Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Nov. 15)

From: Georgios Vetoulis <vetoulis@pppl.gov>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Αθανασοπουλος: Το μυστικο για το καλαμποκι δεν θα το παρω στον ταφο μου

  • [2] Ξεπαγωσε η συνδεση Ευρωβουλης-Τουρκιας

  • [3] Παπακωνσταντινου: Χασαμε ευκαιριες με τα Σκοπια

  • [4] "Χρειαζεται ισχυρο κεντρο αποφασεων"

  • [5] Πεπονης ανακαλει στην ταξη Κακλαμανη!

  • [6] Αρσενης: Λαθος στον οικονομικο σχεδιασμο

  • [7] Θα φαμε ξυλο...

  • [8] Χρυσα κουταλια κι αλλα

  • [9] Νεα ηθη

  • [10] Φτανει μονο να μη γραφει...

  • [11] Η "αμνησια" και ο "μοχλος" του κ. Κακλαμανη

  • [12] ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ

  • [13] Η σιωπη των στοχαστων αποτελει ισως το ασφαλεστερο κριτηριο, μιας προιουσας διεργασιας παρακμης

  • [14] ΚΑΤΑ ΤΗΣ "Ε" στελεχη του ΣοΕ, επειδη δημοσιοποιησε το πορισμα των ελεγκτων του υπ. Εμποριου

  • [15] ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ επισημανθηκαν απο το 1ο πακετο Ντελορ - Η χαμηλη απορροφητικοτητα συνεχιζει και το 1994-'95

  • [16] Καθαρες προμηθειες υποσχεται ο Βενιζελος

  • [17] Αποχη απο το συσσιτιο σε Πατρα, Χαλκιδα, Αλικαρνασσο

  • [18] Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΛΑΦΑ

  • [19] Ποττακης: Ειμαστε υποχρεωμενοι να περιμενουμε

  • [20] "Δεν ειμαστε μεταλλαγμενα ανθρωποειδη"

  • [21] "ΕΧΟΥΝ δικιοι οι κρατουμενοι", λενε οι αιχμαλωτοι φυλακες 3 εκ. χαπακια και 3.500 λιτρα πετρελαιου στα χερια των εξεγερμενων

  • [22] Απο τον Α. Κανελλοπουωλο στον Γ. Κουβελακη , Κορυδαλλος, ο ...υπουργοφαγος

  • [23] Αλεξιου: "Η φωνη της Ελλαδας"

  • [24] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

  • [25] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Σθβξεψτ: Ελευθεροτυπια - Ειδησεις (Νοω. 15)


    [1] Αθανασοπουλος: Το μυστικο για το καλαμποκι δεν θα το παρω στον ταφο μου

    Του ΠΑΝΤ. ΗΑΓΟΡΙΑΝΙΤΗ

    ΑΠΟ τον αποστασιοποιημενο τον τελευταιο καιρο Νικο Αθανασοπουλο αναμενουν, καλα πληροφορημενες πηγες, να γινει η εκπληξη στη συνεδριαση της κοινοβουλευτικης ομαδας τη Δευτερα.

    Κι αυτο γιατι τα "πρωτα" ονοματα της εσωκομματικης αντιπολιτευσης των εκσυγχρονιστων και των κεντρωων βρισκονται αρκετα χαμηλα στο σχετικο καταλογο που αριθμει συνολικα 82 βουλευτες. Τοσο χαμηλα μαλιστα, που στην επικειμενη συνεδριαση ειναι απιθανο να προλαβουν να μιλησουν και μαλλον θα χρειαστει και τριτη (πολυ πιθανο αλλωστε) συνεδριαση.

    Ο Νικος Αθανασοπουλος τον περασμενο Σεπτεμβριο εστειλε μια οξυτατη προσωπικη επιστολη στον πρωθυπουργο Ανδρεα Παπανδρεου με την οποια ασκουσε δριμυτατη κριτικη με βαρεις σε αρκετα σημεια χαρακτηρισμους στο περιβαλλον του.

    Απο τοτε, κι ενω δεν εγινε ποτε γνωστο αν ελαβε καποια απαντηση, σε πολλες κατ' ιδιαν συζητησεις με συναδελφους του δεν κρυβει τη δυσαρεσκεια του για τη συμπεριφορα του πρωθυπουργου απεναντι του. Εχει πει μαλιστα χαρακτηριστικα: "Εγω το μυστικο για το καλαμποκι δεν θα το παρω στον ταφο μαζι μου". Και δεν ειναι μονο αυτο. Στο στοχαστρο του βρισκεται επισης το υπουργειο Οικονομικων με αφορμη την τοποθετηση ως προεδρου της Κτηματικης Εταιρειας του Δημοσιου του, αντιπροεδρου στο Ειδικο Δικαστηριο που τον καταδικασε, Νικολαου Σακελλαροπουλου.

    Τελευταια, μαλιστα, ο Νικος Αθανασοπουλος, που φερεται και ως ενας εκ των πιθανων υποστηρικτων του Δημητρη Τσοβολα, δεν κρυβει την απογοητευση του για τα τεκταινομενα στο ΠΑΣΟΚ και δεν ηταν λιγοι αυτοι που ελεγαν χθες οτι μαλλον ηρθε η ωρα να πει τα πραγματα εξω απο τα δοντια και με το ονομα τους.

    12ος ο ομιλητης Ετσι λοιπον, ο 12ος στη σειρα του καταλογου αναμενεται να κλεψει την παρασταση, τουλαχιστον της συγκεκριμενης συνεδριασης, καθως δεν αναμενεται στην περιπου 2,4 ωρων συνεδριαση να μιλησουν περισσοτεροι απο 20 με 25 βουλευτες. Μεσα σε αυτους υπαρχουν τα ονοματα τεσσαρων υπουργων (Γ. Αδαμοπουλος, Κ. Τριαριδης, Μ. Σκουλακης και Κ. Σφυριου), ενω συνολικα οι εγγεγραμμενοι υπουργοι και υφυπουργοι ανερχονται στους 13.

    Με ενδιαφερον επισης αναμενονται οι τοποθετησεις του 1ου στον καταλογο Β. Κεδικογλου, του πρωην υφυπουργου Κοινωνικων Ασφαλισεων Φ. Ιωαννιδη (8ος), του προσκειμενου στον Κ. Σημιτη βουλευτη Θ. Κολιοπανου (16ος) και του κεντρωου πρωην υπουργου και αντιτιθεμενου στη συμφωνια με τα Σκοπια Στ. Παπαθεμελη (17ος).

    33η η Βασω Στην τριτη, αν τελικα γινει, συνεδριαση της Κ.Ο. θα μπορεσουν να μιλησουν οι Βασω Παπανδρεου (33η), Κωστας Σημιτης (34ος), Π. Κρητικος (37ος). Και πιθανοτατα δεν θα καταφερουν να μιλησουν εκτος κι αν ορισθει και τεταρτη συνεχης συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας οι Α. Δροσογιαννης (52ος), Χρ. Κηπουρος (53ος) και Λ. Βερυβακης (63ος).

    Επειδη βεβαιως τιποτε δεν μπορει να ειναι σιγουρο ποτε κανεις δεν μπορει να αποκλεισει και ξεσπασματα σαν κι αυτο του Σηφη Μιχελογιαννη που την προηγουμενη Δευτερα ρωτησε τον πρωθυπουργο αν τον γνωριζει.

    [2] Ξεπαγωσε η συνδεση Ευρωβουλης-Τουρκιας

    ΠΡΟΚΡΙΜΑ και για την Τελωνειακη Ενωση. Στροφη της προεδρου της Σοσιαλιστικης Ομαδας

    ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

    Προκριμα για την εγκριση της Τελωνειακης Συνδεσης με την Τουρκια αποτελει η αποφαση του Κοινοβουλιου της Ευρωπαικης Ενωσης να αναζωογονηθει η συνεργασια του με το τουρκικο κοινοβουλιο.

    Ηδη ο προεδρος της Ευρωβουλης δηλωσε οτι το Σωμα θα συζητησει τη συνδεση το Δεκεμβριο. Η δηλωση εγινε χωρις επισημη εξουσιοδοτηση των Πολιτικων Ομαδων.

    Το Ευρωπαικο Κοινοβουλιο πηρε την αποφαση να ξεπαγωσει τις εργασιες της μικτης κοινοβουλευτικης Επιτροπης Ε.Ε. Τουρκιας θεωρωντας οτι ειναι ικανοποιημενο απο τη βελτιωση των ανθρωπινων δικαιωματων στη χωρα. Οι εργασιες ειχαν παγωσει το 1994 για τις παραβιασεις των ανθρωπινων δικαιωματων και τις διωξεις των Κουρδων διαφωνουντων. Η αποφαση εληφθη με ψηφους 353 υπερ και 47 κατα και με το σκεπτικο οτι υπαρχει "αναγκη διαλογου με τη χωρα". Αποτελει κρισιμη αλλαγη και χαλαρωση της εως τωρα στασης του Ευρωπαικου Κοιβουλιου, ενω φανηκε αλλαγη και στη σταση και της Σοσιαλιστικης Ομαδας.

    Στροφη της Γκριν Πολλες απο τις σοσιαλιστικες αντιπροσωπειες εχουν επιμεινει να λαβει σαφη θεση δια ψηφοφοριας το Σωμα, για το εαν θα αναβληθει η συζητηση για την Τελωνειακη Ενωση, η θα γινει το Δεκεμβριο. Επικαλουμενη διαφορα διαδικαστικα τερτιπια, η Βρετανιδα προεδρος της Σοσιαλιστικης Ομαδας Πολιν Γκριν ανακοινωσε στους συντροφους της οτι ειναι "σαφης η γενικη επιθυμια της Ομαδας υπερ της αναβολης της συζητησης για την Τελωνειακη Ενωση" και δεν προχωρησε σε ψηφοφορια. Η Γκριν ειπε οτι "η Σοσιαλιστικη Ομαδα θα ανακοινωσει τη σταση της στις αρχες Δεκεμβριου".

    Ψηφοφορια χωρις συζητηση Κανονικα επρεπε να γινει χθες συζητηση στο Σωμα και να ακολουθησει ψηφοφορια. Ωστοσο οι αρχηγοι των Πολιτικων Ομαδων προχωρησαν σε "πολιτικη συμφωνια" οπως χαρακτηριστικα ελεχθη, να πραγματοποιηθει η ψηφοφορια χωρις συζητηση. Το γεγονος οτι και η Γκριν δεχτηκε να μη γινει ψηφοφορια προδιαθετει για το ενδεχομενο να αλλαξει σταση η Σοσιαλιστικη Ομαδα. Οπως μεταδιδει το Αθηναικο Πρακτορειο, η αμφιλεγομενη σταση της Γκριν αποδιδεται ακομα στο οτι προσωπικως ο αρχηγος των Εργατικων Τονι Μπλερ εχει αναλαβει την προωθηση της Τουρκιας στην Ευρωπη και υποσχεθηκε στην Γκριν το χαρτοφυλακιο του υπουργειου Ευρωπαικων Υποθεσεων σε μια μελλοντικη Εργατικη κυβερνηση.

    Η Γκριν απεδωσε το κλιμα σε πιεσεις των Τουρκων και των Αμερικανων. Υπερ της Τελωνειακης Συμφωνιας τασσονται ο προεδρος του Ευρωπαικου Σοσιαλιστικου Κομματος Ρουντολφ Σαρπινγκ, ο προεδρος της Ευρωβουλης, Κλαους Χαανς, που δηλωσε οτι ειναι πολυ θετικα τα βηματα που η Τουρκια εχει κανει πολλα θετικα βηματα και οι κυβερνησεις Κολ, Σιρακ και Γκονζαλες.

    Ο προεδρευων της Ενωσης Ισπανος πρωυπουργος δηλωσε οτι "...θα αποτελουσε μεγαλη βοηθεια εαν το Ευρωκοινοβουλιο ενεκρινε τη Συμφωνια Τελωνειακης Ενωσης".

    Οι αλλες ομαδες Η Ομαδα του Ευρωπαικου Λαικου Κομματος (στην οποια ανηκει η Ν.Δ.) αποφασισε, δια ψηφοφοριας, να εγγραφει στην ημερησια διαταξη της Ολομελειας του Δεκεμβριου, η συζητηση της Συνδεσης. Δεν ειναι γνωστη η θεση της ομαδας ως προς την ουσια του θεματος. Η Ομαδα των Φιλελευθερων ταχθηκε επισης υπερ του να διεξαχθει η συζητηση και ψηφοφορια το Δεκεμβριο. Αναμενεται η ανακοινωση της Ομαδας "Ενωση για την Ευρωπη" που ανηκουν οι ευρωβουλευτες της ΠΟΛ.ΑΝ. Παντως συμφωνα με τον κανονισμο 26 ευρωβουλευτες μπορουν να ζητησουν το Δεκεμβριο την αναβολη της συζητησης, αλλα η Ελλαδα οπως ειναι γνωστο εχει 24 βουλευτες.

    (Ασοσιειτεντ, ΑΠΕ)

    [3] Παπακωνσταντινου: Χασαμε ευκαιριες με τα Σκοπια

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ελληνοελληνικος πολεμος και βιβλιομαχιες... Μια νυχτα, μια παρουσιαση βιβλιων στο εμποροβιομηχανικο επιμελητηριο Θεσσαλονικης του πρωην υπουργου Εξωτερικων Μιχαλη Παπακωνσταντινου, πολλες αληθειες για τα εθνικα θεματα απο εναν πρωην. Σε τουτη τη χωρα οι... δεσμευμενοι κομματικα δεν μπορουν να πουν αληθειες. Τις ειπε ο ανεξαρτητος πρωην υπουργος μαζωμενες. Το εμπαργκο ηταν τεραστιο λαθος. Δεν προσφερε τιποτα πολιτικα και αν θυμηθουμε οτι ελληνικα βυτιοφορα φορτωναν καυσιμα σε τουρκικα, στο Πετριτσι της Βουλγαριας και στη συνεχεια πηγαιναν στα Σκοπια, καταλαβαινει ο καθενας ποσο ωφελησε το εμπαργκο. Ο κ. Παπακωνσταντινου, δυστυχως και γι' αυτον, θυμηθηκε τις ευκαιριες που χαθηκαν στο Μακεδονικο, οταν η ελληνικη κυβερνηση το 1991 μπορουσε να τα βαπτισει "Σλαβομακεδονια", οπως και αργοτερα θα μπορουσε να κλεισει το θεμα. Τι θα μπορουσε να... βαπτιστει, τι οχι, ολα παιζονται. Αληθειες αφορητες και αγνωστες για το κοινο που τον παρακολουθουσε, ειπε ο πρωην υπουργος... !

    Για τις ευκαιριες που χαθηκαν, για

    εκεινο το ακατανοητο συνθημα "Η Μακεδονια ειναι Ελληνικη" που οι ξενοι νομιζαν οτι ηταν εθνικιστικο συνθημα κατακτησης αλλου λαου (αυτου που ηξεραν ως μακεδονικου για δεκαετιες). "Δεν μπορουμε ν' αφηνουμε την εκκλησια να φτιαχνει εξωτερικη πολιτικη με ακροτητες", υπερτονισε ο πρωην υπουργος. Δεν ειχε αδικο, αλλα... Ηταν και πρωην υπουργος και πρωην βουλευτης κομματος. Ανεξαρτητος δηλαδη...

    Γ.ΚΑΜ.

    [4] "Χρειαζεται ισχυρο κεντρο αποφασεων"

    Ο ΣΗΜΙΤΗΣ προτεινει να δημιουργηθει με ευθυνη του Πρωθυπουργου, γιατι ΠΑΣΟΚ και κυβερνηση ασχολουνται με δευτερευοντα προβληματα Με το δικο του "κομψο" τροπο ο Κωστας Σημιτης αποδοκιμασε χθες τις δραστηριοτητες της συζυγου του Πρωθυπουργου και ταυτοχρονα επανελαβε οτι απαιτειται η συγκροτηση ενος ισχυρου κεντρου αποφασεων, αφηνοντας να εννοηθει οτι η σημερινη λειτουργια της κυβερνησης και του ΠΑΣΟΚ δεν μπορει να εξασφαλισει την επιτευξη του στοχου "ισχυρη Ελλαδα, ισχυρη κοινωνια".

    Ο κ. Σημιτης ρωτηθηκε αν το κλιμα που εχει διαμορφωθει τελευταια με τις συνεχως προβαλλομενες φιλοδοξιες και επιθυμιες της συζυγου του Πρωθυπουργου, βοηθαει την κυβερνηση να κινηθει προς την επιτευξη των στοχων της και εδωσε την ακολουθη απαντηση:

    "Τα μηνυματα και οι συμβολισμοι που εκπεμπονται δειχνουν οτι η κυβερνηση και το κομμα ασχολουνται με δευτερευοντα προβληματα. Με προβληματα που δεν θα επρεπε να μας απασχολουν και τα οποια δημιουργουν στην κοινη γνωμη την εντυπωση οτι δεν ενδιαφερομαστε για τα σημαντικα, αλλα για τα ασημαντα".

    Τα υπερ και τα κατα

    Ο κ. Σημιτης αναγνωρισε οτι η σημερινη κυβερνηση εχει κανει καποια "σημαντικα βηματα" και ανεφερε ως τετοια την καθιερωση του δευτερου βαθμου Αυτοδιοικησης, τη μειωση του πληθωρισμου και των ελλειμματων, την ενδιαμεση συμφωνια με τα Σκοπια, την οποια χαρακτηρισε "επιτυχια".

    Προσθεσε, ομως, οτι δεν εχουν αντιμετωπιστει επαρκως αλλα προβληματα, οπως ειναι η κοινωνικη πολιτικη και η κατασταση στη δημοσια διοικηση. Χαρακτηρισε "σημαντικοτατο βημα" την ψηφιση του νομου 2190 για τις προσληψεις, προσθεσε παντως οτι δεν ακολουθησαν αλλα που θα οδηγουσαν στη ριζικη αναμορφωση της διοικησης.

    Ενα κεντρο αποφασεων

    Για να αντιμετωπιστουν αυτα τα προβληματα και κυριως για "να διαμορφωθει μια πειστικη και συνολικη αντιληψη για το τι μπορουμε να επιδιωξουμε", ο πρωην υπουργος προτεινε τη δημιουργια "ενος δυνατου κεντρου αποφασεων", επειδη η σημερινη λειτουργια κυβερνησης και κομματος δεν ειναι αποτελεσματικη. "Ειναι -ειπε- η αδυναμια ενος σχηματος το οποιο δεν θετει προτεραιοτητες. Αλλα ταυτοχρονως επιδιωκει πολλα, με αποτελεσμα να χανει τους κεντρικους στοχους".

    Και εξηγησε οτι ο Πρωθυπουργος εχει την ευθυνη για τη συγκροτηση αυτου του "κεντρου αποφασεων" και σ' αυτον επερριψε εμμεσως την ευθυνη για τον τροπο που λειτουργουν σημερα το υπουργικο συμβουλιο, η κυβερνητικη επιτροπη και τα συλλογικα οργανα του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Σημιτης παρουσιασε χθες το νεο βιβλιο του "Για μια κοινωνια ισχυρη, για μια ισχυρη Ελλαδα" (εκδοσεις "Πλεθρον"). Και περιεγραψε ως εξης το προβλημα που αντιμετωπιζει σημερα η σοσιαλιστικη Αριστερα:

    "Η εξισωση, κοινωνικη δικαιοσυνη ισον οικονομικη προοδος, αποτελεσε επι δεκαετιες το ισχυροτερο επιχειρημα της σοσιαλιστικης Αριστερας και της επετρεψε να ταυτισει πειστικα τη δικη της πολιτικη και κοινωνικη προοπτικη με την προοπτικη και το συμφερον στρωματων που δεν ασπαζονται τις θεσεις της και να διευρυνει κατα πολυ την εκλογικη της απηχηση. Το τελος αυτης της εξισωσης αφησε τον προοδευτικο ""χωρο'' χωρις σαφες και διακριτο κοινωνικο και ιδεολογικο ""στιγμα''.

    Στο τελευταιο τεταρτο του εικοστου αιωνα η οικονομικη- κοινωνικη πολιτικη των αριστερων κομματων δεν πειθει ουτε τα στερημενα οικονομικα και μορφωτικα στρωματα, φυσικους αποδεκτες του αριστερου πολιτικου λογου, ουτε ομως και τις υπολοιπες κοινωνικες ομαδες.

    Η βαθια κριση χρηματοδοτησης και αποτελεσματικοτητας του κοινωνικου κρατους, κρατος για το οποιο η Αριστερα υπηρξε επι πολυ περηφανη, ειναι η σημαντικοτερη εκδηλωση οτι οι παραδοσιακες οικονομικες και κοινωνικες επιλογες της ειναι πια ανεπαρκεις.

    Η απουσια μιας αποτελεσματικης κοινωνικης πολιτικης, ευκρινως διακριτης απο εκεινη των συντηρητικων δυναμεων, δημιουργει την αισθηση του πολιτικου και ιδεολογικου κενου. Η Αριστερα χανει ετσι οχι μονο την ιστορικη ταυτοτητα και την ""αρετη'' της, αυτο που κοινωνικα και ηθικα δικαιωνε τον πολιτικο της ρολο, αλλα και την εκλογικη αποτελεσματικοτητα της".

    Παγιδευμενη κοινωνια

    Και περιγραφοντας τη σημερινη κατασταση ειπε:

    "Η σημερινη ελληνικη κοινωνια αισθανεται παγιδευμενη. Οι πολιτες, οι νεοι ασφυκτιουν. Αισθανονται οτι εχουν προσοντα και ικανοτητες. Αισθανονται οτι μπορουν να αναλαβουν ευθυνες, πρωτοβουλιες, να δημιουργησουν. Διαπιστωνουν ομως οτι δεν εχουν τη δυνατοτητα. Οι πολιτικες πρακτικες εχουν δημιουργησει κανονες, εχουν ενισχυσει συντεχνιες, εχουν κατοχυρωσει προνομια με τετοιο τροπο ωστε το συστημα που ζουμε ειναι κλειστο, με παγιοποιημενους κανονες λειτουργιας, χωρις κινητικοτητα. Αντι για καταιγισμο ευκαιριων, η κριτικη και ελευθερη προσπαθεια συναντα καταιγισμο δεσμευσεων. Συνεπεια ειναι η σταση αποστασιοποιησης και εγωκεντρισμου".

    Και προτεινε τα εξης:

    "Ενα συγχρονο σοσιαλιστικο κομμα πρεπει και να απαντησει τοσο στα πιεστικα αιτηματα ανανεωσης των δομων και λειτουργιων μιας κοινωνιας οσο και να ανταποκριθει στο παντα επικαιρο αιτημα της κοινωνικης προστασιας των οσων εχουν αναγκη. Το ΠΑΣΟΚ καλειται να επιτυχει σημερα μια δυσκολη αλλα αναγκαια συνθεση: να συγκερασει το αιτημα του εκσυγχρονισμου με το αιτημα της κοινωνικης δικαιοσυνης, την οικονομικη αναπτυξη με την αναπτυξη ενος αποτελεσματικου κοινωνικου ιστου ασφαλειας. Καλειται να προχωρησει προς τον κοινωνικο εκσυγχρονισμο. Οφειλει γι' αυτο να συγκρουστει με οψεις της δικης του πολιτικης παραδοσης και κουλτουρας, τις πελατειακες συμπεριφορες, το φοβο του πολιτικου κοστους, τη μικροκομματικη χρηση των θεσμων, την αδυναμια αναληψης σημαντικων θεσμκων μεταρρυθμισεων".

    [5] Πεπονης ανακαλει στην ταξη Κακλαμανη!

    ΝΕΟ ΛΟΓΥΔΡΙΟ για το ρολο των ΜΜΕ και φραστικο επεισοδιο, οταν ο υπουργος Βιομηχανιας του ειπε: "Επιτελους, ασχοληθειτε και με τη συνεδριαση κ. προεδρε"

    Των ΠΑΝΤ. ΗΑΓΟΡΙΑΝΙΤΗ ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ

    "Επιτελους, ασχοληθειτε και με τη συνεδριαση κ. προεδρε". Με αυτη τη φραση ο υπουργος Βιομηχανιας Α. Πεπονης ζητησε απο τον Απ. Κακλαμανη αφενος να επιβαλει την ταξη στην αιθουσα της ολομελειας και αφετερου τον επεκρινε εμμεσως για το λογυδριο που ειχε προηγουμενως εκφωνησει, επιτιθεμενος γι' αλλη μια φορα με το γνωστο μενος που εχει τελευταια υιοθετησει κατα των ΜΜΕ.

    Και το επραξε "κλεβοντας" χρονο απο τον ηδη περιορισμενο (ο ιδιος ο προεδρος της Βουλης τον χαρακτηρισε ετσι), αφου στη χθεσινη ημερησια διαταξη υπηρχαν δυο νομοσχεδια.

    Η φραση αυτη του κ. Πεπονη, που προφανως αναφεροταν και στο γεγονος οτι ο προεδρος της Βουλης εκανε απο την εδρα, δικην δασκαλου, παρατηρησεις σε διαφορους βουλευτες να μη συνομιλουν μεταξυ τους, ηταν αρκετη για να προκαλεσει την εκρηξη του κ. Κακλαμανη. Ξεπερνωντας τον αρχικο αιφνιδιασμο του, καθως εκεινη την ωρα συνομιλουσε με καποιον διπλα του, προσπαθησε να επιτεθει φωνασκωντας κατα του κ. Πεπονη και χτυπωντας το χερι του στο εδρανο.

    Και βεβαια ο υπουργος Βιομηχανιας δεν πτοηθηκε. Τον επανεφερε στην ταξη, λεγοντας του οτι δεν του επιτρεπει αφενος να του απευθυνει το λογο κατ' αυτον τον τροπο και αφετερου να χειρονομει. "Μην προσπαθειτε να με φοβισετε με τις φωνες και τις χειρονομιες σας", ηταν η χαρακτηριστικη φραση του υπουργου, που προκαλεσε την μηνιν Κακλαμανη, που αυτη τη φορα του φωναζε "συνεχιστε κ. υπουργε", αποφευγοντας να του απαντησει επι της ουσιας και να αντιπαρατεθει μαζι του.

    Λιγο νωριτερα, ο κ. Κακλαμανης δραττομενος εκ των συγχαρητηριων που του απενειμε ο βουλευτης της Ν.Δ. Αν. Κρικελλης για τις τελευταιες τοποθετησεις του - διευκρινιζοντας παντως οτι "δεν ειναι υπερ του προεδρου της Βουλης, αλλα υπερ του κοινοβουλευτισμου" - ο κ. Κακλαμανης ειχε επιτεθει και παλι κατα των ΜΜΕ. Για να κανει αυτη του την επιθεση, παρα τον Κανονισμο της Βουλης, διεκοψε τον κ. Κρικελλη, κρατωντας το χρονο του και μιλησε περισσοτερο απο πεντε λεπτα.

    Η τροπολογια για τη ΔΕΗ

    Παντως, οταν ειχε ανεβει στην εδρα ειχε επικαλεστει τον Κανονισμο της Βουλης, για να υποστηριξει οτι δεν επρεπε, οπως και εγινε τελικα, να μιλησουν περισσοτεροι απο δυο βουλευτες απο καθε κομμα, για την επιμαχη τροπολογια που αφορα τους αναπηρους- "μα ιμουδες" στη ΔΕΗ.

    Τροπολογια για την οποια 22 βουλευτες της Ν.Δ. και της "Ανοιξης" ζητησαν και εγινε ονομαστικη ψηφοφορια, το αποτελεσμα της οποιας ηταν 110 ψηφοι υπερ και 30 κατα επι 140 παροντων.

    Ο υπουργος Βιομηχανιας Αν. Πεπονης επεφερε χθες τροποποιησεις στην τροπολογια αυτη, βασει των οποιων θα επανεξεταστουν απο ειδικες επιτροπες ολα τα ατομα που εχουν προσληφθει στη ΔΕΗ απο το 1986, οποτε αρχισε η ισχυς του νομου περι των ατομων με ειδικες αναγκες. Οσοι διαπιστωθει οτι δεν ειναι ατομα αυτης της κατηγοριας η οσοι δεν προσελθουν στις επιτροπες, θα απολυθουν. Θα απολυθουν ομως και οσα ατομα με ειδικες αναγκες, αλλων οργανισμων του Δημοσιου, κληθουν και δεν παρουσιαστουν στις αρμοδιες επιτροπες.

    Στην αρχη της χθεσινης συνεδριασης εγινε και η ονομαστικη ψηφοφορια για την τροπολογια που αφορα την απορροφηση των 86 εργαζομενων της ΕΤΕΚΑ, οταν αυτη κλεισει στη ΔΕΗ. Ο βουλευτης της Ν.Δ. Απ. Ανδρεουλακος, οπως ειχε δηλωσει απο προχθες, ψηφισε υπερ της τροπολογιας, μαζι με 131 ακομη συναδελφους του απο το ΠΑΣΟΚ.

    [6] Αρσενης: Λαθος στον οικονομικο σχεδιασμο

    Σε ΑΝΤΙΘΕΣΗ οι διαπιστωσεις του υπουργου με τη χθεσινη αισιοδοξια του Ανδρεα

    Οξεια κριτικη στην ακολουθουμενη οικονομικη πολιτικη για αναποτελεσματικοτητα, αλλα ακομη και για απουσια στην αντιμετωπιση καιριων προβληματων ασκησε χθες ο υπουργος Εθνικης Αμυνας κ. Γερ. Αρσενης.

    Χθες, ο πρωην "τσαρος" της οικονομιας σε ομιλια του σε κομματικη συγκεντρωση της Αθηνας, με θεμα: "Οικονομια - αναπτυξη", εκανε λογο για "πολιτικη ευθυνη της κυβερνησης", για "χαμηλες επιδοσεις", για "πολιτικο διαλογο στη βιομηχανια του τηλεοπτικου θεαματος" και για "μειοψηφιες που προωθουν τα συμφεροντα τους σε βαρος των συμφεροντων των εργαζομενων".

    Ο κ. Αρσενης μελος του Εκτελεστικου Γραφειου του ΠΑΣΟΚ κανοντας παρεμβαση στην οικονομικη πολιτικη, την ωρα που ο Πρωθυπουργος εξεφραζε την αισιοδοξια του για την καλη πορεια της οικονομιας και υποστηριζε οτι παμε πολυ καλα - τονιζε οτι επικρατει κλιμα δυσπραγιας και αβεβαιοτητας. Ακομη μιλησε για επιτακτικη αναγκη κινητοποιησης του κομματικου χωρου.

    Ελλειμμα αποτελεσματος

    Ειδικοτερα ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, μεταξυ αλλων, ανεφερε:

    Δεν υπαρχει σημερα εμφανες αναπτυξιακο αποτελεσμα απο τις προσπαθειες των τελευταιων ετων. Αντιμετωπιζουμε "ελλειμμα αναπτυξιακου αποτελεσματος".

    Η επιτυχης εφαρμογη του προγραμματος συγκλισης και η επιτευξη ικανοποιητικων ρυθμων οικνομικης μεγεθυνσης υποβοηθουν την παραγωγη αναπτυξιακου αποτελεσματος, αλλα δεν την εξασφαλιζουν.

    Ακομη, ο κ. Αρσενης μιλησε για μειωμενη απορροφηση κοινοτικων πορων στη διετια 1994-95, που φθανει το 48% στο εθνικο σκελος και στο 63% στο περιφερειακο. Επισημανε οτι το προγραμμα παραγωγικης αναδιαρθρωσης της βιομηχανιας κινειται κατω του 20% ενω ενας αλλος χωρος με τεραστια προβληματα ειναι ο αγροτικος.

    Χαμηλα ποσοστα απορροφησης, προσθεσε, παρατηρουνται στο προγραμμα υγειας και κοινωνικης προνοιας, στην εκπαιδευση και στον εκσυγχρονισμο της δημοσιας διοικησης .

    "Αποτελει, ειπε ο υπουργος, κυρια πολιτικη ευθυνη της κυβερνησης η αντιστροφη αυτων των τασεων. Οι χαμηλες αυτες επιδοσεις εξηγουνται απο παραλειψεις στο σταδιο του σχεδιασμου οσο και απο ουσιαστικες θεσμικες και οργανωτικες αδυναμιες του ολου μηχανισμου διοικησης. Υπαρχει ακομα διαχυση ευθυνης, και κυριως ελλειπης ενημερωση και ανεπαρκης κινητοποιηση οσων εμπλεκονται στην ολη διαδικασια.

    Αλλα περα απο τα τεχνικα προβληματα το κυριωτερο προβλημα παραμενει η ανεπαρκης αντιστοιχηση μεταξυ πολιτικων αποφασεων και πρωτοβουλιων και κοινωνικων ομαδων η δυναμεων".

    Απουσιαζει η πολιτικη

    Επισης ο κ. Αρσενης επισημανε:

    "Οι θυλακες ανεργιας, η συμπιεση του αγροτικου πληθυσμου και η εκρηξη της οικονομικης δυσπραγιας με τα συνεπαγομενα κοινωνικα προβληματα ειναι συγχρονα προβληματα της αναπτυξης, οταν απουσιαζει η πολιτικη. Ως προοδευτικο πολιτικο κινημα πρεπει να ασχοληθουμε σοβαρα μ' αυτο το θεμα".

    Τελος ο υπουργος ειπε:

    "Πολιτικη αναπτυξης σημαινει αξιολογηση και διορθωση. Αυτο δεν πρεπει να περιοριζεται στο κυβερνητικο επιπεδο, αλλα αφορα κυριωστον κομματικο χωρο.

    Ειναι καιρος να αξιολογησουμε πολιτικα το εργο και την προσφορα του καθενος μας, αλλα και τη συνολικη πολιτικη μας δραση.

    Ειναι σαφες απο την τοποθετηση μου οτι πολλα πρεπει να γινουν. Το κυριοτερο απ' ολα ειναι η αναδειξη της αναπτυξιακης δρασης σε κυριαρχο πολιτικο θεμα στη χωρα μας. Ο λαος στηριζει μονο οταν καταλαβαινει. Αλλα για να καταλαβει θα πρεπει να του εξηγηθουν τα προβληματα, οι επιλογες και οι λυσεις. Σημερα δεν γινεται κατι τετοιο.

    Η υποβαθμιση του πολιτικου διαλογου, η ουσιαστικη ενδοια πολιτικων επιχειρηματων και η ενταξη τουκοινωνικου και πολιτικου διαλογου στη βιομηχανια του τηλεοπτικου θεαματος εχουν κρατησει τον πολιτη εξω απο τηνουσια του προβληματος και την ουσια των επιλογων. Ετσι η οικονομικη πορεια της χωρας ρυθμιζεται απο μειοψηφιες πουπροωθουν τα συμφεροντα τους σε βαρος των συμφεροντων του Ελληνα εργαζομενου που βρισκεται στο περιθωριο του πολιτικου και οικονομικου γιγνεσθαι.

    Διαιωνιζεται και αναπαραγεται ετσι μια εικονα "τεμαχισμενης κοινωνια". Αλλου η πολιτικη ηγεσια, αλλου το κομμα, αλλου ο παραγωγικος κοσμος, αλλου οι συνδικαλιστες και αλλου οι ανεργοι. Ο καθενας τεινει να αναπτυξει ενα ατομικο κωδικα συμπεριφορας.

    Δεν εχουμε καταφερει να υφανουμε τον συνδετικο αυτο ιστο που να περιλαμβανειολους μας σε μια δημιουργικη πορεια".

    [7] Θα φαμε ξυλο...

    Τηλεοπτικη σκηνη πρωτη: Στον Κορυδαλλο, ο γεν. γραμματεας του υπουργειου Δικαιοσυνης Γ. Παυλεας, καταβεβλημενος απο το βαρος των ευθυνων, δηλωνει στους δημοσιογραφους οτι ολες οι ενεργειες του κατατεινουν "στον κατευνασμο" και τους μεταφερει διαβεβαιωση του στους κρατουμενους οτι "δεν θα μπουν τα ΜΑΤ" για να καταστειλουν την εξεγερση. Δημοσιογραφος, που, προφανως, ηθελε ν' αναψουν κι αλλο τα αιματα, τον ερωτα: "Γιατι υποχωρειτε 'σεις και δεν μπαινουν τα ΜΑΤ, αφου αυτοι δεν υποχωρουν;".

    Τηλεοπτικη σκηνη δευτερη: Στη Θεσσαλονικη, στη Θεολογικη Σχολη, το αναρχομανι βαζει φωτιες και η νεαρα δημοσιογραφος, με το μαρκουτσι στο χερι, ωρυεται: "Τα ΜΑΤ! Που ειναι, επιτελους, τα ΜΑΤ; Τι κανουν τα ΜΑΤ;".

    Να προσθεσουμε και τα πρωτοσελιδα και τα σχολια καποιων εφημεριδων, που ελεεινολογουν το κρατος, γιατι δεν δειχνει πυγμη και δεν μακελευει φυλακισμενους και διαδηλωτες. Οχι για να θυμισουμε τη βασικη αρχη της δημοσιογραφιας, που θελει τους δημοσιογραφους (παντοτε στο πλευρο των αδυναμων και απεναντι στην εξουσια) να καταγραφουν και να μεταδιδουν αμεροληπτα τα γεγονοτα και οχι να τα δημιουργουν -αρχη, που την εχει γραμμενη εκει που ξερει η δημοσιογραφια του συρμου.

    Αλλα για να επισημανουμε οτι γι' αυτα ακριβως και αλλα πολλα οι διαδηλωτες φοιτητες προχθες κραυγαζαν: "Χαφιεδες, ρουφιανοι, δημοσιογραφοι". Καινουργιο συνθημα των καιρων, που δεν αποκλειεται να ξανακουστει στις εκδηλωσεις για το Πολυτεχνειο.

    Απο τη μερια μας το 'χαμε προβλεψει: Αν οι δημοσιογραφοι συλλογικα δεν παρουμε αυτοδεσμευτικα μετρα σεβασμου του πολιτη κι επαγγελματικου αυτοσεβασμου, θα αρχισουμε να τρωμε ξυλο -και να την πληρωνουν και τα χλωρα μαζι με τα ξερα...

    Γ.Β.

    [8] Χρυσα κουταλια κι αλλα

    Κυριε προεδρε θα εχουμε λιτοτητα και το '96; ρωτηθηκε ο Α. Παπανδρεου προσερχομενος στη χθεσινη συνεδριαση της Κυβερνητικης Επιτροπης, η οποια θα συζητουσε τον προ υπολογισμο.

    Δεν δεχομαι τον ορο λιτοτητα! Οταν το εισοδημα αυξανεται με το ρυθμο το δικο μας, δεν ειναι λιτοτητα!

    Δεν ειναι λιτοτητα, πραγματι, που θα 'λεγε κι ο ιδιος. Γι' αυτο ας ραψουν βαθιες τσεπες μισθωτοι και συνταξιουχοι...

    Θελουν και τα λενε η τους ξεφευγουν; Αλλα πως να κατανοησουν τις αντιδρασεις των πληττομενων απο τη λιτοτητα τους, οταν οι ιδιοι δεν την εχουν νιωσει ποτε στο πετσι τουσ; Τουλαχιστον ας μην προκαλουν...

    Γ. ΚΑΡ.

    Το νεο βιβλιο του με τιτλο "Για μια κοινωνια ισχυρη, για μια ισχυρη Ελλαδα", εστειλε χθες ο Κ. Σημιτης σε ολους τους βουλευτες και τα μελη της Κεντρικης Επιτροπης του ΠΑΣΟΚ. Το εστειλε και στον Α. Παπανδρεου και μαλιστα με ειδικη αφιερωση.

    Λετε ν' ακολουθησει προσκληση στην Εκαλη για συζητηση επι του περιεχομενου; Λιγο δυσκολο, αν κρινουμε απο τους ασπονδους φιλους που εχει ο κ. Σημιτης μεταξυ εκεινων που περιστοιχιζουν τον Πρωθυπουργο.

    Γ. ΚΑΡ.

    Αγωνιστικα

    Αμφισβητησε το σοσιαλιστικο του οραμα, τα ιδεωδη του, τις αριστερες ανησυχιες του και εγραψε για ανησυχιες... αλλου τυπου. Δικαιως λοιπον σημερα θα καθησει στο εδωλιο του κατηγορουμενου. Περι του δημοσιογραφου Γιαννη Τζαννετακου ο λογος, ο οποιος σε αρθρο του σε αυτη εδω την εφημεριδα, τολμησε να θιξει με τον προαναφερομενο τροπο τον πρωην υπουργο Τουρισμου, σοσιαλιστη Διονυση Λιβανο.

    Ο αγωνιστης Λιβανος λοιπον, οχι μονο κατεθεσε αγωγη ζητωντας 100 εκατ. απο το δημοσιογραφο, οχι απλα αντι Αθηνων προτιμησε το Μεσολογγι, οπου πολιτευεται, αλλα δεν εντοπιζει και συγκεκριμενα στοιχεια του αρθρου που τον θιγουν αλλα αναφερεται αοριστως.

    Αν δουμε και εξω απο το δικαστηριο συντροφους του, να ζητωκραυγαζουν συνθηματα του στιλ "κατω τα χερια απο τον αγωνιστη Λιβανο" η "Ο αγωνας τωρα δικαιωνεται", το σκηνικο θα εχει ολοκληρωθει...

    Γ. ΠΑΝ.

    Προφητης Τροχανας

    Με την κατηγορια (!) οτι η "Ελευθεροτυπια" δημοσιευσε το επιβαρυντικο πορισμα του υπουργειου Εμποριου για τον ΣοΕ, ο κ. Τροχανας ζητει αποζημιωση 1,1 δις. δρχ. Η αγωγη αυτη των ιδρυτων του ΣοΕ κατα της "Ε", που εξεταζεται σημερα, μας εφερε στο νου οσα μας εγραφε ο κ. Τροχανας στις 10.2.94, οταν ειχαμε πρωτοασχοληθει με τις δραστηριοτητες του:

    "Εχω ζησει 58 χρονια, εκ των οποιων τα 40 στις επιχειρησεις, χωρις να μηνυσω ποτε κανεναν και επισης χωρις να μου κανει καποιος μηνυση. Φυσικα δεν προκειται να αλλαξω τωρα. Ομως, αν εχουν αλλαξει οι καιροι η οι ανθρωποι και εγιναν απαραιτητα τα δικαστηρια, τοτε με βαση τις συνηθειες μου θα διαλεξω ρολο. Και ο ρολος που θα μου ταιριαζε στα δικαστηρια ειναι αυτος του κατηγορουμενου και οχι του μηνυτη".

    Μπορει να μην τηρησε οπως εξαλλου συνηθιζει τις διακηρυξεις του, ωστοσο οσο προχωραει ο ελεγχος δεν αποκλειεται να αποδειχθει προφητικος ο κ. Τροχανας.

    "Ε"

    Στο κλιμα...

    Ανεξαρτητη επιτροπη που θα ελεγχει τις προμηθειες του ευρυτερου δημοσιου τομεα προτεινει ο υπουργος Μεταφορων. Σε παρατηρηση δημοσιογραφου οτι αυτο δημιουργει καχυποψια σε βαρος των διοικητων των ΔΕΚΟ, ο κ. Βενιζελος ειπε οτι θελει να τους προστατευσει.

    Απο ποιουσ; Απο τα μεσα μαζικης ενημερωσης -για τα οποια παντως ανεφερε οτι δικαιολογημενα ειναι καχυποπτα- απο ανωνυμες καταγγελιες που οδηγουν σε εισαγγελικες ερευνες και την αντιπολιτευση που κανει κριτικη χωρις να εχει προηγηθει κοινοβουλευτικος ελεγχος, οπως ειπε.

    Οταν του επισημαναμε οτι προσχωρει στο κλιμα των ημερων και κανει επιθεση στους δημοσιογραφους, εσπευσε να διευκρινισει: "Μονον ο προεδρος της Βουλης".

    Εσεις τι συμπερασμα βγαζετε; Εκανε ο κ. Βενιζελος επιθεση στον Τυπο η οχι; Χ.ΤΗ.

    Μας θιγει...

    Μεχρι και τα ατομα με ειδικες αναγκες βγηκαν χθες με τα καροτσακια τους στους δρομους της Θεσσαλονικης. Κι ακουστηκαν φωνες οργης: "Κοινοτικα χρηματα υπαρχουν, αλλα τα τρωνε αλλοι" η "να μην κανουν βιλες".

    Οι κατεχοντες τις βιλες, βεβαια, μαλλον δεν προκειται να συγκινηθουν. Αλλα εμεις τι σοι κοινωνια ειμαστε; Και ποιοι τολμουν ακομη να μιλουν για κεινο το κρατος προνοιας με το οποιο καποτε μας αποπλανουσαν;

    Κι ας βγει λοιπον εδω να πει: "Αυτο με θιγει". Δ.Κ.

    [9] Νεα ηθη

    Η σεξουαλικη παρενοχληση στους χωρους εργασιας ηταν το θεμα που απασχολουσε μεχρι τωρα τα συνδικατα, στο πλαισιο της δρασης τους για αξιοπρεπεια και ισες ευκαιριες απασχολησης.

    Ομως η ΓΣΕΕ φαινεται να μη θεωρει αρκετες αυτες τις πρωτοβουλιες και διοργανωσε συζητηση με θεμα το "σεξισμο στη γλωσσα" (ς.ς. και των συνδικαλιστων).

    Και ιδου η αποστροφη, απο το χαιρετισμο του προεδρου της ΓΣΕΕ Χρηστου Πρωτοπαπα, στη συζητηση: "Μπορουμε να προσεξουμε τη γλωσσα μας, γιατι αφ' ενος εκφραζει τη σκεψη μας, αφ' ετερου διαμορφωνει νεες ιδεες".

    Νεα συνδικαλιστικα ηθη, γλωσσολογικα. ΜΓΣ Μια μερα μονο

    "Τωρα, ως ανεξαρτητος βουλευτης, μπορω να μιλαω ελευθερα χωρις κομματικες γραμμες"... ειπε στη χθεσινοβραδινη παρουσιαση των βιβλιων του "Η εμπλοκη των Σκοπιων" και "Η πετρινη πολη" στο Εμποροβιομηχανικο Επιμελητηριο Θεσσαλονικης, ο πρωην υπουργος Εξωτερικων Μιχαλης Παπακωνσταντινου.

    Η λογικη, αυτη η απλη λογικη του μεσου ανθρωπου... συνοδεψε τη συνεχεια της εκτιμησης του για οσα εγιναν και οσα θα γινουν στο Μακεδονικο. Ποσες αληθειες ειπε στην εικοσαλεπτη ομιλια του! Τοσες, που ευκολα κανεις οδηγειται στην προταση: Ας μεινουν μια μερα οι βουλευτες ελευθεροι κομματικων γραμμων. Θα πουν πολυ περισσοτερα και θα πουν αληθειες. Γ.ΚΑΜ. Προγευση

    Μια προγευση των οσων θα πει στην Εθνικη Συνδιασκεψη το Σαββατο, δινει ο Κ. Πυλαρινος κατα την ομιλια του στο ξενοδοχειο "Καραβελ", αποψε στις 8:

    "Η Ν.Δ. μονο με αδιαταρακτη ψυχικη ενοτητα θα φτασει στην εξουσια και γι' αυτο η ευθυνη ηγεσιας και στελεχων ειναι μεγαλη. Μια ενοτητα που θα αποσκορακισει (ς.ς. δηλαδη θα απορριψει, θα στειλει στο αναθεμα, συμφωνα με το Λεξικο Τεγοπουλος-Φυτρακης) την παρεοκρατια και τις φραξιονιστικες αντιληψεις χαριν ενος λαου που αγωνια και δοκιμαζεται".

    Η ανακοινωση του βουλευτη προαναγγελλει "δολοφονικη", αλλα "ευπρεπη" ομιλια.

    Λετε ν' αναψουν τα αιματα; Κ.Κ.

    [10] Φτανει μονο να μη γραφει...

    Καταπελτης για οσους εχουν ανοιξει, τελευταιως, πολεμο στον Τυπο, ηταν ο Φρεντυ Γερμανος, ενας απο τους πλεον καταξιωμενους, εμπειρους και ιστορικα διαβασμενους δημοσιογραφους- συγγραφεις. Μιλωντας στον Νικο Ευαγγελατο στον ΣΚΥ, ειπε:

    "Ακουω να λενε συχνα οτι ο Τυπος φταιει για ολα και οτι αλλοτε ηταν καλυτερος. Αλλοτε - δηλαδη ποτε; Πριν δεκα χρονια; Πριν τριαντα χρονια; Πριν πενηντα χρονια; Εχω μπροστα μου μια σοβαρη εφημεριδα της εποχης εκεινης που εχει οκταστηλο αρθρο με τιτλο: ""Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΙ''. Και αλλη: ""Ο ΚΑΚΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΙ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΕΛΛΑΣ''. Ο προδοτης και ο κακουργος ηταν ο Ελευθεριος Βενιζελος. Αυτος ειναι ο σοβαρος Τυπος που νοσταλγουμε;".

    Αλλα προχωρησε ακομη περισσοτερο ο Φρεντυ:

    "Πιστευω οτι, αν εξαιρεσουμε μια ασημαντη μεριδα του κιτρινου Τυπου, οι εφημεριδες μας φερονται σημερα πολυ κομψοτερα στους πολιτικους μας απο αλλοτε. Δεν ζητησαν την καρατομηση κανενος ηγετη ουτε απαιτησαν να οδηγηθει στην πυρα η κ. Λιανη. Και στο κατω κατω δεν ειναι σιγουρα ο Τυπος αυτος που διχαζει το ΠΑΣΟΚ η τη Ν.Δ. Ειναι απλως ενας ταλαιπωρος δρομεας που τρεχει πισω απο τα γεγονοτα χωρις να τα προλαβαινει. Κανω μια πονηρη σκεψη. Μηπως τελικα μας θελουν εμας τους δημοσιογραφους να γυρισουμε πισω στην εποχη του Καποδιστρια; Εχουμε βεβαια ελευθεροτυπια, αλλα μηπως τους βολευει εκεινη η ελευθεροτυπια που σαρκαζε τοτε ο ποιητης Σουτσος: ""Ειναι ελευθερος ο Τυπος Ειναι ελευθερος να γραφει- φτανει μονο να μην γραφει...''".

    Μαλλον εκει το πανε, αγαπητε Φρεντυ. Αλλα δεν θα τους περασει! Σ.

    Αφου ο Τυπος φταιει για ολα τα δεινα του τοπου, καλα του κανει η Ολυμπιακη Αεροπορια και καθε τοσο τον αφηνει εξω απο τις πτησεις της (και χθες τα ιδια ειχαμε). Να μη διαβαζει εφημεριδες ο κοσμος, για να μη μεγαλωνει το κακο. Ετσι κ. Χυτηρη και κ. Βενιζελο (α, ναι, και κ. Κακλαμανη);

    [11] Η "αμνησια" και ο "μοχλος" του κ. Κακλαμανη

    Του ΝΙΚΟΥ ΚΙΑΟΥ

    Οταν κατα την τελευταια και προσφατη συζητηση προ ημερησιας διαταξεως στη Βουλη για το Σκοπιανο ο κ. Μητσοτακης εξετοξευσε τη βαρυτατη καταγγελια εναντιον του Α. Σαμαρα, οτι ερριξε την κυβερνηση του υπηρετωντας τα συμφεροντα του Σωκρατη Κοκκαλη για τις ψηφιακες τηλεφωνικες παροχες, "παγωσε" η Βουλη. Ηταν η πρωτη φορα που ο τεως πρωθυπουργος διετυπωσε στην αιθουσα αυτη τη συγκεκριμενη κατηγορια για τα περιφημα "διαπλεκομενα συμφεροντα".

    Ο κατηγορηθεις προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης απαντησε στην κατηγορια και κατηγγειλε τον πρωην αρχηγο του οτι αυτος υπηρετει οικονομικα συμφεροντα και δη πετρελα ικα.

    Οι ενθεν κακειθεν διατυπωθεισες καταγγελιες, παρα την εντυπωση που προκαλεσαν, εμειναν χωρις συνεχεια. Το προεδρειο της Βουλης και κυριως ο προεδρος Απ. Κακλαμανης, αφησαν να περασουν αναπαντητες οι καταγγελιες, χωρις εστω να επαναφερουν τους δυο πολιτικους στο θεμα της ημερησιας διαταξεως, αν εκριναν οτι ειχαν βρεθει εκτος αυτου. Σιωπη. Σιωπη ακολουθησε και τις υπολοιπες ημερες και συνεχιζεται, χωρις να δειξει την παραμικρη ευαισθησια για ερευνα των καταγγελιων κανεις αρμοδιος παραγων. Ισως βολευει τους ιθυνοντες κυβερνητικους να τρωγονται οι πολιτικοι τους αντιπαλοι. Μηπως ομως δεν συφερει να ξυνονται πληγεσ;

    Δεν ειναι βεβαια η πρωτη φορα που γινεται λογος για συμφεροντα διαπλεκομενα. Και στη Βουλη εχει μιλησει σχετικα, χωρις ομως ονοματα, ο Θ. Παγκαλος, οταν ανεφερε τα μπετα, τα πετρελαια, τις επικοινωνιες, τα εκπαιδευτικα προγραμματα, για να ερμηνευσει τα λογια του λιγο μετα ο Δημ. Κωστοπουλος του ΚΚΕ και να αναφερει τεσσερα ονοματα του Δημ. Λαμπρακη, του Σ. Κοκκαλη, του Γ. Μπομπολα και των Βαρδινογιαννη. Ο Κ. Μητσοτακης επελεξε τοτε τα δυο πρωτα και αναφερθηκε σ' αυτα παιρνοντας τη σκυταλη.

    Τον φοβο των συμφεροντων, ντοπιων και ξενων, επισειει κατα καιρους ο πρωθυπουργος Α. Παπανδρεου, ειτε βρισκεται στην εξουσια ειτε στην αντιπολιτευση. Παντοτε βεβαιως ανωνυμως, χωρις να κατονομαζει τον κατα καιρους εχθρο (η τους εχθρους) του. Για την ιστορικη αληθεια αξιζει να αναφερει κανεις πως επι του προκειμενου δεν κανει κατι το διαφορετικο απ' ο,τι εκανε κατα παραδοση η Αριστερα, η οποια ομως ειχε λογο να το πραττει, οχι απλως λα ικιζουσα, αλλα ζωντας στο πετσι της τις επιδιωξεις της αντιδρασης οπως ελεγετο και τις διωξεις που η ιδια υφιστατο. Οι κατα καιρους επαναλαμβανομενες απο τον Α. Παπανδρεου αοριστες κατηγοριες ερχονται να αποκαλυψουν μαλλον τη δικη του αδυναμια, επισης κατα καιρους εκδηλωνομενη, ενω ο ιδιος επιδιωκει με τις μεθοδευσεις αυτες να την καλυψει.

    Το προβλημα σημερα στη χωρα, ειτε το θελουμε ειτε οχι, ειναι οτι δεν εχει κυβερνητη, οτι ο Πρωθυπουργος δεν ειναι εις θεσιν να ασκησει τα καθηκοντα του και οτι το κυβερνων κομμα, το ΠΑΣΟΚ, δεν εχει λυσει το προβλημα της ηγεσιας του. Οσο οι διαφοροι δελφινοι δεν ξεκαθαριζουν ποιον θα επιλεξουν και θα δεχθουν ως διαδοχο τον Α. Παπανδρεου, η κατασταση της μιζεριας, της κακοδαιμονιας και της δυσλειτουργιας σε κομμα και κυβερνηση θα συνεχιζεται και θα οξυνεται. Οσο και αν θελουν πολλοι εθελοτυφλουντες να μη βλεπουν την πραγματικοτητα, αυτη ειναι σκληρη και δηλοι οτι ο Πρωθυπουργος μπορει να ασκησει μονον πλημμελως και κατ' επιλογην την ευθυνη που εχει, με συνεπεια το περιβαλλον του, με την ανοχη και την εξουσιοδοτηση του, πρακτικα, να καταλαμβανει τα κενα που αφηνει. Ετσι δημιουργουνται κεντρα και παρακεντρα εξουσιας, τα οποια μαλιστα δρουν αδιαφανως και φυσικα ανεξελεγκτα και δεν ειναι αστοχα τα πυρα που δεχεται η πρωθυπουργικη συζυγος.

    Ο καταγγελλων σημερα τον Αντ. Σαμαρα Κων. Μητσοτακης ανηλθε στην εξουσια στηριγμενος, οπως ειχε φανει αλλωστε, και αυτος σε (ισως) αλλα διαπλεκομενα συμφεροντα. Αν το λησμονει, αυτο δεν ισχυει για αλλους. Το ιδιο μπορει να ισχυρισθει κανεις, οχι αβασιμα, και για τον ετερο των σημερινων καταγγελλοντων.

    Ωστοσο, τη σκυταλη των καταγγελιων πρωτιστως των ΜΜΕ εχει παραλαβει ο προεδρος της Βουλης Απ. Κακλαμανης. Το τελευταιο "ξεσπασμα" του την περασμενη Δευτερα ερχεται απλως να προστεθει στα τοσα και τοσα "ξεσπασματα" του, στις εκρηξεις τους, οι οποιες ω, του θαυματος! φιλοξενουνται ολες στα καταγγελλομενα Μεσα. Δινει την εντυπωση ο Απ. Κακλαμανης οτι εχει αναλαβει ενα ρολο παραπλησιο ισως του Ροβεσπιερου και επαγγελλεται την καθαρση στον χωρο των ΜΜΕ. Δυστυχως και για τη νεοτερη ιστορια της Ελλαδας, η καθαρση, στην οποια τοσα στηριξε ο λαος και απο την οποια τοσα περιμενε, τελειωσε πρακτικα πριν καν να αρχισει...

    Η σχεση και η συναλλαγη μεταξυ πολιτικης και Τυπου (σημερα γενικοτερα ΜΜΕ) ηταν (και παραμενει) φαινομενο που ενδημει στη χωρα. Η διαφορα σημερα ειναι πως τα ΜΜΕ αλλαξαν οσον αφορα τα απαιτουμενα κεφαλαια, γεγονος το οποιο δεν απανταται βεβαια μονο στην Ελλαδα αλλα σε παγκοσμιο επιπεδο.

    Το κυριο ερωτημα ομως, οπως και παλαιοτερα ετσι και τωρα, απευθυνεται στους πολιτικους και πρωτιστως στους πολιτικους ηγετες και σε δευτερο επιπεδο ερχονται τα ΜΜΕ. Ο προεδρος της Βουλης επιτιθεται στα ΜΜΕ. Καλα κανει και φωναζει για τις οφειλες, τις υπερογκες οφειλες των ιδιοκτητων των ΜΜΕ στα ασφαλιστικα ταμεια των εργαζομενων στον Τυπο. Καλα κανει και φωναζει για υποτακτικους δημοσιογραφους. Δεν υπαρχουν αγγελοι σε κανενα επαγγελμα, ουτε βεβαιως στο δημοσιογραφικο. Δεν κατονομαζει ομως ο προεδρος της Βουλης και εδω δειχνει την αδυναμια του.

    Επιτιθεται, λοιπον, στα ΜΜΕ. Και το πραττει αυτο χωρις τη συγκαταθεση η τη συμφωνη γνωμη του αρχηγου του; Μα δυο τινα μπορουν να συμβαινουν. Ειτε δεν αντιλαμβανεται ο Α. Παπανδρεου πως ενεργει ο Απ. Κακλαμανης και τι πραττει, ειτε το γνωριζει και το ανεχεται η το υποθαλπει και το επιδιωκει. Αν συμβαινει το πρωτο, τοτε μαλλον εχουμε επρακτη την αδυναμια του Α. Παπανδρεου να ασκησει την ευθυνη του ως πρωθυπουργου. Δεν μας εχουν δα συνηθισει στο ΠΑΣΟΚ να δρουν αυτονομα τα στελεχη του.

    Εκτος ομως τουτων, ο Απ. Κακλαμανης δεν απαντα τι επραξε συγκεκριμενα και πως ενηργησε πολιτικα για να μην αποκτησουν ισχυ οι ιδιοκτητες των ΜΜΕ και μαλιστα αυτοι που ειναι πασης φυσεως εργολαβοι κ.λπ. και που ορθως τους κατηγορει. Ο προεδρος της Βουλης ειναι πολιτειακος παραγων και ο Απ. Κακλαμανης δεν εδειξε να πραττει το ελαχιστο οταν ψηφιζοταν στο Τμημα Διακοπων της Βουλης τον Ιουνιο ο τελευταιος νομος του Ε. Βενιζελου για τα ΜΜΕ. Ο νομος αυτος παγιωσε καταστασεις στον ιδιοκτησιακο τομεα και επεφερε αλλαγες στα ασφαλιστικα θεματα των εργαζομενων στον Τυπο. Ο Απ. Κακλαμανης δεν εδειξε στην πραξη την αντιδραση του, ουτε ως προεδρος της Βουλης, ουτε ως μελος του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ, στο οποιο υποτιθεται οτι συζητησε και επεξεργασθηκε το νομοσχεδιο πριν να ερθει στο Τμημα της Βουλης (οχι στην Ολομελεια) εσπευσμενα.

    Με την τακτικη του, ο Απ. Κακλαμανης εχει πετυχει να βρισκεται στο κεντρο της δημοσιοτητας. Ειναι ομως επικινδυνη αυτη και ευκολα γκρεμιζει απο την κορυφη. Αλλωστε ο ιδιος δεν ειναι πρωτοβγαλτος στον χωρο των ΜΜΕ. Οσο ομως η εκστρατεια του δεν πηγαινει σε βαθος, οσο δεν τολμα (η δεν θελει) να καταπιαστει και με τον ρολο των πολιτικων στο διδυμο των διαπλεκομενων σχεσεων και συναλλαγων μεταξυ πολιτικης και ΜΜΕ (δεν μιλαμε βεβαια για τους λιγους παρελαυνοντες απο καναλια και ραδιοφωνα αυτοι καταντουν στο τελος μα ιντανοι και γαρνιτουρα) τοτε παιζει απλως τον ρολο του μοχλου κατ' εντολην, ειτε απο συμφερον με τον αρχηγο του και βεβαια δρεπει καρπους απο τη δημοσιοτητα, ωφελουμενος ανεξοδα

    Κατα τα αλλα, το πολιτικο προβλημα με τον Πρωθυπουργο και με τον ρολο του στενου περιβαλλοντος του και των συν αυτω θα διαιωνιζεται εις βλαβην της υγειας της χωρας.

    [12] ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ

    Του ΦΑΙΔΩΝΑ ΜΑΛΙΓΚΟΥΔΗ*

    Τυπολογια της παρακμης

    "Ημουνα νεος, το αιμα μου εβραζε; ειλικρινης, μα οχι ανοητοσ; αγαπουσα, μισουσα, πιστευα; δουλευα και ηλπιζα οσο δεκα ανθρωποι; ορμουσα στους ανεμομυλους, κτυπουσα το κεφαλι μου στους τοιχους... Χωρις να ξερω τη ζωη, φορτωθηκα μονομιας ενα βαρος που μου τσακισε την πλατη. Αλλα να τωρα, πως εκδικειται η ιδια αυτη η ζωη που την παλεψα. Λαβωθηκα. Τριαντα χρονω κιολας σακατης. Εχω γερασει. Φορεσα πια τη ρομπα μου".

    Η απογοητευση που αντανακλουν τα λογια του ηρωα στο πρωτολειο του Τσεχοφ (Ιβανοφ) εκφραζουν το συναισθημα της βαθιας απαγοητευσης που θα πρεπει να διακατειχε την ιδιαιτερη εκεινη κατηγορια πολιτικων στοχαστων στη Ρωσια των τελευταιων δυο δεκαετιων του περασμενου αιωνα. Η Ιντελιγενψιξα (οπως ειναι γνωστοι οι κοινωνικα αλλοτριωμενοι αυτοι διανοουμενοι), η οποια οραματιζοταν, κατα τις δεκαετιες 1820-1880, μια διεξοδο απο τον ασφυκτικο κλοιο της τσαρικης απολυταρχιας, που κατεπνιγε καθε ελευθερη εκφραση στη ρωσικη κοινωνια, ειχε πια παραιτηθει απο καθε αναζητηση. Η αμειλικτη εξελιξη των πραγματων, το βαθυ χασμα που τη χωριζε απο τη γραφειοκρατια της αυταρχικης κεντρικης εξουσιας και τη νεα ταξη των νεοπλουτων επιχειρηματιων, αλλα και απο τη μεγαλη μαζα των αγραμματων, δουλικα προσηλωμενων στο προσωπο του "πατερουλη-τσαρου" χωρικων ειχε οδηγησει την ιντελιγενψιξα στην εσωτερικη εξορια, στην αποχωρηση απο την πολιτικη σκηνη. Το μελλον που εβλεπε να διαγραφεται γι' αυτην ηταν η σι!

    γη η, στην καλυτερη περιπτωση, η ε σωστρεφης αναζητηση, μια και δεν μπορουσε, με την αδυνατη φωνη της να αλλαξει την αναποδραστη εξελιξη της ιστοριας.

    Η σιωπη των στοχαστων, η απουσια τους απο το τρεχον πολιτικο γιγνεσθαι μιας δεδομενης κοινωνιας αποτελει ισως το ασφαλεστερο κριτηριο, το τυπολογικο χαρακτηριστικο μιας προ ιουσας διεργασιας παρακμης. Τυπολογικο χαρακτηριστικο που ειναι εμφανες και σε πολλα αλλα παραδειγματα απο τη νεοτερη ιστορια και το οποιο, αν τα φαινομενα δεν απατουν, γινεται ολο και πιο φανερο στη δικη μας, την τρεχουσα καθημερινοτητα. Διοτι:

    Οταν ο καπελας της νυκτας γινεται μεταπρατης προ ιοντων του γραπτου λογου.

    Οταν η σερτικη φωνη της τηλεοπτικης κουβεντο- αφεντρας πνιγει, με την κενη φλυαρια της, το λιτο λογο του στοχαστη.

    Οταν ο πολιτισμος και οι θεσμοι του εκχωρουνται ως φεουδα σε εργολαβους της ενημερωσης.

    Οταν στα αμφιθεατρα βασιλευει η σιωπη και οι πρυτανεις συνωστιζονται στα κομματικα βαθρα.

    Οταν η πλουμισμενη με φανταχτερα ψιμυθια αμορφωσια σερνει απο τη μυτη υψηλους οφφικιαλιους, διαλογιζεται δημοσια, αμεριμνη και αδαης, τυλιγμενη στη νεφελη υπερβατικων ιδεολογηματων και περιφερει, χωρις αιδω, τη νεοπλουτη κακουγουστια της.

    Οταν μια κοινωνια, ορφανεμενη απο τους στοχαστες της, αντικριζει τον "κ... της μα ιμους" (το αληθινο προσωπο εκεινων που διαφεντευουν τη μοιρα της) σε ολη του την ξεδιαντροπη γυμνια, απαθης και ανημπορη να αρθρωσει την αντισταση της, τοτε η κοινωνια αυτη μετρα τις τελευταιες ημερες της.

    Την ταξικα αλλοτριωμενη ρωσικη ιντερλιγενψιξα θα διαδεχθει, δυο δεκαετιες μετα την αποχωρηση της απο τη σκηνη του δημοσιου λογου, μια νεα δραστηρια ολιγαριθμη καστα: οι επαγγελματιες επαναστατες του Λενιν, που θα καταφερουν και το οριστικο, το θανασιμο κτυπημα στη μελλοθανατη τσαρικη κοινωνια.

    Η ταξη των αστων- διανοουμενων, που διαμορφωσε την πνευματικη φυσιογνωμια της Γερμανιας του Καιζερ, σιγησε μετα την καταρρευση του 1918, αναπεμποντας το κυκνειο ασμα της με τις "Θεωρησεις ενος απολιτικου" του Τ. Μαν. Στο δημοσιο λογο θα κυριαρχησουν στο εξης οι δυνατες κραυγες των "θεωρητικων" εκεινων που προετοιμασαν την κοινωνια για τη μεγαλη "σιγη του νεκροταφειου", που εμελλε, μετα το Γεναρη του 1933, να την καλυψει.

    Ποιες μερες περιμενει μοιρολατρικα η μικροελλαδικη μας κοινωνια, οπου οι φωνες της αμφισβητησης εχουν σιγησει, να τη βρουν αυριο;

    (*) Καθηγητης Ιστοριας Σλαβικων Λαων στο ΑΠΘ.

    [13] Η σιωπη των στοχαστων αποτελει ισως το ασφαλεστερο κριτηριο, μιας προιουσας διεργασιας παρακμης

    ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ... Κλεισμενοι στις δικες μας "φυλακες", στα δικα μας κουτια, παρακολουθουμε αναγκαστικα -λογω κυριως της ενασχολησης των ΜΜΕ- τα δρωμενα εντος κι εκτος των φυλακων Κορυδαλλου, περιμενοντας ποτε θα αποκτησει ενδιαφερον το θεαμα με τις αλλεπαλληλες "ζωντανες" συνδεσεις. Τα οσα συμβαινουν σ' αυτη την αποθηκη ψυχων ελαχιστα μας αγγιζουν, καθως το κοινο περι δικαιου αισθημα επιβαλλει μια εξ ορισμου αρνητικη θεση απεναντι στα "αντικοινωνικα" στοιχεια. Η υποθεση τους ελαχιστα η για την ακριβεια καθολου δεν μας αφορα, αφου ειμαστε απολυτα πεισμενοι οτι ειναι υποχρεωμενοι να πληρωσουν το τιμημα των πραξεων τους...

    Τωρα αν επιβιωνουν -γιατι βεβαια δεν μπορουμε να μιλησουμε για ζωη αλλα μονο για επιβιωση... - ατακτως ερριμμενοι κατω απο αθλιες συνθηκες, αυτο προφανως δεν μας αφορα... Οπως επισης δεν μας απασχολει οτι για να επιζησουν ειναι πολλες φορες αναγκασμενοι να χρησιμοποιουν τα ιδια μεσα και τις ιδιες μεθοδους που εφαρμοζουν οι κατασταλτικοι και οι λοιποι... σωφρονιστικοι μηχανισμοι. Γιατι, οπως αποκαλυπτικα εξηγουν στο σημειωμα που συνοδευε τα αιτηματα τους, δεν αντιλαμβανομαστε οτι ειναι κι αυτοι συνανθρωποι μας, με ονειρα και αισθηματα που επιμενουν μερικες φορες να σκεφτονται και να αντιδρουν...

    Κι ομως δεν βρισκομαστε στο Μεσαιωνα. Ουτε ειναι η πρωτη φορα που βγαινουν στην επιφανεια τα ζωτικα προβληματα των φυλακισμενων και η δραση των παραμηχανισμων της εξουσιας... Αλλα που να βρεθει ακρη, οταν η αναλγησια ειναι η καθημερινη πρακτικη της εξουσιας σε ολα τα επιπεδα... Ποιες λυσεις να περιμενουν, οταν η ανθρωπια ειναι ειδος εν ανεπαρκεια σε καθε πτυχη της κοινωνιας μας κι οχι μονο γι' αυτους που δικαιως η αδικως εξοβελισαμε στον καιαδα που αποδιδει υποτιθεται δικαιοσυνη...

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [14] ΚΑΤΑ ΤΗΣ "Ε" στελεχη του ΣοΕ, επειδη δημοσιοποιησε το πορισμα των ελεγκτων του υπ. Εμποριου

    Τροχανας: Αγωγη κατα του ελεγχου

    Ο εγκεφαλος του ΣοΕ, Μιχ. Τροχανας

    Στο Πολυμελες Πρωτοδικειο Αθηνων συζητειται σημερα η αγωγη επτα ηγετικων στελεχων της ΣοΕ με επικεφαλης τον Μ. Τροχανα κατα της "Ελευθεροτυπιας" για "συκοφαντικη δυσφημηση" τους.

    Οι εναγοντες ζητουν χρηματικη αποζημιωση 1.100.000.000 δρχ. (500.000.000 για τον κ. Τροχανα και 100.000.000 για καθενα απο τους αλλους ιδρυτες του ΣοΕ), εξαιτιας του δημοσιευματος της 23ης Μαρτιου 1995. Το επιδικο κειμενο περιελαμβανε απλως εκτενη αποσπασματα απο το πορισμα των ελεγκτων του υπουργειου Εμποριου, το οποιο αποκαλυπτε και αξιολογουσε τις δραστηριοτητες του Ομιλου ΣοΕ.

    Ειναι γνωστο οτι με βαση αυτο το επιβαρυντικο για τις επιχειρησεις του κ. Τροχανα πορισμα, ο υπουργος Εμποριου ζητησε εκτακτο ελεγχο συμφωνα με το αρθρο 40 του ν. 2190/20. Η αιτηση εγινε δεκτη απο το αρμοδιο δικαστηριο στο οποιο κατεθεσαν οι δυο ελεγκτες του υπουργειου και το οποιο εκρινε οτι "συντρεχουν εν προκειμενω σοβαροι λογοι και πρεπει να διαταχθει ο προβλεπομενος εκτακτος διαχειριστικος ελεγχος ολων των εταιρειων του ΣοΕ" (αποφ. 4812/1995 Μονομελους Πρωτοδικειου Αθηνων).

    Με την αγωγη που συζητειται σημερα, ο κ. Τροχανας επιχειρει να επαναλαβει την ιδια δικη και στρεφεται κατα της "Ελευθεροτυπιας" παραβλεποντας οτι το επιδικο δημοσιευμα ειχε ως αποκλειστικο περιεχομενο ενα δημοσιο εγγραφο.

    Οι ισχυρισμοι του ΣοΕ κατα του αρθρου της "Ε" (δηλαδη κατα του πορισματος) εχουν ηδη κριθει δικαστικα και η επαναφορα τους δια μεσου της αγωγης δεν μπορει να ερμηνευθει παρα ως προσπαθεια να αποφευχθει εστω και την τελευταια στιγμη ο εκτακτος ελεγχος.

    [15] ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ επισημανθηκαν απο το 1ο πακετο Ντελορ - Η χαμηλη απορροφητικοτητα συνεχιζει και το 1994-'95

    Τα "στρογγυλευει" η επιτροπος Ματις

    ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Π. ΠΑΝΤΕΛΗ

    Μετα την εκρηξη της για τη μικρη ελληνικη απορροφηση της κοινοτικης χρηματοδοτησης, η Γερμανιδα επιτροπος της Περιφερειακης Πολιτικης Μονικα Βουλφ Ματις απαλυνει τους τονους.

    Με χθεσινη γραπτη δηλωση της αναφερεται στο διαλογο που ειχε στην Επιτροπη Περιφερειακης Πολιτικης του Ευρωπα ικου Κοινοβουλιου με τον ευρωβουλευτη Κ. Χατζηδακη. Συμφωνα με ανακοινωση του τελευταιου, η κ. Βουλφ Ματις ειχε "εκραγει" με την ερωτηση του για την ενισχυση της ελληνικης κλωστο υφαντουργιας και ειχε απαντησει οτι δεν υπαρχουν πολλες δυνατοτητες για την κοινοτικη χρηματοδοτηση της, υπαρχει, ομως, προβλημα με την ελληνικη απορροφηση της κοινοτικης χρηματοδοτησης και θα πρεπει να ταρακουνηθουν οι αρμοδιες ελληνικες υπηρεσιες.

    Στη δηλωση της η κ. Βουλφ Ματις δεν διαψευδει την ανακοινωση του Ελληνα ευρωβουλευτη, αλλα φαινεται να υποστηριζει οτι δεν ειχε "εκρηκτικη διαθεση". Χαρακτηριστικα αναφερει:

    "Μετα την εκτεταμενη καλυψη των σχολιων μου για τη διαρθρωτικη χρηματοδοτηση της Ελλαδας, επιθυμω να προβω στην ακολουθη δηλωση: "Τα προβληματα της λειτουργιας της διαρθρωτικης χρηματοδοτησης της Ελλαδας επισημανθηκαν με σαφηνεια κατα τη διαρκεια της εφαρμογης του πρωτου Κοινοτικου Πλαισιου Στηριξης κι επομενως δεν ειναι καινουργια.

    "Εχω πει κι επαναλαβει στην Επιτροπη Περιφερειακης Πολιτικης οτι πρεπει να συνεχισουμε τη βελτιωση της λειτουργιας των Διαρθρωτικων Ταμειων στην Ελλαδα (Περιφερειακο, Κοινωνικο, Γεωργικο, Συνοχης). Το γεγονος οτι υπαρχει, ακομη, σημαντικο περιθωριο για βελτιωση αποδεικνυεται απο τα χαμηλα ποσοστα απορροφητικοτητας απο τα Ταμεια αυτα για τα ετη 1994 και 1995".

    "Θα συνεχισουμε την προσπαθεια"

    Και διευκρινιζει: Τα Διαρθρωτικα Ταμεια και το Ταμειο Συνοχης χρηματοδοτουν τις περιφερειες του "στοχου 1" (που περιλαμβανει ολοκληρη την Ελλαδα), για την περιοδο 1994-99, με ποσα που εχουν ολα εγκριθει. Η Ελλαδα ελαβε ενα γενναιο ποσοστο. Η μειζων πολιτικη προτεραιοτητα θα πρεπει να δοθει στην αποτελεσματικη χρηση των διαθεσιμων πορων τους. Η Κομισιον σε συνεργασια με την Ελλαδα θα συνεχισει ν' ασχολειται με την επιλυση των μεγαλων προβληματων μ' επαγγελματικο τροπο, προκειμενου να δωσει ωθηση στη λειτουργια των Διαρθρωτικων Ταμειων στην Ελλαδα και να εξασφαλισει οτι οι ποροι απο τα Ταμεια αυτα ειναι ωφελιμοι στην οικονομικη και κοινωνικη αναπτυξη της χωρας.

    Χυτηρης: 52% τα 2 τελευταια χρονια

    Κατα μεσο ορο 52% ειναι η απορροφηση το '94 και το '95 των κονδυλιων του πακετου Ντελορ, μεσος ορος ο οποιος δεν θεωρειται βεβαιως ικανοποιητικος, δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος Τηλ. Χυτηρης. Το '94 ηταν 36% και το '95 αναμενεται στο 82%, ειπε, αλλα, στην αρχη των εργων πανοτε υπαρχει υστερηση οσον αφορα την απορροφητικοτητα, παρατηρησε.

    Οι δυσκολιες στις απορροφησεις δεν παρατηρουνται μονο στην Ελλαδα, αλλα σε ολα τα κρατη, ειπε ακομη και εφερε παραδειγμα την Ιταλια, της οποιας η απορροφηση φτανει μονο το 10%.

    Ο Τηλ. Χυτηρης ανεφερε τελος οτι η Επιτροπη παρακολουθησης της Ενωμενης Ευρωπης ηταν στην Ελλαδα και εξεφρασε την ικανοποιηση της για την πορεια των εργων, την προοδο των εργασιων και για το θεσμικο πλαισιο.

    Ο προεδρος του Συνασπισμου Νικος Κωνσταντοπουλος σε δηλωση του ανεφερε: "Η καθυστερηση στην παραγωγικη αξιοποιηση των κοινοτικων πορων ειναι εγκληματικη. Οι ευθυνες της κυβερνησης, αλλα και των προηγουμενων, ειναι τεραστιες, γιατι υπονομευουν την αναπτυξη της χωρας, μειωνουν τη διαπραγματευτικη της θεση και δινουν δικαιωματα για απαντησεις οπως της Γερμανιδας επιτροπου".

    ΠΡΟΩΘΕΙ νομοσχεδιο για ελεγχο απο διακομματικες επιτροπες

    [16] Καθαρες προμηθειες υποσχεται ο Βενιζελος

    Πληρη διαφανεια στις προμηθειες του δημοσιου τομεα και μηχανισμους προληπτικου ελεγχου υποσχεται ο υπουργος Μεταφορων, ωστε "να παψουν να ειναι αντικειμενο για πολιτικες αντιδικιες και δημοσιογραφικες ερμηνειες", οπως ειπε χαρακτηριστικα.

    Στη χθεσινη συνεντευξη Τυπου, ο Ευαγγελος Βενιζελος ανηγγειλε οτι, σε συσκεψη που γινεται σημερα στο υπουργειο Εθνικης Οικονομιας, θα υποβαλει δυο προσχεδια νομου για την τροποποιηση των διαταξεων που αφορουν τις μεγαλες προμηθειες του ευρυτερου δημοσιου τομεα, καθως και τη δημιουργια νεου ανεξαρτητου οργανου, που θα ασκει τον ελεγχο νομιμοτητας. Αναλογες προτασεις εχει ζητησει να περιληφθουν και στις τροποποιησεις του Συνταγματος.

    Οριο τα 5 δις. δρχ.

    Συμφωνα με το αρθρο 3 του νομου για τις προμηθειες, που ισχυει απο τον περασμενο Φεβρουαριο, προβλεπεται η συγκροτηση διακομματικων επιτροπων για προμηθειες πανω απο 5 δις. δραχμες. Ο κ. Βενιζελος ειπε οτι η ρυθμιση αυτη χρειαζεται αναδιατυπωση, γιατι προκαλει εμπλοκη στην προωθηση των προγραμματων και αποκαλυψε οτι ακομη εκκρεμουν τα αιτηματα για συσταση επιτροπων που εχουν ζητηθει απο τον Ιουνιο.

    Σημειωσε οτι η διαταξη αυτη δεν μπορει να εφαρμοστει στην περιπτωση του ΟΤΕ και της "Ολυμπιακης", επιχειρησεις που δεν ανηκουν στο δημοσιο τομεα. Προσθεσε οτι η δημιουργια ανεξαρτητης επιτροπης θα δωσει τη δυνατοτητα ελεγχου και στις δυο αυτες περιπτωσεις.

    Ο κ. Βενιζελος υπογραμμισε οτι στον τομεα αυτο υπαρχουν σημερα δικαστικο-πολιτικες εμπλοκες, που ανακοπτουν την αναπτυξη. "Στις προμηθειες εκδηλωνονται οικονομικοι ανταγωνισμοι και δεν διαθετουμε τεχνολογικα δεδομενα", τονισε ο υπουργος. Σημειωσε οτι το θεμα αυτο ειναι ακρως επειγον για το υπουργειο Μεταφορων και εσπευσε να διευκρινισει οτι στον τομεα των εργων, που εκτελουνται απο το υπουργειο ΠΕΧΩΔΕ, δεν υπαρχουν πιεστικα προβληματα, γιατι η χωρα μας διεθετει εμπειρια και διαμορφωμενη αγορα απο πλευρας τιμων.

    Σε παρατηρηση δημοσιογραφου, οτι η δημιουργια επιτροπης θετει αντικειμενικα σε αμφισβητηση τις διοικησεις των ΔΕΚΟ, ο κ. Βενιζελος ειπε οτι μια τετοια ρυθμιση αποσκοπει στο να τις προστατευσει απο τα μεσα μαζικης ενημερωσης, για τα οποια ειπε οτι δικαιως ειναι καχυποπτα, απο ανωνυμες καταγγελιες πολιτων που προκαλουν εισαγγελικες ερευνες, αλλα και την αντιπολιτευση που διαμαρτυρεται χωρις να προηγηθει κοινοβουλευτικος ελεγχος.

    Απαντωντας σε ερωτησεις δημοσιογραφων, ο υπουργος Μεταφορων αναφερθηκε στο δημοσιευμα που προωθησε ο προεδρος της "Ολυμπιακης" στο περιοδικο "Φλιγητ" του Λονδινου, για εκποιηση ενος αεροσκαφους της εταιρειας, χωρις την εγκριση τς διοικησης. Διευκρινισε οτι το δημοσιευμα, οπως τον ενημερωσαν, αποτελουσε διευρευνηση της αγορας και η υπογραφη του κ. Δογανη ετεθη γιατι ο προεδρος της "Ολυμπιακης" διαθετει κυρος στους αεροπορικους κυκλους του εξωτερικου.

    Κριτικη στον Δογανη

    Τονισε παντως, οτι ο τροπος προωθησης του θεματος δημιουργει παρεξηγησεις και διαβεβαιωσε οτι το θεμα της πωλησης του αεροσκαφους εχει παγωσει και θα εξεταστει σε συνδυασμο με το προγραμμα εκσυγχρονισμου της εταιρειας.

    Με αφορμη δημοσιευματα για την επιμαχη μελετη της εταιρειας "Καντορ", ο κ. Βενιζελος διευκρινισε οτι οι προτασεις της δεν δεσμευουν το υπουργειο και τη διοικηση της "Ολυμπιακης". Παραδεχθηκε ωστοσο οτι το υπουργειο και η εταιρεια πρεπει να υποβαλουν εως το τελος Νοεμβριου εκθεση για την πορεια υλοποιησης του προγραμματος εξυγιανσης.

    Σχετικα με τις καθυστερησεις στις πτησεις, ο κ. Βενιζελος ειπε οτι ευθυνεται το Γιουροκοντρολ, αλλα και οι ελλειψεις προσωπικου. Σχετικα με τα κενα σημειωσε οτι υπαρχει διαφωνια αναμεσα στην "Ολυμπιακη" και τους εργαζομενους και υποσχεθηκε οτι θα καλυφουν με 20 ατομα.

    Τελος, ειπε οτι το ενδεχομενο αλλαγων διοικησεων των ΔΕΚΟ θα συζητηθει σε συσκεψη. Συμφωνα με πληροφοριες, αναμενονται αλλαγες στον ΗΣΑΠ και τον ΗΛΠΑΠ.

    [17] Αποχη απο το συσσιτιο σε Πατρα, Χαλκιδα, Αλικαρνασσο

    Αναταραχη ομως επικρατει και στις περισσοτερες φυλακες της χωρας, με τους κρατουμενους να απεχουν απο το φαγητο σε ενδειξη συμπαραστασης προς τους εξεγερμενους του Κορυδαλλου.

    Στις φυλακες του Αγιου Στεφανου Πατρας οι κρατουμενοι απειχαν χθες ολη την ημερα απο το συσσιτιο.

    Συμφωνα με πληροφοριες σημερα το πρωι ομαδα κρατουμενων θα παραδωσει υπομνημα με αιτηματα στο διευθυντη των φυλακων.

    Παραλληλα, στις φυλακες εχουν ληφθει εκτακτα μετρα ασφαλειας, προκειμενου να αποφευχθουν πιθανες περιπτωσεις αποδρασεων.

    Η εσωτερικη φρουρα του Αγιου Στεφανου εχει αυξηθει, ενω απο την αστυνομικη διευθυνση Αχαλας εχουν πυκνωσει οι περιπολιες γυρω απο τις φυλακες και ενα αστυνομικο λεωφορειο βρισκεται σε ετοιμοτητα σε επικαιρο σημειο.

    Στην Αλικαρνασσο οι κρατουμενοι εκαναν αποχη απο το βραδινο φαγητο και σημερα θα αποφασισουν αν θα πραγματοποιησουν και αυτοι κινητοποιησεις για να διεκδικησουν τα αιτηματα τους.

    Στη Χαλκιδα αποχη απο το συσσιτιο εκαναν οι μισοι απο τους 130 κρατουμενους, σε ενδειξη συμπαραστασης, αλλα και να διεκδικησουν βελτιωση των συνθηκων στις φυλακες.

    Στις αγροτικες φυλακες Τιρυνθας Αργολιδας οι κρατουμενοι δεν πηραν το βραδινο φαγητο και παρεμεναν στους διαδρομους.

    [18] Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΛΑΦΑ

    "Προσπαθεια για να μη χυθει αιμα"

    Ο Γιωργος Μπαλαφας βρεθηκε, ξαφνικα, μεσα στην κολαση των φυλακων Κορυδαλλου, προτου καλα καλα ξεπερασει το σοκ απο τη δικη του καταδικη.

    Κι ομως σταθηκε σ' ενα επιπεδο μεσα στην εξεγερση και ισως να αποσοβησε καταστασεις τραγικες, για ανθρωπινες υπαρξεις.

    "Δεν εχω αναμιξη. Δεν μετεχω στην επιτροπη των εξεγερμενων. Θελησα, μονο, να κανω κατι, για να μη χυθει αιμα...", ειπε στους δημοσιογραφους.

    Και η εισαγγελεας κ. Αικ. Στουραλτη βρηκε σε αυτον ανταποκριση για καποια συνεννοηση, μεσα στη δινη του ξεσηκωμου.

    Ισως καποιος αλλος, αντιδρωντας στην προσφατη καταδικη του, να παρασυροταν απο παρορμητισμους που θα κατεληγαν σε τραγικα αποτελεσματα.

    Κι ομως, δεν εμεινε αδιαφορος μεσα στο "σφαγειο". "...Επειδη ειχε την ευαισθησια και το θαρρος να μην παρακολουθει με αδιαφορια τον ξεσηκωμο των συγκρατουμενων του, αλλα και επειδη διαθετει τη συγκροτηση και το κυρος ωστε να προσπαθει να μην οδηγηθει η κατασταση σε σφαγη", μας λενε "απο μεσα" αυτοι που γνωριζουν.

    Και καπως ετσι ειναι ο ρολος του Γιωργου Μπαλαφα, οπως τον δεχεται και το "Δικτυο Κινησεων για τα πολιτικα και τα κοινωνικα δικαιωματα".

    Εντονο επεισοδιο προκληθηκε αργα προχθες το βραδυ, μεταξυ του εισαγγελεα Αλεξ. Μεταξα και του γ.γ. του υπουργειου Δικαιοσυνης, Γιωργου Παυλεα, μεσα στον Κορυδαλλο, λιγο μετα την εξεγερση. Συμφωνα με πληροφοριες, ο κ. Μεταξας κατηγορησε τον κ. Παυλεα διοτι παρενεβη για να μη μεταχθει ο Μπαλαφας στις φυλακες της Αλικαρνασσου. "Αφηστε τα τωρα αυτα", απαντησε ο κ. Παυλεας. Και ο κ. Μεταξας διαφωνωντας αποχωρησε.

    Γ.Φ.

    [19] Ποττακης: Ειμαστε υποχρεωμενοι να περιμενουμε

    Ευκαιριακη, και οχι οργανωμενη, χαρακτηρισε την εξεγερση ο υπουργος Δικαιοσυνης Ι. Ποττακης σε δηλωσεις που εκανε στους δημοσιογραφους, στις 3 χθες το μεσημερι, κατα την πρωτη επισημη ενημερωση που εγινε απο την πλευρα του, απο τοτε που ξεσπασαν τα επεισοδια. Οπως ειπε, οδηγηθηκε σε αυτο το συμπερασμα διοτι μεχρι νωρις χθες το πρωι δεν υπηρξε επιτροπη κρατουμενων ουτε καταλογος με τα αιτηματα τους, ενω δεν τεθηκε σε εφαρμογη σχεδιο αποδρασης. Συνοψιζοντας την πολιτικη του υπουργειου, ως προς τον τροπο αντιμετωπισης της εξεγερσης, ειπε οτι κατ' αρχην αποφευχθηκε το ενδεχομενο αποδρασης και απαγορευθηκε η επεμβαση των ΜΑΤ, αν και διατυπωσε την επιφυλαξη οτι πιστευει πως δεν θα βρεθει το υπουργειο στην αναγκη να ανακαλεσει την αποφαση αυτη. Επιπλεον στοχος του υπουργειου ηταν να πεσει η ενταση και η εξαψη των κρατουμενων, καθως πολλοι απο αυτους ειναι τοξικομανεις και ηταν υπο την επηρεια φαρμακων. "Ημασταν υποχρεωμενοι να περιμενουμε και αυτη η πτυχη της πολιτικης μας σημειωσε επιτυχια", ανεφερε χαρακτηριστικα ο κ. Ποττακης. Εξεφρασε την προθεση του να βρεθει μια κοινη βαση διαλογου με τους κρατουμενους, ωστε να υπαρξει συνεννοηση, ενω ερωτηθεις πως σχολιαζει την ανακοινωση της Ν.Δ. που τον επικρινει διοτι ηταν αφαντος, ενω βρισκονταν σε δραματικη εξελιξη τα περιεργα γεγονοτα του Κορυδαλλου, ανεφερε οτι ο καθενας ευθυνεται για τις ανακοινωσεις του και εχει την ευθυνη των πραξεων του. Διευκρινισε, τελος, οτι το υπουργειο δεν ενεργει κυκλοθυμικα αλλα πολιτικα και λογικα. Δεν υπαρχει θεμα παραιτησης του υπουργου Δικαιοσυνης Ι. Ποττακη.

    Οχι, ηταν η απαντηση του κυβερνητικου εκπροσωπου Τηλ. Χυτηρη, σε ερωτησεις εαν εχει ευθυνη ο υπουργος για τα γεγονοτα στις φυλακες Κορυδαλλου και αν υπαρχει θεμα παραιτησης του. Ο Τηλ. Χυτηρης αποκαλεσε "ξεσηκωμο" την εξεγερση των κρατουμενων, ο οποιος εγινε χωρις επικεφαλης, χωρις να ειναι οργανωμενος εκ των προτερων, χωρις αιτηματα, χωρις αποδρασεις. Και σε ερωτηση αν η κυβερνηση σκεφτεται να μεταφερει αλλου τις φυλακες, απαντησε:

    Αυτο ειναι καλο ερωτημα. Σε ανακοινωση της η ΠΟΛ.ΑΝ. ζητει την ευαισθητοποιηση της κυβερνησης για την υλοποιηση του πορισματος της διακομματικης επιτροπης με προτεραιοτητα στην απομακρυνση των φυλακων Κορυδαλλου απο την περιοχη. Σε καλα επεξεργασμενο σχεδιο αποδιδει ο βουλευτης του ΚΚΕ Γερασιμος Αραβανης την εξεγερση στις φυλακες Κορυδαλλου, σχεδιο που ισως δεν ειναι ασχετο με τις αγωνιστικες κινητοποιησεις των εργαζομενων που βρισκονται σε εξελιξη και τον εορτασμο του Πολυτεχνειου. Αναγνωριζει, ωστοσο, οτι υπαρχουν εκρηκτικα προβληματα στις φυλακες για την επιλυση των οποιων επιβαλλεται η αμεση παρεμβαση της κυβερνησης. Διπλη ευθυνη αποδιδει στην πολιτεια ο προεδρος του Συνασπισμου Ν. Κωνσταντοπουλος: εγκληματικη αδρανεια στον εξανθρωπισμο των φυλακων και αμελεια στην εξαρθρωση των κυκλωματων που δρουν σ' αυτες. Επισης, ο ευρωβουλευτης Μιχ. Παπαγιαννακης με παρεμβαση του στην Κομισιον ζηταει τη θεσπιση κανονων για τη μεταχειριση των κρατουμενων και την οργανωση των φυλακων.

    [20] "Δεν ειμαστε μεταλλαγμενα ανθρωποειδη"

    Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΤΟ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ: Η φυλακη ειναι ο σκουπιδοτενεκες των ανθρωπινων υπαρξεων. Μας εξοντωνετε, καταλαβετε το

    "Αλλη μια εξεγερση στον Κορυδαλλο. Εσεις οι εκτος των τοιχων θα σκεφτεστε πως ειναι αλλη μια συνηθης εγκληματικη πραξη απο εμας τους εγκληματιες. Απ' ολους εμας που με τοσο κατανοηση, νομικα κατοχυρωμενη βεβαια, εσεις οι νομοταγεις, μας πεταξατε σε αυτο το χωνευτηρι ψυχων, που λεγεται σωφρονιστηριο".

    Ετσι αρχιζουν την επιστολη τους προς τους αρμοδιους αλλα και προς ολους εμας οι κρατουμενοι, που με τη γλωσσα του συναισθηματος εξηγουν γιατι εξεγερθηκαν. "Μας εξοντωνετε", φωναζουν απο τις γραμμες της επιστολης που την παραθετουμε αυτουσια:

    "Μαλλον θα εχετε την εντυπωση οτι προκειται για καποια μεταλλαγμενα ανθρωποειδη, παντως οχι για ανθρωπους που καλως και ευτυχως βρισκονται εδω που βρισκονται. Ισως ακομη να νομιζετε πως και παλι καλα που δεν βρισκομαστε στο μεσαιωνα. Εμεις, λοιπον, με οση δυναμη διαθετουμε, προσπαθουμε να σας μιλησουμε, αν και ξερουμε οτι ειναι εξαιρετικα δυσκολο για σας τους "κανονικους", για να κατανοηθει αυτο το καθεστως αθλιοτητας που βιωνουμε.

    Σας λεμε λοιπον πως ειμαστε κι εμεις ανθρωποι με ονειρα, οπως κι εσεις, πως αγαπησαμε και αγαπαμε με τους ιδιους τροπους που και εσεις το κανετε, πως μπορουμε και σκεφτομαστε, αισθανομαστε σαν ολους εσας και δεν αποτελουμε απλες φιγουρες στην εξοντωτικη μηχανη του χρονου, μεσα στην οποια μας εχετε βαλει προς αποκατασταση της δημοσιας ταξης σας.

    Σας λεμε πως η φυλακη ουσιαστικα αποτελει την κοινωνικη αμαρτια, το φρικαλεο προσωπο του συστηματος στο ονομα της ευρυθμης λειτουργιας του. Δεν ειναι τιποτε αλλο παρα ο σκουπιδοτενεκες των ανθρωπινων υπαρξεων, δεν κανει τιποτε αλλο παρα να μας συντριβει σε απομειναρια και ναυαγια. Μας εξοντωνετε, καταλαβετε το. Ξεπληρωνουμε μερα μερα με τη ζωη μας την ασχημια που ποτε δεν θελετε να κοιταξετε καταματα".

    Τα αιτηματα των κρατουμενων, κυριως θεσμικα, ειναι ιδια με αυτα που προβαλλουν προς τις εκαστοτε ηγεσιες του υπουργειου Δικαιοσυνης καθε φορα που εξεγειρονται, γεγονος που καταδεικνυει την αδυναμια της Πολιτειας να δωσει λυσεις στα καυτα προβληματα τους. Υποσχεσεις που δεν υλοποιουνται η νομοι που ψηφιζονται αλλα παραμενουν ανεφαρμοστοι ειναι το καθεστως που ισχυε και εξακολουθει να ισχυει μεχρι σημερα.

    Συμφωνα με πληροφοριες, η ηγεσια του υπουργειου Δικαιοσυνης αντιμετωπιζει με κατανοηση τα αιτηματα των κρατουμενων, καθως θεωρει οτι πολλα απο αυτα ειναι δικαια. Προσανατολιζεται μαλιστα στη ληψη νομοθετικων μετρων.

    Συμφωνα με το υπομνημα που κατεθεσαν στο υπουργειο Δικαιοσυνης οι εξεγερμενοι κρατουμενοι ζητουν:

    1. Να καταργηθει η ρυθμιση που αναιρει την καθ' ομολογια αποδοση κατηγορητηριου.

    2. Να σταματησει η υστερια των ομαδικων προφυλακισεων και να θεσπιστουν διαταξεις που θα καθιερωνουν τους ορους για την προφυλακιση η μη των κατηγορουμενων.

    3. Υποχρεωτικη αναστολη της ποινης μετα την εκτιση των 2/5.

    4. Να δινονται πενθημερες αδειες σε ολους τους κρατουμενους που τις δικαιουνται και να μην αποτελουν προνομιο που χρησιμοποιειται κατα το δοκουν.

    5. Να εφαρμοστει στην Ελλαδα το μετρο της ημιελευθερης διαβιωσης των κρατουμενων.

    6. Να καθιερωθει το οριο αναστολης των ισοβιων στα 16 χρονια.

    7. Να μην επιβαλλονται εξοντωτικες ποινες.

    8. Να εφαρμοστουν οι ευεργετικες διαταξεις νομων που ψηφιστηκαν και επι υπουργιας Κουβελακη αλλα δεν υλοποιουνται.

    9. Να εξανθρωπιστουν οι φυλακες και να δοθει χωρος για την ανετη διαβιωση τους.

    10. Να υπαρξει ειδικη μεταχειριση και να μην εγκλειονται στις φυλακες οι ανηλικοι.

    Οσον αφορα τους τοξικομανεις κρατουμενους, διεκδικουν καλυτερες συνθηκες διαβιωσης, καλυτερη διατροφη, χορηγηση μεθαδονης καθως και την παρουσια επι 24ωρου βασεως ψυχιατρου-παθολογου στις φυλακες. Επισημαινουν οτι το 90% των τοξικομανων κρατουμενων πασχουν απο ηπατιτιδα, κυρωση του ηπατος και αλλες ασθενειες και το Νοσοκομειο Κορυδαλλου αδυνατει να αντιμετωπισει τα βαρια αυτα περιστατικα.

    [21] "ΕΧΟΥΝ δικιοι οι κρατουμενοι", λενε οι αιχμαλωτοι φυλακες 3 εκ. χαπακια και 3.500 λιτρα πετρελαιου στα χερια των εξεγερμενων

    ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ

    Των: ΓΙΑΝΝΗ ΦΥΤΡΑ Θ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Δευτερη μερα κολασης, χθες, στις φυλακες Κορυδαλλου με σκηνες αγριοτητας, τραυματισμους, επιθεσεις σε φρουρες και πυροβολισμους, λεηλασιες και φωτιες σε ολες τις "αναστατωμενες" πτερυγες!

    Στο Κρατικο Νοσοκομειο της Νικαιας και στο Ασκληπιειο της Βουλας οι τραυματιες Ανδρεας Οικονομου με τραυματα στην κοιλια απο μαχαιρι και Λαμπρος Λα ινας απο ριπες οπλου αστυνομικου, σε διαφορα σημεια του σωματος. Και οι δυο εκτος κινδυνου.

    Κριση επιληψιας επικινδυνης μορφης εριξε στο εδαφος τον Φιλιππο Παλση, ο οποιος ειχε παθε τρομερο σοκ απο τις σκηνες βιας, που εκτυλισσονταν μπροστα του!

    Χθες το μεσημερι, μεσα στην επιφανειακη "εκτονωση" της ατμοσφαιρας, τα ουρλιαχτα του Γιουγκοσλαβου Γουασαμι Νταρι εξαγριωσαν τους κρατουμενους, που ειδαν τον αλλοδαπο να πεφτει μπροστα τους με ματωμενο κεφαλι και μαχαιρωμενος στην κοιλια!

    Σε κωμα

    Μεσα στο παθος και την ενταση, οι Στρατος Κοντος, Κωστας Περηφανος και Σπυρος Τσαμπουκος, καταπιαν απο μια χουφτα χαπακια, που ειχαν κλεψει απο το φαρμακειο και "φτιαχτηκαν" τοσο πολυ, που σε μια στιγμη σωριαστηκαν στα ποδια των αλλων.

    Και οι τρεις τους μεταφερθηκαν σε νοσοκομειο. Ο θανατος τους θα ηταν σιγουρος αν ηταν καπου μονοι, ειπαν οι γιατροι.

    Τραυματισμενο εβγαλαν στις 8 το βραδυ και το Ρουμανο Μαριο Κωνστανταν.

    Η σταση ξεσπασε στις 8 παρα δεκα τη νυχτα της Τριτης και μεσα σε πεντε λεπτα της ωρας ειχαν ξεσηκωθει 1.100 τροφιμοι των φυλακων. Ολοι εκεινη την ωρα βρισκονταν εξω απο τα κελια τους, γιατι ηταν ακομη νωρις. Δεν πηγαν μαζι τους 400 κρατουμενοι, οι οποιοι κλειστηκαν στους θαλαμους τους.

    Κοντα στους στασιαστες, ομως, εσπευσαν και 180 νεαροι του Σωφρονιστικου Καταστημαος Ανηλικων. Και λιγο αργοτερα στα χερια των στασιαστων βρισκονταν

    ομηροι βεβαια οι Κωστας Κωστοπουλος νοσοκομος, Παν. Γιαννοπουλος αρχιφυλακας, Παν. Κυριακουλης δεσμοφυλακας, Βαγγ. Σπυρου δεσμοφυλακας, Νικος Καρρας δεσμοφυλακας, Νικος Γρυσπος φυλακας, Γιαννης Φιλιππακης ψυχιατρος και Βαγγ. Πρασσιας δεσμοφυλακας.

    Απο τους οχτω, αφεθηκαν χθες το πρωι ελευθεροι οι Φιλιππακης, Κωστοπουλος.

    Ο Φιλιππακης, μολις βγηκε απο τη φυλακη και συνηλθε απο το σοκ, υπεβαλλε αμεσως την παραιτηση του.

    "Ντου" και σφαιρες

    Απο τις πρωινες ωρες χθες, μερικοι κρατουμενοι εκαναν καθε τοσο "ντου" στους σκοπους των πτερυγων. "Παιζανε" με τους "μπατσους", οπως η γατα με το ποντικι. Καθε τοσο ορμουσαν στις σκοπιες, εκσφενδονιζοντας πετρες, ξυλα και τουβλα και προσπαθουσαν να σαλταρουν επανω!

    Αλλα οι φρουροι πυροβολουσαν συνεχως, ποτε πολυ ψηλα, και ποτε χαμηλα. Ευτυχως, δεν χρειαστηκε να σημαδεψουν στο ψαχνο...

    Εκτος απο το "παιχνιδι" αυτο, οι κρατουμενοι ασχοληθηκαν, χθες, πολυ και με το περιεχομενο του φαρμακειου, που προτιμηθηκε πιο πολυ απο το περιεχομενο του εστιατοριου και της κουζινας.

    Οι κρατουμενοι, μεθοδικα, εγδυσαν το φαρμακειο των φυλακων και συγκεντρωσαν 3.000.000 χαπακια! Απο τα μαγειρεια αρπαξαν μαχαιρια, πιρουνια, κουταλες, καρεκλοποδαρα, αιχμηρα αντικειμενα και το κυριοτερο:

    Τρεισημισι χιλιαδες λιτρα πετρελαιου, σε δοχεια, τα οποια μετεφεραν στις πτερυγες με προθεση, αν χρειαζοταν, να παραδωσουν τις φυλακες σε ολοκαυτωμα!

    Στην εξεγερση πρωτοστατησε ο Γιωργος Μπαλαφας, οπως ειπαν ορισμενοι στις φυλακες, ο οποιος, ομως, παρουσιαστηκε ηρεμος στους δυο-τρεις δημοσιογραφους, στους οποιους επιτραπηκε η εισοδος στις φυλακες.

    "Βρισκομαι εδω εντελως παρεμπιπτοντως. Δεν μετεχω σε καμια επιτροπη. Προσπαθω να μη χυθει αιμα...", ειπε χαρακτηριστικα και προσθεσε: "Με την παρεμβαση καποιων ψυχραιμοτερων κρατουμενων, δεν μαχαιρωθηκαν οι φυλακες!".

    "Εχουν δικιο"

    Ο ομηρος Παν. Γιαννοπουλος, μολις επικοινωνησε με τους "απ' οξω" ειπε: "Μας εχουν φερθει πολυ καλα. Εχουν δικιο".

    Παν. Κυριακουλης: "Μας συμπεριφερονται αψογα".

    Βαγγ. Σπυρου: "Ηηταμε να γινουν δεκτα τα αιτηματα τους. Δεν ειναι παραλογα. Μας φερθηκαν αψογα".

    Οι ομηροι κρατουνται στη Δ Πτερυγα, στην Απομονωση και καθε λιγο και λιγακι οι στασιαστες τους περιφερουν απο πτερυγα σε πτερυγα, για ν' αποδειξουν οτι ολοι ειναι καλα και... ευχαριστημενοι.

    Οι ανηλικοι

    Εκατο ανηλικοι του Σωφρονιστικου Καταστηματος εξεγερθηκαν, προκαλωντας φοβερες ζημιες στους θαλαμους τους. Οι νεαροι ετρεξαν στην πτερυγα των εξεγερμενων και ενωθηκαν μαζι τους με εξαιρετικα μαχητικο πνευμα.

    Απο καποιους, παντως, εκφραστηκαν υποψιες και φοβοι για βιασμους και αλλα συνακολουθα σε βαρος των παιδιων... Και μαλιστα, επειδη δεν υπαρχει καποιος υπευθυνος, καποιο κουμαντο και, συμφωνα με οσα ειπαν βουλευτες που μπηκαν στις φυλακες, τον πρωτο λογο εχουν Αλβανοι, Ρουμανοι και Πολωνοι κρατουμενοι.

    Οι πιο πολλοι απο τους Ελληνες κρατουμενους ειναι αρνητικοι στην εξεγερση και με τον τροπο που εγινε προκυπτουν, βεβαια, και ορισμενα ερωτηματα:

    Με ποιο τροπο οι πρωτοι 100 κρατουμενοι της Γ Πτερυγας περασαν απο τις δυο σιδεροφρακτες πορτες κι εφτασαν μεχρι το Αρχιφυλακειο; Ηταν απο πριν, ανοιχτες, αφημενες, επιτηδες, απο καποιουσ;

    Σε τι οφειλεται ο "πολεμος" που εχει ξεσπασει, στη Γ Πτερυγα, αναμεσα σε φατριες Ρουμανων και Αλβανων;

    Μεταξυ τους εχουν τραυματιστει 100 κρατουμενοι που ειναι χτυπημενοι ελαφρα βεβαια σε κεφαλια, χερια και αλλου και γιατι;

    Στις 12 χθες το μεσημερι η Επιτροπη Εξεγερμενων εθεσε ορο στον υπουργο Δικαιοσυνης να απαντησει μεχρι τις 5 το απογευμα στα αιτηματα που του εθεσαν οι κρατουμενοι ολες αυτες τις ωρες, μερα και νυχτα. Ο Αντ. Αραβαντινος, ο κατηγορουμενος για κυκλωματα, τεως αρχιφυλακας και εκλεγεις πρωτος στο ψηφοδελτιο του Σωματειου Εργαζομενων Φυλακων, βρισκοταν μονιμα μεσα στο Αρχιφυλακειο.

    Δεν του εχει απαγορευθει με βουλευμα η εισοδος σε ελληνικες φυλακεσ;

    Ο Αραβαντινος θα ειναι υποψηφιος στις αρχαιρεσιες που θα διενεργηθουν το Σαββατο, για την αναδειξη διοικησης της Ομοσπονδιας Σωφρονιστικων Υπαλληλων.

    Πρεπει να σημειωθει ακομη, για τα χθεσινα, οτι το σκηνικο συμπληρωναν περιφερομενοι στις φυλακες, κρατουμενοι με αυτοσχεδια μαχαιρια στα χερια και στρωματα, κλινοσκεπασματα και σκουπιδια, που καιγονταν σωριασμενα σε λοφισκους.

    Οι κρατουμενοι εφαγαν μονος του ο καθενας ο,τι ειχε στο κελι του η ο,τι του εδωσαν απο τη λεηλασια αποθηκης τροφιμων.

    ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ, συλληψεις, ζημιες σε Ι.Χ. και καταστροφες στη Θεολογικη του ΜΑΠΘ οπως... καθε χρονο Το ρα !ντε !β !ου των κ δουκ δουλοφορων ΑΨΙΜΑΧΙΕΣ πενηντα νεαρων Μμε δυναμεις των ΜΑΤ, με το... Μκοινο να παρακολουθει τις Μ"επελασεις" Η καθιερωμενη εικονα εξω απο τη Θεολογικη Σχολη της Θεσσαλονιωκης. ΜΑΤ πολιορκουν το κτιριο και οι αναρχικοι, ταμπουρωμενοι, φωωναζουν συνθηματα και πετουν μοωλοτοφ π ιΕ π π ι ιννεα αστυνομικοι τραυματιες, τεσσερις συλληψεις, ζημιες σε περισσοτερα απο δεκα σταθμευμενα Ι.Χ. αυτοκινητα και εξι μοτοσικλετες της Αστυνομιας, καθως και καταστροφες στο εσωτερικο της Θεολογικης Σχολης του ΑΠΘ ηταν ο απολογισμος των επεισοδιων που ξεκινησαν στις 7 το βραδυ της περασμενης Τριτης στη Θεσσαλονικη.

    Οι πενηντα, περιπου, κουωκουλοφοροι οπως καθε χρονο τετοιες μερες, ετσι και φετος εδωσαν το... "ραντεβου" τους στην πλατεια της Καμαωρας και αρχισαν να πετουν πεωτρες και βομβες μολοτοφ στους αστυνομικους, που... οωπως καθε χρονο ετσι και... φεωτος ειχαν συγκεντρωθει στην περιοχη του Συντριβανιου.

    Το χιλιοπαιγμενο... εργο της συγκρουσης των δυναωμεων των ΜΑΤ με τους λιγοωστους ταραξιες αναστατωσε φετος περισσοτερο απο καθε αλλη φορα το κεντρο της Θεσωσαλονικης, αφου η κυκλοφοωρια στην Εγνατια διακοπηκε για τρεις ωρες απο το υψος της Θεολογικης Σχολης εως και την πλατεια Ελευθεριας στο Βαρδαρη. ...Θεαμα

    Το... φιλοθεαμον κοινο παωρεμεινε εως αργα το βραδυ στο χωρο μπροστα απο την ειωσοδο του Αριστοτελειου παωρακολουθωντας... διαδοχικα "ντου" απο τις δυο... αντιμαωχομενες πλευρες.

    Τα επεισοδια ελαβαν προωσωρινα τελος γυρω στα μεσαωνυχτα, οταν οι κουκουλοφοροι κατελαβαν τη Θεολογικη, αωναρτησαν τα σχετικα πανο "καταληψη", "αντισταση", "Α" σε κυκλο και αφου ζηωτησαν απο τον πρυτανη την αωμεση απελευθερωση των συλωληφθεντων... επεσαν για υωπνο...

    Η ατμοσφαιρα χθες το πρωι στο πανεπιστημιο, παντως, καθε αλλο παρα προδιδε τις ταραχες της προηγουμενης νυωχτας. Μονη παραφωνια στην ομαλη λειτουργια του Αριστοωτελειου, η... επιθεση των αωναρχικων στο συνεργειο της ΕΤ-3, που ευτυχως περιοριωστηκε σε... κυνηγητο στο προαυλιο της Θεολογικης. Η πορεια

    Το ψιλοβροχο ματαιωσε την προγραμματισμενη, για χθες το μεσημερι, πορεια των αωναρχικων, οι οποιοι παρεμειωναν στο εσωτερικο της σχοωλης... Οι καταληψιες προβαλωλουν ως βασικα τους αιτηματα την απελευθερωση του ομο ιωδεατη τους Κωστα Καλαρεκα που κρατειται στην Αθηνα και των τεσσαρων ατομων που συωνεληφθησαν το βραδυ της Τριωτης. Το επομενο ραντεβου... αωναρχικων-Αστυνομιας προωγραμματιστηκε για τις εξι το απογευμα που αλλου; στην πλατεια της Καμαρας.

    Απο τις πεντε, χθες το αποωγευμα, αστυνομικες δυναμεις- διμοιριες των ΜΑΤ και "Ηηωταδες" ειχαν παραταχθει κατα μηκος της Εγνατιας απο τα Πανεπιστημια εως και την πλατεια Ελευθεριας, ενω πεωριπολικα γυρνουσαν στο κεωντρο της πολης...

    Κατα τ' αλλα, στη 1.30, στο μνημειο που βρισκεται στο χωρο του Πολυτεχνειου του ΑΠΘ, θα γινει καταθεση στεωφανων απο τις πρυτανικες αρωχες, τη Συγκλητο και αλλους φορεις της πανεπιστημιακης κοινοτητας.

    Στο μεταξυ ολοκληρωνοωνται σημερα οι τριημερες εκωδηλωσεις που συνδιοργανωωσαν το Εργατικο Κεντρο Θεσωσαλονικης και η Γενικη Γραμωματεια Νεας Γενιας με την ευωκαιρια της επετειου του Πολωτεχνειου. Οι εκδηλωσεις θα κλεισουν με την προβολη της ταινιας "Δοκιμη" του Ηυλ Ντασσεν με πρωταγωνιστρια τη Μελινα Μερκουρη. Η ταιωνια θα προβληθει στις 9 μ.μ. στην αιθουσα του Εργατικου Κεντρου.

    Οπως ανακοινωθηκε, η καωταθεση στεφανου απο τη διοιωκηση του Εργατικου Κεντρου θα γινει την Παρασκευη στις 11 π.μ.

    Κατοικοι: Και με μας τι θα γιωνει...

    "Ολοι εμεις που ζουμε γυρω απο τις φυλακες εχουμε ενα φοβο μεσα μας. Νιωθουμε οτι κινωδυνευει η ζωη μας. Χθες (ς.ς. προχθες) οπως και τοσες αλωλες φορες στο παρελθον πνιωγηκαμε απο τα δακρυγονα. Και παλι καλα δηλαδη, γιατι πριν απο εναμισι μηνα, οταν εωγινε μια μεγαλη αποδραση, οι φυλακισμενοι χτυπαγαν τις πορτες των σπιτιων μας για να μπουνε μεσα. Αν ειναι δυναωτον...".

    Ο 44χρονος Γ.Ν. ζει απεναωντι ακριβως απο τις φυλακες Κορυδαλλου. Και οπως λεει στην "Ε", καθε τοσο επαναωλαμβανονται οι ιδιες σκηνες. "Απο μικρο παιδι, απο τοτε που θυμαμαι τον εαυτο μου, τα ιδια και τα ιδια, μοιαζει να μην εχει αλλαξει τιποτα", μας λεει.

    Το 7ο Γυμνασιο Κορυδαλωλου, που βρισκεται σε αποσταωση μικροτερη των 100 μετρων απο τις φυλακες, χθες δεν λειωτουργησε. Οι περισσοτεροι μαθητες που πηγαινουν σε αυωτο καθημερινα αναγκαζονται να περνουν απο το δρομο μπροστα απο τις φυλακες.

    Χθες νωρις το πρωι τα παιωδια εκαναν συγκεντρωση διαωμαρτυριας. "Μετα δεν μποωρεσαμε να παμε ομως σχοωλειο", λεει η Ελενη 14 χρονων. "Οι αστυνομικοι μας ειπαν οτι δεν μπορουμε να περασουωμε απο το δρομο εξω απο τις φυλακες και δεν ξερουμε για ποσες μερες ακομη θα συμωβαινει αυτο".

    Ρωτησαμε εναν απο τους κατοικους αν θα αποφασιζε ποτε να φυγει απο την περιοχη οπου μενει, για να ζησει καωπου αλλου, υστερα απ' οσα γιωνονται καθε τοσο στις φυλαωκες. "Να παω που; Εδω ειναι το σπιτι μου και η δουλεια μου. Εδω πηγαινουν σχολειο τα παιδια μου. Να παω να πειναωσω αλλου;" Και χθες τι καναωτε; Πως αντιδρασατε οταν αωκουσατε για ολα αυτα που συμβαινουν στις φυλακεσ; "Εκανα ο,τι και ολες τις αλωλες φορες. Κλειδωσα το σπιτι και εβαλα σε μια προχειρη γωνια την καραμπινα και πεωριμενα. Τι αλλο μπορουσα να κανω δηλαδη, να φυγω οπως εκαναν καποιοι γειτονες μασ;".

    Απεναντι απο τις φυλακες βρισκεται ενα αθλητικο κεωντρο. Εκει πηγαινουν καθημεωρινα εκατονταδες παιδια και αθλουνται. Χθες το πρωι δεν ηταν κανενας. Τα γεγονοτα στη φυλακη τους κρατησαν μακρια.

    Το μεγαλυτερο προβλημα, συμφωνα με τους κατοικους του Κορυδαλλου, αυτη την εωποχη, παντως, ανεξαρτητα απο οσα γινονται στις φυλαωκες καθε τοσο ειναι το 16ο Αωστυνομικο Τμημα. Ολοι, οπως λενε, δεν καταλαβαινουν τους λογους για τους οποιους αποωφασιστηκε η απομακρυνση του. "Ειναι δυνατον να ασχοωλουμαστε με τετοιου ειδους θεματα;", αναρωτιουνταν.

    "Η περιοχη χρειαζεται ενα Αστυνομικο Τμημα μονο και μονο για να εποπτευεται καωλυτερα ο χωρος γυρω απο τις φυλακες, οταν γινονται αποωδρασεις, οταν καθε τοσο οι φυλακισμενοι εξεγειρονται. Πρεπει και οι πολιτες της πεωριοχης να νιωθουν ασφαλεια. Αν ειναι δυνατον να αποφασιωζεται η απομακρυνση ενος Αωστυνομικου Τμηματος που βρισκεται διπλα απο τις φυλαωκες", ελεγαν με αγανακτηση οι περισσοτεροι.

    "Προχθες το βραδυ φυωγαμε απο τα σπιτια μας, απο το φοβο μας. Αυριο δεν ξερω που μπορουμε να φτασουμε" λεει αγαωνακτισμενη μια κατοικος της περιοχης, απεναντι απο τις φυλακες

    "Ειμαι 44 χρονων και απο μικρο παιδι θυμαμαι να επαναλαμβανονται τα ιδια πραγματα, δεν παει αλλο", λεει ενας απο τους κατοικους του Κοωρυδαλλου

    [22] Απο τον Α. Κανελλοπουωλο στον Γ. Κουβελακη , Κορυδαλλος, ο ...υπουργοφαγος

    Των ΓΙΑΝΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Δυο ηταν οι υπουργοι Δικαιοσυνης που εδειξαν εμπρακτως οτι θελουν να επιβαλουν ανθρωπινο προσωπο στις φυλακες της χωρας και να προχωρησουν σε τολμηρες επεμβασεις στο σωφρονιστικο χωρο.

    Οι Αθ. Κανελλοπουλος απο την πλευρα της Ν.Δ. και Γ. Κουβελακης απο το ΠΑΣΟΚ. Και για τους δυο κοινη ειναι η εκτιμηση οτι τους "εφαγαν" τα κυκλωματα των φυλακων. Στην αποχωρηση του πρωτου απο το υπουργειο βαρυνε κυωριως η μεγαλη αποδραση 90 κρατουμενων του Κορυδαλωλου, ενω ο δευτερος οδηγηθηωκε σε δραματικη παραιτηση με σημειο αιχμης την περιεργη εωπισκεψη του υποδικου Αντ. Αωραβαντινου στον Ντανιλο, κρατουμενο στις φυλακες Αλιωκαρνασσου.

    Επι της υπουργιας του Αθ. Κανελλοπουλου ηταν που ξεωσπασε μια απο τις μεγαλυτεωρες εξεγερσεις στον Κορυωδαλλο, τοσο σε ενταση οσο και σε χρονικη διαρκεια. Για εικοωσι εξι μερονυχτα οι φυλακες ειχαν μετατραπει σε πεδιο μαωχης και η αιτια, γνωστη. Οι κρατουμενοι γι' αλλη μια φοωρα διεκδικουσαν την ικανοωποιηση παγιων αιτηματων τους για ανθρωπινες συνωθηκες διαβιωσης και κρατηωσης, αλλα και για θεσμικες αλωλαγες.

    Η σφοδροτητα των επεισοωδιων ηταν τετοια, που πυροδοωτησε σειρα στασεων και σε αλωλες φυλακες της χωρας, οπως στην Πατρα, τη Λαρισα και την Αλικαρνασσο. Εμπρος στην ανεξελεγκτη κατασταση και το φοβο να δυναμιτιστει το κλιμα με την επεμβαση των αωστυνομικων δυναμεων, ο κ. Κανελλοπουλος τολμησε και προχωρησε σε ενα βημα καωλης θελησης προς τους εξεωγερθεντες, μεταθετοντας το πεδιο αντιπαραθεσης απο τον Κορυδαλλο στο υπουργειο.

    Δεχθηκε στο γραφειο του την επιτροπη των κρατουμεωνων με επικεφαλης τον ισοβιωτη Γιαννη Παπαδοπουλο, προωκειμενου να συζητησει απο κοντα τα αιτηματα τους. Η ανωθοδεσμη που προσφερε ο Γ. Παπαδοπουλος στον υπουργο σηματοδοτησε και την αλλαγη της παγιας πρακτικης που αωκολουθουσαν μεχρι τοτε οι εωκαστοτε υπουργοι Δικαιοσυωνης προς τους κρατουμενους, να αντιπαραθετουν στις εξεωγερσεις τους τα ΜΑΤ.

    Ενεργεια που αν και επιδοωκιμαστηκε απο τη μεγαλη μεωριδα των νομικων και των ποωλιτικων, συναντησε τη σφοδρη επικριτικη σταση αλλω,ν ακοωμη και συναδελφων του Αθ. Κανελοπουλου απο τον ιδιο κομματικο χωρο.

    Ο Αθ. Κανελλοπουλος υποωσχεθηκε οτι θα ικανοποιησει τα βασικα αιτηματα των εξεωγερμενων και προωθησε ποωλυνομοσχεδιο, που προεβλεπε μεταξυ αλλων υποχρεωτικη αωπολυση με ορους για κρατουωμενους που εχουν καλη διαγωωγη, μεριμνα για τους χρηστες κρατουμενους, αυξηση σε δυο χρονια του οριου εξαγορας της ποινης κ.α. Δυστυχως, οι κυωριοτερες θεσμικες αλλαγες δεν προχωρησαν και δεν εωφαρμοστηκαν ποτε, καθως η μεγαλη αποδραση των 90 κραωτουμενων απο τον Κορυδαλλο εκτιμαται οτι στοιχισε στον Αθ. Κανελλοπουλου το υωπουργειο.

    Η παραιτηση

    Η παραιτηση του Γ. Κουβεωλακη τροφοδοτησε επι ημερες τα πρωτοσελιδα των εφημεριωδων και εθεσε επι ταπητος το θεμα των κυκλωματων στις φυλακες και τις υπογειες διαωσυνδεσεις ακομη και πολιτιωκων προσωπων με το σκοτεινο χωρο του σωφρονιστικου συωστηματος.

    Αφορμη για την παραιτηση αποτελεσε η περιεργη επισκεωψη του υποδικου Αντ. Αραβαωντινου στις φυλακες Αλικαρωνασσου, για να συναντηθει με τον κρατουμενο Ντανιλο, χωωρις την αδεια του υπουργειου, οπως απαιτει ο νομος. Ηταν τοτε που αναμιχθηκε και το οωνομα του Αντ. Λιβανη στην υωποθεση, ο οποιος κατηγορηωθηκε οτι εδωσε την εντολη για την επισκεψη.

    Η αποχωρηση Κουβελακη συνοδευτηκε και με επιστολη προς τον Πρωθυπουργο, οπου ευθεως γινοταν λογος για εξωωθεσμικους παραγοντες που αωκυρωνουν το κυβερνητικο ερωγο, ενισχυοντας ετσι την εκτιωμηση οτι ο Κορυδαλλος μποωρει να ανεβοκατεβαζει υπουρωγους. Μενει μονον η βεβαιωοτητα οτι ο κ. Κουβελακης ειωναι ο αγαπημενος των κρατουωμενων, που ακομη και σημερα, ανεξαρτητα απο την πολιτικη τους τοποθετηση, μιλουν για το εργο του.

    Η θητεια του στο υπουργειο σημαδευτηκε απο μια τολωμηρη σωφρονιστικη πολιτικη με νομοθετικες παρεμβασεις, αλλα και ενθαρρυνση των ειωσαγγελικων ερευνων στις φυωλακες. Τοτε εγινε και η αρχη για το ξηλωμα των κυκλωμαωτων στον Κορυδαλλο, που οωδηγησε στη φυλακη τους αλωλοτε πανισχυρους αρχιφυλαωκες Φωτακη και Αραβαντινο. Ηταν εκεινος που επιχειρησε να μειωσει τις εξουσιες του παντοδυναμου διευθυντη και να αναβαθμισει το ρολο των εισαγγελεων στις φυλακες με νομοθετικη ρυθμιση, που παωραμενει ακομη ανενεργη και ηταν εκεινος που κατεβασε στον Κορυδαλλο την ηγεσια του Αρειου Παγου.

    Ο γενικος γραμματεας του υπουργειου Δικαιοσυνης επι Κουβελακη, Γ. Σωτηρελλης, απαντωντας σε ερωτηση της "Ε", θυμισε οτι η τοτε ηγεσια προωθουσε τη μετατροπη οωλων των δικαστικων φυλακων της χωρας σε φυλακες μονο για υποδικους και ελαφρυποιωνιτες.

    Οι υπολοιποι κρατουμενοι, χωρις εξαιρεση, θα μεταφεροωνταν στις κλειστες φυλακες. Με βαση αυτο το προγραμμα ο Κορυδαλλος σταδιακα θα ειχε φτασει να εχει 1.000 απο τους 1.400 κρατουμενους, με μοναδικο κριτηριο τη βαρυτηωτα η οχι της ποινης των κραωτουμενων.

    Ο σχεδιασμος αυτος δεν ειωχε μεινει στα χαρτια, αλλα ειωχε εξασφαλιστει και η συμωφωνια των εισαγγελεων ολης της χωρας, οι οποιοι ειχαν κληθει σε ειδικη συσκεψη μαωζι με τους διευθυντες των φυωλακων.

    Την ιδια εποχη προωθουωνταν και η επεκταση των φυωλακων, καθως και η δημιουρωγια νεων, με χρηματα που ειωχαν εξασφαλιστει απο το δαωνειο του Συμβουλιου της Ευωρωπης αλλα και εσωτερικα προγραμματα του ΤΑΧΔΙΚ. Δυστυχως και αυτη η προσπαωθεια εμεινε μετεωρη.

    Ο Αθ. Κανελλοπουλος δεχθηκε τους ισοβιτες στο γραφειο του. Ο Γ. Κουβελακης τολμησε να ακουωμπησει τα κυκλωματα. Ο Κορυδαλωλος ομως ανεβοκατεβαζει υπουρωγους...

    [23] Αλεξιου: "Η φωνη της Ελλαδας"

    Γερμανικα εγκωμια για τις συναυλιες της

    Η περιοδεια της Χαρουλας Αλεξιου στις μεγαλες ευρωπαικες πολεις τελειωσε, ο αποηχος των εντυπωσεων πλαναται ομως ακομη. Κι επειδη ειναι παντα ενδιαφερον να παρατηρει κανεις πως ενας "δικος μας ανθρωπος" μπορει να κατακτα κι αλλου το κοινο, ας γυρισουμε το χρονο πισω. Για να δουμε πως υποδεχτηκε ο γερμανικος Τυπος, τοσο την ειδηση για την αφιξη της Ελληνιδας ερμηνευτριας στο Βερολινο οσο και τη συναυλια της, στις 11 του μηνος, στο Ηαθς δερ Κθλτθρεν δερ Ωελτ.

    Και πρωτα πρωτα το περιοδικο "ΤΙΡ", το μεγαλυτερο του Βερολινου, που επιστρατευσε τον μουσικοκριτικο Κ. Χερμαν, για να προαναγγειλει την εμφανιση της Χαρουλας, σε ενα μεγαλο δημοσιευμα, με τιτλο "Η φωνη της Ελλαδας". "Μετα απο 20 χρονια καριερας για πρωτη φορα η Χαρις Αλεξιου ερχεται στο Βερολινο... ανηκει στους λιγους καλλιτεχνες που ψαχνουν μεχρι το αδυνατο, αλλαγες. Που δεχονται τις προκλησεις των καιρων και των αλλαγων και γιγαντωνονται μεσα απ' αυτη τη διαδικασια", εγραψε ο Χερμαν, ως εισαγωγη στο αρθρο του που ακολουθησε βημα βημα την καριερα της τραγουδιστριας απο το '70 μεχρι και σημερα.

    Την επαυριο της συναυλιας, δημοσιευματα στις μεγαλυτερες γερμανικες εφημεριδες, περιεγραψαν το γεγονος της προηγουμενης βραδιας. Αντιγραφουμε απο το δημοσιευμα "Ελλας και Ανατολη" της "Δοννερσταγ": "Η βραδια στην ασφυκτικα γεματη αιθουσα... ξεκιναει καπως παραξενα: η ορχηστρα παιρνει τη θεση της και εντυπωσιακοι φωτισμοι πεφτουν στη σκηνη, ενω ο κοσμος περιμενει τη σταρ της βραδιας, τη Χαρι Αλεξιου, τη ντιβα της συγχρονης ελληνικης μουσικης...". Και πιο κατω: "...ως μουσικο συμβολο των Ελληνων απο ολες τις ταξεις και τα στρωματα, ενσαρκωνει οσο καμια αλλη Ελληνιδα τραγουδιστρια το ελληνικο τραγουδι σε ολο του το πλατος και μετριεται οπως ο συναδελφος της Γιωργος Νταλαρας με τα μετρα ενος σουπερσταρ..."!

    [24] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Αν το Πολυτεχνειο ζει; Ε... καπως σαν τον Ανδρεα!

    Ετσι ειναι, αν ετσι κερδιζετε. *

    * Διακομιζονται απο ετους εις ετος απ' οσους εχουν συμφερον να τους διατηρουν σε ζωντανο- φανεια.

    Οχι, οχι Ανδρεα! Δεν ειναι γνωστος-αγνωστος βουλευτης σου! Μη φοβου, αλλου εγινε ξαφνικα προεδρος ο Μελισσανιδης.

    Τρομαξε ο παππους! Σου λεει, μπας και ειναι κανας τυπου Μιχελογιαννη και τον βαλανε ξαφνικα αρχηγο;

    Στην Αθηνα βαζουν φωτια οι γνωστοι-αγνωστοι βομβιστες, και στο ΠΑΣΟΚ... οι γνωστοι- αγνωστοι βουλευτες.

    Μια Κινεζα εμεινε 288 ωρες παρεα με 800 κομπρες! Ε, και ο Ανδρεας για να μεινει δυο ωρες με τα 170 φιδια της Κ.Ο... κανει ελαφρως τον "Κινεζο"...

    Μεταξυ μας, αλιμονο στην κοινωνια που δεν εχει καποιους πιτσιρικαδες να τα σπανε *...

    Κι αν δεν ξερουν ακριβως το γιατι, ακομη καλυτερα!!! Κι αυτοι που "ηξεραν", ειδαμε που κατεληξαν.

    Ριχτε και κανα Μολοτοφ στη βιλα της Αγραμπελης *!!!

    Να δειτε για ποτε ξαναβγαινουν στους δρομους της Αθηνας τα τανκς.

    Παλι παρε-δωσε με το Κινημα αρχισε η Βασω; Αφου πηγε πρωτα για... "μαλλι" (υπουργου) και βγηκε οπως την βλεπετε κουρεμενη τωρα μου φαινεται οτι θα βγει "γουλι".

    Τα καλα νεα; Φοραμε τα ιδια γυαλια με τον Ανδρεα! Τα κακα; Δεν μας τα φορεσε και στους δυο η Μιμη.

    Με μια μικρη διαφορα. Η Μαυρη Τρυπα φοραει Γκοτιε, ενω ο Ανδρεας Γκοτιε Τζουνιορ.

    Οχι κυρια μου. Αλμα λεγανε μονο το σκυλι της Μιμης, οχι και τις δυο Αλμα. Τι ακριβως εννοειτε;

    Πως λεμε ιδου η Αλμα, ιδου και το αλμα;

    Μονο 30 βουλευτες του δεν γνωριζει ο Ανδρεασ; Εδω η αιθουσα της Βουλης δεν γνωριζει κανεναν!

    Μεταξυ μας και ο καθε πολιτης θα 'θελε να 'χει την τυχη να μην γνωριζει ουτε κατ' εικονα εστω και εναν βουλευτη.

    Κον Σηφη Μιχελογιαννη: Τωρα ειστε ενας "εντιμος σιωπηλος" μετα τα τρια πρωτα τοκ σοου θα 'χετε γινει συνηθης καλεσμενος και στα πεντε, μα ιντανος και δη καμενος...

    Τωρα για να λεμε του παππου το δικιο... Εσεις, δηλαδη, τους εχετε ξανακουσει ποτε τους βουλευτες ΠΑΣΟΚ Κατσιλιερη, Σουγγαρη, Τσετινε, Ματη, Σκατσογλου, Μαγκουφη και Ροδουλα Ηηση;

    Κον Απ. Κακλαμανη: Τωρα που απερριφθη θρασυτατα το αιτημα Ανδρεα για αποζημιωσεις της Κατοχης απο τους Γερμανους, προτεινουμε να τιμωρηθει παραδειγματικα ο δημοσιογραφος Φρ. Γερμανος!

    (...Να τις καταβαλει αυτος! Αρκετα πλουτισε σατιριζοντας τον πολιτικο κοσμο).

    Οσον αφορα τα εκτροπα στην πορεια των αναρχικων, να τιμωρηθουν οι δημοσιογραφοι του "Σκαι" που δεν καθησαν ησυχα και διακριτικα μες στο φλεγομενο βαν.

    Ε, αφου μιλαει σε τοκ σοου για το Πολυτεχνειο ο Ροτσα, πρεπει να καλεσουμε για το θεμα Ελλαδας- Σκοπιων τον κυρ Σταυρο.

    ΥΓ. Το Πολυτεχνειο, ως εθνικη μνημη ζει, αλλα ενας απλος 23χρονος φοιτητης του γλιστρησε ανημερα στις σκαλες και σκοτωθηκε. Το οτι αυτος δεν ζει μηπως ειναι πια πιο σημαντικο;

    Θ.Α.

    Μονο μια βιλιτσα

    Αν ειναι δυνατον! Παρανομη ερωμενη ζητησε απο τον επισης παρανομο ερωμενο της τα μισα λεφτα απο το ΛΟΤΤΟ που κερδισε! Και δη δικαστικως!

    Υστερα απ' ολα αυτα που δειχνουν το σημειο καταπτωσης που εχει φτασει η ελληνικη κοινωνια, μηπως τελικα αποτελει ενδειξη ηθικης ανατασης, το οτι η νομιμη κιολας συζυγος του Πρωθυπουργου εκανε μονο μια βιλα;

    Και δη με τετοιο "λαχειο" που της κληρωσε... Ε, κ. Αποστ. Κακλαμανη;

    [25] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Η ωρα των κατασκοπων

    Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ "ειδε" διεθνεις παικτες σε δυο μετωπα

    Επειδη η αργια ειναι "μητηρ πασης κακιας", ο Σταυρος Διαμαντοπουλος και ο συνεργατης του Τακης Περσιας φρονισαν να αξιοποιησουν το χθεσινο ρεπο που εδωσαν στους παικτες του Ολυμπιακου, με... κατασκοπεια.

    Ετσι, ο μεν Κατερινιωτης παρακολουθησε απο την τηλεοραση τον αγωνα της Εθνικης με τα νησια Φεροε, παιρνοντας μια γευση, τοσο απο τους νυν οσο και απο τους μελλοντικους "ερυθρολευκους", ο δε Περσιας πηγε στο Ολυμπιακο σταδιο και ειδε το φιλικο των ελπιδων με τον Πανιωνιο, για τους Μαυρογεννιδη, Λακη και Κουλακιωτη.

    Ο Διαμαντοπουλος ειχε (λογικα) τα ματια του στραμμενα στον Αλεκο Αλεξανδρη, ο οποιος ξεκινησε πολυ καλα στο α ημιχρονο κι επαιξε μεχρι το 77 . Ο δευτερος των Πειραιωτων Νικος Νταμπιζας δεν ειχε καθολου πιεση, ενω ο... τριτος (απο τον Δεκεμβρη) Γρηγορης Γεωργατος, επαιξε μονο δεκατρια λεπτα.

    Οι παικτες του Ολυμπιακου επιστρεφουν σημερα στο μεροκαματο με διπλη προπονηση στο γηπεδο του Ρεντη. Αυτη τη φορα ο 49χρονος τεχνικος θα τους εχει ολους στη διαθεση του, ακομα και τον Γιωργο Σκαρταδο που αντιμετωπιζε καποιο μικροπροβλημα τραυματισμου τις προηγουμενες μερες απεχοντας απο τις προπονησεις. Ο 35χρονος αμυντικος υπεφερε απο τεντονιτιδα εξ αιτιας της οποιας υποχρεωθηκε σε θεραπεια για ενα διημερο. Παντως, ο γιατρος του Ολυμπιακου Χ. Δαρας υποστηριζει οτι "ο ποδοσφαιριστης θα ειναι ετοιμος μεχρι την Κυριακη για να παιξει εναντιον της Καλαματας".

    Στο ματς αυτο αναμενεται να επανελθουν στη βασικη ενδεκαδα των "ερυθρολευκων" ο Φωτο Στρακοσια και ο Αλεκος Αλεξανδρης. Περισσοτερα ομως, οσον αφορα τις σκεψεις για τα προσωπα που θ' απαρτισουν την ομαδας, η οποια θ' αντιμετωπισει τους Καλαματιανους, θα μαθουμε μετα τις σημερινες προπονησεις.

    Κ. ΤΣΟΓΚΑΣ

    Τον Αλεκο Αλεξανδρη ειχε στο... στοχαστρο χθες ο Σταυρος Διαμαντοπουλος

    "Ιωση αναξιοπιστιας"

    ΕΠΙΘΕΣΗ Καρρα κατα παντων - Ο Γιδοπουλος ακομη περιμενει στο ακουστικο του τον Τροχανα και πιστευει οτι η επανοδος Μελισσανιδη ειναι εργο Μπαγεβιτς!

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

    Μονο το μυαλο του Μιχαλη Τροχανα θα μπορουσε να συλλαβει τετοιο σχεδιο. Μολις εχρισε "οριτζιναλ προεδρο" τον Δημητρη Μελισσανιδη και υποβιβαστηκε ο ιδιος σε "προεδρο-γλαστρα", προσκαλεσε τον Γιαννη Καρρα να παρευρεθει το απογευμα της Τριτης στη συνεντευξη Τυπου, στα γραφεια της ΠΑΕ! Χωρις να του πει λεξη περι Μελισσανιδη, με προσχημα τη συστρατευση ολων των προεδρων για το καλο της ΑΕΚ.

    Φαντασθειτε λοιπον τι θα γινοταν, αν ο Καρρας δεν μαθαινε οτι γυριζει ο πρωην συνεταιρος του στην ΠΑΕ! Πιθανοτατα θα πηγαινε στα γραφεια της ΠΑΕ και θα 'βλεπε τον Μελισσανιδη να κανει αρχηγικη εμφανιση.

    "Δεν ξερω γιατι με καλεσε να παω στα γραφεια. Ισως ο ανθρωπος να εχει, εκτος των αλλων, τασεις σαδισμου. Ενας παραλογισμος, τι αλλο να πω...", σχολιαζε χθες ο Γιαννης Καρρας, που εξαπελυσε νεα επιθεση κατα παντων: Μελισσανιδη, Τροχανα, ακομα και Μπαγεβιτς!

    Ο Γιαννης Καρρας μιλησε για "ιωση αναξιοπιστιας", η οποια δεν θελει να μεταδοθει στον ιδιο. "Αν ο Μελισσανιδης δωσει χρηματα για την αυξηση του μετοχικου κεφαλαιου εγω θα γινω χοτζας. Ο Μελισσανιδης ηταν παντα ενας λαθρεπιβατης. Δεν πληρωνε ποτε εισιτηριο. Θα δωσει τωρα χρηματα για μετοχεσ; Θα γινει ελεγχος στην ΠΑΕ και ο,τι μεμπτο προκυψει θα το αποκαλυψουμε. Και τα δικα μας λαθη, στη διαχειριση της τριετιας, δεν θα τα κουκουλωσουμε".

    Ο πρωην προεδρος δεν δεχεται οτι ολη η ιστορια ηταν καλα σκηνοθετημενη για να βγει απο τη μεση. "Δεν πιστευω οτι ηταν συνωμοσια, αλλα μια αποφαση του ποδαριου απο τον Τροχανα. Ως τετοια, θα αποδειχθει λανθασμενη. Ο Τροχανας ειναι ενα ατομο με ανασφαλειες κι εψαχνε για στηριγματα. Αν προξενει μικρο κακο η τραγωδια μ' αυτη την αποφαση, θα φανει κι απο την πορεια της ομαδας. Ευτυχως η ΑΕΚ στεκεται ορθια, εχει τεχνικο και καλη οργανωση".

    Αργα το βραδυ παντως ο Γιαννης Καρρας αφησε αιχμες και κατα του Μπαγεβιτς! "Δεν ξερω αν ανακατευτηκε. Αν, οντως, υπαρχει και αυτο το σεναριο, εχω να πω οτι δεν επιτρεπεται σ' ενα σοβαρο ανθρωπο οπως ο Μπαγεβιτς να φθανει στο σημειο να χρωματιζεται. Και να εκδηλωνεται με τον τροπο που εκδηλωθηκε".

    Ο ΓΙΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Αυτος παντως που εμεινε εκτεθειμενος μετα απ' αυτη την απροβλεπτη εξελιξη των πραγματων, ειναι ο Στρατος Γιδοπουλος. Επι μια εβδομαδα τον "παραμυθιαζε" ο Τροχανας οτι τον θελει στην ΑΕΚ να διοικει. Τονισε μαλιστα στον τεως προεδρο πως θα κατεβαλλε καθε δυνατη προσπαθεια, ωστε να πεισει και τον Μπαγεβιτς. Ολα ειχαν συμφωνηθει και σιγα σιγα ο Γιδοπουλος θα εμφανιζοταν ως ο εχων το γενικο κουμαντο της ΠΑΕ. Γι' αυτο το λογο μαλιστα επισκεφθηκε ο τεως προεδρος το πρωι της Τριτης τον υφυπουργο Αθλητισμου Γιωργο Λιανη. Τον ενημερωσε οτι επιστρεφει στην ΑΕΚ, με την ελπιδα οτι θα αναρριχηθει και στην προεδρια μολις ελιωνε ο παγος με τον Μπαγεβιτς.

    Ο Στρατος Γιδοπουλος δεν ειχε ιδεα για τη συμφωνια που ειχε συναψει απο το βραδυ της Δευτερας ο Τροχανας με τον Μελισσανιδη. Συμφωνια που γνωριζαν ακομη ο Νικος Στρατος, ο Ντουσαν Μπαγεβιτς, ενω γυρω στα μεσανυχτα ο Τροχανας εδωσε την ειδηση και στο διευθυντη της εφημεριδας "Ωρα για σπορ" Διονυση Αβουρη, με τη δεσμευση οτι δεν θα γραψει τιποτα. "Αν γραψεις εστω μια λεξη, τιναζονται ολα στον αερα!".

    Προχθες το μεσημερι στη 1.30, ο Γιδοπουλος εμαθε απο δημοσιογραφους οτι ο μεγαλομετοχος ετοιμαζει συνεντευξη Τυπου στις 4 το απογευμα. Τηλεφωνησε στον Τροχανα και ρωτησε να μαθει τι συμβαινει. "Δεν μπορω να σου πω τιποτα. Εχω δεσμευθει ηθικα. Μολις τελειωσει η συνεντευξη Τυπου θα σου τηλεφωνησω και θα τα μαθεις ολα". Ακομη περιμενει τηλεφωνημα του Τροχανα ο Γιδοπουλος!

    Ο τεως προεδρος ειναι πεπεισμενος οτι υπευθυνος που ναυαγησε η επιστροφη του στην ΑΕΚ ειναι αποκλειστικα ο Μπαγεβιτς. Ο Γιδοπουλος πιστευει επισης οτι η επανοδος Μελισσανιδη ειναι καθαρα εργο Μπαγεβιτς.

    Δημοσιογραφος του "Σπριντ ΦΜ", το εθεσε χθες ως δεδομενο στον Γιδοπουλο: Οτι, δηλαδη, ολη η δουλεια στηθηκε κατ' αυτον τον τροπο επειδη ετσι το ηθελε ο Μπαγεβιτς. "Δεν το ξερω. Αν ο Μπαγεβιτς καταφερνει να αλλαζει διοικησεις τοτε χαλαλι του. Ειναι πραγματι σπουδαιο πραγμα αν ο προπονητης αλλαζει προεδρους, τους ανεβαζει και τους κατεβαζει", απαντησε ο Γιδοπουλος.

    Στον ιδιο ραδιοφωνικο σταθμο τονισε οτι δεν αισθανεται πως πιαστηκε κοροιδο. "Εγω δεν παρακαλεσα κανεναν για να επιστρεψω στην ΑΕΚ. Ο Τροχανας μου ειπε τοσα πολλα πραγματα, που αν ανοιξω το στομα μου θα γινει χαμος. Δεν ειχα βρισει εγω τον Μελισσανιδη και τον Τροχανα. Μεταξυ τους ανταλλαξαν βρισιες κι εκαναν μηνυσεις".

    Αργα το βραδυ ο Ενωσιτης παραγοντας εκανε την ακολουθη δηλωση στην "Ε": "Αντιλαμβανομαι τη δεινη θεση στην οποια περιηλθε ο κ. Τροχανας. Του συγχωρω καποιες απο τις ενεργειες του γιατι πιστευω πως ο,τι κανει, δεν το κανει απο ιδιοτελεια. Ο ανθρωπος πιστευει οτι με τις ενεργειες του ωφελει την ΑΕΚ, ασχετα αν αποδειχθουν λανθασμενες. Θα ειναι καλο να βγει ο κ. Μελισσανιδης και να δηλωσει αν αγορασε το 35% των μετοχων. Σ' αυτο το σημειο ζηταω διαφανεια. Γιατι αν δεν τις αγορασε η αν δεν τις αγορασει σε συντομο χρονικο διαστημα, τοτε θα ειναι προεδρος υπο προθεσμια. Αν παρει τις μετοχες, μπραβο του, ολοι θα ειμαστε μαζι του, εγω πρωτος θα τον χειροκροτησω".

    Μια αλλη εξελιξη χθες ηταν η παραιτηση που υπεβαλε απο το διοικητικο συμβουλιο (κατειχε θεση αντιπροεδρου) ο Μιχαλης Γεωργακακης. Στενος συνεργατης του Μελισσανιδη μεχρι τον περασμενο Μαιο, επαιξε αποφασιστικο ρολο στο να γινουν πλουσιοτεροι κατα 630 εκατομμυρια ο καθενας, οι δυο πρωην συνιδιοκτητες της ΠΑΕ. Οταν εφυγε ο Μελισσανιδης τον περασμενο Μαιο, απαιτησε να τον ακολουθησουν τοσο ο Μ. Γεωργακακης οσο και ο Γ. Σκουρτης. Αμφοτεροι ομως εμειναν στο πλευρο του Τροχανα και ατυπα ησαν οι προσωπικοι του συμβουλοι, ασχετα αν δεν μπορουσαν ουτε στο ελαχιστο να τον επηρεασουν, εξαιτιας των ...εκρηξεων του μεγαλομετοχου. Ο Γεωργακακης, αν και στενος συνεργατης του Τροχανα, δεν ενημερωθηκε για την κινηση του να επαναφερει τον Μελισσανιδη. Σημειωστε οτι ο "οριτζιναλ προεδρος" της ΑΕΚ ταξιδεψε χθες στη Βουλγαρια για επαγγελματικες υποχρεωσεις και σημερα το βραδυ θα κανει αρχηγικη εμφανιση κι ενωπιον των ποδοσφαιριστων. Θα τους επισκεφθει στην προπονηση, οπου αναμενεται με ενδιαφερ!

    ον η χειραψια που θ' ανταλλαξει με

    τον Ντανιελ Μπατιστα. "Μονο αν ...ασπρισει θα γυρισει στην ΑΕΚ!", ειχε δηλωσει προ διετιας για το διεθνη φορ.

    Οσο για τον Τροχανα, χθες το γυρισε το ...βιολι. Με μια λιτη ανακοινωση, μολις δεκα αραδων, καλει ολους τους επωνυμους Ενωσιτες να εγκαταλειψουν τις δηλωσεις και τις συνεντευξεις και να αφοσιωθουν στο ντερμπι με τον Παναθηναικο.

    Κοιτα ποιος μιλαει!...

    Ευτυχως, ξυπνησε νωρις!

    Η ΕΘΝΙΚΗ Μπηρε μπρος Μμετα το 7 και Μεφθασε δια Μπεριπατου σε Μευκολη νικη Μ(80-64 τη ΜΣλοβακια), με Μπρωτο πιστολι Μκαι παλι τον ΜΓιωργο Σιγαλα π ιΟ

    π π ι ιταν φαει κανεις, οχι ενα, αλλα... εναμισι στραπατσο (ολοκληρο απο τη Λευκορωσια και μισο απο τη Βοσνια), τι κανει; Προωσεχει για να εχει!

    Ολα κι ολα, εφτα λεπτα αωφηρημαδας ειχε η Εθνικη μας χθες στην Μπρατισλαβα. Με το που προηγηθηκαν οι Σλοωβακοι 18-12, χτυπησε το καωμπανακι, ξυπνησε τους διεωθνεις μας και... τερμα τα διωφραγκα. Ο υπολοιπος αγωωνας, ως το τελικο 64-80, ηταν μια τυπικη διαδικασια, αφου ακομα κι οταν οι γηπεδουχοι πλησιαζαν, δεν εμοιαζαν ικαωνοι να απειλησουν, με το πρωωτογονο μπασκετ που επαιζαν.

    Οχι, η Σλοβακια δεν ηταν καθολου καλυτερη απο τη Βοσνια, οπως φοβοταν ο Δενωδρινος. Η Εθνικη μας, αντιθεωτα, ηταν ετη φωτος μακρια απο το φαντασμα του πρωτου ημιχρονου του Βερολινου. Προσεκτικη (αυτη ηταν και η πρωτη λεξη που ηλθε στα χειωλη του Δενδρινου), αποφασιωσμενη, με σιγουρα πατηματα και μπολιασμενη με τη στοφα του ανωτερου. Οι 4 βαθμοι με τους οποιους επιστρεφει σηωμερα η Εθνικη στην Αθηνα απο το εξαημερο σαφαρι της στην Κεντρικη Ευρωπη, σηωμαινουν μαλλον το τελος του αγχους. Αυτο δα ελειπε, να φτασει χειμωνας του '96 και να σκεφτομαστε ακομα αν περναμε! Η ΑΜΥΝΑ Το μονο προβλημα της αμυωνας λυθηκε πολυ ευκολα (ο Σιωγαλας εκμηδενισε τον αγαρωμπο σκορερ Ουχνακ) και ολα εγιναν απλουστερα. Και αιφωνιδιασμοι βγηκαν και λυσεις απεναντι στην οργανωμενη αωμυνα βρεθηκαν και πλουραλιωσμος στο σκοραρισμα υπηρξε: 26 ποντους εβαλε ο Σιγαλας (νεο ατομικο ρεκορ με την Εωθνικη, μετα τους 25 της Κυριαωκης), 18 ο ανικητος κατω απο τα καλαθια Φασουλας, 11 ο Οικονομου, 8 ο Αγγελιδης που εβαλε τη σφραγιδα του οταν η Σλοβακια προσπαθησε να αωπειλησει (56-63 στο 32 ).

    Και αλλους 12 ο ξανανιωμεωνος Γιαννακης, που ωρες ωρες θυμιζε τον Παναγιωτη του παωλιου, καλου καιρου!

    Μαγικες ασιστ, κλεψιματα, αλλα και 3/3 τριποντα στα πρωτα 25 λεπτα. Μετα κουραωστηκε, αλλα η δουλεια ειχε ηδη γινει. Μπορει οι Σλοβαωκοι να ανεκαμψαν απο το 39-57 του 26ου λεπτου (εκαωναν ενα σερι 15-4), σπαταληωσαν, ομως, ολες τους τις δυναωμεις και σκορπισαν μολις ξαωνασοβαρευτηκαν οι δικοι μας: το 56-63 εγινε μεσα σ' ενα τριωλεπτο 57-76. Οποτε, προφτασε να παιξει δυο-τρια λεπτα και ο φουκαρας ο Κορωνιος! ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ "Καποια κουτα λαθη μας στοιχισαν τη διαφορα", εκανε τον προχειρο απολογισμο ο Δενδρινος. Ο Μακης το ηθελε το "συν πολλα", για να το αωκουσει και η υπολοιπη Ευρωωπη και να θυμηθει οτι η Ελωλαδα ειναι ακομη εδω. Αλλα και για να ευχαριστηθουν οι περιπου 500 συμπατριωτες μας της κερκιδας, που ζουν στην Μπρατισλαβα και σπουωδαζουν στο φημισμενο της παωνεπιστημιο...

    Σε τρεις μηνες θα ξαναμαωζευτουν οι διεθνεις, για ενα ματς που θα το χαρακτηριζαμε αγγαρεια, αν δεν ειχε προηγηωθει η σφαλιαρα απο τους Λευωκορωσους: με τη Γεωργια, στις 28 Φεβρουαριου στο ΟΑΚΑ. "Εχουμε πολλη δουλεια μπροστα μας", ειπε ο ομοωσπονδιακος, λιγο πριν παει για ξεκουραση. "Δεν ειναι τοσο το ματς με τη Γεωργια οσο η προετοιμασια για την Ολυμπιαδα που πλησιαζει". Κοντευουμε στο τελικο βιραζ και η Εθνικη δειχνει να βγαιωνει απο το σκοταδι του Οκτωωβριου... ΔΙΟΡΘΩΣΗ Οσο για το σαλο που δηωμιουργησε η περιφημη κουβεωντα του Δενδρινου για τα εξωωγαμα, υπηρξε χθες διορθωτιωκη δηλωση, απο τα ιδια χειλη: "Δεν ειμαι βεβαια υπερ των ομογενων. Απλα, το βαρος των υποχρεωσεων που ερωχονται και η χιονοστιβαδα της δευτερης φουρνιας ομογενων μας αναγκασε να εξετασουμε και αυτη την προοπτικη". Και εσπευσε ο "Βουδας" να διευωκρινισει οτι προκειται για μια απλη σκεψη: "Προς Θεου, οχι αποφαση". Ετσι κι αλλιως, τουτο το σιριαλ μολις τωρα αρχιζει.

    ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Φαιτ 17, Ουωχνακ 8, Βιμερ 6, Ματιτσκι 17, Οργκλερ 10 (1), Μιτσουντα 4 (1), Μαρκο 2, Βαις.

    ΕΛΛΑΔΑ (20/39 δ., 5/11 τρ., 19/23 β.): Κορωνιος 1, Παταωβουκας, Γιαννακης 12 (0/2, 3/5, 3/3), Σιγαλας 26 (6/8, 2/3, 8/10), Οικονομου 11, Φασουλας 18 (7/12, 4/4 β.), Αλβερτης, Χριωστοδουλου 2, Αγγελιδης 8 (3/3, 2/2), Ρεντζιας 2.

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Monday, 20 November 1995 - 10:59:05