Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Dec. 05)

From: Georgios Vetoulis <vetoulis@pppl.gov>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Με... φαξ το ιατρικο ανακοινωθεν, η νεφρικη λειτουργια ανακαμπτει

  • [2] Αρνουνται οι θεραποντες γιατροι να ενημερωσουν

  • [3] "Παρεμβασεις βλεπουν οι Ελληνες"

  • [4] Μιαμιση ωρα με δικη του αναπνοη

  • [5] ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ η... "δημοσιονομικη προσαρμογη", κατα τον Αλ. Παπαδοπουλο, αναγκαια τα προσθετα διαρθρωτικα μετρα, κατα τον Γ. Σουφλια

  • [6] Σημιτης με δελφινους

  • [7] Οι βουλευτες θα εκλεξουν τον πρωθυπουργο

  • [8] Σε συνταγματολογους κατεφυγε ο Εβερτ για το προβλημα

  • [9] Πληθαινουν οι φωνες για αντικατασταση

  • [10] Επιμενει ο Τεως για την περιουσια

  • [11] "Λιμπερασιον": Ελλην Ροκαρ ο Σημιτης

  • [12] "Τα Σκοπια παραβιαζουν τη συμφωνια"

  • [13] Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ Ενωση δεν αναγνωριζει πλεον τον αρμοδιο ελληνικο φορεα και κινδυνευουμε με απωλεια πορων και προστιμα

  • [14] ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ: Ποινικη διωξη με εννια κατηγοριες

  • [15] ΒΟΝΗ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

  • [16] ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΩΞΗ. ΣΕΛ. 22, 43

  • [17] Μονιμο δικτυο παρακολουθησης του ηφαιστειου στη Σαντορινη

  • [18] Ο... απων Ιακωβος εδωσε το παρων του

  • [19] ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ: Θυμηθειτε τις συμβατικες υποχρεωσεις σας

  • [20] Μαρκατος: Καταργηση της δημοκρατιας. Μεταξοπουλος: Απαραδεκτη η διωξη γνωμης

  • [21] Γ. Ρουσσης: Καποιοι στην Ελλαδα θελουν να εγκλωβισουν τη σκεψη

  • [22] Πραξη σεβασμου

  • [23] Ολη η "Ρωσικη πρωτοπορια" στην Πινακοθηκη

  • [24] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

  • [25] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ


    [1] Με... φαξ το ιατρικο ανακοινωθεν, η νεφρικη λειτουργια ανακαμπτει

    Το μεσημεριανο ιατρικο ανακοινωθεν για την υγεια του Πρωθυπουργου ηταν η πρωτη φορα χθες που δεν ανακοινωθηκε απο τα χειλη επισημων. Οι δημοσιογραφοι απετρεψαν το γενικο διευθυντη του Ωνασειου Καρδιοχειρουργικου Κεντρου Αντωνη Κονταρατο να τους το διαβασει, λεγοντας οτι προκειται για μια "ξερη" ανακοινωση, αφου οι αποριες οι δικες τους και της κοινης γνωμης παραμενουν αλυτες. Ο κ. Κονταρατος εδειξε τις υπογραφες των μελων του ιατρικου συμβουλιου αναφορικα με την εγκυροτητα του ανακοινωθεντος και προσπαθησε να συνεχισει την αναγνωση του, αλλα ματαια. "Το εχουν συνυπογραψει ολα τα μελη του ιατρικου συμβουλιου" ειπε ο κ. Κονταρατος. "Αν δεν θελετε να με ακουσετε, μπορειτε να το παρετε σε φωτοτυπιες. Σε λιγο θα σας μοιραστει". Την ιδια στιγμη οι συναδελφοι δημοσιογραφοι διαμαρτυρονταν, λεγοντας σκωπτικα πως τελικα η παρουσια τους δεν ειναι απαραιτητη, αφου το ζητημα της υγειας του Πρωθυπουργου μπορει ανετα να αποστελλεται σε... δελτιο Τυπου με "φαξ"! Η... φωτοτυπια που περιεγραφε την υγεια του Ανδρεα Παπανδρεου εχει ως εξης: "Η γενικη κατασταση του Πρωθυπουργου ειναι αμεταβλητη. Ο ασθενης παραμενει στον αναπνευστηρα. Κατα τη διαρκεια της νυχτας ευρισκεται υπο πληρη μηχανικη υποστηριξη, ενω κατα τη διαρκεια της ημερας αναπνεει με μικρη μηχανικη υποβοηθηση. Η προσπαθεια αποσυνδεσης απο τον αναπνευστηρα συνεχιζεται. Ο ασθενης εξακολουθει να υποβαλλεται σε αιμοκαθαρση με τεχνητο νεφρο. Η νεφρικη λειτουργια φαινεται να ανακαμπτει, οπως δειχνει η αυξανομενη ποσοτητα αποβαλλομενων ουρων. Η καρδιακη λειτουργια ειναι αμεταβλητη".

    [2] Αρνουνται οι θεραποντες γιατροι να ενημερωσουν

    Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

    "Ηητειται γιατρος που θα αναλαβει την ενημερωση του Τυπου", φαινεται πως θα ειναι το σημερινο ιατρικο ανακοινωθεν του Ωνασειου Καρδιοχειρουργικου Κεντρου.

    Η ενημερωση για την κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου... μας "τελειωσε" μαζι με την κυριακατικη παραιτηση του αντιπροεδρου του "Ωνασειου" Γρηγορη Σκαλκεα. Κανενας γιατρος- μελος του ιατρικου συμβουλιου που εξεταζει τον Ανδρεα Παπανδρεου δεν δεχθηκε ουτε χθες να ανεβει στο βημα και ν' αναλαβει την ενημερωση των δημοσιογραφων...

    Μετα την παραιτηση Σκαλκεα, στο Ιδρυμα επικρατει μια συγκεχυμενη κατασταση τοσο σχετικα με την υγεια του Ανδρεα Παπανδρεου οσο και στην ενημερωση.

    Στις 12.15 το μεσημερι προσηλθε ο υπουργος Τυπου Τηλεμαχος Χυτηρης, ο οποιος σε κατ' ιδιαν συζητησεις με δημοσιογραφους συμμεριστηκε τις αποψεις τους για ελλιπη ενημερωση και ειπε οτι γινονται προσπαθειες για να πειστουν οι αρμοδιοι γιατροι να αναλαβουν το εργο του κ. Σκαλκεα.

    Ο ιδιος τονισε πως αδυνατει να αναλαβει την ευθυνη της ενημερωσης για την υγεια του Πρωθυπουργου, επειδη δεν διαθετει ιατρικες γνωσεις και δεν μπορει να απαντα σε ερωτησεις ιατρικου περιεχομενου.

    Σε ενα δευτερο επιπεδο, οταν ρωτηθηκε απο τους δημοσιογραφους γιατι δεν αναλαμβανει το εγχειρημα της ενημερωσης ο υπουργος Υγειας Δημητρης Κρεμαστινος, ειπε οτι κατι τετοιο θα ηταν αδυνατο διοτι ειναι μελος της κυβερνησης και οι απαντησεις ενδεχεται να τεθουν υπο αμφισβητηση.

    Εκρηξη δημοσιογραφων Η ενταση συνεχιστηκε και κορυφωθηκε την ωρα που ηταν να ανακοινωθει το συντομο ιατρικο ανακοινωθεν για την κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου.

    Λιγο νωριτερα ειχε τεθει απο συναδελφους δημοσιογραφους η προταση, εφοσον δεν απαντηθουν και χθες το μεσημερι τα ερωτηματα που αφορουν την υγεια του Πρωθυπουργου, να σταματησει και η ενημερωση του κοινου.

    Αυτη τη φορα τη... "νυφη" την πληρωσε ο γενικος διευθυντης του "Ωνασειου", Αντωνης Κονταρατος, που μολονοτι απεφυγε να μιλησει μπροστα σε καμερες, ξαφνικα βρεθηκε πρωταγωνιστης στο μεσημεριανο δελτιο ειδησεων των καναλιων.

    Περιπου στις 1.25 μ.μ. το μεσημερι ο κ. Κονταρατος προσηλθε στη διαμορφωμενη αιθουσα Τυπου στον εβδομο οροφο. Μιλωντας στους δημοσιογραφους, δηλωσε για ακομη μια φορα απο την ημερα της παραιτησης του κ. Σκαλκεα πως κανενας απο τους 15 γιατρους που εφαρμοζουν τη θεραπευτικη αγωγη στον Πρωθυπουργο δεν αναλαμβανει την ενημερωση τους.

    Στη συνεχεια επιχειρησε να διαβασει το ιατρικο ανακοινωθεν, τονισε ομως πως δεν ειναι γιατρος και πως θα δεχθει να απαντησει σε μια ερωτηση αλλα οχι ιατρικου περιεχομενου, εξηγωντας πως ο ιδιος ειναι διοικητικο στελεχος.

    Η αντιδραση του κ. Κονταρατου προκαλεσε την εκρηξη των δημοσιογραφων, που διαμαρτυρηθηκαν εντονα στο γενικο διευθυντη του ΩΚΚ λεγοντας πως το θεμα της υγειας του Πρωθυπουργου ειναι μειζον και το Ιδρυμα οφειλει να το χειριστει με σοβαροτητα ωστε να υπαρχει ορθη ενημερωση της κοινης γνωμης.

    Αναζητουν λυσεις Ο κ. Κονταρατος ειπε πως δεν μπορει να πιεσει εκλεκτους γιατρους να αναλαβουν το εργο της ενημερωσης και εδειξε για αλλη μια φορα τις υπογραφες των γιατρων που εξεταζουν τον Πρωθυπουργο. Μολονοτι ομως προσπαθησε ξανα να διαβασει το ιατρικο ανακοινωθεν, οι δημοσιογραφοι δεν τον αφησαν να συνεχισει λεγοντας οτι η παρουσια τους δεν χρειαζεται αφου οι ερωτησεις που διατυπωνονται για την ενημερωση του κοινου δεν απαντωνται. Οι δημοσιογραφοι επισημαναν τους κινδυνους η ενημερωση του κοινου να γινεται απο ανεπισημες πηγες, γεγονος που ενδεχεται να οδηγησει στην παραπληροφορηση.

    Τελικα, τα πνευματα ηρεμησαν προς στιγμην και διατυπωθηκε η αποψη για ενημερωση των δημοσιογραφων απο γιατρους του "Ωνασειου", οι οποιοι δεν συμμετεχουν στο ιατρικο συμβουλιο αλλα επιθυμουν να αναλαβουν το συγκεκριμενο εργο, η ακομη και απο τον ιδιο τον υπουργο Υγειας Δημητρη Κρεμαστινο.

    Παντως, ο κ. Κονταρατος επιφυλαχθηκε να απαντησει στα παραπανω ζητηματα, αλλα αφησε ανοιχτο το ενδεχομενο εφοσον ερθει σε συνεννοηση με μελη του διοικητικου συμβουλιου του Ιατρικου Συλλογου Αθηνων, τα ιατρικα ανακοινωθεντα και οι αποριες των δημοσιογραφων να λυνονται απο εκεινους, αν δεχθουν να αναλαβουν το εργο της ενημερωσης.

    Η ΕΣΗΕΑ Σε ανακοινωση του το διοικητικο συμβουλιο της Ενωσης Συντακτων Ημερησιων Εφημεριδων Αθηνων (ΕΣΗΕΑ) επισημανε οτι καλεσε με επανειλημμενα διαβηματα τον υπουργο Τυπου και Μεσων Μαζικης Ενημερωσης Τηλεμαχο Χυτηρη, καθως και τον υφυπουργο Νικολαο Αθανασακη να επιλυσουν το ζητημα της επιστημονικης ενημερωσης των δημοσιογραφων.

    Η ΕΣΗΕΑ υπογραμμισε οτι οι αρμοδιοι υπουργοι αποδεχθηκαν την παρεμβαση της και δηλωσαν οτι σε συνεννοηση με το "Ωνασειο" προκειται να αντιμετωπιστει το θεμα του τροπου ενημερωσης των δημοσιογραφων.

    [3] "Παρεμβασεις βλεπουν οι Ελληνες"

    ΡΩΜΗ Του ΛΑΚΗ ΧΑΤΗΗΚΥΡΙΑΚΟΥ

    Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Ρεπουμπλικα" με τιτλο "Διεθνης ιντριγκα για τη μετα Παπανδρεου εποχη;", γραφει οτι η Ελλαδα φοβαται επεμβασεις και συνωμοσιες των Μεγαλων Δυναμεων. Ο απεσταλμενος της ιταλικης εφημεριδας ασχολειται κυριως με φημολογιες και κουτσομπολια που κυκλοφορουν αυτο τον καιρο στην Αθηνα και με πολλα ερωτηματικα γραφει οτι αυτη την περιοδο τρεις υποψιες υπαρχουν στους Ελληνες.

    Η πρωτη, οτι οι θεραποντες γιατροι κρυβουν την πραγματικη κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου. Η δευτερη, οτι η συζυγος του Πρωθυπουργου διαθετει μυστικα χαρτια που θα μπορουσε να παιξει προς οφελος της.

    Η τελευταια υποψια ειναι οτι οι Μεγαλες Δυναμεις μηχανοργραφουν για τη διαδοχη του κ. Παπανδρεου. Και καταληγει: "Η Ελλαδα καταβαλλει ακομη προσπαθειες να κατανοησει οτι ειναι ενα ανεξαρτητο εθνος, παρ' οτι τελειωσε ο ψυχρος πολεμος. Ετσι καθε αρθρο που δημοσιευεται στο διεθνη Τυπου γινεται σχεδον μια παρεμβαση εκεινης η της αλλης ξενης κυβερνησης. Αν η εφημεριδα Ν.Υ. Ταιμς γραφει κατι για καποιον υπουργο, αμεσως ολοι πιστευουν οτι ειναι ανθρωπος των Αμερικανων. Ακομη και στην Ιταλια, αποδοθηκε πολιτικη επιρροη που δεν διαθετει".

    [4] Μιαμιση ωρα με δικη του αναπνοη

    Εχουν παρουσιασει ΒΕΛΤΙΩΣΗ και οι πνευμονικοι μυες και συνεχιζονται τα τεστ για την αφαιρεση του αναπνευστηρα

    Των ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΥ- ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

    Περισσοτερο σαφη εγιναν χθες τα μηνυματα αισιοδοξιας για την αποκατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου που θελησαν να περασουν στους δημοσιογραφους οι θεραποντες γιατροι.

    Και η αισιοδοξια αυτη προερχοταν, συμφωνα με τις εκτιμησεις και πληροφοριες μας, περισσοτερο απο το γεγονος οτι για αλλη μια μερα ακομη δεν εμφανιστηκαν επιπλοκες, παρα απο αυτη καθαυτη τη βελτιωση της καταστασης της υγειας του Ανδρεα Παπανδρεου.

    Βεβαια, στην περιπτωση της νεφρικης ανεπαρκειας ειχαμε εξετασεις που δειχνουν οτι οδηγουμαστε σε ανακαμψη. Η επαναλειτουργια των νεφρων θεωρειται απο τους γιατρους "κλειδι" και για τη λειτουργια των πνευμονων, αλλα και για τη μειωση της επιβαρυνσης που δεχεται η καρδια. Οπως μας δηλωσε χθες χαρακτηριστικα γιατρος της ομαδας των θεραποντων του Ανδρεα Παπανδρεου "οσο βελτιωνεται η νεφρικη λειτουργια τοσο πιο κοντα ερχομαστε στην απομακρυνση απο τη μηχανικη υποστηριξη της αναπνοης".

    Ο αναπνευστηρας Χθες ο Πρωθυπουργος κατα τη διαρκεια των ειδικων τεστ που του γινονται ολες αυτες τις ημερες στο πλαισιο του προγραμματος απομακρυνσης απο τον αναπνευστηρα, μπορεσε ν' αναπνευσει χωρις τη μηχανικη υποστηριξη και μονο με παροχη οξυγονου για μιαμιση ωρα περιπου. Το επιθυμητο ειναι να φθασει τις 2-3 ωρες ωστε να του αφαιρεθει και ο τραχειοσωληνας.

    Ειναι σημαντικο οτι, συμφωνα με τους θεραποντες γιατρους,εχει παρουσιασει βελτιωση και η ατροφια των πνευμονικων μυων λογω της συστηματικης διατροφης του Πρωθυπουργου με γαστρικο καθετηρα που του εχει τοποθετηθει απο την Κυριακη. Απο τοτε παιρνει καθημερινα 2.500 θερμιδες. Τρεφεται κυριως κατα τη διαρκεια της νυχτας οταν σταματουν οι αλλες ιατρικες πραξεις.

    Η ιδια ιατρικη πηγη ανεφερε οτι τωρα δεν τους απασχολει καποιο προβλημα στη καρδιακη λειτουργια, καθως η αριστερη κοιλια η οποια και παιζει σημαντικοτερο ρολο στην κυκλοφορια του αιματος, δεν παρουσιαζει ανεπαρκεια. "Ηοριστηκε η καρδια του απο την πνευμονικη λοιμωξη που υπεστη ο Πρωθυπουργος, αλλα δεν επηρεαστηκε η λειτουργικοτητα της" οπως μας ανεφεραν χαρακτηριστικα οι γιατροι. "Αντιθετα οι συστολικοι της δεικτες χαρακτηριζονται ικανοποιητικοι". Προσθεσαν ακομη οτι δεν εχει αλλαξει η φαρμακευτικη αγωγη για την καρδια του.

    Ο βηματοδοτης Η εμφυτευση βηματοδοτη στον Πρωθυπουργο για την υποβοηθηση της καρδιακης λειτουργιας επιβεβαιωθηκε, χθες, πληρως. Η πηγη μας ωστοσο δεν θελησε να γνωστοποιησει τον ακριβη χρονο και τοπο της επεμβασης. Το πλεον πιθανο, ομως ειναι, αυτη η εμφυτευση να εγινε στο εξωτερικο. Σε ερωτηση δημοσιογραφων γιατι ο βηματοδοτης δεν απετρεψε την προχθεσινη αρρυθμια που προκληθηκε στον Πρωθυπουργο απο τα φαρμακευτικα σκευασματα του Μαγκντι Γιακουμπ, θεραπων ιατρος εξηγησε οτι: "ο Πρωθυπουργος υπεστη ταχυκαρδια. Ο βηματοδοτης μπορει να βοηθησει μονο στην περιπτωση πτωσης των καρδιακων παλμων και οχι στην ταχυκαρδια".

    Η πνευμονικη υπερταση

    Οσο για την πνευμονικη υπερταση που ειναι πλεον ελεγχομενη, ηταν απορροια της ανεπαρκειας της δεξιας κοιλιας. Επισης απο το χθεσινο ελεγχο προκυπτει οτι δεν υπαρχουν στοιχεια λοιμωξης, ενω συνεχιζεται η χορηγηση αντιβιοτικων στον Πρωθυπουργο.

    Συμφωνα με το ιατρικο δελτιο το οποιο διαβασε στους δημοσιογραφους ο καρδιολογος-επιμελητης Αιας Αντωνιαδης, στις 8 χθες το βραδυ, "η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου κατα το τελευταιο εξαωρο παραμενει αμεταβλητη. Το προγραμμα απομακρυνσης απο τη μηχανικη υποστηριξη της αναπνοης συνεχιζεται. Η νεφρικη λειτουργια που αρχισε να επανερχεται σταδιακα, συνεχιζει να υποστηριζεται απο εξωνεφρικη καθαρση (τεχνητος νεφρος) μεχρις οτου αποκατασταθει πληρως".

    [5] ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ η... "δημοσιονομικη προσαρμογη", κατα τον Αλ. Παπαδοπουλο, αναγκαια τα προσθετα διαρθρωτικα μετρα, κατα τον Γ. Σουφλια

    Λιτοτητα μεχρις εσχατων

    Των ΠΑΝΤ. ΗΑΓΟΡΙΑΝΙΤΗ ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ

    Η λιτοτητα, της λιτοτητας, ω λιτοτητα. Κοινως, λιτοτητα στη νιοστη. Με σφραγιδα Αλεκου Παπαδοπουλου και μονογραφη Γιωργου Σουφλια.

    Κι αν κατα τον υπουργο Οικονομικων ο μονοδρομος αυτος δεν ειναι αδιεξοδος, κατα τον κοινοβουλευτικο εκπροσωπο της Ν.Δ. χρειαζονται επιπλεον διαρθρωτικα μετρα για να επιτευχθει η πολυποθητη συγκλιση με τις χωρες της Ευρωπα ικης Ενωσης.

    Ηταν νομιζετε τυχαιο το γεγονος οτι ο Αλεκος Παπαδοπουλος δεν ηθελε να αρχισει την ομιλια του χθες, στην αρμοδια επιτροπη της Βουλης για τον προ υπολογισμο, αν προηγουμενως δεν ειχε απεναντι του τον Γ. Σουφλια;

    Η μηπως στερειται ενδιαφεροντος η ατακα του Θοδωρου Παγκαλου προς τον Σαρακατσανο πολιτικο, "θα σε καναμε αμεσως υπουργο, αλλα το προβλημα μας τωρα δεν ειναι οι υπουργοι, ειναι αλλο", μετα την τοποθετηση του τελευταιου;

    Συμφωνησαν, αλλα...

    Η πραγματικοτητα παντως ειναι μια: Αλεκος Παπαδοπουλος και Γιωργος Σουφλιας συμφωνησαν ως προς τους στοχους που εχει θεσει για την οικονμια μας το προγραμμα συγκλισης, αλλα διαφοροποιηθηκαν σε ο,τι αφορα τα αποτελεσματα της πολιτικης που ακολουθειται.

    Ο υπουργος Οικονομικων αφου τονισε πως η χωρα μας ηταν πριν απο λιγα χρονια παραδειγμα προς αποφυγη, σταθηκε ιδιαιτερως στις υποχρεωσεις που εχει αναλαβει η χωρα απεναντι στην Ευρωπη με τη συνθηκη του Μααστριχτ και το προγραμμα συγκλισης, το τριτο κατα σειρα τα τελευταια χρονια.

    Χαρακτηρισε τη δημοσιονομικη προσαρμογη (αυτος ειναι ο τεχνοκρατικος ορος της λιτοτητας) ορο επιβιωσης της οικονομιας και του εθνους μας, μιλησε για την πιθανοτητα να μεινουμε εκτος Οικονομικης και Νομισματικης Ενοποιησης, εξεφρασε την αισιοδοξια πως βρισκομαστε σε καλο δρομο και υπογραμμισε με εμφαση: "Για να πετυχουμε, η διαδικασια δημοσιονομικης πολιτικης πρεπει να ειναι παρατεταμενη".

    Τελος, θα πρεπει να επισημανθει η συγκαλυμμενη απειλη πως θα αναγκαστει να ειναι σκληρος στην Ολομελεια κατα τη διαρκεια συζητησης του προ υπολογισμου απεναντι σε οσους διεξαγουν πολιτικο αγωνα μεσω πολιτικων κυκλων.

    Ηεστο-κρυο απο Σουφλια

    Την τακτικη της εναλλαγης του ζεστου με το κρυο ακλουθησε ο Γιωργος Σουφλιας στη δικη του τοποθετηση που ακολουθησε. Ξεκινησε επισημαινοντας πως κανεις δεν αμφισβητει τους στοχους που εχει θεσει το υπουργειο Οικονομικων, δεχθηκε τα θετικα οριακα αποτελεσματα που εχουν επιτευχθει, αλλα υπογραμμισε πως ο φετινος προ υπολογισμος δεν εξασφαλιζει αναπτυξιακες προ υποθεσεις. Κι αυτο γιατι το 1996 θα ειναι δυσκολη χρονια χωρις τα ευνο ικα μεγεθη 1994 και 1995.

    Ηητησε δε τη ληψη προσθετων διαρθρωτικων μετρων, οσο καιρο θα ειναι κυβερνηση το ΠΑΣΟΚ, αλλα δεν παρελειψε να αναφερθει και στον Στεφανο Τζουμακα, στηριζοντας ουσιαστικα και παλι τον Αλεκο Παπαδοπουλο. Λεγοντας του οτι τα μετρα που λαμβανει δεν βρισκουν ανταποκριση μεσα στην κυβερνηση, συμπληρωσε: "Χαρακτηριστικο παραδειγμα ο κ. Τζουμακας. Θα καταλαβετε καποτε (εννοωντας το ΠΑΣΟΚ) οτι μπηκατε κι εσεις στο δοκανο και δεν μπορειτε να λειτουργησετε με δημαγωγικο τροπο".

    Πηγαδακι του υπ. Οικονομικων Αλ. Παπαδοπουλου με τους βουλευτες Δ. Κωστοπουλο, Κ. Χατζηδημητριου και Θ. Κασσιμη, πριν αρχισει η συζητηση για τον προ υπολογισμο

    [6] Σημιτης με δελφινους

    Θα ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ με Κακλαμανη και Ακη, ισως με Αρσενη και Χαραλαμποπουλο

    Συναντησεις με τους πιθανους συνυποψηφιους του στην κουρσα της διαδοχης θα εχει ο Κωστας Σημιτης. Μετα τις συναντησεις του με τους Κ. Σκανδαλιδη και Κ. Λαλιωτη, ανακοινωσε οτι σημερα θα συναντηθει με τον Α. Κακλαμανη και την Παρασκευη με τον Α. Τσοχατζοπουλο. Επισης θα επιδιωξει να συναντηθει με τους Γ. Αρσενη και Ι. Χαραλαμποπουλο. Σκοπος αυτων των επαφων, κατα τον Κ. Σημιτη, ειναι: "Να καταδειξει οτι η ενοτητα του ΠΑΣΟΚ ειναι δεδομενη. Να επισημανει οτι το μειζον θεμα δεν ειναι τα προσωπα, αλλα η πολιτικη. Να τονισει οτι ειναι απαραιτητο να διασφαλισουμε την πολιτικη σταθεροτητα για τα επομενα δυο χρονια, χωρις να καταφυγουμε σε προωρες εκλογες, που θα ειναι επιζημιες για τη χωρα μας. Να υπογραμμισει οτι το ζητουμενο ειναι η εξασφαλιση μιας νικηφορας πορειας για την εκλογικη αναμετρηση του 1997, αποτρεποντας την επανοδο της συντηρητικης παραταξης στην εξουσια. Να καταστησει σαφες οτι διαχωριστικες γραμμες, που καποιοι, ακομα και σημερα, συντηρουν, κατατασσοντας τα μελη και τα στελεχη σε φιλους και αντιπαλους, πρεπει να ξεπεραστουν. Ενα κομμα που στηριζεται σε διακρισεις, σε διαχωρισμους και σε πελατειακες αντιληψεις, ειναι ενα κομμα που δεν εχει μελλον. Αντιθετα, ενα κομμα που υπερτατη αρχη του ειναι η αξιοκρατια και η αξιοποιηση ολων των στελεχων, ειναι ενα κομμα με προοπτικη και μελλον".

    [7] Οι βουλευτες θα εκλεξουν τον πρωθυπουργο

    ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ παρα ουσιαστικο χαρακτηρα εχει η συζητηση που εχει ανοιξει στο ΠΑΣΟΚ, για το ποιο οργανο πρεπει να εχει τον αποφασιστικο λογο στην εκλογη του νεου πρωθυπουργου.

    Ολοι αποδεχονται την προβλεψη του Συνταγματος οτι η εκλογη θα γινει απο την Κοινοβουλευτικη Ομαδα. Ακομη και οσοι θεωρουν οτι, πριν απο την εκλογη, πρεπει να συνεδριασει η Κεντρικη Επιτροπη, δεν δεχονται οτι πρεπει να υποδειξει τους υποψηφιους και να δεσμευσει τους βουλευτες, επειδη κατι τετοιο θα προκαλουσε εντονες αντιδρασεις, οι οποιες ειναι ενδεχομενο να προσλαβουν ανεξελεγκτο χαρακτηρα.

    Ο μονος που εχει εκφρασει δημοσιως αντιθετη αποψη, ζητωντας μαλιστα να συγκληθει ακομη και το Εθνικο Συμβουλιο του ΠΑΣΟΚ, ειναι ο επιτροπος Χρ. Παπουτσης, ο οποιος θεωρει οτι τον αποφασιστικο λογο στο θεμα αυτο πρεπει να εχει το κομμα, δηλαδη τα οργανα του. Ο Ακης Τσοχατζοπουλος θα εβλεπε με καλο ματι μια τετοια λυση, αλλα μεχρι στιγμης δεν την εχει εκφρασει δημοσιως.

    Το πλαισιο

    Αντιθετα, ολοι οι αλλοι υποψηφιοι (Σημιτης, Αρσενης, Κακλαμανης, Χαραλαμποπουλος), και αλλα επιφανη στελεχη οπως ο Κ. Λαλιωτης και ο Κ. Σκανδαλιδης, εχουν ξεκαθαρισει οτι ο νεος πρωθυπουργος θα εκλεγει απο την Κοινοβουλευτικη Ομαδα. Και η Κεντρικη Επιτροπη, η οποια θα συνελθει νωριτερα, θα καθορισει απλως το πλαισιο της λειτουργιας του κομματος υπο το φως των νεων δεδομενων.

    Ειναι ενδεικτικο οτι ο γραμματεας της Κοινοβουλευτικης Ομαδας Δ. Μπεης δηλωσε χθες οτι το θεμα εχει ξεκαθαρισει, καθως ειναι γνωστο τι επιτασσει το Συνταγμα. "Ειναι λυμενο το θεμα", ειπε.

    Και ο κ. Σκανδαλιδης επανελαβε οτι η Κεντρικη Επιτροπη θα θεσει το πολιτικο πλαισιο, ενω την επιλογη θα κανει η Κοινοβουλευτικη Ομαδα, συμφωνα με το Συνταγμα.

    Αλλοι δυο βουλευτες αντεκρουσαν την αποψη Παπουτση. Μαλιστα, ο Γ. Παπασπυρου καταφερθηκε εναντιον του με προσβλητικες εκφρασεις ("ξερω μονο τον Παπουτση της γειτονιας μου"), ενω ο Κυριακος Ταταριδης διερωτηθηκε γιατι ο κ. Παπουτσης "θελει να δημιουργησει ενα διαχωριστικο πνευμα αναμεσα στην Κεντρικη Επιτροπη και στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα".

    Ο αντιπροεδρος της Βουλης Παν. Σγουριδης εξεφρασε τη βεβαιοτητα οτι ο κ. Παπανδρεου "θα βγει απο το ""Ωνασειο'', θα ειναι καλα και θα ξεκινησει τις διαδικασιες για να βγει μεσα απο ενα συνεδριο που θα γινει ενας αντιπροεδρος". Σε αλλο σημειο, ομως, ειπε οτι η Κ.Ο. ειναι το συνταγματικα κατοχυρωμενο οργανο, για να υποδειξει τον υποψηφιο ππρωθυπουργο και σημειωσε οτι αν το Ε.Γ. και η Κ.Ε. υποδειξουν υποψηφιο και οχι πλαισιο αρχων "θα υπαρξουν δυσμενη αποτελεσματα μεσα στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα".

    [8] Σε συνταγματολογους κατεφυγε ο Εβερτ για το προβλημα

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

    Την ιδια ωρα που ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας αναζητουσε τροπους αντιδρασης στο προβλημα του ΠΑΣΟΚ, στελεχη του κομματος του με δηλωσεις τους επιβεβαιωναν πως προβλημα (εστω μικροτερης ισχυος) εχει και το δικο τους κομμα.

    Τη γνωμη τριων συνταγματολογων ζητησε χθες ο Μ. Εβερτ, αναζητωντας προφανως συνταγματικο κενο στην κατασταση που εχει δημιουργηθει, προκειμενου να το εκμεταλλευτει αντιπολιτευτικα. Ετσι, ζητησε απο τους καθηγητες Συνταγματικου Δικαιου Γρ. Κασιματη, Ν. Αλιβιζατο και Πρ. Παυλοπουλο (που ειναι και συμβουλος του προεδρου της Ν.Δ.), αναλυση των συνταγματικων πτυχων του προβληματος που εχει δημιουργηθει απο την παρατεινομενη εκκρεμοτητα της υγειας του Πρωθυπουργου.

    "Τι συζητησατε;", ρωτηθηκε ο μετεχων στη συναντηση γραμματεας της Κοινοβουλευτικης Ομαδας Σταυρος Δημας. "Το Συνταγματικο ζητημα που ανακυπτει. Θεματα αναπληρωσης, αντικαταστασης, λειτουργιας θεσμων και πολιτευματος", ειπε λακωνικα. Ομως, ο κ. Παυλοπουλος μπηκε και στην ουσια:

    "Στο Συνταγμα δεν υπαρχουν κενα και επομενως ολα τα ζητηματα που μπορουν να δημιουργηθουν ειναι δυνατον να αντιμετωπιστουν απο το Συνταγμα και την ισχυουσα νομοθεσια", παρατηρησε ο καθηγητης, ενω οταν ρωτηθηκε πως το Συνταγμα αντιμετωπιζει την παρατεινομενη κατασταση, σχολιασε: "Εξαρταται τι θα προκυψει στο μελλον".

    Ο χρονος

    Εκεινο παντως που παρουσιαζει ενδιαφερον απο τις δηλωσεις του Πρ. Παυλοπουλου ειναι η απαντηση του οτι το Συνταγμα δεν προβλεπει χρονικο οριο στο θεμα της αναπληρωσης. Για το σημειο αυτο αξιζει να παραθεσουμε την αποψη του συνταγματολογου και ευρωβουλευτη του ΠΑΣΟΚ Δ. Τσατσου, οπως παρατιθεται στο Συνταγματικο Δικαιο, εκδοση Μαρτιου 1993. "Η αναπληρωση ειναι θεσμος βραχειας διαρκειας απο τη φυση του", παρατηρει χαρακτηριστικα και προσθετει:

    "Οταν προκειται για καθολικη αναπληρωση επι απουσιας και διαρκους κωλυματος, συντρεχει αδυναμια του Πρωθυπουργου να εκπληρωσει τα καθηκοντα του, οποτε τοσο ο ιδιος (αν ειναι βιολογικα σε θεση να εχει βουληση), η η Βουλη οφειλουν με τα μεσα που τους παρεχει το Συνταγμα (στον ιδιο την παραιτηση, στη Βουλη την ψηφο δυσπιστιας) να επιφερουν τις θεσμικες συνεπειες της καταστασης που εχει προκυψει". Και η αληθεια ειναι πως και στους κολπους της ηγεσιας της Ν.Δ. υπαρχουν σκεψεις, αν συνεχιστει η σημερινη κατασταση, να γινουν καποιες κινησεις. Προς το παρον, ομως, αναμενουν.

    Αποφευγει ο Μητσοτακης

    Οσο ομως αναμενουν, στελεχη του κομματος τους, για μια ακομη φορα με τις κινησεις τους, πιστοποιουν το εσωκομματικο προβλημα της αξιωματικης αντιπολιτευσης. Πρωτη κινηση, αυτη του επιτιμου προεδρου του κομματος, ο οποιος δεν φερεται διατεθειμενος να παραστει στην αυριανη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας. Μια κινηση ενδεικτικη. Και σε χαμηλοτερο επιπεδο, ομως, υπαρχουν αντιδρασεις.

    Ο βουλευτης Ν. Κακκαλος εξεφρασε τη δυσαρεσκεια του για τη δηλωση Εβερτ, πως "ειναι ανηθικο να θετει κανεις θεμα κενου εξουσιας και διαδοχης στο ΠΑΣΟΚ". Μιλωντας στο ραδιοφωνικο σταθμο "Πλανετ", ο κ. Κακκαλος δηλωσε πως δεν τον ικανοποιει η δηλωση αυτη, ενω εξεφρασε την απορια πως καθε φορα που εχει προβλημα το ΠΑΣΟΚ, δημιουργουνται προβληματα και στο κομμα του. Στον ιδιο σταθμο ο Ευαγγ. Με ιμαρακης δηλωσε πως "περιμενει απο τον κ. Εβερτ μια διευκρινιση, μια δημοσια διορθωση για τη δηλωση που εκανε".

    Οι δηλωσεις των δυο βουλευτων ειναι ενδεικτικες για το κλιμα που θα υπαρξει στην αυριανη συνεδριαση της Κ.Ο., οπου ναι μεν εχει προγραμματιστει συζητηση για τον προ υπολογισμο, εν τουτοις οι "γαλαζιοι" δεν δυσκολευονται να ξεφευγουν απο την ημερησια διαταξη...

    [9] Πληθαινουν οι φωνες για αντικατασταση

    Μετα τον Λαμπρο ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟ και αλλοι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ ζητουν να δοθει λυση και να μην παραταθει αυτη η κατασταση. Απορριπτικη η κυβερνηση

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

    Αυτο που ηταν στο επικεντρο ολων των ιδιαιτερων συζητησεων των στελεχων του ΠΑΣΟΚ, η αναγκη δηλαδη να αντικατασταθει ο Πρωθυπουργος, ηρθε στο προσκηνιο και προκαλει ηδη τις πρωτες αντιπαραθεσεις στο κυβερνων κομμα.

    Μετα το βουλευτη Λαμπρο Κανελλοπουλο, ο οποιος εθεσε πρωτος το θεμα, οπως εγραψε χθες η "Ε", και αλλοι συναδελφοι του συμφωνησαν χθες και ο καθενας με το δικο του τροπο ζητησαν ν' αντιμετωπιστει συντομα το πολιτικο προβλημα που εχει ανακυψει απο την απουσια του Πρωθυπουργου απο την ενεργο δραση.

    Οι βουλευτες και τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ προβληματιζονται για τις επιπτωσεις που μπορει να εχει ενδεχομενη μακρα απουσια του Α. Παπανδρεου απο την ασκηση των καθηκοντων του, τοσο στη διακυβερνηση της χωρας οσο και στη λειτουργια του κομματος, οπου εχει ηδη "φουντωσει" η διαδοχολογια και φοβουνται οτι η συνεχιση της επι πολυ μπορει να οδηγησει σε διαλυτικα φαινομενα.

    Ειναι ενδεικτικο οτι ακομη και στελεχη που εντασσονται στη λεγομενη "κομματικη νομιμοτητα" και ουδεποτε εχουν δημιουργησει προβληματα, εκφραζουν εντονη ανησυχια για τη συνεχεια και γι' αυτο θετουν - αλλοι ευθεως και αλλοι με κομψο και διακριτικο τροπο, που επιβαλλεται απο τη μαχη ζωης που δινει ο Πρωθυπουργος στο νοσοκομειο - θεμα αντικαταστασης του. Ορισμενοι προτεινουν να συγκληθουν τα οργανα του ΠΑΣΟΚ για ν' αποφασισουν και ορισμενοι αλλοι θεωρουν οτι ο ιδιος ο Α. Παπανδρεου πρεπει να δωσει τη λυση παραιτουμενος και κινωντας κατ' αυτον τον τροπο τις διαδικασιες.

    Αρνητικη η κυβερνηση

    Ομως, η επισημη αντιδραση τη κυβερνησης ειναι κατηγορηματικα αρνητικη. Ο εκπροσωπος της και στενος συνεργατης του Πρωθυπουργου Τηλεμαχος Χυτηρης επανελαβε και χθες οτι "δεν υπαρχει θεμα αντικαταστασης του Πρωθυπουργου" και εσπευσε να συμπληρωσει: "Πρωθυπουργος ειναι ο Α. Παπανδρεου. Η κυβερνηση λειτουργει κανονικα. Και λειτουργουν ολα συμφωνα με το νομο και με το Συνταγμα". Και οταν ρωτηθηκε αν θα ανακυψει προβλημα αντικαταστασης του οταν βγει απο το νοσοκομειο και επιστρεψει στο σπιτι του, ο κ. Χυτηρης απαντησε με ενα κατηγορηματικο "οχι".

    Ο Μαγκακης

    Θεμα αντικαταστασης του Α. Παπανδρεου εθεσαν χθες οι εξης βουλευτες:

    Ο Γ.-Α. Μαγκακης απαριθμησε πεντε σοβαρα προβληματα των οποιων επικειται η λυση και η συζητηση τους απαιτει την παρουσια Πρωθυπουργου.

    1 Η εναρξη της διαδικασιας ενταξης της Κυπρου στην Ευρωπα ικη Ενωση επιχειρειται να συνδεθει με τη σχετικη διαδικασια ενταξης των χωρων της Κεντρικης και Ανατολικης Ευρωπης. Μια τετοια συνδεση ειναι επικινδυνη για μας και αντιθετη με τις μεχρι τωρα αποφασεις της Ε.Ε.

    2 Οι ΗΠΑ αναπτυσσουν νεα πρωτοβουλια για τη λυση του Κυπριακου και αναμενεται νεα προταση τους.

    3 Στην Κ.Ε. προετοιμαζονται αποφασεις για τη διακυβερνητικη διασκεψη, που αφορουν τοσο τη δομη της Ενωσης, απο την οποια εξαρταται αν θα μεινουμε ισοτιμοι εταιροι, οσο και στη διευρυνση της και στα σχετικα οικονομικα βαρη, που θα εχουν αμεσες επιπτωσεις στη δικη μας οικονομικη υποσταση.

    4 Στη Ν. Υορκη εχει αρχισει ο κυκλος των συνομιλιων για το οριστικο ονομα των Σκοπιων.

    5 Σε λιγες μερες θα υπογραφει διεθνες συμφωνο, που θα αφορα στη διαμορφωση μιας νεας πολιτικης πραγματικοτητας στα Βαλκανια. Μιας πραγματικοτητας που μας αφορα καιρια.

    Ο Γιαννης Παπασπυρου ζητησε "ν' αρχισουν οι διαδικασιες για την εκλογη ενωτικου και μεταβατικου Πρωθυπουργου".

    Ο Χρ. Σμυρλης δηλωσε οτι η σημερινη κατασταση "δεν μπορει να συνεχιστει επ' αοριστον".

    Ο υφυπουργος Βιομηχανιας Ντ. Βρεττος προτεινε "να συγκληθει ταχυτατα εκτακτο συνεδριο, για να εκλεξει αντιπροεδρο του κομματος, ο οποιος θα αντικαταστησει τον προεδρο αν χρειαστει".

    Ο Β. Κεδικογλου το ειπε υπαινικτικα: "Φιλος πολυ ο προεδρος, φιλτερον το κομμα, φιλτατη η πατρις".

    Παρομοιο προβληματισμο, χωρις να θεσουν ευθεως θεμα Πρωθυπουργου, εξεφρασαν και αλλοι συναδελφοι τους:

    Ο Ανδρεας Φουρας ειπε οτι "αν δοθει η εντυπωση οτι η χωρα βαλτωνει, πρεπει να σκεφθουμε τι θα κανουμε". Και προσθεσε οτι ο ιδιος ο Α. Παπανδρεου απο το νοσοκομειο οπου βρισκεται πρεπει να δωσει λυση, "ωστε ν' αποκτησει η χωρα Πρωθυπουργο".

    Ο γραμματεας της Κοινοβουλευτικης Ομαδας Δ. Μπεης παραδεχθηκε οτι μεταξυ των βουλευτων "εχει ωριμασει η σκεψη οτι πρεπει να βρεθει λυση".

    Ο Θ. Τσουρας ειπε οτι με την καθοδηγηση του Α. Παπανδρεου πρεπει το ΠΑΣΟΚ να προχωρησει στη μεταπαπανδρε ικη περιοδο. Αλλα - προσθεσε - "θα ηταν πολιτικα ανευθυνο και εθνικα επικινδυνο να μην ειναι ετοιμο το κομμα για οποιαδηποτε πολιτικη εξελιξη".

    Ο Λαμπρος Κανελλοπουλος επανηλθε χθες ζητωντας να συνεδριασουν τα οργανα του κομματος, "για να αντιμετωπισουν το προβλημα που προκυπτει απο την εκκρεμοτητα με την υγεια του Α. Παπανδρεου, αντι να τιθεται στο παρασκηνιο το θεμα της αντικαταστασης του".

    Αντιθετες φωνες

    Στον αντιποδα ολων αυτων:

    Ο υπουργος Μεταφορων Ευαγγ. Βενιζελος ειπε: "Δεν βλεπω να υπαρχει πολιτικο κενο υπο την εννοια της εκκρεμοτητας για τη ληψη καποιας μεγαλης πολιτικης αποφασης, η οποια να μη λαμβανεται λογω της ασθενειας του Πρωθυπουργου. Η κυβερνηση λειτουργει, τα συλλογικα οργανα λειτουργουν. Ο Πρωθυπουργος δινει τη μαχη της ζωης του. Δεν ετεθη θεμα παραιτησεως του, ωστε να κινηθει οποιαδηποτε διαδικασια".

    Ο Γιαννης Χαραλαμπους εκτιμησε οτι "τιποτα δεν δειχνει οτι εχουμε φτασει σε ενα σημειο που θα απαιτουσε εκτακτες αποφασεις".

    Και ο αναπληρωτης υπουργος Μεταφορων Κιμων Κουλουρης κατακεραυνωσε "οσους βιαζονται" και εξεφρασε την πιστη του οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου "θα κερδισει τη μαχη και πηγαινοντας στην Εκαλη κονιορτοποιουνται ολοι οι σχεδιασμοι που εχουν κανει διαφοροι".

    Η Νεολαια του ΠΑΣΟΚ ζητησε χθες το βραδυ απο το Εκτελεστικο Γραφειο να συγκαλεσει την Κεντρικη Επιτροπη ωστε να ληφθει αποφαση, με στοχο "τη συσπειρωση του κομματος και τη θωρακιση του απεναντι σε εξωθεσμικες παρεμβασεις".

    [10] Επιμενει ο Τεως για την περιουσια

    Το ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ Πρωτοδικειο Λαρισας συζητησε χθες αιτηση του για επιστροφη του κτηματος Πολυδενδριου Αγιας

    ΛΑΡΙΣΑ

    "Βασιλικες κορονες" χθες στην αιθουσα του Πολυμελους Πρωτοδικειου Λαρισας οπου συζητηθηκε αιτηση του Κωνσταντινου Γλιξμπουργκ (κατα του Ελληνικου Δημοσιου) με την οποια ζητει την επανακτηση της κυριοτητας του δασοκτηματος Πολυδενδριου Αγιας, συνολικης εκτασης 33.600 στρεμματων.

    Την αιτηση υποστηριξε ο δικηγορος Λαρισας Εμμ. Καραμανωλης. Ισχυριστηκε οτι ο νομος 2215/94 ("περι ρυθμισεως θεματων της απαλλοτριωμενης περιουσιας της εκπτωτης βασιλικης οικογενειας της Ελλαδας") ειναι αντισυνταγματικος διοτι του αφαιρεθηκε αυθαιρετα και παρα τις εγγυησεις του Συνταγματος η κυριοτητα του δασοκτηματος το οποιο κληρονομησε απο τον πατερα του Παυλο και τη μητερα του Φρειδερικη. Τους ισχυρισμους του κ. Καραμανωλη αντεκρουσε ο δικηγορος του Δημοσιου Αντωνης Κλαδιας, ο οποιος υποστηριξε τη συνταγματικοτητα του νομου και ειπε μεταξυ αλλων οτι απο τη στιγμη που ο θεσμος της βασιλειας στην Ελλαδα καταργηθηκε, κατα συνεπεια δεν υπαρχει και βασιλικη περιουσια, η οποια ουτως η αλλως ανηκε παντα στον ελληνικο λαο και οχι στους μοναρχες. Παρεμβαση υπερ του Δημοσιου εκανε και ο πρωην βουλευτης του ΠΑΣΟΚ δικηγορος κ. Ι. Καραμπατσας ο οποιος ζητησε την αναβολη της συζητησης διοτι επικεινται αποφασεις για την τεως βασιλικη περιουσια δυο ανωτατων δικαστηριων της χωρας (Αρειου Παγου και ΣτΕ) και οτι αν το δικαστηριο προχωρησει στην εκδοση αποφασης θα πρεπει προηγουμενως να απαντησει σε δυο συνταγματικα ζητηματα: Αν δηλαδη ο ν. 2215/94 ειναι συνταγματικος (οπως ο παρεμβαινων υποστηριξε) και γιατι ο Τεως δεν χρησιμοποιει στην αιτηση του το επιθετο Γλιξμπουργκ. Το δικαστηριο εχει χρονικο περιθωριο 4 μηνων για να αποφασισει και επι της αιτησεως του Τεως, αλλα και στην αιτηση για αναβολη.

    [11] "Λιμπερασιον": Ελλην Ροκαρ ο Σημιτης

    Ο "Ελληνας Ροκαρ" ειναι για τους Γαλλους ο Κωστας Σημιτης.

    Τι τους θυμιζει τον Μισελ Ροκαρ; Η εφημεριδα "Λιμπερασιον" δινει τις ...εξηγησεις της. Στο νημα της διαδοχης του Α. Παπανδρεου, παρουσιαζει τον κ. Σημιτη, ηγετη της τασης που εκφραζεται απο τους αμφισβητιες και εκσυγχρονιστες. Και θυμιζει οτι παραιτηθηκε απο τη θεση του υπουργου Οικονομιας, σε ενδειξη διαμαρτυριας για την καθυστερηση των υποσχεθεντων μεταρρυθμισεων.

    Πραγματι εχουν αρκετες ομοιοτητες οι δυο πολιτικοι. Κατ' αρχην ειναι και οι δυο μικροσωμοι... Και μοιαζουν. Εχουν κι οι δυο μια σεμνοτητα και μια εσωτερικοτητα. Δειχνουν καπως ντροπαλοι, προσπαθουν ομως να ειναι αποτελεσματικοι. Αλλοτε επιτυχως, αλλοτε οχι.

    Παντως, δεν ειναι και τοσο "γουρλιδικος" ο Ροκαρ για να γινει παραδειγμα προς μιμησιν. Γιατι; Διοτι, ως εσωκομματικος αντιπαλος του Φρανσουα Μιτεραν, απετυχε να γινει προεδρος της Γαλλικης Δημοκρατιας, που ηταν και το μεγαλο του ονειρο. Στη συνεχεια καταφερε να γινει για λιγο πρωθυπουργος της Γαλλιας και, φευ, απεδειχθη οτι "δεν τραβουσε" και οτι δεν απεδωσε τα αναμενομενα.

    Το ιδιο του συνεβη και οταν ηγηθηκε του γαλλικου σοσιαλιστικου κομματος. Οι αποτυχιες του αυτες αποδιδονται οχι στην ανικανοτητα του, αλλα στη συνεχη συγκριση και ανταγωνισμο με τον Μιτεραν.

    Προσοχη, λοιπον.

    Και στο κατω κατω, αν θελουμε να κανουμε συγκρισεις με ξενους, χαθηκε ενας "μανατζερ", νεος και σφριγηλος, που να δουλευει απο το πρωι ως το βραδυ και να ειναι και ευτυχης και επιτυχημενος και να σαρωνει και την οικονομια της αγορασ; Οπως π.χ. ο 40χρονος Αμερικανος, (τι αλλο θα μπορουσε να 'ναι), βασιλιας των "κομπιουτερ" Μπιλ Γκειτσ;

    Μεταξυ σοβαρου και αστειου...

    Λ. ΠΑΓΩΝΗ

    [12] "Τα Σκοπια παραβιαζουν τη συμφωνια"

    Με επιστολη του προς το γ. γραμματεα του ΟΗΕ ο μονιμος αντιπροσωπος της Ελλαδας στον ΟΗΕ πρεσβης Χρ. Ηαχαρακις επισημαινει οτι ο ομολογος του των Σκοπιων στον ΟΗΕ κ. Μιλεφσκι εξακολουθει να μη χρησιμοποιει την ονομασια Πρωην Γιουγκοσλαβικη Δημοκρατια της Μακεδονιας, παρα την υπογραφη της Ενδιαμεσης Συμφωνιας και του Μνημονιου για τα Πρακτικα Μετρα. Στην επιστολη του ο κ. Ηαχαρακης παρατηρει οτι τα Σκοπια εγιναν δεκτα στον ΟΗΕ ως ΠΓΔΜ, επειδη ακριβως εκκρεμει η διευθετηση της διαφορας για το ονομα, η οποια εχει γινει επισημως αποδεκτη και αναγνωριζεται απο την κυβερνηση των Σκοπιων στο αρθρο 5 της Ενδιαμεσης Συμφωνιας. Προσθετει ακομη οτι "η Ελλαδα ειναι ετοιμη να αναλαβει τις ευθυνες της".

    Ο Μαρτης

    Την πληρη αντιθεση του στην ονομασια των Σκοπιων ως "Μακεδονια" η με συνθετο ονομα εξεφρασε και παλι ο πρωην υπουργος Ν. Μαρτης, σε ομιλια του χθες στη Μακεδονικη Εστια. Ο κ. Μαρτης ανεφερε μεταξυ αλλων οτι ονομασια των Σκοπιανων ως Μακεδονων "οδηγει σε παραλογισμους, επιβραβευει αυταποδεικτα ψευδη και νομιμοποιει τεχνητες ""μακεδονικεσ'' μειονοτητες στην Ελλαδα, Βουλγαρια και Αλβανια, που θα αποτελουν μονιμο καρκινωμα αποσταθεροποιητικων επιδιωξεων στην περιοχη".

    [13] Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ Ενωση δεν αναγνωριζει πλεον τον αρμοδιο ελληνικο φορεα και κινδυνευουμε με απωλεια πορων και προστιμα

    Στον αερα οι αγροτικες επιδοτησεις Του ΜΙΧ. ΚΟΥΡΜΟΥΣΗ

    Το καμπανακι που χτυπουσε τοσο καιρο δεν το ακουσαμε (ως χωρα) και τωρα ηρθε η ωρα της καμπανας και των καταλογισμων.

    Η Ευρωπα ικη Ενωση, μεσω της Γενικης Διευθυνσης Γεωργιας, απορριπτει ουσιαστικα τη λειτουργια της ΔΙΔΑΓΕΠ (υπηρεσια του υπουργειου Γεωργιας), η οποια, καθε χρονο διαχειριζεται 1,2 τρις. δρχ. Δεν εχει λογιστικο, δεν εχει αρχειο, δεν εχει μηχανοργανωση, δεν κανει εσωτερικους ελεγχους, δεν βρισκονται φακελοι, με τους οποιους πληρωνονται δις. δρχ. επιδοτησεων, δεν υπαρχει ουτε αρχη ουτε τελος στο χαος της. Ολ' αυτα αναφερονται σε εκθεση που υπογραφει ο γενικος διευθυντης Γ. εγρας με την επισημανση οτι η Ε.Ε. δεν μπορει να δεχτει την ιδια λειτουργια της ΔΙΔΑΓΕΠ για τη χρηση του 1996. Η εκθεση αυτη σταλθηκε στην ελληνικη κυβερνηση στο τελος Σεπτεμβριου και η ημερομηνια που αρχιζει η χρηση του 1996 ειναι η 15/10/1995. Δηλαδη, σημερα η ΔΙΔΑΓΕΠ, στην οποια δεν εχει αλλαξει σχεδον τιποτα, δεν αναγνωριζεται απο την Ε.Ε. και η χωρα διατρεχει αμεσο κινδυνο μεγαλων καταλογισμων και μπλοκαρισματος των επιδοτησεων.

    Χαος στους φακελους Ιδιαιτερο ενδιαφερον παρουσιαζει το κεφαλαιο της εκθεσης που αναφερεται στους δειγματοληπτικους ουσιαστικους ελεγχους που εγιναν. Αναφερεται σχετικα. Ελεγχθηκαν 90 φακελοι. Απο αυτους:

    Για τη χρηση του 1993, οι 8 δεν βρεθηκαν και για τη χρηση 1994 δεν βρεθηκαν 10 φακελοι. Σ' αυτη την κατηγορια του χαμενου φακελου ενδεχομενως να εμπιμπτει και η υποθεση των λεμονιων (καποιος θα εισεπραττε 340 εκατ. δρχ. για δηθεν εξαγωγη λεμονιων στη Ρωσια), η οποια σταλθηκε ηδη στη Δικαιοσυνη.

    Απ' οσους τελικα ελεγχθηκαν: Ενας φακελος δεν ειχε εγγραφα τεκμηριωσης, 11 φακελοι δεν ειχαν φορολογικη ενημεροτητα, σε τρεις ελλειπε η εγγυητικη επιστολη και σε τρεις ηταν ακαταλληλη η εγκριση πληρωμης.

    ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ Η ελλιπης παρακολουθηση της παραγωγης προβαλλεται απο την Κοινοτητα ως λογος μη αναγνωρισης της ΔΙΔΑΓΕΠ

    [14] ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ: Ποινικη διωξη με εννια κατηγοριες

    Στο σκαμνι 13 κρατουμενοι Μονο υποδικοι και κρατουμενοι με μικρες ποινες κρατουνται τωρα στις φυλακες Κορυδαλλου

    Του Θ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

    "Βροχη" επεσαν χθες οι ποινικες διωξεις για τους δεκατρεις συνολικα κρατουμενους, οι οποιοι πρωτοστατησαν, συμφωνα με το εισαγγελικο πορισμα, στην εξεγερση στις φυλακες Κορυδαλλου, τον περασμενο μηνα.

    Συγκεκριμενα, μετα την ολοκληρωση του σχετικου πορισματος που συνεταξαν οι εισαγγελεις Αντωνης Μυτης και Αικατερινη Στουραλτου, ο προ ισταμενος της Εισσαγελιας Πλημμελειοδικων Πειραια Γιαννης Λαμπροπουλος ασκησε τις εξης ποινικες διωξεις:

    Ανθρωποκτονια απο προθεση στους Νικο Πανταζη και Κωστα Φωτιου.

    Απλη συνεργεια στην ανθρωποκτονια στους Κων. Χιρβαντιδη, Παναγιωτη και Χρηστο Σταντζο.

    Αποπειρα ανθρωποκτονιας στον Νικο Πανταζη.

    Αρπαγη κατα συρροη απο κοινου (για τους 8 ομηρους) στους Νικο Πανταζη, Κωστα Χιρβαντιδη, Παν. και Χρηστο Σταντζο, Παρασκευα Σερεμετη, Κωστα Καλφα, Πετρο Ανδρεου και Κων. Παπακωνσταντινου.

    Εμπρησμος απο προθεση στους Νικο Πανταζη και Παν. και Χρηστο Σταντζο.

    Σταση κρατουμενων στους Νικο Πανταζη, Παν. και Χρηστο Σταντζο, Παρ. Σερεμετη, Κωστα Χιρβαντιδη, Πετρο Ανδρεου, Κωστα Παπακωνστινου, Κων. Καλλφα και Βασιλη Δαναλατο.

    Διακεκριμενη φθορα στους Νικο Πανταζη, Χρ. και Παν. Σταντζο, Γιαννη Νιαρακη και Θαναση Βαγιανα.

    Επικινδυνη σωματικη βλαβη κατα συρροη στους Νικο Πανταζη, Χρ. και Παν. Σταντζο, Κωστα Χιρβαντιδη και Παρασκευα Σερεμετη.

    Τελος, για διακεκριμενη κλοπη στους Χαλιλοπουλο, Γιαννη Νιαρακη, Αθαν. Βαγιανα και Νικο Πανταζη.

    Στην ανακριτρια Ολοι οι κρατουμενοι, που σημερα εχουν μεταχθει σε αλλες φυλακες της χωρας, θα εξεταστουν απο την Δ ανακριτρια Ιωαννα Κλαπα τις προσεχεις ημερες.

    Στο μεταξυ, στις φυλακες Κορυδαλλου, οπου σημερα κρατουνται μονο υποδικοι και κρατουμενοι με μικρες ποινες, επικρατει ο "νομος της σιωπης". Πολλοι απο τους κρατουμενους που συμμετειχαν ενεργως στην 6ημερη εξεγερση, αρνουνται να συνεργαστουν με την εισαγγελεα Αικατερινη Στουραλτου.

    [15] ΒΟΝΗ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

    Δεκαδες ειναι οι εκδηλωσεις συμπαραστασης προς τους διωκομενους του Πολυτεχνειου απο το εξωτερικο. Χθες πραγματοποιηθηκε συγκεντρωση αλληλεγγυης στην ελληνικη πρεσβεια της Βονης απο αναρχικους και ριζοσπαστες Πρασινους, οπου και παραδοθηκαν διαβηματα διαμαρτυριας προς τον πρεσβη και τον υπουργο Δικαιοσυνης, με αιτημα να "σταματησουν οι πολιτικες διωξεις" και παραλληλα εδωσαν συνεντευξη Τυπου στα γερμανικα μεσα για το ιδιο θεμα. Τηλεγραφηματα διαμαρτυριας με το ιδιο αιτημα εστειλαν στον υπουργο Δικαιοσυνης Γιαννη Ποττακη και οι Αναρχικοι της Στοκχολμης την περασμενη βδομαδα και οι αναρχοσυνδικαλιστες της Γερμανιας (ΦΑU-ΙΑΑ). "Ειμαστε μαζι σας στον αγωνα εναντια στην κρατικη καταστολη" ηταν το μηνυμα που εστειλε η Αναρχικη Ομοσπονδια Ιταλιας, η Αναρχικη Ομοσπονδια Γαλλιας εστειλε στο γαλλικο Τυπο ανακοινωση για το "πογκρομ στην Ελλαδα σε βαρος του αναρχικου κινηματος", ενω στις 22/11 οι φοιτητες των κοινωνικων και παιδαγωγικων τμηματων του πανεπιστημιου "Γιοχαν Β Ολφγκανγκ Γκετε" εξεδωσαν ψηφισμα συμπαραστασης στους διωκομενους του Πολυτεχνειου, απαιτωντας να σταματησουν οι "μαζικες πολιτικες διωξεις". Συμφωνα με ανακοινωση του διεθνους τμηματος του Αναρχικου Μαυρου Σταυρου, διαβηματα διαμαρτυριας προς τα ελληνικα προξενεια πραγματοποιησαν μελη του στην Αγγλια, τις ΗΠΑ, τον Καναδα και την Αυστραλια.

    Τα γκλομπ εβγαλαν την ετυμηγορια τους Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ

    Ροπαλιες και υπο τη σκεπη της Θεμιδος. Στην αρχη, οι αστυνομικοι περιοριζονταν μονο σε λεκτικες επιθεσεις σε βαρος των νεαρων αναρχικων, επιθεσεις του τυπου "Δεν θα σε βρω πουθενα αλλου; Θα σου δειξω εγω". Αργοτερα ομως δεν τους κραταγε τιποτα. Ολα ξεκινησαν οταν σε μια διακοπη του δικαστηριου που επροκειτο να εκδικασει την υποθεση των 126 νεαρων που κατηγορουνται για τα επεισοδια του Πολυτεχνειου, οι διωκομενοι αλλα και πολλοι φιλοι και συγγενεις τους συγκεντρωθηκαν στο προαυλιο των δικαστηριων για να φωναξουν τα προσφιλη τους συνθηματα. Καποια στιγμη εκανε την εμφανιση του κι ενα πανο που εγραφε "Λευτερια στον Καλαρεμα". Ενας απο τους αστυνομικους ενοχληθηκε απο το πανο και με μια "αερατη" κινηση το... πεταξε κατω. Και εγενετο ο χαμος. Το πληθος τον αποδοκιμασε κι ενας νεαρος του εκσφενδονισε τον... καφε του. Το ροφημα προσγειωθηκε στον μπερε του αστυνομικου, ο οποιος αμεσως, με τη συνδρομη βεβαιως των συναδελφων του, συνελαβε το δραστη και τον "τακτοποιησε" επιτοπου. Χειροδικιες, ροπαλιες και οι "συνηθεις" βρισιες μετετρεψαν το χωρο των δικαστηριων σε ρινγκ. Και η μια απο τις τρεις κλουβες γεμισε... πελατεια. Κατω απο αυτες τις συνθηκες, η συνθεση του Αυτοφωρου διασκεπτονταν για να αποφασισει για το αιτημα των συνηγορων υπερασπισης των 126 κατηγορουμενων να αναβληθει η εκδικαση της υποθεσης. Και κρατησε πολυ ωρα αυτη η διασκεψη. Οι ενστασεις των συνηγορων, με βαση τις οποιες αιτηθηκε η αναβολη, αφορουσαν:

    Την ακυροτητα του κατηγορητηριου.

    Την απουσια των αστυνομικων μαρτυρων κατηγορητηριου.

    Την απουσια για λογους υγειας εξι κατηγορουμενων.

    Το οτι δεν τηρουνταν η αρχη της δημοσιοτητας της δικης. Η τελευταια ενσταση αφορουσε και τις απαραδεκτες συνθηκες που επικρατουσαν στην αιθουσα του δικαστηριου υπο τις οποιες θα επρεπε να απονεμηθει δικαιοσυνη. Τα καθισματα δεν επαρκουσαν ουτε για τους κατηγορουμενους αλλα ουτε και για τους συνηγορους τους.

    Τοπιο στην ομιχλη...

    Η δικαστικη αιθουσα στην οποια συνεδριασε το Αυτοφωρο, που ειναι η μεγαλυτερη που διαθετουν τα δικαστηρια της πρωην Σχολης Ευελπιδων, εμοιαζε χθες με τοπιο στην ομιχλη. Πληθος αστυνομικων στριμωχνονταν διπλα στους κατηγορουμενους και ελεγχαν την κυκλοφορια μεσα στην αιθουσα του δικαστηριου, αλλα και την κινηση των διαδρομων. Οι συγγενεις των κατηγορουμενων δεν ειχαν προσβαση στην αιθουσα του δικαστηριου, οπου οι συνηγοροι επρεπε να καταβαλλουν εναγωνιες προσπαθειες για να ακουστουν απο την εδρα. Πανικος προκληθηκε καποια στιγμη, οταν εμφανιστηκε ο συνηγορος πολιτικης αγωγης και δηλωσε παρασταση διεκδικωντας αποζημιωση 500.000 δραχμες απο τον καθενα απο τους κατηγορουμενους σε περιπτωση βεβαια που εκδοθει καταδικαστικη αποφαση. Καποιοι απο τους κατηγορουμενους κινηθηκαν απειλητικα σε βαρος του δικηγορου, χωρις ομως τελικα να δημιουργηθει επεισοδιο. Η εισαγγελεας της εδρας εισηγηθηκε την απορριψη ολων των αιτηματων των συνηγορων υπερασπισης, υποστηριζοντας οτι οι λογοι που επικαλεστηκαν ηταν προσχηματικοι. "Τουλαχιστον, αν αυτη η δικη γινει, να μη διεξαχθει εν ονοματι της Αστυνομιας", διαμαρτυρηθηκε χαρακτηριστικα ο συνηγορος υπερασπισης Τακης Σπηλιακος. Μετα την εισαγγελικη προταση, ολοι οι συνηγοροι απειλησαν οτι εαν τελικα ξεκινουσε η ακροαματικη διαδικασια κατω απο τις συγκεκριμενες συνθηκες, οι ιδιοι θα αποχωρουσαν. Τελικα το δικαστηριο, υστερα απο διωρη συσκεψη απερριψε (κατα πλειοψηφια) ολα τα αιτηματα αναβολης και διεκοψε για αυριο προκειμενου να εχει διαμορφωθει καλυτερα η αιθουσα για την εκδικαση της υποθεσης. Με ομοφωνη αποφαση του το δικαστηριο ανεβαλε την υποθεση οσον αφορα τους κατηγορουμενους που απουσιαζαν για τις 23 Μαρτιου 1996, δεδομενου οτι οι νεαροι κατηγορουμενοι ειχαν σοβαρο κωλυμα να παραστουν στη δικη.

    Διωξη τωρα και στο... ασυλο του διαλογου

    [16] ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΩΞΗ. ΣΕΛ. 22, 43

    ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ο καθηγητης του ΠΑΝΤΕΙΟΥ Γ. Ρουσσης και ο ηθοποιος Β. Διαμαντοπουλος για τις αποψεις που εξεφρασαν για το Πολυτεχνειο του '95 σε τηλεοπτικη εκπομπη

    Για τις αποψεις που εξεφρασαν σχετικα με τα οσα συνεβησαν στο Πολυτεχνειο διωκονται τελικα ο πανεπιστημιακος δασκαλος Γιωργος Ρουσσης καθηγητης του τμηματος Δικαιου του Παντειου Πανεπιστημιου και ο γνωστος ηθοποιος Βασιλης Διαμαντοπουλος. Η διωξη τους προκαλεσε θυελλα αντιδρασεων απο τον πανεπιστημιακο, νομικο και πνευματικο χωρο.

    Χθες, μετα το περας προκαταρκτικης εξετασης που διενεργηθηκε με εντολη της Εισαγγελιας του Αρειου Παγου, ο εισαγγελεας Πρωτοδικων Αθηνων Αν. Κανελλοπουλος ασκησε εναντιον τους ποινικη διωξη για "εγκωμιασμο παρανομης πραξης". Στη συνεχεια διεταξε τη διενεργεια προανακρισης απο πταισματοδικη.

    Σημειωνεται οτι το σχετικο αρθρο 185 του Ποινικου Κωδικα αναφερει: "Οποιος εγκωμιαζει δημοσια με οιονδηποτε τροπο εγκλημα που διαπραχθηκε και ετσι εκθετει σε κινδυνο τη δημοσια ταξη, τιμωρειται με φυλακιση μεχρι τριων ετων".

    Εκτιμαται δηλαδη με βαση τη διωξη οπως επισημαναν νομικοι κυκλοι οτι "εκτιθεται σε κινδυνο η δημοσια ταξη" με την εκφραση της αποψης δυο ανθρωπων του πνευματος και της τεχνης. Και δη:

    Ενος πανεπιστημιακου δασκαλου, που εκ της θεσης του και του λειτουργηματος του "αφουγκραζεται" και επιχειρει να βοηθησει τη νεα γενια στην αντιμετωπιση των προβληματων και αδιεξοδων της.

    Ενος καλλιτεχνη διακεκριμενου οχι μονο στο χωρο της τεχνης, που τοσο αξια υπηρετει επι δεκαετιες, αλλα και στο χωρο των κοινωνικων αγωνων για τη δημοκρατια και την ελευθερια.

    Υπενθυμιζεται οτι η εισαγγελικη εντολη για τη διενεργεια της προκαταρκτικης αφορουσε τις αποψεις που ειχαν διατυπωσει στις 19 Νοεμβριου '95, σε τηλεοπτικη εκπομπη του "Σκαι". Οπως εγινε γνωστο, μετα τη σχετικη παραγγελια απο την Εισαγγελια του Αρειου Παγου, ο εισαγγελεας Πρωτοδικων Αν. Κανελλοπουλος ζητησε και του σταλθηκε η κασετα της σχετικης εκπομπης.

    Διωκεται ο πανεπιστημιακος δασκαλος Γ. Ρουσσης γιατι απο την εκφραση της γνωμης του "εκτιθεται σε κινδυνο η δημοσια ταξη"!

    Διωκεται ο καλλιτεχνης Βασιλης Διαμαντοπουλος, υπηρετης της τεχνης και αγωνιστης της δημοκρατιας, γιατι απο την εκφραση της γνωμης του κινδυνευει να διασαλευτει η νομιμοτητα!

    [17] Μονιμο δικτυο παρακολουθησης του ηφαιστειου στη Σαντορινη

    Ενα αξιοπιστο συστημα που εγγυαται την εγκαιρη προβλεψη τυχον επαναδραστηριοποιησης του ηφαιστειου και την αποσοβηση -διαψευση αναιτιων συναγερμων και φημολογιων λειτουργει εδω και δυο χρονια στη Σαντορινη. Προκειται για το ηφαιστειολογικο παρατηρητηριο και το δικτυο παρακολουθησης του ηφαιστειου που σκοπο εχει, εκτος απο την προωθηση της ηφαιστειολογικης ερευνας στο νησι, να συνεισφερει στην καλυτερη εκτιμηση του ηφαιστειακου κινδυνου, πολλαπλασιαζοντας τις δυνατοτητες προβλεψης του.

    "Οπως ολα τα ηφαιστεια" μας λεει ο κ. Μιχαλης Φυτικας "ετσι και αυτο της Σνατορινης που ειναι ζωντανο πριν απο την εκρηξη εμφανιζει διαφορα προδρομα φαινομενα. Σε ολες τις ιστορικες εκρηξεις ειχαν εμφανιστει μικροσεισμοι, αλλαγες στη μορφολογια των ακτων, στη θερμοκρασια των θερμων πηγων στο χρωμα της θαλασσας. Για το λογο αυτο τοποθετησαμε στο νησι διαφορα οργανα συνεχους και περιοδικης μετρησης των κρισιμων αυτων παραμετρων". Στη Θηρα λοιπον, τη Θηρασια και τα νησακια παλαια και Νεα Καμενη τοποθετηθηκαν διαφορες συσκευες την τελευταια διετια στο πλαισιο του ευρωπα ικου προγραμματος ηφαιστειολογιας που χρηματοδοτηθηκε απο την Ευρωπα ικη Ενωση.

    Τα οργανα αυτα ειναι: 1) οχτω σεισμολογικοι σταθμοι συνεχους καταγραφης μεταδιδουν σηματα στο παρατηρητηριο του Προφητη Ηλια και προσδιοριζουν ολους τους μικροσεισμους απο 0,5 Ριχτερ και ανω. 2) Πεντε σταθμοι παρακολουθουν τη σταθμη της θαλασσας. 3) Ενας σταθμος καταγραφει συνεχως τη θερμοκρασια σε μια γεωτρηση στην Παλαια Καμενη. 4) Ενας αλλος σταθμος μετρα τη φυσικη ροη του διοξειδιου του ανθρακα σε επιλεγμενο σημειο της Νεας Καμενης. 5) Δεκαεξι σταθμοι μετρουν, μεσω δορυφορων, καθε χρονο τις γεωγραφικες συντεταγμενες των νησιων (γεωγραφικο πλατος, γ. μηκος και υψος θεσης) με ακριβεια. 6) Δωδεκα μετρουν με ακριβεια την κλασικη γεωδαισια δηλαδη μετραται με ακριβεια η αποσταση αναμεσα τους με ακτινες Λειζερ. 7) Τεσσερις φορες το χρονο μετριεται η θερμοκρασια της χημικης συστασης θερμων αεριων και υδατων.

    Η σπουδαιοτητα αυτου του δικτυου εγγυαται το οτι τα στοιχεια που μετρουν οι παραπανω σταθμοι ειναι προσπελασιμα καθε στιγμη απο τα υπευθυνα ερευνητικα κεντρα μεσω τηλεφωνου και μοδεμ. Μια μεταβολη που μετριεται, μπορει να επεξεργαστει και ετσι να προβλεφθει ενδεχομενη επαναδραστηριοποιηση του ηφαιστειου συμπληρωνει ο ηφαιστειολογος κ. Γιωργος Βουγιουκαλακης. Η συμπληρωση των γνωσεων για το ηφαιστειο και η μελετη της προηγουμενης συμπεριφορας οδηγησαν τους επιστημονες, σε συνεργασια με τοπικους φορεις, στην ιδρυση του Ινστιτουτου Μελετης και Παρακολουθησης του Ηφαιστειου Σαντορινης (Ι.Μ.Π.Η.Σ.). "Πηραμε αυτη την αποφαση να ιδρυσουμε αυτον το φορεα μια και το διετες προγραμμα ""Μελετη και παρακολουθηση του ηφαιστειου Σαντορινησ'' που χρηματοδοτει η Ευρωπα ικη Ενωση και συντονιζει το Αριστοτελειο Πανεπιστημιο Θεσσαλονικης ληγει στο τελος του χρονου".

    Σε ολα τα ενεργα ηφαιστεια τονιζει ο κ. Φυτικας "υπαρχουν μονιμα παρατηρητηρια. Μονον στη χωρα μας δεν ευαισθητοποιουνται οι κρατικες αρχες για τον υπαρκτο ηφαιστειακο κινδυνο. Στο Ι.Μ.Π.Η.Σ. ειμαστε 47 μελη και πιστευουμε πως το δικτυο οχι μονο πρεπει να μεινει στο νησι, αλλα και να συντηρηθει. Τα εξοδα τρεχουν και δυστυχως απο τον ""Οδηγο για το ηφαιστειο'', το ενημερωτικο βιβλιο που εκδωσαμε δεν καλυπτονται οι αναγκες μας. Αναζητουμε λυσεις για εξασφαλιση 15 εκατομμυριων το χρονο".

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ

    [18] Ο... απων Ιακωβος εδωσε το παρων του

    ΔΗΛΩΝΕΙ πικρια για την επιλογη εκπροσωπησης της Ορθοδοξιας και διαφωνει με το οτι το Σ.Α.Ε. εγινε ερημην της Εκκλησιας

    Ιακωβος: Η τακτικη της Αρχιεπισκοπικης μας ειναι να συνδεει

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ

    Οχι, ο Αρχιεπισκοπος Βορειου και Νοτιου Αμερικης που βρεθηκε στη Θεσσαλονικη, δεν επισκεφθηκε τελικως το χωρο διεξαγωγης του Ιδρυτικου Συνεδριου του Σ.Α.Ε. (Συμβουλιου Αποδημου Ελληνισμου), υπακουοντας ετσι και εμπρακτως στην "επιθυμια" του Οικουμενικου Πατριαρχειου που ορισε ως εκπροσωπο του το Μητροπολιτη Ελβετιας Δαμασκηνο. Ωστοσο, η παρουσια του εστω και εξ αποστασεως εγινε ιδιαιτερα αισθητη, καθως καποιες δηλωσεις του που "αγγιζουν" το Οικουμενικο Πατριαρχειο και η συναντηση που ειχε χθες το πρωι, σε ξενοδοχειο της πολης, με την ομαδα των Ελληνοαμερικανων που συμμετεχουν στο συνεδριο, αποτελεσαν αντικειμενο συζητησεων εντος του χωρου του συνεδριου. Με δηλωσεις του και παρα το διαφαινομενο πνευμα υπακοης και σεβασμου στις εκφρασμενες επιθυμιες του Οικουμενικου Πατριαρχη, ο κ. Ιακωβος διαφωνησε με τον Οικουμενικο Πατριαρχη κ. Βαρθολομαιο, στο αν το Σ.Α.Ε. εγινε "ερημην της Εκκλησιας". Ο Οικουμενικος Πατριαρχης σε τηλεοπτικο του μηνυμα που μεταδοθηκε κατα την πανηγυρικη τελετη εναρξης των εργασιων του συνεδριου, μεταξυ των αλλων παρατηρησεων του, σημειωνε κι αυτο, οτι δηλαδη το Σ.Α.Ε. εγινε "ερημην της Εκκλησιας". "Ειδα με ευχαριστηση να παρισταται ο μακαριοτατος Αρχιεπισκοπος Κυπρου, ειδα τον εκπροσωπο του Οικουμενικου Πατριαρχειου Μητροπολιτη Ελβετιας. Ειδα το Μητροπολιτη απο τη Νοτια Αφρικη. Ειδα ανθρωπο που εκπροσωπουσε το Πατριαρχειο Αλεξανδρειας, ειδα εναν ομιλο ιερεων της Αρχιεπισκοπης της Αμερικης. Επομενως δεν θεωρω οτι γινεται ερημην της Εκκλησιας", δηλωσε ο κ. Ιακωβος. Τη δηλωση αυτη εκανε στους δημοσιογραφους κατα τη μεσημεριανη εθιμοτυπικη επισκεψη του στο δημαρχο Θεσσαλονικης κ. Κ. Κοσμοπουλο. Εκει, απο τον ιδιο χωρο, εξεφρασε την επιθυμια που ειχε να παραβρεθει στις εργασιες του συνεδριου του Σ.Α.Ε. και συμπληρωσε: "Το γεγονος οτι δεν ειχα το ευτυχημα να παρευρεθω προσωπικα με πικραινει. Αλλα μου δινει την ευκαιρια να πω οτι θα κανω ο,τι μπορω και στο μελλον, ο,τι εκανα και στο παρελθον, ουτως ωστε η Εκκλησια και η Πολιτεια να συμπορευονται" για να καταληξει: "Παντως, η τακτικη της Αρχιεπισκοπης μας, ειναι να συνδεει, οχι να αποσυνδεει. Να ενωνει, οχι να διαιρει". Σε παρατηρηση δημοσιογραφου οτι υπαρχει διασπαση στο χωρο της Εκκλησιας, ο κ. Ιακωβος ηταν κατηγορηματικος: "Εσεις την ονομαζετε ετσι. Εγω δεν τη γνωριζω. Δεν υπαρχει. Υπαρχουν μερικα συννεφα, τα οποια εντεχνως δημιουργηθηκαν πανω απο τον οριζοντα του συνεδριου, αλλα ουσιαστικα δεν βλεπω να υπαρχει τιποτα. Σχολιαστικα μπορει να υπαρχει, αλλα δεν βλεπω να υπαρχει καμια ατμοσφαιρα η οποια θα οδηγουσε σε διευρυνση της αποστασεως που βλεπετε εσεις. Εκκλησια και Πολιτεια ειναι το ιδιο. Η μια ειναι συμπληρωμα της αλλης". Νωρις χθες το πρωι, ο κ. Ιακωβος παραβρεθηκε σε συναντηση της ομαδας των Ελληνοαμερικανων που συμμετεχουν στο συνεδριο. Η συναντηση εγινε σε κεντρικο ξενοδοχειο της πολης και, οπως εγινε γνωστο, σ' αυτη συζητηθηκαν οι υποψηφιοτητες απο το χωρο των Ελληνοαμερικανων Ομογενων στις εκλογες για την αναδειξη του εννιαμελους Κεντρικου Συμβουλιου του Σ.Α Ε. Χθες το βραδυ ο Αρχιεπισκοπος μιλησε σε εκδηλωση που εγινε προς τιμην του στην αιθουσα τελετων του Α.Π.Θ. Θεμα της ομιλιας του: "Προς Μακεδονας Λογος παραινετικος".

    [19] ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ: Θυμηθειτε τις συμβατικες υποχρεωσεις σας

    Προειδοποιηση στον Ρουσελ

    Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ

    Τα δικαστηρια και οχι το Ιδρυμα Ωναση θα αποφασισουν αν θα περιελθει στη μικρη Αθηνα η περιουσια της, οταν ενηλικιωθει. Τα δικαστηρια, επισης, θα αποφασισουν αν ο κ. Ρουσελ εχει τηρησει τις ρητες και συμβατικες υποχρεωσεις που αποδεχθηκε και υπεγραψε ενωπιον ελβετικου δικαστηριου, τοσο απεναντι στην εκλιπουσα συζυγο του Χριστινα οταν εκδοθηκε το διαζυγιο οσο και αργοτερα στους εκτελεστες της διαθηκης και εκπροσωπους του Ιδρυματος Ωναση.

    Με τη σαφη και ξεκαθαρη αυτη τοποθετηση- προειδοποιηση οι εκτελεστες της διαθηκης του Αριστοτελη και της Χριστινας Ωναση και διαχειριστες του Κοινωφελους Ιδρυματος "Αλεξανδρος Ωνασης" απαντουν δια του προεδρου του Ιδρυματος, καθηγητη Στελ. Παπαδημητριου στις αιτιασεις και την εν γενει ανθρωπινη και νομικη σταση του Τιερι Ρουσελ.

    Ο κ. Παπαδημητριου διευκρινισε υπενθυμιζοντας οτι: "Ο κ. Ρουσελ στη ρητη συμβαση που υπεγραψε σχετικα με τη διαπαιδαγωγηση της Αθηνας, δεσμευτηκε αναλαμβανοντας τις υποχρεωσεις:

    Της εκμαθησης στην Αθηνα των ελληνικην.

    Της διδασκαλιας της συμφωνα με τα διδαγματα της Ορθοδοξης Εκκλησιας.

    Της διατηρησης στενων δεσμων και επαφων με την Ελλαδα, την οποια θα επισκεπτεται τακτικοτα και

    Της καταρτισης και παιδειας, που θα της δινει τη δυνατοτητα να μπορεσει ν' αναλαβει και να διαχειριστει μια κολοσσιαια περιουσια, που συμφωνα με προχειρες εκτιμησεις ανερχεται σε πανω απο 1 δις. δολαρια (ανω των 240 δις. δρχ.).

    Μηνυμα

    Αν το δικαστηριο, εξηγησε ο κ. Παπαδημητριου, κρινει επι παραδειγματι οτι ενα ατομο ειναι "ασωτο" η "δεν πληροι τους ορους και προ υποθεσεις" να του ανατεθει μια περιουσια, ειναι σαφες οτι το θετει υπο δικαστικη επιτροπεια και αντιληψη. Ποσο μαλλον για την Αθηνα, η οποια προκειται να κληρονομησει περιουσια εκατομμυριων δολαριων κι ενω ο πατερας της ειναι καταχρεωμενος.

    Το "μηνυμα" προς τον κ. Τιερι Ρουσελ εσταλη απο τον κ. Παπαδημητριου στη διαρκεια ομιλιας του στο Μουσειο Κυκλαδικης Τεχνης του Ιδρυματος Ν.Π. Γουλανδρη, με θεμα "Ο αλλος Ωνασης", για τη συμπληρωση εικοσι χρονων απο το θανατο του Ελληνα Κροισου.

    Οι Ωνασηδες, ειπε χαρακτηριστικα, ζουν και θα ζουν μεσα απο την επιχειρηση του Ιδρυματος και τα κοινωφελη εργα αυτου, οπως προβλεψε ο Ωνασης.

    Με την Αθηνα θα ξαναζησει ο μυθος. "Οταν θα γινει 21 ετων, θα κληθει να αναλαβει την προεδρεια του Ιδρυματος, ενος Ιδρυματος που θα υπαρχει ανεξαρτητα απο εμας η απο την εγγονη του, αφου ο Ωνασης προβλεψε στη διαθηκη του και οι εκτελεστες της προβλεψαν με τη σειρα τους στο καταστατικο του, τη διαιωνιση των δραστηριοτητων αυτων, ανεξαρτητα απο προσωπα".

    Ερωτηματα

    "Ο κ. Ρουσελ νομιζει οτι οταν η Αθηνα ενηλικιωθει, θα γινει προεδρος του Ιδρυματος και αυτοματως ο ιδιος θα ασκησει ελεγχο. Μαλιστα, εχει αρχισει τους ελεγχους απο τωρα, ρωτωντας ""γιατι κανατε αυτη την αγορα εδω και την κατασκευη του ταδε πλοιου εκει''.

    Ποιος ειναι ο κ. Ρουσελ και υπο ποιαν ιδιοτητα ζητει απολογισμο και ελεγχο;", ρωτα ο κ. Παπαδημητριου και προσθετει οτι ειναι σαν να ζητει η δικη του συζυγος ελεγχο στο Ιδρυμα. "Ο κ. Ρουσελ δεν εχει κανενα δικαιωμα στην περιουσια του Ιδρυματος βασει της διαθηκης του Ωναση, παρα μονο, συμφωνα με τη διαθηκη της Χριστινας, ετησια εισοδηματα 1.420.000 δολαριων το χρονο για προσωπικα του εξοδα, εκτος εκεινων που παιρνει για συντηρηση της οικογενειας του.

    Ομως, ο ιδιος (Ρουσελ) δεν δεχεται τον ελεγχο σχετικα με την παιδεια της μικρης Αθηνας, παρουσιαζεται οικολογος και παιδοψυχολογος και οταν του προταθηκε να τη γραψει σε ιδιωτικο και οχι σε δημοσιο σχολειο στην Ελβετια, ωστε να μαθει την ελληνικη γλωσσα, αντεδρασε με προσχημα δηθεν ψυχολογικα προβληματα και κομπλεξ που θα δημιουργουνταν στην ιδια και στα αλλα παιδια του.

    Οταν η Αθηνα ηλθε το καλοκαιρι στην Ελλαδα, αναφερουν οι κ.κ. Παπαδημητριου και Ιωαννιδης, ηξερε μονο τις λεξεις ""καλημερα'', ""καληνυχτα'' και ""ευχαριστω''. Απο τη διαθηκη νομιμοποιουμαστε να κανουμε ελεγχους και φετος φεραμε τον κ. Ρουσελ στην Ελλαδα με το ζορι".

    [20] Μαρκατος: Καταργηση της δημοκρατιας. Μεταξοπουλος: Απαραδεκτη η διωξη γνωμης

    "Απαραδεκτη" χαρακτηριζουν τη διωξη που ασκησε ο εισαγγελεας Πρωτοδικων Α. Κανελλοπουλος εναντιον του καθηγητη του Τμηματος Δικαιου του Παντειου Πανεπιστημιου Γιωργου Ρουσση, τοσο ο πρυτανης του Ε.Μ. Πολυτεχνειου Νικος Μαρκατος οσο και ο πρυτανης του Παντειου Αιμιλιος Μεταξοπουλος, παρ' οτι ο πρωτος δεν συμφωνει με τις δηλωσεις του συναδελφου του και ο δευτερος δεν παρακολουθησε την επιμαχη εκπομπη.

    "Διαφωνω με τα περισσοτερα απ' οσα δηλωσε ο κ. Ρουσσης στην εκπομπη και τη διαφωνια μου τη στηριζω σε τεκμηριωμενα επιχειρηματα", δηλωσε στην "Ε" ο Ν. Μαρκατος. "Αλλα το να διωκεται η εκφραση γνωμης καταργει αυτοματα τη δημοκρατια".

    "Αν μας ειναι τοσο κουραστικο να σκεφτομαστε η να προβληματιζομαστε με τα αδιεξοδα μας, ας βρουμε εναν φωτισμενο δικτατορα, ισως και ηλεκτρονικο, και ας προσευχηθουμε να μην ειναι ""Νερων''. Επειδη δεν εχουμε, ισως, τετοια προθεση και επειδη προσωπικα προτιμω την αγωνια της σκεψης απο τη σιγουρια της υποταγης και του στρουθοκαμηλισμου, θεωρω απαραδεκτη αυτη τη διωξη".

    Ο πρυτανης του Παντειου Αιμ. Μεταξοπουλος δεν γνωριζει επ' ακριβως τις δηλωσεις του συναδελφου του, αφου δεν παρακολουθησε τη σχετικη εκπομπη. "Θεωρω απαραδεκτο να διωκεται καποιος για εκφραση γνωμης", δηλωσε, "αλλα δεν ειμαι σε θεση να βεβαιωσω, δεδομενου οτι αγνοω τις δηλωσεις, αλλα και δεν εχω τις απαραιτητες νομικες γνωσεις, εαν στη συγκεκριμενη περιπτωση ετελεσθησαν αξιοποινες πραξεις, οπως παροτρυνση για τη διαπραξη ανομων ενεργειων. Αρμοδια για να το πιστοποιησει ειναι η πολιτεια".

    Υπενθυμιζεται οτι ο συλλογος διδασκοντων του Παντειου Πανεπιστημιου με ανακοινωση του στηριζει απολυτα τον Γ. Ρουσση και ζητει την παρεμβαση τοσο του υπουργειου Παιδειας οσο και του Δικηγορικου Συλλογου Αθηνων.

    Στην ανοκοινωση του ο συλλογος αναφερει οτι "για πρωτη φορα απο την πτωση της χουντας πριν απο 22 χρονια, επιχειρειται διωξη πανεπιστημιακου για τη δημοσια εκφραση των αποψεων του. Αποτελει καταφωρη παραβιαση της παγιας αρχης καθε δημοκρατικου πολιτευματος οτι η εκφραση γνωμης δεν διωκεται, διωκεται μονο η παρανομη πραξη".

    Αιμ. Μεταξοπουλος: Θεωρω απαραδεκτο να διωκεται καποιος για εκφραση γνωμης, αλλα δεν γνωριζω επ' ακριβως τις δηλωσεις του κ. Ρουσση στη σχετικη εκπομπη"

    Ν. Μαρκατος: Διαφωνω με τα περισσοτερα απ' οσα δηλωσε ο κ. Ρουσσης στην εκπομπη, αλλα η διωξη ειναι απαραδεκτη

    "Διωκονται οι αποψεις τους γιατι ειναι μαχητικες"

    ΘΥΕΛΛΑ αντιδρασεων προκαλεσε η ποινικη διαδικασια που κινησε ο εισαγγελεας σε βαρος των Ρουσση - Διαμαντοπουλου

    Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ Εκφραση επικινδυνου συντηρητισμου

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ Δεν επρεπε να ασκηθουν οι διωξεις

    Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ Να αντιδρασουμε κι εμεις μαζι με τους νεους

    Τ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ Η ελευθερια ενοχλει τους εισαγγελεις

    Λ. ΗΩΓΡΑΦΟΥ Αργησε να εκδηλωθει η προθυμια...

    Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΡΗ

    Την εντονη αντιδραση εγκριτων νομικων και ανθρωπων του πνευματος προκαλεσε η ποινικη διωξη "για εγκωμιασμο παρανομης πραξης" που ασκηθηκε κατα του καθηγητη της Παντειου Γιωργου Ρουσση και του ηθοποιου Βασιλη Διαμαντοπουλου, οι οποιοι σε τηλεοπτικη συζητηση ειχαν υποστηριξει τους καταληψιες του Πολυτεχνειου και επιχειρησει να δωσουν μια αλλη απο την κρατουσα αποψη πανω στο κοινωνικο αυτο γεγονος.

    Εκφραση επικινδυνου συντηρητισμου, χαρακτηριζει το στελεχος του ΣΥΝ Φωτης Κουβελης την ποινικη διωξη εναντιον των δυο διανοουμενων. Ο συνταγματολογος Ανδ. Λοβερδος κανει λογο για διωξη του φρονηματος που "μετατρεπεται σε εγκωμιασμο", ενω η δικηγορος Τασια Χριστοδουλοπουλου σημειωνει καυστικα οτι η ελευθερια ακομη και σε στοιχειωδεις της μορφες εξακολουθει να ενοχλει τους εισαγγελεις. Ο γνωστη συγγραφεας Λιλη Ηωγραφου υποστηριζει οτι τη νιοτη επρεπε να τη θυμηθουν νωριτερα, οταν τα παντα εξευτελιζονταν. Τωρα ειναι πολυ αργα για σημαιες και ιερα, συμπληρωνει. Τελος, ο συγγραφεας Δημητρης Παπαχρηστου (εκφωνητης στο Πολυτεχνειο '73) εκφραζει την εντονη ανησυχια του και επισημαινει οτι διαμορφωνεται κλιμα που θυμιζει τη χουντα και οπου η καταστολη απο την Αστυνομια ειναι ιδια και θετει πλεον προβληματα υπερασπισης των ατομικων και πολιτικων δικαιωματων. Ο ιδιος μεταφερει και την αποψη του Μ. Γλεζου πανω στο θεμα της καταστροφης της σημαιας κατα τα γεγονοτα του Πολυτεχνειου. Οι αποψεις των προσωπων που μιλησαν στην "Ε" ακολουθουν αυτουσιες και η τελικη κριση στους αναγνωστες. Φωτης Κουβελης, νομικος και στελεχος του Συνασπισμου. "Εκφραση επικινδυνου συντηρητισμου αποτελει η διωξη. Του κοινωνικου συντηρητισμου που αναθερμαινεται απο γεγονοτα που αξιολογουνται με εικονες, κρινονται επιδερμικα, χωρις αναζητηση των αιτιων που τα γεννουν και αναζητουν τη δικαιολογηση τους στη διωξη και την καταστολη. Η διωξη του στοχασμου, της σκεψης, του λογου που διεκδικει τη δικη του αυτονομια και αρνειται την υποταγη σε χειραγωγουμενη κοινη γνωμη δεν ειναι παρεμπιπτον ζητημα. Η αντιθεση μας στη διωξη αυτη ειναι οφειλομενη πραξη, οφειλομενη σε μια κοινωνια που πρεπει συστηματικα να αναζητει την επι της ουσιας δημοκρατια και ελευθερια του πολιτη". Ανδρεας Λοβερδος, επικουρος καθηγητης Συνταγματικου Δικαιου. "Δεν συμφωνω καθολου με αυτους που σπανε στα Πολυτεχνεια. Αν και τους καταλαβαινω: Στην ουσια αμφισβητουν το μονοπωλιο της κρατικης βιας, προκαλωντας τους μηχανισμους καταστολης σε αναμετρηση. Συμφωνω με την αρση του ασυλου οταν ολα αυτα διαδραματιζονται σε πανεπιστημιακους χωρους. Συμφωνω δηλαδη με την πρακτικη Μαρκατου στα προσφατα επεισοδια. Δεν συμφωνω ομως καθολου με τις διωξεις Ρουσση- Διαμαντοπουλου. Εχω τη γνωμη οτι δεν επρεπε να ασκηθουν και την πεποιθηση οτι θα τεθουν στο αρχειο η- αν παρ'ελπιδα πανε στο ακροατηριο- οτι οι δυο διανοουμενοι θα αθωωθουν. Στη διωξη Ρουσση- Διαμαντοπουλου διωκεται το φρονημα, η εκφραση του οποιου μετατρεπεται σε εγκωμιασμο. Διωκονται οι αποψεις δυο διανοουμενων μονο και μονο επειδη ειναι μαχητικες". Τασια Χριστοδουλοπουλου, δικηγορος. "Το αδικημα αυτο ανηκει στην κατηγορια των απολυτως παρωχημενων και κυριολεκτικα ξεχασμενων διαταξεων του ποινικου κωδικα, οι οποιες εχουν δεχτει σφοδρη κριτικη, οχι τοσο για τον αναχρονιστικο χαρακτηρα τους οσο για τον ανελευθερο ακομα, αφου αυτο ειναι κλασικο αδικημα γνωμης. Η εκφραση γνωμης απο οποιονδηποτε πολιτη σχετικα με μια δραση που ελαβε χωρα δημοσια και που το περιεχομενο της απασχολει την κοινωνια ειναι ασκηση του στοιχειοδεστερου των δικαιωματων της ελευθερης σκεψης και εκφρασης. Η διωξη της λοιπον αποτυπωνει λογικες που ερχονται σε ρηξη με τους κανονες μιας κοινωνιας που εχει δικαιωμα να συλλογαται και μαλιστα να συλλογαται ελευθερα και δημοσια. Φαινεται οτι η ελευθερια ακομη και στις πιο στοιχειωδεις μορφες της εξακολουθει να ενοχλει τους εισαγγελεις". Λιλη Ηωγραφου, συγγραφεας. "Η προθυμια του κυριου εισαγγελεα αργησε να εκδηλωθει τωρα και δυο δεκαετιες. Τη νιοτη επρεπε να την αναλογιστουν πολυ ενωριτερα οταν τα παντα εξευτελιζονταν, οταν οι μαθητες πολιτικοποιουνταν δια του ΠΑΣΟΚ. Απο τις πρωτες ταξεις του Δημοτικου, οταν τα τσατισμενα μαθητουδια εκαναν καταληψεις των σχολειων τους και κατεστρεφαν τον εξοπλισμο τους. Τοτε αποκαλεστηκε αυτη η συμπεριφορα ελευθερια της νεολαιας. Τωρα ειναι πολυ αργα για σημαιες και ιερα". Δημητρης Παπαχρηστου, ο εκφωνητης του Πολυτεχνειου. "Νομιζω πως πρεπει να ανησυχουμε σοβαρα. Ειπαμε πως η δημοκρατια εχει ελλειμματα παρα πολλα, αλλα να φτασουμε στο σημειο να μιλαμε για κλιμα που μοιαζει η θυμιζει την εποχη της χουντας, οπου η καταστολη απο την Αστυνομια ειναι ιδια και θετει προβληματα πλεον υπερασπισης των ατομικων και πολιτικων δικαιωματων με τη συμπεριφορα της, σε οσους διεκδικουν το δικαιωμα στη ζωη και φυσικα την πληρωνουν παντα οι μειοψηφιες οπως και τοτε. Και οταν εχουμε και τη Δικαιοσυνη που οχι μονο τυφλη δεν ειναι αλλα παιζει και το ρολο του στρατοδικη και διωκει πολιτες γιατι εξεφρασαν δημοσια τη γνωμη τους, ε, τοτε δεν φτανει η διαπιστωση και ο καταγγελτικος λογος αλλα χρειαζεται να αντιδρασουμε και εμεις μαζι με τους νεους, γιατι δεν ειναι μονο δικα τους τα προβληματα. Δεν ξεμπερδευουμε εξορκιζοντας το κακο. Πολλοι πρεπει να καταλαβουν πως η αυτοκαταστροφικη εκτονωση δεν οδηγει πουθενα. "Οταν ρωτησα τον Μ. Γλεζο πως αισθανθηκε οταν ειδε την ελληνικη σημαια να καιγεται εξω απο το Πολυτεχνειο, μου ειπε: ""Δεν ειναι το προβλημα αυτο. Γιατι η σημαια για καποιους μπορει να ειναι ενα απλο πανι που εκφραζει τους κρατουντες και δεν σεβονται το συμβολισμο της που ειναι διαχρονικος και παρα πολλοι στο ονομα του εθνους την εχουν προσβαλει. Αυτο που με στεναχωρησε ειναι που καποιοι κατεστρεψαν εργα τεχνης, που σημαινει οτι διαπνεονται απο καταστροφικη τυφλα και ο πολιτισμος δεν τους εξημερωνει και δεν τους εξανθρωπιζει και δεν εχουν δικη τους σημαια να σηκωσουν''. Αλλα αυτο δεν αφορα τον εισαγγελεα".

    [21] Γ. Ρουσσης: Καποιοι στην Ελλαδα θελουν να εγκλωβισουν τη σκεψη

    Της Ιωαννας Σωτηρχου

    Στη σημερινη Ελλαδα δεν διωκονται μονο οι αξιοποινες πραξεις, αλλα ποινικοποιουνται και οι αποψεις που διαφερουν. Οπως αυτες του πανεπιστημιακου Γιωργου Ρουσση και του ηθοποιου Βασιλη Διαμαντοπουλου. Το "εγκλημα" τουσ; Ειχαν το... "θρασος" να τολμησουν να πουν τη γνωμη τους δυο μολις ημερες μετα τη μαζικοτερη μεταπολιτευτικη συλληψη στο χωρο του Πολυτεχνειου σε τηλεοπτικη εκπομπη. Η διαφωνια τους με τους συνομιλητες τους, η αλλη αποψη για τα γεγονοτα του Πολυτεχνειου του 1995, "μεταφραστηκε" απο τον Εισαγγελεα Πλημμελειοδικων Αναστασιο Κανελλοπουλο σε "εγκωμιασμο αδικηματων που εκθετουν τη δημοσια ταξη"... Σ' αυτη την πραξη του εργου, η δικαστικη εξουσια χρησιμοποιει τα μεσα ενημερωσης και στοιχειοθετει "τηλεοπτικα αδικηματα" για να βαλει στο στοχαστρο την ελευθερια του λογου. Τι μπορει ομως να σημαινει αυτη η διωξη; Ο λογος στον καθηγητη του Γενικου Τμηματος Δικαιου στο Παντειο Πανεπιστημιο και διωκομενο Γιωργο Ρουσση: "Θεωρω απαραδεκτο να διωκεται ποινικα μια προσπαθεια ερμηνειας και αιτιολογησης της στασης μιας μεγαλης μεριδας της νεολαιας που αρνειται την υπαρχουσα κοινωνικη πραγματικοτητα. Φαινεται οτι στην Ελλαδα ορισμενοι ειναι αποφασισμενοι να μην αφησουν κανεναν να ξεφυγει απο το κουτακι ιδεων το οποιο εχουν κατασκευασει και στο οποιο θελουν να εγκλωβισουν τη σκεψη. Το γεγονος οτι ειναι καποιος υποχρεωμενος εν ετει 1996 να υπερασπιζεται τα δικαιωματα της Γαλλικης Επαναστασης δειχνει σε ποιο σταδιο βρισκεται η Δημοκρατια μας. Ελπιζω οτι αυτη η διωξη θα τους γυρισει σε πολιτικο μπουμερανγκ και θα αποτελεσει την ευκαιρια, συνειδησεις, που μεχρι τωρα βρισκονταν σε ναρκη, να ξεσηκωθουν εναντια στην ταση του κοινοβουλευτικου φασισμου. Θα ηθελα να υπενθυμισω το κομματι του Μπρεχτ που ελεγε στη Γερμανια πρωτα ηρθαν για να συλλαβουν τους κομμουνιστες. Δεν μιλησα γιατι δεν ημουν κομμουνιστης. Μετα ηρθαν για τους Εβραιους. Δεν μιλησα γιατι δεν ημουν Εβραιος. Μετα ηρθαν για να συλλαβουν τους ε!

    ργατες-μελη των συνδικατων. Δεν μι λησα, γιατι δεν ημουν συνδικαλιστης. Μετα ηρθαν για τους καθολικους. Παλι δεν μιλησα γιατι ημουν προτεσταντης. Αλλα στο τελος, οταν ηρθαν για μενα, δεν ειχε απομεινει κανεις για να μιλησει''". Ποια ειναι η δικη σας ερμηνεια για τα γεγονοτα του Πολυτεχνειου, που κατα τη γνωμη σας ενοχλησε; "Αυτο που ενοχλησε ηταν οτι απεδωσα περισσοτερη σημασια στους ανθρωπους απ' ο,τι στα πραγματα. Και οτι δεν εδειξα την ιδια υποκριτικη ευαισθησια για τις ζημιες του Πολυτεχνειου που δειχνουν εκεινοι που αδιαφορουν για τις πραγματικες υλικες ζημιες και κυριως για τις ανθρωπινες ""ζημιεσ'' που συντελουνται καθημερινα στην κοινωνια μας. Επισης, ενοχλησε το γεγονος οτι δικαιολογησα μια μεγαλη μεριδα της νεολαιας που σαφως δεν περιοριζεται σε οσους ηταν στο Πολυτεχνειο, η οποια αγωνια για το αυριο και δεν θελει να σκυψει στα τεσσερα για να ανεβει στην ευτυχια του ""Τιμπερλαντ'' και του ""Νιτρο''. Η καταστροφη του οποιου συμβολου αυτης της κοινωνιας, ασχετα αν καποιος συμφωνει με τη μορφη που παιρνει, ειναι στην πραγματικοτητα συνολικη εναντιωση απεναντι στην υπαρχουσα βαρβαροτητα και αυτη την εναντιωση τη θεωρω θετικη".

    Χθες αναζητησαμε τον ηθοποιο Βασιλη Διαμαντοπουλο για να εχουμε και τη δικη του γνωμη. Δεν καταφεραμε να τον βρουμε μεχρι αργα χθες το βραδυ. Οπως μαθαμε, δεν πραγματοποιησε ουτε το μαθημα που ειχε χθες στο Θεατρικο Εργαστηρι.

    [22] Πραξη σεβασμου

    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΓΟΤΑΝ ιδιαιτερως, εως προχθες, απο χθες λεγεται και τιθεται ανοιχτα απο πολλους βουλευτες του ΠΑΣΟΚ και αλλα κυβερνητικα στελεχη: Υπαρχει θεμα αντικαταστασης του Πρωθυπουργου. ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΙΘΕΤΑΙ γιατι θα απαιτηθει χρονος για την αναρρωση του Πρωθυπουργου, αφου κερδισει τη μαχη της ζωης, που δινει τωρα στο "Ωνασειο". Και θα ειναι δυσκολο εως και απανθρωπο να επιχειρηθει επανοδος του Ανδρεα Παπανδρεου στα πρωθυπουργικα καθηκοντα. ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ομως, του τοπου και ιδιαιτερα οσα εχουν σχεση με θεματα εξωτερικης πολιτικης απαιτουν τη φυσικη και ενεργο παρουσια Πρωθυπουργου. Επισημαινει ο βουλευτης Γ.-Α. Μαγκακης οτι τετοια προβληματα ειναι: η εναρξη της διαδικασιας ενταξης της Κυπρου στην Ευρωπα ικη Ενωση, η πρωτοβουλια των ΗΠΑ για την επιλυση του Κυπριακου, η προετοιμασια στην Ευρωπα ικη Ενωση για τη διακυβερνητικη, ο κυκλος συνομιλιων για το οριστικο ονομα των Σκοπιων και πολλα αλλα. ΥΠΑΡΧΟΥΝ, επισης, και εσωτερικα προβληματα, αλλα και μπορει να προκυψουν, για τα οποια την πληρη ευθυνη χειρισμου δεν μπορει να επωμισθει ο αναπληρωτης του Πρωθυπουργου. Για ορισμενα μπορει να αποφασιζει το υπουργικο συμβουλιο, το οποιο και πρεπει να συνερχεται τακτικα. ΠΡΟΒΛΗΜΑ, λοιπον, υπαρχει και για την αντιμετωπιση σοβαρων θεματων και για τη χαραξη γενικοτερης πολιτικης. Ποιος μπορει να βεβαιωσει οτι δεν υπαρχει; Η λυση του προβληματος ειναι δυσχερης, καθως συμπλεκεται το πολιτικο με το ανθρωπινο θεμα. Για πολλους ειναι εως και αδυνατη απο τις προβλεπομενες διαδικασιες. ΟΤΑΝ, ΟΜΩΣ, θα ειναι σε θεση, τη λυση πρεπει να τη δωσει ο ιδιος ο Ανδρεας Παπανδρεου, για να αντιμετωπιστει και το πολιτικο προβλημα του τοπου, αλλα και για να προστατεψει την υγεια του. ΑΥΤΟ, αλλωστε, πρεπει να του εισηγηθει και το περιβαλλον του και τα στελεχη του κομματος. Θα ειναι μια πραξη σεβασμου και προς τον πολιτικο και προς τον ανθρωπο Ανδρεα Παπανδρεου, αλλα και προς το πολιτευμα.

    [23] Ολη η "Ρωσικη πρωτοπορια" στην Πινακοθηκη

    Η συλλογη Κωστακη εκτιθεται απο σημερα για πρωτη φορα στο συνολο της "Πορτρετο της κορης της ζωγραφου" (1908-1909) της Λιουμποβ Ποποβα Ο συλλεκτης Γιωργος Κωστακης

    Μια παγκοσμια εικαστικη πρεμιερα θα απολαυσουμε απο σημερα στην Εθνικη Πινακοθηκη. Παρουσιαζεται για πρωτη φορα στο συνολο της η συλλογη του Γιωργου Κωστακη η "Ρωσικη πρωτοπορια" (1910-1930), που το μεγαλυτερο μερος της ανηκει πλεον στο Μουσειο Τρετιακοφ της Μοσχας, απ' οπου ηρθαν 150 εργα, κι ενα μικροτερο μερος στην οικογενεια του, τα οποια φυλασσονται στην Κολονια. Στα σημερινα εγκαινια αναμενεται κι ενα ακομη σπανιο οσο και πολυτιμο εργο της συλλογης, που ανηκει τωρα στο Μουσειο Μοντερνας Τεχνης της Νεας Υορκης.

    Ο Γ. Κωστακης, ενας φλογερος Ελληνας γεννημενος στη Ρωσια, ειχε τη δυναμη να αντιληφθει οτι επρεπε καποιος να αναλαβει την ιστορικη ευθυνη της διασωσης της περιφρονημενης, συχνα και απο τους ιδιους τους δημιουργους της, και καταδιωγμενης απο το σταλινικο κρατος "Ρωσικης πρωτοποριας". Τα εργα που αρχισε να συγκεντρωνει γυρω στο 1940, ξεθαφτηκαν απο σεντουκια, βγηκαν απο παταρια και ντουλαπια. Και θα δειτε τι θησαυρους γεματους φως και χρωμα εκρυβε στα σκοταδια της η αισθητικη του σοσιαλιστικου ρεαλισμου. Απο το 1977 μερη της συλλογης Κωστακη αρχισαν να παρουσιαζονται στα μεγαλυτερα μουσεια του κοσμου, με πρωτο το Γκουγκενχαιμ της Νεας Υορκης. Στην Αθηνα θα δουμε ο,τι εβλεπε στο σπιτι του ο ιδιος ο παθιασμενος με την τεχνη συλλεκτης.

    Το πνευμα του, το φιλελευθερο και δημιουργικο, εκφραζεται στην εκθεση με ενα εργο που σε υποδεχεται. Ειναι ενα τεραστιο ξυλινο πουλι με ανοιγμενα τα φτερα. Εργο που συμβολιζει και το οραμα των Ρωσων να πεταξουν σε ελευθερους δρομους και ανωτερους πνευματικους στοχασμους. Η Αννα Καφετση, που σηκωσε για μηνες ολοκληρους ολο το βαρος της προετοιμασιας αυτης της εκθεσης με επανειλημμενα ταξιδια στο εξωτερικο, οχι μονο για την επιλογη των εργων, αλλα και για την καλυτερη παρουσιαση του τομου που θα κυκλοφορησει απο τις εκδοσεις "Αδαμ" με αρθρα ξενων ειδικων, ακολουθησε τη συλλεκτικη πολιτικη του Κωστακη στην παρουσιαση των εργων. Δεν επελεξε μονο τους στρατηγους, αλλα τους στρατιωτες, οπως ο ιδιος ελεγε, για να φανει το κινημα των Ρωσων καλλιτεχνων εκεινης της περιοδου. Δεν θα δειτε μονο Μαλεβιτς, Καντινσκι, Σαγκαλ και Τατλιν σε χορταστικες δοσεις, αλλα και τον εκπληκτικο Ιβαν Κλιουν και πολλα εργα της Ποποβα.

    Θα βρειτε ακομη και σχεδια, προσχεδια, σημειωματαρια, αφισες, ο,τι τελος παντων συνηθιζε αυτος ο σπουδαιος ανθρωπος να συγκεντρωνει. Η Αννα Καφετση κατεταξε σοφα το υλικο της "σεβομενη", οπως ειπε, την "αντιπροσωπευτικοτητα των κινηματων αλλα και την ταυτοτητα της συλλογης". Ειναι μια εκθεση που την ανακαλυπτεις χωρις να χρειαζεσαι ξεναγο, οπως ειπε η διευθυντρια της Ε.Π. Μαρινα Λαμπρακη- Πλακα. Ειναι οντως διαφωτιστικες οι μεγαλες ταμπελες που σου δειχνουν τα αισθητικα κινηματα, αλλα και οι επιμερους λεζαντες των εργων. Δεν νιωθεις αβολα στην αγνοια σου και δεν βγαινεις απαιδευτος απο αυτη την επισκεψη.

    Η διευθυντρια της Πινακοθηκης εχει δικιο να περιμενει πληθη φιλοτεχνων, φοιτητων, αλλα και μαθητων. Εξεφρασε μαλιστα την ευχη να μεινει η συλλογη Κωστακη στην Ελλαδα. Αναφεροταν προφανως στο κομματι που ανηκει στην οικογενεια. Το ενδεχομενο αυτο χαιρετισε και η υποδιευθυντρια του Μουσειου Τρετιακοφ Λυδια Ιοβλεβα, η οποια χαρακτηρισε "παγκοσμιο σταθμο" την εκθεση και ζητησε να παρουσιαστει ως εχει και στη Μοσχα.

    Εδω πρεπει να πουμε πως το κοστος της εκθεσης ανερχεται στα 250 εκ. δρχ. Τα 75 εκ. εδωσε το ΥΠΠΟ και γι' αυτο ευχαριστησαν τον υπουργο Πολιτισμου Θανο Μικρουτσικο, που αγκαλιασε απο την αρχη την ιδεα, και τον υφυπουργο Σταυρο Μπενο, 38 εκ. εδωσε το Ιδρυμα Κωστοπουλου για την εκδοση του καταλογου, 12 εκ. προσφερε η εταιρεια "Σταντεζιτ" και τα υπολοιπα υποτιθεται πως θα συγκεντρωθουν απο χορηγιες. Προς το παρον εχουν μαζεψει υποσχεσεις, απο τις πιο σιγουρες, της Ιονικης Τραπεζας, της Εθροβανκ, ενω περιμενουν τελη Φεβρουαριου 25 εκ. απο τον ΕΟΤ, οπως ειπε ο διευθυντης του Ευρωπαικου Πολιτιστικου Κεντρου Δελφων Βας. Καρασμανης, που επισης δουλεψε για την οργανωση της εκθεσης, αφου το Κεντρο Δελφων ειναι συνδιοργανωτης της εκθεσης με την Πινακοθηκη.

    Παρουσα ηταν και η κορη του συλλεκτη Αλικη Κωστακη, η οποια ειπε οτι η εκθεση αυτη εχει για την οικογενεια "ειδιο βαρος: υλοποιει ενα ονειρο πολλων χρονων και γλυκαινει εναν καημο".

    Για τον Γ. Κωστακη, για την προσωπικοτητα του και το αισθητηριο του μιλησαν με πολυ θαυμασμο ο Αλ. Ξυδης, ο Ολιβιε Ρεβο ντ' Αλον και η επιμελητρια της εκθεσης στο Μουσειο Γκουγκενχαιμ Μαργκιτ Ροουελ.

    Η εκθεση θα διαρκεσει τεσσερις μηνες, μεχρι 6 Απριλιου, θα κλεισει με ενα συνεδριο ειδικων απ' ολο τον κοσμο, που θα γινει στους Δελφους.

    Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

    [24] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Δυο για προκριση και ενας αγγαρεια

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ εναντιον Βαρεζε, ΑΡΗΣ κατα Μπολονια και η αδιαφορη ΑΕΚ στην Ισπανια με τη Μανρεσα

    Των ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚ. ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ

    Δ υο δινουν αποψε τον υπερ παντων αγωνα στο Κορατς, ενας κανει αγγαρεια. Δυστυχως, ο Πανιωνιος με τον Αρη δεν εχουν δικαιωμα να δανειστουν εναν-δυο παικτες απο την αδιαφορη ΑΕΚ για να τους βοηθησουν στο διπλο ελληνο- ιταλικο πολεμο...

    Η Βαρεζε δεν κουβαλησε στην Αθηνα τα τροπαια του ενδοξου παρελθοντος, αλλιως δεν θα μπορουσε να σηκωθει το αεροπλανο! Μιλαμε για τεσσερα Κυπελλα Πρωταθλητριων και εννεα πρωταθληματα Ιταλιας - μιλαμε ομως και για μια ομαδα που ζει τη δεκαετια της παρακμης.

    Πως βρεθηκε στο Κορατσ; Εργο Αριαν!

    Πριν φυγει για την Μπακλερ ο Κομαζετς, προλαβε να ξαναφερει τη (νεοφωτιστη τοτε) Κατζιβα στην Ευρωπη, απεναντι στον Πανιωνιο. Τον τρομερο Κροατη διαδεχθηκε ο μετριος Αμερικανος Εντουαρντς, που ομως διπλα του εχει τον Σλοβακο πρωην "Ροκετ" Πετρουσκα και τον Αντρεα Μενεγκιν, αξιο απογονο του ζωντανου θρυλου της ομαδας. Απο τους υπολοιπους, "μετραει" μονο ο βετερανος σκορερ Βεσκοβι.

    Ευκολα η δυσκολα τα πραγματα για τον Πανιωνιο; "Καθε αγωνας εχει τις δικες του ιδιαιτεροτητες", απαντα διπλωματικα ο Ιβκοβιτς, που - ειδηση! - επεστρεψε απο το Βελιγραδι. Ο Σερβος φοβαται τους περιφερειακους της Βαρεζε, ουτε που θελει ομως να σκεφτεται το ενδεχομενο της ηττας: "Στοχος μας τωρα ειναι να παρουμε τα 3 εντος εδρας παιχνιδια". Αυτες οι νικες λογικα θα φερουν τους Νεοσμυρνιωτες στους "8", μετα το θριαμβο στην Ανδορα.

    Στον Πανιωνιο, πιστευουν οτι η προχθεσινη συναντηση του χορηγου Αθ. Αθανασουλη με τους οργανωμενους οπαδους θα φερει ακομη περισσοτερο κοσμο στο γηπεδο. Αν εξασφαλισει τη νικη νωρις ο Πανιωνιος στο αποψινο ματς (ΕΤ-2, 19.30) θα κυνηγησει και τη διαφορα. Τον ενδιαφερει και η πρωτια στον Ομιλο...

    ΔΥΣΚΟΛΑ

    Το ιδιο, θεωρητικα και ο Αρης. Μονο που και η ιδια η νικη μοιαζει κομματακι πιο δυσκολη γι' αυτον. Η Τιμσιστεμ Μπολονια δεν εχει τη λαμψη της συμπολιτισσας της Μπακλερ, μοιραζεται ομως μαζι της την κορυφη της βαθμολογιας του "καμπιονατο" με 9-2 νικες (ακριβως απο κατω ειναι η Βαρεζε). Κι αν δεν διαθετει Κομαζετς, εχει ομως Τζορτζεβιτς! Ξεχασατε τους 41 ποντους που εβαλε ο Σασα στον τελικο του Ευρωμπασκετ;

    Προσθεστε στην εξισωση τον ριμπαουντερ Γκει (17 πηρε στο κυριακατικο 83- 71 επι της Τεορεμα Μιλανο) και δυο-τρεις διεθνεις (Μαιερς, Πιλουτι, Φροζινι) και θα συμφωνησετε οτι, ζορικα τα πραγματα. Βεβαια, στο γεματο Αλεξανδρειο, οι Ιταλοι συνηθιζουν να τρεμουν! Ο Μαρκοπουλος ξερει οτι "χρειαζεται μεγαλη προσπαθεια" και ζηταει νικη παση θυσια, αφου: "Με μια ηττα στο σπιτι μας, τελειωσαμε".

    Σωστα. Ο Αρης, αλλωστε, δεν εχει κανει νικη μακρια απο τη Θεσσαλονικη, ωστε να εχει την πολυτελεια της αποτυχιας. Ο αγωνας αρχιζει στις 5.30 με απευθειας καλυψη απο την ΕΤ-3.

    ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ

    Για την ΑΕΚ, που υστερα απο δυο εντος εδρας ηττες αντιμετωπιζει αποψε τη Μανρεσα (8 μ.μ., ΕΡΑ-Σπορ), τι να γραψουμε; Τα ειπε ολα ο Τζουροβιτς, με δεκα λεξεις: "Το ταξιδι στην Ισπανια ειναι για μας μια σκετη ταλαιπωρια". Ο μονος που τη γλιτωσε ηταν ο Λιμπερτι, που τραυματιστηκε και εμεινε στην Αθηνα, για να ειναι ετοιμος στο σαββατιατικο ματς με τον Απολλωνα. Θα ξεκινησει στην πενταδα ο Λιγκος και, συμφωνα με τον Βλαντο, "δεν θα βγει, αν δεν κανει πεντε φαουλ"!

    Λετε να κανει το θαυμα η "Ενωση" απεναντι στους μετριους Ισπανουσ; Χρησιμο θα ειναι, οχι τοσο για την προκριση (παει αυτη...), οσο για το καταβαραθρωμενο της ηθικο...

    Ο Βρανκοβιτς τους μαρανε...

    Ο ΠΑΟ αποψε στο πιο ευκολο ευρωπα ικο του παιχνιδι κοντρα στην Μπενφικα, που αδιαφορει για Ουιλκινς και φοβαται μονο τον Στογιαν!

    Του ΗΛΙΑ ΔΡΥΜΩΝΑ

    Τ ο φανταζεστε, φιλοι μας, οτι ο Παναθηνα ικος εκανε δωρο στην Μπενφικα ολοκληρο Ουλλκινς, κι αυτοι προτιμουσαν, λεει, τον Βρανκοβιτσ;

    Να 'ναι καλα ο Μαριο Παλμα, μας εκανε να γελασουμε χθες. Ηρθε, που λετε, καμαρωτος καμαρωτος στην Αθηνα με την ομαδα του, για το αποψινο παιχνιδι με τον Παναθηνα ικο (ΑΝΤ-1, 18.45), κι αντι να μας ευχαριστησει που τον πληροφορησαμε οτι δεν θα παιξει ο Ντομινικ μυρωδια δεν ειχε παρει ο Πορτογαλος προπονητης μας εκανε και τον δυσκολο: "Καλυτερα για μας θα 'ταν να μην επαιζε ο Βρανκοβιτς, ο μεγαλος μας μπελας απο το 1993"!

    Αχαριστος ανθρωπος αυτος ο Παλμα, δεν νομιζετε; Ενω ο Καρλος Λισμποα, ο πιο τρελος τριποντακιας που γεννηθηκε ποτε στην Ευρωπη (!), σεβαστηκε με το παραπανω τη φημη του Ουιλκινς: "Μας εξυπηρετει η απουσια του, ειναι παντως γεγονος οτι ο Παναθηνα ικος ειναι μεγαλη ομαδα και χωρις αυτον".

    Ουδεμια αμφιβολια περι τουτου. Το ειδαμε και στο Πο, θα το δουμε κι αποψε στο ΟΑΚΑ (στεγνωσε...), τωρα μαλιστα που ο αντιπαλος ειναι σαφως υποδεεστερος των Γαλλων. Τις προηγουμενες φορες που περασαν οι Λουζιτανοι απο την Αθηνα, ο Παναθηνα ικος τους φιλοδωρησε με 10 (83-73 προπερσι) και 20 ποντους (80-60 περυσι) διαφορα. Με λιγη προσπαθεια, η ταριφα θα ειναι "γενναια" και σημερα!

    Το πιο ευκολο ευρωπα ικο παιχνιδι του Παναθηνα ικου δεν εδειχνε να ανησυχει τον Μαλκοβιτς, που εντοπισε στους παικτες του τα λιγοστα προτερηματα της Μπενφικα και ειναι σχεδον βεβαιος οτι θα τα αντιμετωπισουν καταλληλα.

    "Ειναι επαγγελματιες αθλητες, καταλαβαν λοιπον καλα δυο πραγματα: πρεπει να σπασουν τον αργο ρυθμο της Μπενφικα, και να μην ξεχασουν οτι οι Πορτογαλοι γυρνανε ευκολα ακομα και το πιο δυσκολο παιχνιδι", μας ειπε ο "Μποζα", που δειχνει αρκετα ικανοποιημενος με την προοδο της ομαδας του, αν και σε ατομικο επιπεδο επιδεχεται, οπως λεει, ακομα μεγαλυτερη βελτιωση των παικτων του.

    Προσθεσε και κατι που ισχυει για ολες τις "μικρες" ομαδες της Ευρωπης: "Εχουν ισχυρο κινητρο για την νικη σε καθε παιχνιδι, επειδη τις κανουν να καμαρωνουν οι νικες επι φημισμενων ομαδων, σαν τον Παναθηνα ικο για παραδειγμα".

    Εκει που μιλουσαμε για το παιχνιδι με τους Λουζιτανους, ηρθε η κουβεντα και στον Ουιλκινς, που αναμενεται να φτασει το απογευμα στην Ελλαδα. Διαβαστε λοιπον τι ειπε για τον Αμερικανο ο Σερβος προπονητης και θα συμφωνησετε, πιστευουμε, οτι θα του βγαλει το λαδι μολις τον ξαναδει μπροστα του:

    "Ειναι προβλημα οταν λειπει απο την ομαδα ενας παικτης, μεγαλυτερο ομως προβλημα ειναι να επιστρεφει ανετοιμος. Ειδικα στην ηλικια του Ντομινικ, ειναι πολυ δυσκολο να ξεκιναει καποιος απο το μηδεν στα μισα σχεδον της περιοδου. Ευχομαι ο Ντομινικ να συνεχιζε αυτες τις ημερες τις προπονησεις του στις ΗΠΑ"...

    Ετσι οπως το 'πε, αποκλειεται να πιστευει ο Μαλκοβιτς οτι ο Ουιλκινς περασε εξω εστω απο ενα γηπεδο την τελευταια εβδομαδα! Να δουμε λοιπον τι σοι υποδοχη θα του κανει, και ποσο θα τον χρησιμοποιησει στο Ηρακλειο και την Μπολονια, την ερχομενη Κυριακη και Τεταρτη αντιστοιχα...

    Μαθημα πρωτον: χτυπημα πεναλτι!

    ΕΞΤΡΑ εξασκηση των παικτων του Ολυμπιακου χθες στου Ρεντη

    Ρεπορταζ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΓΚΑΣ

    Ο ι απανωτες αποτυχιες στα πεναλτι υποχρεωσαν τον προπονητη του Ολυμπιακου Σταυρο Διαμαντοπουλο να υποβαλει σε περαιτερω εξασκηση καποιους απο τους θεωρουμενους σπεσιαλιστες μετα το τελος της χθεσινης προπονησης. Οι Αντρει Γιουσκοβιακ, Τακης Γκωνιας, Γιωργος Σκαρταδος και Αλεξης Αλεξανδρης κατα πρωτο λογο, αλλα κι ολοι οι αλλοι "ερυθρολευκοι" σουταραν πολλα πεναλτι στους γκολκιπερ της ομαδας ωστε να ειναι οσο το δυνατον καλυτερα προπονημενοι στην περιπτωση που ξαναβρεθουν την Κυριακη μπροστα σ' αυτο το... δυσαρεστο, ετσι οπως εχουν εξελιχθει τα πραγματα, ενδεχομενο. Να σημειωθει οτι το ποσοστο ευστοχιας των περισσοτερων ηταν πολυ καλο! "Εδω τα βαζετε ολα, ε;" αναρωτιοταν ο Διαμαντοπουλος. Μονο ο Ιλια Ιβιτς απειχε απο τη χθεσινη εξασκηση στα πεναλτι κι αυτο επειδη δεν ακολουθησε το προγραμμα των υπολοιπων εξαιτιας ενος σφιξιματος που ενιωσε στο δικεφαλο του δεξιου του ποδιου στη διαρκεια της πρωινης προπονησης. Ο Σερβος ετρεξε ελαφρα μονος του για προληπτικους λογους και, εκτος απροοπτου, θα φορεσει τη φανελα με το νο11 στην πλατη στο ματς της Ριζουπολης. Εναντιον του Απολλωνα ο Σταυρος Διαμαντοπουλος αναμενεται να χρησιμοποιησει στην αρχικη ενδεκαδα και τον Τακη Γκωνια, ο οποιος ξεπερασε εν μερει το προβλημα με το χερι του (εχει καταγμα στο σκαφοειδες) και γυμναστηκε χθες χωρις να νιωσει ενοχλησεις τοσο το πρωι οσο και το απογευμα. Μονο οι δυο στρατευμενοι (στα Γιαννενα) Γεωργατος, Τρουπκος απουσιαζαν απο τη χθεσινη διπλη δοκιμασια. Απο το εξαντλητικο προγραμμα δεν γλιτωσε ουτε ο Γιωργος Αμανατιδης, του οποιου παντως η συμμετοχη στο κυριακατικο ματς εξακολουθει να ειναι αμφιβολη λογω του καταγματος που κουβαλαει στο ζυγωματικο. Τουλαχιστον 5.000 οπαδοι του Ολυμπιακου θα μπορεσουν να πανε την Κυριακη στη Ριζουπολη για να δουν τον αγωνα με τον Απολλωνα, καθως τοσα ειναι τα εισιτηρια που πηραν οι "ερυθρολευκοι" και θα διατεθουν στους φιλους της ομαδας τους.

    Σφιγγουν τα δοντια...

    Ο ΠΑΟ, χωρις επιθεση, αναζηταει αποψε ενα βαθμο στο Ναντ για την πρωτη θεση του ομιλου

    ΑΠΟΣΤΟΛΗ

    ΝΑΝΤ

    Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

    Ε δω, στη γενετειρα του Ιουλιου Βερν, Ναντ, ο Παναθηνα ικος με τα τοσα προβληματα θα προσπαθησει να διαφυλαξει αποψε (ΜΕΓΚΑ, 21.30) σαν κορη οφθαλμου την καλη εικονα που δημιουργησε με κοπο και αγωνιωδη, τεσσαρων μηνων, προσπαθεια στην Ευρωπη. Ο νεος τραυματισμος του Αλεξη Αλεξουδη στην προχθεσινοβραδινη προπονηση, στο παλιο γηπεδο των πρωταθλητων Γαλλιας, δεν επηρεασε ουτε στο ελαχιστο την ψυχολογια. Το ηθικο παραμενει ακμαιοτατον. Κανεις δεν ασχοληθηκε ιδιαιτερα, αφου αυτη η ομαδα εχει αποδειξει οτι μπορει να τα καταφερει και κατω απο τις πιο δυσκολες συνθηκες. Δεν υπαρχει μαλλον παιχνιδι που ο Παναθηνα ικος να μην αντιμετωπιζε προβληματα, να μην ειχε τραυματιες και τιμωρημενους. Συνηθισμενα, επομενως, τα βουνα απ' τα χιονια...

    Για το γοητρο, για το "πρεστιζ", για τους βαθμους, για την πρωτη θεση και οχι για να περασει η Πορτο (αν νικησει στο Ααλμποργκ) στη θεση της Ναντ, οι "πρασινοι", που δεν καταλαβαινουν απο αντιξοοτητες, θα κυνηγησουν τη νικη. Με τον Ανδρεα Λαγωνικακη μοναδικο εναπομειναντα επιθετικο, με ακριβως εντεκα ωριμους και "μπαρουτοκαπνισμενους" απ' τις μαχες της Ευρωπης παικτες. Απο εκει και περα, αν χρειαστει, θα μπουν οι "μπεμπηδες": ο Γιωργος Καφφες, ο Γιαννης Γκουμας, ο αρτι χρισθεις επαγγελματιας Αγγελος Μπασινας, που θα καθησουν στον παγκο, παρεα με τον τερματοφυλακα Αντωνη Νικοπολιδη, και εναν απο τους ανετοιμους Αλεξουδη, Νιοπλια.

    Η εικονα, ως προς το εμψυχο υλικο η αν θελετε το "οπλοστασιο" του ΠΑΟ, μπορει να μην ειναι η πρεπουσα (και δεν ειναι). Καθως ομως η αυλαια της φασης των 16 του "Τσαμπιονς Λιγκ" πεφτει αποψε, ολα αυτα παραμεριζονται και προεχει η προσεγγιση του στοχου.

    Το ευτυχημα η η συγκυρια για τον Παναθηνα ικο ειναι οτι η Ναντ θα παραταχθει με ελλειψεις. Εξω οι τιμωρημενοι Καροτι, Καε, εξω και ο τραυματιας Πινιολ. Οσο για τον αρχηγο Φερι και τον οπισθοφυλακα Λε Ντιζε, η συμμετοχη τους θα αποφασιστει λιγη ωρα πριν απο την εναρξη του αγωνα, με τον δευτερο να εχει περισσοτερες πιθανοτητες να παιξει. Αν δεν τα καταφερει ο Φερι, θα ξεκινησει ο Νταβιντ Γκαρσιον.

    ΝΑΝΤ: ΠΑΡΑΛΥΤΗ ΠΟΛΗ

    Παραλυτη... πολη ειναι τις τελευταιες ημερες η Ναντ λογω της γενικης απεργιας που εχει κηρυχθει εδω και δεκα ημερες στη Γαλλια. Εργαζομενοι ολων των κλαδων και φοιτητες διαδηλωνουν για ικανοποιηση των αιτηματων τους, το σπουδαιοτερο των οποιων ειναι να μην περασει ο νεος εκτακτος φορος τη κυβερνησης που επιχειρει μ' αυτο τον τροπο να κλεισει την τρυπα των ασφαλιστικων ταμειων. Οι περιπου 300.000 κατοικοι της Ναντ ειναι η εργατες της βαριας βιομηχανιας που υπαρχει στην περιοχη, η φοιτητες.

    Εδω γεννηθηκε ο Ιουλιος Βερν, εδω πριν τριαντα χρονια ο Αριστοτελης Ωνασης ναυπηγησε εξι "τανκερ" και εδω τελος συρρεουν απο καθε γωνια της γης νεφροπαθεις για να βρουν την υγεια τους, καθως το νοσοκομειο φημιζεται για τις μεταμοσχευσεις νεφρων. Τα ναυπηγεια βρισκονται 60 χλμ. εξω απο την πολη, στη Λε Ναζερ, στις οχθες του ποταμου Λιγηρα, που σ' αυτο το σημειο φθανουν το ενα χιλιομετρο αποσταση η μια απ' την αλλη. Οι λιγοι Ελληνες, μονιμοι κατοικοι, στην πλειοψηφια τους απογονοι Μικρασιατων, που ηρθαν το 1920 για να δουλεψουν στα εργοστασια, η φοιτητες που ηρθαν να σπουδασουν και ριζωσαν, θα ειναι αποψε στο "Μποζουαρ" για να ενισχυσουν τον Παναθηνα ικο. Διπλα στους εκδρομεις απο την Ελλαδα, που ειναι γυρω στους 150.

    Ο ΣΟΝΤΟ

    Η ομαδα "Ναντ Ατλαντικ" ειναι η χαρα και η διασκεδαση της νεολαιας και οχι μονο, σ' αυτη την επαρχιακη πολη, 380 χλμ. απο το Παρισι και 180 χλμ. νοτιοτερα της Νορμανδιας. Η περσινη χρονια ηταν πραγματικα μια πολυ καλη χρονια, αφου ο τιτλος πανηγυριστηκε εντονα. Φετος, επειτα απο ενα ασχημο ξεκινημα, οι πρωταθλητες Γαλλιας βρηκαν τη δυναμη να ανακαμψουν, αφου εσκυψαν πανω στα προβληματα τους και εμαθαν απο τα λαθη τους. Αυτο αρκιβως επισημανε ο Σοντο, μιλωντας χθες το μεσημερι στους Ελληνες δημοσιογραφους, στο ησυχαστηριο που εχει αποσυρθει η Ναντ, στο Σουαζι, 90 χλμ. εξω απο την πολη.

    "Η ηττα απο τον Παναθηνα ικο στην Αθηνα μας εκανε να προβληματιστουμε, να αναρωτηθουμε τι φταιει. Θα ελεγα οτι ως προς αυτο το θεμα μας εκανε καλο, γιατι βρηκαμε τη δυναμη να ανακαμψουμε. Τι θελουμε απ' το τελευταιο παιχνιδι του Τσαμπιονς Λιγκ; Τη νικη. Η ομαδα θα μπει στο γηπεδο για να κυνηγησει τη νικη. Μπορει βεβαια να ερθει και η ισοπαλια. Ολα ειναι μεσα. Στην προκειμενη περιπτωση εκεινο που με ενδιαφερει πανω απ' ολα ειναι να δειξουμε μια πιο ωραια εικονα απ' αυτη στο ματς της Αθηνας. Η εμφανιση μας πριν απο δυο μηνες στο Ολυμπιακο Σταδιο της Αθηνας δεν ηταν αναλογη των πραγματικων δυνατοτητων μας".

    Αυτα τονισε ο Ηαν Κλοντ Σοντο, πιστευοντας οτι τα προβληματα που αντιμετωπιζει δεν θα επηρεασουν σημερα το βραδυ τη σαφως βελτιωμενη αγωνιστικα τον τελευταιο καιρο ομαδα του.

    ΠΕΝΤΡΟΣ - Ν'ΝΤΟΡΑΜ

    Ο Ρε ινο Πεντρος, η μεγαλη βεντετα της Ναντ, που πετυχε δυο γκολ εναντιον της Πορτο στο "Ντας Αντας", ηταν κατηγορηματικος:

    "Θα κανουμε το παν για τη νικη και την πρωτη θεση. Βρισκομαστε σε πολυ καλη κατασταση. Στην Αθηνα δεν επαιξα, αλλα και να επαιζα δεν νομιζω οτι θα αλλαζε τιποτα. Ειναι καλο για μας που ο Παναθηνα ικος θα παραταχτει με ελλειψεις. Οσο για τις δικες μας, δεν ανησυχω".

    Ρεβανς για το 3-1 της Αθηνας ζηταει με δηλωση του ο Ν'Ντοραμ, ο Νο 10 των Γαλλων απο το Τσαντ. "Δεν μ' αρεσει να χανω. Θελω τη ρεβανς και θα την παρω" ανεφερε, ενω οταν ρωτηθηκε για δημοσιευμα της "Εκιπ" οτι του εγινε προταση απο τον ΠΑΟ, απαντησε:

    "Ειναι περιεργο. Το δημοσιευμα δεν εχει σχεση με την πραγματικοτητα".

    Ο ΡΟΤΣΑ

    Ιχνος ανησυχιας δεν εχει απο την αλλη πλευρα ο Ροτσα. "Θα ηταν δυσκολα τα πραγματα για μας, αν χρειαζομαστε οπωσδηποτε τη νικη. Τωρα δεν εχουμε προβλημα" υποστηριξε, για να συνεχισει αμεσως μετα με μια αισιοδοξη προβλεψη:

    "Στο Οπορτο καναμε την εκπληξη παιζοντας για 55 λεπτα με δεκα παικτες. Γιατι οχι και εδω. Μιλουν για εκπληξη, λογω των συνθηκων που εχουν διαμορφωθει. Εχουμε πολλες λυσεις απο το κεντρο και πισω. Γιατι να αποκλεισουμε το ενδεχομενο της νικησ; Χωρις τους Βαζεχα, Δωνη παιξαμε και εναντιον του Ολυμπιακου και κερδισαμε".

    Τον αποψινο αγωνα θα σχολιασει για το πρωτο καναλι της γαλλικης τηλεορασης (ΤΦ-1) ο Μισελ Πλατινι.

    Ο καιρος ειναι βροχερος και η θερμοκρασια γυρω στους 5ο Ψ. Τις βραδινες ωρες πεφτει κατω απο το μηδεν, λογω της μεγαλης υγρασιας. Την ωρα του αγωνα πιθανοτατα η θερμοκρασια θα ειναι κατω του μηδενος.

    Ορθιος στο Ταλιν! Ο ΠΑΟΚ 75-71 την Καλεβ, και εφθασε εστω και με αγχος στο "τρια στα τρια" στο Ευρωπα ικο Κυπελλο μπασκετ

    "Τ ρια στα τρια ο ΠΑΟΚ στο Ευρωπα ικο Κυπελλο μπασκετ, αλλα η εικονα ιδια μ' αυτη των τελευταιων αγωνων. Νικη αγχωδης επι της Καλεβ στο Ταλιν (75-71) χαρη στο ταλεντο του Στογιακοβιτς και τη μεγαλη εμπειρια του Πρελεβιτς στο τελευταιο διλεπτο, στην 3η αγωνιστικη του β ομιλου.

    Ενα κακο παχνιδι ηταν αυτο που εγινε στη γεματη απο κοσμο σαλα στο Ταλιν. Ο ΠΑΟΚ ειχε ενα πολυ ασχημο ξεκινημα. Εχασε τη μαχη των ριμπαουντ, δεν μπορουσε να ελεγξει το ρυθμο, δεν ειχε τις σωστες επιθετικες επιλογες. Το αποτελεσμα; Να βρεθει ο ΠΑΟΚ πισω στο σκορ 8 ποντους.

    Για τον ΠΑΟΚ η κατασταση αλλαξε στο β ημιχρονο χαρη στον Στογιακοβιτς, ο οποιος πηρε περισσοτερες επιθετικες πρωτοβουλιες και βοηθησε αποτελεσματικα και στο ριμπαουντ. Η αλλαγη αυτη του ΠΑΟΚ, προς το καλυτερο, παροτι ειχε με 4 φαουλ τον Ρεντζια και 3 τον Γκαρετ. Στο 25 ο ΠΑΟΚ περασε μπροστα ενα καλαθι κι απο εκει και μετα το παιχνιδι πηγαινε καλαθι καλαθι. Στα τελευταια λεπτα ο Πρελεβιτς ηταν αυτος που πηρε ολες τις επιθεσεις και πετυχε τους 7 τελευταιους ποντους μ' ενα τριποντο και 4 ευστοχες βολες, και ο ΠΑΟΚ ευτυχησε να τερματισει νικηφορα αυτο το παιχνιδι. Βαθμολογικα μετραει παρα πολυ αυτη η νικη, αλλα απο πλευρας τυπικης προβληματιζει. Η Καλεβ ειναι μια πολυ μετρια ομαδα, που σ' αλλες εποχες ο ΠΑΟΚ θα μπορουσε να κερδισει με μια μεγαλη διαφορα. Δυσκολευτηκε να το κανει γιατι αντιμετωπιζει συγκεκριμενα προβληματα. Ειναι τα ιδια που με δυο ξενους στις ταξεις του παρουσιαστηκαν κι εναντιον του Σπορτιγκ κι αφορουν το ριμπαουντ και την οργανωση. Πανε να γινουν γαγγραιν!

    α για τον ΠΑΟΚ αυτες οι δυο παραμε τροι. Και παρα τις προσπαθειες που καταβαλλονται και τις κινησεις που γινονται, δεν γιατρευονται. Ευτυχως και παλι που ο μετριος εως τοτε Πρελεβιτς ανελαβε και πηρε την ομαδα στους ωμους του με την ιδια επιτυχια.

    Στο πλευρο του ΠΑΟΚ ηταν 42 φιλαθλοι που ταξιδεψαν μαζι του και που εστησαν πανηγυρι στο παγωμενο Ταλιν μετα τον αγωνα.

    Διαιτητες: ο Γερμανος Γκλιμπιλ και ο Νορβηγος Κορσαιν.

    ΚΑΛΕΒ: Χιλ 11, Κονερ 14, Μεκσταπ 10, Ρουμα Μπαμπενκο 8, Μουρτσεπ 12, Κουλαμαε 4, Πεκα 12.

    ΠΑΟΚ: Νικολαλδης 8, Μπουντουρης 10, Πρελεβιτς 17, Στογιακοβιτς 20, Μπαλογιαννης Γκαρετ 15, Ρεντζιας 5, Γιαννουλης.

    Σε αλλο αγωνα του β ομιλου, η Νομπιλες νικησε στην εδρα της τη Ηρινιεβατς με 84-81. Σημερα γινεται ο αγωνας Ολυμπια - Ντιναμο Μοσχας στη Λιουμπλιανα. Η βαθμολογια, υστερα απο 3 αγωνιστικες:

    1. ΠΑΟΚ 238-223 6

    2. Νομπιλες 264-260 5

    3. Ηρινιεβατς 262-253 4

    4. Ντιναμο Μ. 177-180 3

    5. Ολυμπια 141-149 3

    6. Καλεβ 228-245 3

    Η επομενη αγωνιστικη (12/12): Ντιναμο Μ. - ΠΑΟΚ, Ηρινιεβατς-Καλεβ, Ολυμπια- Νομπιλες.

    [25] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Σιγα τον επιστημονα διαιτολογο που βρηκε τροπο να παρει σε μια μερα μισο κιλο ο Ανδρεας! Αν μπορει, ας κανει να χασει μισο κιλο τη μερα ο Μιλτος!

    Και τον φεραμε κι απο το εξωτερικο... Γιατι; Καθε Ελληνας εχει κανει επιστημη το να παιρνει κιλα.

    Μην τσακωνεστε; οπου να 'ναι την ενημερωση θα κανει ο ιδιος ο Ανδρεας... Με νοηματα!

    Ειμαι καλα, πολυ καλα, για σας το ιδιο επιθυμω...

    Τι τη θελετε την επισημη ενημερωση; Να σας λεω καλυτερα αν πωλουν η αγοραζουν καθε μερα στη Σοφοκλεους οι χρηματιστες της "αυλης"; Σιγουρο δειγμα!

    Ασε που οσο κυκλοφορει ακομη χωρις κουκουλα ο Χυτηρης παει να πει οτι ο Ανδρεας ειναι μια χαρα.

    Τι παει να πει δεν ξερατε οτι ο Ανδρεας λειτουργει με βηματοδοτη; Μπας και ξερατε δηλαδη οτι λειτουργει;

    Εκτος κι αν δεν ξερατε οτι και η καρδια της Μιμης λειτουργει χαρη στη στηριξη χρηματοδοτη!

    Αλλωστε... Πολλοι πρωθυπουργοι ζουν με βηματοδοτες, κανενας χωρις χρηματοδοτες.

    Επι Ανδρεα, η χωρα πηγαινε μια χαρα και επι Ακη, ακομη καλυτερα! Τηρουμενων των... πνευματικων αναλογιων, αν βαλουμε τον Αρσενη, θα σκιζουμε.

    Εποικοδομητικες και δημιουργικες οι προτασεις φιλων αναγνωστων για το γνωστο θεμα των πεναλτι:

    α) Να τα χτυπα ο Φασουλας. Καλυτερα απο το να βαρα βολες.

    β) Να τα χτυπαμε με δεμενα τα ματια! Καλυτερα θα σημαδευουμε.

    γ) Να αποχωρουμε απο το γηπεδο εις ενδειξη διαμαρτυριας για εμπαιγμο ατομων με ειδικες αναγκες.

    δ) Δεν υπαρχει θεμα αν κανουμε πρωτοι και εγκαιρα επιθετικα φαουλ.

    ε) Την ωρα της εκτελεσης να κανει... επιδειξη στην εξεδρα η Πετρουλακη! Να στραβωθει ο καθε Βαντσικ! (Οι δικοι μας ετσι κι αλλιως ειναι που ειναι...).

    Μην τσακωνεστε εκει στο "θρυλο" για εκτελεστη πεναλτι. Οπου να 'ναι βγαινει ο πρωτος γαυρος της χωρας.

    Ολα καλα με τη δικη των νεαρων αναρχικων, αλλα οχι και να κατηγορουνται για διαταραξη... οικιακης ειρηνης!!! Εμεις μια χαρα περασαμε σπιτι βλεποντας τους στην ΤΩ.

    Εβγαλε και βιβλιο ο γνωστος τηλε-αναρχικος Καραμπελιας! Αντε με το καλο και σε διαφημιση!

    ("Βλεπετε αυτο το ρουχο; Το αγορακι μας ηταν με τον Καραμπελια κι εγινε χαααλια στην εξεγερση! Ομως χαρη στο τουμποφλο...").

    Παρεμπιπτοντως και χωρις να με παρετε στο ψιλο να υπενθυμισω οτι υπαρχει κι αλλη λυση: Μιλτος (... ...Μα... φυσικα... ναι... εεε οχι για εξουσια!!! Για τα πεναλτι λεμε!).

    Τωρα που... εβρεξε η ΕΥΔΑΠ βαζει οριο... κατωτατης καταναλωσης νερου! Σε λιγο θα μας ζητανε και το... ισοζυγιο υδατος μας.

    Κον Ενδοσκοπο εφημ. "Κ": Αφου βλεπετε οτι αγνοω τις συχνες κακοηθειες σας! Γιατι εισθε τοσο ειδεχθησ;

    Μακαρι να νικησει ο ΠΑΟ και στη Ναντ, μπας και παραπλανηθουμε και νομισουμε, εστω και για λιγο, οτι δεν ημασταν εμεις που τους χαρισαμε τη νικη.

    Αποκαλυψη! Κι ο Ακης λειτουργει με βλημα-τοδοτη!

    Το καθηκον του... βλακος!

    Το θλιβερον καθηκον να υποδυεται τον... βλακα εχει αναλαβει θελοντας και μη ο κ. Τηλεμαχος Χυτηρης ο οποιος επεμενε και χθες οτι θεμα αντικαταστασης του ρωθυπουργου δεν υπαρχει! Οταν ολοκληρη η κυβερνηση και το ΠΑΣΟΚ αναζητουν λυση προς αυτη ακριβως την κατευθυνση!! Ε, καποια στιγμη μεχρι και ο Τηλεμαχος θα καταλαβει πως αλλη δουλεια η κυβερνητικη εκπροσωπηση κι αλλη της παρηγορητρας.

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Thursday, 7 December 1995 - 18:45:22