Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Nov. 07)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Ποιος διοριζει

  • [2] Λαλιωτης: Ναι, στο μουσειο

  • [3] 36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [4] Διαφορα

  • [5] ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

  • [6] ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΟΛΟ

  • [7] Ηρθε, μιλησε αλλα δεν υπεγραψε

  • [8] Ολικη καταστροφη!

  • [9] Η επιθετικη αμυνα των "γνωστων-αγνωστων"

  • [10] "Κανε ο,τι θελεις"! Ο ΤΗΟΥΡΟΒΙΤΣ εχρισε ηδη τον Τονι Καμπελ ηγετη της ΑΕΚ

  • [11] Η Αγαπη ειναι εξουσια

  • [12] ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. Στη συγχρονη τηλεοπτικη μας δημοκρατια,...

  • [13] Πρωτη επισημη χθες για το κεντρο πληροφορησης. Η Βουλη στον κυβερνοχωρο

  • [14] Αντεπιθεση Σαμαρα - Κοκκαλη στον Μητσοτακη

  • [15] Ο Βαρθολομαιος με τους Ελληνες της Γαλλιας

  • [16] Πρασινο φως για συνθετο ονομα

  • [17] Με κριση απαντα ο Ντενκτας στην Τσιλερ!

  • [18] Κουτοπονηριες

  • [20] Η "Ε" συνωμοτει διεθνως!

  • [21] Επειδη βεβαια η πολιτικη του κ. Σαμαρα πολυ απεχει απο την τεχνη του...

  • [22] Αξιοι... Ο ενας, τους βαφτισε. "Δημοκρατια της Κεντρικης Βαλκανικης",...

  • [23] Της μοιρας... "Περιεργα παιχνιδια παιζει καμια φορα η μοιρα"

  • [24] Περι διαρροων

  • [25] Διαδικασιες

  • [26] Της λευτεριας

  • [27] Μη ...ρητωρ

  • [28] Η φτωχεια

  • [29] Ιδιωτικη ζωη και ελεγχος της εξουσιας

  • [30] Υπεστειλαν τις σημαιες τους οι αγροτες

  • [31] ΠΛΗΡΩΘΗΚωΑΝ απο εμπορους ναρκωτικων, λεει ο εισαγγελεας Στ. Βενιερης "Φυλακες εστησαν την αποδραση"

  • [32] Ο Αιμ. Μεταξοποωυλος νεος πρυτανης στο Παντειο

  • [33] ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ- ΧΟΡΝ

  • [34] "Ολυμπιακη": Μειωσεις σε εισιτηρια. ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ λογω ελλειψεων προσωπικου και ενταξης των πτησεων στο συστημα "Γιουροκοντρολ"

  • [35] Ο Α.Ο. Συμης εμεινε στην... Ελλαδα

  • [36] Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Καταδικη με 12σελιδη αποφαση, οπου "πρωταγωνιστουν" οι καταθεσεις μαρτυρουν που δεν παρουσιαστηκαν στη δικη

  • [37] Συνεντευξη με την Δημητρα Λιανη-Παπανδρεου


    [1] Ποιος διοριζει

    ΟΤΑΝ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ η κυρια Δημητρα Λιανη απο το συζυγο της, Πρωθυπουργο, διευθυντρια του ιδιαιτερου του γραφειου, προκληθηκαν οι πρωτες αντιδρασεις για το ενδεχομενο αναμιξης της στα κυβερνητικα εργα. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ, ωστοσο, να αποδειχθουν αβασιμες οι αντιδρασεις και οι φοβοι αναμιξης, αν η κυρια Λιανη περιοριζοταν στα υπηρεσιακα καθηκοντα της διευθυντριας του πρωθυπουργικου γραφειου, οπως π.χ. εκανε παλια η κ. Αγγελα Κοκκολα. ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ομως, με μια συνεντευξη της, φανηκαν οι προθεσεις της, οι οποιες επιβεβαιωθηκαν και με τη δημοσια δηλωση του Πρωθυπουργου συζυγου της: "Αν η Δημητρα θελησει να πολιτευτει, θα τη στηριξω". ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ εκεινη η κυρια Λιανη επαψε να ειναι υπηρεσιακο προσωπο. Εγινε δημοσιο πολιτικο προσωπο. Με την πρωθυπουργικη δηλωση, η ιδιωτικη ζωη της εγινε δημοσια και φυσικο ηταν να τεθει υπο τον ελεγχο και την κριτικη του Τυπου και των αλλων μεσων ενημερωσης. ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΗ την προθεση της να πολιτευτει, η κυρια Λιανη αρχισε να εκμεταλλευεται για την προβολη της την ιδιοτητα της συζυγου του Πρωθυπουργου, σε συνδυασμο με τη θεση της διευθυντριας του ιδιαιτερου γραφειου του. ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ οι συσκεψεις υπουργων στο γραφειο της και οι εμφανισεις της πλαισιουμενης απο κουστωδια υπουργων, υφυπουργων και πληθους κυβερνητικων παραγοντων. ΟΛΑ ΑΥΤΑ, φαινομενα που δεν ειχαμε ξαναζησει, ηταν απολυτως φυσικο να προκαλεσουν εντονα σχολια και αντιδρασεις, οχι μονο στον Τυπο, αλλα και μεσα στο ΠΑΣΟΚ και την κυβερνηση, που εκδηλωθηκαν και με δημοσιες δηλωσεις. Φυσικο, επισης, ηταν να φτασουμε και σε κουτσομπολια και τοσα αλλα, εως και ανεπιτρεπτα. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ η ιδια η κυρια Λιανη το προβλημα γυρω απο το προσωπο της και τις δραστηριοτητες της. Θα μπορουσε η ιδια να το λυσει και να μην το αφησει να σερνεται, με μια δηλωση της, με την οποια θα ξεκαθαριζε αν προκειται η οχι να πολιτευτει. Το αφηνει, ομως, στην ασαφεια σκοπιμα. ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΑΤΙ το αφηνει στην ασαφεια και αυτη και ο Πρωθυπουργος. Εχει δικαιωμα ο Πρωθυπουργος να τη στηριξει, για να διεκδικησει την ψηφο του λαου. Δεν μπορει, ομως, η κυρια Λιανη - κατα το Συνταγμα - να ειναι υποψηφια βουλευτης, παρα μονο στο ψηφοδελτιο Επικρατειας του ΠΑΣΟΚ. ΔΗΛΑΔΗ, η στηριξη σημαινει διορισμο. Και αυτη ειναι η μεγαλη προκληση, προπαντος προς το κομμα, που πρεπει να δεχτει το διορισμο της πρωθυπουργικης συζυγου. ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ υπαρχουν εντονες αντιδρασεις απο στελεχη του ΠΑΣΟΚ, που εδω και εικοσι χρονια κερδισαν με το σπαθι τους, δηλαδη με τους αγωνες τους, και τις κομματικες θεσεις και το βουλευτικο αξιωμα. Για να μην πουμε για τις αντιδρασεις του κοινου, οπως φανηκαν απο τις αλλεπαλληλες δημοσκοπησεις. ΑΛΛΑ, ας μην τα φορτωνουμε ολα στην κυρια Λιανη. Υπευθυνος γι' αυτη την κατασταση, που τοσα προβληματα εχει φορτωσει στο ΠΑΣΟΚ, ειναι ο ιδιος ο Ανδρεας Παπανδρεου. Αυτος ειναι ο "αρχιτεκτονας" της εκτοξευσης της συζυγου του στο πολιτικο στερεωμα.

    [2] Λαλιωτης: Ναι, στο μουσειο

    Το Μουσειο Συγχρονης Τεχνης που θα ανεγερθει πισω απο το Βυζαντινο Μουσειο, με εξοδα του Ιδρυματος Γουλανδρη θα αποτελεσει πολο αναφορας με διεθνη ακτινοβολια και καταξιωση, τονισε χθες στη Βουλη ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Κωστας Λαλιωτης, απαντωντας σε επικαιρη ερωτηση του βουλευτη της "Ανοιξης" Νικητα Βενιζελου.

    Οσον αφορα το πρασινο, ο υπουργος υπογραμμισε οτι μετα την αποπερατωση του κτιριου και την αναπλαση του περιβαλλοντος χωρου, σχεδον θα διπλασιαστει, φτανοντας περιπου τα επτα στρεμματα.

    Αναφερομενος στις αιτιασεις αλλα και τις προτασεις για ανεγερση του μουσειου σε αλλο σημειο του λεκανοπεδιου, ο κ. Λαλιωτης σημειωσε οτι η πολεοδομικη αδεια εχει εκδοθει απο το αρμοδιο γραφειο του Δημου της Αθηνας και επισημανε το γεγονος οτι ο ιδιος ειχε αναστειλει επι τετραμηνο καθε εργασια εως οτου μελετησει το θεμα.

    Τελος ο κ. Λαλιωτης αναφερομενος στα γενικοτερα σχεδια του υπουργειου του και της κυβερνησης γι' αυτη την περιοχη της Αθηνας, ειπε οτι σε ολοκληρη την περιοχη, απο την οδο Ρηγιλλης εως το γηπεδο του Παναθηνα ικου και τον Αρειο Παγο, θα δημιουργηθει ζωνη πρασινου εκτασεως περιπου 330 στρεμματων, εναντι 80 σημερα, με την ενοποιηση των χωρων πολιτισμου (μουσεια, Πινακοθηκη, Μεγαρο Μουσικης κ.λπ.).

    Πινακοθηκες και αλλοι, υπερ

    Υπερ της ανεγερσης του Μουσειου Συγχρονης Τεχνης Βασιλη και Ελιζας Γουλανδρη (οι εργασιες του οποιου διακοπηκαν με σημα της Πολεοδομιας για δευτερη φορα σε εναμιση χρονο) τασσονται ο προεδρος και μελη της καλλιτεχνικης επιτροπης της Εθνικης Πινακοθηκης (Βλασης Κανιαρης, Τζουλια Δημακοπουλου, Μαρια Μαραγκου και Γρηγορης Παπαδημητριου), οπως και η διευθυντρια Μαρινα Λαμπρακη-Πλακα.

    Στο κειμενο που υπογραφουν τονιζεται πως "θεωρουν υποχρεωση τους να εκφρασουν την υποστηριξη τους στη συνεχιση και ολοκληρωση του εργου του μουσειου που θα πλουτισει την Αθηνα με ενα σημαντικο αρχιτεκτονικο εργο και θα στεγασει αριστουργηματα της μοντερνας και συγχρονης τεχνης οπως ειχε ανακοινωσει το ιδρυμα". Τελος διαμαρτυρονται "για τα εμποδια που παρεμβαλλονται στη συνεχιση των εργασιων με αποτελεσμα να κινδυνευει να χασει η χωρα μας μια δωρεα ανυπολογιστης αξιας για τον πολιτισμο".

    Γραμμα συμπαραστασης για την ανεγερση του μουσειου στελνει απο το Παρισι και ο ζωγραφος Γιαννης Χριστοφορου, ο οποιος μεταξυ αλλων σημειωνει: "Εαν θελουμε η πολη μας να επιβληθει ξανα ως δυναμικο και ακτινοβολο κεντρο, δεν μπορουμε να επιτρεψουμε να χαθει μια τετοια ευκαιρια. Ενας τετοιος εμπλουτισμος της πολιτιστικης μας κληρονομιας θα ανοιξει τις πορτες σε ολοκληρο τον κοσμο και θα αποτελεσει τον καταλυτη για μια νεα εποχη στις πολιτιστικες δραστηριοτητες της χωρας μας".

    Ο Αντρε Μαλρο στο "Φανταστικο Μουσειο" εγραφε: "Στο κατω κατω, το μουσειο αποτελει εναν απο τους χωρους που παρεχουν την υψηλοτερη ιδεα για τον ανθρωπο".

    Ας σκεφτουμε οσους θα ερθουν υστερα απο εμας. Τα παιδια μας δεν θα μας συγχωρησουν ποτε αν αφησουμε να χαθει, οποιος και να ειναι ο λογος, αυτη η μοναδικη ευκαιρια εδραιωσης της παρουσιας μας στη διεθνη πολιτιστικη σκηνη. Δεν μπορουμε πια να παραμενουμε η μοναδικη πρωτευουσα της Ευρωπα ικης Ενωσης χωρις ενα μουσειο τεχνης της εποχης μας. Θα αποτελεσει σοβαροτατο σφαλμα, τις συνεπειες του οποιου θα υφιστανται οι μελλουσες γενιες".

    [3] 36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Αναμεσα στη ζωη και την τεχνη

    Του απεσταλμενου μας ΝΙΝΟΥ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗ

    Μια πραγματικα ομορφη πρωτη δουλεια, "Η ζωη εναμισι χιλιαρικο" της Φωτεινης Σισκοπουλου, με δυο πολυ καλες ερμηνειες απο τον Μηνα Χατζησαββα και τη Δημητρα Χατουπη, ερμηνειες που σιγουρα θα απασχολησουν την κριτικη επιτροπη, ξεχωρισε στη χθεσινη τεταρτη μερα του διαγωνιστικου ελληνικου τμηματος του 36ου Διεθνους Φεστιβαλ Κινηματογραφου της Θεσσαλονικης. Ξεχωριστο ενδιαφερον παρουσιασε και το διεθνες διαγωνιστικο τμημα του Φεστιβαλ με τις ταινιες "Παλουκαβιλ" του Αμερικανου Αλαν Τειλορ και "Η νυχτεριδα" του Αγιαζ Σαλαγιεφ απο το Αζερμπα ιτζαν. Ενω αναμεσα στα διαφορα αφιερωματα προστεθηκε χθες και το μικρο, αλλα αναγκαιο αφιερωμα στο εργο προωρα της χαμενης πριν απο εναν περιπου χρονο Φριντας Λιαππα.

    Ολες οι ταινιες αρχισαν να τραβανε το ενδιαφερον ενος μεγαλυτερου σε αριθμο κοινου, που δειχνει να το ενδιαφερει τοσο η καλη ξενη παραγωγη οσο και οι καλες ελληνικες ταινιες. Παραλληλα, συνεχιζεται η μεγαλη προσελευση των θεατων στις ταινιες του τμηματος "Νεοι οριζοντες", που προβαλλονται σε τεσσερις διαφορετικες αιθουσες της συμπρωτευουσας.

    Η ζωη εναμισι χιλιαρικο

    Ελλαδα, 1995. Εγχρωμη. Σκηνοθεσια: Φωτεινη Σισκοπουλου. Σεναριο: Φ. Σισκοπουλου, Προδρομος Σαββιδης. Παιζουν: Μηνας Χατζησαββας, Δημητρα Χατουπη, Ακης Σακελλαριου, Γιωργος Κωνστας, Κατερινα Χελμη. Διαρκεια: 105 λεπτα.

    Ο Ανδρεας Σαββιδης, συγγραφεας που χρησιμοποιει τους ανθρωπους γυρω του ως υλικο για τα βιβλια του, βρισκεται στο επικεντρο της πρωτης μεγαλου μηκους ταινιας της Φωτεινης Σισκοπουλου. Ενας συγγραφεας που, περα απο τις εμπειριες του, επινοει φανταστικα προσωπα και επεισοδια για να προωθησει την πλοκη ενος μυθιστορηματος που γραφει. Για χαρη του μυθιστορηματος αυτου ο Ανδρεας ειναι ετοιμος να θυσιασει ακομη και την προσωπικη του ευτυχια, εστω κι αν καποια στιγμη, δυστυχως αργα, θα το μετανιωσει.

    Αναμεσα στα προσωπα που θα παιξουν σημαντικο ρολο στη ζωη του, αλλα και στο εν εξελιξει μυθιστορημα του ειναι μια συμπαθητικη νοσοκομα, καπως πικροχολη απο τις μεχρι τωρα εμπειριες της απο τη ζωη και ιδιαιτερα τους αντρες, ενας ταχυδρομος που του αρεσει να χωνει τη μυτη του παντου, ο μικροτερος, ομοφυλοφιλος αδελφος του που ζει ενα ειδος ανεμελης, χιπικης ζωης, ζητωντας καθε τοσο λεφτα απο τον Ανδρεα, ενας μεγαλυτερος σε ηλικια φιλος του και η αρρωστη μητερα του.

    Απο τις πρωτες κιολας σκηνες η Σισκοπουλου δειχνει να ξερει καλα την κινηματογραφικη γλωσσα, αλλα και να μας αποκαλυπτει τους σκηνοθετες που αγαπα ιδιαιτερα. Τα πρωτα πλανα, με τον ταχυδρομο να περπατα στο δρομο και να φτανει στο σπιτι του Ανδρεα, που εμφανιζεται στο παραθυρο του, οπως και η πραγματικα πολυ καλη μουσικη του Δημητρη Παπαδημητριου, φερνουν στο νου τα πρωτα πλανα του Χιτσκοκ στο "Ψυχω". Η σκηνοθετις ξερει να δημιουργει την κλειστη, αποπνιχτικη ατμοσφαιρα, μεσα στην οποια κινειται ο συγγραφεας ηρωας της, δινοντας ταυτοχρονα το κλιμα του ερωτισμου, που δημιουργειται μεσα απο τις απελπισμενες προσπαθειες ερωτικης επαφης του συγγραφεα με τη νοσοκομα.

    Αδυναμιες υπαρχουν βασικα στο σεναριο, ιδιαιτερα καπου στη μεση της ταινιας (μια συναντηση του Ανδρεα με τον ηλικιωμενο φιλο του, η επισκεψη του αδελφου και η συζητηση για τη μητερα τους), που δυστυχως η σκηνοθεσια δεν κατορθωνει να ζωντανεψει. Συνολικα ομως προκειται για μια αρκετα καλη ταινια, που εκτος απο τη μουσικη που αναφεραμε και τη φωτογραφια του Βασιλη Καψουρου, προσφερει και τις εξαιρετικες ερμηνειες των Χατζησαββα και Χατουπη, απο τις οποιες εκεινη της Δημητρας Χατουπη, στο ρολο της νοσοκομας, αποδειχτηκε μια πραγματικη εκπληξη.

    Οι ξενες ταινιες

    Τις προσπαθες τριων ατζαμηδων φιλων, σε μια αμερικανικη επαρχιακη πολη της Δυτικης Ακτης, να ληστεψουν μια χρηματαποστολη αφηγειται η ταινια "Παλουκαβιλ" του νεου Αμερικανου σκηνοθετη Αλαν Τειλορ. Ατμοσφαιρικη ταινια, με ηρωες συγγενικους με τους "Βιτελονι" του Φελινι, που η ανιαρη ζωη τους, αλλα και η ελλειψη οικονομικων πορων οδηγουν σε σχεδια τελικα απραγματοποιητα, δινοντας την ευκαιρια στο σκηνοθετη να σκιτσαρει τρια ενδιαφεροντα προσωπα, τοποθετημενα σ' ενα συγκεκριμενο περιβαλλον, εκεινο μιας Αμερικης γεματης υπαρξιακα αλλα και κοινωνικα αδιεξοδα, φερνοντας στο νου τον κοσμο των χαμενων χαρακτηρων του Χιουστον. Με τον κινηματογραφο (δηλαδη την τεχνη) και τη ζωη καταπιανεται στη μαυροασπρη και εγχρωμη ταινια του, "Η νυχτεριδα", ο σκηνοθετης Αγιαζ Σαλαγιεφ. Μια ταινια γυρω απο το θανατο στο κινηματογραφο αλλα και μεσα στον κινηματογραφο. Ενας τυφλος, ναι, τυφλος, θεατης πυροβολει και σκοτωνει μια γυναικα. Μια γυναικα που αγαπα τον κινηματογραφο, οπως και ο σκηνοθετης,!

    που χρησιμοποιει το ευρημα για να

    κανει ενα σχολιο πανω στην τεχνη του αλλα και τη σχεση της με τις αλλες τεχνες.

    "Νεοι Οριζοντες"

    Ο θεατης που θελει να γνωρισει εναν "αλλο" κινηματογραφο, τον κινηματογραφο χωρων οπως η Ιαπωνια, το Ιραν, οι Δημοκρατιες της πρωην Σοβιετικης Ενωσης η ο ανεξαρτητος αμερικανικος κινηματογραφος, δεν εχει παρα να παρακολουθησει τις ταινιες που προβαλλονται στο τμημα "Νεοι Οριζοντες". Ενα τμημα με συνηθως αγνωστες στο πλατυ κοινο, σχεδον παντα συναρπαστικες, ταινιες. Οπως, για παραδειγμα, η ρωσικη ταινια "Μουσουλμανος" του Βλαντιμιρ Χοτινενκο, που χρησιμοποιει τον πολεμο του Αφγανισταν για να αντιμετωπισει τα δικα του, εθνικα και πολιτιστικα, προβληματα, σε μια Ρωσια που εχει υποστει ριζικες αλλαγες μεσα σε μια πολυ συντομη χρονικη περιοδο. Ενα σχολιο πικρο, ζοφερο στο μεγαλυτερο μερος του, πανω στη μετα-περεστρο ικη Ρωσια, σχολιο απο το οποιο δεν λειπει και μια δυνατη και ευπροσδεκτη δοση χιουμορ. Τις απροσμενες εκπληξεις της μοιρας, που μπορουν να καταστρεψουν τις ερωτικες σχεσεις, αλλα και γενικοτερα την αγαπη, αφηγειται στην ταινια του, "Μανεκεν Πις", ο Βελγος σκηνοθετης !

    Φρανκ Βαν Πασελ. Εκπληξεις αλλοτε τραγικες κι αλλοτε κωμικες, που αντιμετωιζει στη ζωη του απο την παιδικη ηλικια ως εκεινη της ωριμοτητας ο πρωταγωνιστης της ταινιας και που ο σκηνοθετης χρησιμοποιει για να φτιαξει ενα ολο φαντασια και ευρηματα εργο, που κερδισε το βραβειο της Διεθνους Κριτικης στο Φεστιβαλ Κανων.

    [4] Διαφορα Κλωσ'-φαιαρ!

    Η "στημενη" σκυμενη, και η στριμενη στημενη.

    Μωραι παρθενοι, μωραινει Κυριος, ους βουλεται απολεσαι.

    Και μετα την... "αποκλειστικη" συνεντευξη στην Κανελλη, αναμενεται αποκαλυπτικο ρεπορταζ για τη Δημητρα απο την κυρια Πολυξενη!

    Με πολυ πιο σκληρες ερωτησεις τυπου: "τι εκανε η Μιμη σαν νινι" και ποσο "γλυκο ηταν σαν μωρο".

    Α, επρεπε να το κανουμε πιο αντικειμενικο! Η Λιανα να συντονιζει, ο ξαδελφος να θετει τα ερωτηματα, κι ο Χυτηρης να προβαλλει τον αντιλογο!

    Στα παραθυρακια με λινκ να εμφανιζεται "ζωντανος" (τροπος του λεγειν) ο Ανδρεας, και σε απ' ευθειας συνδεση ο Αθανασακης!

    Ηταν μια συνεντευξη εφ' ολης της φιλης.

    Για να το κανουμε λιανα: Σιγα μη λιανιζε η Λιανα τη Λιανη.

    Ερ'μη Ελλαδα... Ουτε το Σεραγεβο δεν εχει δεχθει τοσα βληματα σε μια νυχτα.

    Η μονη μας απορια... Καλα, η Λιανα εγραψε τις απαντησεις, ποιος ομως εγραψε τις ερωτησεισ; Ο Ανδρεασ; Γιατι παραηταν "επιθετικες".

    Και λενε οτι η Μιμη αποφασισε να δωσει συνεντευξη με βαση τα αστρα γιατι τωρα εχει... το ζωδιο στον ...Ταυρο! Α, αυτο σιγουρα! Στον Κουρη.

    Οπου να 'ναι θα ξαναλαμψει πρωτοσελιδα το "αστρο" της.

    Αυτη η λυση των ομοσπονδων καντονιων παντως που προτεινε ο Σαμαρας για τα Σκοπια ειναι ο,τι πρεπει για τη Ν.Δ.!

    Θα μου πειτε οι... μητσοτακικοι, καραμανλικοι, εβερτικοι, και χουντικοι δεν ειναι για ομοσπονδα, αλλα για ασπονδα καντονια.

    Παντως για τα Σκοπια δεν χρειαζονται καντονια, αλλα καδρονια.

    Κον Αντ. Σαμαρα: Λαθος κανετε! Ποτε ο Μητσοτακης δεν μπερδευει τις επιχειρησεις του με τα πολιτικα του επιχειρηματα. Παντα προσαρμοζει τα τελευταια.

    Μα γιατι στη Λιανα η Δημητρα; Αφου τη Δευτερα βγαινει το νεο σοου της Τζουλιας.

    Γιατι δεν πηγε εκει για ανταλλαγη αποψεων επι θεματων κοινου ενδιαφεροντος οπως το ξεπουπουλιασμα χαννων;

    Οι παικτες του ΠΑΟ θα φορουν στο εξης κοστουμια Ντονα Καραν αξιας 400.000 εκαστον! Μα δεν θα τους πεφτει καπως ακριβα οταν θα τους παιρνουμε και τα παντελονια.

    Δεν ξερω για συνεντευξη, αλλα δεν θα σας ενδιεφερε μια απ' ευθειας συνδεση με την Τουρλουμουση;

    Αυτο που λεμε εφ' ολης της υλης του φυλου της φιλης.

    Απο την "Κοριερε ντελα Σερα", στην καριεριστρια ντελ' αερα".

    ...Καριεριστρια; Ε οχι δα! Μαλλον ...καρατεριστρια που υποδυεται τη δεοντολογο!

    Παντως την τηρησε αψογα τη δεοντολογια η Λιανη Κανελλη! Θα μπορουσε να ρωτα ως "αντικειμενικος" δημοσιογραφος, να απαντα ως συμβουλος της Μιμης, αφου συμβουλευτει τη ...φιλη της Μιμης, δηλαδη την ιδια.

    Οταν ο ξεπεσμος δεν εχει ορια! Η κρατικη ΕΤ-1, βγαζει τη Μιμη με φοντο την ...ελληνικη σημαια!!! ("Κι αν ξεβρακωτη ποζαρω, με σημαια μου μια χουφτα").

    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!!!: Αυριο ο Θ.Α. υποβαλλει σε βασανιστικη ιεροεξεταστικη συνεντευξη τη Μαυρη Τρυπα! Η θα μιλησει η θα "λαλησει".

    Ηητω συγνωμη απο τους Ρηγαδες! Η Μαυρη Τρυπα συμπαρισταται ολοψυχα πλεον στο δραμα του "Ρηγα Φερραιου"!

    Κι η ...Μιμη δηλωσε ενεργο μελος του, αγωνιζομενο κατα της Χουντας!

    Συντροφοι... αυτογιαουρτωθειτε!!!

    Θ.Α.

    Θυμηθηκε τις ..."πλαστες" Μολις βγηκε η ...αειμνηστη πρωτη προσφατη φωτογραφια του Γ. Κουρη, η κ. Μιμη Λιανη ειχε διερωτηθει "Ποιοι και γιατι τις εβγαλαν τωρα και ποσο τις πληρωσαν". Ενα μηνα μετα κι οσο το αλμπουμ εμπλουτιζεται, ανακαλυψε οτι ειναι πλαστες! Τι στοιχημα οτι μετα απο καμια-δυο ακομη φωτογραφιες θα μας λεει οτι... δεν το θυμοταν γιατι υπνοβατουσε;

    [5] ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    Ολοκληρωνεται σημερα και αυριο με τη διεξαγωγη 13 αγωνων το προγραμμα των επτα -απο τους οκτω συνολικα- ομιλων της πρωτης φασης για το Κυπελλο Ελλαδας.

    Η πρωτη φαση θα ολοκληρωθει στις 15/11 με το παιχνιδια ΕΑΡ - Χαραυγιακος για τον 5ο ομιλο.

    Σημερα διεξαγονται 11 αγωνες, ενω αυριο τα παιχνιδια Παναθηναικος - ΑΕΚ και ΠΑΟΚ - Κοζανη (ανευ απροοπτου, λογω των προσφατων επεισοδιων στην Τουμπα).

    Το προγραμμα εχει ως εξης (με ωρα εναρξης στις 15.00):

    1ος ΟΜΙΛΟΣ: Παναθηναικος - ΑΕΚ (αυριο) 2ος ΟΜΙΛΟΣ: Καρδιτσα - Καλλιθεα, Παναχαικη - Πυργος. 3ος ΟΜΙΛΟΣ: Απολλων - Ατρομητος, Καλαματα - Πανελευσινιακος. 4ος ΟΜΙΛΟΣ: Χαλκιδα - Γιαννιτσα. 5ος ΟΜΙΛΟΣ: Ιαλυσος - Αρης, Χαραυγιακος - ΕΑΡ (15/11). 6ος ΟΜΙΛΟΣ: Αιολικος - Δοξα Βυρωνα, Εθνικος Αστερας - Εορδαικος. 7ος ΟΜΙΛΟΣ: ΠΑΟΚ - Κοζανη (αυριο), Χανια - Κορινθος. 8ος ΟΜΙΛΟΣ: Προοδευτικη - Αθηναικος, Τυρναβος - Γιαννινα.

    [6] ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΟΛΟ

    Φορτωμενη απο πολο η μερα, αφου εχουμε δεκα αγωνες. Δυο για το Πρωταθλημα της Α1 και οκτω για την α φαση του Κυπελλου Ελλαδας.

    Στις 18.00 στα Χανια ο τοπικος ΝΟΧ υποδεχεται τη Γλυφαδα, στο πιο σημαντικο απο τα δυο παιχνιδια, ενω στις 19.00 στον Πειραια ο Εθνικος παιζει με τον Ηλυσιακο.

    Το προγραμμα του Κυπελλου: (Αγ. Κοσμα, 16.00) ΕΝΟΑ - Κερκυρα, (Αγ. Κοσμα, 17.00) Καλαμακι - Αριων, (Νικαιας, 17.00) Αρης Ν. - ΟΦΗ, (Ποσειδωνιο, 17.00) ΟΦΘ - Χαλκιδα, (Ποσειδωνιο, 18.30 Αρης Θ. - ΝΟΒΑ), (Ιλισιο, 19.00) ΚΟΠΙ - Πανιωνιος, (Ποσειδωνιο, 20.00) Ηρακλης - ΓΑΣ Λεσβου.

    "Ναι" του Ροτσα στις μεταγραφες του Δεκεμβριου

    Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

    Ε ιπε το "ναι" ο Ροτσα!

    "Ναι, θα κανουμε μεταγραφες. Μην περιμενετε βεβαια πολλες, αλλα θα κανουμε. Δεν μας ενδιαφερουν τα μεγαλα ονοματα, οι κορεσμενοι, αλλα νεα παιδια, με ταλεντο, που να μπορουν να χρησιμοποιηθουν σε πολλες θεσεις. Υπαρχουν στην ελληνικη αγορα ποδοσφαιριστες που μπορουν να παιξουν αμεσως στον Παναθηνα ικο. Δεν εξαρταται, παντως, μονον απο μας η αποκτηση τους. Ειναι και θεμα της ομαδας και των ιδιων. Μεχρι την 1η Δεκεμβριου, ολα πιστευω θα εχουν ξεκαθαρισει".

    Αυτο ηταν το μηνυμα του προπονητη του Παναθηνα ικου στη χθεσινη συνεντευξη του στην Παιανια. Ο κοσμος, δηλαδη, θα πρεπει να περιμενει μεταγραφες το Δεκεμβριο. Μεταγραφες οχι εντυπωσιασμου, αλλα ουσιας. Μεταγραφες οχι στην τυχη, αλλα μελετημενες. Ο Ροτσα σκιαγραφησε λεπτομερως το περιγραμμα των ενεργειων που προκειται να γινουν, καθως και που αποσκοπουν.

    "Ενδιαφερομαστε" ειπε, "οχι μονο για το παρον, αλλα και για το μελλον. Στοχος ειναι παντα να φτιαξουμε μια ομαδα που θα πρωταγωνιστει σε Ελλαδα και Ευρωπη. Εχουμε ξεκινησει σταδιακη ανανεωση της ομαδας, που δεν μπορει να γινει μια κι εξω. Σε μια ομαδα χρειαζεται και η εμπειρια. Δεν θα περιμενουμε να φθασουν καποιοι παικτες στο τελος της καριερας τους για να τους αντικαταστησουμε".

    Οσο για τον Μπορελι, συμφωνα με εγκυρες πληροφοριες, ειναι πολυ πιθανο να επιστρεψει στην πατριδα του τωρα (το Δεκεμβριο) και οχι το καλοκαιρι. Στη θεση του μαλλον θα αποκτηθει δοκιμαστικα για εξι μηνες ο Βραζιλιανος Ελιομαρ Καρβαλιο (υποαφει εντος των ημερων), ο οποιος προπονειται εδω και αρκετο καιρο στην Παιανια.

    Παραλληλα, ο Παναθηνα ικος χωρις βιασυνη θα κοιταξει να βρει τον αντικαταστατη του Μπορελι στην αγορα της Αργεντινης, για τη νεα χρονια.

    ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΜΠΟΡΕΛΙ- ΟΡΤΕΓΚΑ

    Ανταλλαγη Μπορελι- Ορτεγκα προταθηκε στον Παναθηνα ικο απο τη Ριβερ Πλειτ, συμφωνα με το εγκυρο εβδομαδιαιο ισπανικο περιοδικο "Ντον Μπαλον". Ποιος ειναι ο Ορτεγκα; Ο ποδοσφαιριστης που πηρε τη θεση και τη φανελα του Ντιεγκο Μαραντονα στην Εθνικη Αργεντινης, 22 μολις χρονων. Οι Ελληνες φιλαθλοι θα θυμουνται απο το Μουντιαλ της Αμερικης τον εκπληκτικο ντριμπλερ, που ξεκινησε σαν αναπληρωματικος του Μαρανονα και ηταν η αποκαλυψη στο εφιαλτικο για την Αργεντινη τριτο και τελευταιο στη διοργανωση ματς με τη Ρουμανια, η οποια ειχε νικησει 3-2.

    Προσφατα στο φιλικο της 10ης Οκτωβριου στη Μαδριτη με την Ισπανια, στο οποιο επαιξε και ο Μπορελι (παραμονες του αγωνα με τον Αρη), ο Ορτεγκα ειχε σημειωσει το μοναδικο γκολ της Αργεντινης, που εχασε 2-1.

    Για το δημοσιευμα του "Ντον Μπαλον" και τον Ορτεγκα, ρωτηθηκε ο Ροτσα χθες στην Παιανια. Η απαντηση του ηταν σε δυο... δοσεις, μια στην αρχη και μια προς το τελος της συνεντευξης. Συγκεκριμενα:

    1. "Δεν υπαρχει ενδιαφερον για Ορτεγκα. Καλος παικτης, οχι ομως αυτο που θελουμε. Δεν εχει ξεκαθαρο ρολο μεσα στην ομαδα".

    2. (Κατοπιν πιο ωριμου σκεψης). "Βασικος στην Εθνικη Αργεντινης. Δυσκολο να τον δωσει η Ριβερ, που θελει να κτυπησει την Μποκα, η οποια εχει τον Μαραντονα και γεμιζει το γηπεδο. Ειναι πολυ σημαντικος παικτης για τη Ριβερ".

    [7] Ηρθε, μιλησε αλλα δεν υπεγραψε

    Ρεπορταζ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΓΚΑΣ

    Η ρθε στην Αθηνα, συζητησε επι μακρον με τη διοικηση του Ολυμπιακου και απηλθε επιστρεφοντας χθες στην πατριδα του... χωρις να υπογραψει. Ο λογος για τον 26χρονο αμυντικο της Λεφσκι, Εμιλ Κρεμενλιεφ, ο οποιος, συμφωνα με καποιες πληροφοριες, βρισκεται πολυ κοντα στους "ερυθρολευκους" παρα το γεγονος οτι δεν εβαλε την υπογραφη του σε συμβολαιο με την ομαδα του Πειραια.

    Αυτο, οπως εγινε γνωστο, θα γινει πολυ συντομα σε περιπτωση που δεν βρεθει κατι καλυτερο για τους "κοκκινους".

    Οι συζητησεις του διευθυνοντος συμβουλου της ΠΑΕ Ολυμπιακος Γιωργου Λουβαρη με το Βουλγαρο ποδοσφαιριστη κρατησαν μεχρι αργα χθες το βραδυ και εγιναν μεσα σε πολυ καλο κλιμα. Δεν διαπιστωθηκαν σημαντικες διαφωνιες, πλην καποιων που ειχαν να κανουν με το οικονομικο μερος της διαφαινομενης συμφωνιας.

    Χθες το μεσημερι ο Κρεμενλιεφ περασε απο ιατρικες εξετασεις στο Ιατρικο Κεντρο Παλαιου Φαληρου (βρεθηκε απολυτως υγιης) και σημερα το μεσημερι αναχωρει για τη Σοφια. Αξιζει να σημειωθει οτι οι πληροφοριες γυρω απο την ολη υποθεση (ακομη και εκεινες της τελευταιας στιγμης) συγκρουονται. Αλλοι υποστηριζαν πως η συμφωνια εχει ηδη επιτευχθει κι ο παικτης θα κανει ντεμπουτο με την "ερυθρολευκη" φανελα στο ντερμπι Πρωταθληματος της 2ας Δεκεμβριου με τον Παναθηνα ικο, ενω καποιοι αλλοι "εβλεπαν" σημαντικα, εως αξεπεραστα, εμποδια στην πραγματοποιηση της συμφωνιας.

    Στο μεταξυ, οι... πιθανοι συμπαικτες του Βουλγαρου ασου γυμναστηκαν χθες πρωι-απογευμα στο γηπεδο του Ρεντη. Στην προπονηση δεν πηρε μερος ο Πετρος Πασσαλης (εκανε θεραπεια) καθως αντιμετωπιζει προβλημα στους προσαγωγους απο το παιχνιδι της περασμενης Κυριακης με τον Ιωνικο. Το προγραμμα ακολουθησε και ο Αντρει Γιουσκοβιακ που θα μεινει τελικα στην Αθηνα και δεν θα συμπεριληφθει στην αποστολη της εθνικης ομαδας της χωρας του για το παιχνιδι με το Αζερμπα ιτζαν για τα προκριματικα του Ευρωπα ικου Πρωταθληματος. Θα πρεπει να σημειωθει οτι ο Πολωνος επιθετικος βρισκεται ψυχολογικα σε πολυ ασχημη κατασταση απο την Κυριακη το βραδυ εξαιτιας της απωλειας των δυο πεναλτι...

    [8] Ολικη καταστροφη!

    Ο ΠΑΟΚ χανει την Ευρωπη και πανω απο 150 εκατομμυρια

    ΦΕΥΓΕΙ ο Βουλινος, πανηγυριζουν οι Συνδεσμοι

    ΛΙΑΝΗΣ: "Ερχονται χειροτερα επεισοδια"

    Ε να εικοσιτετραωρο μετα το "ντου" των ΠΑΟΚτζηδων στο τερεν της Τουμπας και τη διακοπη του αγωνα με την ΑΕΚ, ο υφυπουργος Αθλητισμου Γιωργος Λιανης προβλεπει τα χειροτερα: "Δεν εγινε τιποτα στην Τουμπα", ελεγε χθες. "Αυτα που θα γινουν σε επομενους αγωνες να δειτε...". Την ιδια ωρα ο εισαγελεας αποφασιζει να παραπεμψει σε δικη δεκα "ιδιαιτερα επικινδυνα ατομα", που πιαστηκαν την ωρα των επεισοδιων. Προκειται για εξι 18χρονους και τεσσερις 25αρηδες... Οσο για την ΕΠΑΕ, αυτη, για μια ακομη φορα, το μονο που μπορει να κανει ειναι να χορηγησει ασπιρινουλες για τον... καρκινο. Να κλεισει η Θυρα 4 της Τουμπας και να εκδοθουν ταυτοτητες για τους οργανωμενους οπαδους ολων των ομαδων! Κι ο ΠΑΟΚ προσπαθει να μετρησει τις πληγες του, πριν ακομη αρχισει την προσπαθεια για να τις κλεισει... Ηδη παραιτηθηκε ο προεδρος της ΠΑΕ Θωμας Βουλινος, το κοκκινο πανι των φανατικων, ο ανθρωπος για τον οποιο οι ταραξιες υποστηριζουν οτι εκαναν τα επεισοδια. "Ειναι μεγαλη η ζημια, αλλα υπαρχει η χαρμοσυνη ειδηση της αποφασης του Βουλινου να τα παρατησει", λεει ενας απο αυτους. "Ο ΠΑΟΚ θα ζησει και θα αναστηθει". Τα πραγματα, ομως, δεν ειναι τοσο απλα. Ο κ. Βουλινος κοστολογει 581 εκατομμυρια δραχμες το πακετο των μετοχων που κατεχει. Ταυτοχρονα συζητουνται κι αλλες εναλλακτικες λυσεις, ενω αγωνιστικα δεν φαινεται φως στο βαθος του τουνελ. Αν η ομαδα φαει 5 αγωνιστικες (που ειναι και το πιθανοτερο) θα χαθουν αμεσως αμεσως οι εισπραξεις απο τα αντιστοιχα παιχνιδια, μεταξυ των οποιων και το κλασικο ντερμπι με τον Ολυμπιακο. Επειτα υπαρχουν και οι χορηγοι, που μπορουν να καταγγειλουν τις συμβασεις τους και να βαλουν μεσα την ΠΑΕ καπου 150 εκατομμυρια δραχμες. Και μην ξεχναμε πως με την αφαιρεση των τριων βαθμων η ομαδα παει απο τους 12 στους 9, κινδυνευει με υποβιβασμο και (σχεδον σιγουρο αυτο) χανει την εξοδο της στην Ευρωπη για μια ακομη χρονια.

    [9] Η επιθετικη αμυνα των "γνωστων-αγνωστων"

    ΜΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ προσεγγισης του φαινομενου της βιας στα γηπεδα με αφορμη τα προχθεσινα γεγονοτα στην Τουμπα

    Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

    Τ α περισσοτερα ρεπορταζ απο το προχθεσινο μακελειο στην Τουμπα περιειχαν καπου (συνηθως στην αρχη τους) τη φραση "μια μικρη μειοψηφια των φιλαθλων του ΠΑΟΚ...". Αν δεν υπηρχε η εικονα, να συνοδευει τα λογια, θα νομιζε κανεις πως ολα αυτα τα εκτροπα, που βλεπουμε τα τελευταια χρονια στα γηπεδα μας, γινονται απο ελαχιστους τρελους, η αμυαλους ανθρωπους, νεαρους ως επι το πλειστον, που λειτουργουν απο μονοι τους, ανεξαρτητοι και αυθαιρετως. Δεκαδες δημοσιογραφοι, πολιτικοι και αθλητικοι παραγοντες στριμωχθηκαν το ιδιο βραδυ στα τηλεοπτικα στουντιο για να ερμηνευσουν, για μια ακομη φορα, αυτο το φαινομενο. Ηταν τοσοι πολλοι που τα στουντιο δεν χωρουσαν, φαινεται, τους ιδιους τους πρωταγωνιστες - αυτους που συστηματικως σπανε, δερνουν, πυρπολουν, λεηλατουν. που αμαυρωνουν, κατα πως λενε ολοι οι ειδημονες, αυτο το περιβοητο πια "προσωπο του ελληνικου ποδοσφαιρου". Ηταν παρουσα, ασφαλως, σε ολα τα τηλεοπτικα παραθυρακια και η Αστυνομια μας. Αυτη η ιδια αστυνομια που δεν θα πρεπει να αισθανεται και ιδιαιτερως υπερηφανη που δεν μπορει να "περιμαζεψει" μια "τοσο μικρη μειοψηφια ταραχοποιων". Ειναι ενας φαυλος κυκλος. Οι παντες, εντος του, περιστρεφονται αλληλενδετοι με μια αρρωστημενη αφοσιωση σ' αυτο που ο καθενας πιστευει οτι ειναι "ιερον και οσιον".

    Ο

    υφυπουργος Αθλητισμου Γιωργος Λιανης, ανθρωπος που ανδρωθηκε μεσα στα γηπεδα και που ξερει καλα τη μυρωδια τους, δειχνει με το δακτυλο του τις "κορυφες" των σωματειων - τους παραγοντες. Λεει οτι απο αυτους εξαρταται αν θα σταματησει ποτε η βια στα γηπεδα, αφηνοντας σαφως να εννοηθει οτι ελεγχουν πληρως τους φανατικους τους οπαδους και πως αν τους πουν εκεινοι "σταματηστε - ως εδω", απο την επομενη κιολας ημερα θα βγει ουρανιο τοξο πανω απο ολες τις... επικινδυνες εξεδρες. Ο κ. Λιανης, που σχετικα προσφατα ειχε μια ασχημη εμπειρια στο γηπεδο (απειληθηκε, λεει, απο τους μπραβους μεγαλοπαραγοντα), φρονει πως αν ο Κοκκαλης, ο Βαρδινογιαννης, ο Τροχανας, ο Βουλινος και ολοι οι αλλοι προεδροι ομαδων καθησουν γυρω απο ενα τραπεζι και τα βρουν μεταξυ τους, θα καταφερουν ετσι, και παντοτε στο πλαισιο του νομου, να απομονωσουν τα "ταραχοποια στοιχεια" και να απαλλαξουν τα γηπεδα απο εκτροπα σαν και το προχθεσινο. Αν δεν καθοταν σε υπουργικη καρεκλα, ισως να το ελεγε αλλιως ο Γιωργος Λιανης: οτι, δηλαδη, οι ιδιοι οι προεδροι των σωματειων ειναι εκεινοι που εκτρεφουν αυτους που συνηθισαμε να ονομαζουμε χουλιγκανς. Αυτο, επειδη το εχουμε ακουσει πολλες φορες ως τα τωρα, ας το ψαξουμε λιγακι. Τι σημαινει "εκτρεφω εναν χουλιγκαν"; Ο πλεον καταξιωμενος, ισως, Ελλην αθλητικος συντακτης, ο Γιαννης Διακογιαννης, μας ελεγε καποτε σε μια αποστολη του Παναθηνα ικου στο Μπριζ, οτι "ολα αρχιζουν απο και τελειωνουν στην ανασφαλεια των παραγοντων, οι οποιοι γυρευουν την αυτοεπιβεβαιωση μεσα απο... λαους που πιστευουν οτι τους ανηκουν". Αν το καλοσκεφθει κανεις, οντως δεν υπαρχει προεδρος ποδοσφαιρικης ομαδος που να μη σταζει μελι οποτε αναφερεται στο "μεγαλο λαο" της "ιστορικης" του ομαδος.

    Π ερα, ομως, και απο... την ψυχολογικη πλευρα του πραγματος, υπαρχει και η εμπορικη. Πολυ απλα, δεν υπαρχει προεδρος που να μη θελει το γηπεδο του να γεμιζει. Πρωτον, γιατι αυτο δινει οντως ωθηση στην ομαδα και δευτερον γιατι δινει οντως ωθηση στα ταμεια. Οι οργανωμενοι οπαδοι ειναι αυτο που θα ελεγε καπως κυνικα ο καθε "καλος" επιχειρηματιας, "οι σιγουροι πελατες - οι κραχτες". Και, οπως συμβαινει παντοτε στο εμποριο, τους κραχτες τους προσεχεις ιδιαιτερως. Μεχρι και... αβαντες τους κανεις για να εχεις ντε φακτο την παρουσια τους. Και, οταν τα πραγματα σου πανε καλα, κανεις και το γενναιοδωρο σου σκοντο και "καθαρισες". Αυτο, λεει η θεωρια, που εχει δοκιμαστει παρα πολλες φορες στην πραξη και εχει επιφερει αποτελεσματα. Δεν ειναι, βεβαια, κακο πραγμα να κανεις μια μικρη η μεγαλη εκπτωση στα εισιτηρια 100, 200 η και 1.000 ανθρωπων που θα ταξιδευσουν εκτος εδρας για να φωναξουν υπερ της ομαδος. Το κακο ειναι οτι χρησιμοποιεις αυτα τα παιδια, εμφανως πλεον, για αυτο ικανοποιηση. Εδω ακριβως, σ' αυτο το σημειο, γινεται η εκρηξη... Ο καθενας, απο εκει και περα, εχει τους τροπους του. Ο Γιωργος Λιανης, φερ' ειπειν, μιλησε για προεδρους με "ιδιωτικο στρατο". Δοβλετι, προτεκτορατο, αμπελοχωραφο... ολα μεσα στο ιδιο νοημα. Το στιγμα, λεει ενα παιδι της "οριτζιναλ" της ΑΕΚ, το δινει ο αρχοντας: "Καποτε, ειχαμε ταυτισθει με την πραοτητα ενος Μπαρλου. Επειτα, με την πονηρια ενος Γιδοπουλου. Ακολουθως, με τη μαγκια ενος Μελισσανιδη. Και τωρα, με τη σκοτεινια που εκπεμπει η επιμελημενη κουλτουρα του Τροχανα". Αυτο δεν το ειχα σκεφτει ποτε - οτι θα μπορουσε, φερ' ειπειν, το ποιον ενος προεδρου να επηρεασει και τη μαζα που ακολουθει τη ομαδα του. Αλλα, ενας φιλος Ολυμπιακος επιβεβαιωσε και αυτος οτι τον καιρο του Γουλανδρη, λογου χαριν, και οι συνηθως ευεξαπτοι οπαδοι του "Θρυλου" ηταν πιο πραοι, πιο ευπρεπεις. Αντιθετως, τη χρυση εκεινη εποχη του Κοσκωτα και του Σαλιαρελη, "ημασταν πιο φανατισμενοι γιατι ησαν αμφοτεροι απατεωνες". Οι ψυχολογοι λενε εδω οτι ο θυμος ειναι ισως το μονο οπλο για να υπερασπιστεις κατι που θεωρεις δικο σου, οταν αυτο το κατι ελεγχεται απο καποιον που γνωριζεις οτι δεν ειναι "καθαρος". Ισως και αυτο να εχει καποια σημασια... Υπαρχουν, παραδειγματος χαριν, οπαδοι του Παναθηνα ικου που, οταν τους πεις κατι για τον Βαρδινογιαννη, αγριευουν τοσο πολυ που λες και τους εθιξες το στενοτερο τους συγγενη. Δεν ειναι οτι θεωρουν πως εθιξες τον ευεργετη, ας πουμε, της ομαδαρας τους. Ουτε οτι τους δινει τσαμπα εισιτηρια και τους βοηθαει στα ταξιδια. Ειναι, υποθετω, μια πραξη επιθετικης αμυνας που απορρεει μαλλον απο το γεγονος οτι, απλως, δεν εχεις αλλη επιλογη. Οι παραγοντες, βεβαια, οποτε συμβαινουν εκτροπα οπως εκεινα της Τουμπας, αισθανονται οπως οι πολιτικοι τωρα τελευταια, που συνεχως δεχονται επιθεσεις για καθε τι κακο που συμβαινει στον κοσμο. Οι πολιτικοι αμυνονται λεγοντας οτι κανουν τα παντα στο ονομα του λαου και της πατριδος - οι παραγοντες οτι υπηρετουν, και με κοστος μαλιστα, τις ομαδες τους και το ελληνικο ποδοσφαιρο. Ο προεδρος της ΠΑΕ Απολλων Κωστας Αλαμανος δηλωνει κατηγορηματικως οτι, αν υπαρχει σημερα ελληνικος πολιτισμος, αυτο οφειλεται στους παραγοντες οι οποιοι - λεει - "προσφερουν" τις ομαδες τους στο ΠΡΟ-ΠΟ για να κανει εκεινο "παιχνιδι" και να εισπραττει απ' αυτο, ο πολιτισμος, δισεκατομμυρια. Επισης, ο κ. Αλαμανος φρονει πως και το ιδιο το ελληνικο ποδοσφαιρο σημερα οφειλει την υπαρξη του στις ανωνυμες ποδοσφαιρικες εταιρειες, οι οποιες το κρατουν εν ζωη με τα εκατομμυρια που ξοδευουν, ανιδιοτελως λεει, οι προεδροι τους. Απο μια αλλη αποψη, ο αντιλογος των παραγοντων δεν φαινεται εντελως αβασιμος. Ποιος προεδρος, ρωτανε, μπορει ποτε να ειναι ευτυχης οταν η ομαδα του, εξαιτιας επεισοδιων οπαδων της, αποκλειεται απο το γηπεδο της, χανει βαθμους πολλους και τιμωρειται και με βαρυτατο χρηματικο προστιμο; Ειναι αληθεια πως λογικως σκεπτομενος ανθρωπος δεν μπορει να πει οτι υπαρχει τετοιος προεδρος. Και ειναι, ισως, παρατραβηγμενο να υποστηριξει καποιος οτι ο Βουλινος, φερ' ειπειν, ευθυνεται αμεσως για τα εκτροπα της Τουμπας. Αυτο ομως που λενε οι περισσοτεροι εκ των εγκυρων σημερα αθλητικων σχολιαστων, ειναι οτι η συμπεριφορα και η τακτικη των παραγοντων ειναι εκεινα τα στοιχεια που, τελικως, οπλιζουν το χερι του φανατισμενου οπαδου και τον κανουν να εκσφενδονιζει απο πετρες ισαμε πατατες με ξυραφακια μεσα.

    Τ α γεγονοτα της Τουμπας εχουν εκεινα τα χαρακτηριστικα γνωρισματα της λεγομενης επιθετικης αμυνας. Αντιπαλος δεν ειναι καποιος εκ των... γνωστων εχθρων, αλλα η ιδια η ομαδα. Η οργη εναντιον δικων σου ανθρωπων ειναι καμια φορα εντονοτερη και πιο επικινδυνη απο εκεινην εναντιον των δεδηλωμενων σου εχθρων. Οι ΠΑΟΚτζηδες προχθες δεν εξερραγησαν επειδη αδικηθηκαν απο τη διαιτησια, η προκληθηκαν απο τους ΑΕΚτζηδες, οπως συμβαινει συνηθως οταν γινεται μεγαλο "μπαμ". Αντεδρασαν ετσι επειδη, οπως ειπε και στην τηλεοραση ενας φαντικος οπαδος, "αισθανθηκαμε ποσο μαλακες ειμαστε εμεις που, με κρυο και με ζεστη, βοηθαμε την ομαδα τη στιγμη που αλλοι δεν δινουν δεκαρα". Η αντιδραση αυτη μοιαζει πολυ με το σπασιμο των τζαμιων καταστηματων στην Πατησιων, οταν μια αλλη ομαδα νεων ανθρωπων αισθανεται οτι εχει αναγκη να... εκτονωσει αυτο που θεωρει οτι αδικως την πνιγει. Καποιοι, μαλιστα, λενε πως πολλα απο τα παιδια που τα κανουν γυαλια- καρφια στο γηπεδο, πετανε τα κασκολ των ομαδων τους και φορανε κουκουλες για να τα κανουν ολα θρυψαλα και στους δρομους σε μια πολιτικη διαδηλωση. Και στις δυο αυτες περιπτωσεις, δεν ειναι τυχαιο οτι γινεται παντοτε λογος για "γνωστους-αγνωστους", καθως και για την πληρη αδυναμια των αστυνομικων δυναμεων να καταστειλουν τα επεισοδια και να προστατευσουν τους υπολοιπους πολιτες. Η ετησια πορεια του Πολυτεχνειου εχει υποστει τεραστια διαρροη και απο το γεγονος οτι πολυς κοσμος ξερει εκ των προτερων οτι, προς το τελος της, θα πεσει ξυλο χοντρο. Ομοιως, χρονο με το χρονο λιγοστευουν οι θεατες στα γηπεδα επειδη, παλι ο πολυς ο κομος, ξερει οτι ανα πασα στιγμη μπορει να γινει "της Τουμπας".

    Ο αμφιλεγομενος προεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μιχαλης Τροχανας, επετεθη δυο φορες φετος κατα της Αστυνομιας, καθιστωντας την αποκλειστικα υπευθυνη για τα επεισοδια που εγιναν στην Τουμπα και στου Χαριλαου. Επισης, εμφανιζομενος προχθες στο "Σταρ Τσανελ" εξεφρασε την απορια "πως και δεν εχει... συγκινηθει απ' ολα αυτα ενας εισαγγελεας ειτε απο την Αθηνα ειτε απο τη Θεσσαλονικη;" Ο κ. Τροχανας γευτηκε πολυ προσφατα - και οχι χωρις δικη του ευθυνη - τι σημαινει να τα βαζεις με τους λεγομενους οργανωμενους οπαδους της ομαδας του. Καποιος εξυπνος συμβουλος του, του ψιθυρισε στο αυτακι οτι "τον κοσμο αυτο τον εχουμε αναγκη, προεδρε και οχι μονο δεν πρεπει να του πηγαινουμε κοντρα, αλλα πρεπει να του κανουμε και τα χατιρια". Κατα μια παραξενη εννοια, θα τολμουσε κανεις να υποστηριξει οτι σε περιπτωσεις πολυ καλα οργανωμενων οπαδων, αναβιωνει αυτο που λεμε "το συστημα της αμεσης δημοκρατιας". Ενας παλιος παραγοντας της ΑΕΚ, που δεν ηταν απο τους πιο αγαπητους, μας ελεγε καποτε οτι "εμενα μονο οι οπαδοι μπορει να με στηριξουν, και μονο οι οπαδοι μπορουν να με γκρεμισουν". Ο συγκεκριμενος παραγων ηταν μεταξυ εκεινων (των οχι ολιγων δυστυχως) που συνηθιζουν να υπερηφανευονται οτι ακομη και πρωθυπουργος της χωρας στεκεται κλαρινο μπροστα του - οι οπαδοι οχι! Ο Γιωργος Κ., 23 χρονων, ειναι μελος της "Οριτζιναλ" της ΑΕΚ και εχει καταδικαστει σε φυλακιση 7 μηνων για επεισοδια που προκαλεσε σε καποιο γηπεδο της επαρχιας προσφατα. Αδερφακι φιλου μου, μου εκμυστηρευτηκε οτι βγαινοντας απο το δικαστηριο, ενας παραγοντσας της ΑΕΚ του εκλεισε το ματι και του ειπε, "μην ανησυχεις, θα βγεις γρηγορα". Στις 3 ημερες ο Γιωργος ηταν ελευθερο πουλακι. Ξανα!

    [10] "Κανε ο,τι θελεις"!

    Ο ΤΗΟΥΡΟΒΙΤΣ εχρισε ηδη τον Τονι Καμπελ ηγετη της ΑΕΚ

    Ρεπορταζ: ΗΛ. ΔΡΥΜΩΝΑΣ

    Ε ιναι σιγουρο οτι ο Τονι Καμπελ δεν γνωριζει ακομη σε τι σοι ομαδα υπεγραψε συμβολαιο - μολις χθες εκανε την πρωτη προπονηση του με την ΑΕΚ - παντως ο Βλαντο Τζουροβιτς ειναι αποφασισμενος να του κανει το χατιρι και να τον χρισει ηγετη του "δικεφαλου". Θα σουταρει δηλαδη ο,τι ωρα θελει! "Ο Καμπελ θα γινει ο ηγετης μας, γιατι αυτο ακριβως το χαρακτηριστικο εχει που τον κανει να ξεχωριζει απο τους υπολοιπους", μας ελεγε χθες ο προπονητης της ΑΕΚ, που δεν ξερει ακομη ποσο χρονο θα παρει η προσαρμογη του Αμερικανου ασου σε μια ομαδα που εχει κι αλλους καλους σουτερ. Απο τους "παλιους" Ποδαρα και Κουκλακη, μεχρι τους νεοτερους Χατζη και Λιμπερτι. Χωρια καποιους αλλους, που επισης θελουν να σουταρουν απο μακρια, εστω κι αν δεν ειναι αυτη η ειδικοτητα τους (Μπαρλας - Κακιουζης)... Ο Τζουροβιτς θα δοκιμασει τον Καμπελ στα δυο φιλικα που θα δωσει η ΑΕΚ κατα τη διαρκεια της διακοπης του πρωταθληματος: το Σαββατο κοντρα στον Παναθηνα ικο, την αλλη Τεταρτη εναντιον του Πανιωνιου. Πετυχουν-δεν πετυχουν τα πειραματα αυτα, ο Καμπελ θα κανει το ντεμπουτο του στο δυσκολο ματς με τον Αρη στο Αλεξανδρειο, εχοντας την εντολη να παρει την ΑΕΚ στις πλατες του. Κι ο Θεος βοηθος! Οσο για τον Πελ, αυτος αποτελει παντα κεφαλαιο για την ΑΕΚ. "Ειμαι ερωτευμενος μαζι του", ειπε ο Τζουροβιτς, που θα τον επαναφερει στη δραση μολις αποθεραπευθει.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Τυπικο χαρακτηρα εχει η αιτηση που θα υποβαλει στην ΕΕΟΔΑΚ ο Πανιωνιος για νεα διακοπη συμβολαιου στον Φανη Χριστοδουλου, διαρκειας 6 μηνων. Πανιωνιος και Φανης διανυουν ηδη μια περιοδο αναθερμανσης των σχεσεων τους, ακουγεται μαλιστα οτι και ο Ιβκοβιτς αρχιζει να βλεπει με καλο ματι την επιστροφη του "μπεμπη" στην ομαδα του (αρκει βεβαια να ισχυσουν οι οροι του "Ντουντα", οχι του παικτη)! Αρα, η αιτηση του Πανιωνιου γινεται για να ειναι καλυμμενος ο συλλογος στην περιπτωση που ναυαγησει η νεα "ειρηνευτικη" προσπαθεια...

    ΠΑΟ Συναντηση με τους οργανωμενους φιλαθλους του Παναθηνα ικου θα εχει εντος των ημερων ο Παυλος Γιαννακοπουλος για να τους τριξει, οπως λεει, τα δοντια ενοψει του "επικινδυνου" ντερμπι με τον Ολυμπιακο. Αρκετους μπελαδες εχει βρει μεχρι τωρα ο Παναθηνα ικος εξαιτιας των καπριτσιων τους σε καθε αγωνα πρωταθληματος και Ευρωπης... "Δεν εκφραζουν τον Παναθηνα ικο οσοι πετανε κερματα και φωτοβολιδες σε διαιτητες και αντιπαλους", ηταν ο τροπος με τον οποιο αποδοκιμασε ο κ. Γιαννακοπουλος τους ταραξιες των πρωτων αγωνιστικων. Για το ματς της 19ης Νοεμβριου ο Παναθηνα ικος θα τυπωσει 18.000 εισιτηρια (!), δικαιως λοιπον ο προεδρος του θελει να συγκροτησει ομαδες περιφρουρησης που θα καλυψουν ολα τα μηκη και πλατη του γηπεδου, μηπως και δεν ανοιξει τελικα μυτη...

    ΟΔΚΕ Μεχρι και αποχη των μελων της απο ολα τα πρωταθληματα (!) σκεφτηκε η Ομοσπονδια Διαιτητων, για να τονισει την αντιθεση της προς την παρεμβαση της ΕΟΚ στη λιστα των διεθνων διαιτητων (εβαλε τους Τσανιδη - Ηαβλανο σε καλυτερη σειρα απο τους Ραλλη - Βορεαδη που ειχε αξιολογησει η ΟΔΚΕ), ομως επικρατησε μια πιο ηπια τακτικη: να αποσυρθουν τα μελη της ΟΔΚΕ που μετεχουν στις επιτροπες ορισμου διαιτητων, ενστασεων, πειθαρχικου δικαιου κ.λπ.

    [11] Η Αγαπη ειναι εξουσια Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΡΔΙΑΜΠΑΣΗ

    Π οσο γνωριζουμε τα συναισθηματα μασ; Ποσο ειμαστε σιγουροι γι' αυτα; Ποσες φορες μας προδιδουν; Λεμε "σ' αγαπαω". Τι εννοουμε; Η αγαπη, γλωσσικα τουλαχιστον, συγγενευει με το λεξιδιο αγα-, το λιαν, πολυ. Αγα-ν, το ομοριζο της αγα- πης (στο οποιο εβαζαν... μηδεν! οι προγονοι), σημαινει υπερμετρως. Αλλα αυτο δεν λεγαμε μικροι στην ερωτηση "Ποσο μαγαπας"; Αυτο δεν εννοουμε μεγαλοι; "Απ' τη γη, ισαμε τον ουρανο, και ακομα περισσοτερο...". Σαγαπαω παει να πει... υπερμετρως, Αγα-ν. Η αγαπη ξεπερναει το μετρο. Καθε μετρο. Ειναι πηγη Υβρεως. Αγαπη ειναι η κυριαρχια πανω στο σωμα και στο πνευμα του αλλου. Η ταση να τον εξουσιαζεις απολυτα. Να τον θεωρεις κτημα σου. Να του λες, με τον τροπο σου, με τη σταση σου, με τη συμπεριφορα σου, με τα συναισθηματα σου, "Εσυ δικαιωματικα μου ανηκεις". Μου αν-ηκεις, αφου ηλθες στο καλεσμα μου. [Ανα+ηκω: αν-ηκω (=εχω ερθει: εληλυθα]. Γι' αυτο σε ιδιοποιουμαι, σε οικειοποιουμαι, σε εξ- ουσιαζω.

    Αγαπη ειναι εξ-ουσια και υποταγη. Οπως Ερως, το αντιθετο της αγαπης, ειναι συν- ουσια και απελευθερωση

    Φ ασισμος, ειναι αγαπη και περιφρονηση. Περιφρονηση οταν το θυμα της αγαπης παει να ξεφυγει η ξεφευγει απ' το Θυτη του. Φασισμος, ακομα, ειναι αγαπη και μισος. Οταν απειλειται "αυτο που δικαιωματικα του ανηκει" ο αγαπημενος, η αγαπημενη. Αυτο δεν ειναι παραδοξο διοτι Αγαπη και μισος συνυπαρχουν, στον ιδιο βαθμο, για το ιδιο προσωπο, μεσα μας, λογω αμφι-θυμιασ; οπως συνυπαρχει η χαρα με τη λυπη, η λεγομενη χαρμολυπη κ.ο.κ. Εξαλλου το μισος οριζεται πολυ ορθα απ' τον Σελερ "σαν μια αυτοτοξινωση, σαν τη βλαβερη εκκριση μεσα σε κλειστο δοχειο μιας πολυχρονης αδυναμιας" (βλ. Αλμπερ Καμι. Ο επαναστατημενος ανθρωπος. Μπουκουμανης, ς. 32). Αλλα και η Αγαπη, η αλλη οψη του μισους, ως φιλαυτια, ως αναγωγη των παντων στον εαυτο μας, για την ικανοποιηση του αχορταγου Εγω, δεν ειναι και αυτη μια εσωτερικη κινηση; Μια ανακυκλωση συναισθηματων, χωρις διεξοδο; Ο Ερως, αντιθετως, ειναι η εξεγερση που διασπα την υπαρξη, που τη βοηθα να ξεχειλισει. Ειναι η ορμητικη εξοδος, σε αναζητηση της τελειας ομορφιας.

    Ο Ερως ειναι πηγη των εξεγερσεων, των επαναστασεων; να μην ξεχναμε την τυραννοκτονια που πηγασε απ' τον Ερωτα Αρμοδιου και Αριστογειτονα. Η αγαπη, αντιθετως, με τον παραμυθητικο της λογο, συμβαλλει στην υποταγη, στην ανοχη της βιας και της ασχημιας που ασκειται εις βαρος μας. Υπαρχουν και αλλες διαφορες. Ο Ερως, συμφωνα με τον Τολστοι, βασιζεται παντα στην παραιτηση απ' τα ατομικα αγαθα. Η Αγαπη, αντιθετως, σε αυτα αποβλεπει. Ακομα... Ερωτευομαι, συμφωνα με τον Λαιμπνιτς, σημαινει χαιρομαι την ευτυχια του αλλου. Αγαπω, αντιθετως, σημαινει μισω την ευτυχια του αλλου, τη φθονω, τη ζηλευω. Ερως ειναι ψυχικη δυναμις, σθενος, τολμη, ανδρεια, θαρρος. Η Αγαπη, αντιθετως, ειναι "ο φοβος που μας ενωνει με τους αλλους", καθως λεει ο ποιητης. Ενας αοριστος φοβος κινδυνου. Ενας φοβος χωρις αντικειμενο.

    Α γαπη ειναι η ποιοτικη διαταραχη των συναισθηματων μας. Αυτη η ευκολη μεταπτωση της χαρας σε θλιψη. Ολα ξεκινουν ξαφνικα. Απο μια ασημαντη χειρονομια, σταση, συμπεριφορα. Η αγαλλιαση γινεται ανησυχια, αγχος, φοβος, αμηχανια. Μ' ενα μισο χαμογελο, μ' εναν υπαινιγμο, το Θυμα, του δηλητηριαζει τη μερα. Στη θεση της ευτυχιας θρονιαζεται το μελαγχολικο συναισθημα, που συμπαρασυρει και τις υπολοιπες ψυχικες λειτουργιες: σκεψη, προσοχη, βουληση, ψυχοκινητικη δραστηριοτητα. Στο Θυμα της αγαπης, στο ερμαιο της αναδυοντας ιδεες ενοχης και αναξιοτητας.

    Μα τι φταιει, αναρωτιεται... Απλουστατα. Η αγαπη (!). Αν ηταν Ερως, τα πραγματα θα ηταν διαφορετικα. Και αν λειπει η αγαπη; Τοτε εχουμε συμφωνα με τον Γιασπερ το συναισθημα απωλειας του συναισθηματος. Η ζωη μας ειναι ηρεμη, γαληνια, αλλα τοσο πληκτικη. Δεν αισθανομαστε ουτε χαρα ουτε λυπη ουτε αγαπη για τη ζωη. Γι' αυτο αγαπατε μισειτε αλληλους αδελφοι. Δεν υπαρχει αλλη οδος σε μια εποχη με τον Ερωτα δολοφονημενο...

    Ειναι ο φοβος που μας ενωνει με τους αλλους

    [12] ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. Στη συγχρονη τηλεοπτικη μας δημοκρατια, γεγονος ειναι ο,τι... φ

    αινεται. Υπαρχεις, παραγεις πολιτικη, δρας, διαμορφωνεις τις εξελιξεις μονο οταν κανεις αισθητη την παρουσια σου στο γυαλι η γενικοτερα στα Μεσα. Αυτος ειναι ο βασικος κανονας του επικοινωνιακου και πολιτικου μαρκετινγκ που ακολουθουν κατα γραμμα ολοι οι πολιτικοι σε ολα τα μηκη και πλατη της γης. Κι οπως φαινεται αυτο το θεμελιωδη κανονα ακολουθει πιστα στην ...επικοινωνιακη της - και οχι μονο... - στρατηγικη και η κυρια Λιανη. Κι αν κρινουμε μαλιστα απο το αποτελεσμα, και πετυχημενα...

    Οταν φτανει ολη η Ελλαδα (υπερβολη ισως, που δεν απεχει ομως πολυ απο την πραγματικοτητα) να κρεμεται απο τα χειλη της κυριας, οτι κι αν λεει, οτι κι αν κανει, αυτο σημαινει οτι πετυχαινει απολυτως το στοχο της. Που δεν ειναι αλλος βεβαια, απο το να βρισκεται συνεχως στο προσκηνιο της δημοσιοτητας και αργα αλλα σταθερα να γινεται αποδεκτη ως παραγοντας της δημοσιας ζωης. Κι αυτο φυσικα απεχει ενα ελαχιστο βηματακι απο την ενεργο πολιτικη της δραστηριοτητα...

    Ειπαμε αυτο που εχει σημασια ειναι να φαινεσαι. Το γιατι φαινεσαι γρηγορα ξεχνιεται και ιδιαιτερα στην Ελλαδα... Και στα Μεσα, για πολλους και ποικιλους λογους, "αρεσει" η παρουσια της Δημητρας Λιανη. Κι αυτο φροντιζει να το αξιοποιει με τον καλυτερο δυνατο τροπο και η ιδια... Ας θυμηθουμε μονο τις αλλεπαλληλες δημοσιες εμφανισεις της, τις, παντα στο καταλληλο ταιμινγκ, φροντισμενες συνεντευξεις της, απο τα καταλληλα προσωπα και παει λεγοντας...

    Το σκηνικο λοιπον στηνεται... Βημα βημα με επιμονη κι υπομονη η κυρια Λιανη μας γινεται ενα προσωπο οικειο, φιλικο, προσεγγισιμο. Ακομα κι οι παλιες "αμαρτιες", (οχι με τη δικη μας, αλλα με τη δικη της οψιμη λογικη εθνικοθεουσας) αξιοποιουνται προς μια και μοναδικη κατευθυνση: να αποδεχτουμε, να αποδεχτει ο ελληνικος λαος, και κυριως τα στελεχη και οι ψηφοφοροι του κυβερνωντος κομματος, τις πολιτικες φιλοδοξιες της κυριας Λιανη -και οχι Παπανδρεου, οπως επεμενε η ...φεμινιστρια κατα τ' αλλα Λιανα Κανελλη...

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [13] Πρωτη επισημη χθες για το κεντρο πληροφορησης

    Η Βουλη στον κυβερνοχωρο

    Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΡΟΥΚΑΚΗ

    Τη Βουλη των Ελληνων υποδεχτηκε χθες ο κυβερνοχωρος, τα πολλα υποσχομενα δικτυα, οι τηλεπικοινωνιες και η πληροφορικη - ολο εκεινο το τεχνολογικο υποβαθρο του επομενου αιωνα που σε λιγα χρονια θα ρυθμιζει σε σημαντικο βαθμο επαγγελματικες και προσωπικες σχεσεις. Πρωτη επισημη για το κεντρο πληροφορησης του Κοινοβουλιου μας με τα εξι τερματικα και τις διασυνδεσεις του με την Ελλαδα και το εξωτερικο, αλλα και το ευρυ πεδιο εφαρμογων- απο την απλη ενημερωση των βουλευτων μεχρι και τη μελλοντικη διαχυση ελληνικων πληροφοριων στην παγκοσμια κοινοτητα των δικτυων. Ενδεικτικο των προθεσεων να γενικευτει, αλλα και να αναβαθμιστει η χρηση του, ειναι και η χαρακτηριστικη φραση του προεδρου της Βουλης Αποστολου Κακλαμανη κατα την επιδειξη των νεων εγκαταστασεων στην αντιπροσωπεια βουλευτων και σε δημοσιογραφους. Να το παρουμε αποφαση, ειπε, και να προσεγγισουμε την τεχνολογια της πληροφορικης.

    Το νεο κεντρο που ηδη εχει ενα περιπου μηνα ζωης, σε πειραματικο σταδιο, θα προσφερει μια σειρα απο υπηρεσιες σε οσους απο τους βουλευτες δειξουν ενδιαφερον. Τεσσερις συνολικα ειναι οι στοχοι απο τη λειτουργια του, η αμεση συμμετοχη των βουλευτων στη χρηση νεων τεχνολογιων, η γρηγορη, αξιοπιστη και ενημερωμενη σχετικα με τις τελευταιες εξελιξεις πληροφορηση, η ανεξαρτητοποιηση της Βουλης απο εξωτερικες υπηρεσιες και η αποκτηση εμπειριας για τη δημιουργια βασεων δεδομενων. Η δυναμη της πληροφορικης συνδεει σημερα τη Βουλη με αρκετες ειδικες βασεις δεδομενων στις οποιες και προσφερεται προσβαση επισης με το ηλεκτρονικο αρχειο δημοσιευματων Τυπου στο ιδρυμα Μποτση και το Αθηνα ικο Πρακτορειο Ειδησεων, ενω διατιθενται και υπηρεσιες ωιδεοτεχ, οπως πληροφοριες τηλεφωνικου καταλογου, τουριστικες, οικονομικες κ.λπ.

    Απο την ποικιλια των συνδεσεων που προσφερει το νεο κεντρο, δεν λειπει φυσικα και το παγκοσμιο δικτυο Ιντερνετ με το τεραστιο ευρος των δυνατοτητων του. Ιδιοτητα που δεν αφησε απαρατηρητη ο κ. Κακλαμανης, επισημαινοντας κατα τη διαρκεια της ενημερωσης για το νεο συστημα οτι στο δικτυο διοχετευονται απο διαφορους με καταλληλο τροπο στοιχεια που αφορουν την Ελλαδα, γεγονος που πρεπει να οδηγησει και τη χωρα μας στην καταλληλη προετοιμασια. Σημερα, στο πρωτο σταδιο της λειτουργιας του, η προσβαση των βουλευτων στις διαφορες βασεις δεδομενων ειναι εμμεση. Σε ειδικο εντυπο καταγραφουν οσα στοιχεια χρειαζονται για να λαβουν στη συνεχεια τις απαντησεις ακομη και σε δισκετα απο τους υπαλληλους του κεντρου.

    Τις πυλες του κυβερνοχωρου περασε η ελληνικη Βουλη με την εγκατασταση και λειτουργια του κεντρου πληροφορησης

    Τα πρωτα αποτελεσματα απο τη λειτουργια του κεντρου πληροφορησης της Βουλης. Στους πρωτους που αναζητησαν στοιχεια, το 47% ηταν βουλευτες και 53% υπηρεσιες της Βουλης. Το ενδιαφερον επικεντρωθηκε κατα 38% σε στοιχεια νομοθετικου περιεχομενου 25% σε θεματα που αφορουν τον Τυπο και το 13% σε υπηρεσιες που παρεχονται απο το Μινιτεχ

    [14] Αντεπιθεση Σαμαρα - Κοκκαλη στον Μητσοτακη

    ΜΥΤΙΛΗΝΗ

    Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

    Σκληρη επιθεση κατα της Νεας Δημοκρατιας αλλα και κατα του ΠΑΣΟΚ εξαπελυσε χθες απο τη Μυτιληνη ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντωνης Σαμαρας, υποστηριζοντας οτι "στη Βουλη ομολογηθηκε η συμπλευση Νεας Δημοκρατιας και ΠΑΣΟΚ στο θεμα των Σκοπιων". Και προσθεσε: "Πολυ φοβαμαι πως η συμπλευση αυτη επεκτεινεται και στα ελληνοτουρκικα θεματα υπο την καθοδηγηση των Αμερικανων".

    Στην ιδια του δηλωση, η οποια εγινε αμεσως μετα την επισκεψη του στην εδρα του στρατιωτικου σχηματισμου στη Μυτιληνη, ο κ. Σαμαρας επιτεθηκε προσωπικα κατα του κ. Μητσοτακη δινοντας συνεχεια στην προχθεσινη κοντρα στη Βουλη. "Ο κ. Μητσοτακης φαινεται, ειπε, οτι μπερδεψε τις επιχειρηματικες του δραστηριοτητες με τα πολιτικα του επιχειρηματα. Αλλα αν δεν του βγηκαν οι επιχειρησεις του ας αναζητησει αλλου ευθυνες. Αλλωστε ο ελληνικος λαος ξερει πολυ καλα και τη δικη μου πολιτεια και την πολιτεια του κ. Μητσοτακη και φυσικα βγαζει αβιαστα τα συμπερασματα του".

    Να σημειωσουμε οτι ο κ. Σαμαρας αρνηθηκε να προβει σε εξηγησεις σχετικα τοσο με τις "επιχειρησεις Μητσοτακη" οσο και με το πως θεωρει οτι θα εκδηλωθει στις ελληνοτουρκικες σχεσεις η "υπο την καθοδηγηση των Αμερικανων συμπλευση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ".

    Η επισκεψη Σαμαρα ξεκινησε νωρις το πρωι με συναντησεις με το νομαρχη Λεσβου και το δημαρχο Μυτιληνης. Και στους δυο ο κ. Σαμαρας επανελαβε τις παγιες θεσεις του κομματος του σχετικα με την πρωτοβαθμια και τη δευτεροβαθμια αυτοδιοικηση, ιδιαιτερα δε υποστηριξε οτι η Λεσβος χρειαζεται μαζι με ολο το αλλο ανατολικο Αιγαιο ενα συγκεκριμενο προγραμμα εξοδου απο την κριση. Αναφερθηκε στην προταση που ηδη το κομμα του εχει εκπονησει σχετικα με τις παραμεθοριες περιοχες της Ελλαδας προς τους προς βορραν γειτονες και υποστηριξε οτι συντομα μια αντιστοιχη προταση με την ονομασια "ΙΝΤΕΡΑΗ 2" θα κατατεθει στην Ευρωπα ικη Επιτροπη και θα αφορα τη νησιωτικη Ελλαδα.

    Αμεσως μετα τη συναντηση του με τον υποστρατηγο διοικητη του στρατιωτικου σχηματισμου στη Λεσβο, ο κ. Σαμαρας τονισε την αναγκη για σημαντικη βελτιωση του εισοδηματος των εν ενεργεια και εν αποστρατεια αξιωματικων και υποστηριξε πως υπαρχει αναγκη επεκτασης του επιδοματος ετοιμοτητας και προς τους αστυνομικους.

    Ο Κοκκαλης

    Δηλωση-απαντηση στις προχθεσινες στη Βουλη καταγγελιες Μητσοτακη, εκανε χθες ο προεδρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ Σωκρατης Κοκκαλης. Σε αυτη, αναφερει: "Ειναι φανερο αλλα και αξιοπεριεργο οτι αν και εχουν περασει δυο χρονια, ο κ. Μητσοτακης δεν εχει ακομη αντιληφθει ποια ηταν τα πραγματικα αιτια που οδηγησαν στην πτωση της κυβερνησης του, στην εκλογικη του ηττα και στην κυβερνητικη αλλαγη το φθινοπωρο του 1993. Προφανως, η συγχυση που διακατεχει τον κ. Μητσοτακη οφειλεται στο γεγονος οτι δεν μπορει να ξεχωρισει την πολιτικη δραση απο την επιχειρηματικη δραστηριοτητα".

    [15] Ο Βαρθολομαιος με τους Ελληνες της Γαλλιας

    ΠΑΡΙΣΙ

    Της ΗΡΑΣ ΦΕΛΟΥΚΑΤΗΗ

    Ο Οικουμενικος Πατριαρχης Βαρθολομαιος συνεχιζει την επισκεψη του στη Νοτια Γαλλια, στη Λουρδη, στη Μασσαλια, στην Εξ Αν Προβανς, στη Νικαια και στο Μονακο. Θα επιστρεψει στο Παρισι το βραδυ της Τεταρτης και την Πεμπτη θα γινει δεκτος απο το δημαρχο Παρισιου Ηαν Τιμπερι και απο τον προεδρο της γαλλικης Γερουσιας Ρενε Μονορι. Στη Λουρδη ο Πατριαρχης Βαρθολομαιος επισκεφτηκε το κεντρο των καθολικων επισκοπων μετα απο προσκληση της γαλλικης καθολικης ιεραρχιας. Μετα απο σιωπηλη προσευχη στο Σπηλαιο της εμφανισης της Παναγιας της Λουρδης, χοροστατησε σε οικουμενικη πανηγυρικη ακολουθια και επισκεφτηκε την Παναγια της Λουρδης. Το απογευμα στη Μασσαλια χοροστατησε σε δοξολογια που εγινε στον ορθοδοξο ελληνικο ναο και ειχε συναντηση με το δημαρχο της πολης Ηαν Κλοντ Γκοντεν, ο οποιος διοργανωσε δεξιωση προς τιμην του. Συναντηθηκε επισης με τον αρχιεπισκοπο Μασσαλιας Μπερναρ Παναφιε, παρακολουθησε συναυλια ιερης μουσικης που οργανωθηκε με την ευκαιρια της επισκεψης του και παρακαθη!

    σε σε δειπνο που ειχε οργανωσει γι ' αυτον η ελληνικη κοινοτητα.

    Ημεριδα για τα Βαλκανια

    Δημοσια συζητηση με θεμα "αναζητωντας μια βαλκανικη πολιτικη" οργανωνει η εφημεριδα "Η Καθημερινη" αυριο απο τις 6 μ.μ. ως τις 9 μ.μ. στην αιθουσα του Εμπορικου και Βιομηχανικου Επιμελητηριου, Ακαδημιας 7. Θα λαβουν μερος οι:

    Γ. Κουμαντος "Εξωτερικη Πολιτικη: αισθηματα και πραγματικοτητες". Θαν. Βερεμης "Προοπτικη για μια ελληνικη πολιτικη στα Βαλκανια". Ι. Τζουνης "Το ζητημα της Πρωην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατιας της Μακεδονιας (ΠΓΔΜ)". Χρ. Ροζακης "Νομικες διαστασεις της ενδιαμεσης συμφωνιας της Νεας Υορκης".

    [16] Πρασινο φως για συνθετο ονομα

    ΑΠΟ ΤΗΝ αντιπολιτευση -πλην Σαμαρα- η κυβερνηση πηγαινει στην τελευταια φαση των διαπραγματευσεων με λυμενα τα χερια της για εναν επωφελη συμβιβασμο Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

    Η

    προχθεσινη συζητηση στη Βουλη για το θεμα των Σκοπιων ειχε βασικους αξονες:

    Την επικειμενη διαπραγματευση για το θεμα της ονομασιας των Σκοπιων.

    Τη μεχρι τωρα κυβερνητικη πολιτικη στο θεμα των Σκοπιων μεχρι την Ενδιαμεση Συμφωνια της Νεας Υορκης και την κριτικη των κομματων της αντιπολιτευσης σ' αυτην.

    Το "ξεκαθαρισμα" των λογαριασμων, δημοσιως και απο το επισημο βημα της Βουλης, αναμεσα στους παλαιους βασικους πρωταγωνιστες, τον Κ. Μητσοτακη και τον Α. Σαμαρα επι κυβερνησης Ν.Δ.

    Ο Πρωθυπουργος στην αρχη της ομιλιας του εδωσε το στιγμα της ...μη συζητησης για το περιεχομενο της επικειμενης διαπραγματευσης για το ονομα των Σκοπιων, διευκολυνοντας η δεσμευοντας και την αντιπολιτευση να μην "εκτεθει" και αυτη σε συγκεκριμενες προτασεις η ιδεες για την τελικη ονομασια των Σκοπιων. Με δυο εξαιρεσεις, αντιδιαμετρικες:

    Αυτη του Κ. Μητσοτακη, ο οποιος αφου διαπιστωσε οτι αυτη τη στιγμη η συζητηση στη Βουλη θα μπορουσε να ειχε αποφευχθει, στη συνεχεια ηταν σαφεστατος, οταν τονιζε οτι θα πρεπει να αποφευχθει το λαθος, να μεινει το ονομα των Σκοπιων με "σκετο" το Μακεδονια, στο τελος των διαπραγματευσεων. Στον αντιποδα ο Α. Σαμαρας επανελαβε πολλες φορες οτι δεν προκειται ποτε να δεχθει το συμβιβασμο στην ονομασια των Σκοπιων.

    Κλεινει μετωπα

    Ο Α. Παπανδρεου καλυφθηκε, οπως ηταν αναμενομενο αλλωστε, πισω απο το γεγονος οτι δεν μπορει η κυβερνηση να ανοιξει τα χαρτια της τις παραμονες της διαπραγματευσης της Νεας Υορκης, θεση που τηρει απο την ομιλια του, το Σεπτεμβριο στη Θεσσαλονικη. Παρα ταυτα, εδωσε σαφες στιγμα της "φιλοσοφιας" που θα επικρατησει στη διαπραγματευση, με την προοπτικη της συνθετης ονομασιας των Σκοπιων "να πλαναται στον αερα". Δηλαδη, στοχος της ελληνικης πλευρας ειναι το αποτελεσμα των διαπραγματευσεων να ειναι "απολυτως θετικο" για τη χωρα, αλλα και την περιοχη, ενω παραλληλα δεν αφησε καμια αμφιβολια οτι σταθερη πολιτικη της ειναι να κλεισει ολα τα μετωπα με τους γειτονες - χωρις βλαβη των εθνικων συμφεροντων - αφου το κυριο και μονιμο προβλημα ειναι οι σχεσεις με την Τουρκια.

    Ο κ. Παπανδρεου διεγραψε με σαφηνεια τον ενδεχομενο συμβιβασμο στην ονομασια των Σκοπιων, αναφερομενος στις δεσμευσεις που εχει αναλαβει η κυβερνηση της ΠΓΔΜ με την Ενδιαμεση Συμφωνια. Συμφωνα με το αρθρο 5 της Συμφωνιας, ειπε, το ονομα ειναι αντικειμενο διαπραγματευσης, ειναι συμβατικη δεσμευση των Σκοπιων, κατι που ειχαν πεισματικα αρνηθει μεχρι τωρα.

    Δυσκολια Εβερτ

    Ο Μ. Εβερτ ηταν στη δυσαρεστη θεση να πρεπει να ασκησει κριτικη στους χειρισμους της κυβερνησης, υποστηριζοντας τη διαδικασια του "μεγαλου πακετου" και παραλληλως να μην αγγιξει βαθια το θεμα της τελικης ονομασιας των Σκοπιων, αφου το κομμα του, ως κυβερνηση του Κ. Μητσοτακη, ειχε σαφως την ταση να αποδεχθει στην πραξη συνθετη, διπλη ονομασια.

    Ετσι, ο προεδρος της Ν.Δ. επανελαβε τον εαυτο του, υποστηριζοντας το μεγαλο πακετο, (δηλαδη τη διαπραγματευση ολων των θεματων συμπεριλαμβανομενου και του ονοματος), αλλα αφησε και αυτος πληρως ανοιχτο το ενδεχομενο συνθετης τελικης ονομασιας των Σκοπιων, μεσα απο ενα δικο του συλλογισμο. Κατα τον κ. Εβερτ, η απομονωση του θεματος της ονομασιας στη διαπραγματευση θα επιτρεψει στους Σκοπιανους να διατηρησουν την αδιαλλαξια τους, πραγμα που τελικως θα αναγκασει το Συμβουλιο Ασφαλειας να επιβαλει ενα ονομα με επιθετικο προσδιορισμο...

    Σαφης η θεση του ΚΚΕ

    Η πλεον σαφης θεση ηταν αυτη της γ. γραμματεως του ΚΚΕ Αλεκας Παπαρηγα, η οποια, με δεδομενη ευθυς εξαρχης τη θεση του κομματος της, οτι το θεμα του ονοματος δεν αποτελει το βασικο θεμα, καλεσε την κυβερνηση να ολοκληρωσει τις διαπραγματευσεις το ταχυτερο δυνατον, με δεδομενο οτι η λεξη Μακεδονια θα υπαρχει στο ονομα των Σκοπιων.

    Η συζητηση στη Βουλη μπορει να μη δεσμευσε το σωμα η την κυβερνηση σε συγκεκριμενους χειρισμους επι της διαδικασιας, αναψε ομως το πρασινο φως, οπως το ζητησε και ο Α. Παπανδρεου, να προχωρησει η κυβερνηση στις διαπραγματευσεις, με σαφη την ταση να κλεισει το θεμα του ονοματος με συμβιβασμο, δηλαδη με συνθετη ονομασια.

    Η Ενδιαμεση Συμφωνια

    Η συζητηση για τους συνολικους μεχρι τωρα χειρισμους της κυβερνησης μεχρι την Ενδιαμεση Συμφωνια, εδειξαν πληρη διασταση αποψεων και εκτιμησεων. Ο Α. Παπανδρεου υπερασπιστηκε την Ενδιαμεση Συμφωνια, για να δικαιολογησει την αναγκαιοτητα της πολιτικης του εμπαργκο, ενω το συνολο της αντιπολιτευσης τον επεκρινε οτι οδηγησε τη χωρα στη διεθνη απομονωση και στην παραταση της εκκρεμοτητας, που δρα υπερ του γειτονικου κρατους.

    Ομως, στο συνολο της, συζητησης αυτη ελαχιστο ουσιαστικο ενδιαφερον ειχε, και γιατι η Ενδιαμεση Συμφωνια δεσμευει πλεον την ελληνικη κυβερνηση και γιατι επικειται η τελικη διαπραγματευση.

    Η αντιπαραθεση

    Η αντιπαραθεση Κ. Μητσοτακη - Α. Σαμαρα πηρε μια απροσμενη τροπη, οταν ο τεως πρωθυπουργος, για πρωτη φορα μεσα στο Κοινοβουλιο, εκανε απολυτως συγκεκριμενη τη γνωστη καταγγελια του για τα "οικονομικα συμφεροντα" που εριξαν την κυβερνηση του, κατονομαζοντας τον Σ. Κοκκαλη και μοχλο του τον Α. Σαμαρα.

    Τα "οικονομικα συμφεροντα" του Κ. Μητσοτακη επανεφεραν στο προσκηνιο τα "διαπλεκομενα συμφεροντα", που επικαλειται ολο και πιο συχνα ο Α. Παπανδρεου.

    [17] Με κριση απαντα ο Ντενκτας στην Τσιλερ!

    Δεν ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ δυο Ρεπουμπλικανους στην "ψευδοκυβερνηση" και απειλει ετσι και την τελωνειακη ενωση της Τουρκιας

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Του ΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

    Ε νω η Τανσου Τσιλερ μιλα για αποδοχη των Μετρων Οικοδομησης Εμπιστοσυνης (ΜΟΕ) απο την τουρκικη πλευρα, ο Ραουφ Ντενκτας στα κατεχομενα δημιουργει "κυβερνητικη κριση", γιατι δεν αποδεχεται δυο "υπουργους" που υπεδειξε το ρεπουμπλικανικο κομμα του Οζκιερ Οζκιουρ στην ψευδοκυβερνηση συνασπισμου του Χακι Ατουν.

    Η ενεργεια αυτη του Ντενκτας εχει δημιουργησει σαλο στα κατεχομενα, γιατι η τεχνητη κριση που δημιουργειται εχει τον αντιχτυπο της και στο Κυπριακο.

    Συμφωνα με ορισμενες πληροφοριες, η κριση αποβλεπει και στη ματαιωση της τελωνειακης ενωσης της Τουρκιας με την Ευρωπα ικη Ενωση. Ο Ντενκτας πιστευει οτι η τελωνειακη ενωση βλαπτει τα συμφεροντα των Τουρκοκυπριων.

    Αρνουνται οι Τουρκοι

    Οι Τουρκοι εξακολουθουν να αρνουνται οτι κρατουν τον εθνοφρουρο Γιωργο Καροτσακη, 18 ετων, που εξαφανιστηκε το βραδυ της Παρασκευης απο τη "νεκρη ζωνη" στη Λευκωσια και για τον οποιο οι γονεις του υποστηριζουν οτι εχει απαχθει απο τους Τουρκους.

    Στο μεταξυ, ο "Φιλελευθερος" δημοσιευσε οτι δεχθηκε προχθες δυο τηλεφωνηματα, στα οποια ο αγνωστος τηλεφωνητης με σπασμενα ελληνικα ελεγε οτι αν μεσα σε 48 ωρες οι αρχες ασφαλειας δεν απολυσουν το λαθρεμπορο ναρκωτικων Ε ιμεζ Γιουσουφ, τοτε ο Καροτσακης θα εκτελεστει.

    Η αστυνομια αξιολογει τις σχετικες πληροφοριες. Μαθητες σχολων μεσης εκπαιδευσης οργανωσαν χθες στη Λευκωσια διαδηλωση, αξιωνοντας την απελευθερωση του Καροτσακη. Σημειωθηκαν μικροεπεισοδια μεταξυ μαθητων και ανδρων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    [18] Κουτοπονηριες Πρωτη εκπομπη της κυριας Λιανας Κανελλη στην ΕΤ-1 και η συνεντευξη που προβαλλει ε

    ιναι απο τις δυσκολες και πολυ ελκυστικες, δημοσιογραφικα. Μιλαει η κυρια Δημητρα Λιανη-Παπανδρεου. Το σημα της εκπομπης - αν ειναι ετσι σε ολες οσες ακολουθησουν - ειναι μια αναγλυφη ελληνικη σημαια σε γαλαζιο φοντο.

    Μεχρις εδω καλα. Το προβλημα αρχιζει απο τη στιγμη που στο διαφημιστικο τρειλερ της εκπομπης η κυρια Λιανη μπλεκει, τοσο πολυ σκηνοθετικα με την ελληνικη σημαια που στο τηλεοπτικο κοινο μπαινουν περιεργες σκεψεις.

    Εκεινη η εναλλαγη της ελληνικης σημαιας με το θλιμμενο και θεοσεβουμενο προσωπο, γκρο πλαν, της κυριας Λιανη και το κλεισιμο εκ νεου με την ελληνικη σημαια, ηταν σκετη προκληση.

    Και βεβαια, θα μας πουν οτι αυτο ειναι το σημα της εκπομπης. Κι εμεις θα πιστεψουμε οτι ετσι, τυχαια, το επελεξε η κρατικη ραδιοτηλεοραση... Κ.Κ. ! Και τωρα που λιαν(η)στηκαμε, τι καταλαβαμε; Γ.Λ. Ο συνηθης...

    Καταδικαστηκε απο το Εφετειο για αδικημα που αφορα συμμετοχη του σε υποθεσεις για τις οποιες ειχε αθωωθει απο το Μικτο Ορκωτο Δικαστηριο. Και λοιπον; Ο εισαγγελεας προτεινε την αθωωση του. Και λοιπον; Το σκεπτικο καταδικης στηριχτηκε στις προανακριτικες καταθεσεις μαρτυρων, που ομως δεν παρουσιαστηκαν στη δικη. Και λοιπον;

    Δεν εχουν καμια σημασια ολα αυτα, οταν προκειται για τον Γιωργο Μπαλαφα. Ειναι "συνηθης υποπτος", εχει πολιτικες ανησυχιες και αγωνες, δεν εχει καποιο κομμα στην πλατη του να τον καλυπτει, για μια ολοκληρη δεκαετια ειναι στοχος αστυνομικων και δικαστικων διωξεων. Δεν του αξιζουν 10 χρονια φυλακισησ; Γ.ΠΑΝ.

    [19] Μας λιανισαν

    Ετσι οπως προσηλκυσαν, χθες τη νυχτα, την τηλεθεαση κατα μεγιστο ποσοστο, Λιανη και Λιανα ...λιανισαν ολες τις αλλες εκπομπες.

    Πειθαναγκασθηκαμε, λοιπον, συναινετικα να αναβληθει... για την ερχομενη Τριτη η προγραμματισμενη για χθες συζητηση (στο "Ενωπιος Ενωπιω" του Ν. Χαζηνικολαου) για το Μακεδονικο, με αφορμη την προ ημερησιας διαταξεως συζητηση στη Βουλη.

    Ομοθυμα συγκατανευσαμε στην αναβολη οι κεκλημενοι (Χ. Καστανιδης, Κ. Καραμανλης, Μ. Καλαμιδας, Γ. Μαρινος και η αφεντια μου), αφου απορριψαμε την εναλλακτικη λυση να παρουσιαστει βιντεοσκοπημενη η εκπομπη αρκετα μετα τα μεσανυχτα.

    Μικρο δα το κακο. Ποιος νοιαζεται πια για το καλουμενο "εθνικο θεμα" (οι μισες εφημεριδες χθες δεν φιλοξενησαν καν στα πρωτοσελιδα τη συζητηση στη Βουλη...), που μας ταλανιζει τεσσερα χρονια τωρα και καποτε κατεβαζε εκατομμυρια στους δρομουσ;

    Τωρα, με τα καμωματα της κ. Δημητρας Λιανη η Ελλαδα αναστεναζει... Γ.Β.

    [20] Η "Ε" συνωμοτει διεθνως!

    Οργανο συμφεροντων που δολιως συνωμοτουν κατα της Βουλγαριας, και της σταθεροτητος στα Βαλκανια γενικοτερα, ειναι προφανως η "Ε"; και στην καταχθονια αυτη συνωμοσια συμμετεχει και η "Γθαρδιαν" του Λονδινου, αναδημοσιευοντας δουλικα τα οσα δυσφημιστικα κατα της Βουλγαριας γραφει η "Ελευθεροτυπια". Το συμπερασμα προκυπτει αβιαστα, κρινοντας απο την υποδοχη που επιφυλαξαν ορισμενες βουλγαρικες εφημεριδες στις αποκλειστικες αποκαλυψεις του ανταποκριτη της "Ε" στο Βερολινο Π. Βαλασοπουλου για την παρουσια κλεμμενων ελληνικων εικονων σε βουλγαρικη εκθεση θρησκευτικης τεχνης, που περιοδευει τη στιγμη αυτη στη Γερμανια. Και αναρωτιεται κανεις: Ως που μπορει να φτασει η παρανοια;

    Μια περιληψη των αποκαλυψεων του Π. Βαλασοπουλου δημοσιευσε η "Γκαρντιαν" την 1η Νοεμβριου, στο πλαισιο του δικτυου συνεργασιας Γθαρδιαν Εθροπε, στο οποιο εδω και δυο χρονια συμμετεχει και η "Ε".

    Στις 2 Νοεμβριου, η ανεξαρτητη εφημεριδα "Στανταρντ" της Σοφιας απαντουσε: "Η Ελλαδα μας κατηγορει ως ληστες εικονων - Σιριαλ της ""Ελευθεροτυπιασ'' και της ""Γκαρντιαν'' για το κατασκευασμενο σκανδαλο".

    Στις 6 Νοεμβριου, η φιλοκυβερνητικη "Ντουμα" επανερχοταν: "Πριν απο τρεις εβδομαδες, η ""Ελευθεροτυπια'' κατηγορουσε τη Βουλγαρια για κλοπες εργων τεχνης. Τωρα, η ""Γκαρντιαν'' επανερχεται και επιλεγει την καταλληλη στιγμη για να αναδημοσιευσει τη συκοφαντια ...τη στιγμη που επικεινται κρισιμες διαπραγματευσεις για το μελλον του Νεστου και τον αγωγο Πυργου-Αλεξανδρουπολης ...τη στιγμη που η Βουλγαρια κατηγορειται για αναμιξη στην αποπειρα δολοφονιας του Γκλιγκοροφ... και τη στιγμη που εχει επανελθει στην επικαιροτητα το θεμα του Κοζλοντουι".

    Το ενδιαφερον ειναι οτι οι βουλγαρικες εφημεριδες εχουν τη δηλωση του διευθυντη του Ιστορικου Μουσειου της Σοφιας κ. Μποζινταρ Ντιμιτροφ, ο οποιος παραδεχεται οτι οι επιμαχες εικονες προερχονται απο την Ελλαδα. Ο κ. Ντιμιτροφ λεει οτι το μοναστηρι της Κοσιφινισσας ηταν βουλγαρικο και τις εικονες τις πηραν Βουλγαροι προσφυγες την περιοδο 1913-1918, το δε θεμα, προσθετει, εκλεισε με τη συμφωνια Μολοφ- Καφανταρη, το 1924, για τη ρυθμιση των εκατερωθεν διεκδικησεων. Αυτα, ομως, περνανε στα ψιλα. Οι εφημεριδες της Σοφιας προτιμουν τις συνωμοτικες θεωριες. Μπ.Μ.

    [21] Επειδη βεβαια η πολιτικη του κ. Σαμαρα πολυ απεχει απο την τεχνη του α

    νταρτοπολεμου, δηλαδη του πολιτικου... "χτυπαμε και εξαφανιζομαστε", καλο θα ηταν να απαντουσε σχετικα με τα οσα στη Μυτιληνη επανελαβε για τις "επιχειρηματικες δραστηριοτητες του κ. Μητσοτακη, που δεν του βγηκανε". Ευθεως λοιπον κ. προεδρε της ΠΟΛ. ΑΝ. Σε ποιες επιχειρηματικες δραστηριοτητες του τεως πρωθυπουργου αναφερεστε και που ο εν λογω πολιτικος "μπερδεψε τις επιχειρηματικες του δραστηριοτητες με τα πολιτικα του επιχειρηματα"; Ονοματα κ. Σαμαρα!

    Σ.ΜΠΑ.

    [22] Αξιοι... Ο ενας, τους βαφτισε. "Δημοκρατια της Κεωντρικης Βαλκανικης", λεει, και σ

    ηκωσε και πανο, τρομαρα του...

    Ο αλλος, πηγε πιο περα. Ορισε το συνταγματιωκο τους καθεστως: "Να χωριστουν σε καντονια", διακηρυξε σοβαρα σοβαρα.

    Καποιος τριτος αμφισβητησε ακομη και την κοινοβουλευτικη τους υποσταση: "Το κοινοβουωλιο-μα ιμου των Σκοπιων" εκστομισε, απο το βημα του Κοινοβουλιου, παρακαλω...

    Και μετα, ολοι μαζι, εμπλεοι εθνικης υπερηφαωνειας, (μαλλον θα) πηγαν για... μακεδονικο χαλβα.

    Κ.Ξ.

    [23] Της μοιρας... "Περιεργα παιχνιδια παιζει καμια φορα η μοιρα", μονολογουσαν χθες σ

    τα Ηνωμενα Εθνη, στη Ν. Υορκη, ξενοι διπλωματες.

    Ο λογοσ; Μια φωτογραφια του δολοφονηθεωντος Ισραηλινου πρωθυπουργου και υπουργου Εωθνικης Αμυνας Γιτζακ Ραμπιν. Ηταν κολλημενη σε πινακα στο κτιριο του ΟΗΕ μαζι με ακομη 30 φωτογραφιες ηγετων διαφορων χωρων (μεταξυ αυτων και του Προεδρου της Ελληνικης Δημοωκρατιας Κωστη Στεφανοπουλου) απο την ημερα που εγιναν οι εκδηλωσεις στα Ηνωμενα Εθνη, για τα 50 χρονια απο την ιδρυση τους.

    Ολες οι φωτογραφιες με τους αλλους ηγετες ηωταν εγχρωμες, εκτος απο αυτην του Γιτζακ Ραωμπιν που ηταν ασπρομαυρη. Η λεζαντα (με ημεωρομηνια 24 Οκτωβριου 1995) εγραφε: "Ο πρωωθυπουργος και υπουργος Εθνικης Αμυνας του Ισωραηλ, Γιτζακ Ραμπιν, μιλαει στα Ηνωμενα Εωθνη...".

    Ξενοι διπλωματες που περνουσαν και κοιτουωσαν τον πινακα με τις φωτογραφιες δεν ...πιστευωαν στα ματια τους. "Τι παιχνιδια που παιζει η μοιρα...", μονολογουσαν...

    Γ.ΚΑΝ.

    [24] Περι διαρροων

    "Οχι, δεν ειπα να αποχωρησουν οι διαφωνουντες και παρακαλω να το διορωθωσεις... Εκεινο που εγω ισχυριστηκα, ειναι πως στελεχη τα οποια με τη συμμετοχη τους επι σειρα ετων στο Εκτελεστικο Γραφειο στηριξαν η ανεχτηκαν χωρις την παωραμικρη αντιδραση τις εκαστοτε επιλογες του Ανδρεα Παπανδρεου, εχουν ευθυνες και για τα οσα τωρα εισπραττουμε ως αποτελεσμα... Δεν μπορουν επομενως να εμωφανιζονται ως ""λευκες περιστερεσ'' και χωρις την παραμικρη αυτοκριτικη να διεκωδικουν την ηγεσια του κομματος... Υπαρχουν κι αλλοι, εκτος απ' αυτους, που μποωρουν να ηγηθουν...".

    Η διαψευση απο τον κ. Ι. Σκουλαρικη για ο,τι στο χθεσινο (Τριτη) παρασκηνιο με τιτλο "Διαρροες" του προσαψαμε. Τη δεχομαστε, διευκρινιζοντας πως οι "διαρωροες", για τις οποιες ειχαμε επιφυλαξεις -"αν ειναι σωστες" σημειωναμε- δημοωσιευθηκαν σαν κανονικες πληροφοριες σε ρεπορταζ του "Εθνικου Κηρυκα" Παωτρων και τις υπεγραφε ο συναδελφος Διονυσης Ηακυνθινος.

    Παν. Τς.

    [25] Διαδικασιες

    Ακομη μια στις τοσες "υπερβασεις" της ΠΟΛ.ΑΝ.; το παλαιοκομματικον... "εδω και τωρα" αντικατασταθηκε με το... "εδω και τοτε"!!!

    Η εν λογω "υπερβαση" εντοπιστηκε σε συνεντευξη της κυριας Φωτεινης Στεφαωνοπουλου στην εφημεριδα "Πατρις" του Πυργου -αποτελουσε απαντηση στο ερωωτημα: τι θα κανει το κομμα της αν υπαρξει το ενδεχομενο κυβερνησεων συνεργασιας μετα τις εκλογες- αλλα οχι μονο...

    Την εντοπισαμε και σαν πρακτικη "εκλογης" Συντονιστικων Επιτροπων στους νομους Ηλειας προ καιρου και οσονουπω της Αχαλας...

    Τα μελη των Συντονιστικων Επιτροπων διοριζει ο κ. Α. Σαμαρας... Δημοκρατικες διαδικασιες δηλαδη... "Εδω και τοτε"!!!

    Παν. Τς.

    [26] Της λευτεριας

    Τα 83 χρονια της λευτεριας της γιορταζει σημερα η πολη της Μυτιληνης. Κι αντι για πανηγυρικους για τη μερα, καλο θα ηταν οι σημερινοι κυβερνωντες να ξαναδιαωβασουν ενα αποσπασμα ενος βιβλιου του Ασημακη Πανσεληνου, ενος απο τα "καωλυτερα παιδια" που γεννησε η πολη των Αιολεων.

    "Η λεφτερια", γραφει λοιπον ο μακαριτης Πανσεληνος, "φανηκε εκεινο το παωγωμενο πρωινο της γιορτης των Ταξιαρχων συνοδεμενη απο τον Οικονομικο εφορο και τον στρατολογο".

    Ογδοντα τρια χρονια μετα, δεν ξερουμε αν η λευτερια κατοικοεδρευει ακομα στα Γατελουζικα τειχη της πολης, αλλα ο Στρατολογος κι ο Εφορος βασιλευουν. Και δυωστυχως μηδε "ΑΒΕΡΩΦ" μηδε Κουντουριωτης φαινεται στον οριζοντα.

    Σ. ΜΠΑ.

    [27] Μη ...ρητωρ Ρωτησαμε στενο συνερωγατη του Μ. Εβερτ για τις εωντυπωσεις που αποκομισε απο την ομιλια του αρχηγου του στη Βουλη:

    Εμεις δεν βγαλαμε ρητοωρα. Αρχηγο βγαλαμε, μας ειπε.

    Ναι, αλλα εσεις ζητησαωτε τη συζητηση στη Βουλη, αρα γνωριζατε απο καιρο ποτε θα γινοταν και ειχατε χρονο να προετοιμαστει ο αρχηγος σας.

    Ε, καλα. Ξερετε τωρα. Ο Μιλτιαδης δεν διαβαζει οωμιλιες.

    Επειδη, απο προχθες το βραδυ, αρχισαν οι νεοδημοωκρατες βουλευτες να κυκλοωφορουν και ανεκδοτα για τη σχεση αρχηγου και ελληνιωκης γλωσσας, επιβαλλεται πλεον στους συνεργατες του Εβερτ να τον πεισουν να διαβαζει καλα τις ομιλιες του, πριν τις εκφωνησει. Κ. Κ.

    [28] Η φτωχεια Τα ραδιοφωνα την ειχαν πρωτη ειδηση απο το πρωι. Καποιοι βουλευτες και κ

    ομωματικα στελεχη εσπευσαν να τη σχολιασουν πριν καν μεταδοθει. Τα ιδιωτικα τηωλεοπτικα καναλια, απογοηωτευμενα προφανως επειδη τους πηρε το "κελεπουρι" η κρατικη ΕΡΤ, εσπευσαν να "προσαρμοσουν" το προγραμμα τους, διορωγανωνοντας πολυπροσωπα "πανελ" με διαφορους "μα ιντανους", για να τη σχολιασουν μετα τη μεταωδοση της. Οι εφημεριδες εωκλεισαν νωρις ολες τις αλωλες σελιδες τους και ηταν πανετοιμες να υποδεχτουν την περιβοητη συνεντευξη.

    Δεν μιλαει η Δημητρα; Γιωνεται πρωτο θεμα. Μιλαει; Ξαναγινεται. Τονοι χαρτιου ξοδευονται, εκατομμυρια λεξεις εκπεμπονται, αμεωτρητες οι ωρες του χαμενου χρονου.

    Ολα αρχιζουν και τελειωωνουν στη Δημητρα; Τετοια φτωχεια μας δερνει; Γ. ΚΑΡ.

    [29] Ιδιωτικη ζωη και ελεγχος της εξουσιας

    Του ΚΩΣΤΑ Ε. ΜΠΕΗ

    Πριν απο τρεις εβδομαδες οι φοιτητες μιας απο τις 97 νομικες σχολες της Ιαπωωνιας ξεσηκωθηκαν με εντονες διαμαρωτυριες. Απο το πρωι ως αργα τη νυχτα, με πανο και τηλεβοες τα πληθη ειχαν καωταλαβει τον κεντρικο υπαιθριο χωρο, εωμποδιζοντας για αρκετες ημερες τη διεωξαγωγη της εκπαιδευτικης διαδικασιας. Για τις ιαπωνικες αντιληψεις το φαινοωμενο ηταν πρωτογνωρο. Ρωτησα φιλο συναδελφο για την αιτια του ξεσηκωμου και μου ειπε οτι για λογους λιτοτητας η συνελευση των καθηγητων ειχε αποφαωσισει την περικοπη της πανεπιστημιακης επιδοτησης των φοιτητικων συλλογων. Εκεινοι ειχαν αντιδρασει αρχικως ηπια. Ωσπου ανακαλυψαν οτι το καλοκαιρι ο κοσμητορας ειχε μεταβει σε διεθνες συωνεδριο, καπου στην Ευρωπη, συνοδευωομενος απο τη φιλη του, η οποια - κατα συμπτωση - ειναι φοιτητρια της σχολης. Αυτο θεωρηθηκε σκανδαλο και εξωθηωσε τους φοιτητες σε κινητοποιησεις.

    Στα δικα μου ματια, ως φιλοξενουμεωνου επισκεπτη, επροκειτο για ενοχλητιωκο κρουσμα απροκλητης αναμιξης των φοιτητων στη ιδιωτικη ζωη του κοσμητοωρα τους. Σκεπτομουν πως ασφαλως, αν ο κοσμητορας δεν ειχε γινει στοχος των φοιτητων εξαιτιας της περικοπης της εωπιδοτησης των συλλογων τους, κανεις δεν θα ειχε ενδιαφερθει να χωσει τη μυωτη του στην ερωτικη του ζωη. Απο ιδιοτεωλη λοιπον κινητρα ωθουμενοι οι συνωδικαλιστες ειχαν ξεσηκωσει τους φοιτηωτες σε ιερη αγανακτηση εναντιον της φεωρομενης ως ανηθικοτητας του κοσμηωτορα.

    Κατω απο την εντονη αντιπαθεια μου προς αυτη την αντιδραση, τις επομενες ημερες, καθως συνεχιζοταν η αναταραωχη, συζητησα και με νεοτερα μελη της εωκει πανεπιστημιακης κοινοτητας, εξηγωωντας τους οτι στη δικη μας κοινωνια ο ιωδιωτικος βιος καθενος ειναι απαραβιαωστος. Ομως απο αυτες τις συζητησεις προεκυψε ενα επιπροσθετο στοιχειο. Ο κοσμητορας ειχε ταξιδεψει στην Ευρωωπη, συνοδευομενος απο τη φιλη του φοιωτητρια, με εξοδα της σχολης. Ως εγγαμος ειχε ζητησει να του εγκριθει δαπανη για δυο ατομα και τελικως το πανεπιστημιο πληρωσε τις διακοπες της ερωμενης, αωντι της συζυγου.

    Αυτη η νεα διασταση ασφαλως δεν ξεωπλενε τις αντιδρασεις των συνδικαλιωστων απο τα ιδιοτελη κινητρα τους, ομως πειθαναγκαζε σε αναθεωρηση της αυτοωτελους εκτιμησης της συμπεριφορας και του κοσμητορα...

    Κατα την επιστροφη μου στα πατρια βιωσα κι εγω το γενικο ορυμαγδο για τις γνωστες φωτογραφιες και τη δημοσιευωση τους. Και μολονοτι ασφαλως οι αναωγνωστες, ομοια οπως και ο συντακτης αυτων των γραμμων, εχουν πια κορεστει και κουραστει με αυτη την ιστορια, τα γενικοτερα προβληματα που αναδειχθηωκαν επιβαλλουν μια (κατα το δυνατο συωντομοτατη) επισκοπηση. Και τουτο, γιατι αυτα τα προβληματα δεν μπορουν να αωντιμετωπιστουν με ενα ναι η οχι στην αωπλο ικη παρουσιαση του ασπρου και του μαυρου.

    Σε οχι και τοσο πολυ μακρινες εποχες η δημοσιευση γυμνων φωτογραφιων αποωδοκιμαζοταν ως ανηθικη εκδηλωση. Οι αντιληψεις ομως εχουν μεταβληθει, ιωδιως κατω απο τη γενικη (ακομη και εωμπορικη) αξιοποιηση του ερωτισμου. Οωπωσδηποτε ομως αυτη η ταση δεν επαψε να συναρταται και με τα μετρα αισθητιωκης καθενος. Και ειναι προς τιμη της κοινωνιας μας, που στη συντριπτικη πλειονοτητα της εμφανιστηκε να αποδοωκιμαζει τη δημοσιευση ως τουλαχιστον αντιαισθητικη εκδηλωση.

    Η δημοσιευση γυμνων φωτογραφιων, οταν γινεται διχως τη συναινεση του αωπεικονιζομενου, συνιστα παραβιαση της απορρητης σφαιρας του ατομου και συωνακολουθα παρανομη προσβολη της προσωπικοτητας του - κατι που επισυρει τοσο ποινικες οσο και αστικες ευθυνες. Ειναι ομως κοινος τοπος πως η ποινικη διωξη εφημεριδων ειναι συχνα ευπροσωδεκτη απο ορισμενους εκδοτες, αφου ηωρωοποιει και ανεβαζει εντυπωσιακα τον αριθμο των πωλουμενων φυλλων. Δραωστικη κυρωση θα ηταν η καταδικη σε αωποζημιωση, αν η κεντρικη εξουσια, με την ως προσφατα ανοχη της νομολογιας και κατα παραβαση του πρωτου προσθεωτου πρωτοκολλου της Ευρωπα ικης Συμωβασης για τα Ανθρωπινα Δικαιωματα, δεν εσπευδε καθε τοσο να κηρυσσει τις σχετικες αξιωσεις αποζημιωσης ως παωραγεγραμμενες και τις αντιστοιχες καωταδικαστικες αποφασεις ως ανεκτελεωστες.

    Ασφαλως και οι ανθρωποι που αωσκουν εξουσια εχουν προστατευτεα αωπορρητη σφαιρα της ιδιωτικης τους ζωης. Ομως με δυο αξιοπροσεχτες επιωφυλαξεις:

    Πρωτον, οτι το σχετικο ατομικο διωκαιωμα τους σπανια μπορει να θεωρηωθει προσβαλλομενο, αφου προσβολες αωτομικων δικαιωματων νοουνται μονον απο την πλευρα των οργανων της κρατιωκης εξουσιας, την οποια ακριβως εχουν υπο τον ελεγχο τους αυτα τα προσωπα. Τις περισσοτερες φορες το δικαιωμα στην προσωπικοτητα τους θιγεται απο τριτους ιδιωτες. Και τοτε πια δεν προωκειται για προσβολη του ατομικου, αλλα του κατα το ιδιωτικο δικαιο δικαιωματος στην προσωπικοτητα. Και

    δευτερον, οτι αυτο το κατα το ιδιωτιωκο δικαιο δικαιωμα στην προσωπικοτηωτα τους πρεπει να σταθμιστει με το οωπωσδηποτε υπερτερο εννομο αγαθο, της αναγκης να εχει ο ψηφοφορος σαφη επιωγνωση των πτυχων που εκεινος επιθυμει να γνωριζει αναφορικα με την αληθινη προσωπικοτητα καθε υποψηφιου.

    Ασφαλως ο ευπρεπης ψηφοφορος δεν εχει καμια διαθεση να χωσει τη μυτη του στην απορρητη σφαιρα της προσωπικοωτητας των εκλεκτων του. Ομως αποκειωται αποκλειστικως στη δικη του επιλογη, σε ποια αξιολογικα μετρα θα προσφυωγει. Πολυ περισσοτερο, οταν προκειται για λα ικες ευαισθησιες που μπορει στην εποχη μας να θεωρουνται πουριτανιωσμος, αλλα τουλαχιστον ως πριν καποια χρονια εξεφραζαν τις κυριαρχες αντιληωψεις για την ηθικη ταξη. Στη δημοκρατια μπορουμε να αποδοκιμαζουμε ηθικα η ιωδεολογικα τα αξιολογικα μετρα των συωνεκλογεων μας, αλλα δεν υπαρχει κανεωνα θεμιτο περιθωριο να τους επιβαλουμε τα δικα μας μετρα. Αν, λοιπον, μια εφηωμεριδα μπορει να υπολογιζει στην απηωχηση που θα εχει σε ορισμενο φασμα ψηφοφορων η αποκαλυψη πτυχων απο την απορρητη σφαιρα της ιδιωτικης ζωης ενος πολιτικου, αυτο συνιστα δικη της επιχειρηματικη διακινδυνευση και σε καμια περιπτωση δεν μπορει να ειναι αντικειμενο ποινικης διωξης, ακομη και οταν η δημοσιευση εχει παρακινηθει απο ταπεινα ελατηρια.

    Στους ευπρεπεις αναγνωστες αποκειωται να αποδοκιμασουν αυτη την τακτικη. Σε καμια ομως περιπτωση δεν μπορει να υπαρχει περιθωριο ποινικης διωξης. Αωκομη και αν ο νομος απεριφραστα θα οωριζε το αντιθετο, θα ηταν προβληματικη η εναρμονιση του με τη συνταγματικως κατοχυρωμενη δημοκρατικη αρχη, η οωποια επιβαλλει σεβασμο ακομη και των χυδαιων επιλογων ορισμενης μεριδας ψηφοφορων, οταν προσερχονται στην καλπη. Εχω ακουσει παλαιοτερο συναωδελφο οτι, κατω απο εντονο αισθημα αωποστροφης προς την πολιτικη πρακτικη του τοπου μας, ειχε καποτε μετασχει στην ψηφοφορια τοποθετωντας στο σχεωτικο φακελο ενα προφυλακτικο με την ενδειξη "προσοχη ΑΙΔΣ!". Αισθητικα με ειχε ενοχλησει. Αλλα η δικη μου αιωσθητικη δεν μπορει να ειναι οριο και μεωτρο για τις επιλογες αλλων κατα τις εωκλογικες διαδικασιες.

    Βεβαιως, με την αποδοχη του υπερωτερου δικαιωματος των εκλογεων, να εωπιλεγει και να εκφραζεται καθενας με τα δικα του ιδεολογικα και αισθητικα μετρα, αποθαρρυνονται τα ευπρεπη και καταξιωμενα μελη της κοινωνιας απο του να μετασχουν στην πολιτικη. Αλλα αυτο το αποτελεσμα φοβαμαι οτι εχει ηδη παγιωθει σιωπηρως, διχως να φαιωνεται πως ενοχλει ιδιαιτερα...

    Ενα αλλο προβλημα με γενικοτερο ενδιαωφερον, που απασχολησε τους σκεπτομεωνους πολιτες στο ιδιο πλαισιο, ειναι η εωναντιωση που εκδηλωθηκε στην προδηωλως επιλεκτικη και προκλητικα θορυβωωδη ποινικη διωξη εναντιον των δυο εκωδοτων, καθως και η δυσφορια που εκωδηλωθηκε απο ορισμενους δικαστικους κυκλους γι' αυτη την εναντιωση.

    Ασφαλως το κρατος δικαιου πρεπει να ενδιαφερεται δραστικα να ασκειται το εργο των δικαστηριων διχως την αποωπροσανατολιστικη πιεση των μεσων μαωζικου επηρεασμου. Σε παγκοσμιο επιπεωδο η σχετικη νομοθεσια ειναι ανεπαρωκης, αφου δεν προβλεπει την ασκηση τεωτοιας πιεσης ως λογο αναψηλαφησης της δικης, οταν ειναι προδηλο πως θα ειχε εκδοθει διαφορετικη αποφαση διχως αυτη την πιεση. Το προσφατο παραδειγωμα με το κλιμα που καλλιεργησε η τηλεοωραση στις Ηνωμενες Πολιτειες της Αμεωρικης και τη συνακολουθη προκλητικη απαλλαγη απο την κατηγορια του φονου δημοφιλους αστερα της επικαιροτητας, θα επρεπε να ειναι διδακτικη για το φρονιμο νομοθετη.

    Ομως, εκεινο που μπορει και πρεπει να απαγορευσει ο νομοθετης ειναι μοωνον ο αθεμιτος επηρεασμος της εκβασης ορισμενης εκκρεμους δικης. Σε καμια περιπτωση δεν μπορει να απαγορευθει ο δημοσιος διαλογος για νομικα προβληωματα με γενικοτερο ενδιαφερον, τα οωποια φυσικο ειναι να ανακυπτουν και να συζητουνται σε συναρτηση με επικαιρες εκκρεμεις δικες και οχι στα αδυτα των νομικων σπουδαστηριων, μακρια απο τις κοινωνικες ευαισθησιες.

    Γινεται ετσι φανερο οτι και ορισμενοι δικαστικοι κυκλοι θα πρεπει να εθιστουν στην παραδοχη πως και το δικαστικο σωμα εκφραζει μια απο τις τρεις λειωτουργιες της κρατικης εξουσιας, που καωτα το Συνταγμα πηγαζει απο το λαο και υποκειται στον ελεγχο της λα ικης κυωριαρχιας. Σ' αυτο το επιπεδο λοιπον δεν υπαρχουν περιθωρια για αξιωματικες αυθεντιες. Επιβαλλεται αποκλειστικως η ενδεχομενη ουσιαστικη πειστικοτητα της αναπτυσσομενης επιχειρηματολοωγιας.

    [30] Υπεστειλαν τις σημαιες τους οι αγροτες

    ΚΑΡΔΙΤΣΑ Οι δουλειες στα χωραφια, οι διαφωνιες, αλλα και οι δυσκολες καιρικες συνθηκες αναγκασαν να δωσουν τελος στις κινητοποιησεις των αγροτων της Θεσσαλιας και της Μακεδονιας. Αντιθετα παρεμεναν ως αργα τη νυχτα στους δρομους οι αγροτες της Ηλειας και της Βοιωτιας.

    Στην Καρδιτσα, οπου συνεδριασε η Πανθεσσαλικη Επιτροπη, αποφασιστηκε η αναστολη των απεργιακων κινητοποιησεων χωρις ωστοσο να προσδιορισουν ποτε θα επαναληφθουν. Στη συνεδριαση κατηγορηθηκαν ως προδοτες και υπονομευτες στελεχη της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΠΑΣΚΕ, καθως και αγροτοσυνδικαλιστες του ΠΑΣΟΚ.

    Αλλοι επερριψαν ευθυνες στην επιτροπη για το χρονο που επελεξε για την κινητοποιηση, καθως δεν προσφεροταν αυτη η περιοδος εξαιτιας των μεγαλων υποχρεωσεων των αγροτων, ιδιαιτερως των βαμβακοπαραγωγων. Οι συνδικαλιστες παραδεχθηκαν οτι εγιναν λαθη και τονισαν οτι η οργανωση για την επομενη κινητοποιηση θα ειναι καλυτερη και δυναμικοτερη αν η κυβερνηση αγνοησει τα αιτηματα τους.

    Στη Θεσσαλονικη σταματησαν νωρις το απογευμα οι αγροτικες κινητοποιησεις και απελευθερωθηκαν οι δυο οδικοι κομβοι που παρεμεναν αποκλεισμενοι απο τρακτερ και αγροτικα μηχανηματα. Την αποφαση για σταματηση των κινητοποιησεων πηρε η συντονιστικη επιτροπη αγωνα, που νωριτερα επισκεφθηκε τον υπουργο Μακεδονιας-Θρακης και του εξεθεσε το προβλημα. Ο κ. Τριαριδης συμμεριστηκε την αγωνια και το δικαιο των αιτηματων των αγροτων.

    Υπο καταληψη παρεμεναν ως αργα οι δρομοι Πατρας- Πυργου στη θεση Λατιφι και Λιβαδειας-Θηβας και Ορχομενου, απο αγροτες της Ηλειας και της Βοιωτιας αντιστοιχως. Ωστοσο δεν υπηρξαν προβληματα καθως η συγκοινωνια γινοταν απο παρακαμπτηριους.

    Οι γεωπονοι

    Τη σκυταλη των κινητοποιησεων πηραν σημερα απο τους αγροτες οι γεωπονοι. Απεργουν και πραγματοποιουν συγκεντρωσεις διαμαρτυριας. Η κεντρικη θα γινει στο υπουργειο Γεωργιας (Αχαρνων και Μαρνη στην Αθηνα) και στη συνεχεια θα κανουν πορεια προς τη Βουλη, οπου θα καψουν συμβολικα τα πτυχια τους.

    Οσον αφορα τις αγροτικες κινητοποιησεις, αρχιζει απο σημερα διαλογος για προωθηση λυσεων στα αιτηματα τους. Ο υπουργος Γεωργιας καλεσε τις διοικησεις των μεγαλων οργανωσεων για συζητηση.

    Αυτη τη φορα η κινητοποιωηση των αγροτων δεν ειχε τη μαχητικοτωητα των προηγουμωενων

    [31] ΠωΛΗΡΩΘΗΚωΑΝ απο εμπορους ναρκωτικων, λεει ο εισαγγελεας Στ. Βενιερης

    "Φυλακες εστησαν την αποδραση"

    Της ΓΙΑΝΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ

    Ω ς "αποδραση προφανως πληρωμενη" χαρακτηριζει ο Εισαγγελεας Εφετων Στελιος Βενιερης την προσφατη αποδραση απο τον Κορυδαλλο που ανοιξε τις πορτες για δυο Αλβανους εμπορους ναρκωτικων.

    Σε απορρητο πορισμα του ο εισαγγελεας επιρριπτει ευθεως τις ευθυνες για την αποδραση (30 Σεπτεμβριου) των 6 κρατουμενων σε σωφρονιστικωους υπαλληλους και αφηνει να εννοηθει οτι προκειται για "στημενη αποδραση", που στοχο ειχε να αφεθουν ελευθεροι οι εμποροι ναρκωτικων εκμεταλλευοωμενοι τη συγχυση. Το πορισμα του, συμφωνα με πληροφοριες, εσταλη και στο υπουργειο Δικαιοσυνης για να καταλογισθοωυν και απο την ηγεσια του και πειθαρχικες ευθυνες στους συγκεκριμενωους υπαλληλους. Υπενθυμιζετωαι οτι την εντολη για τη δικαστικη ερευνα ειχε θεσει ο προ ισταμενος της Εισαγγελιας Εφετων Πειραια κ. Αλεξ. Μεταξας. Με το πορισμα του ο εισαγγελεας επιβεβαιωνει ετσι τις εκτιμησεις της αντεισαγγελωεως Αικ. Στουραλτου, η οποια την περασμενη εβδομαδα ασκησε διωξη κατα 4 σωφρονιστικωων υπαλληλων. Ο κ. Βενιερης τονιζει οτι η δικαστικη ερευνα πρεπει να προχωρησει και να διερευνηθουν με λεπτομερειες οι ποινικες ευθυνες των υπαλληλων. Συμφωνα με εκτιμησεις εισαγγελικων κυκλων και του υπουργειου Δικαιοσυνης συντομα προκειται να κινησει τις πειθαρχικες διαδικασιες για τους συγκεκριμενωους υπαλληλους. Στο πορισμα του, ο κ. Βενιερης περιγραφει με λεπτομερειες το τι συνεβη το βραδυ της αποδρασης για την οποια θα αναφερει οτι δεν προκειται για "σωυνηθισμενη αποδραση" και αυτο, οπως τονιζει, το συναγει απο το γεγονος οτι τη συγχυση της αποδρασης την εκμεταλλευθωηκαν οι δυο Αλβανοι εμποροι ναρκωτικων και ενας αλλος Ελληνας κρατουμενος. Αναφερεται ο εισαγγελεας στους Πολολι Τηομα και Σινο Κριστο, καθως και τον υποδικο Κωνσταντινο Μπελλο.

    Σαμποταζ στα καλωδια

    Τους συγκεκριμενωους κρατουμενοωυς ο εισαγγελεας τους χαρακτηριζει "ανθρωπους του βρωμικου χρηματος, οργανωμενοωυς, ετοιμους να διαθεσουν χρηματα για την ελευθερια τους". Αναφερεται, ακομη, ο κ. Βενιερης στη δολιοφθορα που εγινε στα καλωδια του συναγερμου, που προ υποθετοωυν "επεμβαση απο ανθρωπινα χερια, δηλαδη υπαλληλων, εφοσον - οπως αναφερει - ειναι οι μονοι που εχουν προσβαση στο συγκεριμενο χωρο". Και προχωραει κι αλλο: Καποιος η καποιοι φυγαδευσαν τους δυο Αλβανους, οι οποιοι εκμεταλλευθωηκαν τη συγχυση απο τη μαζικη αποδραση και το 'σκασαν. Για τον αστυνομικο της υπερυψωμενωης φρουρας Ι. Κασση τονιζει οτι δεν καταλαβε τους κρατουμενοωυς διοτι ηταν απασχολημεωνος (ς.ς μιλουσε στο τηλεφωνο), αλλα οπως εκτιμαει δεν ηταν μυημενος στο σχεδιο της αποδρασης. Το γεγονος ειναι, παντως, οτι δεν αντεληφθη εγκαιρως την αποδραση, οπως θα επρεπε, οταν οι κρατουμενοι πηδηξαν απο τον ακαλυπτο χωρο. Οπως ειναι γνωστο η κ. Στουραλτου εχει ασκησει διωξη κατα των υπαλληλων Λαβρανου (αωρχιφυλακα), Αναγνωστοπωουλου, Παναγοπουλωου και Τριμπουκα και του αξιωματικου υπηρεσιας Τεμπονερα.

    [32] Ο Αιμ. Μεταξοποωυλος νεος πρυτανης στο Παντειο

    Πρυτανης του Παντειου Πανεπιστημωιου αναδειχθηκε ο καθηγητης Φιλοσοφιας και μεχρι προτινος αντιπρυτανηως, Αιμιλιος Μεταξοπουωλος, που επικρατησε του συνυποψηφιωου του κατα τη χθεσινη δευτερη ημερα των πρυτανικων εκλογων που πραγματοποωιηθηκαν στο ιδρυμα.

    Υωποψηφιοι για τη θεση του πρυτανη του Παντειου ηταν, εκτος του κ. Μεταξοπουωλου, ο καθηγητης Αστικης και Περιφερειαωκης Αναπτυξης Θ. Πακος και ο καθηγητης Αστικου Δικαιου Χ. Κεφαλας.

    Κατα την ψηφοφορια της πρωτης ημερας των εκλογων επικρατησαν ο κ. Μεταξοπουωλος με 144 ψηφους και ο κ. Πακος με 95, ενω αποκλειστηωκε ο κ. Κεφαλας που συγκεντρωσε 60 ψηφους (υπηρξαν και 12 λευκα).

    Τη χθεσινη αναμετρηση, μεταξυ των δυο πρωτων, κερδισε ο κ. Μεταξοπουωλος με 173 ψηφους εναντι των 130 του κ. Πακου, ενω υπηρξαν και 9 λευκα ψηφοδελτια. Αντιπρυτανωεις του πανεπιστημιωου οριστηκαν οι κ. κ. Π. Γετιμης και Κ. Παπαθανασωοπουλος.

    Ο νεος πρυτανης του Παντειου Πανεπιστημωιου αποτελει υπερκομματωικη επιλογη των οργανων, αφου υποστηριχτηωκε απο το ΠΑΣΟΚ, τη Νεα Δημοκρατια και την Πολιτικη Ανοιξη. Ο ιδιος σε δηλωσεις του στην "Ε" μετα την εκλογη του, χαρακτηρισε την αναμετρηση ως "σκληρη μαχη".

    "Εχω την εντυπωση -δηλωσε ο κ. Μεταξοπουωλος- πως αυτη τη φορα σ' ενα πανεπιστημιωο με αρκετες ιδιομορφιες, οπως ειναι το Παντειο, επικρατησε η δυναμικη του νεου πανεπιστημιωου εναντια σε αγκυλωσεις του παρελθοντοως. Και ηταν ισως η πρωτη φορα σε πρυτανικες εκλογες που τα τρια μεγαλα κομματα δια των εκπροσωπων τους στηριξαν κοινο υποψηφιο και εδωσαν μια γονιμη μαχη για μια υπερκομματωικη αντιμετωπισωη των εκπαιδευτικωων ζητηματων".

    Ο νεος πρυτανης του Παντειου Πανεπιστημιοωυ Αιμιλιος Μεταξοπουλος αποτελει υπερκομματικωη επιλογη των οργανων, αφου υποστηριχτηκωε απο το ΠΑΣΟΚ, τη Ν.Δ. και την "Ανοιξη"

    [33] ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ- ΧΟΡΝ

    Με την εκδοση δυο βιβλιων συνεβαλε το Ιδρυμα Γουλανδρη Χορν στην επετειο της συμπληρωσης των πενηντα χρονων απο τη ληξη του β παγκοσμιου πολεμου. Η παρουσιαση των βιβλιων εγινε χθες το βραδυ σε ειδικη εκδηλωση στο χωρο του ιδρυματος.

    Προκειται για το βιβλιο "Ο Πολεμος της Ελλαδας 1940-1941" του αρχιστρατηγου Αλεξανδρου Παπαγου (επανεκδοση), και το βιβλιο "Αλεξανδρος Παπαγος και ο Πολεμος της Ελλαδος 1940-1941".

    Τα παρουσιασαν: ο καθηγητης της Ιστοριας Γεωργιος Δημακοπουλος που μιλησε σε καθαρευουσα, και ο πρεσβης επι τιμη Αντωνης. Ι. Μαραντης.

    [34] "Ολυμπιακη": Μειωσεις σε εισιτηρια

    ΚωΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ λογω ελλειψεων προσωπικου και ενταξης των πτησεων στο συστημα "Γωιουροκοντρολ"

    Δυναμικες κινησεις για αυξηση της επιβατικης κινησης με φθηνοτερα εισιτηρια στις πτησεις εξωτερικου επιχειρει η Ολυμπιακη Αεροπορια αλλα την ιδια στιγμη αντιμετωπιζει και παλι προβληματα καθυστερησεων λογω ελλειψεων προσωπικου και ενταξης των πτησεων στο συστημα "Γωιουροκοντρολ".

    Ο υπουργος Μεταφορων Ευαγγελος Βενιζελος ζητησε χθες συγγνωμη απο το επιβατικο κοινο για την ταλαιπωρια που υφισταται, ενω εκανε ιδιαιτερη αναφορα στο νομο 2190 που αφορα τις προσληψεις στο Δημοσιο. Ο κ. Βενιζελος ειπε πως πρεπει να υπαρξει εκλογικευση στην εφαρμογη του νομου, αρνουμενος ομως οτι αυτο σημαινει και αλλαγη του.

    Τονισε ομως οτι το υπουργειο Μεταφορων ειναι υποχρεωμενο να ασχοληθει με το ζητημα, δεδομενου οτι εποπτευει οργανισμους που κανουν πολλες εποχικες προσληψεις (ΟΤΕ, Ολυμπιακη, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ). Οι οργανισμοι αυτοι θα πρεπει να προγραμματιζουν καλυτερα τις αναγκες τους ωστε να μη βρισκονται καποια στιγμη χωρις το απαραιτητο προσωπικο.

    Μερος ομως των προβληματων στις πτησεις οφειλονται και στην ενταξη των πτησεων εσωτερικου στο Πανευρωπαικο Συστημα Διαχειρισης της Εναεριου Κυκλοφοριας (Γιουροκοντρολ). Αυτο σημαινει οτι πλεον και οι πτησεις εσωτερικου θα παιρνουν αδεια απογειωσης απο τις Βρυξελλες και η διαδικασια που ξεκινα αυριο θα δημιουργει σε ορισμενες περιπτωσεις καθυστερηση.

    "Αωναταραξεις" ομως σημειωθηκαν χθες και στο Διοικητικο Συμβουλιο της "Ο.Α.". Τα δυο μελη του που ειναι εκπροσωποι των εργαζομενων κατηγγειλαν τον προεδρο της εταιρειας Ρηγα Δογανη οτι υποβαθμιζει τη λειτουργια του Δ.Σ. που δεν εχει κληθει να ασχοληθει με τα μειζονα θεματα (αποχωρησεις προσωπικου, κανονισμος λειτουργιας, μεταστεγαση στα Σπατα).

    Ισως και ως "αντιδοτο" στην παραπανω αρνητικη εικονα, η "Ολυμπιακη" ανακοινωσε χθες μειωμενες τιμες για ορισμενους προορισμους του εξωτερικου που θα ισχυουν για τη χειμερινη περιοδο. Επισης ανακοινωσε χαμηλοτερα κομιστρα για τους επιβατες διακεκριμενης θεσης ορισμενων γραμμων αλλα και τη δημιουργια του "Ολυμπιψ Πασσπορτ", οι κατοχοι του οποιου θα μπορουν να απολαμβανουν ειδικα προνομια σε επιλεγμενα ξενοδοχεια ευρωπαικων χωρων.

    ΑΡΗΣ ΧΑΤΗΗΓΕΩΡΓΙωΟΥ

    [35] Ο Α.Ο. Συμης εμεινε σ

    την... Ελλαδα

    Μιλτιαδης Σαρρης, δημαρχος Συμης: "Ουτε αιτηση εγινε να παει ο Α.Ο. Συμης την εδρα του στην Τουρκια, ουτε απαντηση ηρθε απο εκει..."

    "Λ ογοπαιγνιο που εχει και βαθος και ουσια". Ετσι χαρακτηριζει ο προεδρος του Α.Ο. Συμης Γιαννης Φωταρας, μιλωντας στην "Ε", τη φραση οτι η ομαδα του θα παει να παιξει στο "Γκιουνε Ντακα" της Τουρκιας, μετα τον αποκλεισμο του γηπεδου της, επειδη οπαδος δημιουργησε εξω απο το γηπεδο επεισοδιο σε βαρος του διαιτητη.

    "Γραψαμε στην καταγγελια μας προς την Ενωση Ποδοσφαιρικων Σωματειων Ροδου οτι αν δεν μας θελετε στο Πρωταθλημα, τοτε θα προτεινουμε σαν εδρα το γηπεδο του Γκουντε Ντακα. Τετοια πολη δεν υπαρχει στην Τουρκια. Υπαρχει μια Ντακα που ειναι στο Πακισταν", συνεχιζει αστειευομενος ο προεδρος του Α.Ο. Συμης.

    Και για να αποδειξει τους ισχυρισμους του λεει οτι η ομαδα, παρα την τιμωρια του γηπεδου της με πεντε αγωνιστικες, συνεχιζει να αγωνιζεται στο τοπικο ερασιτεχνικο Πρωταθλημα.

    Ηδη εχει εκτισει τη μια αγωνιστικη της ποινης και το προσεχες Σαββατο προκειται να εκτισει τη δευτερη.

    "Αυτος που εδειρε το διαιτητη ειχε προσωπικα μαζι του, το παραδεχεται και ο ιδιος. Δεν μπορει να τιμωρειται η ομαδα για ενα επεισοδιο εκτος γηπεδου. Ολα αυτα αποδεικνυουν την πικρια μας για την ανιση μεταχειριση ολων των μικρων ομαδων, απο το κλειστο ""κλαμπ'' των Ροδιων", υποστηριζει ο κ. Φωταρας.

    "Εμεις ειμαστε εθνοφυλακες, κραταμε οπλα, καθε Κυριακη κανουμε σκοποβολη για να υπερασπισουμε τα συνορα της χωρας. Κι αυτοι ερχονται στη Συμη για να κυνηγησουν περδικες", λεει δηκτικα ο προεδρος της ομαδας.

    "Ουτε αιτηση εγινε απο τον Α.Ο. Συμης να μεταφερει την εδρα του στην Τουρκια ουτε απαντηση ηρθε απο εκει.

    Αυτα ειναι ευφυολογηματα του προεδρου. Και εν παση περιπτωσει δεν μας εκφραζουν αυτα που λεει", δηλωσε στην "Ε" ο δημαρχος Συμης Μιλτιαδης Σαρρης.

    Ο κ. Σαρρης ωστοσο αποδιδει σε "δακτυλο" των Ροδιων την ολη υποθεση.

    Λεει οτι ο Α.Ο. Συμης ειχε περυσι εδρα τη Ροδο. Μονοι τους ομως οι Συμιακοι, χωρις κρατικη βοηθεια, εφτιαξαν το γηπεδο και απο τον περασμενο Νοεμβριο η ομαδα εχει μεταφερει την εδρα της στη Συμη. Αυτο δεν αρεσει στους Ροδιους.

    Και, κατα πως λεει ο δημαρχος, καποιοι παραγοντες της Ροδου προσπαθησαν να βγαλουν το γηπεδο ακαταλληλο.

    Ομως η τεχνικη επιτροπη της Ενωσεως Ποδοσφαιρικων Σωματειων Ροδου εξετασε το γηπεδο και το εκρινε καταλληλο.

    Με αφορμη λοιπον το επεισοδιο σε βαρος του διαιτητη, την ωρα που πηγαινε, συνοδευομενος απο την Αστυνομια, απο το γηπεδο στο λιμανι, τιμωρησαν τον Α.Ο. Συμης με αποκλεισμο πεντε αγωνιστικων.

    "Αυτο ισοδυναμει με αφανισμο της ομαδας. Η ποινη ειναι αδικη και πρεπει να ανακληθει", λεει ο δημαρχος.

    ΜΑΚΗΣ ΣΕΛΑΜΑΗΙΔΗΣ

    [36] Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Καταδικη με 12σελιδη αποφαση, οπου "πρωταγωνιστουν" οι καταθεσεις μαρτυρουν που δεν παρουσιαστηκαν στη δικη

    Αθωος για τον εισαγγελεα, 10 χρονια απο τους δικαστες

    ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ και ενστασεις απο ακροατηριο και συνηγορους

    Γιωργος Μπαλαφας: Το δικαστηριο δεχτηκε πιεσεις απο διωκτικους μηχανισμους, υπηρεσιες και κυκλωματα

    Ο πατερας του Γ. Μπαλαφα, παπα- Μιχαλης και η συντροφος του Βασιλικη Μιχου. Περιμεναν μια ακομη αθωωση, αλλα το δικαστηριο ειχε διαφορετικη αποψη

    Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ

    Κ αταδικαστηκε για ενα αδικημα που αφορα συμμετοχη σε υποθεσεις απο τις οποιες τον ειχε... αθωωσει το Μικτο Ορκωτο Δικαστηριο της Αθηνας! Και η ποινη που του επεβαλε το Τριμελες Εφετειο Κακουργηματων Αθηνας, που συμφωνα με συνηγορο του Γ. Μπαλαφα δεν εκφωνηθηκε, αλλα "ξεφωνηθηκε", αναψε το "πρασινο φως" για δεκαετη παραταση των διωξεων του.

    Δωδεκα σελιδες χρειαστηκαν οι δικαστες του Τριμελους Εφετειου Κακουργηματων για να υποστηριξουν την αποφαση τους επι της ενοχης του Γ. Μπαλαφα.

    Δωδεκα σελιδες σκεπτικο στο οποιο "πρωταγωνιστικο ρολο" κατεχουν οχι αποδεικτικα στοιχεια μιας εξονυχιστικης ακροαματικης διαδικασιας, αλλα οι προανακριτικες καταθεσεις μαρτυρων που δεν παρουσιαστηκαν στη δικη.

    "Ο Γιωργος Μπαλαφας κλεινει φετος μια δεκαετια συνεχων αστυνομικων και δικαστικων διωξεων", κατηγγειλε μολις πριν απο λιγες ημερες στην "Ε" το Δικτυο Κινησεων για τα Πολιτικα και Κοινωνικα Δικαιωματα.

    Δεκα χρονια ηταν και η ποινη που επεβαλε χθες το δικαστηριο στον Γ. Μπαλαφα για "διακεκριμενη οπλοκατοχη".

    "Βομβα"

    Χωρις να δεχτουν το αιτημα των συνηγορων για αναγνωριση ελαφρυντικων, χωρις να τους δωσουν το λογο για να δευτερολογησουν επι του υψους των ποινων, οι δικαστες του Τριμελους Εφετειου Κακουργηματων της Αθηνας εριξαν τη "βομβα" τους και αποχωρησαν απο τη δικαστικη αιθουσα αφηνοντας πισω τους ενα εξαλλο ακροατηριο να διαμαρτυρεται για "στημενη αποφαση" και για "δικαστες σε διατεταγμενη υπηρεσια".

    Κι ηταν ολοι εκει χθες, συγγενεις και φιλοι του Γ. Μπαλαφα.

    Ολοι οι "συνηθεις υποπτοι" που κατα καιρους ενιωσαν στο πετσι τους τα αποτελεσματα των μεθοδευσεων των "διωκτικων μηχανισμων", ολοι οι "συνηθεις υποπτοι" που εχουν πανηγυρικα αθωωθει απο "σοβαρες κατηγοριες", ηταν εκει περιμενοντας τη δικαιωση απο μια ακομη... αθωωση.

    Αλλωστε και ο ιδιος ο εισαγγελεας της εδρας του Τριμελους Εφετειου Κακουργηματων της Αθηνας, Πριαμος Λεκκος, ειχε εισηγηθει την αθωωση του Γ. Μπαλαφα για την υποθεση της "γιαφκας στα Σεπολια".

    "Απο κανενα στοιχειο της ακροαματικης διαδικασιας, αλλα και της δικογραφιας δεν αποδεικνυεται η οπλοκατοχη, παρα μονο στο κατηγορητηριο περιγραφεται ο κακουργηματικος χαρακτηρας της. Αυτες οι ενδειξεις ειναι ικανες να τον παραπεμψουν σε δικη, αλλα δεν ειναι ικανες να τον κηρυξουν ενοχο", ειχε τονισει στην αγορευση του ο εισαγγελεας.

    Ομως το δικαστηριο ειχε διαφορετικη αποψη ακομη και στο θεμα της αναγνωρισης των ελαφρυντικων. Ο εισαγγελεας προτεινε να γινουν δεκτα τα ελαφρυντικα της "καλης συμπεριφορας" και των "μη ταπεινων ελατηριων", που ζητησε η υπερασπιση.

    Οι δικαστες

    Η εδρα ηταν κατηγορηματικη, ομοφωνα μαλιστα οπως και στην αποφαση επι της ενοχης:

    "Ο κατηγορουμενος φυγοδικουσε για μεγαλο χρονικο διαστημα και δεν αποκαλυψε στις Αρχες τα προσωπα που επροκειτο να παραλαβουν τα οπλα", υποστηριξαν οι δικαστες και απερριψαν το αιτημα για αναγνωριση ελαφρυντικων.

    Ενοχος λοιπον ο Γ. Μπαλαφας επειδη "κατειχε οπλα για να τα διαθεσει σε τριτους αγνωστους, και αυτο (το οτι ειναι αγνωστοι) δεν αναιρει το νομιμο και βασιμο της ενοχης του".

    Ενας απο τους ισχυρισμους μαλιστα της εδρας, ειναι οτι:

    "Απο την εξεταση των οπλων προεκυψε οτι ορισμενα χρησιμοποιηθηκαν:

    Στις 6.5.1985, στη ληστεια του σουπερμαρκετ "Σκλαβενιτη" στο Γαλατσι, με δυο θυματα.

    Την 1η.4.1985, στη δολοφονια του εισαγγελεα Θεοφανοπουλου , την ευθυνη της οποιας ανελαβε η "Αντικρατικη Παλη".

    Στη συμπλοκη στου Γκυζη, οπου σκοτωθηκε ο Χρηστος Τσουτσουβης".

    Το "περιεργο" βεβαια της υποθεσης, αν ο χαρακτηρισμος περιεργο αποδιδει την αντιφαση και το νομικο μπερδεμα, ειναι οτι ο Γ. Μπαλαφας ειχε αθωωθει απο το Μικτο Ορκωτο Δικαστηριο της Αθηνας απο τις κατηγοριες που αφορουσαν συμμετοχη του στις παραπανω πραξεις. Βεβαια στη συνεχεια ασκηθηκε εφεση απο τον εισαγγελεα, με αποτελεσμα ο Γ. Μπαλαφας να περιμενει αλλον ενα προσδιορισμο δικης για κακουργηματικα αδικηματα.

    Και το ευλογο ερωτημα που ανακυπτει ειναι: Ποσα διαφορετικα δικαστηρια, ποσες συνθεσεις δικαστων, θα εκδωσουν αποφασεις για συναφεις υποθεσεις που ομως εν προκειμενω εχουν μοιραστει σε διαφορες δικογραφιεσ;

    Και ποια λογικη εξηγηση μπορει να δοθει για την εκδοση αντιφατικων αποφασεων για τις ιδιες υποθεσεις που ομως εμφανιζονται καθε φορα ενδεδυμενες με αλλον "χιτωνα"; (βλεπε κατηγορητηρια).

    Τα Εφετεια των διαφορων υποθεσεων θα συνεκδικαστουν τελικα η αυτη η ιστορια θα βαδισει προς την ιδια κατευθυνση, δικαστικα παντα, με αποτελεσμα να εκδιδονται συνεχως αποφασεις που θα αναιρουν τις προηγουμενεσ;

    Συγκινηση

    Εχουν κι οι ιδιοι ταλαιπωρηθει απο συνεχεις αστυνομικες και δικαστικες διωξεις. Και εχουν δικαιωθει τελεσιδικα με δικαστικες αθωωτικες αποφασεις.

    Και χθες ξεσπασαν οργισμενοι, υπερασπιζοντας το φιλο Γιωργο.

    "Οι Ελληνες δικαστες παιρνουν παχυλους μισθους..." αρχισε να φωναζει ο Γ. Μπουκουβαλας την ωρα που εκδοθηκε η αποφαση επι της ενοχης του Γ. Μπαλαφα.

    Οι δικαστες τον σταματησαν πριν ολοκληρωσει τη φραση του δινοντας εντολη να τον απομακρυνουν απο την αιθουσα.

    Δεν ηταν ομως μονο ο Γερ. Μπουκουβαλας εκει. Ηταν και ο Κλεαρχος Σμυρναιος, η Ροζινα Μπεργκνερ, η Βαγγελιω Βογιατζη, ο Κυριακος Μαζοκοπος...

    Ηταν και η Βασιλικη Μιχου, η συντροφος της ζωης του Γ. Μπαλαφα που διωκεται και η ιδια μονο και μονο για την ερωτικη της επιλογη.

    Ηταν πολλοι που αρχισαν να φωναζουν για "διατεταγμενη Δικαιοσυνη, για μεθοδευσεις, διεθνεις σκοπιμοτητες, αντιφατικες αποφασεις".

    Η Βασιλικη Μιχου ξεσπασε σε κλαματα...

    Το ιδιο και ο πατερας του Γ. Μπαλαφα, ο παπα-Μιχαλης, ο οποιος μιλησε για "τις διεθνεις σκοπιμοτητες που επεβαλαν την αποφαση".

    Ο Γ. Μπαλαφας μετα την καταδικη του δηλωσε:

    "Ειμαι αθωος. Ειναι στημενη η αποφαση. Ειναι ψευδη τα οσα αναφερονται στα διαβιβαστικα της Ασφαλειας. Η αποφαση ηρθε να ικανοποιησει το μηχανισμο που φτιαχνει αυτες τις υποθεσεις. Το δικαστηριο την εξεδωσε υστερα απο πιεσεις. Δεχτηκε πιεσεις απο τους διωκτικους μηχανισμους και απο διαφορες υπηρεσιες και απο τα κυκλωματα στη Δικαιοσυνη. Το δικαστηριο ηταν σε διατεταγμενη υπηρεσια".

    Και οι συνηγοροι του (Σπ. Φυτρακης, Βας. Αλεξανδρης, Α ιντα Τζαβελλα) υποστηριξαν οτι η αποφαση "παρθηκε κατω απο την πιεση των ΗΠΑ και δημιουργει σοβαρα δικονομικα ζητηματα. Η Βασιλικη Μιχου μιλησε για "αδικια" και για "παραταση της δεκαχρονης ομηριας του Γ. Μπαλαφα".

    Το σκεπτικο

    Συμφωνα με το σκεπτικο του δικαστηριου:

    Απο τις καταθεσεις μαρτυρων, τα εγγραφα και απο την αποδεικτικη διαδικασια προεκυψε οτι την 1.10.1980 εμφανιστηκε στον Χρ. Ναξο, ιδιοκτητη του σπιτιου στην οδο Καλαμα στα Σεπολια νεαρο ατομο το οποιο συστηθηκε ως Νικος Μανιατοπουλος και μισθωσε το ημιυπογειο διαμερισμα για ενα χρονο ως αποθηκη.

    Το Σεπτεμβριο του 1986 ηταν η τελευταια φορα που τον ειδαν οι ιδιοκτητες. Στην απολογια του ο κατηγορουμενος παραδεχτηκε οτι μισθωσε το διαμερισμα και το 1980 με 1981 αποχωρησε γιατι τον παρακολουθουσαν λογω των πολιτικων του πεποιθησεων. Προανακριτικα ο Χρ. Ναξος κατεθεσε οτι ο Νικ. Μανιατοπουλος ειναι ο Γ. Μπαλαφας τον οποιο αναγνωρισε απο φωτογραφια που του επεδειξαν στην Ασφαλεια.

    Οι μαρτυρες λενε σημερα οτι δεν ξερουμε, επειδη εχουν περασει πολλα χρονια.

    Στις 14.11.1986 πλημμυρισε το διαμερισμα, ο μισθωτης απουσιαζε, και οι ιδιοκτητες φωναξαν κλειδαρα και εναν αστυνομικο. Τοτε βρεθηκαν το οπλα, εκρηκτικα κ.α.

    Απο την εξεταση των οπλων προεκυψε οτι καποια απο αυτα χρησιμοποιηθηκαν: Στις 6.5.85 στη ληστεια του Σκλαβενιτη, στο Γαλατσι με δυο θυματα.

    Την 1.4.85 στη δολοφονια του εισαγγελεα Θεοφανοπουλου.

    Στη συμπλοκη στου Γκυζη.

    Ο κατηγορουμενος ισχυριζεται οτι ολα σκηνοθετηθηκαν απο την Ασφαλεια λογω των πολιτικων του πεποιθησεων. Ο ισχυρισμος του αυτος ειναι αβασιμος. Η Αστυνομια δεν γνωριζε μεχρι τοτε την υπαρξη της αποθηκης. Ισχυριζεται οτι τον παρακολουθουσαν και οτι την αποθηκη τη χρησιμοποιουσαν και αλλοι. Κι αυτο ειναι αβασιμο γιατι θα ειχαν γινει αντιληπτοι απο τους ιδιοκτητες. Μαλιστα ο Γερ. Μπουκουβαλας και η Βαγγελιω Βογιατζη αθωωθηκαν για την "υποθεση Καλαμα" γιατι δεν προεκυψαν επαρκη στοιχεια σε βαρος τους.

    Και καταληγει το σκεπτικο του δικαστηριου:

    "Εν οψει του ειδους και του μεγαλου αριθμου των οπλων το δικαστηριο κρινει οτι ο κατηγορουμενος κατειχε οπλα για να τα διαθεσει σε τριτους αγνωστους και δεν αναιρει αυτο το νομιμο και βασιμο της ενοχης του. Κρινεται ενοχος για διακεκριμενη οπλοκατοχη".

    Ο εισαγγελεας της εδρας προτεινε την επιβολη ποινης καθειρξης 6 ετων.

    Η συνθεση του δικαστηριου:

    Προεδρος: κ. Μαυρογενης.

    Μελη: κ. κ. Ανεστης, Μπαρμπατσης.

    Εισαγγελεας: Πρ. Λεκκος.

    Συμφωνα με πληροφοριες απο το Δικτυο Κινησεων Υπερασπισης Κοινωνικων και Πολιτικων Δικαιωματων, αργα χθες το βραδυ ο Γ. Μπαλαφας αντι να μεταφερθει οπως γινεται συνηθως στο Μεταγωγων η στον Κορυδαλλο, κρατιοταν στην Ασφαλεια και ετοιμαζοταν η μεταγωγη του σε φυλακες υψηλης ασφαλειας εκτος Αττικης, οπως εκεινες της Κερκυρας.

    [37] Η συνεντευξη ξεκινησε με εναν προλογο της κ. Λ. Κανελλη:

    Ειναι η πρωτη κυρια της Ελλαδας στην πρωτη της συνεντευξη, στο πρωτο καναλι της ελληνικης τηλεορασης. Εχουμε μαζι μας τη Δημητρα Λιανη-Παπανδρεου. Δινει την αισθηση οτι μια τετοια συνεντευξη σε μια τετοια εποχη και κατω απο τις συνθηκες τις γενικες που εχουν διαμορφωθει, αλλοι θα τη δουν και θα την ακουσουν και θα δουν μονο αυτα που θελουν και οι περισσοτεροι απο μας και οι περισσοτεροι απο σας, ευτυχως, εχουν ματια και αυτια ανοικτα και καθαρα για να βγαλουν τα δικα τους συμπερασματα, για το πιο αμφιλεγομενο προσωπο των ημερων. Καλωσηρθατε κυρια Παπανδρεου. Θα μπορουσα να πω μας καλωσοριζετε μιας και βρισκομαστε στο δικο σας χωρο, στο μικρο σας γραφειο κα Παπανδρεου. Η πρωτη ερωτηση που θα ερχοταν στο στομα οποιουδηποτε δημοσιογραφου, που θα ειχε το προνομιο αυτης της πρωτης συνεντευξης, ειναι γιατι τωρα; Καποτε ειχατε δηλωσει πολυ προσφατα "δεν εχω μιλησει ακομα" και τωρα μιλατε. Πολλοι μπορει να πιστεψουν οτι αυτη ειναι μια πολιτικη συνεντευξη. Δεν ξερω ομως ουτε πως θα!

    αρχισει ουτε πως θα τελειωσει. Αλ λα γιατι εσεις το αποφασισατε τωρα να μιλησετε;

    Ειχα πει οτι οταν θα ερθει η ωρα θα μιλησω. Νιωθω οτι ηρθε η ωρα. Απλα.

    Παρα πολυ απλα. Ηρθε η ωρα.

    Θελω να σας πω κατι. Παρακολουθω τα τεκταινομενα πολυ ψυχραιμα. Παρακολουθω μια υστερια, ενα χορο εκατομμυριων, θα ελεγα, στημενο πανω στο δικο μου το κορμι απο τη δικη μου πολιτικη εξελιξη. Παρακολουθω με ενδιαφερον αμετρητες ωρες τοκ σοου...

    ..."σεντονια" ολοκληρα εφημεριδων...

    ...Περα απο τις εφημεριδες, και το λεω αυτο για να χαλαρωσω, ειναι ασυλληπτο για μενα να γινεται ενας τετοιος χορος εκατομμυριων. Εχετε συνειδητοποιησει ποσοι, ποιοι επενδυουν επανω σε μενα. Τι θελουν να κερδισουν, ποσα λεφτα εκατομμυρια πανω στο δικο μου κορμι...

    Η βιλα, αναπαντητη

    ...Ξερετε, συγγνωμη που διακοπτω, αλλα σκεφτομαι την κυρια Κλιντον, που ειχε την ατυχια να παραπατησει και βρεθηκε να πρωταγωνιστει σε μια διαφημιστικη εκστρατεια. Σκεφτομαι επισης παρα πολλους, που καποια στιγμη στη ζωη τους, δημοσια προσωπα, ειτε καλλιτεχνες ειτε πολιτικοι, ειχαν την ατυχια να βρεθουν στο στοχαστρο, επειδη ακριβως ειχαν μια σταση, μια θεση, καποια στιγμη απο ενα χασμουρητο μεχρι και 'γω και δεν ξερω τι. Μιλατε για χορο εκατομμυριων, αν στο χορο των εκατομμυριων ειναι κι αυτος που επλεξε μια τεραστια σκανδαλολογια γυρω απο σας και γυρω απο τον κ. Παπανδρεου. Θελω να ομολογησω οτι με πατε αλλου, με πατε πιο γρηγορα εκει που θα 'θελα να φτασω. Η σκανδαλολογια κα Παπανδρεου εχει αρχισει απο το σπιτι. Απο το σπιτι που βρισκομαστε τωρα. Απο το σπιτι με αναριθμητους χωρους, με απιστευτη πολυτελεια, με τουτο, με κεινο, με τ' αλλο. Το 'χω δει το σπιτι και απεχει πολυ απο αυτα που λενε, αλλα γιατι αυτο το σπιτι; Γιατι δεν βρισκατε καποιο απο τα σπιτια απ' αυτα που!

    ειχε ο κ. Παπανδρεου, εν παση περ ιπτωσει, να τελειωσει και το ζητημα. Ενα τριαρι στα Πατησια. Ο κ. Παπανδρεου δεν ειχε σπιτια, ειχε ενα σπιτι, της μητερας του, το οποιο δεν πιστευω κα Κανελλη οτι ειναι το προβλημα, η ουσια. Δεν νομιζω οτι ηταν το προβλημα αν θα ηταν εκεινο το σπιτι, αν θα ηταν ενα τριαρι, αν θα ηταν το Καστρι, αν θα ηταν 1.500 τετραγωνικα. Δεν νομιζω οτι ειναι η ουσια του προβληματος. Αλλου πρεπει να αναζητησουμε το προβλημα...

    ...Θα παμε αλλου. Νομιζετε οτι δεν φταιει το σπιτι;

    Οχι, δεν φταιει το σπιτι. Για μενα φταιει ο οικος Παπανδρεου...

    ...Και το γεγονος οτι πιθανον φερετε πλεον το ιδιο επιθετο. Να σας πω κατι; Δεν μου αρεσει να επαναλαμβανω τα των φημων, ο,τι πιθανον λεγονται, η των δηλωσεων, αλλα ακουστηκε οτι εσεις απλως τον φιλοξενειτε η φιλοξενειστε. Τελικα φιλοξενει καποιος συζυγος τον αλλο συζυγο; Απιστευτο μου φαινεται.

    Κοιταξτε, δεν θα 'θελα να μπω σε προσωπικα, τοσο προσωπικα οικογενειακα...

    ...Ουτε κι εγω. Το εκτιμω λοιπον...

    ...σε καποιον σε αυτο το σπιτι, σε ενα σπιτι, σε καποιον απο ολες τις οικογενειες το καθε σπιτι ανηκει σ' αυτον, ειτε ανηκει στο συζυγο, ειτε ανηκει στη συζυγο ειτε στο παιδι, ολοι εχουμε καποιον που ανηκει ενα σπιτι. Εχουμε ενα τιτλο ιδιοκτησιας. Αυτο ειναι ολο κι ολο.

    Κα Παπανδρεου κυβερνατε; Το γεγονος οτι ειχατε πολυ καιρο να εμφανισθειτε δημοσιως απο την εποχη του Χερφιλντ, φτανουμε πια μονο στο τελευταιο διμηνο η τριμηνο, καποιων δημοσιων εμφανισεων σας, οι οποιες προκαλεσαν, ειπαν οτι ξεκινατε πολιτικη καριερα, οτι γι' αυτο προγραμματιζετε τις εμφανισεις σας. Αλλα πανω απ' ολα αυτα και πισω απ' ολα αυτα ειστε διευθυντρια του ιδιαιτερου γραφειου του Πρωθυπουργου και κατ' αυτη την εννοια εσεις ειστε ο πραγματικος κυβερνητης, εσεις ασκειτε την εξουσια. Θελω να ρωτησω ειλικρινα, κυβερνατε;

    Λοιπον να διευκρινισουμε τι σημαινει το ιδιαιτερο γραφειο του Πρωθυπουργου. Ακουω αυτο τον καιρο οτι το ιδιαιτερο γραφειο του Πρωθυπουργου ασκει καθαρα την εξουσια. Θα μου επιτρεψετε να πω οτι οι ευρισκομενοι στην πολιτικη θα πρεπει να γνωριζουν που αρχιζουν και που σταματουν οι αρμοδιοτητες του ιδιαιτερου γραφειου. Επομενως θεωρω σκοπιμο απο τους καθαρα ευρισκομενους στην πολιτικη να χρησιμοποιουν αυτο τον ορο, οτι εδω ασκουμε εξουσια...

    ...Μονο που εμεις εδω μιλαμε γι' αυτους που δεν ξερουν...

    ...Μισο λεπτακι γιατι εχει γινει μια παρανοηση. Υπαρχει το πολιτικο γραφειο του Πρωθυπουργου και το ιδιαιτερο γραφειο του Πρωθυπουργου. Εγω δεν ειμαι πολιτικο γραφειο κα Κανελλη. Ειμαι ιδιαιτερο γραφειο του κυριου Πρωθυπουργου. Πολιτικο γραφειο ειναι ο υπουργος παρα τω Πρωθυπουργω. Εχει ολες τις πολιτικες αρμοδιοτητες που αφορουν αυτη την κυβερνηση. Λοιπον εγω τι κανω; Θελετε να πουμε τι κανουμε εδω;...

    Τι δουλεια κανει

    ...Για να καταλαβω κι εγω δηλαδη, πως θα μπορουσατε να κυβερνησετε;

    Ο Πρωθυπουργος για να λειτουργησει χρειαζεται καποιον υπευθυνο, ειναι θεσμοθετημενη η θεση απο το νομο, για ονομα του Θεου. Θελει να περασει καποιο μηνυμα στους υπουργους του, π.χ., θελουν οι υπουργοι του να απευθυνθουν σε ενα προσωπο για να δουν τον Πρωθυπουργο. Υπαρχει η αλληλογραφια απο το εσωτερικο και το εξωτερικο των επωνυμων και των ανωνυμων πολιτων ακομα. Υπαρχει η ατζεντα του Πρωθυπουργου, υπαρχουν οι εμφανισεις του Πρωθυπουργου, υπαρχουν τα τηλεφωνα...

    ...Υψηλης γραμματειας δηλαδη; Εγω ετσι το καταλαβαινω.

    Ακριβως αυτο ειναι. Λοιπον δεν χαραζω πολιτικη γραμμη. Οσοι το λενε αυτο αγνοουν η θελουν να αγνοησουν την προσωπικοτητα του Ανδρεα Παπανδρεου. Ο Ανδρεας Παπανδρεου υπηρξε και πολυ πριν απο μενα. Γιατι αυτα δεν λεγοντουσαν κα Κανελλη πριν; Τωρα ξαφνικα εν τω μεσω της διετιας θυμηθηκανε οτι η κα Δημητρα Παπανδρεου κυβερναει αυτο τον τοπο; Ειστε ρεπορτερ γιατι, μια φορα, ειναι και το παραπονο μου, ξερετε απο τους ρεπορτερ, ολους αυτους τους δημοσιογραφους, ακουω οτι "ασκει εξουσια". Λοιπον γιατι δεν φωναζετε σε μια εκπομπη τους πιο καιριους υπουργους, ολους μαζι, τον υπουργο Εθνικης Οικονομιας, τον...

    ...Τον υπουργο Παιδειας και Υγειας...

    ...Και θελω να τους ρωτησετε εναν εναν. Δεν θελω να πω τα ονοματα, ρωτηστε τους εναν εναν ποτε σας πηρε η κα Παπανδρεου να σας πει, οτι αυτη θα ειναι η γραμμη, π.χ. στον υπουργο Εξωτερικων για τα Σκοπια, για τη Μακεδονια. Ποτε πηρα τον υπουργο Εθνικης Οικονομιας τηλεφωνο να του πω, ξερετε, αυτη ειναι η γραμμη για την εθνικη οικονομια. Πειτε μου το εχετε διαπραξει αυτο, το εχετε κανει; Ειναι πολυ ωραιο να βρισκουμε ενα θυμα να του πεταμε ολα στα μουτρα και να λεμε "ξερετε...

    ...Για μισο λεπτο, εσεις δεν εχετε την ανεση, δεν σας παιρνει, να το θεσω πολυ απλα, να σηκωσετε το τηλεφωνο και να πειτε κατι που ειναι προσωπικο σας, η να ειναι ενα χατιρι, ρουσφετι...

    ...Διαδικαστικα θεματα; Υπηρεσιακα θεματα; Αυτη ειναι η δουλεια του ιδιαιτερου γραφειου, να διεκπεραιωνει διαφορα εγγραφα η διαφορες επιθυμιες του Πρωθυπουργου...

    ...Αν η υποθεση αργει...

    ...Μιλαμε για τη γραμμη της κυβερνησης. Οταν λετε οτι ασκω εξουσια εννοειται οτι αν θα παρω εναν υπουργο να του πω "Ξερετε το εγγραφο αυτο"...

    ..."Δεν απαντησατε εγκαιρως"...

    ...Αυτη ειναι η ασκηση εξουσιασ;...

    ...Οχι βεβαια, δεν εχω ψευδαισθησεις.

    Λοιπον, σας παρακαλω. Καντε μου ενα χατιρι. Καποιος απο σας θα μπορουσε απο τους δημοσιογραφους να φωναξει ολους τους υπουργους, ποτε και που, τους πρωην, τους νυν, δεν θα μιλησω για τους επομενους, ποτε και που, τους εδωσα καποια γραμμη κυβερνητικη...

    ...Για μισο λεπτο κυρια Παπανδρεου...

    ...Αυτο το ακουω, το ακουω, το ακουω. Εχει καποιο οριο...

    ...Ειστε θυμωμενη...

    ...Και βεβαια ειμαι θυμωμενη...

    ...Να σας πω κατι. Εσεις συνδυαζετε...

    ...Δεν μπορουν να υποτιμουν την προσωπικοτητα του κυριου Παπανδρεου. Τι θελετε να πειτε; Εγω μαθαινω κυρια Κανελλη απο τον Ανδρεα Παπανδρεου. Το 'χω δηλωσει και στο παρελθον και σε παλαιοτερες συνεντευξεις μου. Περναω το μεγαλυτερο σχολειο κοντα στον Ανδρεα Παπανδρεου. Ειναι πολυ υποτιμητικο να μιλανε ετσι για τον ανθρωπο που εφερε τρεις φορες στην εξουσια αυτο το κομμα, αυτη την παραταξη.

    Η ιδιωτικη ζωη

    Λενε οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου εχει χασει κατι απο τη βιολογικη και φυσικη του δυναμη και οτι αυτο σας αφηνει το περιθωριο να τον επηρεαζετε, να τον μανιπιουλαρεται και ετσι να καταφερνετε...

    ...Τοτε να μου χρεωνετε και τις καλες εκβασεις της κυβερνησης. Οχι μονο να ειμαι η πηγη εγω ολων των κακων. Ετσι; Αλλα οσοι το λενε αυτο, ομως, μηπως εχουν καποιο αλλο σκοπο κυρια Κανελλη; Μηπως δεν το εχουμε δει αυτο το εργο απο το 1988 και μετα; Ενταξει κυρια Κανελλη. Εισπραττουν την απαντηση του ελληνικου λαου με τις αρρωστιες, με τις φωτογραφιες, με το οτι δεν κυβερναει ο Παπανδρεου. Δυο μολις χρονια εχουν περασει απο αυτες τις εκλογες. 47% ηταν, μηπως δεν ηταν μια αποστομωτικη απαντηση; Ως ποτε θα τον κορο ιδευουμε αυτο τον λαο...

    ...Εμενα κυρια Παπανδρεου μου ειναι παρα πολυ δυσκολο να υποτιμησω το 47% και τη διαδικασια και τη δημοκρατια...

    ...Ξαφνικα ο λαος ξυπναει και του λεμε "ξερετε αυτο ειναι και ετσι ειναι"; Να δωσουμε απαντηση. Και υπηρχαν και τα ιδια προβληματα. Παλι υπηρχαν...

    ...Μιλησατε προσφατα. Ειπατε στην "Κοριερε ντελα Σερα" και αναρωτηθηκε παρα πολυς κοσμος γιατι προτιμησατε πρωτα τους Ιταλους για να απαντησετε πριν απο μας. Ερχομαστε δευτεροι, αλλα προτιμησατε να μιλησετε πρωτα στους Ιταλους, που μαλιστα επιχειρησαν και μαθηματα δημοκρατιας μετα τα τελευταια τεκταινομενα. Λετε λοιπον για τις εκλογες, για τα χιλια δυο...

    ...Οχι δεν ειναι η πρωτη συνεντευξη μου. Η πρωτη συνεντευξη μου ηταν στο "Βημα"...

    ...Μα το "Βημα" τα ξεκινησε ολα και κατοπιν... Σας παρακαλω παρα πολυ να μου απαντησετε, πως θεωρειτε τον εαυτο σας. Πολιτικο προσωπο η δημοσιο προσωπο; Η και τα δυο και γιατι ειστε πολιτικο προσωπο; Επειδη βρισκεστε απλως σε μια θεσμοθετημενη θεση, και κατ' αυτη την εννοια παιρνετε πολιτικες ευθυνες, γιατι αυτα οδηγουν με μαθηματικη ακριβεια στην εξασφαλιση πολιτικης καριερας. Ειναι μεσα στις επιδιωξεις σασ; Δεν ξερω σε ποιο βαθμο το επιδιωκετε. Το επιδιωξατε οταν γνωρισατε τον Ανδρεα Παπανδρεου, ειχατε κατα νου να βρεθειτε διευθυντρια του ιδιαιτερου γραφειου του Πρωθυπουργου και συζυγος του; Ξερετε, η ιδιωτικη σας ζωη εχει παψει να ειναι ιδιωτικη ζωη και βεβαια σε σημαντικο βαθμο αυτο ειναι λογικο. Μιλαμε για την προσωπικη σας ζωη και τα ατομικα σας δικαιωματα. Εσεις τι αισθανεστε; Αισθανεστε πολιτικο προσωπο η δημοσιο και απο καραμπολα θα ελεγα πολιτικο;

    Τα πρωτα σκιρτηματα

    Εχετε επαναλαβει πολλες φορες οτι εχετε ασχοληθει απο νωρις με την πολιτικη. Αληθεια, ποτε ξεκινησατε να ασχολειστε με την πολιτικη; Και πως ηρθε αυτη η πολιτικη στη ζωη σασ; Λοιπον, στην τελευταια ταξη του Γυμνασιου βρισκομαι, να το πω ετσι, βρισκομαι στο "Ρηγα Φεραιο", στην οργανωση του "Ρηγα Φεραιου", για καποιο πολυ μικρο χρονικο διαστημα.

    Σε ποια περιοχη το Γυμνασιο; Το Γυμνασιο που πηγαινα ειναι το 2ο Μαρασλειο.

    Μαλιστα. Αλλα δεν ειχε να κανει με το...

    ...Οχι, οχι καθολου, απλως την περιοχη. Ξερετε, ζουσα σε μια περιοχη στου Παπαγου, οπου καποτε το λεγαμε ο συνοικισμος των αλληλομισουμενων, συνοικισμος περισσοτερο κατα βαση αξιωματικων, οπου οι μισοι αξιωματικοι δεν μιλουσαν στους αλλους αξιωματικους. Και το λεω αυτο γιατι ο πατερας μου, γνωστο το γνωριζετε ολοι, αξιωματικος, δημοκρατης αξιωματικος σπουδαιος ανθρωπος με μεγαλη ιστορια, αναγνωρισμενη ιστορια, ζουσε εκει με την οικογενεια του. Ετσι λοιπον ξεκινησαν τα πρωτα πολιτικα σκιρτηματα γνωριζοντας και καποια παιδια απο τη Νομικη Σχολη, ηταν τοτε τα γεγονοτα της Νομικης Σχολης και βρεθηκα με συνωμοτικο χαρακτηρα να ειμαι στο "Ρηγα Φεραιο" για πολυ μικρο χρονικο διαστημα.

    Δεν τη φοβαστε τη λεξη; Οχι, δεν τη φοβαμαι.

    Λετε συνωμοτικο χαρακτηρα... ...Αναγκαζομασταν να βρισκομαστε με τον τοτε συντροφο καθοδηγητη μου και να κανουμε το ζευγαρακι με καποιον... γιατι το σπιτι μας το παρακολουθουσαν, το παρακολουθουσε η Ασφαλεια. Λοιπον, αισθανομασταν λοιπον οτι επρεπε να παιξουμε καποιο θεατρο για να φτασουμε στο σημειο που τυπωναμε τις προκηρυξεις, και, και, και, και... Δεν εχει σημασια τωρα. Λοιπον, περασε αυτο το διαστημα, ηρθε το 1974. Ερχεται ο Ανδρεας Παπανδρεου στην Ελλαδα. Θυμαμαι τον εαυτο μου να βρισκομαι σαν μια απο τις χιλιαδες πληθος οταν εφτασε εκεινη η στιγμη και εχει προηγηθει η αφιξη του Κωνσταντινου Καραμανλη...

    ...Μαλιστα. ...Και ερχεται η αφιξη του Ανδρεα Παπανδρεου. Βρισκομαι...

    ...Πηγατε και στις δυο αφιξεις η μονο στου Ανδρεα Παπανδρεου; ...Οχι, μονο στου Ανδρεα Παπανδρεου πηγα. Ημασταν τοτε στο αριστερο...

    ...Μαλιστα, μαλιστα. ...Βρισκομαστε στην αφιξη του Ανδρεα Παπανδρεου. Εαν μου λεγατε εκεινη την εποχη οτι αυτος ο ανθρωπος, που σημαινει πολλα πραγματα εκεινη τη στιγμη, παρ' ολο που ο πατερας μου υπηρξε φανατικος οπαδος του Γεωργιου Παπανδρεου και μαλιστα χαρακτηρισμενος τοτε...

    ...Ναι; ...Απο την Ασφαλεια, ως ερυθρος συνταγματαρχης. Ερυθρος συνταγματαρχης.

    Εισαστε κορη κοκκινου στρατιωτικου; Μαλιστα.

    Επομενως εχετε συνηθισει απο βαψιματα και χρωματα τετοιου τυπου επανω σας. Λοιπον, ερχεται ενας Ανδρεας Παπανδρεου. Κατεβαινει ενας θρυλος, θρυλος... Αρα, λοιπον, υπαρχουν τα πολιτικα βιωματα στο σπιτι, θυμαμαι τον πατερα μου, τη στενοχωρια που ειχε, πεφτει στη μικρη χουντα η κυβερνηση, Γεωργιου Παπανδρεου. Ηουμε σε ενα στρατοπεδο στο Ηρακλειο της Κρητης στη ΣΕΑΠ. Γινονται ολες αυτες οι κινησεις...

    ...Η μικρη χουντα ειναι ηδη μια πολιτικη τοποθετηση; Απο πασης αποψης. Αυτα παιδακι ημουνα και τα εζησα. Λοιπον, θυμαμαι τη βαθυτατη θλιψη του πατερα μου και στη συνεχεια την αποστρατεια του ως ερυθρος συνταγματαρχης, γιατι επεσε η κυβερνηση Παπανδρεου. Αυτα λειτουργουν σαν μικρα βιωματα εκεινη την εποχη. Στη συνεχεια, ερχεται ο Ανδρεας Παπανδρεου, δεν εχουμε ξεκαθαρισει ακομα τι γινεται. Ομως αρχιζουμε με μερικα παιδια, η τοτε παρεα μου, αρχιζουμε, βρισκομαστε, ακουμε τους πρωτους λογους του Ανδρεα Παπανδρεου, προ υπαρχει ηδη το ΠΑΚ, φτιαχνουμε την πρωτη τοπικη, την πρωτη τοπικη μεσα στο στομα του λυκου. Η τοπικη ΠΑΣΟΚ Παπαγου. Ετσι, λοιπον, αρχιζει ακριβως στη Μεταπολιτευση, το 1974 η οργανωση μου στο ΠΑΣΟΚ. Δεν κατεβηκα ουρανοκατεβατη.

    Η γυναικα του Καισαρα

    Οχι, και δικαιουστε να μιλατε για καριερα πολιτικη με αυτη την εννοια στα πολιτικα... ...Θα σας πω μια αλλη ιστορια. Παρακαλω να το ξεχωρισουμε.

    Ναι, ναι της ενασχολησης των πολιτικων. Οχι αλλου ηθελα να... Μη νομιζετε οτι ολα αυτα ειναι πασιγνωστα. Μην εκπληττεστε που υποχρεωνομαι να σας ακουω για καποια πραγματα που αφορουν στο παρελθον σας, αφου ουτως η αλλως το παρελθον σας ειναι αυτο που το πληρωνετε σημερα. Λετε λεξεις, και μου κανει εντυπωση δηλαδη πως δεν προετοιμαστηκατε καταλληλως για να ειρωνευτω και εγω και να αυτοειρωνευτω αν θελετε, πως δεν προετοιμαστηκατε καταλληλως να αποφυγετε κακες λεξεις, οπως "παρεες". Ειπατε παρεες, καποτε με καποιες παρεες πηγαινατε σε καποιες παραλιες και οπως παρα πολλες παρεες, και οχι μονο η δικη σας, κανατε και τσιτσιδη μπανιο. Αυτο το πληρωνετε σημερα. Και το πληρωνετε με εναν τροπο οπου καταληγει στο περιφημο ρητο, το οποιο εχει γινει και ρητο του καιρου, εδω μου επιτρεπετε εμενα να θυμωσω, "η γυναικα του Καισαρος δεν πρεπει να ειναι μονο τιμια, αλλα και να φαινεται και τιμια". Και αρχιζει η κουβεντα περι της εντιμοτητος σας, της προσωπικης σας καταστασεως, της πιστοτη!

    τας ακομη στον Πρωθυπουργο και της

    συζυγικης σας υποστασεως να κρεμεται απο φυλλαδες, και δικο μου το σχολιο, φωτογραφιες. Εχουμε ζησει ξεμπροστιασματα και αγριες καταστασεις δημοσιων προσωπων. Και η κ. Παπαρηγα εχει βρεθει να εχει κοτερα και ο κ. Φλωρακης και φιλους, ο κ. Μητσοτακης, ειχε μια Κατερινα. Τα εχουμε δει πολλες φορες. Πολυ προσφατα και για την κ. Βασω Παπανδρεου γραφτηκαν πραγματα, εντελως προσφατα. Δεν ειναι αυτο. Σε σας το πραγμα εικονοποιηθηκε. Υπαρχει μια εικονολατρικη εκθεση δικη σας. Δεν μπορω παρα να ρωτησω, σε συνδυασμο με εκεινο που ειχε πει ο κ. Παπανδρεου, οτι ειναι "το καστρο της Δημοκρατιας" η "Αυριανη". Μισο λεπτο. Θα φτασουμε κι εκει.

    Τα ειπα ολα κατ' αρχην. Τα λετε τωρα.

    Δεν πειραζει, με κατηγορουν για πολυλογου. Δεν ειμαι η γυναικα του Καισαρα. Διοτι ο Ανδρεας Παπανδρεου δεν ειναι Καισαρας. Ειναι δημοκρατικα εκλεγμενος αρχηγος του ΠΑΣΟΚ τοσες φορες και τρεις φορες εκλεγμενος δημοκρατικα Πρωθυπουργος αυτης της χωρας. Επομενως, περι Καισαρος...

    Παρακαλω. Εκτος αν το πατε μεταφορικα. Δευτερον, δεν εχω καμια αναγκη να απολογουμαι οτι ουτε ειμαι τιμια ουτε οτι δεν φαινομαι. Και τιμια ειμαι και φαινομαι τιμια. Αν δεν θελουν να βλεπουν ολοι οι αλλοι το οτι δεν ειμαι τιμια, με συγχωρειτε, δεν θα κανω εναν αγωνα για να πεισω ποσο τιμια ειμαι. Ο ελληνικος λαος εχει ζησει ολες μου τις εμφανισεις απο τοτε που παρουσιαστηκα...

    ...Με τη δημοσια παρουσια σας... ...Με τη δημοσια παρουσια μου και επομενως εγω δεν αισθανομαι οτι πρεπει να απολογουμαι ουτε οτι ειμαι τιμια ουτε οτι δεν ειμαι...

    ...Δεν ειστε. Να ρωτησω κατι, οι φωτογραφιες αυτες... ...Σας παρακαλω...

    ...Που βρεθηκαν, κ. Παπανδρεου; Λοιπον, οι φωτογραφιες αυτες ειναι ενα κομματι της νεοτητας μου. Δεν αισθανομαι οτι διεπραξα κατι πολυ κακο η ανηθικο, το οτι ημασταν καποια παιδια που ημασταν ελευθερα, σε αλλο μηκος κυματος, σε αλλη λογικη...

    ...Στην εποχη που σας ελεγαν. Ακουσες κακομοιρα μου τι θα σε περιμενει; Σε αλλη λογικη. Συγγνωμη, σε αλλη λογικη. Και βεβαια, το μονο που δεν θα μπορουσα να φανταστω οτι καποια στιγμη στη ζωη μου, γιατι ειμαι 20 χρονω, 22 χρονω, 25 χρονω και κανουμε γυμνοι μπανιο. Και ηταν και πολυ ωραια χρονια. Δεν ντρεπομαι ουτε γιατι ερωτευτηκα ουτε γιατι φλερταρισα, ουτε γιατι εκανα γυμνη μπανιο. Δεν εκανα κακο σε κανεναν. Δεν πειραξα κανεναν κ. Κανελλη. Λοιπον, αυτο ειναι ενα κομματι της νεοτητας μου.

    Οι φωτογραφιες γυμνη

    Εχετε κανει τρεις γαμους πριν απο τον κ. Παπανδρεου; Δυο, αν και με εχουν χρεωσει τρεις....

    Ναι, γι' αυτο σας ρωταω. Με γραφουν με εναν Αλεξανδρο Τσακιρακη. Ποιος ειναι ο κυριος, δεν τον γνωριζω. Ειναι ο κ. Αλεξης Καποπουλος, ο πρωτος μου γαμος και ο Ανδρεας Παπανδρεου ο δευτερος γαμος.

    Να ρωτησω κατι; Εχω ακουσει και βιογραφιες.

    Μα, γι' αυτο σας ρωτησα, γιατι ειμαι υποχρεωμενη πια να ελεγξω τα στοιχεια που σας αφορουν κατ' αυτην την εννοια. Ωστοσο υπαρχουν και φωτογραφιες που δυσκολευεται καποιος να πιστεψει οτι ειναι δικες σας και οτι εσεις τις τραβηξατε και τις δωσατε... ...Λοιπον, θα συνεχισουμε. Εαν σημερα δεν ημουν η γυναικα του Παπανδρεου πιθανοτατα θα συνεχιζα να κολυμπαω ακομη, γιατι εγω δεν πιστευω οτι διαπραττω κανενα αδικημα. Με συγχωρειτε δηλαδη, ειναι αποψη μου αυτο...

    ...Μα σας κατηγορησαν για τη φωτογραφηση... ...Ξερετε γιατι δεν το κανω; Γιατι ειμαι δημοσιο προσωπο. Και γιατι τα δημοσια προσωπα οντως εχουν πολυ πιο περιορισμενο ιδιωτικο βιο, αλλα αυτο ειναι ενα κομματι της νεοτητας μου. Τι πρεπει να κανω δηλαδη; Να με σκοτωσετε; Να αυτοκτονησω; Τι να κανω; Η επρεπε να κανω δηλωση του Νομου 105 πριν με παντρευτει ο Ανδρεας Παπανδρεου οτι ξερετε πριν με γνωρισει εκανα και γυμνη μπανιο. Λοιπον; Εδω εχουνε γινει πραξικοπηματα, συνωμοσιες, ιστορικες συνωμοσιες...

    ...Ασπιδα. ...Και... Για ονομα του Θεου και της Παναγιας. Το οτι εκανα εγω γυμνη μπανιο; Μα, ποσες χιλιαδες, εκατομμυρια κοσμος. Γιατι αυτη η υποκρισια; Στα αληθεια, δεν μπορω να το καταλαβω. Αν κοιταξουμε αυτο το φετινο καλοκαιρι δεν το εχετε δει αυτο το θεαμα ποτε; Ποτε δεν το εχετε δει;

    Εγω το εχω δει κ. Παπανδρεου. Επωνυμες γυναικες...

    ...Δεν με απασχολει κ. Παπανδρεου αυτο. Μα το προβλημα ειναι οτι επειδη εγω 20 χρονω και 25 εκανα γυμνη μπανιο, δεν πρεπει εγω μεθαυριο να πολιτευτω η δεν πρεπει εγω να ειμαι δημοσιο προσωπο η δεν πρεπει να με εχει παντρευτει ο Ανδρεας Παπανδρεου; Μα για ονομα του Θεου, 2.500 χρονια πριν επι Μινωα οι γυναικες ηταν γυμνοστηθες και σημερα μετα απο 2.500 χρονια συζηταμε περι το αν ημουν γυμνοστηθη και εκανα μπανιο.

    Καθολου. Κι ουτε θελω καν να μεινω σ' αυτο. Μπορω εγω να απολογουμαι...

    ..Οχι, οχι... ...Για ενα κομματι της νεοτητας μου;

    Κυκλοφορησαν φωτογραφιες σε φωτοτυπιες. Κυκλοφορησαν φωτογραφιες... ...Αυτες οι φωτογραφιες δεν ειναι δικες μου κ. Κανελλη. Ο,τι εχετε δει, το εχετε δει μεχρι το '89.

    Μαλιστα. Δεν θελω να μεινω. Θελω να μεινω ομως σε μια φραση.

    Ειναι σημαντικο αυτο. Ο,τι κυκλοφορει απο εδω και περα δεν ειναι δικες μου. Το '89 το εχουμε ξαναδει αυτο το εργο. Προχθες, οταν μιλησα στην "Κοριερε ντελα Σερα", το ειπα δυο φορες το βλεπω αυτο το εργο. Και ειναι προστυχο.

    Δεν θελω να μεινω σε προστυχα πραγματα. Θελω να μεινω σε κατι ομως που δεν ειναι προστυχο, αλλα εξελιχθηκε να ακουγεται σαν να ειναι ενα πολιτικο θεμα η θα ελεγε κανεις ολισθημα η λαθος. Ο κ. Παπανδρεου ο ιδιος εχει πει, ουτε θυμαμαι τη στιγμη ουτε και με νοιαζει, δεν θελω να κραταω αρχεια τωρα να τα κοιταζω, οτι ειναι ενα καστρο της δημοκρατιας ο χωρος και η εφημεριδα και το εντυπο απο το οποιο σημερα ο ιδιος ο κυριος αυτος βγηκε και ειπε οτι "εγω εβγαλα δυο φορες τον Ανδρεα Παπανδρεου πρωθυπουργο, εγω τον εσωσα, εγω τουτο, εγω κεινο", και που να ξερω που θα καταληγαμε και παει λεγοντας. Τελικα, το ειπε καποτε αυτο ο κ. Παπανδρεου; Ησασταν διπλα; Τον ξερατε; Στελεχη του κομματος σας κανουν σημερα κ. Παπανδρεου την αυτοκριτικη τους και λενε οι ιδιοι οτι καποτε τον "αυριανισμο", που σημερα τον λεμε "αυριανισμο" καποιοι απο μας τον λεγανε και τοτε και φοβοντουσαν τους σφιχτους εναγκαλισμους να σας πω... Εσεις πηγατε στα εγκαινια της "Αυριανης"; Οχι.

    Δεν πηγατε; Οχι.

    Επιφυλαξεις για "Αυριανη"

    Δεν το θυμαμαι αυτο. Δεν πηγατε με τον Α. Παπανδρεου στα εγκαινια; Οχι δεν ειχα παει. Και δεν ειχα παει συνειδητα. Και βεβαια ειχα τις επιφυλαξεις μου. Αλλα θελω να πω, επειδη το ακουω, ειναι το κατα κορον που ακουγεται τελευταια, ο Α. Παπανδρεου, το "καστρο της Αυριανης", εν παση περιπτωσει, ο Α. Παπανδρεου εχει βαρεθει να λεει οτι η "Αυριανη" δεν ειναι οργανο του ΠΑΣΟΚ. Το 'λεγε και τοτε. Γιατι αρνειστε αυτη την κουβεντα του Α. Παπανδρεου;

    Εσεις γιατι αρνειστε αυτη τη φραση; Αυτη τη φραση καποια στιγμη την ειπε. Την ειπε πωσ;

    Ειπε οτι ειναι καστρο της δημοκρατιας. Οχυρο της δημοκρατιας. Πραγμα που εγω δεν το ξερω. Και να σας πω και κατι αλλο. Ειναι τοσο βαθια ευγενης ανθρωπος ο Α. Παπανδρεου, τοσο βαθια ευγενης. Μηπως ηταν φιλοφρονηση; Μηπως ηταν και ειρωνεια; Ειρωνεια της τυχησ; Δεν ξερω τι να πω.

    Κυρια Παπανδρεου... ...Μπορει να ηταν και...

    ...Δηλαδη σημερα εσεις θυμωνετε, οταν δημοσιευονταν φωτογραφιες και απειλουσαν με γυμνα καποια Κατερινα απο τη Θεσσαλονικη για εναν αλλο πολιτικο αρχηγο μιας αλλης εποχης... ...Θα σας δηλωσω σημερα...

    ...Ξερω γω; Δεν ενοχληθηκατε; ...Ημουν παρουσα, σε τηλεφωνημα απο τον Πρωθυπουργο, απο τις ελαχιστες φορες που εχει επικοινωνησει με τον εκδοτη της "Αυριανης" ετσι, τουλαχιστον απο τοτε που μπηκα εγω στη ζωη του. Δεν μπορω να μιλησω για το '81 μεχρι το '87 ετσι; Εγω θα μιλησω απο τοτε που γνωριζω τον εαυτο μου διπλα στον Α. Παπανδρεου. Θυμαμαι μια φορα ειχαμε μια ειδηση, οτι επροκειτο να δημοσιευσει μια γυμνοστηθη φωτογραφια μιας κοπελας με την οποια ελεγετο κ.λπ.

    Επειδη δεν θελω να μπω σε αυτου του ειδους τις λεπτομερειες και με ενοχλουν και δεν τα θεωρω επιπεδου, ο καθενας εχει το δικαιωμα να κανει ο,τι θελει στη δημοσια ζωη του, θελω να σας πω οτι εζησα ενα τηλεφωνημα του Α. Παπανδρεου στον εκδοτη, τοτε φιλο αυτου, προσπαθωντας να τον μεταπεισει να μη μεταχειριζεται τετοιου ειδους μεσα. Ακουσα τον κ. Μητσοτακη προχθες να λεει οτι ο Α. Παπανδρεου εδωσε φωτογραφιες για Γερμανους και κασετες. Το διαψευδω κατηγορηματικα. Εγω το διαψευδω. Και θελω να σας ρωτησω και γιατι το διαψευδω.

    Πεστε μου μια φορα, μια φορα βρεστε μου εναν πολιτικο λογο του Α. Παπανδρεου που να απευθυνεται σε προσωπικη ζωη οποιουδηποτε αντιπαλου του. Πεστε μου μια φορα σ' ολο το δημοσιο βιο του. Ηταν παντα πολιτικη αντιπαραθεση αυτη που εκανε ο Α. Παπανδρεου. Ποτε δεν ασχοληθηκε με τα σπιτια, τις γυναικες, τους εραστες, τις ερωμενες, δεν τον απασχολησαν ποτε. Αυτο δεν σας κανει καποια εντυπωση; Λοιπον, εγω το εζησα αυτο και ειναι αδικο αυτο που λεει ο κ. Μητσοτακης.

    Καταφερε να τον μεταπεισει τοτε γι' αυτη τη δημοσιευση, ειναι προφανες γιατι δεν το ειδαμε ποτε, ευτυχως που δεν το ειδαμε και μακαρι να μην το βλεπαμε. Λετε οτι δεν ασχολειται με ολα αυτα. Εγω θα ξαναγυρισω σ' εκεινη την εικονα μιας γυναικας που κατεβαινει, που ηδη απο τοτε την κατηγορουν οτι κυβερναει τη χωρα με φαξ απο το Χερφιλντ και που κατεβαινει απο το αεροπλανο και ο Ανδρεας Παπανδρεου της κανει εκεινη τη μοιραια κινηση "κατεβα μαζι μου"...

    ...Κατι ειπατε, κυβερναει η κυρια Παπανδρεου....

    ...Ηταν απο τοτε που λεγοταν οτι κυβερνουσατε απο τοτε, οι πρωτες σποντες για την ασκηση εξουσιας ειναι απο την εποχη του Χερφιλντ, οτι εσεις ασκουσατε εξουσια, αν και δεν ειχατε καποια ιδιαιτερη θεση...

    ...Εγω ημουν ενας ανθρωπος που επαιζα το κεφαλι μου κορονα γραμματα εκεινη τη στιγμη...

    ...Αυτο εσεις δεν το ξερατε...

    ...Αυτο δεν νομιζω οτι αυτο δεν φανηκε. Ημουν μονη με τρεις-τεσσερις παλιους φιλους, σε εντεκα μποφορ χωρις να ξερω κολυμπι...

    Η πορτα του Θεου

    ...Ομως κυρια Παπανδρεου στα εντεκα μποφορ θα υποστειτε μια θεομηνια...

    ...Εγω εκληθην χωρις να ξερω κολυμπι να περασω στην αλλη ακρη...

    ...Να ρωτησω κατι, η ζωη που μας περιγραψατε, η ελευθερη αντιληψη σας, οι αριστερες σας καταβολες, η μαχητικη πολιτικη ενασχοληση απο τα χρονια του Λυκειου, οι παρεες, οι φιλοι, η ανεξαρτησια του μυαλου, ησασταν ενα κοριτσι σαν ολα τ' αλλα της γενιας του, δεν ψαχνουμε μακρινα πραγματα. Ομως τοτε δεν ησασταν ουτε η γυναικα που παει και προσκυναει στην Τηνο και τη φωτογραφιζουν και λενε γατι τους επιτρεψατε να σας φωτογραφισουνε κιολας, δεν ησασταν η γυναικα που φοραει σταυρο, που φοραει ενα κομποσκοινι εδω, που φροντιζει για τον Αγιον Ορος, που ασχολειται με το ζητημα των Μετεωρων, που εχει εναν πνευματικο ο οποιος ερχεται σπιτι της και τον κατηγορουν οτι ειναι ενα κομματι η αν θελετε διαδοχος διαφορων αλλων ανθρωπων που μπαινουν εδω, πως μας προκυψατε αυτο που λεμε θρησκευομενη και καμια φορα αμα θελουν να το πουνε ασχημα οι Ελληνες το λενε θεουσα. Ξαφνικα ειναι σαν να μας βγηκατε θεουσα. Μισω και τις δυο λεξεις, δεν ξερω πως σκεφτεστε, ειμαι ομως υποχρεωμενη να μεταφερω ε!

    να γενικο ερωτημα. Μια κοπελα που ζουσε ετσι πως σημερα ειναι μ' αυτο που θα ελεγε η γιαγια μου, με μακριους σταυρουσ; Ειναι μακριοι σταυροι, ειναι πραγματικοι, ειναι ενα κομματι απο το θεαμα που θελετε να φτιαξετε για τη ζωη σασ;

    Δεν ειχα καμια υποχρεωση να φτιαξω αυτο το ιματζ. Θα μπορουσα να εχω παρουσιασει ενα οποιοδηποτε αλλο ιματζ. Ειμαι παιδι που στο σπιτι θυμαμαι παντα και τη μανα μου και τον πατερα μου. Χωρις να ειναι ιδιαιτερα φανατικοι του ειδους ηταν θρησκευαμενοι ανθρωποι. Συνεπως οι θρησκευτικες μου καταβολες ξεκινανε απο μικρο παιδι. Ομως καποια στιγμη πριν φτασω σ' αυτο θελω να πω οτι περασα οντως στα αριστερα κινηματα, μια περιοδο της ζωης μου της αμφισβητησης στο Θεο. Δεν ντρεπομαι να το πω, το περασα. Βεβαιως το περασα. Ομως πιστευω οτι για καποια στιγμη της ζωης σου, μα για καποια στιγμη ο Θεος χτυπαει την πορτα σου. Εμενα ξερετε ποτε μου τη χτυπησε;...

    ...Οχι, αυτο ρωταω...

    ...Εμενα μου τη χτυπησε στο Χερφιλντ την πορτα. Ηταν η πρωτη φορα που στραφηκα στο Θεο. Ηταν το πρωτο μου. Αυτο το περιφημο ταμα της Τηνου, που εχω πει πολλες φορες χρεος ζωης. Ηταν δηλαδη η επισκεψη μου στην Τηνο χρεος ζωης. Η κατασταση για μενα ηταν απελπιστικη. Αμφιβολη. Δεν ηξερα πως θα γυρισω. Αν θα γυρισω. Δεν ειχα που αλλου να στραφω και στραφηκα στο Θεο. Ε, λοιπον κατηγορηστε με γι' αυτο. Κατηγορηστε με. Πρεπει ν' απολογηθω και γι' αυτο; Εμενα λοιπον ηταν η μονη στιγμη της ζωης μου εκεινη τη φαση που στραφηκα στο Θεο και δεν με προδωσε ποτε. Και εχω δει τη θεια επεμβαση και τη θεια δικαιοσυνη να λειτουργει σε ολο της το μεγαλειο. Και να γιατι ελεγα καποια στιγμη το 1991, την περιοδο των δικων, οτι η δικαιωση για τον Ανδρεα Παπανδρεου δεν θ' αργησει να 'ρθει. Και δεν αργησε. Περασε, δεν ξερω ποσο, ενας χρονος, ηρθε. Λοιπον, την αποδοση δικαιοσυνης, επειδη στη ζωη αυτη πιστευω οτι υπαρχει μια νομοτελεια, και την εχω δει και την εχω ζησει, πιστευω οτι και εισπραττεις α!

    υτα που κανεις και αυτα που σκεφτε σαι και αυτα που δεν κανεις πιθανως. Λοιπον, δεν ντρεπομαι να το πω. Ναι εχω μια συνεπεστερη, μια συνεπη και συνεχη σχεση απο τοτε μεχρι σημερα. Εχτισα ενα εκκλησακι στον κηπο του σπιτιου μου. Γιατι το 'χτισα, γιατι λενε οτι ειναι υποκριτικη αυτη η σχεση μου. Ξερετε γιατι το 'χτισα; Για τη δικια μου σωτηρια της ψυχης και δεν μετανιωνω γι' αυτο. Κι ειναι οι ωρες που περναω εκει, που προσευχομαι, που ειναι τοπος περισυλλογης, ειναι ο Αγιος Ανδρεας και ο Αγιος Δημητριος...

    ...Γιατι ο Αγιος Δημητριος...

    ...Γιατι με λενε Δημητρα...

    ...Α, δεν το σκεφτηκα καθολου. Σκεφτηκα τον Αγιο Ανδρεα...

    ...Ειναι τα ονοματα των δυο μας. Εχτισα λοιπον αυτο το εκκλησακι, ενα μικρο παρεκκλησι, στο οποιο περναω καποιες ωρες της ημερας μου εκει και ειμαι πολυ ευτυχης που ειμαι ενταξει με τον εαυτο μου και ειμαι συνεπης στη σχεση μου. Και θελω να πω, θελω να πω οτι γυρισαμε απο το Χερφιλντ. Καναμε την πρωτη επισκεψη στην Τηνο. Ολοι εσεις λοιπον στελνατε τους απεσταλμενους σας, τους δημοσιογραφους σας, χωρις να ...συγγνωμη δεν απευθυνομαι σε σας, απευθυνομαι στα μεσα ενημερωσης, και καθε χρονο εχουμε το ιδιο εργο. Ρωτατε εσεις οι δημοσιογραφοι ποτε θα παμε στην Τηνο, πηγαινουμε στην Τηνο, ερχονται απεσταλμενοι, γραφουν ρεπορταζ και ξαφνικα φετος ειδαμε το αστειο του θεματος οτι φωναζω καναλια. Θελω να μου πει καποιο, οποιοδηποτε καναλι ποτε φωναξα καποιο καναλι σε οποιαδηποτε επισκεψη μου (γελια Κανελλη). Πεστε μου, προκαλω τωρα δημοσιως. Ας μου πει, ας βρεθει ενα απο ολα τα καναλια οτι εγω φωναξα...

    ...Λοιπον επαρκει...

    ...Υπαρχει το θεμα της ειδησης και υπαρχει και το γεγονος...

    ...Ας μην κορο ιδευομαστε, μη στεναχωριεστε γι' αυτο. Το ξερει ο κοσμος οτι σας κυνηγανε τα καναλια...

    ...Να σας πω και κατι αλλο. Λεχθηκε οτι κανω γονυκλισιες και πως... Θα κανω αυτο που πιστευω και οποιον τον ενοχλει ας μην τ' ακολουθησει. Ειναι θεμα στασης ζωης και θα το ακολουθησω. Λοιπον, δεν μ' ενδιαφερει.

    Αρρωγη στην εκκλησια

    Λιγο πριν τις διαφημισεις, επιτρεψτε μου να σταθω λιγο σ' αυτο γιατι ειναι το καινουργιο πεδιο, επι του οποιου εχει ανοιξει νεος κυκλος, ας μου επιτραπει, φωτογραφιων. Εσεις ειπατε οτι καποια στιγμη το Θεο τον επικαλεστηκατε, ηταν η εποχη του Χερφιλντ και ετσι σας κερδισε ενα πεδιο προσευχης που δεν το ειχατε πιο πριν. Ερχομενοι σημερα ειναι πολλοι αυτοι που λενε οτι δεν μπηκατε εσεις στην εκκλησια, αλλα μπηκε η εκκλησια στη ζωη σας. Και αυτο ειναι πεδιο εξουσιας. Ασχολειστε με ζητηματα, βοηθατε, τρεχετε, που αφορουν εκκλησιαστικα και κληρικα ζητηματα με αποτελεσμα και αυτο να θεωρειται πεδιο ασκησης εξουσιας.

    Τι εννοειτε δηλαδη οτι βοηθω την εκκλησια;...

    ...Τον κληρο, μοναστηρια, ειπατε θα χτιστουν οι εκκλησιες στα Γρεβενα, μετα βαλατε το χερι σας για τα Μετεωρα, βοηθησατε τα αρχεια του Αγιου Ορους. Με συγχωρειτε που δεν μπορω να θυμηθω τα παντα που σας αφορουν, αλλα ειναι και λιγο δυσκολο...

    ...Εκανα μια επισκεψη μετα το σεισμο στα Γρεβενα και στην Κοζανη, καποιος αυθορμητα μεσα απο το πληθος μου εκανε μια εκκληση. Να βοηθησω να χτιστουν παλι οι εκκλησιες. Και εσεις τι θα κανατε; Θα λεγατε οχι σ' αυτο; Ηταν μια εκκληση αναγκης απο τον κοσμο. Διοτι καπου καθε χωριο εχει την εκκλησια του. Ειναι παραδοση. Δεν υπαρχει χωριο χωρις εκκλησια. Και εκκλησια χωρις χωριο. Επομενως ειχαμε ολοι χρεος να βοηθησουμε και να βοηθησουμε απο δω και περα στο μελλον να αναστηλωθουν αυτες οι εκκλησιες. Καποιες απ' αυτες ηταν βυζαντινα μνημεια, ακομη περισσοτερη προσπαθεια χρειαζεται εδω, και ηταν και μια προκληση να ευαισθητοποιηθουμε ολοι μας για να τις χτισουμε απο την αρχη και το πιστευω αυτο.

    Ειναι ευκολο να μπεις σε μια εκκλησια, ακομη κι οταν αυτη η εκκλησια βρισκεται μεσα στο σπιτι σου, οταν εχεις παραλαβει πρωι πρωι ανοιγοντας τα ματια σου το σωμα σου τυπωμενο και κρεμασμενο στα περιπτερα σα σφαχταρι;

    Θα πω μια κουβεντα. Αισχυθητωσαν και εντραπητωσαν οι ζητουντες την ψυχη μου. Τιποτε αλλο.

    Θα πιαστω ομως εγω απ' αυτο για να σας ρωτησω το εξης. Ηητανε την ψυχη σας νομιζετε, δεν ζητανε αυτο, ζητανε να παραιτηθειτε. Ηητανε να πατε απο κει που 'ρθατε, στην ανωνυμια σας, να ξαναγυρισετε, να παρατησετε τον κυριο Παπανδρεου, να παρατησετε και τη θεση σας, αυτη την πολιτικη, η κατα τα λεγομενα να πατε στην κουζινα σας και να μαγειρευετε. Καποτε η κουζινα ηταν αυτη για την οποια το ιδιο αυτο εντυπο ελεγε οτι εισαστε καλυτερη κατα το βρασιμο του αβγου;

    Το ΠΑΣΟΚ δηλαδη αγωνιστηκε και το γυναικειο κινημα συσσωμο για να φτασουν οι γυναικες να μαγειρευουν και να ειναι στην κουζινα τους. Εγω προσωπικα και μ' αρεσει το μαγειρεμα και φαντασια εχω στο μαγειρεμα, το εκτιμω και το καλο φαλ και το μαγειρεμα, δεν εχω κανενα προβλημα. Αλλα εαν φτασαμε σ' αυτο το σημειο σημερα, το να λεμε οτι η θεση της γυναικας ειναι εκει, στο σπιτι δηλαδη, θα 'πρεπε ολες τις γυναικες ολου του κοσμου να μας κλεισουνε μεσα, να μας κλειδωσουν. Ε, λοιπον, οχι, το εθνος των γυναικων αντιστεκεται, οπως λεει και η φιλη μου Ειρηνη Παπα. Οχι, υπαρχει ολοκληρο εθνος γυναικων.

    "Να παραιτηθω; Οχι"

    Ομως αυτο τον καιρο εξαιτιας μιας γυναικας κινδυνευει ενα κινημα, κινδυνευει ενα κομμα, κινδυνευει αυτη καθεαυτη η κυβερνηση. Τουλαχιστον ετσι ισχυριζονται οι κατεχοντες τα οπλα. Και μαλιστα δεν ειναι μονον τα εντυπα. Ο κ. Γιαννοπουλος επανειλημμενα το εχει πει, αλλοι βουλευτες του κομματος σας, ο κ. Βερυβακης, θυμαμαι εκ του προχειρου δυο η τρεις, οτι δεν πρεπει να ασχοληθειτε με την πολιτικη και κυριως ουτε τωρα ουτε στο μελλον και να το δηλωσετε. Σημερα πρεπει να το δηλωσετε. Οταν βρισκεστε αντιμετωπη με ανομα συμφεροντα, το ειπατε, μια, δυο, τρεις φορες, το εχει πει και ο κ. Παπανδρεου και στη Θεσσαλονικη και αλλου, αυτα τα ανομα συμφεροντα και αυτοι οι εκβιασμοι ειστε στοχος εκβιασμου, εκει θελω να καταληξω. Απλως το λεω πιο ευγενικα για να μην εχω και ποινικες ευθυνες.

    ..................

    Στοχος εκβιασμων. Ο καθενας μπορει να ζηταει ο,τι θελει, σας κατηγορησαν μεχρι οτι εφυγαν κρατικα επισημα εγγραφα της δικης σας ευθυνης μεσα απο αυτο το χωρο, που ειναι και σπιτι και...

    ...Ουδεποτε συνεβη αυτο...

    ...Ουδεποτε συνεβη αυτο. Εσας σας περασε απο το μυαλο ποτε να παραιτηθειτε, τουλαχιστον απο την πολιτικη θεση και να πειτε αμαν πια, απηυδησα, θελω να τα παρατησω, να παψουν να με βριζουνε;

    Καποιες στιγμες μου περασε απο το μυαλο, αλλα οχι για το λογο που θελουν ολοι οι αλλοι να παραιτηθω. Ηταν προσωπικη κουραση, ηταν ενταση, ηταν καμια φορα απογοητευση, οχι ομως για τους λογους ολους αυτους που ακουγεται. Το να παραιτηθω νομιζω οτι εχει καποιο περιεργο στοχο...

    ...Δηλαδη δεν θα κανει καλο στο ΠΑΣΟΚ το να παραιτηθειτε;...

    ...Εσεις πιστευετε οτι ειναι ολο το προβλημα της γης αυτη τη στιγμη, της Ελλαδας αν θελετε, γιατι στην Ελλαδα ζουμε, πιστευετε οτι ειμαι η εθνικη απειλη, πιστευετε οτι αν εγω φυγω απο το προσκηνιο αυτης της χωρας ετσι ολα ως δια μαγειας θα αλλαξουν, οτι θα αλλαξει το πολιτικο σκηνικο; Δεν καταλαβαινω δηλαδη, υπαρχει καποιος λογικος ανθρωπος, γιατι ζουμε στην εποχη του παραλογου, ο οποιος θα πιστεψει οτι αν εγω φυγω απο αυτη τη χωρα η απο αυτη τη θεση θα αλλαξουν τα προβληματα αυτης της χωρασ;

    Με συγχωρειτε, αν ειναι τοσο πολυ μεγαλη η θυσια μου δηλαδη, αν με θεωρησετε εθνικη απειλη και δεινο για τη χωρα και δεινο για τη δημοκρατια, ισως το σκεφτουμε καποια στιγμη. Αν το σκεφτομουν ετσι, αλλα δεν μπορω να το πιστεψω οτι μια γυναικα που ασχολειται με την δουλεια της, με το συζυγο της τον Ανδρεα Παπανδρεου, τετοιο μεγαλο ηγετη, και ειναι πολλες οι ευθυνες το να ζεις με εναν τετοιο ηγετη...

    ...Απο το στομα μου το πηρατε. Ηθελα να 'ξερα πως ειναι να ζεις με τον Ανδρεα Παπανδρεου και ζειτε καμποσα χρονια τωρα. Ηησατε και την αντιπολιτευση, ζησατε και την εποχη των ειδικων δικαστηριων, οπως εσεις ειπατε, τωρα ζειτε και την εποχη των ειδικων πρωτοσελιδων και βρισκεστε λοιπον με ενα ωραριο οπως φανταζομαι ασφυκτικο, με μια δημοσια εικονα εξισου ασφυκτικη, μολις προχθες υπηρχαν δημοσιευματα σε ξενες εφημεριδες με τιτλους και με σκιτσα... Θυμαμαι ενα που ειδα σε μια εγγλεζικη εφημεριδα που εχει τα μαλλια σας με φιδια γυρω γυρω, εχετε προσωποποιηθει πολυ αρνητικα.

    Το ειπα και στην τελευταια μου συνεντευξη, δεν ειμαι εγω το προβλημα. Το προβλημα ειναι ο Ανδρεας Παπανδρεου. Ισως καποιοι κουραστηκαν να εχουν ακομα πρωθυπουργο τον Ανδρεα Παπανδρεου. Στη μεση της διετιας αυτης της κυβερνησης ξαφνικα ανακαλυπτουμε μαγους, αστρολογους, παπαδες, ανακαλυπτουμε φωτογραφιες, το 'χουμε ξαναδει αυτο το εργο απο αλλη μεριδα του Τυπου, στο παρελθον, και το ξαναβλεπουμε, δεν εχουμε καν τη φαντασια να δουμε καποια καινουργια πραγματα...

    ...Νομιζετε δηλαδη πως ειναι ενας ιδιος πολιτικος πολεμος...

    ...Νομιζω οτι ειναι επαναληψη του 1989. Με τον ιδιο στοχο. Τον Ανδρεα Παπανδρεου...

    ...Και με τους ιδιους αντιπαλουσ; Γιατι αυτη τη φορα η διαφορα απο το '89 ειναι εσωκομματικη...

    ...Πιθανον καποιοι ανθρωποι να μου χρεωνουν -οταν ο Ανδρεας Παπανδρεου λεει οτι χρωσταω ισως και την ιδια μου τη ζωη στη Δημητρα- πιθανον λοιπον να μου χρεωνουν οτι υπαρχει σημερα και αυτο να μην τους παει. Τι να κανω, τι να κανω πεστε μου, πρεπει να σταματησω, να φυγω; Δηλαδη θα θελουν να πληξουν εμενα, εγω πιστευω οτι παρεμπιπτοντως ο στοχος ειμαι εγω, ξερουν πολυ καλα ποιος κυβερναει, σας παω πισω στη συνεντευξη της Θεσσαλονικης....

    Σας παω πισω στη συνεντευξη της Θεσσαλονικης, στα μεσα ενημερωσης. Ανδρεας Παπανδρεου, Σεπτεμβρης. Ερωτηση απο δημοσιογραφο: Ποιος κυβερναει; Τι ειπε ο Ανδρεας Παπανδρεου: Εγω κυβερναω αυτον τον τοπο, κυριε. Υπηρχε αυτη η δηλωση του Ανδρεα Παπανδρεου; Και βεβαια υπηρχε. Παραγνωριζετε την κουβεντα του Ανδρεα Παπανδρεου, του Πρωθυπουργου της χωρας αυτης, οτι εγω κυβερνω, και μου λετε σημερα οτι κυβερναει η Δημητρα.

    Πως εγινε η Πατμος

    Θα χρησιμοποιησω την επιχειρηματολογια των πρωτοσελιδων αναγκαστικα. Θυμαμαι πρωτοσελιδα, οι φιεστες της Πατμου, οι βυζαντινες τελετες για την Αυγουστα... Εβιτα, δεν υπαρχει παρατσουκλι διασημης γυναικας της Ιστοριας που να μην το εχετε συγκεντρωσει. Σας κατηγορουν ακομη και σημερα για τη βολτα που βγηκατε και κανατε. Τι τη θελατε αυτη τη βολτα; Τι τη θελατε την Πατμο;

    Εγω τη ζητησα την Πατμο; Τα 1.900 χρονια της Αποκαλυψης περασαν ηδη. Το Πατριαρχειο φτιαχνει καποιες θρησκευτικες εκδηλωσεις. Ηηταει τη βοηθεια της πολιτειας. Απευθυνεται στο γραφειο του Πρωθυπουργου της Ελλαδας. Υπηρχε και μπορει να υπαρξει Ελληνας πολιτης οποιοσδηποτε Ελληνας πολιτης, οποιασδηποτε παραταξης πολιτικης, που να πει οχι στο Οικουμενικο Πατριαρχειο; Οτι, οχι, κυριοι, δεν σας βοηθαει η πολιτεια. Υπαρχει; Εγω δεν το πιστευω.

    Οχι. Μου φαινεται κωμικο. Ετσι οπως το διατυπωνετε αυτο το ερωτημα δεν μπορει να υπαρχει. Γιατι εσεις δωσατε 800 εκατομμυρια;

    Δεν μοιραζω εγω λεφτα. Υπαρχουν υπουργοι, απευθυνθειτε, εχουν δωσει συνεντευξη Τυπου, εγω προσωπικως δεν μοιραζω ουτε μια δραχμη, διοτι δεν τη διαθετω. Η επιστημονικη επιτροπη του Συμποσιου απευθυνθηκε σε μενα ως γραφειο Πρωθυπουργου και ως ατομο που εχει μια ευαισθησια στην Ορθοδοξια. Και την εχω αυτη την ευαισθησια στην Ορθοδοξια. Και δεν ντρεπομαι γιατι την εχω. Γιατι πιστευω στην Ορθοδοξια, πιστευω και ως πολιτικη θεση σημερα, δηλαδη το ρολο που μπορει να παιξει η Ορθοδοξια στα Βαλκανια.

    Συνεχιζουμε λοιπον. Ηρθε η επιστημονικη επιτροπη και το Οικουμενικο Πατριαρχειου δι' αντιπροσωπου να ζητησει τη βοηθεια. Το επραξα και δεν απολογουμαι γιατι το επραξα.

    Το παραπεμψατε στους αρμοδιους υπουργουσ;

    Βεβαιως. Βοηθησα να διοργανωθει μια συσκεψη υπο την προεδρια του Ανδρεα Παπανδρεου με τους καθ' υλην αρμοδιους υπουργους, για να παρθει μια πολιτικη αποφαση.

    Α, ωστε δεν προεδρευσατε σ' αυτην τη συσκεψη; Απ' ο,τι θυμαμαι το 'δα κι αυτο γραμμενο.

    Γινανε τεσσερις συσκεψεις για την Πατμο. Στις τρεις προηδρευε ο Ανδρεας Παπανδρεου. Στην τελευταια ηταν τελειως διαδικαστικα θεματα, θεματα που εγω συμμετεχω ως υπευθυνη του γραφειου του Πρωθυπουργου, στο που θα εμφανιστει ο Πρωθυπουργος, αυτη ειναι κι η δουλεια μου, αυτο κανω. Και στην τελευταια δεν υπηρχε κανενας συντονισμος, μαζευτηκαμε τεσσερις ανθρωποι που ανακεφαλαιωσαμε, να πουμε τις τελευταιες λεπτομερειες, τη γραμμη την ειχε δωσει ο Ανδρεας Παπανδρεου σε ολους μας και πιστευω οτι κανενας υπουργος απο τους αρμοδιους δεν νομιζω οτι θα 'χει την αντιθετη αποψη. Παρακαλω, ρωτηστε τους εναν εναν και ολους μαζι. Βρεθηκαμε λοιπον την τελευταια στιγμη, συμφωνα με τη γραμμη του Πρωθυπουργου και καναμε τον απολογισμο μας, στο που βρισκομαστε. Κι εγω συμμετειχα εκει, συμμετειχα διοτι ως γραφειο του Πρωθυπουργου επρεπε να συζητησουμε τις τελευταιες λεπτομερειες της εμφανισης του.

    Ομως πηγατε στην Πατμο. Ερχεστε απο μια Μαγιορκα, εχει προηγηθει το Αμυνταιο οπου ο δημος της πολης σας ανακηρυξε επιτιμο δημοτη. Ας πουμε οτι πηγατε εκει διοτι δεν μπορουσατε να τ' αποφυγετε. Πατε στην Πατμο, βγαινετε μια βολτα. Στο κοτερο καποιου φιλου, καθησατε λιγη ωρα και γυρισατε πισω. Τι τη θελατε αυτη τη βολτα;

    Γιατι, υπαρχει καποιος νομος που να λεει οτι απαγορευεται να κανει καποιος βολτα; Τρεις μερες ημουν στη Μαγιορκα, μεσολαβησε ενα ταξιδι δυο ωρες με αυτοκινητο, τρεισημισι ωρες με αεροπλανο, μιση ωρα με ελικοπτερο, ξανα παλι με το ελικοπτερο στο αυτοκινητο, στο σκαφος. Καποιοι φιλοι μου βρισκονται μαζεμενοι σ' ενα σκαφος, με καλεσανε να πιουμε εναν καφε και το θεωρησα μια πολυ φυσιολογικη κινηση, εφοσον σπανιως ξαπλωνω τα μεσημερια ο Πρωθυπουργος ειχε ξαπλωσει για να ξεκουραστει μια ωρα και βρεθηκαμε να κανουμε τη βολτα. Τωρα, αν αυτη η εμφανιση ειναι αρχηγικη, τα 150 μετρα βολτα, τι να σας πω; Μπορει να κανω και το μαλλι μου ετσι (κανει μια κινηση να φτιαξει το μαλλι της) κι αυριο να ειναι αρχηγικη η εμφανιση.

    Το "ποθεν εσχες"

    Κι ομως, πηγαινοντας αυτη τη βολτα, περασατε απο ενα σκαφος, σας συνοδεψε ο κ. Κατσιφαρας κι εκει ειναι ενας απο τους φιλους, που φερεται ως δανειστης. Θα γυρισω παλι στο σπιτι και ενα ποθεν εσχες, που λειτουργησε σαν σκανδαλη στην ιστορια των εκατομμυριων. Και μετα ηρθε η "Αυριανη", να λεει οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου δεν ηταν τιποτ' αλλο παρα ενας μιζαδορος, ενας ανθρωπος που ενδιαφεροταν μονο για το χρημα... Ουτε λιγο ουτε πολυ μια εκλυτη κατασταση κι ενας χορος εκατομμυριων, σαν να βγαζετε απο παντου λεφτα. Ας παμε στο ποθεν εσχες.

    Τωρα, εγω δεν ειμαι αρμοδια να μιλησω για το ποθεν εσχες του Πρωθυπουργου. Θελω να σας πω οτι απο το 1989 ειχαμε παμπερς, ειχαμε Κοσκωτα, και τωρα εχουμε Δημητρα, σπιτι, δανειστες. Βγαλτε τα συμπερασματα σας.

    Επιμενετε στο ιδιο εργο.

    Μα ειναι το ιδιο εργο.

    Σας περασε απ' το μυαλο το '89, οτι θα ξαναβλεπατε το ιδιο εργο;

    Για να 'μαι ειλικρινης ενιωθα οτι καποιοι ειναι πολυ θυμωμενοι, που ο Ανδρεας Παπανδρεου ειναι Πρωθυπουργος αυτης της χωρας και θα επιχειρησουν να τον εξοντωσουν πολιτικα, πιθανοτατα και βιολογικα διαμεσου των προβληματων αυτων. Αλλα δεν μπορουσα να φανταστω οτι θα υπαρχει ελλειψη φαντασιας. Οτι θα ξαναβλεπαμε το '89.

    Εσεις ειστε θυμωμενη; Ακουστηκατε θυμωμενη αποψε. Αυτος ο θυμος πως να τον περιμενουμε να μας βγει; Θα σας δουμε θυμωμενη με πραξεισ; Τι επιφυλασσετε για ολους αυτουσ;

    Οχι, ειμαι ψυχραιμη. Αγανακτηση εσωτερικη μπορει να την εχω ως ανθρωπος που εχει διασυρθει οσο κανενας Ελληνας πολιτης σ' αυτη τη χωρα. Το παραπονο που εχω δεν θελω να το μοιραστω με κανεναν. Ειναι δικο μου παραπονο. Κι εχω πολλα παραπονα.

    Εχετε παραπονα για τον τροπο που σας αντιμετωπιζουν ως γυναικα;

    Αναφερω τη λεξη ανθρωπινα δικαιωματα.

    Ο εσωστρεφης Ανδρεας

    Θα αισθανοσασταν δικαιωμενη αν ο εκδοτης της "Αυριανης" η οποιουδηποτε αλλου εντυπου κατεληγε στη φυλακη; Ειναι αυτο που προσδοκατε;

    Δεν ειμαι ρεβανσιστικος τυπος. Οχι. Και το 'χουμε αποδειξει. Κακο δεν καναμε σε κανεναν. Ουτε εγω ουτε ο Ανδρεας Παπανδρεου, πολυ περισσοτερο, σαν πολιτικος. Και ριψοκινδυνεψε πολλες φορες πανω σ' αυτο. Και ξερετε που θ' αναφερθω; Για το βρωμικο '89 δεν πληρωσε κανεις. Ουτ' ενας. Ποιοι το στησανε; Ποσοι χρησιμοποιηθηκανε; Ποιος χορος δισεκατομμυριων, ποια κεντρα εξουσιων ηταν αυτα τα οποια στησαν' το βρωμικο '89;

    Λοιπον, θα γυρισω πισω. Ηρθε η ωρα της δικαιοσυνης. 47%. Ο λαος μιλησε. Ανδρεας Παπανδρεου στην εξουσια. ΠΑΣΟΚ στην εξουσια. Τι εκανε ο Ανδρεας Παπανδρεου; Ειχε πολιτικο κοστος και τοτε. Ειχε πολιτικο κοστος. Γυρισε σελιδα. Πιστευει οτι ποτε η Ελλαδα δεν μπορει να διαμορφωνεται σε ενα ειδος ειδικων δικαστηριων σε ολο του το μεγαλειο.

    Ξερετε ποσοι ρωτανε πως να αισθανεται αυτος ο ανθρωπος οταν τα βλεπει αυτα; Ειναι κι ενα ειδος ψυχολογικου εκβιασμου προς τον Ανδρεα Παπανδρεου; Πως αντιδρα το πρωι οταν τα βλεπει αυτα;

    Ειναι πολλων ειδων εκβιασμοι προς τον Ανδρεα Παπανδρεου. Ειναι ψυχολογικου, πολιτικου εκβιασμου και κυριως ειναι συνδυασμος και των δυο.

    Τον εχετε δει ποτε να στενοχωριεται με ολα αυτα;

    Ειναι πολυ εσωστρεφης και τα κραταει ολα μεσα του. Και πολυ αξιοπρεπως ουτως ωστε δεν τον εχω ακουσει ποτε να παραπονιεται. Ομως θα σας πω μια κουβεντα που μου ειπε και με ξαφνιασε: "Καποια στιγμη θυμησου με. Αυτη η ιστορια δεν ξερεις σε ποσο καλο θα σου βγει". Και του 'πα εσυ το λες αυτο, αυτη τη στιγμη που ο λαος ειναι αναστατος, διασυρομαι. Γυριζει και μου λεει: "Εχω πολιτικο αισθητηριο. Παρακαλω ακουσε το. Δεν θελω να στενοχωρηθεις. Αυτη η ιστορια, αυτου του ειδους ο πολεμος εσενα θα σε βγαλει νικητρια". Αυτη η κουβεντα του Α. Παπανδρεου εχει χαραχτει στη μνημη μου. Δεν προκειται να την ξεχασω ποτε.

    "Δεν ξερω αν θα πολιτευθω"

    24 Ιουλιου ρωτω τον Α. Παπανδρεου αν θα σας στηριζε σε περιπτωση που αποφασιζατε να πολιτευθειτε. Εγω ρωτησα τον κ. Παπανδρεου και δεν μου απαντησε. Και ρωτησα και στο τελος και μου απαντησε. Ηταν υποθετικη ερωτηση. Ας την κανουμε συγκεκριμενη. Για να λεει το πολιτικο αισθητηριο του οτι εσεις θα βγειτε νικητρια, εγω μυριζομαι εκλογικη η αν θελετε πολιτικη θεση. Επομενως, λοιπον, θα πολιτευθειτε κ. Παπανδρεου;

    Εσεις την ανοιξατε την ερωτηση και παρακαλω εσεις να την κλεισετε. Δεν θα μπω στη λογικη της εκλογολογιας. Και ξερετε γιατι δεν θα μπω; Γιατι δυο χρονια απομενουν και οσοι ευελπιστουν οτι αυριο η σε εξι μηνες, προσδοκουν η επιδιωκουν οτι οι εκλογες θα γινουν πολυ νωριτερα -βεβαια, Θεος δεν ειμαι και δεν ξερω τι ξημερωνει αυριο- αλλα αυτη τη στιγμη δεν υπαρχει ουτε τετοια προοπτικη, ουτε διαφαινεται κατι τετοιο στον οριζοντα. Το ΠΑΣΟΚ εχει 2 χρονια ασκηση εξουσιας μπροστα του. Και δυο χρονια ειναι ενας παρα πολυ μεγαλος χρονος. Δεν θελω ουτε να εκβιαζομαι απο κανεναν ουτε να κανω τη δηλωση του νομου 105, ουτε να μου βαζουν το πιστολι στον κροταφο, οτι θα βγω και θα πω οτι τωρα θα πολιτευθω η δεν θα πολιτευθω. Παρ' ολο που το επιδιωκω.

    Επιτρεψτε μου να περιμενω τα δυο αυτα χρονια για ν' αποφασισω. Δεν θελω ν' αποφασισω καθολου κατω απο την πιεση χρονου. Αυτη τη στιγμη δεν το γνωριζω και δεν το ξερω. Και δεν σας λεω ψεματα. Εγω δεν εχω κατι να σας κρυψω, δεν το ξερω. Επιτρεψτε μου ν' αποφασισω οταν θα ερθει η ωρα. Δυο χρονια μπροστα μας για εκλογες. Γιατι πρεπει τωρα, γιατι μ' εκβιαζετε, σε ποιον Ελληνα πολιτη το εχετε κανει αυτο; Σε ποιον Ελληνα πολιτη εχει τεθει αυτο το ερωτημα. Νιωθω μονιμως οτι εχω ενα πιστολι στον κροταφο. Μου λενε τωρα πες μου τι θα κανεις αυριο. Πριν δεκαπεντε χρονια εαν μου λεγανε οτι θα γνωρισω τον Πρωθυπουργο της χωρας κι οτι θα τον παντρευτω, νομιζω οτι θα τους αποκαλουσα το λιγοτερο τρελους.

    Δεν μπορω να ξερω ουτε τι θα γινει αυριο ουτε τι θα γινει μεθαυριο ουτε σε δυο χρονια. Αφηστε με να παρακολουθησω τις εξελιξεις και να ειστε σιγουρη οτι οταν ερθει η ωρα, και μιλαμε για την ωρα των εκλογων και δυο χρονια ειναι παρα πολυς χρονος, αφηστε αυτη την κυβερνηση, αφηστε τον Α. Παπανδρεου, αφηστε κι εμενα στην ησυχια μου, για ν' αποφασισει οταν θα 'ρθει το πληρωμα του χρονου ο καθενας τι θα κανει.

    Δεν νομιζω οτι προκειται να προσδοκατε να μεινετε ησυχη. Δεν προκειται να σας αφησει κανενας ησυχη.

    Γιατι να μπω στη λογικη του πολιτικου η του ψυχολογικου εκβιασμου, οτι πρεπει να παρω την αποφαση αυτη τη στιγμη.

    Και κατω απο αυτες τις συνθηκες.

    Για ονομα του Θεου και της Παναγιας. Πιστευω οτι ειναι απανθρωπο. Ειναι απανθρωπο. Και δεν το γνωριζω. Ειλικρινα δεν γνωριζω. Δυο χρονια ειναι παρα πολυς χρονος. Γιατι εκλογολογουμε απο τωρα; Εχει ξεκινησει αυτο το θεμα εξι μηνες και μην μου πειτε οτι το εστησα εγω. Εσεις, ο Τυπος, το εχετε δειξει το θεμα...

    Οχι μονο. Απο στελεχη του ιδιου σας του κομματος, απο πολιτικους της δευτερης και τριτης κατηγοριας, δεν τις βαζω εγω τις κατηγοριες...

    Ειναι δυνατον με μια υποθετικη ερωτηση ...

    Μια υποθετικη ερωτηση για τους δημοσιογραφους ειναι πασιγνωστο οτι γινεται οταν προσπαθουν να εξασφαλισουν μια απαντηση που ξερουν οτι ευθεως δεν προκειται να την παρουν ποτε. Ηειτε πολυτελωσ;

    Οχι, δεν ζω πολυτελως. Υπαρχει σαφως ενας περιορισμος πολλων επιθυμιων... Ηω ομως ποιοτικα. Ηω καλα κοντα σε εναν μεγαλο ηγετη, ευγνωμονω την ωρα και τη στιγμη που ηρθε στη ζωη μου κι ας περνω ο,τι περνω.

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Wednesday, 8 November 1995 - 00:40:20