Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Dec. 01)

From: Georgios Vetoulis <giorgos@gvetoulis.extern.ucsd.edu>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Σθβξεψτ: Ελευθεροτυπια - Ειδησεις (Δεψ. 01)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Οι καπνοι επνιξαν τους ναυτικους

  • [2] 3 ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ καλουν για "οιωνει υιοθεσια" ορφανων Σερβων, Κροατων η Μουσουλμανων 5.000 το μηνα μπορουν να σωσουν ενα παιδι στη Βοσνια

  • [3] Ο πιλοτος του Πρωθυπουργου προεδρος στην "Ολυμπιακη"

  • [4] ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ Ι.Χ.: Η ΜΕυρωπα ικη Επιτροπη Μκατεθεσε προσφυγη κατα Μτης Ελλαδας στο Ευρωπαικο Δικαστηριο Σε 1,5 χρονο η Μαποφαση

  • [5] ΣΥΝΕΔΡΙΟ Αποδημου ΜΕλληνισμου: Παρεμβαση ΜΚουβελα, αλλα χαμηλοι Μτονοι απο Νιωτη και Τριαριδη

  • [6] Ο πατερας Τιερι Ρουσελ ξεκαθαριζει για την ΜΑθηνα

  • [7] Εμεις και οι... Ρωμαιοι

  • [8] Ο κυριος Θητα και ο πολιτης Αλφα

  • [9] ΑΘΛΗΤΙΚΑ


    [1] Οι καπνοι επνιξαν τους ναυτικους

    ΡΙΕΚΑ: 3 Ελληνες και 2 αλλοδαποι καηκαν ζωντανοι ΣΟΣ απο ελληνοκτητο πλοιο στον Καναδα

    "ΚΟΙΜΟΤΑΝ" το συστημα πυρασφαλειασ;

    Του ΘΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Οι καμπινες των πεντε ναυτικων - μελων του πληρωματος του ελληνικου φορτηγου πλοιου "Μπετα Λακ" ηταν κλειδωμενες.

    Οι καπνοι απο τις φλογες που τυλιξαν ξαφνικα το πλοιο τους επνιξαν. Εχασαν τη ζωη τους στο λιμανι Ριεκα της Κροατιας, περιμενοντας το πρωτο φως της ημερας για να φορτωσουν σιτηρα για το Μαροκο.

    Εξαντλημενο απο τις "βαρδιες" της ημερας το "τσουρμο" του ελληνικου πλοιου, που το αποτελουσαν 7 Ελληνες και 18 αλλοδαποι ναυτικοι, ειχε αποσυρθει απο νωρις στις "κουκετες" του, που βρισκονταν στο τετραωφορο "κομοδεσιο" της πρυμνης.

    Μονη παρουσια πανω στο "Μπετα Λακ" (νηολογιου Πειραια 101.64, και συνολικης χωρητικοτητας 15.785 τονων γκρος) ο αλλοδαπος "βατσιμανης", που αποστολη ειχε τη φυλαξη του πλοιου, καθως στο κροατικο λιμανι τα μετρα ασφαλειας ειναι σχεδον ανυπαρκτα.

    Μαζι του ομως, επρεπε να ξενυχταει με "αγρυπνο ματι" και το συστημα πυρασφαλειας που ειναι ο "σμοκινγκ ντετεκτιβ" και τα "σπριγκ", δηλαδη το κεντρικο συστημα πυρασφαλειας το οποιο ενεργοποιειται στις μεγαλες θερμοκρασιες εκτοξευοντας νερο, αλλα θετει σε ενεργεια και το γενικο συναγερμο του πλοιου.

    Ξαφνικα, στις 3 τα ξημερωματα, φλογες ξεπηδουν μεσα απο την τραπεζαρια - καπνιστηριο των αξιωματικων που βρισκεται στο δευτερο "ντεκ" (οροφο) του κομοδεσιου, και πυκνοι καπνοι καλυπτουν τα παντα.

    Μεσα σε λιγα λεπτα, η φωτια επεκτεινεται μεχρι και τη γεφυρα, κατω απο την οποια κοιμαται ο καπετανιος Νικος Γεωργοπουλος 53 χρονων και ο Ρωσος "μαρκονης" Ιγκορ Ουσοφ 33 χρονων, οι οποιοι δεν προλαβαιναν καν να αντιδρασουν και "πνιγονται" απο τις αναθυμιασεις του καπνου.

    Τραγικο θανατο βρισκουν μεσα στις "καμπινες" τους και οι Αλεξανδρος Ιατρου 36 χρονων ανθυποπλοιαρχος, Θοδωρος Καλοφωλιας Α μηχανικος 48 χρονων και ο Ινδονησιος Γ μηχανικος Γκοεναντι 35 χρονων, ενω ελαφρα τραυματιζονται ο Σπυρος Σουσμανης, 41 χρονων β μηχανικος και ο Μπασιρ Ραζακ 33 χρονων υπηκοος Ινδονησιας, οι οποιοι μετα την παροχη πρωτων βοηθειων σε τοπικο νοσοκομειο επεστρεψαν στο πλοιο.

    Η φωτια, δεν επεκταθηκε σε αλλα σημεια του "Μπετα Λακ", που ειναι τυπου "Μπαλιαριερ" και σβηστηκε υστερα απο 2 περιπου ωρες απο το πληρωμα, και ενα ρυμουλκο που εκεινη τη στιγμη βισκοταν στο κροατικο λιμανι.

    Ερωτηματικα

    Ομως ο τραγικος θανατος των 3 Ελληνων και των 2 αλλοδαπων ναυτικων προκαλει μεγαλα ερωτηματικα ως προς την εγκαιρη λειτουργια του συστηματος πυρασφαλειας, το οποιο συμφωνα με ολες τις ενδειξεις δεν πρεπει να λειτουργησε, αφου και οι 5 ναυτικοι βρεθηκαν νεκροι μεσα στις καμπινες τους, οι οποιες ηταν και κλειδωμενες. Το τελευταιο συνηθιζεται στα ελληνικα πλοια, οταν οι αλλοδαποι ναυτικοι υπερτερουν των Ελληνων, οι οποιοι και δεν τους εμπιστευονται.

    Τη λειτουργια η μη του "σμοκινγκ ντετεκτιβ" και του "σπριγκ", που αποτελουν το συστημα πυρασφαλειας σε ολα τα εμπορικα πλοια, και το οποιο πρεπει να ηταν εφοδιασμενο το "Μπετα" θα διαπιστωσουν δυο ανωτεροι αξιωματικοι του Λιμενικου, που απο σημερα βρισκονται με εντολη του ΥΕΝ Γιωργου Κατσιφαρα στη Ριεκα της Κροατιας.

    ΣΟΣ εξεπεμπε χθες το μεσημερι το υπο σημαια Μαλτας ελληνοκτητο φορτηγο πλοιο "Μαουντ Ολυμπος", 33.186 Κοχ, ενω, επλεε κενο φορτιου 690 ναυτικα μιλια νοτια απο το ακρωτηριο Ρας του Καναδα στο βορειο Ατλαντικο και κατω απο ασχημες καιρικες συνθηκες.

    Το πλοιο που ειναι τυπου "Μπαλκαριερ" και στο οποιο επιβαινουν 29 Ρουμανοι ναυτικοι και ο αρχιμηχανικος Στεργιος Πολιτης 60 χρονων, εστειλε το σημα κινδυνου, οταν πηρε κλιση 15 μοιρων απο το ρηγμα που παρουσιασθηκε στο Νο 5 αμπαρι του.

    Κοντα στο ελληνοκτητο πλοιο βρισκεται το βουλγαρικο φορτηγο "Ροδοπη".

    Θρηνος σημερα στο χωριο Παλαιοκαστρο της Σαμου οπου ζουσε ο ανθυποπλοιαρχος Αλεξανδρος Ιατρου 36 χρονων που καηκε ζωντανος στο πλοιο "Μπετα-λακ" στο κροατικο λιμανι της Ριεκα.

    Ο Ιατρου ειχε ξεμπαρκαρει εδω και χρονια και ασχολουνταν με αλλες επιχειρησεις, τωρα ομως τελευταια αποφασισε να ταξιδεψει παλι το χειμωνα, ηταν ομως το τελευταιο του ταξιδι.

    Η γυναικα, το τριχρονο παιδακι του, η μανα του και οι συγγενεις του δεν μπορουσαν να πιστεψουν πως το παλικαρι τους που μπαρκαρισε πριν απο 3 μηνες θα ειχε αυτο το αδοξο και ξαφνικο τελος.

    Ολοι στο χωριο εχουν να πουν εναν καλο λογο για το παλικαρι που δυστυχως δεν θα το ξαναδουν πια.

    Ο πλοιαρχος Νικος Γεωργοπουλος. Ο Α μηχανικος Θοδωρος Καλοφωλιας και ο ανθυποπλοιαρχος Αλεξανδρος Ιατρου που βρηκαν τραγικο θανατο στο λιμανι Ριεκα της Κροατιας

    [2] 3 ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ καλουν για "οιωνει υιοθεσια" ορφανων Σερβων, Κροατων η Μουσουλμανων 5.000 το μηνα μπορουν να σωσουν ενα παιδι στη Βοσνια

    Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ

    Χιλια παιδια Σερβων, Κροαωτων και Μουσουλμανων απο τη Βοσνια, απο τα αμεωτρητα ορφανα του πολεωμου στην πρωην Γιουγκοωσλαβια, μπορουν να επιωβιωσουν και σε αυτη τη δυωσκολη φαση που ακολουωθει την ειρηνευτικη συμωφωνια του Ντειτον.

    Και μπορουν να επιβιωσουν αν συμβαλουν σε αυτο συνειδητοποιωημενοι Ελληνες πολιτες, ανταποωκρινομενοι στην εκκληση που αωπευθυνει το "Ελληνικο Καραβανι Αλληλεγγυης":

    Προκειται για ενα προγραμμα "οιωνει υιοθεσιας", του οποιου τις παραμετρους εξεθεσαν χθες δημοωσια σε συνεντευξη Τυπου στα γραωφεια του Ευρωπαικου Κοινοβουωλιου στην Αθηνα οι ευρωβουλευτες Παρασκευας Αυγερινος (ΠΑΣΟΚ), Αλεκος Αλαβανος (ΣΥΝ) και ο βουωλευτης Πετρος Τατουλης (Ν.Δ.), ο τελευταιος εκπροσωπωωντας τον συνιδρυτη μαζι με τους δυο πρωτους του υπερκομματικου μη κυβερνητικου "Καραβανιου" ευρωβουλευτη της Ν.Δ. Παναγιωτη Λαμπρια, που απουσιαζε σε αποωστολη με συναδελφους του απο την Ευρωπη στην Τουρκια. Οπως εξηωγησαν οι τρεις, απευθυνονται σε καθε ενδιαφερομενο να αναλαβει ενα απο τα καταγραμμενα σε λιστα ορφανα, στηριζοντας το οικονομιωκα τουλαχιστον για ενα χρονο, με εωλαχιστο ποσο 5.000 δρχ. το μηνα.

    Ο δωρητης μπορει να καταθεσει τα χρηματα στο λογαριασμο του "Καραβανιου" στην Εθνικη Τραωπεζα 159/480203-99, δηλωνοντας το ονομα του η να τα προσκομισει προσωπικα στην εδρα του "Καραωβανιου Αλληλεγγυης", Πλατεια Εωλευθεριας 1, 105 53 στην Αθηνα, τηλ. 3314334.

    Συγκινημενος φανερα ο προεωδρος της Βουλης Αποστολος Καωκλαμανης που ηταν παρων, πηρε το λογο για να τονισει την αναγκη να υπαρξει καποιο αναλογο προγραμωμα χρηματοδοτημενο απο το υωπουργειο Παιδειας και για να υποωσχεθει οτι, επιθυμωντας να συνερωγαστει για τους σκοπους του Καραωβανιου, προτιθεται να θεσει ο ιδιος θεμα ενισχυσης των ορφανων του πολεμου στην πρωην Γιουγκοσλαωβια στη Βουλη, κατα τη διασκεψη των προεδρων των κομματων.

    Το δραμα της Μορφανης Μιλιανα ΜΠοποβιτς (δεξια) Μαποτυπωμενο στις Μλιγες γραμμες ενος Μβιογραφικου Μσημειωματος

    [3] Ο πιλοτος του Πρωθυπουργου προεδρος στην "Ολυμπιακη"

    ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ αλλαγες με υπογραφη του Κιμωνα Κουλουρη

    "Εναρκτηριο λακτισμα" Μγια σαρωτικες αλλαγες στη Μδιοικηση της Ολυμπιακης ΜΑεροποριας δοθηκε χθες Μαπο την κυβερνηση. Ο Μπιλοτος του πρωθυπουργου ΜΜιλτιαδης Τσαγκαρακης Μτοποθετηθηκε στη θεση του Μγενικου διευθυντη και Μαναμενεται να αφαιρεσει Μμερος των αρμοδιοτητων που Μειχε απο τον Ιανουαριο ο Μπροεδρος και διευθυνων Μσυμβουλος Ρηγας Δογανης Μενω απο την ερχομενη Μεβδομαδα θα αλλαξουν Μπροσωπα στην υπολοιπη Μδιοικητικη ιεραρχια της Μ"Ολυμπιακης" αλλα και τις Μθυγατρικες (Αεροπλολα, ΜΚετερινγκ, Μακεδονικες ΜΑερογραμμες, Ολυμπιακη ΜΤουριστικη και Γαλιλαιος).

    Απο το 15μελες διοικητικο Μσυμβουλιο της Μ"Ολυμπιακης" ο Μαναπληρωτης υπουργος ΜΜεταφορων Κιμων ΜΚουλουρης απομακρυνε Μοκτω μελη και συγκεκριμενα: ΜΤον εκδοτη του "Βηματος" ΜΣταυρο Ψυχαρη και τον Μεπιχειρηματια και γαμπρο Μτου αειμνηστου Γιωργου ΜΓεννηματα Αλεξανδρο ΜΝτεκα που ειχαν παραιτηθει Μαπο παλιοτερα. Επισης Μαπομακρυνθηκαν ο Μσυμβουλος του πρωην Μυπουργου Μεταφορων ΜΘαναση Τσουρα Νικος ΜΟικονομου, τα παλαια Μστελεχη της "Ο.Α." Νικος ΜΑγγελοπουλος, Τζανος ΜΒαλασελης, Κωστας ΜΑγγελου, Λουκας ΜΧριστοδουλου και ο Μαντιπροσωπος της Σιτροεν Μκαι της Κραισλερ ΜΠολυχρονης Συγγελιδης.

    Στη θεση τους Μτοποθετουνται ο Μδημοσιογραφος Αλεξανδρος ΜΒελλιος που ειναι και Μσυμβουλος του αναπληρωτη Μυπουργου Μεταφορων Μ(αρμοδιου για την "Ο.Α." ΜΚιμωνα Κουλουρη. Ο Μκαθηγητης του ΜΠανεπιστημιου Θρακης ΜΚρατερος Ιωαννου, ο Μοικονομολογος και Μγραμματεας της Νεολαιας ΜΠΑΣΟΚ Διονυσης ΜΚαλογεροπουλος, ο Μπροεδρος του Ναυτιλιακου ΜΕπιμελητηριου Κωστας ΜΚομνηνος, το μελος της ΜΔιεθνους Ολυμπιακης ΜΕπιτροπης Λαμπης ΜΝικολαου και ο Μυποδιοικητης της Εθνικης ΜΤραπεζας Κωνσταντινος ΜΣταμουλης.

    Στις θεσεις τους Μπαραμενουν ως μελη ο Μαντιπροεδρος της Μαντιπροσωπειας του ΜΤεχνικου Επιμελητηριου Μ(ΤΕΕ) Σπυρος Ηαννιας και ο Μδικηγορος Ανδρεας ΜΠετροπουλος που στο Μπροηγουμενο Δ.Σ. ηταν και Μαντιπροεδρος. Επισης Μπαραμενουν οι εκπροσωποι Μτων εργαζομενων Μιχαλης ΜΠερρος και Παναγιωτης ΜΛυκομητρος και οι Μεκπροσωποι των υπουργειων ΜΕθνικης Οικονομιας Ηλιας ΜΑγγελοπουλος και ΜΜεταφορων Γιαννης ΜΤσακαλακης.

    Συμφωνα με πληροφοριες, Μπροκειται να αφαιρεθουν Μαπο τον προεδρο της Μ"Ο.Α." Ρηγα Δογανη και να Μανατεθουν στον Μιλτιαδη ΜΤσαγκαρακη οι Μαρμοδιοτητες που Μσχετιζονται με τη λειτουργια Μτης εταιρειας, τα διοικητικα Μθεματα και τις εργασιακες Μσχεσεις. Ενω αναμενεται Μεπισης να καταργηθουν οι Μθεσεις των "κλαδαρχων" Μκαι να τοποθετηθουν τρεις Μβοηθοι γενικοι διευθυντες Μεως οτου να καταρτισθει το Μνεο Οργανογραμμα - το Μοποιο, να σημειωθει, θα Μεπρεπε να ειχε ολοκληρωθει Μαπο τον Ιουνιο του 1995.

    Δεν εκφραζει τους Μεργαζομενους στην "Ο.Α." Μτο νεο Διοικητικο Συμβουλιο Μδηλωσε χθες ο προεδρος της ΜΟμοσπονδιας Σωματειων ΜΠολιτικης Αεροποριας ΜΜιχαλης Περρος που τονισε Μοτι οι "περιγυροι" και οι Μκαθοδηγητες της εταιρειας Μσυμβουλων "Καντορ" Μπαραμενουν στη διοικηση Μκαι δεν επιτρεπουν ουτε καν Μμια αοριστη αισιοδοξια για Μτην επιτυχια του Μπρογραμματος εξυγιανσης Μκαι την αναβαθμιση του Μκυρους της εταιρειας.

    [4] ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ Ι.Χ.: Η ΜΕυρωπα ικη Επιτροπη Μκατεθεσε προσφυγη κατα Μτης Ελλαδας στο Ευρωπαικο Δικαστηριο Σε 1,5 χρονο η Μαποφαση

    Η Κομισιον δεν πειστηκε για τα μεταχειρισμενα

    ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Π. ΠΑΝΤΕΛΗ

    Κατατεθηκε χθες στο ΜΕυρωπα ικο Δικαστηριο Μη προσφυγη της ΜΚομισιον κατα της ΜΕλλαδας για την Μυπερβολικη φορολογια Μστα μεταχειρισμενα Μεισαγομενα Μαυτοκινητα.

    Οπως ειναι γνωστο, η ΜΚομισιον ειχε αποφασισει Μγια την προσφυγη κατα της ΜΕλλαδας τον περασμενο ΜΙουνιο. Ειχε, ομως, Μαναστειλει την αποφαση της Μγιατι ειχαν μεσολαβησει Μσυζητησεις του υπουργειου ΜΟικονομικων με τις αρμοδιες Μυπηρεσιες της Γενικης ΜΔιευθυνσης Ανταγωνισμου Μτης Κομισιον. Η ελληνικη Μπλευρα φαινεται πως δεν Μεπεισε τελικα την Κομισιον Μγια την τροποποιηση της Μφορολογικης μεθοδου, που Μειχε προτεινει να επιβαλει Μστα μεταχειρισμενα Μεισαγομενα αυτοκινητα με το Μεπιχειρημα της προστασιας Μτου περιβαλλοντος.

    Συγκεκριμενα, η ελληνικη Μπλευρα επικαλειται το αρθρο Μ130Π της Συνθηκης του ΜΜααστριχτ για τη διατηρηση, Μπροστασια και βελτιωση του Μπεριβαλλοντος κα Μυποστηριζει: Στα παλιας Μτεχνολογιας μεταχειρισμενα Μαυτοκινητα (πριν απο το Μ1993) που εισαγονται στην ΜΕλλαδα, επιβαλλεται Μμεγαλυτερη φορολογια γιατι Μρυπαινουν το περιβαλλον και Μ"ο ρυπαινων πληρωνει". ΜΕξαλλου υποστηριζει οτι η Μειδικη εισφορα για τις Μπινακιδες κυκλοφοριας δεν Μειναι φορος, αλλα ενα ειδος Μπροκαταβολης τελων Μκυκλοφοριας, που ειναι Μμεγαλυτερα σε αλλες χωρες- ;μελη.

    Η Κομισιον υποστηριζει Μστην προσφυγη της οτι τα Μεισαγομενα μεταχειρισμενα Μαυτοκινητα στην Ελλαδα, Μσυμφωνα με την κοινοτικη Μνομοθεσια, δεν πρεπει να Μεπιβαρυνονται με Μμεγαλυτερο φορο απο το Μφορο που επιβαλλεται στ' Μαυτοκινητα αυτα σε αλλες Μχωρες-μελη. Επικαλειται, Μεπισης, αποφαση του ΜΕυρωπα ικου Δικαστηριου Μπου εχει καταδικασει την ΜΠορτογαλια για την ιδια Μπαραβαση του αρθρου 95 της ΜΣυνθηκης. Συγκεκριμενα, το Μαρθρο 95 προβλεπει: Μ"Κανενα κρατος-μελος δεν Μεπιβαλλει αμεσα η εμμεσα Μστα προ ιοντα αλλων κρατων- ;μελων εσωτερικους φορους, Μοποιασδηποτε φυσης, Μανωτερους απο εκεινους που Μεπιβαρυνουν αμεσα η Μεμμεσα τα ομοειδη εθνικα Μπρο ιοντα".

    Αν το Ευρωπα ικο ΜΔικαστηριο δεχθει την Μπροσφυγη και τα Μεπιχειρηματα της Κομισιον, Μη Ελλαδα πρεπει να μειωσει Μτη φορολογια στα Μεισαγομενα μεταχειρισμενα Μαυτοκινητα. Η αποφαση, Μομως, του Ευρωπα ικου ΜΔικαστηριου αναμενεται να Μεκδοθει υστερα απο ενα μ' Μεναμιση χρονο...

    [5] ΣΥΝΕΔΡΙΟ Αποδημου ΜΕλληνισμου: Παρεμβαση ΜΚουβελα, αλλα χαμηλοι Μτονοι απο Νιωτη και Τριαριδη

    Τριβες με την εκκλησια

    Τη δημιουργια ενος ΜΠαγκοσμιου ΜΣυμβουλιου ΜΔημοσιογραφων ΜΟμογενειακου Τυπου Μ"βλεπει" ο Μυφυπουργος ΜΕξωτερικων Γρηγορης ΜΝιωτης

    Κων. Τριαριδης: Η Μκαρδια μας βρισκεται Μστο "Ωνασειο", η Μλογικη μας εδω

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΚΗ

    Του ΜΠΑΜΠΗ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ

    Για "βραδυφλεγη βομβα Μπου εχει ηδη Μπυροδοτηθει στην Μαιθουσα του Συνεδριου ΜΑποδημου Ελληνισμου" Μκανει λογο με γραπτη Μδηλωση του ο Μβουλευτης της Ν.Δ. ΜΣωτηρης Κουβελας. ΜΑφορμη η ενταση που Μδημιουργηθηκε απο την Μπρωτη κιολας στιγμη Μτων εργασιων της Α ΜΟργανωτικης ΜΣυνελευσης του ΜΣυμβουλιου Αποδημου ΜΕλληνισμου (ΣΑΕ), που Μπραγματοποιειται στη ΜΘεσσαλονικη και Μσχετιζεται με την Μεκπροσωπηση της Μεκκλησιας στο ΣΑΕ και Μτις εργασιες της πιο Μπανω εκδηλωσης.

    Μαλιστα ο κ. Κουβελας, Μπου ουσιαστικα ειναι ο Μπρωτος απο την παραταξη Μτου που παιρνει θεση στο Μθεμα και μαλιστα γραπτως, Μτονιζει μεταξυ αλλων πως: Μ"Εαν δεν βρεθει τροπος να Μγεφυρωθει η διασταση, η Μπροσπαθεια θα αποτυχει. ΜΔεν θα συγκροτηθει οργανο Μπου να αντιπροσωπευει τους Μαποδημους κατα τον Μπρεποντα και, πιστευω, Μεπιθυμητο τροπο".

    Παιρνοντας σαφεσταση Μθεση υπερ της εκκλησιας, Μζηταει απο την κυβερνηση να Μ"ενημερωσει τη συνελευση Μγια το προβλημα που Μυπαρχει και το οποιο ειναι Μμεγα. Υπογραμμιζει δε πως Μ"ειναι απαραδεκτο να Μμετακυλυεται η κριση μεταξυ ΜΚυβερνησεως και Εκκλησιας Μστο νεο Συμβουλιο που Μπροκειται να εκλεγει"...

    Για το θεμα αυτο, και Μειδικοτερα με το θεμα που Μανεκυψε απο τη σταση του ΜΟικουμενικου Πατριαρχειου, Μτοσο ο υφυπουργος ΜΕξωτερικων Γρηγορης ΜΝιωτης, οσο και ο υπουργος ΜΜακεδονιας Θρακης ΜΚωστας Τριαριδης, Μπροσπαθησαν με δηλωσεις Μτους να κρατησουν χαμηλους Μτονους. Και οι δυο απεφυγαν Μνα απαντησουν ευθεως στις Μεπικρισεις του ΜΠατριαρχειου.

    Οπως εγραφε και χθες η Μ"Ε" στην επιστολη του ΜΟικουμενικου Πατριαρχειου, Μπου υπογραφει ο Μαρχιγραμματεας της Ιερας ΜΣυνοδου, Μητροπολιτης ΜΜελιτων, ο θεσμος του ΣΑΕ Μχαρακτηριζεται "αμφιβολου Μχαρακτηρος και διαρκειας Μυπηρεσιας εις τους Μαποδημους". Αναφερομενος Μστις επικρισεις αυτες ο κ. ΜΝιωτης ειπε για ακομη μια Μφορα πως "το Πατριαρχειο Μδικαιουται να διατυπωνει Μπαρατηρησεις, προτασεις και Μεπιφυλαξεις για οτιδηποτε Μεχει να κανει με την ΜΟμογενεια". Θελοντας να Μριξει τους τονους, Μυπενθυμισε οτι σε ολες τις Μεργασιες του ΣΑΕ θα ειναι Μπαρων και θα συμετεχει ως Μεκπροσωπος του ΜΟικουμενικου Πατριαρχη, ο ΜΜητροπολιτης Ελβετιας ΜΔαμασκηνος.

    Κατα τ' αλλα, οι εργασιες Μτης χθεσινης ημερας Μσυνεχιστηκαν υπο τη σκια Μαυτων των διενεξεων και των Μεντασεων, ενω δεν ελειψαν Μκαι παλι οι διαμαρτυριες και Μοι δυσαρεσκειες για το θεμα Μτης μη εκπροσωπησης Μπολλων ομογενειακων Μοργανωσεων.

    Το κυριο μερος των Μχθεσινων εργασιων καλυψε Μτις θεματολογιες "Θεσμικα Μδικτυα του Ελληνισμου" και Μ"Επικοινωνιακη Πολιτικη Μκαι Ελληνισμος", ενω σε Μαλλη αιθουσα ξεκινησαν οι Μεργασιες του διημερου Μσυμποσιου για τον ΜΟμογενειακο Τυπο και τα ΜΜΜΕ Ελλαδας και ΜΚυπρου".

    Η Παλλινοστηση

    Πιο νωρις, Μολοκληρωθηκαν οι Μεισηγησεις της προηγουμενες Μημερας που λογω χρονου Μμεταφερθηκαν για χθες το Μπρωι, και αφορουσαν την Μ"Παλιννοστηση των ΜΟμογενων και το ΜΠροσφυγικο προβλημα στην ΜΕλλαδα".

    Τη μεχρι τωρα ανυπαρξια Μενος γενικευμενου Μπρογραμματος για την Μαναγεννηση των Ελληνων Μτης διασπορας υπογραμμισε Μο προεδρος της ΜΟμοσπονδιας Ελληνων της ΜΓεωργιας κ. Ιορδανου, ενω Μπροτεινε την "ιδρυση Μοργανων διπλα στην Μκυβερνηση για την υπαρξη Μκαι υλοποιηση του, ωστε να Μαντιμετωπιστουν βασικα Μπροβληματα που αφορουν Μτον πολιτισμο, την ελληνικη Μγλωσσα, την εκπαιδευση, τον Μκοινωνικο και οικονομικο Μτομεα".

    Στο μεταξυ τα σημεια των Μπαρεμβασεων των Μεκπροσωπων ελληνικων Μοργανωσεων απο την πρωην ΜΕΣΣΔ που αναφεροταν στο Μπρωην κομμουνιστικο Μκαθεστως, και στην Μαντιμετωπιση των Ελληνων Μαπο αυτο, προκαλεσαν την Μπαρεμβαση του βουλευτη του ΜΚΚΕ Στρατη Κορακα, ο Μοποιος κατηγορησε τις Μελληνικες κυβερνησεις οτι, Μαντι να συνεργαστουν με τις Μκυβερνησεις των χωρων Μαυτων και με οπλο την Μπροπαγανδα της Δυσης, Μεπεισαν τον Ελληνισμο να Μερθει στην Ελλαδα.

    Με χειροκροτηματα απο Μτην αιθουσα εγινε δεκτη η Μανακοινωση του προεδρου Μτου Ελληνοκαναδικου ΜΚογκρεσου κ. Κατσαμπανη, Μσυμφωνα με την οποια η ΜΕνωση αποφασισε να Μδημιουργησει θεσμο Μυιοθεσιας ορφανων ΜΕλληνοπαιδων απο τις χωρες Μτης πρωην ΕΣΣΔ, που θα Μπροωθουνται σε ακληρες Μοικογενειες του Καναδα.

    Ομογενειακος Τυπος

    Σε διαστημα το πολυ τριων Μμηνων η ΕΡΤ προκειται να Μπροχωρησει στην αποστολη Μδορυφορικου τηλεοπτικου Μπρογραμματος στις ΗΠΑ και Μτον Καναδα. Επισης Μσχεδιαζεται να καλυφθει Μδορυφορικα και η Λατινικη ΜΑμερικη, ενω για την ΜΑυστραλια δεν εχουν ακομη Μδιευκρινιστει οι τροποι Μαναμεταδοσης των Μπρογραμματων. Αυτα τονισε Μο προ ισταμενος της Μυποδιευθυνσης Αποδημου ΜΕλληνισμου της ΕΡΤ ΜΗαχαριας Σωκος κατα την Μομιλια του στο φορουμ Μομογενειακων Μεσων ΜΜαζικης Ενημερωσης που Μπραγματοποιειται (χθες και Μσημερα) παραλληλα με τις Μεργασιες της Οργανωτικης ΜΣυνελευσης του ΣΑΕ.

    Μαλιστα αυριο Κυριακη Μθα γινει προβα "γενεραλε" Μμε τη μεταδοση της επισημης Μεναρξης των εργασιων της ΜΟργανωτικης Συνελευσης Μτου ΣΑΕ. Η μεταδοση θα Μγινει μεσω του δορυφορου ΜΨΟUΜΒΙΑ και του Μκαλωδιακου ιντερνατιοναλ Μσγανελ νετωορκ.

    Στον ουσιαστικο ρολο, που Μκαλουνται να Μδιαδραματισουν τα ΜΟμογενειακα Μεσα ΜΕνημερωσης στο πλαι του ΜΣΑΕ, αναφερθηκαν οι Μπερισσοτεροι ομιλητες, Μαναμεσα τους και ο γ.γ. του Μυπουργειου Τυπου και ΜΜΕ ΜΔημητρης Πανταζης, ο Μοποιος και μετεφερε Μχαιρετισμο του, για Μευνοητους λογους (βλεπε Μ"Ωνασειο") αποντος Μυπουργου Τηλεμαχου ΜΧυτηρη.

    Ο υπουργος Μακεδονιας- ;Θρακης Κων. Τριαριδης, Μκαλωσοριζοντας τους Μομογενεις δημοσιογραφους, Μτονισε μεταξυ αλλων οτι "η Μκαρδια και η ψυχη ολων Μβρισκονται στο ""Ωνασειο'' Μστον Πρωθυπουργο Ανδρεα ΜΠαπανδρεου, αλλα το μυαλο Μμας και η λογικη μας Μβρισκονται εδω".

    Απο τη μερια του ο Μυφυπουργος Εξωτερικων ΜΓρηγορης Νιωτης, αφου Μαναφερθηκε στον Μπολυσημαντο και ιστορικο Μρολο που καλειται να παιξει Μτο ΣΑΕ, εξεφρασε μεταξυ Μαλλων την ιδεα για τη Μδημιουργια ενος παγκοσμιου Μσυμβουλιου δημοσιογραφων Μομογενειακου Τυπου.

    Οσο για τους Μδημοσιογραφους της ΜΟμογενειασ; Ολα αυτα τα Μακουσαν με περισση Μικανοποιηση, ομως Μεξεφρασαν τις επιφυλαξεις Μτους, ειδικα για το θεμα περι Μδορυφορικων μεταδοσεων Μπρογραμματων απο την ΜΕλλαδα, επιφυλαξεις οσον Μαφορα το πως θα Μλειτουργουν αυτα και κατα Μποσο η λειτουργια τους θα Μγινει σε βαρος των Μπρογραμματων των Μομογενειακων Μραδιοτηλεοπτικων (κυριως) Μσταθμων.

    Ελληνικος δορυφορος

    Στο μεταξυ λιγες ωρες Μαργοτερα και εντος της Μκεντρικης αιθουσας, ο Μυπουργος Μεταφορων και ΜΕπικοινωνιων Ευαγγελος ΜΒενιζελος σε ομιλια του Μμεταξυ αλλων τονιζε οτι η ΜΕλλαδα ειναι σε θεση, και Μμαλιστα πολυ συντομα, να Μαρχισει προγραμμα Μκατασκευης δικου της Μτηλεοπτικου δορυφορου (τον ΜΗΕΑΣ ΣΑΤ). Μιλωντας Μεπ' αυτου του, οπως και ο Μιδιος το χαρακτηρισε, Μ"μεγαλεπηβολου σχεδιου", Μκρατησε μια επιφυλαξη. Μην Μτυχον και εως οτου Μκατασκευστει, η τεχνολογια Μνα τον... εχει κιολας Μξεπερασει, γι' αυτο οπως Μσημειωσε "βρισκομαστε σε Μσυνεχη επαφη και Μεπικοινωνια με τη Μδιαστημικη επιτροπη της ΜΕυρωπα ικης Ενωσης".

    [6] Ο πατερας Τιερι Ρουσελ ξεκαθαριζει για την ΜΑθηνα

    Τ. Ρουσελ: Εχει παρθει Μαμετακλητη αποφαση Μαπο τη Χριστινα για την ΜΑθηνα Ωναση

    Το δικαιωμα του ως Μπατερα υπερασπιζεται με Μεπιστολη του ο Τιερι Ρουσελ Μαναφορικα με τις Μσυνεντευξεις των κ. ΜΠαπαδημητριου και ΜΙωαννιδη στο περιοδικο ΜΣτατθς, τευχος Νοεμβριου, Μπου αφορουν την Μυποτιθεμενη, οπως λεει, Μδιαθηκη της κορης του ΜΑθηνας.

    Ο κ. Παπαδοπουλος δεν Μειναι "υπευθυνος" για την Μπεριουσια της κορης μου ΜΑθηνας, οπως ισχυριζεται" Μγραφει στην επιστολη του Μκαι εν συνεχεια: "Η Μδιαχειριση αυτης της Μκληρονομιας Μπραγματοποιειται απο ενα Μ5μελες συμβουλιο το οποιο Μλαμβανει τις σχετικες Μαποφασεις (και οχι Μαποκλειστικα απο τον κ. ΜΠαπαδοπουλο) και το οποιο Μμαλιστα τελει υπο την πληρη Μεποπτεια της διαδικαστικης Μαρχης.

    "Δεν ειναι ο κ. ΜΠαπαδημητριου αυτος που Μθα αποφασισει για το αν η Μκορη μου θα αναλαβει την Μπεριουσια της μητερας της Μοταν γινει 18 ετων. Η Μαποφαση αυτη εχει ληφθει Μηδη αμετακλητα απο τη ΜΧριστινα και διατυπωνεται Μμε σαφηνεια στη διαθηκη Μτης".

    Σχετικα με αυτο που ειπε Μο κ. Ιωαννιδης οτι η Αθηνα Μδεν μπορει να γινει Μπροεδρος του Ιδρυματος ΜΩναση παρα μονο αν πληροι Μορισμενους ορους, ο κ. ΜΡουσελ γραφει, εκπληκτος: Μ"Το καταστατικο του ΜΙδρυματος Ωναση προβλεπει Μοτι... η Αθηνα θα γινει Μπροεδρος του Ιδρυματος Μμολις συμπληρωσει τα 21 Μχρονια".

    [7] Εμεις και οι... Ρωμαιοι

    Η ΔΙΧΟΝΟΙΑ, η ασυνεννοησια και η μαχη για τα πρωτεια ηταν απο αρχαιοτατων χρονων αναποσπαστα στοιχεια της συμπεριφορας και της νοοτροπιας των Ελληνων. ΟΥΔΕΠΟΤΕ οι Ελληνες ενωθηκαν πολιτικα στους αρχαιους χρονους, εκτος απο πολυ συντομες περιοδους, οταν κινδυνευαν να κατακτηθουν απο τους Περσες. Μετα την παρελευση του κινδυνου, αρχιζαν παλι τις διαμαχες και τους μεταξυ τους πολεμους, ωσπου, κυριως μετα τον αδελφοκτονο Πελοποννησιακο Πολεμο, κατερρευσαν ολοι μαζι και παραδοθηκαν στους Ρωμαιους. ΑΥΤΕΣ οι σκεψεις ερχονται στο νου μας, καθως παρακολουθουμε τα διαδραματιζομενα στη Θεσσαλονικη, με την εναρξη των εργασιων του Συμβουλιου Αποδημου Ελληνισμου. ΩΣ ΙΔΕΑ αυτο το Συμβουλιο ειναι και πρωτοτυπο και πολλα μπορει να προσφερει στον Ελληνισμο. Ισως με καποια υπερβολη διατυπωθηκε η αποψη οτι μπορει να εξελιχθει σε μια πανελληνια Βουλη, που θα ενωνει τους Ελληνες της διασπορας, θα τους συνδεει με τη Μητροπολη και θα προωθει τις θεσεις του Ελληνισμου σε παγκοσμιο επιπεδο. ΚΑΠΟΥ εφτα εκατομμυρια Ελληνες ζουν και προκοβουν στις πεντε ηπειρους, μακρια απο την πατρωα γη. Οι περισσοτεροι απο αυτους ειναι επιτυχημενοι επιχειρηματιες η διαπρεπεις επιστημονες. ΑΡΚΕΤΟΙ εχουν σταδιοδρομησει στις δευτερες πατριδες τους ως πολιτικοι, φτανοντας ακομη και σε υψιστα αξιωματα. Ο Σπυρος Αγκνιου εγινε αντιπροεδρος των ΗΠΑ (ασχετα αν το τελος του δεν ηταν καθολου καλο), ο Μαικλ Δουκακης διεκδικησε ως το τελος την προεδρια της ιδιας χωρας, αλλοι εγιναν κυβερνητες, γερουσιαστες, βουλευτες. ΕΠΟΜΕΝΩΣ, ολο αυτο το ισχυρο ομογενειακο δυναμικο πολλα θα μπορουσε να προς φερει και στην Ελλαδα και στον Ελληνισμο της διασπορας. Ακομη και στα εθνικα θεματα. ΓΙ' ΑΥΤΟ, η ιδεα να οργανωθει για πρωτη φορα στην Ιστορια το Συμβουλιο Αποδημου Ελληνισμου, με πρωτοβουλια της κυβερνησης, χαιρετιστηκε εξ αρχης με ενθουσιασμο. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, πριν καλα καλα ξεκινησουν οι εργασιες του, αρχισαν τα παρατραγουδα. Καταγγελιες για αποκλεισμο κοινοτητων της Αυστραλιας, αιχμες του Πατριαρχη οτι γινεται αποπειρα να "καπελωθει" ο πρωταγωνιστικος του ρολος, κατηγοριες οτι, αντιθετα, παραειναι μεγαλη η συμμετοχη των εκκλησιαστικων εκπροσωπων και παει λεγοντας. ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ οτι θα συνετισθουν ολες οι πλευρες, και οι διαφορες για τα "πρωτεια" θα εξομαλυνθουν. Αυτο το Συμβουλιο ειναι μια μεγαλη ευκαιρια. Αν χαθει, τοτε ολοι θα θρηνησουμε. Οι Ρωμαιοι παντα καραδοκουν...

    [8] Ο κυριος Θητα και ο πολιτης Αλφα

    Του ΓΙΑΝΝΗ Π. ΤΗΑΝΝΕΤΑΚΟΥ

    Ο κυριος Θητα, δρεπανηφορος και δρεπανοφορος, κατα κανονα, ενδεδυμενος τη φθαρμενη ρεδιγκοτα του απο μαυρη κασμηροφανελα που γυαλιζει, ετσι πολυκαιρισμενη που ειναι, εκρουσε τη θυρα του πολιτη κυριου Αλφα. Στο ξερακιανο αυλακωμενο προσωπο του δεν διακρινοταν ευκρινως ανθρωπινο τι στοιχειο. Ανεκφραστος ο κυριος Θητα, ο αδυσωπητος, αδιαλλακτος, πεισμων και εκτος διαπραγματευσεως (αδιαπραγματευτο θα τον χαρακτηριζαν ορισμενοι...) επεμεινε να κρουει τη θυρα του πολιτη Αλφα. Ουδενα δισταγμο ενοιωσε απο τη συμπτωση οτι η αποφασιστικη και πλεον εκκωφαντικη κρουση εγινε εμφανεστερα αντιληπτη την ημερα (η μαλλον τη νυχτα) κατα την οποια ο πολιτης Αλφα (θα) εορταζε την ονομαστικη εορτη του. Καποτε γνωστη (και) ως "εορτη των εορτων). Ο συμβολισμος θα ηταν πληρεστερος και θα "κινητοποιουσε ενεργοτερα δεισιδαιμονιες, αν συνεπιπτε η κρουση με τη γενεθλια ημερομηνια. Υπερβολικη η απαιτηση... Η συνηθης πορεια των πραγματων θα οδηγουσε καποτε τον φορεα της γραφουσας γραφιδας ενωπιον του επαγγελματικου καθηκοντος, να αποτιμησει (εν μερει τουλαχιστον) τον -οψεποτε- υποδοχεα του κυριου Θητα. Καποια στιγμη φοβηθηκε (ο φορεας φυσικα) μηπως και συνεβαινε το ασυνηθες. Αλλα απετραπη τουτο το τελευταιο. Παντως, εως και πριν απο ενα επταημερο η γραφιδα ενεργουσε ως απορριπτικως απαιτητικη: Ειχε ζητησει την παραιτηση του κ. Αλφα. Ετσι ωστε- οταν ο κυριος Θηταν εφτανε (καθ' οδον προς την Αχερουσια) να αρχιζε μαζι του τον "διαλογο" χωρις τις "επιβαρυνσεις" της ανενεργου πρωθυπουργιας και χωρις τις εξ αυτης εκκρεμοτητες που προκαλουσαν "νευρικοτητα" σε ολο το πολιτικο στερεωμα της χωρας. Φαινεται πως δεν "μεσολαβησε" αξιοποιησιμο φωτεινο διαλειμμα.

    Κατα μια αποψη, τον κατανοησα. (Απαραιτητο, τωρα, το πρωτο ενικο προσωπο). Η μαλλον, προσπαθησα να τον κατανοησεω σ' ολη τη διαρκεια της τελευταιας επταετιας, με βαση και γνωμονα δυο κοινα στοιχεια, τα οποια μας "συνεδεαν". (Και η μυλωνου τον αντρα της με τους πραματευταδες, θα μου πειτε. Τετοιες μερες, ομω, τετοια λογια. Ολα συγχωρουνται...). Αυτος το 1988 (παθολογικα τα αιτια), εγω το 1980 (αιφνιδιο βαρυτατο ατυχημα) "συναλασσομασταν" επι μακρον με τον κυριο Θητα, που εκρουε και εκρουε και εκρουε τη θυρα μας. Συν τοις αλλοις, μια κυρια (ανα περιπτωση) μας "επειθε", μας "επεισε" να κωφευσουμε. Δεν ηταν οι -τοτε- "νομιμες". Αργοτερα νομιμοποιηθηκαν. Αμφοτερες μαλιστα με αρχικο γραμμα ονοματος το Δελτα. Αυτες οι "περιπετειες" -αν δεν διαπλαθουν ψυχισμους- τουλαχιστον εμπεδωνουν νοοτροπιες. Επισης, "εισαγουν" και καποιον ιδορρυθμο τροπο σκεψης.

    Δεν ειμαι σε θεση να αναλυσω και να προσδιορισω επικριβεστερα την κατασταση. Ισως το προπεριγραφεν να συμποσουται στο -κατα καποιον τροπο- δογμα "Πραξε σημερα αυτο το οποιο θα μπορουσες να αναβαλεις για αυριο! Μη σε απασχολει η υστεροφημια σου! Επιδειξε αδιαφορια σε αυτα που αλλοι θεωρουν σημαντικα και συ οχι! Δεν βαριεσαι αδερφε; Αντε, οσο εχουμε την υγεια μας!" Νομιζετε, λοιπον, οτι αυτο το "δογμα" - η εστω καποιο παρομοιο - οδηγουσε (και οδηγει) τον Ανδρεα Παπανδρεου, ωστε να μη δινει δεκαρα τσακιστη, πως θα τον "περιγραψουν", πως θα τον κρινουν οι παραμενοντες και οι επερχομενοι;

    Παρατολμη και ενδεχομενως επιπολαιη η εκδοχη αυτη. Ενδεχομενως δε και απλουστευτικη. Ιδιαιτερως δε αν συνυπολογισουμε και το ενδεχομενο, οτι στη διαρκεια του τρεχοντος -ας πουμε- ετους οι εξωθεν επηρεασμοι να μην ησαν αμελητεοι, οποτε οι επιλογες του δυνατον να υποκεινταν σε ανεπαισθητη καθοδηγηση. Φυσικα δεν προσφερονται οι στιγμες για τοιουτου ειδους βυθοσκοπησεις. Οι ιστορικοι παθολογοανατομοι και ιατροδικαστες θα εγκυψουν (πιθανον δε και να ενσκηψουν) στο "σωμα" των πεπραγμενων του και θα προβουν σε καταλογισμους επενεχθεισων ζημιων, χωρις να αποκλειεται οτι θα απονειμουν και ορισμενους (συγκρατημενους) επαινους. Ουδολως θα νοιαξει τον υπολογο, αμα και επαινουμενο, το περιεχομενο των εκθεσεων και των πορισματων. Αλλωστε, ο ιδιος αρνηθηκε εν τοις πραγμασιν να υποβληθει στη σχετικη δοκιμασια κατ' αντιμωλια (οπου μωλος σημαινει αγωνας...), προτιμησσας την κριση ερημην του. Και ξερετε κατι; Μπορει αυτη η συμπεριφορα, αν δεν ειναι η δεουσα και η πρεπουσα απεναντι στην Ιστορια (δεν μας παρατας κι εσυ κυρα μου, τωρα;), τουλαχιστον εναρμονιζεται με τις δικες του καθοριστικες επιλογες. Αν π.χ. ενδιαφεροταν να "κωδικοποιησει" τον απολογισμο της πολυκυμαντης και εντονοτατα αμφιλεγομενης (επιεικης ο ορος, ισως θα ταιριαζε περισσοτερο η μετοχη αμφισβητουμενης) πολιτικης σταδιοδρομιας του, θα ειχε προβει σε κατι απλο: Αφου επαιρνε τη ρεβανς του το '93, θα μεθοδευε τη διαδοχη του και πανω στον χρονο θα αποχωρουσε δοξη, τιμη και υπο τους ηχους "εξαισιας μουσικης", προκειμενου να ειχε την ευχερεια να συνταξει τον απολογισμο (για τους φιλους), την απολογια του (για τους αντιπαλουσ; και ας μην πουμε, τους εχθρους, μερες που ειναι...). Αντι του "απλου", επραξε το περιπλοκο και το πολυπλοκο, ωσαν να ειχε ανεξοφλητα γραμματια, τροπος του λεγειν...

    Πληρωτεα σε Μαγιορκα, Πατμο, "Διβανη - Καραβελ" (Κεντρικη Επιτροπη) και αιθουσα Γερουσιας (Κοινοβουλευτικη Ομαδα). Κι αν ηταν εκδηλωση εγωκεντρικης αλαζονειασ; Ε, ας ηταν! Ειχε τα περιθωρια να το πραξει. Του παρασχεθησαν απλοχερα απο ενα λαο που δεν λεπτολογει, αλλα αγεται και φερεται απο τους γοητευτικους και τους πλανους. Αυτους που χαρακτηριζονται χαρισματικοι και τους οποιους εμεις οι στρυφνοι και δυσκοιλιοι απορριπτουμε. Ποιος μας ρωταει, ομως εμασ; Υπηρξες (και παραμενεις) ωραιος κυριε Αλφα! αυτος ο καριολοχαμουρης ο δικος σου κυριος Θητα (καθενας μας διαθετει τον κυριο Θανατο του) επειγεται να σε οδηγησει σε τοπους χλοερους, ενθα.... Αστα να πανε Αντρεα και δεν προκαναμε να πιουμε και κεινο το ποτηρι κρασι... Υπηρξα (και παραμενω) σφοδρος πολεμιος σου. Ετερον εκατερον.

    Οι περιπετειες, αν δεν διαπλαθουν ψυχισμους,τουλαχιστον εμπεδωνουν νοοτροπιες

    [9] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Πρωτα οι μεταγραφες, μετα το ντερμπι

    ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ και ΝΑΣΙΟΠΟΥΛΟ πηρε ο ΠΑΟ, που παει "λαβωμενος" στο Φαληρο

    Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

    Ο Θεοφυλακτος Νικολαλδης της Καβαλας και ο Γιωργος Νασιοπουλος του Εδεσσα ικου ειναι ηδη ποδοσφαιριστες του Παναθηνα ικου. Επισημα δεν ανακοινωθηκε τιποτα, κατι που αναμενεται ωστοσο να γινει μετα την επιστροφη της ομαδας απο το Ναντ, στο τελος δηλαδη της ερχομενης εβδομαδας.

    Επειτα απο επιχειρηση- αστραπη, ο Νικολαλδης, που κληθηκε εσπευσμενα στην Αθηνα προχθες το βραδυ, υπεγραψε πενταετες συμβολαιο. Συμφωνα με πληροφοριες, η μεταγραφη στοιχισε 90 εκατομμυρια (60 η Καβαλα, 30 ο παικτης). Ο Νικολαλδης ειναι 22 χρονων, γεννηθηκε στο χωριο Μαυροβατο της Δραμας και αγωνιζεται στη θεση του αριστερου μπακ-χαφ. Θεωρειται, κατα τον Αγγελο Αναστασιαδη, προηγουμενο προπονητη της Καβαλας και νυν του Εδεσσα ικου, "ταλεντο που χρειαζεται ομως ακομη δουλεια".

    Πριν απο μια εβδομαδα, συμφωνα με εγκυρη πηγη, εβαλε την υπογραφη του ο Νασιοπουλος. Η μεταγραφη εφθασε τα 80 εκατομμυρια, απο τα οποια μολις το 25% θα εισπραξει ο Εδεσσα ικος και τα υπολοιπα ο πρωην προεδρος του Αστερα Αμπελοκηπων, Μυρων Νικολαλδης, στον οποιο ανηκει ο ποδοσφαιριστης. Ο Νασιοπουλος εχει γεννηθει στις 25-5-73, ειναι κυνηγος και διακρινεται για την ταχυτητα του. Απο περσι ειναι βασικο στελεχος του Εδεσσα ικου.

    Αυτες ειναι οι δυο πρωτες μεταγραφες του Παναθηνα ικου. Ειναι πολυ πιθανο να πραγματοποιηθουν και αλλες κατα τη διαρκεια της μεταγραφικης περιοδου του Δεκεμβριου.

    Προς το παρον, ο Παναθηνα ικος ανακοινωσε χθες την αποκτηση του νεαρου Βραζιλιανου Ελιομαρ ντι Καρβαλιο, για τον οποιο η "Ε" ειχε γραψει εδω και πολλες ημερες οτι θα ειναι ο τεταρτος ξενος. Ο Καρβαλιο γεννηθηκε στις 3 Μαλου 1974 και ανηκε στην Πορτουγκεζα του Ριο.

    ΑΜΦΙΒΟΛΟΣ Ο ΜΑΡΚΟΣ

    Την τακτικη χαμηλων τονων επελεξε ο Ροτσα για το μεγαλο, κλασικο ντερμπι του πρωταθληματος με τον Ολυμπιακο (αποψε 7.15 μ.μ., Σταδιο Καρα ισκακη). Με ηρεμια και χωρις πολλες κουβεντες, ολοκληρωθηκε χθες στην Παιανια η προετοιμασια του ΠΑΟ, που θα παραταχτει χωρις Αλεξουδη, Κολιτσιδακη και (εκτος απροοπτου) Μαρκο. Ο τελευταιος αποσυρθηκε στο ξενοδοχειο και ο Ροτσα θα τον περιμενει μεχρι το μεσημερι σημερα. Υπηρξε χθες καποια βελτιωση στο τραυμα του (κακωση στην ποδοκνημικη), ομως ο παικτης δεν προπονηθηκε.

    Η πιθανη ενδεκαδα:

    Βαντσικ, Αποστολακης, Ουζουνιδης, Χριστοδουλου, Καλιτζακης, Γ.Σ. Γεωργιαδης, Μπορελι, Γ.Χ. Γεωργιαδης, Βαζεχα, Μαραγκος, Δωνης.

    Θεση στο αρχικο σχημα διεκδικουν και οι Καπουρανης, Λαγωνικακης. Τη 18αδα συμπληρωνουν οι Νικοπολιδης, Καφφες, Γκουμας, Αλεξοπουλος. Εχουν αποκλειστει οι Νιοπλιας, Αλεξουδης, Κολιτσιδακης, Χαλκιας.

    Διλημματα και προβληματα

    ΜΕ ΔΙΑΙΤΗΤΗ οριστικα τον Παπαδακο, Ολυμπιακος και ΠΑΟ λυνουν τις διαφορες τους αποψε, φορτωμενοι αγχος και απουσιες (ΦΙΜΝΕΤ, 19.15)

    "Ανθ' ημων" (αντι Νικακη, κατα κυριολεξιαν...), Σπυρος Παπαδακος. Καταγεται εκ Λακωνιας, δηλωνει αγροτης, ειναι υποψηφιος διεθνης διαιτητης και κληρωθηκε χθες -ενας απο τους τρεις αναπληρωματικους- να διευθυνει το αποψινο ντερμπι Ολυμπιακου - Παναθηναικου στο Σταδιο Καραισκακη (7.15 μ.μ., απευθειας απο το ΦΙΜΝΕΤ). "Παιζει" τον ΠΑΟ για τριτη φορα εφετος σε εκτος εδρας αγωνα (οι προηγουμενοι, στον Πυργο και στου Χαριλαου...).

    Ο Ολυμπιακος εχει ολο το θιασο ετοιμο ν' ανεβει επι σκηνης, πραγμα που... δυσκολευει τη ζωη του -γεματου διλημματα- Σταυρου Διαμαντοπουλου. Ο Βουλγαρος Εμιλ Κρεμενλιεφ παιζει με το "2" στην πλατη, ο Γεωργατος καθεται στον παγκο (αγνωστο με ποιο νουμερο...), ο Αλεξανδρης "παλευει" με τον Ιβιτς για μια θεση, το ιδιο και ο Νταμπιζας με τον Αμανατιδη.

    Ο Παναθηναικος, αντιθετως, εχει προβληματα (και το σημαντικο παιχνιδι με τη Ναντ για το Τσαμπιονς Λιγκ, τεσσερα 24ωρα μετα). Νοκ αουτ οι Αλεξουδης, Νιοπλιας, Κολιτσιδακης, πιθανως και ο Μαρκος, τον οποιο παντως ο Ροτσα θα περιμενει ως την υστατη στιγμη (οχι, παντως, με... ξεφρενη αισιοδοξια!), καθως χθες υπηρξε μικρη βελτιωση στο τραυμα του.

    Οι "πρασινοι" αποκλειεται να παραταξουν "φρεσκα" αποκτηματα, αφου... δεν εχουν τετοια! Ανακοινωθηκε επισημως ο -τεταρτος ξενος- Βραζιλιανος Ελιομαρ Καρβαλιο. Και... ανεπισημως, τα ονοματα του Γιωργου Νασιοπουλου ("αγαπημενου" του... Σταυρου Διαμαντοπουλου) και του Θεοφυλακτου Νικολαλδη της Καβαλας.

    Εισιτηρια; Υπαρχουν. Ο Ολυμπιακος εχει προπωλησει 13.000 απο τα 19.000 δικα του "κομματια". Τα υπολοιπα σημερα, στο Νεο Φαληρο...

    Κατα τα αλλα, τα υπολοιπα παιχνιδια της 12ης αγωνιστικης γινονται αυριο.

    Η πρωτοπορος -και σε δαιμονιωδη φορμα- ΑΕΚ υποδεχεται το φιλοδοξο ΟΦΗ το βραδυ της Κυριακης (ΦΙΜΝΕΤ, 8 μ.μ.) και θελει νικη για να διατηρηθει μονη πρωτη στη βαθμολογια.

    Στα αλλα παιχνιδια ξεχωριζουν: Το παιχνιδι ΠΑΟΚ - Καλαματας στο ουδετερο της Λιβαδειας, οπου ο τυπικα γηπεδουχος θα εχει στον παγκο του τον μεχρι πριν απο 10 μερες προπονητη της Καλαματας, Ντραγκαν Κοκοτοβιτς!

    Μεγαλο παιχνιδι και στο Αλκαζαρ, οπου η Λαρισα υποδεχεται τον Εθνικο στο ντερμπι των ουραγων (ποιος αληθεια το περιμενε!). Παιζουν ακομη: Πανιωνιος - Πανηλειακος, Αθηνα ικος - Αρης, Ιωνικος - Απολλων, ΣΚΟΔΑ Ξανθη - Παναχα ικη, Λαρισα - Εθνικος, Εδεσσα ικος - Ηρακλης.

    Παικτες για φιλημα!

    Οι ποδοσφαιριστες ανεδειξαν τους κορυφαιους της περιοδου 1994-1995: Γεωργιαδης, Κασαπης, Σκαρταδος, Βαζεχα

    Σταρ, αλλα και... αντισταρ του ελληνικου ποδοσφαιρου θα 'χουν την τιμητικη τους το απογευμα της 22ας Δεκεμβριου, οταν ο συνδεσμος των επαγγελματιων παικτων σε ξενοδοχειο της Αθηνας θα τιμησει, οπως καθε χρονο, τους καλυτερους (και ορισμενους αλλους) της περιοδου 1994-95. Συνολικα, πανω απο 30 ατομα...

    Οι ιδιοι οι ποδοσφαιριστες, για την ακριβεια οι αρχηγοι των ομαδων, ανεδειξαν κορυφαιους της περασμενης περιοδου:

    Ελληνες, τον Γιωργο Γεωργιαδη του Χαραλαμπου, τον Κασαπη και τον Σκαρταδο.

    Ξενο, τον Βαζεχα.

    Απο τους νεους, τον Ντεμη Νικολαλδη.

    Στη Β Εθνικη, τον Στελιο Γιαννακοπουλο.

    Στη Γ , τον Στελιο Βογιατζη (στον Ομιλο Νοτου) και τους Παρι Ατζα, Στρατο Ματζανα (στον Ομιλο Βορρα).

    Προπονητη, τον Γιαννη Παθιακακη.

    Διαιτητη, τον Αλεκο Ναζιρη.

    Ο ΨΑΠ αποφασισε, επισης, να βραβευσει:

    Την Εθνικη Νεων (και τον εκλεκτορα Ανδρεα Παπαεμμανουηλ) για την τριτη θεση στο Ευρωπαικο Πρωταθλημα.

    Τον Γιαννη Γκαλιτσο και τον Κωστα Βασιλακακη, "μια ζωη ολοκλρη" στα γηπεδα.

    Τους ποδοσφαιριστες - επιστημονες Παντελη Τζουλη, Γιαννη Μακριδη, Τασο Τσιακα.

    Τον ποδοσφαιριστη - οικογενειαρχη Ηηση Τζηκα.

    Την ΕΨ Μακεδονιας για την εις βαθος καλλιεργεια του ερασιτεχνικου ποδοσφαιρου.

    Το "δασκαλο" Πανο Μαρκοβιτς.

    Το δικηγορο Γιαννη Βουλτση.

    Τους δημοσιογραφους Νικητα Γαβαλα, Τακη Χαραλαμπιδη.

    Και, φυσικα, τους πρωτους σκορερ των εθνικων πρωταθληματων: Τον Βαζεχα, τους Ραγγελοβιτς, Κακανουλια (Β Εθνικη) και τους Κυπαρισση, Γιακοβλιεβιτς, Μιτροβιτς (Γ Εθνικη).

    "Τωρα κανουμε την καλη αρχη"

    ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορα ικανοποιημενος ο ...ανικανοποιητος Μαλκοβιτς: "Ετσι πρεπει να παιζουμε παντα" δηλωσε μετα τον θριαμβο επι της Ορτεζ

    Του ΠΑΝΟΥ ΚΟΡΚΟΔΕΙΛΟΥ

    Ικανοποιηθηκε ο... ανικανοποιητος.

    Για τον Μποζινταρ Μαλκοβιτς, βεβαιως, ο λογος και τα καλα λογια -πρωτη φορα που ειπε μονο καλα λογια- προς τους παικτες του, μετα τη μεγαλη νικη του Παναθηναικου επι της Ορτεζ.

    Ο Σερβος τεχνικος, μιλουσε για και στους παικτες του, και το στομα του εσταζε μελι. Παραξενο κι ομως αληθινο. Ο "Μποζα" εδωσε σε ολους συγχαρητηρια για την εμφανιση τους στο Παλε ντε Σπορ του Πο, αλλα δεν ξεχασε ως συνηθως να δωσει και τη συμβουλη-προειδοποιηση του.

    "Ετσι πρεπει να παιζετε παντα. Οποια ομαδα κι αν ειναι απεναντι σας. Ειτε η Ορτεζ ειτε οι Αμπελοκηποι (παιζουν σημερα με τον Παναθηναικο στο ΟΑΚΑ για το Πρωταθλημα) ειτε οποιοσδηποτε αλλος. Αυτος ο αγωνας ηταν η καλη αρχη που ζητουσαμε και στην οποια πρεπει να δωσουμε συνεχεια και στην Ελλαδα και στην Ευρωπη".

    Ο Μαλκοβιτς θεωρει οτι, η νικη αυτη αποτελει το πρωτο βημα για τον Παναθηναικο, ωστε να μπορεσει καποια στιγμη να φθασει στο επιθυμητο γι' αυτον σημειο σταθερης, αλλα και καλης αποδοσης.

    Στο ιδιο μηκος κυματος κινηθηκε και ο Μιροσλαβ Πετσαρσκι θεωρωντας οτι για να υπαρξει συνεχεια "θα πρεπει να ειμαστε σοβαροι και να φροντισουμε, ωστε να μη χασουμε ουτε ενα παιχνιδι μεσα στην εδρα μας. Δεν πιστευω οτι κι αλλες ομαδες θα εχουν τη δυνατοτητα να νικησουν μεσα στην εδρα της την Ορτεζ".

    Ο μεγαλος πρωταγωνιστης του Παναθηναικου στο Πο, ο Νικος Οικονομου, εμφανως εξαντλημενος απο την υπερπροσπαθεια και την ιωση που τον ταλαιπωρει εδω και μερες, τονισε οτι "ειχα πει και πριν απο τον αγωνα πως αν ακουγαμε και εφαρμοζαμε κατα γραμμα τις εντολες που θα μας εδινε ο Μαλκοβιτς δεν υπηρχε περιπτωση να χασουμε. Αυτος ο αγωνας με την Ορτεζ πιστευω οτι θα αποδειχθει κλειδι στη συνεχεια". Για τη δικη του απιστευτη εμφανιση, αρκεστηκε να δηλωσει οτι "παντα οταν μπαινω στο γηπεδο τα δινω ολα. Ξεχναω τις αρρωστιες και ο,τι αλλο μπορει να με ταλαιπωρει. Το σημαντικοτερο ειναι οτι, οπως και τα υπολοιπα παιδια, με περιβαλλει με εμπιστοσυνη ο προπονητης μου".

    Την επιστοσυνη του Μαλκοβιτς, παντως, φαινεται, να ξανακερδισε και ο Τζανης Σταυρακοπουλος. Εμφανως κουρασμενος στο αεροδρομιο του Πο, αλλα μαζι και ανακουφισμενος που ο ο προπονητης του αρχισε και παλι να του δινει ευκαιριες και χρονο συμμετοχης. "Παιδια ηρεμησα μετα το σημερινο. Μου εφυγε το αγχος".

    Ηρεμος και ικανοποιημενος απο την αποδοση του Παναθηναικου ηταν και ο Κωστας Παταβουκας. "Εχουμε δουλεψει πολυ σκληρα τους τελευταιους μηνες. Αυτο το θεαμα που παρουσιασαμε με την Ορτεζ ειναι απορροια αυτης της δουλειας. Οι προπονησεις που κανουμε ειναι τις περισσοτερες φορες πολυ πιο σκληρες κι απο τους αγωνες που δινουμε. Ειναι λογικο αυτη η δουλεια να φανει μεσα στο γηπεδο. Παρα το γεγονος οτι ο Ντομινικ δεν ηταν μαζι μας σημερα (ς.ς. προχθες) δειξαμε οτι ο Παναθηναικος ειναι μεγαλη ομαδα και δεν στηριζεται σε εναν παικτη".

    Ο Ουιλκινς, εμαθε το νικηφορο αποτελεσμα του Παναθηναικου επι της Ορτεζ μιση ωρα μετα τη ληξη του αγωνα απο το μανατζερ του, κι ενω ηταν στο νοσοκομειο οπου εγχειριζοταν η μητερα του. Τα νεα ηταν καλα για τον "Νικ" κι απο το μετωπο αυτο. Ο ογκος που της αφαιρεθηκε ηταν καλοηθης. Σημερα θα υποβληθει σε μια νεα εγχειρηση -οχι πολυπλοκη οπως η προηγουμενη- αλλα ολοι, πλεον, στην οικογενεια Ουλλκινς ανακουφιστηκαν. Ο Ντομινικ δηλωσε για τη νικη του Παναθηναικου "μπραβο στα παιδια. Απεδειξαν πως η ομαδα ειναι σε καλο δρομο και προσπαθουν παντα για τη νικη". Ειδοποιησε μαλιστα οτι θα βρισκεται πισω στην Αθηνα το βραδυ της Κυριακης η το αργοτερο τη Δευτερα για να συμμετασχει στην προετοιμασια για το παιχνιδι με την Μπενφικα.

    Ο Ντουσαν λεει "ναι"

    Ο ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ θελει τον Νικολαλδη αρκει ο Αλαμανος "να μη ζητησει τρελα λεφτα" - Φουντωσε παλι το θεμα Τετρατζε

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

    Ο Ντουσαν Μπαγεβιτς αναψε το πρασινο φως για την αποκτηση του Ντεμη Νικολαλδη και χθες τοποθετηθηκε για πρωτη φορα δημοσια: "Ναι, θελω τον Νικολαλδη, αλλα δεν μπαινω στη λογικη με τα τρελα λεφτα που ακουγονται. Την υποθεση χειριζονται ο κ. Στρατος και ο προεδρος. Απο μενα εχουν το οκει...".

    Τα παντα στη μεταγραφικη υποθεση Νικολαλδη εξαρτωνται απο τις διαθεσεις του Κωστα Αλαμανου. Η ΠΑΕ ΑΕΚ ακολουθει σαφως πιο "σκληρη" γραμμη απο το καλοκαιρι και δεν προκειται ουτε στο ελαχιστο να ανεβασει την προσφορα που εχει ηδη κανει. Ακουγοντα νουμερα που κυμαινονται γυρω στα 120-150 εκατομμυρια. Αν αποδεχθει ο Αλαμανος, τους οικονομικους ορους που προτεινει η ΑΕΚ, τοτε ειναι πολυ πιθανο να πραγματοποιηθει αυτη η μεταγραφη στις αρχες της προσεχους εβδομαδας.

    Κι ενω παραμενει παντα ανοιχτο το ζητημα με τον Βλανταν Μιλογεβιτς, χθες σημειωθηκε νεα εξελιξη στο θεμα Τετρατζε. Ο μανατζερ του παικτη Παμπος Κωνσταντινιδης, με δηλωσεις που εκανε απο την Κυπρο, γνωστοποιει οτι αν η ΑΕΚ διαπραγματευθει μαζι του την μεταγραφη, τοτε "αυτη θα κλεισει με ενα εκατομμυριο δολαρια, ισως και λιγοτερο και ολα πληρωμενα για τρια χρονια!". Ο Κυπριος μανατζερ, που ειχε φερει περυσι και τον Κετσπαγια στην ΑΕΚ, εκανε επισης μια δηλωση που αφηνει πολλα ερωτηματικα σε ο,τι αφορα τον τροπο με τον οποιο χειριστηκαν την υποθεση ανθρωποι της ΑΕΚ. "Εγω εχω ενημερωσει την ΠΑΕ ΑΕΚ για το πως μπορει να κλεισει τον Τετρατζε και με ποσα χρηματα, αλλα πολυ φοβαμαι οτι δεν εχει ενημερωθει ο κ. Τροχανας!".

    Συμφωνα με πληροφοριες, χθες το βραδυ υπηρξε τηλεφωνικη επαφη του Παμπου Κωνσταντινιδη με τον Μιχαλη Τροχανα. Ο Κυπριος μανατζερ αναλαμβανει να χειριστει κατ' αποκλειστικοτητα την υποθεση και εως τις 15 Δεκεμβριου θα γινουν επαφες και με τον ιδιο τον ποδοσφαιριστη.

    ΔΥΟ ΣΤΟΠΕΡ

    Η απουσια του Μανωλα υποχρεωνει τον Μπαγεβιτς να χρησιμοποιησει αυριο κατα του ΟΦΗ (8 μ.μ., ΦιλμΝετ), συστημα με δυο στοπερ (Κωστενογλου - Βλαχο), απο τους οποιους παντως ο ενας (Κωστενογλου) θα ειναι (ατυπα) και ο... λιμπερο της ομαδας. Στο "διπλο" χρησιμοποιηθηκε στη δεξια πλευρα ο Μαλαδενης.

    "Ο ΟΦΗ ειναι ψηλα στην βαθμολογια και το ματς ειναι ντερμπι. Ο αντιπαλος μας ειναι πιο δυνατος απο αλλες χρονιες, παιζει ανοιχτα. Περιμενω να παιξουμε ηρεμα και προσεκτικα..." τονισε ο Μπαγεβιτς, που εκτος του Μανωλα δεν θα εχει στη διαθεση του και τον τραυματια Μπορμποκη.

    Μια πιθανη ενδεκαδα: Ατματσιδης, Κωστενογλου, Μαλαδενης, Σαμπανατζοβιτς, Βλαχος, Κετσπαγια, Κωστης (Σαραβακος), Σαβεβσκι, Μπατιστα, Τσαρτας, Κασαπης.

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Tuesday, 5 December 1995 - 07:45:59