Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Dec. 28)

From: Georgios Vetoulis <giorgos@gvetoulis.extern.ucsd.edu>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Σαλος για μεταφορα του Ανδρεα στις ΗΠΑ

  • [2] Ζητησε ενημερωση απο τον Κρεμαστινο

  • [3] ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ σταθερη η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου, προβληματιζει ορισμενες φορες η διαθεση του

  • [4] Διαβεβαιωσεις προς τους μουσουλμανους

  • [5] Αποφευγουν επισημη ενημερωση για την υγεια του Ανδρεα

  • [6] Με εγκριση του Ανδρεα

  • [7] Ενημερωση μεσω Τουρκιας!

  • [8] Διαφορα

  • [9] Ο ιος

  • [10] Σημαδια "στοργης" στο αψυχο σωμα

  • [11] Ο ΣΤ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ καθησυχαζει τους εργοδοτες οτι δεν θα ληφθει αποφαση χωρις διαλογο

  • [12] ΕΓΓΡΑΦΟ του αντεισαγγελεα Αρειου Παγου με αφορμη τη δικη νεαρου που προκαλεσε 2 θανατους σε 6 μηνες

  • [13] Αρνητικος ο εισηγητης για αποφυλακιση του Μαρινου

  • [14] Μοιραια παραβιαση στο Αιγαιο

  • [15] ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ Ελληνικου: Με εκδοση ταξιδιωτικης οδηγιας απειλει ο Αμερικανος υπ. Μεταφορων

  • [16] Παζαρια με τους ιδιωτες για το Ριο

  • [17] Βραβεια και βραβευμενοι

  • [18] "Τα παιρνουμε και φευγουμε"

  • [19] Η Μαυρη Τρυπα

  • [20] Για αλλους τα ντορτια και για αλλους εξαρες

  • [21] Κι αλλα αθλητικα

  • [22] Χωρις παρακεντρα

  • [23] Ο ΚΑΖΑΜΙΑΣ ΚΑΤΑ ΔΟΝΤΑ

  • [24] Ενας εορτολογος για τις... συνωμοσιες του 1996, ωστε να μην μεινει κανεις παραπονεμενος


    [1] Σαλος για μεταφορα του Ανδρεα στις ΗΠΑ

    ΑΡΚΕΤΟΣ θορυβος δημιουργηθηκε χθες στο "Ωνασειο", οταν εκει γυρω στο μεσημερι ο γιατρος της κλινικης του Δημητρη Κρεμαστινου, καρδιολογος Δημοσθενης Κατριτσης, κυκλοφορησε σε διαφορους δημοσιογραφους την προθεση του να παραιτηθει απο την ομαδα των επιστημονων που παρακολουθουν τον Πρωθυπουργο.

    Αφησε μαλιστα να εννοηθει οτι στην ενεργεια του αυτη οδηγηθηκε επειδη δεν μπορει να δεχθει οσα συμβαινουν γυρω απο τη νοσηλεια του Ανδρεα Παπανδρεου, οχι βεβαια σε ιατρικο επιπεδο, αλλα σε ο,τι αφορα τις ενεργειες του περιβαλλοντος του και των δικων του ανθρωπων.

    Εγινε γνωστο μαλιστα στους δημοσιογραφους οτι στις επομενες μερες θα συμβουν πραγματα που θα τους καταπληξουν. Λιγο αργοτερα, οι δημοσιογραφοι πληροφορουνταν εμμεσως πλην σαφως απο τον ιδιο γιατρο οτι η εκπληξη εχει να κανει με την επιθυμια των οικειων του Πρωθυπουργου να τον μεταφερουν για νοσηλεια σε νοσοκομειο των ΗΠΑ.

    Προς το απογευμα επιβεβαιωθηκε αφ' ενος μεν οτι ο κ. Κατριτσης ουδεποτε ανηκε στην ομαδα των θεραποντων γιατρων του Πρωθυπουργου, οπως επισης και πως προταση προς το ιατρικο συμβουλιο η τον υπουργο Υγειας Δ. Κρεμαστινο για τη μεταφορα του Ανδρεα Παπανδρεου στις ΗΠΑ ουδεποτε ειχε γινει.

    Οι πληροφοριες ομως, απο διαφορες πηγες τωρα, εξακολουθουσαν να ερχονται και ελεγαν οτι τη βοηθεια τους για οτιδηποτε ιατρικως χρειαστει ο Παπανδρεου ειχαν προσφερει στην οικογενεια του πριν απο καιρο τοσο ο πρεσβης στην Αθηνα κ. Ναιλς οσο και ο συμβουλος του Κλιντον, Τζορτζ Στεφανοπουλος.

    Κατα τις ιδιες πληροφοριες, τελευταια, συγκεκριμενα πριν απο μια εβδομαδα, αξιωματουχοι του Λευκου Οικου ειχαν επισης μιλησει στην οικογενεια του Πρωθυπουργου για το στρατιωτικο νοσοκομειο "Βηθεσδα" και ειχαν υποσχεθει την προσφορα καθε βοηθειας. Ακομη και ειδικου αεροπλανου-νοσοκομειου για την ασφαλη μεταφορα στην Ουασινγκτον.

    Θεραποντες γιατροι του Πρωθυπουργου εξεφραζαν χθες το βραδυ την απορια τους για ολη αυτη την ιστορια. Σε ερωτηση μας για το αν μπορει ο Πρωθυπουργος κατω απο τις σημερινες συνθηκες να μεταφερθει με οποιοδηποτε μεσο στις ΗΠΑ, απαντησαν: Θεωρητικα ναι. Το θεμα ομως ειναι ποιος θα βαλει την υπογραφη του για αυτη τη μεταφορα.

    Σοφια: Δεν θεσαμε θεμα μεταφορας ποτε

    Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

    "Ποτε δεν θεσαμε θεμα μεταφορας του πατερα μας σε νοσοκομειο της Ουασινγκτον η οπουδηποτε αλλου. Εχουμε εμπιστοσυνη στους Ελληνες γιατρους και τους ευχαριστουμε για οσα προσφεραν και εξακολουθουν να προσφερουν στον Πρωθυπουργο".

    Αυτην τη δηλωση εκανε στην "Ε" η κορη του Πρωθυπουργου Σοφια Κατσανεβα, αργα χθες το βραδυ, με αφορμη το σαλο που δημιουργηθηκε απο την αιφνιδια παραιτηση του γιατρου του Ωνασειου Δημου Κατριτση. Ο τελευταιος αφησε να εννοηθει οτι επιθυμια των παιδιων του Πρωθυπουργου ειναι η μεταφορα του Ανδρεα Παπανδρεου σε νοσοκομειο των Ηνωμενων Πολιτειων, γεγονος που τον οδηγησε και στην παραιτηση του απο την ομαδα των θεραποντων γιατρων. Το νοσοκομειο για το οποιο γινεται λογος ειναι το "Βιθεσδα" - ειναι στρατιωτικο και βρισκεται εξω απο την Ουασινγκτον. (βλ. διπλανες στηλες).

    Η Σοφια Κατσανεβα υποστηριξε οτι οντως εκδηλωθηκε καποιο ενδιαφερον απο το εξωτερικο -"χωρις να το ζητησουν τα παιδια του Πρωθυπουργου" τονισε- αλλα ακομη δεν ειναι σιγουρο ουτε καν αν θα ερθει η προσκληση απο το συγκεκριμενο νοσοκομειο. "Αλλο ειναι αυτο -τονισε- και αλλο να εμφανιζομαστε εμεις τα παιδια του Πρωθυπουργου οτι εκδηλωσαμε ενδιαφερον να μεταφερθει ο πατερας μας σε νοσοκομειο του εξωτερικου. Προκειται για καθαρη διαστρεβλωση".

    Ακομη η Σοφια διεψευσε οτι τα παιδια του Πρωθυπουργου ηρθαν ποτε σ' επαφη με εκπροσωπο του προεδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλιντον, οπως δεν ειχαν ενημερωθει τουλαχιστον μεχρι χθες και αν εκεινος προσφερθηκε να βοηθησει στη μεταφορα και εισαγωγη του Ανδρεα Παπανδρεου σε νοσοκομειο των Ηνωμενων Πολιτειων.

    Τελος, διεψευσε οτι η ιδια προτεινε να ψαξουν καποιο καλο λοιμωξιολογο στο εξωτερικο για να τον καλεσουν να δει τον Πρωθυπουργο.

    Ενα γραμμα απο τη Μαργαριτα και για τον Ανδρεα

    Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

    "Πηγα στο νοσοκομειο αρκετες φορες σαν ενα ενθυμιο της σαρανταχρονης καλης μας σχεσης, σαν ενδειξη συμπαραστασης στις δυσκολες ωρες και για να ειμαι κοντα στα παιδια".

    Αυτο που δεν δηλωσε η Μαργαριτα Παπανδρεου μπροστα στις τηλεοπτικες καμερες στο "Ωνασειο" εμπαινε και εβγαινε συνηθως σιωπηλη το εγραψε σ' ενα χριστουγεννιατικο γραμμα, που αρχισε να καταφθανει σε εκατονταδες "φιλες και φιλους" της σε ολη την Ελλαδα. Μονο που τη συγκεκριμενη αναφορα στην περιπετεια της υγειας του πρωην συζυγου της Ανδρεα Παπανδρεου την κανει σε μια παραγραφο της δευτερης σελιδας του τετρασελιδου γραμματος της που φθανει τις 3.500 λεξεις, οπου μαλιστα αποκαλει τον για 40 χρονια συντροφο της ζωης της "ο Ανδρεας, ο Πρωθυπουργος".

    Τι αλλο χαρακτηριστικο εχει το χριστουγεννιατικο γραμμα της Μαργαριτασ; Συνοδευεται απο μια οικογενειακη φωτογραφια, η οποια παρουσιαζει τη Μαργαριτα με τα παιδια της (Σοφια, Γιωργο, Νικο, Ανδρικο), τις νυφες της (Αντα, Μαριανθη), το γαμπρο της (Θ. Κατσανεβα) και τα εγγονια της (Μαργαριτα Π., Ανδρεα Π., Ανδρεα Κ. και Κωστη Κ.). Η φωτογραφια τραβηχτηκε στη Σκοπελο το περασμενο Καλοκαιρι και την υπογραφει η "Οικογενεια Παπανδρεου", η οποια ευχεται και "καλες γιορτες".

    Θυμιζουμε οτι τη συνηθεια να στελνει τετοια χριστουγεννιατικα γραμματα (με φωτογραφιες) και με τα νεα της οικογενειας της την αρχισε η Μαργαριτα απο τοτε που χωρισε με τον Ανδρεα Παπανδρεου.

    Τα νεα της οικογενειας

    Στην αρχη του φετινου γραμματος της η Μαργαριτα Παπανδρεου κανει για πρωτη φορα εμμεση αναφορα και στις επιθεσεις που δεχθηκε ο Πρωθυπουργος τον τελευταιο χρονο. "Περυσι ξεκινησα το γραμμα μου με πολιτικα νεα", γραφει. "Αυτη τη φορα θα ξεκινησω με προσωπικα οικογενειακα νεα, ισως γιατι ηταν για μενα μια εποικοδομητικη χρονια η, πιο πιθανον, επειδη η δημοσια ζωη στην Ελλαδα εγινε αντικειμενο στυγνης εκμεταλλευσης και η λασπολογια των μεσων μαζικης ενημερωσης αντανακλα πια τις χυδαιοτητες της ανθρωπινης ζωης κατι που προκαλει αηδια και θλιψη".

    Στη συνεχεια η Μαργαριτα Παπανδρεου αναφερεται στο "μεγαλο νεο της οικογενειας", το οποιο ηταν η εκδοση του βιβλιου "Δεκα μυθοι και μια ιστορια" του γιου της Νικου Παπανδρεου. "Πηρε ενθουσιωδεις κριτικες και μεσα σε λιγες εβδομαδες εγινε το Νο 1 στη λιστα των βεστ σελλερς στην Αθηνα και Νο 2 στην επαρχια".

    Στη συνεχεια αναφερεται στα αλλα παιδια της.

    "Ο Γιωργος συνεχιζει τις προσπαθειες του για σημαντικες αλλαγες στο εκπαιδευτικο συστημα ως υπουργος Εθνικης Παιδειας με χαμηλα κονδυλια αντιμετωπιζοντας τρομερη γραφειοκρατια...

    Η Σοφια οργανωνει μια σχολη κλασικου μπαλετου με τη συνδρομη της Κρατικης Σχολης Μπαλετου της Βουλγαριας και προκειται να εγκαινιασει σε λιγο καιρο τις εγκαταστασεις του Ιδρυματος Γεωργιου Παπανδρεου.

    Ο νεωτερος, ο Ανδρεας, ειναι ακομα στο Λονδινο κανοντας ερευνα, χρηματοδοτουμενος απο την Κοινη Αγορα με θεμα τη μελετη τριων ευρωπα ικων κρατων, συγκρινοντας τους Οργανισμους των, οι οποιοι ασχολουνται με το περιβαλλον".

    Για τον Ανδρεα

    Οσον αφορα την ιδια τη Μαργαριτα Παπανδρεου λεει πως "το πιο σπουδαιο γεγονος της προσωπικης της ζωης αυτη τη χρονια" ηταν η μεγαλη οικογενειακη συγκεντρωση στο Κολοραντο, οπου συγκεντρωθηκαν περιπου 30 συγγενεις απο την πλευρα του πατερα της. Στο ταξιδι πηγε με τους δυο 13χρονους εγγονους ς τη τους γιους του Γιωργου και της Σοφιας "που μεσα σε πεντε μερες ειχαν γινει αληθινοι καουμπουδες".

    Και υστερα απο ολα αυτα ερχεται και η σειρα του Ανδρεα Παπανδρεου. Γραφει: "Αυτην την εποχη εχουμε δυσκολες στιγμες. Ο Ανδρεας, ο Πρωθυπουργος, το Νοεμβριο επαθε ξαφνικα πνευμονια. Πηγε στο νοσοκομειο, οπου του εβαλαν αναπνευστηρα. Τα παιδια πηγαινουν εκει καθε μερα για να βρισκονται κοντα του και να τον βλεπουν, οποτε τους επιτρεπεται. Πηγα στο νοσοκομειο αρκετες φορες σαν ενα ενθυμιο της σαρανταχρονης καλης μας σχεσης, σαν ενδειξη συμπαραστασης στις δυσκολες ωρες και για να ειμαι κοντα στα παιδια. Τωρα που γραφω αυτο το γραμμα ο Ανδρεας ξεπερναει την κριση, αναπνεει χωρις εξωτερικη βοηθεια και ελπιζουμε πως συντομα θα επιστρεψει στο σπιτι του".

    [2] Ζητησε ενημερωση απο τον Κρεμαστινο

    Ο ΕΒΕΡΤ, ως αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης, στελνει επιστολη στους θεραποντες ιατρους του Πρωθυπουργου

    Και νεα επιστολη θα στειλει ο Μ. Εβερτ στον Δ. Κρεμαστινο και το ιατρικο συμβουλιο, με την οποια θα ζηταει να ενημερωθει οχι τοσο για την κλινικη κατασταση του Α. Παπανδρεου οσο για τις δυνατοτητες που εχει να επανελθει στα καθηκοντα του.

    Με την ενεργεια του αυτη ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας θελει να ενισχυσει την καταθεση της προτασης μομφης εις βαρος της κυβερνησης (με την επανεναρξη των εργασιων της Βουλης), αλλα και να υπογραμμισει τον πολιτειακο του ρολο ως αρχηγου και της αξιωματικης αντιπολιτευσης μπροστα στο αδιεξοδο που εχει δημιουργηθει με τη μακρα αποχη του Α. Παπανδρεου απο τα πρωθυπουργικα του καθηκοντα.

    Χθες, ο εκπροσωπος Τυπου του κομματος Βας. Μαγγινας, σκληραινοντας την επιθεση του κατα του κυβερνωντος κομματος, δηλωσε οτι το ΠΑΣΟΚ μπορει να επιμενει στην αυτογελοιοποιηση του -οσο δεν τολμουν τα ηγετικα στελεχη του να παρουν τις πολιτικα επιβαλλομενες πρωτοβολιες- κανεις ομως δεν εχει το δικαιωμα να διασυρει τη χωρα διεθνως και να υπονομευει την πορεια της ελληνικης κοινωνιας.

    Η Ντορα Την αποφαση του Μ. Εβερτ για καταθεση προτασης μομφης, αν στο ΠΑΣΟΚ δεν κινηθουν αμεσα οι διαδικασιες αντικαταστασης του Α. Παπανδρεου, στηριξε χθες με δηλωσεις της στο ραδιοσταθμο 9,84 η Ντορα Μπακογιαννη(εχει υποστηριξει την αποψη αυτη απο καιρο σε συζητησεις της με τον προεδρο της Ν.Δ.).

    Καλωντας τους βουλευτες της κυβερνωσας παραταξης ν' αναλαβουν τις ευθυνες τους, τονισε μεταξυ αλλων:

    "Το χειροτερο που μπορει να συμβει σ' αυτο τον τοπο ειναι η ακυβερνησια. Και επιτελους, περισσεψε ολον αυτον τον καιρο η υποκρισια. Νομιζω πως εφτασε πλεον η ωρα και της αληθειας και της εθυνης, την οποια θα πρεπει να αναλαβουν και οι συναδελφοι.

    Εγω αντιλαμβανομαι τη δυσκολη θεση, στην οποια βρισκονται σημερα μεσα στο ΠΑΣΟΚ. Ειναι πραγματι πολυ δυσκολη θεση, οταν σ' ενα αρχηγικο κομμα ο αρχηγος εμφανιζεται με αυτα τα προβληματα και υπαρχει αυτη η ελλειψη διαδικασιων. Αυτο ομως δεν μπορει πια να συνεχιστει. Εχει κρατησει ηδη παρα πολυ.

    Η Ελλας χρειαζεται κυβερνητη, δεν μπορει να μενει ακυβερνητη. Αρα εχουν ευθυνες και τουλαχιστον εμεις απο τη δικια μας μερια εχουμε υποχρεωση να τους θεσουμε ενωπιον των ευθυνων τους".

    Αντικρουοντας την αποψη που εξεφρασε ο κ. Σκανδαλιδης οτι αντικατασταση του Α. Παπανδρεου θα σημαινε πτωση της κυβερνησης, υποστηριξε οτι εαν ο ιδιος ειχε αισθημα ευθυνης και ηταν σε θεση ν' αντιληφθει την κατασταση του, θα ειχε παραιτηθει.

    "Απο εκει και περα -προσθεσε- το κομμα εχει παρει την πλειοψηφια, εχει τη δυνατοτητα να αντικαταστησει τον αρχηγο του και να φερει εναν αλλο πρωθυπουργο, ο οποιος θα μπορει να ανταποκριθει στα καθηκοντα του. Δεν ειναι ετσι".

    Διαφωνια Σαμαρα Στην προταση μομφης με την οποια απειλει την κυβερνηση ο Μ. Εβερτ αντιδρα τωρα ο Αντ. Σαμαρας. Επιστρεφοντας τις κατηγοριες που του ειχε εξαπολυσει ο προεδρος της Ν.Δ. οταν ειχε ζητησει εκεινος τη συγκεντρωση 50 υπογραφων απο την αντιπολιτευση για την καταθεση προτασης μομφης (πριν εισαχθει στο Ωνασειο ο Α. Παπανδρεου), δηλωσε:

    "Τωρα ειναι που η προταση μομφης της Νεας Δημοκρατιας θα συσπειρωσει το διαλυμενο ΠΑΣΟΚ. Γιατι κανενας τους δεν θελει εκλογες. Ο Γιαννης φοβαται το θεριο και το θεριο το Γιαννη. Μονο που προ πολλου εχουν παψει και οι δυο τους να ειναι θερια".

    Σημερα, απο τις 3.30 εως τις 6 μ.μ. ο Μ. Εβερτ θα δεχτει τα κομματικα στελεχη για να ανταλλαξει μαζι τους ευχες για το νεο ετος.

    Καλο το μυελογραμμα ανησυχη ομως η νυχτα

    [3] ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ σταθερη η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου, προβληματιζει ορισμενες φορες η διαθεση του

    Των ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

    Στασιμη παρεμενε χθες η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου συμφωνα με τους θεραποντες γιατρους, ενω υποβληθηκε σε ειδικη εξεταση προκειμενου να διαπιστωθει αν ο οργανισμος του παραγει σε φυσιολογικα επιπεδα λευκα και ερυθρα αιμοσφαιρια, καθως και αιμοπεταλια.

    Οπως εγινε γνωστο, χθες το πρωι, εγινε στον Πρωθυπουργο μια μικρη επεμβαση, προκειμενου να ληφθει δειγμα απο το μυελο των οστων, απο τον καθηγητη Δημητρη Λουκοπουλο, διευθυντη της Α Παθολογικης Πανεπιστημιακης Κλινικης του Λαικου Νοσοκομειου.

    Πως γινεται

    Συμφωνα με τους θεραποντες γιατρους, η εξεταση, που ονομαζεται μυελογραμμα, δεν εξειξε παθολογικα ευρηματα. Κατα τη διαρκεια της, που δινει αποτελεσματα σε 6 με 24 ωρες, λαμβανεται δειγμα απο το μυελο των οστων, το οποιο αφου στεγνωσει λιγο, βαφεται με διαφορες χρωστικες ουσιες, ωστε να δοθει η δυνατοτητα στους ειδικους να "διαβασουν" τα κυτταρα στο μικροσκοπιο.

    Με την εξεταση αυτη, μπορει να διαπιστωθει αν ο ασθενης πασχει απο απλαστικη αναιμια, δηλαδη αναστολη της ερυθροποιησης, που σημαινει οτι ο οργανισμος δεν μπορει να παραγει αιμα, η υποπλαστικη αναιμια, που ειναι μια πιο ηπια μορφη της. Οπως ανεφεραν θεραποντες γιατροι, τα αποτελεσματα της εξετασης δεν εδειξαν εντοπισμενο προβλημα και τα αποτελεσματα, σε συνδυασμο με αλλες εξετασεις, κριθηκαν ικανοποιητικα, οπως και ο αριθμος των αιμοπεταλιων που ηταν περιπου 100.000.

    Οι αναιμιες αυτου του ειδους μπορει να προκληθουν απο βαριες λοιμωξεις, ιωσεις, χορηγηση τοξικων φαρμακων, αλλα και απο νεφρικη ανεπαρκεια.

    Οι μεταγγισεις

    Στον Πρωθυπουργο, οπως ειναι γνωστο, εχουν γινει μεχρι τωρα πολλες μεταγγισεις αιματος. Μετα την αλλεργικη αντιδραση που ειχε ομως παρουσιασει σε μια απο αυτες κατα τη διαρκεια της νοσηλειας του στη ΜΕΘ του "Ωνασειου", αρχισαν να του χορηγουνται παραγωγα και οχι ολικο αιμα.

    Συγκεκριμενα, του δινονται πλυμενα -οπως ονομαζονται- ερυθροκυτταρα, που προερχονται απο φιλτραρισμενο αιμα, απο το οποιο εχει αφαιρεθει ολο το πλασμα και τα λευκοκυτταρα. Επισης, του χορηγουνται και αιμοπεταλια. Αυτο, συμφωνα με ειδικους, μπορει να ειναι ενδεικτικο θρομβοπενιας, δηλαδη οτι υπαρχει προβλημα στα μεγακαρυοκυτταρα που παραγουν τα αιμοπεταλια.

    Η προσπαθεια των γιατρων παντως, οσον αφορα τετοιους ασθενεις, ειναι να σταθεροποιησουν την αιμοσφαιρινη πανω απο το 10 και τον αιματοκριτη πανω απο το 30%. Επισης, μπορει να χορηγηθει η ορμονη ερυθροποιητινη που συμβαλλει στην ερυθροποιηση, αν αυτο κριθει αναγκαιο.

    Χθες, τα λευκα αιμοσφαιρια κυμαινονταν σε πολυ ικανοποιητικα επιπεδα, στις 8.000. Ο Πρωθυπουργος υπεβληθη σε αιμοκαθαρση την οποια ανεχτηκε καλα -ανα 48ωρο, οπως προβλεπει το νεο προγραμμα που ξεκινησε αυτη την εβδομαδα- καθως και στην καθημερινη εντατικη φυσικοθεραπεια, ενω η μεγαλη πιεση ηταν στο 9.

    Αμεταβλητη η κατασταση

    Το βραδινο ιατρικο δελτιο που διαβαστηκε στους δημοσιογραφους απο τον καρδιολογο Αιαντα Αντωνιαδη ανεφερε οτι "κατα το τελευταιο εξαωρο η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου παρεμεινε αμεταβλητη. Η υποστηριξη της αναπνοης μηχανικα με αναπνευστηρα εγινε περιοδικα. Ο Πρωθυπουργος υποβληθηκε σε αιμοκαθαρση την οποια ανεχτηκε καλα. Η καρδιακη λειτουργια δεν παρουσιασε μεταβολες".

    Παντως, κατα ορισμενες πληροφοριες, τις οποιες γιατροι φροντιζουν να διοχετευουν προς τα εξω, ο Πρωθυπουργος περασε προχθες μια ανησυχη νυχτα, ενω κατα τη διαρκεια της μερας συνδεθηκε αρκετες φορες με τον αναπνευστηρα. Αναφερθηκε οτι απο το πρωι ο Πρωθυπουργος ηταν σε κατασταση βυθιοτητας και οτι αρχισε να συνερχεται μετα τις πρωτες πρωινες ωρες, πραγμα που διαψευστηκε αργοτερα απο τον κορυφαιο θεραποντα γιατρο.

    Λεγεται μαλιστα οτι υπεβληθη σε στερνικη παρακεντηση, προκειμενου να διαπιστωθουν τα αιτια της συνεχιζομενης καχεξιας που παρουσιαζει, παρα την εντατικη θρεψη που του χορηγειται συστηματικα.

    Συμφωνα με τις ιδιες πληροφοριες, η διαθεση του Πρωθυπουργου δεν ηταν απο προχθες καλη, παρουσιασε αιμοδυναμικη ασταθεια και κρισεις υπογλυκαιμιας, ενω τα λεμφοκυτταρα του ηταν περιπου 4% αντι για το φυσιολογικο που ειναι 10-15%.

    Σημειωνεται οτι χθες ο Παπανδρεου υπεβληθη σε οφθαλμολογικη εξεταση απο τον καθηγητη Γ. Θεοδοσιαδη, προκειμενου να διαπιστωθει η καλη του οραση, μετα την πολυημερη παραμονη του στη Μοναδα Εντατικης Θεραπειας.

    [4] Διαβεβαιωσεις προς τους μουσουλμανους

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατιας μιλησε για ισα δικαιωματα επι της ουσιας

    ΚΟΜΟΤΗΝΗ

    Του ΣΥΜΕΩΝ ΣΟΛΤΑΡΙΔΗ

    Με τη διαβεβαιωση οτι "το κρατος και οι αρχες του τοπου δεν κανουν καμια διαιρεση, μεταξυ Χριστιανων και Μουσουλμανων" και οτι "ειμαστε ολοι Ελληνες πολιτες με τα ιδια δικαιωματα και τις ιδιες υποχρεωσεις", ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κωστης Στεφανοπουλος χαιρετισε χθες τους χιλιαδες Μουσουλμανους, οι οποιοι συγκεντρωθηκαν στο χωριο Οργανη του νομου Ροδοπης, να τον υποδεχθουν για την επισκεψη του εν οψει του νεου ετους.

    Συνεχιζοντας ο Προεδρος, μεταξυ των χειροκροτηματων, ειπε: "Μπορει να υπηρχαν παραπονα στο παρελθον, δεν τα αγνοω. Ειμαι ομως βεβαιος οτι θα εξαλειψουμε ολοκληρωτικα τις αιτιες, οτι δεν θα υπαρχει στο μελλον κανενα παραπονο, οτι θα μπορουμε να συζητουμε μεταξυ μας, για ολα τα προβληματα με την ειλικρινεια που αρμοζει σε ανθρωπους, οι οποιοι γνωριζουν και τα δικαιωματα τους και τις υποχρεωσεις τους".

    Σε αλλο σημειο ο κ. Στεφανοπουλος απευθυνομενος στα νεα παιδια που παρευρισκονταν εξω απο το γυμνασιο εξεφρασε τη χαρα και την ικανοποιηση του και δηλωσε οτι "οι νεοι αποτελουν το στηριγμα και την ελπιδα της χωρας".

    Τελος, ευχομενος υγεια και καθε ευτυχια συνομιλωντας με τους γεροντοτερους του χωριου, σημειωσε οτι θα προσπαθησει να ξαναεπισκεφθει την περιοχη η οποια σημειωνει ανοδικη πορεια, λεγοντας οτι "τα χρονια που ερχονται θα ειναι πολυ καλυτερα απο αυτα που εχουν περασει".

    Κατα την προσφωνηση του, ο προεδρος της κοινοτητας Οργανης Μουσταφα Χατζηγιακουμπ καλωσοριζοντας τον Προεδρο της Δημοκρατιας εξεφρασε τη χαρα ολων των κατοικων της περιοχης (η κοινοτητα Οργανης αποτελειται απο 11 χωρια με 3.500 κατοικους) εφοσον για πρωτη φορα επισκεφθηκε Προεδρος της Δημοκρατιας την ορεινη Ροδοπη.

    [5] Αποφευγουν επισημη ενημερωση για την υγεια του Ανδρεα

    ΤΟ Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ ανεστειλε την πρωτοβουλια του για λυση του προβληματος για τις 20 Ιανουαριου με κοινη συνεδριαση Κ.Ε. και Κ.Ο. Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

    Αν στο "Ωνασειο δεν σημειωθουν απροοπτες η δραμταικες εξελιξεις, το πολιτικο αδιεξοδο θα παραταθει τουλαχιστον ως τις 20 Ιανουαριου, καθως το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ δεν πηρε χτες το βραδυ καμια συγκεκριμενη αποφαση, παρα μονο να ορισει για την ημερα εκεινη συνεδριαση της Κεντρικης Επιτροπης, στην οποια θα συμμετασχουν και οι βουλευτες που δεν ειναι μελη της.

    Τα μελη του ανωτατου κομματικου οργανου απερριψαν την προταση να κληθει σε συνεδριαση τους ο υπουργος Υγειας Δ. Κρεμαστινος, προκειμενου να τους ενημερωσει επισημα για την κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου. Την "προκληση" αυτη ειχε απευθυνει ουσιαστικα χθες ο ιδιος ο κ. Κρεμαστινος με τη συνεντευξη του στην "Ε".

    Ομως, το Ε.Γ. παρεκαμψε την "προκληση" και, αντι της επισημης ενημερωσης εν συνεδριασει, προεκρινε μια ανεπισημη συναντηση του υπουργου με μια αντιπροσωπεια του, η οποια αναμενοταν να πραγματοποιηθει στις 11 σημερα το πρωι στο "Ωνασειο".

    [6] Με εγκριση του Ανδρεα

    Η χθεσινη συναντηση, η οποια ειχε προαναγγελθει ως κρισιμη δεν ειχε τελικα τετοιο χαρακτηρα, καθως η πλειοψηφια των ηγετικων στελεχων του ΠΑΣΟΚ δεν εδειξε να συμμεριζεται την αποψη αλλων στελεχων του κομματος -υπουργων και βουλευτων- οτι επειγει η εξευρεση λυσης, δηλαδη η αντικατασταση του Πρωθυπουργου. Και σχεδον ολα τα μελη του συμφωνησαν οτι οποιαδηποτε λυση δοθει πρεπει να δοθει με την εγκριση του Α. Παπανδρεου.

    Απεφυγαν δε να δωσουν απαντηση στο ερωτημα τι θα συμβει αν ο Πρωθυπουργος δεν ειναι σε θεση να συζητησει η αν αρνηθει να συμβαλει στην αρση του αδιεξοδου. Αυτα τα θεματα αναμενεται να συζητηθουν στην προσεχη συνεδριαση του Ε.Γ. στις 3 Ιανουαριου, στη διαρκεια της οποιας πρεπει να αποφασισει τι θα εισηγηθει στη συνεδριαση της Κεντρικης Επιτροπης.

    Το πνευμα της συνεδριασης απεδωσε με τις δηλωσεις του ο γραμματεας Κ. Σκανδαλιδης, ο οποιος προσπαθησε να τηρησει τις ισορροπιες. Επανελαβε μεν οτι ο Ιανουαριος θα ειναι "ο μηνας των εξελιξεων" και αναγνωρισε οτι υπαρχει πολιτικο προβλημα, ωστοσο εσπευσε να προσθεσει οτι "και η αναπληρωση του Πρωθυπουργου και η συντεταγμενη πορεια κυβερνησης και κομματος εναρμονιζονται με τις αναγκες των καιρων". Παραδεχτηκε, παντως, οτι η αναπληρωση "δεν μπορει να ειναι ατερμων".

    Ο κ. Σκανδαλιδης ανηγγειλε οτι στις 20 και 21 Ιανουαριου θα συνεδριασει η Κ.Ε. Στη συνεδριαση θα συμμετασχουν και οι βουλευτεσπου δεν ειναι μελη της, οι οποιοι θα εχουν μονο δικαιωμα λογου(και οχι ψηφου, πραγμα σημαντικο αν χρειασστει να ληφθουν σοβαρεσαποφασεις).

    Αναφερομενος στο θεμα που δημιουργηθηκε απο τις δηλωσεις του κ. Κρεμαστινου στην "Ε", με τις οποιες ουσιαστικα ζητουσε απο τα οργανα του ΠΑΣΟΚ να τον καλεσουν για ενημερωση, ο κ. Σκανδαλιδης ειπε οτι τα ιατρικα ανακοινωθεντα και οι επαφες των μελων του Ε.Γ. με τον κ. Κρεμαστινο παρεχουν πληρη ενημερωση. Ετσι αιτιολογηθηκε η αρνηση του οργανου να τον καλεσει εν συνεδριασει. Σημερα, παντως, θα συναντησουν τον κ. Κρεμαστινο ο ιδιος ο κ. Σκανδαλιδης και τα μελη του οργανου Στ. Τζουμακας, Γ. Κατσιμπαρδης και Ι. Σουλαδακης.

    Γιατι δεν κληθηκε

    Διαφορετικη προταση ειχε κανει ο Χρ. Παπουτσης, ο οποιος απο το πρωι, με επιστολη του προς τους συναδελφους του ειχε ζητησει να κληθει ο κ. Κρεμαστινος στη χτεσινη συνεδριαση.

    Τελικα, δεν υιοθετηθηκε η προταση αυτη, επειδη κριθηκε οτι θα ανοιγε "παραθυρο" να κληθει ο κ. Κρεμαστινος διαδοχικο σε ολα τα πολιτειακα και κομματικα οργανα. Μαλιστα ορισμενα μελη του οργανου εξεφρασαν την αποψη οτι η ενημερωση του κ. Κρεμαστινου σε μια συνεδριαση (με ολα τα "αν", τα "εφοσον" και τα "ισως" που θα περιειχε), θα δυσκολευε, αντι να διευκολυνε, τη ληψη αποφασεων. Και οι περισσοτεροι συμφωνησαν με την προταση του Ακη Τσοχατζοπουλου οτι αυτο που πρεπει να πει ο κ. Κρεμαστινος ειναι ποτε ο Α. Παπανδρεου θα ειναι σε θεση να κανει πολιτικη συζητηση με καποια μελη του οργανου, ωστε να τον ενημερωσουν για το τι εχει συμβει και να του ζητησουν να συμβαλει στην εξευρεση λυσης.

    Ο Ακης Τσοχατζοπουλος ειπε οτι πρεπει να διαφυλαχθει η υστεροφημια του Α. Παπανδρεου. Και προτεινε να συζητησει το Ε.Γ. και με βασικα στελεχη του ΠΑΣΟΚ που σημερα ειναι εκτος οργανων, οπως οι κ. Σημιτης και Χαραλαμποπουλος, οι οποιοι ειναι και υποψηφιοι διαδοχοι.

    Ο Μιλτ. Παπα ιωαννου τονισε οτι στην προσεχη συνεδριαση του το Ε.Γ. πρεπει να δωσει τη δικη του απαντηση για το πως βλεπει να ξεπερνιεται το αδιεξοδο. "Αν εμεις δεν πουμε οτι ο Α. Παπανδρεου δεν θα μπορεσει να ασκησει ξανα πρωθυπουργικα καθηκοντα, ακομη κι αν βγει απο το νοσοκομειο, δεν θα ειμαστε ειλικρινεις", τονισε ο κ. Παπα ιωαννου.

    Εκτακτο συνεδριο

    Ο Χρ. Παπουτσης ειπε οτι το Ε.Γ. "δεν πρεπει να επιτρεψει το διασυρμο του Α. Παπανδρεου". Και να προβληματιστει σοβαρα για τη συκληση εκτακτου συνεδριου το ταχυτερο δυνατο. Υπερ τη προτασης για εκτακτο συνεδριο ταχθηκαν, με τον ενα η τον αλλο τροπο, οι κ. Κατσιμπαρδης, Σουλαδακης, Δασκαλακης, Κοτσακας και Τσοχατζοπουλος. Η πλειοψηφια, ομως, συμφωνησε οτι δεν ειναι τωρα καταλληλος χρονος να ληφθει μια τετοια αποφαση, η οποια προ υποθετει συμφωνια ολων των πλευρων και επαρκη προετοιμασια, ωστε να μην οδηγησει σε συγκρουσεις και σε πιθανες διασπασεις.

    Κυκλοι της Προεδριας της Δημοκρατιας ελεγαν χτες το βραδυ, με αφορμη τις δηλωσει Κρεμαστινου, οτι ο Κ. Στεφανοπουλος δεν σκοπευει να καλεσει τον υπουργο και θεραποντα γιατρο του Πρωθυπουργου.

    Παρα λιγο να γιορτασουν μαζι τα Χριστουγεννα οι δυο κυριοτεροι δελφινοι του ΠΑΣΟΚ. Οπως εγινε γνωστο, ο Κωστας Σημιτης και ο Γερασιμος Αρσενης ειχαν κλεισει δωματια σε ξενοδοχεια της Πορταριας Πηλιου, αλλα την τελευταια στιγμη οι κρατησεις ακυρωθηκαν. Οι ραγδαιες πολιτικες εξελιξεις τους κρατησαν τελικα στην Αθηνα η μηπως θελησαν να αποφυγουν ο ενας τον αλλον; Α.Γ.

    Κινητη συνειδηση

    "Ο Θεος και ο γειτονας" ειπατε;

    Ναι, αλλα... βαρδα φουρνελο αν ο γειτονας ειναι κινητος...

    Γευση του τι σημαινει "κινητος γειτονας" ειχε την περασμενη εβδομαδα ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ Α. Φουρας, του οποιου το κινητο διαφερει μονο σε ενα νουμερο απο εκεινο του "συναδελφου" του Αν. Φουσα της Ν.Δ.

    Απο λαθος στην κληση ο κινητος αυτοματος τηλεφωνητης του κ. Φουσα κατεγραψε μηνυμα που απευθυνοταν στον κ. Φουρα, το οποιο ταξιδεψε αρχικα στον "ΣΚΑ Ι", μετα στον "Ημερησιο Κηρυκα" της Πατρας και ακολουθως χθες στα "Νεα".

    Με την ουσια των οσων ισχυριζεται ο κ. Φουσσς οτι καταγραφηκαν στο κινητο του -κατι περι "μηνυματος" απο υποψηφιο διαδοχο ο οποιος "χαριζε" το υπουργειο Πολιτισμου στον Αχαιο βουλευτη του ΠΑΣΟΚ- δεν θα ασχοληθουμε.

    Δεν μπορουμε ομως να μη ρωτησουμε τον κ. Φουσα τι γνωμη εχει για το "σεβασμο στο απορρητο" των τηλεφωνικων συνδιαλεξεων καθως και για το ποιος ευτελιζει την "κινητη" πλεον πολιτικη μας συνειδηση... Παν.Τς.

    Κι οποιος ξαναμιλησει για τη Γαλλια της γαλλικης επαναστασης και των ανθρωπινων δικαιωματων, θα τον στειλουμε να κανει μπανιο στη νησο Μουρουροα.

    [7] Ενημερωση μεσω Τουρκιας!

    Εκτος απο την ορεινη Ροδοπη, χθες ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κωστης Στεφανοπουλος επισκεφθηκε και τα ορεινα χωρια Γλαυκη, Παχνη και Σμινθη του Νομου Ξανθης. Συνομιλησε με τους μουσουλμανους κατοικους των περιοχων αυτων και τους ευχηθηκε για τον καινουργιο χρονο.

    Στο χωριο Σμινθη τα παιδια του ζητησαν σχολειο, ενω καποιος κατοικος του ειπε οτι επειδη δεν μπορουν να δουνε ελληνικη τηλεοραση, μαθαινουν για την πορειας της ασθενειας του Πρωθυπουργου μεσω τουρκικων καναλιων.

    Και επειδη για το ιδιο θεμα η στηλη εχει γραψει πολλες φορες, τι πρεπει επιτελους να γινει για να εισακουσθουν ολοι αυτοι οι ανθρωποι, που ειναι Ελληνες πολιτες και εννοουν να ενημερωνονται στα ελληνικα; Σ.ΣΟΛ. Φρενο στην αναπτυξιομανια

    Απο τη Σαμο, αυτη τη φορα, καποιοι ευαισθητοι πολιτες ζητουν να συνδραμουμε την προσπαθεια τους να διασωσουν το τοπικο ιστορικο και πολιτιστικο περιβαλλον απο την "αναπτυξιομανια" και την "τουριστικη αξιοποιηση".

    Ο παλαιος (βυζαντινοσ;) ναος της Οσιας Πελαγιας (Αγια Πελαλτσα, παραθαλασσια Καρλοβασιου Σαμου), Σιναλτικο μετοχι καποτε, ειναι το απειλουμενο μνημειο:

    Καποιο ποσον απο τα κοινοτικα κονδυλια, που σκορπιζονται απρογραμματιστα ανα τη χωρα, φαινεται οτι εξασφαλισε αναπαντεχα και ο Δημος Καρλοβασιου. Και επειδη, οπως λεει η παροιμια, "οποιος εχει πολυ πιπερι, ριχνει και στα λαχανα", βαλθηκε να "αναπλασει" και να "αξιοποιησει" τουριστικα το χωρο της Αγιας Πελαγιας, που διασωθηκε ως τωρα απο τη φθορα του χρονου και των ανθρωπων τη βαρβαροτητα.

    Προκηρυχθηκε διαγωνισμος, με προ υπολογισμο 50 εκ. δρχ. και στις μελετες, που εχουν ηδη κατατεθει, προβλεπεται πολυ μπετον και αλουμινιο (...σναψ-βαρ στον περιβολο του ναου, "παρκινγκ", ουρητηρια, παιδικη χαρα κ.α.) και μερικη η ολικη κατεδαφιση των κελιων, που παλαιοτερα λειτουργουσαν ως κηροπλαστειο.

    Να σταματησει οποιαδηποτε επεμβαση ("καλοπροαιρετη, ενδεχομενως), ζητει η "Ομαδα Παρεμβασης Πολιτων σε θεματα περιβαλλοντος" (και προσυπογραφουν ο καθηγητης Ιστοριας της Αρχιτεκτονικης Αργ. Πετρονυτης και τρεις τοπικοι οικολογικοι και πολιτιστικοι συλλογοι). Προσθετουμε και τη δικη μας υπογραφη. Γ.Β. Το δωρο του Αντωνη

    Την καλη πραξη της... χρονιας εκανε χθες ο Αντωνης Σαμαρας, οταν επισκεφθηκε τις γυναικειες φυλακες Κορυδαλλου για να προσφερει δωρα, επ' ευκαιρια των εορτων, στις κρατουμενες και να ενημερωθει για τις συνθηκες κρατησης τους.

    Καποια στιγμη τον πλησιασε μια φυλακισμενη.

    Βγαινω σε λιγες μερες κ. Σαμαρα, του ειπε. Και χρειαζομαι 60.000 δραχμες για να ξεπληρωσω το υπολοιπο της ποινης και να κανω, ετσι, Πρωτοχρονια σπιτι μου με την κορη μου.

    Ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης πληρωσε αμεσως και η κρατουμενη βγηκε. Το καλυτερο δωρο! ΝΙ.Κ.

    [8] Διαφορα

    Ο δυσκολος

    "Ολοι μαζι στο ΠΑΣΟΚ δεν κανουμε οσο η σκια του Ανδρεα Παπανδρεου. Αλλωστε οσο ζει ο προεδρος, δεν μπορει συνταγματικα να τεθει θεμα διαδοχης". Αυτα ελεγε χθες το μεσημερι κουβεντιαζοντας με δημοσιογραφους ο υπουργος Δημοσιας Ταξης Σηφης Βαλυρακης.

    Και παρακατω: "Και μη νομιζετε οτι αυτα τα λεω για την καρεκλα του υπουργου, διοτι ανα πασα στιγμη την πεταω απο το παραθυρο".

    Κι οταν ο Σηφης ρωτηθηκε με ποιον επιδοξο προεδρο ειναι, απαντησε: "Εγω δεν στοιχιζομαι ευκολα!"

    Γ.Ι.Μ.

    Αντιρατσιστικο

    Την ωρα που η ξενοφοβια και ο κοινωνικος ρατσισμος κανουν την εμφανιση τους και στη χωρα μας, οπως προκυπτει και απο ερευνα του Εργατικου Κεντρου Αθηνας, ο Συλλογος Υπαλληλων της Τραπεζας Ελλαδος ανελαβε μια αξιεπαινη πρωτοβουλια: Διοργανωνει απο κοινου με την Ενωση Φιλιππινεζων Μεταναστων παρτι με παραδοσιακες λιχουδιες και χορους.

    Η εκδηλωση θα γινει αυριο στις 8 μ.μ. στα γραφεια του Συλλογου (Σινα 16) και οι διοργανωτες καλουν τους εργαζομενους, και κυριως τους τραπεζο υπαλληλους, να παραβρεθουν. Για να διαβουν τα συνορα της διακρισης και να γιορτασουν με τους ξενους μεταναστες στη χωρα μας τον ερχομο του νεου χρονου, που ολοι ευχονται να φερει καλυτερες μερες.

    Α. ΧΡ.

    Θα μαθουμε

    Ο υφυπουργος επι του Αποδημου Ελληνισμου Γρ. Νιωτης απεκλεισε, λεει, το ενδεχομενο εκλογης νεου πρωθυπουργου ζωντος του Α. Παπανδρεου. Αναγνωστης μας, μη πεισθεις επ' αυτου, τηλεφωνησε στα γραφεια της "Ε" στη Θεσσαλονικη: "Ειναι δυνατον να ειναι αυτος υπουργος μιας δημοκρατικα εκλεγμενης κυβερνησησ; Ειναι χωρα αυτη η τρελοκομειο;"

    Κανεις δεν ξερει. Θα το μαθουμε ισως το 2000 μ.Χ. - οταν καποιοι απο το ΠΑΣΟΚ θα ειναι 49 χρονων.

    Δ. Κ.

    Πλειοψηφησαν

    Το κουρδικο κομμα ΗΑΔΕΠ ανεδειχθη πρωτο με διαφορα στις προσφατες εκλογες στην Τουρκια, μεταξυ των κρατουμενων στις φυλακες Μπα ιραμπασα της Κωνσταντινουπολης.

    Επι 2.308 εγγεγραμμενων στην πτερυγα Ε ψηφισαν 1.841. Απο αυτους οι 940 ψηφισαν το κουρδικο κομμα, οι 221 το κομμα του Αλπασλαν Τουρκες (εθνικιστικο) και οι 221 το κομμα της Δημοκρατικης Αριστερας του Ετσεβιτ.

    Αιτια -τι αλλο;- οι χιλιαδες Κουρδοι πολιτικοι κρατουμενοι, που σαπιζουν στα κελια.

    Σ. ΣΟΛ.

    ! Τελικα τι ειναι ο "πενηνταρης" στη γνωστη διαφημιση του "Ξυστου"; Παντως, "ρουκλεμες" δεν ειναι. "Σουρουκλεμες" ειναι, δηλαδη αλητης, σουρτουκης. (Εκ του τουρκικου Σ θρ θκλεμεη που σημαινει συρω, παρασερνω).

    [9] Ο ιος

    "Χαρισμα Ανδρεα" και "χαρισμα των μηχανισμων"

    Του ΣΤΕΛΙΟΥ ΧΙΩΤΑΚΗ(*)

    Ενας απο τους λογους που τα πολιτικα μας πραγματα πανε τοσο ασχημα θα πρεπει να αναζητηθει και στο γεγονος οτι πολλες εννοιες, οπως παρουσιαζονται η ερμηνευονται απο το κοινο, παραπλανουν και συσκοτιζουν μαλλον παρα αναλυουν τα πραγματικα δρωμενα. Ενας απο τους βεβαρημενους αυτους ορους ειναι εκεινος του χαρισματικου πολιτικου: Με τον τροπο που χρησιμοποιειται, αναπαραγει προκαταληψεις και στερεοτυπα, εξωραλζοντας και νομιμοποιωντας ετσι μηχανισμους κατεστημενης εξουσιας η παραεξουσιας.

    Μια πρωτη παρεξηγηση ειναι οτι ο "χαρισματικος" ταυτιζεται με τον ικανοτατο πολιτικο που οχι μονον εμπνεει τα πληθη, αλλα και τα καθοδηγει σωστα, αφηνοντας υποχρεωτικα ενα θετικο εργο πισω του. Τιποτα δεν ειναι πιο λανθασμενο απο αυτη τη δοξασια. Αυτο φαινεται και απο το γεγονος οτι πολλοι χαρισματικοι ηγετες, οπως π.χ. ο Α. Παπανδρεου, ο Κ. Καραμανλης, ο Ελευθεριος Βενιζελος, ο Χομε ινι, ο Μουσολινι, ο Χιτλερ, διαδραματισαν εναν τελειως διαφορετικο ρολο στην Ιστορια (θετικο η αρνητικο): Ωστοσο, παρα την τεραστια διαφορα των μεγεθων και των ρολων, εχουν κατι το κοινο: Ολοι τους υπηρξαν χαρισματικοι, με την εννοια οτι πετυχαν να γινουν πιστευτοι απο τις ευρυτερες μαζες. Χαρισματικος ειναι εκεινος που εχει το ταλεντο να εμπνεει πιστη στα πληθη, ανεξαρτητα απο το αν εχει η δεν εχει, στην πραγματικοτητα, τις ικανοτητες και την αποστολικοτητα που του αποδιδουν οι (κ)οπαδοι του. Το χαρισμα ειναι, κατ' αρχην, θεμα πιστης και τιποτ' αλλο.

    Μ ια δευτερη παρεξηγηση σχετιζεται με το ερωτημα, απο που πηγαζει κυριως αυτη η πιστη σε καποια προσωπικοτητα, που ειναι φορεας ενος αξιωματος, οπως π.χ. προεδρος κομματος, πρωθυπουργος κ.τ.λ.; Εμπνεει χαρισμα το προσωπο του η μαλλον το αξιωμα του, δηλαδη η θεσμικη εξουσια που εκπεμπεται απο αυτο;

    Στην πρωτη περιπτωση προκειται για προσωπικο και πηγαιο χαρισμα, το οποιο χαρακτηριζεται ως σπανιο και ασυνηθιστο (βλεπε π.χ. το προσωπικο χαρισμα που ειχε αρχικα ο Βαλεσα, ενας εργατης των ναυπηγειων του Γκντασκ της Πολωνιας, στην εξεγερση εναντιον του καθεστωτος κατα τα τελη της δεκαετιας του 1970).

    Στη δευτερη περιπτωση προκειται για την αιγλη και την πειθω που δημιουργουν οι θεσεις εξουσιας, οι οποιες οριοθετουν ετσι μια διαφορετικη κατηγορια χαρισματος: Το χαρισμα του αξιωματος (βλεπε π.χ. το θεσμικο χαρισμα που ειχε μετεπειτα ο Βαλεσα ως προεδρος του συνδικατου της "Αλληλεγγυης" και κυριως ως Προεδρος της Πολωνιας). Ενω το χαρισμα του αξιωματος ειναι τυπικα και θεσμικα κατοχυρωμενο (εκλογη, διορισμος), αντιθετα, το προσωπικο η πηγαιο χαρισμα ειναι αβεβαιο και ρευστο: Ο πολιτικος που στηριζεται μονο στην προσωπικη του πειθω ειναι καταδικασμενος να εχει (η να επινοει) συνεχως επιτυχιες: Οφειλει να κανει "θαυματα", πραγμα που ειναι αδυνατον. Γι' αυτο, απο πολυ νωρις η πορεια του μοιαζει προδιαγεγραμμενη: Προσπαθει, την προσωπικη του αιγλη και επιβολη να τη μετασχηματισει σε σταθερο θεσμο.

    Δημιουργει λοιπον εναν κομματικο μηχανισμο ακριβως στα μετρα του, ενιοτε με διαγραφες η υποβαθμιση και παροπλισμο οσων διαφωνουν (αν οχι πραττοντας πολυ χειροτερα σε "αγριους καιρους"). Μεσω της διαδικασιας αυτης, ο αρχηγος (προεδρος) στηριζεται στο διοικητικο μηχανισμο του, ενω τα μελη του μηχανισμου, επειδη συμμετεχουν και τα ιδια στα προνομια της εξουσιας, εχουν λογους να του ειναι πιστα. Βεβαια, ειναι δυνατον να εμπνεει κανεις πειθω με την προσωπικοτητα του και συγχρονως να εχει και καποιο αξιωμα, να ειναι π.χ. πρωθυπουργος, Πατριαρχης κ.τ.λ. Η συζευξη ομως του "σπανιου προσωπικου χαρισματος" με το "χαρισμα του αξιωματος" δεν ειναι σταθερη και αμεταβλητη, ουτε αφθαρτη στο χρονο και τις περιστασεις.

    Ο Α. Παπανδρεου ηταν και, κατα ενα μερος, ειναι ακομη χαρισματικος. Ομως το οποιο χαρισμα που εχει σημερα δεν προερχεται πλεον απο τον τωρινο εαυτο του: Δεν ειναι προσωπικο, οπως ηταν παλαιοτερα, αλλα απορρεει απο την ιστορια του και κυριως απο τη θεση του ως προεδρου και απολυτου αρχοντα του κομματικου μηχανισμου, σε συνδυασμο και με τις δυνατοτητες του, ως πρωθυπουργου, να επηρεαζει τα ΜΜΕ και αλλα κεντρα. Ειναι καταφανες π.χ. οτι τα ΜΜΕ και ορισμενοι γιατροι του "Ωνασειου" μετασχηματισαν την τελευταια περιπετεια του Πρωθυπουργου σε μελοδραματικο θεαμα, υποβαλλοντας στο κοινο την αντιληψη οτι η καρδια της Ελλαδας σταματα η εξακολουθει να κτυπα στο "Ωνασειο"! Οτι τη... "μαχη" τη δινει ο "Ανδρεας-Σουπερμαν" και οχι ολη η υψηλη τεχνολογια!

    Να θυμισω εδω και μια χαρακτηριστικη γελοιογραφια, που εδειχνε εναν ακμαιο Ανδρεα να κολυμπα σαν δελφινι το καλοκαιρι στην Ελουντα, ενω στο ερωτημα των δημοσιογραφων "Κυριε προεδρε, αυτο ειναι κροουλ;", απαντουσαν με κλαματα οι λεγομενοι δελφινοι και η αντιπολιτευση: "Απελπισια ειναι!" Στα πλαισια αυτης της τεχνητης αυθυποβολης, συμφωνα με την οποια η "δυναμη" του Α. Παπανδρεου φαινεται σαν να απορρεει απο τον ιδιο και οχι απο τους διαφορους μηχανισμους, ειναι αναποφευκτη η δικη του μεγεθυνση και αντιστοιχα η σμικρυνση των λεγομενων δελφινων (το ιδιο τεχνητες και οι δυο). Ο "χαρισματικος" (βλεπε ο μηχανισμος) δεν τους δινει καμια ευκαιρια για να ερθουν με ισους ορους σε αμεση και προσωπικη αντιπαραθεση μαζι του.

    Στον κοσμο των ζωων, το νεαροτερο μελος μιας αγελης, για να παρει τη θεση του γερικου αρχηγου παλευει μαζι του. Αντιθετα, στα κοινωνικα και πολιτικα πραγματα, οσοι θελουν ανανεωση και συνεχεια για κατι καλυτερο, βρισκονται αντιμετωποι με την κατεστημενη εξουσια του αρχηγου και οχι αμεσα με τον ιδιο. Ετσι, οσοι τολμουν να προτεινουν ανανεωση και αλλαγη ηγεσιας, στιγματιζονται εκ των προτερων ως πατροκτονοι και δελφινοι - διολου αθωα η χρηση της λεξης...

    Σ την προσπαθεια μου να παρουσιασω μερικες μονον πτυχες απο τη μυθοπλασια που καλλιεργειται στην πολιτικη ζωη μας με τον ορο χαρισματικος, θελω να τονισω οτι δεν υποτιμω την προσφορα του Α. Παπανδρεου στα πολιτικα μας πραγματα (βλεπε και προγενεστερο αρθρο μου στην "Ε", 21 Οκτωβριου 1994). Η συμβολη του Α.Π. για να "εξισορροπησει" το μονοπλευρο κρατος της μετεμφυλιακης προδικτατορικης Δεξιας δεν θα πρεπει να αμαυρωθει απο τους κατεστημενους μηχανισμους εξουσιας και κυριως της παραεξουσιας, που εχουν ανδρωθει υπερμετρα και ανεξελεγκτα διπλα του. Ιδιαιτερα η γεωγραφικη θεση μας σε μια τοσο ευαισθητη περιοχη δεν επιτρεπει αλλο, να παραμενουμε ομηροι των μηχανισμων αυτων παραεξουσιας και να χανουμε ετσι ανεπαναληπτες ευκαιριες. Οσοι προσπαθουν να κρυβουν αυτη την καταντια με κενολογιες και φλυαριες, χρησιμοποιωντας τη γνωστη "ξυλινη κομματικη γλωσσα", θα πρεπει να γνωριζουν οτι ετσι υποσκαπτουν την αξιοπιστια οχι μονον της χωρας αλλα και τη δικη τους, καθως και εκεινη του Κινηματο!

    ς...

    * Το αρθρο αποτελει προσπαθεια μεταφορας της κλασικης αναλυσης του Μαξ Βεμπερ για τη "χαρισματικη εξουσια" στην πολιτικη μας πραγματικοτητα. Πληρεστερα βλεπε: Στ. Χιωτακης: Για μια κοινωνιολογια των ελευθεριων επαγγελματων, 1994. Εκδ. "Οδυσσεας", σς. 94-100.

    Αναπληρωτης καθηγητης στο Πανεπιστημιο Αιγαιου

    [10] Σημαδια "στοργης" στο αψυχο σωμα

    Διωξη για ανθρωποκτονια στους γονεις του αβαπτιστου αγοριου

    Ποινικη διωξη για ανθρωποκτονια απο προθεση ασκησε χθες η εισαγγελεας Αικ. Στουραλτου στους γονεις ενος αβαπτιστου αγοριου που ξεψυχησε προχθες το πρωι στο "Αγλαλα Κυριακου" παρα τις υπερανθρωπες προσπαθειες των γιατρων. Οι γονεις, ο 46χρονος Αιγυπτιος Αρτιαν Χασαν και η 32χρονη Σοφια Παπακαλοδουκου μετεφεραν δακρυσμενοι στο νοσοκομειο το παιδι τους σε κωματωδη κατασταση λεγοντας οτι αντιμετωπισε προβλημα με το φαγητο.

    Ομως τα μικρα κοκκινα σημαδια που υπηρχαν σε ορισμενα σημεια του μικρουλη Χαριας -ετσι τον φωναζε ο Αιγυπτιος πατερας του- εβαλαν σε υποψιες τους γιατρους, οι οποιοι χθες το πρωι καλεσαν τον ιατροδικαστη κ. Νονα να διενεργησει νεκροψια-νεκροτομη.

    Οταν εφτασε στα οργανα του εγκεφαλου ο κ. Νονας διαπιστωσε οτι υπηρχαν πολλαπλα χτυπηματα, τα οποια τελικα επεφεραν στο 13μηνο αγορακι εσωτερικη αιμορραγια που σταθηκε μοιραια για τη ζωη του. Αμεσως ο Αρτιατ Χασαν και η γυναικα του Σοφια, που εχουν ενα ακομα αγορακι, τον Ιασονα 2 1/2 χρονων, συλλαμβανονται και οδηγουνται στην εισαγγελεα, η οποια υστερα απο διωρη ανακριση τους ασκει ποινικη διωξη για ανθρωποκτονια απο προθεση και τους παραπεμπει για σημερα στον ανακριτη κ. Λεντιδακη.

    Και οι δυο γονεις, που συμφωνα με τους γειτονες τους δεν τα πηγαιναν και τοσο καλα, αρνουνται την κατηγορια υποστηριζοντας οτι στις "22 Δεκεμβριου το αβαπτιστο αγορακι τους, που ηταν μονο του στο σπιτι, επεσε απο την κουνια και χτυπησε ελαφρα".

    Σε ερωτηση της εισαγγελεως γιατι δεν το μετεφεραν αμεσως στο νοσοκομειο η μητερα του απαντησε οτι δεν το θεωρησαν σοβαρο και προσπαθησαν με παγο να απαλυνουν τον πονο του.

    Ομως τους δυο γονεις "καιει", συμφωνα με εγκυρες πληροφοριες, ο αδελφος της μανας, Νικος, ο οποιος καταθετοντας στην Αστυνομια δηλωσε οτι ο Αιγυπτιος γαμπρος του δεν ηθελε το παιδι του γιατι τον επιβαρυνε οικονομικα και το χτυπουσε πολυ συχνα.

    Θ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

    [11] Ο ΣΤ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ καθησυχαζει τους εργοδοτες οτι δεν θα ληφθει αποφαση χωρις διαλογο

    Μετωπο για μειωση των ωρων εργασιας

    Της ΑΣΤΕΡΩΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ

    Μ ετωπο στηριξης του μετρου για μειωση των ωρων εργασιας, προκειμενου να αντιμετωπιστει η ανεργια (που υπολογιζεται οτι ξεπερνα το 10%) φαινεται να διαμορφωνεται με συμμαχους μεχρι στιγμης κυβερνητικα στελεχη και το συνδικαλιστικο κινημα.

    Αυτο συναγεται απο τη θετικη αντιδραση τοσο του υπουργου Εργασιας Κοινωνικων Ασφαλισεων, οσο και του προεδρου της ΓΣΕΕ στην πρωτοβουλια που πηρε (προχθες) ο υπουργος Βιομηχανιας Αν. Πεπονης να προτεινει τη διερευνηση της δυνατοτητας πειραματικης - πιλοτικης εφαρμογης της μειωσης του χρονου εργασιας για την αντιμετωπιση της ανεργιας. Συγκεκριμενα:

    Ο υπουργος Εργασιας Στ. Τζουμακας (ς.ς.: ηταν και ο παραληπτης σχετικης επιστολης που του απηυθυνε ο κ. Πεπονης) ανακοινωσε οτι εχει ηδη δωσει εντολη στις υπηρεσιες του υπουργειου και τους συνεργατες του να μελετησουν το θεμα και ακομη οτι θα εχει προσωπικη συνεργασια με τον υπουργο Βιομηχανιας για ανταλλαγη αποψεων σχετικα με τη δυνατοτητα εφαρμογης του μετρου της μειωσης του χρονου εργασιας.

    Διαλογος των εταιρων

    Ο κ. Τζουμακας επιπλεον και - ενδεχομενως για να "καθησυχασει" οτι δεν προκειται να ληφθουν μονοπλευρες αποφασεις σε ενα τοσο σημαντικο ζητημα - αναφερει ακομη οτι εινα απαραιτητος ο διαλογος των κοινωνικων εταιρων (εργαζομενων - εργοδοτων) πριν απο καθε σημαντικη πρωτοβουλια που αφορα στις εργασιακες σχεσεις και μεσα στο πλαισιο της Οικονομικης Κοινωνικης Επιτροπης (ΟΚΕ).

    Η αναφορα αυτη του υπουργου Εργασιας μπορει να εκληφθει και ως "υποδειξη" προς τον υπουργο Βιομηχανιας οτι πριν απο την εξαγγελια της τοσο σημαντικης πρωτοβουλιας του επρεπε το θεμα να τεθει υποψιν των δυο ενδιαφερομενων μερων (εργοδοτων - εργαζομενων).

    Υπενθυμιζεται, ομως, σχετικα οτι ηδη η ΓΣΕΕ εχει ως κεντρικο θεσμικο αιτημα στη διαπραγματευση για τη νεα Εθνικη Γενικη Συλλογικη Συμβαση Εργασιας την καθιερωση των 35 ωρων εργασιας γαι την αντιμετωπιση της ανεργιας, με συνεπεια η εργοδοτικη πλευρα να γνωριζει οτι υπαρχει κινητικοτητα και δραστηριοτητα για το θεμα αυτο. Εξαλλου, ο κ. Πεπονης ως υπουργος Βιομηχανιας ειναι καθ' υλην αρμοδιος στο προβλημα της αποβιομηχανισης που εκδηλωνεται τα τελευταια χρονια και που εχει ως συνεπεια την αυξηση της ανεργιας.

    Πειραματικη εφαρμογη

    Προσωπικη δηλωση για την "προταση Πεπονη" εκανε χθες και ο προεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πρωτοπαπας, ο οποιος επικροτει "την υπευθυνη πρωτοβουλια του υπουργου Βιομηχανιας για να εξεταστει η πειραματικη εφαρμογη της μειωσης του χρονου εργασιας" και υποστηριζει οτι η πρωτοβουλια αυτη, που προεξοφλει οτι θα εξελιχθει με την ενεργο συμμετοχη των κοινωνικων συνομιλητων, αποτελει τη μονη δυνατη απαντηση στο μειζον θεμα της απωλειας χιλιαδων θεσεων εργασιας στη βιομηχανια που συνεπαγεται η εισαγωγη της νεας τεχνολογιας.

    Ο κ. Πρωτοπαπας δεν δισταζει να "πεταξει το γαντι" προς ποικιλες κατευθυνσεις, οταν στη δηλωση του τονιζει πως "αναμενουμε απο ολους εκεινους τους εργοδοτικους και κυβερνητικους κυκλους που εκφραζουν φραστικα φοβους για το μεγα προβλημα της ανεργιας και τονιζουν οτι τη θεωρουν και το μεγιστο προβλημα σημερα της κοινωνιας, να αποδειξουν, με την αποδοχη της προτασης του κ. Πεπονη, οτι πραγματι πιστευουν αυτα που λενε". Και απευθυνομενος ειδικοτερα προς τον υπουργο Εργασιας, ο κ. Πρωτοπαπας τον καλει να στηριξει αμεσα και ενεργα την πρωτοβουλια του υπουργου Βιομηχανιας.

    Ο προεδρος της ΓΣΕΕ χαρακτηριζει θετικο το γεγονος οτι "εκφραζεται και εμπρακτως η αναγκαια ευαισθησια απο την πολιτεια σ' ενα θεμα που αποτελει αντικειμενο διαλογου και προβληματισμου σ' ολη την Ευρωπη, σ' ενα θεμα που αποσκοπει στην προστασια της απασχολησης και στη βελτιωση της ποιοτητας ζωης".

    Στη δηλωση του κ. Πρωτοπαπα δεν απουσιαζουν και οι αιχμες κατα εκεινων που "εσπευσαν χθες να ταχθουν εναντιον και της σκεψης ακομη για μειωση του χρονου εργασιας" (προκειται βασικα για παραγοντες του ΣΕΒ, αλλα και του υπουργειου Εθνικης Οικονομιας), τονιζοντας οτι η πειραματικη εφαρμογη του μετρου θα "δωσει την ευκαιρια να αποδειξουν στην πραξη το δικαιο η οχι του ισχυρισμου τους".

    "Δεν θιγει την ανταγωνιστικοτητα"

    Υπενθυμιζεται οτι μελετη για τη δυνατοτητα εφαρμογης του 35ωρου εκανε το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και προσφατως παρουσιαστηκε απο τον προεδρο της Συνομοσπονδιας, αλλα και τον υπευθυνο ερευνας καθηγητη Σ. Ρομπολη. Μεταξυ των βασικων συμπερασματων της μελετης, ηταν οτι η εφαρμογη του 35ωρου δεν πληττει την ανταγωνιστικοτητα των επιχειρησεων και οτι το μετρο μπορει να εφαρμοστει στις Τραπεζες, αλλα και σε αλλους -κερδοφορους- κλαδους της οικονομιας. Ακομη, υπολογιζεται οτι αν εφαρμοστει το 35ωρο, θα "διασωθουν" η θα δημιουργηθουν νεες θεσεις εργασιας που θα ανερχονται στο 10% του ενεργου πληθυσμου - ποσοστο αντιστοιχο με τα σημερινα επιπεδα της ανεργιας.

    [12] ΕΓΓΡΑΦΟ του αντεισαγγελεα Αρειου Παγου με αφορμη τη δικη νεαρου που προκαλεσε 2 θανατους σε 6 μηνες

    Βαρυτερες ποινες για τους οδηγους-δρεπανια

    Ο ι οδηγοι που εχουν βεβαρυμενο παρελθον στο δρομο, εχουν δηλαδη προκαλεσει αρκετα τροχαια ατυχηματα και εν γνωσει τους συνεχιζουν να οδηγουν επικινδυνα, ισως να αντιμετωπιζουν στο εξης βαρυτατες ποινες.

    Αφορμη αποτελει εγγραφο του αντεισαγγελεα του Αρειου Παγου Ηλ. Σπυροπουλου προς την Εισαγγελια Πρωτοδικων Αθηνων με το οποιο ζητει να μετατραπει η διωξη σε βαρος οδηγου απο ανθρωποκτονια εξ αμελειας σε ανθρωποκτονια απο προθεση. Ο συγκεκριμενος κατηγορουμενος ειχε προκαλεσει δυο θανατηφορα τροχαια ατυχηματα μεσα σε 6 μηνες. Το δευτερο εγινε στις 19.10.1995, ο νεαρος οδηγουσε με μεγαλη ταχυτητα, ειχε κανει χρηση οινοπνευματωδων ποτων και δεν ειχε τον απολυτο ελεγχο του αυτοκινητου του.

    Δυσχερης διακριση, αλλα...

    Ο εισαγγελεας αν και επισημαινει οτι ειναι πραγματι δυσχερης η διακριση μεταξυ του ενδεχομενου δολου και της ενσυνειδητης αμελειας, τονιζει οτι στις περιπτωσεις που η πραξη η η παραλειψη του υπαιτιου παρουσιαζει εντονα αντικανονικο χαρακτηρα και το ενδεχομενο θανατωσης η προκλησης κακωσης σε αλλον ειναι προδηλο, λογικο ειναι να συναχθει οτι αποδεχθηκε το ενδεχομενο επελευσεως του θανατου η της κακωσης αφου εξακολουθησε να εμμενει στην αντικανονικη δραστηριοτητα του. Σημειωνεται, παντως, οτι δεν προκειται περι εγκυκλιου αλλα για εγγραφο του κ. Σπυροπουλου που αφορα την συγκεκριμενη περιπτωση.

    Αντιδρασεις του νομικου κοσμου

    Ο προεδρος της Ενωσης Δικαστων και Εισαγγελεων Παν. Κωστακος με δηλωση του στο ραδιοφωνικο σταθμο "9.84" τονισε οτι απο την μεχρι σημερα νομολογια των δικαστηριων και τις κειμενες διαταξεις, το αιτημα της Εισαγγελιας του Αρειου Παγου δεν μπορει να υποστηριχθει γενικα για οποιαδηποτε περιπτωση ανθρωποκτονιας, διοτι κατι τετοιο χρειαζεται νομοθετικη ρυθμιση.

    Ατυχη χαρακτηρισε την εισαγγελικη ενεργεια ο προεδρος του Δικηγορικου Συλλογου Αθηνων Τ. Παππας, ενω στο ιδιο μηκος κυματος κινηθηκε και ο υποψηφιος προεδρος του ΔΣΑ Κ. Ντα ιλιανας. Εκφραζει τον φοβο οτι εαν υπαρξει νομοθετικη ρυθμιση για αυτες τις περιπτωσεις, αυτο θα οδηγησει σε γενικευσεις και προσθετει οτι ειναι αναγκαιο να αποφευχθει οποιαδηποτε τετοια αντιμετωπιση αδικηματων που κινουνται στα δυσδιακριτα ορια αναμεσα στον ενδεχομενο δολο και την ενσυνειδητη αμελεια.

    Τη μετατροπη της κατηγοριας απο ανθρωποκτονια εξ αμελειας σε ανθρωποκτονια εκ προθεσεως προτεινει ο αντεισαγγελεας του Αρειου Παγου για οσους οδηγουν επικινδυνα η σε κατασταση μεθης

    [13] Αρνητικος ο εισηγητης για αποφυλακιση του Μαρινου

    Ν α απορριφθει η αιτηση αποφυλακισης του κρατουμενου και απεργου πεινας εδω και 58 ημερες, Χριστ. Μαρινου, εισηγηθηκε ο αρμοδιος εισαγγελεας στον ανακριτη που προκειται σημερα να εκδωσει διαταξη για τη διατηρηση η αντικατασταση της προσωρινης κρατησης του Χριστ. Μαρινου.

    Η αιτηση της αντικαταστασης της προσωρινης κρατησης του Χρ. Μαρινου βρισκεται στο χερια των δικαστικων αρχων απο την περασμενη Παρασκευη, ενω χθες προσκομιστηκε και το ιατρικο πιστοποιητικο της Α Παθολογικης Κλινικης του Τζανειου, συμφωνα με το οποιο "λογω του υποσιτισμου φαινεται οτι εχουν επηρεαστει ολα τα οργανα του και υπαρχει ανησυχια για την οραση και την καρδιακη λειτουργια του".

    Στο πιστοποιητικο αναφερεται ακομη οτι "εχει εκδηλη ατροφια της μυικης του μαζας, παρουσιαζει ταχυκαρδια και υποταση 90/50, η οποια κατα την ορθια θεση παρουσιαζει ζαλη και ταση λιποθυμιας. Λογω του υποσιτισμου ειναι δυνατη η διαταραχη της ορασης μεχρι τυφλωσεως, ενω ολες οι εργαστηριακες του εξετασεις ειναι πολυ επιβαρυμενες".

    Στην αιτηση του Χριστ. Μαρινου, του οποιου ο οργανισμος βρισκεται πλεον σε πληρη εξαντληση, επισημαινεται οτι απο τις ανακρισεις για την υποθεση που κατηγορειται, δηλαδη της ληστειας και δολοφονιας του ταμια, Δημ. Μαντουβαλου στο Γενικο Κρατικο Νικαιας, προεκυψε οτι δεν υπαρχουν ενδειξεις ενοχης σε βαρος του.

    Ακομη στην αιτηση για αντικατασταση της προσωρινης κρατησης του γινεται λογος και για την κρισιμοτητα της καταστασης της υγειας του που βρισκεται σε οριακο σημειο. Μαλιστα ο συνηγορος του, Κωστας Νταλτας σε δηλωσεις του απηυθυνε εκκληση στους δικαστες να αποφασισουν αμεσως για την αποφυλακιση του Χριστ. Μαρινου γιατι "ο ανθρωπος πεθαινει, και αυτο χωρις αστεια".

    Παντως ο εισαγγελεας, Κων. Παρασκευαλδης, που προτεινε την απορριψη της αιτησης, υποστηριζει οτι "υπαρχουν ενδειξεις ενοχης σε βαρος του" και οσον αφορα το προβλημα της υγειας του αναφερει οτι "μονος του αρνειται να δεχτει τροφη και εξαρταται απο αυτον τον ιδιο να σταματησει την απεργια πεινας".

    Οπως ομως επισημαινει ο Κ. Νταλτας, "ο εισαγγελεας δεν ειχε υποψη του το τελευταιο ιατρικο πιστοποιητικο που απο το οποιο αποδεικνυεται οτι υπαρχει πλεον σοβαρος κινδυνος για μη αναστρεψιμη βλαβη της υγειας του Χριστ. Μαρινου".

    Αναφορικα με την ουσια της υποθεσης, για την οποια κατηγορειται ο απεργος πεινας, σημειωνεται οτι απο την πρωτη στιγμη της συλληψης του μιλα "για στημενη υποθεση", ενω αξιοσημειωτο ειναι και το γεγονος οτι οι περισσοτεροι απο τους συγκατηγορουμενους του, που τον υπεδειξαν ως συνεργατη τους, εχουν ανασκευασει τις καταθεσεις τους, καταγγελλοντας οτι "ειχαν εκβιαστει απο την Ασφαλεια για να καταδωσουν τον Χριστ. Μαρινο".

    Με ανακοινωση της η Πρωτοβουλια Αλληλεγγυης στη Θεσσαλονικη "καταγγελλει την επιχειρουμενη αστυνομικοδικαστικη φυσικη εξοντωση του Χριστ. Μαρινου, τη στιγμη που καθε προσχημα κρατησης του εχει οριστικα καταρρευσει".

    Τη συμπαρασταση τους στον Χριστ. Μαρινο δηλωνουν ο καθηγητης του Παντειου Πανεπιστημιου, Γ. Ρουσσης, ο Κ. Σειρηνιδης απο το Ινστιτουτο Κοινωνικων Μελετων και ο Γιαν. Καρυτσας απο τις εκδοσεις "Αρδην", οι οποιοι ζητουν την αμεση αποφυλακιση του.

    Ο Συνασπισμος με ανακοινωση του, αφου επισημαινει οτι ο Χρ. Μαρινος οδηγειται με μαθηματικη ακριβεια στο θανατο, ζηταει την υπο ορους απολυση του και τον ταχυτατο προσδιορισμο της δικης του.

    [14] Μοιραια παραβιαση στο Αιγαιο

    ΤΟΥΡΚΙΚΟ Φαντομ επεσε δυτικα της Λεσβου, υστερα απο αναχαιτιση του απο ελληνικα αεροσκαφη ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ο ενας χειριστης του

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ

    Δευτερος νεκρος -κατα πασα πιθανοτητα- στον ακηρυκτο πολεμο Ελλαδας-Τουρκιας, μεσα σε τρια χρονια. Δυο νεοι ανθρωποι εχουν χασει τη ζωη τους και κανεις δεν ξερει ποσοι ακομα θα ακολουθησουν σε εναν ειρηνικο πολεμο, που παιζεται καθημερινα στο Αιγαιο μεταξυ Ελληνων και Τουρκων χειριστων μαχητικων αεροσκαφων.

    Πρωτο θυμα ο σμηναγος Σιαλμας, που επεσε το 1992 προσπαθωντας να αποφυγει ενα τουρκικο μαχητικο κατα τη διαρκεια αναχαιτισης. Δευτερο, χθες το πρωι, ενας Τουρκος χειριστης, που επεσε δυτικα της Λεσβου, υστερα απο σκληρη εμπλοκη με ελληνικα μαχητικα. Ο συγκυβερνητης του καταφερε να χρησιμοποιησει το εκτινασσομενο καθισμα και σωθηκε.

    Καθημερινως

    Ο πολεμος ομως των παραβιασεων και παραβασεων συνεχιζεται καθημερινα. Ελαχιστες ειναι οι ημερες του χρονου που δεν γινονται παραβιασεις του εθνικου μας εναεριου χωρου, ενω σχεδον μηδενικες οι ημερες που τουρκικα μαχητικα δεν παραβαινουν τους κανονες εναεριας κυκλοφοριας. Η τακτικη, παγια πλεον, και θα μπορουσε να πει κανεις ρουτινα για τους χειριστες. Ενα ειδος παιχνιδιου με τεραστιο κοστος και για τις δυο πλευρες.

    Το "παιχνιδι" ξεκινησε χθες το μεσημερι λιγο μετα τις 14.00. Δυο τουρκικα μαχητικα πληρως εξοπλισμενα απογειωθηκαν απο το αεροδρομιο του Εσκι Σεχιρ. Τα ελληνικα ρανταρ τα εντοπισαν και παρακολουθουσαν την πτηση τους.

    Στις 14.14 τα δυο τουρκικα Φαντομ περασαν το ελληνικο ΦΙΡ κανοντας παραβιαση των κανονων πτησεως, αφου ειναι χωρος που τις πτησεις ελεγχει η Ελλαδα και για να μπει οποιοδηποτε αεροσκαφος θα πρεπει πρωτα να εχει καταθεσει σχεδιο πτησης. Την ιδια στιγμη δυο ελληνικα μαχητικα απογειωθηκαν απο το αεροδρομιο του Βολου, για να αναγνωρισουν τα δυο αγνωστα στιγματα του ρανταρ.

    Στις 14.15 τα δυο τουρκικα περασαν πανω απο τη Χιο με κατευθυνση τη Λεσβο. Τα ελληνικα ειχαν πλησιασει αρκετα στην περιοχη και στις 14.22 τα τεσσερα μαχητικα συναντηθηκαν δυτικα της Λεσβου. Το "παιχνιδι" ειχε αρχισει και οι κανονες ειναι γνωστοι και στις δυο πλευρες. Οι Ελληνες χειριστες προσπαθησαν να αναγνωρισουν τα δυο αεροσκαφη και να παρουν τα νουμερα που εχουν, ενω οι Τουρκοι προσπαθησαν να αποφυγουν.

    Οταν η αναγνωριση ολοκληρωθηκε, τα δυο τουρκικα μαχητικα δεν αποχωρησαν και αρχισαν ελιγμους αερομαχιας. Και αυτο το "παιχνιδι" ειναι γνωστο στους χειριστες. Σκοπος να εγκλωβισει στο ρανταρ των οπλων ο ενας τον αλλο και ο ηττημενος να αποχωρησει. Η μαχη σκληρη. Οι ταχυτητες τεραστιες στην αρχη και οσο περνουσε η ωρα η πτηση γινοταν επωδυνη. Οι επιταχυνσεις της βαρυτητας -τα γνωστα Γ- τεραστιες και λιγοι ειναι αυτοι που αντεχουν.

    Τα τεσσερα μαχητικα χωριστηκαν ανα δυο. Καθε ενας Ελληνας κυνηγησε εναν Τουρκο. Το υψος πτησης εχει μειωθει σημαντικα. Απο τα 8.000 ποδια που ξεκινησε η αναχαιτιση, τα μαχητικα πετουσαν στα 2.500 περιπου και οι ταχυτητες ειχαν μειωθει, αφου οι ελιγμοι ηταν δυσκολοι.

    Σε καποια φαση ελιγμων το ελληνικο μαχητικο, με κυβερνητη τον υποσμηναγο Θεοχαριδη, βρεθηκε στην ουρα του τουρκικου και προσπαθησε να τον εγκλωβισει. Για να αποφυγουν τον εγκλωβισμο, οι δυο Τουρκοι χειριστες, ο σμηναγος Μεχμετ Κιραλ -εκπαιδευτης- και ο υποσμηναγος Καρα Γκουρου, τραβηξαν για να ανεβουν, αλλα... η ταχυτητα ηταν μικρη και το αεροπλανο επεσε σε απωλεια στηριξης. Εβαλε τη μουρη προς τα κατω και με γωνια 90 μοιρων αρχισε την καθοδο. Ο εκπαιδευτης, πιο εμπειρος, καταλαβε οτι δεν υπηρχε σωτηρια και τραβηξε τους ιμαντες εκτιναξης.

    Η πτωση του τουρκικου καταγραφηκε απο το ελληνικο μαχητικο και αμεσως ειδοποιηθηκαν τα συνεργεια διασωσης. Στις 14.34 απογειωθηκε το πρωτο ελικοπτερο απο τη Λημνο και αμεσως μετα το δευτερο απο το Βολο και το τριτο απο την Ελευσινα. Επισης αμεσως απογειωθηκε ενα Ψ-130 απο την Ελευσινα και μια Ντακοτα. Αμεση ηταν και η κινητοποιηση του Πολεμικου Ναυτικου, που εστειλε στην περιοχη τρια πλοια, τα "Νικη", "Ανδρομεδα" και "Αγων" και αργα χθες το απογευμα και τη φρεγατα "Μακεδονια".

    Ο καιρος στην περιοχη οπου επεσε το τουρκικο μαχητικο ηταν ιδιαιτερα κακος. Οι ανεμοι εφθαναν τους 35 κομβους και η κατασταση της θαλασσας ηταν 7 Μποφορ. Παρ' ολα αυτα στις 15.26 ο ενας Τουρκος χειριστης, ο Μεχμετ Κιραλ, βρεθηκε πεντε ναυτικα μιλια δυτικα της Λεσβου και περισυνελεγη απο ελικοπτερο της Πολεμικης Αεροποριας. Αμεσως μεταφερθηκε στο νοσοκομειο της Λεσβου για τις πρωτες βοηθειες.

    Τα αλλα μεσα συνεχισαν τις ερευνες για τον εντοπισμο του δευτερου χειριστη, που μεχρι αργα χθες το βραδυ δεν ειχε βρεθει. Συμφωνα με τις πληροφοριες απο τους Ελληνες χειριστες, που πεταγαν στην περιοχη, καθως και απο τις εκτιμησεις των ειδικων ο δευτερος χειριστης δεν πρεπει να εκτιναχθηκε, ειτε γιατι ο εκπαιδευτης δεν ειχε ανοιξει την ειδικη βαλβιδα -κομαντ σελεκτορ- που οταν τραβαει ο πισω χειριστης ενεργοποιειται αυτοματα και το εκτινασσομενο καθισμα του πρωτου, ειτε λογω βλαβης του καθισματος.

    Οι ερευνες θα συνεχιστουν για ακομη 48 ωρες, οπως προβλεπουν οι διεθνεις κανονες διασωσης, ενω για χθες το βραδυ την ερευνα ανελαβε ουσιαστικα το Πολεμικο Ναυτικο, που με πλοια αλλα και ελικοπτερα -ειναι το μονο Οπλο που εχει ελικοπτερα που πετανε νυχτα- χτενιζε την περιοχη.

    Μολις εγινε το ατυχημα, το δευτερο τουρκικο μαχητικο επεστρεψε στο αεροδρομιο και αμεσως ενημερωθηκε η ηγεσια του τουρκικου υπουργειου Αμυνας. Ο Τουρκος υπουργος στην αρχη δηλωσε οτι "ελπιζει να ειναι ατυχημα", ενω στη συνεχεια και αφου οι χειριστες του δευτερου Φαντομ ενημερωσαν για το τι εγινε και που εγινε το επεισοδιο, εκανε νεα δηλωση στην οποια μιλουσε για "τεχνικη βλαβη, που αναγκασε τους χειριστες να εγκαταλειψουν το αεροσκαφος".

    Αμεση ομως ηταν και η αντιδραση του Ελληνα υπουργου Αμυνας, που ενημερωσε τους δημοσιογραφους για το τι εγινε, εδωσε αναλυτικα το σημειο της αναχαιτισης και της πορειας των τουρκικων μαχητικων και διευκρινισε οτι η πτωση του τουρκικου "δεν οφειλεται σε δικη μας ενεργεια".

    Μεχρι αργα χθες το βραδυ δεν ειχε γινει κανενα διαβημα απο την ελληνικη κυβερνηση για το επεισοδιο, οπως συνηθως γινεται σε περιπτωσεις παραβασεων και παραβιασεων του ελληνικου εναεριου χωρου. Οπως μαλιστα ελεγαν κυκλοι του υπουργειου Εξωτερικων, ειναι μια ξεχωριστη περιπτωση, αφου πιθανοτατα εχουμε εναν νεκρο.

    Τα τουρκικα μεσα ενημερωσης εδωσαν αρκετα υποβαθμισμενα το ατυχημα και μιλουσαν για μηχανικη βλαβη στο τουρκικο μαχητικο, που αναγκασε τους χειριστες να το εγκαταλειψουν.

    Δηλωσεις για το θεμα εκαναν στην Ελλαδα σχεδον ολοι οι πολιτικοι αρχηγοι. Ο προεδρος της Ν.Δ. Μ. Εβερτ, αφου ζητησε και ειχε ενημερωση τηλεφωνικη απο τον υπουργο Εθνικης Αμυνας Γερ. Αρσενη, δηλωσε οτι "οι ελληνικες Ενοπλες Δυναμεις καταβαλλουν καθε δυνατη προσπαθεια για τη διασωση των χειριστων", και προσθεσε μεταξυ αλλων οτι "η Ελλαδα ειναι ενωμενη και αποφασισμενη να αντιμετωπισει τετοιες προκλησεις. Η παραβιαση ηταν θρασυτατη και δεν ειναι η μοναδικη. Τον τελευταιο καιρο γινονται συστηματικες παραβιασεις απο πλευρας της Τουρκιας".

    Ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης δηλωσε οτι "τα χα ιδεματα της Δυσης στην Αγκυρα επιτρεπουν στην Τουρκια να αλωνιζει στο Αιγαιο, και το ΚΚΕ οτι "οι συνεχεις παραβιασεις γινονται με την ανοχη και οχι με την καλυψη του ΝΑΤΟ, που ενθαρρυνει την Αγκυρα". Ο Συνασπισμος, απο την πλευρα του, δηλωσε οτι "η Ελλαδα καλειται να αντιμετωπισει με σταθεροτητα και ψυχραιμια την τουρκικη προκληση και τα σεναρια εντασης".

    [15] ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ Ελληνικου: Με εκδοση ταξιδιωτικης οδηγιας απειλει ο Αμερικανος υπ. Μεταφορων

    Τελεσιγραφο ΗΠΑ για τα μετρα ασφαλειας

    Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

    "Χ ερι" στο αεροδρομιο του Ελληνικου βαζουν αμερικανικες υπηρεσιες και διεθνεις οργανισμοι επικαλουμενοι ελλιπη μετρα ασφαλειας, ενω ο υπουργος Μεταφορων των Ηνωμενων Πολιτειων απειλει με εκδοση ταξιδιωτικης οδηγιας εαν εως τις 16 Φεβρουαριου 1996 δεν εχουν γινει οι απαραιτητες διορθωσεις.

    Τα περιθωρια κινησεων απο ελληνικης πλευρας συζητησαν χθες οι υπουργοι Μεταφορων και Δημοσιας Ταξης Ευαγγελος Βενιζελος και Σηφης Βαλυρακης, που επισκεφθηκαν αιφνιδιαστικα τον αερολιμενα, προκειμενου να διαπιστωσουν την υπαρχουσα κατασταση.

    Το "μπαραζ" των δυσμενων εκθεσεων για τις συνθηκες ασφαλειας του αεροδρομιου ειχε ουσιαστικα ξεκινησει απο τον Απριλιο, οποτε και επιθεωρησαν τις εγκαταστασεις εκπροσωποι του ΙΑΤΑ (Διεθνης Ομοσπονδια Τουριστικων Πρακτορων).

    Τις παρατηρησεις τους διανθισαν με διολου κολακευτικα σχολια του ειδους: "Στα σημεια ελεγχου παρατηρειται πως η πλειονοτης του προσωπικου ασφαλειας καπνιζαν, επιναν καφε και συζητουσαν προσωπικα θεματα". Στην ιδια εκθεση υπηρχαν επισης σχολια για μη συχρονη εκπαιδευση του προσωπικου ασφαλειας, εισοδο και εξοδο απο θυρες χωρις τη διενεργεια ελεγχων αναγνωρισης, ενω προτεινοταν η δημιουργια ειδικου αστυνομικου σωματος υπο την επωνυμια Δυναμη Ασφαλειας Αεροδρομιου.

    Το κειμενο εντοπιζει και αλλες "τρυπες" στα συστηματα ασφαλειας, ενω πιθανολογει οτι ειναι δυνατη η εισοδος τριτων προσωπων απο ανεπιτηρητους χωρους.

    Σκληρη κριτικη στη συμπεριφορα των αστυνομικων οργανων που διενεργουν τους ελεγχους των επιβατων εγινε στη συνεχεια το Σεπτεμβριο απο επομενο ελεγχο που διενεργηθηκε απο εκπροσωπους της ΦΑΑ (Υπηρεσια Πολιτικης Αεροποριας των ΗΠΑ) με το σκεπτικο οτι πρεπει να διασφαλισουν την ασφαλεια οσων ταξιδευουν απο διαφορα σημεια του κοσμου προς αμερικανικα αεροδρομια. Οι εκπροσωποι του ΦΑΑ ενημερωσαν το διοικητη του Αστυνομικου Τμηματος του αεροδρομιου Ιωαννη Εργαζακη οτι υπαρχει ελλειψη αστυνομικων ειδικα σε περιοδους αυξημενης επιβατικης κινησης, οτι τα οργανα δεν ελεγχουν με συνεπεια τα σηματα συναγερμου που εκπεμπουν τα μηχανηματα ερευνης μεταλλων και τη ροη των επιβατων με συστηματικο τροπο, ενω κατεληγαν, λεγοντας οτι οι προ ισταμενοι των σημειων ελεγχου δεν παρακολουθουν αρκετα τους υφισταμενους τους.

    Ταξιδιωτικη οδηγια

    Βασιζομενος στην αναφορα των εκπροσωπων του ΦΑΑ, ο υπουργος Μεταφορων των ΗΠΑ Φεντερικο Πενα εστειλε στις 16 Νοεμβριου 1995 υπομνημα προς τον Ελληνα ομολογο του Ευαγγελο Βενιζελο, οπου τονιζει οτι οι αξιωματουχοι στο αεροδρομιο Ελληνικου δεν ειναι ικανοι να τηρησουν αποτελεσματικα μετρα ασφαλειας και δηλωνε οτι εαν δεν ληφθουν τα καταλληλα μετρα σε 90 μερες, θα προβει σε ενεργειες που μπορει να περιλαμβανουν την εκδοση προειδοποιητικης ταξιδιωτικης οδηγιας προς καθε επιβατη που θα θελει να αγορασει αεροπορικο εισιτηριο μεταξυ Ηνωμενων Πολιτειων και Αθηνας.

    Παντως, στη χθεσινη τους επισκεψη στο αεροδρομιο οι Σηφης Βαλυρακης και Ευαγγελος Βενιζελος ενημερωθηκαν για την ενισχυση των ελεγχων με την προσθηκη 150 αστυνομικων, αλλα και για την ολοκληρωση ενος πρωτου κυκλου ειδικης εκπαιδευσης των εργαζομενων στο αεροδρομιο. Ο κ. Βενιζελος επιφυλαχθηκε για ανακοινωσεις αλλων μετρων μεσα στην επομενη εβδομαδα, ενω ηδη εφαρμοζονται διπλοι ελεγχοι σε ορισμενες πτησεις, οπως για παραδειγμα εκεινη προς Νεα Υορκη. Σημειωνεται οτι στο υπομνημα του ο Αμερικανος υπουργος Μεταφορων ειχε δηλωσει την προθυμια της κυβερνησης του να βοηθησει την Ελλαδα για τη βελτιωση των συνθηκων ασφαλειας στην κυριοτερη αεροπορικη πυλη της Ελλαδος.

    Εντονες πιεσεις ασκει η κυβερνηση των ΗΠΑ για να γινονται αυστηροτεροι ελεγχοι στους ταξιδιωτες που αναχωρουν απο το αεροδρομιο Ελληνικου, απειλωντας μαλιστα και με την εκδοση ταξιδιωτικης οδηγιας...

    Απο 35 σε 22 θελει η κυβερνηση να κατεβασει το χρονο παραχωρησης εκμεταλλευσης του εργου

    [16] Παζαρια με τους ιδιωτες για το Ριο

    Η γεφυρα του Ριο θα αλλαξει ριζικα τους ορους συγκοινωνιακης και επικοινωνιακης επαφης Πελοποννησου και Δυτικης Ρουμελης

    Συνεχιζονται οι διαπραγματευσεις αναμεσα στο υπουργειο ΠΕΧΩΔΕ και την κοινοπραξια που θα αναλαβει τη ζευξη του Ριου-Αντιρριου, με στοχο να μειωθει ο χρονος παραχωρησης της εκμεταλλευσης του εργου απο τους ιδιωτες- κατασκευαστες, απο 35 σε 22 χρονια. Τα αποτελεσματα αναμενεται να ανακοινωθουν μετα τις γιορτες.

    Χθες η κυβερνητικη επιτροπη, που συνεδριασε υπο την προεδρια του Ακη Τσοχατζοπολου, ενεκρινε το σχεδιο συμβασης του εργου. Το θεμα θα συζητηθει σημερα στο υπουργικο συμβουλιο και στη συνεχεια το τελικο κειμενο θα κατατεθει για εγκριση στη Βουλη. Ο κ. Τσοχατζοπουλος, που ρωτηθηκε απο δημοσιογραφους, ειπε η συμβαση θα προωθηθει το ταχυτερο δυνατο στο Κοινοβουλιο, χωρις ομως να δεσμευτει σε συγκεκριμενη ημερομηνια. Ο αναπληρων τον πρωθυπουργο τονισε οτι το εργο αυτο θα κατασκευαστει μεσα σε επτα χρονια και προσθεσε οτι "θα αλλαξει ριζικα τους ορους συγκοινωνιακης και επικοινωνιακης επαφης μεταξυ της Δυτικης Ελλαδας και της Πελοποννησου".

    Οπως ανακοινωσε αργοτερα ο κυβερνητικος εκπροσωπος Τηλεμαχος Χυτηρης, το εργο θα στοιχισει 691 ΜΕΨU, περιπου 210 δις. δραχμες. Να σημειωθει οτι τον Ιουνιο του 1994 στη συσκεψη που ειχε γινει, ειχε ανακοινωθει οτι η δαπανη θα εφθανε τα 444,1 ΜΕΨU, χωρις ΦΠΑ και χρηματοδοτικο κοστος. Η παραχωρηση της εκμεταλλευσης του εργου στην κοινοπραξια "Γεφυρα" θα ειναι για 35 χρονια. Ο κ. Χυτηρης δεν απεκλεισε το ενδεχομενο να συντμηθει ο χρονος στα 22 ετη. Οι κατασκευαστικες εργασιες θα δημιουργησουν 1.000 θεσεις εργασιας.

    Για τα τεχνικα στοιχεια του εργου ανεφερε οτι θα εχει μηκος 2.920 μετρα και μαζι με τις προβασεις θα φθασει τα 3,5 χιλιομετρα. Θα στηριζεται σε τεσσερα βαθρα.

    Στη χθεσινη συνεδριαση συζητηθηκε και η συμβαση για τη νεα λεωφορο ταχειας κυκλοφοριας Ελευσινας- Σταυρου-Σπατων. Το τελικο κειμενο θα ειναι ετοιμο σε 15 ημερες και θα εγκριθει απο την κυβερνητικη επιτροπη. Το εργο χαρακτηριζεται ως μειζονος σημασιας για το λεκανοπεδιο και το κοστος του υπολογιζεται σε 400 δις.

    [17] Βραβεια και βραβευμενοι

    ΤΑΞΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

    Αργυρο Μεταλλιο, μετα θανατον, στον ζωγραφο Διαμαντη Διαμαντοπουλο, σε αναγνωριση του συνολου του εργου του και της προσφορας του στην ελληνικη τεχνη του 20ου αιωνα.

    Αργυρο Μεταλλιο στο Μορφωτικο Ιδρυμα της Εθνικης Τραπεζης της Ελλαδος για την αξιολογη προσφορα του, υπο την διευθυνση του Εμμανουηλ Κασδαγλη.

    Αργυρο Μεταλλιο στον σκηνοθετη του θεατρου και του κινηματογραφου Μιχαλη Κακογιαννη.

    Χαλκινο Μεταλλιο στη "Βικελαια Δημοτικη Βιβλιοθηκη Ηρακλειου".

    Βραβειο του Ιδρυματος "Λεων Λεμος" (1.000.000 δρχ.) στον καθηγητη Γεωργιο Γουναρη για την ανεκδοτη μελετη του "Μεταβυζαντινες τοιχογραφιες στη Λεσβο του 16ου και 17ου αιωνος".

    Βραβειο του Εκδοτικου Οικου των Αδελφων Κυριακιδη, (1.000.000 δρχ.), στον Βλαση Αγτζιδη για την ανεκδοτη μελετη του: "Η ποντιακη διασπορα στις Βορειοανατολικες περιοχες του Ευξεινου Ποντου. Οι αιτιες και οι συνεπειες της. Ιστορια και πολιτισμος (19ος - 20ος αιων)".

    Βραβειο Νικολαου Ι. Καρολου, (800.000 δρχ.), στον Αθανασιο Παπαζωτο για το βιβλιο του: "Η Βεροια και οι ναοι της (11ος - 18ος αιωνας), ιστορικη και αρχαιολογικη σπουδη των μνημειων της Βεροιας".

    Βραβειο Νικολαου Ι. Καρολου (800.000 δρχ.) στην Καλλιοπη Θεοχαριδου για το βιβλιο της: "Η αρχιτεκτονικη του ναου της Αγιας Σοφιας στη Θεσσαλονικη".

    Βραβειο Νικολαου Ι. Καρολου (800.000 δρχ.) στον Βασιλειο Γουναρη, για το εργο του: "Στεαμ οωερ Μαψεδονια. 1870 - 1912: Σοψιοεψονομιψ ψηανγε ανδ τηε ραιλωαυ φαψτορ".

    Βραβειο Ελενης και Πανου Ψημενου (800.000 δρχ.) στον Κυριακο Ντελοπουλο για το βιβλιο του "Παιδικα και νεανικα βιβλια του 19ου αιωνα".

    Βραβειο εις μνημην Αλεξανδρου Διομηδους, (700.000 δρχ.) στην Μυρταλη Αχειμαστου-Ποταμιανου, για την εργασια της: "Οι τοιχογραφιες της Μονης του Αγιου Νικολαου των Φιλανθρωπηνων στο νησι των Ιωαννινων".

    Βραβειο Γεωργιου Δεκαβαλλα, (800.000 δρχ.) στον Νικολαο Σταφυλοπατη για ανεκδοτη μελετη του, με τιτλο: "Τα λα ικα τραγουδια και τα καλαντα της νησου Σιφνου".

    Βραβειο Ελενης Τιμολεοντος Μυκονιου, (600.000 δρχ.) στην Μαρια Ζηση, ταλαντουχο πιανιστρια και αριστουχο διπλωματουχο σπουδαστρια της Μουσικης Ακαδημιας του Μοναχου.

    Βραβειο της Εφημεριδας "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" Λαρισης, (500.000 δρχ.) στην Λενα Γουργιωτη, ιδρυτη και διευθυντρια του "Λαογραφικου και Ιστορικου Μουσειου Λαρισας".

    Βραβειο Βασιλειου και Ευγενιας Λαδα (500.000 δρχ.) στον Δημητρη Σταμελο για το βιβλιο του "Λαογραφικη Πινακοθηκη".

    Βραβειο στο ζωγραφο- χαρακτη Γιωργο Βαρλαμο, για το συνολο του εργου του.

    Βραβειο στην εκδοση της Μητροπολεως Λερου, Καλυμνου και Αστυπαλαιας "Καλυμνος. Ελληνορθοδοξος ορισμος του Αιγαιου", που παρουσιαζει πολυαριθμες εκκλησιες της Δωδεκανησου, οι οποιες χρονολογουνται απο την παλαιοχριστιανικη εποχη ως τις ημερες μας.

    Βραβειο στον Μητροπολιτη Κερκυρας και Παξων Τιμοθεο, ο οποιος εξεδωσε το βιβλιο "Βυζαντινη και μεταβυζαντινη Τεχνη στην Κερκυρα".

    Βραβειο στην Αγνη Δ. Πικιωνη για την επιμελεια της εκδοσης "Δημητρης Πικιωνης. Αρχτεκτονικο εργο".

    Βραβειο στην Ελενη Φεσσα- Εμμανουηλ για το βιβλιο της "Η Αρχιτεκτονικη του Νεοελληνικου Θεατρου".

    Βραβειο στον βιολοντσελιστα Ελευθεριο Παπασταυρου.

    Βραβειο στον Αλεκο Λεβιδη, για την μεταφραση, τον σχολιασμο και την εν γενει επιμελεια της υλης του 35ου βιβλιου της Φυσικης Ιστοριας του Πλινιου του Πρεσβυτερου "Περι της Αρχαιας Ελληνικης Ζωγραφικης".

    Βραβειο στην Μαρια Αναγνωστοπουλου, για το εργο της ως Γενικης Γραμματεως της Επιτροπης για την "Προστασια της Πολιτιστικης Κληρονομιας της Κυπρου".

    Βραβειο στο Γιωργο Χιονιδη για το συνολο του ιστορικου και κοινωνικου του εργου.

    Βραβειο στους συντελεστες του βιβλιου "Μνημεια Ορθοδοξιας στην Αλβανια", το οποιο εξεδωσαν τα Εκπαιδευτηρια Δουκα. Την ερευνα και τη συγγραφη των κειμενων ανελαβε ο Γιωργος Κ. Γιακουμης και τη φωτογραφιση ο Γρηγορης Βλασσας.

    Επαινος στην εκδοση της Γενικης Γραμματειας Περιφερειας Ανατολικης Μακεδονιας - Θρακης με τιτλο "Θρακη".

    Επαινος στον Γιαννη Αδαμου για το συγγραφικο του εργο καθως και την εν γενει πολιτιστικη δραστηριοτητα του.

    ΙΔΡΥΜΑ ΟΥΡΑΝΗ

    Το βραβειο για εργο ποιητικο, (600.000 δρχ.) στη Λενα Παππα για το βιβλιο της "Ποιητικα Απαντα 1956-1992" .

    Το βραβειο για εργο αφηγηματικου πεζου λογου (600.000 δρχ.) στη Μαρια Λαμπαδαριδου-Ποθου για το βιβλιο της "Με τη λαμπα θυελλης".

    Το βραβειο για δοκιμιο με χρηματικο επαθλο (600.000 δρχ.) στον Βαλτερ Πουχνερ για το βιβλιο του "Ανιχνευοντας τη θεατρικη παραδοση".

    ΤΑΞΗ ΗΘΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

    Χαλκο Μεταλλιο στον ομοτιμο καθηγητη του Πανεπιστημιου Αθηνων Δημητριο Αντωνοπουλο, ο οποιος διεθεσε το ποσο των 40.000.000 δρχ. για τη συντηρηση του νεοκλασικου κτιριου των παλαιων εργαστηριων του Πανεπιστημιου Αθηνων και εδωρησε στο Λυκειο Ελληνιδων το ιδιοκτητο του νεοκλασικο κτιριο.

    Βραβειο της Ευρωπα ικης Ενωσης (1.800.000 δρχ.), κατ' ισομοιριαν στους Πανο Καζακο και Κωνσταντινο Στεφανου για ανεκδοτες μελετες τους με θεμα: "Θεσμικες Μεταρρυθμισεις στην Ευρωπα ικη Ενωση: Προβληματα και προτασεις".

    Το βραβειο του ιδρυματος "Λεων Λεμος" (1.000.000 δρχ.) για νεο, κατα προτιμηση, προσωπο, που εχει επιδειξει δραστηριοτητα, υπερνικωντας τις δυσχερειες της αναπηριας του, απονεμεται στον Δαυιδ Χαραλαμπιδη, ο οποιος "κακοποιηθηκε" στον τοκετο με αποτελεσμα να υποστει εγκεφαλικη παραλυση και βαρια κινητικη αναπηρια. Εκτοτε υποβαλλεται σε συχνες χειρουργικες επεμβασεις. Παρ' ολα αυτα, ελαβε το πτυχιο του Τμηματος Αγγλικης Φιλολογιας του Πανεπιστημιου Θεσσαλονικης, εκαμε μεταπτυχιακες σπουδες στο Πανεπιστημιο του Ωεστμινστερ, ετυχε υποτροφιας του Ι.Κ.Υ. στο προγραμμα Ερασμθς της Ευρωπα ικης Ενωσεως, ελαβε πτυχιο Μαστερ στις μεταφραστικες σπουδες στο Πανεπιστημιο του Ωαρωιψκ και ηδη εκπονει διδακτορικη διατριβη στη Συγκριτικη Λογοτεχνια στη Φιλοσοφικη Σχολη του Πανεπιστημιου Θεσσαλονικης.

    Βραβειο με χρηματικο επαθλο (600.000 δρχ.) απο τα εσοδα της Ακαδημιας Αθηνων στον Αποστολο Παπακωνσταντινου για ανεκδοτη εργασια του, η οποια αποτελει θεωρητικη επεξεργασια της Ευρωπα ικης Ενωσεως και των θεσμων της.

    Βραβειο Κωνσταντινου Κριεζη, (500.000 δρχ.) στον ιεροδιδασκαλο Δημητριο Κομνηνο, ο οποιος υπηρετει στο χωριο Ανω Αποστολοι του Ν. Κιλκις και, παραλληλα αναπτυσσει αξιολογη ποιμαντικη δραστηριοτητα σε ειδικες κοινωνικες ομαδες.

    Βραβειο στο Δημο Τυχερου του Νομου Εβρου, που βρισκεται σε αποσταση λιγων μετρων απο τα ελληνοτουρκικα συνορα.

    Βραβειο στην κωμοπολη Νεα Βυσσα του Νομου Εβρου, για τη συμβολη των κατοικων της στους αγωνες του Εθνους καθως και για την οικονομικη και πολιτιστικη της αναπτυξη, η οποια αποσκοπει στη συγκρατηση των κατοικων στη γενετειρα τους.

    Βραβειο στην Εστια Θεολογων Χαλκης για το εκδοτικο της εργο.

    Βραβειο στο Συλλογο Νισυριων Αμερικης "Γνωμαγορας".

    Βραβειο στο Συνδεσμο Σεριφιων Αθηνων για τη συμπληρωση 100 χρονων δρασης.

    Βραβειο στο Συνδεσμο Ανδριων Πειραιως "Η Ανδρος" για τη συμπληρωση 100ετους δρασης.

    Βραβεια Ακαδημιας Αθηνων

    Ξεχασαν τους ηρωες των σεισμων

    Της ΝΙΝΕΤΤΑΣ ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ- ΡΑΣΣΙΑ

    Η λαμπροτητα μονο στα ματια και στις ψυχες των βραβευμενων υπηρχε χθες στην πανηγυρικη εκδηλωση της Ακαδημιας Αθηνων. Οσοι εχουν παρακολουθησει αναλογες εκδηλωσεις του παρελθοντος διαπιστωσαν λιγοτερους επισημους, σημειωνοντας και την απουσια του Προεδρου της Δημοκρατιας Κωστη Στεφανοπουλου (δικαιολογημενη γιατι βρισκοταν στη Θρακη), αλλα και της ηγεσιας του υπουργειου Παιδειας που προλσταται της Ακαδημιας. Ηταν βεβαια παροντες δυο υπουργοι: της Δικαιοσυνης ο Ιω. Ποττακης και ο αναπλ. υπουργος Εξωτερικων Γ. Ρωμαιος, που δεν ηταν υποχρεωμενοι λογω αρμοδιοτητας να πανε.

    Απουσιαζε και το μεγαλο πληθος αλλοτινων εκδηλωσεων παρ' ολο που οι βραβευομενοι και οι συγγενεις τους χαρηκαν το ιδιο τη συγκινητικη στιγμη που η πολιτεια θυμαται (σπανιως αλλωστε). Τα χειροκροτηματα δυναμωναν οπως παντα στα ανθρωπινα περιστατικα, στους δυτες που εσπευσαν να ανασυρουν απο τη θαλασσα τα ακρωτηριασμενα μελη του μικρου Βασιλακη Δοσουλα, στον τυφλο μαθητη Αινεια Μαρτο, στον πατερα του Δημητρη Αναζικου, του 18χρονου μαθητη που τον περασμενο Απριλιο εχασε τη ζωη του καταδιωκοντας ενα ληστη, και στον Δαβιδ Χαραλαμπιδη, γιο του συγγραφεα και ηθοποιου Γιωργου Χαραλαμπιδη που ξεπερνωντας τις δυσχερειες της αναπηριας του καταφερε να παρει δυο μαστερ σε πανεπιστημιο της Αγγλιας και να συνεχισει τη διατριβη του στο Πανεπιστημιο Θεσσαλονικης.

    Ωστοσο και απο τα βραβεια αυτοθυσιας ελειπε το συγκλονιστικοτερο που εζησε η Ελλαδα. Η Ακαδημια ξεχασε τους αντρες της ΕΜΑΚ και τις προσπαθειες τους να σωσουν τους εγκλωβισμενους κατω απο τα ερειπια των δυο πολυκατοικιων στο Αιγιο κι εκεινο το αγορακι που βγηκε σωο δινοντας ενα μηνυμα ελπιδας σε ολους μας.

    Η τελετη αρχισε οπως παντα στην ωρα της κι αυτη τη φορα ηταν πολυ πιο συντομη. Προηγηθηκε βεβαια η ομιλια του προεδρου Μαν. Μανουσακα πανω σε ενα ειδικο θεμα (Τα διπλωματικα διαβηματα της Βενετιας προς τις ευρωπαικες δυναμεις για το ναυτικο αποκλεισμο της Κρητης κατα την αποστασια 1363-64) που ελαχιστοι ηταν σε θεση εκεινη τη στιγμη να την παρακολουθησουν. Εκφωνηθηκε επισης και ο απολογισμος της δραστηριοτητας της Ακαδημιας και των ακαδημαικων κατα την περασμενη χρονια απο τον Ν. Κονομη που ηταν βροντοφωνος και αντικαθιστουσε το γεν. γραμματεα της Ακαδημιας Παυλο Σακελλαριδη, που ηταν εκει ως καλος οικοδεσποτης με προβληματα στις φωνητικες χορδες.

    Σχεδον ολοι οι ακαδημαικοι ηταν παροντες, με πρωτο τον αειθαλη Ξεν. Ζολωτα, τον καταπονημενο Πετρο Χαρη, τον παντα κομψο Παν. Τετση και το διασημο πλεον Γρηγορη Σκαλκεα.

    [18] "Τα παιρνουμε και φευγουμε"

    Ο Μιχαλης Κακογιαννης για τα βραβεια. Τι ειπαν οι αλλοι βραβευμενοι ανθρωποι του πνευματος

    Ο Μιχαλης Κακογιαννης ενα διασημο αστερι της τεχνης Ο Δαυιδ Χαραλαμπιδης νικησε την αναπηρια του και κατακτησε τα πανεπιστημια στην Αγγλια και εξω Και ενας ανθρωπος της "Ε" αναμεσα στους βραβευμενους, ο Δημητρης Σταμελος Απο τα αστερια της χθεσινης τελετης ο Μιχαλης Κακογιαννης. Μπηκε στην αιθουσα δυο λεπτα μετα την εναρξη της και οταν παρελαβε το αργυρο μεταλλιο - γιατι, οπως ειπωθηκε, "ασκει επι 40 χρονια πολλους τομεις θεαματος και εχει διεθνη ακτινοβολια" - δηλωσε: "Δεν μιλαμε για τα βραβεια. Τα παιρνουμε και φευγουμε". Λιγο αργοτερα προσθεσε πως εχει παρει πολλα βραβεια και παντα ενα βραβειο ειναι κινητρο για το δημιουργο. Της βραβευσης του προηγηθηκε εκεινη ενος σπουδαιου Ελληνα ζωγραφου του 20ου αι., του Διαμαντη Διαμαντοπουλου, που πεθανε πριν απο εφτα μηνες. Το παρελαβε ο ανιψιος του καθηγητης ΕΜΠ Κιμων Αντωνοπουλος που μας ειπε πως το αργυρο μεταλλιο ειναι μια αναγνωριση, εστω και μετα θανατο και πως ο ιδιος θα επιδιωξει να γινει το σπιτι και εργαστηρι του καλλιτεχνη, ενα μικρο μουσειο. Οι συγγραφεις ειχαν καθησει ο ενας πλαι στον αλλο. Ο Ε.Χ. Κασδαγλης, που διευθυνει εδω και πολλα χρονια το Μορφωτικο Ιδρυμα της Εθνικης Τραπεζας, μας ειπε: "Η βραβευση αυτη δεν αφορα εμενα προσωπικα. Αφορα ολους, τους ιδρυτες, τα μελη του διοικητικου, το προσωπικο του Ιδρυματος, παλιο και καινουργιο και τους συνεργατες και φιλους που μας στηριζουν στο δυσκολο αλλα ωραιο εργο μας".

    Ο δικος μας, Δημητρης Σταμελος, δηλωσε: "Αποτελει ιδιαιτερη τιμη και χαρα για μενα το γεγονος επιβραβευσης της ενασχολησης μου με τη νεοελληνικη λογοτεχνια, την ιστορια και το λαικο μας πολιτισμο. Σε καιρους χαλεπους η αναδρομη στις παραδοσιακες μας πηγες ειναι ιδιαιτερα χρησιμη και ευεργετικη για τον καθενα μας και το εθνος γενικοτερα". Ο Κυριακος Ντελοπουλος, που ασχολειται με την ιστορια της παιδικης λογοτεχνιας, τονισε πως "η Ακαδημια εντοπισε και τιμησε ενα βιβλιο-εργαλειο για τις μελλοντικες μελετες για την παιδικη λογοτεχνια και γενικα για τις φιλολογικες ερευνες, ακομη γιατι το εργο αυτο ειναι κατα βαση μια βιβλιογραφικη επιχειρηση". Η Μαρια Λαμπαδαριδου- Ποθου, που πηρε το βραβειο Ουρανη, δηλωσε: "Μεσα στις απεραντες μερες του πνευματικου μοχθου, μια στιγμη χαρας. Το βραβειο ειναι τιμη και δικαιωση. Το πνευματικο εργο ειναι αυτο καθ' αυτο μια αντισταση στη λεηλασια των καιρων. Μια αντισταση στη ληθη". Απο την αλλη πλευρα, ο καθηγητης Βαλτερ Πουχνερ ειδε τη βραβευση του ως "επιβραβευση των προσπαθειων" του να αναστηλωσει την πραγματικη Ιστορια του Νεοελληνικου Θεατρου, η μελετη της οποιας, λεει, εχει ακομη πολλα κενα. "Αναπαντεχη" ηταν για το ζωγραφο Γ. Βαρλαμο η τιμη και φυσικα πολυ ευχαριστη. Οι πιο χαρουμενοι ηταν δυο βυζαντινολογοι: η μεχρι και σημερα διευθυντρια του Βυζαντινου Μουσειου (απο αυριο βγαινει στη συνταξη) κ. Μυρταλη Αχειμαστου- Ποταμιανου και ο μελετητης των βυζαντινων εκκλησιων Βεροιας Αθ. Παπαζωτος. Η κ. Ποταμιανου, που βραβευτηκε για μια πρωτοτυπη και ανεκδοτη μελετη της, μας ειπε: "Ειμαι χαρουμενη και υπερηφανη. Το βραβειο συμπιπτει με την εξοδο μου απο την Αρχαιολογικη Υπηρεσια. Αυριο ειναι η τελευταια μερα μου στο Δημοσιο". Και ο Αθ. Παπαζωτος, ερευνητης απο τους λιγους τοσο αφοσιωμενους, χαρηκε γιατι φωτιστηκε η προσπαθεια του να δειξει πως υπαρχει κι αλλη πολη εκτος απο τη Θεσσαλονικη και την Καστορια με σπουδαια βυζαντινα μνημεια. Η Βεροια εχει 48 βυζαντινες εκκλησιες εκ των οποιων οι 39 με τοιχογραφιες. Επισκεψιμες μονο δυο.

    Βραβειο στο περιοδικο "Δελτιον Διοικησεως Επιχειρησεων".

    Βραβειο στο οικονομικο περιοδικο "ΕΠΙΛΟΓΗ" που συμπληρωσε μια τριακονταετια.

    Βραβειο στο Μητροπολιτη Κορινθου Παντελεημονα Καρανικολα για το συγγραφικο επιστημονικο του εργο.

    Βραβειο στον Αναστασιο Μπιλη για το συνολο του πολιτιστικου εργου.

    Βραβειο στον Πανο Πρατσο για το πολιτιστικο του εργο στην Αγιασο της Λεσβου.

    Βραβειο στη Μαρια Στεργιαδου, προεδρο του σωματειου "Η Μεριμνα Ποντιων Κυριων", για την κοινωφελη δραση της.

    Επαινος στο Ορφανοτροφειο Θηλεων Θεσσαλονικης "Η ΜΕΛΙΣΣΑ" για την επι 70 και πλεον ετη φιλανθρωπικη και κοινωφελη δραση του.

    Επαινος στον Διονυση Κ. Μαγκλιβερα για το βιβλιο του "Σε μια εποχη πολυσημαντη".

    Επαινος στην Ουρανια Μπονη, για την πολυσχιδη προσφορα της στην εκπαιδευση και την κοινωνια.

    Επαινος στη Φιλιω Σιδερη- Χα ιδεμενου, η οποια εχει αφιερωσει τη ζωη της στη συλλογη λαογραφικου και αλλου υλικου απο τις χαμενες πατριδες.

    Βραβειο, μετα θανατον, στο 19χρονο μαθητη Τεχνικου Λυκειου Δημητριο Αναζικο, ο οποιος εχασε τη ζωη του τη 14η.4.1995 στον Πειραια, προσπαθωντας αοπλος, να βοηθησει στη συλληψη ενοπλου σεσημασμενου κακοποιου, ο οποιος ειχε αποσπασει τσαντα με χρηματα απο μια νεα γυναικα.

    Βραβειο, μετα θανατον, στον 33χρονο Κυπριο Νεοφυτο Αντωνιου, πατερα δυο ανηλικων παιδιων, ο οποιος εχασε τη ζωη του τον Ιανουαριο του 1994, στην προσπαθεια του να σωσει Βρετανο ταξιδιωτη, ο οποιος κινδυνευε να πνιγει στη θαλασσια περιοχη της Αγιας Ναπας.

    Βραβειο στον 80χρονο συνταξιουχο λυκειαρχη Αγγελο Παντελιο, ο οποιος, την 23η-7-1995, επεσε στη θαλασσα και καταφερε να σωσει δυο ατομα, μια 70χρονη γυναικα και ενα 7χρονο παιδακι, οι οποιοι κινδυνευαν να πνιγουν στην παραλια Γροικου-Πατμου.

    Βραβειο στον Κωστα Ζολωτα, επισημο οδηγο του Ολυμπου και υπευθυνο του εκει καταφυγιου, ο οποιος εφετος συμπληρωσε τη 100η διασωση ορειβατων και 40 χρονια συνεχους παραμονης και εργασιας στον Ολυμπο.

    Επαινος στους Λουκα Ζαφειρη, Νικολαο Ζουλουμη και Ερη Σιουτα, μελη του Ναυτικου Ομιλου Καστοριας και στον Ιωσηφ Κουνδουρο, επιβατη του ελικοπτερου, το οποιο κατεπεσε την ανοιξη του 1994 στη λιμνη Καστοριας, για πραξη αυτοθυσιας.

    Επαινος στους εθελοντες αυτοδυτες Παρασκευα Γκιαουρη, Δημητριο Στραβοραβδη, Ιωαννη Γογωνα και Δονατο Αμαδει, οι οποιοι ανταποκριθηκαν αμεσως σε εκκληση των ιατρων και κατορθωσαν, με υπερανθρωπες προσπαθειες, να εντοπισουν και να περισυλλεξουν τα αποκοπεντα ακρα του Βασιλακη Δοσουλα, ο οποιος ακρωτηριαστηκε κατα τη συγκρουση επιβατηγου πλοιου με μικρη αλιευτικη λεμβο.

    Επαινος στη δασκαλα του Δημοτικου Σχολειου Ανω Πετρας Αρτας Μαριανθη Στεργιου, η οποια την 26η.5.1995, χωρις να ειναι καλη κολυμβητρια, με κινδυνο της ζωης της, επεσε στη θαλασσα και καταφερε να διασωσει δυο μαθητες που κινδυνευαν να πνιγουν.

    Επαινος στον Θεοδωρο Σφαντο, για τη συνεχη προθυμια του να προσφερει πολυτιμη βοηθεια στους συνανθρωπους του.

    Επαινος στο νεαρο Αλβανο Αλεκσανδερ Δηαμο, ο οποιος, χωρις να ειναι καλος κολυμβητης, επεσε στη θαλασσα στην παραλια Παλαιου Τελωνειου Κισαμου Κρητης και, με κινδυνο της ζωης του, επιχειρησε να διασωσει ηλικιωμενο απο πνιγμο.

    ΤΑΞΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

    Βραβειο Εμμανουηλ Μπενακη (800.000 δρχ.,) στους Γιωργο Σαπουνα και Δημητρη Μηλιακο για την ανεκδοτη μελετη τους: "Η εξελιξη της γεωργιας μας κατα τον 20ο αιωνα και διδαγματα για το μελλον".

    Βραβειο Κωνσταντινου Κτενα, (700.000), στον Κωνσταντινο Μιχαηλ για την εργασια του: "Γεωλογια και γεωχημεια του επιθερμικου κοιτασματος χρυσου, περιοχης Κωνου".

    Βραβειο Κωνσταντινου Κτενα στους Ευσταθιο Στειρο, Παολο Αντονιο Πιραζζολι και Ξαψθθες Λαβορελ, για την εργασια: "Τηε 1953 εαρτηθθακε ιν Ψεπηαλονια (ωεστερν ηελλενιψ αρψ): ψοασταλ θπλιφτ ανδ ηαλοτεψτονιψ φαθλτινγ".

    Βραβειο Νικολαου Ι. Καρολου, (600.000 δρχ.), στους Γεωργιο Φαλαλακη, Αδαμαντιο Κιλια και Δημοσθενη Μουντρακη για την εργασια τους: "Αλπινε στρθψτθρες ανδ Κινεματιξ οφ τηε Σερβομαψεδονιαν μεταμορπηιψ ροψκς ρελατεδ το τηε θπλιφτινγ οφ τηε Ηελλενιψ ηιντερλανδ (Μαψεδονια- Γρεεψε)".

    Βραβειο Κωνσταντινου Ι. Μοιρα, (600.000 δρχ.) στον Κωνσταντινο Βουμβουρακη για την εργασια του "Παρουσια αυτοαντισωματων στον ορο και το ΕΝΥ ασθενων με σκληρυνση κατα πλακας".

    Βραβειο Βασιλικης χηρας Γερασιμου Νοταρα, (600.000 δρχ.) στον καθηγητη Διονυσιο Μουρελατο για την εργασια του "Στοιχεια εφηρμοσμενης γενετικης ως προς την χημειοθεραπεια" καθως και για εννεα ερευνητικες εργασιες του.

    Βραβειο Αριστειδου Φ. Παλλα, (300.000 δρχ.) στον τυφλο μαθητη του Κεντρου Εκπαιδευσεως και Αποκαταστασεως Τυφλων Αινεια Μαρτο, ο οποιος φοιτα στη Γ Λυκειου και εχει επιδειξει αριστη επιδοση, επιμελεια και εξαιρετικο ηθος.

    Βραβειο στην Στοματολογικη Εταιρεια της Ελλαδος, για τη συμπληρωση υπερ 50ετους επιστημονικης και κοινωνικης δραστηριοτητας.

    [19] Η Μαυρη Τρυπα

    Ποια η ομοιοτης των διαλογων Ανδρεα-Μιμης και των διαλογων του Πλατωνοσ; Ειναι και οι δυο... "πλατωνικοι"!

    (Ητοι... ο,τι θυμαμαι χαιρομαι)

    Η Μαυρη Τρυπα εισχωρησε στο γραφειακι της διαστημικης σουιτας-εντατικης και σας μεταφερει τους διαλογους Ανδρεα-Μιμης οπως ακριβως εγιναν

    Μιμη: Ετοιμοι; Ειμαστε στον αερα!! Γραφουμε! "ΟΝ"! Ανδρεα γο-γο-γο!!

    Ανδρεας: Αχχχ... Αν ημουν πενηνταρης...

    Γιατρος: Κι ησασταν πενηνταρης δηλαδη προεδρε, τι παραπανω θα 'χατε;

    Ανδρεας: Παραπανω τιποτα... Αλλα να... Αν ημουν πενηνταρης δεν θα 'χα τη Μιμη!

    Μιμη: Ψθτ-ψθτ! Κοφτε το!! Στοπ! Τραβα του την πριζα!! Ακουσα καλα;

    Ανδρεας: ...Οχι, οχι... να, ειπα αν ημουν πενηνταρης θα 'χα αλλα σαραντα χρονια με τη Μιμη!!

    Μιμη: Τωρα ναι!! Το γραψατε; Τηλεμαχε, το κρατησεσ;; Πριζα ΟΝ!! Ταλκ ρε!

    Ανδρεας: Θελω -τζζζ!!- να διαβεβαιωσω το -τζζζ!!- πανελληνιον οτι -τζζζζ!!

    Μιμη: Καποιο προβλημα εχει παλι, για ανοιχτε τον να δειτε το μετασχηματιστη, σαν να βγαινει βραχνη η φωνη.

    Ανδρεας: Γκρουκ - γκλινκ, γκλινκ, σμπλκρνντζζζζζζ!!

    Μιμη: Οχι, ειναι σιγουρα βραχυκυκλωμα... Που να παρει... Τηλεμαχε, βαλε τη γεννητρια, που του 'χουμε διπλα στο βηματοδοτη! Νταξει, ΟΝ; Γο-γο-γο!!

    Ανδρεας: Σβρρρρρ - τρκλλλλλ...

    Μιμη: Αχ, μωρε, εγω φταιω, του 'βαλα την κασετα αναποδα... Τηλεμαχε του τοποθετησατε οπως ειπαμε και αθτο-ρεωερσε; Γυριζει αυτοματα;

    Γιατρος: Μισο λεπτο, γιατι πεφτει η πιεση...

    Μιμη: Ωχ, αμαν, του οργανισμου; Μα δεν εχω παει καν κομμωτηριο, δεν μπορει να μου το κανει αυτο... Βαστα για μενα!!!

    Γιατρος: Οχι, η πιεση του λαδιου απ' το βεντιλατερ των πνευμονων... Μισο λεπτο να συμπληρωσω λαδια ...ναι, ΟΚ, φυγατε.

    Μιμη: Ελατε να βιαστουμε, γιατι πρεπει να δωσω και τους διαλογους στο καναλι για αποκλειστικους. Λοιπον... Φαστ φοργουορντ, παθσε, πλαυ!! Πλαυ ντεε!!! Μην κοιμασαι! Δεν μπορω να φυγω μισο λεπτο, και μου ξαναπεφτεις σε κωμα!!! Αχαριστε!!!

    Ανδρεας: Αυτη δεν ειναι γυναικα, αυτη δεν ειναι συζυγος, αυτη δεν ειναι απλη διαδοχος, ειναι η νεα ηγετης σου, λαε της Ελλαδας

    Μιμη: Επιτελους επιτελους, τα λεει σωστα... Βαστα το καλωδιο, μη γινει καμια διακοπη.

    Τηλεμαχος: Υπεροχος ο διαλογος Κυρια. Μα, μονη της τον σκεφθηκε η Κυρια... Ομολογω Κυρια, ως παλαιος ποιητης... Εισθε υπεροχη Κυρια...

    Μιμη: Αχ, ναι, δεν ειδες τι καλα που μου τα λεει; Βοηθησε κι η μαμα στο γραψιμο...

    ...Τηλεμαχος: Ω, η αξιαγαπητη μαμα σας... Η μαμα της Κυριας ειναι για με, δυο φορες Κυρια...

    Ανδρεας: ...Μονο με μια κυβερνηση δυο τετραετιων Μιμης υπαρχει ελπις, πραγματι - πραγματι - πραγματι - πραγματι

    ...Μιμη: Ωπ, ξανακολλησε. Καλα ως εδω! Τηλεμαχε, μονταρε πανω τις απαντησεις μου και πιασε κι αυτο για τον κοπο σου

    Τηλεμαχος: Μα δεν ητο αναγκη Κυρια... Ειναι χαρα μου να υπηρετω την Κυρια... Εκπροσωπος Μιμης, ω, τι τιτλος Τιμης!

    Ανδρεας: Εχω και κοτερο... εε, σορι, εχω και ρευμα, παμε μια βολτα;

    Θ.Α.

    Διαλογοι Εντατικης

    Διαβαστε σημερα εδω διπλα στη Μαυρη Τρυπα τι πραγματικα λεγεται στην Εντατικη και...

    Τι στοιχημα παμε οτι αυτοι οι διαλογοι ειναι πολυ πιο κοντα στην πραγματικοτητα απο εκεινους της Μιμης, που ο κ. Χυτηρης θλιβερα "πιστοποιει";

    [20] Για αλλους τα ντορτια και για αλλους εξαρες

    ΑΚΟΜΗ πανηγυριζουν στον Αρη - Ακρα του ταφου σιωπη στον ΠΑΟΚ

    Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ

    Δ εν λενε να κοπασουν τα πανηγυρια στον Αρη απο τη νικη στο ντερμπι, ενω στον ΠΑΟΚ επικρατει... ακρα του ταφου σιωπη και ο περιγυρος σιγομουρμουριζει για πολλα.

    "Ειναι η δικαιωση μιας συγκεκριμενης πολιτικης", λεει το περιβαλλον Βρουσγου, ο οποιος ηταν καταφατσα σε μια προταση μομφης, που ασφαλως τωρα θα μετατραπει σε αποστολη συγχαρητηριων τηλεγραφηματων. Λενε οτι ειχαν συγκεντρωθει 135 υπογραφες και η προοπτικη ηταν να συγκεντρωθουν 350 για να πεσει ο Βρουσγος πριν καν φτασει στη συνελευση. Αυτη η νικη ολα αυτα τα στελνει στο ραφι. Στον Αρη μιλουν:

    Για τη μεθοδικοτητα με την οποια συγκροτηθηκε αυτη η ομαδα, με παιχτες χωρις ονοματα, αλλα με μεγαλη διαθεση για δουλεια και παικτες που τιμουν τη φανελα.

    Για τη δουλεια του Μαρκοπουλου, ο οποιος μεσα απο δυσκολιες καταφερε να παρουσιασει ενα αξιολογο συνολο, που μπορει ν' αποτελεσει την απαρχη της δημιουργιας μιας ικανης ομαδας.

    Για τη βοηθεια του κοσμου, η παρουσια του οποιου δημιουργησε αισθηση και στους αντιπαλους και φυσικα συνεβαλε στη δημιουργια ενος καλου κλιματος στην ομαδα.

    Πανηγυριζουν στον Αρη, αλλα δεν συμφωνει με την παραταση των πανηγυριων ο Μαρκοπουλος, ο οποιος τονιζει: "Ηταν μεγαλη η νικη, αλλα τα πανηγυρια πρεπει να σταματησουν. Ειναι μπροστα μας ενας μεγαλος αγωνας με τον Ηρακλη, ενα αλλο σκληρο ντερμπι στο οποιο πρεπει να επισημοποιησουμε τη δουλεια μας".

    Στον ΠΑΟΚ: καμια δηλωση, απο κανενα. Μετα το παιχνιδι ακουστηκαν οι φωνες του Β. Οικονομιδη στ' αποδυτηρια: "χασατε απο τα στρουμφακια" και ο διαλογος που ειχε ο ιδιος με ορισμενους απο τους φανατικους της κερκιδας σχετικα με τις υπεραισιοδοξες τοποθετησεις των ανθρωπων του ΤΑΚ, πριν απο το πρωταθλημα, για την πορεια της ομαδας.

    Ο Πρελεβιτς ειναι στο επικεντρο σχολιων και κριτικης στον ΠΑΟΚ. Τα ερωτηματα:

    1. Γιατι προχωρησε σε μια γρηγορη επιθεση ενω ειχε ολη την ανεση χρονου για να τελειωσει το παιχνιδι με την μπαλα στα χερια του.

    2. Γιατι ενω δεν νιωθει καλα τελευταια, οπως ο προπονητης του δηλωνει, αναλαμβανει τις τελευταιες κρισιμες επιθεσεις της ομαδας του στις οποιες αποτυγχανει.

    Σε υπερασπιση του Πρελεβιτς εσπευσαν:

    Λουκαιτς: ειναι ο πιο εμπειρος παιχτης, αλλα μετα τον τραυματισμο του δεν πατα γερα στα ποδια του και αποτυγχανει σε φασεις που αλλοτε δεν ειχε προβλημα. Ηταν φυσιολογικο να παρει την τελευταια επιθεση.

    Μπουντουρης: Μην ξεχναμε τα παιχνιδια που μας εδωσε ο Πρελεβιτς. Συμβαινουν αυτα στο μπασκετ.

    Μαρκοπουλος: Μην πυροβολειτε τον Πρελεβιτς, απο το τριποντο του σ' αυτο το παιχνιδι ο ΠΑΟΚ πηρε προβαδισμα στο παιχνιδι. Θα θεσω ενα ερωτημα: Τι εκαναν οι ψηλοι στην τελευταια φαση με το ριμπαουντ που εχασαν;

    Στον ΠΑΟΚ, παντως, αρχιζουν και σιγομουρμουριζουν για τις τρεις αλλαγες προπονητων: Αλεξανδρης, Κιουμουρτζογλου, Λουκαιτς, μεσα σε συντομο χρονικο διαστημα, τις 6 ηττες πριν τελειωσει ο πρωτος γυρος- νουμερο αρνητικο που ο ΠΑΟΚ δεν παρουσιαζε σε μια ολοκληρη σεζον, την αλλαγη του Ραφιν και τις δημοσιες τοποθετησεις μελων του ΤΑΚ που προσπαθησαν να σκορπισουν κλιμα υπεραισιοδοξιας βασιζομενοι στο υλικο της ομαδας, που ομως δεν μπορεσε ποτε να γινει συνολο.

    [21] Κι αλλα αθλητικα

    ΠΑΟ: Ο Θωμαλδης επεστρεψε στην Παιανια

    Ρεπορταζ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΕΤΣΗΣ

    Ξαφνικα μεσα στις γιορτες ο Παναθηνα ικος ανακοινωσε την επανενταξη του Γιαννη Θωμαλδη στην Παιανια. Με το συνηθη λακωνικο τροπο οριστικοποιηθηκε χθες η επιστροφη του 23χρονου επιθετικου, που γυμναζοταν εδω και δεκα περιπου ημερες με το Ροτσα, περιμενοντας ν' ακουσει που θα καταληξει. Ετσι εγινε ο 26ος ποδοσφαιριστης του πρασινου εμψυχου δυναμικου, που εμπλουτιστηκε το Δεκεμβριο οχι με καποιο ηχηρο ονομα, αλλα με αλλους τρεις νεαρους ταλαντουχους (Νικολαλδης, Καρβαλιο, Μπασινας).

    "Δεν ειναι ευκολο για εναν ποδοσφαιριστη να γυριζει στον Παναθηνα ικο επειτα απο το δανεισμο του. Οι συνθηκες τωρα ειναι τελειως διαφορετικες. Εχω να του συστησω υπομονη, επιμονη, δουλεια και κλειστο στομα". Αυτο ηταν το πρωτο σχολιο του προπονητη του Παναθηνα ικου για τον Θωμαλδη, που η μεταγραφη του πριν απο μερικα χρονια απο τον Εορδα ικο ειχε στοιχισει 40 εκατομμυρια (30 πηρε η ομαδα της Πτολεμαλδας και 10 ο παικτης), ποσον καθε αλλο παρα ευκαταφρονητο. Μπορει καποιος να διακρινει το ...υπονοουμενο του Ροτσα, που ξερει οτι ο συγκεκριμενος παικτης δημιουργησε προβλημα στον ΟΦΗ, με δηλωσεις του, επειδη δεν επαιζε.

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

    Υπηρξε ομως και συνεχεια οσον αφορα τις δηλωσεις Ροτσα, που χαρακτηρισε την επανενταξη Θωμαλδη "τελευταια ευκαιρια του να σταδιοδρομησει στον Παναθηνα ικο".

    "Ολα εξαρτωνται απ' αυτον", προσθεσε. "Εγω δεν μπορω να δωσω υποσχεσεις. Οποιος δουλευει αμειβεται".

    Ο Θωμαλδης εχει γεννηθει το Φλεβαρη του 1972 και ειναι διεθνης με την Ελπιδων. Ξεκινησε την καριερα του απο τον ΠΑΣ Φλωρινα, απ' οπου μεταπηδησε στον Εορδα ικο. Ειναι φοιτητης των ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονικης.

    Ο Ροτσα εχει πλεον στη διαθεση του 26 επαγγελματιες, ενω ξεκινησε τη σεζον με 21, απο τους οποιους οι τρεις νεαροι Καφφες, Γκουμας, Αλεξοπουλος χρησιμοποιηθηκαν ελαχιστα. Φαινεται οτι και ο ιδιος αναθεωρησε ορισμενες αποψεις του για τους λιγους -μεχρι 18 οπως ειχε ζητησει περσι τον Ιουνιο- παικτες, που στην πραξη αποδειχτηκε οτι δεν ηταν αρκετοι για τον πολυμετωπο αγωνα σε πρωταθλημα-κυπελλο- Τσαμπιονς Λιγκ. Για το λογο αυτο εξεφρασε την ικανοποιηση του.

    "Ειναι ευχαριστο οτι θα ξεκινησει η χρονια με ολους τους παικτες ετοιμοπολεμους. Ο πονοκεφαλος αυτος ειναι καλυτερος, πιο ωραιος, απο τον προηγουμενο, που ειχα τοσο καιρο".

    Βαζεχα και Βαντσικ επιστρεφουν στην Ελλαδα ξημερωματα Κυριακης, αλλα δεν θα παιξουν στο ματς κυπελλου της 2 Ιανουαριου με τη Δοξα Βυρωνα. Αντιθετως, θα επανεμφανιστει ο Θανασης Κολιτσιδακης.

    Βροχη απο προτασεις δεχεται ο Παναθηνα ικος απο το εξωτερικο για διεθνη φιλικα παιχνιδια. Μετα τον αγωνα με την Αντερλεχτ ειναι πολυ πιθανο να κλειστουν και αλλοι στο εγγυς μελλον.

    Βαρυ χτυπημα για Ντομινικ

    Ο ΠΑΤΕΡΑΣ Ουιλκινς εχασε τη μαχη για τη ζωη - Ρακος ο Αμερικανος ασος εφυγε παλι στην Ατλαντα για να παραβρεθει στη κηδεια

    Του ΗΛΙΑ ΔΡΥΜΩΝΑ

    Ι σα ισα που προλαβε να κανει Χριστουγεννα της προκοπης ο Ντομινικ Ουιλκινς. Λιγο μετα τα μεσανυχτα της Τεταρτης, χτυπησε το τηλεφωνο του σπιτιου του, κι απο την αλλη ακρη του Ατλαντικου τον ειδοποιησαν πως ο πατερας του δεν ζει πια. Μετα απο 12 ημερες σε κωμα, ο οργανισμος του δεν ειχε αλλη δυναμη για να παλεψει...

    Η κηδεια του 65χρονου Τζορτζ Ουιλκινς γινεται σημερα στην Ατλαντα, και για κει ξεκινησε χθες το πρωι ο, ψυχολογικα καταβεβλημενος, Ντομινικ, που οπου να 'ναι θα συμπληρωσει 19 μερες εκτος Ελλαδας μεσα σε διαστημα 33 ημερων! Και που επαιξε μερικα παιχνιδια στο ενδιαμεσο, παλι καλα να λετε. Το τελος του 1995 ηταν βασανιστικο γι' αυτον, και ολοκληρη την οικογενεια του.

    Παρ' ολο που η διοικηση του Παναθηνα ικου του εδωσε το "ελευθερο" ν' αποφασισει μονος του για την ημερομηνια της επιστροφης του στην Ελλαδα, ο Ουιλκινς φροντισε να βγαλει εισιτηριο επιστροφης γι' αυτην την Κυριακη. Ενταξει, δεν προλαβαινει να παιξει εναντιον του Σπορτιγκ την παραμονη του νεου χρονου, ομως για το ματς με τη Ρεαλ στην Μαδριτη (4/1) θελει να ειναι ετοιμος.

    Αγωνιστικα, εννοειται. Οχι ψυχολογικα. Εστω κι αν ηταν αναμενομενη η απωλεια του πατερα του -οι γιατροι δεν του εδιναν ελπιδες απο την περασμενη εβδομαδα- δεν ειναι ευκολο να ξεπεραστει μεσα σε λιγοστα 24ωρα απο τον Ουιλκινς. Πιστευει παντως οτι το μπασκετ θα τον βοηθησει να συνελθει γρηγοροτερα, γι' αυτο κι επελεξε να ξεκινησει απο την Αμερικη μια μερα μολις μετα το τελευταιο αντιο στον πατερα του.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νεοτερο για νεο ξενο παιχτη στον Ολυμπιακο δεν υπαρχει, ομως για τον Ντραγκαν Ταρλατς κατι υπαρχει: ειναι πιθανο να παιξει αυριο στην Κρητη, κοντρα στο Ηρακλειο. Εχει περασει 36 ημερες εκτος μαχης, οι γιατροι λενε οτι ειναι ετοιμος, και μενει στον ιδιο να πει το "ναι" για τη συμμετοχη του. Στη χειροτερη περιπτωση, θα επανεμφανιστει στο ματς της αλλης εβδομαδας με την Μπενετον.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Κατι παλια χρεη του Πανιωνιου εφεραν χθες σε συγκρουση τον νεο προεδρο, κ. Αθανασουλη, με τα παλια στελεχη της διοικησης, απειλειται λοιπον διαλυση του σημερινου δ.ς.! Εξαρταται πια απο τη σταση του Αθανασουλη αν θα υπαρξει νεο διοικητικο προβλημα στη Ν. Σμυρνη...

    ΑΕΚ: Ελαφρως... χαμενα τα εχουν οι παραγοντες της ΑΕΚ, γιατι βλεπουν την ομαδα τους να "βυθιζεται", αλλα δεν ξερουν αν φταιει ο καπετανιος, η το πληρωμα του! Ο Τζουροβιτς, η οι ξενοι του...

    Βαζοντας στη ζυγαρια οσα ακουγονται μετα την ηττα απο την Λαρισα, το συμπερασμα ειναι πως απο την ΑΕΚ θα φυγει την αλλη εβδομαδα ενας απο τους Τζουροβιτς- Λιμπερτι. Θα εξαρτηθει απο το αποτελεσμα στο ντερμπι με τον Πανιωνιο, αλλα και την πιο ωριμη σκεψη που θα κανουν μετα απο αυτο οι Φιλιππου-Γρανιτσας.

    ΣΤΑΝΚΟΒΙΤΣ: Δυομισι χρονια πριν απο το Μουντομπασκετ του '98 στην Ελλαδα, ο γ.γ. της ΦΙΒΑ, Μπορισλαβ Στανκοβιτς, αποφασισε να κανει μια πρωτη αναλυση για τη μεγαλυτερη διοργανωση που ανελαβε ποτε η χωρα μας, δινοντας συνεντευξη Τυπου την ερχομενη Τριτη το απογευμα στην Αθηνα. Ευκαιρια θα 'ναι να μιλησει λιγο και για την Ευρω-λιγκα που ξεκιναει του χρονου, με τη συμμετοχη των 24 καλυτερων συλλογων της ηπειρου μας...

    ΑΛΛ-ΣΤΑΡ: Τα μεγαλυτερα ονοματα της Α1 συμφωνηθηκε να παιξουν στο Αλλ-Σταρ Γαμε '95 που θα γινει, ανημερα της γιορτης των Θεοφανειων, στο ΟΑΚΑ, και πολλοι απο αυτους τους παιχτες δεχτηκαν να επισκεπτονται καθημερινα απο την Κυριακη το πολυκαταστημα ΜΙΝΙΟΝ για να υπογραφουν αυτογραφα στους θαυμαστες τους. Στο ιδιο μαγαζι μπορειτε να βρειτε εισιτηρια του αγωνα (2.000 και 1.000 δρχ. οι τιμες τους), τα οποια διατιθονται ακομα απο τα γραφεια της ΕΣΑΚ και του ΨΑΚ, οπως και απο τα εκδοτηρια του ΟΑΚΑ και του ΣΕΦ.

    ΕΘΝΙΚΗ: Οριστικοποιηθηκε για τις 14 Ιουλιου στην Ιντιαναπολις η αναμετρηση της εθνικης ανδρων με την Δρεαμ Τεαμ Νο 3 των ΗΠΑ. Αυτο θα ειναι και το πιο σημαντικο απο τα φιλικα παιχνιδια που θα δωσει, προετοιμαζομενη για τους Ολυμπιακους Αγωνες της Ατλαντα, η ελληνικη ομαδα, που θα μεταφερθει στις ΗΠΑ απο τις 9 Ιουλιου (εδρα η πολη Σαβανα).

    [22] Χωρις παρακεντρα

    ΟΣΟ ο Ανδρεας Παπανδρεου βρισκεται στην κατασταση που βρισκεται - οπως την περιεγραψε ο Δημητρης Κρεμαστινος - και ειναι αδυνατο να λειτουργησει πολιτικα, δεν μπορει να λειτουργει πολιτικα και το περιβαλλον του ως ιδιαιτερο γραφειο Πρωθυπουργου. Και δεν μπορει, φυσικα, να εχει ουτε πορτοκαλι τηλεφωνο. ΠΡΕΠΕΙ, επιτελους, να μπουν τα πραγματα στη θεση τους. Ο Πρωθυπουργος αναπληρουται και η χωρα κυβερναται απο τους υπουργους, απο τα θεσμικα οργανα δηλαδη, οπως οριζουν το Συνταγμα και οι νομοι της Κοινοβουλευτικης Δημοκρατιας. ΑΛΛΩΣΤΕ και ο Δημητρης Κρεμαστινος - πολυ σωστα - για το πολιτικο θεμα που ετεθη με την ασθενεια του Ανδρεα Παπανδρεου στα θεσμικα οργανα απευθυνεται, και σε κανεναν αλλο "παραγοντα". ΕΠΡΕΠΕ ευθυς εξ αρχης, για να αποφευχθει η γελοιοποιηση, να διαχωριστουν τα πραγματα: Αλλο ο ασθενης Ανδρεας Παπανδρεου και αλλο θεμα ο υπο αναπληρωση Πρωθυπουργος, που δεν μπορει να λειτουργησει πολιτικα. ΣΤΟ "ΩΝΑΣΕΙΟ" υπαρχει ο ασθενης, τον οποιο οφειλουν να σεβονται οι παντες και να μην εκμεταλλευονται πολιτικα την κατασταση του για οποια παιχνιδια. Δεν υπαρχει στο "Ωνασειο" πολιτικο γραφειο Πρωθυπουργου, ουτε επιτρεπεται να υπαρχει κεντρο η παρακεντρο εξουσιας. ΑΥΤΟΣ ο διαχωρισμος ειναι αναγκαιος και για την προστασια του Ανδρεα Παπανδρεου ως ανθρωπου και πολιτικου ηγετη, αλλα και για την προστασια των θεσμικων οργανων και την ανευ ουδεμιας επιρροης - δια "διαρροων" - λειτουργια τους. ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ πολιτευμα δεν εχει και δεν πρεπει να εχει κενα και αδιεξοδα. Δεν χωρουν παρακεντρα και καταστασεις που θυμιζουν τις κακες περιοδους του Βυζαντιου. ΑΝ ΓΙΝΕΙ ο διαχωρισμος και η απεμπλοκη, αν αγνοηθουν πληρως οι "διαρροες" και τα παρομοια, τοτε ολα ξεκαθαριζουν και τα θεσμικα οργανα, αναλαμβανοντας τις πολιτικες τους ευθυνες, μπορουν να προχωρησουν σε αποφασεις και να δρομολογησουν τις προβλεπομενες διαδικασιες, για να λυσουν το επιμαχο θεμα της διαδοχης.

    [23] Ο ΚΑΖΑΜΙΑΣ ΚΑΤΑ ΔΟΝΤΑ

    Του ΦΑΙΔΩΝΑ ΤΑΜΒΑΚΑΚΗ

    Ο πως εχω ξαναπει ο Πλατων Δοντας ειναι περιεργος ανθρωπος και τις ημερες των εορτων εξαφανιζεται απο προσωπου γης. Ετσι αποφευγει τις ευχες και τις διασκεδασεις, δεν στελνει ποτε καρτες η δωρα, αλλα φετος εκανε κατι διαφορετικο: μου εστειλε ενα καταλογο με τις συνωμοσιες που εξυφαινονται και τις οποιες θα δει το φως της ημερας μεσα στο 1996. Τις παραθετω αυτουσιες.

    ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: Μεγαλη συνωμοσια των ραντιερηδων πιεζει τα επιτοκια των εντοκων προς τα πανω. Οι τιμιοι ραντιερηδες που δεν καταφεραν να βγαλουν αποδοση καλυτερη απο το 15% δεν καθονται με σταυρωμενα χερια. Επιχειρημα τους ειναι το οτι με πρωθυπουργο στην Εντατικη δεν μπορουν να δανειζουν το Δημοσιο για τοσο χαμηλο τοκο.

    ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: Ολος ο κοσμος συνωμοτει εναντιον των Γαλλων. Η προσφατη ανακοινωση του προεδρου Σιρακ οτι προτιθεται να κανει αλλες εξι πυρηνικες δοκιμες στον υπογειο του Παρισιου δεν σταματουν το σαμποταζ των γαλλικων προ ιοντων και την πτωση του φραγκου. Οι απεργιες συνεχιζονται και τα γαλλικα τυρια στις αποθηκες πιανουν μουχλα.

    ΜΑΡΤΙΟΣ: Εν οψει των προεδρικων εκλογων στις ΗΠΑ, ο προεδρος Κλιντον δινει λυση σε μερικα ακομη προβληματα: λυνει το Κουρδικο, το Κυπριακο, το Βασκικο, ενω στελνει απεσταλμενους να αρχισουν διαπραγματευσεις με την Τζουλια και τον Τολη.

    ΑΠΡΙΛΙΟΣ: Οι δημοσιογραφοι- ανταποκριτες στο "Ωνασειο" συνασπιζονται με τους τεχνικους και τους καμεραμεν και διεκδικουν να μεταφερθει ο Προεδρος σε εξοχικη Εντατικη για το Πασχα. Προκειμενου να αποφευχθουν διακοπες στην αναμεταδοση των ιατρικων ανακοινωθεντων, οι ανθρωποι του Προεδρου συναινουν και ολοκληρος ο εκτος οροφος του "Ωνασειου" μεταφερεται μαζι με τις μοκετες, το ποντιουμ και τα μικροφωνα στην Μυκονο, διπλα στην Παναγια την Πενταπυλιανη.

    ΜΑ ΙΟΣ: Στη διασκεψη κορυφης της Ευρωπα ικης Ενωσης ξανασυζητιεται η ονομασια του ενιαιου νομισματος καθως οι Γερμανοι τραπεζιτες διαμαρτυρονται οτι ο κοσμος τους κατηγορει για ε-ουρολαγνους. Ως εναλλακτικη λυση προτεινουν την ονομασια "κοπρο".

    ΙΟΥΝΙΟΣ: Οι δημοσιογραφοι-ανταποκριτες στο "Ωνασειο" συνεχιζουν τις διεκδικησεις τους απαιτωντας την ενταξη τους στο ΕΣΥ και την υπαγωγη τους στο ΤΣΑΥ. Γιατροι και νοσοκομοι διαμαρτυρονται οταν αντιστοιχες απαιτησεις εγειρουν και τα σωματεια της ΔΕΗ.

    ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Για να εξομαλυνει την εκρυθμη κατασταση στο "Ωνασειο" μεσολαβει ο εφοπλιστης Γιαννης Λατσης και προσφερει το κρουαζιεροπλοιο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ το οποιο μετατρεπεται σε εντατικη μοναδα αποστειρωμενη. Στο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ επιβιβαζονται δημοσιογραφοι- ανταποκριτες, τεχνικοι, γιατροι, το προεδρικο περιβαλλον και ξεκινουν κρουαζιερα στα νησια του Αιγαιου με τελικο προορισμο την Τηνο.

    ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: Επιστρεφοντας απο τις διακοπες οι Αθηναιοι ανακαλυπτουν οτι οι λεωφορειοδρομοι εχουν διευρυνθει σε δυο λωριδες στην Κηφισιας, αλλα το Υπουργειο Μεταφορων εχει φροντισει για την ανακουφιση των οδηγων. Κατα μηκος της οδου λειτουργουν πλεον γηπεδα μπασκετ και ποδοσφαιρου, εστιατορια και μπαρ, ξενοδοχεια και σφαιριστηρια ωστε να περναει ευχαριστα η ημερα των εποχουμενων. Πολλες εταιρειες διεκδικουν την αδεια για κουλοχερηδες στα διαζωματα.

    ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: Εχοντας συμφιλιωσει Τολη και Τζουλια, Ολυμπιακο και Παναθηνα ικο, Ιρλανδους και Εγγλεζους, Τουρκους και Ελληνες, μαυρους και ασπρους, ο προεδρος Κλιντον επανεκλεγεται. Στοχος του στη νεα τετραετια ειναι να τους ξαναβαλει ολους να μαλωνουν.

    ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Το "Ωνασειο" κατακλυζεται απο δελφινους και αρχηγους της αντιπολιτευσης οι οποιοι διεκδικουν ο καθενας τον δικο του οροφο. Ο κυριος Βωβος μεταφερει τον συντελεστη δομησης απο το Ψυχικο στην Συγγρου και λυνεται το προβλημα.

    ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Οι απανταχου Ελληνες βρισκονται αλλοι εγκλωβισμενοι στην Κηφισιας, αλλοι στο "Ωνασειο" κι επιτελους επιτυγχανονται οι στοχοι του Μααστριχτ. Με πληθωρισμο στο 3%, μηδενικη ανεργια και ανυπαρκτο χρεος οι Τουρκοι πλεον προελαυνουν μεχρι την Μαλακασα και ανακηρρυσσονται ισοτιμα μελη της ΕΟΚ.

    [24] Ενας εορτολογος για τις... συνωμοσιες του 1996, ωστε να μην μεινει κανεις παραπονεμενος

    ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ... Δεν σας φαινεται οτι πολλη σιωπη εχει πεσει τελευταια και στους γνωστους "κυκλους" αλλα και στους ιδιους του δελφινουσ; Ενταξει, καταλαβαινουμε την αγωνια τους να μαζεψουν τα "κουκια" που τους χρειαζονται, κατανοουμε αν θελετε καποιους δισταγμους τους, μη τυχον και ταραξουν τα λιμναζοντα κομματικα υδατα, αλλα δεν νομιζουν οτι κατι πρεπει να πουν και επι της ουσιας... Εκτος κι αν εχουν αποφασισει κι αυτοι να περιμενουν καποια εξ υψους επιφοιτηση στα... θεσμικα οργανα μηπως και κινηθουν καποια φορα οι περιβοητες διαδικασιες.

    Να μας συγχωρειτε κυριε Σημιτη, κυριε Αρσενη, κυριε Κακλαμανη αλλα δεν αντιλαμβανεστε οτι, περα απο το σεβασμο στον αρχηγο, ιδρυτη και δημιουργο του Κινηματος, οφειλετε και ενα αναλογο τουλαχιστον σεβασμο, στους κανονες του δημοκρατικου μας πολιτευματοσ; Δεν κατανοειτε οτι ιδιαιτερα εσεις που διεκδικειτε το ρολο του αυριανου πρωτου πολιτη, εχετε και καποιες μεγαλυτερες ευθυνες και υποχρεωσεισ; Δεν βλεπετε οτι αρκετα εχει τραβηξει η κολοκυθια με το ποιος ενημερωνει, ποιος ξερει τι γινεται και ποιος αποφασιζει;

    Δεν ισχυριζομαστε οτι η διαδικασια διαδοχης ειναι απλη υποθεση. Δεν μπορουν ομως οι δυσκολιες και η υποταγη στις ισορροπιες να οδηγουν τη χωρα σε μια διαρκη κατασταση ακυβερνησιας. Αλλωστε αν σκεφτειτε λιγο μακροπροθεσμα, ουτε εσας συμφερει ενα παρατεταμενο κλιμα διαλυσης και παρασκηνιου στην κυβερνηση και το κομμα... Κι επιτελους αρκετα μισολογα κι υπονοουμενα ακουσαμε τον τελευταιο καιρο. Αποδειξτε μας και μια φορα οτι εχετε και το θαρρος και να λετε τα πραγματα με τ' ονομα τους και τη δυνατοτητα να παιρνετε και τις αναλογες πρωτοβουλιες...

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.14 run on Saturday, 30 December 1995 - 00:26:58