Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia 06/10/95

From: Georgios Vetoulis <giorgos@gvetoulis.extern.ucsd.edu>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

Subject: Eleyqerotypia 06/10/95

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Πολωνει το ΠΑΣΟΚ το θεμα της διαδοχης

  • [2] Παπαθεμελης: Κ.Ο. για νεο πρωθυπουργο

  • [3] Αιχμη Σπυριουνη για τις συζυγους

  • [4] Παγωσαν στη Ν.Δ. απο την γκαφα του Εβερτ

  • [5] Οταν οι ηγετες δεν διδασκονται απο την Ιστορια

  • [6] Αυτονομια και Δημοκρατια

  • [7] Αλλος ενας ετοιμαζεται...

  • [8] Τωρα δεν βιαζονται

  • [9] Ας το σκεφτουν

  • [10] Επιλογη χωρις διλημμα...

  • [11] Καλα να παθει.

  • [12] Το Κεντρο Υγειας της Τηνου κινδυνευει με κλεισιμο

  • [13] Τον τιμησαν

  • [14] Τι ειχες Γιαννη...

  • [15] Σπευδει...

  • [16] Καταρρεει...

  • [17] Στα στραβα

  • [18] Αναμεινατε...

  • [19] Λουκετο στο Μουσειο Τεριαντ

  • [20] Πλουσιος χειμωνας για τη Θεσσαλονικη

  • [21] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ


    [1] Πολωνει το ΠΑΣΟΚ το θεμα της διαδοχης

    ΣΥΓΚΛΗΣΗ Κ.Ο. για εκλογη νεου πρωθυπουργου ζηταει ο Παπαθεμελης. Χυτηρης: Ειναι ολοι τους παιδια του

    Σε αντιθεση με τον Ανδρεα Παπανδρεου, που επιδιωκει να υποβαθμισει το θεμα και εδωσε εντολη να αντιμετωπιστει με χαμηλους τονους, το προβλημα ηγεσιας που εχουν θεσει γνωστα στελεχη, με τελευταιο και κορυφαιο τον Κωστα Σημιτη, αρχιζει να ταλανιζει το ΠΑΣΟΚ.

    Οι αντιδρασεις ποικιλλουν, αλλα σχεδον ολες οι πλευρες παραδεχονται πλεον οτι το θεμα τιθεται εξ αντικειμενου και, επομενως, πρεπει να αντιμετωπιστει.

    Ενδεικτικο των διαθεσεων της κοινης γνωμης (και των οπαδων του ΠΑΣΟΚ) ειναι το αποτελεσμα δημοσκοπησης (τη δημοσιευσε χθες το "Εθνος"), στην οποια ετεθη το ερωτημα αν πρεπει να γινει εκτακτο συνεδριο, στο οποιο να συζητηθει το θεμα της μελλοντικης διαδοχης του Α. Παπανδρεου. Το 85,8% των ερωτηθεντων εμφανιζεται να συμφωνει με αυτη την αποψη και μονο το 11,9% να διαφωνει. Μεταξυ των οπαδων του

    ΠΑΣΟΚ τα ποσοστα ειναι αναλογα. Το 83% συμφωνει, ενω διαφωνει μονο το 15,4%.

    Χυτηρης: Ολοι ειναι παιδια του Εκτιμωντας, προφανως, οτι η διαιωνιση αυτου του θεματος δεν εξυπηρετει ουτε τον ιδιο ουτε την πορεια της κυβερνησης και του

    ΠΑΣΟΚ, ο Πρωθυπουργος εδωσε εντολη στον υπουργο Τυπου να το υποβαθμισει. Ετσι, ο Τηλεμαχος Χυτηρης, αναφερομενος στη συνεντευξη του κ. Σημιτη, περιοριστηκε να πει οτι "ο καθενας εχει την ευθυνη των λογων του". Οταν του επισημανθηκε οτι το προβλημα θετουν πρωην υπουργοι και συνεργατες του Πρωθυπουργου, ο κυβερνητικος εκπροσωπος προσθεσε: "Ολοι ειναι παιδια του Ανδρεα Παπανδρεου". Και μονο υστερα απο διαδοχικες ερωτησεις ειπε οτι ισχυουν παλιοτερες δηλωσεις του Πρωθυπουργου, οτι η ωρα της διαδοχης του δεν εχει ελθει ακομη.

    Οι χθεσινες δηλωσεις υπουργων, βουλευτων και αλλων στελεχων του ΠΑΣΟΚ στην προταση Σημιτη κυμανθηκαν απο την κατηγορηματικη απορριψη εως την εμμεση αποδοχη της, ενω πολλοι προτιμησαν να περιγραψουν το προβλημα χωρις να παιρνουν ευθεια θεση.

    [2] Παπαθεμελης: Κ.Ο. για νεο πρωθυπουργο

    Εντυπωση προκαλεσε μια δηλωση του πρωην υπουργου Στελιου Παπαθεμελη περι εκλογης νεου πρωθυπουργου απο την Κοινοβουλευτικη Ομαδα. "Θα ζητουσα συγκληση της Κ.Ο. με ολα τα δικαιωματα που οριζει γι' αυτη το Συνταγμα, οτι δηλαδη αυτο ειναι το κυριαρχο οργανο εκλογης του νεου πρωθυπουργου", ειπε στο ραδιοσταθμο "Φλας".

    Ο Ακης Τσοχατζοπουλος, ομως, απερριψε κατηγορηματικα το ενδεχομενο να συγκληθει εκτακτο συνεδριο και υπενθυμισε οτι αυτη η προταση (του Π. Αυγερινου) δεν εγινε αποδεκτη απο το Εκτελεστικο Γραφειο. Και επεκρινε οσους "περιφερουν τις ηγετικες φιλοδοξιες τους στα μεσα ενημερωσης" και τους καλεσε να τις θεσουν "στο επομενο συνεδριο του ΠΑΣΟΚ, την ανοιξη του 1997".

    Στο ιδιο πνευμα κινηθηκαν οι στενοι συνεργατες του, υπουργοι Γ. Δασκαλακης και Αντ. Κοτσακας. "Δεν υπαρχει θεμα ηγεσιας. Υπαρχει θεμα προσωπικων στρατηγικων, που καλυπτονται απο τη δημιουργια ανυπαρκτων ζητηματων", ειπε ο κ. Δασκαλακης. Και ο κ. Κοτσακας συμπληρωσε: "Υπαρχει η αγωνια ορισμενων για ρολους σημερινους και αυριανους".

    Ο αναπληρωτης υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Κ. Γειτονας επεκρινε οσους θετουν θεμα ηγεσιας, καταλογιζοντας τους οτι "περιφερουν τις ανησυχιες τους και τη μεμψιμοιρια τους".

    Ο υπουργος Υγειας και προσωπικος γιατρος του Πρωθυπουργου Δ. Κρεμαστινος διαβεβαιωσε οτι "δεν υπαρχει θεμα υγειας" του Α. Παπανδρεου.

    Ο υπουργος Δικαιοσυνης Αν. Πεπονης αντιπαρεβαλε "τον υπευθυνο λογο και την αφιερωση σε εργο" με "τη φλυαρια που αποβλεπει στη δημοσιοτητα".

    Ο Ευαγγελος Γιαννοπουλος εδειξε να αναγνωριζει οτι υπαρχει προβλημα, ωστοσο ειπε οτι ο ιδιος δεν συμφωνει με την προταση για εκτακτο συνεδριο, επειδη "δεν θελει να πληγωσει τον Ανδρεα Παπανδρεου. Του χρωσταμε ακομη πολλα", ειπε.

    Ο βουλευτης Γιαννης Καψης απαντησε διαφορετικα: "Εγω αν ημουν Παπανδρεου θα εθετα το θεμα στο συνεδριο και θα βλεπαμε το αποτελεσμα".

    Οι συναδελφοι του Στ. Σουμακης και Δ. Διαμαντιδης συνεπεσαν στη διαπιστωση οτι "το προβλημα αυτο συζητειται ολοενα και περισσοτερο".

    Ο Λουκας Αποστολιδης ειπε οτι οι πρωτοβουλιες πρεπει να ξεκινησουν απο τον Α. Παπανδρεου, "αρκει οι διαφοροι Ηρακλεις να σταματησουν να διαιρουν και να διχοτομουν. Μελημα τους ειναι η συντηρηση της καρεκλας τους και τιποτα παραπανω". Και ο Λαμπρος Κανελλοπουλος τονισε οτι "ο Ανδρεας Παπανδρεου εχει την ιστορικη ευθυνη απεναντι στον ελληνικο λαο και τον εαυτο του να παρει αποφασεις και πρωτοβουλιες".

    Απο την πλευρα των "τεσσαρων", δεν εχει μιλησει ακομη γι' αυτο το θεμα η Βασω Παπανδρεου, η οποια αυτες τις μερες εχει επαφες με πολλα στελεχη του ΠΑΣΟΚ. Προγραμματιζει να μιλησει τις επομενες μερες, και συνεργατες της ελεγαν οτι "πρωτο μελημα της ειναι να εξασφαλισθει η ενοτητα, αλλα με συγκεκριμενο περιεχομενο και στοχους".

    [3] Αιχμη Σπυριουνη για τις συζυγους

    ΑΡΝΗΘΗΚΕ να ψηφισει την καλυψη των οικονομικων εξοδων τους στα ταξιδια απο το Δημοσιο

    Των Π. ΗΑΓΟΡΙΑΝΙΤΗ ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ

    Με το "καλημερα" διαφανηκαν οι προθεσεις του βουλευτη Κ. Σπυριουνη χθες στη Βουλη.

    Παιρνοντας το λογο στο συζητουμενο νομοσχεδιο για τα οδοιπορικα των δημοσιων υπαλληλων, αφου ευχηθηκε καλη χρονια στον παρισταμενο υφυπουργο Δ. Γεωργακοπουλο, του ζητησε να ειναι ανεκτικος "για την πολεμικη που θα του ασκηθει λογω της οικονομικης συγκυριας".

    Και προς επιρρωσιν των λεγομενων του, αρνηθηκε να ψηφισει το δευτερο αρθρο του νομοσχεδιου, στο οποιο προβλεπεται οτι το Δημοσιο θα καλυπτει τα εξοδα και των συζυγων των δημοσιων προσωπων που ταξιδευουν οταν τους συνοδευουν επισημως.

    Ειπε χαρακτηριστικα ο βουλευτης: "Οποιος θελει να παιρνει μαζι του τη γυναικα του να την πληρωνει". Και συνεχισε λεγοντας οτι ειναι αδιανοητο υπο τις παρουσες οικονομικες συνθηκες να προκαλουμε το δημοσιο αισθημα με τετοιου ειδους σπαταλες.

    Η αιχμη Σπυριουνη ερμηνευτηκε οτι αφορουσε κυριως τη συζυγο του πρωθυπουργου Δημητρα Λιανη - Παπανδρεου. Και το "κυριως" εγκειται στο γεγονος οτι στη διαταξη περιλαμβανονται, οπως προσημειωσαμε, και οι συζυγοι ολων των μελων του υπουργικου συμβουλιου, των αρχηγων των επιτελειων κ.λπ.

    Η τροπολογια Καστανιδη

    Παραλληλα, οι βουλευτες ζητησαν και πετυχαν να μην κατατεθει τελικα η τροπολογια του αναπληρωτη υπουργου Εσωτερικων Χ. Καστανιδη για τους επιλαχοντες που επροκειτο να προσληφθουν στο Δημοσιο. Η συγκεκριμενη τροπολογια θα κατατεθει τελικα ως αυτονομο νομοσχεδιο, αφου φυσικα κατατεθει.

    Σημερα ομως θα συζητηθει τροπολογια των υπουργων Αμυνας και Οικονομικων, Γ. Αρσενη και Αλ. Παπαδοπουλου, που κατατεθηκε χθες για την καθιερωση πριμ παραγωγικοτητας στους πολιτικους υπαλληλους του υπουργειου Εθνικης Αμυνας.

    Σημερα επισης θα πρεπει να συζητηθουν οι κατ' επαναληψη κατατεθεισες τροπολογιες της Ν.Δ. και της Πολιτικης Ανοιξης για το "ποθεν εσχες" των πολιτικων αρχηγων. Οι τεσσερις προηγουμενες αποπειρες του κομματος του Αντ. Σαμαρα ειχαν απορριφθει απο την κυβερνηση.

    [4] Παγωσαν στη Ν.Δ. απο την γκαφα του Εβερτ

    ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ κρινουν ανευθυνη και επιπολαιη τη θεση του για επαναδιαπραγματευση της συμφωνιας με τα Σκοπια

    Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΩΛΕΤΣΗ

    Η απευθειας μεταδοση της συνεντευξης του Μ. Εβερτ απο τον "Αντεννα" (ραδιοφωνο) κι αργοτερα απο την προβολη του βιντεο απο την ΕΤ-2, δεν αφησε κανενα περιθωριο στους νεοδημοκρατες προχθες το βραδυ οτι δεσμευοταν να επαναδιαπραγματευθει τις συμφωνιες με τα Σκοπια που υπεγραψε η κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ.

    Αυτο προκαλεσε σαλο στους βουλευτες του κομματος. Ακομη και οι "σκληροι" βουλευτες, οπως ο Χρ. Βυζοβιτης και Π. Καμμενος που ζητουσαν αντιστοιχως στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα να υποβληθει τωρα προταση μομφης κατα της κυβερνησης και να παει στο Πειθαρχικο ο Π. Λαμπριας γιατι υπεγραψε το ψηφισμα του Ευρωπα ικου Λα ικου Κομματος, δεν περιμεναν αυτη τη θεση του Μ. Εβερτ.

    Παραλληλα, ο Στ. Μανος, ο Γ. Σουφλιας , ο επιτιμος προεδρος Κ. Μητσοτακης και πολλοι αλλοι βουλευτες εμειναν αφωνοι οταν ακουσαν τα οσα ειπε ο αρχηγος.

    Επιθεση Χυτηρη

    Σκληρος ηταν και ο υπουργος Τυπου Τ. Χυτηρης. Κατηγορησε τον Μ. Εβερτ για "επιπολαιοτητα", "ανευθυνοτητα" και αλλαγη θεσεων δεκαοχτω φορες στο διαστημα της αρχηγιας του. Κατι που μεχρι τωρα μονο η Πολιτικη Ανοιξη του απεδιδε.

    "Τελικα ως συμπερασμα - ειπε ο Τ. Χυτηρης - προκυπτει οτι ο επιπολαιος κ. Εβερτ, ευτυχως, ειναι πρωθυπουργος εν αναμονη. Ευτυχως ειναι αρχηγος της Ν.Δ.".

    Ο εκπροσωπος Τυπου της Ν.Δ. Β. Μαγγινας αποφευγοντας να απαντησει στα καιρια θεματα που τεθηκαν με τη θεση του Μ. Εβερτ για την επαναδιαπραγματευση των συμφωνιων με τα Σκοπια, ανταπεξηλθε κατηγορωντας τον κ. Χυτηρη οτι "αποσκοπει στον εγκλωβισμο των στελεχων του ΠΑΣΟΚ μεσα απο την οξυτητα και την ενταση". Και απεδωσε στην κυβερνηση την ευθυνη οτι "απο το ενα τραγικο σφαλμα παει στο αλλο και απο τη μια γκαφα στην αλλη και απο το ενα αδιεξοδο στο αλλο".

    Και καλεσε την κυβερνηση να φερει στη δημοσιοτητα τη συμφωνια, αλλα δεν ειπε λεξη, παρα τις επιμονες ερωτησεις, για το θεμα της επαναδιαπραγματευσης.

    Μη σας διαφευγει οτι η κυβερνηση ξεχασε το ονομα, βρηκε να πει μονο ο Β. Μαγγινας ως διεξοδο απο την επιμονη ερωτηση να σχολιασει τη δηλωση Εβερτ.

    [5] Οταν οι ηγετες δεν διδασκονται απο την Ιστορια

    Του ΝΙΚΟΥ ΚΙΑΟΥ

    Ηταν τουλαχιστον εκπληκτικη η δηλωση του υπουργου Τυπου και κυβερνητικου εκπροσωπου Τηλ. Χυτηρη προχθες για τον Παρασκευα Αυγερινο:

    Μα μονο αυτος εθεσε το θεμα, ειπε για την προταση να γινει εκλογη νεου προεδρου του ΠΑΣΟΚ παροντος του Α. Παπανδρεου. Ουδεις αλλος το εθεσε στο Εκτελεστικο Γραφειο και αρα απορριφθηκε.

    Ο εκπροσωπος του Πρωθυπουργου, παραβιαζοντας σαφως τον κανονα, συμφωνα με τον οποιο δεν αναφερεται ποτε σε θεματα του κομματος, το επραξε προφανως κατ' εντολην του Α. Παπανδρεου. Και θελησε να υποδηλωσει οτι ολοι οι αλλοι που ειναι μελη του Ε.Γ. θεωρουν αδιαμφισβητητο προεδρο του ΠΑΣΟΚ τον Α. Παπανδρεου, αρα δεν υπαρχει καν θεμα και κλεινει αν τυχον (!) ειχε ανοιξει.

    Το οτι εχει ανοιξει εδω και καιρο ειναι γεγονος, αφου ηδη ομιλουν στο ΠΑΣΟΚ για τη μεταπαπανδρε ικη εποχη παροντος στην αρχηγια του ιδρυτη και αρχηγου. Θελησε, ομως να προκαταλαβει τη γνωμη ολων στο Ε.Ε. ο Α. Παπανδρεου δια του εκπροσωπου του, προσπαθωντας για μια ακομη φορα να κλεισει τις πορτες, οπως αλλωστε το εχει προσπαθησει κι αλλες φορες τον τελευταιο χρονο.

    Ειχε ομως μια ιδιαιτεροτητα η τελευταια φορα. Προηγηθηκε η περιπετεια της καταστασης της υγειας του στην Πατμο, προηγηθηκε αυτη καθ' αυτη η κοσμικη πλευρα της Πατμου με τη νεα κοσμικοτερη και προκλητικοτερη παρουσια της συζυγου, η οποια δεν κρυβει πλεον τις φιλοδοξιες της, προηγηθηκε η αντιδραση στελεχων στις συζυγικες εμφανισεις και επιδιωξεις, προηγηθηκαν οι αντιδρασεις δυσπιστιας πολλων βουλευτων σε οσα ειπε ο αρχηγος κατα την "πανηγυρικη" συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας, προηγηθηκε ο Θ. Παγκαλος με αναλογη προταση για αλλαγη ηγεσιας στο ΠΑΣΟΚ, προηγηθηκαν οι "αρχηγικες" δηλωσεις του Κ. Σημιτη. Και βεβαια, εχουν προηγηθει τοσα και τοσα γεγονοτα, τα οποια πιστοποιουν οτι ο Α. Παπανδρεου δεν ειναι εις θεσιν να εκπληρωσει τα καθηκοντα του ως πρωθυπουργος και ως προεδρος του μεγαλυτερου κομματος:

    Αλλοι καθοριζουν την πολιτικη η τουλαχιστον διαχειριζονται την εξουσια αντι του υπευθυνου κατα το Συνταγμα και μονου αρμοδιου Πρωθυπουργου,

    δεν υπαρχει ο ελαχιστος συντονισμος στο κυβερνητικο εργο, οταν φανερα π ιπλεον και χωρις φραγμο υπουργοι αποστρεφονται ο ενας τον αλλον και αντιδικουν μεταξυ τους,

    το κομμα περναει βαθια κριση και συμφωνα με κορυφαια στελεχη του απειλειται με διαλυση, προειδοποιηση την οποια διακηρυσσουν μαλιστα δημοσια,

    η πλειονοτητα της κοινης γνωμης καταδικαζει - συμφωνα με τις δημοσκοπησεις - το ρολο και τη συμπεριφορα του πρωθυπουργικου περιβαλλοντος και ειδικοτερα της συζυγου,

    το θεμα της διαδοχης της ηγεσιας και της επιλυσης του συζητειται πλεον και μεταξυ των μελων του κομματος.

    Η ομιλια του Α. Παπανδρεου στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ την περασμενη Δευτερα απεδειξε οτι δεν ειναι εις θεσιν να αντιληφθει τη σημερινη κατασταση του κομματος του και της κυβερνησης. Προβαινει σε διακηρυξεις για "νεο ξεκινημα" οταν βοα γυρω ο τοπος απο τα γεγονοτα, που συνθετουν χειροπιαστη την εικονα της κυβερνησης και του κομματος.

    Και καταφευγει στην "ευκολη" και δοκιμασμενη λυση σε ολα τα μη δημοκρατικα κομματα παντου στον κοσμο και σε καθε εποχη: εφευρισκει την "αιτια" του κακου, της κρισης, που δεν ειναι αλλη απο τον εσωκομματικο εχθρο! Μα ολοι οι ηγετες αυταρχικων κομματων η καθεστωτων, παντου και σε καθε εποχη, οταν δεν μπορουσαν να ανταποκριθουν στα καθηκοντα τους, δεν εκαναν αλλο απο το να εμμενουν να αγνοουν την πραγματικοτητα και προσπαθουσαν να τη διαστρεψουν. Και βεβαια αποδειχθηκε, τραγικα για πολλους απο αυτους, ποσο αποκομμενοι απο το λαο, απο τη βαση ηταν και ποσο απομονωμενοι απο τα στελεχη.

    Το "χρυσο κλουβι" δεν μπορει να προστατευσει τον ηγετη Α. Παπανδρεου, πολυ περισσοτερο δεν το μπορει η "γυαλα". Εχουν περασει, ανεπιστρεπτι ευτυχως, οι εποχες των σουλτανων, των Σταλιν, των αρρωστων Παπαγων και Παυλων. Τα πολυχρονια ψαλλονταν στις εκκλησιες, σε εποχες της βασιλευομενης δημοκρατιας μας για τους βασιλιαδες, τις βασιλισσες και τους διαδοχους. Ευτυχως, μας τελειωσαν σημερα και ο Κυριος, παρα τις δεησεις προς αυτον και τους ψαλμους, δεν τους βοηθησε να μεινουν στο θρονο τους. Φαινεται πως και ο Κυριος ακουει τη φωνη (και την οργη) του λαου. Αυτοι που τον επικαλουνται και γονυκλινεις τον προσκυνουν για να τους παρει η καμερα της τηλεορασης και ο π ιφωτογραφικος φακος, οσο κι αν δειχνουν (η θελουν να δειχνον) πως ξερουν απο πολιτισμο, γινονται γελοιοι και δεν γνωριζουν τιποτα απο ο,τι διδασκει η Ιστορια. Οι "αγιες" μας εχουν τελειωσει, ευτυχως, προ πολλου.

    Δεν μπορει, λοιπον, ο Πρωθυπουργος. Την απλη αληθεια τη γνωριζουν ολοι και δυστυχως αυτο καταντα να φτανει καποτε σε χλευασμο, σε διακωμωδηση, σε ιλαροτητα.

    Κι αυτα συμβαινουν οταν πραγματι δυσκολευουν τα πραγματα στον περιγυρο της χωρας, ορα η αποπειρα δολοφονιας του Κιρο Γκλιγκοροφ. Πως πορευεται η χωρα με κουτση η ανυπαρκτη ηγεσια;

    Δεν ειναι ταμπου η υγεια των ηγετων, δεν ειναι υβρις να ερωτα κανεις γι' αυτο. Τουναντιον, ειναι καθηκον. Και ειναι δικαιωμα του λαου να γνωριζει πως ειναι η υγεια των πολιτικων ηγετων. Διοτι απλουστατα, οταν αδυνατει ο ηγετης να ασκησει τα καθηκοντα του, τοτε αλλοι κυβερνουν, αλλοι προσδοκουν και προσποριζονται κερδη εις βαρος της υγειας του.

    Η συνεχιζομενη αρρωστη κατασταση στην πολιτικη ζωη εξ αιτιας της αδυναμιας του Πρωθυπουργου και της λειτουργιας εξ αυτης της παρακυβερνησης, ελλοχευει τους κινδυνους να καταρρευσουν αξιες, ενδιαφεροντα και προσδοκιες, εγκυμονει κινδυνους, ισως και αποσταθεροποιησης. Και βεβαια στρωνει το χαλι σε πολιτικες συνθηκες επανοδου σε συντηρητικες καταστασεις διακυβερνησης.

    Αυτη, κυριως, ειναι η ευθυνη των στελεχων και μελων του ΠΑΣΟΚ. Ορισμενοι δειχνουν να αντιλαμβανονται τα αδιεξοδα και δεν καθονται σιωπηλοι θεατες μπρος στον αδυναμο και ισως αβουλο, ο οποιος ομιλει και μπρος στην περιφερομενη ακκιζομενη με τον παλμο της εξουσιας. Ποσοι, ομως, εξακολουθουν να διακατεχονται απο το φοβο και το δεος που τους διακατειχε χρονια και χρονια, οταν βεβαια λειτουργουσαν ως ετεροφωτοι και ζουσαν στην παρασκια η στη σκια η ωφεληθηκαν χειροκροτωντας απλως τον ηγετη; Και ολοι αυτοι τι εχεγγυα παρεχουν οτι μπορουν να κυβερνησουν, οτι μπορουν να αρθρωσουν πολιτικο λογο, οτι μπορουν να χαραξουν πολιτικη; Εκτος και αλλαξουν τροπαριο και βλεποντας κατα που φυσα ο ανεμος στρεψουν κι αυτοι το ενδιαφερον τους. Ολα μπορουν να συμβουν.

    [6] Αυτονομια και Δημοκρατια

    Διαλεξη περι τη Δημοκρατια, το ουσιαστικο περιεχομενο της και τις λειτουργιες της ηταν η ομιλια του υπουργου Δικαιοσυνης Γ. Ποττακη κατα τον εορτασμο της Ημερας της Δικαιοσυνης στο Δικηγορικο Συλλογο Πειραιως.

    Δειγμα χαρακτηριστικο - και υπαινικτικα αιχμηρο ως προς τις μονιμως προβληματικες σχεσεις εκτελεστικης και δικαστικης εξουσιας:

    "Η Δημοκρατια ως συστημα στηριζεται στην αυτονομια των πολιτων και της κοινωνιας που συγκροτουν. Η εννοια ομως αυτης της αυτονομιας σημαινει τουτο και μονο. Οτι ειναι οι πολιτες, που εχουν το δικαιωμα ως πολιτικα συγκροτημενο σωμα να θετουν και να αλλαζουν το νομο. Και οτι δεν τον αντλουν απο καπου αλλου. Η εννοια της αυτονομιας αρχιζει αλλα και τελειωνει στο Λαο ως μοναδικη πηγη εξουσιας. Η αυτονομια δεν περιλαμβανει και τις λειτουργιες της πολιτειας. Αυτες ειναι διακεκριμενες, ειναι συντεταγμενες, ειναι ανεξαρτητες. Αλλα δεν ειναι αυτονομες. Αυτο δεν ισχυει μονο για την εκτελεστικη, ισχυει και για τη δικαστικη λειτουργια της πολιτειας".

    Αυτο που βιωνουμε, βεβαιως, δεν ειναι η αυτονομια της κοινωνιας (παραμενει το μεγα ζητουμενο), αλλα η συνεχως αυξανομενη αυτονομηση της εξουσιας εναντι της κοινωνιας.

    Καλο ειναι, παντως, να το ακουμε να λεγεται - κι ακομη καλυτερο, αν εκφερεται απο υπευθυνα χειλη... Γ.Β.

    [7] Αλλος ενας ετοιμαζεται...

    Τουλαχιστον αλλο ενα προσωπο με το επιθετο Παπανδρεου θα εχει το ΠΑΣΟΚ ως υποψηφιο στις επομενες εκλογες.

    Κι οσοι βιαζεστε να πειτε "το ξερουμε, θα ειναι η συζυγος του Πρωθυπουργου Δημητρα", απλως πεφτετε εξω. Ο λογος, για το δευτεροτοκο γιο του Πρωθυπουργου, Νικο, που ολα δειχνουν οτι αποφασισε τελικα να υποκυψει στο... μικροβιο της οικογενειας.

    Παρα το γεγονος οτι δεν εχει ακομη διαρρευσει οτιδηποτε για την περιφερεια που τελικα προκρινεται, ως η πλεον προσφορη για να θεσει υποψηφιοτητα - λογικα η Αχαλα πρεπει να αποκλειεται λογω του Γιωργου - η προετοιμασια του καταλληλου κλιματος εχει αρχισει, και σ' αυτην εντασσεται η επιλογη της χρονικης στιγμης για την κυκλοφορια του βιβλιου του "Δεκα μυθοι και μια ιστορια".

    Το ερωτημα που απομενει να απαντηθει πλεον ειναι: Στις επομενες εκλογες ποσοι θα ειναι οι υποψηφιοι Παπανδρεου; Π.Η.

    [8] Τωρα δεν βιαζονται

    Ουτε σημερα, οπως μαθαινουμε, προκειται να δημοσιευτει η αποφαση του Γ Τμηματος του Συμβουλιου της Επικρατειας για την ακυρωση η μη των νομαρχιακων εκλογων στην Αθηνα και τον Πειραια. Τα μελη του Γ Τμηματος, υπο την προεδρια του αντιπροεδρου κ. Μ. Χαλαζωνιτη, συνεχιζουν τις διασκεψεις τους και ολα εξακολουθουν να "παιζονται".

    Και ενω το ανωτατο δικαστηριο δεν εχει ακομη αποφανθει, ο Μ. Εβερτ - ακολουθωντας το παραδειγμα του "υπερυπουργου" Α. Τσοχατζοπουλου - προκατελαβε την αποφαση του, λεγοντας οτι θα επαναληφθουν οι νομαρχιακες εκλογες. Κατι τετοια ακουει ο κ. Χαλαζωνιτης και δεν προκειται να δημοσιευσει την αποφαση, αν δεν παψουν οι δηλωσεις.

    Β.ΦΩΤ.

    [9] Ας το σκεφτουν

    Μεχρι τωρα ηταν ο Αντ. Σαμαρας που κατηγορουσε τον Μ. Εβερτ οτι αλλαζει σαν πουκαμισα τις θεσεις του για τα Σκοπια.

    Χθες, το θεμα εθεσε ο Τ. Χυτηρης, ο οποιος κατηγορησε τον Μ. Εβερτ οτι ηδη εχει αλλαξει 18 φορες θεσης για το Σκοπιανο.

    Μηπως εκει στη Ρηγιλλης πρεπει να αρχισουν να αναζητουν μια σταθερη θεση, πριν μπερδευτουν οι βουλευτες του κομματος και δεν ξερουν τι να πρωτο υποστηριξουν;

    Κ.Κ.

    [10] Επιλογη χωρις διλημμα...

    "Σε νηφαλιες στιγμες - οχι πολυ συχνες - εκτιμω απεριοριστα τον ανηθικο τροπο με τον οποιο ζουμε στην Ελλαδα". Αυτο λεει, οχι προκλητικα, γιατι παρακατω το εξηγει, ο Χρηστος Γιανναρας, σε αποσπασμα του νεου βιβλιου του - στο κεφαλαιο Ελβετια - εξουθενωμενος, προφανως, απο τις εμπειριες του στη χωρα της Δυτικης Επαγγελιας...

    Περισσοτερες εξηγησεις για το νεο αυτο βιβλιο του Γιανναρα. "Τα καθ' εαυτον", εκδοσεις "Ικαρος", μας εδωσε ο Κωστας Ηουραρις.

    Ανετος ανετος ο ομιλητης, στο φιλοξενο χωρο της Μαριαννας Κορομηλα στο "ΠΑΝΟΡΑΜΑ", με οικοδεσποινες τις εκδοτριες Χρυση και Κατερινα Καρυδη, ειχε ενθουσιαστει με μια φραση του συγγραφεα - αντιδυτικη και αντι-ατομοκεντρικη, οπως τη χαρακτηριζε: "Η ζωη μας στην Ελλαδα γινεται μαρτυριο, αλλα για υπαρξιακους φιλοσοφους και ποιητες αυτο το μαρτυριο ειναι συναρπαστικο...".

    Γι' αυτο κι εγω, λεει ο Ηουραρις, επειδη η ορθοδοξη μαρτυρια μου το επιβαλλει, αν πηγαινα στην Πατμο και ειχα να διαλεξω πως θα περασω καλυτερα το τριημερο μου, αναμεσα στο διδυμο Βαρθολομαιος - Γιανναρας και Κατσιφαρας - Δημητρα, σας βεβαιωνω πως, προφανως, δεν θα δισταζα... Δεν θα ειχα κανενα διλημμα...

    Λ.Π.

    [11] Καλα να παθει.

    Τι ηθελε να παει στο αστυνομικο τμημα και να παραδωσει το πλαστο πεντοχιλιαρο; Νομιζε οτι εδω εχουμε κρατος στο οποιο λειτουργουν οι θεσμοι, και οι δημοσιοι λειτουργοι (αστυνομικοι και εισαγγελεας) διαθετουν ευαισθησιες και κοινο νου. Καλα να παθει, λοιπον, κι ας αθωωθηκε απο το Αυτοφωρο υστερα απο τριημερη ταλαιπωρια. Και γελια οι πλαστογραφοι...

    [12] Το Κεντρο Υγειας της Τηνου κινδυνευει με κλεισιμο

    Με δεκα χιλιαδες μονιμους κατοικους και πολλες χιλιαδες επισκεπτες η Τηνος, κι ομως το Κεντρο Υγειας της κινδυνευει με κλεισιμο. Αν και με παρεμβαση του υπουργου Υγειας Δημ. Κρεμαστινου προκηρυχθηκαν εξι θεσεις γιατρων για τη στελεχωση του Κεντρου, εν τουτοις δεν υπηρξε προθυμια. Ετσι, οι κατοικοι κανουν εκκληση στον Ιατρικο Συλλογο για την αμεση παρεμβαση του, ωστε να αντιμετωπισθει το θεμα. Αλλιως, η Παναγια να βαλει το χερι της...

    Γ. ΠΑΝ.

    [13] Τον τιμησαν

    Το μεταλλιο "Ρ. Σουμαν" εχει καθιερωθει ν' απονεμεται καθε χρονο απο τους κοινοτικους Χριστιανοδημοκρατες - του Ευρωπα ικου Λα ικου Κομματος (ΕΛΚ) - στις ευρωπα ικες προσωπικοτητες που συμβαλλουν στην ευρωπα ικη ενοποιηση. Απο τις ελληνικες προσωπικοτητες εχουν τιμηθει με το μεταλλιο ο Κ. Καραμανλης και ο Κ. Μητσοτακης. Εφετος τιμηθηκε και ο αντιπροεδρος του Ευρωπα ικου Κοινοβουλιου Γ. Αναστασοπουλος.

    Ειναι ενας αντιπροεδρος, ειπε ο προεδρος του ΕΛΚ κ. Μαρτενς στην απονομη του μεταλλιου, που τιμουν οχι μονο οι Χριστιανοδημοκρατες, αλλα και οι αντιπαλοι τους. Κι ενας απο τους πιο "πεπεισμενους Ευρωπαιους"...

    Αλλα και μια εξαιρεση: Οι "πεπεισμενοι Ευρωπαιοι" συνηθιζεται να τιμωνται εν οψει ...της συνταξιοδοτησης τους! Ο Γ. Αναστασοπουλος, ομως, βρισκεται σε πληρη δραση.

    Π.Π.

    [14] Τι ειχες Γιαννη...

    Για μια ακομη φορα η "Ολυμπιακη Αεροπορια" δεν μετεφερε χθες στη Σαμο την "Ελευθεροτυπια" και ολο σχεδον τον πρωινο και απογευματινο Τυπο, ομως στο νησι εφτασαν κανονικα, με την πρωινη πτηση, τα δεματα δυο αλλων εφημεριδων.

    Η "Ε" και οι υπολοιπες εφημεριδες εφτασαν τελικα στο νησι στις 4.00 το απογευμα και μοιραστηκαν στα περιπτερα μεχρι τις 6.00 μ.μ., οποτε "ειναι σαν να μην εφτασαν εφημεριδες στη Σαμο, αφου κανενας δεν κυκλοφορει το βραδυ στο νησι" δηλωσε ο πρακτορας εφημεριδων της Σαμου Νασος Γιαννουλοπουλος.

    Τι ειχες Γιαννη, τι ειχα παντα... Ν.ΒΑΛ.

    [15] Σπευδει...

    Για "πρωτοβουλια προς την κατευθυνση μιας ενωτικης και ανανεωτικης κινησης μεσα στο ΠΑΣΟΚ, που εχουμε αναγκη" μιλησε ο υπουργος Εθνικης Αμυνας Γερασιμος Αρσενης οταν εφθασε στη Ν. Υορκη.

    Ειπε, επισης, οτι "πρεπει ταυτοχρονα να προχωρησουμε με βηματα γοργα και αποφασιστικα στην ανανεωση του ΠΑΣΟΚ και στην επανασυνδεση του με την κοινωνια". Και οταν ρωτηθηκε απο δημοσιογραφο να γινει πιο σαφης, ο υπουργος Εθνικης Αμυνας ειπε οτι "δεν μπορει αυτη τη στιγμη να ειναι συγκεκριμενος. Για να το κανει αυτο θελει να εχει επαφες με αλλα μελη του Ε.Γ.".

    Κι ολα αυτα οταν γυρισει στην Αθηνα. Αναμενομεν λοιπον... Γ.ΚΑΝ.

    [16] Καταρρεει...

    Η εγχειρηση πετυχε, ο ασθενης απεβιωσε. Αυτο τουλαχιστον θυμιζει η κατασταση με τους εργαζομενους στα προγραμματα ψυχιατρικης αποκαταστασης στη Λερο. Το "θαυμα" συνετελεσθη, αλλα γκρεμιζεται. Κοντευουν τεσσερις μηνες που οι εργαζομενοι παραμενουν απληρωτοι, μαζι με αυτους και οι δραστηριοτητες των ασθενων. Κλεινουν μια βδομαδα επισχεσης εργασιας, ο,τι εχει κατακτηθει καταρρεει, αλλα κανεις δεν φαινεται να συγκινειται.

    Τα χρηματα, τουλαχιστον μεχρι τη ροη της χρηματοδοτησης απο το σχετικο προγραμμα της ΕΟΚ, εχουν εγκριθει, οπως μας διαβεβαιωσε και ο αρμοδιος υφυπουργος Υγειας Μ. Σκουλακης, μονο που δεν τους τα δινουν γιατι, συμφωνα με την επισημη δικαιολογια, "δεν τα καταβαλλουν οι οικονομικοι υπαλληλοι του νοσοκομειου". Ειναι δυνατον να πιστεψουμε οτι οι υπαλληλοι αγνοουν το υπουργειο; Και αν ειναι ετσι, τοτε το ιδιο τι κανει; ΙΩ.Σ.

    [17] Στα στραβα

    Καλο το εργο του ανισοπεδου κομβου στη συμβολη των λεωφορων Αμφιθεας και Συγγρου, αλλα καλυτερο θα ηταν αν υπηρχε προνοια να καθοδηγουνται και οι οδηγοι εγκαιρως και σωστα ποια κατευθυνση να ακολουθησουν. Και εξηγουμαστε: Ξοδευτηκε 1,5 δισεκατομμυριο δραχμες για εκσκαφες, υποστηριξεις, ασφαλτοστρωσεις κ.λπ., αλλα η σημανση ειναι αντιστοιχη επαρχιακου δικτυου.

    Ουτε μια μεγαλη πινακιδα σε ευκρινες σημειο επι της Συγγρου των μεγαλων ταχυτητων υπαρχει, για να κατατοπιζει τους οδηγους ποια λωριδα θα πρεπει ν' ακολουθησουν για να μπουν εγκαιρως και με ασφαλεια στην παρακαμπτηρια οδο του προορισμου τους. Ειναι τωρα η ωρα να τοποθετηθουν κ. Γειτονα αυτες οι πινακιδες κι οχι οταν -ο μη γενοιτο- υστερα απο καποιο ατυχημα αναζητηθουν οι ευθυνες. ΓΡ.Ρ.

    [18] Αναμεινατε...

    Οπως ειπε χθες και ο Ακης, απευθυνομενος προς Κ. Σημιτη και παντα ενδιαφερομενο για τη διαδοχη του ΠΑΣΟΚ: "Ας περιμενουν μεχρι το επομενο συνεδριο του κομματος, την ανοιξη 1997". (Με αλλα λογια, ακομα. αυτη την ανοιξη, ραγιαδες).

    Μονο που δεν τους ειπε: Τοσα χρονια ελατρευαν, τωρα γιατι βιαζονται; Ας τα προβλεπαν και προεκλογικα, τον Οκτωβριο του 1993. Δ.Κ.

    [19] Λουκετο στο Μουσειο Τεριαντ

    Αποφασισε να βαλει στις 15 Οκτωβριου το Δ.Σ. του, επειδη ο κ. Μικρουτσικος δεν υπογραφει για την εκταμιευση 37 εκ.

    Το Μουσειο Τεριαντ στη Μυτιληνη

    ΜΥΤΙΛΗΝΗ

    Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

    Το Μουσειο Τεριαντ, το γνωστο μουσειο μοντερνας τεχνης της Λεσβου με τα εργα διασημων Ευρωπαιων ζωγραφων του 20ου αιωνα, θα κλεισει στις 15 Οκτωβριου.

    Ετσι αποφασισε το διοικητικο του συμβουλιο. Κι αυτο γιατι ο υπουργος Πολιτισμου Θανος Μικρουτσικος αρνειται να αναψει το "πρασινο φως" για την εκταμιευση 37 εκατομμυριων δραχμων που, οπως ειχε αποφασισει απο τις 15 Φεβρουαριου ο τοτε υφυπουργος Πολιτισμου Νικος Σηφουνακης, επρεπε να δοθουν στο μουσειο για καλυψη των λειτουργικων του αναγκων. Ετσι τουλαχιστον υποστηριζουν τα μελη του Δ.Σ. Οι εργαζομενοι στο μουσειο παραμενουν απληρωτοι απο τον Ιουνιο, ενω σημαντικες οφειλες εχει το μουσειο προς τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ. Κι αυτα παρα τις εκκλησεις της διευθυνσης του προς το υπουργειο.

    "Καθε χρονο", μας λεει ο διευθυντης του μουσειου κ. Μανωλης Καλλιγιαννης, "συντασσουμε ενα προ υπολογισμο τον οποιο και υποβαλλουμε στο υπουργειο Πολιτισμου. Φετος αυτος ο προ υπολογισμος ηταν 60 εκατομμυριων. Απο αυτα τα χρηματα τα 23 εκατομμυρια θα προερχονταν απο τον ειδικο κωδικο του ΥΠΠΟ, τα δε αλλα 37 απο το ΛΟΤΤΟ, οπως γινοταν καθε χρονο. Φετος, απο νωρις μας ηρθαν αυτα τα 23 εκατομμυρια. Ισοσκελισαμε δε τον προ υπολογισμο μας με αποφαση του τοτε υφυπουργου κ. Σηφουνακη, συμφωνα με την οποια χρηματοδοτηθηκαμε με 37 εκατομμυρια ""απο τις πιστωσεις του αριθμολαχειου''.

    Ο κ. Σηφουνακης ομως εφυγε και οι οικονομικες υπηρεσιες του υπουργειου δηλωνουν οτι πρεπει να υπαρξει μονογραφη στην αποφαση του κ. Μικρουτσικου. Επανειλημμενα ζητησα να τον δω. Δεν με δεχεται. Επανειλημμενα κουβεντιασα για το προβλημα με τη διευθυντρια του γραφειου του κ. Μαμουζελου. Επανειλημμενα του εστειλα και επιστολες. Απαντηση δεν ειχα καμια. Αλλα το προεδρικο διαταγμα με το οποιο ιδρυοταν το μουσειο δεν ελεγε μοναχα οτι παιρνουμε τους πινακες του Τεριαντ και το μουσειο ως κτιριο για να μπορει σημερα το υπουργειο να λεει οτι εχω στη Μυτιληνη ενα μοναδκο Μουσειο Μοντερνας Τεχνης. Οριζε οτι υποχρεωνεται η πολιτεια να χρηματοδοτει το μουσειο, για να μπορεσει αυτο να συνεχισει να λειτουργει. Αυτο ομως δεν εγινε. Γι' αυτο κι εμεις προχωρουμε στο κλεισιμο του μουσειου κι ας αναλαβει ο κ. Μικρουτσικος τις ευθυνες του".

    Η αποφαση της διοικησης του μουσειου εχει κοινοποιηθει στον υπουργο Πολιτισμου απο τις 22 Σεπτεμβριου.

    [20] Πλουσιος χειμωνας για τη Θεσσαλονικη

    Το ρεπερτοριο και τα σχεδια του ΚΘΒΕ ανακοινωσε ο Βασιλης Παπαβασιλειου

    Β. Παπαβασιλειου: "Απο την εκβαση της διετιας αυτης θα κριθει το προσωπο του θεατρου για τα επομενα 30 χρονια"

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    "Το μελλοντικο ΚΘΒΕ εχει δρομολογηθει", ειπε σε χθεσινη συνεντευξη Τυπου ο καλλιτεχνικος διευθυντης του θεατρου Βασιλης Παπαβασιλειου. Ομως, αντιμετωπιζει αλυτα προβληματα στην εφαρμογη του προγραμματισμου του.

    Ο εσωτερικος κανονισμος λειτουργιας περιφερεται προς υπογραφην στα συναρμοδια υπουργεια. Ο προυπολογισμος για τη νεα θεατρικη περιοδο δεν εχει ανακοινωθει. Οι ηθοποιοι ζητουν αποζημιωσεις υψους 370 εκατ. δραχμων και μολις πριν απο τρεις μερες εγινε γνωστο, απο τον Οργανισμο Πολιτιστικης Πρωτευουσας, οτι μπορει το θεατρο να εχει στη διαθεση του την Εταιρεια Μακεδονικων Σπουδων ως το Μαρτιο του 1996, καθως οι εργασιες ανακαινισης θα αρχισουν αργοτερα.

    "Εχω θεσει τα προβληματα αρμοδιως", ηταν η απαντηση του κ. Παπαβασιλειου, ο οποιος βλεπει αυτη τη χρονια "ως βημα προς τα εμπρος" και επιφυλασσει μια εκπληξη για το τελος της σεζον.

    Το ΚΘΒΕ θα εχει στη διαθεση του την Κεντρικη Σκηνη απο το Δεκεμβριο ως το Μαρτιο, ενω το Βασιλικο Θεατρο θα λειτουργησει ως τα μεσα του Ιανουαριου. Τοτε θα γινει η εγκατασταση εργολαβου και συνεργειων, που θα μεταμορφωσουν το θεατρο, το οποιο σε δυο χρονια θα αποκτησει δυο σκηνες χωρητικοτητας η μια 800 ατομων και η αλλη 130, που θα δωσουν τη δυνατοτητα να λειτουργει απο 1/0 ως 15 η 30/6.

    Στην κρισιμοτερη διετια του εισηλθε το ΚΘΒΕ, οπως ειπε ο κ. Παπαβασιλειου. "Απο την εκβαση της διετιας αυτης θα κριθει το προσωπο του θεατρου για τα επομενα 30 χρονια".

    Οι παραγοντες που θα οδηγησουν στην επιτυχη εκβαση, οπως τους καθορισε ο διευθυντης του ΚΘΒΕ, ειναι:

    Η ενταξη λειτουργιων και δραστηριοτητων του στη Μονη Λαζαριστων - το ΚΘΒΕ εχει ζητησει τη μονιμη εγκατασταση της δραματικης του σχολης, στην οποια ανελαβε διευθυντης ο Γιαννης Ρηγας.

    Η αξιοποιηση του κτηματος της Νεας Ραιδεστου, με τη δημιουργια αποθηκευτικων χωρων, βοηθητικων σκηνων, αναβαθμισμενων εργαστηριων και τεχνικων εγκαταστασεων.

    Η ανακαινιση του Θεατρου Δασους.

    Ο κ. Παπαβασιλειου υπογραμμισε οτι θα διεκδικησει αξιοπρεπεις αμοιβες για τους ηθοποιους του ΚΘΒΕ και ανακοινωσε οτι το 100% του δυναμικου του θεατρου ειναι υποψηφιο για συνεργασια στο αμεσο μελλον.

    Ανακοινωσε ακομη τη θεσπιση συνδρομητικου εισιτηριου (τρεις παραστασεις στην τιμη των δυο), αλλα και την εκδοση εφημεριδας απο το θεατρο. Προσθεσε ακομη οτι ειναι ανοιχτο το καναλι επικοινωνιας με τους φορεις, οσον αφορα στη χορηγια ορισμενων παραστασεων και κυριως της περιοδειας του ΚΘΒΕ που θα ξεκινησει την ανοιξη.

    Το ρεπερτοριο

    Οι φετινες παραστασεις του ΚΘΒΕ δεν θα ανεβουν μονο στις τρεις σκηνες του, αλλα και στο θεατρο του Δημου Σταυρουπολης, στο Μυλο, στο Βαφοπουλειο Πολιτιστικο Κεντρο, ενω αναζητειται ενας ακομη χωρος.

    Τα εργα που περιλαμβανει το ρεπερτοριο της σεζον 1995-96 ειναι: "Ο ιμπρεσαριος απο τη Σμυρνη" του Καρλο Γκολντονι, "Το κοινο ταμειο" του Ευγενιου Λαμπις, "Η Αλικη στη χωρα των θαυματων" του Λουις Καρολ απο την παιδικη σκηνη σε σκηνοθεσια Σοφιας Καρακαντζα, "Στον προορισμο" του Τομας Μπερνχαρτ σε σκηνοθεσια Νικου Σακαλιδη, "Η γυναικα- μυστηριο" του Τζον Κασσαβετη σε σκηνοθεσια Βασιλη Βαφεα, "Το αμαρτημα της μητρος μου" του Γεωργιου Βιζυηνου, "Το φιντανακι" του Παντελη Χορν, "Αγγελα" του Γιωργου Σεβαστικογλου, "Το μηλον της Μηλου" του Ανδρεα Σταικου, "Ο Δον Ηουαν γυριζει απο τον πολεμο" του Εντεν φον Χορβατ. Ακομη θα παρουσιαστουν σε επαναληψη τα εργα "Αγων, παραλλαγες στην Αντιγονη του Σοφοκλη" του Βασιλη Παπαβασιλειου, "Η Βαβυλωνια" του Δημητριου Βυζαντιου, "1843" του Ανδρεα Σταικου.

    Το Χοροθεατρο θα παρουσιασει δυο παραγωγες, το "Αιχμες" και το "Μεταμορφωσεις" (σε επαναληψη).

    Θα παρουσιαστουν ακομη τα θεατρικα αναλογια "Λεοντιος και Λενα" του Γκεοργκ Μπιχνερ, "Δεν παιζουν με τον ερωτα" του Αλφρεντ ντε Μισε, "Σλημαν" του Μπρινο Μπαγιεν, Η Αποκαλυψη του Ιωαννη και ενα εργο ρωσικης πρωτοποριας των αρχων του αιωνα μας.

    ΣΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

    [21] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Ποιος ειναι ο δημοσιογραφος που εμφανιζεται στη φωτογραφια με τη Μιμη γυμνη; Απαντουμε σημερα στις συκοφαντιες του Κουρη!

    Τι να κανουμε; Οταν η ΕΣΗΕΑ σιωπα, πρεπει η Μαυρη Τρυπα να υπερασπισει την τιμη του δημοσιογραφικου σωματος!!!

    Καθ' οτι α) ναι μεν τα ΜΜΕ μαστιζονται απο κριση, αλλα οχι απο ακρισια.

    Και β) μας απασχολει το ποσο χαμηλα εχει πεσει το ηθος και οχι το στηθος της εξουσιας.

    Κι ιδου τωρα πως δια της εις ατοπον απαγωγης αποκλειεται να 'ναι Ελλην δημοσιογραφος να κανει τετοια αισχη. Ποιος να 'ταν;

    Λεγε Κουρη!!! Μπας κι ηταν η Μαυρη Τρυπα στη φωτογραφια που παιζει με τα στηθη της Εβλητασ; Ποτε! Εμεις δεν παιζουμε με τους θεσμους.

    Απλως τους εμπαιζουμε. Τους γελοιοποιουμε δεν τους γαργαλαμε.

    (*Ασε που ποτε δεν θα διακινδυνευαμε τετοιο γιαουρτωμα!!!).

    Αφηστε τα μι-μι-Σ εξω απ' τα με- με...

    Τι θα μας πεις Κουρη τωρα; Οτι ηταν ο Ριζοσ; Με τι επιχειρημα; Οτι εγραφε για "τσοκαρο" απο το 1987;

    Για τον Πανο Παναγιωτοπουλο το αποκλειω προσωπικα. Ποτε δεν βγαινει σε φωτογραφια προφιλ.

    Για τον Κωστα Χαρδαβελλα ουτε που να σας περασει απο το μυαλο. Εστω κι αν μια ζωη ψαχνει χαμενες.

    Σιγα μην ηταν ο Νικος Χατζηνικολαου!!! Και θα 'χε ξανακανει ποτε.. "Ενωπιος ενωπιω;" θα το 'λεγε "οπου φυγει φυγει".

    Κι ο Τσιμας ειναι υπερανω πασης υποψιας. Αν ηταν θα το 'λεγε τα μηλα της Εριδοσ; Τ' αχλαδια, τα πεπονια...

    π ι Εκτος κι αν, μια κι εχει μια ταση προς τις πιο ωριμες ηλικιες τα 'ριχνε η αθεοφοβη στον κυρ Χρηστο Πασαλαρη! (τι δουλεια εχει η αλεπου στο παζαρι;).

    Σιγα μην ειναι ο Ψυχαρης! Δεν ειναι τοσο "ψυχαρα" για να κανει τετοιο "ψυχικο".

    Δεν θα μου περναγε ποτε απ' το μυαλο π.χ. ο Τερενς Κουλκ. Και γιατι αλλωστε; Λογω επιθετου;

    Τρελανε μας τωρα Κουρη! Πες μας οτι προκειται για τον Παπανωτα!!! Η ξερω-γω... τον Ηαχο Χατζηφωτιου!! Μα οι ανθρωποι εχουν γουστο.

    Ο Νικος Δημου παλι προτιμαει τις γατες απο τα σκυλια...

    Γιατι δεν μας την δειχνεις τη φωτογραφια Γιωργακη; Μπας και συγκαλυπτεις τ' αδελφακι σου τον Μακη;

    Δεν βαζω το χερι στη φωτια, μονο για τον Μιτσικωστα! Αν την κοροιδεψε παριστανοντας μεσ' το σκοταδι τον Μανωλη Μαυρομματη;

    Βεβαια φαινεται λιγο λαγνος, αλλα οχι δεν μπορει να 'ναι ο Γιωργος Σαραντακος. Εστω και αν ασχολειται με σεισμους, λιμους πυρκαγιες κι εν γενει συμφορες.

    Οχι ο πιο σεξι ανδρας της ελληνικης ΤΩ θα ειχε αντισταθει. Αρα διαγραψτε και τον Χαρη Αλευροπουλο.

    Απο την "Ελευθεροτυπια", ο μονος που θα μπορουσε να 'χει ξεπεσει σε τετοια αισχη ειναι ο Ρουμελιωτης, αλλα αν το 'χε κανει, δεν θ το 'χε κανει και βουκινο; Τοσα και τοσα σεξουαλικα φανταζεται.

    Ο φιλος μου ο Κωστοπουλοσ; Λετε να... (;;;) Μπαα!! Ποτε με "πουρα".

    Τον Γιωργο Τραγκα... ε, ναι, τον εχω ικανο για τα παντα. Αυτη δεν εχω ικανη να φθασει μεχρι Τραγκα.

    Ρε συ Κουρη, μπας κι εισαι εσυ;

    Θ.Α.

    Επιδειξη... βλακ χιουμορ

    Ενω ολος ο ελληνικος λαος πραγματι ανησυχει για την περιπετεια της υγειας του προεδρου Γκλιγκοροφ, ανευθυνοι πλακατζηδες εθνικιστες κυκλοφορησαν χθες τα κατωθι "αστεια":

    "Επιτελους θα του βγαλουν το βλημα απο τον εγκεφαλο".

    "Καλυτερα να σου βγει το ματι παρα το... Ονομα".

    Αυτο που λεμε... βλακ χιουμορ.

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.12 run on Friday, 6 October 1995 - 22:30:32