Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Nov. 24)

From: Georgios Vetoulis <giorgos@gvetoulis.extern.ucsd.edu>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Σθβξεψτ: Ελευθεροτυπια - Ειδησεις (Νοω. 24)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Ο Τυπος στον ...αερα

  • [2] Ουρες ε δθε %λοντων για τη Βοσνια... ΕΧΕΙ υπερκαλυφθει ο απαιτουμενος αριθμος για το Μενισχυμενο ταγμα των 600 στρατιωτων. Ισχυρο κινητρο ο Μμισθος των 2.000 δολαριων

  • [3] Εξαγγελιες Ποττακη για τις φυλακες Κορυδαλωλου

  • [4] Αναμενουν πρωτα κινηση του Ανδρεα

  • [5] ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ "προωγνωσης" του ΒΑΝ για σεισμικη εξαρση Ασαφης η επιστολη ΜΕ τη συμφωνη γνωμη του ΥΠΕΧΩΔΕ κληθηκαν Ευρωπαιωοι ειδικοι

  • [6] ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ: Συντονιωσμενη επιθεση δεχεται η τριτοωβαθμια εκπαιδευση, με στοχο ν' ανοιξει ο δρομος στα ιδιωτιωκα πανεπιστημια

  • [7] Πατριωτικη πραξη η πρωθυπουργικη παραιτηση

  • [8] Εδω που εχουν φτασει τα πραγματα, το λογικο ειναι να οδευσουμε στη μετα Ανδρεα εποχη, μαζι με τον Ανδρεα

  • [9] Διαφορα

  • [10] Κοινωνιες φυλακων και ναρκωτικων

  • [11] "Η ευαισθησια ειναι σαν το μεταξι"

  • [12] Πηρε μπρος το... κομπιουτερ

  • [13] Στα χναρια του ...Αλεξανδρη


    [1] Ο Τυπος στον ...αερα

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αρκετο να γραφονται ελευθερα και να τυπωνονται ελευθερα οι εφημεριδες. Πρεπει και η διακινηση τους να ειναι απροσκοπτη, ωστε να φτανουν εγκαιρως στα χερια του αναγνωστη. ΜΟΝΟΝ ΕΤΣΙ υπηρετουνται η ελευθερη διακινηση των ιδεων, η ενημερωση και η πληροφορηση της κοινης γνωμης. ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ τα ενδιαφεροντα του προβληματιζομενου πολιτη μονο με το ραδιοφωνο και την τηλεοραση. Αν καλυπτονταν, θα ειχε αφανιστει ο Τυπος. Και πολλοι θα το ηθελαν, δυστυχως. ΔΕΝ ΥΠΗΡΕΤΕΙΤΑΙ, λοιπον, η ελευθερη διακινηση του Τυπου με την τακτικη που ακολουθει η "Ολυμπιακη Αεροπορια", η οποια θεωρει τις εφημεριδες φορτιο δευτερης κατηγοριας και δεν τις προωθει με τις πτησεις της στην επαρχια και μαλιστα σε μεγαλα κεντρα. ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΙΣ και συγκεκριμενες οι καταγγελιες του Πρακτορειου Εφημεριδων Αθηνα ικου Τυπου: "Τον τελευταιο καιρο εχουν πυκνωσει τα προβληματα που μας δημιουργει η ""Ολυμπιακη Αεροπορια'' για τις αποστολες επαρχιων με τη δρομολογηση μικρων αεροπλανων, κυριως για Θεσσαλονικη, Κερκυρα, Ηρακλειο, Σαντορινη κ.τ.λ.". ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ηταν χθες ολες οι εφημεριδες να σταλουν στη Θεσσαλονικη οδικως! Στην εποχη της εκμηδενισης των αποστασεων με την αναπτυξη των αερομεταφορων, οι εφημεριδες διακινουνται με προπολεμικες μεθοδους! ΠΡΟΧΘΕΣ, εγινε το χειροτερο. Χωρις προειδοποιηση, ο κυριος ογκος των εφημεριδων για Θεσσαλονικη και Βορεια Ελλαδα εμεινε στο αεροδρομιο! ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ δεν ειναι οικονομικο, ουτε και δικαιολογειται με τη δυσλειτουργια της "Ολυμπιακης". Ειναι πολιτικο, διοτι αφορα την ελευθερη διακινηση της ενημερωσης. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, μονο στην Ελλαδα συμβαινουν αυτα. Στη Γαλλια, για παραδειγμα, η κυβερνηση δινει στα γαλλικα ταχυδρομεια 360 εκατ. φραγκα (17,28 δις. δραχμες) για την απροσκοπτη και ταχεια διανομη των εφημεριδων. Στην Ελλαδα ζητειται απλως στοιχειωδης ευαισθησια απο την "Ολυμπιακη" και τον αρμοδιο υπουργο.

    Σημιτης κατα Εβερτ για την Οικονομια

    ΕΝΑΝΤΙΟΝ του Μιλτ. Εβερτ στραφηκε χθες ο Κωστας Σημιτης και χαρακτηρισε τις θεσεις που ανεπτυξε προχθες για την Οικονομια "γενικολογιες" που "δεν λυνουν τα προβληματα του τοπου".

    Ειναι η τριτη φορα που ο κ. Σημιτης στρεφει τα πυρα του εναντιον του αρχηγου της Ν.Δ., σε μια εμφανη προσπαθεια να καταδειξει οτι το κλιμα που διαμορφωνει η επικαιροτητα δεν πρεπει να παραμεριζει τα αλλα προβληματα και κυριως την κριτικη προς την πολιτικη της Ν.Δ.

    "Οι θεσεις του κ. Εβερτ -αναφερει ο κ. Σημιτης σε γραπτη δηλωση του- δεν μπορουν να δημιουργησουν τις προ υποθεσεις για μια νεα πνοη στην ελληνικη οικονομια. Δεν μπορουν να αποτελεσουν μια σοβαρη και συγχρονη προταση. Δεν μπορουν να συγκαλυψουν το περιεχομενο της συντηρητικης πολιτικης που πρεσβευει η Ν.Δ".

    Και μιλωντας για την ουσια του προβληματος που αντιμετωπιζουν οι δημοσιες επιχειρησεις τονιζει:

    "Η εκσυγχρονιστικη αντιληψη επιβαλλει οπως οι επιχειρησεις του δημοσιου τομεα λειτουργησουν με στοχους και προγραμματα, σε αποκεντρωμενη-ανεξαρτητη σχεση με την κυβερνηση, με συμφωνιες για την αποδοτικοτητα, με αξιολογηση του προσωπικου και διαφανεια στη σχεση με τον πολιτη, με βαση κανονες που θα πηγαζουν απο τις εσωτερικες λειτουργιες οργανωσης και διοικησης. Δηλαδη με μια πολιτικη και παρεμβασεις που θα τεινουν να μεταβαλλουν τη σχεση πολιτικης εξουσιας, διοικησεων, εργαζομενων και καταναλωτων-πελατων, σε τροπο ωστε η δημοσια επιχειρηση να λογοδοτει στην κοινη γνωμη. Η θετικη η αρνητικη κριση για τα αποτελεσματα της να προκυπτει ανεξαρτητα απο τις επιδιωξεις της κυβερνησης διοικουντων η συνδικαλιστων. Το προβλημα μας ειναι να δημιουργησουμε διαδικασιες, ωστε η κοινωνια να μπορει να απαιτει, να παρακολουθει, να κρινει και να μην εξαρταται απο τη βουληση της κυβερνησης η των υπευθυνων".

    [2] Ουρες ε δθε %λοντων για τη Βοσνια... ΕΧΕΙ υπερκαλυφθει ο απαιτουμενος αριθμος για το Μενισχυμενο ταγμα των 600 στρατιωτων. Ισχυρο κινητρο ο Μμισθος των 2.000 δολαριων

    Του Γ. ΤΣΑΚΙΡΗ

    Κυανοκρανοι, οι νεοι "πολεμιστες" της εωποχης. Οι καλοι, οι ανωθρωποι που πολεμανε για την ειρηνη, οι κοιωνης αποδοχης πολεμιωστες χωρις αντιπαλο.

    Το ΝΑΤΟ δεν αντιμετωπιωζει κανενα προβλημα και μεωσα στις επομενες εβδομαδες θα εχει ετοιμη την τεραστια ειωρηνευτικη δυναμη των 60.000 στρατιωτων που θα επιβαλουν την ειρηνη στη Βοσνια. Οι διαωδικασιες κινουνται με ταχυταωτο ρυθμο για τη δημιουργια και την αποστολης της στραωτιωτικης δυναμης, ενω χθες ο Ελληνας υπουργος Αμυνας δηλωσε για μια ακομα φορα οτι προθεση της χωρας μας ειωναι να συμμετασχει στη δυναωμη αυτη.

    Αν και ακομα τιποτα δεν εωχει ανακοινωθει, πολλοι Ελωληνες αξιωματικοι, υπαξιωμαωτικοι, εθελοντες πενταετους υωποχρεωσης και απλοι στραωτιωτες φορουν καθημερινα στα ονειρα τους τον γαλαζιο μπερε και τριγυρνουν με το υωφος του εξουσιαστη στους δρομους της Βοσνιας.

    Κυριος λογος το χρημα και ας λενε οτι πολλοι το χρημα εωμισησαν, τη δοξα ουδεις. Δυο χιλιαδες δολαρια το μηνα πεωριπου (470.000 δρχ.) ειναι ικαωνο κινητρο, αν σκεφτει κανεις οτι ο στρατευμενος παιρνει 980 δραχμες το μηνα και ο μεωσος μισθος των αξιωματικων και υπαξιωματικων δεν ξεωπερνα τις 200.000 δραχμες.

    Μικτο σωμα

    Συμφωνα με ασφαλεις πληωροφοριες, η ηγεσια του υπουρωγειου Εθνικης Αμυνας, αφου μελετησε ενδελεχως τις προωτασεις των επιτροπων για τη δημιουργια της δυναμης αυωτης, κατεληξε να γινει ενα μιωκτο σωμα που θα περιεχει απο διαβιβαστες μεχρι και γιαωτρους, ωστε να μπορει να λειωτουργησει αυτονομα σε οποια περιοχη και να ενταχθει.

    Το σωμα αυτο θα εχει την ιωσχυ ταγματος και θα αποτεωλειται αποκλειστικα και μονο απο εθελοντες. Η αρχικη σκεωψη να σταλει ενα σωμα πεζοωναυτων εχει αποκλειστει, αωφου οι φοβοι οτι δεν θα βρεθει μεγαλος αριθμος εθελοντων δεν επαληθευθηκαν. Οι πρωωτες ενδειξεις, και ενω ακομα δεν εχει ανακοινωθει τιποτα επισημα, δειχνουν οτι ο αριθωμος αξιωματικων, υπαξιωμαωτικων, εθελοντων πενταετους υποχρεωσης και στρατευμεωνων που θελουν να μετασχουν στην δυναμη αυτη ειναι αρωκετα μεγαλος και ικανος για τη συγκροτηση της δυναμης αυτης.

    Σχετικα με την αποστολη της δυναμης χθες το πρωι ο υωπουργος Εθνικης Αμυνας, αωφου παρακολουθησε τις εκωδηλωσεις για τον εορτασμο των 150 χρονων της λειτουρωγιας της σχολης Ναυτικων Δοωκιμων, δηλωσε: "Η κυβερωνηση προτιθεται να δηλωσει τη συμμετοχη της Ελλαδας στην ειρηνευτικη δυναμη οταν θα υπαρξει τελικη συμφωνια για την ειρηνευση στην περιοωχη, σχετικη αποφαση του ΟΗΕ και μεγαλη συμμετοχη απο ΝΑΤΟ ικες και μη ΝΑωΤΟ ικες δυναμεις.

    Οι εξελιξεις δειχνουν να πλησιαζουμε στην εκπληρωση αυτων των προυποθεσεων. Για το ποιος θα ειναι ο ρολος της χωρας μας θα το δουμε και θα το συζητησουμε στη συνοωδο των υπουργων Αμυνας την επομενη εβδομαδα και στις 4 Δεκεμβριου και τοτε θα μιληωσουμε για συγκεκριμενο ρολο".

    ΝΑΤΟ ικοι κυκλοι, ερωμηνευοντας τις κινησεις που γινονται τις τελευταιες δυο ηωμερες στα ανωτατα κλιμακια της Συμμαχιας, ελεγαν οτι η δημιουργια της δυναμης θα πρεπει να εχει ολοκληρωθει μεχρι τα μεσα του επομενου μηνα και μεχρι τα Χριστουωγεννα να βρισκεται στη θεση της.

    Κατα το ΚΚΕ

    Αντιδρασεις στη χθεσινη δηλωση του υπουργου Εθνιωκης Αμυνας Γερ. Αρσενη απο τα κομματα δεν υπηρξαν εωκτος του ΚΚΕ που με ανακοιωνωση του κατηγορει την κυωβερνηση οτι η συμμετοχη "αωποτελει αλλο ενα απτο δειγμα της πολιτικης υποταγης που αωκολουθει η κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ απεναντι στους Αμεωρικανους και το ΝΑΤΟ.

    "Το ΚΚΕ καταδικαζει απεωριφραστα τη θεση αυτη, τονιωζοντας οτι σε καμια περιπτωωση η χωρα μας δεν πρεπει να παρει μερος στις ΝΑΤΟ ικες δυναμεις, οπως και καμια αλωλη βαλκανικη χωρα και καλει εργαζομενους, νεολαια και φιλειρηνικους ανθρωπους να δυναμωσουν τις αντιπολεμιωκες κινητοποιησεις τους και να εκφρασουν την αντιθεση τους στην κυβερνητικη πολιωτικη".

    [3] Εξαγγελιες Ποττακη για τις φυλακες Κορυδαλωλου

    Οι φυλακες του Κορυδαλλου θα απομακρυνθουν σε δυο χροωνια απο την περιοχη. Παραλωληλα λαμβανονται μετρα για την αποσυμφορηση των φυλαωκων, αλλα και για την αποκαωτασταση του χωρου των φυλαωκων, μετα την προσφατη εξεωγερση.

    Τις ανακοινωσεις αυτες εωκανε χθες απο του βηματος της Βουλης ο υπουργος Δικαιωοσυνης Ι. Ποττακης, απαντωωντας σε επικαιρες ερωτησεις των βουλευτων της Ν.Δ. Α. Καραγκουνη και του ΚΚΕ Γερ. Αραβανη.

    Ο υπουργος Δικαιοσυνης ειπε οτι θα εφαρμοστει σταωδιακα διαχωρισμος των κραωτουμενων, των ανηλικων, των γυναικων και των τοξικομαωνων, αναλογα με την ποινη τους. Η αποσυμφορηση θα εωπιτευχθει με μετρα πρακτικα, οπως η ανεγερση νεων σωωφρονιστικων καταστηματων, αλλα και διοικητικα.

    Ως παραδειγμα των επικειωμενων διοικητικων μετρων ο κ. Ποττακης προανηγγειλε αλωλαγη στις διαδικασιες προαωνακρισης και προφυλακισης. Αφησε ανοιχτο το ενδεχομενο η ανακριση στις μεγαλες ποωλεις να ανατιθεται στο εξης σε προεδρους Πρωτοδικων, αντι των ανακριτων. Ειπε επισης οτι σκεφτεται εαν θα πρεπει "η προφυλακιση η προσωριωνη κρατηση να υπαρχει και στα πλημμεληματα η μονο στα κακουργηματα", ενω ανηγγειωλε οτι η κυβερνηση θα επανεωξετασει την εκταση και τον τροπο με τον οποιο χαρακτηωριζονται κακουργηματα οριωσμενες πραξεις.

    Εξηγγειλε επισης οτι η κυωβερνηση θα προχωρησει στην αποποινικοποιηση και θα μεωταχειριστει τους τοξικομανεις ως ασθενεις, εντασσοντας τους ταυτοχρονα σε προγραμωματα εργασιας, στα οποια σηωμερα μετεχει το 50% των κραωτουμενων.

    Τελος ειπε οτι στα προωγραμματα αυτα θα μπορει να ενταχθει το συνολο των κραωτουμενων, εφοσον το επιθυμει και αυτο θα συνεπαγεται "ευεργετικο υπολογισμο", δηλαδη μειωση της ποινης.

    [4] Αναμενουν πρωτα κινηση του Ανδρεα

    ΜΕΤΑ την καλη εξελιξη της υωγειας του, στο ΠΑΣΟΚ δηλωωνουν οτι αυτος θα εχει τον πρωτο λογο για τη διαδοχη

    Οι διαβουλευσεις στο ΠΑωΣΟΚ για το ποτε και πως θα γινει η διαδοχη συνεωχιζονται, αλλα μετα τις χθεσινες ανακοινωσεις για εμφανη βελτιωση της υγειας του Ανδρεα Παπανδρεου, ολοι καταωνοουν οτι εκεινος θα εχει τον πρωτο λογο και οριωσμενοι δειχνουν να πιωστευουν οτι, μετα τη νεα περιπετεια του, δεν θα αρνηθει να κινησει ο ιωδιος τις διαδικασιες.

    Δυο συναντησεις ξεχωριωσαν χθες:

    Οι τεσσερις (Κ. Σημιτης, Θ. Παγκαλος, Βασω Παπανωδρεου και Π. Αυγερινος) συωναντηθηκαν στο γραφειο του κ. Σημιτη και, οπως ειναι φυωσικο, συζητησαν για ολα τα τρεχοντα θεματα και κυριως για τη σταση που θα ακολουωθησουν αν επιταχυνθουν οι εωξελιξεις. Με τη συναντηση τους θελησαν, προφανως, να επιβεβαιωσουν οτι δεν υπαρωχουν σοβαρα προβληματα στις σχεσεις τους, παρα την καποια δυσαρεσκεια που εξεφρασε εωσχατως η Βασω Παπανδρεου απο την προβαλλομενη πρωωτοκαθεδρια του κ. Σημιτη.

    Οι "τεσσερις" τονιζουν οτι αυτο που προεχει ειναι η συωνεχιση του κυβερνητικου ερωγου και η πολιτικη σταθεροτηωτα. Αναγνωριζουν οτι η κινηωση των οποιων διαδικασιων διαδοχης θα γινει με αποφαση του Α. Παπανδρεου, επιμεωνουν ομως οτι ολα πρεπει να γινουν εγκαιρως και με γνωωμονα την εξασφαλιση "της εωνοτητας και προοπτικης" του κομματος.

    Σκανδαλιδης με Βασω

    Η Βασω Παπανδρεου και ο Κ. Σκανδαλιδης συναντηθηωκαν χθες, για δευτερη φορα τις τελευταιες μερες. Ο γραμωματεας του ΠΑΣΟΚ περιοριωστηκε να πει οτι η συναντηση "πηγε καλα". Η κ. Παπανωδρεου χαρακτηρισε "δυσκοωλες" τις ωρες και απαραιτητες τις συζητησεις των στελεχων, εθεσε δε ως πρωτο στοχο "τη διασφαλιση της οικονομικης και πολιτικης σταθεροτητας και της ενοτητας του ΠΑωΣΟΚ". Δηλωσε, μαλιστα, καωτηγορηματικα οτι αυτη η ενοωτητα "ειναι αρραγης" και χαωρακτηρισε "ανευθυνες" τις φωνες για εκλογες, που ακουωγονται απο την αντιπολιτευση. "Η κυβερνηση μπορει να εωξαντλησει την τετραετια", τοωνισε.

    Οι κεντρογενεις

    Και χθες συνεχιστηκαν οι δηλωσεις στελεχων του ΠΑωΣΟΚ, κυριως γυρω απο το αν η λυση στο προβλημα της διαωδοχης, που πρεπει να δοθει, θα ειναι "μεταβατικη" η οριωστικη. Μολονοτι ο Γιαννης Χαραλαμποπουλος δηλωσε οτι δεν ασχολειται με τετοιου ειδους σεναρια, κεντρογενεις βουλευτες τον θεωρουν ως την καλυτερη "μεταβατικη" λυση.

    "Αυτη η λυση ειναι εκεινη που διασφαλιζει την κομματιωκη και κοινοβουλευτικη συνοωχη και τη διατηρηση της εξουωσιας αυτοδυναμως", δηλωσε ο αντιπροεδρος της Βουλης Π. Κρητικος και εξηγησε οτι αυωτος που θα οριστει "μεταβαωτικος" πρωθυπουργος δεν πρεπει να εχει φιλοδοξιες για μονιμη αντικατασταση του Α. Παπανδρεου, δηλαδη σε ευωλογο χρονικο διαστημα το ποωλυ ενος χρονου να εκλεγει ο μονιμος αρχηγος.

    Ο βουλευτης Δημοσθενης Δημοσθενοπουλος εξεφρασε την πιστη του οτι ο Α. Παπανωδρεου "θα δωσει τη λυση" υωπονοωντας οτι θα κινησει ο ιωδιος τις διαδικασιες διαδοχης. Και αν δεν το πραξει, ειπε οτι η Κοινοβουλευτικη Ομαδα, που "εχει τον πρωτο λογο, θα πρεπει να αναλαβει τις ευθυωνες της".

    Ανεπνευσε και ζητησε να δει τα παιδια του

    "Θα τον αφαιρεσω τωρα", ειωπε ο Κρεμαστινος και προχωωρησε αμεσως με τους συνερωγατες του στην αποσυνδεση του Ανδρεα απο τον αναπνευωστηρα Του ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΥ

    Ιδιαιτερα ικανοποιητικη εξελισσεται η κατασταωση της υγειας του πρωωθυπουργου Αν. Παπανωδρεου, μετα την αφαιρεωση του αναπνευστηρα.

    Ο Πρωθυπουργος εχει καωλες αναπνοες, αριστη επαφη με το περιβαλλον και οπως αωνεφερε ανακοινωνοντας την αποσυνδεση ο ακαδημα ικος και αντιπροεδρος του Ωνασειωου Καρδιοχειρουργικου Κεωντρου κ. Γρ. Σκαλκεας, μιλησε και εξεφρασε το θαυμασμο του. Ο κ. Γρ. Σκαλκεας ειπε εωπισης πως πεποιθηση του ειωναι οτι ολα θα πανε πολυ καλα.

    Την αφαιρεση του αναπνευωστηρα εκαναν ο υπουργος Υωγειας καθηγητης Δημ. Κρεμαωστινος και οι συνεργατες του στις 5.50 το απογευμα. Η αποωσωληνωση κρατησε λιγα λεωπτα. Ο Πρωθυπουργος αρχισε να αναπνεει μονος του χωρις προβληματα και με τη βοηθεια μιας μασκας οξυγονου.

    Δυο-τρεις μερες

    Στην κατασταση αυτη ο Αν. Παπανδρεου αναμενεται να παραμεινει δυο-τρεις μερες, αν βεβαια ολα συνεχισουν να εξελλισσονται κανονικα. Μεωτα, θα του αφαιρεσουν και τη μασκα και ο Πρωθυπουργος θα αναπνεει κανονικα αερα δωματιου.

    Το διαστημα που θα παραωμεινει στο "Ωνασειο" δεν μπορει να προσδιοριστει αωκριβως. Δεν προβλεπεται οωμως να ειναι μεγαλο, καθως η πνευμονικη λοιμωξη που τον οδηγησε στο νοσοκομειο υποωχωρει γρηγορα, απο ο,τι εδειωξαν και οι χθεσινες εργαστηωριακες εξετασεις.

    Θεμα με τον Ραιτ

    Πριν ομως απο την πολυ καωλη αυτη εξελιξη, το πρωι ειχε δημιουργηθει θεμα μεταξυ των θεραποντων Γιατρων του Πρωθυπουργου.

    Και το δημιουργησε ο ξαφωνικος ερχομος στην Αθηνα του αναισθησιολογου γιατρου Γκαβιν Ραιτ, που ειναι συνερωγατης του Γιακουμπ

    Τον Αγγλο γιατρο καλεσαν τα παιδια του Αν. Παπανωδρεου. Αυτος ηρθε, εξετασε τον ασθενη, συμφωνησε με την αγωγη, πραγμα που αναγνωωρισε και εγγραφως, αλλα εξεωφρασε αλλη αποψη σχετικα με την αφαιρεση του αναπνευωστηρα. Υποστηριξε δηλαδη οτι στην αφαιρεση του αναωπνευστηρα οι γιατροι πρεπει να προχωρησουν με αργοτεωρους ρυθμους και να αποσυνωδεθει ο Πρωθυπουργος σημεωρα η αυριο ισως.

    Προχωρησε ο Κρεμαστινος

    Παρα την αποψη ομως αυωτη, ο καθηγητης Δημ. Κρεμαωστινος, που παρακολουθει χρονια τον Α. Παπανδρεου, αωποφασισε να προχωρησει με βαση το δικο του προγραμμα θεραπειας, που ηθελε την αωφαιρεση του αναπνευστηρα χθες το απογευμα, εφοσον βεωβαια ολες οι εξετασεις και οι λειτουργιες των ζωτικων ορωγανων -καρδιας κυριως και νεφρων- του ασθενη ηταν καωλες.

    Ο υπουργος δεν ηθελε την παραμονη του Πρωθυπουρωγου στο σωληνα, επειδη τον αωνησυχουσε το ενδεχομενο ενωδονοσοκομειακης λοιμωξης, που θα δημιουργουσε σοβαωρους κινδυνους.

    Το ποσο δικαιο ειχε, αποωδειχθηκε μετα την αποσυνωδεση απο το μηχανημα, οταν ο ενδοτραχειακος σωληνας βρεωθηκε γεματος μυκητες.

    Ειναι σιγουρο, σχολιαζαν χθες στο "Ωνασειο", οτι αν ο κ. Κρεμαστινος δεν προχωωρουσε στην εφαρμογη του προγραμματος του, ο Πρωθυωπουργος θα αντιμετωπιζε κινωδυνο νεας λοιμωξης, που τωρα αποφευχθηκε. Κατα τη διαρωκεια της αποσωληνωσης παωρων ηταν και ο Αγγλος αναιωσθησιολογος.

    Να σημειωθει οτι αν παρ' ελπιδα υπαρξουν προβλημαωτα, π.χ. κοπωση του Πρωθυωπουργου και δυσχερεια στη λειτουργια των πνευμονων, μπορει ο ασθενης να βοηθηθει παλι απο αναπνευστηρα.

    "Ουφ", αναστεναξε, και επικρατησε παντου ευφορια Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ

    "Ουφ!", αναστεναξε ο Πρωωθυπουργος. Αμεσως μεωτα ζητησε νερο και θεληωσε να δει τη συζυγο του Δημητρα και τα παιδια του. Ηταν οι πρωτες αωντιδρασεις του Ανδρεα Παπανδρεου μολις του αφαιρεθηκε ο αναπνευωστηρας.

    Ανακουφιση και ευφορια εωπικρατησαν χθες στο "Ωναωσειο" λιγα λεπτα μετα την αωνακοινωση του καθηγητη και αντιπροεδρου του Κεντρου Γρ. Σκαλκεα, που εγινε στις 8.14 μ.μ.

    Η ανακοινωση ανεφερε: "Ο Πρωθυπουργος στην 6η απογευματινη αποσυνδεθηκε απο τον αναπνευστηρα, οπως προεβλεπετο απο το αρχικο προγραμμα, και αναπνεει φυωσιολογικα.

    "Εφαρμοζεται προγραμμα συνεχους παρακολουθησεως της αναπνευστικης λειτουρωγιας και οι μεχρι τωρα ενδειωξεις συνηγορουν για ομαλη περαιτερω πορεια.

    "Επομενως, η κατασταση της υγειας του εμφανιζει ουωσιαστικη βελτιωση".

    Βεβαια ο καθηγητης κατα τη διαρκεια του βραδινου ιαωτρικου ανακοινωθεντος δεν αωπεκλεισε την περιπτωση, αν διαπιστωθει κουραση του ορωγανισμου του Πρωθυπουργου, να μπει παλι ο αναπνευστηωρας, χωρις να δημιουργηθει κανενα προβλημα, και θυμισε στους δημοσιογραφους την πρωινη του διαγνωση - χωρις αυτη, συμπληρωσε, να δεωσμευει την αποψη των αλλων γιατρων που μετεχουν στο ιαωτρικο συμβουλιο - οτι ο Πρωωθυπουργος θα ηταν δυνατον να αποσωληνωθει μεσα στις προσεχεις ωρες.

    Τα πρωτα λεπτα

    Η ολη διαδικασια της αφαιωρεσης του αναπνευστηρα απο το θωρακα του Πρωθυπουρωγου διηρκεσε 15 λεπτα. Μεσα στο δωματιο του ηταν μονο οι θεραποντες ιατροι.

    Καθ' ολη τη διαδικασια της αφαιρεσης γινονταν ταυτοωχρονες μετρησεις και εξεταωσεις για να διαπιστωθει σε τι κατασταση ηταν τα αερια του αιματος, και γενικα ποιες ηωταν οι αντιδρασεις του ορωγανισμου του.

    Η κ. Παπανδρεου ηταν η μονη που τον ειδε μονο του. Απο τα παιδια του, ο Νικος και η Σοφια ηταν οι μονοι που βρισκονταν εκεινη την ωρα στο "Ωνασειο". Συγκεκριμεωνα, ηταν στον 6ο οροφο μαζι με το φιλο του Πρωθυπουργου Τζορτζ Χαλακ.

    Συνεπεσε να βρεθουμε γυωρω στις 6.45 μαζι του στο αωσανσερ, την ωρα που ο Νικος και η Σοφια κατεβηκαν στον 1ο οροφο. Ο κ. Χαλακ σε σπαωστα ελληνικα ειπε: "Τελος οωλος καλα".

    Οσο για τον υπουργο Παιωδειας Γιωργο Παπανδρεου βρισκοταν στην Πατρα για δουλεια του υπουργειου του και ο Αντρικος στο σπιτι του. Ειδοποιηθηκαν και οι δυο.

    Μεχρι τις 8.30 δεν ειχαν ερωθει, αλλα αναμενονταν.

    Ζωηρη κινηση

    Υπερκινητικοτητα και συγωχυση ειναι οι λεξει που μποωρουν να αποτυπωσουν το κλιωμα που επικρατουσε μεχρι τη στιγμη που εκδοθηκε το νεο ιατρικο ανακοινωθεν.

    Αρκετα πριν απο τις 7 μ.μ. αρχισαν να ερχονται υπουρωγοι, βουλευτες και στενοι συωνεργατες.

    Πρωτος ηρθε ο κ. Κατσιφαωρας και ακολουθησαν ο κ. Λιαωνης και ο κ. Κρανιδιωτης.

    Αλλοι ηρθαν και εφυγαν, οωπως οι κ.κ. Βενιζελος και Νιωωτης (μετεβη στη Θεσσαλονιωκη), ενω αλλοι ερχονταν και κατευθυνονταν στον 1ο οωροφο.

    Η κατασταση ενταθηκε γυωρω στις 7 μ.μ. οταν ο ραδιοωσταθμος "ΣΚΑ Ι" και η "ΑΝΤ1 ΤΩ" μετεδωσαν απο δικες τους πηγες την ειδηση.

    Κανεις δεν ηξερε τιποτα. Εωπικρατησε συγχυση. Πλανιοωταν το ερωτημα: "Βγηκε ο αωναπνευστηρας η οχι;"

    Καποια στιγμη γυρω στις 7.45 μ.μ. ακουστηκε οτι ο ιδιος ο κ. Σκαλκεας θα ερχοταν να ενημερωσει, γεγονος που εκαωνε τις φημες να ενταθουν, δεωδομενου οτι τα βραδινα ιατριωκα ανακοινωθεντα δεν συνηωθιζοταν να τα ανακοινωνει ο αντιπροεδρος του Ω.Κ.Κ. κ. Σκαλκεας.

    Το θριλερ της ενημερωσης πηρε καλο τελος, οταν ο κ. Σκαλκεας ηρθε συνοδευομεωνος απο το μισο σχεδον υωπουργικο συμβουλιο στις 8.14 μ.μ.

    Εκτος απο τους κ.κ. Χυτηρη και Αθανασακη τον συνοδευωαν οι υπουργοι και υφυπουρωγοι Γ. Αρσενης, Ν. Φαρμακης, Γ. Σταθης, Γ. Μωραλτης, Σ. Βαλυρακης και ο αρχηγος της ΕΥΠ Λ. Βασιλικοπουλος.

    Ο κοσμος ηταν πολυς. Δεν ελειψε και ο γνωστος μας απο το παρελθον Νικ. Αρκουδεας, αλλα και ο συναγωνιστης του Πρωθυπουργου απο την προωδικτατορικη περιοδο Τακης Παπαγεωργοπουλος.

    Παντως ο Πρωθυπουργος μεχρι τις 8.30 ηταν καθιστος. Του δοθηκαν για τροφη υγρα, σε ενεσιμη μορφη, αν και το 48ωρο που διερχεται ειναι κρισιμο. Αν χρειαστει οξυγοωνο, θα του παρασχεθει με μαωσκα και αν ολα πανε καλα, τη Δευτερα θα μεταφερθει σε κανονικο θαλαμο νοσηλειας.

    1 536.08 2 -4.25 3 72.0 4 - 5 18289 6 19325 7 25/11/1995 01:55 8 25/11/1995 01:57 9 Ψ:\ΒΑΒΒΙΣ : Ψ:\ΒΑΒΒΙΣ ; < = > " 1226 Α Β --/--/---- --:-- Ω

    [5] ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ "προωγνωσης" του ΒΑΝ για σεισμικη εξαρση Ασαφης η επιστολη ΜΕ τη συμφωνη γνωμη του ΥΠΕΧΩΔΕ κληθηκαν Ευρωπαιωοι ειδικοι

    Ενημερωση... σεισμος

    Β. ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: Εντελως αοριστη η επιστολη. Δεν προκυπτει προγνωση

    Π. ΒΑΡΩΤΣΟΣ: Αδυναμια κατανοησης των λογων διοχετευσης της πληροφοριας

    Γ. ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ: Σκοπιμη η ασαφεια. Απαραδεκτη η αρνηση Βαρωτσου για διευκρινισεις

    Των ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΡΟΥΚΑΚΗ και της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

    Α ναπαντητα ερωτηματικα στην κοινη γνωμη δηωμιουργουν για μια ακομη φορα -και μαλιστα μεσα στο ιδιαιτερα βαρυ κλιμα των ημερων- δημοσιευμαωτα σχετικα με αναμενομεωνη σεισμικη εξαρση στον ελλαδικο χωρο. Αφορμη ειναι και παλι μια επιστοωλη της Ομαδας ΒΑΝ με αωποδεκτες το υπουργειο ΠΕΧΩΔΕ και τον ΟΑΣΠ.

    Το περιεχομενο της νεας αυωτης επιστολης, οπως προκυπτει και απο το πληρες κειμενο που δημοσιευει η "Ε", ειναι ιδιαιωτερα ασαφες. Με αυτο το δεδοωμενο, η δημοσιοποιηση του θεωματος προβληματιζει και την Ομαδα ΒΑΝ, οπως υποστηριωζει σε χθεσινη ανακοινωση της.

    Για πρωτη φορα την πρωτοωβουλια για την κοινοποιηση της "προγνωσης" δεν φαινεται να εχει η Ομαδα ΒΑΝ. Καποιοι ενδεχομενως θελησαν με αυτο τον τροπο να αποκλεισουν τη δυνατοτητα της Ομαδας να βγει εκ των υστερων και να θριαμωβολογησει για "νεα επιτυχια".

    6μελης ομαδα

    Σημερα παντως φθανει στην Αθηνα εξαμελης ομαδα ειδιωκων του Συμβουλιου της Ευρωωπης, η οποια θα συνεργαστει με τους αρμοδιους επιστημονες για την αξιολογηση της νεας εωπιστολης. Μεχρι χθες το βραδυ ο κ. Βαρωτσος δεν ειχε αποφαωσισει αν θα παραστει η οχι στην αυριανη συνεδριαση των ξενων εμπειρογνωμονων.

    Η επιμαχη επιστολη εφθασε με φαξ στον ΟΑΣΠ στις 6 Νοεμβριου. Δυο ημερες μετα συγκαλειται η επιτροπη αξιοωλογησης, στην οποια συμμετειωχαν οι κυριοι Παπανικολαου, Παπαζαχος, Δρακοπουλος, Σταυρακακης, Καρυδης, Μουωδρακης και Γκαζετας. Ο κ. Βαωρωτσος, αν και ειναι μελος της επιτροπης, δεν συμμετειχε. Ωωστοσο εκληθη αργοτερα να δωωσει περισσοτερα στοιχεια, αλωλα ως τωρα δεν ανταποκριθηωκε. Στη συνεδριαση εκληθη επιωσης, αλλα δεν πηρε μερος ο καωθηγητης Ακης Τσελεντης, που ειναι επισης μελος της επιτροωπης.

    Σε χθεσινη ανακοινωση του Οργανισμου τονιζεται οτι "δεν προκυπτει λογος ανησυωχιας για μεγαλο σεισμο σε καωποια περιοχη της χωρας". Επιωσημαινεται ακομη οτι "οι αρωμοδιες αρχες και υπηρεσιες, σε κεντρικο και τοπικο επιπεδο, βρισκονται ουτως η αλλως σε εωτοιμοτητα, οπως επιβαλλεται".

    Η Ομαδα ΒΑΝ, με γραπτη αωνακοινωση της, που κοινοποιωηθηκε χθες το βραδυ, αναφερει οτι αδυνατει να κατανοησει τους λογους της διοχετευσης της πληροφοριας για επικειμεωνο σεισμο, οι οποιες, οπως επιωσημαινει προκαλουν αδικαιωολογητη ανησυχια στις περιοωχες Αιγαιου, Αιγιου, Γρεβενων, Κοζανης, κ.λπ. Διατυπωνει επιωσης ερωτηματικα προς τον ΟΑωΣΠ, για τον οποιο αναφερει οτι δημοσιοποιει πληροφοριες για πιθανο σεισμο 5 Ριχτερ, ενω δεν αξιοποιησε την παλιοτερη ειδοποιηση για σεισμο 6,6 για την περιοχη Αιγιου-Ερατεινης.

    Με βαση την ασαφεια της εωπιστολης, στις 18 Νοεμβριου ο προεδρος του ΟΑΣΠ Δημηωτρης Παπανικολαου, με τη συμωφωνη γνωμη και του αναπληωρωτη υπουργου ΠΕΧΩΔΕ Κωωστα Γειτονα, εστειλε επιστολη προς το Συμβουλιο της Ευρωωπης και ζητησε τη συνδρομη ειωδικων της επιτροπης προληψης φυσικων καταστροφων, για την αξιολογηση του νεου σηματος.

    Η ομαδα των ξενων ειδικων, που θα παραμεινει στη χωρα μας εως την Τριτη, αποτελειται απο τους καθηγητες Βικτορ Μεντες (Πορτογαλια), Ραουλ Μανταγιακα (Γαλλια), Στεφεν Τσανοφ (Βουλγαρια), Τζ. Σαου (Πορτογαλια), Αντονιο Μενο (Ιταλια) και Ντ. Ροσινιολ (Γαλωλια).

    Ο καθηγητης της Σεισμολοωγιας του ΑΠΘ Βασιλης Παπαωζαχος, σε σχετικα ερωτηματα της "Ε" σχολιασε την επιστοωλη της Ομαδας ΒΑΝ ως εξης: "Αποτελει κοινη διαπιστωση οτι ειναι εντελως αοριστη και απο αυτη δεν μπορει προκυψει καμια προγνωση. Γι' αυτο ζητηωσαμε απο τον αρμοδιο υπουργο να δοθουν περισσοτερα στοιωχεια. Το ιδιο ζητηθηκε και απο τον κ. Βαρωτσο, αλλα δεν το εωκανε. Δεν αναφερει πουθενα χρονο, τοπο, ουτε και μεγεθος. Σχετικα με το μεγεθος αναφεωρει οτι πιθανον να ειναι μια μοωναδα μικροτερος απο τον προηωγουμενο, τον οποιο δεν οριζει.

    Αν ομως υποθεσουμε οτι εχει ως βαση τη δονηση του Αιγιου, που ηταν 6,1 Ριχτερ, τοτε η αναωφερομενη δονηση πρεπει να ειωναι 5,1. Αν λαβουμε υποψη οτι οι προβλεψεις κ. Βαρωτσου εωχουν σφαλμα συν-πλην 0,7 βαθωμους, ο σεισμος μπορει να ειναι τουλαχιστον 4,4.

    Δεδομενου καθε 18 ημερες στον ελληνικο χωρο εχουμε ενα σεισμο της ταξεως 5,0 βαθμων, αντιλαμβανομαστε τι νοημα εωχει αυτη η ""προγνωση''. Αποωδεικνυεται για μια ακομη φορα οτι η ακριβης προγνωση ειναι προβλημα που δεν εχει λυθει προς το παρον".

    Ο αναπληρωτης διευθυντης του γεωδυναμικου ινστιτουτου και αντιπροεδρος του ΟΑΣΠ Γιωργος Σταυρακακης δηλωσε στην "Ε" τα εξης: "Θεωρω αωπαραδεκτη την αρνηση του κ. Βαρωτσου να δωσει τα προσθεωτα στοιχεια που του εχουν ζητηωθει με τον πιο επισημο τροπο, απο την πολιτεια και την επιωστημονικη επιτροπη. Ειναι θεωμα επιστημονικης δεοντολοωγιας ενας επιστημονας να παωρεχει ολες τις πληροφοριες, αν φυσικα τις εχει.

    Ειδικοτερα για το θεμα των σεισμων, που τοσο απασχολει τη χωρα μας, θεωρειται επιβεωβλημενο καθηκον τα πραγματα να λεγονται με τον πιο ξεκαθαωρο τροπο. Μενω εκπληκτος απο τη σταση του κ. Βαρωτσου, πρωτογνωρη σε διεθνες επιωπεδο.

    Σε ο,τι αφορα το περιεχομεωνο της επιστολης πιστευω οτι σκοπιμα εχει διατυπωθει με τοωση ασαφεια. Παρα τις προσπαωθειες μας να καταλαβουμε τι υωπονοει δεν το καταφεραμε, γι' αυτο και του ζητηθηκαν προωσθετα στοιχεια. Τετοιο ασαφες κειμενο πρωτη φορα εμφανιζεωται στην ιστορια του κ. Βαρωωτσου.

    Παρακολουθουμε σε 24ωρη βαση τη σεισμικοτητα σε ολο τον ελληνικο χωρο και δηλωνω υπευθυνα οτι δεν εχουμε παραωτηρησει μεχρι τωρα τιποτα το ασυνηθιστο, που να μας εωμπνεει ιδιαιτερη ανησυχια".

    [6] ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ: Συντονιωσμενη επιθεση δεχεται η τριτοωβαθμια εκπαιδευση, με στοχο ν' ανοιξει ο δρομος στα ιδιωτιωκα πανεπιστημια

    "ΚΡΑΤΟΣ, Αστυνομια, υπουργεια βγαζουν την ουρα τους απ' εξω"

    Μαρκατος: Φταιτε εσεις, φταινε οι αλλοι...

    Συγκλητος: Ετσι εγινε το "Ποωλυτεχνειο του '95"

    Της ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ

    Τ ην επιθεση που δεχεται απ' ολες τις πλευρες η πανεπιστημιακη κοινοτηωτα κατηγγειλαν χθες οι πρυτανικες αρχες και καωθηγητες του Ε.Μ. Πολυτεωχνειου, που δηλωσαν αωποφασισμενοι να υπεραωσπισουν το ελληνικο παωνεπιστημιο "εναντια στις συντονισμενες ενεργειες που σκοπευουν να αποωδυναμωσουν το χαρακτηωρα του".

    Ο πρυτανης του ιδρυματος Ν. Μαρκατος, ο αντιπρυτανης Γ. Τσαμασφυρος και οι προεδροι των Τμηματων Τοπογραφων και Αρχιτεκτονων κ.κ. Μπαλοωδημος και Καλογερας, εδωσαν συνεντευξη Τυπου χθες το πρωι στην Πολυτεχνειουπολη Ζωωγραφου, κατα τη διαρκεια της οποιας αντεκρουσαν τις επιθεωσεις που δεχονται λογω των προσφατων γεγονοτων στο Ποωλυτεχνειο, δηλωσαν οτι σηκωωνουν ευθυνες αλλων, και μιληωσαν για συντονισμενες ενερωγειες που σκοπευουν στην αποωδυναμωση του δημοσιου χαραωκτηρα της τριτοβαθμιας εκπαιωδευσης, ωστε να ανοιξει ο δροωμος για την ιδρυση ιδιωτικων πανεπιστημιων.

    "Συντονισμενη επιθεση"

    "Το Πανεπιστημιο δεχεται συντονισμενη επιθεση" δηλωσε ο Ν. Μαρκατος. "Οταν συμωβαινει κατι, ολοι βγαζουν την ουρα τους απ' εξω -το κρατος, η Αστυνομια τα υπουργεια- και τα μελη της πανεπιστημιακης κοινοτητας αναλαμβανουν το βαρος.

    Ωστοσο, μας απασχολει το μελλον. Πρεπει η πολιτεια να προστατευει τα ιδρυματα. Δεν ειναι δυνατον ενα πανεπιστηωμιο να ανοιγοκλεινει τις πορτες του, αναλογα με τις κινητοποιωησεις και τις πορειες που γινοωνται. Τα πανεπιστημια ειναι χωροι ελευθερης διακινησης ιωδεων, δεν λειτουργουν με γκαωλοπ (ο κ. Μαρκατος αναφερωθηκε σε τηλεοπτικο καναλι, που το βραδυ της περασμενης Παωρασκευης μετρουσε τις αποωψεις των τηλεθεατων για το αν θα επρεπε να επεμβει η οχι η Αστυνομια στο χωρο του Πολυωτεχνειου).

    "Εχουν πεσει ολοι πανω στα πανεπιστημια, να τα φανε" συμφωνησε και ο προεδρος του Τμηματος Τοπογραφων Γ. Μπαλοδημος. "Οταν γινονται καταληψεις και επεισοδια, ολοι αποποιουνται τις ευθυνες. Βγαωζουν την ουρα τους απ' εξω και διαμαρτυρονται γιατι δεν επεμωβαινει η Αστυνομια. Εμεις ως Συγκλητος ειχαμε τη σωφροσυωνη και το θαρρος να κρινουμε οτι δεν επρεπε τα ΜΑΤ να μπουν τη νυχτα στο Πολυτεωχνειο, ωστε να διαφυλαξουμε την ασφαλεια των καταληψιων και των φοιτητων, καθως και την πανεπιστημιακη περιουσια. Αλλα ο,τι και να αποφασιζαμε, παλι θα μας κατηγορουσαν".

    Ο προεδρος του Τμηματος Αρχιτεκτονων κ. Καλογερας τονισε οτι "το βραδυ των γεγοωνοτων ζησαμε την εικονικη πραγματικοτητα. Και την ωρα που εμεις διαπραγματευομαωστε, η τηλεοραση καλουσε τους πολιτες μεσα απο τα σαλονια τους να αποφασισουν εαν θα γινει η επεμβαση της Αστυνοωμιας η οχι".

    "Δεν εβλεπε..."

    "Ζουμε το θεατρο του παωραλογου" δηλωσε ο αντιπρυταωνης του ιδρυματος Γ. Τσαμαωσφυρος. "Η Αστυνομια δεν εωβλεπε τα ατομα που επι μια ωρα περνουσαν απο μπροστα της και εμπαιναν απο την πορωτα της Τοσιτσα. Οι εισαγγελεις δεν καταλαβαιναν οτι διαπρατωτονταν κακουργηματα που επεωβαλαν την αυτοφωρη διαδικαωσια. Και τωρα ολοι ριχνουν τις ευθυνες σε μας. Τι νομιζουν, οτι τα πανεπιστημια θα γινουν φρουρια με καστρα; Οτι οι καωθηγητες θα γινουν επικεφαλης δυναμεων καταστολησ; Οταν μια πορεια ξεκινα απο την Κυωψελη και φθανει στο Παντειο, τι φταιει ο πρυτανησ;".

    "Εχουμε εμπιστοσυνη στο φοιτητικο κινημα", κατεληξε ο Ν. Μαρκατος, "και θα προωστατευσουμε το ασυλο και το δημοσιο χαρακτηρα της Παιωδειας με καθε μεσο, παρα το γεγονος οτι μερικες φορες αναωγκαζομαστε να παρουμε αποωφασεις που δεν μας εκφραωζουν".

    Να σημειωθει οτι το υπουρωγειο Παιδειας ανταποκριθηκε στην προσκληση του Ν. Μαρωκατου για ευρεια συσκεψη μεωταξυ των αρμοδιων και των πρυτανεων των πεντε ΑΕΙ, η οωποια και πραγματοποιηθηκε χθες το απογευμα με τη συμωμετοχη του γεν. γραμματεα του ΥΠΕΠΘ Γ. Παναρετου, των πρυτανεων του Ε.Μ.Π., του Οιωκονομικου Πανεπιστημιου Αωθηνων, του Γεωπονικου Πανεωπιστημιου Αθηνων, του Παντειωου και της Ανωτατης Σχολης Καλων Τεχνων, καθως και των γενικων γραμματεων των υωπουργειων Δικαιοσυνης και Δημοσιας Ταξης, των αστυνοωμικων διευθυντων Αττικης και Αθηνων και υπηρεσιακων παωραγοντων.

    Τ ο χρονικο των γεγονοτων της περασμενης Παρασκευης στο Πολυτεχνειο, εδωσε χθες στη δημοσιοτητα η Συγκλητος του Ε.Μ.Π., η οποια, "διακατεχοωμενη απο βαθυ αισθημα ευθυωνης, αισθανεται την υποχρεωση να ενημερωσει τον ελληνικο λαο για οσα πραγματικα συνεωβησαν τη νυχτα εκεινη".

    Στην ανακοινωση της Συωγκλητου αναφερονται αρχικα οι διαδικασιες περιφρουρησης στις οποιες ειχαν καταληξει απο κοινου η διοικηση του Ε.Μ.Π., η ΕΦΕΕ και η Αστυνοωμια, για την προληψη επεισοωδιων κατα τη φετινη επετειο.

    Αναφερεται επισης, οτι την Τεταρτη 15/11/95 στις 17.00 ο πρυτανης συνεκαλεσε τη Συωγκλητο στο κτιριο Αβερωφ (Αρχιτεκτονικη) και για την εωγκαιρη ληψη αποφασεων σε περιπτωση απροοπτων εξελιωξεων, η Συγκλητος τεθηκε σε συνεχη συνεδριαση μεχρι νεοωτερης αποφασης.

    Τα ακριβη γγονοτα στις 17 Νοεμβριου 1995, συμφωνα με τη Συγκλητο του Ε.Μ.Π., εχουν ως εξης:

    ΣΤΙΣ 14.30 περιπου, με εωντολη των πρυτανικων αρχων εωκλεισε η πορτα της Στουρναρη, καθως και οι δυο μικρες πυλες της οδου Πατησιων.

    ΣΤΙΣ 15.00 εκλεισαν οι πορτες της οδου Τοσιτσα και η κεντρικη της Πατησιων, αφου προηγουμενως ειχε ζητηθει απο τα μεγαφωνα στους επιωσκεπτες να αποχωρησουν. Ζηωτηθηκε η προστασια των πυλων απο την Αστυνομια, ενω στους χωρους του Ε.Μ.Π. παρεμειναν η επιτροπη περιφρουρησης, φυλακες του ιδρυματος, η Συωγκλητος και επισημοι επισκεωπτες.

    ΣΤΙΣ 15.30 κι ενω ξεκινηωσαν οι ομιλιες, ταραχοποια στοιχεια που διεφυγαν απο τον ελεγχο των αστυνομικων δυναωμεων αρχισαν να συρρεουν γυωρω απο το Πολυτεχνειο. Μια οωμαδα εφτασε στην πυλη της Τοωσιτσα, περιπου στις 15.45, και εωπιχειρησε να εισελθει στο Ποωλυτεχνειο.

    Οταν ενημερωθηκε σχετικα ο πρυτανης, τηλεφωνησε αμεσως στον αρχηγο της Αστυνομιας ζητωντας επιχειρηση "σκουωπα" ωστε να συλληφθουν τα εωκτος της πυλης Τοσιτσα ατομα. Παρ' οτι περνουσε η ωρα, η Αωστυνομια δεν εμφανιζοταν, ενω μερικα ατομα πηδουσαν απο τα καγκελα μεσα στο χωρο.

    Τελικα, και για ανεξηγητους λογους, δεν επενεβη η αστυνοωμικη δυναμη και αποφασιστηκε η εξοδος της σημαιας και των εωπικεφαλης της πορειας να γινει απο τη μικρη πορτα της Πατηωσιων. Απο την ιδια πορτα, στις 16.45 περιπου, εισεβαλαν βιαιωως αρκετοι ταραχοποιοι ενω οι ευρισκομενες στο χωρο αστυωνομικες δυναμεις αδρανουσαν.

    Οι ταραχοποιοι κατορθωσαν να ελεγξουν το χωρο του Πολυωτεχνειου. Κατελαβαν την αιωθουσα στην οποια συνεδριαζε η Συγκλητος, και το χωρο των μιωκροφωνικων εγκαταστασεων. Οι πρυτανικες αρχες επανελαωβαν την εκκληση τους στις αωστυνομικες δυναμεις, η οποια και παλι δεν εισακουστηκε. Κατ' αυτο τον τροπο συγκεωντρωθηκαν μεσα στο Ε.Μ.Π. περι τα 1.000 ατομα.

    ΣΤΙΣ 16.50 συνεδριασε η Συγκλητος σε παρακειμενη αιωθουσα, ενω διατηρουσε συνεχη τηλεφωνικη επαφη με μελη ΔΕΠ και προσωπικο που βριωσκονταν ακομη στο χωρο του Πολυτεχνειου.

    ΣΤΙΣ 18.30 η Συγκλητος διαπιστωσε οτι ο χωρος του Πολυτεχνειου ελεγχοταν πληωρως απο εξωπανεπιστημιακους και ταραχοποιους. Η εννοια του πανεπιστημιακου ασυλου ειχε ουσιαστικα καταλυθει. Τα ταραχοποια στοιχεια ειχαν ηδη αρχισει να εξαπτονται απο κιωνησεις της Αστυνομιας γυρω απο το Πολυτεχνειο. Αστυνομιωκοι πλησιαζαν τα καγκελα αωνταλλασσοντας υβρεις με τους εισβολεις και εκτοξευαν πληωθος δακρυγονων, για την αντιωμετωπιση των οποιων οι καταωληψιες αρχισαν να αναβουν φωτιες στο προαυλιο του Πολυωτεχνειου.

    ΣΤΙΣ 18.30 η Συγκλητος καλεσε τους καταληψιες να εκωκενωσουν το ιδρυμα τασσοντας τους προθεσμια μιας ωρα, αλωλως εδηλωνε οτι "θα λαβει καωθε δυνατο μετρο προκειμενου να προασπισει το ιδρυμα". Γνωριζοντας παραλληλα οτι εωντος του Πολυτεχνειου εκραωτουντο ομηροι, προσπαθησε να πετυχει την αποχωρηση των φοιτητων, των αλλων μελων της πανεπιστημιακης κοινοτητας, καθως και οσων αλλων ηθελαν να αποχωρησουν.

    Συγχρονως ζητηθηκε απο την Αστυνομια να αποφυγει κατα τη διαρκεια της μιας ωρας οωποιεσδηποτε ενεργειες εναωντιον των καταληψιων. Πολυτιωμος χρονος καταναλωθηκε με επανειλημμενα διαβηματα της Συγκλητου προς την Αστυνομια και τις αρμοδιες πολιτικες αρωχες, τα οποια ποτε δεν εισακουωστηκαν. Αντιθετως, στο διαστηωμα αυτο οι συγκρουσεις μεταξυ καταληψιων και αστυνομικων οχι μονο δεν σταματησαν αλλα ενταθηκαν.

    Απο τις 9 το βραδυ ηρθαν εξω απο το χωρο του Πολυτεωχνειου εκπροσωποι της εισαγωγελικης αρχης, οι οποιοι θα μπορουσαν να επιβεβαιωσουν την τελεση αυτοφωρων καωκουργηματων, δινοντας ετσι την ευχερεια στις αστυνομικες δυναμεις να επεμβουν αυτεωπαγγελτως, συμφωνα με την παραγραφο 7 του αρθρου 2 του ν. 1268/82.

    Γυρω στις 10.00 τα επεισοδια ενταθηκαν και η Συγκλητος στις 10.30 επιβεβαιωσε για αλωλη μια φορα οτι το ασυλο ειχε καταλυθει και ζητησε απο τους εισαγγελεις και την Αστυνομια να προστατευσουν τη ζωη και τη δημοσια περιουσια, τονιζοωντας την ιδιαιτερη προσοχη που πρεπει να δωσει η Αστυνομια σε μια ενδεχομενη επιχειρηση.

    Στο μεταξυ, μελη της Συγκλητου, καθηγητες και σπουδαστες επετυωχαν τον απεγκλωβισμο φοιτητων και αλλων ομηωρων. Στις 23.00 περιπου, εξηλωθαν κατα ομαδες πανω απο 150 ατομα. Οι μαρτυριες μελων της Συγκλητου και της ΕΦΕΕ για την κλιμακωση των βιαιοτητων και σε συνδυασμο με πληροφοωριες οτι εντος του χωρου του ιωδρυματος εκρατουντο ακομη σπουδαστες και πολλοι ανηλιωκοι, και η συγκλονιστικη σκηνη του ξυλοδαρμου ανηλικου που μεταδοθηκε απο την τηλεοραωση, αναγκασαν τη Συγκλητο στη 01.15 της 18ης Νοεμβριου να εισηγηθει την προσωρινη μεταωθεση της αστυνομικης παρεμωβασης, ετσι ωστε να αποφευωχθει ενδεχομενη εισοδος των αωστυνομικων δυναμεων στο Ποωλυτεχνειο κατα τη νυχτα και η σχεδον βεβαιη αιματοχυσια.

    ΣΤΙΣ 03.30 η Συγκλητος θεωρησε οτι ειχαν αρθει οι λοωγοι της αναβολης της επεμωβασης και βρεθηκε στη δυσαωρεστη θεση να καλεσει την Αωστυνομια να επεμβει αμεσως μολις ξημερωσει και να εκωκενωσει το χωρο του ιδρυμαωτος, απαιτωντας "το μεγιστο βαθμο αυτοσυγκρατησης και προσοχης, προκειμενου να προστατευεθει η σωματικη αωκεραιοτητα ολων ανεξαιρετως των εντος του ιδρυματος ατοωμων".

    π ι

    Χρονικο των τελευταιων γεγονοτων γυρω και μεσα απο το Πολυτεχνειο εδωωσε χθες στη δημοσιοτητα με ανακοινωση της η Συωγκλητος του ΕΜΠ

    ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ

    Αψογη η ΕΛ.ΑΣ. - Υπηρχαν και ασχετοι στο Πολυτεχνειο

    "Α ποτελεσματικη, ωριμη, υποωδειγματικη και αψογη", χαραωκτηρισε τη σταση της Αστυνοωμιας στην προσφατη καταληψη του Πολυτεχνειου ο υπουργος Δημοσιας Ταξης, Σ. Βαλυραωκης χθες στη Βουλη.

    Αναφερομενος στο γνωστο περιστατικο που αστυνομικος εσπασε στην κυριολεξια στο ξυλο συλληφθεντα νεαρο, γεωγονος που απαθανατισαν και οι τηλεοπτικες καμερες, ο υπουρωγος Δημοσιας Ταξης βεβαιωσε οτι "τα μεμονωμενα αυτα πεωριστατικα υπερβασης εξουσιας θα παταχθουν κατα τροπο αωμειλικτο. Θα τυχουν ειδικης αωντιμετωπισης και αυστηροταωτων ποινων και τιμωριας για τους υπαιτιους".

    Ο κ. Βαλυρακης υποστηριξε, απαντωντας σε επικαιρη ερωωτηση των βουλευτων της Ν.Δ. Αθ. Κονταξη και του ΚΚΕ Γερ. Αραβανη, οτι ειναι η πρωτη φοωρα που συνεληφθησαν ομαδες αναρχικων μαζι με την καθοδηωγηση τους. Και προσθεσε οτι "για πρωτη φορα γινονται γνωστες ως συγκεκριμενα προωσωπα, χωρις αυτο να σημαινει οτι βαζω μεσα και εναν αριθμο ανηλικων και καποιο αριθμο φοιτητων και ασχετων ακομη, οι οποιοι εγκλωβιστηκαν διοτι οι καταληψιες δεν επετρεπαν να απομακρυνθουν απο μεσα, παρα τη θεληση τους και τις συωνεχεις εκκλησεις της Αστυνοωμιας".

    Ο υπουργος Δημοσιας Ταξης διαβεβαιωσε, τελος, απαντωωντας στο σχετικο σκελος της εωρωτησης του κ. Αραβανη, οτι "σημερα οργανα της Αστυνοωμιας και κατα μειζονα λογο της ΕΥΠ δεν αναμιγνυονται και δεν λειτουργουν μεσα στις ομαωδες των νεαρων".

    1 177.08 2 80.32 3 0.0 4 - 5 17940 6 24219 7 25/11/1995 01:56 8 25/11/1995 01:58 9 Ψ:\ΒΑΒΒΙΣ : Ψ:\ΒΑΒΒΙΣ ; < = > " 1134 Α Β --/--/---- --:-- Ω

    ΑΠΟΣΩΛΗΝΩΘΕΙΤΕ ΒΡΕ... Αντε, να παει καλα ο προεδρος, μπας και καταφερει να... αποσωληνωθει απο το "Ωνασειο" ολοκληρη η χωρα. Να βρουμε και τιποτε αλλο ν' ασχοληθουμε, βρε αδελφε... Λες και τιποτε αλλο δεν γινεται, λες και ολα δουλευουν σε ρυθμο ρελαντι, οπως η ανασα του Ανδρεα...

    Θα μου πειτε βεβαια οτι το φαινομενο δεν ειναι πρωτογνωρο... Ειναι αληθεια οτι εχουμε συνηθισει να ειμαστε αραχτοι και λαιτ... Με την κουβεντουλα μας, την ταβερνουλα μας, τις βολτιτσες μας, το χαβαλε μας... Ποσο μαλλον οταν υπαρχει και μια σχετικη αφορμη, οταν μας δινεται η δυνατοτητα να... εντρυφησουμε στη συζητηση, το χαβαλε και τις... διασωληνωσεις. Τωρα πως καταφερνουμε κι επιβιωνουμε, αυτο ειναι αλλου παπα ευαγγελιο...

    Για του λογου το αληθες, μολις χθες δημοσιευτηκαν τα επισημα στατιστικα στοιχεια που δειχνουν οτι ο μη ενεργος πληθυσμος της χωρας, αυτοι δηλαδη που δηλωνουν επισημως οτι δεν εργαζονται, εφτασαν αισιως το 51,8%... Οχι δεν ειναι ανεκδοτο ουτε πλακα. Σε συνολο 8,1 εκατ. Ελληνων που βρισκονται σε παραγωγικη ηλικια, τα 4,2 εκατ. δηλωνουν, αυτοπροσδιοριζονται, ως... αραχτοι κι ωραιοι...

    Τωρα, πως ζει αυτη η ταλαιπωρη χωρα, πως επιβιωνει, πως διαμορφωνει το μελλον της ειναι πραγματικα επιστημονικο παραδοξο... Αναλογο με την υγεια του Πρωθυπουργου μας, που ολο προβληματα εχει κι ολο κατι γινεται στο τσακ και τα ξεπερνα... Αυτα βλεπουν και οι κουτοφραγκοι και παθαινουν ντελιριο μολις ακουν για Ελλαδα. Αλλα βεβαια εμεις εκει... Σταθεροι κι αμετανοητοι δουλευουμε για το κεφι μας -κι οταν εχουμε κεφι...- κι ατενιζουμε με απεραντη αισιοδοξια το αυριο... Αποσωληνομενοι απο καθε βεβηλη παραγωγικη σκεψη και διαδικασια...

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [7] Πατριωτικη πραξη η πρωθυπουργικη παραιτηση

    Του ΓΙΑΝΝΗ Π. ΤΖΑΝΝΕΤΑΚΟΥ

    Σ ε αναμετρησεις αντισφαιρισης μαλλον αποκλειεται να επιδοθει ο Πρωθυπουργος, οπου ναναι. Καναδυοτρια παιχνιδια "μπαμπιγκτον" θα μπορεσει να παιξει εκει γυρω στα Χριστουγενα. (Οπου το μπαμπιγκτον προ υποθετει καταβολη περιορισμενη σωματικης προσπαθειας, αφου παιζεται με ελαφρα ρακετα, με την οποια κρουεται πλαστικη φουντιτσα με σκοπο να υπερβει το υψωμενο φιλε. Αθλημα Βρετανιδων κυριως, στις αποικιες της Αυτης Μεγαλειοτητας της Βικτωριας.) Να ευθυμησουμε επ' ολιγον! Αλλωστε την ημερα που "συρονταν" αυτες οι γραμμες, κυριαρχουσε συγκρατημενη αισιοδοξια λογω της εμφανισθεισης βελτιωσεως στην κλονισμενη (σχεδον ανηκεστο;) υγεια του. Η ελλογη ευθυμια ας εκληφθει και ως ξορκι, προκειμενου ο επισημος ασθενης "να τα χιλιασει".

    Κρινουμε αναγκαια αυτην την τελευταια ευχη και μαλιστα στην απωτατη εκδοχη της, αφου η πιο προσγειωμενη "να τα εκατοστησει" θεωρηθηκε ως μετριοπαθης, αν οχι και ηττοπαθης - κρινουμε, λοιπον, απαραιτητη την καταγραφη της, ωστε να εξουδετερωσουμε (εστω μερικως) τον κινδυνο να υπαχθουμε στη συνομοταξια των συμπατριωτων μας, οι οποιοι θεωρουνται υποπτοι απο τους "ακραιφνεις ανδρε ικους", οτι προσευχονται κρυφιως να αποδημησει ο εν λογω. Αλλο κι αυτο συμπτωμα νοσηροτητας εντος και εκτος θεραπευτηριων η καρδιοχειρουργικων κεντρων και μοναδων εντακτικης θεραπειας - Μ.Ε.Θ. για τους γνωριζοντες.

    Η εισαγωγικη αναφορα με σαρκαστικη διαθεση σε αθληματα, ουδεμιαν αιχμη εμπεριεχει εναντιον του αδυνατουντος να υπερασπισει εαυτον πολιτικου. Αποτελει ομως ευθεια, ευθυτατη βολη και μαλιστα στο "δοξαπατρι" ολων εκεινων, οι οποιοι τα τελευταια 24ωρα επιδιδονται σε ενσυνειδητη προσπαθεια να αποπροσανατολισουν την κοινη γνωμη, να απομειωσουν τη σημασια των πολιτικων επιπτωσεων και να διαιωνισουν μια κατασταση αδιανοητη σε ευρωπα ικη κοινοβουλευτικη χωρα. Αλλα ενδεχομενως συνηθισε χαλιφατα, σε ιχατα, εμιρατα. Ο ψευδολογων κατσιφαρισμος ως χαρακτηριστικο δειγμα της προπεριγραφεισης προσπαθειας ειναι ανεπιτρεπτο να επικαθησει στον δημοσιο βιο της χωρας. Ειρησθω δε εν παροδω (και ας μην το "σηκωνει" η ωρα) οτι τον συγκεκριμενο ανδρα, που "δανεισε" το ονομα του στον ορο "κατσιφαρισμος", δεν τον εισηγαγα εγω στην πολιτικη. Ουτε τον επεβαλα. Και ο νοων...).

    Τ ι επιθυμουμε να επισημανουμε, αν οχι και να υποδειξουμε: Οτι η χωρα δικαιουται να διαθετει πρωθυπουργο και οτι ολοι οι πολιτειακοις παραγοντες, μεσα στα ορια των αρμοδιοτητων τους, υποχρεουνται να συμβαλλουν και να συμβαλουν (και διαρκως εξακολουθητικως δηλαδη και στιγμαιως) ωστε να αποκτησει αυτη η δυστυχης χωρα πρωθυπουργο. Καθοσον, τωρα (και οσον αφορα το ορατο σε μεγαλο βαθος χρονου, μελλον) δεν εχει. Ας επαναλαβουμε, πως ευχομαστε ο ανθρωπος να τα χιλιασει και οτι σε ουδεμια επενδυση οιασδηποτε φυσεως προβαινουμε σχετιζομενη με την εκλειψη του. Χτυπαμε ξυλο. Και προχωρουμε περαιτερω.

    Αφηνεται να εννοηθει και οχι μονον απο τους κατσιφαριζοντες, αλλα και απο προσωπα που επιζητουν επιμονως να θεωρουνται σοβαρα και εχεφρονα οτι επικειται η επαναφορα του κ. Παπανδρεου στην προτερα κατασταση. Καθως και η εκ νεου αναληψη απο τις στιβαρες χειρες του της διακυβερνησης τουτης της δυστυχους (δις) χωρας. Ως βαρυγδουπο επιχειρημα επιστρατευεται το σοφισμα και ο δικολαβισμος (καταλληλος προς "υποβολην" στο Ειρηνοδικειο Ευοσμου) πως ο "λαος" (κατα το 47%) γνωριζε το 1993, ποσο κλονισμενη ηταν η υγεια του νυν Πρωθυπουργου, κι ομως τον επελεξε ως κυβερνητη του! "Μαζοχα", λοιπον, ο λαος, ας "καταναλωνει" Ανδρεα εως οτου "τα χιλιασει" ο χριστιανος! Καλα, να αδικουν εμας! Αλλα να αδικουν και το δικο τους πνευματικο εκτοπισμα; Αλλου ειδους ταραχη και δαυτη.

    Σ τον απελπιδα αγωνα τους να πεισουν την κοινη γνωμη "πως δεν τρεχει τιποτα", πως δεν τιθεται θεμα αντικαταστασης, πως μια ολιγοημερη αναπληρωση αρκει κ.λπ., προβαινουν σε ποικιλες ασχημιες, απρεπειες, αγυρτειες και λεκτικους τραμπουκισμους. Διακριθεντες ως νεοι αστερες οι κ.κ. Χυτηρης και Φαρμακης. Εχει δε ο Θεος. Ας τα παραβλεπουμε και ας επιμεινουμε επι της ουσιας. Διαχωριζοντας οριζοντιως αμα και καθετως τον ανθρωπο Ανδρεα απο τον πρωθυπουργο Παπανδρεου. Οφειλουμε δε απαντες ανεξαιρετως να αποδεχθουμε, οτι αυτος ο διαχωρισμος πρεπει να νοηθει ως οριστικος, τελεσιδικος και αμετακλητος. (Βλεπετε πως μνημονευουμε ολες τις "δικονομικες" βαθμιδες, ετσι ωστε να μην υπαρξει περιπτωση να ανακληθει αυτος ο νεος διαχωρισμος.)

    Πιθανον να θεωρηθει "σκληρη" η διατυπωση, αλλα στο σημειο που εχουν φτασει τα πραγματα, το λογικο και μη διαπραγματευσιμο σχημα ειναι: Να οδευσουμε στην ανευ Ανδρεα εποχη, μαζι με τον Ανδρεα. Αλλως: Στη μετα Ανδρεα εποχη, μετα του Ανδρεα. Η ειμαρμενη προειδοποιησε εκ νεου. Το εχει πραξει επανειλημμενως. Δεν πρεπει να προκαλειται. Σημειωνουμε αυτο, ειδικως για τους δεισιδαιμονες και τις προληπτικες. Η ακορεστη διψα εξουσιας ορισμενου κυκλου και καποιου εσμου παρατρεχαμενων και ωφελουμενων, δεν επιτρεπεται να προσδιορισει τις εξελιξεις και να συνεχιστει η γελοιοτητα του αντ' αυτου!. Δεν θα καταφυγουμε στο επιχειρημα οτι ακομα και η τυπικη ασκηση των πρωθυπουργικων καθηκοντων μετα τον "αποκαθετηριασμο" κ.λπ., περιαγει τον ανθρωπο σε κινδυνο ζωης. Δεν θα καταφυγουμε, ωστε να μην μας αντιταχθει: "Και τι σε κοφτει εσενα η ζωη του Αντρεα, αφου ουδεποτε τον ψηφισες και ουτε σκοπευεις στο μελλον να το κανεις!"

    Θ α επικαλεστουμε, ομως, για αλλη μια φορα, οτι ως φορολογουμενοι πολιτες, απαιτουμε να κυβερνωμεθα. Επειδη δε στο σκοπιμως πρωθυπουργοκεντρικο συστημα που ζουμε, κυβερνα εν πολλοις και αποκλειστικως ο Πρωθυπουργος, απλως επικουρουμενος απο τους υπουργοκεκρακτες του, χρειαζεται πραγματικος τοιουτος και οχι σκιωδης, ο οποιος ανα πασαν στιγμην να τελει υπο διασωληνωση, καλωδιωση, υποστηριξη και τα ρεστα. Να τα χιλιασει ο ανθρωπος (και μετα συγχωρησεως: "Να μας θαψει ολες εμας τις κουφαλες") πλην ομως προηγουμενως να "υλοποιησει" το πρωτο σκελος του υποθετικου λογου με το οποιο αρχιζει η παραγραφος 2 στο αρθρο 38 του συνταγματος. Ποιο ειναι τουτο το σκελοσ; Αυτο: "Αν ο Πρωθυπουργος παραιτηθει... ο Προεδρος διοριζει αυτον που προτεινει η Κοινοβουλευτικη Ομαδα του κομματος στο οποιο ανηκει". Στο σημειο οπου τα αποσιωπιτικα, υπαρχει στο αρθρο η διαζευξη: "... η εκλειψει". Επειδη αυτο ουδεις το επιθυμει, τοτε ο Αντρεας, μολις αρχισει να επικοινωνει αξιοπιστως με το περιβαλλον (αλλα κ!

    αι το "περιβαλλον" του) ας προβει σ' αυτη τη γενναια πραξη. Θα ειναι δε και πατριωτικη, συν τοις αλλοις.

    [8] Εδω που εχουν φτασει τα πραγματα, το λογικο ειναι να οδευσουμε στη μετα Ανδρεα εποχη, μαζι με τον Ανδρεα

    Ας προσεχε, ας προσεξει...

    Η εκδικηση ειναι πιατο που τρωγεται κρυο, επιμενει η λα ικη ρηση. Και ταιριαζει γαντι στην περιπτωση του πρωην υπουργου Εξωτερικων της Δανιας Ουφε Ελεμαν Γενσεν, που εχει θεσει υποψηφιοτητα για τη θεση του γενικου γραμματεα του ΝΑΤΟ.

    Η κυβερνηση απερριψε "νετα-σκετα" την υποψηφιοτητα του, υπενθυμιζοντας στον ιδιο τον κ. Γενσεν τους απαραδεκτους χαρακτηρισμους που ειχε χρησιμοποιησει για την Ελλαδα, οταν ασκουσε χρεη προεδρευοντος του Συμβουλιου Υπουργων της Ε. Ενωσης, για το θεμα των Σκοπιων.

    Ας προσεχε, λοιπον, ο κ. Γενσεν. Αλλα καλο θα ειναι να προσεχει και ο νυν προεδρευων του Συμβουλιου, υπουργος Εξωτερικων της Ισπανιας Χαβιε Σολανας, ο οποιος θελγεται και αυτος απο το αξιωμα του γενικου γραμματεα του ΝΑΤΟ.

    Η κυβερνηση δηλωσε οτι θα υποστηριξει τον Ισπανο πολιτικο. Αλλα ας προσεχει και αυτος στο πως θα χειριστει το θεμα της τελωνειακης ενωσης της Τουρκιας και κυριως τη συμπεριφορα του απεναντι στην Τανσου Τσιλερ, προσκεκλημενη στη Μαδριτη, στο περιθωριο της Συνοδου Κορυφης...

    [9] Διαφορα

    ! Στη Σπαρτη θα βρισκεται σημερα ο αντιπροεδρος της Ν.Δ. Γ. Βαρβιτσιωτης για να συμμετασχει στις εορταστικες εκδηλωσεις για τη γιορτη του πολιουχου της πολης, μας πληροφορει σχετικο δελτιο Τυπου της Ν.Δ. Και που ειναι η ειδηση, θα αναρωτηθει δικαιως καποιος. Μα στο ιδιο το ονομα του πολιουχου της Σπαρτης "Οσιου Νικωνος του Μετανοειτε"...

    Γ.ΠΑΝ.

    Ασκοπως και ποιητικως

    Εχουν βαλθει ορισμενοι να μας τρελανουν. Να μας πεισουν, δηλαδη, ειτε οτι δεν γινονται "διαβουλευσεις" για τη διαδοχη στο ΠΑΣΟΚ ειτε οτι γινονται, αλλα δεν ειναι "πονηρες".

    "Δεν γινονται τετοιες συζητησεις, ουτε πρεπει να γινονται" ειπε ο Γερ. Αρσενης!

    Ο Τηλεμαχος Χυτηρης τα ειπε καπως πιο μπερδεμενα: "Υπαρχει μια ταση να σχολιαζεται οποιαδηποτε συναντηση, οτι γινεται για καποιο σκοπο"!

    Δηλαδη γινονται... ασκοπως. Η μηπως για να διαβασουν... ποιηση; Γ.ΚΑΡ.

    Αντεπιθεση...

    Το λενε, ολο επαρση, και το πιστευουν, στα ΜΑΤ: "Δεκαεξι διμοιριες σε Κορυδαλλο και Πολυτεχνειο κρατησαν ορθια ολοκληρη κυβερνηση. Και αν δεν ηταν εκεινοι οι ανεγκεφαλοι που τσακισαν τον πιτσιρικα, και που δεν ανηκαν στα ΜΑΤ, κανεις δεν θα 'χε να πει τιποτα. Τι κριμα που η παρουσια μας στο... Ωνασειο δεν μπορει να προσφερει τιποτα..."

    Προς επιρρωσιν οσων εσωτερικως εκτιμουν στα ΜΑΤ, ηρθε χθες ο υπουργος Δημοσιας Ταξης κ. Βαλυρακης που μιλησε για αποτελεσματικη και αισια εκβαση των αστυνομικων επιχειρησεων της περασμενης εβδομαδας.

    Κι αφου λοιπον οι αστυνομικοι συνειδητοποιουν ποσο χρησιμα εργαλεια ειναι για την κυβερνηση, "απειλουν" παλι με κινητοποιησεις γιατι κανεις δεν ασχοληθηκε με τα δικαια, οπως λενε, οικονομικα και αλλα αιτηματα τους. Και διαλεξαν τη δωδεκατη Δεκεμβριου, για συγκεντρωση στο Παναθηνα ικο Σταδιο. Λιγες μερες δηλαδη μετα την καταθεση του προ υπολογισμου στη Βουλη.

    Θα ξερουν δηλαδη τι εχει γι' αυτους το κρατικο πορτοφολι, κι αναλογα θα κανονισουν... πιεζοντας εκ των προτερων. Γ.Ι.Μ.

    Το τελος ενος αναχρονισμου

    Μια δικαστικη "αποφαση - σταθμο για τον Τυπο" θυμιζει το "Ποντικι" στο προχθεσινο του φυλλο. Μια αποφαση που εδωσε τη χαριστικη βολη στην περιβοητη "περιυβριση αρχης", η οποια για πολλα χρονια εσυρε στα δικαστηρια και καταδικασε εφημεριδες και πολιτες.

    Με δυο λογια, αν καποιος επεκρινε ενα οργανο της ταξης, ενα δικαστη η εναν υπουργο, παραπεμποταν να δικασθει για περιυβριση οχι του προσωπου, αλλα της Αρχης. Ηταν ενας εμμεσος τροπος για να κατασταλει και να φιμωθει η ελευθερια του λογου και του Τυπου.

    Το Φεβρουαριο του 1978, καθησε στο εδωλιο η "Ελευθεροτυπια" για περιυβριση αρχης, της αστυνομικης. Ειχε προηγηθει ενα σκληρο κυριο αρθρο στην πρωτη της σελιδα. Το ειχαν γραψει απο κοινου ο εκδοτης Χρηστος Τεγοπουλος και ο διευθυντης Σερ. Φυντανιδης. Αφορμη, ο αγριος ξυλοδαρμος, απο οργανα της ταξεως, του τοτε βουλευτη Σταθη Παναγουλη κατα την πορεια του Πολυτεχνειου το 1976. Το αρθρο στηλιτευε τους αστυνομικους - καταλοιπα της χουντας, που εξακολουθουσαν να δρουν με τις παλιες "συνηθειες". Και ζητουσε να γινει, επι τελους, καθαρση στα Σωματα Ασφαλειας.

    Η δικη κρατησε τρεις ολοκληρες μερες. Επικεφαλης της υπερασπισης ηταν ο Ευαγγελος Γιαννοπουλος, μαζι με τους δικηγορους Νικο Κωνσταντοπουλο, Χριστοφορο Αργυροπουλο, Χρηστο Ροκοφυλλο και Φ. Δαμοφλη.

    Πολλες προσωπικοτητες του πολιτικου και νομικου κοσμου κατεθεσαν ως μαρτυρες υπερασπισης, αλλα ξεχωρισε η καταθεση του αειμνηστου Ηλια Ηλιου, που σαφεστατα οροθετησε τις εννοιες "προσωπο" και "αρχη".

    Η αθωωτικη αποφαση ηταν μια δικαιωση για τον Τυπο και ειδικα για την "Ε". Και σωστα το "Π" τη χαρακτηριζει σταθμο για τον ελληνικο Τυπο. Δεκαεξι χρονια αργοτερα, με πρωτοβουλια των υπουργων Δικαιοσυνης Γ. Κουβελακη και Τυπου Ευ. Βενιζελου, η αναχρονιστικη περιυβριση αρχης καταργηθηκε και με νομο.

    Αυτα για να θυμουνται καποιοι οτι κατι εχει προσφερει και ο Τυπος στην υποθεση της δημοκρατιας.

    Βιαζονται

    Χωρις να εχουν εξασφαλισει την αναγκαια κοινοτικη χρηματοδοτηση προχωρησαν (οποια σπουδη!) στη δημοπρατηση της περιβοητης μαρινας στον Α ι-Χαραλαμπη, για την οποια προβαλλονται βασιμες ενστασεις οτι θα κακοποιησει βαναυσα το μυκονιατικο τοπιο.

    Το ειπε ξεκαθαρα η αρμοδια για το περιβαλλον κοινοτικη επιτροπος Μονικα Γουλφ Ματιες απαντωντας σε ερωτηση του ευρωβουλευτη Μιχ. Παπαγιαννακη:

    "Δεν υπαρχει προς το παρον συμφωνια για συγχρηματοδοτηση ουτε για το εργο του Τουρλου ουτε για τη μαρινα του Αγ. Χαραλαμπους (...) Οι ελληνικες αρχες δεν υπεβαλαν επισημη αιτηση για τη μαρινα. Εαν το κανουν, η Επιτροπη θα εξετασει το θεμα. Δεν μπορει να συμφωνηθει συγχρηματοδοτηση χωρις λεπτομερη εξεταση του εργου, συμπεριλαμβανομενης της μελετης σκοπιμοτητας και της επιπτωσης στο περιβαλλον του νησιου".

    Και τι θα γινει, κ. υπουργε, αν για καποιο λογο δεν υπαρξουν κοινοτικα λεφτα για το εργο; Ρωτησα τον υπουργο Τουρισμου Ν. Σηφουνακη.

    Θα τα βρουμε απο αλλου ηταν η απαντηση.

    Δεν αμφιβαλλω. Τα βρισκουν, πραγματι, οταν θελουν, για οποια εργα θελουν...

    Γ.Β.

    Πονοκεφαλος

    Τον προλαβαν στη γωνια οι εξελιξεις, το νεοδημοκρατη γνωστων φιλο-μητσοτακικων αισθηματων βουλευτη Κ. Πυλαρινο. Την ιδια στιγμη που προχθες το πρωι ελεγε σε συναδελφους του στη Βουλη πως θα προτεινει να συνελθει η Κοινοβουλευτικη Ομαδα προκειμενου να εξεταστει η αντιπολιτευτικη γραμμη με τα νεα δεδομενα (προβλημα υγειας του Πρωθυπουργου), λιγες εκατονταδες μετρα πιο περα, στη Ρηγιλλης, ανακοινωνοταν πως στις 5 του επομενου μηνα θα συνελθει η Κ.Ο.

    Ετσι, ο βουλευτης πονοκεφαλιαζει τωρα αναζητωντας νεους τροπους διαφοροποιησης...

    Γ.ΠΑΝ.

    Παιδικο παραπονο

    Σου σπαραζει την καρδια το παραπονο των παιδιων. Παραπονο που απορρεει απο την αρνηση των "ταγων" του υπουργειου Γεωργιας να τους παραχωρηθουν φυτωρια που ζητησαν για να φυτεψουν δενδρα!

    Ειναι δυνατον ν' αρνειται το υπουργειο στα παιδια κατι τετοιο; Και ομως, ειναι. Γιατι -λεει το υπουργειο- τα παιδια της ΣΤ ταξης του Δημοτικου Σχολειου "Χρυσοστομος Σμυρνης", της Νεας Σμυρνης, ειναι μαθητες ιδιωτικου σχολειου (!)

    Ρωτουν, αμηχανα, τους υπουργους Γεωργιας και Περιβαλλοντος σε επιστολη τους: "Φετος μας ειπαν οτι δεν θα μας διαθεσουν δεντρακια γιατι πηγαινουμε σε ιδιωτικο σχολειο. Εμεις θα πρεπει να τα πληρωσουμε 250 δραχμες το ενα. Γιατι αυτη η διακριση; Η δενδροφυτευση δεν γινεται για το καλο ολων;".

    Ειναι δυνατον να γινονται τετοιες διακρισεις, ειδικα στη λαχταρα των παιδιων να προσφερουν λιγο πρασινο στη Σαχαρα που ζουμε; Τι λενε οι κ.κ. Λαλιωτης και Σταθησ;

    Γ.ΣΤ. Για τη Θρακη

    "Βρισκομαστε σε μια νεα εποχη αλλαζοντας σελιδα", δηλωσε προχθες ο γ.γ. Περιφερειας Ανατολικης Μακεδονιας-Θρακης Χαρης Τσιοκας, ενω ο προεδρος της διευρυμενης Νομαρχιακης Αυτοδιοικησης Γιαννης Νικολαλδης τονισε οτι "φετος δινονται 67 δις. δραχμες για την ενισχυση των επενδυσεων, γεγονος που απο μονο του αποδεικνυει το ενδιαφερον της πολιτειας για την περιοχη".

    Οι δηλωσεις εγιναν επειτα απο την εγκριση των αιτησεων 105 επιχειρησεων για υπαγωγη στην αναπτυξιακο νομο, που ενεκρινε η γνωμοδοτικη επιτροπη για το β εξαμηνο του 1995.

    Οταν υλοποιηθουν οι επενδυσεις, θα δημιουργηθουν 2.150 νεες θεσεις εργασιας. Η κρατικη επιδοτηση για τις επιχειρησεις αυτες φτανει τα 35 δις. δραχμες, ενω στο νομο υπηχθησαν και επιχειρησεις για την κατασκευη μεγασακων καθισματων αεροπλανων και αυτοκινητων, καθως και για την κατασκευη φιλτρων για αντιασφυξιογονες μασκες.

    Σαν ψεμα φαινεται, αλλα κατι γινεται (επιτελους) με το προβλημα "Αναπτυξη της Θρακης".

    Σ.ΣΟΛ.

    ! Ωρες ειναι, τωρα, ν' αρχισουν να μας λενε οτι η βελτιωση της υγειας του Πρωθυπουργου οφειλεται στα ταματα, στις προσευχες η και σε θαυμα της Παναγιας. Η και στις προβλεψεις των αστρολογων...

    [10] Κοινωνιες φυλακων και ναρκωτικων

    Του ΤΑΚΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Η εξεγερση του Κορυδαλλου και η βια στο Πολυτεχνειο τροφοδοτησαν συζητησεις στα ΜΜΕ που συνηθως ταυτιζαν τα συμπτωματα μιας γενικοτερης κοινωνικης κρισης με τις αιτιες της. Η ευθυνη των "νονων" στον Κορυδαλλο, ο ρολος των ναρκωτικων και οι αθλιες συνθηκες των υπερκορεσμενων φυλακων δεν αποτελουν παρα τις αφορμες αλλα οχι και τις βαθυτερες αιτιες της εξεγερσης. Αντιστοιχα, η επετειος του Πολυτεχνειου ηταν απλως η αφορμη που εδωσε τη δυνατοτητα στο πιο ζωντανο κομματι της αθηνα ικης νεολαιας να εκφρασει (συνειδητα η μη, ειρηνικα η οχι) την αντιθεση του στις συνεπειες της κρισης, η οποια παιρνει τελευταια πελωριες διαστασεις.

    Η κριση αυτη, που δεν αποτελει μονο ελληνικο φαινομενο, ειναι αρρηκτα δεμενη με τη σημερινη φαση "αγοραιοποιησης" της οικονομιας, δηλαδη της αρσης ολων σχεδον των κοινωνικων ελεγχων πανω στην αγορα τα τελευταια χρονια. Για χαρη της ανταγωνιστικοτητας, που αποτελει το κριτηριο αποδοτικοτητας καθε οικονομιας, εχουν δημιουργηθει οι σημερινες "ευκαμπτες" αγορες εργασιας με συνεπεια τη μαζικη ανεργια, και την περιθωριοποιηση, που κυριως πληττουν τους νεους στερωντας τους απο προοπτικη. Τα φαινομενα αυτα, σε συνδυασμο με το ξηλωμα του κρατους-προνοιας, εχουν οδηγησει στην εξαπλωση της φτωχειας και τη δημιουργια ενος "πλεοναζοντος πληθυσμου" οπως τον ονομαζει ο Νοαμ Τσομσκι. Ετσι, οι κοινωνικα προνομιουχες ελιτ, που συγκεντρωνουν στα χερια τους την πολιτικη και οικονομικη δυναμη, αναγκαζονται να παιρνουν μετρα για τον ελεγχο του πλεοναζοντος πληθυσμου και την αποφυγη μιας γενικοτερης κοινωνικης εκρηξης. Η αναγκη μαλιστα ελεγχου του πλεοναζοντος πληθυσμου γινεται ακομη πιο εντονη ς!

    αν συνεπεια της διαλυσης των κοινο τητων, των οικογενειων και του κοινωνικου ιστου γενικοτερα που επιφερει η εντεινομενη αγοραιοποιηση1.

    Ο ελεγχος αυτος εχει στοχο την κονωνικη αδρανοποιηση του πλεοναζοντος πληθυσμου, μεσω της φυσικης αχρηστευσης σημαντικου τμηματος και της συνακολουθης τρομοκρατησης και εξαναγκασμου σε υποταγη των υπολοιπων. Οι δυο βασικοι τροποι κοινωνικης αδρανοποιησης του πλεοναζοντος πληθυσμου ειναι η μαζικη εξαπλωση των ναρκωτικων και η δραστικη αυξηση του πληθυσμου των φυλακων.

    Ε τσι, η μαζικη εξαπλωση των ναρκωτικων και η συνακολουθη δημιουργια σχεσεων εξαρτησης αποτελει σημαντικο στοιχειο ελεγχου του πλεοναζοντος πληθυσμου. Αντιθετα με τις μανιχα ικες "εξηγησεις" που δινουν διαφοροι "ειδικοι" στη χωρα μας, ο κατασταλτικος πολεμος κατα των ναρκωτικων δεν ειναι παρα ενα μονο τμημα του ελεγχου αυτου. Ο ιδιος ο κατασταλτικος πολεμος θα ηταν μαλιστα αδιανοητος χωρις την παραλληλη αμεση και εμμεση ενισχυση της εξαπλωσης των ναρκωτικων. Εμμεση, μεσω της "αυτοματης" εξαπλωσης που επιφερει η αγοραιοποιηση της οικονομιας.2 Αμεση, μεσω της οχι σπανιως εσκεμμενης ενισχυσης της προσφορας ναρκωτικων απο τους υποτιθεμενους διωκτες. Για παραδειγμα, στον εμφυλιο του Αφγανισταν, η ΨΙΑ προστατευσε με καθε τροπο τους εμπορους ναρκωτικων και το εμποριο μεσω Πακισταν, οπως καταγγελλει τεκμηριωμενα ο Νοαμ Τσομσκι. Μεταξυ των αλλων συνεπειων της πολιτικης αυτης ηταν οτι ενω στο Πακισταν μεχρι το 1980 δεν υπηρχε αξιολογο προβλημα ναρκωτικων, σημερα υπαρχουν 2 εκ. ηρωιν!

    ομανεις και οι εξαγωγες ηρωινης (κ υριως προς τις ΗΠΑ) αναλογουν στο 20% των εξαγωγων της χωρας αυτης3.

    Αλλο χαρακτηριστικο παραδειγμα ελεγχου του πλεοναζοντος πληθυσμου μεσω των ναρκωτικων αποτελει η περιπτωση της Ρωσιας, οπου η κατοχη και η χρηση ναρκωτικων νομιμοποιηθηκε απο τον Γιελτσιν το 1991. Το αποτελεσμα ειναι οτι σημερα οι εξαρτημενοι υπολογιζονται σε 6 εκ. και θα ηταν αβασιμη οποιαδηποτε υποθεση οτι προβλημα ναρκωτικων αναλογων διαστασεων υπηρχε και πριν απο τη νομιμοποιηση (αξιοπιστες στατιστικες δεν υπαρχουν) οταν τα συναφη με τα ναρκωτικα εγκληματα, μονο μεταξυ 1993 και 1994, αυξηθηκαν κατα 60%4. Με βαση τα παραπανω γινεται φανερο οτι οι "αντι-εξουσιαστικοι" ισχυρισμοι οτι ο αμερικανικος "πολεμος κατα των ναρκωτικων" ειναι η απωτερη αιτια ολων των δεινων, απο την εξαπλωση των ναρκωτικων, της εγκληματικοτητας, και των εξεγερσεων των φυλακισμενων... μεχρι την αναπαραγωγη και διασφαλιση της παγκοσμιας ανισοτητας, αποτελουν, στην καλυτερη περιπτωση, απλο ικες ανοησιες και, στη χειροτερη, εμμεση υποστηριξη της οικονομιας της αγορας.

    Ο σον αφορα τη μαζικη αυξηση του πληθυσμου των φυλακων, τα στοιχεια στις χωρες οπου η αγοραιοποιηση της οικονομιας ειναι περισσοτερο προχωρημενη, ειναι αποκαλυπτικα. Στις ΗΠΑ, απο το 1980 μεχρι σημερα, οι κρατουμενοι στις φυλακες τριπλασιαστηκαν, φθανοντας το 1.5 εκ.5, ενω στη Βρετανια, μονο τα τελευταια 3 χρονια, αυξηθηκε ο πληθυσμος των φυλακων κατα 30%6. Οπως και στην περιπτωση των ναρκωτικων, η αυξηση των φυλακισμενων κατα ενα μερος οφειλεται στην "αυτοματη" λειτουργια της οικονομιας της αγορας και την αυξηση της εγκληματικοτητας που συναρταται με την ανεργια και τη φτωχεια. Ενα αλλο σημαντικο μερος ομως, ειναι αποτελεσμα εσκεμμενης πολιτικης. Μια εκδηλωση αυτης της πολιτικης ειναι η ποινικοποιηση της χρησης ναρκωτικων, αποτελεσμα της οποιας ειναι οτι το ποσοστο μεταξυ 30% και 50% των φυλακισμενων σε χωρες οπως οι ΗΠΑ, η Βρετανια και η Ελλαδα ειναι χρηστες ναρκωτικων. Μια αλλη σημαντικη εκδηλωση της πολιτικης αυτης, που σημερα παιρνει πελωριες διαστασεις στις ΗΠΑ και σε μι!

    κροτερο βαθμο στη Βρετανια, ειναι η εισαγωγη ακομη πιο αυστηρης νομοθεσιας σε σχεση με τα ποινικα αδικηματα. Ο φαινομενικος στοχος ειναι η καταπολεμηση της εγκληματικοτητας. Ομως καμια επιστημονικη μελετη δεν δειχνει μια συστηματικη σχεση μεταξυ μεταβολων στον πληθυσμο των φυλακων και εγκληματικοτητας7, ενω η φυλακιση εχει δειχθει οτι δεν εχει σχεδον κανενα αποτρεπτικο αποτελεσμα για τους ιδιους τους φυλακισμενους. Για παραδειγμα, προσφατη ερευνα του υπ. Εσωτερικων της Βρετανιας δειχνει οτι το 68% των φυλακισμενων ξαναβρισκεται στη φυλακη μεσα σε μια περιοδο 4 χρονων απο την αποφυλακιση8.

    Προσφατα παραδειγματα της εισαγωγης νομοθεσιας που αποβλεπει στην αυξηση των φυλακισμενων εχουμε τοσο στις ΗΠΑ οσο και στη Βρετανια. Στην Αμερικη, το 1994, ψηφιστηκε και απο τα δυο κομματα, με προταση του Κλιντον, δρακοντεια νομοθεσια που εισηγαγε και το περιφημο "τρεις και εξω" το οποιο προβλεπει οτι η διαπραξη αδικηματος για τριτη φορα συνεπαγεται αυτοματη μακροχρονη καθειρξη. Στην Καλιφορνια, οπου πρωτοεμφανιστηκε ο νομος αυτος, ηδη το 1% των κατοικων βρισκεται στη φυλακη και η πιο ανθουσα βιομηχανια ειναι αυτη της κατασκευης νεων φυλακων (20 νεες φυλακες εχουν κτιστει η ειναι υπο κατασκευη).

    Το αποτελεσμα του νομου αυτου ειναι οτι προσφατα καταδικαστηκε στην Καλιφορνια ενας πολιτης ισοβια γιατι, οντας μεθυσμενος, εκλεψε μια πιτσα! Ακομη, στο "συμβολαιο με την Αμερικη" της "ελευθεριακης" δεξιας, οι Πολιτειες θα λαβουν δις. δολ. απο το ομοσπονδιακο κεντρικο κρατος, εαν εξασφαλισουν οτι οι φυλακισμενοι θα εκτιουν το μεγιστο δυνατο τμημα και παντως οχι λιγοτερο απο το 85% της ποινης τους. Παραλληλα, οι "μοντερνες" φυλακες που κτιζονται προβλεπεται να κανουν αδυνατες τις αποδρασεις. Στη Μινεσοτα, για παραδειγμα, θαβουν κυριολεκτικα τους φυλακισμενους σε μια τεραστια τρυπα κατω απο τη γη, οπου εχει κτιστει μια υπερμοντερνα φυλακη και το μοντελο αυτο συζητειται να εισαχθει συντομα και στη Βρετανια. Αντιστοιχα, στην Καλιφορνια εχει κτιστει αλλη φυλακη- προτυπο, με κελια χωρις παραθυρα, οπου οι φυλακισμενοι υποχρεωνονται να παραμενουν 23 ωρες την ημερα, ενω για τιμωρια τοποθετουνται γυμνοι για ωρες σε μεταλλικα κλουβια στο προαυλιο της φυλακης.

    Σ τη Βρετανια, προσφατη νομοθεσια επιτρεπει στα δικαστηρια να επιβαλλουν μακροχρονες φυλακισεις σε ανηλικους για διαρρηξεις, βιασμους, ληστειες κ.λπ. και ανοιγει την πορτα για μαζικες φυλακισεις καταληψιων, αστεγων, καθως και διαδηλωτων. Το αποτελεσμα ειναι οτι η χωρα αυτη εχει σημερα το μεγαλυτερο αριθμο φυλακισμενων σε σχεση με τον πληθυσμο της απο ολη την Ευρωπη9. Και σαν να μην εφθανε αυτο, οι Συντηρητικοι, στο ετησιο συνεδριο τους, πριν απο ενα μηνα, υποσχεθηκαν να εισαγουν παρομοια με την αμερικανικη νομοθεσια ("τρεις και εξω", δρακοντειες ρυθμισεις για εγκληματα βιας κ.λπ.) που αναμενεται οτι θ' αυξησουν το σημερινο πληθυσμο των φυλακων με ενα επιπροσθετο 30%10!

    Η εξεγερση επομενως του Κορυδαλλου, οι μαζικες συλληψεις στο Πολυτεχνειο και οι καταδικες που θα ακολουθησουν απλως μας δειχνουν το μελλον...

    1) Ξοην Γραυ, Γκαρντιαν, 20.11.95. 2) Οπως ειχα αναπτυξει παλιοτερα απο τις στηλες αυτες ("Ε", 22.8.92). 3) Νοαμ Ψηομσκυ, Ζ Μαγαζινε, Φεβρ. 1995. 4) Ωιψτορια Ψλαρκ, Ομψερβερ, 30.7.95. 5) Ιαν Κατζ. Γκαρντιαν, 11.8.95. 6) Γκαρντιαν, 20.11.95. 7) Αλαν Τραωις, Γκαρντιαν, 9.4.94. 8) Γκαρντιαν, 24.6.94 9) Ψοθνψιλ οφ Εθροπε/, Γκαρντιαν, 15.2.94. 1) Αλαν Τραωις, Γκαρντιαν, 13.10.95.

    [11] "Η ευαισθησια ειναι σαν το μεταξι"

    Τιμητικο αφιερωμα για τον Οδυσσεα Ελυτη Χθες στη Ρωμη το μηνυμα του ποιητη

    "Η μεθοδος του αρα", το νεο βιβλιο με κειμενα του Οδυσσεα Ελυτη που κυκλοφορησε στα ιταλικα. Και αριστερα: ο Οδυσσεας Ελυτης με την Ιουλιτα Ηλιοπουλου στο εξωφυλλο του ιταλικου περιοδικου "Ποεσια" (Ποιηση), που αφιερωνει στον ποιητη ενα μεγαλο μερος των σελιδων του

    Ηπνευματικη Ιταλια τιμησε χθες βραδυ τον Οδυσσεα Ελυτη σε μια εκδηλωση στην επιβλητικη αιθουσα Καζινο ντελ Αουρορα Παλαβιτσινι της Ρωμης (που βρισκεται στην περιοχη των κρατικων κτιριων) παρουσια ενος εκλεκτου ακροατηριου και με ομιλητες επιφανεις Ιταλους πνευματικους ανθρωπους.

    Η εκδηλωση-αφιερωμα που οργανωθηκε απο το ιταλικο πολιτιστικο κεντρο "Ατενεουμ" (που ασχολειται με θεματα που εχουν σχεση με τον ανθρωπο), τις εκδοσεις "Νονζελι", σε συνεργασια με την εκει ελληνικη κοινοτητα, εγινε για να τιμηθουν τα γενεθλια του ποιητη (που ειναι αυτο το μηνα) αλλα και η εκδοση στα ιταλικα ενος ακομη βιβλιου με κειμενα του ποιητη, που μετεφρασε η γνωστη μεταφραστρια Παολα Μαρια Μινουτσι, η οποια και προλογιζει την εκδοση. Αλλα στην εκδοση αυτη θ' αναφερθουμε πιο κατω.

    Στη χθεσινη εκδηλωση μιλησαν οι Ιταλοι ποιητες Πιερο Μπιγκοντζαρι, Φρανκο Λοι, Φρανκο Μαρκοαλντι και Σιλβιο Ραματ, την εκδηλωση ανοιξε η κ. Μινουτσι, ενω μιλησε και ο εκδοτης και μεταφραστης (του Ελυτη και του Ριτσου) Νικολα Κροτσετι.

    Απαγγελθηκαν επισης ποιηματα του Οδυσσεα Ελυτη, ενω ιδιαιτερη αισθηση εκανε το μηνυμα που εστειλε και διαβαστηκε απο την Ελλαδα ο ιδιος ο ποιητης, το οποιο και παραθετουμε:

    "Η ευαισθησια ειναι σαν το μεταξι. Απο τον τροπο που το κρατας, αλλοτε τιναζει χρυσες αστραπες κι αλλοτε παλι μετατρεπεται σ' ενα σκετο πανι, σ' ενα κουβαρι. Δεν σημαινει οτι γι' αυτο το λογο ειναι και ασημαντο. Χρειαζεται να το εμβαθυνεις αυτο το ασημαντο, ωσπου να βρισκεις, προπαντος τοτε, την απολυτη πραγματικοτητα που ειναι η ποιηση. Περαν απο το ευτελες και το χρησιμοθηρικο της καθημερινης συναλλαγης, ακομη και αναμεσα σ' αυτην εξακολουθει να κυλα στα δαχτυλα μας η μεταξενια κλωστη που συνδεει την Αθηνα και τη Ρωμη μ' ενα δεσμο λογου κι ονειρου κατα τι πιο ισχυρο και απο το δεσμο αιματος. Η τιμη που μου αποδιδεται αποψε αγαπητοι φιλοι, με την πρωτοβουλια σας, με συγκινει ιδιαιτατα. Ο λογος σας ειναι το πιο ακριβο νομισμα που μπορω να λαβω. Σας ευχαριστω".

    "Η μεθοδος του αρα", με υποτιτλο "Ελυτης, ο εργατης της ποιησης" (εκδοσεις "Νονζελι") ειναι ο τιτλος του νεου βιβλιου που κυκλοφορησε στα ιταλικα. Περιλαμβανει κειμενα απο τα δοκιμιακα εργα του ποιητη "Εν Λευκω" και "Ανοιχτα χαρτια", καθως και το λογο που εκφωνησε στην Ακαδημια της Στοκχολμης, οταν του απονεμηθηκε το Νομπελ Λογοτεχνιας το 1979. Και ακομη, μια συντομη βιογραφια του και βιβλιογραφια στο εξωφυλλο και στο οπισθοφυλλο δυο κολαζ του ποιητη.

    Παραλληλα, τις ημερες αυτες κυκλοφορησε στην Ιταλια το νεο τευχος (Νοεμβριος 1995) του περιοδικου "Ποεσια" (Ποιηση) μ' ενα εκτενες αφιερωμα (23 σελιδων με φωτογραφιες) στον Οδυσσεα Ελυτη, ο οποιος εικονιζεται και στο εξωφυλλο με την Ιουλιτα Ηλιοπουλου. Το τευχος περιλαμβανει ενα κειμενο της Παολα Μαρια Μινουτσι με τιτλο "Οδυσσεας Ελυτης, ο ποιητης του φωτος", το λογο που εκφωνησε ο ποιητης οταν το 1987 ανακηρυχθηκε επιτιμος διδακτωρ στο Πανεπιστημιο της Ρωμης και μια ανθολογια ποιηματων του, στην οποια περιλαμβανεται κι ενα ανεκδοτο με τιτλο "Εκ του πλησιον".

    Δ.Γκ.

    [12] Πηρε μπρος το... κομπιουτερ

    Ο ΚΑΚΙΑΣΒΙΛΙ σαρωσε στα 99 κιλα με δυο χρυσα, ενα χαλκινο, τρια πανελληνια ρεκορ και μια ισοφαριση του παγκοσμιου! Τρια χαλκινα η Αντωνοπουλου

    Δ ηλαδη, αν ηταν καλα, τι παραπανω θα εκανε; Διοτι ο Καχι Κακιασβιλι ελεγε, μετα τη νικη του στα 99 κιλα του Παγκοσμιου Πρωταθληματος Αρσης Βαρων, οτι δεν ηταν και τοσο καλα. Ειχε μαλιστα και ενα υφος, λες και ζητουσε συγγνωμη, διοτι απλως πηρε δυο χρυσα μεταλλια, ενα χαλκινο και ισοφαρισε το δικο του παγκοσμιο ρεκορ στο ζετε! Ε, αφου ομως ετυχε το παιδι να μην ειναι καλα χθες, ας τον συγχωρησουμε... Η αληθεια ειναι οτι πολλοι αρχισαν να ιδρωνουν οταν απετυχε στα 187.5 κ. στο αρασε και αμεσως μετα ο Ρωσος Σεργκει Σιρτσοφ σηκωσε τα 190 κ.. Επταμισι ολοκληρα κιλα διαφορα ειναι μεγαλη υποθεση για να καλυφθουν στο ζετε. Και να εχεις ενδιαμεσα να σε απειλει ο Κραπατι απο το Καζακσταν, που ειναι καλος στο ζετε. Ο Καχι βρεθηκε ασχημα στριμωγμενος. Ο μονος που δεν ανησυχουσε ηταν ο Πυρρος Δημας, ο οποιος παρακολουθουσε τον αγωνα απο την εξεδρα και πιθανοτατα ο ιδιος ο Καχι επειδη ηξερε τις δυνατοτητες του.

    Ποσα μπορει να σηκωσει ο Σιρτσοφ στο ζετε; "Να τον δω στην πρωτη προσπαθεια και θα σου πω". Τον ειδε ο Πυρρος στα 220 κιλα και τον εβγαλε ακτινογραφια: "Λοιπον, ο Καχι κερδιζει. Ο Ρωσος θα σηκωσει το πολυ πολυ 225 κ., αρα ο δικος μας θα πρεπει να παει για 232.5 κ. Ενταξει, κερδιζει"! Ενταξει, κερδιζει, με την προοπτικη να χρειαστουν 322.5 κιλα, με το παγκοσμιο ρεκορ να βρισκεται στα 227.5 κ.! "Περιμενε και θα δεις..." Και ειδα και ειδαμε και θαυμασαμε. Πρωτη προσπαθεια του Σιρτσοφ, οπως ειπαμε, στα 220 κ., επιτυχημενη. Πρωτη προσπαθεια του Κακιασβιλι στα 225 κ. επιτυχημενη. Δευτερη του Ρωσου στα 225 κ. αποτυχημενη και τριτη στα 227.5 κ. με τη σκεψη να ανεβασει τον Καχι, μπας και δεν καταφερει να τα σηκωσει. Αλλα... μασαει η κατσικα ταραμα;

    ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ

    Που τετοια τυχη για το Ρωσο. Ο Καχι εβαλε μπροστα το κομπιουτερ που εχει στο μυαλο του, το προγραμματισε για πανω απο 227.5 κιλα και σηκωσε το βαρος με ανεση. Αντε μετα ο Σιρτσοφ να τα βγαλει περα με ενα βαρος που ηταν πανω απο τις δυναμεις του και βλεποντας εναν Καχι ετοιμο να σηκωσει οσα χρειαστουν για να παρει το χρυσο μεταλλιο. Εχασε τα 227.5 κ. ο Ρωσος - με τον Κραπατι να εχει μεινει στα 215 κιλα σε μια προσπαθεια και να μη συνεχιζει λογω τραυματισμου - εγινε παγκοσμιος πρωταθλητης 1995 ο Καχι, σε μια κατηγορια, τα 99 κιλα, στα οποια δινει μολις το δευτερο επισημο αγωνα της καριερας του. Αλλα για να μη φανουν υπερβολες ολα τα παραπανω, αξιζει να σημειωσουμε οτι ο ιδιος εχει και το παγκοσμιο ρεκορ στο ζετε στα 90 κιλα με 235 κιλα, επιδοση που εκανε στην Ολυμπιαδα της Βαρκελωνης και με την οποια στεφθηκε χρυσος ολυμπιονικης. Εχει ακομη το παγκοσμιο ρεκορ στα 91 κιλα - κατηγορια που αντικατεστησε τα 90 κιλα μετα την Ολυμπιαδα - με 228.5 κιλα.

    Γιατι επιχειρησατε τελευταια προσπαθεια στα 230 κιλα και οχι στα 228 κιλα για νεο παγκοσμιο ρεκορ ρωτησε τον Καχι δημοσιογραφος της κινεζικης τηλεορασης μετα το τελος του αγωνα και αφου η τελευταια προσπαθεια στα 230 κιλα εγινε μονο για τα ματια του κοσμου. "Εγω ηθελα την μπαρα στα 228 κιλα, αλλα η γραμματεια των αγωνων με υποχρεωσε να ανεβω στα 230 κιλα", εξηγησε ο Καχι αφηνοντας με την απορια τον Κινεζο και ολους τους υπολοιπους με το λογικο ερωτηματικο: Ηθελε η μηπως δεν ηθελε το παγκοσμιο ρεκορ ο Καχι; Η απαντηση απο τον ιδιο: "Αν στεναχωρηθηκα για κατι σημερα, δεν ειναι που εχασα το αρασε. Ειναι που δεν εκανα παγκοσμιο ρεκορ". Ε, δεν πειραζει. Αλλωστε, ειπαμε. Δεν ηταν το παλικαρι σε καλη μερα...

    Σε καλη μερα, ομως, ηταν η Γιωτα Αντωνοπουλου, η οποια νωριτερα ειχε κερδισει τρια χαλκινα στα 83 κιλα παιρνοντας την τριτη θεση πισω απο τη Σου Τσι απο την Ταιπει και την Κολομβιανη Ουρουτια. Η Αντωνοπουλου σηκωσε 100 κιλα στα αρασε, 125 στο ζετε και εφτασε στο συνολο τα 225 κιλα, με την Ασιατισα στα 240 κιλα και τη Νοτιοαμερικανα στα 237.5 κιλα.

    Στην κατηγορια των 108 κιλων αγωνιζεται σημερα ο Αλεκος Πανατιδης στο Β γκρουπ και η Μποντοζη στα +83 των γυναικων.

    Αυριο, στην κατηγορια των +108 αγωνιζεται ο Παυλος Σαλτσιδης με ελπιδες για μια θεση στην εξαδα.

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Ανδρες 99 κιλα

    Αρασε: 5Σιρτσοφ (Ρως.) 190, Κραπατι (Καζ.) 185, Κακιασβιλι (Ελλαδα) 182.5 κ. Ζετε: Κακιασβιλι (Ελλαδα) 227.5, Σιρτσοφ (Ρως.) 220, Κραπατι (Καζ.) 215. Συνολο: Κακιασβιλι (Ελλαδα) 410, Σιρτσοφ (Ρως.) 410, Κραπατι (Καζ.) 400.

    Γυναικες (83 κιλα)

    ΑΡΑΣΕ: 1. Μαρια-Ιζαμπελ Ουρουτια (Κολομβια) 105 κ., 2. Τσεν Σου Τσι (Τα ιβαν) 105 κ., 3. Παναγιωτα Αντωνοπουλου (Ελλαδα) 100 κιλα. ΖΕΤΕ: 1. Τσεν Σου Τσι (Τα ιβαν) 135 κ., 2. Μαρια- Ιζαμπελ Ουρουτια (Κολομβια) 132.5 κ., 3. Παναγιωτα Αντωνοπουλου (Ελλαδα) 125 κιλα. ΣΥΝΟΛΟ: 1. Τσεν Σου Τσι (Τα ιβαν) 240 κ., 2. Μαρια- Ιζαμπελ Ουρουτια (Κολομβια) 237.5 κ., 3. Παναγιωτα Αντωνοπουλου (Ελλαδα) 225 κιλα.

    [13] Στα χναρια του ...Αλεξανδρη

    ΕΝΑ ΕΚΑΤ. προστιμο στον Ιβιτς και δυο φορες εκτος αγωνων

    Ρεπορταζ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΓΚΑΣ

    Σ τα χναρια του... Αλεξανδρη "βαδιζει", θελοντας και μη, ο Ιλια Ιβιτς. Η διοικηση της ομαδας τιμωρησε με χρηματικο προστιμο ενος εκατομμυριου δραχμων τη φυγη του απο το ξενοδοχειο, ανημερα του αγωνα με την Καλαματα, αλλα και τις δηλωσεις που εκανε μετα απο αυτο το περιστατικο.

    Περα απο το προστιμο ομως, ο Σταυρος Διαμαντοπουλος θα επιβαλει κι αυτος με τη σειρα του στο Σερβο τιμωρια αποκλεισμου απο τουλαχιστον δυο αγωνες, οπως ακριβως ειχε κανει και στην περιπτωση του Αλεκου Αλεξανδρη. Ο τελευταιος βεβαια εχει επιστρεψει ηδη στη βασικη ενδεκαδα.

    Ο Κατερινιωτης τεχνικος των Πειραιωτων ολοκληρωσε χθες το βραδυ την προετοιμασια της ομαδας του εν οψει του αυριανου ματς με τον ΠΑΟΚ, που θα γινει τελικα στο γηπεδο των Τρικαλων. Εκτος απο το σιωπηρα τιμωρημενο Ιβιτς, οι υπολοιποι εν... ενεργεια "ερυθρολευκοι" βρισκονται στη διαθεση του.

    Η ενδεκαδα που θα παραταχτει στο εν λογω παιχνιδι δεν προβλεπεται να εχει μεγαλες αλλαγες σε σχεση με εκεινη που αντιμετωπισε την Καλαματα την περασμενη Κυριακη. Κατα πασα πιθανοτητα, θα χρησιμοποιηθει απο την αρχη ο Νικος Νταμπιζας ως αμυντικο χαφ, τυπικα στη θεση του Ηλια Σαπανη, ουσιαστικα σ' εκεινη του Πετρου Πασσαλη, ο οποιος θα μετατεθει στη δεξια πλευρα. Διπλα στον Γιουσκοβιακ θα παιξει αυτη τη φορα ο Αλεξανδρης, ενω δεν αποκλειεται να προτιμηθει αντι του Καραπιαλη ο Τακης Γκωνιας.

    Ετσι η ενδεκαδα θ' αποτελειται, εκτος απροοπτου, απο τους Στρακοσια, Καραταλδη, Καλατζη, Νταμπιζα, Σκαρταδο, Μαρινακη, Αμανατιδη, Πασσαλη, Γιουσκοβιακ, Καραπιαλη η Γκωνια, Αλεξανδρη.

    Συσκεψη με τη συμμετοχη εκπροσωπων της Αστυνομικης Διευθυνσης Τρικαλων, του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακου θα γινει το μεσημερι στα Τρικαλα για τα μετρα ασφαλειας που προκειται να παρθουν με σκοπο την αποφυγη επεισοδιων. Υπολογιζεται οτι στη θεσσαλικη πολη αναμενεται να πανε αυριο απο το Λεκανοπεδιο περι τους δυο χιλιαδες φιλους των "ερυθρολευκων".

    Τη Δευτερα επιστρεχει οικογενειακως στην Αθηνα ο νεαποκτηθεις Βουλγαρος μεσοαμυντικος Εμιλ Κρεμενλιεφ, προκειμενου να ενσωματωθει στην καινουργια του ομαδα και να ξεκινησει προπονησεις εν οψει του ντερμπι με τον Παναθηνα ικο που θα γινει στις 2 Δεκεμβριου στο σταδιο Καραισκακη και στο οποιο ο 26χρονος ποδοσφαιριστης θα κανει το ντεμπουτο του με την ασπροκοκκινη φανελα.

    Δεν σε πιστευω πια

    ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ Μπαγεβιτς, υποσχεσεις Τροχανα, αλλα ο Ντουσαν ειναι επιφυλακτικος

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

    Μ ια ακομη ευκαιρια, την τελευταια, δινει στον Μιχαλη Τροχανα ο Ντουσαν Μπαγεβιτς. Στην επομενη... τρελα του μεγαλομετοχου ο Ντουσκο θα "χτυπησει" κατ' ευθειαν στο ψαχνο: Φευγει απο την ΑΕΚ!

    Ο Ελληνοσερβος επιβεβαιωσε χθες εμμεσα οτι απειλησε με παραιτηση στο προχθεσινο τετ α τετ με τον Νικο Στρατο. Η χθεσινη δηλωση του Μπαγεβιτς ειναι μια ακομη "μαχαιρια" για τον Τροχανα, που εχει περιελθει σε απογνωση.

    "Δεν θελω να δηλωσω, αν μιλησα η οχι για απειλη παραιτησης. Δεν θελω να μιλησω γι' αυτα, θα το κανω οταν πρεπει, οταν ερθει η ωρα".

    Ειναι ξεκαθαρο πλεον οτι με μια και μοναδικη κινηση ο Ντουσαν Μπαγεβιτς μπορει να δωσει το τελειωτικο χτυπημα στον Μιχαλη Τροχανα. Οι "κιτρινομαυροι" φιλαθλοι δεν μπορουν να διανοηθουν ΑΕΚ χωρις Μπαγεβιτς, μπορουν ομως να συμβιβαστουν ευκολα με την ιδεα οτι θα εκλειψουν δια παντος οι παρορμητικες εκρηξεις ενος ανθρωπου ο οποιος απο την πρωτη στιγμη που πατησε το ποδι του στην ΑΕΚ καπελωσε τους παντες και τα παντα.

    Ενωπιον των ευθυνων του εθεσε τον Τροχανα ο Μπαγεβιτς σε προχθεσινοβραδινη τους συναντηση στα γραφεια της ΠΑΕ. Παρων στις τριωρες συζητησεις και ο Νικος Στρατος, που προσπαθει να συμβιβασει τα ασυμβιβαστα. Ο Τροχανας υποσχεθηκε στον "κιτρινομαυρο" τεχνικο οτι ολα θα κυλησουν ομαλα και οτι ο στοχος του ειναι να βαδισουν απαντες ενωμενοι. Ο μεγαλομετοχος αντιληφθηκε για μια ακομη φορα οτι ο Μπαγεβιτς ειναι αμετακινητος στη θεση του: Δεν επιθυμει να εχει κανενα ειδος συνεργασιας με τους δυο πρωην προεδρους Καρρα και Γιδοπουλο. "Αν θελεις να τους εχεις στο συμβουλιο, να τους εχεις. Μαζι μου μην τους μπλεξεις. Ουτε σε ζητηματα μεταγραφων ουτε σε αλλα θεματα του ποδοσφαιρικου τμηματος...".

    Ο Μπαγεβιτς αποχωρησε απο τα γραφεια της ΠΑΕ περισσοτερο επιφυλακτικος και δυσπιστος απο καθε αλλη φορα. Και αυτο γιατι ειναι πεπεισμενος οτι αποτελει θεμα χρονου η επομενη πραξη τρελας του εργοδοτη του.

    Το διοικητικο σιριαλ, παντως, στην ΑΕΚ δεν προκειται να τελειωσει ουτε την ερχομενη εβδομαδα. Ο Τροχανας εχει χασει ολα τα στηριγματα του, καθως τον εγκατελειψαν ο μεχρι προτινος αντιπροεδρος Μιχαλης Γεωργκακακης, ο Γιωργος Σκουρτης και οι αδερφοι Καγια. Προς στιγμην ειχε δημιουργηθει η εντυπωση οτι η αποχωρηση τους οφειλοταν στην επανοδο Μελισσανιδη. Ομως και με τα νεα δεδομενα (φυγη Μελισσανιδη) οι ανθρωποι που στηριξαν τον Τροχανα δεν επεστρεψαν κοντα του.

    Εγκυρες πληροφοριες αναφερουν οτι απο τη Δευτερα θα δρομολογηθουν καινουργιες διοικητικες εξελιξεις, οι οποιες πιθανοτατα θα δωσουν ενα οριστικο τελος σ' αυτο το αλαλουμ που παρατηρειται τον τελευταιο καιρο με ευθυνη του Τροχανα. Εξελιξεις οι οποιες θα αποκαταστησουν την ηρεμια στο ποδοσφαιρικο τμημα και θα αρουν τις σοβαρες επιφυλαξεις του Ντουσαν Μπαγεβιτς.

    ΜΕ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

    "Δεν θελουμε να ασχολουμαστε με τα διοικητικα. Η ομαδα μενει μακρια και προετοιμαζεται για το ματς με τον Απολλωνα, το οποιο θα ειναι το ιδιο δυσκολο οπως και τα ντερμπι" δηλωσε χθες ο Μπαγεβιτς, απαντωντας στην ερωτηση για το αν επηρεαστηκε η ομαδα απο τις αλλοπροσαλλες αποφασεις του Τροχανα.

    Ο Ντουσκο δεν θα εχει στη διαθεση του τον τιμωρημενο Μαλαδενη (3 καρτες). Εκτος απροοπτου θα ξεκινησουν οι Ατματσιδης, Μπορμποκης, Κωστενογλου, Μανωλας, Σαμπανατζοβιτς, Βλαχος, Κωστης, Σαβεβσκι, Μπατιστα, Τσαρτας, Κασαπης. Θεση διεκδικει και ο Κετσπαγια.

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Tuesday, 5 December 1995 - 08:00:53