Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Dec. 12)

From: Georgios Vetoulis <vetoulis@pppl.gov>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Δεν αποκλειουν και νεα επιδεινωση

  • [2] "Χαλασαν τα σχεδια για Χριστουγεννα"

  • [3] Και νεο σφιξιμο στην πληροφορηση

  • [4] Χωρις προβληματα λειτουργει η αριστερη κοιλια της καρδιας

  • [5] Κινησεις για το ονομα των Σκοπιων

  • [6] Συναντηθηκαν οι 4 για αμεση λυση

  • [7] ΑΛΑΛΟΥΜ και χθες στην Ευελπιδων, αλλα για την εισαγγελεα δεν ειχε σημασια η ενδεια του αποδεικτικου υλικου

  • [8] Αιτηση... επιστροφης για λυτρα και τοκους

  • [9] Οι αστυνομικοι εβαλαν ...χερι στην καταθεση

  • [10] Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "13" ΤΟΥ... 1991

  • [11] 42,3% λενε "ναι" για νεα κομματα

  • [12] Την απασχοληση θα θεσει η Ελλαδα

  • [13] Οι πολιτες αναζητουν το "κατι αλλο"

  • [14] "...πτερυξιν... ουρανοδρομοις..."1

  • [15] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

  • [16] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ


    [1] Δεν αποκλειουν και νεα επιδεινωση

    ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ γιατρων για συντομη εξοδο, απο το "Ωνασειο", του Πρωθυπουργου

    Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

    "Κι αν ακομη συμβει το καλυτερο, δηλαδη να αρχισει να βελτιωνεται συνεχως η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου, και χωρις καμια αλλη επιπλοκη, το νωριτερο που θα μπορεσει να βγει απο το νοσοκομειο ειναι σε δυο μηνες".

    Αυτη ηταν, επι λεξει, η απαντηση που λαβαμε χθες απο ιατρο του "Ωνασειου" οταν, μπερδεμενοι και εμεις απο τα διαφορα ...σκαμπανεβασματα (αισιοδοξια τη μια μερα, κατηφεια την αλλη), του ζητησαμε να μας πει πως ακριβως εχουν τα πραγματα σημερα, με την υγεια του Ανδρεα Παπανδρεου. Η απαντηση, ομως, του γιατρου, δεν τελειωνε στην προταση που διαβασατε προηγουμενως.

    "Αλλα", συμπληρωσε, "κι αν ακομη βγει σε δυο μηνες, θα πρεπει να ρωτησει κανεις σε ποια κατασταση θα ειναι τοτε; Κατηγορηματικως, επ' αυτου, σας λεγω οτι θα τελει συνεχως υπο παρακολουθηση, θα ζει οριακα και δεν θα μπορει να ασκει κανενα πρωθυπουργικο καθηκον".

    Επιβαρυνσεις

    Κατα τον ιδιο γιατρο, το πιο πιθανον ειναι "να εχουμε και νεα επιδεινωση της καταστασης, με την εμφανιση καποιας αλλης λοιμωξης". Καθε επιπλοκη, σημαντικη η οχι, εκτιμαται οτι επιβαρυνει και εξασθενει ολο και πιο πολυ τον ηδη καταπονημενο οργανισμο του ηλικιας 77 ετων Πρωθυπουργου.

    Ανθρωπος που τον ειδε τις τελευταιες μερες μας τον περιεγραψε ως "εναν πολυ αρρωστο ανθρωπο", ο οποιος εχει χασει πολλα κιλα ("φυλλο-φτερο", μας ειπε, "εχει γινει") και που δυσκολευεται να επικοινωνησει ακομα και με τους ελαχιστους που τον βλεπουν - με τη συζυγο και τα παιδια του, δηλαδη.

    Τις περισσοτερες ωρες ειναι ξαπλωμενος και κοιμαται. Χθες το πρωι, του εβγαλαν τον αναπνευστηρα, τον σηκωσαν απο το κρεβατι και τον εβαλαν να καθησει για λιγο σε μια καρεκλα. Ειναι απαραιτητο, μας ειπαν, να σηκωνεται οποτε μπορει απο το κρεβατι του, για να μην παθει κατακλυση.

    Οσοι ισχυριζονται οτι συζητησαν η συζητουν μαζι του περαν των 2 η 3 λεπτων, ψευδονται ασυστολως μας ειπε ενας απο τους γιατρους του. "Ο ανθρωπος δεν ειναι εις θεσιν να μιλησει πολυ. Ειναι καταπονημενος. Το πολυ πολυ να πει ""θελω νερο'', στη συζυγο του ""τι κανεισ;'' η ""τι κανει ο ταδε;'' και τιποτα παραπανω".

    Η καρδια

    Εγκυρες πληροφοριες μας αναφερουν οτι εκτος της πιθανοτητας μιας νεας λοιμωξης, εκεινο που φαινεται τωρα να ανησυχει ιδιαιτερως τους θεραποντες γιατρους του (επιπλεον ολων των ηδη υπαρχοντων προβληματων), ειναι η κατασταση της καρδιας του.

    "Η δεξια κοιλια ειναι σαπια και η αριστερα ειναι στην κατασταση που ειναι η αριστερα κοιλια αυτων που εχουν στεφανιαια νοσο και βλαβη στην αορτικη βαλβιδα", μας ειπε γιατρος. Πιο συγκεκριμενα, για την αριστερα κοιλια (οπου εγινε η επεμβαση απο τον Γιακουμπ), γινεται λογος για διαστολικη δυσλειτουργια.

    Ο πρωην προεδρος της Κυπρου, Γιωργος Βασιλειου, πηγε χθες το πρωι στο "Ωνασειο". Δεν ειδε τον Πρωθυπουργο, αλλα στον προθαλαμο της Μ.Ε.Θ. συναντηθηκε και μιλησε με τη συζυγο του Δημητρα και την κορη του Σοφια. Βρηκε και τις δυο "σε κακα χαλια" - ιδιως την κορη του.

    Μεταξυ των τακτικων επισκεπτων ειναι παντοτε οι δυο ιερεις και ο επιχειρηματιας Τζορτζ Χαλαγκ, φιλος του ζευγους Παπανδρεου. Ειναι εκεινος, λενε, που φροντισε να ερθει απο την Αμερικη ο ειδικος ενδοκρινολογος, καθως και το φαρμακο για την ενισχυση των μυων του Πρωθυπουργου.

    Ολοι αυτοι οι επισκεπτες, οπως και τα παιδια του Ανδρεα Παπανδρεου, ερχονται και φευγουν απο το νοσοκομειο απο την πισω πορτα, για να μη γινουν αντιληπτοι απο τους δημοσιογραφους.

    Οι τελευταιοι, απο προχθες που ειχαμε τη νεα επιδεινωση, αυξησαν τις βαρδιες τους εντος και εκτος νοσοκομειου. Και μερικοι αρχισαν απο τωρα να σκεφτονται πως θα περασουν τα ρεβεγιον τους μεσα στο "Ωνασειο".

    [2] "Χαλασαν τα σχεδια για Χριστουγεννα"

    ΡΩΜΗ Του ΛΑΚΗ ΧΑΤΗΗΚΥΡΙΑΚΟΥ

    ΜΕ την επιδεινωση της υγειας του Ελληνα Πρωθυπουργου ασχοληθηκαν χθες οι ιταλικες εφημεριδες. Ειδικοτερα ομως η "Κοριερε ντελα Σερα", με τιτλο "Φοβος για τον Παπανδρεου" και υποτιτλο "Ξαφνικη επιδεινωση του σοσιαλιστη πρωθυπουργου", γραφει οτι "χαλασαν τα σχεδια για Χριστουγεννα στο σπιτι με τη νεα λοιμωξη. Προκειται για τον ""ιο των νοσοκομειων'' ενα μικροβιο που εισηλθε στο εσωτερικο του ""Ωνασειου'', απο τις χιλιαδες ατομα που μεχρι προχθες πλημμυριζαν τους εφτα οροφους του νοσοκομειου. Ετσι οι γιατροι αποφασισαν να απαγορευσουν την εισοδο των δημοσιογραφων, οι οποιοι φιλοξενουνται εκτος κτιριου, σε ενα αντισκηνο.

    ...Η επιδεινωση ξαναζεστανε το πολιτικο κλιμα, που φαινοταν οτι ηταν ηρεμο. Κατα το Σαββατοκυριακο 400 τοπικα στελεχη του ΠΑΣΟΚ συναντηθηκαν με τους σοσιαλιστες βουλευτες για να συζητησουν την κατασταση. Ο μονος που ζητησε ανανεωση ειναι ο Κ. Σημιτης, απο καιρο αντιπολιτευομενος τον Πρωθυπουργο και ο πιο πιθανος διαδοχος. Στο τελος βρεθηκε ενας συμβιβασμος. Το ΠΑΣΟΚ ειχε αποφασισει να στειλει στο σπιτι του κ. Παπανδρεου, οταν θα επεστρεφε στην Εκαλη, μια αντιπροσωπεια για να διερευνησει τι προκειται να κανει. Αν θα ορισει διαδοχο η θα αφησει ελευθερο το κομμα να προχωρησει σε ουσιαστικες αλλαγες". Οι εφημεριδες "Σταμπα" και "Ουνιτα", με τιτλους "Κινδυνευει απο τον πυρετο η ζωη του Παπανδρεου" και "Νεα κριση για τον Παπανδρεου", περιοριζονται στο ιατρικο ανακοινωθεν.

    [3] Και νεο σφιξιμο στην πληροφορηση

    Το ΙΑΤΡΙΚΟ Συμβουλιο αρνειται διευκρινισεις επι των ιατρικων δελτιων και προχθες απεκρυψε στο δελτιο των 2 μ.μ. τον πυρετο και τη λοιμωξη του Πρωθυπουργου

    Του ΧΡ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

    Το Ιατρικο Συμβουλιο του "Ωνασειου" εκανε σαφες χθες στους δημοσιογραφους οτι η ενημερωση τους για την εξελιξη της καταστασης της υγειας του Πρωθυπουργου θα περιοριστει αποκλειστικα και μονο στα επισημα ανακοινωθεντα. "Ειναι ακριβη και αντικειμενικα", κρινουν οι μετεχοντες του Συμβουλιου. Ειναι ασαφη και δημιουργουν προβληματα ως προς την ερμηνεια τους, εκτιμουν οι δημοσιογραφοι.

    Αλλα, ο τροπος με τον οποιο οι υπευθυνοι, επι της ενημερωσης, γιατροι χειρισθηκαν το ολο θεμα, δημιουργησε σε πολλους τη σαφη εντυπωση οτι, οπως το εθεσε και εμπειρος συντακτης του ιατρικου ρεπορταζ, φαινεται πως εχουν λογους πλεον να μην επιθυμουν τη σοβαρη και υπευθυνη πληροφορηση των πολιτων.

    Με ενα πολυ ψυχρο, οπως χαρακτηριστηκε, κειμενο, που ελεγε οτι "το ιατρικο ανακοινωθεν ειναι ακριβες και αντικειμενικο, συνεπως κρινεται οτι δεν ειναι απαραιτητη η υποβολη ερωτησεων", το Ιατρικο Συμβουλιο του "Ωνασειου" απαντησε χθες το απογευμα στο αιτημα των δημοσιογραφων για πιο ενδελεχη ενημερωση.

    Επιστολη δημοσιογραφων

    Την προηγουμενη μερα, οι συντακτες που καλυπτουν τα τεκταινομενα στο "Ωνασειο", συναντηθηκαν με τον διευθυντη της Μοναδας Εντατικης Θεραπειας του Καρδιοχειρουργικου Τμηματος καθηγητη κ. Γερουλανο και συζητησαν το θεμα αυτο.

    Εκεινος συμφωνησε μαζι τους οτι το ιατρικο ανακοινωθεν που εκδιδεται δεν επαρκει και ειδε ως καλη λυση την υποβολη γραπτων ερωτησεων απο τους δημοσιογραφους. Δεσμευτηκε, επισης, οτι θα προωθησει αυτος το αιτημα στο Ιατρικο Συμβουλιο και οτι θα ηταν δυνατον να κατεβαινει ενας γιατρος στο χωρο της ενημερωσης και να απαντα στις ερωτησεις αυτες.

    Οι δημοσιογραφοι συμφωνησαν μεταξυ τους, συνεταξαν μια επιστολη και εδωσαν απο ενα αντιγραφο στους κυριους Γερουλανο και Κρεμαστινο. Μαλιστα, η συναντηση της επιτροπης των δημοσιογραφων με τον υπουργο Υγειας εγινε τυχαια στο ασανσερ του β οροφου του νοσοκομειου και παρουσια του υπουργου ΠΕΧΩΔΕ Κωστα Λαλιωτη.

    Δεν δεχθηκε το Ιατρικο Συμβουλιο

    Παρουσια του επεδωσαν την επιστολη στον κ. Κρεμαστινο, εκεινος τη διαβασε "στο ποδι", αμεσως απεφανθη "δεχομαι" και ειπε να αρχισει να εφαρμοζεται το "συστημα" απο την επομενη κιολας μερα - χθες δηλαδη. Οι δημοσιογραφοι τον ρωτησαν αν θα μπορουσαν να το κοινοποιησουν αυτο αμεσως και υπευθυνως στους συναδελφους τους και ο κ. Κρεμαστινος απαντησε κατηγορηματικα "ναι".

    Το βραδυ της ιδιας ημερας εσταλη και νεα επιστολη των δημοσιογραφων προς τον υπουργο, διευκρινιζοντας οτι οι γραπτες ερωτησεις δεν ειναι βεβαιως η καλυτερη λυση και πως, αν δεν μπορουμε να εχουμε μια ελευθερη συζητηση με καποιον γιατρο, οπως γινοταν με τον κ. Σκαλκεα, ας μας δοθει τουλαχιστον η δυνατοτητας να εχουμε μια ατυπη συζητηση με θεραποντα γιατρο ωστε να διευκρινισθουν τυχον σημεια των ανακοινωθεντων που για μας δεν θα ησαν, ενδεχομενως, σαφη.

    Το Ιατρικο Συμβουλιο, ανατρεποντας τη δεσμευση Κρεμαστινου, απαντησε χθες μ' ενα ξερο "οχι", κρινοντας μαλιστα ως μη απαραιτητη την υποβολη ερωτησεων! Ιατροι του "Ωνασειου", που δεν μετεχουν στο Συμβουλιο, εξεπλαγησαν με τη συμπεριφορα αυτη και μας ειπαν οτι δεν συναδει προς "το ευρωπα ικο και πολιτισμενο προφιλ του κεντρου μας".

    Ο Γερουλανος

    Καποιοι αλλοι, μας ειπαν επισης πως η... εμπλοκη του κ. Γερουλανου στο αιτημα των δημοσιογραφων, ηταν η πραγματικη αιτια που αυτο απερριφθη τελικως. Ο κ. Γερουλανος, απο την πρωτη ημερα που εισηχθη ο κ. Παπανδρεου στο "Ωνασειο", εξεφρασε ανοικτα την αποψη οτι η ενημερωση των δημοσιογραφων οφειλει να ειναι ενδελεχης, απολυτως σαφης και τακτικοτατη. Γνωριζουμε πως οι αποψεις του αυτες δεν αρεσαν στον κ. Κρεμαστινο και σε αλλα μελη του Συμβουλιου, με αποτελεσμα ο κ. Γερουλανος να τεθει, περιπου, στο περιθωριο...

    Τα ιατρικα δελτια

    Οταν ενα ιατρικο ανακοινωθεν λεει (οπως ελεγε το χθεσινο μεσημβρινο) οτι "η γενικη κατασταση του Πρωθυπουργου εμφανιζεται σταθεροποιημενη", δημιουργειται αμεσως ενα κλιμα αισιοδοξιας που, σε ορισμενες περιπτωσεις, φθανει μεχρι και υπερβολες του τυπου "τα Χριστουγεννα θα παει στην Εκαλη", η "μιλησα μαζι του δεκα λεπτα".

    Οι θεραποντες ιατροι του Πρωθυπουργου, κρυβομενοι πισω απο το "αλλοθι" οτι "δεν σας λεμε ψεματα", που οντως ειναι ακριβες εν πολλοις, ειναι οι βασικοι υπευθυνοι του κλιματος συγχυσης και παραπληροφορησης που "ακολουθει" καθε τους λακωνικο ανακοινωθεν.

    Η εμμονη αρνηση τους και χθες να σταθουν απεναντι στους δημοσιογραφους, να απαντησουν στις ερωτησεις τους και, παρεχοντας εξηγησεις και διευκρινισεις (απαραιτητες για να ερμηνευσει κανεις σωστα τα "θολα" ανακοινωθεντα τους), να συμβαλουν στην υπευθυνη ενημερωση των πολιτων, δινει απειρη τροφη σε χιλια- δυο σεναρια. Οι γριφοι

    Ειναι ευτυχημα, βεβαιως, οτι υπαρχουν και σοβαροι γιατροι στο "Ωνασειο" οι οποιοι, αντιλαμβανομενοι τη φυσιολογικη αδυναμια των δημοσιογραφων να ερμηνευουν... ιατρικους γριφους, συνεργαζονται μαζι τους και, ατυπως εστω, τους δινουν τις διευκρινιστικες εξηγησεις που η "επισημη ενημερωση" δεν παρεχει.

    Προχθες το μεσημερι, το ιατρικο ανακοινωθεν μας δοθηκε στις 2 παρα 5. Ελεγε οτι ολα ηταν υπο ελεγχο μιλουσε και για βελτιωση. Φυσιολογικως, οι δημοσιογραφοι μετεφεραν προς τα εξω αυτο το, συγκρατημενο εστω, κλιμα αισιοδοξιας. Αποκρυψεις

    Το απογευμα στις 7, μας ανακοινωθηκε οτι απο τις 2 το μεσημερι (δηλαδη, πεντε μολις λεπτα προτου μας δοθει το προηγουμενο ιατρικο δελτιο!) ο Πρωθυπουργος παρουσιασε πυρετο, αποτελεσμα ισως καποιας λοιμωξης, μπηκε παλι σε μηχανικη υποστηριξη και "η κατασταση του χαρακτηριζεται επικινδυνη".

    Απο ρεπορταζ που εκαναν ολοι οι δημοσιογραφοι στο "Ωνασειο", μαθευτηκε οτι ο πρωθυπουργος ειχε εμφανισει πυρετο απο τις 11 το πρωι και οχι απο τις 2, οπως μας ειπαν. Δηλαδη, το απεκρυψαν απο το μεσημβρινο ανακοινωθεν. Αλλωστε, ειναι και λιγο... περιεργο να επιδεινουται η κατασταση του ασθενους στις 2, πεντε λεπτα νωριτερα να εχει βγει δελτιο που να λεει για βελτιωση και να μη νιωθει κανεις εκ των ιατρων τη στοιχειωδη υποχρεωση να ενημερωσει αμεσως τους δημοσιογραφους.

    Ειναι επισης αξιοσημειωτο το γεγονος οτι σε κανενα ανακοινωθεν ως τα τωρα δεν αναφερεται η λεξη "κρισιμη", ως προς την κατασταση της υγειας του πρωθυπουργου. Οποτε αυτη εχει... προκυψει, ηταν ως αποτελεσμα απαντησης γιατρου σε ερωτησεις των δημοσιογραφων. Πολιτικες σκοπιμοτητες

    Ιατρος του "Ωνασειου" που δεν εμπλεκεται καθολου στη θεραπεια του κ. Παπανδρεου, μας ελεγε χθες πως "καιτοι δεν ειναι αναληθη τα ανακοινωθεντα, ωστοσο πρεπει να καταλαβετε οτι υπαρχουν και πολιτικες σκοπιμοτητες που δεν επιτρεπουν να λεγονται ορισμενα πραγματα".

    Ετσι, λοιπον, φθασαμε στα... ψιχουλα (πολυ προσεκτικα επεξεργασμενα μαλιστα) που μας "πετανε" δυο φορες την ημερα. Τα ρεπορταζ, βεβαιως, συμπληρωνονται απο πληροφοριες που δινουν μερικοι εκ των ιατρων του Συμβουλιου και της θεραπευτικης ομαδας που αρνηθηκαν τη διαδικασια της συνεντευξης Τυπου που ακολουθειται σε ολα τα πολιτισμενα κρατη του κοσμου.

    Αμοιροι ευθυνων δεν ειναι ουτε και μερικοι δημοσιογραφοι που φαινεται να προτιμουν την κατ' ιδιαν ενημερωση (που, ετσι κι αλλιως ολοι, λιγο-πολυ, εχουμε) απο τη... σφαιρικη. Και ετσι, ολη την ημερα πια, τρυπωνουμε ενας ενας στους διαδρομους του νοσοκομειου για να βρουμε τις πηγες μας και καποια στιγμη, οταν πεφτει συρμα πως "ερχεται ο υπαλληλος με το χαρτι", τρεχουμε "σαν τους παλαβους" στην τεντα για να παραλαβουμε το ανακοινωθεν!

    [4] Χωρις προβληματα λειτουργει η αριστερη κοιλια της καρδιας

    ΧΩΡΙΣ προβληματα, φυσιολογικα, οπως σημειωσε κορυφαιος γιατρος εξ αυτων που παρακολουθουν τον Πρωθυπουργο, λειτουργει η αριστερη κοιλια της καρδιας του Πρωθυπουργου.

    Σειρα εξετασεων και τεστ που εγιναν εως χθες εδειξαν συγκεκριμενα οτι η αριστερη κοιλια της καρδιας του Πρωθυπουργου εχει παροχη σε αιμα 6,5 λιτρα ανα λεπτο, χωρις μαλιστα να παιρνει κανενα καρδιοτονωτικο φαρμακο.

    Αυτο, κατα τους θεραποντες γιατρους του, ειναι αποδεικτικο στοιχειο οτι η αριστερη κοιλια του, που ειναι και ο βασικος μοχλος της συνολικης καρδιακης λειτουργιας, ειναι καλα.

    Εκεινο παντως που δεν θελουν να σκεπτονται καθολου οι ιδιοι γιατροι ειναι οι λοιμωξεις, που τις θεωρουν κινδυνο-θανατο για ασθενεις σαν τον Πρωθυπουργο.

    Δεν παυουν παντως να θεωρουν αθλο το γεγονος οτι επι 23 ημερες στη Μοναδα Εντατικης Θεραπειας, ο ασθενης τους δεν επαθε καμια ιδιαιτερη επικινδυνη λοιμωξη. Και πιστευουν οτι οι κινδυνοι για την εμφανιση μιας τετοιας λοιμωξης θα μηδενιστουν οταν επανακαμψει η νεφρικη λειτουργια του Πρωθυπουργου.

    Τη λοιμωξη που δημιουργησε προχθες πυρετο στον Πρωθυπουργο και προκαλεσε εντονη ανησυχια, την χαρακτηριζαν χθες το βραδυ, με βαση τα αποτελεσματα των τελευταιων κλινικων και εργαστηριακων εξετασεων, ως "παροδικη μικροβιαιμια". Μπηκαν, ειπαν, καποια μικροβια στον οργανισμο του Πρωθυπουργου, που αντιμετωπιζονται ικανοποιητικα με αντιβιοτικα ευρεος φασματος.

    Υποχωρησε η λοιμωξη, αναμονη 48 ωρες.

    ΑΠΥΡΕΤΟΣ και ευδιαθετος χθες ο πρωθυπουργος λενε οι γιατροι, αλλα οι φοβοι εξακολουθουν να υπαρχουν για νεα λοιμωξη

    Των ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

    Ενθαρρυντικα στοιχεια για την υποχωρηση της λοιμωξης ειχαν χθες οι γιατροι του πρωθυπουργου, καθως δεν παρουσιασε νεο πυρετο, ριγη η ταχυκαρδια, ενω περασε μια ησυχη νυχτα και απο προχθες το βραδυ αποσυνδεθηκε απο τον αναπνευστηρα, ζητωντας το μαλιστα ο ιδιος.

    Οι καλλιεργειες για τον εντοπισμο του μικροβιου που προκαλεσε τη λοιμωξη ηταν μεχρι τωρα αρνητικες, ενω πιστευεται οτι προηλθε ειτε απο τη χλωριδα του οργανισμου του πρωθυπουργου, ειτε απο καποιον απο τους καθετηρες που στηριζουν τις ζωτικες λειτουργιες του. Οι ερευνες για τον εντοπισμο του μικροβιου συνεχιζονται, ενω μεχρι τωρα η λοιμωξη αντιμετωπιζεται επιτυχως με αντιβιοτικα ευρεος φασματος.

    Οπως εξηγησαν χθες γιατροι απο την ομαδα των θεραποντων, οταν ενας ασθενης νοσηλευεται σε Μοναδα Εντατικης Θεραπειας, δημιουργουνται πυλες εισοδου πολλων μικροβιων -ιδιως οταν η νοσηλεια ειναι παρατεταμενη- καθως χρησιμοποιουνται ιδιαιτερα επιθετικες τεχνικες. Οπως ειπαν χαρακτηριστικα "κανουμε αγωνα δρομου για να βγει απο τη μηχανικη υποστηριξη, γιατι οσο παραμενει σε αυτη υπαρχει παντα μεγαλος κινδυνος να παρουσιασει καποια λοιμωξη".

    Εαν ο πρωθυπουργος παρουσιασει νεο πυρετο μετα απο 48-72 ωρες απο την εκδηλωση της προχθεσινης λοιμωξης, ανεφεραν μεταξυ αλλων, τοτε θα προκειται για νεα λοιμωξη και δεν θα σημαινει οτι δεν αντιμετωπιστηκε επαρκως αυτη.

    Υπηρχαν οι φοβοι

    Απο την αρχη της νοσηλειας του Ανδρεα Παπανδρεου οι γιατροι ειχαν το φοβο της νεας λοιμωξης και για το λογο αυτο πραγματοποιουσαν καθημερινες μετρησεις στα βιολογικα υγρα του σωματος, οπως ουρα, αιμα και εκκρισεις, ωστε να εντοπιστουν εγκαιρα μικροβια, ιοι η μυκητες, ενω χορηγουσαν προφυλακτικα μικρες δοσεις αντιβιοτικων.

    Προχθες το μεσημερι, μολις ο πρωθυπουργος παρουσιασε ριγη και υψηλο πυρετο, οι γιατροι αντικατεστησαν αμεσως ολους τους καθετηρες -τις λεγομενες "γραμμες"- που υποστηριζουν τις λειτουργιες του και οπως εξηγησαν αυτο αποτελει παγια τεχνικη σε αυτες τις περιπτωσεις. Παραλληλα, αρχισαν αμεσως τη χορηγηση των καταλληλων αντιβιοτικων.

    Αν και η πρωτη κινηση συνηθως δεν ειναι τοσο αποτελεσματικη, οπως τονισαν, ο οργανισμος του αντεδρασε καλα και σε πεντε περιπου ωρες ο πυρετος επεσε, ενω η καθοδικη του πορεια ηταν βαθμιαια. Για λογους προφυλαξης απο την πρωτη στιγμη που εκδηλωθηκε ο πυρετος οι γιατροι συνδεσαν τον αναπνευστηρα, ενω οι πρωτες μετρησεις εδειξαν οτι δεν προκειται για οξεια λοιμωξη, δηλαδη οι εξετασεις δεν εδειξαν σηπτικες ενδειξεις, κατι που φοβοντουσαν ιδιαιτερα, καθως οι διασωληνωσεις γινονται ενδοφλεβιως.

    Μη "ενδεικτικες λοιμωξεως" ηταν και οι ακτινογραφιες που εγιναν, χωρις αυτο να καθησυχασει ιδιαιτερα τους γιατρους, γιατι, οπως εξηγησαν, οι ακτινογραφιες που γινονται "επι κλινης" παρουσιαζουν δυσκολιες και ως εκ τουτου δεν παρεχουν ακριβη διαγνωση.

    Αιμοδυναμικα παντως, οπως σημειωσαν, ο πρωθυπουργος δεν παρουσιασε ασταθεια, δηλαδη δεν παρουσιασε πτωση του οξυγονου και της αρτηριακης πιεσεως και η καρδιακη λειτουργια παρεμεινε σταθερη.

    Οι λοιμωξεις

    Τα πεντε ειδη ενδονοσοκομειακων λοιμωξεων που φοβουνται οι γιατροι στις περιπτωσεις των ασθενων αυτων ειναι, οπως ειπαν χθες, η πνευμονια, οι ουρολοιμωξεις, η γαστρεντεριτιδα, η σηψαιμια απο τις διασωληνωσεις και οι κατακλισεις.

    Ειδικα για την περιπτωση του Ανδρεα Παπανδρεου, οπως μας εξηγησαν, ο οποιος βρισκεται σε παρακολουθηση βασικων στοιχειων μεσω μονιτορ, χρησιμοποιουνται τεχνικες σαν να επροκειτο για μεταμοσχευμενο ασθενη, που ειναι και η πιο ευαισθητη και ευαλωτη κατηγορια ασθενων.

    Η αποσυνδεση απο τον αναπνευστηρα εγινε προχθες στις 9 το βραδυ αφου το ζητησε ο ιδιος ο πρωθυπουργος, οταν ξυπνησε απο ενα διωρο υπνο και η υποστηριξη της αναπνοης γινεται εκτοτε μονο με οξυγονο. Ο πρωθυπουργος μαλιστα ηταν σχετικα ευδιαθετος και συνομιλησε με γιατρους και τη συζυγο του.

    Ευδιαθετος

    Το βραδυ κοιμηθηκε καλα αφου περασε μια ησυχη νυχτα και χθες το πρωι ξυπνησε αρκετα ευδιαθετος. Γιατρος απο την ομαδα των θεραποντων μας ειπε οτι τον επισκεφθηκε γυρω στις 9 το πρωι και του ευχηθηκε καλημερα. Ο πρωθυπουργος του απαντησε με νευμα οποτε και ο γιατρος του τοποθετησε την ειδικη αυτοματη βαλβιδα ωστε να μπορεσει να συνομιλησει μαζι του. Σε ερωτηση του γιατρου για το αν αισθανεται καλα, ο Παπανδρεου απαντησε οτι αισθανεται "πολυ καλα" και οτι νιωθει ξεκουραστος.

    Προχθες ομως το πρωι, οπως μας διηγηθηκε ο ιδιος γιατρος, ο πρωθυπουργος ειχε ξυπνησει με διαφορετικη διαθεση απο τις προηγουμενες μερες, που ηταν οπως μας ειπε χαμογελαστος και πολυ ευγενικος. Ο Παπανδρεου παρουσιαζε υπνηλια, κακοδιαθεσια και γενικως εδειχνε "βραδεια αντιδραση".

    Καμια βλαβη στον εγκεφαλο

    Η αντιδραση αυτη, μας εξηγησε, μπορει να ηταν μια προδρομη αντιδραση της λοιμωξης που εκδηλωθηκε αργοτερα, η κοπωση απο το τεχνητο νεφρο. Σε ερωτηση σχετικα με την εκδηλωση συγχυτικων φαινομενων απο τον πρωθυπουργο, γιατροι απο την ομαδα των θεραποντων, μας εξηγησαν οτι οι ασθενεις της ΜΕΘ, επειδη διαμενουν σε ενα περιβαλλον που υπαρχει παντα θορυβος και δεν ξεχωριζουν αν ειναι μερα η νυχτα, συνηθως δεν κοιμουνται καλα και συχνα χανουν την αισθηση του χωρου και του χρονου.

    Ο πρωθυπουργος εξεταστηκε χθες το πρωι απο τους καθηγητες ψυχιατρικης και νευρολογιας κ.κ. Στεφανη και Παπαγεωργιου, τους οποιους καλεσαν οι γιατροι του Ιατρικου Συμβουλιου. Οι καθηγητες, ομως, δεν βρηκαν εστια βλαβης στον εγκεφαλο που να επηρεαζει νευρολογικα τον ασθενη. Γιατρος απο την ομαδα των θεραποντων σημειωσε μεταξυ αλλων οτι μεχρι την Παρασκευη χορηγουσαν ηρεμιστικα στον πρωθυπουργο ωστε να κοιμαται καλυτερα, απο την επηρεια των οποιων ενας οργανισμος χρειαζεται καποιο χρονο για να συνελθει.

    Ο πρωθυπουργος, τονισε κορυφαιος γιατρος της ομαδας που τον παρακολουθει, εχει καλη επαφη με το περιβαλλον, τον τοπο, το χρονο και τους ανθρωπους ειδικοτερα. Μιλαει βεβαια για λιγο απαντωντας σε τυπικες ερωτησεις.

    Μην περιμενετε παντως τωρα, προσθεσε, ο Ανδρεας Παπανδρεου να σας κανει πολιτικη η οικονομικη αναλυση. Και αυτο καθως μαλιστα εχει περισσοτερες απο 23 μερες να διαβασει εφημεριδες, περιοδικα, να δει τηλεοραση η να συνομιλησει με τους συνεργατες του.

    Ενδεικτικο της καλης εγκεφαλικης λειτουργιας του πρωθυπουργου ειναι το γεγονος οτι αναγνωρισε χθες γιατρο του "Ωνασειου" τον οποιο ειχε δει στο αεροδρομιο της Γενευης το 1971. Θυμηθηκε μαλιστα και το προσωπο με το οποιο ηταν μαζι.

    [5] Κινησεις για το ονομα των Σκοπιων

    Ο Σκοπιανος ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗΣ στη Ν. Υορκη με τον ΜΒανς. Ο Παπουλιας με τον Ναιλς ΣΚΟΠΙΑ Του ΤΑΚΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

    π ιΑ π π ι ιναχωρησε χθες για τη Νεα Υορκη ο Βανια Τοσεφσκι, μελος της διαπραγματευτικης ομαδας των Σκοπιων για τις ελληνοσκοπιανες διαφορες προκειμενου να συναντηθει με το διαμεσολαβητη Σαιρους Βανς.

    Την ειδηση μετεδωσαν τα σκοπιανα μεσα ενημερωσης διευκρινιζοντας οτι η συναωντηση θα εχει ως θεμα τους τροπους εναρξης των επισηωμων συνομιλιων αναφορικα με τις διαφορες των δυο χωωρων στο θεμα του ονοματος.

    Προστιθεται μαλιστα οτι δεν ειναι γνωστο αν κατα την παραμονη του Βανια Τοσεωφσκι στη Νεα Υορκη θα υπαρωξει και συναντηση με τον Ελωληνα αντιπροσωπο Χρηστο Ηαχαρακι.

    Μεχρι χθες το βραδυ, παωντως δεν ειχε εκδοθει καμια εωπισημη ανακοινωση εκ μερους του σκοπιανου υπουργειου Εωξωτερικων, το οποιο πριν απο μερικες μολις ημερες ειχε δηωλωσει οτι δεν ειχε λαβει καμια προσκληση απο το διαμεσολαωβητη Σαιρους Βανς για συνοωμιλιες γυρω απο το ονομα.

    Τη μελλοντικη πορεια του Κυπριακου, αλλα και την ποωρεια των σχεσεων με τα Σκοωπια συζητησαν χθες ο Κ. Παωπουλιας με τον Αμερικανο πρεσβη Τομας Ναιλς.

    Συμφωνα με πληροφοριες, ο κ. Ναιλς δεν παρουσιασε αωμερικανικο σχεδιο επιλυσης του Κυπριακου, αλλα συζητηωθηκαν οι προοπτικες νεων διαδικασιων για την επιλυση του θεματος.

    Ο κ. Ναιλς επισκεφθηκε αωκομα τον υπουργο Αμυνας Γ. Αρσενη.

    Τις τελευταιες εξελιξεις στο Κυπριακο συζητησε χθες ο προεδρος της Κυπριακης Βουωλης Α. Γαλανος με τον Προεωδρο της Ελληνικης Δημοκραωτιας Κ. Στεφανοπουλο.

    Συναντηθηκε ακομα με τον υπουργο Εθνικης Αμυνας Γ. Αρσενη και με τον αναπληρωωτη υπουργο Εξωτερικων Γ. Ρωμαιο για τα θεματα της Μιωκτης Κοινοβουλευτικης Επιωτροπης Κυπρου-Ε. Ενωσης.

    [6] Συναντηθηκαν οι 4 για αμεση λυση

    Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ τους θα δυναμωσουν μολις γινει πιο καθαρη η εικονα της υγειας του Πρωθυπουργου

    Πρεπει να δοθει αμεση λυωση στο προβλημα της διακυβερνησης της χωωρας και το οργανο που εωχει την αποκλειστικη αρωμοδιοτητα να τη δωσει ειναι η Κοινοβουλευτικη Ομαδα.

    Τη σταθερη αυτη θεση τους επαναβεβαιωσαν οι τεσσερις (Κ. Σημιτης, Θ. Παγκαλος, Βασω Παπανδρεου και Π. Αυωγερινος), οι οποιοι συναντηθηωκαν χτες στο γραφειο του κ. Σημιτη και συζητησαν ολες τις τελευταιες εξελιξεις.

    Συμφωνα με ορισμενες πληωροφοριες, συναποδεχθηκαν οτι για λιγες μερες, μεχρι δηωλαδη να γινει πιο καθαρη η ειωκονα που εκπεμπεται απο το "Ωνασειο", πρεπει να αποωφευχθουν οι υψηλων τονων παρεμβασεις. Θεωρησαν, οωμως, αναποφευκτο οτι αυτο θα συμβει συντομα και παντως οωπωσδηποτε αμεσως μετα τις γιορτες των Χριστουγεννων.

    Απο τους τεσσερις μονο ο Κ. Σημιτης θα ειναι, τελικα, υωποψηφιος στην κουρσα της διαδοχης και, οπως ειναι φυωσικο, οι αλλοι τρεις θα τον υωποστηριξουν. Μεχρι στιγμης εμμεση υποστηριξη στον κ. Σημιτη εχει παρασχει ο κ. Παωγκαλος, ενω την καταλληλη στιγμη προσδοκα να κανουν σχετικες δηλωσεις η Βασω Παπανδρεου και ο Π. Αυγεριωνος.

    Σημιτης με Χαραλαμποπουλο

    Σημερα ο κ. Σημιτης θα συωναντηθει με τον συνυποψηφιο του Ι. Χαραλαμποπουλο, ενω τις επομενες μερες αναμενεωται να κλεισθει συναντηση και με το βασικο αντιπαλο του Γερ. Αρσενη.

    Η συναντηση Σημιτη-Χαραωλαμποπουλου αποκτα ενδιαωφερον μετα την αποφαση των "κεντρογενων" βουλευτων που στηριζουν τον κ. Χαραλαωμποπουλο, να ζητησουν ενημεωρωση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας απο τον κ. Κρεμαστιωνο για την πορεια της υγειας του Πρωθυπουργου. Βεβαιως, αυτη η προταση αποσυρθηκε χθες λογω των νεοτερων εξεωλιξεων στο "Ωνασειο", οπως ειπε ο εκ των εμπνευστων της βουλευτης Δημοσθενης Δημοωσθενοπουλος.

    Δεν αποκλειεται, ομως, να την επαναφερουν αργοτερα, μετα τις γιορτες, αν μεχρι τοτε δεν εχει δοθει καμια λυση στο διαφαινομενο αδιεξοδο. Ο κ. Σημιτης απο την πλευρα του δεν σκοπευει να υιοθετησει ο ιδιος προταση για συγκληση της Κοινοβουλευτικης Ομαωδας, βουλευτες, ομως, που προσκεινται σ' αυτον δεν αποωκλειεται να συνυπογραψουν με τους "κεντρογενεις" συνωδελφους τους κειμενο με αυτο το αιτημα, υστερα απο λιγο καιρο.

    Αποσυρθηκε

    Η προταση αυτη αποσυρωθηκε χτες κυριως λογω των εωντονων αντιδρασεων που συωναντησε. Την αποδοκιμασε το Εκτελεστικο Γραφειο και δεν βρεθηκαν πολλοι βουλευτες προθυμοι να συνυπογραψουν το κειμενο. Ενδεικτικη των αωντιδρασεων ειναι η δηλωση του μελους του Ε.Γ. Παντελη Οικονομου οτι οι βουλευτες εωχουν δυο επιλογες. Η να αωρουν την εμπιστοσυνη τους προς την κυβερνηση "και αυωτο σημαινει οτι καποιος πρεωπει να παρει την ευθυνη η, αν δεν εχουν αυτη την προθεση, το καλυτερο που εχουν να καωνουν ειναι να σιωπησουν".

    Απο τη δικη του σκοπια ο Γιαννης Σουλαδακης, επισης μελος του Ε.Γ., ειπε (στο ραωδιοσταθμο "Φλας") οτι προωτεινει να διεξαχθει συντομα εωκτακτο συνεδριο, το οποιο να εκλεξει αντιπροεδρο, ωστε να εχουμε ετοιμη λυση ανα πασα στιγμη, αν χρειασθει".

    Βουλευτες ζητουν συντομα αντικατασταση

    ΠΑΡΑ την προσκαιρη αναωστολη των διεργασιων στο ΠΑΣΟΚ, την οποια προκαλεωσε η νεα αιφνιδια επιδεινωση της υγειας του Πρωθυπουρωγου προχθες, βουλευτες και αλλα στελεχη του κυβερωνωντος κομματος αρχιζουν να αναφερουν συγκεκριμενες προθεσμιες εντος των οποιων πρεπει "να δοθουν λυσεις", ουσιαστικα δηλαδη να αντικαωτασταθει ο Πρωθυπουργος.

    Ο βουλευτης Ευβοιας Β. Κεδικογλου ηταν ο πιο κατηωγορηματικος. "Αν μεχρι το τελος της εβδομαδας δεν ληξει η εκκρεμοτητα, δηλαδη δεν ξεκαθαριστει αν ο Πρωθυωπουργος ειναι σε θεση να αναωλαβει η οχι εκ νεου τα καθηκοωντα του, τοτε πρεπει να προωχωρησουμε στην αντικατασταωση του" ειπε σε δηλωση του στην ΕΤ-3.

    Ο Μιλτ. Παπα ιωαννου, μεωλος του Εκτελεστικου Γραφειωου, ειπε (στο ραδιοσταθμο "Φλας") οτι καθαρες λυσεις υπαρχουν μονο με τη συμμετοωχη του Α. Παπανδρεου στη ληωψη των αποφασεων. Και προσδιορισε ως πλεον καταλωληλο χρονο το πρωτο δεκαωπενθημερο του Ιανουαριου.

    Ο βουλευτης Καβαλας Δηωμοσθενης Δημοσθενοπουλος ειπε (στο ραδιοσταθμο "ΠΑΝΕΤ 104,5") οτι λυση στο προβλημα πρεπει να δοθει αμεσως μετα την ψηφιση του προ υπολογισμου, η οποια οωλοκληρωνεται την αλλη βδοωμαδα. Ο ιδιος υπενθυμισε με νοημα τη δηλωση που αποδοωθηκε στον Γιακουμπ οτι ο Α. Παπανδρεου δεν πρεπει να αωσχοληθει ξανα με την πολιωτικη.

    Ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλιδης επανελαβε (στον "Αντεννα") οτι οσο ο Πρωθυπουργος βρισκεται στο νοσοκομειο δεν μπορει να κιωνηθει καμια διαδικασια. Εξεωφρασε την αποψη οτι καλο θα ηταν ολα να γινουν με τη δικη του συμμετοχη και προσθεσε οτι οι οριστικες αποφασεις θα ληφθουν μεσα στον Ιανουωαριο. Εξηγησεις Χυτηρη

    Εξηγησεις για το ρολο του ως κυβερνητικου εκπροσωπου στις ανακοινωσεις που κανει για την πορεια της υγειας του Πρωθυπουργου εδωσε χθες ο Τηλ. Χυτηρης (ενοχλημενος και εν ειδει απολογιας), απαωντωντας σε επιθεσεις που δεωχεται ειπε απο ορισμενες εφημεριδες, ορισμενα ραδιοωφωνα και ορισμενες τηλεοραωσεις χωρις ομως να κατονομαωσει.

    Ειπε ο Τηλ. Χυτηρης:

    "Ο λογος του κυβερνητιωκου εκπροσωπου ειναι θεσμιωκος και θα παραμεινει τετοιωος. Και δευτερον, ειναι επισης ενας λογος ελπιδας οσον αφοωρα την πορεια της υγειας του Πρωθυπουργου και θα παραωμεινει τετοιος. Απο εκει και περα, μικροτητες, μικροψυωχιες η και υποκρισια ακομα, οι οποιες εμφανιζονται, δεν αποωκρυβονται, τις αντιπαρερωχομαι".

    Και συνεχισε:

    "Θα υπερασπιζομαι παντα τις λειτουργιες της κυβερωνησης, οι οποιες ειναι πιστες στο Συνταγμα και τους νοωμους. Ο Πρωθυπουργος δινει μια μαχη. Μια κρισιμη μαχη για τη ζωη του, που εχει στιγωμες παρα πολυ δυσκολες και στιγμες που δινουν καποια ελωπιδα. Εγω, ως κυβερνητικος εκπροσωπος, επιτρεψτε μου και το λεω να τονιζω και να διατηρω την ελπιδα αυτη. Το θεωρω καθηκον μου".

    Σε ερωτηση για τα συγχυτιωκα φαινομενα του Πρωθυωπουργου ο Τηλ. Χυτηρης παωρεπεμψε στα "επισημα ιατριωκα ανακοινωθεντα, τα οποια εκδιδονται απο 15 γιατρους οωμοφωνα και επομενως ειναι η επισημη ενημερωση".

    [7] ΑΛΑΛΟΥΜ και χθες στην Ευελπιδων, αλλα για την εισαγγελεα δεν ειχε σημασια η ενδεια του αποδεικτικου υλικου

    "Ενοχοι λογω... παρουσιας"

    Βασιλης Ηερβακακης: Ο μονος απο τους κατηγορουμενους που παρουσιαστηκε χθες και η εισαγγελεας εκτιμησε οτι πρεπει να πεσει στα μαλακα Οι δικαστες της περιφημης πια δικης κατα... ομαδες και με συνοπτικες διαδικασιες

    Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ

    Αφου η κ. εισαγγελεας εκανε μνεια σε ολες τις επιβαρυντικες διαταξεις των σχετικων νομων, αφου ανεγνωσε με σπουδη ολες τις προανακριτικες καταθεσεις αναγαγωντας τες σε ...αποδεικτικο της ενοχης υλικο, αφου ανεπτυξε και στηλιτευσε, ως αρμοζε στη θεση της, τα περι "συγκεκριμενης ιδεολογικης ταυτισης των κατηγορουμενων" , αφου τελος εκμεταλλευτηκε ως στοιχειο ενδεικτικο της προσωπικοτητας των νεαρων τη σταση τους μεσα στη δικαστικη αιθουσα, κατεληξε:

    Να τιμωρηθουν παραδειγματικα τα "κακα παιδια", πλην του ενος που επεδειξε καλη διαγωγη και ενωπιον Θεου και δικαστων ξεκαθαρισε οτι "δεν συμφωνει με τους αλλους".

    Δεν τα ειπε βεβαια ετσι ακριβως η εισαγγελεας της εδρας Αναστασια Μασσουρα, αλλα η επι της ουσιας προταση της - προκριμα για την ποινικη μεταχειριση των κατηγορουμενων- και βεβαια η τεκμηριωση της για την ενοχη της μιας ομαδας των κατηγορουμενων για τα επεισοδια στο Πολυτεχνειο αποδεικνυει του "φοβου το αληθες".

    Αποδεικνυει αυτο που καταδεικνυαν τοσες ημερες οι συνθηκες κατω απο τις οποιες διεξαγοταν αυτη η δικη.

    Μια δικη με συνοπτικες διαδικασιες, κατα παραβαση της δικονομιας και των συνταγματικων επιταγων, ωστε να επελθει το επιθυμητο αποτελεσμα, η ετσι η αλλιως καταδικη των περισσοτερων κατηγορουμενων.

    Χωρις στοιχεια

    Το οτι κανεις δεν τους αναγνωριζει ως δραστες, η ενδεια δηλαδη του αποδεικτικου υλικου, το οτι δεν διεξηχθη ουσιαστικη ακροαματικη διαδικασια δεν ειχε καμια σημασια για την εισαγγελεα της εδρας.

    "Και μονο η παρουσια τους μεσα στο χωρο του Πολυτεχνειου ειναι στοιχειο ενοχοποιητικο", υποστηριξε η εισαγγελεας.

    Και βεβαια η εισηγηση της επι της ενοχης της δευτερης ομαδας των κατηγορουμενων εγινε αφου ηδη ειχαν δικαστει οι δυο πρωτες ομαδες, η μια μετα την αλλη, ενω παρατηρηθηκε μεχρι και το φαινομενο μαρτυρας της δευτερης ομαδας να καταθετει "γεγονοτα" που αφορουσαν την πρωτη ομαδα.

    Μαλιστα οι συνηγοροι υπερασπισης, οι οποιοι εχουν αποχωρησει απο τη διαδικασια, κατεθεσαν ενσταση απολυτης ακυροτητας της γιατι "κατα παραβαση των σχετικων αρθρων διακοπηκε η εκδικαση της πρωτης υποθεσης προτου ολοκληρωθει η ακροαματικη διαδικασια με την αγορευση εισαγγελεα και προχωρησε το δικαστηριο στην εκδικαση αλλης υποθεσης τα στοιχεια της οποιας ασκουν επιρροη στην εκβαση της δικης, χωρις να μπορουν οι κατηγορουμενοι να εκπροσωπηθουν και να ασκησουν τα δικαιωματα τους τα υπερασπιστικα, που τους παρεχει ο νομος. Στη δευτερη δε υποθεση, εμφανιστηκαν ""αυθορμητωσ'' μαρτυρες του κατηγορητηριου και κατεθεσαν σχετικα γεγονοτα που αφορουν και κατηγορουμενους της πρωτης ομαδας. Κατατεθηκαν δε παρατυπα εγγραφα απο την εισαγγελικη εδρα σχετικα με την υποθεση χωρις να μπορεσουν οι πρωτοι κατηγορουμενοι να αντιτεινουν τους κατα νομο υπερασπιστικους ισχυρισμους τους".

    Για την ενσταση θα αποφανθει σημερα το δικαστηριο, το οποιο θα εκδωσει την αποφαση του και για την ενοχη της δευτερης ομαδας, χωρις να εχει εκδωσει αποφαση για την πρωτη ομαδα (δεν εχει καν προτεινει η εισαγγελεας) και χωρις να εχουν δικαστει οι κατηγορουμενοι των αλλων δυο ομαδων για την ιδια ακριβως υποθεση.

    Τι προτεινε

    Με μεγαλες ποινες φυλακισης κινδυνευουν να καταδικαστουν οι νεαροι κατηγορουμενοι αν γινει δεκτη η προταση της εισαγγελεως της εδρας, η οποια:

    Στην εισηγηση της ανεφερε κατα κορον το χαρακτηρισμο "αναρχικα στοιχεια", μιλησε για "συγκροτημενη ομαδα, συμπαγη πυρηνα με ιδεολογικη ταυτιση", ενω τονισε και την "προκλητικη τους σταση μεσα στο δικαστηριο".

    Ειπε χαρακτηριστικα:

    "Αν η συμεπριφορα τους στην αιθουσα του δικαστηριου ηταν τετοια, φανταστειτε τι γινοταν εκεινο το βραδυ μεσα στο Πολυτεχνειο".

    Η εισαγγελεας εχει πειστει οτι:

    "Δεν υπαρχει καμια αμφιβολια οτι διεπραξαν αδικηματα".

    Ηητησε να κηρυχθουν ενοχοι για: "Συσταση και συμμορια", "διαταραξη κοινης ειρηνης", "διαταραξη οικιακης ειρηνης", "απλη συνεργεια σε καταστροφη συμβολου του κρατους" ("η παρουσια τους και μονο εκει αρκει", ειπε) και για "απλη συνεργεια σε διακεκριμενες φθορες κατα συναυτουργια".

    Για τον κατηγορουμενο Βας. Ηερβακακη, που παρεστη στο δικαστηριο και απολογηθηκε διαχωριζοντας τη θεση τους απο τους υπολοιπους, η κ. Μασσουρα υποστηριξε οτι "ηταν ειλικρινης στην απολογια του" και ζητησε να κηρυχθει ενοχος μονο για "διαταραξη οικιακης ειρηνης" με το σκεπτικο οτι "γνωριζε τι θα συνεβαινε κι επρεπε να φυγει".

    Μαλιστα ζητησε να του αναγνωριστει το ελαφρυντικο του προτερου εντιμου βιου.

    Η διαδικασια

    Χθες ολοι οι κατηγορουμενοι, εκτος απο τον Βας. Ηερβακακη, δεν προσηλθαν στην αιθουσα του δικαστηριου.

    Ο νεαρος που καθισε στο εδωλιο υπερασπιστηκε τον εαυτο του απευθυνοντας ερωτησεις στον αστυνομικο- μαρτυρα κατηγορητηριου, εχοντας ομως και τη συμπαρασταση του συνηγορου του Διον. Μπουλουκου, ο οποιος δηλωσε οτι δεν παρισταται οπως και οι υπολοιποι συναδελφοι του εφαρμοζοντας και σχετικη αποφαση του ΔΣΑ, αλλα απηθηυθυνε επι τη ευκαιρια νουθεσιες στον πελατη του και εκανε και παρεμβασεις στο δικαστηριο.

    Στην απολογια του ο Βας. Ηερβακακης υποστηριξε:

    "Δεν εχω καμια σχεση με την υποθεση. Πηγα με ενα γειτονα μου στο Πολυτεχνειο στο τελος της εκδηλωσης. Οι πορτες ηταν κλειστες απο την οδο Πατησιων και δεν μπορουσα να απεμπλακω".

    Προεδρος: "Δεν υπηρχαν καποιοι απο την ΕΦΕΕ για να σας βοηθησουν;"

    Κατηγορουμενος: "Οχι, δεν ειδα καποιον".

    Προεδρος: "Τι θα σας εκαναν δηλαδη αν φευγατε;"

    Κατηγορουμενος: "Οποιος εφευγε θα 'χε επιπτωσεις".

    Προεδρος: "Απο τις δεκα το βραδυ μεχρι τις εξι το πρωι δεν μπορουσατε να φυγετε;".

    Κατηγορουμενος: "Θα με επιαναν. Με συνελαβαν τελικα το πρωι, αλλα τους ειπα οτι ειχα εγκλωβιστει".

    Εισαγγελεας: "Τι συμβολιζει για σας η σημαια; "

    Κατηγορουμενος: "Ολοκληρο το εθνος. Ειμαι αντιθετος με το καψιμο".

    Εισαγγελεας: "Ειναι αυτος τροπος αγωνα και διεκδικησησ;"

    Κατηγορουμενος: "Δεν πηγα για να παρω μερος σε αγωνες".

    [8] Αιτηση... επιστροφης για λυτρα και τοκους

    Η μητερα του Κωστακη, Ευθαλια Δαλακα, με την Πολυξενη Κοτσασαρογλου, αδελφη της γιαγιας του μικρου, χθες στο δικαστηριο

    Συζητηθηκε χθες στο Μονομελες Πρωτοδικειο της Αθηνας η αιτηση ασφαλιστικων μετρων που κατεθεσαν οι γονεις του 11χρονου Κων. Δαλακα ζητωντας τη συντηρητικη κατασχεση των περιουσιακων στοιχειων των τεσσαρων κατηγορουμενων για την απαγωγη του μεχρι του ποσου των 80 εκατομμυριων δραχμων.

    Το ποσον αυτο, οπως διευκρινισαν, αντιστοιχει στα λυτρα των 41 εκατομμυριων δραχμων που εισεπραξαν οι απαγωγεις, συν τους τοκους που πληρωσαν σε οσους τους τα δανεισαν στην οικογενεια του παιδιου, καθως και στη χρηματικη ικανοποιηση λογω της ηθικης βλαβης που υπεστησαν.

    Απο την πλευρα της οικογενειας Δαλακα, εξεταστηκε ως μαρτυρας η θεια τους Πολυξενη Κοτσασαρογλου (αδελφη της γιαγιας του μικρου) η οποια αναφερθηκε στην ταλαιπωρια που υπεστησαν οι δικοι του τις μερες που ο 11χρονος βρισκοταν στα χερια των απαγωγεων. Χαρακτηρισε "φοβερο παζαρεμα" τα οσα απαιτουσαν οι απαγωγεις απο τους γονεις του Κωστακη και κατεθεσε οτι ζητουσαν για λυτρα τα 130 εκατομμυρια δραχμες που ειχε κερδισει η γιαγια του. Για το παιδι, η μαρτυρας υπογραμμισε οτι ειχε φοβηθει παρα πολυ κι οτι το βασανιζαν και δεν το αφηναν να τους μιλησει. Ακομη συμπληρωσε οτι η ανιψια της δεν ειχε τα χρηματα που απαιτουσαν και οτι κατεφυγε σε συγγενεις για να τα βρει.

    Οι κατηγορουμενοι

    Απο την πλευρα των εναγομενων κατηγορουμενων για την απαγωγη, αποχωρησε απο τη συζητηση ο συνηγορος του Ιω. Χειλα υποστηριζοντας οτι δεν ειχε λαβει γνωση της δικογραφιας. Εξεταστηκε ως μαρτυρας ο θειος της Φανης Χατζηρουσσεα, Νικ. Χατζηρουσσεας, ο οποιος κατεθεσε οτι ειναι σιγουρος οτι η ανιψια του δεν εχει καμια σχεση με την υποθεση. Ο συνηγορος της Αλ. Κουγιας επισημανε στο δικαστηριο οτι η πελατισσα του δεν ομολογει οπως αλλωστε και ο εκ των κατηγορουμενων Γ. Διαγγελακης κι οτι δεν υπαρχει αντικειμενο της διαδικασιας.

    Ο θειος του Γ. Διαγγελακη, Ευ. Ορφανος, κατεθεσε οτι ο ανιψιος του ειναι απλος υπαλληλος του Ιω. Χειλα, ο οποιος ασκουσε επιρροη σ' αυτον. Συμπληρωσε οτι ειχε ως ειδωλο το αφεντικο του κι οτι δεν πηρε τιποτα απο τα λυτρα.

    Το δικαστηριο επιφυλαχθηκε να εκδωσει αποφαση και ορισε προθεσμια τη Δευτερα για να υποβληθουν οι εκατερωθεν προτασεις.

    Υπενθυμιζεται οτι απο το Πρωτοδικειο εχει εκδοθει προσωρινη διαταγη με την οποια απαγορευεται οποιαδηποτε μεταβολη στα περιουσιακα στοιχεια των εναγομενων μεχρι την εκδοση της αποφασης.

    [9] Οι αστυνομικοι εβαλαν ...χερι στην καταθεση

    ΔΙΩΞΗ σε δυο για πλαστογραφια

    Ο Αουαντ Καλιλ, σε δευτερο πλανο χθες στο δικαστηριο. Στην πρωτη σειρα οι συγκατηγορουμενοι του Μπκα ιρατ και Ντουμπανι

    Πρωην αξιωματικοι της Αντιτρομοκρατικης Υπηρεσιας διωκονται σε βαθμο κακουργηματος γιατι συμφωνα με τα στοιχεια της δικογραφιας "πλαστογραφησαν, εν υπηρεσια, τις προανακριτικες καταθεσεις του κατηγορουμενου στην υποθεση της εκρηξης της Πατρας Αουαντ Καλιλ".

    Προκειται για τον Βας. Σιαγωνα και τον Αντ. Δημητροπουλο, οι οποιοι αναμενεται να κληθουν σε απολογια απο τον 23ο τακτικο ανακριτη της Αθηνας για το αδικημα της "πλαστογραφιας" που αφορα συγκεκριμενα την πλαστογραφηση της υπογραφης του κατηγορουμενου οπως βεβαιωνεται και απο τη γραφολογο Χριστινα Τουση.

    Η ασκηση της ποινικης διωξης δικαιωνει τον Αουαντ Καλιλ, ο οποιος ειχε καταγγειλει οτι δεν ειχε υπογραψει προανακριτικες καταθεσεις με το περιεχομενο αυτων που εμφανιστηκαν ως δικες του και στις οποιες φερεται να "καρφωνει" συμπατριωτες του ως εμπλεκομενους στην εκρηξη στην Πατρα απο την οποια βρηκαν το θανατο 6 ατομα. Στις επομενες καταθεσεις του στον ανακριτη ο Αουαντ Καλιλ δεν αναφεροταν σε οσα υποτιθεται οτι ειχε καταθεσει απολογουμενος προανακριτικα. Γι' αυτο και στο δικαστηριο ο κατηγορουμενος εμφανιζοταν ως αυτοαναιρουμενος. Η ασκηση της διωξης αποκαλυφθηκε χθες το πρωι απο το δημοσιογραφο Σπ. Καρατζαφερη (απο τον "Φλας") και επιβεβαιωθηκε λιγο αργοτερα, οταν κατα τη διαρκεια της δικης των Παλαιστινιων σε δευτερο βαθμο προσκομιστηκαν απο τον ανακριτη στο δικαστηριο τα σχετικα εγγραφα.

    Συμφωνα με τα νεα στοιχεια, που δινουν αλλη διασταση στην υποθεση, "στις προανακριτικες καταθεσεις του Αουαντ Καλιλ, στις 13 Μαλου 1991, δεν ειναι γνησια η υπογραφη του κατηγορουμενου".

    Οπως υποστηριξε χθες στο δικαστηριο ο Μιχ. Μιχοπουλος, συνηγορος υπερασπισης του Αουαντ Καλιλ, "απο το πρωτοδικο δικαστηριο ο Καλιλ ειχε καταγγειλει οτι ουδεποτε εδωσε παρομοια καταθεση".

    Μαλιστα χθες προσκομιστηκε στο δικαστηριο εγγραφο της ΕΥΠ, που φερεται να υπογραφεται απο το διοικητη της Λεων. Βασιλικοπουλο, συμφωνα με το περιεχομενο του οποιου "οι αρμοδιες διωκτικες αρχες γνωριζαν πολλες ημερες πριν απο την εκρηξη οτι επικειτο τρομοκρατικη ενεργεια στην Πατρα, ενω κατονομαζονταν και οι δυο απο τους κατηγορουμενους που φερεται οτι κατειχαν τα ναρκωτικα".

    Η δικη θα συνεχιστει σημερα με καταθεσεις μαρτυρων.

    [10] Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "13" ΤΟΥ... 1991

    Να αθωωθουν απο τις κατηγοριες σε βαθμο κακουργηματος που τους βαρυνουν αλλα να καταδικασθουν για τα πλημμεληματα ζητησε χθες στην αγορευση της η εισαγγελεας της εδρας του Μικτου Ορκωτου Δικαστηριου για τους νεαρους που κατηγορουνται για συμμετοχη σε επεισοδια εξω απο το Πολυτεχνειο πριν απο τεσσερα χρονια.

    Η εισαγγελεας προτεινε να αναγνωριστουν στους 13 κατηγορουμενους τα ελαφρυντικα του προτερου εντιμου βιου και της καλης μετεπειτα συμπεριφορας και να κριθουν ενοχοι για "σταση, παρακωλυση συγκοινωνιων και διαταραξη κοινης ειρηνης". Ολοι οι νεαροι κατηγορουμενοι αρνουνται οποιαδηποτε συμμετοχη σε επεισοδια. Κανεις αλλωστε απο τους μαρτυρες αστυνομικους του κατηγορητηριου δεν ηταν κατηγορηματικος για τις ενδεχομενες ευθυνες των συγκεκριμενων.

    "Προξενει μεγαλη εντυπωση στις μερες μας, ειπε κατα την αγορευση της η εισαγγελεας, η βιαιοτητα νεων που θελουν να ανατρεψουν τα πραγματα αν και εχουν συγκροτημενες προσωπικοτητες και προερχονται απο συντηρητικες οικογενειες".

    Η δικη συεχιζεται.

    [11] 42,3% λενε "ναι" για νεα κομματα

    ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ γκαλοπ αμφισβητησης και εκπληξεων απο τη ΜΡΒ: Οι "αιρετικοι" οδηγουν την κουρσα της διαδοχης στο ΠΑΣΟΚ, ενω... ΑΝΑΛΥΣΗ: ΓΡ. ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ Π. ΣΩΚΟΣ Δημοσκοπηση αμφισβητησης και εκπληξεων ειναι η σημερινη με αποδεκτες τα κομματα (μεγαλα και μικρα) και τους πολιτικους. Η πανελλαδικη ερευνα της ΜΡΒ μπορει να αναδεικνυει πρωτο (Ν.Δ.) και δευτερο (ΠΑΣΟΚ) κομμα με διαφορα πεντε ποσοστιαιων μοναδων, αλλα ενα 42,3% του εκλογικου σωματος διακειται ευνο ικα σε νεους κομματικους σχηματισμους, ενω το 8,5% δηλωνει απο τωρα οτι θα ψηφισει αλλο κομμα περαν των πεντε που εκπροσωπουνται στη Βουλη η το Ευρωκοινοβουλιο.

    Αξιοσημειωτο ειναι και το γεγονος οτι το 19,6% των ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ θελει τον Δ. Τσοβολα για νεο προεδρο του κομματος, αλλα και παλι ο Κ. Σημιτης ερχεται πρωτος στις προτιμησεις του συνολου του εκλογικου σωματος με 16,5%. Επισης, το 72,3% των ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ θελει να προωθηθουν αμεσα οι διαδικασιες για νεο αρχηγο στο κυβερνων κομμα.

    Πολυ υψηλο (42,3%) ειναι το ποσοστο του συνολου των ψηφοφορων που βλεπουν θετικα τη δημιουργια νεων κομματων. Αρνητικα μια τετοια εξελιξη θα την εβλεπαν το 21,6% των ψηφοφορων και αδιαφορα το 31,2%.

    Το ποσοστο δειχνει μαλλον την απογοητευση των ψηφοφορων απο τους υπαρχοντες κομματικους σχηματισμους και θα πρεπει να προβληματισει τα στελεχη και κυριως τις ηγεσιες ολων των κομματων αφου -αν εξαιρεσει κανεις το ΚΚΕ, που θετικα τη δημιουργια νεων κομματων τη βλεπουν το 23% των ψηφοφορων του- στα αλλα κομματα το αντιστοιχο ποσοστο ειναι απο 38,6% και πανω.

    Περισσοτερο θετικα βλεπουν το ενδεχομενο δημιουργιας νεων πολιτικων κομματων οι ψηφοφοροι δυο νεων κομματων. Της ΠΟΛ.ΑΝ., με ποσοστο 54,3% και του ΣΥΝ με ποσοστο 54,7%. Το αντιστοιχο ποσοστο στο ΠΑΣΟΚ ειναι 45,1% και στη Ν.Δ. 38,6%. Επισης και οι νεοι ψηφοφοροι σε ποσοστο 45,7% βλεπουν θετικα τη δημιουργια νεων κομματων.

    Αρνητικα η αδιαφορα μια τετοια εξελιξη βλεπουν αντιστοιχως: Το 20,5% και το 29,7% των ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ, το 27,1% και το 29,2% της Ν.Δ., το 17% και το 24,5% της ΠΟΛ.ΑΝ., το 33,4% και το 43,7% του ΚΚΕ και το 10,8% και το 32,1% του ΣΥΝ. Απο τους νεους ψηφοφορους θετικα βλεπουν τη δημιουργια νεων κομματων το 45,7%, αρνητικα το 16,5% και αδιαφορα το 34,8%. 33% ναι και μαλλον στον Τσοβολα

    Περι το μεσον Ιανουαριου εχει δηλωσει ο Δημητρης Τσοβολας οτι θα εξαγγειλει την ιδρυση του κομματος του και τα αποτελεσματα της μετρησης "τασεων" της ΜΡΒ που δημοσιευουμε σημερα ειναι πολυ ευνο ικα γι' αυτον και το υπο ιδρυση κομμα του.

    Εκτος απο την υψηλη δημοτικοτητα που εμφανιζει η μετρηση, υψηλο ειναι και το ποσοστο των ψηφοφορων που εμφανιζουν ταση να ψηφισουν το κομμα του κ. Τσοβολα σε περιπτωση που προχωρουσε στην ιδρυση του.

    Συγκεκριμενα το 14,8% του συνολου των ψηφοφορων απαντησαν οτι "σιγουρα θα ψηφιζαν" το κομμα του και το 18,4% οτι "μαλλον θα το ψηφιζαν". Το συνολο λοιπον θετικης τασης ψηφου για κομμα υπο τον κ. Τσοβολα, μεταξυ των ψηφοφορων των εκλογων του '93 και των νεων ψηφοφορων ανερχεται στο 33,2%!

    "Μαλλον δεν θα το ψηφιζα" απαντησε το 20,1%, "σιγουρα δεν θα το ψηφιζα" απαντησε το 43% και ενα 3,7% απαντησε "δεν ξερω/δεν απαντω".

    Ενδιαφερον ομως παρουσιαζουν και οι "πηγες" προελευσης των ψηφων προς τον κ. Τσοβολα. Η ταση δειχνει οτι παιρνει ψηφους -σημαντικα ποσοστα- απ' ολα τα κομματα και απο τους νεους ψηφοφορους.

    Φυσικα ομως τη μεριδα του λεοντος την παιρνει απο το ΠΑΣΟΚ: Το 24,9% των ψηφοφορων του απαντησαν "σιγουρα θα τον ψηφιζα" και το 27,5% "μαλλον θα τον ψηφιζα".

    Υψηλα ομως ειναι τα αντιστοιχα ποσοστα και μεταξυ των ψηφοφορων της ΠΟΛΑΝ και του ΚΚΕ! Το 15,9% της ΠΟΛΑΝ, το 14,1% του ΚΚΕ, το 6,3% της Ν.Δ το 4,9% του ΣΥΝ και το 10,2% των νεων ψηφοφορων απαντησαν "σιγουρα θα τον ψηφιζα". "Μαλλον θα τον ψηφιζα" απαντησε το 15,8% της ΠΟΛΑΝ, το 6,5% του ΚΚΕ, το 15,3% του ΣΥΝ, το 11,3% της Ν.Δ και το 19,9% των νεων ψηφοφορων.

    Παρατηρειται σ' ολα αυτα οτι μεταξυ των ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ οι απαντησεις σε ολα τα ερωτηματα κινουνται περιπου στο ιδιο επιπεδο επι τοις εκατο ενω τα μεγαλυτερα ποσοστα αρνησης εμφανιζει η Ν.Δ και το ΚΚΕ. Επονται οι "4"

    Για την περιπτωση δημιουργιας κομματος απο τους "4" τα ποσοστα που δινει η μετρηση της ΜΡΒ εμφανιζονται χαμηλοτερα απο αυτα για το κομμα του κ. Τσοβολα.

    Μονο το 7,7% του συνολου των ψηφοφορων απαντησαν "σιγουρα θα το ψηφιζα" ενω 21,4% -πιο ψηλο απο το αντιστοιχο του κ. Τσοβολα- απαντησε "μαλλον θα το ψηφιζα". Το συνολο ομως της θετικης τασης ψηφου του συνολου των ψηφοφορων σε κομμα απο τους "4" ειναι 29,1% εναντι 33,2% του κ. Τσοβολα.

    Συγκεκριμενα: Στο ερωτημα: "Σιγουρα θα το ψηφιζα" θετικα απαντησε το 12% των ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ, το 10,2% των ψηφοφορων του ΣΥΝ, το 6,3% του ΚΚΕ, το 5,8% της ΠΟΛΑΝ, το 4,1% της Ν.Δ. και το 6% των νεων ψηφοφορων.

    Στο ερωτημα: "Μαλλον θα το ψηφιζα" απαντησε το 26% του ΠΑΣΟΚ, το... 30,2% του ΣΥΝ, το 33,6% της ΠΟΛΑΝ, 27,3% των νεων, το 13,9% της Ν.Δ. και το 7,7% του ΚΚΕ.

    Σταθερη στο 5% η διαφορα μεταξυ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ Η διαφορα των πεντε ποσοστιαιων μοναδων μεταξυ της πρωτης Ν.Δ. και του δευτερου ΠΑΣΟΚ, οπως καταγραφηκε για πρωτη φορα απο τη ΜΡΒ τον Οκτωβριο του 1995, διατηρειται και σημερα. Το συνολο ομως του ποσοστου προτιμησης που συγκεντρωνουν τα δυο μεγαλα κομματα, εξακολουθει να ειναι καθηλωμενο σε χαμηλα επιπεδα (52,8%, εναντι 51,8% τον Οκτωβριο και 48,6% τον Ιουνιο), χωρις τα μικρα κομματα να μπορουν να εισπραξουν τα αναλογα κερδη.

    Ειδικοτερα: Το ΠΑΣΟΚ φερεται να κερδιζει την προτιμηση του 23,9% του εκλογικου σωματος, ενω τον Οκτωβριο, στην ερευνα της ιδιας εταιρειας, για το "Μεγκα" ειχε το 23,5% και τον Ιουνιο το 24,1%.

    Η Ν.Δ. παρουσιαζει μικρη ανοδο συγκεντρωνοντας το 28,9%, εναντι του 28,3% του Οκτωβριου και 24,5% του Ιουνιου. Καθοδος ΠΟΛ.ΑΝ. Ανοδο ΚΚΕ Η ΠΟΛ.ΑΝ. συνεχιζει την καθοδικη πορεια της. Απο το 8,6% που συγκεντρωνε τον περασμενο Ιουνιο και το 6,1% του Οκτωβριου, σημερα πεφτει στο 5,3%.

    Ανοδικη, εστω και μικρη, ειναι η ταση του ΚΚΕ. Σημερα συγκεντρωνει το 5,3% των προτιμησεων του εκλογικου σωματος, ενω τα ποσοστα για τον Οκτωβριο και τον Ιουνιο ηταν 4,2% και 4,5% αντιστοιχα.

    Σταθεροποιημενος δειχνει ο Συνασπισμος. Το ποσοστο που του δινει η ερευνα του Δεκεμβριου ειναι 5,2% εναντι του 4,9% του Οκτωβριου και 5,4% του Ιουνιου.

    Το συνολικο ποσοστο ομως που συγκεντρωνουν ΚΚΕ και ΣΥΝ (10,5%) φτανει αλλα δεν ξεπερναει τα ποσοστα που συγκεντρωνε η Αριστερα στις μεταπολιτευτικες εκλογες.

    Ετσι, ιδιαιτερη σημασια εχει η διαθεση του εκλογικου σωματος απεναντι σε αλλες επιλογες. Για πρωτη φορα το ποσοστο εκεινων που δηλωνουν προθεση να ψηφισουν αλλο κομμα απο τα υπαρχοντα ειναι υπερδιπλασιο εκεινου που καταγραφηκε μεχρι τωρα φτανοντας στο 8,5%. Τα αντιστοιχα ποσοστα στις μετρησεις του Οκτωβριου και Ιουνιου ηταν 3,9% και 3%.

    Πτωση παρουσιαζουν τα λευκα-ακυρα (9,8% εναντι του 12,6% τον Οκτωβριο και του 15,6% τον Ιουνιο), το ποσοστο των αναποφασιστων (2,7% εναντι του 3,1% και του 3% των αλλων δυο μετρησεων), οπως και τα ποσοστα εκεινων που απαντησαν "δεν ξερω" (3,8% εναντι του 7,1% του Οκτωβριου και του 3,7% του Ιουνιου) η "δεν απαντω" (6,7% - 6,4% - 7,6%). Η διαφορα με το γκαλοπ ΑΨΟ Σε σχεση με τη δημοσκοπηση της ΑΛΚΟ που δημοσιευσε την Κυριακη και τη Δευτερα η "Ελευθεροτυπια", πρεπει να παρατηρηθει το εξης:

    Η δημοσκοπηση της ΑΛΚΟ αφορουσε την Αθηνα και τον Πειραια, ενω αυτη της ΜΡΒ ειναι πανελλαδικη. Ωστοσο, τα στοιχεια της ΜΡΒ για την πρωτευουσα, συμπεριλαμβανομενων και των ετεροδημοτων, συγκλινουν με εκεινα της ΑΛΚΟ.

    Πρωτος ο Τσοβολας στους ψηφοφορους του ΠΑΣΟΚ Ο Σημιτης στοσυνολο των εκλογεων

    Εκπληξεις επεφυλαξε η ερευνα για το θεμα της διαδοχης στην ηγεσια του κυβερνωντος κομματος. Οι τρεις πρωτοι στις προτιμησεις των ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ ειναι "αιρετικοι" με πρωτον τον παραιτηθεντα ακομη και απο απλο μελος του κυβερνωντος κομματος (απο τον περασμενο Οκτωβριο) Δ. Τσοβολα, ο οποιος συγκεντρωνει το 19,6% των προτιμησεων. Αμεσως μετα ερχονται οι Κ. Σημιτης με 15,3% και Βασω Παπανδρεου με 14,8%. Η περιπτωση Αρσενη Ο Γερ. Αρσενης ερχεται τεταρτος με 8,4% μεταξυ των ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ και 5,7% του συνολου του εκλογικου σωματος. Ωστοσο, ειναι λογικο, εφοσον ο Δ. Τσοβολας εχει θεσει εαυτον εκτος ΠΑΣΟΚ, να εισπραξει ενα σοβαρο ποσοστο προτιμησεων απο τους ψηφοφορους του κυβερνωντος κομματος. Το ιδιο λογικο ειναι και η ενισχυση του Κ. Σημιτη απο τους συμπαθουντες τη Βασω Παπανδρεου. Ετσι εξηγουνται και οι αποκλισεις σε σχεση με τη δημοσκοπηση της ΑΨΟ που παρουσιασε η "Ε" τις προηγουμενες μερες.

    Στο συνολο του εκλογικου σωματος επιβεβαιωνεται για μια ακομη φορα το προβαδισμα που εχει ο Κ. Σημιτης, ο οποιος συγκεντρωνει το 16,5% με δευτερη τη Βασω Παπανδρεου η οποια προτιμαται απο το 14,8% και τριτον τον Δ. Τσοβολα με 11,9%.

    Μεταξυ των ψηφορορων του ΠΑΣΟΚ θεαματικη ειναι η ανοδος που εμφανιζει ο Δ. Τσοβολας, ο οποιος κερδιζει 7,6 ποσοστιαιες μοναδες (τον περασμενο Ιουνιο ειχε 12%), ενω σημαντικη ειναι η ανοδος του Κ. Σημιτη κατα 3,5 ποσοστιαιες μοναδες (ειχε τον Ιουνιο 12,1%). Ελαφρα ειναι η πτωση της Βασως Παπανδρεου κατα 1,7 ποσοστιαια μοναδα.

    Ολα τα αλλα στελεχη του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομενων και εκεινων που εχουν δηλωσει υποψηφιοτητα για τη θεση του πρωθυπουργου, συγκεντρωνουν μονοψηφιους αριθμους στις προτιμησεις των ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ, αλλα και του εκλογικου σωματος συνολικα, με τον Γερασιμο Αρσενη στο 8,4% (παρουσιαζει τη μεγαλυτερη πτωση των ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ αφου τον περασμενο Ιουνιο συγκεντρωνε το 13,2%), τον Αποστολο Κακλαμανη στο 5,3% και τον Ακη Τσοχατζοπουλο στην 8η θεση με 2,5% (τον υποσκελιζουν οι Ευαγγ. Γιαννοπουλος, ο οποιος εχει ανοδο και συγκεντρωνει το 3% και ο Ευαγγ. Βενιζελος, ο οποιος πεφτει απο το 5,7% στο 2,8%). Τελευταιος στις προτιμησεις των ψηφοφορων του κυβερνωντος κομματος ειναι ο Καρολος Παπουλιας με 0,5%.

    Παντως, το θεμα της διαδοχης εχει παρει πλεον επειγοντα χαρακτηρα, οπως προκυπτει και απο τις διαθεσεις τοσο των ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ οσο και του εκλογικου σωματος στο συνολο του.

    Υπερ της αποψης οτι η διαδοχη στην ηγεσια του ΠΑΣΟΚ πρεπει να γινει τους αμεσως επομενους μηνες ταχθηκε το 62,8% των ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ και το 72,3% του συνολου του εκλογικου σωματος.

    Εναποθετει το θεμα στη διακριτικη ευχερεια του Α. Παπανδρεου μονο το 14,7% των ψηφορορων του ΠΑΣΟΚ και το 8,6% του συνολου του εκλογικου σωματος, ενω ειναι ακομη μικροτερα τα ποσοστα εκεινων που θεωρουν οτι το προβλημα μπορει να λυθει λιγο πριν η λιγο μετα τις επομενες εκλογες. Οτι δεν τιθεται θεμα αλλαγης πιστευει μονο το 2,3% των ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ και το 1,2% του συνολου του εκλογικου σωματος.

    13,3% θετικοι για την κυβερνηση-Για Ν.Δ. 19% ΣΤΟ 38,6%, απο 31,3%, η δημοτικοτητα του Πρωθυπουργου μετα την ασθενεια του

    Αρνητικη ειναι η κριση και για την κυβερνηση και για την αξιωματικη αντιπολιτευση. Η εικονα τους εξακολουθει να βρισκεται σε πολυ χαμηλα ποσοστα σε σχεση με τη δημοσκοπηση του Ιουνιου '95. Οι διαφοροποιησεις, προς τα πανω για την αξιωματικη αντιπολιτευση και προς τα κατω για την κυβερνηση, ειναι οριακες.

    Για την εικονα της κυβερνησης θετικη κριση εκφραζει μονο το 13,3%. Εχει μειωθει δηλαδη κι αλλο σε σχεση με τη δημοσκοπηση του Ιουνιου '95, που το αντιστοιχο ποσοστο ηταν 14,2%. Αρνητικη κριση εκφραζει το 72,9%, αυξημενο ποσοστο σε σχεση με τον Ιουνιο που ηταν 72% και ουδετερη το 12,6%, ενω το αντιστοιχο ποσοστο τον Ιουνιο ηταν 13,1%.

    Οι κρισεις για την αξιωματικη αντιπολιτευση ειναι ελαφρως βελτιωμενες σε σχεση με τον Ιουνιο, εξακολουθουν ομως τα ποσοστα να βρισκονται σε χαμηλα επιπεδα, γεγονος καθολου θετικο για το κομμα της Ν.Δ., που δεν πρεπει να ικανοποιει τα στελεχη και την ηγεσια της.

    Θετικη κριση εκφραζει το 19% εναντι 16,3% τον Ιουνιο, αυξηση 2,7%. Αρνητικη κριση το 64,5% εναντι 67,8% τον Ιουνιο, μειωση 3,3%. Ουδετερη κριση το 15% εναντι 14%.

    Η δημοτικοτητα των πολιτικων αρχηγων

    Η συγκεκριμενη μετρηση των "τασεων" διεξηχθη κατα τη διαρκεια της νοσηλειας του Πρωθυπουργου στο "Ωνασειο" και φαινεται οτι η περιπετεια της υγειας του δημιουργησε συμπαθειες προς το προσωπο του κι επεδρασε θετικα στη δημοτικοτητα του. Ειναι υψηλοτερη (38,6%) ολων των πολιτικων αρχηγων, πλην του προεδρου του ΣΥΝ Νικου Κωνσταντοπουλου, που ειναι στο 46,3% (46,5% τον Ιουνιο, 47,6% το Δεκεμβριο του '94). Του Μ. Εβερτ ειναι στο 31% (29,1% και 32,9%), του Α. Σαμαρα ειναι στο 32,4% (31,8% και 26,2%) και της Αλ. Παπαρηγα 22,3%. Η γ.γ. του ΚΚΕ εχει μεγαλη αυξηση σε σχεση με τον Ιουνιο, που ειχε 16,7%, ενω το Δεκεμβριο του '94 ειχε 19,1%.

    Πιο αναλυτικα, η δημοτικοτητα του Πρωθυπουργου τις ημερες της μετρησης βρισκοταν στο 38,6%, ποσοστο αυξημενο κατα 7,3% σε σχεση με τον Ιουνιο (31,3%) και περιπου στα ιδια επιπεδα (-0,4%) σε σχεση με το Δεκεμβριο του '94 (39%). Αρνητικη γνωμη εχει ομως το 44,4%. Συμφωνα με τα στοιχεια της μετρησης, η αυξηση της δημοτικοτητας τους προκυπτει απο τη μειωση των αρνητικων αντιδρασεων (4,7%) και απο τη μειωση του ποσοστου οσων "δεν μπορουν να δωσουν βαθμο".

    Η εικονα του πρωθυπουργου Αν. Παπανδρεου και του αρχηγου της αξιωματικης αντιπολιτευσης Μιλτ. Εβερτ μεταξυ των ψηφοφορων των κομματων στις εκλογες του '93 και των νεων ψηφοφορων εχει ως εξης:

    Χαμηλα στους νεους

    Κατ' αρχας, μεταξυ των νεων ψηφοφορων η εικονα του Πρωθυπουργου ειναι καλυτερη απο εκεινη του κ. Εβερτ και οι δυο ομως βρισκονται χαμηλα στην εκτιμηση των νεων ψηφοφορων. Θετικα εκφραζονται για τον Α. Παπανδρεου το 34,1% και αρνητικα το 44,7%, ενω τα αντιστοιχα ποσοστα για τον Μ. Εβερτ ειναι 20,2% και 49,4%.

    Καλυτερη εικονα εχει και στο κομμα του ο κ. Παπανδρεου απ' ο,τι ο κ. Εβερτ στο δικο του, ενω οι ψηφοφοροι του ΠΑΣΟΚ εχουν ελαφρως καλυτερη γνωμη για τον κ. Εβερτ απο ο,τι οι ψηφοφοροι της Ν.Δ. για τον κ. Παπανδρεου.

    Συγκεκριμενα, μεταξυ των ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ θετικες αντιδρασεις για τον Ανδρεα Παπανδρεου εχει το 64,9%, ενω στη μετρηση του Ιουνιου ειχε 58,3% (+6,6%). (Σ.ς.: Οι θετικες αντιδρασεις υποδηλωνονται με τις ενδειξεις "ειναι απο τους καλυτερους" + "ευνο ικη γνωμη".) Οχι ευνο ικη γνωμη γι' αυτον εχει το 21,6% των ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ, ενω το 12,3% δεν μπορεσαν να δωσουν βαθμο.

    Τα αντιστοιχα ποσοστα για τον κ. Εβερτ ειναι 17,3%, 60,4% και 19,8%.

    Μεταξυ των ψηφοφορων της Ν.Δ. θετικες αντιδρασεις για τον Α.Π. εχει το 15,7%, οχι ευνο ικη γνωμη το 66,6%, ενω δεν εδωσαν βαθμο το 15,4%.

    Θετικα αντιδρουν για τον προεδρο τους Μ. Εβερτ το 60,6% των ψηφοφορων του κομματος του, αρνητικα το 18,3% και δεν εδωσαν βαθμο το 17,7%.

    Ο Ανδρεας, πιο ...πολυσυλλεκτικος

    Και μεταξυ των ψηφοφορων των αλλων κομματων τα ποσοστα των θετικων αντιδρασεων προς τον Ανδρεα Ππαπανδρεου ειναι υψηλοτερα απο αυτα προς τον Μ. Εβερτ. Συγκεκριμενα:

    ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ: Το μεγαλυτερο ποσοστο αυτων ο Α. Παπανδρεου το εχει στον ΣΥΝ με 33,9% εναντι 12% του κ. Εβερτ. Στην ΠΟΛ.ΑΝ. ο Α. Π. εχει 29,6% εναντι 19% του κ. Εβερτ. Στο ΚΚΕ εχει 16,1% εναντι μολις 3,3% του κ. Εβερτ.

    ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ: Το μεγαλυτερο ποσοστο για τον Α.Π. ειναι στο ΚΚΕ με 75,1% εναντι 88,9% για τον κ. Εβερτ. Στην ΠΟΛ.ΑΝ. 53,6% εναντι 48,8%. Στον ΣΥΝ 48,2% εναντι 74,2%.

    Δεν μπορεσαν να δωσουν γνωμη για τον Α. Παπανδρεου το 16,8% της ΠΟΛ.ΑΝ., το 7% του ΚΚΕ και το 15% του ΣΥΝ. Για τον Μ. Εβερτ το 29,5% της ΠΟΛ.ΑΝ., το 6% του ΚΚΕ και το 10,9% του ΣΥΝ.

    Ευχαριστημενος ο Εβερτ...

    Ηταν κατι παραπανω απο φανερη χθες στη Ρηγιλλης η ικανοποιηση των ηγετικων στελεχων του κομματος για τη δημοσκοπηση της ΜΡΒ, βασει της οποιας διατηρουν προβαδισμα πεντε εκατοστιαιων μοναδων απο το ΠΑΣΟΚ. Και την ικανοποιηση αυτη εσπευσε να εκδηλωσει και ο Μ. Εβερτ, με δηλωση του χθες βραδυ στην οποια ανεφερε πως "παρα το γεγονος οτι υπαρχει συναισθηματικη φορτιση με το προβλημα του κ. Παπανδρεου, η Νεα Δημοκρατια εχει μεγαλο προβαδισμα". Η χθεσινη δημοσκοπηση, ηρθε να απαλυνει καπως τις δυσμενεις για τη Ν.Δ. εντυπωσεις απο την προχθεσινη δημοσκοπηση της ΑΛΚΟ που δημοσιευσε η "Ε", απο την οποια φαινοταν μειωση της "ψαλιδας" μεταξυ των δυο κομματων. Ωστοσο πρεπει να σημειωθει πως τα πλεον συγκρατημενα στελεχη της Ν.Δ. φροντιζαν να τηρουν μια σταση ψυχραιμη και να αποφευγουν τους πανηγυρισμους, αφου, οπως επισημαναν, παρ' ολη τη φθορα που εχει υποστει το ΠΑΣΟΚ αλλα και την ασθενεια του Πρωθυπουργου, το κομμα τους δεν καταφερνει να ξεπερασει ουτε καν το 30%, ενα ιδιαιτερα χαμηλο ποσοστο για κομμα εξουσιας.

    ΤΟ 2ο ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΓΚΑΛΟΠ ΣΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΦΥΛΛΟ Στο 38,6% βρισκεται η δημοτικοτητα του Πρωθυπουργου ενω του αρχηγου της αξιωματικης αντιπολιτευσης κινειται στο 31%

    [12] Την απασχοληση θα θεσει η Ελλαδα

    Ο ΤΣΟΧΑΤΗΟΠΟΥΛΟΣ πηγαινει στη Μαδριτη με προτασεις για ευρωπα ικη κοινωνικη πολιτικη Οι θεσεις της κυβερνησης για το κρισιμο θεμα της απασχολησης στην Ε. Ενωση και της Διακυβερνητικης Διασκεψης ηταν το αντικειμενο της χθεσινης κυβερνητικης επιτροπης, που συνεδριασε υπο τον Ακη Τσοχατζοπουλο.

    Ο αναπληρωτης του Πρωθυπουργου, που θα ηγηθει της ελληνικης αντιπροσωπειας στη Μαδριτη, για τη συνοδο κορυφης που αρχιζει την Παρασκευη, ανεφερε οτι η ελληνικη πλευρα θεωρει το θεμα της απασχολησης ως ενα μεγαλο κοινωνικο προβλημα και παρουσιασε τις ελληνικες προτασεις που θα παρουσιαστουν στη Μαδριτη για την προωθηση ειδικων αναπτυξιακων προγραμματων, δημιουργια θεσεων εργασιας, αξιοποιηση διευρωπα ικων δικτυων για τις μικρομεσαιες επιχειρησεις, αλλα και την αξιοποιηση δυνατοτητων που προσφερουν κοινοτικη πολιτικη.

    Το κρισιμο θεμα της Διακυβερνητικης Διασκεψης ανεπτυξε ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων Γ. Ρωμαιος, ενω την ελληνικη θεση στο κοινοτικο πλαισιο για τα θεματα της Μεσης Ανατολης, Βαλκανιων και Ρωσιας ανεπτυξε ο υπουργος Εξωτερικων Κ. Παπουλιας.

    Ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας παρουσιασε τις θεσεις για την Οικονομικη και Νομισματικη Ενωση.

    Ο κυβερνητικος εκπροσωπος καταφερθηκε εναντιον της ΝΔ λεγοντας οτι η αξιωματικη αντιπολιτευση εσπευσε εκ των προτερων να ισχυρισθει οτι η κυβερνηση δεν πηγαινει με προετοιμασμενες θεσεις στη Μαδριτη.

    Η ΝΔ κατηγορησε επιπλεον την κυβερνηση οτι με την ολιγωρια της δεν ενταχθηκε στην διεθνη επιτροπη για την ανασυγκροτηση της Βοσνιας.

    Η κυβερνηση αντετεινε οτι ο υπουργος Εξωτερικων (που μεταβαινει σημερα στο Παρισι για την υπογραφη της Συμφωνιας του Ντειτον), μετεχει στην επιτροπη προβληματισμου για τη σταθεροτητα και την καλη γειτονια στην Ν. Ανατολικη Ευρωπη, ενω θα παρει μερος στην υπογραφη της Συμφωνιας για τη Βοσνια.

    Εκκρεμες παραμενει το θεμα της επισκεψης η οχι της πρωθυπουργου της Τουρκιας στη Μαδριτη, κατα τη Συνοδο Κορυφης της Ε. Ενωσης, μετα τη σημερινη αποφαση που θα λαβει το Ευρωπα ικο Κοινοβουλιο.

    Μεχρι στιγμης, η ισπανικη προεδρια δεν εχει αποσαφηνισει το ενδεχομενο επισκεψης της κ. Τσιλερ στη Μαδριτη.

    Συμφωνα, μαλιστα, με καλα πληροφορημενες διπλωματικες πηγες, ο διευθυντης του διπλωματικου γραφειου του Ισπανου πρωθυπουργου σε επικοινωνια του, χθες, με τον Ελληνα πρεσβευτη στη Μαδριτη κ. Κορακα διεψευσε πληροφοριες περι προσκλησης της κ. Τσιλερ στο Συμβουλιο Κορυφης.

    Παρα ταυτα, δεν αποκλειεται να πραγματοποιησει επισκεψη η κ. Τσιλερ στη Μαδριτη, αν το σημερινο αποτελεσμα της ψηφοφοριας στο Ευρωκοινοβουλιο για την Τελωνειακη Ενωση ειναι θετικο.

    Η ελληνικη πλευρα, οπως ανεφερε και ο κυβερνητικος εκπροσωπος, αποκλειεται να δεχθει την κ. Τσιλερ στις εργασιες της συνοδου η στο δειπνο. Σε μια τετοια απιθανη περιπτωση, η αντιδραση της κυβερνησης αναμενεται ιδιαιτερα εντονη.

    [13] Οι πολιτες αναζητουν το "κατι αλλο"

    ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ κακη και απογοητευτικη η εικονα που εχει η κοινη γνωμη για τα κομματα, τους πολιτικους και την πολιτικη που ακολουθουν, συμφωνα με τα στοιχεια και της τελευταιας πανελλαδικης δημοσκοπησης της Μ.Ρ.Β., τα οποια δημοσιευει σημερα η "Ε". ΟΛΕΣ οι μετρησεις τα τελευταια χρονια καταγραφουν τη δυσφορια, τη δυσαρεσκεια και την αποστασιοποιηση του εκλογικου σωματος, αλλα τα κομματα και οι πολιτικοι αρνουνται να λαβουν το μηνυμα, να προβληματιστουν και να επιχειρησουν να βελτιωσουν την εικονα τους. Η ΛΑ ΙΚΗ δυσφορια δεν εκδηλωνεται μονο κατα της κυβερνησης για την πολιτικη και το εργο της, αλλα και κατα της αξιωματικης αντιπολιτευσης για την ανεπαρκεια της. ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ κρισεις διατυπωνει για την κυβερνηση το 72,9% (θετικες μονο το 13,3%) και για την αντιπολιτευση το 64,5% (θετικες μονο το 19%). ΤΟ ΙΔΙΟ στην κατιουσα ειναι και τα ποσοστα των κομματων, συμφωνα με τα στοιχεια για την προθεση ψηφου: ΠΑΣΟΚ 23,9%, Ν.Δ. 28,9%, ΠΟΛ.ΑΝ. 5,3%, ΚΚΕ 5,3%, ΣΥΝ 5,2%, αλλο κομμα 8,5%, ενω το 28% παραμενει αποστασιοποιημενο (λευκο-ακυρο, δεν αποφασισα, δεν απαντω). ΔΗΛΑΔΗ το υψηλοτερο ποσοστο συγκεντρωνουν οι θεσεις εκτος των σημερινων κομματικων σχηματισμων, που θα λεγαμε πως συνθετουν το "κομμα" της αμφισβητησης του σημερινου σκηνικου. ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ υψηλο ειναι το ποσοστο εκεινων που βλεπουν θετικα (42,3%) τη δημιουργια νεων πολιτικων κομματων, ενω αρνητικα απαντα μονο το 21,6% και αδιαφορα το 31,2%. Θετικα υπερ νεων κομματων απαντα το 45,1% οσων ψηφισαν ΠΑΣΟΚ, 38,6% Ν.Δ., 54,3% ΠΟΛ.ΑΝ., 23% ΚΚΕ, 54,7% ΣΥΝ και το 45,7% οσων δεν ψηφισαν. ΠΡΙΝ ΒΡΕΘΟΥΝ προ εκπληξεων στις καλπες, τα κομματα οφειλουν να προβληματιστουν πανω στα μηνυματα που στελνει το εκλογικο σωμα. Εκτος και αν πιστευουν οτι γι' αυτη την κακη εικονα φταιει ο Τυπος!

    [14] "...πτερυξιν... ουρανοδρομοις..."1

    "Λιγη καθαρη καρδια ζηταει παντοτε το Απιθανο για να φανερωθει" (Οδυσσεας Ελυτης: "Ο Ηωγραφος Θεοφιλος")

    Του ΚΩΣΤΑ ΗΟΥΡΑΡΙ

    Στο συνεδριο που διοργανωσε το αιρετο πια Νομαρχιακο Συμβουλιο Θεσσαλονικης για τα "Ατομα με ειδικες αναγκες", δηλαδη για τα προσωπα που μας εχουν αναγκη πιο πολυ απ' οσο νομιζουμε οτι τα εχουμε εμεις. Δυσφορω παλι γι' αυτην την ταχα μου κατ' ευφημισμον περιφραση, γι' αυτον τον προτεσταντικης υφης ψευδευσεβισμο, που τον καταπινουν με εκδηλη ακρισια οι ημετεροι γενιτσαροι, διοικητικοι και πανεπιστημιακοι. Γιατι με "ειδικες αναγκες"; Η βλακωδης ασαφεια δειχνει μηπως σεμνοτητα και "πεπολιτισμενη" συμπεριφορα; Πες το βρε αδελφε "αναπηρος", για να συνενοηθουμε ρωμεηκα! Τι θα πει "ειδικες αναγκες"; Ο καθενας μας ειναι "προσωπο με ειδικες αναγκες", στην παραδοση μας τουλαχιστον, αν, δηλαδη, θελουμε να διασωσουμε στον καθε πλησιον μας, το μονακριβο προσωπο του, αρα το αυτεπιτακτον, το αυτεξουσιον, το ελευθερον του: "ουδεν ενικωτερον του προσωπου", λεει το ανταρτικο ηθος των Πατερων της Εκκλησιας, αρα καθε ανθρωπος και η αναγκη του. Δεν ειμαστε στατιστικος πολτος! "Τα δικα μου ονειρα !

    εχουνε ταυτοτητα, τα δικα σου εχου ν αριθμους", ψαλλει η θεοπροπος Μοσχολιου.

    Ξανα δυσφορω: "Ατομα", λενε παλι ολοι αυτοι οι πιθηκιζοντες εισαγωγεις ορολογιας και δυτικης κιγκαλεριας. Δηλαδη, αποκομματα-αποτελεσματα τομης (τεμνω-ατομο), μη περαιτερω τεμνομενα. Παλι ερπουσα η χυδην αντιληψη του δυτικου μηδενισμου. Δεν ειμαστε μωρε ατομα, προσωπα ειμαστε! "Προσωπα" προς- ωυ, το εγω μου διαμορφωνεται μονον μεσα στην οψη του αλλου, εσυ γινεσαι προσωπο κι οχι αριθμος, μονον οταν υπαρχει το βλεμμα μου. Το εγω μου ειναι η σχεση μου με σενα, εριστικη η αγαπητικη, αδιαφορο, αλλα σχεση. Προσωπα ειμαστε, ρε καραγκιοζηδες του Μααστριχτ, δεν ειμαστε τετμημενα κοψιδια... Ακου "ατομα"!... να μας φαει δηλαδη η μοναξια!

    Κι ομως, "λιγη καθαρη καρδια" και, να το το Απιθανο: Επιφανια, θεοφανια...

    Απεναντι μου, για τρεις ωρες, μια μανα κρατα σφιχτα τον καρπο του γιου της. Τα δαχτυλα τους αξεδιαλυτη πλοκη. Τρεις ωρες. Κι ο γιος, ακαθοριστης ηλικιας, με "νοητικη υστερηση" το λενε, καπου αναμεσα στα δεκαπεντε και στα σαραντα; Τρεις ωρες, τα δαχτυλα της μανας πλεγμενα με τους σπασμους, τους καθε τοσο, του γιου της, που 'χει π ισκυμμενο συνεχεια το κεφαλι του στον ωμο της. Στην αρχη η φρικη. Ουτε να μιλησω μπορω ουτε να αποτραβηξω το ματι μου. Και σιγα σιγα η γαληνη κι η ευδια: "Η αγαπη ουδεποτε εκπιπτει... η αγαπη ου ζητει τα εαυτης" κι η ευτυχια της αγκαλιασμενης αναπηριας με κατακυριευει. Σιγ τη "νοητικη υστερηση", δηλαδη.

    Τα βαρυγδουπα γραπτα ενιων εριβωλακων συναδελφων μου, τα οποια διδασκουν στον ελληνικο λαο, οτι η Ελλαδα ειναι παρωχημενη εννοια, πιο πολλη "νοητικη υστερηση" εχουν... Αληθεια, γιατι σε μερικα "προχωρημενα" κειμενα ημετερων "ευρωπα ιστων", η λογικη τους αλληλουχια ψαχνει απεγνωσμενα τον δευτερο παθητικο αοριστο του πατσα; Ευτυχως που υπαρχουν ομως ολα αυτα τα προσωπα με "νοητικη υστερηση", ολοι αυτοι οι υπεροχοι διακονοι ολων των ιδρυματων, που παλευουν καθημερινα και νικουν, ολοι αυτοι στη Θεσσαλονικη απ' ολη την Ελλαδα, κι ο Μιχαλης, υπευθυνος του τομεα Υγειας στο Νομαρχιακο Συμβουλιο, να το παλευει, πρωτευθυνος και ταπεινος μπροσταρης. Παλι μαθημα μου εκαναν ολοι αυτοι οι ανθρωποι, διδαχη υπομονης, πεισματος και "λιγη καθαρη καρδια", και να το το Απιθανο: η "νοητικη υστερηση" να νικαται εδω και να παραμενει αλλου, ως προνομια των ευρωπα ιζοντων υπερεκχειλισμενων ξεμπαρκων.

    Παλι Θεσσαλονικη. Καθ' ολη την εβδομαδα του Αποδημου Ελληνισμου, το Απιθανο ηταν παλι εκει, γιατι εκει υπηρχαν Επιφανια καμωμενα απο "λιγη καθαρη καρδια" και απο θαυμα... "κι οταν γυρευεις το θαυμα, πρεπει να σπειρεις το αιμα σου στις οχτω γωνιες των ανεμων, γιατι το θαυμα δεν ειναι πουθενα, παρα κυκλοφορει μεσα στις φλεβες του ανθρωπου" (Γ. Σεφερης).

    Το θαυμα το εχτισαν οι Αποδημοι, θεοθεν αλητες και πλανητες, που εσπειραν το αιμα τους στις οχτω γωνιες των ανεμων και πηραν πισω, της Μικρασιατικης καταστροφης μας το αιμα. Αλλα το θαυμα -εν σμικρω- το 'σπειρε και το ημετερο βαυαρεζικο κρατιδιο της Ψωροκωσταινας, το οποιο για πρωτη φορα μεσα στην ετεροφωτη μιζερια του υπηρξε αρχοντικο, δηλαδη ελληνικο. Η ημετερα Ψωροκωσταινα, αυτη τη φορα, δεν ζητησε τιποτα, δεν επαιτουσε, δεν χλευαζε. Υπηρξε σεμνη, ταπεινη και ανετη. "Σιγανα, σιγανα και ταπεινα", δεχθηκε τα νικηφορα μεσα στην ηττα μας παιδια της,

    π ισιγανα και ταπεινα θα στησουμε επιτελους "μνημεια αλδια κακων και αγαθων" μας, ναι, "πασαν θαλασσαν και γην εσβατον τη ημετερα τολμη καταναγκασαντες γενεσθαι...". Το Συνεδριο του Αποδημου Ελληνισμου, με εδρα πια τη Συμβασιλευουσα, ειναι το πρωτο θεσμικο μας κατορθωμα μετα την επανασταση του '21, το οποιο αμβλυνει πια τη μερικη χρεοκοπια του βαυαρεζικου καθ' ημας κρατιδιου. Μαζι με τη στιβαρη παρουσια της Κυπρου, που μεσα στην κ!

    οινη μας ντροπιασμενη αναπηρια, ει ναι πια ενα υποδειγμα ελληνικου ιεροπρακτικου θεσμου, διαθετουμε πια τρια κρατη των Πανελληνων και της Ρωμηοσυνης και εφτα εκατομμυρια Ακριτων εκει, παντου στη διακρυχαρη μας Υπερορια, σβηνουν τη Μικρασιατικη καταστροφη, το αγος του Εμφυλιου και, "κυματι θαλασσης", "επι πτερυγων ανεμων", ξαναστηνουν ελλαμψεις μικρασιατικες σε ουρανοδρομα του Νοστου Αρχιπελαγη. Εθνικη Ελλαδος, γεια σου...

    Παλι Θεσσαλονικη. Το Ιερο Κοινοβιο του Κουτλουμουσιου παρουσιαζει το εργοχειρο του: δυο μονολιθους, που μονο καλογεροι, οικουμενικοι Τραντελλενοι2 μπορουν να χτισουν. Δυο τομοι, εργο που βγηκε απο μια μεγαλη "παγγενια", αγγαρεια αγαπητικη εκατονταδων Προσωπων της διακονιας: "Ορθοδοξια-Ελληνισμος, πορεια στην τριτη χιλιετια". Ρωμη, τολμη, στιλβη. "Εργον του μοναχου, απραξια εστι", δηλαδη αυτη η ρωμαλεα, μεθυπερβατικη προταση θαυματος, που μπορει να τεχνουργει η Ρωμηοσυνη, σιγανα, σιγανα και ταπεινα, οταν θελει να θελει. Προταση νηφαλιου πεισματος για το σημερα του αυριο, που στηριζεται στα Αγια Λειψανα της ες αει αγερωχης πρωτοποριας μας. Τρεις Μαρτυριες, τριαδικη εν ταπεινωσει Αλαζονεια του τροπου μας.

    Μοναξια ελληνικη μου, Κυμα ειμαστε, ανηριθμον γελασμα Φωτος!

    1. Αγ. Γρηγοριου Παλαμα, Ομιλια ΜΓ , 9. 2. Τραντελλενος (ποντιακα) = τριαντα φορες Ελληνας.

    Το κρατος της Ψωροκωσταινας για πρωτη φορα στην ετεροφωτη μιζερια του υπηρξε αρχοντικο, δηλαδη ελληνικο

    [15] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    "Αν τον θελαμε, θα τον ειχαμε παρει..."

    ΔΗΛΩΣΗ-βομβα του Ροτσα για τις φημες περι Μαραντονα

    Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

    "Αν θελαμε πραγματικα τον Μαραντονα, θα τον ειχαμε αποκτησει πριν απο εναμιση χρονο". Δηλωση-βομβα απο τον Ροτσα χθες το μεσημερι στην Παιανια, οταν κατα τη διαρκεια της καθιερωμενης συνεντευξης ρωτηθηκε για το θεμα που ξεκινησε απο την Αργεντινη και μεταδοθηκε απο το ειδησεογραφικο πρακτορειο "Ροιτερ".

    Πριν απο εναμιση χρονο ηταν η χρονια του Μουντιαλ της Αμερικης και ο Ντιεγκο Μαραντονα ακολουθουσε ειδικο προγραμμα για να χασει κιλα, αλλα και για να αποκτησει την ενδεδειγμενη φυσικη κατασταση. Ηταν παικτης της Νιουελς Ολντ Μποις.

    Ο Ροτσα δεν εξηγησε ποιος ηταν ο λογος που δεν ηρθε τοτε στον Παναθηνα ικο ο κορυφαιος εν ενεργεια ποδοσφαιριστης στον κοσμο, εστω στη δυση του, αλλα απαντησε εμμεσως και ασαφως λεγοντας:

    "Δεν μας ενδιεφερε, ουτε βεβαια μας ενδιαφερει, η πραγματοποιηση μιας εμπορικης μεταγραφης".

    Λιγο μετα, ο προπονητης αναφερθηκε στην Μποκα Τζουνιορς, που αποφασισε να ενταξει τον περασμενο Οκτωβριο στο δυναμικο της τον Μαραντονα.

    "Ηταν μια εμπορικη πραξη", σχολιασε, "που ομως αγωνιστικα δεν απεδωσε. Ο κοσμος ηρθε στο γηπεδο, η Μποκα ωστοσο ειχε τελευταια ασχημα αποτελεσματα, και εχασε μεσα σε δεκαπεντε ημερες το πρωταθλημα".

    Απ' οσα ειπε και εννοησε ο Ροτσα χθες, φαινεται καθαρα οτι ειναι κατα των σουπερ σταρ, των ποδοσφαιριστων με ονομα και φημη. Αποδειξη, η αποψη που εξεφρασε για τον ανθρωπο-γκολ, Βραζιλιανο Ρομαριο, 29 χρονων αυτη τη στιγμη, που το αστρο του ελαμψε στην Α ιντχοβεν, την Μπαρτσελονα και τη Βραζιλια στο τελευταιο Παγκοσμιο Κυπελλο.

    "Ο Ρομαριο ειναι τελειωμενος ποδοσφαιρικα. Εγω το βλεπω ετσι. Απο τη στιγμη που αφησε μια μεγαλη ομαδα για να παει στη Φλαμεγκο, σημαινει οτι δεν εχει πια ορεξη, δεν εχει φιλοδοξιες".

    ΓΙΑ ΝΑΣΙΟΠΟΥΛΟ

    Δεν θελησε να μπει επι της ουσιας ο προπονητης του ΠΑΟ οταν δεχτηκε ερωτηση για τον Νασιοπουλο. "Ειναι εσωτερικο μας θεμα οι διαπραγματευσεις που γινονται", ειπε και εκλεισε εκει το θεμα.

    Αναφερομενος στην ως τωρα εκπληκτικη πορεια της ομαδας, ο Ροτσα ανεφερε επισης:

    "Στην αρχη τα πραγματα μας φαινονταν πολυ δυσκολα. Υπαρχει το παραδειγμα της ΑΕΚ, που περσι βγηκε νωρις εκτος μαχης Πρωταθληματος λογω Τσαμπιονς Λιγκ. Γι' αυτο πρεπει να ειμαστε πολυ ικανοποιημενοι". * Τεσσερις ημερες ρεπο δινει ο Ροτσα στους παικτες του τα Χριστουγεννα. Τελευταια προπονηση στην Παιανια θα γινει στις 22 Δεκεμβριου και επιστροφη στην Παιανια στις 26. * Χθες εγινε απο την "πρασινη" ΠΑΕ η ανακοινωση της μεταγραφης του Θεοφυλακτου Νικολαλδη απο την Καβαλα.

    Ο Ντιεγκο Μαραντονα στο Μουντιαλ του 1994 στις ΗΠΑ

    "Βαλκανικος πολεμος" με... Βικινγκς!

    ΤΡΕΙΣ χωρες απο την πρωην Γιουγκοσλαβια (Κροατια, Βοσνια, Σλοβενια) και η Δανια, αντιπαλοι της Εθνικης στο δρομο για τους τελικους του Μουντιαλ '98

    Αν εχεις τυχη διαβαινε. Να μιλησουμε ομως για τυχη η ατυχια; Σε ενα παιχνιδι τελευταιας στιγμης της κληρωτιδας των προκριματικων του παγκοσμιου κυπελλου για τον επικεφαλης του ομιλου της Ελλαδας (Α ) αναμεσα στη Δανια και την Ιταλια, που απεμεναν για να ολοκληρωθει η κληρωση του Παρισιου, το χερι του Μπλατερ εστειλε τη Δανια στα Βαλκανια.

    Ειμαστε ομως τυχεροι η ατυχοι; Τυχεροι βεβαιως, διοτι η εθνικη Ελλαδας δεν θα διαγωνιστει με την Ιταλια. Ποσο ομως τυχερη μπορει να θεωρηθει η Ελλαδα οταν η δευτερης δυναμικοτητας (θεωρητικα μονο δευτερης) Κροατια ειναι ουσιαστικα η ισχυροτερη, η ομαδα που στα προκριματικα του ευρωπα ικου πρωταθληματος εντυπωσιασε περισσοτερο απο καθε αλλη κερδιζοντας μαλιστα την Ιταλια μεσα στο Μπαρι;

    Προβληματισμενος ηταν παντως ο ομοσπονδιακος προπονητης Κωστας Πολυχρονιου με την κληρωση αναφερομενος ειδικα στη Δανια και την Κροατια.

    "Μας ετυχαν τρεις ομαδες απο την πρωην Γιουγκοσλαβια που ειναι γνωστο τι ποδοσφαιρο παιζουν", ειπε. "Τα μεγαλα ονοματα του ομιλου ειναι η Δανια και η Κροατια. Ασφαλως θα μπορουσε να ηταν πιο ευκολη η κληρωση", προσθεσε.

    Εδω ειναι Βαλκανια θα μπορουσε να πει κανεις στη Δανια, δεδομενου οτι ειναι η μονη μη βαλκανικη απο τις πεντε ομαδες του Α ομιλου. Τι γυρευουν οι "Βικινγκς" με τους Βαλκανιους (Ελληνες, Κροατους, Βοσνιους και Σλοβενους); Αρχιζει ενας νεος γυρος του βαλκανικου πολεμου, ποδοσφαιρικος αυτη τη φορα, ευτυχως.

    Συμφωνα με το συστημα προκρισης στα τελικα του Μουντιαλ της Γαλλιας θα προκριθουν απευθειας οι πρωτοι των εννεα ομιλων και μαζι μ' αυτους ο καλυτερος δευτερος. Μενουν αλλες τεσσερις θεσεις τις οποιες θα διεκδικησουν οι υπολοιποι, οκτω, δευτεροι. Θα συγκροτησουν τεσσερα ζευγαρια και θα δωσουν διπλα παιχνιδια, εντος και εκτος εδρας σε συστημα νοκ αουτ και οι νικητες θα προκριθουν στα τελικα.

    Παντως, οπως δηλωσε ο Κωστας Πολυχρονιου, θα προτιμουσε στο πρωτο παιχνιδι της 1ης Μαρτιου να εχει η εθνικη Ελλαδας αντιπαλο μια απο τις Βοσνια-Ερζεγοβινη η Σλοβενια που θεωρητικα τουλαχιστον ειναι οι πιο αδυνατες ομαδες του ομιλου.

    [16] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Επειδη ο Ανδρεας μονο λιγο καιρο μας... ξαποστελνει και ξανα προς την Εκαλη τραβα, η Μαυρη Τρυπα του ευχεται Καλα Χριστουγεννα και τον πληροφορει για τα καλυτερα μαυρα αστεια που κυκλοφορουν ηδη γι' αυτον!

    Και σου ορκιζομαι προεδρε, δεν τα λεω εγω!!! Οι υπουργοι σου στους διαδρομους τα λενε!

    Μακαρι να 'χανε ο Ανδρεας την επαφη με το περιβαλλον... της Δημητρας.

    Τι κοινο εχουν οι γαλοπουλες με τον Ανδρεα; Ελπιζουν να τη βγαλουν μεχρι τα Χριστουγεννα!

    (Αλλα βεβαια ο Ανδρεας εχει πολυ περισσοτερες πιθανοτητες ... Οι "κοτες" του Εκτελεστικου;)

    Γιατι θελουν να βγαλουν προωρα τον Ανδρεα απο το "Ωνασειο"; Γιατι καταναλωνει πολυ ρευμα.

    Ο Ανδρεας ηταν σπιτογατος, αλλα τωρα με την ασθενεια εγινε... μηχανοβιος στη Συγγρου.

    Πως πετυχε ο Ανδρεας να τον πανε επιτελους νοσοκομειο; Οταν φτερνιστηκε απο την πνευμονια του 'πε η Δημητρα για καλο να πει εναν αριθμο: 166.

    Πως αντεδρασε ο Ακης οταν του 'παν οτι εγινε αναπληρωτης του Ανδρεα; Επιασε κρεβατι στη διπλα Εντατικη.

    Τι θα γινει ο Ανδρεας μολις βγει απο την Εντατικη; Σφουγγαρας! Με... τετοιο αναπνευστηρα!!!

    Πως αντεδρασε ο Ανδρεας οταν εμαθε πως τον αναπληρωνει ο Ακησ; Του 'ρθε επιτελους η αφθονη διουρηση*.

    (*Δεν αντεξαν τα νεφρα τοσα γελια!!!).

    Και πουτ να 'ξερε ο Ανδρεας οτι η ΜΡΒ βγαζει τον... Τσοβολα επικρατεστερο στο ΠΑΣΟΚ για τη διαδοχη!!! Θα 'σπαγε ΤΗΝ πλακα της ζωης του ( Η μαλλον. ολα τα Ψ.Δ. του!!)

    Αλλα και γιατι να μην λενε στο ΠΑΣΟΚ οτι θα βγαλουν Τσοβολα; Εδω στον ΠΑΟ λενε οτι θα παρουν... τον Μαραντονα*.

    * Μαραντο... μενα τα βουρλα και οι χαζοβιολες, μαραντο-μενα και τα γιασεμια!!!

    Καλε ποιος σας ειπε οτι ο Ανδρεας δεν αναγνωριζει τη Δημητρα; Μαλλον παριστανει πως δεν την γνωριζει!!!

    Εδω που τα λεμε, υστερα απο τρεις εβδομαδες σε φυσικο υπνο υπαρχει καλυτερη δικαιολογια απο το οτι εισαι σε αμνησια;

    Σου λενε "διαδοχη", λες "ποια διαδοχη;"... "Ποιος αθλιος εδιωξε απο την προεδρια τον Καραμανλη;".

    Σου λενε "ηλθε να σε δει ο Αρσενης" και λες "Καλως τον" Πως παει το Ελληνικο Σοσιαλιστικο Κομμα;" (Και παρ' τον κατω τον Μακη σε κωμα).

    Κι αν του πουν να αποχωρησει απο το ΠΑΣΟΚ μπορει καλλιστα να ρωτησει "τι 'ναι παλι αυτο; Κατω ο αποστατης Στεφανοπουλος και ο λακες του Μητσοτακη! Να φυγει ο βασιλευς".

    Σας πληροφορουμε οτι κυκλοφορει το δευτερο τευχος του περιοδικου "Ιδεοδρομιο" (του... σωφρονος αναρχισμου) του μονου εντυπου που καθυβριζει τη Μαυρη Τρυπα με αποψη και ανευ ιδιοτελειας.

    Παντως φαινεται οτι ο Ανδρεας κατεχει το "μυστικο του Χρονου" οπως το αναλυει το νεο τευχος του "Εξπεριμεντ".

    Και τωρα συνδεομεθα απ' ευθειας με την Εντατικη του Ιατρικου Κεντρου Πειραιως για να σας ενημερωσουμε για την εξελιξη της υγειας του λαοπροβλητου ηγετη Γουολτερ Μπερι.

    Τι αρρωστια κι αυτη με το "θρυλο".. Η... Μπερι-Μπερι η θα ξαναπεσουμε στην πρεζα;

    Κι εμεις δεν αναγνωριζουμε ουτε τον εαυτο μας προεδρε, ψυχραιμια!

    Εκ του πονηρου ζητημα "τακτ"

    Η νεα θεωρια που εκ του πονηρου προωθειται απο το επισημο ΠΑΣΟΚ ειναι οτι δεν μπορει να τεθει θεμα διαδοχης γιατι ειναι ακομψο, (θεμα "τακτ") να του το πουν οσο παραμενει στο νοσοκομειο!

    Ε, αν τ' ακουσει αυτο ο Ανδρεας δεν βγαινει οχι Χριστουγεννα, αλλα ουτε την Δευτερα Παρουσια. Απο την... τριτη και βλεπουμε.

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.14 run on Monday, 18 December 1995 - 13:49:50