστηριζει το Τεχνικο Επιμελητηριο και μια δευτερη απο τους "Φιλους της Δωδωνης"). Η ευαισθησια ειναι που λειπει.

    Γ.Β.

    [34] Καθυστερουν

    Υπερ της διευθετησης των ελληνοσκοπιανων διαφορων ειχαν ταχθει προ εξαμηνου οι συνδικαλιστες της Ελλαδας και της Πρωην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατιας της Μακεδονιας (ΦΥΡΟΜ), οταν οι τελευταιοι ειχαν επισκεφθει τη χωρα μας, υστερα απο προσκληση της ΓΣΕΕ.

    Τωρα που οι εξελιξεις τους δικαιωνουν δεν εχουν κανενα λογο να μη χαιρετισουν την προσεγγιση των δυο πλευρων, προς οφελος και των εργαζομενων των δυο κρατων.

    Ομως η σχετικη (κοινη) ανακοινωση καθυστερει. Οι συναδελφοι (ς.ς. δηλαδη εργατες) του ομορου κρατους φερονται περισσοτερο σαν διπλωματες παρα ως συνδικαλιστες, ζητωντας να αναφερονται σαν "μακεδονικα συνδικατα".

    Ας ελπισουμε οτι θα δεχθουν την ονομασια "συνδικατα της ΦΥΡΟΜ", οπως ειχαν γινει δεκτα και τον περασμενο Μαρτιο στην Αθηνα. ΜΓΣ

    [35] Αποικιακα

    "Αγαστη συνεργασια κομματων, ΜΜΕ και συνδικαλιστων για την αποικιοποιηση της ελληνικης οικονομιας" βλεπει ο πρωην υπουργος Α. Ανδριανοπουλος, στη θεση της ΓΣΕΕ για "ελληνοποιηση" των κρατικων προμηθειων.

    Μαλιστα ο θεωρητικος του νεοφιλελευθερισμου αναφερει οτι η συνεργασια αυτη κινειται εκ παραλληλου με τη "δυσφημηση- καταργηση των ιδιωτικοποιησεων...".

    Τωρα οι εργαζομενοι των Ναυπηγειων Ελευσινας και οι ανεργοι της Καβαλας (πλαστικα) και των Φιλιατων (κλωστηρια) ξερουν οτι αυτοι φταινε για την αποτυχια της πολιτικης του Α. Ανδριανοπουλου και για τα χρεη που αφησαν πισω τους οι "επενδυτες", εγκαταλειποντας τις επιχειρησεις που τους εκχωρηθηκαν. ΜΓΣ

    [36] Ξεχωριζει

    Ευτυχη καταληξη ειχε η πρωτοβουλια του βουλευτη του ΠΑΣΟΚ Ρουλη Κοκελιδη, να συγκεντρωσει υπογραφες συναδελφων του κατω απο ενα κειμενο διαμαρτυριας για τις κινεζικες και τις γαλλικες πυρηνικες δοκιμες.

    Το κειμενο υπεγραψαν σχεδον ολοι οι βουλευτες του τριτου θερινου τμηματος, πλην εκεινων του ΚΚΕ. Μεταξυ των υπογραφων ξεχωριζει εκεινη του πρωην υπουργου της Ν.Δ. Στ. Μανου. Και γιατι ξεχωριζει; Μα γιατι οταν υπεγραφε το κειμενο ηταν γνωστο οτι ο αρχηγος του Μιλτ. Εβερτ θα πηγαινε να συναντησει τον Σιρακ, εναντιον του οποιου εχει ξεσηκωθει ο μισος κοσμος... Γ.ΚΑΡ.

    [37] Σκοπιανο: Η επιλογη να δενεσαι στο αρμα

    Του ΝΙΚΟΥ ΚΙΑΟΥ

    [38] Τα ευχαριστα και τα δυσαρεστα

    "Κατα βαθος γραφω μονο επειδη πολλα μου ειναι δυσαρεστα. Αν ηταν ολα ευχαριστα, πιθανον δεν θα εγραφα απολυτως τιποτε και κανενας δεν θα 'γραφε. Ειναι αδυνατον να γραφεις με αφετηρια μια ευχαριστη κατασταση, αλλωστε θα ηταν ανοητο να γραφεις για τα ευχαριστα: τα ευχαριστα τα ζεις".

    Τηομας Βερνηαρδ (Αυστριακος συγγραφεας) Απο την "Αυτοβιογραφια", μεταφραση Βας. Τομανας - Εξαντας

    [39] Οι ΗΠΑ ανανκοινωνουν...

    Η σκηνη εξω απο την πρωθυπουργικη κατοικια την προηγουμενη Δευτερα το απογευμα ηταν η επισφραγιση μιας πολιτικης την οποια επελεξε, χαραξε και ακολουθησε ο πρωθυπουργος Α. Παπανδρεου και η κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο επιτετραμμενος των ΗΠΑ Τ. Μιλερ διαβασε: "Οι Ηνωμενες Πολιτειες ανακοινωνουν...", κι ακολουθησε το κειμενο για το τι μελλουν να πραξουν η Ελλαδα και η πρωην Γιουγκοσλαβικη Δημοκρατια της Μακεδονιας σχετικα με το ζητημα που τους απασχολει.

    Το κορυφαιο θεμα της εξωτερικης πολιτικης της χωρας τα τελευταια τεσσερα χρονια, για το οποιο χρειασθηκε να γινουν στο παρελθον τρεις συσκεψεις αρχηγων των κομματων υπο τον τεως Προεδρο της Δημοκρατιας Κ. Καραμανλη, για το οποιο "φαγωθηκε" ενας υπουργος Εξωτερικων, γυρω απο το οποιο κινηθηκε η γενικοτερη εξωτερικη πολιτικη της χωρας, και ειδικοτερα η βαλκανικη της πολιτικη, θεμα το οποιο αποτελεσε το μοχλο γυρω απο τον οποιο κινηθηκαν οι κυβερνησεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και θεμα το οποιο οδηγησε ιδεολογικα-πολιτικα (ηταν η αιτια ως ελεχθη) στην πτωση της κυβερνησης του Κ. Μητσοτακη, τελος θεμα, την "καθαροτητα" του οποιου υπερασπισθηκε με παθος το ΠΑΣΟΚ και στο οποιο επενδυσε τα μαλα για να επιτυχει την εκλογικη νικη του Οκτωβριου του 1993, εγινε υποχειριο του ισχυρου διεθνους παραγοντος, των ΗΠΑ. Και οι Ελληνες μαζι με τους αλλους λαους πληροφορηθηκαν απο αμερικανικα χειλη τι μελλει γενεσθαι.

    Οι πρωταγωνιστες της ελληνικης κυβερνησης, ο Α. Παπανδρεου κι ο Καρ. Παπουλιας σιωπησαν. Ο πρωτος μαλιστα, δεν εμφανισθηκε πουθενα και μονο χαρη στις καμερες της τηλεορασης και των φωτογραφων τον ειδαμε να υποδεχεται στο σπιτι του τον Αμερικανο αξιωματουχο Ριτσαρντ Χολμπρουκ.

    Οσοι ειναι καπως περιεργοι και αρεσκονται σε συμβολισμους, θα μπορουσαν να σημειωσουν:

    Οτι η Δευτερα 4 Σεπτεμβριου ειναι ακριβως η επομενη της επετειου της ιδρυσης του ΠΑΣΟΚ.

    Οτι η ιδια ημερομηνια ειναι η επαυριο της ιστορικης 3ης Σεπτεμβριου.

    Οτι η ανακοινωση εγινε εξω απο το σπιτι του Πρωθυπουργου στη οδο Αγραμπελης στην Εκαλη, το οποιο καταντησε διασημο για τα δανεια, την εκταση και την οικοδεσποινα του.

    Οτι απουσιαζε ο Πρωθυπουργος, ο οποιος ειναι συνηθως απων.

    Οτι αυτα γινονται ενω το ΠΑΣΟΚ σπαρασσεται απο εριδες.

    Ο Αμερικανος επιτετραμμενος ηταν μερος της διαδικασιας αλλα και ο φορεας της μεγαλης δυναμης, η οποια επιβαλλει τη θεληση της. Θα μπορουσε να ηταν ο πρεσβης, ο οποιος απουσιαζε. Αλλα δεν ηταν τοσο δυσκολο γι' αυτον να βρεθει στην Αθηνα καθως συνεβαιναν τοσο σημαντικα γεγονοτα (κατα την ανακοινωση της κυβερνησης του και κατα τις δηλωσεις του προεδρου του Μπ. Κλιντον).

    Η παρουσια του αντ' αυτου για οσους επισης αρεσκονται σε συμβολισμους εδειξε τα μεγεθη, εδειξε τις αξιες που δινουν στα πραγματα οι επιδιαιτητες, οπως εδειξαν τις διαστασεις των πραγματων οι επαφες ενος απλου υφυπουργου με τον πρωθυπουργο μιας χωρας και με τον προεδρο της αλλης αμεσως ενδιαφερομενης.

    Θα μπορουσε να αναλογισθει καποιος οτι το 1952 με τον τοτε Αμερικανο πρεσβη Πιουριφοι "κουμανταδορο", οι συνθηκες στη χωρα μας ηταν διαφορετικες, οτι η Ελλαδα βρισκοταν σε ιδιοτυπη κατασταση πολιορκιας, μολις ειχε τελειωσει ο εμφυλιος πολεμος, ηταν υπο αναπτυξη, ηταν εξαρτημενη. Σημερα ομως εν ετει 1995 με την Ελλαδα μελος της Ευρωπα ικης Ενωσης και σημαντικοτατο παραγοντα, οπως αρεσκονται να την αποκαλουν οι κυβερνωντες της, τι να αναλογισθει κανεις για την περιπτωση του επιτετραμμενου Τ. Μιλερ και την πρωθυπουργικη κατοικια;

    Το κειμενο ομως "οι Ηνωμενες Πολιτειες ανακοινωνουν...", το οποιο διαβασθηκε ταυτοχρονα απο τους Αμερικανους αξιωματουχους στην Αθηνα, στα Σκοπια και στην Ουασιγκτον, ειναι η κατακλειδα της πολιτικης που επελεξε η κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποια παρεπεμψε σταδιακα το συνολο των θεματων της ελληνικης εξωτερικης πολιτικης στην επιδιαιτησια των ΗΠΑ.

    Κι αυτα δεν ειναι μονο οσα εχουν σχεση με την Αλβανια, με την Π.Γ.Δ. της Μακεδονιας, με την Τουρκια, με το Κυπριακο, με τα Βαλκανια. Ηταν ακομη και η εικονα, την οποια εδωσε η ελληνικη κυβερνηση ως προεδρευουσα στην Ευρωπα ικη Κοινοτητα το πρωτο εξαμηνο του 1994, οταν στελεχη της δεν εκρυψαν προς ποια απο τις ακτες του Ατλαντικου βλεπουν...

    Η επιλογη εχει γινει νωριτερα, οταν, με την εκλογη του Μπ. Κλιντον ως προεδρου των ΗΠΑ, ενα απο τα θερμοτερα συγχαρητηρια τηλεγραφηματα ηταν αυτο του Α. Παπανδρεου, ο οποιος μαλιστα μιλουσε περιφρονητικα για τους συνεταιρους και συντροφους του Ευρωπαιους σοσιαλδημοκρατες και εξεθειαζε εναντι αυτων τον νεοεκλεγεντα Αμερικανο προεδρο.

    Η πληρης ταυτιση με την αμερικανικη πολιτικη πιστοποιηθηκε με την επισκεψη του Α. Παπανδρεου το Πασχα του '94 στην Ουασιγκτον. Και διατρανωθηκε την περασμενη Δευτερα πριν απο την ανακοινωση της συμφωνιας Αθηνων - Σκοπιων:

    Καρ. Παπουλιας: Η Ελλαδα απο την πρωτη στιγμη υποστηριξε αυτη την προσπαθεια των ΗΠΑ, του προεδρου Κλιντο, το κ. Χολμπρουκ (εννοουσε την "ειρηνευτικη διαδικασια" στο Βοσνιακο με τους βομβαρδισμους των αεροσκαφων του ΝΑΤΟ).

    Ρ. Χολμπρουκ: Ειμαι εξαιρετικα ευγνωμων για την υποστηριξη της Ελλαδας στην αμερικανικη πρωτοβουλια για την ειρηνη, και στο ΝΑΤΟ (ο Καρ. Παπουλιας διπλα ακουγε τις δηλωσεις).

    Μπιλ Κλιντον (μετα τη συμφωνια): Η Ελλαδα ειναι ενας σημαντικος εταιρος στις συνεχιζομενες διαπραγματευσεις και στις κρισιμες στρατιωτικες αποφασεις που λαμβανονται στο ΝΑΤΟ. (Ο Ε. Βενιζελος δεν σχολιασε, ουτε ειπε πως δικαιολογουνται οι αντιρρησεις της Ελλαδας, τις οποιες προ ημερων επικαλειτο για τους ΝΑΤΟ ικους βομβαρδισμους. Σιωπησε...).

    Ουτε οι σοσιαλιστικες κυβερνησεις της χωρας εχουν απαλλαγει απο το συνδρομο της εξαρτησης, απο την αναγκη του ισχυρου κηδεμονα. Και τον κηδεμονα τον υπηρετεις, τον ακους, προσδενεσαι στο αρμα του.

    Ποσο απλουστερα και καθαρα ελληνικα θα ηταν τα πραγματα, αν απο τον Ιουνιο του '92 προχωρουσε η ελληνικη κυβερνηση σε απευθειας συνομιλιες με την ΠΓΔ της Μακεδονιας χωρις τους επιδιαιτητες... Και ειχε τοτε το επανω χερι, αλλα εντος της Ελλαδος οι κραυγες αλλα προσταζαν.


    [Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.11 run on Friday, 8 September 1995 - 13:54:55