Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia 01/12/95

From: Georgios Vetoulis <giorgos@gvetoulis.extern.ucsd.edu>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Σθβξεψτ: Ελευθεροτυπια 01/12/95 Φρομ: Ψοσμος Νεως <ψοσμος@πανιχ.ψομ>

* Προσφορα τοθ μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης Γ.Α.Ε.Π.Ι.Σ.*

* ψοσμος@πανιχ.ψομ - Τελ 718 728-1500, Π.Ο. ΒΟΧ 828 Σθφφερν, ΝΥ 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Οργη για τα σουρτα-φερτα ξενων γιατρων

  • [2] "Η Ελλαδα ετοιμαζεται για το μετα τον Ανδρεα"

  • [3] ΕΥΧΕΣ ΦΛΩΡΑΚΗ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ

  • [4] Του χορηγησαν το φαρμακο του Γιακουμπ

  • [5] Ο Ακης στη Μαδριτη

  • [6] ΑΓΝΩΣΤΟ παραμενει αν αντιπαλος του Σημιτη θα ειναι ο Ακης, ο Αρσενης η ο Κακλαμανης

  • [7] Διαφορα

  • [8] Γκολ στον Μιλτο

  • [9] Ας τον καλεσει

  • [10] Ταξιδευουμε χωρις πυξιδα προς το 2000

  • [11] Συλλογικη ευθυνη

  • [12] Η συνωμοσια του Φυλαρουχα

  • [13] ΔΕΛΦΙΝΩΝ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

  • [14] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

  • [15] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ


    [1] Οργη για τα σουρτα-φερτα ξενων γιατρων

    Τους καλουν οι ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ χωρις να συμβουλευονται τους γιατρους του "Ωνασειου". Πανω απο 15 ειναι οι ξενοι και Ελληνες περαστικοι!

    Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

    Εξω φρενων ειναι οι γιατροι του "Ωνασειου" με τις συνεχεις αφιξεις συναδελφων τους, Ελληνων και ξενων, διακεκριμενων και μη, για να εξετασουν τον Ανδρεα Παπανδρεου, να εκφερουν αποψη για την κατασταση της υγειας τους και, μερικοι, για να προτεινουν διαφορετικες μεθοδους θεραπειας.

    "Ενα απο τα αρτιοτερα καρδιοχειρουργικα κεντρα στον κοσμο, και ελπιδα της ελληνικης ιατρικης, μετατρεπται σε τριτοκοσμικο παζαρι. Ως ιατρος του "Ωνασειου" διαμαρτυρομαι εντονα, και καλω καθε συνεργο σε αυτην τη γελοιοποιηση να αναλογιστει τις ευθυνες του", δηλωσε χθες ο καρδιολογος και υποδιευθυντης της Β Καρδιολογικης Κλινικης του "Ωνασειου" Δημος Κατριτσης.

    Την ιδια αποψη, μαθαινουμε, συμμεριζεται και ο προσωπικος ιατρος του Πρωθυπουργου, υπουργος Υγειας Δημητρης Κρεμαστινος, ο οποιος εκδηλωνει το θυμο του στο γραφειο του, στο δευτερο οροφο, αλλα δεν φαινεται διατεθειμενος, επι του παροντος τουλαχιστον, να αντιδρασει δημοσιως.

    Ο κ. Κρεμαστινος, αλλα και οι υπολοιποι ιατροι του "Ωνασειου", φερονται να ειναι πολυ δυσαρεστημενοι με τους συγγενεις του Πρωθυπουργου οι οποιοι, εν τη (δικαιολογημενη) αγωνια τους για την τυχη του δικου τους ανθρωπου, "καλουν οποιον ξενο γιατρο μπορουν να σκεφτουν η που καποιοι αλλοι τους υποδεικνυουν".

    Ο Γιακουμπ

    Η παρουσια του Μαγκντι Γιακουμπ, απο τα ξημερωματα χθες, στο "Ωνασειο", φαινεται να πυροδοτησε ενα κλιμα αισιοδοξιας, το οποιο, οπως μας ειπε γιατρος που "παρακολουθει" απο την πρωτη στιγμη τον Πρωθυπουργο, "ελαχιστα συναδει προς την πραγματικη κατασταση του". Ο ιδιος γιατρος μας ειπε οτι "μιλαμε για εναν ασθενη που δινει, με λιγες πιθανοτητες, μαχη για να κρατηθει στη ζωη". Το μεσημερι χθες, ο ενημερωνων τους δημοσιογραφους καθηγητης Σκαλκεας, χαρακτηρισε την κατασταση του ασθενους ως σταθερη μεν, κρισιμη δε.

    Αργοτερα, εγινε γνωστο οτι στο "Ωνασειο" προσηλθε και ο καρδιοχειρουργος του Ιατρικου Κεντρου Αθηνων Στεργιος Θεοδωροπουλος, συνεργατης παλαιοτερα του Μαγκντι Γιακουμπ και "συνδετικος κρικος", οπως λεγεται, μεταξυ της οικογενειας (κυριως της κ. Λιανη) και του Χερφιλντ.

    Γιατροι του "Ωνασειου" εξοργιστηκαν οταν εμαθαν πως ο κ. Θεοδωροπουλος φερεται να ειπε προς τους συγγενεις του κ. Παπανδρεου οτι "αν δεν δω τον Προεδρο, δεν μπορω να εγγυηθω αν θα ζησει".

    Κακες σχεσεις

    Οι σχεσεις του κ. Κρεμαστινου με τον κ. Θεοδωροπουλο δεν ειναι ειδυλλιακες. Και η πληροφορια οτι ο υπουργος, μολις πληροφορηθηκε την αφιξη του στο νοσοκομειο ειπε "το γραφειο μου ειναι στο δευτερο οροφο, οποιος θελει να με δει ας ερθει", δεν πρεπει να ειναι αναληθης.

    Αλλα και αυτος ακομη ο ερχομος του Γιακουμπ, με τον οποιο επισης ο κ. Κρεμαστινος δεν "τα παει" πολυ καλα, φαινεται να εχει αναστατωσει τους ιατρους του "Ωνασειου", αλλα και τους δημοσιογραφους που απο τα ξημερωματα χθες "τρεχουν και δεν φτανουν" για να διαπιστωσουν ποσο σοβαρη μπορει να ειναι η επισημη εξηγηση οτι ο Γιακουμπ ηρθε στην Ελλαδα για να φερει ενα πειραματικο διουρητικο φαρμακο.

    Πανω απο 15 ...περαστικοι

    Εκτος απο τους δυο Λιβανεζους γιατρους, που ακομη βρισκονται στην Ελλαδα, τους πνευμονολογους Μαρινι (απο Αμερικη) και Σουτερ (απο Ελβετια), τον αναισθησιολογο Ραιτ απο την Αγγλια, τον ενδοκρινολογο Ρολαντο απο την Αμερικη, τουλαχιστον αλλοι 15 "εξω- ωνασειακοι" γιατροι εχουν περασει τις τελευταιες ημερες απο την Μοναδα Εντατικης Θεραπειας, οπου νοσηλευεται, σε κρισιμη κατασταση, ο Πρωθυπουργος.

    Ενας απο τους πιο σοβαρους ιατρους του "Ωνασειου", που αρνειται να αναμιχθει "σ' αυτα τα καραγκιοζιλικια", οπως τα χαρακτηρισε, μας ειπε οτι αν γινοταν αυτο σε οποιοδηποτε αλλο πολιτισμενο κρατος του κοσμου, "ολοι αυτοι οι γιατροι θα ειχαν χασει το διπλωμα τους".

    Ειναι αληθεια παντως, οτι τους περιπου δυο μηνες που νοσηλευτηκε ο Πρωθυπουργος στην Αγγλια (στο Σεντ Τομας στην αρχη και επειτα στο Χερφιλντ), δεν υπηρχε αυτο το σουρτα-φερτα γιατρων που υπαρχει τωρα. Εκεινοι που γνωριζουν πως λειτουργουν αυτα τα νοσοκομεια στην Αγγλια, λενε πως ακομη και οι στενοι συγγενεις ενος ασθενους θα ηταν αδιανοητο να προτεινουν καν στους θεραποντες γιατρους του Σεντ Τομας η του Χερφιλντ, να εξεταστει ο ανθρωπος τους και απο αλλον γιατρο.

    Αν γινοταν κατι αναλογο με αυτο που γινεται τωρα εδω, θα επενεβαινε αμεσως το Βρετανικο Ιατρικο Συμβουλιο (το αντιστοιχο του δικου μας Ιατρικου Συλλογου) και θα το σταματουσε αμεσως.

    Ευθυνες στη διοικηση

    Εμπειροι συντακτες του ιατρικου ρεπορταζ επισημαινουν εδω και τις τεραστιες ευθυνες που φερουν τα μελη του Διοικητικου Συμβουλιου του Ωνασειου Καρδιοχειρουργικου Κεντρου. Ηταν, λενε, στο χερι τους, να προστατευσουν το κυρος του νοσοκομειου και των ιατρων του, και να μην επιτρεψουν να γινουν "αυτες οι αστειοτητες". Η δικαιολογια, που ακουστηκε πολλες φορες απο τον κ. Σκαλκεα οτι "δεν τους καλεσαμε εμεις, αλλα υποχρεουμεθα να σεβαστουμε τις επιθυμιες της οικογενειας του ασθενους", κρινεται οτι δεν ευσταθει.

    "Οι συγγενεις ενος ασθενους που νοσηλευεται στο ""Μεμοριαλ'' της Νεας Υορκης", μας ειπαν, "δεν θα τολμουσαν καν να σκεφτουν να προτεινουν την προσκληση αλλων γιατρων, παρα μονον αν οι ιδιοι οι γιατροι του νοσοκομειου, για καποιον λογο, το εκριναν απαραιτητο".

    Ενταση προκληθηκε στο "Ωνασειο" και οταν εγινε γνωστο, αργα το βραδυ της Τεταρτης οτι, και παλι κατοπιν προσκλησης της οικογενειας, ειχε ερθει στο νοσοκομειο ο εκ Θεσσαλονικης καρδιοχειρουργος Παναγιωτης Σπυρου.

    Ιατροι του καρδιοχειρουργικου κεντρου δεν ξεχνουν οτι ο κ. Σπυρου ειχε περιγραψει το "Ωνασειο" ως "παιδικη χαρα". Εκτος αυτου, ομως, απορουν "πως γινεται να λεμε στους δημοσιογραφους οτι ο Πρωθυπουργος δεν αντιμετωπιζει προβλημα καρδιας, και να καταφθανουν εδω, τις τελευταιες μερες, τοσοι καρδιοχειρουργοι;".

    Συγχυση

    Ολα αυτα συνετειναν στο να δημιουργηθει απο χθες στο "Ωνασειο" ενα κλιμα συγχυσης, αλλα και... πανηγυριου. Οι ειδικοτητες των αφικνουμενων ιατρων μπερδευουν τους δημοσιογραφους και κανουν πολλους να οδηγουνται σε σκεψεις και σε συμπερασματα που μπορει να μην εχουν καμια σχεση με την πραγματικοτητα. Δινουν, επισης, λαβη σε διαφορα σεναρια περι "ενδο- οικογενειακων συγκρουσεων" με την κ. Δημητρα Λιανη στο "ενα μετωπο" και τα παιδια του Πρωθυπουργου στο αλλο.

    Μπερδευτηκε, εξω απο το "Ωνασειο" και ο κοσμος που απο το πρωι συγκεντρωθηκε εκει. Ηταν η ονομαστικη εορτη του Ανδρεα Παπανδρεου χθες, και ολοι το θυμηθηκαν. Εκατονταδες ηταν οι ανθοδεσμες που εφτασαν στο "Ωνασειο" και απειρα τα "χρονια πολλα Προεδρε" που ακουσαμε απο τον απλο κοσμο, στην εισοδο.

    Ηταν εκει, σημερα, και αρκετα ξενα τηλεοπτικα συνεργεια, τα οποια εδειξαν να ενδιαφερονται πολυ για δυο τρεις ιερεις και ενα γεροντα που ηταν ντυμενος τσολιας.

    Ερωτηματικα

    Στον εβδομο οροφο, και οταν ολοκληρωθηκε η μεσημβρινη ενημερωση απο τον κ. Σκαλκεα, αρκετοι ξενοι ανταποκριτες και απεσταλμενοι, εκπληκτοι απο το γενικο κλιμα αισιοδοξιας που επικρατουσε, αναρωτιουνταν αν οι γιατροι "κρυβουν κατι απο τα ελληνικα μεσα ενημερωσης".

    Ενας συναδελφος τους εξηγησε οτι, απο την πρωτη μερα που ειμαστε εδω, υπαρχει μια ταση υπερτονισμου των ολιγων αισιοδοξων συμπερασματων απο την κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου. Το ιδιο ειχε συμβει τη Δευτερα το μεσημερι. Μολονοτι δεν μας ειπωθηκαν ψεματα, μειναμε ολοι με την εντυπωση οτι "σε λιγες μερες ο Πρωθυπουργος θα βγει... περδικι απο το νοσοκομειο". Δυο ωρες αργοτερα, μας ανακοινωναν, με "κρεμασμενα προσωπα", οτι θα του γινοταν αιμοκαθαρση, γιατι παρουσιαστηκε επιπλοκη στους νεφρους.

    Μιλωντας αυστηρα επιστημονικα, οι δικες μας ιατρικες πηγες στο "Ωνασειο" επιμενουν οτι εχουμε να κανουμε με "μια κατασταση πολυ δυσκολα αναστρεψιμη". Οι οποιες ελπιδες τους, δεν απορρεουν απο καποιες ενδεχομενως θετικες αντιδρασεις του οργανισμου του Πρωθυπουργου ακομα και τωρα που αναπνεει εξ ολοκληρου με μηχανημα αλλα κυριως απο το γεγονος οτι ο ασθενης τους "ειναι ενας ανθρωπος με γερη κραση και εχει δειξει και αλλες φορες οτι εχει τη δυναμη να ξεπερναει σοβαρα προβληματα".

    Δωδεκατη, λοιπον, ημερα σημερα στο "Ωνασειο". Και ειμαστε ακομα, ολοι, εκπληκτοι! Για ολα...

    [2] "Η Ελλαδα ετοιμαζεται για το μετα τον Ανδρεα"

    Ο ξενος ΤΥΠΟΣ σε σειρα ανταποκρισεων ριχνει το βαρος στη διαδοχη

    ΠΑΡΙΣΙ

    Της ΗΡΑΣ ΦΕΛΟΥΚΑΤΗΗ

    Για τη γαλλικη εφημεριδα "Λιμπερασιον", "οι Ελληνες προετοιμαζονται για τη μεταπαπανδρε ικη περιοδο. Η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου, ο οποιος νοσηλευεται εδω και δεκα μερες, επιδεινωθηκε ακομα και του εγινε αιμοκαθαρση.

    "Ολη η ελληνικη πολιτικη ταξη και περιπου 1.400 δημοσιογραφοι εχουν συγκεντρωθει στον εβδομο οροφο του Ωνασειου Καρδιολογικου Κεντρου, στο προσκεφαλο του πατριαρχη του ελληνικου σοσιαλισμου. Καθενας απο τους 169 βουλευτες του ΠΑΣΟΚ, καθενας απο τους υπουργους και τους υφυπουργους της κυβερνησης τον επισκεφθηκαν τουλαχιστον μια φορα".

    Η εφημεριδα προσθετει:

    "Ακομα και αρρωστος, ο Ελληνας σοσιαλιστης ηγετης αρνειται να ανοιξει το θεμα της διαδοχης του. Στη διαρκεια της 20ετους απολυτης βασιλειας του στο κομμα, δεν παραχωρησε ποτε την εξουσια, οντας δυσπιστος απεναντι σε οποιονδηποτε θα μπορουσε να τον επισκιασει εστω και λιγο. Καποιοι νεοι με εντονη προσωπικοτητα, οπως η πρωην επιτροπος κ. Βασω Παπανδρεου (προκειται για απλη συνωνυμια) η ο πρωην αναπληρωτης ... Θεοδωρος Παγκαλος, ατυχης υποψηφιος δημαρχος των Αθηνων επεσαν θυματα του.

    "Συμφωνα με το Συνταγμα, ο υπουργος Εσωτερικων κ. Ακης Τσοχατζοπουλος ασκει προσωρινα τα καθηκοντα του Πρωθυπουργου και διαβεβαιωνει οτι ο κ. Παπανδρεου θα αποφασισει ο ιδιος ""μολις βγει απο το νοσοκομειο''. Εκτος απο αυτον τον ""πιστο μεταξυ των πιστων'', που θεωρειται το βασικο φαβορι, τα ονοματα δυο αλλων ηγετικων στελεχων του κομματος βρισκονται στο νημα της διαδοχης: Ο υπουργος Αμυνας κ. Γερασιμος Αρσενης, παρ' ολο που θεωρειται υποπτος, ""επειδη προδωσε'', εγκαταλειποντας για λιγους μηνες το ΠΑΣΟΚ το 1986, η ο ηγετης της τασης των αμφισβητιων εκσυγχρονιστων - ο "Ελληνας Ροκαρ" - ο οποιος παραιτηθηκε απο τη θεση του υπουργου Οικονομιας σε ενδειξη διαμαρτυριας για την καθυστερηση της υλοποιησης των υποσχεθεντων μεταρρυθμισεων".

    Σε βαρυ κλιμα η γιορτη στην Πατρα ΠΑΤΡΑ "Η σημερινη μερα των εορταστικων εκδηλωσεων στην Πατρα σκιαζεται απο την ασθενεια του Πρωθυπουργου", ειπε χθες ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κωστης Στεφανοπουλος κατα την αντιφωνηση του χθες το μεσημερι στο δημοτικο θεατρο της Πατρας, σε προσφωνηση του δημαρχου Α. Καραβολα στη διαρκεια τελετης για την απονομη του Χρυσου Κλειδιου της πολης στον ανωτατο πολιτειακο αρχοντα.

    Ο κ. Στεφανοπουλος εξεφρασε τη βεβαιοτητα οτι "την ασθενεια του Πρωθυπουργου παρακολουθουν ολοι οι Ελληνες, χωρις καμια διακριση, με την ιδια συγκινηση, με την ιδια συμπαθεια , με την ιδια σκεψη".

    Στην Πατρα βρεθηκε χθες το πρωι και ο γιος του Πρωθυπουργου Γ. Παπανδρεου, ο οποιος εκπροσωπησε την κυβερνηση στις εορταστικες εκδηλωσεις για τον πολιουχο Αγιο Ανδρεα.

    Ο Γ. Παπανδρεου, φανερα συγκινημενος, ειπε στους δημοσιογραφους οτι: "Ας ευχηθουμε περαστικα του. Αισιοδοξουμε. Δεν εχω κατι νεοτερο. Ειναι ομως, παντως, καλυτερα σημερα. Ο καρδιοχειρουργος κ. Γιακουμπ ηλθε επικουρικα να δει τον Πρωθυπουργο".

    Σημιτης: Νικητες στις εκλογες του '97

    Νεα ηγετικη εμφανιση πραγματοποιησε χθες ο Κωστας Σημιτης ερχομενος σε ευθεια αντιπαραθεση με τον αρχηγο της Ν.Δ., τονιζοντας οτι θα χασει τις επομενες εκλογες. Με αφορμη την καταθεση του προ υπολογισμου στη Βουλη, ο κ. Σημιτης επεμεινε στην αναγκη να εφαρμοστει η οικονομικη πολιτικη που εχει χαραξει η κυβερνηση και προσθεσε με νοημα: "Ο κ. Εβερτ δεν προκειται να εφαρμοσει αυτον τον προ υπολογισμο, οπως αυταρεσκα υποστηριζει. Ουτε προκειται να υλοποιησει κανενα προ υπολογισμο τα επομενα χρονια. Το ΠΑΣΟΚ θα εξαντλησει την τετραετια και θα κερδισει τις επομενες εκλογες". Απαντωντας στη δηλωση αυτη η Νεα Δημοκρατια χαρακτηρισε "αστοχες και υστεροβουλες" τις αναφορες στο ονομα του κ. Εβερτ "που γινονται απο τους επιδοξους διαδοχους του Α. Παπανδρεου". Προσθεσε, μαλιστα, οτι αυτες οι αναφορες "στερουνται ηθικου ερεισματος και γινονται με σκοπο τη δημιουργια εντυπωσεων, την ωρα που ο Πρωθυπουργος δινει μαχη ζωης".

    "Γεια σου Ανδρεα, καταλαβες ποιος ειμαι;" ειπε ο Μαγκντι

    Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

    "Γεια σου, Ανδρεα. Καταλαβες ποιος ειμαι;" Αυτη ηταν η πρωτη κουβεντα που ειπε ο Βρετανος καρδιοχειρουργος Μαγκντι Γιακουμπ στον Ανδρεα Παπανδρεου χθες το πρωι μπαινοντας στην Εντατικη. Εκεινος χαμογελασε αμυδρα -μην ξεχναμε οτι ειναι διασωληνωμενος- και κουνησε ελαφρα το χερι.

    Οι δυο παλιοι γνωριμοι του Χερφιλντ ξανασυναντουσαν ο ενας τον αλλον μεσα στην Εντατικη του "Ωνασειου" αυτη τη φορα -οι δυο προηγουμενες ηταν στην Κρητη και το Λονδινο οταν ο Ανδρεας Παπανδρεου ηταν καλα. Ηταν μια συναντηση που γινοταν την ημερα της ονομαστικης εορτης του προεδρου του ΠΑΣΟΚ και ο Μαγκντι Γιακουμπ, που ειχε ενημερωθει για το γεγονος, δεν του εδωσε μονο τις ευχες του, αλλα και το καλυτερο δωρο. Την ελπιδα που εμοιαζε να εξανεμιζεται τις τελευταιες ημερες μετα την τελευταια επιδεινωση της υγειας του Πρωθυπουργου.

    Ο κορυφαιος καρδιοχειρουργος μπορει να κρατησε τις επιφυλαξεις του λεγοντας κατα την ωρα της αναχωρησης του στους δημοσιογραφους "θελω να τον δω ν' αναρρωνει πληρως, αλλα αυτο δεν ειναι κατι που μπορει να συμβει αμεσως η στο πολυ εγγυς μελλον", τονισε ομως οτι "ειμαι πολυ ενθαρρυμενος απο οσα εχω δει".

    Με τα παιδια Μια αλλη επισημανση που εκανε μεσα στην Εντατικη ο Μαγκντι Γιακουμπ ηταν οτι βρηκε "παρα πολυ αδυνατισμενο τον Ανδρεα Παπανδρεου". Ετσι αναμεσα στα πολλα που συζητησε με τους γιατρους του Πρωθυπουργου ηταν και διαφορες εναλλακτικες λυσεις για την αντιμετωπιση αυτης της φυσικης αδυναμιας του Πρωθυπουργου.

    Ο καρδιοχειρουργος, ο οποιος ηρθε στην Ελλαδα υστερα απο προσκληση των παιδιων του Πρωθυπουργου, τα οποια ολες αυτες τις ημερες τονιζαν ποσο εμπιστοσυνη του εχουν -ο Αντρικος βρισκοταν σε συχνη τηλεφωνικη επικοινωνια μαζι του- συζητησε δυο φορες μαζι τους, χθες. Την πρωτη φορα ηταν το μεσημερι, αφου εξετασε ο ιδιος τον Πρωθυπουργο και ενημερωθηκε απο τους Ελληνες γιατρους του. "Υπαρχουν ελπιδες", ειπε. Και η δευτερη ηταν πριν αναχωρησει απο το "Ωνασειο" για το αεροδρομιο οπου τον περιμενε το "Φαλκον" για το ταξιδι της επιστροφης, οποτε και παλι τους εμψυχωσε.

    Κατα την ενημερωση που τους εκανε καποια στιγμη παραδεχθηκε οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου "θα επρεπε να προσεχει περισσοτερο, να μην κουραζεται και τοσο και ν' αποφευγει να κανει εντονη ζωη".

    Το χαπι και η Δημητρα Μιλωντας στους δημοσιογραφους για το επιμαχο χαπι, ο Μαγκντι Γιακουμπ απαντησε στο ιδιο μηκος κυματος με τον ακαδημαικο Γρ. Σκαλκεα: "Δεν ειναι αυτο το ζητουμενο...". Ακομη τονισε οτι "δεν υπαρχει αποκλιση αποψεων" με τα οσα εχει εφαρμοσει η ομαδα Κρεμαστινου σε συνεργασια με το ιατρικο συμβουλιο. Βεβαιως ειδε και τη Δημητρα "ειναι υπο πιεση, αλλα θα τα καταφερει" ειπε.

    Αρκετα διαφωτιστικη ηταν και η γραπτη δηλωση που εκανε ο καρδιοχειρουργος Γιακουμπ την οποια συνυπεγραψε με το βοηθο του, δοκτωρα Γκαβιν Ραιτ. Μονο που το αγγλικο κειμενο, το οποιο εφερε και τις υπογραφες των δυο γιατρων, διεφερε απο την ελληνικη μεταφραση σ' ενα σημειο, που ειναι σημαντικο ομως.

    Πιο συγκεκριμενα, ενω η ακριβης μεταφραση μιας φρασης του αγγλικου κειμενου εμφανιζε κατηγορηματικο τον Γιακουμπ οτι "δεν υπαρχει κανενας λογος να μη μπορει να αναρρωσει (ο Πρωθυπουργος)", το ελληνικο κειμενο εγραφε οτι "δεν υπαρχει κανενας λογος για να μην ελπιζουμε βελτιωση". Εμφανιζε, δηλαδη, τον Γιακουμπ να ελπιζει σ' αυτο και οχι να το πιστευει. Οταν ρωτησαμε ποιος εκανε τη μεταφραση, μας απαντησαν αοριστως "ενας απο τους γιατρους του ""Ωνασειου''".

    Η γιορτη Πολλες ηταν οι ευχες που πηρε ο Πρωθυπουργος χθες. Η πρωτη που του ευχηθηκε ηταν η συζυγος του Δημητρα, που κοιμαται μεσα στην Εντατικη οπως εχουμε ξαναγραψει. Η ιδια τον ενημερωσε και για τις θερμες ευχες του προεδρικου ζευγους των Ηνωμενων Πολιτειων. Η Σοφια του χαιδεψε το χερι και του ειπε "ειμαστε αισιοδοξοι, να δεις που γρηγορα ολα θα περασουν" και τον ενημερωσε οτι του εστειλαν λουλουδια και τα εγγονια του.

    Τα τελευταια εγραφαν στο σημειωμα τους "σ' αγαπαμε, να εισαι γρηγορα κοντα μας". Αν και τον ειδαν τις προηγουμενες ημερες ο γιος του Γιωργου και ο μεγαλος γιος της Σοφιας -πριν επιδεινωθει η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου- χθες οι γιατροι εκριναν οτι δεν θα επρεπε να μπουν στην Εντατικη. Και τα δυο αγορια εχουν το ονομα του παππου τους και χθες πηραν το δωρο τους. Το θυμηθηκε η συζυγος του Πρωθυπουργου Δημητρα Λιανη - Παπανδρεου και τους εστειλε απο ενα ποδηλατο "απο τον παππου τους".

    Ο Γιωργος Κατσιφαρας ηρθε στο "Ωνασειο" με τεσσερα τριανταφυλλα -ειναι τ' αγαπημενα λουλουδια του προεδρου- ενω ο Τηλεμαχος Χυτηρης του κουνησε το χερι απο τον προθαλαμο της Εντατικης.

    Και δοτης Συγκηνιτικη ειναι, ομως, και η συμπαρασταση που δειχνει στον Πρωθυπουργο ο απλος κοσμος. Χθες εφτασε στο "Ωνασειο" κι αυτο το τηλεγραφημα: "Αγαπητε κ. Σκαλκεα, εχω υγεια και προσφερω το ενα μου νεφρο και τον ενα μου πνευμονα σε εναν μεγαλο δημοκρατη. Σας ικετευω να δεχθειτε την προσφορα μου και θα βρισκομαι στο τηλεφωνο..." (γραφει ενα νουμερο και το ονομα του). Ειναι απο την Ικαρια.

    Το βραδινο ιατρικο δελτιο που διαβασε στους δημοσιογραφους ο επιμελητης Σταθης Ηλιοδρομιτης ανεφερε οτι "η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου δεν παρουσιαζει μεταβολη κατα το τελευταιο εξαωρο. Εγινε αιμοκαθαρση την οποια ανεχτηκε καλα. Συνεχιζεται η μηχανικη υποστηριξη της αναπνοης."

    Δειχνουν ωριμοτεροι και πιο ενωμενοι τωρα

    Η ΣΥΜΠΝΟΙΑ εδειχνε να αποτελει το κυριαρχο στοιχειο χθες στη Βουλη, μεταξυ των βουλευτων του ΠΑΣΟΚ. Το τελετουργικο της καταθεσης του προ υπολογισμου απο τον υπουργο Οικονομικων Αλ. Παπαδοπουλο, για πρωτη φορα χωρις την παρουσια του νοσηλευομενου και εορταζοντος πρωθυπουργου Α. Παπανδρεου, ειναι φανερο οτι προκαλεσε συγκινησιακη φορτιση στο κυβερνητικο κομμα. Ηταν ομως, μονον αυτος ο λογοσ; Σιγουρα οχι, εκτιμουν καποιοι, στην κοινοβουλευτικη ομαδα του κομματος. Και εκφραζουν την αποψη οτι, περισσοτερο απο καθε αλλη φορα τα τελευταια χρονια, το ΠΑΣΟΚ, παρα τις πολιτικες και προσωπικες αντιθεσεις, σφυρηλατει την ενοτητα το, ενοψει των εξελιξεων που δρομολογει η ασθενεια του Α. Παπανδρεου. Με βεβαιοτητα που δεν διανοουνταν ουτε κατ' ελαχιστο, πριν λιγο καιρο, βουλευτες διαφορων τασεων και ομαδων μιλουν για την ενωτικη πορεια του κομματος στη μετα Ανδρεα εποχη. Χωρις να σημαινει αυτο οτι δεν διαβλεπουν τις μαχες υπονομευσης αλληλων που θα δοθουν, πριν και μετα την εκλογη του νε!

    ου αρχηγου. Χωρις να παραβλεπουν ο τι στην εκλογη του διαδοχου του Ανδρεα Παπανδρεου θα παρεμβληθουν πολλοι παραγοντες -ελληνικοι και αλλοι- που θα επιδιωξουν να κατευθυνουν τις εξελιξεις συμφωνα με τις δικες τους επιλογες και προτιμησεις. Εκεινο, ομως, που μοιαζει να αποτελει γεγονος, ειναι οτι οι βουλευτες, μεσα απο ολη αυτη την ενδοκομματικη γκρινια και διαμαχη των τελευταιων χρονων, εχουν βγει και ωριμοτεροι και πιο αποφασισμενοι να κανουν την επιλογη τους, με κριτηρια που εξασφαλιζουν τη συνεχεια του ΠΑΣΟΚ, στις σημερινες, τουλαχιστον, διαστασεις του. Οχι πως δεν θα συνεκτιμησουν το προσωπικο συμφερον, που σχετιζεται αμεσα με την επανεκλογη τους και την εξασφαλιση μιας υπουργικης θεσης -για οσους δεν εχουν ...καθησει σε τετοια καρεκλα- η τη διατηρηση του υπουργικου θωκου σε αλλους, τη στιγμη που θα εκδηλωνουν την προτιμηση τους σε εναν απο τους υποψηφιους. Δεν τους αφηνουν, αλλωστε, οι υποψηφιοι αρχηγοι να παραβλεψουν κατι τετοιο, αφου σε αλλους αμεσα και σε αλλους με πλαγιους τροπους, υποσονται αυτο που!

    ο λαος μας λεει, "λαγους με πετρα χηλια". Εκεινο ομως που μπορει να πει κανεις με βεβαιοτητα, ειναι πως το παιχνιδι θα παιχθει ως την τελευταια στιγμη. Θα κριθει δε απο τις συμμαχιες που θα γινουν, μια και η μεγαλη πλειοψηφια των βουλευτων δεν εκδηλωνει ακομα την προτιμηση της. Βλεπει και κρινει "δελφινους" και "περιβαλλοντα". Κυριως αυτα τα τελευταια, καθως κουβαλαει κακη εμπειρια.

    ΝΤΟΡΑ ΝΤΑ ΙΛΙΑΝΑ Μια εικονα για να τον σωσει, λουλουδια για τη γιορτη και κουτια με δωρα γεμισαν χθες το "Ωνασειο". Ηταν του Αγιου Ανδρεα

    [3] ΕΥΧΕΣ ΦΛΩΡΑΚΗ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ

    Ευχες στον Πρωθυπουργο για ταχεια αναρρωση εστειλαν με την ευκαιρια της ονομαστικης εορτης του ο επιτιμος προεδρος του ΚΚΕ Χ. Φλωρακης και η γενικη γραμματεας του κομματος Αλεκα Παπαρηγα.

    Ευχετηρια τηλεγραφηματα για την υγεια του Πρωθυπουργου απεστειλαν ο προεδρος της Αιγυπτου Χ. Μουμπαρακ και ο πρωθυπουργος της Βρετανιας Τζ. Μειτζορ. Τηλεφωνησαν εξαλλου στον Α. Λιβανη και εξεφρασαν τις ευχες τους, με την ευκαιρια της ονομαστικης εορτης, μεταξυ αλλων, ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κ. Στεφανοπουλος, ο τεως Προεδρος της Δημοκρατιας Κ. Καραμανλης, ο Κ. Μητσοτακης, ο Ν. Κωνσταντοπουλος, ο Αντ. Σαμαρας, ο Λ. Κυρκος, ο δημαροχος Αθηναιων Δ. Αβραμοπουλος.

    "Σωσε τον Ανδρεα" φωναζε το πληθος και χειροκροτουσε

    Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΡΗ

    "Γιακουμπ σωσε τον Ανδρεα", φωναξε το πληθος χθες το πρωι, χειροκροτωντας ταυτοχρονα, μολις ειδε το διασημο καρδιοχειρουργο να φτανει στο "Ωνασειο".

    Απο νωρις ειχε αρχισει να μαζευεται εξω απο το "Ωνασειο" πολυς κοσμος, που ειχε ηδη ενημερωθει απο τα ΜΜΕ για την αφιξη - ανημερα της γιορτης του Πρωθυπουργου - του διασημου καρδιοχειρουργου που πριν απο 6 χρονια ειχε σωσει τη ζωη του Ανδρεα Παπανδρεου.

    "Ειναι μια μερα διαφορετικη απο τις αλλες. Ειναι η γιορτη του Πρωθυπουργου και οι ευχες ολων των Ελληνων ανωνυμων και επωνυμων ειναι στο πλευρο του για να νικησει και σ' αυτην τη μαχη που δινει", ειπε ο κ. Χυτηρης που χθες ηταν εμφανως συγκινημενος. Πολλα τα τηλεγραφηματα που σταλθηκαν στον Πρωθυπουργο χθες, ειπε ο κ. Χυτηρης και διαβασε αυτο του προεδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλιντον: "Με μεγαλη στεναχωρια εμαθα για την ασθενεια σας και τη νοσηλεια σας. Οι σκεψεις οι δικες μου και της συζυγου μου ειναι κοντα σας. Ελπιζω οτι αυτο το μηνυμα θα σας βρει στο σταδιο της αναρρωσης". Στον Αντ. Λιβανη τηλεφωνησαν ο Προεδρος της Δημοκρατιας και προσωπικα ο κ. Κωνσταντινος Καραμανλης.

    Εξω απο την αιθουσα Τυπου ο κ. Τ. Χυτηρης εδωσε την επισημη εκδοχη σχετικα με αρκετα θεματα: Απαντωντας σε ερωτησεις Ιταλων δημοσιογραφων που επιχειρησαν να αποσπασουν πληροφοριες για το πολιτικο ζητημα, ο κ. Χυτηρης ειπε οτι "Το πολιτικο δεν αλλαζει. Η ωρα ειναι τωρα πολυ ευαισθητη οσο ειναι αρρωστος ο Πρωθυπουργος και βρισκομαστε σε αναμονη".

    Ξεκαθαρισε οτι ο Πρωθυπουργος εχει επικοινωνια με το περιβαλλον, αλλα λογω του αναπνευστηρα, μονο με νευματα και σημειωματα. Ομως οι ανθρωποι που τον επισκεπτονται, αποφευγουν να τον ταραξουν με οποιονδηποτε τροπο.

    Ακομη διευκρινισε οτι η κ. Παπανδρεου ποτε δεν παει στα ιατρικα συμβουλια, οχι γιατι υπαρχει καποιο προβλημα, αλλα γιατι δεν χρειαζεται.

    Τελος επισημανε οτι οι γιατροι χθες εδειχναν καπως πιο αισιοδοξοι για πρωτη φορα τις τελευταιες ημερες και συμπληρωσε "υπαρχουν ελπιδες".

    Πολλα δωρα Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

    Λουλουδια απο την κοινοβουλευτικη ομαδα, τις νομαρχιακες επιτροπες και τους πολιτες με ευχες, κι ενα πανο στην αριστερη πλευρα του Ωνασειου Καρδιοχειρουργικου Κεντρου με σημειωμα για τον Πρωθυπουργο. Ο Ανδρεας Παπανδρεου χθες γιορταζε και το κλιμα που επικρατουσε στο Ιδρυμα που νοσηλευεται, ειχε αλλαξει.

    Η συνηθης πλεον συνεντευξη Τυπου που δινεται καθημερινα περιπου στις 1.30 μ.μ. αναβληθηκε για μιση ωρα. Η καθυστερηση γεννησε ερωτηματικα στους δημοσιογραφους. Ωστοσο, περιπου στις 2 ο αντιπροεδρος του "Ωνασειου" Γρηγορης Σκαλκεας εξηγησε πως η καθυστερηση οφειλοταν σε παρατεταμενο ιατρικο συμβουλιο με τους Μαγκντι Γιακουμπ και Γκαβιν Ραιτ και στη συνεχεια προεβη στην αναγνωση του ανακοινωθεντος:

    "Η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου παρουσιαζει σταθεροτητα. Συνεχιζεται η μηχανικη υποστηριξη της αναπνοης και η περιοδικη αιμοκαθαρση. Ο ασθενης ανταποκρινεται χωρις καμια αλλη επιπλοκη. Επι της μεχρι σημερα και της μελλοντικης θεραπευτικης αγωγης υπηρξε πληρης συμφωνια των συμμετασχοντων στο σημερινο συμβουλιο καθηγητων κ. Γιακουμπ και Ραιτ".

    Ο αντιπροεδρος του "Ωνασειου" μιλωντας στους δημοσιογραφους απεφυγε να προσδιορισει ακριβη ημερομηνια αποσωληνωσης του Ανδρεα Παπανδρεου. Αναφορικα με το φαρμακο που εφερε μαζι του, ο Μαγκντι Γιακουμπ, προσθεσε πως προκειται για διουρητικο, που βρισκεται σε πειραματικο σταδιο και ενδεχεται να χρησιμοποιηθει. Τονισε παντως πως η καρδια του Πρωθυπουργου δεν παρουσιαζει προβληματα και αν ανταποκριθουν οι πνευμονες και τα νεφρα στη θεραπευτικη αγωγη, υπαρχουν πολλες δυνατοτητες για αποκατασταση της υγειας του.

    Νωρις το απογευμα ηρθε ο πρωην υπουργος Ευαγγελος Γιαννοπουλος που χειροκροτηθηκε απο τους συγκεντρωμενους οπαδους του ΠΑΣΟΚ και ευχηθηκε να γινει γρηγορα καλα ο Ανδρεας Παπανδρεου, οπως και ο υπουργος Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης Ακης Τσοχατζοπουλος.

    [4] Του χορηγησαν το φαρμακο του Γιακουμπ

    Μετα απο ΕΠΙΜΟΝΗ της οικογενειας του Πρωθυπουργου και παρα τις επιφυλαξεις των Ελληνων γιατρων, που υποστηριζουν οτι το προβλημα του Ανδρεα δεν ειναι η διουρηση

    Των ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

    Κανενα απο τα πολλα προβληματα που αντιμετωπιζει ο Πρωθυπουργος δεν ειναι μη αναστρεψιμο. Γι' αυτο δεν υπαρχει λογος για να μην ελπιζουμε βελτιωση.

    Με τις δηλωσεις τους αυτες ο καρδιοχειρουργος Μαγκντι Γιακουμπ και ο αναισθησιολογος Γκαβιν Ραιτ ηρθαν χθες, 24 ωρες μετα τις προβλεψεις των Ελληνων θεραποντων γιατρων του Πρωθυπουργου, να ενισχυσουν ενα καποιο κλιμα αισιοδοξιας που αρχισε να διαφαινεται απο προχθες τη νυχτα.

    Ο Αιγυπτιος καρδιοχειρουργος και ο συνεργατης του αναισθησιολογος εφτασαν στην Αθηνα χθες τα χαραματα και φευγοντας το απογευμα δεν παρελειψαν να τονισουν οτι "υπαρχουν ελπιδες αναρρωσης για τον Πρωθυπουργο".

    Ωστοσο, η επιμονη του Γιακουμπ, για τη χορηγηση ενος πειραματικου φαρμακευτικου σκευασματος με την ονομασια Εθροδιλαντιν, δεν εγινε αποδεκτη χωρις να προβληθουν σοβαρες αντιρρησεις-αντιδρασεις απο τους Ελληνες γιατρους που παρακολουθουν των Πρωθυπουργο.

    Ελληνας καθηγητης στο ιατρικο συμβουλιο που εγινε χθες το πρωι με τη συμμετοχη του Γιακουμπ δεν κρατηθηκε, συμφωνα με τις πληροφοριες μας και ουσιαστικα ζητησε απο τον Αιγυπτιο γιατρο, τον γνωστο καρδιοχειρουργο, να σταματησει να κανει και τον νεφρολογο. Ο Γιακουμπ αντι αλλης απαντησεως σημειωσε οτι το διουρητικο φαρμακο που εφερε ειναι καλο.

    Το φαρμακο αυτο με την επιμονη των παιδιων και της συζυγου του Πρωθυπουργου και την προτροπη βεβαιως του Γιακουμπ χορηγηθηκε τελικα στον Πρωθυπουργο γυρω στις 3 το μεσημερι. Ειναι αγνωστο αν θα συνεχιστει και τις επομενες ημερες. Αυτο θα εξαρτηθει απο την αποτελεσματικοτητα που θα εχει στην αυξηση της διουρησης, παρ' οτι βεβαιως ο Πρωθυπουργος προβλημα τετοιο δεν εχει.

    Οπως μας εξηγησε κορυφαιος γιατρος της ομαδας των Ελληνων επιστημονων που παρακολουθουν τον Πρωθυπουργο, το θεμα με τα νεφρα του ειναι προβλημα διηθησης, δηλαδη, οι νεφροι του Πρωθυπουργου δεν μπορουν στην παρουσα φαση να φιλτραρουν τις τοξικες ουσιες, οπως την ουρια, την κρεατινινη και αλλες, με αποτελεσμα ο ασθενης να κινδυνευει. Το φιλτραρισμα γινεται με την αιμοκαθαρση.

    Ειναι ομως πολυ σημαντικες οι ελπιδες να λειτουργησουν συντομα οι νεφροι, λυνοντας ενα απο τα σοβαροτερα προβληματα.

    Αποδεκτες οι τιμες

    Η χθεσινη μερα στο "Ωνασειο" ξεκινησε καλα, με τις εξετασεις του Πρωθυπουργου να θεωρουνται απο τους γιατρους του ικανοποιητικες. Βεβαιως υπηρχε ενας εκνευρισμος απο τον ερχομο του Μαγκντι Γιακουμπ και την επιμονη του να χρησιμοποιηθει για τον Πρωθυπουργο της χωρας ενα πειραματικο φαρμακο, του οποιου ουτε η αποτελεσματικοτητα, αλλα ουτε και οι παρενεργειες ειναι γνωστες.

    Αρτηριακη πιεση, αιματοκριτης, αιμοπεταλια σε αποδεκτες ιατρικα τιμες, ενω καρδια, εγκεφαλος και ηπαρ δουλευουν καλα. Επισης, δεν υπηρχαν ενδειξεις για επιπλοκες. Στις 10 το πρωι περιπου, πηγε στη μοναδα εντατικης θεραπειας ο Γιακουμπ και αφου ενημερωθηκε απο τους συνεργατες του καθηγητη Δημητρη Κρεμαστινου για το ιστορικο της ασθενειας του Πρωθυπουργου, στη συνεχεια τον επισκεφθηκε και τον εξετασε.

    Οι νεφρολογοι

    Αργοτερα, στη ΜΕΘ πηγαν και οι καθηγητες Στ. Γερουλανος, Δ. Κοκκινος, Χ. Ρουσσος και Δ. Κρεμαστινος. Πηραν τους Γιακουμπ και Ραιτ και ολοι μαζι ανεβηκαν στην αιθουσα για το καθιερωμενο ιατρικο συμβουλιο.

    Σημαντικο θεμα προς συζητηση τα φαρμακα του Αιγυπτιου καρδιοχειρουργου για τους νεφρους του Πρωθυπουργου. Οι νεφρολογοι καθηγητες δεν δεχονται φυσικα οτι το προβλημα του Πρωθυπουργου ειναι θεμα ενος διουρητικου φαρμακου σαν αυτα του Γιακουμπ, για τον απλουστατο λογο, οπως μας αναφερθηκε, οτι μολις μπηκε στον τεχνητο νεφρο ο Ανδρεας Παπανδρεου, ειχε 2,5 λιτρα ουρα την ημερα.

    Ο Γιακουμπ εχει τις δικες του αποψεις και οι νεφρολογοι παραδιδουν στο συμβουλιο φαξ ξενων καθηγητων, που αναφερουν τις σοβαρες επιφυλαξεις τους για τη χορηγηση του διουρητικου ΑΝΦ στην περιπτωση του Ανδρεα Παπανδρεου. Ο Γιακουμπ, συμφωνα με τις πληροφοριες μας, δεχτηκε τη θεση αυτη και αντιπροτεινε ενα αλλο πειραματικο φαρμακο, το οποιο παραγεται στη Γερμανια, χωρις ομως να επιτρεπεται εκει η κυκλοφορια του και το οποιο χρησιμοποιειται πειραματικα απο τον ιδιο.

    Το ιατρικο συμβουλιο, με βαση τις γνωματευσεις των καθηγητων νεφρολογιας του Βερολινου, του Αννοβερου, της Φρανκφουρτης και της Ηυριχης επιφυλασσεται να χρησιμοποιησει το πειραματικο διουρητικο σκευασμα. Υστερα απο αυτο, ενημερωνεται η οικογενεια του Πρωθυπουργου, η οποια, οπως μας αναφερθηκε, φαινεται να θελει τη χορηγηση του φαρμακου.

    Ο καθηγητης Δ. Κρεμαστινος δεχεται τις αποψεις των ξενων καθηγητων, γνωριζει οτι το προβλημα του Πρωθυπουργου δεν ειναι διουρητικο, υποχωρει ομως και δεχεται τη χορηγηση του πειραματικου φαρμακου, υπο μια ομως προυποθεση. Να ειναι παροντες κατα την πρωτη χορηγηση του και οι Γιακουμπ και Ραιτ.

    Το ανακοινωθεν

    Πραγματι, γυρω στις 3 το μεσημερι το φαρμακο χορηγηθηκε και οι γιατροι θα περιμενουν ως σημερα το απογευμα την αντιδραση του οργανισμου του Πρωθυπουργου. Υστερα, αναλογα θα κρινουν αν θα συνεχισουν να του το χορηγουν η θα το σταματησουν αμεσως. Ο Γιακουμπ και ο Ραιτ εφυγαν απο το "Ωνασειο" γυρω στις 8.30 το απογευμα, αφου ομως δεχθηκαν τη διανομη ανακοινωσης τους που φερει και τις υπογραφες τους και στην οποια τονιζονται τα εξης:

    "Η κατασταση του Α. Παπανδρεου παραμενει προς το παρον σταθερη. Παρ' οτι υπαρχουν πολλα προβληματα που αντιμετωπιζονται, τιποτα απο αυτα δεν ειναι μη αναστρεψιμο. Γι' αυτο δεν υπαρχει κανενας λογος για να μην ελπιζουμε βελτιωση. Ειμαστε εντυπωσιασμενοι απο την υψηλη ποιοτητα ιατρικης αντιμετωπισης που ετυχε και πιστευουμε οτι αυτο αποτελει ενα πιστοποιητικο αξιας για την ομαδα των γιατρων που τον αντιμετωπιζει.

    Εκτενεις συζητησεις με τους γιατρους του οδηγησαν σε ληψη αποφασεων για τη θεραπεια που του γινεται για το παρον και το μελλον".

    Η αποσωληνωση

    Νωρις το απογευμα χθες ο Α. Παπανδρεου μπηκε στον τεχνητο νεφρο και του εγινε αιμοκαθαρση, την οποια ο οργανισμος του, οπως ανακοινωθηκε, την ανεχτηκε καλα. Αργοτερα, το απογευμα επισης, αρχισαν τα τεστ για τη διαπιστωση της ικανοτητας του να αναπνεει μονος του. Αυτο αποτελει σημαδι οτι αρχισε η αντιστροφη μετρηση για την αποσωληνωση του Πρωθυπουργου, η οποια, οπως εκτιμαται, θα επιχειρηθει απο τους γιατρους του σημερα το βραδυ.

    Νεο μηχανημα

    Σημερα επισης αναμενεται να ερθει στο "Ωνασειο", ενα νεο ειδικο μηχανημα, που θα χρησιμοποιηθει για την υποβοηθηση της λειτουργιας της αναπνοης και των νεφρων, καθως επισης και της κυκλοφοριας του αιματος.

    Με ενδιαφερον αναμενεται και η προσπαθεια τονωσης του οργανισμου του Πρωθυπουργου, που θα αρχισει η παρεντερικη τροφη του ασθενη υπο τις οδηγιες του Αμερικανου διαιτολογου Ορλαντο Ροτοντελι. Ως τωρα, για την τονωση του οργανισμου του εγιναν αρκετες μεταγγισεις αιματος και αιμοπεταλιων.

    [5] Ο Ακης στη Μαδριτη

    Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ανακοινωσε οτι θα εκπροσωπησει τον Πρωθυπουργο

    Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ανακοινωσε τελικως οτι στη συνοδο κορυφης της Μαδριτης, την κυβερνηση και τον Πρωθυπουργο θα εκπροσωπησει ο Α. Τσοχατζοπουλος.

    Ο κυβερνητικος εκπροσωπος, ολες τις προηγουμενες ημερες, ειχε αποφυγει και για λογους ευαισθησιας προς τον ασθενη Πρωθυπουργο, αλλα και για να μη δημιουργηθουν επιπροσθετες εσωκομματικες εντασεις, να ανακοινωσει τη μεταβαση του κ. Τσοχατζοπουλου στη Μαδριτη.

    Την καθυστερηση αυτη, ο κυβερνητικος εκπροσωπος την απεδωσε τις προηγουμενες ημερες σε "διερευνησεις" του θεματος της εκπροσωπησης του Πρωθυπουργου, αναμεσα στην κυβερνηση και στην Ευρωπα ικη Ενωση.

    Παρα ταυτα, συμφωνα με ασφαλεις πληροφοριες, τετοιου ειδους "διερευνηση" σε κοινοτικα οργανα δεν υπηρξε, διοτι η Ε. Ενωση δεν εχει δικαιωμα να παρεμβαινει στην επιλογη των προσωπων που εκπροσωπουν εθνικη κυβερνηση στις συνοδους κορυφης. Η μονη παγια προ υποθεση, βεβαιως, ειναι οτι το προσωπο αυτο θα πρεπει να ανηκει κατ' αναγκην στην Εκτελεστικη Εξουσια.

    Μια αρχικη σκεψη, να εκπροσωπηθει η χωρα στη Συνοδο Κορυφης της Μαδριτης, απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας Κ. Στεφανοπουλο, εγκαταλειφθηκε γρηγορα, με το σκεπτικο οτι η παρουσια εκει του Προεδρου της Δημοκρατιας -που δεν εχει εκτελεστικη εξουσια- θα εδινε την εντυπωση οτι η χωρα δεν εχει κυβερνηση.

    Το προηγουμενο παραδειγμα, της συμμετοχης του τοτε Προεδρου Χρ. Σαρτζετακη σε συνοδο κορυφης δεν μπορει να εφαρμοστει στην παρουσα περιπτωση, αφου τοτε η χωρα ειχε υπηρεσιακη κυβερνηση.

    Η προενταξιακη πορεια της Κυπρου, ο δομημενος διαλογος και η διευρυνση της Ε. Ενωσης, ηταν το αντικειμενο της συνεργασιας του αναπληρωτη υπουργου Εξωτερικων Γ. Ρωμαιου και του υπουργου Εξωτερικων της Κυπρου Α. Μιχαηλιδη ενοψει του Συμβουλιου Γενικων Υποθεσεων, τη Δευτερα και της συνοδου κορυφης της Μαδριτης.

    Ο κ. Ρωμαιος ανεφερε οτι κατα τον προενταξιακο διαλογο της Κυπρου δεν υπαρχει προοπτικη για την αναβαθμιση της τουρκοκυπριακης πλευρας και προσθεσε οτι ο πολιτικος διαλογος, που εχει συμφωνηθει με την Τουρκια, δεν εχει καμμια σχεση με τον δομημενο διαλογο, ο οποιος εχει αρχισει να εφαρμοζεται στην Κυπρο.

    Ο δομημενος διαλογος προβλεπει συμμετοχη της Κυπρου στο Συμβουλιο Γενικων Υποθεσεων και στη συνοδο κορυφης.

    Σε κυνηγι ψηφων οι τεσσερις διαδοχοι

    [6] ΑΓΝΩΣΤΟ παραμενει αν αντιπαλος του Σημιτη θα ειναι ο Ακης, ο Αρσενης η ο Κακλαμανης

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

    Μερα με τη μερα εντεινονται οι παρασκηνιακες διεργασιες στο ΠΑΣΟΚ για τη διαδοχη του Α. Παπανδρεου και το ερωτημα που κυριαρχει τωρα ειναι ποιοι θα δωσουν την τελικη μαχη.

    Οι υποψηφιοτητες για τη θεση του νεου Πρωθυπουργου εχουν σχεδον ξεκαθαρισει, αλλα μενει ανοικτο το προβλημα των συμμαχιων, απο το οποιο θα κριθει το αποτελεσμα. Αυτες οι συμμαχιες βρισκονται στο επικεντρο των διαβουλευσεων και των υπογειων συγκρουσεων μεταξυ των διαφορων ομαδων.

    Ετσι οπως εχουν σημερα τα πραγματα:

    Ο Κωστας Σημιτης θεωρειται απ' ολους οτι θα ειναι ο ενας απο τους δυο τελικους μονομαχους. Τον υποστηριζει συμπαγης ομαδα βουλευτων και προβαλλεται ως ο υποψηφιος που μπορει να νικησει τον κ. Εβερτ στις προσεχεις εκλογες. Το "χαρτι" αυτο παιζει συχνα και ο ιδιος. Το εκανε και χθες, αντιπαρατιθεμενος με τον αρχηγο της Ν.Δ., για να τονισει οτι ο κ. Εβερτ δεν προκειται να εφαρμοσει κανεναν προ υπολογισμο, αφου "το ΠΑΣΟΚ θα νικησει και στις επομενες εκλογες".

    Ο αντιπαλος

    Δεν ειναι ξεκαθαρο ποιος θα ειναι ο αντιπαλος του, καθως η πλευρα της λεγομενης "κομματικης νομιμοτητας" εκπροσωπειται αυτη τη στιγμη απο περισσοτερους του ενος υποψηφιους. Οι Α. Τσοχατζοπουλος, Γερ. Αρσενης και Απ. Κακλαμανης φιλοδοξουν να ειναι στον τελικο γυρο. Χθες, μαλιστα, δημιουργηθηκαν οι πρωτες αψιμαχιες στον χωρο αυτο.

    Κυκλοφορησαν πληροφοριες (μεταδοθηκαν και απο τηλεοπτικους σταθμους), συμφωνα με τις οποιες, η πλευρα του υπουργου Εθνικης Αμυνας θεωρει οτι ο κ. Τσοχατζοπουλος θα υποστηριξει την υποψηφιοτητα Αρσενη για την πρωθυπουργια και ο κ. Αρσενης θα υποστηριξει αργοτερα τον πρωτο τη ταξει υπουργο στο συνεδριο του ΠΑΣΟΚ. Οι διαρροες αυτες εξοργισαν τον κ. Τσοχατζοπουλο, στενος συνεργατης του οποιου ελεγε μαλιστα οτι ολα αυτα "ειναι ανυποστατα και διαβλητα" και ξεκαθαριζε οτι ο κ. Τσοχατζοπουλος θα ειναι υποψηφιος πρωθυπουργος σε καθε περιπτωση.

    Μαλιστα, η πλευρα Τσοχατζοπουλου ηταν πολυ ευχαριστημενη χθες, τοσο απο την κυβερνητικη αποφαση να εκπροσωπησει αυτος τη χωρα στη συνοδο κορυφης της Μαδριτης ως αναπληρωτης του Πρωθυπουργου, οσο και απο την προβολη που του εκανε η αγγλικη εφημεριδα "Γιουροπιαν".

    Οι κινησεις Αρσενη

    Ο κ. Αρσενης, απο την πλευρα του, κινειται πολυ δραστηρια τον τελευταιο καιρο. Εχει πυκνωσει τις επαφες του με βουλευτες (εκτος της γνωστης ομαδας βουλευτων που διαθετει, δειχνουν οτι τον υποστηριζουν ο γραμματεας της κοινοβουλευτικης Ομαδας Δ. Μπεης και ο αντιπροεδρος της Βουλης Π. Κρητικος), αλλα για να εχει ελπιδες να ειναι στον τελικο γυρο πρεπει να εξασφαλισει την υποστηριξη της πλειονοτητας των "προεδρικων", τους οποιους ωστοσο διεκδικουν εξισου οι κ. Τσοχατζοπουλος και Κακλαμανης. Η προαναγγελθεισα συναντηση Αρσενη-Λαλιωτη δεν πραγματοποιηθηκε χθες. Οι δυο ανδρες βρεθηκαν στη Βουλη στο γραφειο του κ. Λιβανη, παροντος και του κ. Τσοχατζοπουλου, αλλα ολες οι πλευρες διευκρινιζουν οτι η συζητηση ηταν συντομη και γενικη και δεν μπηκε στα επιμαχα θεματα. Δεν αποκλειεται να γινει σημερα ιδιαιτερη συναντηση Αρσενη- Λαλιωτη.

    Ο κ. Λαλιωτης θα συναντηθει τις επομενες μερες και με τον κ. Σημιτη, με τον οποιο εχει αποκαταστησει τις σχεσεις του τον τελευταιο καιρο. Ο υπουργος Περιβαλλοντος θεωρει πρωτευον θεμα να πορευθουν μαζι ολα τα ηγετικα στελεχη του ΠΑΣΟΚ.

    Σε αναμονη ο Κακλαμανης

    Ο κ. Κακλαμανης, απο την πλευρα του, αποφευγει να εκδηλωνει δημοσιως τις προθεσεις του. Ειναι ο μονος που δεν εχει δηλωσει ρητα οτι θα διεκδικησει τον πρωτο ρολο, αλλα ειναι κοινο μυστικο οτι θα το επιχειρησει, αν κρινει οτι τον ευνοουν οι συσχετισμοι και αν μπορει να εκμεταλλευθει το "ενωτικο χαρτι" εναντι των αλλων "δελφινων" που αντιμαχονται ο ενας τον αλλον. Την υποψηφιοτητα Κακλαμανη βλεπουν με καλο ματι ορισμενοι απο τους χαρακτηριζομενους "προεδρικους" υπουργους, οπως ο Κιμων Κουλουρης.

    Οι φιλοι του Γεννηματα

    Στο παιχνιδι εχουν μπει και οι φιλοι του αειμνηστου Γιωργου Γεννηματα, οι οποιοι συναντηθηκαν προχθες το βραδυ και συζητησαν για τη διαδοχη. Συμφωνησαν οτι ολα τα στελεχη πρεπει να πορευθουν μαζι ("δεν μας περισσευει κανεις", ηταν η φραση ενος απο τους συμμετασχοντες στη συναντηση), ωστοσο δινουν ιδιαιτερη σημασια στη συνεννοηση μεταξυ των στελεχων "με κοινη αφετηρια", εννοωντας τους κ.κ. Σημιτη, Κακλαμανη, Τσοχατζοπουλο και Λαλιωτη. Στη συναντηση πηραν μερος οι Κ. Γειτονας, Μιλτ. Παπα ιωαννου, Θ. Τσουρας, Αλ. Παπαδοπουλος, Λ. Κανελλοπουλος, Ντ. Βρεττος, Κ. Σφυριου, Μαν. Λουκακης και Ευδοκια Σερελλη. Δεν αποφασισαν ποιον υποψηφιο θα υποστηριξουν, αλλα θεωρειται οτι η σταση των "Γεννηματικων" θα ειναι ενιαια.

    Ο υπουργος Βιομηχανιας Αν. Πεπονης δηλωσε χθες απο το Λονδινο οτι δεσμευτικη για τον Προεδρο της Δημοκρατιας ειναι μονον η αποφαση της Κοινουλευτικης Ομαδας. Η Κεντρικη Επιτροπη -ειπε- μπορει να εκφρασει γνωμη για οποιοδηποτε θεμα, αλλα στην αναδειξη του πρωθυπουργου τον πρωτο ρολο εχει η Κ.Ο. Προσθεσε οτι το συνεδριο που θα αναδειξει τον νεο αρχηγο του ΠΑΣΟΚ επεται χρονικα αλλα προηγειται απο αποψεως σημασιας. Ο κ. Πεπονης ξεκαθαρισε οτι ο ιδιος δεν μετεχει σε τετοιες διεργασιες και τονισε οτι η οικονομικη πολιτικη δεν θα αλλαξει.

    Το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ συζητησε χθες το βραδυ για την αναπτυξιακη πολιτικη παροντων των οικονομικων υπουργων. Ο γραμματεας Κ. Σκανδαλιδης δηλωσε μετα τη συνεδριαση: "Αποψε ειναι μια ιδιαιτερη βραδια για μας. Ενα μεγαλο κομματι της ψυχης μας και του μυαλου μας βρισκεται κοντα στον ηγετη μας, που δινει μια μεγαλη μαχη για τη ζωη του".

    Ουτε οι αριθμοι ευημερουν

    Να, λοιπον, που με το νεο προ υπολογισμο και την εισοδηματικη πολιτικη αποκαλυπτεται οτι ουτε οι αριθμοι ευημερουν πια σ' αυτη τη χωρα. Εκπληκτος(;) ο πρωθυπουργος Ανδρεας Παπανδρεου, οταν ειχε δεχθει εκπροσωπους των συνταξιουχων, αναρωτηθηκε: "Υπαρχουν ανθρωποι, που ζουν με 80.000 δρχ. το μηνα;".

    Αν υπαρχουν; Πανω απο ενα εκατομμυριο ειναι οι χαμηλοσυνταξιουχοι (ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΓΑ, ΤΕΒΕ) των 60-90.000 μηνιαιως. Αυτοι ειναι και οι ...ευεργετουμενοι της νεας(;) εισοδηματικης πολτικης, που θα παρουν το 1996 αυξηση 3,5+3,5%, ητοι ενα ταληρακι το μηνα (αλλως πως, ενα κιλο μοσχαρακι)...

    Αν σ' αυτους προσθεσουμε τους 250.000 (επισημως) ανεργους και τους 400.000 με τον κατωτατο μισθο του ανειδικευτου, φθανουμε στα δυο εκατομμυρια, που ζουν σε συνθηκες εσχατης φτωχειας και αθλιοτητας.

    Το πρωτο και μεγα επιτευγμα της δεκαετους "σταθεροποιητικης" πολιτικης ειναι οτι φτιαξαμε πια την "κοινωνια των δυο τριτων" - και να τη χαιρομαστε...

    Γ. Β.

    [7] Διαφορα

    ! Μια τεραστια ανθοδεσμη με "ολοθερμες ευχες" για την ονομαστικη του γιορτη και τη νικη, στη μαχη που δινει για τη ζωη του, εστειλε χθες στον Α. Παπανδρεου η κοινοβουλευτικη ομαδα του ΠΑΣΟΚ με τη μεριμνα του γραμματεα της Δ. Μπεη. Αναλογες ευχες εστειλαν και κοινοβουλευτικοι συντακτες.

    ΝΤ. ΝΤ.

    ! Σε ανυποπτο χρονο, παραμονες των εκλογων του 1993, ο Μιχαλης Παπαγιαννακης, απευθυνομενος στους ψηφοφορους του ΠΑΣΟΚ απο ραδιοφωνικους και τηλεοπτικους σταθμους, τους ειχε επιστησει την προσοχη οτι ψηφιζοντας Ανδρεα Παπανδρεου ψηφιζουν για πρωθυπουργο τον Ακη. Οτι θα δικαιωνοταν και μαλιστα τοσο γρηγορα, οπως λεει τωρα, δεν το περιμενε ουτε ο ιδιος!

    ΓΡ. Ρ.

    Με ποιον ειναι, τελος παντων;

    Βαρυ ειναι το κλιμα των ημερων, καλο ειναι να το κανουμε πιο ελαφρυ, οταν μας δινεται η ευκαιρια.

    Μπορω να γραψω οτι θα εισαι ο πεμπτος υποψηφιοσ; πειραξα τον Ευαγγ. Βενιζελο στο διαδρομο της Βουλης.

    Ηταν παραλειψη σου που δεν το εγραψες μεχρι σημερα, απαντησε με το γνωστο του χιουμορ.

    Κι αν δεν εισαι, με ποιον θα πασ;

    Ακου και βγαλε συμπερασμα. Ειμαι εκσυγχρονιστης (δηλαδη ...Σημιτικος), αλλα και αναπτυξιακος (δηλαδη Αρσενικος), αλλα και προεδρικος (δηλαδη ...Ακικοσ;).

    Μα πανω απ' ολα ειναι 37 ετων και ειναι με τον εαυτο του...

    Καταιγιδα ατυχιας

    "Γρουσουζικο" -απο αποψη καιρικων συνθηκων- εχει αποδειχθει το Σεραγεβο για την ελληνικη κυβερνηση.

    Την πρωτη φορα που επιχειρησε ο Καρ. Παπουλιας να επισκεφθει το Σεραγεβο, πριν απο δυο χρονια, "κολλησε" στο αεροδρομιο του Σπλιτ απο τα χιονια, (αλλα και απο την απροθυμια του Ιζετμπεκοβιτς να τον δεχθει, τοτε).

    Χθες, ο κ. Παπουλιας "πατησε" το Σεραγεβο, αλλα δεν "πατησε" το Ελληνικο: Επιστρεφοντας χθες το βραδυ το "Φαλκον" δεν μπορεσε να προσγειωθει στο Ελληνικο λογω κακοκαιριας και συγκεκριμενα λογω ηλεκτρικης καταιγιδας! Και τραβηξε για το Ηρακλειο, μεχρις οτου ηρεμησει ο καιρος.

    Εδω που τα λεμε, καλυτερα στο Ηρακλειο, παρα στο Σεραγεβο...

    ΚΕΑ

    Ηητουνται περισσοτεροι δοτες

    Επειδη ετυχε να δω μερικες απο τις (συγκινητικες πραγματι) επιστολες οπαδων του ΠΑΣΟΚ προς το νοσοκομειο, με τις οποιες δωριζουν λεει οποιοδηποτε οργανο τους "για να σωθει ο Προεδρος μας"...

    Επειδη ξερω οτι σε καποιον απο τους... αγνωστους οροφους του "Ωνασειου" (ουτε στον πρωτο ουτε στο δευτερο ουτε στον εκτο και ουτε στον εβδομο) πεντε νεοι ανθρωποι με "τελειωμενες" καρδιες περιμενουν εναν δοτη για να ζησουν...

    Σκεφτομαι τι ωραιο που θα 'τανε αν αυτα τα ομορφα συναισθηματα των οπαδων του ΠΑΣΟΚ προς τον προεδρο τους μας εκαναν ολους να ξανασκεφτουμε το θεμα της δωρεας οργανων.

    Συμφωνα με τις διεθνεις στατιστικες, σε καθε χωρα της Ευρωπης αναλογουν, ετησιως, 15-20 δοτες ανα ενα εκατομμυριο κατοικων. Η Ελλας των 10 εκατομμυριων, λοιπον, οφειλε να ειχε φετος καπου 150 με 200 δοτες. Περυσι ειχαμε 12. Φετος, μεχρι στιγμης, μονο 9. Και ειμαστε, φυσικα, οι τελευταιοι στη λιστα...

    Χ.Μ.

    Οι λοχαγοι

    Πολλα και με εναλλασσομενη πολυ συχνα συνθεση ηταν χθες τα "πηγαδακια", μεσα και εξω απο την αιθουσα συνεδριασεων, μεταξυ των βουλευτων του ΠΑΣΟΚ, πριν και μετα την καταθεση του προ υπολογισμου απο τον υπουργο Οικονομικων Αλ. Παπαδοπουλο.

    Ιδιαιτερη αισθηση, ομως, προκαλεσε η συζητηση που ειχαν στα "ορεινα" της αιθουσας ο πρωην υπουργος Βιομηχανιας Κ. Σημιτης και ο εκ των "επτα λοχαγων" Δ. Ρεππας, ο οποιος και μιλουσε περισσοτερο και με καποια ενταση, για αρκετη ωρα.

    Δεδομενου οτι οι "επτα" στηριζουν τον Κ. Σημιτη, αν και, οπως λενε, διατηρουν την αυτονομια τους, πολλοι ειναι εκεινοι που θα ηθελαν να μαθουν τι συζητουσαν οι δυο. Πολυ περισσοτερο δε, ο προεδρος της Βουλης Απ. Κακλαμανης, ο οποιος εδειχνε να ...παρακολουθει απο την εδρα την πολυωρη κουβεντα τους.

    Καποιοι, παντως, πεταξαν το "καρφι": Θα πεισει αραγε ο Δ. Ρεππας τον Κ. Σημιτη να βαλει "φρενο" σε καποιους βουλευτες, οι οποιοι εμφανιζονται να μιλουν εξ ονοματος του, δημιουργωντας την εντυπωση "αυλης"; Κατι που ενοχλει τη μεγαλη πλειοψηφια των βουλευτων και, φυσικα, του κανει κακο;

    ΝΤ.ΝΤ.

    Τρεις ξεμειναν

    Τρεις, ολοι κι ολοι, απο τους 53, συνολικα, επιτυχοντες σε περυσινο διαγωνισμο (Σεπτεμβριος 1994) για το Νομικο Συμβουλιο του Κρατους δεν εχουν ακομη προσληφθει.

    Στον "συμπαθεστατο" -οπως τον αποκαλει- υπουργο Οικονομικων Αλ. Παπαδοπουλο απευθυνει το ερωτημα η αναγνωστρια Χαρα Λασκου (Παγκαλου 67, Ελευσινα):

    "Με αυτους τους τρεις, που ειναι επιτυχοντες και οχι επιλαχοντες, θα πεσει εξω ο προ υπολογισμος του κρατουσ; Τι θα κανουν, επιτελους, τα παιδια μας, που τα σπουδασαμε με χιλιες δυο στερησεις, αλλα δεν εχουμε τον ""δικο μασ'' υπουργο να τους εξασφαλισει μια θεση; Εδωσαν εξετασεις, πετυχαν και τα πνιγει η αβεβαιοτητα πανω απο ενα χρονο τωρα -για ποια αξιοκρατια μιλαμε;".

    "Σφιχτος" κατ' αναγκην, αλλ' οχι στενοκαρδος, ο υπουργος Οικονομικων ας δει με κατανοηση το θεμα. Τα μικρα της δυσκινητης και αναλγητης γραφειοκρατιας μας δημιουργουν συχνα μεγαλα προσωπικα προβληματα.

    Γ.Β.

    Δεν παει.. Αποφασισμενος να μην παραστει ουτε στο μικρο ατυπο συμβουλιο του κομματος, που συνεδριαζει το μεσημερι για να συζητηθει η σταση του κομματος για τον προ υπολογισμο, εμφανιζοταν, χθες, ο επιτιμος της Νεας Δημοκρατιας. Και γιατι θα το κανει αυτο ο Κ. Μητσοτακησ; Δυο ερμηνειες υπαρχουν. Η πρωτη, οτι ετσι συνεχιζει το παιχνιδι των εντυπωσεων με το κρυφτουλι αμφισβητησης του νυν αρχηγου. Και η δευτερη, οτι, αν δεν παραστει σημερα, δεν θα δεσμευτει και ετσι, κατα τη συζητηση του προ υπολογισμου στη Βουλη θα εχει καθε δυνατοτητα διαφοροποιησης απο την επισημη γραμμη. Βεβαια, υπαρχει το ενδεχομενο να ισχυουν και οι δυο αρμηνειες η ακομη και καποιες αλλες, αλλα συγχωρεστε μας, αδυνατουμε να μπουμε στο μυαλο αυτου του ανθρωπου. Ηθελημενα ισως... Γ. ΠΑΝ.

    "Εδω θα ειμαστε"

    Ο υπογραφων, εκ των ...τακτικων σας "ανταποκριτων" απο το "Ωνασειο", αναχωρησε σημερα, υποχρεωτικως, για Λονδινο. Λογος ανησυχιας δεν υπαρχει. Δεν μεταφερει εκει καποιο μυστικο για την υγεια του Πρωθυπουργου και δεν παει στο Χερφιλντ για να πιασει πρωτος ποστο! Γιατρος του "Ωνασειου", αποχαιρετωντας ανακουφισμενος τον "ανταποκριτη" σας, του ειπε:

    Εννοια σου, και οταν γυρισεις σε μια εβδομαδα, εδω θα ειμαστε ολοι.

    Να το εκλαβω για καλο αυτο η για κακο;

    Να το εκλαβεις οπως θες - ειπε, αφηνοντας με με ενα αινιγματικο χαμογελο, το οποιο αφηνω στους εναπομειναντες συναδελφους μου να ερμηνευσουν. Χ.Μ.

    Και πρω ινα!

    Καποτε ηταν τα δειπνα. Υστερα προστεθηκαν και τα γευματα. Τωρα πια, με τις ραγδαιες εξελιξεις των τελευταιων ημερων, ο χρονος δεν αρκει και, οπου να 'ναι, θα καθιερωσουμε και τη συνευρεση για πρω ινο, ελεγε χθες, στο ημικυκλιο του Κοινοβουλιου, βουλευτης του ΠΑΣΟΚ, απο εκεινους που καθιερωσαν, πριν και απο το περιφημο "δειπνο των τεσσαρων", το νεο στυλ "γιαφκας".

    Σωστη η σκεψη. Μονο που, αν συνεχιστουν οι συναντησεις με τους ρυθμους που αρχισαν ηδη, τις παραμονες της εκλογης του νεου αρχηγου, θα πρεπει να ...εγκαινιασουν πλεον τα αμερικανικα "βρθνση". Διαφορετικα, δεν θα ...προκανουν για τις αναλυσεις και την δεουσα ζυμωση.

    ΝΤ.ΝΤ.

    [8] Γκολ στον Μιλτο

    Δεν ηταν και η καλυτερη μερα του Μ. Εβερτ η χθεσινη. Πηγε φορτσατος στη Βουλη και με το γνωστο αγριο υφος του τα εβαλε με τους κυβερνωντες και ειδικοτερα με τους οικονομικους υπουργους:

    Ποτε επιτελους -ειπε- θα ενημερωσει η κυβερνηση τον ελληνικο λαο για την εισοδηματικη και νομισματικη πολιτικη;

    Επακολουθησε ενα σχετικο χαχανο στα εδρανα του ΠΑΣΟΚ, ενα μαζεμα στα εδρανα της ΝΔ και ο χαμογελαστος, συνηθως, Γιαννος Παπαντωνιου, πηρε τον λογο, αλλα αυτη τη φορα, σοβαρος. Τοσο πολυ, μαλιστα, σοβαρος, που καποιοι μιλησαν για αγγλικο φλεγμα.

    Κυριε αρχηγε της αξιωματικης αντιπολιτευσης -ειπε- θα επρεπε ηδη να γνωριζετε οτι το πρωι ανακοινωθηκε η εισοδηματικη μας πολιτικη. Η νομισματικη πολιτικη, οπως ειθισται καθε χρονο, ανακοινωνεται καθε Ιανουαριο, πραγμα που θα γινει και φετος και θα ανακοινωθει απο τον διοικητη της Τραπεζας της Ελλαδος.

    Οταν ακομη και ο Γιαννος βαζει γκολ στο γηπεδο του "εν αναμονη Πρωθυπουργου", τοτε... δικαιολογουνται και τα μουτρα των γαλαζιων βουλευτων.

    Κ.Κ.

    [9] Ας τον καλεσει

    Απο το γραφειο Τυπου του υπουργειου Δημοσιας Ταξης πηραμε την παρακατω επιστολη σχετικα με χθεσινο σχολιο που αφορουσε τη συμπεριφορα αστυφυλακα σε τρεις Αλβανους στη Νεα Επιδαυρο. Στην επιστολη σημειωνεται οτι κατοπιν ευαισθητης ερευνας:

    Σας πληροφορουμε οτι ο αστυφυλακας Δημοσθενης Αργυροπουλος, που υπηρετει στο Αστυνομικο Σταθμο Νεας Επιδαυρου, στις αρχες Νοεμβρη, δεχθηκε καταγγελια, που ανεφερε πως σε οικοδομη κρυβονται 2 Αλβανοι. Αμεσως πηγε πεζος στο σημειο που του υποδειχθηκε και βρηκε τρεις Αλβανους. Αμεσως τους εβαλε χειροπεδες και τους οδηγησε πεζους στο κρατητηριο του Σταθμου.

    Ο κατοικος της Νεας Επιδαυρου -ο οποιος θελει να τα καταγγειλει και προσωπικα στον κ. Βαλυρακη- επιμενει στο βασιμο της καταγγελιας του. "Ολο το χωριο, μας ειπε χαρακτηριστικα ειδε το αποτροπαιο θεαμα σε επιδειξη ρατσισμου. Το να σερνει ο Ραμπο δεμενους με τριχια και με χειροπεδες πισω απο τη μοτοσικλετα του τους τρεις Αλβανους". Εμεις τι αλλο να πουμε. Εαν πραγματικα ενδιαφερεται ο κυριος Βαλυρακης, ας τον καλεσει να του τα πει δια ζωσης. Τα στοιχεια του, στη διαθεση μας και στη διαθεση του.

    ΒΑΡ

    [10] Ταξιδευουμε χωρις πυξιδα προς το 2000

    Του ΜΑΝΟΛΗ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ(*)

    Τ εγκληματικα, απανθρωπα, θλιβερα και απαραδεκτα επεισοδια στις φυλακες Κορυδαλλου και στο Πολυτεχνειο εγιναν αντικειμενο πολλων σχολιων. Οποιος προσπαθει να απαλλαξει τους αυτουργους απο τις ευθυνες τους γι' αυτα εθελοτυφλει. Εθελοτυφλει, ομως, περισσοτερο εκεινος που δεν βλεπει τη γενεσιουργο αιτια των επεισοδιων αυτων. Και η αιτια αυτη δεν ειναι αλλη απο το οτι η Ελλαδα ειναι ενα "σκαφος που πλεει χωρις πυξιδα".

    Το χαος που επικρατησε επι τοσες μερες στις φυλακες Κορυδαλλου μπορουσε να ειχε αποφευχθει αν υπηρχε στοιχειωδης προγραμματισμος στο σωφρονιστικο συστημα (ενας προγραμματισμος που θα το εκσυγχρονιζε και θα αποσυμφορουσε και αποκεντρωνε τις φυλακες, καθιστωντας τες σταθμο επανενταξης των κρατουμενων στην κοινωνια) και αν υπηρχε, εδω και χρονια, η απαιτουμενη πολιτικη βουληση για την εφαρμογη του. Δυστυχως ελειψαν και τα δυο. Αποδειξη το γεγονος οτι σχεδον καθε χρονο το υπουργειο Δικαιοσυνης αλλαζει υπουργο και κανενα σχεδιο που ο εκαστοτε υπουργος καταρτιζει δεν υλοποιειται. Επιπλεον κανεις υπουργος δεν μπορεσε (ειτε επειδη ο ιδιος δεν τολμησε ειτε επειδη τον εμποδισαν αλλοι) να εφαρμοσει πολλες διαταξεις των νομων που εχουν ψηφιστει για τα σωφρονιστικα θεματα. Αποτελεσμα αυτης της αδρανειας και αβουλιας ηταν ο αποτροπαιος φονος, ο αδικος χαμος τριων ανθρωπων, οι δεκαδες τραυματισμοι, οι λεηλασιες και η αναρχια.

    Τα επεισοδια, εξαλλου, στο Πολυτεχνειο δεν γινονται για πρωτη φορα. Ολοι γνωριζουν οχι μονο εκεινους που τα προκαλουν αλλα και ολο το σχεδιο δρασης τους. Αν και στον τομεα αυτο υπηρχε στοιχειωδης προγραμματισμος οι Πρυτανικες αρχες (που γνωριζουν πολυ καλα απο πειρα οτι ουτε οι καθηγητες ουτε οι φοιτητες μπορουν να κανουν τους αστυνομικους) σεσυνεργασια με τους φοιτητες θα μπορουσαν, αν πραγματικα το ηθελαν, να εχουν αλλαξει τον εορτασμο της μεγαλης και ιστορικης αυτης επετειου κατα τροπο που θα τη διατηρουσε ζωντανη στη μνημη του Λαου και ταυτοχρονα θα εξουδετερωνε πληρως ολους οσοι σχεδιαζαν να την αμαυρωσουν. Δυστυχως, ενω δεν ελειψαν οι σχετικες προτασεις, ελειψε η αναγκαια βουληση για την υιοθετηση τους και, φυσικα, κανενας ουσιαστικος προγραμματισμος δεν υπηρξε για την εφαρμογη τους. Αποτελεσμα οι εκτεταμενες καταστροφες που προκληθηκαν για μια ακομη φορα στο πολυπαθο αυτο Ιδρυμα.

    Τα προσφατα αυτα "παραδειγματα" δειχνουν και αποδειχνουν οτι η "ελλειψη πυξιδας" εχει ως συνεπεια η Ελλαδα να πελαγοδρομει, με αποτελεσμα αντι να προχωρει, να οπισθοδρομει. Και αυτο συμβαινει οχι μονο στους τομεις της Παιδειας, της Δικαιοσυνης και της Δημοσιας Ταξης, αλλα και σε ολους τους αλλους -κρισιμους για την πορεια του Τοπου- τομεις. Πιο συγκεκριμενα:

    Πλησιαζοντας το 2000 και μετα τα κοσμο ιστορικα γεγονοτα του τελους της δεκαετιας του '80 και των αρχων της δεκαετιας του '90 η Ελλαδα -αν την τελευτια εικοσαετια ειχε "πυξιδα"- θα μπορουσε να διαθετει σημερα μια σφυζουσα και αναπτυσσομενη οικονομια που -χωρις να τα επιβαλει καμια Συνθηκη του Μααστριχτ- θα πληρουσε τα περισσοτερα απο τα γνωστα κριτηρια και θα βρισκοταν σε μια εξαιρετικα πλεονεκτικη θεση. Η θεση αυτη θα την καθιστουσε απο τη μια μερια το φυσικο κεντρο του βαλκανικου χωρου και το συνδεσμο της Ευρωπα ικης Ενωσης με τη Ρωσια και αλλες Δημοκρατιες της πρωην Σοβιετικης Ενωσης και απο την αλλη τη βαση των πρωτοβουλιων της Ενωσης στον αραβικο κοσμο.

    Η Ελλαδα εχασε, δυστυχως, την ευκαιρια που της δοθηκε τα τελευταια 15 χρονια να βρεθει στην πλεονεκτικη αυτη θεση. Η ελλειψη πολιτικης βουλησης για την εφαρμογη οποιουδηποτε προγραμματος κοινωνικης και οκονομικης αναπτυξης (μονο προγραμματα "σταθεροποιησης" εγινε αποπειρα να εφαρμοστουν), σε συνδυασμο με την αλογιστη οικονομικη πολιτικη που ακολουθηθηκε για καθαρα μικροπολιτικους και πελατειακους λογους, ειχε ως συνεπεια την κατασπαταληση πολυτιμων εθνικων και κοινοτικων πορων. Ετσι η χωρα, αντι να εκσυγχρονιστει και να πρωτοπορησει, "καταφερε" να γινει ουραγος μεσα στην Ευρωπα ικη Ενωση και να ειναι σημερα βυθισμενη σε ενα γενικο τελμα.

    Εξαιτιας του γενικου αυτου τελματος, η Ελλαδα του 1995 επαιτει αντι να απαιτει, υποκυπτει αντι να αντιστεκεται, γινεται αντικειμενο χλευασμου αντι να χαιρει σεβασμου και κανεις δεν την παιρνει σοβαρα, ουτε και διανοειται να της εμπιστευθει τους ρολους που προαναφερθηκαν.

    Το γεγονος οτι -παρα την ελλειψη "πυξιδας"- το "σκαφος" που λεγεται Ελλαδα δεν εχει βουλιαξει ακομη, οφειλεται στην αυτοθυσια μελων του πληρωματος που προσπαθουν να το κρατησουν στην επιφανεια. Τα περισσοτερα απο τα μελη αυτα εργαζονται αθορυβα και με ανιδιοτελεια στα "αμπαρια του σκαφους", αγωνιζομενα να τα κρατησουν "στεγανα". Το σκαφος, ομως, δεν μπορει να "πλεει" επ' απειρον χωρις "πυξιδα".

    "Πυξιδα" χρειαζεται πρωτα απ' ολα στην εξωτερικη πολιτικη. Ολα τα κομματα θα πρεπει να αναλαβουν πρωτοβουλια ωστε να διαμορφωθει μια παγια εξωτερικη πολιτικη, που δεν θα αλλαζει οταν αλλαζει η Κυβερνηση. Διακομματικες αντιθεσεις, εσωκομματικες αμφισβητησεις και μικροκομματικοι και μικροψυχοι υπολογισμοι πρεπει να παραμερισθουν και η χωρα να αποκτησει, επιτελους, μια εθνικη εξωτερικη πολιτικη που θα διαμορφωνεται απο τους αρχηγους των κομματων.

    Στους τομεις της κοινωνικης και οικονομικης πολιτικης, οπως και στους τομεις της Δικαιοσυνης και Εσωτερικων, ολα τα κομματα -το καθενα με βαση τις αρχες του- θα πρεπει να καταρτισουν ρεαλιστικα και πειστικα προγραμματα για την αντιμετωπιση των προβληματων του Τοπου. Οι μεγαλοστομιες και οι δημαγωγικες υποσχεσεις θα πρεπει να εκλειψουν. Τα κομματα εκεινα στα οποια ο Λαος, με βαση τα προγραμματα τους, θα εμπιστευτει τη διακυβερνηση της χωρας θα πρεπει -σε αντιθεση με ο,τι συμβαινει μεχρι σημερα- να προχωρουν στην εκτελεση τους αψηφωντας το "πολιτικο κοστος".

    Στους κρισιμους τομεις της Παιδειας και της Υγειας θα πρεπει να εφαρμοστουν οι ριζικες εκεινες αλλαγες που θα εκσυγχρονισουν το εκπαιδευτικο μας συστημα και θα κανουν πραγματικοτητα το Εθνικο Συστημα Υγειας. Και οι δυο αυτοι τομεις ειναι θεμελιακοι για την πορεια του Εθνους. Ειναι, επομενως, αναγκη να παρουν στα προγραμματα των κομματων τη θεση που τους ανηκει και στους προ υπολογισμους που καταρτιζονται να διατιθενται οι ποροι που απαιτουνται για την αναβαθμιση τους. Ειναι ουτοπια να πιστευει κανεις οτι με τους ανεπαρκεις πορους που διατιθενται σημερα η Ελλαδα θα αποκτησει ποτε την Παιδεια και την Υγεια που εχει αναγκη.

    Η υπαρξη, ομως, "πυξιδας" δεν αρκει για να προχωρησει η χωρα. Χρειαζεται και αλλαγη του τροπου διακυβερνησης της. Στην πολυκομματικη κοινοβουλευτικη μας δημοκρατια τα τελευταια 20 χρονια κανεις απο τους λεγομενους "χαρισματικους ηγετες" δεν μπορεσε να βαλει "πυξιδα" στο σκαφος και να το κυβερνησει σωστα. Αυτο που χρειαζονται σημερα τα κομματα ειναι οχι ενας ακομα "χαρισματικος ηγετης" αλλα ενα επιτελειο εκλεγμενο -με δημοκρατικες και διαφανεις διαδικασιες- απο τη λα ικη τους βαση, το οποιο θα εργαζεται συλλογικα. Επικεφαλης του επιτελειου αυτου -πρωτος μεταξυ ισων- θα ειναι το εκλεγομενο ηγετικο εκεινο στελεχος που θα κριθει καταλληλοτερο για το συντονισμο του εργου εφαρμογης του προγραμματος που το κομμα εχει εξαγγειλει στο Λαο. Αν το στελεχος αυτο αποδειχθει ανικανο η ανεπαρκες στην επιτελεση του εργου που του εχει ανατεθει, θα πρεπει -παντοτε με διαφανεις δημοκρατικες διαδικασιες- να αντικαθισταται αμεσως.

    Πεντε μονο χρονια μας χωριζουν απο το τελος του 20ου και τις αρχες του 21ου αιωνα. Το "σκαφος" που λεγεται Ελλαδα πρεπει, επιτελους, να μπει στη σωστη πορεια. Με την "πυξιδα" και το νεο τροπο διακυβερνησης που περιγραφτηκαν πιο πανω το "σκαφος", εχοντας ενα πληρωμα που διαθετει ολα τα απαιτουμενα εφοδια, θα μπορεσει με επιτυχια να αντιμετωπισει τις θυελλες που το περιμενουν και να φτασει εγκαιρα και με ασφαλεια στον προορισμο του.

    * Ο Μανολης Γ. Δρεττακης ειναι πρωην: Αντιπροεδρος της Βουλης, υπουργος και καθηγητης της ΑΣΟΕΕ.

    [11] Συλλογικη ευθυνη

    ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ειναι οτι αυτες τις κρισιμες ωρες η κυβερνηση πρεπει να λειτουργησει οσο ποτε αλλοτε συλλογικα και με συμπνοια, εφαρμοζοντας το προγραμμα της και τη δρομολογημενη απο τον Ανδρεα Παπανδρεου πολιτικη. ΧΘΕΣ κατατεθηκε ο προ υπολογισμος, ο οποιος ειχε καταρτισθει με οδηγιες του Πρωθυπουργου, πριν απο την ασθενεια του, και αφου συζητηθηκε στην Οικονομικη Επιτροπη. Ειναι, λοιπον, εντος γραμμης και κατευθυνσεων που ειχαν συμφωνηθει. ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ, επομενως, οποια αντιδραση και διαφωνια,εστω και αν γινεται καλοπροαιρετα. Κατανοητη ειναι π.χ. η ευαισθησια του υπουργου Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων Στεφανου Τζουμακα, ο οποιος προτεινει να δοθουν αυξησεις διπλασιες απο αυτες που προβλεπει ο προ υπολογισμος. Η ΠΡΟΤΑΣΗ, ωστοσο, ειναι ακαιρη (εκτος του οτι γινεται εκ του ασφαλους) και οδηγει σε παρεξηγησεις, εως και να δινει το δικαιωμα στον αρχηγο της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδη Εβερτ να δηλωνει: "Εμεις θα εφαρμοσουμε τελικα αυτο τον προ υπολογισμο". ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ εφαρμοσει, ομως, η Ν.Δ. θα πρεπει να ανατραπει η κυβερνηση, να γινουν προωρες εκλογες και να τις χασει το ΠΑΣΟΚ. ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ προωρων εκλογων δεν υπαρχει, αφου το ΠΑΣΟΚ εχει τη λα ικη εντολη να κυβερνησει για δυο ακομη χρονια. Και πρεπει να κυβερνησει ως το τελος της τετραετιας, οποιες κι αν ειναι οι εξελιξεις με το προβλημα της υγειας του Πρωθυπουργου. ΑΥΤΟ, βεβαιως, απαιτει να παραμεινει ενωμενη η κυβερνητικη παραταξη και τα στελεχη της να επωμισθουν τις ευθυνες τους με ψυχραιμια και αποφασιστικοτητα, με πνευμα συνοχης και συνεργασιας. Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ πορεια δεν πρεπει να ανακοπει και να εξανεμισθουν οι θυσιες για τη σταθεροποιηση της Οικονομιας. Εχει το ΠΑΣΟΚ τις δυναμεις που απαιτουνται για να τα βγαλει περα χωρις αναταραξεις και ανεπιθυμητες εξελιξεις, που θα προκαλεσουν ζημιες στον τοπο. ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ τωρα συλλογικης ευθυνης και αποτελεσματικης δρασης και λειτουργιας, τοσο της κυβερνησης οσο και του κομματος.

    ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ

    [12] Η συνωμοσια του Φυλαρουχα

    Του ΦΑΙΔΩΝΑ ΤΑΜΒΑΚΑΚΗ

    Ορισμενοι κακιζουν ακομα τους αστυνομικους για τη δηθεν βια που εξασκουν, αλλα οσοι θυμουνται τον Ελληνα αστυνομικο απο την εποχη της χουντας, η του Πολυτεχνειου, τον μεταπολιτευτικο αστυνομικο, τον αστυνομο του πρωτου ΠΑΣΟΚ βλεπουν την διαφορα. Που ειναι το μπριο και το κουραγιο, η εκφραση πονου και μισους, το γνησιο συμπλεγμα απεναντι στον φοιτητη, η αυταπαρνηση οταν κυνηγουσε με το κλομπ τους απεργους και τους φιλαθλουσ; Οσοι ειδαν την απευθειας αναμεταδοση των ταραχων στον Κορυδαλλο και στην επετειο του Πολυτεχνειου και θυμουνται, φυσικα δεν αναγνωρισαν τον παλιο φιλοτιμο αστυνομικο μιας Ελλαδας που χανεται.

    Εθεσα θεμα στον Πλατωνα, μη γνωριζοντας κι ο ιδιος αν πρεπει να χαιρομαι η να λυπαμαι.

    Τι συνεβη, βρε Πλατωνα και αλλαξαν οι αστυνομικοι; Τι φταιει; Η παιδεια, οι επιταγες του κρατους, ο συνδικαλισμος, η πτωση του παραπετασματος, τι λοιπον φταιει;

    Χαιρομαι που επισημανες κι εσυ την αλλαγη, γιατι βλεπω οτι δεν αναφερεται συχνα ουτε στις ειδησεις, ουτε στη σχολιογραφια. Κατα τη γνωμη μου ειναι μια τεραστια αλλαγη που σηματοδοτει μια κοινωνικη μεταλλαξη.

    Εδω, ομολογω περιμενα να με λουσει με κοινοτυπιες αλλα ο Πλατων καταφερε παλι να με μπλεξει.

    Ξερεις τι εκμαυλιζει περισσοτερο τον ανθρωπο;

    Ο πολιτισμος.

    Περιπου. Δηλαδη η καλοπεραση, η χλιδη, η τριφυλλη ζωη. Φαντασου ενα σκυλι που το χορταινεις στις μπριζολες, το κοιμιζεις στο τζακι το χειμωνα, του παιρνεις και μια σκυλιτσα, δεν του φωναζεις, δεν το βριζεις. Νομιζεις οτι αυτο το σκυλι θα σηκωθει ποτε να βγει στο κρυο να γαυγισει τους περαστικους, η τους κλεφτεσ;

    Αν αυτο ειναι παρομοιωση δεν μου θυμισε καθολου τους Ελληνες αστυνομικους, που ουτε παιρνουν μεγαλους μισθους, ουτε τριφυλλη ζωη κανουν. Ισα-ισα, θα ελεγα οτι ειναι αδικημενοι.

    Δεν διαφωνω με τους μισθους, αλλα προφανως δεν εχεις προσεξει ποσα εχουν γινει για να βελτιωθει η ζωη τους. Ξερεις βεβαια οτι η αστυνομια εφοδιαστηκε με Πορσε και αλλα πολυτελη σπορ αυτοκινητα.

    Αυτο εγινε για να κυνηγανε τους γρηγορους κλεφτες.

    Ξερεις οτι η αστυνομια αγορασε ταχυπλοα σκαφη εκατονταδων εκατομμυριων;

    Αυτο ειναι για να πιανουν τους γρηγορους λαθρεμπορους.

    Ξερεις οτι τα αστυνομικα τμηματα συγκεντρωνονται σε αναβαθμισμενες περιοχες και εγκαταλειπουν τα υποβαθμισμενα προαστια;

    Δηλαδη θες να μου πεις οτι ο συγχρονος Ελληνας αστυνομικος οδηγει Πορσε, μενει στο Ψυχικο και βγαινει περιπολια με το ταχυπλοο του τα Σαββατοκυριακα; Μα τοτε να γινουν ολοι αστυνομικοι.

    Αν αυτος ηταν ο σκοπος τοτε θα ειχε διαφημιστει το γεγονος δεοντως.

    Τοτε ποιος ειναι ο σκοποσ;

    Ο εκμαυλισμος. Εσυ θα ρισκαριζες να τρακαρεις την Πορσε σου για ενα κλεφτρονι; Θα αφηνες την ωραια σου επαυλη για να βαρας αναρχικους στα Εξαρχεια; Θα αφηνες τη βολτα σου με το σκαφος για να πλακωθεις με τους χουλιγκανσ;

    Δηλαδη καποιοι επιθυμουν την αναρχια;

    Οχι. Θα σου κανω μια τελευταια ερωτηση: οταν εχεις λεφτα, δεν βλεπεις τους αλλους πλουσιους σαν αδελφους σου; Αν σου χτυπησει μια Μερσεντες τη Μερσεντες, στο τελος θα γινεις και φιλος με τον ατυχο οδηγο. Αν σου χτυπησει τη Μερσεντες ενα παλιο Σκοντα θα γινεις πυρ και μανια, θα φερεις την Τροχαια, θα κανεις μηνυση.

    Δηλαδη θες να πεις οτι η εξουσια θελει να εκμαυλισει την αστυνομια; Μα για ποιο λογο;

    Φυλασσει τα ρουχα της. Γιατι ποτε δεν ξερεις πως μπορει ν' αντιδρασει ενας φιλοτιμος αστυνομικος. Ενω μ' ενα παρακμασμενο οργανο ταξης δεν φοβασαι τιποτα.

    Οι αστυνομικοι, οι ταραχες, οι πλουσιοι με τις Πορσε και οι αναρχικοι των Εξαρχειων

    [13] ΔΕΛΦΙΝΩΝ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

    Μπορει στο θεμα της υγειας του κ. Παπανδρεου να περναμε απο το ζεστο στο κρυο κι απο την απαισιοδοξια στην αισιοδοξια, αλλα φαινεται οτι το ιδιο θα συμβει και στο εξισου πολυσυζητημενο θεμα της διαδοχης. Τα σεναρια πανε κι ερχονται και οι καθε λογης ειδημονες δινουν ανα πασα στιγμη την εκδοχη που συμφερει τους ιδιους η τους πατρωνες τους...

    Οι πρωταγωνιστες ειναι περιπου δεδομενοι, η αναγκαιοτητα εκλογης νεου πρωθυπουργου -και κατ' επεκτασιν αρχηγου- αναμφισβητητη, αυτο που μενει ειναι η αιτια για να ξεκινησει η τελικη διαδικασια. Αλλα βεβαια κανεις απο τους δελφινους και τους μεγαλοπαραγοντες του ΠΑΣΟΚ δεν περιμενει αυτη την ωρα για να παρει τις θεσεις του η για να διασφαλισει τις συμμαχιες εκεινες που θεωρει οτι θα τον οδηγησουν στην τελικη επικρατηση.

    Σημιτης η Αρσενης, Τσοχατζοπουλος η Κακλαμανησ; Οι προβλεψεις και οι διαρροες πανε κι ερχονται... Περα ομως απο ευσεβεις ποθους η ιδιοτελεις ερμηνειες το σιγουρο ειναι οτι η διαδικασια - και τα κριτηρια - εκλογης δεν θα ειναι ουτε ευκολη ουτε ανωδυνη υποθεση. Και γιατι το ΠΑΣΟΚ δεν εχει εθιστει σε τετοιου ειδους διαδικασιες, αλλα και γιατι τα προσωπα των διεκδικητων σηματοδοτουν ως ενα βαθμο και διαφορετικες πολιτικες επιλογες.

    Βεβαια σε μια διαδικασια εκλογης , με κυριαρχο το ρολο της Κοινοβουλευτικης Ομαδας, ειναι δεδομενο οτι εκτος απο τα στενα πολιτικα κριτηρια θα πρυτανευσει και η λογικη της αυτοσυντηρησης... Δηλαδη ποιος απο τους δελφινους συγκεντρωνει τις περισσοτερες πιθανοτητες να οδηγησει το κομμα ενωμενο στις εκλογες, αλλα και ταυτοχρονα θα εχει το προφιλ εκεινο που θα πειθει ενα ευρυτερο, απο το κομματικο, ακροατηριο. Ολα αυτα βεβαια ισχυουν με μια πολιτικη αναλυση που στηριζεται στη λογικη. Αλλα οφειλουμε να ομολογησουμε οτι το ΠΑΣΟΚ μας εχει εκπληξει με τις επιλογες του καμποσες φορες τα τελευταια χρονια... ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [14] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Ελευθερος ο Λαγωνιδης!

    ΡΗΞΗ ΠΑΟΚ και με τον Αλεξιου - Πρωτη του Κοκοτοβιτς στην Τουμπα

    Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ

    Ελευθερος μενει ο Λαγωνιδης απο τον ΠΑΟΚ. Κατεθεσε 15 εκατομμυρια δραχμες στο Ταμειο Παρακαταθηκων και Δανειων και εξασφαλισε την ελευθερια του. Συνεχιζει, ομως, να προπονειται με τον ΠΑΟΚ. Ελπιζει σε μια συμφωνια μαζι του για τα επομενα τρια χρονια. Αν η συμφωνια αυτη δεν επελθει εντος της ημερας δεν δικαιουται να μετασχει στον αγωνα της Κυριακης με την Καλαματα.

    Ρηξη εχει επελθει στον ΠΑΟΚ και με τον Αλεξιου. Δεν δεχθηκε να υπογραψει το συμβολαιο των 17 εκατομμυριων και να κουβεντιασει στη συνεχεια τροποποιηση του συμβολαιου του. Επεμενε να προηγηθει η τροποποιηση η να του ανακοινωθει το ποσον που φαινεται διατεθειμενος να του δωσει ο Βουλινος, περαν των 30 εκατομμυριων που του υποσχεθηκε στην τελευταια τους συναντηση. Το αποτελεσμα: να κατατεθουν τα 8,5 εκατομμυρια δραχμες στο Ταμειο Παρακαταθηκων και Δανειων και να θεωρηθει ως μη γενομενη η προσφορα των 30 εκατομμυριων.

    Τα θεματα Λαγωνιδη και Αλεξιου ηταν στο επικεντρο της κουβεντας που χθες βραδυ ειχαν στον ΠΑΟΚ Βουλινος και Κοκοτοβιτς. Θεματα προς συζητηση ηταν και τα μεταγραφικα ξενων και Ελληνων παικτων.

    Τον Κοκοτοβιτς, στη χθεσινη του πρωτη στον ΠΑΟΚ, παρουσιασε ο Παναγιωτης Γιγης. Στη συντομη του ομιλια στους ποδοσφαιριστες ειπε οτι "ο ΠΑΟΚ για να θεωρειται επιτυχημενος πρεπει να 'ναι μεσα στους πρωταγωνιστες. Φετος υπαρχει μια ιδιαιτεροτητα που περιοριζει αυτους τους στοχους στην εξοδο στην Ευρωπη. Οι δυνατοτητες υπαρχουν. Απαιτειται μεθοδευση και δουλεια. Και οι εργατικοι θα ανταμειβονται". Χθες την ομαδα προπονησαν Μιχαηλιδης και Καραβελης. Ο Κοκοτοβιτς θα προπονησει τους ποδοσαιριστες σημερα και αφου προηγουμενα συναντηθει με τους δημοσιογραφους.

    Στις προθεσεις του ΠΑΟΚ ειναι ενας η δυο ξενοι ποδοσφαιριστες απο τη Σερβια, αλλα και 2 Ελληνες ταλαντουχοι. Ειναι εντοπισμενοι εδω δυο μηνες και απλα τωρα κινουνται οι διαδικασιες για την αποκτηση τους.

    Σε ο,τι αφορα τους τρεις ξενους Κουιν, Βαν Χαμ και Γιοχανσεν το τυπικο τελος της συνεργασιας τους με τον ΠΑΟΚ ερχεται σημερα στη συναντηση που θα εχουν με τον Παναγιωτη Γιγη. Θα επιδιωχθει μια κοινη συναινεσει λυση των συμβασεων τους, αλλα αν αντιδρασουν, θα μεινουν στην κερκιδα ως το τελος της σεζον.

    Φλερτ με Μιλογεβιτς

    Ο ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ μιλησε μαζι του και τον θελει στην ΑΕΚ

    Του Μιχαλη Τροχανα δεν του (πολυ) αρεσει, ομως του Μπαγεβιτς φαινεται πως του κανει ο 24χρονος - συμπατριωτης του - Βλανταν Μιλογεβιτς, που ως τωρα εβγαζε το ψωμι του στην Καλαματα (και παλαιοτερα στα Γιαννενα). Ο προπονητης της ΑΕΚ συναντηθηκε προχθες στη Νεα Φιλαδελφεια με τον Γιουγκοσλαβο μεσο-αμυντικο, μετα τον αγωνα κυπελλου της "Ενωσης" με τον Ηρακλη. Και χθες ο "Ντουσκο" δεν εκανε την παραμικρη προσπαθεια να κρυψει τις προθεσεις του: "Τα ειπαμε με τον Μιλογεβιτς. Και ειπαμε πολλα. Μεταξυ αλλων, και για το ενδεχομενο να τον παρουμε στην ΑΕΚ. Θελω να διαθετουμε στην ομαδα πολλες εναλλακτικες λυσεις και για τωρα και για το καλοκαιρι!". Πιο λιανα δεν γινοταν να τα πει...

    Σεναριο, βεβαια, να γινει η μεταγραφη σημερα-αυριο, που λεει ο λογος, ωστε ο Σερβος να καλυψει το κενο του τιμωρημενου Στελιου Μανωλα μεθαυριο βραδυ εναντιον του ΟΦΗ, μοιαζει - και οντως ειναι - απο πολυ προχωρημενο εως ...επιστημονικης φαντασιας! Εκεινο που ειναι απολυτως πραγματικο, εχει να κανει με τον σεβασμο του Μπαγεβιτς για την ποιοτητα του κυριακατικου αντιπαλου. Για τον Μαχλα και τον Ριζνιτς, για τον Μιτιτς και τον Φραντζεσκο. Ολα, λοιπον, δειχνουν "καταργηση" - σ' αυτο το παιχνιδι - του ρισκου, του σχηματος, δηλαδη, με μονο δυο σεντερ-μπακ (ενα στοπερ κι ενα λιμπερο). Και "επιστροφη" στις... ριζες, με λιμπερο τον Γιωργο Κουτουλα και δυο μαν-του-μαν, τον Κωστενογλου και τον Βλαχο σε Μιτιτς και Μαχλα αντιστοιχα.

    Χθες, εξαλλου, οριστικοποιηθηκε οτι απων την Κυριακη (8 μ.μ., απευθειας απο το ΦΙΜΝΕΤ) θα ειναι και ο Βασιλης Μπορμποκης, που στο ματς με τον "Γηραιο" υπεστη ελαφρα θλαση στον δικεφαλο.

    Ο Σταυρος Σταματης "παει" για τον Ιωνικο, μετα και τη χθεσινη τηλεφωνικη επαφη του Τροχανα με τον προεδρο της ενδιαφερομενης ΠΑΕ Νικο Κανελλακη.

    Με το χαμογελο στα χειλη...

    Ο ΠΑΟ προσπαθει να ξεπερασει το σοκ: Νοκ αουτ Μαρκος, Κολιτσιδακης και Αλεξουδης!

    Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

    Νοκ αουτ τρεις στον Παναθηνα ικο! Αλεξουδης, Μαρκος, Κολιτσιδακης, τεθηκαν οριστικα εκτος μαχης και θα λειψουν απο το καθοριστικης σημασιας ντερμπι με τον Ολυμπιακο. Χειροτερη εξελιξη δεν μπορουσε να περιμενει ο Ροτσα, χθες στην Παιανια, οταν του ανακοινωθηκε απο το ιατρικο τιμ οτι δεν θα πρεπει να υπολογιζει τους τρεις παικτες για τον αγωνα του Σταδιου Καρα ισκακη.

    Αναλυτικα το ιατρικο δελτιο εχει ως εξης:

    Ο Αλεξουδης δεν μπορεσε να ετοιμαστει στις ημερες που μεσολαβησαν απο τον τραυματισμο του μεχρι χθες που υποβληθηκε στο κρισιμο τεστ. Το διαστρεμμα δεν εχει υποχωρησει, παρα τη θεραπεια την οποια ακολουθησε. Αρκεστηκε λοιπον χθες σε ελαφρο τροχαδην μονος του.

    Ο Μαρκος χτυπησε στο προχθεσινο παιχνιδι Κυπελλου με την Παναχα ικη. Επαθε κακωση στην ποδοκνημικη, που αποδειχτηκε χθες περισσοτερο σοβαρη, απ' ο,τι αρχικα ειχε θεωρηθει. Κι αυτος εξω.

    Ο Κολιτσιδακης, μετα την υποτροπη που επαθε την Τεταρτη, ηταν ο μονος σιγουρος απων απο το ντερμπι. Τουλαχιστον μετα απο εικοσι ημερες θα μπορεσει να μπει σε συνθηκες αγωνα, κατι που σημαινει πως η χρονια τελειωσε προωρα γι'αυτον (20 Δεκεμβριου ειναι το τελευταιο φετινο ματς του ΠΑΟ με την Παναχα ικη).

    Ο Ροτσα απεκλεισε χθες τους Αλεξουδη, Κολιτσιδακη, Νιοπλια, Χαλκια, οχι ομως τον Μαρκο, τον οποιο θα περιμενει μεχρι και σημερα. Ειναι απιθανο παντως να υπαρξει θεαματικη βελτιωση μεσα σ' ενα 24ωρο.

    ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΟ

    "Με... χαμογελο θα παμε στο Καρα ισκακη. Ειμαστε συνηθισμενοι στα δυσκολα. Δεν ειναι η πρωτη φορα που θα παραταχτουμε με ελλειψεις". Κουβεντες του Ροτσα, που δεν φαινεται να ανησυχει ιδιαιτερα, παρα τις απουσιες. Εκεινο στο οποιο σταθηκε ο προπονητης του Παναθηνα ικου και τονισε με εμφαση ειναι η αποφυγη εκτροπων και αλλων... παρατραγουδων.

    "Ελπιζω να γινει ενας ωραιος αγωνας, οπως επιθυμουν οι φιλαθλοι και των δυο ομαδων. Δεν πρεπει εξωγενεις παραγοντες να επηρεασουν το ντερμπι, που ολος ο κοσμος περιμενει πως και πως".

    Για τη μαχη του τιτλου ο Ροτσα επανελαβε πως "το πρωταθλημα εχει πολυ δρομο και το ντερμπι δεν θα κρινει τιποτα".

    Περιπου 8.500 εισιτηρια των 1.000-2.000-3.500 δρχ. παρελαβε χθες ο Παναθηνα ικος απο το γηπεδουχο Ολυμπιακο και τα διαθετει απο τη θυρα 11 του γηπεδου της Λεωφορου Αλεξανδρας.

    Στο ξενοδοχειο "Μερκουρη" της Ναντ θα βρισκεται η καρδια της ΠΑΛΕΦΙΠ, απ' οπου θα μπορουν να εξυπηρετουνται ολοι οι φιλαθλοι που αποφασισουν να ταξιδευσουν για τη Γαλλια. Απο το σημειο αυτο θα προμηθευονται εισιτηρια, αλλα και διαφορα αλλα ειδη (λαβαρα, αναμνηστικα, κ.λπ.).

    Εκδρομη για τη Ναντ ετοιμαζουν και απο την Αγγλια οι Ελληνες φιλαθλοι του Παναθηνα ικου για το παιχνιδι της Τεταρτης. Οι ενδιαφερομενοι μπορουν να δηλωσουν συμμετοχη στην ΠΑΛΕΦΙΠ Μ. Βρετανιας, στο τηλεφωνο: 0171-4024943.

    Αλεξανδρης: "Γραμματια που πληρωνονται..."

    Ρεπορταζ ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΓΚΑΣ

    Το περυσινο χαμενο πεναλτι στο 92 του (περιφημου πλεον) επαναληπτικου του Κυπελλου θυμισαν χθες καποιοι στον Αλεκο Αλεξανδρη, θελοντας να τον βαλουν κατ' αυτον τον τροπο στη πνευμα του αυριανου ντερμπι με τους "πρασινους". Κι ο διεθνης μεσοεπιθετικος, με την ψυχραιμια που τον διακρινει, δεν δυσκολευτηκε ν' απαντησει:

    "Σ' εκεινο το παιχνιδι η τυχη ειχε χαμογελασει στον Βαντσικ. Αυτα ομως ειναι γραμματια που πληρωνονται. Πιστευω να τα εξαργυρωσω το Σαββατο".

    Αναφερομενος στη νεα κοντρα των "αιωνιων" ο ανθρωπος που σκοραρει σχεδον παντα εναντιον του Παναθηναικου τονισε οτι "ετσι οπως εχουν ερθει τα πραγματα, δεν υπαρχουν για μας περιθωρια για απωλειες. Σε περιπτωση ασχημου αποτελεσματος θα μεινουμε πολυ πισω κι αυτο ειναι κακο. Ειναι οριακο το παιχνιδι, το εχουμε ολοι συνειδητοιποιησει και πιστευω, θα κανουμε το καθηκον μας", κατεληξε στις δηλωσεις του ο Αλεκος.

    Λιγο νωριτερα ειχε καταθεσει τη δικη του αποψη για το ντερμπι ο προπονητης των "ερυθρολευκων" Σταυρος Διαμαντοπουλος.

    "Πρεπει να ειμαστε δυνατοι και αποφασιστικοι. Εχουμε καλη αγωνιστικη κατασταση. Με τους νεους παικτες θα μιλησω πριν απο το ματς και θα δω ποσους και ποιους απ' αυτους θα χρησιμοποιησω", σημειωσε ο Κατερινιωτης τεχνικος.

    Απ' ο,τι εχει γινει γνωστο, απο τους νεοφερμενους στη βασικη ενδεκαδα του αυριανου αγωνα θα βρισκεται σιγουρα ο Εμιλ Κρεμενλιεφ. Ο Γρηγορης Γεωργατος εκανε χθες τ' απογευμα το πρωτο του μεροκαματο στο γηπεδο του Ρεντη κι ηταν ιδιαιτερα χαρουμενος.

    "Διακατεχομαι απο ομορφα συναισθηματα που ερχομαι στον Ολυμπιακο. Για το ματς με τον Παναθηναικο τι να πω; Ειναι ενα ντερμπι. Δεν μπορω να δινω υποσχεσεις. Ηρθα να βοηθησω τη νεα μου ομαδα. Για το αν θα παιξω η οχι δεν εχω συζητησει ακομη με τον κ. Διαμαντοπουλο".

    Ο Κρεμενλιεφ αρκεστηκε να πει οτι ειναι ετοιμος να παιξει, ενω ο Ιλια Ιβιτς απεφυγε να κανει την παραμικρη δηλωση.

    Στου Ρεντη ηταν χθες για τελευταια ομως φορα και οι Παχατουριδης, Χατζιδης.

    Ο πρωτος ευχηθηκε φευγοντας "καλη επιτυχια σ' ολα τα παιδια". Οσο για τον δευτερο, υποσχεθηκε να μιλησει για ολους και για ολα σημερα.

    Οι "ερυθρολευκοι" θα ολοκληρωσουν σημερα την προετοιμασια τους για το αυριανο ντερμπι το οποιο αναμενεται να παρακολουθησουν περι τις 20.000 θεατες. Ο Ολυμπιακος ειχε μεχρι χθες πουλησει 10.000 απο τις 19.000 εισιτηρια.

    Προταση απο την Παναχαικη δεχθηκε, με την ...αδεια του Ολυμπιακου, ο Γρηγορης Τρουπκος.

    Ειχε... Νικ και στο Πο!

    ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ Οικονομου με 29 ποντους διελυσε τους Γαλλους και ο ΠΑΟ περασε απο την Ορτεζ 87-79

    ΠΟ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ

    Του ΠΑΝ. ΚΟΡΚΟΔΕΙΛΟΥ

    Ενταξει, δεν ειναι καινουργιο το λογοπαιγνιο, δεν χανει ομως την αξια του επειδη παλιωσε. Μπορει να μην ειχε ο Παναθηναικος τον Ντομινικ, ομως ο "Νικ" ηταν εκει! Αρρωστος, ξε- αρρωστος, ο Νικολας ο Οικονομου αφησε τους κουτοφραγκους της Ορτεζ ξερους, με 29 ποντους, και εκτοξευσε τον Παναθηναικο προς εναν απιστευτο θριαμβο, μεσα στο Πο (79-87)...

    Το φοβερο ειναι οτι ο ΠΑΟ κερδισε χωρις τον Ουιλκινς, με τον Βρανκοβιτς νικημενο απο τα φαουλ (δυο στο πρωτο τριλεπτο, αλλα δυο μεταξυ 21 -23 ) και με τον Αλβερτη να λυγιζει υπο το βαρος της ευθυνης (3/10 σουτ)! Ειδες ο "Νικ" απο τη Νικαια;

    Βλεποντας τον Οικονομου να κατατροπωνει ταυτοχρονα τους Γαλλους και τον πυρετο, πηραν θαρρος κι οι υπολοιποι κι αντε πιασ'τους: 36-50 προηγηθηκε ο Παναθηναικος στο ημιχρονο, με τους παικτες του να δινουν ρεσιταλ ευστοχιας (63% στα διποντα, 4/9 τριποντα), αμυνας, αλλα και λογικης. Η ελληνικη ομαδα ειχε ενα μονο λαθος στο πρωτο μερος, εναντι 7 των "Παλουα"! Εδωσε χειρα βοηθειας κι ο Κροατης ρεφερι Ραντιτς και η Ορτεζ εμεινε χιλιομετρα πισω.

    Ακομα κι οταν οι Γαλλοι κατορθωσαν να φτασουν σε αποσταση αναπνοης, ο καλα διαβασμενος Παναθηναικος ειχε τις λυσεις. Η ζωνη τους αφησε να πυροβολουν χωρις νοημα εξω απ' τα 6,25 μ. και επετρεψε στους δικους μας να κρατησουν την κατασταση υπο τον ελεγχο τους.

    Το 59-63 εγινε γρηγορα 61-74 (στο 32 , με την επιστροφη του Βρανκοβιτς), ενω στο 76-78 του 35ου λεπτου η Ορτεζ κολλησε για τα καλα, εχασε 7 συνεχομενες επιθεσεις και ειδε τον Παναθηναικο, που συμφωνα με τον Μαλκοβιτς "καταφερε να μη χασει το μυαλο του", να απομακρυνεται ξανα.

    Δεν ηθελε και πολυ. Ενα καλαθι του εξαιρετικου Παταβουκα, ενα κλεψιμο του Αλβερτη, ενας αιφνιδιασμος με αιχμη τον Βρανκοβιτς και... 76-83, δυο λεπτα πριν απο την κορνα της γραμματειας. Το φιναλε βρηκε 8.000 Γαλλους να αποδοκιμαζουν (μονο ο φιλοξενουμενος Ντακουρι εμοιαζε αδιαφορος) και καμια εικοσαρια τυπους ντυμενους στα πρασινα, να φευγουν πανηγυριζοντας προς τα αποδυτηρια!

    Ο Μποζινταρ Μαλκοβιτς ελαμπε απο τη χαρα του μετα το ματς. Παινευε την ομαδα του για τη συνολικη της δουλεια, μιλουσε για σοβαροτητα και ενθουσιασμο ("να συνεχισουμε το καλο σερι και στο ελληνικο πρωταθλημα") και εδωσε ιδιαιτερη βαρυτητα στο γεγονος της απουσιας του Ντομινικ και της μετριοτητας του Βρανκοβιτς: "Παρα τα προβληματα του Στοικο, δεν υστερησαμε στα ριμπαουντ. Μια ομαδα που εχει θεληση μπορει να κερδιζει και χωρις ξενους! Οταν ημουν στη Γιουγκοπλαστικα, ελεγα στους παικτες μου οτι πρεπει να μαθουν να παιζουν 10 λεπτα με τον Κουκοτς και τον Ρατζα και 10 λεπτα χωρις αυτους, αν θελουν να γινουν μεγαλη ομαδα".

    Επιτελους, καλα λογια για τον ΠΑΟ απο τον προπονητη του!

    "Ολοι οσοι επαιξαν, πηγαν καλα", υποκλιθηκε στους παικτες του ο Γιουγκοσλαβος. "Εχουμε ενα σωρο πρωην και νυν διεθνεις που πρεπει να δειχνουν την αξια τους ανα πασα στιγμη. Μην ξεχνατε οτι αντιμετωπισαμε μια ομαδα που κερδισε την Μπακλερ μεσα στην Μπολονια...".

    ΟΡΤΕΗ (23/40 δ., 6/16 τρ., 15/19 β., 21-12 ρ., 15 λαθη): Φοτου 6 (1), Ντει 24 (9/19), Κοκο, Ντιμπος 5, Τ. Γκαντου 10, Ντ. Γκαντου 7 (1), Ιφναγκελ, Ριγκοντο 13 (2/2, 3/7), Μπιαλσκι, Σμιθ 9 (10 ρ.).

    ΠΑΝΑΘΗΝΑ ΙΚΟΣ (23/43 δ., 5/15 τρ., 26/38 β., 17-8 ρ., 9 λαθη): Αλβερτης 10 (2/5, 1/5, 3/4, 4 ρ., 4 ας.), Παταβουκας 15 (5/5, 1/3, 2/2, 4 ρ.), Οικονομου 29 (7/12, 1/2, 12/16), Κορφας 5 (1), Βρανκοβιτς 9 (6 ρ., 4 κοψ.), Σταυρακοπουλος 3, Πετσαρσκι 7, Γιαννακης 9 (1).

    [15] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Δεν ξερω ποιος θα εκτελεσει τον προ υπολογισμο, ο προ υπολογισμος ομως θα μας εκτελεσει σιγουρα ολους!!!

    Με 2,5 συν 2,5% αυξησεις για να τη βγαλεις "καθαρη" πρεπει να μπεις Εντατικη *

    * Καθ' οτι... διαθεσιμο πραγματικο εισοδημα θα βλεπεις μονο στον (φυσικο) υπνο σου.

    Με το ισοζυγιο υδατος, ισως καθαρισαμε, στο χρηματος τα κανανε θαλασσα.

    Εδω ο Τροχανας θελει να αγορασει τη Σεβιλη, να μη θελει και ο Κακλαμανης να παρει το ΠΑΣΟΚ; Τα μεγαλα... πνευματα συναντωνται.

    Μ' ενα σμπαρο, δυο τρυγονια με Αποστολο πρωθυπουργο. Και οι πολιτικοι θα τα παρατησουν και οι δημοσιογραφοι θα μεταναστευσουν.

    Αλλα το να γινει ο Ακης, το θεωρω καπως επικινδυνο... Θα γινει κανας σεισμος 17 Ριχτερ αφου οχτω εκατομμυρια μαζι ξεκαρδιζονται.

    Για να δουμε τωρα που θα παει Μαδριτη ως εκπροσωπος μας. Θα τη βρει η οχι;

    Ιβηρικη τη λενε Ακη τη χερσονησο, Ιβηρικη. Οχι Σιβηρικη.

    Πρωτο αρχηγικο σφαλμα Σημιτη! Χτυπαει απο τωρα τον Μιλτο, τη μοναδικη του ελπιδα να κερδισει καποτε τις εκλογες!

    Αχ Κωστακη, μα αμα εχεις τετοιο εχθρο, τι τους θες τους συμμαχους στο ΠΑΣΟΚ;

    Ο Αρσενης πρωθυπουργοσ; Μα μεχρι να ολοκληρωσει το διαγγελμα της Πρωτοχρονιας θα 'χουμε φτασει Πρωτομαγια...

    Αφου για να μιλησει πιο γρηγορα κανει προπονηση, βαζοντας τον Χατζηνικολαου στο σλοω μοτιον!

    Μα τι τσακωνονται μεταξυ τουσοι γιατροι; Ψυχραιμια!! Ενας-ενας. Ολοι θα τον ξεκανετε.

    Αυτο πια δεν ειναι ιατρικο, ειναι πολεμικο ανακοινωθεν! Σφα-ζο- νται.

    Λα ικο ρητο: Ενας γιατρος μονος του πεφτει εξω, δυο γιατροι μαζι διαφωνουν και τρεις γιατροι μαζι φερνουν εναν τεταρτο απο το εξωτερικο για να 'χουν το κεφαλι τους ησυχο.

    Ηθικο διδαγμα: Γιατρο απο τον τοπο σου, αν ειναι "μιλημενος".

    Τι να σου πω προεδρε... Διαλεξε! Ετσι και σωθεις σημερα του Αγιου Ανδρεα σε βλεπω μονιμο κατοικο της Τηνου.

    Τελικα το 'πιασε το θεμα ο Ακης. Η Μαδριτη ειναι η πρωτευουσα της Φλαμανδιας, της γνωστης χωρας των Βησιγοτθων που κατοικειται απο Αβησσυνους.

    ...Το συλλαβατε το θεμα; Δεν στελνουμε στη Μαδριτη τον Κωστη επειδη ειναι, λεει, συνταγματικα... ανευθυνος αρχων και στελνουμε τον ...Ακη!

    Ψυχραιμια Ακη, δεν ειναι δυσκολο! Οπως Εκαλη. Θα λες συνεχεια "σι σενιορ πρεζιντεντε" (Μαλιθτα προεδρε).

    Λεγε Νικακη, ποσα πηρες για να αποσυρθεις απο το ντερμπι, ωστε να μας παραπλανησουν οτι δηθεν η διαιτησια θα ειναι εντιμη;

    Να τα αφησουν αυτα που ξερουν!!! Πως ειναι δυνατον να θεωρειται εντιμη η διαιτησια πριν νικησει ο "θρυλος";

    Οσον αφορα τα γνωστα ιατρικα θεματα δηλωνω... κωλυμα και αποσυρομαι απο το ενδο ιατρικο ματς.

    ΥΓ. Μα ειναι τελειως απερισκεπτοι οι δικαστικοι, που εστειλαν απεξαρτημενους παλι φυλακη; Δεν σκεφτηκαν οτι θα ξαναβγει παλι η Ματουλα στο "γυαλι";

    Θ.Α.

    Ευχομεθα εγωιστικα

    Ειλικρινως ευχομεθα να βγει το ταχυτερο δυνατον ο Ανδρεας Παπανδρεου απο την Εντατικη και να μην ξαναπαρουσιασει ποτε ξανα τιποτα η υγεια του.

    Ναι, το λεμε εντελως εγωιστικα ως... δημοσιογραφοι! Με τετοια αγωνια, στο τελος θα παμε ολοι εμεις απο καρδια!

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Tuesday, 5 December 1995 - 07:40:46