Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Nov. 01)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Κυβερνητικες στροφες στα εθνικα, χωρις αλλοθι

  • [2] Η Δυτικη Μακεδονια βαζει ταξη στις χωματερες

  • [3] Η Κρητη κομβος του σημαντικοτερου ελληνικου δικτυου

  • [4] Και ηλεκτρονικο κυνηγι λαθρομεταναστων

  • [5] ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

  • [6] Αλτ ...ΕΣΥ απο τον Αρσενη

  • [7] Τρεις ιστοριες αληθινες και μια, ας πουμε, φανταστικη

  • [8] Το Μακεδονικο, το βασιλειο της... Δανιμαρκιας και η χειραγωγηση οσων δεν συμφωνουν

  • [9] 5 βολες κατα Σαμαραστο βιβλιο του Σκυλακακη

  • [10] Ο Καραμανλης ανακαλει στην ταξη Μητσοτακη

  • [11] Πως εβλεπε ο Καραμανλης Μητσοτακη-Ανδρεα απο την εξορια

  • [12] ΣΥΜΦΩΝΕΙ, αν συμφωνουν και οι αλλοι αρχηγοι για τη συσκεψη των πολιτικων αρχηγων υπο τον Καραμανλη

  • [13] Δεν ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ και γι' αυτο μια εκδοτικη μεριδα τα βαζει με το πρωθυπουργικο περιβαλλον, υποστηριζει ΚΚΕ: Οικονομικα συμφεροντα πισω απο την επιθεση

  • [14] Η ΡΗΓΙΛΛΗΣ αιφνιδιαστηκε απο τις δηλωσεις Παπακωνωσταντινου και Δημητροκαλλη. Μητσοτακης και Ντορα διαωψευδουν δικη τους αναμιξη. Ανησυχος ο Εβερτ

  • [15] Παπακωνσταντινου: Ζυμωσεις σε ευρυ πολιτικο φασμα

  • [16] Το μνημειο της Πινδου περιμενει...

  • [17] Κατ' αρχας "ναι" για τα ευρηματα της Βεργινας

  • [18] Ενα αλλο σεναριο...

  • [19] Μακαβρια

  • [20] Που πηγαν, ποιοι

  • [21] Ας προσεχαν

  • [22] Επιασαν τοπο

  • [23] Αυτοκαταστροφικα

  • [24] Κουλτουριαρικα

  • [25] Ανακαλυψη ΕΥΠ

  • [26] Μαθηματα

  • [27] Στησιμο...

  • [28] Επαφες-δουλειες

  • [29] Ξαναρχισαν!

  • [30] Που το πανε;

  • [31] Παμε για Ερμη;

  • [32] Πνιγμοι

  • [33] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ


    [1] Κυβερνητικες στροφες στα εθνικα, χωρις αλλοθι

    Του ΝΙΚΟΥ ΚΙΑΟΥ

    Ο θορυβος απο τα περι τη διαδοχη του Α. Παπανδρεου και τη σχετικη αμφισβητηση και φιλολογια αφενος και απο τα περι αποκαλυψεων και "αποκαλυψεων" στα των φωτογραφιων της Δημητρας Λιανη αφετερου, σκεπασε τις σημαντικες εξελιξεις διαδοχικα σε δυο απο τα λεγομενα εθνικα θεματα, το Μακεδονικο και το Τουρκικο (σχεσεις Τουρκιας - Ευρωπα ικης Ενωσης), εξελιξεις οι οποιες μπορει να αποδειχθουν καθοριστικες στην πορεια των εξωτερικων σχεσεων της χωρας. Οποια κι αν ειναι η εκβαση των εξελιξεων αυτων, για την οποια, παντως, τα εως τωρα δεδομενα αφηναν σαφως να διαγραφει στον οριζοντα οτι θα απεχει πορρω απο τις προδιαγραφες, μεσα στις οποιες ειχαν δειξει οι κυβερνησεις της Ελλαδας οτι θα κινηθουν.

    Μαλλον θα απεχει πολυ απο το αρχικα επιδιωκομενο αποτελεσμα και κανεις δεν μπορει να αποκλεισει οτι θα επαναληφθουν κατοπιν εορτης "αποκαλυψεις" για παρασκηνια και προσκομματα, παρομοιες μ' αυτες που κυκλοφορουν τον τελευταιο καιρο μεσω βιβλιων συνεργατη του προηγουμενου πρωθυπουργου Κ. Μητσοτακη.

    Στο Μακεδονικο (η αλλως Σκοπιανο) φθασαμε στο σημειο να ανακοινωνει η κυβερνηση πως προσερχεται στο τραπεζι των διαπραγματευσεων για το ονομα και να συμφωνει προκαταβολικα στη διπλη ονομασια για το γραφειο συνδεσης στην Αθηνα του "αλλου μερους", ενω την ιδια ωρα "παιζει" με τα περιφημα αυτοκολλητα, τα οποια λιγο απεχουν απο τη γελοιοποιηση και παντως θυμιζουν μαλλον μεταμφιεσεις αποκριατικου χαρακτηρα παρα αποτελουν σοβαρες ρυθμισεις διακρατικων σχεσεων.

    Εαν ειχαν συμβει ολα αυτα με την προηγουμενη κυβερνηση, θα ειχε ξεσηκωθει ο τοπος, κατα το κοινως λεγομενο. Οχι πως δεν πρεπει να ρυθμιστουν οι σχεσεις με την Π.Γ.Δ. της Μακεδονιας κι οχι πως η διαπραγματευση και κατα συνεπειαν ο συμβιβασμος ειναι προδοσια. Αλλα ισοδυναμει με προκληση και περιφρονηση του πολιτη η απροκαλυπτη στροφη στην πολιτικη της κυβερνησης, πολυ περισσοτερο οταν θελει να περασει πως παραμενει αμετακινητη στις θεσεις της. Μπορει τα πραγματα να ωριμασαν η "να ηλλαξαν αι συνθηκαι", αλλα φαινεται πως και οι αλλοτε αγανακτουντες πολιτες τωρα καταπινουν ο,τι τους σερβιρουν, αμασητο. Κι αυτο που πειραζει περισσοτερο, ειναι η κορο ιδια, οταν οι κινησεις της κυβερνησης δειχνουν πως η πορεια της ειναι προδιαγεγραμμενη.

    Κατι παρομοιο, τηρουμενων των αναλογιων, φαινεται να συμβαινει και στην υποθεση των σχεσεων Ευρωπα ικης Ενωσης και Τουρκιας. Στις 6 Μαρτιου η Ελλαδα ηρε το "βετο" για την τελωνειακη ενωση Ευρωπα ικης Ενωσης - Τουρκιας, με ανταλλαγμα την ενταξιακη πορεια της Κυπρου. Ξεσηκωθηκαν πολλοι τοτε απο την αντιπολιτευση αλλα και απο τον κυβερνητικο χωρο και κατηγορησαν την κυβερνηση οτι υποχωρει, ενω λιγο ελειψε να αναθεματιστει ο τοτε αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων Γ.-Αλ. Μαγκακης, ο οποιος στο συμβουλιο των υπουργων Εξωτερικων αποφασισε ως εντολοδοχος της κυβερνησης και του Πρωθυπουργου.

    Την προηγουμενη Δευτερα στο Λουξεμβουργο η Τουρκια πετυχε στο Συμβουλιο Συνδεσης της με την Ευρωπα ικη Ενωση και με την απολυτη συμφωνια της Ελλαδας, να μεγιστοποιησει τα κερδη της, με ελαχιστα ανταλλαγματα, κυριως υποσχεσεις για βελτιωση της καταστασης των ανθρωπινων δικαιωματων και του εκδημοκρατισμου της. Αν αναλογιστει κανεις την κατασταση στην Τουρκια πριν απο εννεα μηνες και τι συμβαινει σημερα, θα καταληξει στο μελαγχολικο συμπερασμα, οτι στις 6 Μαρτιου ηταν μαλλον καλυτερα τα πραγματα και εκτοτε χειροτερευσαν. Τι αξια εχουν, συνεπως, οι υποσχεσεισ; Ας απαντησουν οι Ελληνες ιθυνοντες και αρμοδιοι με πρωτον φυσικα τον Πρωθυπουργο οι οποιοι ευλογουν την προωθηση και βελτιωση των σχεσεων της Ευρωπα ικης Ενωσης και της Τουρκιας χωρις να εξηγουν αυτο που πραττουν, ενω στις διακρατικες σχεσεις Ελλαδας - Τουρκιας δειχνουν να τηρουν "αυστηρη" και "ακαμπτη" τακτικη!

    Με τη σταση τους και την πολιτικη που ακολουθουν φαινεται πως αλλες στιγμες λεμε ναι και αλλες στιγμες οχι στην αναπτυξη των σχεσεων Ευρωπα ικης Ενωσης - Τουρκιας σε πολιτικο και οικονομικο επιπεδο.

    Κατηγορουν οι ιδιοι ιθυνοντες τον Κ. Μητσοτακη ως ενδοτικο, οταν δηλωνει ενθερμος υποστηρικτης του διαλογου εφ' ολης της υλης με την Τουρκια. Δεν εξηγουν ομως πως συμβιβαζεται η βοηθεια που παρεχουμε ως χωρα στην προσεγγιση της Τουρκιας με την Ευρωπη, οταν μαλιστα δεν τηρουνται οι στοιχειωδεις προ υποθεσεις, που ειναι ο σεβασμος των ανθρωπινων δικαιωματων και οι απειλες κατα της ακεραιοτητας της Ελλαδας, της υποστηρικτριας. Παλινωδια...

    Χωρις να εχει ξεκαθαρισει η κυβερνηση, τουλαχιστον χωρις να το εχει δειξει, ποια Τουρκια εξυπηρετει τη χωρα μας, ποια Τουρκια την συμφερει και ποια Τουρκια ειναι λιγοτερο επικινδυνη για την Ελλαδα, συμφωνει να πλησιασει η Τουρκια την Ευρωπα ικη Ενωση.

    Οι περισσοτερες χωρες της Ευρωπα ικης Ενωσης και οι Ηνωμενες Πολιτειες οχι μονο δεν κρυβουν αλλα διακηρυττουν οτι επιθυμουν να εγκριθει απο το Ευρωπα ικο Κοινοβουλιο η τελωνειακη ενωση Ευρωπα ικης Ενωσης - Τουρκιας. Και απο παντου ερχονται οι πληροφοριες, πως ασκουνται πιεσεις στην Αθηνα να συγκατανευσει προς αυτη την πορεια. Γιατι ομως "κρυβεται" η κυβερνηση και αλλαζει συζητησεις οταν της ζητουν να επιβεβαιωσει στο Ευρωκοινοβουλιο με τους δικους της ευρωβουλευτες την ιδια πολιτικη, στην οποια συμφωνησε στις 6 Μαρτιου;

    Και πως δεχεται σημερα, εννια μηνες αργοτερα, να αναπτυχθει ο πολιτικος διαλογος Ευρωπα ικης Ενωσης - Τουρκιας, και να αναβαθμιστει σε επιπεδο πρωθυπουργων η υπουργων και ταυτοχρονα εγκρινει και η ιδια (η ελληνικη κυβερνηση) να χορηγηθουν χρηματα και δανεια προς την Τουρκια παρα το οτι δεν προχωρησε ακομη στις μεταρρυθμισεις, τις οποιες η Ευρωπα ικη Ενωση (αρα και η Ελλαδα) θεωρει αναγκαιεσ;

    Στη Μαγιορκα, πριν απο λιγες εβδομαδες, οι λεγομενοι μεγαλοι της Ευρωπα ικης Ενωσης πιστοποιησαν, στο περιθωριο της συνοδου κορυφης, αλλη μια φορα τη στηριξη τους στη φιλοδυτικη, αντιισλαμικη πλευρα της Τουρκιας και ειδικοτερα τη στηριξη τους στην Τανσου Τσιλερ. Αν το ιδιο εκτιμα και η ελληνικη πλευρα, γιατι δεν το δηλωνει σαφωσ;

    Συνεργουσης της αξιωματικης αντιπολιτευσης, την ιδια ωρα ακκιζεται με "σεναρια" περι δηθεν αυτονομησης της Θρακης, τα οποια δεν ειναι τιποτα αλλο απο παιγνια στον ηλεκτρονικο υπολογιστη κι απλως καλλιεργουν ακριτα τις παλαιες αντιδρασεις στους κακους του ΝΑΤΟ...

    Τα "σεναρια" ομως αυτα δεν μπορουν να αποτελουν αλλοθι για τη σταση, τοσο της κυβερνησης, οσο και της αξιωματικης αντιπολιτευσης απεναντι στα μεγαλα θεματα της εξωτερικης πολιτικης. Οι "ψιθυροι" δεν αποτελουν πληροφοριες και πολυ περισσοτερο δεν μπορουν να καλυπτουν τις σημαντικες αποφασεις που λαμβανονται στην εξωτερικη πολιτικη.

    Οι πασης φυσεως θορυβοι και μεθοδευσεις δεν μπορουν, βεβαια, να κρυψουν τις αδυναμιες και κυριως δεν μπορουν να καλυψουν τις στροφες που γινονται στα λεγομενα εθνικα θεματα υπο την πιεση η την πειθω εκεινων τους οποιους κατοπιν η προηγουμενως ο Πρωθυπουργος κατηγορει ως "διευθυντηριο" η "κυκλους συντηρητικους".

    Οι πραξεις ειναι πλεον αποκαλυπτικες των φραστικων κατασκευασματων. Και προδιδουν τις προθεσεις και τις πολιτικες. Τα αλλοθι, δυστυχως, δεν πιανουν, κυριως οταν ειναι φανερη η αδυναμια να κυβερνηθει η χωρα, οποτε ειναι πλεον ευεπιφοροι οι κυβερνωντες σε εξωθεν πιεσεις και κατευθυνσεις.

    Περι κομματων

    ΑΝΟΙΞΕ ακαιρα και μαλλον χωρις αντικειμενο, συζητηση για διασπαση των κομματων και σεναριολογια πρωην στελεχων της Νεας Δημοκρατιας για τη δημιουργια νεου κομματος. Επιθυμητο για καθε κομμα ειναι να διασπαστει ο αντιπαλος, ωστε αυτο, διατηρωντας τη συνοχη του, να κερδισει τις εκλογες. Ξεχωριστα καθε κομμα, εκεινο που πρεπει να διασφαλισει ειναι η συνοχη του. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το ζητουμενο η διασπαση και ο κατακερματισμος των πολιτικων παραταξεων. Με μια τετοια εξελιξη ουτε η πολιτικη κριση θα ξεπεραστει ουτε ο δημοσιος βιος θα αναβαθμιστει. Η πολιτικη ζωη θα μπει στο δρομο της περιπετειας. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ, λοιπον, να διασπαστουν τα πολιτικα κομματα. Δεν το θελει το εκλογικο σωμα, γι' αυτο και οσες αποπειρες εγιναν για τη δημιουργια νεων σχηματων με διασπασεις, αποσκιρτησεις και αποχωρησεις, απετυχαν. ΤΟ ΗΗΤΟΥΜΕΝΟ ειναι η συνοχη των κομματων και η αποτελεσματικη λειτουργια τους, ωστε να ανταποκριθουν στις προσδοκιες της εκλογικης τους βασης, αλλα και γενικοτερα στην αντιμετωπιση των προβληματων του τοπου. ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΗΕΤΑΙ, ωστοσο, η συνοχη με ευχολογια ουτε με δηλωσεις χωρις αντικρισμα συγκεκριμενων πραξεων και ενεργειων. Δεν εξασφαλιζεται η συνοχη με το να επισειονται υποθετικα σεναρια για κινησεις εξωπολιτικων παραγοντων, που θελουν τη διασπαση για να εξυπηρετηθουν καλυτερα τα συμφεροντα τους. Η ΣΥΝΟΧΗ η η διασπαση ειναι υποθεσεις εσωτερικων διεργασιων των κομματων. Τα ιδια τα κομματα και προπαντος οι ηγεσιες τους πρεπει να προνοησουν για τη σημερινη και τη μελλοντικη τους τυχη. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ διασπαστουν τα κομματα, εκτος απο την ανανεωση και την αλλαγη της εικονας τους, χρειαζεται να γινουν εγκαιρως και κινησεις απο την κορυφη, απο τις ηγεσιες τους. Και πρεπει να ειναι κινησεις, που να εξασφαλιζουν συνεχεια και προοπτικη δημιουργικης ενοτητας και εξελιξης των κομματικων σχηματισμων. ΜΟΝΑΔΙΚΟ στοιχειο συνοχης δεν μπορει να ειναι ο αρχηγος, αλλα η ιδια η παραταξη του συγκεκριμενου πολιτικου και ιδεολογικου χωρου. Και οι χωροι εχουν διαμορφωθει και οροθετηθει στη συνειδηση του εκλογικου σωματος. ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ σωμα, ωστοσο, θελει εμπρακτες αποδειξεις διασφαλισης της ενοτητας και της προοπτικης της. Θελει σαφηνεια. Και αυτη τη στιγμη στο χωρο του κυβερνητικου κομματος η κριση υπαρχει απο την ασαφεια για το προσωπο του μελλοντικου ηγετη. Ειναι το θεμα στο οποιο εγκαιρως πρεπει να δοθει λυση. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ Νεα Δημοκρατια, τα οποια προβληματα της δεν θα τα λυσει με διασπαση για τη δημιουργια νεου κομματος με υλικα κατεδαφισης.

    [2] Η Δυτικη Μακεδονια βαζει ταξη στις χωματερες

    ΚΟΖΑΝΗ Της ΤΑΣΑΣ ΠΑΛΙΟΥ

    Σε υγιεις και καθαρες θα μετατραπουν ολες οι πολεις και κοινοτητες της περιοχης Δυτικης Μακεδονιας μεχρι το 1997, συμφωνα με προγραμμα πιλοτο που σχεδιασαν η Περιφερεια Δυτικης Μακεδονιας και η Ενωση των ΤΕΔΚ της περιοχης μεσω της Αναπτυξιακης Κοζανης Α.Ε. (ΑΝΚΟ Α.Ε.).

    Σημερα το 20% του πληθυσμου της Δυτικης Μακεδονιας δεν καλυπτεται εστω και στοιχειωδως απο κανενα συστημα συλλογης απορριμματων, ενω το υπολοιπο 80% καλυπτεται απο 57% - 100%.

    Στον τομεα της διαθεσης των απορριμματων η εικονα που υπαρχει δειχνει μια Δυτικη Μακεδονια να εχει μετατραπει σε ενα τεραστιο σκουπιδοτοπο αφοι οι 383 Οργανισμοι Τοπικης Αυτοδιοικησης που λειτουργουν στην περιοχη διαθετουν 495 χωρους διαθεσης απορριμματων απο τους οποιους οι 221 δεν ελεγχονται ενω σχεδον κανεις δεν τηρει τους κανονες υγιειονομικης ταφης, γεγονος που δειχνει τη σοβαροτητα της καταστασης, αν αναλογιστει κανεις οτι οι 239.000 κατοικοι της περιοχης πετουν καθημερινα περι τους 250 τονους σκουπιδια.

    Η λειψη αυτη διαχειριση των απορριμματων επιβαρυνει με τον τροπο της το ηδη βεβαρυμενο με ρυπανση περιβαλλον της περιοχης απο τη λειτουργια της ΔΕΗ και των αλλων βιοτεχνιων και βιομηχανιων.

    Σε μια προσπαθεια λοιπον να λυθει το προβλημα της διαχειρισης των απορριμματων μεσα σε ενα γενικοτερο πλαισιο προστασιας του περιβαλλοντος, εκπονηθηκε απο την ΑΝΚΟ μελετη για περιφερειακο σχεδιασμο συλλογης και διαθεσης απορριμματων για καθαρο περιβαλλον στις πολεις και τα χωρια ολης της Δυτικης Μακεδονιας.

    Το ολο προγραμμα -πρωτοποριακο για τα ελληνικα δεδομενα- θα κοστισει συνολικα περι τα 6 δις. δραχμες και θα χρηματοδοτηθει απο το 2ο Κοινοτικο πλαισιο στηριξης και εθνικους πορους, απο τους οποιους διασφαλιστηκαν ηδη 3 δις. Φορεας της διαχειρισης του προγραμματος θα ειναι η Τοπικη Αυτοδιοικηση ειτε μεσα απο την Ενωση των ΤΕΔΚ ειτε μεσα απο διαδημοτικη επιχειρηση.

    Αξονες του πιλοτικου αυτου προγραμματος ειναι η αμεση εξαλειψη ολων των ανεξελεγκτων χωματερων, η εφαρμογη στο συνολο της περιφερειας, της υγειονομικης ταφης, η δημιουργια μιας η δυο κεντρικων χωματερων, με συγχρονους και αυστηρους ορους, ο εξοπλισμος ολων των δημων και κοινοτητων με συγχρονα μηχανηματα συλλογης σκουπιδιων, η ορθολογικη οργανωση αποθηκευσης, συλλογης και μεταφορας των απορριμματων καθως και η μειωση του συνολικου ογκου απορριμματων με σταδιακη εφαρμογη της ανακυκλωσης και αντιμετωπιση ειδικων προβληματων οπως π.χ. διαχειριση απορριμματων νοσοκομειων.

    Στοχος, να αλλαξει οψη μεχρι το 1997 ολη η Δυτικη Μακεδονια και να ελαχιστοποιηθουν οι αντιστασιακες εικονες και η ανεπανορθωτη ρυπανση, επιφανειακη και υπογεια (αερας, νερα) και η δυσοσμια που υπαρχει σημερα σε πολλα σημεια της περιφερειας.

    [3] Η Κρητη κομβος του σημαντικοτερου ελληνικου δικτυου

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ

    Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ

    Στρατηγικης σημασιας συμφωνια επιτευχθηκε μεταξυ Ιδρυματος Τεχνολογιας και Ερευνας (ΙΤΕ) και των "Μινωικων Γραμμων" για την επεκταση και εξελιξη του δικτυου ΦΟΡΤΗνετ.

    Η συμφωνια πραγματοποιηθηκε επειδη το νεο θεσμικο πλαισιο για να παρει καποιος αδεια λειτουργιας απο την Εθνικη Επιτροπη Τηλεπικοινωνιων πρεπει να ιδρυσει ανωνυμη εταιρεια με αποκλειστικο σκοπο την προσφορα τηλεπικοινωνιακων υπηρεσιων.

    Η ονομασια της νεας εταιρειας θα ειναι πλεον "ΦΟΡΤΗνετ Α.Ε. Ελληνικη Εταιρεια Τηλεπικοινωνιων και Τηλεματικων Εφαρμογων". Μεχρι στιγμης το αρχικο συνολικο κεφαλαιο της νεας εταιρειας ειναι 250 εκατομμυρια δραχμες και η συμμετοχη του ΙΤΕ ειναι 60% και των "Μινωικων" 40%, συντομα ομως η εταιρεια θα αυξησει το μετοχικο της κεφαλαιο σε 1 δισεκατομμυριο δραχμες, αφου εχουν εκδηλωσει ενδιαφερον οι σημαντικοτεροι εκπροσωποι του ξενοδοχειακου και εμπορικου κρητικου κεφαλαιου αλλα και σημαντικες εταιρειες απο την υπολοιπη Ελλαδα.

    Στοχος του ΦΟΡΤΗνετ, το οποιο μεχρι τωρα υπηρξε το σημαντικοτερο ελληνικο δικτυο συνδεοντας την Ελλαδα με το Ιντερνετ μεσω Ηρακλειου, ειναι να αναβαθμισει τις υψηλες ηδη υπηρεσιες του και να γινει η Κρητη πολος τηλεματικης και τηλεργασιας αλλα και δικτυακης διασυνδεσης με την Κυπρο, την Ανατολικη Μεσογειο και τη Μεση Ανατολη και να δημιουργησει δυο πολους στη Βορεια Ελλαδα, τη Θεσσαλονικη και τα Γιαννενα, για διεισδυση στις χωρες της Βαλκανικης, τη Ρωσια και τις χωρες της πρωην Σοβιετικης Ενωσης.

    Στο διοικητικο συμβουλιο της εταιρειας προεδρος ειναι ο ευρωβουλευτης και προεδρος των "Μινωικων Γραμμων" Κωστας Κληρονομου, διευθυνων συμβουλος ο προισταμενος του ΦΟΡΤΗνετ Παντελης Τζωρτζακης, ο Νικος Ευθυμιαδης, προεδρος του Συνδεσμου Βιομηχανιων Βορειου Ελλαδας, ο Γιαννης Σμπωκος, ιδιοκτητης ξενοδοχειου, ο Μπαμπης Στρατηγης, προισταμενος οικονομικων και διοικητικων υπηρεσιων του ΙΤΕ και ο Αλκιβιαδης Παλιατακης, υπευθυνος του δικτυου ΠΡΑΞΗ του ΣΕΒ, καθηγητης Πανεπιστημιου Πατρων, ενω μεχρι το τελος της εβδομαδας αναμενεται η απαντηση σημαινοντος στελεχους του επιχειρηματικου κυκλου της Αθηνας για συμμετοχη στο διοικητικο συμβουλιο.

    Στο μεταξυ αυτες τις μερες αναμενεται να δοθει σε λειτουργια η γραμμη των 512 Κβς που μεταφραζεται σε αυξηση κατα τεσσερις φορες της ταχυτητας της υπαρχουσας συνδεσης με το Ιντερνετ.

    Η εν λογω εξελιξη αναμενεται να συσπειρωσει σημαντικη μεριδα κεφαλαιου της Κρητης και της υπολοιπης Ελλαδας στην παροχη υπηρεσιων αιχμης, ενω ταυτοχρονα προοιωνιζει θετικες εξελιξεις για επενδυσεις σε προιοντα υψηλης τεχνολογιας.

    [4] Και ηλεκτρονικο κυνηγι λαθρομεταναστων

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ στεγανοποιησης των συνορων ΥΠ. ΔΗΜ. ΤΑΞΗΣ: Η Τουρκια "σπρωχνει" το κυμα αλλοδαπων στη χωρα μας 6,5 ΔΙΣ. στοιχισαν οι επαναπροωθησεις Αλβανων ΜΕ το σταγονομετρο οι αδειες εισοδου

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΝΕΛΛΟΥ

    Γενικη επιθεση σε ολα τα μετωπα με ποικιλα μεσα, ακομη και με υπερσυγχρονα ηλεκτρονικα, για τον ελεγχο "του συνεχως ογκουμενου φαινομενου της λαθρομεταναστευσης", αποφασισε χθες η αρμοδια συντονιστικη επιτροπη στην πρωτη της συνεδριαση που εγινε στο υπουργειο Δημοσιας Ταξης.

    Εκτος απο τον υπουργο Σηφη Βαλυρακη, συμμετειχαν ο υφυπουργος Αμυνης Ν. Κουρης, εκπροσωπος του υπουργου Ναυτιλιας, ο αρχηγος του Λιμενικου και εκπροσωποι των Γενικων Επιτελειων.

    Συμφωνα με πληροφοριες, ιδιαιτερο βαρος αποφασιστηκε να δοθει στη συνοριακη γραμμη του Εβρου και σ' ολο το μηκος των θαλασσιων συνορων με την Τουρκια στο Αιγαιο.

    Εκατο την ημερα

    Οπως ειπε χθες ο υπουργος Δημοσιας Ταξης, υπολογιζεται οτι καθε μερα διεισδυουν παρανομως στην Ελλαδα περιπου 100 ατομα απο τις ανατολικες πυλες της χωρας. Προκειται κυριως για Ιρακινους, οι οποιοι δεν ειναι ευκολο να επαναπροωθηθουν λογω του εμπαργκο σε βαρος του Ιρακ, αλλα και για Πακιστανους. "Σε ποσοστο 80% ειναι μουσουλμανοι, οι οποιοι εγκαθιστανται παρανομα κυριως στην ευαισθητη περιοχη της Θρακης.

    Η εισοδος των λαθρομεταναστων απο την πλευρα της Τουρκιας γινεται οργανωμενα ειτε με την ανοχη ειτε με τη συμμετοχη της επισημης τουρκικης πλευρας.

    "Ειναι καιρος να καταγγειλουμε με τον πλεον δυναμικο τροπο τη γειτονικη χωρα και ειναι αναγκη να αντιληφθουν στην Ευρωπα ικη Ενωση το μεγεθος του προβληματος για την ιδια την Ενωση" ειπε χθες ο κ. Βαλυρακης.

    Προσθεσε επισης οτι εκτος απο τα ανατολικα συνορα, θα συνεχιστει η επιχειρηση στεγανοποιησης απο την πλευρα της ελληνοαλβανικης μεθοριου, με την ενισχυση τοσο σε προσωπικο οσο και σε μεσα των μεταβατικων αστυνομικων αποσπασματων.

    Ο αριθμος των Αλβανων που εχουν επαναπροωθηθει τα πεντε τελευταια χρονια στην Αλβανια αγγιζει το ενα εκατομμυριο, συμφωνα με τα στοιχεια που εδωσε χθες ο υπουργος Δημοσιας Ταξης.

    Το κοστος των επαναπροωθησεων, που ειδικα προς την Αλβανια εχει εξελιχθει σε "πινγκ-πονγκ", ξεπερασε τα τελευταια χρονια το ποσον των 6,5 δις. δραχμων. Προκειται για τεραστιο ποσον, στο οποιο η Ευρωπα ικη Ενωση ελαχιστα η καθολου συμβαλλει.

    "Δεν μπορουμε αλλο να προστατευουμε τα εξωτερικα συνορα της Ευρωπα ικης Ενωσης με δικα μας εξοδα" επισημανε χθες ο κ. Βαλυρακης.

    Τονισε επισης οτι οι αλλοδαποι συμβαλλουν στην αυξηση των δεικτων εγκληματικοτητας που φτανει και το 40% σε μερικες κατηγοριες αδικηματων. Οπως διευκρινισε, απαντωτας σε σχετικη ερωτηση, τα αδικηματα αυτα ειναι κυριως οι κλοπες και οι διαρρηξεις.

    Ο ρολος που καλειται να διαδραματισει το Λιμενικο και το Πολεμικο Ναυτικο τους επομενους μηνες ειναι σημαντικος. Οι πληροφοριες που διαθετουν οι ελληνικες αρχες αναφερουν οτι στα νοτιοδυτικα παραλια της Τουρκιας υπαρχουν συγκεντρωμενοι χιλιαδες λαθρομεταναστες, κυριως Πακιστανοι και Ιρακινοι, οι οποιοι διοχετευονται με τις ευλογιες των τουρκικων αρχων μεθοδικα και σταθερα προς την Ελλαδα, κυριως μεσω των νησιων Καλυμνου, Κω και Στρογγυλης.

    Επισης απο το λιμανι του Πειραια διακινειται μεγαλος αριθμος λαθρομεταναστων οι οποιοι ενδημουν στην ενδοχωρα, προς τα νησια του Αιγαιου και της Κρητης. Παραγγελθηκε λοιπον στις λιμενικες αρχες να κανουν αυστηρους ελεγχους στους επιβατες των ακτοπλο ικων συγκοινωνιων.

    Επισης δοθηκε εντολη στις αστυνομικες αρχες να εντατικοποιησουν τους ελεγχους στα αστικα κεντρα, αλλα και στην υπαιθρο για τον εντοπισμο λαθρομεταναστων. Δηλαδη νεα επιχειρηση- σκουπα, αλλα με διακριτικες και συναμα αποτελεσματικες μεθοδους.

    Επισης απασχολει σοβαρα το υπουργειο Δημοσιας Ταξης η νομιμοφανης, αλλα μαζικη εισοδος αλλοδαπων με βιζες μικρης διαρκειας, οι οποιοι μετα τη ληξη των σχετικων εγγραφων παραμενουν λαθραια στην Ελλαδα και κατευθυνονται προς διαφορους εργοδοτες μεσω ειδικων γραφειων.

    Πρωτη προτεραιοτητα, συμφωνα με πληροφοριες, ειναι η προσεκτικη χορηγηση αδειων εισοδου και η καταργηση των νομικων παραθυρων τα οποια διευκολυνουν την αναπτυξη τετοιων καταστασεων.

    Πανω απο 6,5 δις. δρχ., το κοστος των επαναπροωθησεων στην Αλβανια. "Δεν μπορουμε αλλο να προστατευουμε τα εξωτερικα συνορα της Ευρωπα ικης Ενωσης με δικα μας εξοδα" ειπε χθες ο Σ. Βαλυρακης

    [5] ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

    Στηριξη δια της... συναινεσης ζητει ο Βενιζελος Του ΑΡΗ ΧΑΤΗΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

    "Συναινεση" με τα κομματα της αντιπολιτευσης επιδιωκει ο υπουργος Μεταφορων Ευαγγελος Βενιζελος προκειμενου να νομοθετηθει η ανεξαρτητη αρχη που θα ελεγχει προληπτικα τη νομιμοτητα των μεγαλων συμβασεων του δημοσιου τομεα, ενω μελετα την καταθεση τροπολογιων για τη μετοχοποιηση του ΟΤΕ και τη ρυθμιση των χρεων της "Ολυμπιακης" προς την Εφορια και την Εμπορικη Τραπεζα. Ο κ. Βενιζελος εχει ζητησει χωρις να τη λαβει μεχρι στιγμης την εγκριση της οικονομικης επιτροπης των υπουργων για τη δημιουργια της ανεξαρτητης αρχης. Χθες ομως παραδεχθηκε οτι υπαρχουν επιφυλαξει για το θεσμο λογω του κινδυνου να επιβαρυνθουν χρονικα οι διαδικασιες των προμηθειων του Δημοσιου. Επιφυλαξεις υπαρχουν, ομως, και ως προς το υψος των ποσων που θα καθιστουν μια συμβαση μεγαλη ωστε να υποκειται στον ελεγχο της ανεξαρτητης αρχης. Ο κ. Βενιζελος αναφερθηκε χαρακτηριστικα στα εργα οδοποιιας του ΥΠΕΧΩΔΕ που αφορουν μεγαλα ποσα, ενω αλλο υπουργειο που προμηθευεται μηχανηματα θα μπορει να βαλει διαφορετικο οριο. Παντως, ο υπουργος Μεταφορων κατεληξε λεγοντας οτι ακομη και αν δεν μπορεσει να θεσμοθετηθει η αΑνεξαρτητη αρχη για ολο το δημοσιο τομεα, θα εφαρμοστει πιλοτικα για τις επιχειρησεις που υπαγονται στο δικο του υπουργειο και ανακοινωσε οτι σχεδιαζει συναντησεις με τους πολιτικους αρχηγους. Με αλλη τροπολογια του ο κ. Βενιζελος προτιθεται να επιφερει σημαντικες αλλαγες στο νομο για τη μετοχοποιηση του ΟΤΕ καθως ο υπαρχων εγινε με αλλα δεδομενα. Οπως δηλωσε, η νεα ρυθμιση θα οριζει το ποσοστο των μετοχων που θα εισαχθουν στο Χρηματιστηριο, τον τροπο διαθεσης και επιλογης των αναδοχων συμφωνα με τις εισηγησεις των συμβουλων δηλαδη της ΕΤΕΒΑ και της Αλπηα Φινανψε. Αναφερομενος, τελος, στην αγωγη που κατεθεσαν 17.000 καταναλωτες προς τον ΟΤΕ ζητωντας επιστροφη του 12% των λογαριασμων λογω των ανεπιτυχων τηλεφωνικων κλησεων, χαιρετισε την κινηση ως ενδειξη συλλογικης συνειδησης, αλλα ζητησε να μη γινονται αδικες γενικευσεις εις βαρος του ΟΤΕ που ειναι αυτη τη στιγμη ο μοχλος της εθνικης οικονομιας.

    [6] Αλτ ...ΕΣΥ απο τον Αρσενη Υ

    Π. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ: Δεν μας ρωτησε ο ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ για τους στρατιωτικους γιατρους

    Του Γ. ΤΣΑΚΙΡΗ

    Υποβοσκουσα κοντρα διαφαινεται στις σχεσεις του υπουργου Υγειας Δ. Κρεμαστινου και του υπουργου Αμυνας Γερ. Αρσενη, με αφορμη την ενταξη στρατιωτικων νοσοκομειων και στρατιωτικων γιατρων στο ΕΣΥ. Ο καβγας ειναι για 2.000 στρατιωτικους γιατρους και περιπου 10 νοσοκομεια σε ολοκληρη τη χωρα.

    Στο παρασκηνιο, οι δεκαδες χιλιαδες αξιωματικοι, οι οποιοι φαινεται δεν θελουν να εχουν την τυχη των αλλων Ελληνων πολιτων οταν χρειαστει να νοσηλευθουν σε καποιο νοσοκομειο, αλλα και οι στρατιωτικοι γιατροι, που σημερα μπορουν να διατηρουν επισημως τα ιατρεια τους, χωρις να εμπλεκονται στο Εθνικο Συστημα Υγειας. Οι στρατιωτικοι γιατροι υποστηριζουν οτι δεν θα ειχαν αντιρρηση να ενταχθουν στο ΕΣΥ αν αλλαζε ομως ο τροπος πληρωμης τους, αν καταβαλλοταν το αντιτιμο για τις εφημεριες, που δεν πληρωνονται σημερα, και αν βεβαια σταματουσαν οι υποχρεωτικες μεταθεσεις, που δεν εχει ο γιατρος του ΕΣΥ. Ο υπουργος Υγειας εδωσε στη δημοσιοτητα σχεδιο νομου που προβλεπει την ενταξη των στρατιωτικων γιατρων στο ΕΣΥ, αλλα λιγες ωρες αργοτερα, ο υπουργος Αμυνας δηλωσε οτι το σχεδιο νομου δεν ειναι προ ιον διαλογου μεταξυ των υπουργειων, αφου ο διαλογος θα ξεκινησει τωρα. Επισης, ο κ. Αρσενης υπογραμμισε οτι η θεση του υπουργειου Αμυνας ειναι πως δεν θα πρεπει να ενταχθουν στρατιωτικα νοσοκομεια και στρατιωτικοι γιατροι στο ΕΣΥ και καλεσε εμμεσα τον υπουργο Υγειας να το συζητησουν. Επισημως, το υπουργειο Υγειας δεν απαντησε στις δηλωσεις του κ. Αρσενη, κυκλοι ομως του υπουργου ελεγαν οτι η σχετικη ρυθμιση αποτελει προγραμματικη δηλωση του ΠΑΣΟΚ, κυβερνητικη επιλογη και υπαρχει σε διαταξη νομου του 1983. Την ιδια ωρα που ο υπουργος Εθνικης Αμυνας συζητουσε για το θεμα με τους δημοσιογραφους, ο υπουργος Τυπου, χωρις να ερωτηθει, εγκωμιαζε το σχεδιο νομου του κ. Κρεμαστινου, δεν διευκρινισε ομως που θα βρεθουν τα χρηματα για την υλοποιηση του. Στο θεμα αναφερθηκε με δηλωσεις του και ο αντιπροεδρος της Ν.Δ. τονιζοντας οτι "ειναι απαραδεκτη η υπαγωγη των στρατιωτικων νοσοκομειων στο ΕΣΥ". Ολα αυτα εφεραν αναστατωση στους στρατιωτικους γιατρους, οι οποιοι συζητουσαν χθες στα στρατιωτικα νοσοκομεια αποκλειστικα και μονο αυτο το θεμα. Συμφωνα δε με πληροφοριες, ετοιμαζονται να αντιδρασουν στην περιπτωση που "περασει" η θεση του υπουργου Υγειας.

    "Λευκο χαρτι ιδεων και προθεσεων χωρις οικονομικη τεκμηριωση" και μαλιστα με "οργανικη αναπηρια", χαρακτηρισε ο Ν. Κωνσταντοπουλος το νομοσχεδιο για την Υγεια. Τα νομοθετικα μετρα τονισε δεν κρινονται ως εκθεσεις ιδεων αλλα ως συγκεκριμενες οικονομικες και κοινωνικες πολιτικες.

    Υστερα απο αλλεπαλληλες διασκεψεις, τα μελη του Γ Τμηματος, με ψηφους 3-2, αωποφανθηκαν οτι ο επιμαχος νομος 2240/94 για το β βαθμο Τοπικης Αυτοδιοικησης δεν αντικειται στο Συνταγμα και επομενως ειναι νομιμο το αωποτελεσμα των νομαρχιακων εκλογων, που ανεδειξε υπερωνομαρχη Αττικης τον Ευαγγ. Κουλουμπη. Η αποφαση αυτη, οπως σημειωνουν νομικοι κυωκλοι, δεν ειναι δεσμευτικη για την Ολομελεια του ΣτΕ, η οωποια θα εχει και τον τελικο λοωγο. Εισηγητης ενωπιον της Οωλομελειας θα ειναι ο συμβουωλος Επικρατειας Σαρηβαλαωσης.

    Ειδικοτερα, συμφωνα με την αποφαση:

    Με πλειοψηφια 4-1 (μειωοψηφησε ο κ. Σαρηβαλασης) κριθηκε οτι ο νομοθετης δεν δεσμευεται για τη διαιρεση των βαθμιδων της Τοπικης Αυτοδιοικησης απο τα κριτηωρια που θετει το αρθρο 101 του Συνταγματος (την αποκεντρωωση) για τη διοικητικη διαιρεση του κρατους. Η δημοσιευση Με οριακη πλειοψηφια 3-2 (μειοψηφησαν οι συμβουωλοι Επικρατειας Σ. Σαρηβαωλασης και Γ. Παπαμεντζελοωπουλος) κριθηκε οτι ο νομος δημοσιευθηκε στην Εφημεριωδα της Κυβερνησεως την πρωωτη ημερα εναρξης της προεωκλογικης περιοδου και κατα συνεπεια δεν υφισταται θεμα ακυροτητας. Ο νομος δηλαδη εκανε συντμηση της προεκλοωγικης περιοδου κατα μια ημεωρα, κατι που ειναι νομιμο, αλωλωστε μεχρι τοτε δεν ειχαν υωποβληθει υποψηφιοτητες.

    Με ψηφους 4-1 (μειοψηφηωσε ο κ. Σαρηβαλασης) αποφαωσιστηκκε οτι η πραξη νομοθεωτικου περιεχομενου για τον οωρισμο δικαστικων αντιπροσωωπων σε 80 εκλογικα τμηματα που απουσιαζαν, κυρωθηκε απο τη Βουλη και ετσι καλυωφθηκε η πλημμελεια.

    Επισης, ομοφωνα οι δικαωστες αποφανθηκαν οτι το διωκαστηριο δεν μπορει να ελεγωχει τα παραγωγικα αιτια της βουλησης του νομοθετη, δεν εωλεχεται, δηλαδη, το ενδεχομεωνο καταχρησης εξουσιας του νομοθετη. Κατα συνεπεια δεν μπορουν να ερευνηθουν απο τα δικαστηρια τα επιχειρημαωτα του Θ. Κατριβανου περι σαλαμοποιησης των οριων των νομαρχιων και νοθευσης του εκλογικου αποτελεσμαωτος. Ο προεδρος του Γ Τμηματος Κ.Μ. Χαλαζωνιτης και οι συμωβουλοι Γ. Σταυροπουλος και Π.Ν. Φλωρος ηταν οι δικαστες που πλειοψηφησαν.

    [7] Τρεις ιστοριες αληθινες και μια, ας πουμε, φανταστικη

    Του ΦΑΙΔΩΝΑ ΜΑΛΙΓΚΟΥΔΗ*

    "Που ειναι αληθεια, ο Ηαννες Σ.", αναρωτηθηκε ο χρονικογραφος, οταν κατα την τελευταια επισκεψη του στο σλαβολογικο ινστιτουτο της Λειψιας παρατηρησε την απουσια του πληθωρικου, παντα προθυμου να εξυπηρετησει τους ξενους, συναδελφου. Ο Ηαννες Σ., του απαντησαν, ειχε μοιραστει κι εκεινος την τυχη των πιστων στο "σοσιαλιστικο" καθεστως της πρωην ΔΔΡ, που μολις ειχε σαρωσει απο το προσκηνιο της δραστηριοτητας τους η ατεγκτη αξιολογηση απο τις δυτικογερμανικες ακαδημα ικες επιτροπες, η, περιφημη πια, Εωαλθιερθνγ. Με τη βουλα του κοινου καταδοτη της Στασι, παραμενει τωρα ο Ηαννες Σ. παραγκωνισμενος στη σκια, συντροφια με την Οδα Β. (που, στο παρελθον, ειχε το σπανιο προνομιο να ταξιδευει στη Δυση), με τον Καρλ Γ., (πρωην καθηγητη στο Πανεπιστημιο του Α. Βερολινου, που τωρα αναζητει καποια θεση βιβλιοθηκαριου) με τον Ξοαψηιμ Η. (εκτωτο τσαρο της "επισημης" ιστορικης επιστημης για την ΔΔΡ) καθως και με χιλιαδες αλλους "ορθοφρονουντες" απεναντι σε μια ταξη πραγματων που δεν υπαρχει πια.

    Ο ισχυρισμος, οτι κατα τη "βελουδινη επανασταση" της Πραγας που σημαδεψε, το φθινοπωρο του '89, το τελος του "σοσιαλισμου" στην Τσεχοσλοβακια "δεν ματωσε ουτε ρουθουνι", δεν ειναι απολυτα ακριβης. Ο χρονικογραφος γνωριζει μια τουλαχιστον περιπτωση θανατου αμεση συνεπεια της καθεστωτικης αλλαγης. Προκειται για την αυτοκτονια του Ξαν Π., που μετα το μοιραιο για την "Ανοιξη της Πραγας" 1968 ειχε αναδειχθει στη χωρα του σε εναν απολυτο αρχοντα καθε εκφρασης στον τομεα των φιλολογικων επιστημων. Ο Ξαν Π. δεν αντεξε, τελικα, μπροστα στο θεαμα της καταρρευσης ενος κοσμου, στον οποιο, οπως φαινεται, ειχε πιστεψει ειλικρινα.

    Τη Μεγαλη εβδομαδα του ετους 1991 εγινε ο χρονικογραφος αυτοπτης μαρτυρας μιας μικρης ιστοριας, που εκτυλιχθηκε στη Σοφια και η οποια θα μπορουσε να ηταν κωμικη, αν πρωταγωνιστης της δεν ηταν ενα ατομο με κουρελιασμενη την ανθρωπινη αξιοπρεπεια. Την ωρα που το μαυσωλειο με τη μουμια του Γκ. Ντιμιτροφ, "πατερα της σοσιαλιστικης Βουλγαριας", παρεμενε ερημο και συλημενο, επισφραγιζε την καθεστωτικη αλλαγη στη γειτονικη μας χωρα η πανηγυρικη αποκατασταση ως εθνικου συμβολου ενος αλλου μαυσωλειου, εκεινου του πρωτου ηγεμονα της Βουλγαριας, Αλεξανδρου Α (1879-1886). Κυριος ομιλητης της τελετης ηταν κορυφαιος κατα τη "σοσιαλιστικη" περιοδο ιστορικος και ακαδημα ικος, ο οποιος, με δακρυα στα ματια, πανηγυριζε, διοτι "ο ηγεμων Αλεξανδρος ειναι και παλι αναμεσα μας", εξαγοραζοντας με τον τροπο αυτο την πολιτικη και ακαδημα ικη του επιβιωση κατω απο τις νεες συνθηκες.

    Ο καιροσκοπος που εγκαιρα αλλαζει την ιδεολογικη παντιερα, ο συνεπης μεχρι το τραγικο τελος συνοδοιπορος, ο μικρος, ο "καθημερινος" σπιουνος. Ηρωες των τριων αληθινων ιστοριων μας, που αποτελουν, ο καθενας τους, τυπολογικο δειγμα του υπηκοου που διαμορφωνει η προκρουστειος κλινη της καθε λογης αυταρχικης κεντρικης εξουσιας. Θεραπευοντας την επιστημη τους υπο το αγρυπνο βλεμμα του Μεγαλου Αδελφου, στερημενοι απο καθε δυνατοτητα αυτοβουλης αναζητησης, δεν θα μπορουσαν οι ηρωες μας να ειναι στρατευμενοι παρα στην υπηρεσια μιας μονοσημαντης, διακηρυγμενης απο την εξουσια, αληθειας. Για εκεινους ισχυει μονο το οργουελικο: "Η πραγματικοτητα υπαρχει μονο στον ανθρωπινο εγκεφαλο και πουθενα αλλου οχι ομως στον φθαρτο εγκεφαλο του μεμονωμενου ατομου, που δεν ειναι αλαθητος αλλα στον εγκεφαλο της εξουσιας, ο οποιος ειναι συλλογικος και αθανατος. Οτιδηποτε, λοιπον, θεωρησει η εξουσια οτι ειναι αληθινο, αυτο ειναι το αληθινο. Την πραγματικοτητα δεν μπορει να την αντικρυσει κανεις, παρα!

    μονο με τα ματια της εξουσιας".

    Η επομενη μικρη μας ιστορια αναφερεται στην ιδια σχεση κεντρικης εξουσιας και ερευνητη-υπηκοου και στην αυτονοητη, για την πρωτη προ υποθεση, οτι ο ερευνητης, ως υπηκοος, θα πρεπει να παραμενει στρατευμενος αποκλειστικα στις αληθειες που εκεινη πρεσβευει. Για λογους που δεν ειναι ασχετοι με την ενεστωσα κατασταση των πραγματων στη χωρα μας, ο χρονικογραφος θα προτιμουσε να τη χαρακτηρισει ως μια φανταστικη ιστορια, η οποια διαδραματιστηκε στο μακρινο βασιλειο της Δανιμαρκιας.

    Ας υποθεσουμε οτι στο μακρινο αυτο βασιλειο υπηρχε ενας μονον καθηγητης της σλαβολογιας, ο οποιος ειχε αφιερωσει τριαντα χρονια απο τη ζωη του στη μελετη της ιστοριας των σλαβικων λαων. Ας υποθεσουμε, επισης, οτι ο καθηγητης αυτος επαιρνε προσκληση να συμμετασχει, απο τις 26-28 Οκτωβριου, σε ενα συμποσιο στο Σαλζβθργ με θεμα "Το Μακεδονικο ζητημα". Ας υποθεσουμε, τελος, οτι ο ιδιος ερευνητης ειχε την προθεση να παρουσιασει στο συμποσιο αυτο, στο οποιο θα συμμετειχαν κυριως ερευνητες απο τη Βουλγαρια και τη ΦΥΡΟΜ, μιαν ανακοινωση, εκθετοντας την αποψη του, την οποια δεν εχει κρυψει ποτε, γυρω απο το "σλαβικο ζητημα" στη χωρα του. Επειδη, ομως, το βασιλειον της Δανιμαρκιας, το οποιο εμμενει στη δικη του αληθεια γυρω απο το ζητημα αυτο (με συνεπειες, οπως π.χ. η απωλεια πανω απο ενα δις. δολαρια απο την εφαρμογη του εμπαργκο, το "σκοπιανο φιασκο", κ.λπ.), εκανε ο,τι μπορουσε με τις υπηρεσιες του, φανερες και μυστικες, να χειραγωγησει τη βουληση του καθηγητη- υπηκοου του, ο τελ!

    ευταιος προτιμησε τελικα, ως ελαχι στη πραξη αντιστασης, να μεινει στο σπιτι του.

    * Καθηγ. Ιστοριας Σλαβικων Λαων στο ΑΠΘ.

    [8] Το Μακεδονικο, το βασιλειο της... Δανιμαρκιας και η χειραγωγηση οσων δεν συμφωνουν

    ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥ, ΑΜΑΡΤΙΑ ΜΟΥ...

    Θεμιτες, δεν λεω, οι φιλοδοξιες του οποιουδηποτε πολιτικου να "δικαιωθει" ιστορικα η να αποκαταστησει τη δημοσια εικονα του. Βεβαια η εκ των υστερων αποπειρα "δικαιωσης" ενεχει παντοτε τον κινδυνο της απλουστευσης και της μονομερειας. Ιδιαιτερα οταν χρησιμοποιουνται επιλεκτικα καποια στοιχεια κι αποσιωπουνται αλλα, προκειμενου να δικαιωθουν υποτιθεμενες πολιτικες επιλογες που δεν υλοποιηθηκαν απο το φοβο του πολιτικου κοστους.

    Κι απο αυτη την πλευρα η προσπαθεια αποκαταστασης του κ. Μητσοτακη πασχει πολλαπλα. Οι πολιτικοι, και μαλιστα αυτοι που επιθυμουν διαλογο με την Ιστορια, φροντιζουν εξ οσων γνωριζουμε να μην πηγαινουν παντα με το... ρευμα Το αντιθετο θα λεγαμε... Οταν χρειαζεται πηγαινουν και κοντρα στο ρευμα με οποιοδηποτε κοστος και ενιοτε φροντιζουν να διαμορφωνουν οι ιδιοι την κοιτη του ρευματος. Τα σου ειπα, μου ειπες αλλα δεν με ακουσες, μπορει να αρκουν για καποιες μικροπολιτικες εξηγησεις, αλλα, φευ, δεν γραφουν η για την ακριβεια δεν αλλαζουν την Ιστορια.

    Η τραγωδια στη συγχρονη πολιτικη μας ιστορια ειναι οτι πολιτικοι της εμβελειας των κ.κ. Παπανδρεου και Μητσοτακη αφεθηκαν στα μιση και τα παθη τους, αγκιστρωθηκαν με καθε τροπο και καθε μεσο στην εξουσια, αδιαφορωντας για την οποια ιστορικη τους δικαιωση. Και η ευθυνη τους ειναι ακομα μεγαλυτερη, γιατι αν και ειχαν ολες τις δυνατοτητες, ολες τις ευκαιριες, ο μεν να γραψει ιστορια, ο δε να αποκαταστησει την εικονα της αποστασιας και της συναλλαγης που ειχε δημιουργησει στο παρελθον, προτιμησαν για λιγους μηνες παραπανω στην εξουσια να βυθιστουν στην ιντριγκα, στις μικροκομματικες σκοπιμοτητες και συναλλαγες. Προτιμησαν η προτιμουν να θυσιασουν ακομη κι αυτο που πιστευαν και πιστευουν ως εθνικο συμφερον για να μη χασουν λιγες ψηφους. Φοβαμαι, λοιπον, οτι με δεδομενες αυτες τις πολιτικες πρακτικες, η οποια εκ των υστερων προσπαθεια ιστορικης δικαιωσης τους ειναι απο χερι χαμενη...

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [9] 5 βολες κατα Σαμαραστο βιβλιο του Σκυλακακη

    Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ

    Το βιβλιο του Θ. Σκυλακακη "Στο ονομα της Μακεδονιας" αποσκοπει, οπως υποστηριζει ο συγγραφεας, σε μια επενεξεταση του θεματος των ευθυνων των ατομων που επαιξαν πρωταγωνιστικο ρολο στα τελευταια ετη στο Μακεδονικο. Ο κυριος στοχος της κριτικης ειναι ο πρωην υπουργος Εξωτερικων Α. Σαμαρας και ολα σχεδον τα ενδιαφεροντα και αδημοσιευτα μεχρι σημερα στοιχεια που περιεχονται στο βιβλιο, αφορουν την πολιτικη και τις δραστηριοτητες του. Η κριτικη συνοψιζεται στα εξης πεντε σημεια:

    Την αποδοχη του ορου "Σλαβομακεδονες" απο τον Α. Σαμαρα στο Μεμοραντουμ που εστειλε στους ομολογους του στις 27-8-1991 στην εκτακτη συνοδο των υπουργων Εξωτερικων της Ευρωπα ικης Κοινοτητας στη Χαγη. Αξιζει στο σημειο αυτο να αναφερθει οτι αυτη η εμμεση αποδοχη μιας συνθετης ονομασιας, που θα περιελαμβανε τον ορο "Μακεδονια", εντασσοταν πληρως στην παγια ελληνικη εξωτερικη πολιτικη, που απο το 1918 αναγνωριζε την υπαρξη μιας σλαβομακεδονικης πληθυσμιακης οντοτητας.

    Στο Λουξεμβουργο

    Τη σταση του στη συνεδριαση στο Λουξεμβουργο με τους ομολογους υπουργους της Ευρωπα ικης Κοινοτητας. Εδω ο συγγραφεας ισχυριζεται οτι σε αντιθεση με την αδιαλλακτη σταση που τηρουσε στο εσωτερικο της χωρας, στο εξωτερικο ο Α. Σαμαρας διαβεβαιωνε τους εταιρους μας οτι η... συμφωνια με τα Σκοπια ηταν προ των πυλων. Συγκεκριμενα οταν ο Δανος υπουργος Εξωτερικων Ουλεμαν Γιενσεν εθεσε θεμα αναγνωρισης της γειτονικης χωρας, ο Α. Σαμαρας ειπε: "...δεν θα ηταν σωστο να ανακοινωθει αυτο τωρα, καθως μια συμφωνια πακετο θα ηταν πιθανη περιπου την 1ην Μαλου...". Σχολιαζει ο συγγραφεας: "Αν ο κ. Σαμαρας πραγματι ενδιαφεροταν για την επιτυχια της αδιαλλακτης γραμμης την οποια εχει υιοθετησει στο εσωτερικο, τοτε το να αφηνει τους ομολογους του της ΕΟΚ να καταλαβουν οτι επικειται ελληνικος συμβιβασμος, ηταν το τελευταιο που θα περιμενε κανεις να κανει". Επισης η σταση αυτη του Ελληνα ΥΠΕΞ εξεθεσε κατα το συγγραφεα ανεπανορθωτα την αξιοπιστια της ελληνικης κυβερνησης, που εδινε την εντυπως!

    η αργοτερα οτι υπαναχωρει απο τα ς υμφωνημενα.

    Οι εισαγωγες

    Την αποδοχη εκ μερους του Α. Σαμαρα του κανονισμου της ΕΟΚ που αφορουσε τις εισαγωγες προ ιοντων απο τη γειτονικη χωρα, στον οποιο εμφανιζεται η ονομασια της "Δημοκρατιας της Μακεδονιας". Ο κ. Σαμαρας τοτε ειχε ισχυρισθει οτι η ευθυνη βαραινει το μονιμο αντιπροσωπο της Ελλαδας στην Ε.Ε. πρεσβη κ. Βαγενα και οτι ο ιδιος δεν ειχε παραστει στην κρισιμη συνεδριαση των υπουργων Εξωτερικων της Κοινοτητας στις 2-2-91. Ομως ο συγγραφεας επικαλουμενος ενα αγνωστο μεχρι σημερα τηλεγραφημα του υπουργειου Εξωτερικων, αποκαλυπτει οτι ο Α. Σαμαρας οχι μονο παριστατο στην επιμαχη συνεδριαση αλλα και οτι ελαβε δυο φορες το λογο! "Γιατι ο Α. Σαμαρας αρνηθηκε με τοση επιμονη την παρουσια του στη συνεδριαση;" διερωταται ο συγγραφεας και σπευδει να δωσει την απαντηση: "...διοτι ο κ. Σαμαρας ζητησε μεν διευκρινιστικη δηλωση οτι τα μετρα δεν σημαινουν αναγνωριση των Σκοπιων, δεν εθεσε ομως ουτε ο ιδιος ουτε κανεις αλλος επιφυλαξη για να μη χρησιμοποιηθει στον κοινοτικο κανονισμο ο ορος ""Δημοκρ!

    ατια της Μακεδονιασ''".

    Οι καταγγελιες μεχρι εδω αφορουν διπλωματικα ατοπηματα. Οι επομενες ομως δυο, αφορουν ατοπηματα που σχετιζονται αμεσα με τη διακυβερνηση της χωρας.

    Τα μποικοταζ

    Την ενθαρρυνση του μπο ικοταζ των ολλανδικων προ ιοντων. Γραφει ο συγγραφεας: "Μεσω διαρροων στο Τυπο (ς.ς. ο Α. Σαμαρας) πληροφορουσε την ελληνικη κοινη γνωμη οτι ο ιδιος ειναι συμφωνος με το μπο ικοταζ, σε αντιθεση με τον κ. Μητσοτακη, ο οποιος εμφανιζοταν για μια ακομη φορα να αναλαμβανει το δυσαρεστο πολιτικο ρολο να φερει το κοστος της συγκρουσης με το λα ικο αισθημα για να προασπισει τις σχεσεις της χωρας με τους Ευρωπαιους εταιρους της".

    Τα μυστικα κονδυλια

    Ομως το πιο σημαντικο σημειο αφορα το θεμα των μυστικων κονδυλιων. Προκειται για ιλιγγιωδη ποσα. Κατα τον συγγραφεα, το 1991 και 1992 ο Α. Σαμαρας διεθεσε περιπου 1,5 δις. δραχμες, ενω τα κονδυλια ενημερωσης υπερεβησαν τα 900 εκατ. Στο σχετικο κεφαλαιο με τιτλο "Μυστικες διαδρομες", ο Θ. Σκυλακακης παραθετει την αλληλογραφια του πρωθυπουργου με τον υπουργο Εξωτερικων (20/8/1992 εως 14/9/92) απο την οποια προκυπτει:

    α) Οτι οι κ.κ. Καλαμιδας και Βερος - που κρατουσαν γραπτα δικαιολογητικα - αρνηθηκαν να δωσουν τα στοιχεια για τη διαχειριση των κονδυλιων στον τοτε υφυπουργο Εξωτερικων κ. Τζουνη, ο οποιος ειχε την προσωπικη εξουσιοδοτηση του πρωθυπουργου για να διερευνησει το θεμα.

    β) Οτι ο ιδιος ο κ. Σαμαρας αρνηθηκε, παρα το γεγονος οτι πιεσθηκε απο τον ιδιο τον πρωθυπουργο, να αποδωσει λογαριασμο για τη διαχειριση των κονδυλιων ενωπιον αξιοπιστων και εξουσιοδοτημενων λειτουργων του υπουργειου.

    γ) Οτι αρνηθηκε να αποκαλυψει στον ιδιο τον Πρωθυπουργο εγγραφως τα κονδυλια που αναλογουν στο ποσον που διαχειριστηκε επικαλουμενος λογους "ασφαλειας της χωρας".

    δ) Οτι απεφυγε τελικα εστω και προφορικα να αποκαλυψει στον πρωθυπουργο τους παραληπτες των τεραστιων αυτων ποσων.

    Αυτα, κατα την αποψη μας, ειναι τα πιο αξιολογα σημεια του επιμαχου βιβλιου. Φυσικα προκειμενου να κρινει και να αξιολογησει ο αναγνωστης τις καταγγελιες, θα πρεπει να ακουσει και την απαντηση της θιγομενης πλευρας.

    [10] Ο Καραμανλης ανακαλει στην ταξη Μητσοτακη

    Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΩΛΕΤΣΗ

    Σκοπιμοτητα και δολο διαπιστωνει το γραφειο του Κωνσταντινου Καραμανλη στο βιβλιο "Στο ονομα της Μακεδονιας", που προλογιζει ο Κ. Μητσοτακης και παρουσιαστηκε χθες σε μια εντυπωσιακη για τη συμμετοχη βουλευτων και κοσμου εκδηλωση. Ενω ο Στ. Δημας, εκ μερους της αλλοτε ομαδας των "τριων" (Εβερτ, Κανελλοπουλου, Δημα), διαψευδει με εντονους τονους οτι η ομαδα και ο ιδιος προσωπικα απειλησαν με πτωση την κυβερνηση Μητσοτακη.

    Το Σκοπιανο πυροδοτησε νεα ενταση στη Ν.Δ. και αποκαλυψε τις σαφεις και ουσιαστικες διαφορες σε θεσεις και αποψεις που συνυπαρχουν, οχι ιδιαιτερα αρμονικα, στο κομμα της αξιωματικης αντιπολιτευσης. Ο Κ. Μητσοτακης δηλωσε πως το βιβλιο ειναι χρησιμο σημερα, που βρισκεται εν εξελιξει το εθνικο θεμα, και πως καταγραφει τα αληθινα γεγονοτα της δικης του πρωθυπουργικης περιοδου.

    Παντως με την παρουσιαση του βιβλιου ο επιτιμος προεδρος της Ν.Δ. εκανε μια προσωπικη δυναμικη εμφανιση, υπογραμμιζοντας την παρουσια του και το ρολο του στην πολιτικη, τοσο στο παρελθον οσο στο παρον, προβαλλοντας με εμφαση και επιμονη τη θεση του οτι στο Σκοπιανο μονο η συνθετη ονομασια ειναι λυση. Κι αυτο οσο ειναι καιρος.

    Αυτο ερχεται σε αντιθεση με τη θεση του Μ. Εβερτ, ο οποιος την ερχομενη Δευτερα στη Βουλη αναμενεται να υποστηριξει το μεγαλο πακετο, αλλα να ταχθει κατα της συνθετης ονομασιας υπο το πνευμα οτι πριν παμε σε διαπραγματευσεις δεν αποκαλυπτουμε τα χαρτια μας.

    Εξομολογηση

    Γραφει με διαθεση εξομολογησης στο εσωφυλλο του βιβλιου ο Κ. Μητσοτακης: "Με μενα στην υποθεση των Σκοπιων συμβαινει κατι το παραδοξο. Εκεινοι που με κατηγορησαν και με κατηγορουν με παθος, γιατι δεν εδωσα μια λυση στο προβλημα, ειναι οι ιδιοι που με παρεμποδισαν με το ιδιο παθος να επιλυσω το θεμα των Σκοπιων οταν ειχα την ευθυνη της πρωθυπουργιας και οι οποιοι ακομη και σημερα δεν ειναι διατεθειμενοι δημοσια να υποστηριξουν τη μονη λυση που ειναι εφικτη και προασπιζει τα εθνικα μας συμφεροντα".

    Εμφανεστατος ο στοχος των βολων του Κ. Μητσοτακη. Ειναι ο Μ. Εβερτ. Για τον οποιο στον προλογο του γραφει με σημασια:

    "Περαν του κ. Σαμαρα υπαρχει και η αλλη εσωκομματικη πτερυγα, ο κ. Εβερτ, ο μακαριτης Αθ. Κανελλοπουλος και ο κ. Δημας, οι οποιοι αρνουντο καθε συζητηση για το συνθετο ονομα. Με δεδομενη την υπαρξη και τις εξαρτησεις της πτερυγας αυτης, χωρις τη βοηθεια του τοτε Προεδρου της Δημοκρατιας, την οποια ζητησα και δεν ελαβα, δεν ειχα οχι μονο την κοινοβουλευτικη δυναμη να φερω εις περας μια τετοια προσπαθεια υπο τις δεδομενες πολιτικες συνθηκες της εποχης εκεινης".

    Απαντηση Δημα

    Απαντηση ανελαβε να δωσει ο Στ. Δημας:

    "Οι διαφορετικες θεσεις τις οποιες εκφραζαμε τοτε ηταν στον οικονομικο τομεα. Δεν νομιζω οτι ειχαν παρει ποτε τη μορφη της αντιπολιτευσης, εστω και εσωκομματικης. Πανω σ' αυτη τη συγχυση, η οποια υπαρχει λογω των αντιθεσεων αυτων και των διαφορων που ειχαμε, γινεται μια επεκταση οτι υπηρχε διαφωνια και αντιθεση στα παντα. Μεταξυ αυτων ειναι και το θεμα το Σκοπιανο.

    Στο θεμα του χειρισμου του Σκοπιανου -για το οποιο αποκλειστικα υπευθυνοι ηταν ο πρωθυπουργος με τον υπουργο Εξωτερικων- δεν υπηρχε αντικειμενο διαφωνιας. Δεν ειχαμε διαφωνησει σε τιποτα, γιατι οι θεσεις τις οποιες εξεφραζε ο κ. πρωθυπουργος, οι τοποθετησεις του, οι ομιλιες του, οι δημοσιες δηλωσεις του, το συγχαρητηριο μηνυμα του στο συλλαλητηριο της Θεσσαλονικης απεκλειαν συνθετη ονομασια.

    Και εχω ρωτησει εδω αν ηξερε καποιος απο τους υπουργους της κυβερνησης του

    περαν ισως των 4-5 μελων της κυβερνητικης επιτροπης, και για τα οποια δεν εχω ακουσει καποιον να λεει οτι το ηξερε οτι ηταν στη σκεψη του κ. Μητσοτακη να αποδεχθει συνθετη ονομασια με τη λεξη Μακεδονια. Ρωτηστε λοιπον τα μελη της τοτε κυβερνητικης επιτροπης, γνωριζαν τη σκεψη του κ. Μητσοτακη; Γνωριζαν οτι αυτα τα οποια λεει τωρα οτι εκανε τοτε, ησαν ενημεροι; Ειχαν γνωση των προθεσεων του; Και εαν εγνωριζαν, ειχαν συμφωνησει;.

    Ας βγει ο κ. Μητσοτακης να πει μια δηλωση μου, ενα αρθρο μου, κατι, στο οποιο να του ειχα εκδηλωσει αντιθεση στο θεμα αυτο. Αφου δεν ηξερα, δεν υπηρχε αντικειμενο διαφωνιας. Εμεις συμφωνουσαμε και πιστευαμε αυτα που ελεγε στον ελληνικο λαο ο κ. Μητσοτακης".

    "Ηθελημενη ανακριβεια"

    Τη δυναμικη κοντρα εκανε το γραφειο του Κ. Καραμανλη, ανακοινωνοντας οτι:

    "Επειδη δεν ανασκευαστηκε, οπως ανεμενετο, μια ηθελημενη ιστορικη ανακριβεια, που ειδε το φως της δημοσιοτητος και αναφερεται στη μη συγκληση του συμβουλιου των αρχηγων των κομματων τον Ιανουαριο του 1993, απο το γραφειο του τεως Προεδρου της Δημοκρατιας κ. Κωνσταντινου Καραμανλη εδοθη η κατωθι ανακοινωση:

    """Ο κ. Καραμανλης μετα την επιστροφη στον κ. Μητσοτακη της γνωστης επιστολης του και τη δηλωση του οτι εχει την προθεση να αναλαβει ο ιδιος τη σχετικη πρωτοβουλια, εκαλεσε στις 26 Ιανουαριου 1993 τους αρχηγους των κομματων με πρωτο τον κ. Α. Παπανδρεου, ο οποιος ομως ηρνηθη να προσελθει στη συσκεψη με τη δηλωση -την οποιαν και εδωσε στη δημοσιοτητα την 27 Ιανουαριου 1993- οτι δεν προσερχεται στη συσκεψη, διοτι δεν εχει καμια εμπιστοσυνη στην πολιτικη της κυβερνησησ''.

    Κατοπιν αυτου εματαιωθη η συσκεψη και εξεδοθη η σχετικη ανακοινωση της Προεδριας της Δημοκρατιας, στην οποια αναπτυσσονται οι λογοι της ματαιωσεως".

    Ο Σκυλακακης

    Απαντηση εδωσε ο συγγραφεας του βιβλιου Θ. Σκυλακακης:

    "Στο βιβλιο μου δεν υπαρχει καμια ηθελημενη ιστορικη ανακριβεια. Τα πραγματικα περιστατικα αλλωστε, τα οποια αναφερονται τοσο στο βιβλιο οσο και στην ανακοινωση του Γραφειου Τυπου του κ. Καραμανλη σε ο,τι αφορα τη συσκεψη των αρχηγων, συμπιπτουν απολυτως. Στη σελιδα 233 του βιβλιου συγκεκριμενα αναφερεται:

    ""Η νεα συσκεψη, ως γνωστον δεν εγινε ποτε γιατι απο το Νοεμβριο του 1992 ο κ. Παπανδρεου εθετε ορους για τη συμμετοχη του η αρνειτο να συμμετασχει, ο δε Προεδρος της Δημοκρατιας προ της αρνησεως του κ. Παπανδρεου δεν ανελαβε την πρωτοβουλια να τη συγκαλεσει''.

    Απο εκει και περα ειναι θεμα ερμηνειας αν συγκληση συσκεψης υπαρχει οταν η προσκληση εξαρταται απο το αν ενας εκ των συμμετεχοντων επιθυμει η οχι να παραστει.

    Το γεγονος παντως ειναι οτι συσκεψη δεν εγινε παρα τη ρητη σχετικη δεσμευση που ειχε αναληφθει κατα τη συσκεψη της 13-4-92.

    Κατι που θα πρεπει να μας προβληματισει για τη λειτουργικοτητα παρομοιων μη προβλεπομενων απο το Συνταγμα θεσμων".

    Αλλες αντιδρασεις

    Στη γενικοτερη κοντρα, που ετσι κι αλλιως λογω πολιτικων θεσεων και προσδοκιων ενυπαρχουν στη Ν.Δ., ο Γ. Βαρβιτσιωτης εξερχομενος απο την εκδηλωση για την παρουσιαση του βιβλιου δηλωσε:

    "Ειναι ακαιρο και ειναι κακο να εκδιδονται τετοια βιβλια την ωρα που το θεμα ειναι εν εξελιξει".

    Αντιθετα, ο Στ. Μανος τονισε:

    "Το βιβλιο παρουσιαζει τη μια πλευρα. Αξιζει να διαβαστει με προσοχη και να μην παραδοθει στη φθορα κομματικων η ακομη και προσωπικων αντιπαραθεσεων".

    Και ο Μ. Παπακωνσταντινου τονισε:

    "Το βιβλιο βγαινει για να ξεκαθαρισει μερικα πραγματα".

    Ο Τ. Λαμπριας, που μια ωρα πριν παρουσιαζε το δικο του βιβλιο για τον Κ. Καραμανλη και σχεδον οι εκδηλωσεις επεσαν στο επιπεδο εσωκομματικης αναμετρησης για το ποιος ηταν στη μια εκδηλωση και ποιος ηταν στην αλλη, ειπε σχετικα με το βιβλιο:

    "Ο Κ. Καραμανλης δεν θα μπορουσε να κανει τιποτε διαφορετικο απο αυτο που εκανε για το θεμα των Σκοπιων, γιατι αν ακουγε τις αποψεις για σκληρη η ηπια σταση θα υπερεβαινε τα συνταγματικα του ορια".

    Ο Κ. Μητσοτακης εισηλθε καταχειροκροτουμενος στην εκδηλωση. Καθησε κοντα στον Αθ. Τσαλδαρη. Ανταλλαξε χειραψιες με εσωκομματικους του αντιπαλους. Οι βουλευτες που παρεστησαν ηταν περιπου 40, αναμεσα στους οποιους ολοι οι "εβερτικοι", που πηγαν στην εκδηλωση για το βιβλιο του Τ. Λαμπρια.

    [11] Πως εβλεπε ο Καραμανλης Μητσοτακη-Ανδρεα απο την εξορια

    Βιβλιο του Λαμπρια με επιστολες και σκεψεις του τεως Προεδρου

    "Για τα εθνικα μας θεματα δεν πρεπει να αναζητουνται ουτε αριστερες ουτε δεξιες λυσεις, αλλα λυσεις εθνικες".

    Η σκεψη αυτη του Κ. Καραμανλη, που εκφραστηκε σε ανυποπτο χρονο, ειναι η μονη που περιεχεται στο 420 σελιδων βιβλιο και η οποια, μεταφορικα μονο, μπορει να εκληφθει ως απαντηση στους χειρισμους των εθνικων θεματων, που εχουν μετατραπει σε θεμα των ημερων.

    Το βιβλιο (των εκδοσεων "Μορφωτικη Εστια" του Χ. Σιαμαντα το οποιο επιμεληθηκε ο επι σειρα ετων στενος συνεργατης του ευρωβουλευτης Τ. Λαμπριας, παρουσιαστηκε χθες ενωπιον εξηντα και πλεον βουλευτων της Ν.Δ. και πολλων φιλων του τεως Προεδρου της Δημοκρατιας. Σ' αυτο περιεχονται επιστολες που ειχε στειλει ο Κ. Καραμανλης κυριως την περιοδο της δικτατοριας σε φιλους του πολιτικους, δημοσιες ομιλιες του και στοχασμους και αποφθευγματα.

    Δυο μονο ειναι τα σημεια εκεινα του βιβλιου στα οποια γινεται αναφορα σε προσωπα που κυριαρχουν σημερα στην πολιτικη ζωη. Το ενα οταν αναφερεται στην αποστασια. Σε επιστολη του προς τον Κ. Τσατσο, ο Κ. Καραμανλης σημειωνε: "Η πειρα διδασκει οτι το πραξικοπημα και στην προκειμενη περιπτωση υπαρχει σχεδον πραξικοπημα επιτυγχανεται μονο με αιφνιδιαστικες και αποφασιστικες ενεργειες. Αυτοι ομως που ανετρεψαν τον Παπανδρεου, τον εσηκωσαν οι ιδιοι, τον ξεσκονισαν και του δωσανε και ενα μπαστουνι να τους δερνει".

    Για τον Ανδρεα Αμεσες ειναι οι αναφορες στον Α. Παπανδρεου. Σε επιστολη του προς τον Π. Κανελλοπουλο την 1η Αυγουστου 1969, ο Κ. Καραμανλης τον συμβουλευει για το πως θα αντιμετωπισουν τη δικτατορια. Και αναφερει: "Νομιζω οτι ορθως αντιμετωπισες το θεμα του Ανδρεα Παπανδρεου, που αποτελει πραγματι προβλημα.

    Δεν μπορεις να τον αγνοησεις, αλλα και δεν μπορεις να τον προβαλεις, δεδομενου οτι αποτελει το κοκκινο πανι για τους παραγοντες εκεινους, η συμπαραστασις των οποιων ειναι απαραιτητος για την αποκαταστασιν της δημοκρατιας. Θα ηταν ευχης εργο να αντιλαμβανετο ο ιδιος την πραγματικοτηταν αυτην και να προσηρμοζε αναλογα τον ρολον του και την συμπεριφορα του. Παντως το θεμα θελει προσοχη, δεδομενου οτι στην πολιτικην το ενα συν ενα δεν κανουν παντοτε δυο. Πολλες φορες, λογω αμοιβαιας εξουδετερωσεως, κανουν μηδεν. Αυτος αλλωστε ειναι ο λογος για τον οποιο απεκρουσα και εγω επιμονους προτασεις του για συναντησιν".

    Σε αλλη επιστολη του ο Κ. Καραμανλης αναφερεται σε προσωπα εκτος του κομματικου του χωρου που ειχε τοποθετησει σε καιριες θεσεις, οπως τους Ηολωτα, Πεσματζογλου, Παπανδρεου στην Τραπεζα της Ελλαδος, τον Βηχο στον αθλητισμο, τον Σπυρομηλιο στο ραδιοφωνο.

    Ερωτας και θανατος

    Μεσα απο το κεφαλαιο του βιβλιου οπου καταγραφονται γνωμικα και στοχασμοι του Κ. Καραμανλη, αναδεικνυονται πολλες αγνωστες στους πολλους πτυχες του χαρακτηρα του. Προκειται για αδημοσιευτα κειμενα, που οπως σημειωνει στον προλογο του βιβλιου ο Τ. Λαμπριας, εχουν γραφτει κυριως την περιοδο της αυτοεξοριας του. "Ενοιωθε που και που την αναγκη να τους σημειωσει σ' ενα κομματι χαρτι. Προχειρα και χωρις συγγραφικη κοκεταρια".

    Η μοναξια, ο θανατος, ο ερωτας, ειναι μερικα απο τα θεματα εκεινα που αγγιζει. "Τιποτα δεν δινει τοσο εντονα την αισθηση της ζωης οσο ο ερωτας", αναφερει, ενω για το θανατο σημειωνει: "Ο θανατος αυτος καθαυτον δεν εχει σημασια, δεδομενου οτι ολοι οι ανθρωποι πεθαινουν. Σημασια εχει ο τροπος με τον οποιο γερναει κανεις και πεθαινει". Για οσα ακολουθουν το θανατο παρατηρει: "Με απωθει η καθιερωμενη συνηθεια που μεταβαλλει, με τις πομπωδεις κηδειες, το βαθυ μυστηριο του θανατου σε δημοσιο θεαμα". Για οσα δημοσια προσωπα αποσυρονται απο το προσκηνιο, εχει γραψει: "Χρειαζεται δυναμη χαρακτηρα για να ζησει κανεις με αξιοπρεπεια στη σκια, οταν εχει για πολυν καιρο ζησει στα φωτα του προσκηνιου".

    "Στεγνωσα την ψυχη μου" Με ενα αλλο σημειωμα, ο Κ. Καραμανλης αναφερει οτι "παραμορφωσε τον χαρακτηρα του για να προστατεψει τη γαληνη του τοπου". Και το εξηγει: "Μολονοτι ευθικτος απο τη φυση μου, απεφυγα να μιμηθω τους αντιπαλους μου στις υβρεις και τις συκοφαντιες που χρησιμοποιουσαν εναντιον μου. Οπως και για να πραγματοποιησω την αποστολη που ειχα ταξει στον εαυτο μου, στεγνωσα την ψυχη μου καταπνιγοντας τα συναισθηματα μου".

    Η μοναξια δεν ηταν ενα στοιχειο ξενο για τον Κ. Καραμανλη. "Η μοναξια μου

    αναφερει συμφυης με τον χαρακτηρα μου, εγινε σχεδον απολυτη με την πολιτικη. Και μπορει μεν να αποδειχθηκε χρησιμη στη σταδιοδρομια μου, αφου με προστατευσε απο τις συνηθισμενες στην πολιτικη αδυναμιες οπως οι κολακειες και οι φαβοριτισμοι κατεστησε ομως καταθλιπτικη τη ζωη μου".

    Οσοι συνεργαστηκαν με τον Κ. Καραμανλη, γνωριζαν την αυστηροτητα του χαρακτηρα του. Πως το ερμηνευει ο ιδιοσ; "Ειμαι αυστηροτερος απεναντι εκεινων που αγαπω γιατι τους θελω αψογους". Και πως αντιμετωπιζει τις κολακειες για το προσωπο του; "Καταλαμβανομαι απο ανησυχια οταν καμμια φορα με χαρακτηριζουν μεγαλο. Γιατι ξερω το τελος που επιφυλασσουν οι Ελληνες σ' εκεινους που θεωρουν μεγαλους. Αν ξεφυγα την τυχη των παλαιοτερων μου ειναι γιατι ειχα την πειρα του παρελθοντος και τη δυναμη ν' αντιστεκομαι στα παθη".

    [12] ΣΥΜΦΩΝΕΙ, αν συμφωνουν και οι αλλοι αρχηγοι για τη συσκεψη των πολιτικων αρχηγων υπο τον Καραμανλη

    Κυβερνηση: Ναι, να δημοσιευτουν τα πρακτικα

    "Παραδεχονται την αποτυχια τους και νιωθουν την αναγκη να απολογηθουν". Ηταν αντιδραση - μαλλον με χαιρεκακο υφος - του κυβερνητικου εκπροσωπου Τηλ. Χυτηρη στα γραφομενα απο τον κ. Σκυλακακη στο βιβλιο του.

    Ταυτοχρονα ο Τηλ. Χυτηρης δηλωσε οτι η κυβερνηση συμφωνει, αν συμφωνουν και οι αλλοι αρχηγοι, να δοθουν στη δημοσιοτητα τα πρακτικα των συσκεψεων των πολιτικων αρχηγων με τον τοτε Προεδρο της Δημοκρατιας Κ. Καραμανλη.

    Ο κυβερνητικος εκπροσωπος ρωτηθηκε χθες πως σχολιαζει το θεμα που δημιουργειται με το βιβλιο του κ. Σκυλακακη.

    Απεδειχθη οτι απετυχαν πληρως στο χειρισμο ενος εθνικου θεματος και ριχνουν τις ευθυνες ο ενας στον αλλο, ειπε. Ο κ. Μητσοτακης στον κ. Σαμαρα, ο κ. Σαμαρας στον κ. Μητσοτακη και ο κ. Μητσοτακης στον κ. Εβερτ. Δειχνει επισης οτι το χειριστηκαν το θεμα αυτο με ανευθυνοτητα και βεβαιως ουτε σημερα προκυπτει οτι εχουν λυση, προταση πανω σε αυτο το θεμα. Και αυτο ειναι ακομη χειροτερο.

    Τα πρακτικα

    Δημοσιογραφος: Τι εκανε τοτε η αξιωματικη αντιπολιτευση που τωρα ειναι κυβερνηση; ΧΥΤΗΡΗΣ: Η αξιωματικη αντιπολιτευση εγινε κυβερνηση και χειριζεται το προβλημα αυτο με τον καλυτερο δυνατο τροπο, με μεγαλη ευθυνη και το λυνει επ' αγαθω των εθνικων συμφεροντων για τη συνεργασια στην περιοχη και για τη σταθεροτητα στην περιοχη.

    Δημ.: Μηπως προτιθεται η κυβερνηση να δημοσιοποιησει τα πρακτικα απο τη συναντηση των πολιτικων αρχηγων η να το εισηγηθει στον Προεδρο της Δημοκρατιας, ετσι ωστε να μη μαθαινουμε απο τον κ. Σκυλακακη τι ειπε ο καθενας στη συσκεψη;

    ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτο ειναι θεμα του Προεδρου της Δημοκρατιας.

    Δημ.: Εχει σπασει το "εμπαργκο"...

    ΧΥΤΗΡΗΣ: Αν ζητηθει κατι τετοιο και ειναι συμφωνοι και οι αλλοι αρχηγοι, ασφαλως.

    Δημ.: Κατακρινει η κυβερνηση αυτη τη δημοσιοποιηση μεσω βιβλιων των συζητησεων για τις τοτε εξελιξεισ;

    ΧΥΤΗΡΗΣ: Ευτυχως, ολα αυτα τα οποια λεγονται γυρω απο αυτο το σπουδαιο εθνικο θεμα ειναι του παρελθοντος, χειρισμων της προηγουμενης κυβερνησης. Τωρα εχουμε μπει - και γι' αυτο και λεγονται - σε ενα καινουργιο δρομο. Και εχουμε μπει στο δρομο αυτο με σταθεροτητα, και εχω την εντυπωση οτι ακριβως γι' αυτο το λογο, επειδη αλλαξαν τα δεδομενα γι' αυτο και ο καθενας προσπαθει να δικαιολογησει την τοτε θεση του. Οσον αφορα την ευθυνη, αυτη εγκειται στα πολιτικα προσωπα τα ιδια. Δηλαδη, η ευθυνη του τι λες, του τι αποκαλυπτεις, εγκειται ακριβως στη σοβαροτητα του πολιτικου προσωπου, το οποιο προβαινει σε αυτες τις δηλωσεις η σε αυτες τις αποκαλυψεις.

    Ο Κωνσταντοπουλος

    Ο προεδρος του Συνασπισμου Ν. Κωνσταντοπουλος, αναφερομενος στο θεμα που εχει δημιουργηθει με τα βιβλια γυρω απο τους χειρισμους της εξωτερικης πολιτικης, τονισε: "Οι εκ των υστερων επιλεκτικες αποκαλυψεις δεν γινονται για τη σωτηρια των ψυχων, αλλα για τη μαχη των εντυπωσεων.

    Χρονια τωρα γινεται ζημια στα εθνικα μας θεματα απο ελλειψη στρατηγικης και απο σκοπιμοτητες κομματικης εκμεταλλευσης. Οσοι χαντακωσαν με λαθεμενους χειρισμους το προβλημα των Σκοπιων, δεν προκειται να αποφυγουν την ιστορικη κριση κι ευθυνη με κατασκευασμενα αλλοθι".

    Αρσενης: Βρηκαμε λεφτα για μισθους Θα καταβληθουν στους ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ απο τον προ υπολογισμο του υπουργειου Εθνικης Αμυνας. Ερωτηματικο για τους αστυνομικους

    Για μια ακομη φορα, η τεταρτη αν δεν κανουμε λαθος, το νομοσχεδιο για το νεο μισθολογιο των αξιωματικων βρισκεται στην τελικη του φαση, οπως δηλωσε χθες ο υπουργος Εθνικης Αμυνας και συντομα θα εχει κατι να ανακοινωσει για το θεμα.

    Ο κ. Αρσενης αναφερομεωνος στο θεμα και για να δωσει το στιγμα και τη σιγουρια οτι θα λυθει, τονισε οτι τα χρημαωτα τα οποια θα παρουν οι αωξιωματικοι με το νεο μισθολοωγιο δεν θα επιβαρυνουν τον κρατικο προυπολογισμο. Τα κονδυλια εχουν βρεθει απο τον προυπολογισμο του υωπουργειου Εθνικης Αμυνας υωστερα απο καλυτερη κατανοωμη των κονδυλιων.

    Το γεγονος αυτο βεβαια δηωμιουργει αλλα προβληματα στη γενικοτερη εισοδηματικη πολιτικη, αφου η κυβερνηση εωχει δεσμευτει οτι οσα χρηματα παρουν οι αξιωματικοι των Εωνοπλων Δυναμεων, θα παρουν και οι αστυνομικοι. Και μποωρει οι αυξησεις των αξιωματιωκων των Ε.Δ. να μην επιβαρυωνουν τον κρατικο προυπολογιωσμο, αλλα οι αυξησεις των αωξιωματικων θα τον επιβαρυωνουν με ενα μεγαλο ποσον.

    Αφορμη για τις δηλωσεις του κ. Αρσενη αποτελεσε η συναντηση που ειχε χθες με αωντιπροσωπους των αποστραωτων αξιωματικων στο υπουρωγειο Εθνικης Αμυνας. Μετα τη συναντηση, ο κ. Αρσενης δηλωσε οτι λυθηκε επιτελους το θεμα του οικισμου που διεκδικουσαν οι αποστρατοι στην περιοχη του Πικερμιου. Μετα την επιλυση του προβληωματος, τονισε, η Γενικη Τραωπεζα εξεταζει τροπο να δοωθουν χαμηλοτοκα δανεια ωστε να μπορεσουν οι αξιωματικοι να κτισουν.

    [13] Δεν ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ και γι' αυτο μια εκδοτικη μεριδα τα βαζει με το πρωθυπουργικο περιβαλλον, υποστηριζει ΚΚΕ: Οικονομικα συμφεροντα πισω απο την επιθεση

    Σε οικονομικα συμφεροντα που δεν ικανοποιηθηκαν πρεπει να αναζητηθουν τα αιτια της επιθεσης του Γ. Κουρη και των ιδιοκτητων της εφημεριδας "Αδεσμευτος" και των σταθμων "Σκαι" και "Νιου Τσανελ" εναντιον του πρωθυπουργικου περιβαλλοντος.

    Αυτο επισημανε ο Μακης Κοψιδης, υπευθυνος του γραωφειου Τυπου και μελος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, μιλωντας χθες στα Γιαννενα γυρω απο τις πολιτικες εξελιξεις και το ροωλο των Μεσων Μαζικης Ενηωμερωσης.

    Καταφερθηκε με σκληροτηωτα εναντια στην "Αυριανη" και τονισε οτι οι αθλιοτητες του συγκροτηματος Κουρη δεν ειναι κεραυνος εν αιθρια.

    "Ο ""αυριανισμοσ'' προωσθεσε ειναι φυσικο να ευδοωκιμει μεσα σ' ενα περιβαλλον εξαχρειωσης, σηψης και διαωφθορας με τα οποια ""βομωβαρδιζεται'' καθημερινα η κοινωνια μας, κυριως απο τα περισσοτερα ηλεκτρονικα ΜΜΕ. Η δημοσιευση των ""φωτογραφιων'' παει ""χερι χερι'' με τους παιδεραστες ""εν δρασει'', με ολα αυτα τα χυωδαια φαινομενα που μας ""πλασαρουν'' στις ειδησεις και εκπομπες τους αρκετα ιωδιωτικα καναλια. Η χυδαιοτηωτα και τα φαινομενα σηψης δεν ειναι... στασιμα. Εχουν τη δικη τους... δυναμικη. Δυναμιωκη που αποκτα τεραστιο ευρος, οσο η κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ αφηνει ανενοχλητα τα 6-7 συγκροτηματα να τσαλαωπατουν νομους, κωδικες δεοωντολογιας και τελικα ανθρωωπινες αξιες. Οι ριγμενοι Ομως η επιθεση Κουρη στο πρωθυπουργικο περιβαλλον εχει να κανει και με το οτι το συγκροτημα αυτο, οπως και οι ιδιοκτητες του ""ΣΚΥ'', του ""ΝΕΩ ΨΗΑΝΝΕ'', και του ""Αδεσμευτου'' που συγκροωτουν ενα νεοφωτιστο ""συνεωταιρισμο'', ειναι ""ριγμενοι'' απο την κυβερνηση σε σχεση με τα υπολοιπα επιχειρηματικα-δημοσιογραφικα συγκροτηματα".

    Επιθετικος ηταν ο κ. Μ. Κοψιδης και απεναντι στο διευωθυντη του "Βηματος" Σταυρο Ψυχαρη απευθυνοντας του την κατηγορια οτι παρεμβαιωνει αμεσα στην πολιτικη ζωη προωθωντας ενα πολιτικο σκηνικο, το οποιο θα επιτρεωπει την ακομα μεγαλυτερη κυωριαρχια του συγκροτηματος, ειτε με τον Μ. Εβερτ ως πρωωθυπουργο ειτε με την αποφαωσιστικη στηριξη των "τεσωσαρων" του ΠΑΣΟΚ.

    [14] Η ΡΗΓΙΛΛΗΣ αιφνιδιαστηκε απο τις δηλωσεις Παπακωνωσταντινου και Δημητροκαλλη. Μητσοτακης και Ντορα διαωψευδουν δικη τους αναμιξη. Ανησυχος ο Εβερτ

    Συγχυση απο κινησεις για νεο κομμα

    Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΩΛΕΤΣΗ

    Ανησυχια, συγχυση, αναωστατωση και πληθωρα εωρωτηματων περι "κομωματικων τοκετων" και αωπροσδιοριστων εγκυμοωσυνων χαρακτηριζε χθες το βραδυ το νεοδημοωκρατικο στρατοπεδο.

    Τα ερωτηματα: Θα γινει νεο κομμα; Θα κανει κομμα ο Μητσοτακησ; Θα γινει διαωσπαση στη Ν.Δ.; Θα ριξουν τον Εβερτ; Θα φτασει στις εωκλογες ο Εβερτ; Κι απο ποιωους απειλειται;

    Αυτα απασχολουσαν χθες το βραδυ ολοκληρωτικα τους βουλευτες του κομματος και ζητουσαν προς ολα τα γαλαζια κεντρα εξουσιας απαντησεις, διευκρινισεις και αληθινες κουβεντες. Κυριως γιατι ο Γ. Δημητροκαλλης και ο Μ. Παωπακωνσταντινου, απο διαφοωρετικη θεση και αποψη, εθεωσαν χθες ευθεως θεμα ιδρυωσης νεου κομματος απο τους κολπους της Ν.Δ. Σχεδον διαωσπασης της Ν.Δ. οσον αφορα τον Δημητροκαλλη.

    Ο Κ. Μητσοτακης αντεδραωσε αμεσα. Με ανακοινωση του Γραφειου του προσπαθησε να ανατρεψει το κλιμα που ηδη ειχε δημιουργηθει.

    "Επειδη κυκλοφορησαν διαφορες φημες, ανεφερε η αωνακοινωση, για αλλη μια φορα δηλωνεται οτι ο Κ. Μητσοταωκης ο,τι εχει να πει το λεει ο ιωδιος και δεν τον εκπροσωπει κανεις. Οι αποψεις των κ. κ. Παπακωνσταντινου και Δημηωτροκαλλη περι νεου κομματος ειναι καθαρα προσωπικες τους θεσεις και δεν εκφραωζουν τον κ. Μητσοτακη".

    Για το ιδιο θεμα η Ντ. Μπαωκογιαννη ειπε στην "Ε": "Ο Γ. Δημητροκαλλης εχει τη δικη του αυτονομη πορεια. Και δεν εχει σχεση με τους συνεργατες του Κ. Μητσοτακη, που εδω και δυο χρονια ειναι συγκεωκριμενοι και βεβαια γνωστοι. Ο Γ. Δημητροκαλλης ειναι φιωλα προσκειμενος στον Κ. Μηωτσοτακη, αλλα εκφραζει καωθαρα προσωπικες του αποωψεις".

    Επιφυλαξη στη Ρηγιλλης Τοσο η δηλωση Μητσοτακη οσο και η δηλωση της κ. Μπαωκογιαννη εδωσαν μια ανασα στο "μητσοτακικο στρατοπεωδο", το οποιο χθες ενιωσε να πληττεται στη βαση του. Οτι δηλαδη ο Κ. Μητσοτακης, που εχει μεγαλη απηχηση στη βαωση του κομματος, τωρα που το γενικοτερο πολιτικο κλιμα στρεφεται κατα του ΠΑΣΟΚ δημιουργει προβληματα στον επιτιμο προεδρο της Ν.Δ. καωθε εμφανιζομενη δηλωση του ως "διασπαστικη" κινηση".

    Η Ρηγιλλης σταθηκε επιφυωλακτικη στον ολο θορυβο περι νεων κομματων. Αλλα δεν αωπεκλειε το ενδεχομενο να γενωνηθουν νεα κομματα στο μελωλον.

    Ο τοκετος

    Ο Γ. Δημητροκαλλης, που μαλλον με καποια υπερβολη ερμηνειας εθεσε το θεμα "τοκετου", ειπε στον "Φλας" και αργοτερα σε οωλους τους δημοσιογραφους οτι: "Το κλιμα ειναι σημερα στην εκδηλωση τετοιο που οωμοιαζει με τοκετο κομματος. Υπηρχε σημερα στην εκδηλωωση παρα πολυς κοσμος που πραγματικα κουβεντιαζε το ολο θεμα. Τι γινεται με τα μεωγαλα κομματα; Δεν φαινεται να ανανηπτουν. Νομιζω οτι υωπαρχουν διαδικασιες που βεωβαια δεν θεωρω εγω οτι θα εκδηλωθουν ευκολα. Ειναι βεωβαιον οτι περιμενουν μια ενωωτικη προσπαθεια ευρυτερη. Οι παντες στρεφονται στον κ. Μητσοτακη. Σ' αυτον απευθυωνονται.

    Νομιζω ομως οτι ο κ. Μηωτσοτακης δεν κανει το παραωμικρο, δηλαδη δεν κινειται, δεν ενθαρρυνει, δεν συμμετεωχει σ' αυτα. Ειναι νομιζω αυτο το οποιο φραζει ολες τις προωσπαθειες, γιατι ολοι περιμεωνουν να δουν εαν εκεινος θα κανει κατι. Νομιζω οτι ειναι ο ανασταλτικος παραγων αυτη τη στιγμη. Ειναι βεβαιο οτι αν θελησει κατι ο ιδιος θα παρει τις αποφασεις και θα εντασωσονταν, νομιζω, ολοι αυτοι οι οποιοι σημερα κινουνται πλαι του".

    Δηλωση Σουφλια

    Το ανασφαλες και το επιθυωμητον που αποκαλυπτουν οι δηλωσεις Δημητροκαλλη απηωχουν τη σημερινη κατασταση στη Ν.Δ. Διοτι πολλοι θελουν να ανατρεψουν τον Μ. Εβερτ, ουδεις ομως πιστευει πραγωματικα οτι αυτο ειναι δυνατον σημερα πλεον. Ηταν δυνατον πριν απο αρκετο καιρο.

    Ο Γ. Σουφλιας με δηλωση του στην "Ε" ειπε: "Αν δεν φυγει ο Α. Παπανδρεου, αν δεν γινουν αισθητες κινησεις στην πραξη διασπασης του ΠΑΣΟΚ, τοτε δεν μπορει να γινει τιποτε στη Ν.Δ. Αυτα ειωναι αλληλλενδετα".

    Ο Μ. Παπακωνσταντινου αναφερθηκε επι μακρον στις συζητησεις που ειχε με δημοωσιογραφους για το ενδεχομεωνο στο γενικο θολο πολιτικο σκηνικο να προωθηθει εν καιωρω μια νεα τριτη λυση των μιωκρων κομματων που θα προωκυψουν απο διασπασεις των μεγαλων. Κυριως ομως προσωδιοριζοντας οτι αυτο θα ειναι αποτελεσμα της αδυναμιας των σημερινων κομματων να ανασυγκροτηθουν και της δυωναμικης προσωπων και πραγωματων να επιβαλουν νεες καωταστασεις.

    (Συνεντευξη στην "Ε" σε αλωλες στηλες)

    [15] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ===========

    Παπακωνσταντινου: Ηυμωσεις σε ευρυ πολιτικο φασμα

    Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ

    ΜΠΗΚΑΜΕ στην εποχη της βιβλιομαχιας στην πολιτικη η στον αστερισμο της δημιουργιας νεων πολιτικων κομματων; Ηουμε το... τιποτα μεωσα κι εξω απο τη Βουλη ανακυκλωνοντας το μηωδεν στο γερμα του αιωνα; Χθες παντως η επισημη παρουσιαση ενος βιβλιου για τα εθνικα θεματα εριξε αλλο ενα βοτσαλο στη λιμνη της πολιτικης.

    Ηητησαμε για ολα αυτα τη γνωμη ενος πολιτιωκου που επαιξε πρωτευοντα ρολο στο χειρισμο του θεματος των Σκοπιων μετα την απομακρυνση Σαμαρα απο το υπουργειο Εξωτερικων. Σημερα αποτελει μια μοναχικη φωνη στο ελληνικο Κοιωνοβουλιο. Ειναι ο Μιχαλης Παπακωνσταντινου, πρωην υπουργος Εξωτερικων, 76 χρονων πια κι ανεξαρτητος βουλευτης στη Βουλη. Γεγονος που του δινει το δικαιωμα να μιλα οταν οι αλλοι σιωωπουν και να λεει οσα ολοι ισως σκεπτονται, αλλα δεν τολμουν να εκφρασουν: Ναι, η ελληνικη ποωλιτικη ειναι ανεκδοτο για τους ξενους - Ναι, ετοιωμαζουμε νεο κομμα - Ναι, συζητουμε σημερα αωνταμα ανθρωποι που ανηκουν στη Ν.Δ., το ΠΑωΣΟΚ και την Αριστερα - Οχι, δεν εχουμε βρει αωκομα τον αρχηγο και δεν μας ενδιαφερει - Οχι, η πολιτικη δεν ειναι μια χαμενη υποθεση...

    Για το βιβλιο του Σκυλακακη

    Για το βιβλιο του κ. Σκυλακακη τι θα ειχατε να πειτε; τον ρωταμε.

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν το εχω διαβασει ακομα, δεν μπορω να εχω γνωμη. Μπηκαμε, βεβαια, στην εποχη της βιβλιομαχιας... Εγω οταν πριν απο ενα χρονο εξεδωσα το δικο μου βιβλιο που εχει κανει ηδη τριτη εκδοση -"Το ημερολογιο ενος πολιτικου. Η εμπλοκη των Σκοπιων", κατεγραψα τη μαχη που εδωσε η ελληνικη πλευρα κατα των ξεωνων. Δεν πιστευω στην κατανομη ευθυνων μεταωξυ των Ελληνων. Αυτες οι ελληνοελληνικες μαχες δεν ωφελουν κανεναν. Δεν ειναι δυνατον η μια πλευρα να αποδιδει ευθυνες στην αλλη. Ολοι πρεπει να λαμβανουμε απο μονοι μερος της ευωθυνης.

    Ας ερθουμε στα πολιτικα γεγονοτα σημερα. Εισθε υπερ της αποψης οτι πρεπει να δημιουρωγηθουν καινουργια κομματα;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν ειμαι ουτε υπερ ουτε κατα. Εχω ομως την εντυπωση οτι στο υπαρχον πολιτιωκο σκηνικο υπαρχουν προβληματα. Τα κομματα ειναι ζωντανοι οργανισμοι που πρεπει ομως σηωμερα να μεταβληθουν για να μπορεσουν να προωσαρμοσθουν στις υπαρχουσες συνθηκες. Αν αυτο δεν το κανουν, δεν θα μπορεσουν να επιβιωσουν. Αυτη η ξυλινη γλωσσα που ακομα χρησιμοποιουν τα κομματα δεν συγκινει κανεναν. Εχουν βαρεωθει πια οι πολιτες να ακουνε διαφοροποιησεις σε αποψεις που υπαρχουν για αντιπολιτευτικους μοωνον λογους. Το πιο μεγαλο κομμα σημερα ειναι το κομμα των λευκων, των ακυρων και η αποχη. Πριν απο 20 χρονια, το 1974, δημιουργηθηκαν δυο μεγαλα κομματα, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., που δεν ειχαν καμια σχεση με την Ενωση Κεντρου και την ΕΡΕ, πολιτικους σχηματισμους απο τους οποιους προερχονταν. Εχουν ωριμασει πιστευω και τωρα οι συνθηκες για τη δημιουργια νεων κομματων.

    Το ζητουμενο ομως ειναι η αρθρωση ενος νεου πολιτικου λογου και πολιτικης σκεψης. Αυτο λεωτε να μας το φερουν τα νεα κομματα;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν ειναι απολυτως σιγουρο. Η ιδρυση ομως νεων κομματων θα ειναι μια σημαωντικη προσπαθεια προς αυτην ακριβως την καωτευθυνση. Τα πραγματα εχουν φτασει στο μη παωρεκει. Οπως εδω λεμε Αλβανος τουριστας και το θεωρουμε ανεκδοτο, στο εξωτερικο λενε ελληνιωκη πολιτικη... Σε τετοιο σημειο εχουμε φτασει...

    Εχει αρχισει διαδικασια

    Τη γεννηση του νεου κομματος χρονικα που την τοποθετειτε;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ειναι νωρις ακομα. Δεν μπορω να απαντησω σ' αυτο, ομως εχει αρχισει μια διαωδικασια. Υπαρχει εντονος προβληματισμος και αγωνια διαφορων ανθρωπων. Γινονται ηδη συζηωτησεις... Ποσο θα διαρκεσουν αυτες οι συζητηωσεις δεν ξερω. Προκειται για πολιτικες ζυμωσεις ανησυχων πολιτικων και ανησυχων ανθρωπων εωκτος πολιτικης... Ακαδημα ικοι, δασκαλοι, ανωθρωποι που προερχονται απο οικονομικους κυωκλους, απλοι πολιτες, στελεχη κομματων και εν εωνεργεια πολιτικοι...

    Εντος η εκτος Βουλησ;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Και εντος και εκτος Βουλης.

    Ορισμενοι απο αυτους ανηκουν στη Ν.Δ.;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φυσικα...

    Και στο ΠΑΣΟΚ;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αναμφιβολως... Γιατι σας κανει εντυπωση; Δεν πιστευω οτι υπαρχουν σημαντικες διαφορες αναμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Αν αφαιρεσει κανεις καποιες παραδοσιακες γραμωμες που σχετιζονται περισσοτερο με προσωπα δεν υπαρχουν σημαντικες διαφορες. Ο απλος ποωλιτης βρισκεται καθε φορα σε διλημμα, γιατι να ψηφισει το ενα η το αλλο κομμα...

    Απο την Αριστερα υπαρχουν ανθρωποι που συμμετεχουν σ' αυτες τις ζυμωσεισ;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, ορισμενοι που δεν εχουν τις παρωπιδες του αριστερου δογματισμου, διοτι υπαρχει και η φωτισμενη Αριστερα. Ακουστε ειωναι ευρυ το φασμα των ανθρωπων που αγωνια και προβληματιζεται.

    Τα προσωπα που θα βγουν μπροστα σε εναν τετοιο πολιτικο σχηματισμο πρεπει να ειναι παωλαια και δοκιμασμενα η νεα και αφθαρτα;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρεπει να γινει μια αναμιξη. Χρειαζεται η εμπειρια των παλαιων, αλλα χρειωαζονται και οι νεοι ανθρωποι με καινουργια οραωματα.

    Οι 40ρηδες

    Πιστευετε στη γενια των 40ρηδων;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν πιστευω στις ηλικιακες διαφορες. Μας χρειαζονται οι καινουργιοι ανθρωωποι με οραματα σε οποια γενια κι αν ανηκουν...

    Ποιες θα ηταν οι αρχες αυτου του νεου κομωματοσ; Εσας τι θα σας εβρισκε συμφωνο;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατ' αρχην πρεπει να παψει η αποπληροφορηση και η παραπληροφορηση στην πολιτικη. Υπαρχει ενας κοσμος που αποτελειται κυριως απο νεους ανθρωπους που δεν εχει ερθει καν σε επαφη με την πολιτικη, γιατι τη θεωρει μια χαμενη υποθεση. Αυτος ο κοσμος πρεπει να βρει εκφραση.

    Παπακωνσταντινου: Συζηταμε ανταμα ανθρωποι της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, της Αριωστερας

    [16] Το μνημειο της Πινδου περιμενει...

    Μουσειο Καπραλου εγκαινιαζεται το Σαββατο στην Αιγινα

    Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

    "Αυτος ο περιεργος τοπος που λεγεται Ελλας εχει χρηματα για να πληρωνει εταιρειες ποδοσφαιρου, να χαριζει δισεκατομμυρια, και δεν εχει χρηματα για να μεταφερθει σε χαλκο το μνημειο της Πινδου του Χρηστου Καπραλου, ενα εργο μνημειακο για τον πλουτο των μορφων του και των ιδεων του", ελεγε με οργη χθες το μεσημερι ο ακαδημαικος Χρυσανθος Χρηστου στην Εθνικη Πινακοθηκη.

    Πραγματι το εργο αυτο που απο το 1957 δεν το εχει δει κανεις, ειναι κριμα να μενει μεχρι προτινος αμπαλαρισμενο και τωρα σε μια απο τις αιθουσες των εργαστηριων του καλλιτεχνη στο Μουσειο Καπραλου στην Αιγινα (εγκαινιαζεται το Σαββατο 11 π.μ.), ενω θα μπορουσε να στηθει σε ενα δημοσιο χωρο. Αλλωστε ειναι ουσιαστικα μια ζωφορος ειρηνης, οπως ειπε ο κ. Χρηστου, και θα μπορουσε να παρει θεση παντου σ' ολη την Ελλαδα, σε τοπους Ιστοριας και μνημης. Το τεραστιο αυτο αναγλυφο μηκους 41 μ. και υψους 1,10μ. παρουσιαζει καταρχας τα γεγονοτα του αμυντικου πολεμου στα βουνα της Πινδου, στη συνεχεια την πρωτη φαση της Κατοχης και την πεινα, επειτα τη δευτερη φαση της Κατοχης με την Αντισταση και καταληγει στη συμφιλιωση.

    Το εργο του Καπραλου, ενος γλυπτη συγχρονου που αντλει στοιχεια και απο την αρχαιοελληνικη παραδοση κυριως στα αρχετυπικα του εργα οπως αυτο της "Μανας" που σε υποδεχεται προσεγγιζοντας με το πλοιο την Αιγινα (εχει στηθει παραλιακα και εχει υψος 4,5 μ.), παρουσιαζεται για πρωτη φορα στο μουσειο του. Δεν εκτιθεται φυσικα ολο το εργο του καλλιτεχνη, τα 1.200 γλυπτα και τα 7.000 σχεδια που αφησε. Εχει γινει μια επιλογη, οπως ειπε η συντροφος του Σουλη Καπραλου, απο τα αντιπροσωπευτικοτερα εργα ολων των φασεων της δουλειας του, απο το 1963 μεχρι το θανατο του (1993).

    Ειναι εργα απο πουρι Αιγινας, μαρμαρο, γυψο, ξυλο, μια σειρα απο τερακοτες και ζωγραφικα εργα. Ωστοσο με την οικονομικη στηριξη του κρατους θα μπορουσε να γινει ενα προτυπο παρκο γλυπτικης στα 8 στρεμμ. του Μουσειου, προσθεσε η κ. Καπραλου που ειχε πλαι της το δημαρχο της Αιγινας Τρ. Γκοτση, θερμο συμπαραστατη στην προσπαθεια και τη διευθυντρια της Εθνικης Πινακοθηκης Μαρινα Λαμπρακη - Πλακα, η οποια μαλιστα αναφερθηκε στη σημασια του εργου του Καπραλου στη συγχρονη γλυπτικη. Παντως το Σαββατο το πρωι ολο το νησι εχει κληθει να περασει απο τις ανοικτες πορτες του μουσειου. Εχει διαμορφωθει ο εξωτερικος χωρος σε εναν καταπληκτικο περιπατο, καθως ξεκιναει απο τη θαλασσα. Η ευχη ειναι να πανε και οι Αθηναιοι. Θα τους περιμενει ενας φιλοξενος πολιτιστικος χωρος. Αλλωστε το μουσειο βρισκεται στη γωνια των καλλιτεχνων. Πολυ κοντα ειναι το σπιτι που εμενε ο Καζαντζακης, αλλα και το σπιτι του Μοραλη και του Νικολαου. Ν. Κ. -Ρ.

    [17] Κατ' αρχας "ναι" για τα ευρηματα της Βεργινας

    Προβληματισμος για την επιστροφη τους απο το Μουσειο Θεσσαλονικης

    Θα γυρισουν στους βασιλικους ταφους της Βεργινας η χρυση λαρνακα, το στεφανι και αλλα εικοσι ενα κομματια του θησαυρου που φυλασσονται σημερα στο Αρχαιολογικο Μουσειο Θεσσαλονικησ;

    Ο προβληματισμος αρχισε. Ειναι ορθη η λυση της διασπασης μιας αρχαιολογικης συλλογης, οπως αυτη, δεδομενου οτι δεν υπαρχει χωρος στην Τουμπα για να τη στεγασει ολοκληρη; Ειναι σκοπιμο να αποδυναμωθει το Μουσειο Θεσσαλονικης, εν οψει μαλιστα της Πολιτιστικης Πρωτευουσας το 1997; Τι θα παρουσιαζει το Μουσειο της Βεργινας σε περιπτωση που τα σημαντικοτερα κομματια τοποθετηθουν στους Ταφουσ; Απο την αλλη, η Βεργινα εχει εξελιχθει τα τελευταια χρονια σε εναν πολυ σημαντικο απο πλευρας επισκεψιμοτητας χωρο (ο πεμπτος σε ολη την Ελλαδα μετα την Ακροπολη, την Κνωσο, το Αρχαιολογικο Μουσειο της Αθηνας, την Ολυμπια). Περυσι κοπηκαν 324.000 εισιτηρια.

    Μια πρωτη συζητηση εγινε προχθες στο ΚΑΣ, με αφορμη το εκθεσιακο προγραμμα για τους βασιλικους ταφους της Βεργινας που κατεθεσε προς εγκριση η Εφορεια Προιστορικων και Κλασικων Αρχαιοτητων Θεσσαλονικης. Κι αυτο γιατι, η Εφορεια περιλαμβανε στο υπο εκθεση υλικο, εκτος απο μακετες, φωτογραφιες, διαφανειες, κειμενα, προθηκη κτερισματων Τουμπας και επιτυμβιες στηλες, 23 απο τα περιπου 150 ευρηματα που φυλασσονται στο Μουσειο Θεσσαλονικης.

    Η πολιτικη βουληση, οπως τουλαχιστον εκφραστηκε απο τον γ.γ. του ΥΠΠΟ και προεδρο του ΚΑΣ Γιωργο Θωμα ειναι, να επιστραφουν τα ευρηματα στη Βεργινα, στην οποια ανηκουν - οπως ειπε. Ισως για να τονωθει το τριγωνο Βεργινα, Πελλα, Διο για την ενοποιηση του οποιου εχει εγκριθει προγραμμα εκατομμυριων. Ο κ. Θωμας ειπε οτι ειναι συμφωνος και ο υπουργος Πολιτισμου Θανος Μικρουτσικος, οπως ηταν και η Μελινα Μερκουρη. Θυμηθηκε, επισης, πως και ο αειμνηστος Μανολης Ανδρονικος σε απαντηση των τοπικων παραγοντων της Βεργινας που ζητουσαν την ανεγερση μουσειου στον τοπο τους ειχε πει: "Τι το θελετε το μουσειο; Σας φτιαχνω μουσειο στους ταφους".

    Παρ' ολο που στο θεμα αυτο το ΚΑΣ διχαστηκε, τα μελη του ειπαν "κατ' αρχας ναι" στο εκθεσιακο προγραμμα, με την προυποθεση οτι θα μειωθουν τα εκθεματα, θα περιοριστουν κυριως στους δυο προθαλαμους και οχι στους χωρους των ταφων που ειναι αυτοδυναμα μνημεια και ως γενικη αρχη δεν πρεπει σε καμια περιπτωση το πρωτοτυπο υλικο να καλυπτεται αριθμητικα και αισθητικα απο το εποπτικο. Με την ιδια αποφαση ζητουν απο την τοπικη Εφορεια, μεσα στο Νοεμβριο, αρχιτεκτονικα σχεδια κατα αιθουσα, τυπους βιτρινων, βαθρων, μεγεθος γιγαντοδιαφανειων και εποπτικου υλικου ως και τα χρωματα που θα χρησιμοποιηθουν.

    Παντως, οι 25 επιτυμβιες στηλες που η Εφορεια προτεινει να εκτεθουν, χαρακτηριστηκαν παρα πολλες. Οσο για τα συντηρημενα πλεον ελεφαντινα, ξυλινα και πηλινα κτερισματα, ενα μερος των οποιων ζηταει και το Μουσειο Θεσσαλονικης, ειναι αρκετα για να γεμισουν πολλες βιτρινες. Για την εικονα που θα παρουσιαζουν τελικα οι ταφοι ζηταει να εχει λογο και η ανασκαφικη ομαδα του Πανεπιστημιου Θεσσαλονικης, που δουλεψε με τον Ανδρονικο και τον διαδεχτηκε.

    [18] Ενα αλλο σεναριο... Δεν προκαλεσε "εκρηξη" αυτη τη φορα η νεα δηλωση (τι νεα, επαναληψη παλιοτερης η

    ταν) του Θ. Παγκαλου να γινει σε εξι μηνες εκτακτο συνεδριο το οποιο να αναδειξει νεο αρχηγο του ΠΑΣΟΚ, γιατι ο Α. Παπανδρεου "δεν πρεπει να ειναι επικεφαλης του κομματος και στις προσεχεις εκλογες".

    Θα ειναι και παλι υποψηφιος για την αρχηγια ο Α. Παπανδρεου στο προσεχες συνεδριο η εχει πεισθει να αποχωρησει; ρωτηθηκε χθες ο εκπροσωπος του Τηλεμαχος Χυτηρης και η απαντηση του ηταν αυτη που ολοι περιμεναμε:

    Γιατι να μην ειναι;

    Οσοι εχουν πεισθει οτι ο κ. Παπανδρεου δεν προκειται ποτε να αποχωρησει οικειοθελως απο την αρχηγια του κομματος που ιδρυσε, δεν εκπλησσονται απο την κατηγορηματικη διαβεβαιωση. Και ομως, υπαρχει ενα αλλο σεναριο, το οποιο εκπορευεται (η καλυτερα αφηνεται να διαρρευσει) απο καποιους που μαλλον γνωριζουν τις προθεσεις του.

    Τι λεει αυτο το σεναριο; Οσο κι αν φαινεται παραξενο, συμφωνει με το βασικο πυρηνα της σκεψης του Θ. Παγκαλου, αν και υπαρχει σημαντικη διαφορα στις χρονικες προθεσμιες. Λεει, λοιπον, οτι ο Πρωθυπουργος εχει αποφασισει να μην ηγηθει του ΠΑΣΟΚ στις προσεχεις εκλογες. Και γι' αυτο, εξι μηνες πριν απο τη διεξαγωγη τους (με βαση το χρονοδιαγραμμα, περι την ανοιξη του 1997), θα παραδωσει στο διαδοχο του.

    Ετσι λεει το σεναριο. Και ολοι οι αδημονουντες πρεπει να οπλισθουν με μεγαλη υπομονη... Γ.ΚΑΡ.

    [19] Μακαβρια

    Ορθως, ορθοτατα, επισημανθηκε και στηλιτευθηκε το νεο κρουσμα τηλεοπτικου κανιβαλισμου (ιδιαιτερα στον ΣΚΥ, με τα σαρκοβορα του ακομη και να σκηνοθετουν μακαβριες εικονες φρικης και αιματος).

    Αλλα σ' αυτο το ρεσιταλ φρικης συντελεσαν και κρατικοι υπαλληλοι και λειτουργοι.

    Που το βρηκε γραμμενο λ.χ. ο κυριος ιατροδικαστης οτι μπορει, μπροστα στις καμερες, να περιγραφει με καθε λεπτομερεια και με το ανεκφραστο υφος της επαγγελματικης ανοσιας το πως διαμελισθηκε το κορμι της ατυχης γυναικας και ποσα κομματια απο τα σπλαχνα της δεν βρεθηκαν;

    Και οι αστυνομικοι ποια "ενημερωση" νομιζουν οτι υπηρετουν, καταμετρωντας κι επιδεικνυοντας κομματια ανθρωπινης σαρκας στις αδηφαγες καμερεσ;

    Αλλα, ποιος, ποτε τους τραβηξε τ' αυτι; Γ.Β. Εις υγειαν της ληθησ; Πολυ περιεργη αυτη η διαφαινομενη "συγκρουση" των υπουργων Γερ. Αρσενη και Δ. Κρεμαστινου για την ενταξη η οχι των στρατιωτικων νοσοκομειων και γιατρων στο Εθνικο Συστημα Υγειας.

    Και λεμε περιεργη, για τους εξης δυο λογους: Ο μεν υπουργος Υγειας πρεπει να εχει εξασφαλισει τη συγκαταθεση του Πρωθυπουργου πριν κανει τις εξαγγελιες του. Αλλα ειναι δυνατον να μην προ ιδεασε τον υπουργο Αμυνας για τις προθεσεις του;

    Απο την πλευρα του ο κ. Αρσενης, ο οποιος ειναι βεβαιο οτι στηριζεται στην κατηγορηματικη αρνηση των στρατιωτικων ν' αλλαξει το σημερινο καθεστως, μπορει να αγνοει οτι ο Α. Παπανδρεου εχει αναψει το "πρασινο φως" στον προσωπικο του γιατρο;

    Ενα ειναι γεγονος. Οτι στις προγραμματικες δηλωσεις που ο Α. Παπανδρεου διαβασε στις 23 Οκτωβριου στη Βουλη αναφερεται ρητα: "Στο ΕΣΥ εντασσονται στρατιωτικοι και πανεπιστημιακοι γιατροι, με στοχο την πληρη και αποκλειστικη απασχοληση ολου του ιατρικου δυναμικου του ΕΣΥ".

    Τι θα γινει τελικα; Ε, ολο και καποια "μεση λυση" θα βρεθει, ωστε ουδεις να "στραπατσαριστει"... Γ.ΚΑΡ.

    Για την περιπτωση που ο κ. Εβερτ και το "επιτελειο" του εχουν αμφιβολιες για το που το παει ο κ. Μητσοτακης και οι "συν αυτω", δεν εχουν παρα να θυμηθουν την Κυπρο. "Εγγυητης της ενοτητας του κομματος" εχει δηλωσει ο επιτιμος και ως τετοιος δεν μπορει παρα να δρασει οπως και οι "εγγυητες του ενιαιου και αδιαιρετου" της μεγαλονησου... Παν.Τς.

    [20] Που πηγαν, ποιοι

    Τι δραμα κι αυτο που εζησαν χθες οι νεοδημοκρατες βουλευτες! Στις 12 επρεπε να ειναι παροντες στην παρουσιαση του βιβλιου του Τακη Λαμπρια για τον Καραμανλη, τον ιδρυτη του κομματος. Και στη 1 επρεπε να φυγουν απο την ΕΣΗΕΑ και να πανε στο ξενοδοχειο "Μεγαλη Βρεταννια", οπου εγινε η παρουσιαση του βιβλιου του Θ. Σκυλακακη, παρουσια Μητσοτακη.

    Βεβαια, στο βιβλιο του Λαμπρια πηγαν σχεδον 60 βουλευτες. Και στο βιβλιο του Σκυλακακη πηγαν καμια σαρανταρια. Ισως να σκορπισαν και στο δρομο.

    Παντως, οι Τσαλδαρης, Βαρβιτσιωτης, Μανος, Σιουφας, Μπρατακος, Κωστοπουλος, Πετραλια και ορισμενοι αλλοι "εβερτικοι" η εν παση περιπτωσει μη "μητσοτακικοι", ειπαν παρων και στις δυο εκδηλωσεις, ενω τα ανιψια του ιδρυτη της Ν.Δ., Κ. Καραμανλης και Μ. Λιαπης, πηγαν μονο στη "δικη τους" εκδηλωση. Οσο για τον Γ. Σουφλια, επελεξε τη λυση που προτιμησε και ο Εβερτ. Να μην παει πουθενα.

    Απο ολο αυτο το χθεσινομεσημεριανο πηγαιν' -ελα στο Συνταγμα, μονο το ενωτικο πνευμα δεν κυριαρχησε. Οι διαφορες μεταξυ των νεοδημοκρατικων ομαδων, παρα τις προσπαθειες, ηταν εμφανεστατες στα πηγαδακια. Κ. Κ. Απο αλλο κοσμο Καταμεστη η αιθουσα της ΕΣΗΕΑ χθες το μεσημερι για την παρουσιαση του βιβλιου του Τακη Λαμπρια για τον Κ. Καραμανλη. Πανω απο 60 βουλευτες, πολλοι πολιτευτες και αλλοι πιστοι. Κοστουμαρισμενοι, σοβαροι, με το γνωστο βαρυθυμο και σοβαροφανες υφος τους. Ξαφνου, στην αιθουσα εισβαλλει και ο Μιχαλης Μενιδιατης. Με αλλο αερα, αλλο στιλ, αλλη παρουσια, μοιραζει χαμογελα και χαιρετουρες και καθεται και αυτος να ακουσει για το βιβλιο.

    Σιγουρα, το περιφημο "βλεπω φτωχους ανθρωπους με πληγωμενο εγωισμο...", που τραγουδαει με εναν υπεροχο τροπο, δεν ταιριαζει σε καμια περιπτωση με τους αλλους... Γ. ΠΑΝ.

    [21] Ας προσεχαν Ορισμενοι συναδελφοι, εμφανιζομενοι "βασιλικοτεροι του βασιλεως", βιαστηκαν να διαψευσουν το προχθεσινο δημοσιευμα της "Ε", που αποκαλυπτε τις προθεσεις του π

    ροεδρου της Βουλης Απ. Κακλαμανη για τη ληψη αυστηρων μετρων σε βαρος των κοπανατζηδων βουλευτων.

    Για να δουμε, ομως, τι θα εχουν να πουν τωρα που εγιναν και αυτοι κοινωνοι της απο 13ης Οκτωβριου 1995 αυστηρως προσωπικης επιστολης του προεδρου της Βουλης προς ολους τους βουλευτες.

    Μιας επιστολης - τελευταιας προειδοποιησης - γραμμενης σε ιδιαιτερως οξυ υφος, στην οποια μεταξυ των αλλων επισημαινονται τα εξης: "Αν συνεχιστει η σημερινη εικονα θα πρεπει να προχωρησουμε, παρα τις τεχνικες δυσκολιες υλοποιησης, στην εφαρμογη του προβλεπομενου απο το αρθρο 63 του Συνταγματος μετρου (ς.ς. περικοπη αποδοχων)".

    Ας ειναι, λοιπον, περισσοτερο προσεκτικοι και λιγοτερο κακεντρεχεις την επομενη φορα.

    Π.Η.

    [22] Επιασαν τοπο Τελικα, οι καταγγελιες που ειδαν το φως της δημοσιοτητας, οτι οι φανταροι που μιλησαν στην εκπομπη του Λακη Λαζοπουλου στον "Φλας 9,61" μετατεθηκαν δυσμενως, ε

    πιασαν τοπο. Ο υπουργος Εθνικης Αμυνας χθες δεσμευτηκε οτι μια μονο μεταθεση εγινε και αυτη ανακληθηκε αμεσως.

    Δεν ειναι ομως αυτη η ειδηση. Η ειδηση ηταν κρυμμενη πισω απο τα καλα σφιγμενα απο... τσαντιλα δοντια του υπουργου Αμυνας την ωρα που δηλωνε "δεν επιτρεπω καποιοι αξιωματικοι να μην υλοποιουν τις αποφασεις της πολιτικης ηγεσιας".

    Οι κακες γλωσσες λενε οτι αυτο σημαινει δυσμενη μεταθεση και τελος στις κρισεις που ερχονται. Αντε να δουμε, θ' αλλαξει τιποτα τελικα;

    Γ.Τσακ.

    [23] Αυτοκαταστροφικα Τι ηταν αυτο το μηνυμα προς Θεσσαλονικεις, που απηυθυνε ο ΥΠΕΧΩΔΕ Κωστας Λαλιωτης (σε εκδηλωση του Οργανισμου Ρυθμιστικου Θεσσαλονικης): "Χρειαζεται κοινωνιολογικη και ψυχολογικη αναλυση αυτης της τασης αυτοκαταστροφης που δ

    ιαπιστωνεται στη Θεσσαλονικη".

    Μπραβο του που μ' ολη την οξυδερκεια του τη διαπιστωσε. Αλλα γιατι δεν κανει ο ιδιος αυτη την ψυχοκοινωνιολογικη αναλυση;

    Αφου ως Θεσσαλονικεις, διακατεχομενοι κιολας απο "ταση αυτοκαταστροφης" μπορει κι αυτο να το δεχθουμε.

    Δ.Κ.

    [24] Κουλτουριαρικα Δεν δικαιουνται να μας κατηγορουν σημερα οι "κουλτουριαρηδες" επειδη πηγαιναμε και διναμε συνεντευξεις στην "Αυριανη" την περιοδο 1988-90, αφου εκεινη την εποχη εκεινοι δεν μας επετρεπαν να βγαινουμε στα δικα τους μεσα ενημερωσης, ελεγε χθες ο

    Κιμων Κουλουρης. Αλλο αυτο ομως και αλλο η καταντια που βλεπουμε με τη δημοσιευση των φωτογραφιων, συμπληρωσε. "Αληθεια, ποιους εννοειτε κουλτουριαρηδεσ;", ρωτησε νεαρος δημοσιογραφος, για να λαβει αποστομωτικη την απαντηση: "Ας αφησουμε τις εξυπναδες, σας παρακαλω"...

    Α.Χ.

    [25] Ανακαλυψη ΕΥΠ Υ

    περυπουργος ο Α. Τσοχατζοπουλος δεν παρελειψε να επισκεφθει προχθες μια ευαισθητη υπηρεσια της οποιας ειναι πολιτικος προ ισταμενος: την ΕΥΠ.

    Πηγε εκει για να ενημερωθει απο το διοικητη της υπηρεσιας ναυαρχο Λεων. Βασιλικοπουλο και τα ανωτατα στελεχη και μιλησε βεβαιως σε ολο το προσωπικο (στρατιωτικους, αστυνομικους και μονιμους πολιτικους υπαλληλους). Και μετα αποχωρησε.

    Ποιο ειναι το αξιοπεριεργο; θα αναρωτηθει κανεις.

    Μα η εκδοση σχετικης αναλυτικης ανακοινωσης απο την ιδια την ΕΥΠ, που φαινεται οτι τωρα ανακαλυπτει τον Τυπο.

    Ελπιζουμε και τη διαφανεια.

    ΚΕΑ

    [26] Μαθηματα Να που καμια φορα αυτοι οι "προχωρημενοι" (ετσι δεν τους βλεπουμε;) Δυτικοι ειναι περισσοτερο υπευθυνοι και συγκρατημενοι απο εμας που εσχατως ανακαλυψαμε ο

    τι δεν υπαρχει κανενα οριο η φραγμος στο "ξεσκισμα" της προσωπικης ζωης.

    Τι συμβαινει λοιπον στην Ελλαδα και τι σε αλλες ευρωπα ικες χωρεσ; Οι απαντησεις ανταποκριτων ξενων εφημεριδων στην Αθηνα ειναι αποκαλυπτικοτατες.

    Οι ""Ταιμς της Νεας Υορκησ'' για παραδειγμα, δεν θα δημοσιευαν ποτε αναλογες φωτογραφιες της κυριας Κλιντον. Στη δε Αγγλια οι ποινες για κατι τετοιο ειναι πολυ σκληρες", οπως ειπε ο Πωλ Αναστασιαδης, ανταποκριτης πολλων εφημεριδων.

    Και ο ανταποκριτης της "Κοριερε ντελα Σερα" Αντονιο Φεραρι ειπε με νοημα: "Κανεις δεν μπορει να ισχυριστει οτι στη χωρα σας (εδω στην Ελλαδα, δηλαδη) ο Τυπος δεν ειναι ελευθερος. Πολυ ελευθερος, θα ελεγα. Τοσο που τιθεται θεμα σεβασμου και καποιων οριων, το θεμα που ολοι οι δημοσιογραφοι αντιμετωπιζουμε στη διαρκεια της καριερας μας" (οι δηλωσεις τους απο τη χθεσινη "Ε").

    Αλλα για οσα συμβαινουν τελευταια εδω, η αποψη της ιταλικης "Ρεπουμπλικα" ειναι εξισου σημαντικη: "Καλο θα ηταν -γραφει- να εμβολιαστουμε λεγοντας οτι αυτο που συμβαινει στην Αθηνα ειναι εξω απο τους κανονες των δημοκρατικων ηθων".

    Και τα λενε αυτα μεσα ενημερωσης και δημοσιογραφοι που στο παρελθον δεν εχουν χαριστει -το ακριβως αντιθετο συνεβη- στον Α. Παπανδρεου και τη συζυγο του. Δεν ειναι, δηλαδη, "υποπτοι"...

    Και, παντως, μιλαμε για το σοβαρο Τυπο. Γιατι στις χωρες αυτες υπαρχουν και κατι φυλλαδες που πωλουν εκατομμυρια φυλλα και δημοσιευουν ιδιες και χειροτερες αθλιοτητες.

    Γ. ΚΑΡ.

    [27] Στησιμο...

    Ευτυχως που δεν μετακομισε και τα γραφεια της στο υπουργειο Παιδειας η Γενικη Γραμματεια Ισοτητας, οπου θα πηγαινε μαζι με την υφυπουργο Μαρια Αρσενη, οπως ανακοινωθηκε στην αρχη. Τελικα, παρεμεινε στο υπερ-υπουργειο Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης οπου, βεβαιως, υπουργος ειναι ο Α. Τσοχατζοπουλος.

    "Οχι, ο Ακης θα αφηνε τη Γενικη Γραμματεια Ισοτητας να του την παρουν", σχολιασε... κακεντρεχης συναδελφος με αφορμη τη συναντηση που ειχε, χθες, ο υπερυπουργος με εκπροσωπους 45 γυναικειων οργανωσεων. Μονο που στο πρωτο τους ραντεβου κιολας τις εστησε για καμποση ωρα λογω μιας εκτακτης συναντησης που ειχε με τον υπουργο Εξωτερικων της Συριας, οπως δικαιολογηθηκε. Γι' αυτο καλα θα κανει να προσεχει. Το... στησιμο οι γυναικες δεν το ξεχνουν ποτε. ΧΡ.ΚΟΡ.

    [28] Επαφες-δουλειες

    Ανοιξαν τα συνορα, καιρος ν' ανοιξουν και οι δουλειες. "Η διοικητικη επιτροπη του Συνδεσμου Βιομηχανιων Β. Ελλαδος επισκεφτηκε τα Σκοπια και εξετασε τις δυνατοτητες οικονομικης συνεργασιας μεταξυ ελληνικων επιχειρησεων και επιχειρησεων της πρωην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατιας της Μακεδονιας", αναφερει ανακοινωση του συνδεσμου.

    Σιγουρα θα κανουν πολλες δουλειες οι επιχειρηματιες εκει... Και σιγουρα θα δικαιωθει ο ανεξαρτητος σημερα βουλευτης, πρωην υπουργος Εξωτερικων, Μιχαλης Παπακωνσταντινου, που δηλωσε "ελπιζω τα Σκοπια να μας κανουν ν' αντιληφθουμε...".

    Η υποθεση, ασχετα με τα οσα συμβαινουν τον τελευταιο καιρο, δεν ειναι υποθεση εσωκομματικης αντιπαραθεσης. Ειναι, τελικα, υποθεση ολων αυτων που υποστηριζαν και συνεχιζουν να υποστηριζουν οτι εθνικα θεματα δεν λυνονται με εσωκομματικες αντιπαραθεσεις. Οσοι δεν το καταλαβαν... ας προσεχαν. Γ.ΚΑΜ.

    [29] Ξαναρχισαν!

    Ο επισημος για το θεμα κρατικος φορεας, το Ελληνικο Κεντρο Θαλασσιων Ερευνων, προτεινε την "αγραναπαυση" του Κολπου της Καλλονης στη Λεσβο απο την οστρακοαλιεια για τουλαχιστον ενα με δυο χρονια.

    Το Νομαρχιακο Συμβουλιο Λεσβου ομοφωνα αποφασισε να ζητησει την αλλαγη του Προεδρικου Διαταγματος 17/95, ωστε απο 1ης Νοεμβριου, απο χθες δηλαδη, και για εναν τουλαχιστον χρονο να μην υπαρξει καμια αλιευτικη δραστηριοτητα στα αποθεματα οστρακων του μοναδικου αυτου κολπου.

    Το υπουργειο Γεωργιας βεβαια ενημερωθηκε εγκαιρα για τις παραπανω αποφασεις, αλλα χθες, 1η του Νοεμβρη, η οστρακοαλιεια ξεκινησε - σαν να μην τρεχει τιποτα - κανονικοτατα!

    Κυριε υπουργε Γεωργιας, ποιος και ποια συμφεροντα εμποδιζουν την εφαρμογη των αποφασεων της Νομαρχιακης Αυτοδιοικησης, οι οποιες, αν μη τι αλλο, στηριχθηκαν στην εκθεση του ΕΚΘΕ, που τη λειτουργια του χρηματοδοτει το ιδιο το κρατοσ; Σ.ΜΠΑ.

    [30] Που το πανε;

    Μετα την επιχειρηση "καθαρα χερια", που εμπλεξε στα διχτυα της Δικαιοσυνης το ενα τριτο περιπου των βουλευτων κι εκατονταδες δημοτικους αρχοντες και συνδικαλιστες και οδηγησε στο εδωλιο κραταιους καποτε πρωθυπουργους και υπουργους, να την τωρα στην Ιταλια η επιχειρηση "καθαρα πηληκια":

    Καπου 3.500 βαθμοφοροι του στρατου (απο λοχιες εως στρατηγους) εχουν κληθει ως τωρα σε απολογια για απατες, κλοπες και υπεξαιρεσεις δημοσιου χρηματος.

    Που το πανε οι γειτονες Ιταλοι; Αφου ξεχαρβαλωσαν με την ηθικοπληξια τους το πολιτικο τους συστημα, βαλθηκαν τωρα να αποσταθεροποιησουν το ιδιο το καθεστως διωκοντας τους ενστολους στυλοβατες του;

    Δεν παραδειγματιζονται απο τη μακαρια δικη μας χωρα, οπου οι οχετοι της διαφθορας παραμενουν συναινετικα επτασφραγιστοι και οπου καθενας, που τσαλαβουταει στον κρατικο κορβανα οχι μονο δεν διωκεται, αλλα και επιβραβευεται;

    Κακο του κεφαλιου τους...

    Γ.Β.

    [31] Παμε για Ερμη;

    Θετικα βλεπει ο προεδρος της Κομισιον Ηακ Σαντερ την προταση του Ελληνα ευρωβουλευτη της ΠΟΛ.ΑΝ. Νικητα Κακλαμανη να ονομαστει το κοινο ευρωπα ικο νομισμα, "Ερμης" (ΗΕΡΜΕΣ), οπως ειχε γραψει η "Ε" τον περασμενο Αυγουστο.

    Ο κ. Σαντερ σε επιστολη του (30 Οκτωβριου) προς τον ευρωβουλευτη, χαρακτηριζει την προταση καλοδεχουμενη και υπενθυμιζει οτι θα πρεπει να συμφωνησουν ολες οι ευρωπα ικες κυβερνησεις.

    Αναλογη ηταν και η αντιδραση του αρμοδιου επιτροπου Ντε Σιλγκι, ο οποιος σε επιστολη του προς τον κ. Κακλαμανη διευκρινιζει οτι η αποφαση θα ληφθει σε συμβουλιο υπουργων η στην ολομελεια της Κομισιον.

    Ο μονος που δεν εχει ασχοληθει με το θεμα και δεν εχει απαντησει ακομα στην επιστολη του κ. Κακλαμανη, ειναι ο υπουργος Οικονομικων Αλεκος Παπαδοπουλος και η ελληνικη πλευρα. Γιατι;

    Μ. ΠΙΝ.

    [32] Πνιγμοι

    Επιθεση εξαπελυσε ο κ. Λαλιωτης κατα Θεσσαλονικης και Θεσσαλονικεων συλληβδην, προφανως για τα οσα συμβαινουν περι την Πολιτιστικη Πρωτευουσα. "Μπορει να εχει ιστορικα κ.λπ. πλεονεκτηματα, αλλα πνιγεται σε μια κουταλια νερο", ειπε.

    Και πως πνιγεται κυριε Λαλιωτη με κοτζαμ 3 εποπτευοντες υπουργουσ; Η μηπως θα προτιμουσατε να πνιγουμε σε "μια κουταλια" γυμνων φωτογραφιων της "Αυριανης";

    Δ.Κ.

    [33] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Τι δραμα κι αυτο του Μιλτου! Να κινδυνευει να παει απο... βιβλιο, ενω διεκηρυττε περηφανα οτι δεν διαβαζει ποτε του κανενα.

    Τελικα κινδυνευει να ..."παει αδιαβαστος" απο βιβλιο!

    Μ' ενα βιβλιο... δεν ξεχνιουνται, αλλα τρωγονται μεταξυ τους. Κυριολεκτικα βιβλιο-φαγοι.

    Κον Μητσοτακη: Υπαρχει καλυτερη συντροφια απο ενα βιβλιο; Μηπως σας εμεινε και τιποτ' αλλο;

    Καλα κατσε να βγαλει κι ο Μιλτος βιβλιο με τις γκαφες του, να σου πω εγω ποιο πουλαει πιο πολυ.

    Επ' ευκαιρια δεν ανοιγουνε στη Ρηγιλλης, εν οψει εκλογων, και κανα βιβλιο συλλυπητηριων;

    Κι εχεις και τον Λαμπρια που εβγαλε βιβλιο χωρις καν να τον προλογιζει η βιβλιοφιλη Βανα Μπαρμπα!

    Αλλα εδω κανει κριτικη της κοινωνιας και η Δημητρα! Γιατι να μην κανει και κριτικη βιβλιου η Βανα;

    Απο βιβλιο σε βιβλιο η Ν.Δ.... Σε λιγο θα τη διαβασει ο Παπανδρεου.

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Thursday, 2 November 1995 - 01:52:39