Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Jan. 22)

From: Georgios Vetoulis <giorgos@gvetoulis.extern.ucsd.edu>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Λαθος η καταργηση του Αποδημου

  • [2] ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ

  • [3] ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

  • [4] ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΑΠΟΚ. - ΔΗΜ. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

  • [5] ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΠΑΡΑΛΑΒΗ υπουργειων: Η μετακινηση του Κ. ΓΕΙΤΟΝΑ δινει σημαντικες

  • [6] Υπ. Τουρισμου

  • [7] ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  • [8] ΥΠ. ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

  • [9] ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ Χαμηλοι τονοι

  • [10] Αλλου το περιμεναν, προεκυψε Αδαμοπουλος

  • [11] Καλες οι εξετασεις του Ανδρεα

  • [12] Σημιτης: Θα κινηθειτε σε τρεις αρχες

  • [13] Αισιοδοξουν τα Σκοπια για Σημιτη-Παγκαλο

  • [14] Ελπιδες για λυση

  • [15] Καλη υποδοχη στη Λευκωσια

  • [16] ΑΡΧΗΓΟΥ "αποντος", πασα δημοσιοτης παυσατω

  • [17] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ στην Ευρωπη για την ελληνικη εξωτερικη πολιτικη με Σημιτη - Παγκαλο

  • [18] Ο αγγλικος Τυπος

  • [19] Η Αγκυρα

  • [20] Δεν σχολιαζει Παγκαλο

  • [21] Ευφορια στο Σιτι του Λονδινου για τον Σημιτη

  • [22] Αντιδρασεις μονο με υπαινιγμους

  • [23] Επιστολη Λιβανη στον Πρωθυπουργο

  • [24] Συμφιλιωση υπουργων στα πηγαδακια της ορκωμοσιας

  • [25] Λιγοι οπαδοι

  • [26] Ισορροπιες και προσδοκιες

  • [27] Διαφορα

  • [28] Ευθυνη του ΠΑΣΟΚ η επιτυχια του Κωστα Σημιτη

  • [29] ΞΕΚΙΝΗΣΕ το πρωτοποριακο κρατικο προγραμμα χορηγησης για απεξαρτηση απο την ηρωινη

  • [30] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ "Ε"

  • [31] ΑΣΚΗΣΗ νομοθετικης προσομοιωσης στο Πολιτικο Τμημα της Νομικης για το μαθημα "Θεμελιωδη δικαιωματα"

  • [32] ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ Φαντασια και πολιτικη

  • [33] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

  • [34] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ


    [1] Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Λαθος η καταργηση του Αποδημου

    ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Για πρωτη φορα αλληλεγγυοι

    Την ολοκληρωση της στρατηγικης στην εξωτερικη πολιτικη, που εχει αρχισει να διαμορφωνεται σε συνεργασια με ενα ευρυ φασμα παραγοντων, (επιχειρηματιες, βουλευτες, ευρωβουλευτες κ.λπ.) παρουσιασε ως στοχο της θητειας του ο υπουργος Εξωτερικων Θ. Παγκαλος κατα την παραλαβη του υπουργειου του απο τον Κ. Παπουλια. Διαβεβαιωσε οτι η πολιτικη που χαραξε ο Α. Παπανδρεου θα εχει συνεχεια και αυτην θα προσπαθησει ο ιδιος να εφαρμοσει στο εξης.

    Απολυτως χαρακτηριστικο αυτης της αντιληψης ειναι οτι ο κ. Παγκαλος ζητησε αμεσως απο το συνολο του Διπλωματικου Γραφειου του κ. Παπουλια να παραμεινει στη θεση του και να συνεχισει την επιτελικη εργασια του, υπο την υπουργια του Θ. Παγκαλου φυσικα.

    Ο απερχομενος Κ. Παπουλιας απο την πλευρα του ανεφερε οτι η πολιτικη του υπουργειου Εξωτερικων δεν επηρεαζεται απο αλλαγες προσωπων. Η εξωτερικη πολιτικη εχει συγκεκριμενους στοχους και τους υπηρετουν ολοι οι υπουργοι.

    Ο Κ. Παπουλιας και ο Θ. Παγκαλος παρουσιαστηκαν χθες κατα την τελετη παραδοσης στο υπουργειο Εξωτερικων, για πρωτη φορα ισως, τοσο αλληλεγγυοι μεταξυ τους επιμενοντας και οι δυο οτι τους συνδεει παλια φιλια και στενη συνεργασια, παρα τα γραφομενα τοσο καιρο στον Τυπο (ς.ς. παλι αυτος ο δαιμονας φταιει) περι πολλαπλων διαφωνιων τους.

    Ο Κ. Παπουλιας δηλωσε ικανοποιημενος που παρεδωσε το υπουργειο "σ' ενα προβεβλημενο στελεχος του ΠΑΣΟΚ" και επεμεινε οτι "συνδεομαστε με τον Θοδωρο με παλια φιλια και εξακολουθουμε να ειμαστε φιλοι".

    Ο Θ. Παγκαλος επεμεινε στο οτ "ποτε δεν διαφωνησαμε σε θεματα πολιτικης, υπηρχε μια φημη οτι ειχαμε κακες σχεσεις. Ηταν εντελως λαθος... Καρολε, καμια φορα οταν τυχαινε να διαφωνουσαμε τα λεγαμε με ολη την ειλικρινεια που διαθετουμε και οι δυο...". Προς τουτο ο Θ. Παγκαλος επικαλεστηκε την κοινη ορεισιβια καταγωγη, "...οπου δεν συνηθιζονται πολυ οι καλοι τροποι και το σαωοιρ ωιωρε...".

    Η επιβεβαιωση ολων αυτων ηρθε απο τον Κ. Παπουλια, που, χρησιμοποιωντας τη "γνησια γλωσσα" των βουνισιων, χαιρετησε με την παρατηρηση, "ενας αμπελουργος ερχεται, ενας τσελιγκας φευγει".

    Παντως ο Κ. Παπουλιας χαρακτηρισε ευθεως λαθος την αποφαση του Πρωθυπουργου να καταργησει το υφυπουργειο Αποδημου Ελληνισμου και κυριως την απομακρυνση του υφυπουργου Γρ. Νιωτη. Ο Θ. Παγκαλος εσπευσε και αυτος να πλεξει το εγκωμιο του κ. Νιωτη και να διαβεβαιωσει οτι δεν προκειται να υποτιμηθει ο Αποδημος Ελληνισμος.

    Θ. Παγκαλος στον Κ. Παπουλια: "Ποτε δεν διαφωνησαμε σε θεματα πολιτικης. Υπηρχε μια φημη οτι ειχαμε κακες σχεσεις. Ηταν εντελως λαθος..."

    [2] ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ

    Παρακαταθηκη το νομοσχεδιο

    Το νομοσχεδιο και τα ματια σας... Με την παροτρυνση αυτη παρεδωσε χθες το υπουργειο Υγειας ο Δημητρης Κρεμαστινος στον Αναστασιο Πεπονη. "Ειναι ιδιαιτερη τιμη μου", ανεφερε χαρακτηριστικα, "που παραδιδω τη σκυταλη σε μια υψηλης ποιοτητας νεα ηγεσια με επικεφαλης τον Αναστασιο Πεπονη, με ευρυτατο κοινωνικο κυρος, αναγνωριση απο ολο το πολιτικο φασμα και ιδιαιτερα σε μια αναμφισβητητα ηθικη προσωπικοτητα".

    "Ειναι γνωστο", συνεχισε ο Δ. Κρεμαστινος, "οτι ανελαβα αυτη τη θεση υστερα απο παρακληση του προεδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρεα Παπανδρεου, με την εντολη να εκσυγχρονιστει το ΕΣΥ, ετσι ωστε να μοιασει με τα καλυτερα ευρωπαικα συστηματα".

    "Μεσα σ' αυτη τη διετια", προσθεσε, "εξαντλησαμε το διαλογο και την τεχνοκρατικη μας ιδιοτητα. Νομιζω οτι σε αυτο το σημειο εχω αχθει σε αισιο περας. Το σχεδιο νομου εχει προσυπογραφει απο την κυβερνηση, αλλα δεν προχωρησα στην καταθεση του για λογους προσωπικης ευθιξιας, λογω της ασθενειας του Ανδρεα Παπανδρεου. Απο τη νεα πολιτικη ηγεσια του υπουργειου περιμενουμε νεες παρατηρησεις και βαθυτερες ισως τομες, καθως μπορει να γινει και τολμηροτερο".

    Ο νεος υπουργος Αν. Πεπονης δηλωσε οτι προσερχεται στη νεα του θεση "με πληρη επιγνωση της κρισιμης σημασιας του υπουργειου για την κοινωνιας και των δυσχερειων οπως και με επιγνωση των υποκειμενικων αδυναμιων που ενδεχομενα θα αποδειχθουν". Παραλληλα, ευχαριστησε το νεο πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη για την τοποθετηση του στο υπουργειο Υγειας.

    Με χαρα και συγκινηση, οπως δηλωσε, παρεδωσε τη θεση του υφυπουργου Προνοιας ο Μανωλης Σκουλακης, τονιζοντας οτι προκειται για πολυ δυσκολο χωρο, καθως προσεγγιζει τον ανθρωπινο πονο.

    [3] ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    "Δεν ηθελα, αλλα..."

    "Δεν την επεδιωξα και δεν την ηθελα τη θεση. Δεν μπορουσα ομως να την αρνηθω για λογικους και πολιτικους λογους", ανεφερε χθες ο νεος υπουργος Δικαιοσυνης Ευαγγ. Βενιζελος κατα την αναληψη των νεων του καθηκοντων απο τον απερχομενο υπουργο Ι. Ποττακη, επιβεβαιωνοντας ετσι εμμεσως τις πληροφοριες που τον ηθελαν να προτιμα να παραμεινει στο υπουργειο Μεταφορων.

    Ο κ. Βενιζελος δεσμευτηκε οτι θα συνεχισει το εργο του προκατοχου του Ι. Ποττακη, για τον οποιο ειπε οτι ειναι εγνωσμενου ηθους και στερεος στην πολιτικη του συμπεριφορα, ενω αναφερομενος στους βασικους αξονες της πολιτικης του τονισε οτι το πρωτο μελημα της κυβερνησης του ΠΑΣΟΚ, που συνεχιζει το εργο του Ανδρεα Παπανδρεου, ειναι η κατοχυρωση της αξιοπρεπειας και της αξιοπιστιας των δικαστων. Χαρακτηρισε κομβικο σημειο και σταυρο του μαρτυριου για τον υπουργο Δικαιοσυνης το σωφρονιστικο συστημα και υποσχεθηκε διαφανεια στις μεταγωγες των κρατουμενων, για τους οποιους ειπε οτι πρεπει να περιβληθουν με ολες τις εγγυησεις ενος κρατους προνοιας και οχι τιμωρου.

    Εμφανως συγκινημενος ο κ. Ποττακης υποσχεθηκε οτι θα βοηθησει για την επιτυχια του εργου της νεας κυβερνησης και εκανε λογο για ημερες γεματες ιστορια και νοημα. Κανοντας τον απολογισμο του εργου του, αναφερθηκε στις νομοθετικες παρεμβασεις (αποχαρακτηρισμος κακουργηματων, διωξη των ακαλυπτων επιταγων μονο κατ' εγκληση κ.λπ.), στο κατασκευαστικο εργο (ολοκληρωση του Εφετειου στις αρχες του 1997, διαγωνισμος για τη μεταστεγαση των διοικητικων δικαστηριων, κατασκευη πεντε νεων φυλακων), καθως και στη σωφρονιστικη πολιτικη (αποσυμφοριση φυλακων κ.λπ.).

    [4] ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΑΠΟΚ. - ΔΗΜ. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

    Τσοχατζοπουλος: Πιστοι στις δεσμευσεις Ανδρεα

    Διαχυτη αμηχανια και χαμηλοι τονοι, ηταν τα στοιχεια που κυριαρχησαν χθες στο "υπερυπουργειο" Εσωτερικων, Αποκεντρωσης και Δημοσιας Διοικησης, οπου ο Ακης Τσοχατζοπουλος υποδεχτηκε τους δυο νεους υφυπουργους Γιωργο Μωραλτη και Λαμπρο Παπαδημα και αποχαιρετησε τους μεχρι χθες αναπληρωτες υπουργους Γιωργο Δασκαλακη και Χαρη Καστανιδη.

    Ο βασικος αντιπαλος του Κωστα Σημιτη στην ψηφοφορια της περασμενης Πεμπτης επισημανε, χθες, ιδιαιτερα, οτι η σημερινη κυβερνηση εχει την ευθυνη να ολοκληρωσει το εργο για το οποιο δεσμευτηκε στον ελληνικο λαο ο Ανδρεας Παπανδρεου. Επισημανση με σημασια, αφου φαινεται να προδικαζει και τη σταση που θα ακολουθησει στο μελλον μεσα απο την κυβερνηση ο Ακης Τσοχατζοπουλος. Σταση εμμονης στις μεχρι τωρα πολιτικες επιλογες των κυβερνησεων ΠΑΣΟΚ υπο τον Α. Παπανδρεου.

    "Βρισκομαστε στον δρομο υλοποιησης των δεσμευσεων που εχουμε αναλαβει και το 1996 θα υπαρξουν ορατα αποτελεσματα της πολιτικης του ΠΑΣΟΚ και θα ολοκληρωθουν οι θεσμικες αλλαγες", ειπε ο κ. Τσοχατζοπουλος, ενω σε μια αποστροφη της ομιλιας του τονισε οτι οι ιστορικες εξελιξεις επηρεαζονται απο τα αντικειμενικα, αλλα και απο τα απροβλεπτα γεγονοτα.

    Ο Γ. Δασκαλακης επισημανε οτι εχει υπηρετησει με αυτοθυσια ολες τις κυβερνησεις, και σκοπος του ειναι οχι η κατακτηση της καρεκλας, αλλα να παει μπροστα ο τοπος, κατι το οποιο θα επιδιωξει και εκει που τον εταξε ο νεος Πρωθυπουργος. Ο Χαρης Καστανιδης ειπε οτι ηταν ιδιαιτερη τιμη γι' αυτον η συνεργασια του με τον Ακη Τσοχατζοπουλο και τον Γ. Δασκαλακη και οτι μεταξυ τους δεν υπηρξε κανενα προβλημα.

    Ο νεος υφυπουργος Λαμπρος Παπαδημας στενος πολιτικος φιλος του νεου Πρωθυπουργου και ανθρωπος της αυτοδιοικησης, αφου υπηρξε επι 12 χρονια δημαρχος Λαμιας, χαρακτηρισε οραματιστη τον κ. Τσοχατζοπουλο, που υλοποιησε τον θεσμο της Νομαρχιακης Αυτοδιοικησης, ενω ο αλλος υφυπουργος, Γιωργος Μωραλτης, ειπε οτι ειναι προκληση γι' αυτον να ασχοληθει με θεσμους που δεν ειχε μεχρι τωρα ασχοληθει και εταξε τις δυναμεις του διπλα στον Ακη Τσοχατζοπουλο.

    Π.ΣΩΚ.

    Λαμπρος Παπαδημας και Γιωργος Μωραλτης, τα νεα προσωπα διπλα στον Ακη Τσοχατζοπουλο. Χαρης Καστανιδης και Γιωργος Δασκαλακης μετακομισαν στο Μεταφορων

    [5] ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΠΑΡΑΛΑΒΗ υπουργειων: Η μετακινηση του Κ. ΓΕΙΤΟΝΑ δινει σημαντικες

    εξουσιες στον υπουργο ΠΕΧΩΔΕ

    "Υπερυπουργος" και ο Λαλιωτης

    Η αλλαγη φρουρας στο ΥΠΕΧΩΔΕ, εκτος της συναισθηματικης φορτισης, εκρυβε και μια σημαντικη ειδηση, που δεν ειχε γινει ορατη κατα την ανακοινωση της συνθεσης της νεας κυβερνησης: Ο Κωστας Λαλιωτης αναδεικνυεται υπερυπουργος στο χωρο του, αφου θα ασκει και τα καθηκοντα του μεχρι τωρα αναπληρωτη υπουργου Κωστα Γειτονα.

    Εκτος απο το γραφειο του στην οδο Αμαλιαδος, θα διαθετει δικο του "στεκι" στο τερμα της Χαριλαου Τρικουπη, οπου ειναι το αρχηγειο "εργων". Ο ιδιος διευκρινισε οτι εκει σκοπευει να βρισκεται καθημερινα, τουλαχιστον επι πεντε ωρες. Συμφωνα με ορισμενες πηγες, στον καταμερισμο καθηκοντων αναμενεται να αναβαθμιστει η Ελισαβετ Παπαζωη. Περα απο την εκπροσωπηση του υπουργειου στην Κοινοτητα, προκειται να αναλαβει αρμοδιοτητες σε θεματα πολεοδομικου ενδιαφεροντος. Το ονομα του Γιαννη Τσακλιδη κυριαρχησε στις ομιλιες. Ο Κωστας Λαλιωτης μιλησε για την "καταλυτικη συμβολη" του, ιδιαιτερα στην περιπτωση της αποκαταστασης των σεισμοπληκτων στα Γρεβενα και την Κοζανη. Απεδωσε την αναδομηση του στην... αριθμητικη και εξηγησε οτι το νεο κυβερνητικο σχημα πρεπει να ειναι ολιγομελες. Ο Κωστας Γειτονας δεν διστασε να εκφρασει πικρια για την αποχωρηση του στενου του συνεργατη και προεβλεψε και για τους δυο: "Θα ξαναρθουμε, εχουμε φυγει και αλλες φορες". Ο Κωστας Λαλιωτης ειπε οτι αυτη την εποχη κατασκευαζονται 6.000 εργα, συνολικου προυπολογισμου δυο τρις., ενω προκειται να υπογραφουν συντομα συμβασεις για νεα εργα υψους ενος τρις. Τα κονδυλια που θα διαχειριστει το υπουργειο εως το 1999 θα φθασουν τα 4,3 τρις. Ο Μανωλης Λουκακης ειπε οτι "βρηκε στρωμενα τα πραγματα" και υποσχεθηκε να δωσει ολες τους τις δυναμεις, επισημαινοντας οτι εχει θητευσει στη "σχολη Γιωργου Γεννηματα".

    ΧΑΡΑ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

    [6] Υπ. Τουρισμου

    Σηφουνακης: Ακατανοητη η καταργηση

    Με την καθησυχαστικη διαβεβαιωση οτι "η συγχωνευση του υπουργειου Τουρισμου δεν σημαινει σε καμια περιπτωση και υποβαθμιση του" παρελαβε το - δευτερο κατα σειρα- υπουργειο της, επι του τουρισμου, η Βασω Παπανδρεου. Απαντησε, ετσι, αμεσα στους φοβους που ειχε διατυπωσει λιγο πριν γραπτως ο αποχωρων συναδελφος της Ν. Σηφουνακης αναφεροντας: "Διερωτωμαι με ποιο σκεπτικο αποφασιστηκε η καταργηση της αυτοτελειας του υπουργειου Τουρισμου. Φοβαμαι οτι ως πρωτο δειγμα γραφης αυτη η αποφαση βρισκεται σε αποσταση απο τις εξαγγελιες και τις δεσμευσεις του ΠΑΣΟΚ που δημιουργησε το υπουργειο Τουρισμου".

    Ωστοσο, αυτη ηταν και η μονη δεσμευση της Β. Παπανδρεου σε ο,τι αφορα το εργο του προκατοχου της, αφου απεφυγε επιμελως να απαντησει αν θα ακολουθησει την ιδια πολιτικη στο θεμα των καζινων και ακομη αν θα υιοθετησει το νομο πλαισιο για τη λειτουργια του υπουργειου και του ΕΟΤ που επεξεργαστηκε ο κ. Σηφουνακης, αν και προκληθηκε απο τον τελευταιο να παρει θεση επι αυτων. Η κ. Παπανδρεου εδωσε εμφαση στην αναπτυξιακη διαδικασια της χωρας, υπογραμμισε τη συμβολη του τουρισμου στην οικονομια και διαβεβαιωσε οτι θα δωσει ιδιαιτερη βαρυτητα στον τομεα αυτο. Απο τους εργαζομενους του υπουργειου Τουρισμου, που εντασσεται στην "ομπρελα" του υπερυπουργειου Αναπτυξης, η κ. Παπανδρεου ζητησε "δουλεια, αποτελεσματικοτητα και διαφανεια", τονιζοντας οτι θα ειναι "ανοιχτη" οχι σε συντεχνιακα θεματα, αλλα σε θεματα τουρισμου.

    Γ. ΜΕΡ.

    [7] ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Δυσαρεσκεια απο Σηφουνακη- Πεπονης υπερ Βρεττου

    "Αναπτυξη" ηταν η λεξη που κυριαρχησε στην ομιλια της Βασως Παπανδρεου στην τελετη παραλαβης του νεου τρισυποστατου υπουργειου Αναπτυξης, το οποιο θα εδρευει στο μεχρι χθες υπουργειο Βιομηχανιας. Προυποθεση για την αναπτυξη, συμφωνα με την "υπερυπουργο" Βιομηχανιας, Ενεργειας, Εμποριου και Τουρισμου, μια νεα συμφωνια των δυναμεων της πολιτικης με τις δυναμεις της παραγωγης, μια συμφωνια με τους πολιτες και τις παραγωγικες δυναμεις που νιωθουν ετοιμες και ικανες να αντιμετωπισουν τις προκλησεις της εποχης.

    Για να αποτρεψει τη δημιουργια εντυπωσεων ως προς το ρολο του νεου υπουργειου, η κ. Παπανδρεου αναγνωρισε το συντονιστικο ρολο του υπουργειου Εθνικης Οικονομιας στην αναπτυξιακη πολιτικη, ενω απαιτησε απο τις υπηρεσιες του υπουργειου και των εποπτευομενων οργανισμων πνευμα συνεργασιας και συλλογικοτητας.

    Ο απερχομενος υπουργος Βιομηχανιας Αναστασης Πεπονης αναφερθηκε στην επιμονη προτροπη που δεχτηκε απο τον Ανδρεα Παπανδρεου πριν απο τεσσερις μηνες με τη ρητη ενθαρρυνση του νυν πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη που αποχωρουσε παραιτουμενος απο το ιδιο υπουργειο, ενω εξεφρασε τη δυσαρεσκεια του για τη μεταχειριση που υπεστη ο μεχρι χθες υφυπουργος Βιομηχανιας Ντινος Βρεττος, που απομακρυνθηκε απο το υπουργειο σε τεσσερις μηνες και αφου προωθησε μια σειρα θεματων ιδιως στην ιδιωτικοποιηση επιχειρησεων. Ηταν αναξιοκρατικη η απομακρυνση, τονισε.

    Πικρια εξεφρασε και ο ιδιος ο Ντινος Βρεττος, ενω ο νεος υφυπουργος Φοιβος Ιωαννιδης εκανε χιουμορ λεγοντας οτι και ο ιδιος βρεθηκε στη θεση αποχωρουντος και τελικα δεν ξερει αν πιο ευχαριστημενος πρεπει να ειναι ο αποχωρων η ο εισερχομενος στην κυβερνηση.

    [8] ΥΠ. ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

    Τον ηρεμησε με... Επιταφιο

    Απο τον Επιταφιο Θρηνο εμελλε να ειναι το τελευταιο απο τα εγκωμια που ακουστηκαν στη χθεσινη τελετη παραδοσης-παραλαβης στο υπουργειο Μεταφορων. "Αι γενεαι πασαι... ειμαστε εδω", εψαλε ο απερχομενος υπουργος Ευαγγελος Βενιζελος για να καθησυχασει τον εισερχομενο υφυπουργο Γιωργο Δασκαλακη που δηλωνε δυσαρεστημενος απο τη γενια των σαρανταρηδων.

    "Δεν ειναι δυνατον να υπαρχουν διαχωριστικες γραμμες μεσα στο ΠΑΣΟΚ" ειχε δηλωσει προηγουμενως μεθ' επιτασεως ο κ. Δασκαλακης, παραπονουμενος για νεο συναδελφο του ο οποιος στο πρωτο υπουργικο συμβουλιο πριν απο λιγα λεπτα ειπε οτι οι σαρανταρηδες αποτελουν την ανερχομενη γενια. "Και εγω θα μπορουσα να τοποθετησω τον εαυτο μου στη γενια των πενηνταρηδων", ανεφερε ο κ. Δασκαλακης, που τελικα ηρεμησε με τη βοηθεια της βυζαντινης υμνολογιας.

    Ο κ. Δασκαλακης διευκρινισε οτι δεν θεωρει υποβαθμιση τη μετακινηση του απο τη θεση του αναπληρωτη υπουργου Εσωτερικων σε εκεινη του υφυπουργου Μεταφορων, εφοσον και στις δυο περιπτωσεις υπηρετειται ο τοπος απο μια κυβερνηση ΠΑΣΟΚ και τονισε οτι δεν μπορει να θεωρειται αμαρτημα η αφοσιωση στον Ανδρεα Παπανδρεου.

    Πλην Βενιζελου... Μια η και περισσοτερες καλες κουβεντες για τον ιστορικο ηγετη του ΠΑΣΟΚ Ανδρεα Παπανδρεου ειχαν στο χαιρετισμο τους ολα τα στελεχη εισερχομενα και απερχομενα απο το υπουργειο Μεταφορων. Ολα εκτος του κ. Βενιζελου, ο οποιος στον εκτενη απολογισμο του εργου του δεν αναφερθηκε στον προεδρο του κινηματος - γεγονος που κατεγραφη ως αξιοσημειωτο. Κατα τα αλλα, ο Κιμων Κουλουρης επανελαβε την αφοσιωση του στον Ανδρεα Παπανδρεου, ο απερχομενος υφυπουργος Χρηστος Κοκκινοβασιλης δηλωσε οτι παρα τα κατα καιρους γραφομενα θεωρει τιμη του που βρεθηκε κοντα στον πρωην πρωθυπουργο, ενω ο επισης απερχομενος Δημητρης Σαρρης δηλωσε οτι "μπορει να μη μεινουμε στην ιστορια για το εργο μας, αλλα θα καταγραφουμε ως μελη της τελευταιας κυβερνησης του Ανδρεα Παπανδρεου...". Τελος, ο νεος υπουργος Μεταφορων-Επικοινωνιων Χαρης Καστανιδης ζητησε την ειλικρινη και εντιμη συνεργασια των στελεχων στους Οργανισμους, των εργαζομενων και του Τυπου για να αντιμετωπιστουν με επιτυχια οι προ!

    κλησεις των καιρων.

    ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Τα "ειπε" παραλαμβανοντας ο υφυπουργος Μεταφορων και Επικοινωνιων Γ. Δασκαλακης και φευγει χαμογελωντας. Ο Ε. Βενιζελος παραδιδει στο νεο υπουργο Χαρη Καστανιδη

    [9] ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ Χαμηλοι τονοι

    Χωρις πολλες ανθοδεσμες (δυο- τρεις στο γραφειο του υπουργου, μια-δυο στους υφυπουργους), χωρις παρατρεχαμενους (ηλθαν μονοι τους) και ψηφοφορους, εγινε η αλλαγη φρουρας στο υπουργειο Γεωργιας.

    Η σχετικη τελετη δεν ηταν φορτισμενη και οι αιχμες ελαχιστες. Ο Στεφ. Τζουμακας ανεφερε οτι ερχεται απο ενα μεγαλο υπουργειο στο οποιο αφησε εκκρεμοτητες, οπως π.χ. το ασφαλιστικο, ενω ο απερχομενος υπουργος Θ. Σταθης επισημανε οτι το στιγμα που εδωσε ο Πρωθυπουργος με τις επιλογες του πρεπει να μας ικανοποιει.

    Ο πρωην υφυπουργος Αλεξ. Δαμιανιδης ευχηθηκε στη νεα ηγεσια να μειναι στη θεση αυτη περισσοτερο χρονο απο την παλια, ενω ο αλλος υφυπουργος Αλεξ. Ακριβακη επισημανε: "Προσπαθησαμε, καναμε εργο και φευγουμε με το κεφαλι ψηλα".

    Ο υπουργος Γεωργιας μιλωντας στους δημοσιογραφους εκανε εναν απολογισμο του εργου του στο υπουργειο Εργασιας και εδωσε μαθηματα δημοσιογραφικης δεοντολογιας. Ανεφερε οτι αφησε στη μεση το προγραμμα καταπολεμησης της ανεργιας υψους 220 δις. δρχ. και το ασφαλιστικο.

    Στο υπουργειο Γεωργιας, ειπε, θα εφαρμοσουμε το προγραμμα του ΠΑΣΟΚ και επισημανε οτι θα φροντισει να ιδρυθει σε καθε νομο μια σχολη για την εκπαιδευση επαγγελματιων αγροτων.

    Μ.Κ.

    [10] Αλλου το περιμεναν, προεκυψε Αδαμοπουλος

    Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

    "Αλλου ηταν το ονειρο και αλλου το θαμα", στο υπουργειο Εργασιας.

    Ετσι και ενω αναμενοταν συνεχεια στη γνωστη αντιδικια του πρωην υπουργου Στ. Τζουμακα και του νεου Ευ. Γιαννοπουλου, φαινεται οτι και οι δυο ειπαν "νερο και αλατι" - συμφωνα με εκφραση του τελευταιου - και την εκπληξη εκανε ο απερχομενος υφυπουργος Γ. Αδαμοπουλος, ο οποιος στην αποχαιρετιστηρια ομιλια του επιτεθη στον νεο πρωθυπουργο Κ. Σημιτη. Συγκεκριμενα, ο προσκειμενος, στον υπουργο Εσωτερικων και Δημοσιας Διοικησης Α. Τσοχατζοπουλο βουλευτης, αφου συνεχαρη τον κ. Κ. Σημιτη και χαρακτηρισε "καλη την νεα κυβερνηση, με πολιτικο στιγμα που κρατα ταυτοχρονως τις ισορροπιες" ...ευχηθηκε την επομενη φορα "ο πρωθυπουργος στην πραξη να ασκησει το αποκλειστικο του προνομιο και οχι να εχει στοιχεια ομηρειας του πολιτικου παρασκηνιου που αναπτυσσουν καποιοι μεσα στο ΠΑΣΟΚ, που φιγουραριζαν στις χθεσινες εφημεριδες της Κυριακης, σε ολοσελιδα των εφημεριδων σαν πρωταγωνιστες των εξελιξεων".

    Κατα τ' αλλα, δηλωσε οτι θα στηριξει τη νεα κυβερνηση.

    Αντιθετα, ο πρωην υπουργος Εργασιας Στ. Τζουμακας, με εμφανη τη διαθεση αποκλιμακωσης της εντασης, που υπηρχε απο το 1985, με τον κ. Ευ. Γιαννοπουλο και η οποια ειχε οξυνθει τους τελευταιους μηνες με αφορμη την απομακρυνση του κ. Α. Χανακουλα απο την προεδρια του Οργανισμου Εργατικης Κατοικιας, δηλωσε οτι "ειχαμε παντα δυνατες σχεσεις με τον Ευαγγελο", προκαλωντας το γελιο των παρευρισκομενων υπαλληλων.

    Και οι δυο παντως θυμηθηκαν "τους κοινους τους αγωνες απο το 1974" αλλα και τη θητεια του κ. Τζουμακα, ως ασκουμενου δικηγορου στο γραφειο του κ. Γιαννοπουλου.

    Παντως, ο απερχομενος υπουργος εθεσε ως προτεραιοτητες για το υπουργειο Εργασιας: την αντιμετωπιση της ανεργιας, τη μεταρρυθμιση του ασφαλιστικου συστηματος και την απορροφηση των κοινοτικων πορων.

    Στο ιδιο μηκος κυματος, ο νεος υπουργος εξεφρασε συγκινηση (επανερχεται για 5η φορα στο ιδιο υπουργειο) και ειπε οτι η "σκεψη του ειναι στον Ανδρεα Παπανδρεου, τον ιδρυτη, οργανωτη και νικητη του ΠΑΣΟΚ". Φροντισε παντως να νουθετησει τον κ. Τζουμακα, καλωντας τον "να εφαρμοσει στο υπουργειο Γεωργιας αυτα που πηρε απο το χωριο του", οπως εξαλλου εκανε και ενωριτερα, συστηνοντας του "να μην παρασυρεται στους αγωνες και ξεχναει το μελλον του (ς.ς. σπουδες).

    Για τη στελεχωση του υπουργειου και των εποπτευομενων υπουργων ο κ. Γιαννοπουλος ειπε:

    "Θα επαναφερω τα πραγματα και τα προσωπα στην προηγουμενη κατασταση".

    Ωστοσο, δεν θελησε να περιγραψει τις προτεραιοτητες, ουτε εαν θα προωθησει την ενοποιηση των ασφαλιστικων ταμειων.

    Στον νεο υφυπουργο Λ. Κανελλοπουλο θα ανατεθει ο τομεας των κοινοτικων πορων, οι κοινωνικες αφαλισεις στον αλλο υφυπουργο Ν. Φαρμακη, ενω στην Εργατικη Κατοικια θα επανελθει ο κ. Χανακουλας. Επισης, ζητησε απο τους συνεργατες του να εργαζονται δυο ωρες περισσοτερο απο εκεινον, και να μη λενε οτι δεν αντεχουν".

    Τελος, "απειλησε" τους δημοσιογραφους οτι στο εξης θα εχουν μονον "στεγνη ενημερωση", υπενθυμιζοντας οτι "καθεται σε ηλεκτρικη καρεκλα". Τη δυσαρεστη αυτη αυτοδεσμευση του προεδρου, στο ονομα "της διαστρεβλωσης των θεματων απο ορισμενους", πολιτικοι παρατηρητες την απεδιδαν και σε νουθεσιες του νεου Πρωθυπουργου.

    Περασμενα ξεχασμενα μεταξυ Ευαγ. Γιαννοπουλου και Στ. Τζουμακα. Ο υπ. Γεωργιας απεκτησε τωρα και μυστικα με τον υπ. Εργασιας... Αλλη εποχη!

    [11] Καλες οι εξετασεις του Ανδρεα

    Ηταν ΑΠΥΡΕΤΟΣ, ευδιαθετος και δεν διαπιστωθηκε βλαβη μεσα στους πνευμονες του

    Δεν υπαρχουν ενδειξεις ενδοβρογχικης βλαβης, συμφωνα με τις πρωτες εκτιμησεις των θεραποντων γιατρων, υστερα απο τη βρογχοσκοπηση που εγινε χθες στον Ανδρεα Παπανδρεου, ενω τα τελικα αποτελεσματα της εξετασης αναμενονται σημερα.

    Με την εξεταση, οι γιατροι απεκλεισαν το ενδεχομενο της κακοηθειας, ενω αφαιρεσαν τα πηγματα που ειχαν συγκεντρωθει ωστε να ανακουφιστει ο ασθενης και να διευκολυνθει η αναπνοη. Προκειται για μια απλη διαδικασια, διαρκειας λιγων λεπτων, ενω δεν εγινε τοπικη αναισθησια λογω του οτι η εισαγωγη του βρογχοσκοπιου εγινε απο την τραχειοστομια.

    Σημερα αναμενονται τα οριστικα αποτελεσματα των εργαστηριακων εξετασεων, ενω στη συνεχεια οι γιατροι θα αποφασισουν για την αφαιρεση των 400 περιπου κ.ε. πλευριτικου εξιδρωματικου υγρου, που ειναι συγκεντρωμενα σε κυστες στο δεξιο ημιθωρακιο.

    Η αφαιρεση ειναι πιθανο να γινει με παροχετευση του υγρου μεσω καθετηρα, ενω στη συνεχεια μπορει να προχωρησουν στη στεγανοποιηση και της αριστερης πλευρας, με τη μεθοδο της πλευροδεσιας, που εφαρμοστηκε με καλα αποτελεσματα στο αριστερο ημιθωρακιο.

    Απυρετος

    Η γενικη κατασταση του Ανδρεα Παπανδρεου ηταν χθες καλη, καθως ηταν ιδιαιτερα ευδιαθετος και απυρετος, ενω η αρτηριακη πιεση ηταν 9,5. Ο προεδρος υποβληθηκε στις καθιερωμενες ασκησεις φυσιοθεραπειας και κινησιοθεραπειας, ενω συμφωνα με το ιατρικο δελτιο, υπηρχε περιοδικη μηχανικη υποστηριξη της αναπνευστικης και νεφρικης λειτουργιας. Συμφωνα με πληροφοριες, επανεξεταστηκε το ενδεχομενο μεταφορας του Α. Παπανδρεου στις ΗΠΑ, με πιθανη ημερομηνια τη 10η Φεβρουαριου.

    Εντυπωση προκαλεσε παντως χθες η κινηση του νεου υπουργου Υγειας Αναστασιου Πεπονη, ο οποιος, μετα την παραδοση του υπουργειου Βιομηχανιας και ενω ολοι τον ανεμεναν στο υπουργειο Υγειας, περασε πρωτα απο το "Ωνασειο" προκειμενου να επισκεφθει τον Ανδρεα Παπανδρεου.

    Οπως δηλωσε κατα την εξοδο του, βρηκε τον Παπανδρεου σε πολυ καλυτερη κατασταση απ' ο,τι περιμενε και οτι πηγε να τον δει ωστε να ζητησει την εγκριση του για τα νεα του καθηκοντα και την οποια ελπιζει οτι εχει, οπως και αλλοτε.

    Επισης, οπως ειπε, θελησε να του υποβαλει ξανα τη διαβεβαιωση τιμης, σεβασμου και της απεριοριστης αναγνωρισης που εχει απο ολους οσους τον περιβαλλουν.

    Οι στενοι ανθρωποι του προεδρου Οι πιο προσφιλεις ανθρωποι του Κ. Σημιτη ηταν κοντα του χθες στην ορκωμοσια του ως Πρωθυπουργου της χωρας. Εκει ηταν η συζυγος του Δαφνη (στη φωτογραφια μαζι, λιγο μετα την ορκωμοσια) και η μια απο τις δυο κορες του, η Μαριλενα. Η αλλη κορη του Φιονα σπουδαζει καλες τεχνες στο Λονδινο. Εκει ηταν και ο αδελφος του Σπυρος (διακρινεται στη φωτογραφια) που ηρθε απο τη Γερμανια, οπου ειναι εγκατεστημενος, προφανως για να παραστει σ' αυτη την τοσο σημαντικη στιγμη του αδελφου του. Ο κ. Σπ. Σημιτης ειναι καθηγητης της Νομικης στο Πανεπιστημιο της Φρανκφουρτης και μονιμος επισκεπτης καθηγητης στο περιφημο αμερικανικο πανεπιστημιο Υαλε. Θεωρειται σημαντικος παραγων της χωρας, αφου στο παρελθον ειχε συνεργαστει με την κυβερνηση της Εσσης ως ενα ειδος κομισσαριου για θεματα προστασιας του απορρητου των πληροφοριων.

    [12] Σημιτης: Θα κινηθειτε σε τρεις αρχες

    ΟΔΗΓΙΕΣ στους υπουργους για εργατικοτητα, αξιοκρατια και νεο ηθος και υφος

    Εντονους ρυθμους στη λειτουργια της κυβερνησης θα επιδιωξει να δωσει ο πρωθυπουργος Κ. Σημιτης, ο οποιος προσδιορισε χθες το πλαισιο μεσα στο οποιο πρεπει να κινουνται οι υπουργοι και εκανε μια πρωτη γενικη ιεραρχηση των στοχων και των προτεραιοτητων.

    Ο πρωθυπουργος δεσμευτηκε οτι:

    Θα συνεδριαζει καθε βδομαδα (Παρασκευη) το υπουργικο συμβουλιο. Στην αρχη ("μεχρι να βρουμε τους ρυθμους μας", οπως ειπε) η συνεδριαση θα γινεται καθε 15 μερες. Νεα συνεδριαση θα γινει την προσεχη Δευτερα, για να συζητηθουν οι προγραμματικες δηλωσεις της κυβερνησης, που θα διαβαστουν την ιδια μερα το απογευμα στη Βουλη.

    Θα συνεδριαζει σε τακτα διαστηματα η Κυβερνητικη Επιτροπη, ενα μικροτερο οργανο, με συμμετοχη των βασικοτερων υπουργων, το οποιο θα αντιμετωπιζει επειγοντα θεματα.

    Θα εχει ο ιδιος τακτικη παρουσια στη Βουλη και συχνες επαφες με τους βουλευτες. Πρωτη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ αναμενεται να γινει στις 6 Φεβρουαριου, για να συζητηθει ο τροπος συμμετοχης των βουλευτων στη διαμορφωση και εφαρμογη της πολιτικης.

    Ειναι προφανες οτι ο κ. Σημιτης θελει να κανει πραξη οσα ο ιδιος διεκηρυσσε, οταν βρισκοταν στην "εσωκομματικη αντιπολιτευση", τοτε δηλαδη που ασκουσε κριτικη, επειδη δεν συνεδριαζαν τα κυβερνητικα οργανα και οι βουλευτες δεν ειχαν την ευκαιρια να πουν τη γνωμη τους.

    Αντιστοιχια λογων και εργων

    Μιλωντας στη χθεσινη συνεδριαση του υπουργικου συμβουλιου, ειπε οτι η νεα κυβερνηση θα κινηθει με βαση τρεις αρχες:

    1. Αποτελεσματικοτητα και συνεπεια. "Δεν πρεπει να υπαρχει αναντιστοιχια λογων και εργων", ειπε χαρακτηριστικα.

    2. Αξιοκρατια.

    3. Νεο ηθος και υφος. "Η κοινωνια απαιτει η ηγεσια της να ειναι υποδειγμα συμπεριφορας", εξηγησε.

    "Η κυβερνηση θα ειναι κυβερνηση δουλειας, ευαισθησιας, αξιοκρατιας, ηθους, τολμης και αποτελεσματικοτητας. Η νεα πορεια μας θα ειναι πορεια ενοτητας, ανανεωσης και νικης στις επομενες εκλογες", κατεληξε. Κοινωνικο κρατος

    Ο Πρωθυπουργος θεωρει οτι οι προτεραιοτητες της νεας κυβερνησης θα ειναι:

    Ενισχυση του κοινωνικου κρατους. Ο κ. Σημιτης πιστευει οτι σε περιοδους οικονομικης κρισης, οπως η σημερινη, η κοινωνικη πολιτικη ενος προοδευτικου κομματος ειναι συμβατη με τα (αναγκαια) προγραμματα σταθεροποιησης. Και αυτο μπορει να φανει με τη ληψη μετρων για συγκεκριμενες ομαδες του πληθυσμου. Συνεργατες του υπενθυμιζαν οτι πριν απο μερικους μηνες ειχε μιλησει για επανεξεταση του κρατους παροχων και ειχε επισημανει τομεις στους οποιους μπορει να γινει μειωση δαπανων. Δυο απο τους τομεις αυτους ειναι ο των Ενοπλων Δυναμεων (οπου μπορει να μειωθουν οι λειτουργικες δαπανες, χωρις να μειωθει η αμυντικη ικανοτητα της χωρας) και ο χωρος του φαρμακου, οπου γινονται σπαταλες δισεκατομμυριων, οπως γραφει και στο τελευταιο βιβλιο του ο κ. Σημιτης.

    Η αναπτυξη

    Προωθηση της αναπτυξης, η οποια θα ακολουθησει τα πολυχρονα προγραμματα σταθεροποιησης.

    Εκσυγχρονισμος του νεου θεσμου της Νομαρχιακης Αυτοδιοικησης.

    Εξασφαλιση νεων υποδομων στην κοινωνικη προνοια, τις τηλεπικοινωνιες και την ερευνα.

    Επανατοποθετηση του ρολου της Ελλαδας στην Ευρωπη, τα Βαλκανια και τη Μεσογειο.

    Περισσοτερο συγκεκριμενος αναμενεται να γινει ο Πρωθυπουργος την προσεχη Δευτερα στη Βουλη, κατα την παρουσιαση των προγραμματικων δηλωσεων της κυβερνησης του.

    Χθες ο κ. Σημιτης ευχαριστησε τους βουλευτες Χρ. Ροκοφυλλο και Ευαγγ. Μαλεσιο, οι οποιοι -οπως ειπε- ζητησαν μονοι τους να μη συμμετασχουν στην κυβερνηση, για να τον διευκολυνουν στη συγκροτηση της.

    Το μεσημερι ο Πρωθυπουργος θα δεχθει τον πρεσβευτη της Γαλλιας, ο οποιος θα του δωσει μηνυμα του προεδρου Σιρακ. Και στις 7.30 το βραδυ θα μεταβει στο πολιτικο γραφειο του στον Πειραια, την ιδιαιτερη εκλογικη του περιφερεια.

    [13] Αισιοδοξουν τα Σκοπια για Σημιτη-Παγκαλο

    ΣΚΟΠΙΑ

    Του ΤΑΚΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

    ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ικανοποιηση εκφραζεται στα Σκοπια για τη νεα ελληνικη κυβερνηση που ανελαβε τα καθηκοντα της χθες, και ιδιαιτερα τοσο για τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη οσο και για τον υπουργο Εξωτερικων Θεοδωρο Παγκαλο.

    Σε σχολιο του ραδιοφωνου των Σκοπιων που μεταδοθηκε χθες το απογευμα, τονιζεται γενικα για την υπολοιπη κυβερνηση οτι η συνθεση της αποτελει μια προσπαθεια να κρατηθουν καποιες ισορροπιες στο ΠΑΣΟΚ αλλα και οτι στην πλειοψηφια της δειχνει ταση αλλαγης πορειας απο την πολιτικη Παπανδρεου.

    Ιδιαιτερα για το νεο πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη για τον οποιο ολα τα μεσα ενημερωσης των Σκοπιων υπογραμμιζουν τον ευρωπα ικο του προσανατολισμο, το σχολιο αναφερει οτι ειναι υπερ των συμβιβαστικων λυσεων με τις γειτονικες χωρες και της δημιουργιας κλιματος συνεργασιας στα Βαλκανια.

    Το ιδιο αλλωστε αναφερει και για τον υπουργο Εξωτερικων Θεοδωρο Παγκαλο για τον οποιο μαλιστα υπενθυμιζει οτι στο παρελθον ειχε δειξει επικριτικη σταση εναντι της πολιτικης του Ανδρεα Παπανδρεου για το θεμα των Σκοπιων.

    Το αρθρο καταληγει παντως με μια πικρη επισημανση, οτι "δεν πρεπει να ξεχνουμε ομως οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου ειναι ακομη ζωντανος"!

    [14] Ελπιδες για λυση

    ΘΕΑΣΑΛΟΝΙΚΗ Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΙΑΠΗ

    Ο σημαντικοτερος, ισως, θεωρητικος της υπαρξης "μακεδονικου εθνους" και ο μονος που θα μπορουσε να αμφισβητησει τη μονοκρατορια του Γκλιγκοροφ, ο Βασιλ Τουπουρκοφκι, εφθασε την Κυριακη ξαφνικα στη Θεσσαλονικη και κατελυσε στο ξενοδοχειο... "Μακεδονια".

    Κανεις και πολυ λιγοτερο ο ιδιος δεν θελησε η (απο ελληνικης πλευρας) δεν ηταν χθες σε θεση να δωσει -τουλαχιστον στη Θεσσαλονικη- οποιαδηποτε εξηγηση για την απροσμενη αφιξη του Τουπουρκοφσκι στη Θεσσαλονικη -ακριβως την παραμονη της ορκωμοσιας στην Αθηνα της νεας υπο τον Κωστα Σημιτη ελληνικης κυβερνησης.

    Σε συναντηση που ειχε με Ελληνες δημοσιογραφους, φανηκε αισιοδοξος για τα ελληνοσκοπιανα, αλλ' εχουν ιδιαιτερο ενδιαφερον τα οσα ειπε για προσωπα και πραγματα της ελληνικης πολιτικης:

    Χαρακτηρισε τον απελθοντα υπουργο Εξωτερικων Καρολο Παπουλια ως "πολυ καλο του φιλο" σπευδοντας να προσθεσει (για να μη δημιουργηθουν εντυπωσεις...) οτι "ηταν πολυ υπευθυνος και εξυπνος, εξυπηρετωντας την ελληνικη κυβερνηση".

    Ειπε οτι ο Θεοδωρος Παγκαλος χαρακτηριζεται ως "ευρωπα ιστης στον τροπο σκεψης" και οτι στη χωρα του (ΦΥΡΟΜ) "πιστευουν οτι ειναι ρεαλιστης πολιτικος".

    "Ελπιζω", προσθεσε, "οτι αυτη η γνωση και ο σεβασμος για τον υπουργο των Εξωτερικων σας θα τον βοηθησει να εχει μια διαφωτιστικη τοποθετηση στη συμφωνια (Ελλαδας - ΦΥΡΟΜ)".

    Εξεφρασε την πεποιθηση οτι οι συνομιλιες (για το ονομα) θα επιταχυνουν τη λυση και εκτοξευσε μια συγκαλυμμενη επικριση για το εμπαργκο: "Δεν γνωριζω αν θα βρεθει λυση τον επομενο μηνα, ειμαι ομως σιγουρος οτι κανεις πια δεν θα φανει ανευθυνος ωστε να εχουμε πισωγυρισματα".

    Για Σημιτη Ειχε καλα λογια για τη νεα κυβερνηση: "Ειναι μια νεα ευκαιρια. Δεν λεω οτι η προηγουμενη δεν εκανε ο,τι μπορουσε καλυτερο. Νομιζω, ομως, οτι καθε αλλαγη θα μπορουσε να ειναι μια ευκαιρια για θετικοτερες εξελιξεις. Ελπιζω οτι η νεα κυβερνηση θα λυσει τα προβληματα της Ελλαδας, θα καταφερει να λυσει προς θετικη κατευθυνση τα προβληματα με τη χωρα μου".

    [15] Καλη υποδοχη στη Λευκωσια

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Του ανταποκριτη μας ΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

    Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ κυβερνηση εξεφρασε την ικανοποιηση της για την παραμονη του Γερασιμου Αρσενη στο υπουργειο Εθνικης Αμυνας και τον διορισμο των κ. Θεοδωρου Παγκαλου και Γεωργιου Ρωμαιου ως υπουργου και αναπληρωτη υπουργου Εξωτερικων, αντιστοιχα. Ενω ταυτοχρονα εξεφρασε και τις ευχαριστιες της προς τον απελθοντα υπουργο Εξωτερικων, Καρολο Παπουλια, για τη συνεργασια, συμπαρασταση και βοηθεια του. Ικανοποιηση εκφραζεται και για την παραμονη του κ. Κουρη στη θεση του.

    Συγκεκριμενα, ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Γιαννακης Κασουλιδης, κληθεις να σχολιασει τη συνθεση της υπο τον κ. Σημιτη ελληνικης κυβερνησης, δηλωσε: Η κυπριακη κυβερνηση προσδοκα και ειναι βεβαιη οτι θα εχει μια εγκαρδια και στενοτατη συνεργασια με την κυβερνηση του πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη και εκφραζει την ικανοποιηση της, γιατι στα δυο σημαντικα υπουργεια, που εχουν σχεση με την Κυπρο, το υπουργειο Εθνικης Αμυνας και το υπουργειο Εξωτερικων, εχουν ανατεθει σε ατομα τα οποια ειναι βαθεις γνωστες του κυπριακου προβληματος. Δηλαδη τον κ. Γερασιμο Αρσενη και τον κ. Θεοδωρο Παγκαλο.

    Το ιδιο, προσθεσε, ισχυει και για τον κ. Ρωμαιο και για τον κ. Κουρη.

    [16] ΑΡΧΗΓΟΥ "αποντος", πασα δημοσιοτης παυσατω

    "Ωνασειο": Η μοναξια σε απ' ευθειας συνδεση

    Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ δεν ειναι πια εδω ουτε οι οπαδοι. Τα φωτα της εξουσιας εσβησαν και το γειτονικο περιπτερο δεν πουλα πια ολες τις εφημεριδες

    Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

    Ο περιπτερας, στον παραλληλο δρομο της Συγγρου, πισω απο το "Ωνασειο", εκανε την μπαζα του δυο μηνες τωρα. "Πως παν' οι δουλειεσ;", τον ρωτησα χθες, που πηγα στο νοσοκομειο για να ιδω ...τι απομεινε απ' ολην αυτην την ιστορια. "Χαλια" απαντησε εκεινος, κουνωντας λυπημενα το κεφαλι. "Απο την ημερα που υπεβαλε την παραιτηση του ο Παπανδρεου, εξαφανιστηκαν ολοι. Για πρωτη φορα, σκεψου, μου περισσευουν εφημεριδες!"

    Εχει δικιο ο περιπτερας. Την ημερα, πραγματι, που η "επιτροπη των πεντε" πηγε στο "Ωνασειο" με εκεινο το κειμενο της παραιτησης, που συνεγραψε ο Νικος Αθανασακης, ολα θυμιζαν τις πρωτες ημερες της εντασης. Καμερες, δημοσιογραφοι, τεχνικοι, η φρουρα του "Ωνασειου", οι Μερσεντες απ' εξω, οι οδηγοι και σωματοφυλακες, τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ, οι απ' ευθειας συνδεσεις και, προπαντος, η πιεση, το σασπενς!

    Τα δελτια ειδησεων, σε ραδιοφωνα και τηλεορασεις, ειχαν, απο μερες πριν, υποβιβασει ηδη τα της υγειας του κ. Παπανδρεου σε δευτερη, αργοτερα σε τριτη, μετα σε τεταρτη, καποτε και σε τελευταια ειδηση της ελληνικης επικαιροτητας. Αλλα ειναι πρωθυπουργος ακομα, ελεγαν οι αρχισυντακτες. Και ενας πρωθυπουργος στην Εντατικη, οσο και να βελτιωνεται η υγεια του, ειναι παντοτε ειδηση.

    Τη στιγμη που επαψε -με την υπογραφη του μαλιστα- να ειναι πρωθυπουργος, νομιζες πως ενας τυφωνας απιστευτης δυναμης χτυπησε το "Ωνασειο". Σαρωσε ο,τι ηταν να σαρωσει και χαθηκε μετα, μαζι με τους "πεντε" στις Μερσεντες τους, και κατευθυνθηκε προς τη Χαριλαου Τρικουπη.

    Τα ευπορα καναλια κρατησαν τα συνεργεια τους εκει -στην τεντα και στην εισοδο του "Ωνασειου". Ηταν, αλλωστε, εντονες οι στιγμες και καποιοι αρχισυντακτες φοβοντουσαν "μηπως παθει τιποτα ο Ανδρεας".

    Η ...μεταναστευση της εξουσιας

    Τα πιο μικρα καναλια -συνεργεια, τεχνικοι, δημοσιογραφοι- πηραν ξοπισω την "πομπη" προς τα γραφεια του ΠΑΣΟΚ, μεταφεροντας εκει πλεον το ...επικεντρο του ενδιαφεροντος τους. Ενας ιατρικος συντακτης, που του αρεσε πολυ η δημοσιοτης που ελαβε ολο τον τελευταιο καιρο, συνειδητοποιησε ξαφνικα, μπαινοντας στην τεντα και αντικριζοντας μονο τα τριποδα των μηχανων ληψεως, ποση μοναξια μπορει, καμμια φορα, να προκαλει αυτη η καταραμενη η επικαιροτης.

    Κατα συμπτωση, την ωρα που εφυγε απο το "Ωνασειο" το... κεντρο του ενδιαφεροντος, γινοταν κανονικα η αναγνωση του βραδινου ιατρικου δελτιου και η τεντα βουιζε απο ζωη. "Κοψτε ρε... κοψτε", φωναζαν οι τεχνικοι προς τους συναδελφους τους στα κοντρολ των καναλιων. Οι "καλωδιωμενοι" (δηλαδη, με τα ακουστικα στα αυτια και τα μικροφωνα στο χερι) δημοσιογραφοι επαιρναν την ποζα τους, μια σιωπη βασανιστικη απλωνοταν για λιγα δευτερολεπτα στο χωρο, και αμεσως μετα... Ψθτ... κοβουμε... "εκτακτη επικαιροτης"... διακοπτουμε, κυριες και κυριοι, για το τελευταιο ανακοινωθεν... και η Ελλας εμβροντητη παρακολουθουσε.

    Το μονο που απεμεινε απ' ολο αυτο το "σκηνικο" ειναι εκεινη η βασανιστικη σιωπη. Μονο που, πλεον, δεν ειναι των ολιγων δευτερολεπτων. "Μοιαζει αιωνια" μου ειπε μια συναδελφος, απο το ραδιοφωνο του "Σκαι", αργα το βραδυ του Σαββατου, μοναχη μες την τεντα, περιμενοντας να "βγει στον αερα" για το επομενο δελτιο ειδησεων.

    Οι Εγγλεζοι λενε "νο νεως ις γοοδ νεως" -δηλαδη "οταν δεν υπαρχουν ειδησεις, τα νεα ειναι καλα"- αλλα αυτα τα "καλα νεα", ως γνωστον, ειναι ο εφιαλτης των ανθρωπων των μιντια, οι οποιοι πιστευουν παρα πολυ και "υπηρετουν" πιστα το αλλο εκεινο σλογκαν, που λεει οτι "τα κακα νεα ειναι εκεινα που πουλανε".

    Χαλαρωσε η ασφαλεια

    Η ερημωση του "Ωνασειου", ομως, δεν ειχε να κανει μονο με τα μεσα ενημερωσης. Μια κοπελια, που δουλευει στην υποδοχη του νοσοκομειου, μας ειπε χθες οτι ολες αυτες τις μερες νιωθει "ενα τεραστιο κενο". Αλλα και οι ανδρες της ασφαλειας του νοσοκομειου, γνωστοτεροι ως "σεκιουριταδες" σαν να ...χαλαρωσαν και αυτοι οχι, ομολογω, προς μεγαλη τους ικανοποιηση.

    Εκεινο το ατελειωτο "μπες- βγες" των πρωτων ημερων ηταν σαν να τους κρατουσε στη ζωη, οπως ο ...περιφημος πλεον αναπνευστηρας, που εδινε σε μας, τους δημοσιογραφους, τροφη και στον αρρωστο πρωθυπουργο ζωη.

    Οι υπευθυνοι του νοσοκομειου, κυριως οι γιατροι, εμφανιζονται τωρα καπως ανακουφισμενοι που "ησυχασαμε πια". Δεν νομιζω πως ειναι ολοι τους ειλικρινεις. Σε μερικους σιγουρα θα λειψουν οι... συνωμοτικες συναντησεις με δημοσιογραφους για "εμπιστευτικη ενημερωση" μετα της απαραιτητης, εννοειται, προβολης και του ονοματος τους.

    Ενας ανταποκριτης της ισπανικης τηλεορασης, ο Μανουελ Γκαλγιεχο, που ερχοταν τακτικα στο νοσοκομειο τις πρωτες κρισιμες ημερες, μας ελεγε οτι αν το "Ωνασειο" πληρωνε στα μεσα ενημερωσης ως αμεση, την εμμεση διαφημιση που του εκαναν δειχνοντας το τοσες φορες, "σιγουρα θα ειχε χρεοκοπησει".

    Η εκτιμηση παντως, τωρα που ηρεμησαν καπως τα πραγματα, ειναι οτι, αντιθετως, το κυρος του "Ωνασειου" ειναι πολυ "ανεβασμενο" και αυτο, μας ειπαν ανθρωποι απο το λογιστηριο του νοσοκομειου, εχει ηδη αρχισει να φαινεται και στα χαρτια.

    Ο γενικος διευθυντης του Κεντρου, ο κ. Κονταρατος, ο οποιος κατα ενα τροπο μαγικο πολλες φορες ηταν παρων οποτε συνεβαινε κατι σημαντικο στο "Ωνασειο", ειναι βεβαιο, λενε πολλοι που τον ξερουν καλα, οτι θα περναει εντονα αυτες τις ημερες το λεγομενο "συνδρομο της μοναξιας". Ενας σεμνος ανθρωπος, που πραγματι δεν ενοχλησε κανεναν, αλλα που σου εδινε ξεκαθαρα την εντυπωση πως -να το πω... λα ικα- ολο αυτο το "νταβαντουρι" το γουσταριζε!

    Η πιο χαρακτηριστικη ισως εικονα της ερημωσης του "Ωνασειου" -και, δυστυχως, αυτη δεν καταγραφηκε απο καμια καμερα- ηταν εκεινη που "απλωθηκε" σε ολο το νοσοκομειο τη βραδια της εκλογης του κ. Σημιτη, λιγο μετα την αποχωρηση του επειτα απο την ολιγολεπτη συναντηση που ειχε με τον κ. Παπανδρεου.

    Ηρεμησε και ο Κρεμαστινος

    Ξαφνικα, σε διαφορους χωρους του νοσοκομειου, ειχες την εντυπωση οτι ολοι σαν να μαζευαν τα πραγματα τους. Αυτοματως δε, αλλαξε και η οψη πολλων ανθρωπων. Πιο πολυ με εξεπληξε ο, τοτε υπουργος Υγειας, Δημητρης Κρεμαστινος. Ειχε κατεβει στο χωρο υποδοχης, στην εισοδο του "Ωνασειου", και για πρωτη φορα ηταν "μαλακωμενος". Ηρεμος θα ελεγα, ειχε ενα χαμογελο σχεδον γαληνιο στο προσωπο του και μιλουσε με τους λιγους εναπομεινατες δημοσιογραφους χωρις εκεινη τη γνωστη εκφραση επιφυλαξης (ισως και φοβου) που ειχε πρωτυτερα.

    Εχω επισης την εντυπωση οτι επεσαν και οι ρυθμοι ...κινησης των ανθρωπων. Πριν απο λιγες μερες το βημα τους ηταν ταχυτερο. Ολοι περπατουσαν γρηγορα. Μερικοι ετρεχαν κιολας. Τωρα, ολοι ειναι ...στατικοι. Ολα ειναι στατικα.

    ...Εκτος απο την κατασταση της υγειας του τεως πρωθυπουργου, η οποια συνεχως φαινεται να βελτιουται -αλλα, οπως ειπαμε, αυτο πια "δεν πουλαει". Δυο ειναι, κατα τους ειδημονες, οι λογοι:

    Πρωτον, οτι δεν ειναι πια πρωθυπουργος, και

    δευτερον οτι τα νεα για την υγεια του "εχουν κουρασει τον κοσμο".

    Στην Εντατικη, και στα διπλανα αυτης δωματια του εκτου, μπορει να μη λιγοστεψαν οι "τακτικοι", αλλα σιγουρα λιγοστεψαν οι επισκεπτες. Ανθρωποι που ανηκουν στον τομεα κινητοποιησης του ΠΑΣΟΚ και που δεν εχουν λειψει ουτε στιγμη απο την Εντατικη μας ειπαν, πολυ απογοητευμενοι ειν' αληθεια, "ποσοι βουλευτες και υπουργοι, που ηταν τακτικοτατοι, χαθηκαν απο προσωπου γης μολις παραιτηθηκε ο προεδρος".

    Η μοναξια της Δημητρας

    Οσο για τη συζυγο του τεως πρωθυπουργου, το βεβαιο ειναι οτι απο την ημερα που επαψε να ειναι η "πρωτη κυρια" εχουν λιγοτερο ογκο τα αποκομματα του Τυπου που την αφορουν και που, οπως εξαρχης, της πηγαινουν στον προθαλαμο της Εντατικης. Μαθαμε οτι ειναι πιο ηρεμη τωρα, αλλα επισης οτι δεν εχει συνελθει ολοτελα απο το θορυβο που δημιουργηθηκε γυρω απο το ονομα της, κυριως με τις συνεντευξεις στα περιοδικα, και πως τωρα "κραταει απουσιολογιο"!

    Αυτο, οπως μας εξηγησαν, σημαινει οτι αναφερει συχνα τα ονοματα εκεινων που, οπως η ιδια λεει, την "εγλειφαν" παλιοτερα και που τωρα, παλι οπως λεει η ιδια, λακισαν.

    Μεσα σ' ενα τετοιο "σκηνικο" λοιπον ο μονος ανθρωπος που μοιαζει να μην τον εχουν αγγιξει ολα αυτα τα γεγονοτα ειναι ο ιδιος ο "μεγαλος πρωταγωνιστης" τους -αυτος που "εφερε" την αναστατωση (με την καλη εννοια το λεω) στο "Ωνασειο", και αυτος που "εδιωξε" με την παραιτηση του και με τη βελτιωση της υγειας του τα φωτα και πολυ κοσμο. Ειναι ο Ανδρεας Παπανδρεου, που μονος ηταν στις 21 Νοεμβριου που εισηχθη στο νοσοκομειο, μονος ειναι και τωρα που, πρωτα ο Θεος, μπηκε στο δρομο της επιστροφης, στο σπιτι του.

    Περασμενα μεγαλεια... Οι δυο φωτογραφιες αποτυπωνουν, κατα τον καλυτερο τροπο, το "πριν" και το "μετα" της παραιτησης

    Βλεπουν λυση στα εθνικα θεματα

    [17] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ στην Ευρωπη για την ελληνικη εξωτερικη πολιτικη με Σημιτη - Παγκαλο

    ΠΑΡΙΣΙ

    Η εφημεριδα "Μοντ" αναφερεται στον σχηματισμο της νεας κυβερνησης, σε ανταποκριση απο την Αθηνα, με τον τιτλο "οι εκσυγχρονιστες μπαινουν εν δυναμει στη νεα ελληνικη κυβερνηση. Αλλα ο Κ. Σημιτης φροντισε να μη δυσαρεστησει τις ηγετικες προσωπικοτητες του ΠΑΣΟΚ". Η εφημεριδα αναφερει οτι "η νεα κυβερνηση χαρακτηριζεται απο την εισοδο εκσυγχρονιστων αλλα και τη διατηρηση πρωην υπουργων του Α. Παπανδρεου, απεικονιζοντας ετσι το πνευμα αλλαγης και συνεχειας. Ηγετης της ελληνικης διπλωματιας ειναι ο πληθωρικος Θ. Παγκαλος, γνωστος για την τραχεια του ειλικρινεια. Θα εχει καθηκον να διευθετησει τη μακεδονικη υποθεση στα Ηνωμενα Εθνη. Ο Κ. Παγκαλος υπηρξε ο πρωτος που αποτολμησε στις ταξεις των σοσιαλιστων να κανει δηλωσεις για ανοιγμα. Η κυρια Παπανδρεου αναλαμβανει ενα υπερυπουργειο και απο τη θεση αυτη προκειται να δειξει τη θεληση του κ. Σημιτη να πραγματοποιησει καινοτομιες στον κοινωνικο τομεα. Οι οικονομικες εφημεριδες "Τριμπιν" και "Εκο", οπως και η "Φιγκαρο", παρουσιαζουν τη συνθεση της νεας κυβερνησης σε συντομα τηλεγραφηματα, με την αναφορα οτι οι νεοι υπουργοι παιρνουν θεση στο ανανεωμενο επιτελειο του Κ. Σημιτη, στο οποιο ομως βρισκουν και παλι θεση οι βετερανοι του ΠΑΣΟΚ.

    ΗΡΑ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ

    [18] Ο αγγλικος Τυπος

    Ο βρετανικος Τυπος αναλυει τη συνθεση της νεας κυβερνησης και εκτιμα οτι αντικατροπτιζει την επιθυμια για αναμορφωση και εκσυγχρονισμο της οικονομιας και ενισχυει την ομαδα των ευρωπαιστων. Προβλεπει ακομα οτι θα ενισχυθουν οι σχεσεις της Ελλαδας με την Ευρωπαικη Ενωση. Η εφημεριδα "Φαινανσιαλ Ταιμς" υπογραμμιζει οτι δυο σημαντικες προσωπικοτητες του ΠΑΣΟΚ και δεδηλωμενοι ευρωπαιστες, ο κ. Παγκαλος και η κυρια Βασω Παπανδρεου, ανελαβαν σημαντικα ποστα στη νεα κυβερνηση. Αναφερεται ιδιαιτερα στην επιστροφη του κ. Θοδωρου Παγκαλου στο υπουργειο Εξωτερικων, υπενθυμιζοντας οτι στην προηγουμενη θητεια του στο ιδιο υπουργειο ειχε χειριστει με επιτυχια τις ευρωπαικες υποθεσεις. "Το πρωτο σοβαρο θεμα που εχει να αντιμετωπισει ο κ. Παγκαλος, ο οποιος εχει αναμφισβητητα βαθειες γνωσεις στα ευρωπαικα θεματα, θα ειναι της Πρωην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατιας της Μακεδονιας, δεδομενου οτι οι σχετικες διαπραγματευσεις εχουν προγραμματιστει να αρχισουν στη Νεα Υορκη τον επομενο μηνα και ο νεος υπουργος Εξωτερικων της Ελλαδος, προσθετει η εφημεριδα, εχει αφησει να εννοηθει οτι ευνοει ενα συμβιβασμο". Εκτιμα ακομα οτι η συνθεση της ελληνικης κυβερνησης εκφραζει και την προσπαθεια του νεου πρωθυπουργου να διατηρησει την πολιτικη ισορροπια μεταξυ των εκσυγχρονιστων και των οπαδων του λαικισμου μεσα στο ΠΑΣΟΚ. Τελος, η ιδια εφημεριδα τονιζει οτι ο κ. Σημιτης εχει στη διαθεση του λιγους μηνες να ισχυροποιησει τη θεση του πριν απο το συνεδριο του ΠΑΣΟΚ, που θα ψηφισει για ενα νεο προεδρο.

    [19] Η Αγκυρα

    Την επιθυμια της Αγκυρας για βελτιωση των σχεσεων με την Ελλαδα εξεφρασε ο εκπροσωπος του τουρκικου υπουργειου εξωτερικων, σχολιαζοντας την αναληψη των καθηκοντων της κυβερνησης Σημιτη. "Αποτελει ειλικρινη επιθυμια και ελπιδα μας να οδηγηθουν οι ελληνοτουρκικες σχεσεις προς το καλυτερο, κατα τη θητεια της νεας κυβερνησης", δηλωσε ο Ομερ Ακμπελ. Νωριτερα ο Τουρκος υπουργος εξωτερικων Ντενιζ Μπα ικαλ ειχε ζητησει ενα "νεο ξεκινημα" στις ελληνοτουρκικες σχεσεις. Τον νεο Ελληνα πρωθυπουργο συνεχαρη και ο πρωθυπουργος της Γιουγκοσλαβιας Ραντογιε Κοντιτς. Σε συγχαρητηριο τηλεγραφημα εξεφρασε την πεποιθηση οτι η εκλογη του Κωστα Σημιτη στη θεση του πρωθυπουργου θα συμβαλει στην παραπερα αναπτυξη των παραδοσιακα φιλικων σχεσεων και θα εμβαθυνει την ολοπλευρη συνεργασια Γιουγκοσλαβιας - Ελλαδας. Θετικες ειναι οι πρωτες αντιδρασεις, για τη συνθεση της νεας κυβερνησης, του γιουγκοσλαβικου Τυπου, ενω η εφημεριδα "Πολιτικα" με προβολη στην πρωτη σελιδα, αναφερει οτι περιμενει τον Σημιτη πολλη δουλεια. Η εφημεριδα εκτιμα οτι υπερισχυσαν οι μεταρρυθμιστικες δυναμεις, αλλα παραλληλα ο Σημιτης κρατησε τις ισορροπιες μεσα στο κομμα και τοποθετησε υπουργους που εκφραζουν ολες τις τασεις. Η "Νασα Μπορμπα" προβαλλει επισης στην πρωτη σελιδα την ειδηση για τη νεα συνθεση της κυβερνησης με τον τιτλο "Ο Θοδωρος Παγκαλος ειναι ο νεος υπουργος Εξωτερικων". Επισης γινεται αναφορα στα νεα προσωπα που συμμετεχουν στο υπουργικο συμβουλιο, με ιδιαιτερη επισημανση στην κυρια Βασω Παπανδρεου.

    [20] Δεν σχολιαζει Παγκαλο

    Θετικα υποδεχθηκε τη νεα ελληνικη κυβερνηση η γερμανικη πολιτικη ηγεσια, η οποια απεφυγε να σχολιασει την υπουργοποιηση του Θεοδωρου Παγκαλου και ανεφερε οτι το νεο σχημα αποτελει ενδειξη ενος σταθερου ευρωπαικου προσανατολισμου. "Υπαρχει η αισθηση μιας νεας αρχης", δηλωσε διπλωματικη πηγη, η οποια χαρακτηρισε "ευχαριστη εκπληξη" τοσο τις ευρειες αλλαγες στο κυβερνητικο σχημα, οσο και την παραμονη των βασικων στελεχων του οικονομικου επιτελειου, καθως και του αναπληρωτη υπουργου Εξωτερικων για ευρωπαικα θεματα Γ. Ρωμαιου. Η επιστροφη του Θεοδωρου Παγκαλου στο υπουργειο Εξωτερικων ως επικεφαλης πλεον της ελληνικης διπλωματιας απασχολησε τα γερμανικα μεσα ενημερωσης. Σε σχετικα ρεπορταζ γινεται αναφορα στις επικριτικες δηλωσεις Παγκαλου τον Νοεμβριο του 1993 για τον ρολο της Γερμανιας στη βαλκανικη κριση. Παντως, ο κυβερνητικος εκπροσωπος Πετερ Χαουσμαν, απαντωντας σε σχετικη ερωτηση, δηλωσε οτι "δεν επιθυμει να σχολιασει μεμονωμενα μελη της νεας ελληνικης κυβερνησης" και οτι "η γερμανικη κυβερνηση προσβλεπει σε μια καλη συνεργασια".

    [21] Ευφορια στο Σιτι του Λονδινου για τον Σημιτη

    ΛΟΝΔΙΝΟ

    Του ΜΠΑΜΠΗ ΜΕΤΑΞΑ

    Η ΕΚΛΟΓΗ του Κωστα Σημιτη στην πρωθυπουργια αποτελει το καλυτερο απο τα δυνατα σεναρια (βεστ ψασε σψεναριο) απο τη σκοπια των αγορων. Αυτο αναφερει μια πρωτη, εμπιστευτικη, εκτιμηση της μεγαλης Τραπεζας επενδυσεων του Σιτι του Λονδινου Σαλομον Βροτηερς για τις αλλαγες στην ελληνικη πολιτικη ηγεσια. Συντακτης της σχετικης εκθεσης πιστευεται οτι ειναι η κυρια Μιραντα Ξαφα, πρωην εξ απορρητων συμβουλος για οικονομικα θεματα του κ. Μητσοτακη, η οποια εδω και μερικα χρονια εργαζεται στη Σαλομον Βροτηερς.

    Πιο συγκεκριμενα, η εκθεση αναφερει οτι ο νεος Πρωθυπουργος εχει καλο παρελθον στο υπουργειο Εθνικης Οικονομιας στη δεκαετια του '80. Οι δε βασικες επιλογες του στο νεο κυβερνητικο σχημα υποσχονται συνεχεια, μετριοπαθεια και φιλοευρωπα ικους προσανατολισμους.

    Ο κ. Σημιτης, λεει η Σαλομον Βροτηερς, θα στοχευσει στον εκσυγχρονισμο της οικονομιας, αλλα αντιμετωπιζει δυσκολοτατο εργο σε ο,τι αφορα την επαναδρομολογηση του προγραμματος ιδιωτικοποιησεων και την επιτευξη των στοχων του προγραμματος συγκλισης.

    Εχοντας κληρονομησει ενα χαλαρο προ υπολογισμο για το 1996 θα πρεπει να κινηθει γρηγορα για να παγωσει ορισμενες δαπανες και να βαλει μπρος τις δομικες αλλαγες που παραμενουν το κλειδι για τη βελτιωση των δημοσιων οικονομικων. Ομως, τονιζει η εκθεση, πολιτικοι παραγοντες ειναι πιθανο να οδηγησουν σε καθυστερηση.

    Με λιγο καιρο ως τις επομενες εκλογες του Οκτωβριου 1997 και με επικειμενο το συνεδριο του ΠΑΣΟΚ τον Ιουνιο ο κ. Σημιτης μαλλον θα αποφυγει να λαβει νεες σημαντικες πρωτοβουλιες μεχρι τον Ιουνιο. Αν εκλεγει αρχηγος του κομματος και συγχρονως το ΠΑΣΟΚ ανεβει στις δημοσκοπησεις, δεν αποκλειεται να παει σε προωρες εκλογες το φθινοπωρο ωστε να εχει μετα περισσοτερο χρονο για να εφαρμοσει μια σκληρη οικονομικη πολιτικη.

    Ο νεος Πρωθυπουργος εχει φοιτησει και στη Σχολη Οικονομικων και Πολιτικων Επιστημων του Πανεπιστημιου του Λονδινου, το γνωστο ΛΣΕ. Ο κ. Σημιτης πηρε στο ΛΣΕ το πτυχιο Μαστερ στα οικονομικα. Ο κ. Σημιτης εχει κρατησει τις σχεσεις του με το παλιο του πανεπιστημιο και πριν απο εναμιση χρονο ηταν ενας απο τους σταρ προσκεκλημενους του μεγαλου συνεδριου για τον εκσυγχρονισμο στην Ελλαδα.

    Μιλωντας στο ΒΒΨ ο καθηγητης των διεθνων σχεσεων στη σχολη Φρεντ Χαλιντε ι ειπε οτι το ΛΣΕ ειναι ασφαλως ολο χαρα που ο κ. Σημιτης εξελεγη πρωθυπουργος, του ευχηθηκε καθε επιτυχια και εξεφρασε την πεποιθηση οτι θα τα παει καλα. "Το ΛΣΕ παλαιοτερα" ειπε ο κ. Χαλιντε ι, "ειχε τη φημη του κεντρου οπου ανθουσαν αριστερες, ριζοσπαστικες ιδεες.

    Ο κ. Σημιτης εντασσεται σε μια μακρα παραδοση αποφοιτων της σχολης που τωρα κατεχουν δημοσια αξιωματα σε πολλες χωρες και οι οποιοι ειναι ανθρωποι με υπευθυνη κοινωνικη συνειδηση, αλλα συγχρονως και καλοι μανατζερ, ανθρωποι που ξερουν να διαχειριζονται προσεκτικα το χρημα".

    Ο καθηγητης Χαλιντε ι αναφερθηκε στη συνεχεια και στα τρια σημαντικοτερα θεματα που θα κληθει να αντιμετωπισει ο νεος Πρωθυπουργος: τη Διακυβερνητικη, τη διευρυνση της Ευρωπα ικης Ενωσης και την παρουσια των ειρηνευτικων δυναμεων του ΝΑΤΟ στη Βοσνια.

    Ο κ. Χαλιντε ι τονισε οτι η Ελλαδα αλλα και η Τουρκια διαδραματισαν εποικοδομητικο ρολο στις προσπαθειες να μην εξαπλωθει η γιουγκοσλαβικη συρραξη; οι κυβερνησεις τους, παρα τις θεσεις που επαιρναν δημοσιως, αντεστησαν στις αποσταθεροποιητικες πιεσεις που ασκουσαν οι ιδιες οι κοινωνιες τους και η Τουρκια πιεσε τη Βοσνια προς το συμβιβασμο, η δε Ελλαδα τη Σερβια. Ο κ. Χαλιντε ι πιστευει οτι υπο την ηγεσια του κ. Σημιτη η Ελλαδα θα συνεχισει να παιζει αυτο το σταθεροποιητικο ρολο στα Βαλκανια.

    [22] Αντιδρασεις μονο με υπαινιγμους

    Το ΝΕΟ κυβερνητικο σχημα "περασε" με ελαχιστες εκδηλωσεις δυσαρεσκειας

    Ποικιλες ηταν οι αντιδρασεις υπουργων και αλλων, μη υπουργοποιηθεντων, στελεχων του ΠΑΣΟΚ για τη συνθεση της νεας κυβερνησης. Οι αρνητικες αντιδρασεις ηταν, παντως, λιγες και οι ενοχλημενοι μιλησαν με υπαινιγμους.

    Ενοχλημενος απο τη μη χρησιμοποιηση του ειναι ο Γιαννης Χαραλαμποπουλος, ο οποιος διευκρινισε οτι ο κ. Σημιτης δεν ζητησε τη γνωμη του για τη συγκροτηση του κυβερνητικου σχηματος, απλως του τηλεφωνησε αφου ειχε ανακοινωθει η συνθεση του.

    Νωριτερα ο Πρωθυπουργος ειχε εκφρασει τις ευχαριστιες του στον κ. Χαραλαμποπουλο, με τον οποιο -οπως ειπε- ειχε μια μακρα συνομιλια "για το σχηματισμο της κυβερνησης και την κυβερνητικη πολιτικη", χωρις να διευκρινισει ποτε εγινε αυτο και αν του ζητησε να μπει στην κυβερνηση.

    Ο υπουργος Εθνικης Αμυνας Γερ. Αρσενης ρωτηθηκε αν εγιναν αποκλεισμοι στο σχηματισμο της νεας κυβερνησης και απεφυγε ν' απαντησει "οχι", μολονοτι τρεις στενοι συνεργατες του μετεχουν στην κυβερνηση. "Η ευθυνη για το σχηματισμο της κυβερνησης ειναι του κ. Σημιτη. Και η κυβερνηση θα κριθει απο την αποτελεσματικοτητα της. Διαφορετικα προσωπα θα εφτιαχναν διαφορετικη κυβερνηση. Αυτη ειναι η κυβερνηση Σημιτη", προσθεσε ο κ. Αρσενης.

    "Καλα πηγαμε" Αντιθετα, ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου ειπε οτι δεν εγινε κανενας αποκλεισμος. "Ειναι μια ισχυρη κυβερνηση", προσθεσε.

    Ο υφυπουργος Μεταφορων Γ. Δασκαλακης, στενος συνεργατης του Ακη Τσοχατζοπουλου, που ρωτηθηκε επισης αν εγιναν αποκλεισμοι απαντησε: "Καλα πηγαμε".

    Δυσαρεστημενος ειναι ο βουλευτης Λ. Βερυβακης. "Κεντοαριστερα χωρις κεντροαριστερους δεν μπορει να γινει", ειπε χαρακτηριστικα. "Η Κεντροαριστερα ηταν φιλολα ικη και φιλοκοινωνικη. Ηταν επισης εθνοκεντρικη", προσθεσε.

    Ο προεδρος της Βουλης Απ. Κακλαμανης διεψευσε οτι υπαρχουν βουλευτες που "προσκεινται" σ' αυτον, με αφορμη επισημανσεις των μεσων ενημερωσης οτι σ' αυτη την κατηγορια ανηκει ο υφυπουργος Βιομηχανιας Φοιβος Ιωαννιδης. Σε δηλωση του ο κ. Κακλαμανης αναφερει οτι ειπε στον Πρωθυπουργο πως η συνθεση της νεας κυβερνησης πρεπει να απεικονιζει τη διαλυση ολων των προσωπικων ομαδων εντος της Κοινοβουλευτικης Ομαδας, δηλαδη των δυναμικων μειοψηφιων 25-30 συνολικως βουλευτων, που για διαφορους λογους ακολουθησαν ως τωρα... "λαθος δρομο"!

    Ο προεδρος της Βουλης διευκρινιζει οτι δεν προτεινε κανενα προσωπο στον Πρωθυπουργο για υπουργοποιηση και τονιζει οτι ολοι οι βουλευτες "οφειλουν να στηριξουν το νεο πρωθυπουργο και την κυβερνηση στο εξαιρετικα δυσκολο εργο του".

    Ο πρωην υπουργος Στελιος Παπαθεμελης ειπε σε ομιλια του οτι στα Σκοπια πρεπει να δοθει ενα ονομα χωρις τη λεξη Μακεδονια και τα παραγωγα της. "Καμια υποχωρηση στο θεμα αυτο δεν ειναι νοητη", τονισε. Η ομιλια εγινε την Κυριακη πριν απο τη συγκροτηση της νεας κυβερνησης, την οποια ο κ. Παπαθεμελης ειπε οτι θα στηριξει. "Η κυβερνηση που θα συγκροτηθει πρεπει να τολμησει τη διαμορφωση μιας υψηλης εθνικης στρατηγικης, εκπονωντας ενα μακροχρονο σχεδιασμο με σταθερους στοχους και ιεραρχησεις", ειπε.

    [23] Επιστολη Λιβανη στον Πρωθυπουργο

    Επιβεβαιωθηκε χθες και επισημως οτι ο Αντωνης Λιβανης, ο επι 32 χρονια στενος συνεργατης του Α. Παπανδρεου, αρνηθηκε να συμμετασχει στη νεα κυβερνηση.

    Και εξηγει το γιατι με την ακολουθη επιστολη του προς τον Πρωθυπουργο: "Αγαπητε Κωστα,

    Σε συγχαιρω για την εκλογη σου απο την Κοινοβουλευτικη Ομαδα του Κινηματος, ως νεου Πρωθυπουργου της χωρας.

    Γνωριζεις οτι σταθηκα διπλα στον Ανδρεα Παπανδρεου απο την πρωτη ημερα της εισοδου του στην ενεργο πολιτικη της χωρας. Και συνεδεσα την πολιτικη μου δραση και την προσωπικη μου συμπεριφορα μαζι του και με τις μεγαλες επιλογες του.

    Μετα την ιστορικη δηλωση του για την εναρξη διαδικασιων για την εκλογη νεου Πρωθυπουργου, θεωρω οτι ολοκληρωθηκε και ο ρολος μου στην κυβερνηση. Αυτη την επιλογη μου και τη θεση την ειχα εκφρασει προς ολους μετα την αποφαση του Ανδρεα Παπανδρεου για την αναδειξη νεου Πρωθυπουργου. Θα παρακαλουσα να κατανοησεις οτι η αποφαση μου αυτη με καλυπτει ιστορικα, πολιτικα, ηθικα και συναισθηματικα.

    Σε διαβεβαιωνω παντως οτι απο τη θεση του βουλευτου του ΠΑΣΟΚ, του μελους του Εκτελεστικου Γραφειου και της Κεντρικης Επιτροπης του Κινηματος, θα συνεχισω τους κοινους αγωνες για την ενοτητα της δημοκρατικης προοδευτικης παραταξης που εκφραζεται απο το ΠΑΣΟΚ, που ιδρυσε και οδηγησε σε μεγαλειωδη πορεια ο Ανδρεας Γ. Παπανδρεου.

    Θα συνεχισω επισης με ολες μου τις δυναμεις την προσπαθεια μου για την ευδοκιμηση του κυβερνητικου εργου, στο πλαισιο της λα ικης εντολης της 10ης Οκτωβριου 1993. Η συνεργασια μας και η φιλια μας, που ξεκινησε στα τελη του 1964, σε διαβεβαιωνει οτι θα ειμαι παντα παρων σε ο,τι με χρειαστεις, εσυ και η κυβερνηση μας".

    [24] Συμφιλιωση υπουργων στα πηγαδακια της ορκωμοσιας

    Των ΝΙΚΟΥ ΚΙΑΟΥ ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ

    Κατα τα καθιερωμενα, απλα και χωρις κατι το ιδιαιτερο, εγινε χθες το μεσημερι η ορκωμοσια της νεας κυβερνησης. Προηγουμενως, με διαφορα πεντε λεπτων, ορκισθηκε ο πρωθυπουργος Κ. Σημιτης. Κι αυτο ηταν το καινουργιο στοιχειο.

    Ηταν βεβαια ο πολλοστος πρωθυπουργος, τον οποιο ορκισε ο Αρχιεπισκοπος Σεραφειμ. Εχουν προηγηθει οκτω πρωθυπουργοι, ορκωμοσιες ομως περισσοτερες. Ηταν ο πρωτος πρωθυπουργος που ορκιζε ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κ. Στεφανοπουλος. Τα πηγαδακια μεταξυ υπουργων και υφυπουργων εδωσαν και πηραν, κυριως πριν απο την ορκωμοσια του Κ. Σημιτη, ενω περιμεναν στη μεγαλη αιθουσα του προεδρικου μεγαρου. Αλληλοσυγχαιρονταν, αλλοι χαρουμενοι, αλλοι σκεφτικοι.

    Η ζωη συνεχιζεται, ειπε χαμογελαστος ο Ακης Τσοχατζοπουλος, απαντωντας σε χαιρετισμο δημοσιογραφου, ενω ο Γερ. Αρσενης εδειχνε μαλλον συνοφρυωμενος πιο περα. Πρωτοι εφθασαν οι Γ. Πασχαλιδης, Μαν. Λουκακης και Κ. Λαλιωτης. Στις 12 ακριβως ορκισθηκε ο Κ. Σημιτης και υπεγραψε με δικο του στιλο στο βιβλιο. Μακρια στην αιθουσα της ορκωμοσιας παρακολουθουσαν η συζυγος του Δαφνη, η μια κορη του Μαριλενα (η αλλη απουσιαζει στο Λονδινο) και ο αδελφος του Σπυρος, καθηγητης στο Πανεπιστημιο της Φραγκφουρτης και ανωτατο στελεχο της γερμανικης διοικησης.

    "Ειρηνη υμιν"...

    Πεντε λεπτα αργοτερα ορκισθηκαν οι 40 υπουργοι και υφυπουργοι. Πρωτος εφθασε ο Ευαγγ. Γιαννοπουλος. Τελευταιος ο Χ. Καστανιδης, ενω ο Ευαγγ. Βενιζελος εψελνε συνοδευοντας το ιερο τελετουργικο. Μετα την ορκωμοσια ενας-ενας χαιρετουσαν τον Προεδρο και των Πρωθυπουργο, υπεγραφαν στο βιβλιο και μετα επαιρναν το αναψυκτικο τους (οσοι ηθελαν). Νεα πηγαδακια. Οπως και προηγουμενως, βρεθηκαν παλι μαζι ο Ευαγγ. Γιαννοπουλος και ο Στ. Τζουμακας, που δηλωσαν πως τα βρηκαν απο το πρωι, ενω ο Κ. Λαλιωτης συνιστουσε "ειρηνη υμιν". Θ. Παγκαλος και Γ. Ρωμαιος συζητουσαν για την πολλη δουλεια εν οψει της διακυβερνητικης. (Λιγο αργοτερα ο Γ. Ρωμαιος, υπολογιζοντας τις διαστασεις, ελεγε πως με τον Θ. Παγκαλο ειναι δυομιση ανθρωποι...). Φωτογραφιες συνεχεις, τηλεοπτικη καλυψη απ' ολα τα καναλια, φασαρια και μετα ησυχια. Ποτε παλι θα ξαναζησει τοση κινηση το προεδρικο μεγαρο!

    [25] Λιγοι οπαδοι

    Απο τις 11.15 περιπου το πρωι η ροη των αυτοκινητων ειχε κοπει στην οδο Ηρωδου του Αττικου. Η ορκωμοσια της νεας κυβερνησης του Κ. Σημιτη, που επροκειτο να γινει στις 12, οδηγησε την Τροχαια σ' αυτη την αποφαση. Η βροχη που επεφτε, αλλοτε πιο δυνατα κι αλλοτε πιο σιγα, δεν εμποδισε ωστοσο καποιους απο τους υπουργους να ερθουν με τα ποδια και χωρις ομπρελες απο τη γωνια της Ηρωδου του Αττικου ως το προεδρικο μεγαρο πεζη. Οπως δεν εμποδισε και τους λιγοστους 50 περιπου οπαδους του ΠΑΣΟΚ να σταθουν εκει επι μιαμισι ωρα για να υποδεχθουν και να χειροκροτησουν τον Πρωθυπουργο και τα 40 μελη του νεου υπουργικου συμβουλιου. Στις 11.33 το πρωι εφτασε ο υφυπουργος Παιδειας Γ. Πασχαλιδης και δευτερολεπτα αργοτερα ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιωτης. Και ακολουθησαν οι κ. Κανελλοπουλος, Γειτονας, Γιαννοπουλος, Κοτσωνης, Παγκαλος, Παπαδελλης, Παπαδημας, Ανωμεριτης, Μπαλτας, Φουρας και Τζουμακας. Η Βασω Παπανδρεου εφτασε στο προεδρικο μεγαρο στις 11.50 π.μ. και χειροκροτηθηκε περισσοτερο θερμα απο τους υπολοιπους. Χαμογελαστη, δεν εκανε καμια δηλωση, οπως αλλωστε και ολα τα υπολοιπα μελη του υπουργικου συμβουλιου.

    Ο Σημιτης

    Ο κ. Σημιτης εφυγε απο το πρωθυπουργικο γραφειο στη Βουλη στις 11.53 π.μ. και τρια λεπτα αργοτερα στις 11.56 εμπαινε με τη λευκη του ΒΜΩ στο προεδρικο μεγαρο, συνοδευομενος απο δυο ακομη αυτοκινητα. Το χαμογελο δεν εφυγε απο το προσωπο του και σηκωσε το χερι του να χαιρετησει τους συγκεντρωμενους που τον χειροκροτησαν. Η ορκωμοσια δεν κρατησε πολλη ωρα. Και ο πρωτος που αναχωρησε ηταν ο Αρχιεπισκοπος Σεραφειμ. Το παραθυρο του αυτοκινητου ηταν κλειστο, ετσι δεν ειχαμε την ευκαιρια να τον ρωτησουμε αν θυμαται ποσες κυβερνησεις εχει ορκισει. Απο τους υπουργους, πρωτοι εφυγαν, χειροκροτουμενοι και αυτοι, οι κ. Τζοχατζοπουλος και Αρσενης. Τους ακολουθησε πεζη μια "παρεα" που επιβιβαστηκε στα αυτοκινητα της επι της Ηρωδου του Αττικου. Ηταν οι υπουργοι Υγειας Αν. Πεπονης, Οικονομικων Αλ. Παπαδοπουλος και οι υφυπουργοι Μεταφορων Γ. Δασκαλακης και Εμποριου Μ. Χρυσοχολδης. Η Βασω Παπανδρεου βγηκε μαζι με τον υφυπουργο Εργασιας Λαμπρο Κανελλοπουλο, ενω ο υπουργος Παιδειας Γ. Παπανδρεου συνοδευοταν απο τον στενο συνεργατη του πρωθυπουργου Ν. Θεμελη. Ο Κ. Σημιτης αναχωρησε στις 12.38 μ.μ. Στο προτελευταιο αυτοκινητο που βγηκε απο το προεδρικο μεγαρο βρισκοταν η συζυγος του Δαφνη, μαζι με την κορη τους Μαριλενα και τον αδελφο του κ. Σημιτη, Σπυρο, που προφανως ηρθε ειδικα γι' αυτο τον λογο απο τη Γερμανια, οπου ειναι εγκαταστημενος. Και τελευταιος αναχωρησε εκεινος που πρωτος ειχε ερθει. Ο υφυπουργος Παιδειας Γ. Πασχαλιδης.

    Το πρωτο υπουργικο Στη 1 μ.μ. συνεδριασε το υπουργικο συμβουλιο. Χωρις τηλεοπτικη καλυψη η πρωτη πανηγυρικη συνεδριαση. Εικοσι λεπτα κρατησε η συνεδριαση. Ισως η τελευταια με τον Σωτηρη Λυτρα γραμματεα του υπουργικου συμβουλιου. Παραιτειται, μαθαμε. Στη 1.30 μ.μ. το υπουργικο συμβουλιο εβγαλε τη φωτογραφια του στη μεγαλη σκαλα που οδηγει απο τα προπυλαια στον πρωτο οροφο του μεγαρου της Βουλης. Κι αμεσως μετα ο πρωθυπουργος Κ. Σημιτης, με τον νεο κυβερνητικο εκπροσωπο Δ. Ρεππα, εκανε τις δηλωσεις του στην παλια αιθουσα 223 του Συμβουλιου της Επικρατειας, στον δευτερο οροφο του μεγαρου. Λεπτομερεια: Καθυστερησε να αρχισει και περιμενε εως οτου ειδοποιηθει η ΕΤ-1, που καλυπτε το θεμα, να σταματησει τα κινουμενα σχεδια που εδειχνε... Δεν δεχθηκε ερωτησεις ο Κ. Σημιτης. Δεσμευθηκε ομως οτι θα δωσει γενικη συνεντευξη Τυπου κι οχι ξεχωριστη σε ενα μεσο, εφημεριδα η τηλεοραση.

    [26] Ισορροπιες και προσδοκιες

    Με την πρωτη του κιολας εμπειρια ο νεος πρωθυπουργος Κ. Σημιτης ενιωσε την αναγκη να εξομολογηθει στον Προεδρο της Δημοκρατιας Κ. Στεφανοπουλο ποσο δυσκολη δουλεια ειναι ο ανασχηματισμος μιας κυβερνησης, αφου πρεπει να τηρηθουν ποικιλες και "λεπτες ισορροπιες".

    Αυτο φαινεται δα και απο την εικονα της νεας κυβερνησης, η οποια μαλλον θα κερδιζε (θα ηταν πιο ευπροσωπη και πειστικη οτι ανηκει στη "νεα εποχη") με καμια δεκαρια υφυπουργους λιγοτερους.

    Αλλα το θεμα ειναι απο εδω και περα να μη μεινει μονιμη και κυρια εγνοια του νεου πρωθυπουργου η διατηρηση αυτων των "λεπτων ισορροπιων" απο φοβο μπας και καποιο καπετανατο σηκωσει κεφαλι κι αρχισουν οι εσωκυβερνητικες τρικλοποδιες.

    Ο νεος πρωθυπουργος δεν θα κριθει σαν ο ικανος ισορροπιστης, που διασφαλιζει (βαζοντας συνεχως νερο στο κρασι του), την οπωσδηποτε επισφαλη κομματικη ενοτητα.

    Θα κριθει απο το αν και κατα ποσον θα ανταποκριθει στις προσδοκιες, που η εκλογη του δημιουργησε. Αν, δηλαδη, θα ειναι πραγματι πρωθυπουργος μιας κυβερνησης "δουλειας, ευαισθησιας, αξιοκρατιας, ηθους, τολμης και αποτελεσματικοτητας", οπως χθες υπεσχεθη.

    Γ.Β.

    [27] Διαφορα

    ! "Βαλτοι" ειναι αυτοι οι αναλυτες που επαναλαμβανουν ξανα και ξανα οτι ο κ. Σημιτης εκτος απο καθηγητης ειναι και συγγραφεας βιβλιων; Θελουν δηλαδη σωνει και καλα να υποχρεωσουν τον Μ. Εβερτ να γραψει και αυτος καμια πραγματεια για να... τρεχουμε και να μη φτανουμε;

    Παν.Τς.

    ! Εσπευσαν να παρεξηγησουν οι πιο πολλοι την παρουσια του κ. Πεπονη στο "Ωνασειο" και να την ερμηνευσουν ως τρικ δημοσιων σχεσεων, προσβολη στο νεο πρωθυπουργο και τινα κακοβουλα. Αν δεν παει ο υπουργος Υγειας στο ιδρυμα, ποιος θα παει;

    Παραπονα "προεδρικων"

    "Πνεουν μενεα" ορισμενοι "προεδρικοι", τοσο εναντιον του Κ. Σημιτη οσο και εναντιον αλλων ηγετικων στελεχων του ΠΑΣΟΚ (π.χ. Κ. Λαλιωτης) για την απομακρυνση τους απο την κυβερνηση.

    Δεν μιλανε δημοσια, αλλα αφηνουν διαφορες αιχμες, οπως εκανε χθες κατα την παραδοση του υπουργειου ο Κιμων Κουλουρης. Το παραπονο που εκφραζουν ορισμενοι απο αυτους συνοψιζεται στην παρατηρηση: "Αποκαλουν ""προεδρικουσ'' και οσους ειμαστε 30 χρονια διπλα στον Παπανδρεου και οσους εγιναν τα τελευταια τρια χρονια συνδαιτυμονες της Δημητρας. Μπαινουμε, λοιπον, ολοι στο ιδιο τσουβαλι;"

    Η πολιτικη ειναι θεμα συσχετισμων. Ετσι οι σημερινοι παραπονουμενοι μπορει να ελπιζουν οτι "παλι με χρονια με καιρους...".

    Γ.ΚΑΡ.

    Οχι υπερβολες κ. υπουργε

    Ειπε ο νεος υπουργος Τυπου Δημ. Ρεππας στους δημοσιογραφους κατα την αναληψη των καθηκοντων του:

    "Πιστευω οτι ο καθενας μας εχει τη δικη του αληθεια. Η αληθεια ειναι μεροληπτικη, γιατι ειναι υποκειμενικη. Αυτο δεν ειναι ενοχλητικο. Δεν ειναι απαραιτητο να συμφωνουμε. Πρεπει, ομως, να οργανωσουμε το πλαισιο της συνεργασιας μας, ωστε να συνεννοουμεθα και να συνεργαζομαστε. Και πιστευω οτι αυτο θα το πετυχουμε, αν με την υποκειμενικη του αληθεια ο καθενας παραμενει αυτονομος και αδεσμευτος. Αν δηλαδη ο υποκειμενισμος μας ειναι ακηδεμονευτος".

    Και, βεβαιως, ο δημοσιογραφος απο τη φυση της δουλειας του οφειλει να ειναι "αυτονομος", "αδεσμευτος", "ακηδεμονευτος" - και αμεροληπτος, θα προσθεσουμε εμεις.

    Αλλα ο υπουργος Τυπου, αν επιδιωκει συστηματικα κατι ως κυβερνητικος εκπροσωπος και με τον πολυπροσωπο μηχανισμο που διαθετει, ειναι, πρωτιστως, να εξωραλζει την εικονα της κυβερνησης - αρα σκοπιμοτητες υπηρετει και μονον αυτονομος και ακηδεμονευτος δεν ειναι.

    Ας περιορισει, συνεπως, τις διαβεβαιωσεις η και τις φιλοδοξιες του ο κ. Ρεππας. Θα καινοτομησει και θα επιτυχει και μονον αν καταφερει να μεταφερει (και να μην αποκρυπτει) ακριβεις πληροφοριες - αν, δηλαδη, επιδιδεται ευσυνειδητως και επαρκως στην υπευθυνη πληροφορηση των πολιτων και οχι στην παραπληροφορηση και την προπαγανδα.

    Γ.Β.

    Ε ρε προεδροι...

    Θα χασεις την υπουργικη καρεκλα, τωρα που θα πας για προεδρος του ΠΑΣΟΚ, "τσιγκλησαμε" τον Κωστα Λαλιωτη, την ωρα που τηλεοπτικες και φωτογραφικες καμερες απαθανατιζαν την πρωτη συνεδριαση του υπουργικου συμβουλιου της κυβερνησης Σημιτη. Και αντι για δυσαρεσκεια η εστω διαμαρτυρια, εισπραξαμε ενα μεγαλο γελιο, μαζι με μια υπεκφυγη:

    Αυτα τα λες εσυ...

    Αφου εσυ τ' αφηνεις ευθεως να εννοηθουν, τι να κανουμε εμεισ;

    Εγω απλως ειπα οτι ειναι ενα καλο ερωτημα (αν θα διεκδικησει την προεδρια του ΠΑΣΟΚ στο συνεδριο), στο οποιο πρεπει να δωσω απαντηση.

    Δηλαδη, "βαρατε με κι ας κλαιω". Αλλα μηπως βιαζεται πολυ ο Λαλιωτησ; Προηγουνται οι "εξηνταρηδες" Σημιτης και Τσοχατζοπουλος. Ασε δε που μπορει "να παρει αναποδες" κι ο μικροτερος του Ευαγγελος Βενιζελος και να εχουμε πληθος υποψηφιων προεδρων...

    Γ.ΚΑΡ.

    Ερωτησεισ;

    Αν το δις εξαμαρτειν ειναι κακο, τοτε τι ειναι το τρισ; Ουτε και χθες δεχτηκε ο νεος πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης ν' απαντησει σε δημοσιογραφικες ερωτησεις, υστερα απο την εκτεταμενη δηλωση που εκανε μετα την πρωτη συνεδριαση του υπουργικου συμβουλιου.

    Η δικαιολογια, οτι πρεπει πρωτα να αναγνωσθουν οι προγραμματικες δηλωσεις της νεας κυβερνησης, δεν ειναι πειστικη. Λιγο-πολυ το πλαισιο ειναι γνωστο. Τα ερωτηματα της κοινης γνωμης υπαρχουν απο τωρα και ο Πρωθυπουργος υποχρεουται ν' απαντα σε, εστω λιγα, ερωτηματα των δημοσιογραφων. Δεν εχει δα αγοραφοβια.

    Αλλωστε, η εικονα του Πρωθυπουργου να εκφωνει ενα λογο μπροστα στις τηλεοπτικες καμερες δεν ειναι καθολου... εκσυγχρονιστικη. Και πρεπει ταχιστα ν' αλλαξει.

    Γ. ΚΑΡ.

    Μεγαλη αληθεια

    Ηταν ειλικρινης ο απερχομενος υφυπουργος Τυπου Ν. Αθανασακης κατα την τελετη παραδοσης του υπουργειου χθες απο τον επισης απερχομενο υπουργο Τηλ. Χυτηρη στο νεο, Δ. Ρεππα.

    Ειναι αληθεια οτι δεν παραδιδει κανεις ενα υπουργειο με χαρα, μην ακουτε τι λεμε, ειπε, εκφραζοντας προφανως ολους τους απερχομενους υπουργους, αναπληρωτες και υφυπουργους, τους πρωην, τους νυν και τους μελλοντικους.

    Προσθεσε βεβαια οτι γινεται αυτο επειδη δεν εχει προλαβει να τελειωσει αυτα που σχεδιασε κ.λπ.

    Αλλα ειπε, οντως, τη μεγαλη αληθεια. Τωρα, ομως, φευγοντας...

    ΝΙ.Κ.

    Ουκ εν τω πολλω...

    Ετοιμολογος, χιουμοριστας, αλλα και... πολυλογας αποδειχτηκε ο νεος υπουργος Τυπου και κυβερνητικος εκπροσωπος Δ. Ρεππας κατα τη χθεσινη πρωτη παρουσια του στην αιθουσα Τυπου. Ισως παρασυρθηκε απο τα προηγηθεντα λογυδρια των αποχωρησαντων Τηλεμαχου Χυτηρη και Νικου Αθανασακη.

    Βεβαιως, η ικανοτητα του λεγειν θεωρειται βασικο προσον του εκπροσωπου καθε κυβερνησης. Ετσι κι αλλιως, παντως, αποκλειεται ο κ. Ρεππας να ξεπερασει σε πολυλογια τον Κ. Λαλιωτη (παλια, το 1985) και τον Ευαγγ. Βενιζελο (προσφατα).

    Αν τους ξεπερασει, τοτε αλιμονο στον Μπιθα που θα κανει τις απομαγνητοφωνησεις και σε μας που θα τις διαβαζουμε.

    Γ. ΚΑΡ.

    Το Κερατσινι

    Ιδου το πρωτο προβλημα για τη νεα υπερ-υπουργο Βασω Παπανδρεου: Το εργοστασιο της ΔΕΗ στο Κερατσινι.

    Χθες το πρωι τηλεφωνησε στον δημαρχο Γ. Χασκα και του ζητησε μια μικρη πιστωση χρονου, προκειμενου να ενημερωθει και να ασχοληθει με το προβλημα.

    Θα τη δωσουν; Γιατι οχι; Ετσι κι αλλιως τοσο χρονια αναπνεουν δηλητηριο. Δεν θα χαθει ο κοσμος για λιγες ακομη μερες. Η οριστικη λυση ειναι αυτο που εχει σημασια.

    Γ. ΚΑΡ.

    Εως και 49...

    Μας πληροφορουσαν χθες απο το γραφειο του επιτιμου προεδρου της Ν.Δ. Κων. Μητσοτακη οτι ο ιδιος ειχε ορκισει και ολιγομελεστερα του σημερινου υπουργικα σχηματα. Εφερνε δε ως παραδειγμα τις κυβερνησεις του 1990 με 38 προσωπα και του 1992 με 35.

    Δεν μας πληροφορησαν βεβαιως για τον αριθμο με τον οποιο κατεληγαν οι κυβερνησεις αυτες.

    Εως και 49 με το συμπαθιο...

    Π. Ζ.

    Ταυτοτης ενδυματων

    Στις αποχρωσεις της γραβατας διεφεραν μονον ενδυματολογικα, ο πρωθυπουργος Κ. Σημιτης με τον νεο υπουργο Τυπου και κυβερνητικο εκπροσωπο Δ. Ρεππα.

    Η αναποφευκτη παρατηρηση των μπλε κοστουμιων και των γαλαζιων υποκαμισων εγινε στην αιθουσα του Συμβουλιου της Επικρατειας, στις δηλωσεις που ακολουθησαν το υπουργικο συμβουλιο.

    Η γραβατα του κ. Σημιτη, της φωτιας, πιο σκουρα εκεινη του κ. Ρεππα.

    Τουλαχιστον οι ενδυματολογικες τους προτιμησεις παραμενουν σταθερες.

    Α. Ε. Μ.

    Η ανατροπη

    Θυμαστε τη θεαματικη πιρουετα της Βασως Παπανδρεου στην οχι προ πολλου χρονου συνεδριαση της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και την επιδοση του "σημειωματος της οργης" στον Ανδρεα Παπανδρεου;

    Ο οποιος φερεται να ρωτησε ενοχλημενος χαμηλοφωνα: "Μα τι θελει αυτη;".

    Τωρα ισως μπορει να δωσει την απαντηση: Αυτος στο "Ωνασειο" ανημπορος και ημι-αποκαθηλωμενος κι εκεινη μ' ενα υπουργειο-μαμουθ στα χερια της.

    Δ. Κ.

    [28] Ευθυνη του ΠΑΣΟΚ η επιτυχια του Κωστα Σημιτη

    Του ΒΙΚΤΩΡΑ ΝΕΤΑ

    Ξεκινησε χθες η νεα κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ με πολλες ευχες, με ανανεωμενο προσωπο

    στο μετρο του δυνατου, της διατηρησης των ισορροπιων και του συσχετισμου των δυναμεων μεσα στο ΠΑΣΟΚ. Ειναι η πρωτη κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ χωρις τον Ανδρεα Παπανδρεου και προσωπα του στενου του περιβαλλοντος, αλλα με δεκα νεα στελεχη, που για πρωτη φορα αναλαμβανουν κυβερνητικες ευθυνες, οχι μονο για να δοκιμαστουν, αλλα και για να διαμορφωσουν μαζι με τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη την εικονα αλλαγης της νοοτροπιας, του υφους και του ηθους της εξουσιας, που θελουν και τα υπολοιπα μελη της κυβερνησης, αφου ολοι αναγνωριζαν οτι ηταν κακη η εικονα τα τελευταια χρονια. Και πρεπει να αλλαξει η εικονα και για το καλο του τοπου και για την προοπτικη της δημοκρατικης προοδευτικης παραταξης.

    Ειναι ενα νεο ξεκινημα, με ουσιωδεις διαφορες απο την πρωτη ανοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσια. Το 1996 δεν ειναι 1981. Τοτε το ΠΑΣΟΚ ειχε το δυναμισμο λα ικου κινηματος και χωρις παρελθον στην ασκηση της εξουσιας. Ο μονος με κυβερνητικη πειρα ηταν ο Ανδρεας Παπανδρεου. Τωρα, το ΠΑΣΟΚ ειχε παρελθον, απο το οποιο μπορει να αξιολογησει κανεις πολλα θετικα, αλλα και πολλα αρνητικα στοιχεια. Και γι' αυτο χρειαζεται ξεκαθαρισμα αναμεσα στο ενεργητικο και το παθητικο του. Αυτο, αλλωστε, εκφραζει και η θεση του νεου πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη, που μιλησε αμεσως μετα την εκλογη του για "κυβερνηση συνεχειας", αλλα και για ανανεωση. Ειναι ο δυσκολος συνδυασμος, που απαιτει προσεκτικα, αλλα και τολμηρα βηματα. Προσεκτικα, για να διατηρηθει η ενοτητα, αλλα και τολμηρα, για να γινει η ανανεωση. Ειναι αναποφευκτοι οι ελιγμοι για το συγκερασμο τασεων και αποψεων, αλλα αναποφευκτες και οι ρηξεις με επιδιωξεις που μπορει να υπονομευσουν το εργο της κυβερνησης. Στις ρηξεις και τους ελιγμους ηταν μο!

    ναδικος ο Ανδρεας Παπανδρεου, αλλα

    δεν πρεπει να ξεχναμε οτι λειτουργουσε με αλλα δεδομενα. Ηταν ο ιδρυτης και αδιαμφισβητητος αρχηγος του ΠΑΣΟΚ, πρωθυπουργος προσωπικων εκλογικων θριαμβων και ειχε παντοτε τον πληρη ελεγχο και της κυβερνησης και ολων των κομματικων οργανων. Με αλλα δεδομενα ξεκιναει ο Κωστας Σημιτης, γι' αυτο και δεν πρεπει να γινονται συγκρισεις των κινησεων του με τις κινησεις που εκανε ο Ανδρεας Παπανδρεου. Αναποφευκτα θα ειναι διαφορετικες, οχι μονο λογω περιστασεων και συγκυριων, αλλα και λογω χαρακτηρα και νοοτροπιας. Αν ο Κωστας Σημιτης επιχειρουσε ρηξεις για βαθυτερες τομες στη συνθεση της κυβερνησης, οπωσδηποτε θα αντιμετωπιζε αξεπεραστα προβληματα.

    Τολμησε, ωστοσο, ο Κωστας Σημιτης ενα πρωτο βημα με τη μειωση του αριθμου των μελων της κυβερνησης. Και στην πρωτη συνεδριαση του υπουργικου συμβουλιου εδειξε αποφασισμενος να δρομολογησει αλλους ρυθμους δουλειας και συντονισμου, με τακτικοτερες συνεδριασεις, υπογραμμιζοντας οτι δεν υπαρχει η πολυτελεια των καθυστερησεων και των αναβολων, γιατι "η Ελλαδα δεν μπορει να περιμενει". Και πραγματι, δεν μπορει αλλο να περιμενει, για να περασει στον εκσυγχρονισμο και την αναπτυξη.

    Τι περιμενει, ομως, η κοινη γνωμη απο τη νεα κυβερνηση, την οποια ειδε θετικα στην πλειονοτητα της. Περιμενει, πρωτιστως, αλλαγη νοοτροπιας, αξιοπιστια, ειλικρινεια και αποτελεσματικοτητα. Θα χρειαστει εδω να θυμηθουμε μερικες επισημανσεις που εκανε ο Ανδρεας Παπανδρεου στη Συνδιασκεψη του ΠΑΣΟΚ τον Ιουλιο του 1995. Ειπε τοτε: "Μαθαμε να κυβερνουμε, αλλα υποστηκαμε και τη φθορα της εξουσιας. Μαθαμε να διαχειριζομαστε το κρατος, αλλα και, εν μερει, ενσωματωθηκαμε στη λογικη του". Αυτα ειναι δυο αρνητικα στοιχεια, που κληρονομησε η σημερινη κυβερνηση και πρεπει να απαλλαγει απο το βαρος τους. Το γνωριζει ο Κωστας Σημιτης, γι' αυτο και χθες υπογραμμισε με προσεκτικη διατυπωση: "Το ηθος και το υφος της εξουσιας ειναι για μια κυβερνηση στοιχεια αναποσπαστα της ταυτοτητας της. Ξεκιναμε μια νεα περιοδο, που πρεπει να σφραγισουμε με ηθος και υφος που ανταποκρινεται στις σημερινες αντιληψεις της κοινωνιας. Η κοινωνια απαιτει η ηγεσια της να ειναι υποδειγμα συμπεριφορας. Και πρεπει ν!

    α προσφερουμε αυτο το υποδειγμα". Και κατεληξε: "Η κυβερνηση θα ειναι κυβερνηση δουλειας, ευαισθησιας, αξιοκρατιας, ηθους, τολμης και αποτελεσματικοτητας".

    Βεβαιως, ολα αυτα δεν θα γινουν μονο με τακτικες συνεδριασεις του υπουργικου συμβουλιου και των αλλων κυβερνητικων οργανων. Ολοκληρος ο κρατικος μηχανισμος πρεπει να βγει απο το ληθαργο και την απραξια. Να αλλαξει η κατεστημενη νοοτροπια, να φυσησει νεος ανεμος, να κινητοποιηθουν δημιουργικες δυναμεις, αποστασιοποιημενες η παραγκωνισμενες σημερα.

    Για να γινουν, ομως, ολα αυτα θα χρειαστει στη βουληση του πρωθυπουργου και της κυβερνησης να ανταποκριθουν και η Κοινοβουλευτικη Ομαδα, αναλαμβανοντας νεους ρολους, αλλα και το αποδιοργανωμενο ΠΑΣΟΚ, που πρεπει να ανασυγκροτηθει, οπως ειχε επισημανει και ο Ανδρεας Παπανδρεου, αλλα δεν ξεκινησε τις διαδικασιες για να γινει πραξη.

    Αυτο θα πρεπει να το επιχειρησει ο Κωστας Σημιτης, οσο κι αν υπαρχει ο κινδυνος να βρεθει απεναντι σε δυσκολες και απροβλεπτες καταστασεις. Δυο επιλογες εχει ο νεος πρωθυπουργος:

    Πρωτη: Να συμπορευτει με το υπαρχον κομματικο κατεστημενο, κανοντας τους απαραιτητους ελιγμους και συμβιβασμους, για να πετυχει προοδευτικα αλλαγες ανασυγκροτησης, ωστε να προκυψει νεα εικονα, ενδεχομενως απο το συνεδριο του ΠΑΣΟΚ, οπου θα εχουμε μια νεα αναμετρηση για την προεδρια του ΠΑΣΟΚ. Εως τοτε ο Κωστας Σημιτης πρεπει να κανει πολλες και αποτελεσματικες κινησεις ως πρωθυπουργος, για να πετυχει να εκλεγει και προεδρος του Κινηματος.

    Δευτερη: Αν ο Κωστας Σημιτης διαπιστωνει οτι δεν του "βγαινει" η πρωτη κινηση, τοτε θα πρεπει να σκεφτει την αναμετρηση και τις ρηξεις που αναποφευκτα θα οδηγησουν σε εκλογες, οσο εχει ακομη την καλη μαρτυρια και την εικονα του ανανεωτη και εκσυγχρονιστη, πριν του τη χαλασει η συμβιωση με τη φθορα του κακου παρελθοντος. Με εκλογες μπορει να του λυθουν τα χερια, καθως θα ειναι απευθειας απο το εκλογικο σωμα εκλεγμενος πρωθυπουργος και θα εχει τη δυνατοτητα να κανει τις δικες του επιλογες σε προσωπα και πολιτικη.

    Θα ειναι πειρασμος για τον Κωστα Σημιτη η δευτερη λυση, που θα του εξασφαλισει κυριαρχια στο κομμα και την κυβερνηση. Πριν το τολμησει ομως, πρεπει να μετρησει καλα τις δυναμεις του και τις δυνατοτητες του. Και ακομη θα πρεπει προηγουμενως να εξαντλησει ολες τις προσπαθειες, να πεισει για την ανανεωση και τον εκσυγχρονισμο του ΠΑΣΟΚ. Και μαλλον φαινεται ωριμο το ΠΑΣΟΚ, τουλαχιστον ο κοσμος του, να δεχθει την ανανεωση και τον εκσυγχρονισμο. Δεν το θελουν, ενδεχομενως, καποιες φιλοδοξιες και επιδιωξεις.

    Για να πετυχει, ωστοσο, ο Κωστας Σημιτης ως πρωθυπουργος, δεν πρεπει να ειναι "υπο προθεσμιαν" ουτε αυτος ουτε η κυβερνηση του. Και πρεπει να εκτιμηθει σοβαρα και υπευθυνα απο το ΠΑΣΟΚ οτι αυτη η κυβερνηση δεν ειναι κυβερνηση Κωστα Σημιτη, αλλα κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ με ολες τις τασεις μεσα. Επομενως, η επιτυχια της η η αποτυχια της θα καταλογιστει στο ΠΑΣΟΚ συνολικα. Γι' αυτο και πρεπει, με την ανεπιφυλακτη υποστηριξη ολου του ΠΑΣΟΚ, να πετυχει, γιατι η "Ελλαδα δεν μπορει να περιμενει" ουτε και αντεχει ο τοπος πειραματισμους και προσωπικους ανταγωνισμους.

    [29] ΞΕΚΙΝΗΣΕ το πρωτοποριακο κρατικο προγραμμα χορηγησης για απεξαρτηση απο την ηρωινη

    "Η μεθαδονη, στοιχημα ζωης"

    "ΑΚΤΙΝΑ φωτος το προγραμμα για οσους δεν μας εμειναν αλλες λυσεις

    Στην οδο Εφεσσου 40 ξεκινησε σταδιακα απο χθες η χορηγηση μεθαδονης σε χρονιους χρηστες ηρωινης με βεβαρημενη υγεια

    Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ

    "Ενταξει, η αληθεια ειναι οτι η μεθαδονη δεν λυνει το προβλημα. Ασπιρινη ειναι. Αλλα οταν εχεις πονοκεφαλο, θα την παρεις την ασπιρινη και θα πεις κι ευχαριστω". Μας μιλα ο Σπυρος. Ενας απο τους πεντε, που χθες, πρωτη μερα του πολυποθητου και πολυδιαφημισμενου προγραμματος χορηγησης μεθαδονης, ειχε την τυχη να ειναι μεσα σ' αυτο. Απο το 1981 στην πρεζα, 36 χρονων σημερα, εχει δωσει τις δικες του μαχες με τη ζωη, την κοινωνια και τον θανατο.

    Ο Σπυρος θελει να ζησει. Να γραπωθει απο αυτη την ευκαιρια, μπας και γλυτωσει. Ανιατος τοξικομανης, σωρος οι αποτυχημενες προσπαθειες αποτοξινωσης, κουρελιασμενη υγεια, τοσα χρονια στο βελονι δεν του εμεινε φλεβα, ουτε αλλη ελπιδα οτι μπορει πια να τη βγαλει καθαρος, απο κοντα και οι αρρωστιες... Το χρωστα στον εαυτο του και στην οικογενεια του. Γυναικα, τα παιδια του, που πια μεγαλωσαν, τους γονεις του. Ομως δεν πειθεται ευκολα, δεν πιστευει. Ουτε τους δημοσιογραφους, "τη δουλεια τους να κανουνε, να πουλησουν τον πονο, τι τους νοιαζει τι θα γινει με μας", ουτε το κρατος: "Το κρατος λεει ψεματα. Το ιδιο εχει δημιουργησει το προβλημα. Ειναι αστειο να πιστευει κι ο τελευταιος πολιτης οτι ειναι δυνατον οι πλανηταρχες, που στελνουν στρατους και διοριζουν δικτατορες, δεν μπορουν να ελεγξουν την εξαπλωση των ναρκωτικων και να ξεριζωσουν τις φυτειες. Αρα, υπαρχει κατι αλλο. Που το λενε κερδος. Και δυστυχως εχει καταντησει ο κινητηριος μοχλος της κοινωνιας. Ειναι τυχαιο οτι φαρμακο!

    βιομηχανιες που αποτελουν σημερα κ ολοσσους ειχαν καποτε λανσαρει την ηρωινη σαν πανακεια; Τα ναρκωτικα ειναι μια λεξη καθολου μεγαλυτερη απο αυτην που εχει ο φιλαθλος για την ομαδα του, ο πιστος για το θρησκευμα του, εσυ με το τσιγαρο. Μονο που για τα πρεζακια αυτο το παθος αποτελει τροχοπεδη. Αλλα, αναλυσεις θα κανουμε τωρα; Σημασια εχει οτι αυτο το προγραμμα ειναι μια αχτινα φωτος. Και για οσους δεν μας εχουν απομεινει και αλλες λυσεις, θα πιαστουμε απο πανω της μπας και τα καταφερουμε".

    "Ελπιδα"

    Ο Σπυρος ειναι δηκτικος. Μιλα για τη γραφειοκρατικη αντιμετωπιση, για ολα τα τρωτα αυτου του πιλοτικου προγραμματος που εκανε χθες το πρωτο του βημα. "Δεν εχουν σημασια ολα αυτα. Σημασια εχει οτι αυτο το προγραμμα μπορει να βοηθησει καποιους ανθρωπους και καλο ειναι να ξεπεραστουν τα λαθη, που θελω να πιστευω ειναι απο αγνοια, δεν μπορω βεβαια να μη σκεφτομαι και τα επιμορφωτικα ταξιδια στο εξωτερικο που εκαναν, για να διευρυνθει και να βοηθηθουν οσο το δυνατον περισσοτεροι. Να στηριχτει, γιατι ειναι ενα στοιχημα και δικο μας για τη ζωη".

    Ειναι το ιδιο πραγμα η μεθαδονη με την ηρωινη;

    "Οχι, βεβαια. Αλλα να, το προτιμω τωρα, γιατι παρα το οτι η δοση ηταν μικρη και αντε να μας κρατησει, μπορω και σου μιλαω απο το να ειμαι στη νιρβανα μου, μπορω και σκεφτομαι και τα λεμε και μπορει να βοηθηθει και κανενα παιδι που θα τυχει να διαβασει αυτα που συζηταμε...".

    "Τολμηστε"

    Πιστευεις οτι ειναι λυση η μεθαδονη;

    "Τι να λεμε τωρα. Λυσεις. Αφου δεν θελουν τις λυσεις. Δεν τολμουν. Το ιδιο το κρατος, σαν φερεφωνο των οικονομικα ισχυρων, εχει δημιουργησει το προβλημα. Εχει πεσει μεσα στο παιχνιδι της αγορας που εχει δημιουργησει.

    Ακομη και τα πιτσιρικια ξερουν οτι το εμποριο οπλων και ναρκωτικων ειναι το πλεον προσοδοφορο. Δεν τολμα να εφαρμοσει μια πολιτικη απο την οποια θα ελαχιστοποιουνται τα κερδη του εμποριου αλλα για τα ματια του κοσμου βοηθα καποια ατομα να ξεπερασουν λιγο-πολυ τα προβληματα τους. Λυση. Ποιος ειναι ο λογος που δεν δινεται ελευθερα η μεθαδονη; Γιατι δεν δινεται και στους 500 που τη ζητησαν αλλα μονο σε 200; Ριζοσπαστικες λυσεις υπαρχουν. Και ειναι απλες. Ειναι η ελευθερη αγορα με δραστικη μειωση της τιμης. Η παταξη του κερδους, που ειναι η κυρια αιτια της διαδοσης. Να συνταγογραφειται ελευθερα το φαρμακο. Γιατι, ποιος ειναι αυτος ο μηχανισμος που θα μου επιβαλει να εγκληματισω, να μπω φυλακη για το παθος μου; Κι αν η ηρωινη ειναι θανατος, δεν ειμαι ελευθερος να πεθανω, να διαθεσω τον εαυτο μου οπως θελω;".

    Δεν ειναι δυσκολο να δεχτει μια κοινωνια μια ελευθερη αγορα ναρκωτικων;

    "Και ποιος αποδεικνυει σε αυτους που τη φοβουνται οτι τα παιδια τους δεν παιρνουν ναρκωτικα οταν φευγουν απο το σπιτι τουσ; Ο ελεγχος ειναι πιο ευκολος οταν τα μερη χορηγησης ειναι συγκεκριμενα. Τωρα που δεν υπαρχει ελεγχος, πως αντεχουν το κοστος της αρρωστιας και των θανατων;".

    [30] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ "Ε"

    Χαμνταν: "Να μην παραταθει η αδικια σε βαρος μου"

    ΑΙΤΗΣΗ για εξαγορα μικροποινων ωστε να αφεθει ελευθερος με συμπληρωση 3/5 της ποινης του

    Ο Μοχαμεντ Χαμνταν

    Τη δυνατοτητα να αφεθει ελευθερος, καθως εχει εκτισει τα 3/5 της ποινης του, διεκδικει ο Παλαιστινιος αγωνιστης Μοχαμεντ Χαμνταν που βρισκεται φυλακισμενος στην Ελλαδα με κατηγοριες που του ειχαν απαγγειλει οι αμερικανικες αρχες και για τις οποιες δικαστηκε στη χωρα μας.

    Σε επιστολη του προς την "Ε" μας θυμιζει την ιστορια του, εξηγει και ζητει τη συμπαρασταση μας και σε αυτον τον αγωνα του:

    "Στις 25 Ιανουαριου 1996, στο Τριμελες Πλημμελειοδικειο Πειραια, εκδικαζεται αιτηση μου με την οποια ζητω να μου δοθει η δυνατοτητα να εξαγορασω δυο ποινες φυλακισης 5 και 5,5 μηνων αντιστοιχα που μου επιβληθηκαν για χρηση πλαστου διαβατηριου και κατοχη οπλου στη φυλακη. Στο δικαστηριο προσφευγω υστερα απο αρνηση των αρμοδιων αρχων, της Εισαγγελιας Πειραια και της φυλακης Κορυδαλλου, να δεχθουν την εξαγορα των ποινων αυτων με το σκεπτικο οτι εχουν ηδη εκτιθει την περιοδο που επιβληθηκαν, υποστηριζοντας οτι κατα την ορθη αποψη ειναι δυνατη η εξαγορα τους αφου τα διαστηματα κατα τα οποια φερονται οτι εκτιθηκαν υπηρχε παραλληλη κρατηση μου με ενταλμα κρατησεως του προεδρου εφετων Αθηνων σε αναμονη της αποφασης για την εκδοση μου στις ΗΠΑ. Το αιτημα μου αυτο εχει για μενα ζωτικη σημασια, αφου η εξαγορα των ποινων θα σημανει αυτοματα την αμεση συμπληρωση της εκτισης των 3/5 της ποινης των 15 ετων που μου επεβαλε το 1993 το Πενταμελες Εφετειο Αθηνων και που ηδη εκτιω.

    Η συλληψη Οπως ισως θυμαστε οι ελληνικες αρχες με συνελαβαν στο αεροδρομιο του Ελληνικου στις 30 Μαλου 1988 με εντολη των αμερικανικων μυστικων υπηρεσιων προκειμενου να ζητηθει στη συνεχεια η εκδοση μου στις ΗΠΑ. Η συλληψη μου ηταν αποτελεσμα συνεργασιας και συμφωνιων αναμεσα στις αμερικανικες μυστικες υπηρεσιες και τις αντιστοιχες ελληνικες. Η δυναμη και η απηχηση της Ιντιφαντα στα Κατεχομενα Εδαφη, που αρχισε το Δεκεμβριο του 1987, ηταν ο κυριος λογος που εκανε τους πολεμιους του παλαιστινιακου αγωνα να θελουν να υπονομευσουν την ΠΛΟ και την ηγεσια της και να την εμφανισουν σαν εστια τρομοκρατων. Αυτον ακριβως το στοχο εξυπηρετουσε η δημιουργια της "υποθεσης Ρασιντ" και η διωξη μου καθως σαν αξιωματικος του Παλαιστινιακου Απελευθερωτικου Στρατου, στρατιωτικου σκελους της ΠΛΟ, ειχα ενεργη αναμιξη στην Ιντιφαντα αρκετους μηνες πριν συλληφθω.

    Οι παραπανω ποινες που μου επιβληθηκαν το πρωτο εκεινο διαστημα μετα τη συλληψη μου (τον Οκτωβριο του 1988 και το Μαρτιο του 1989) δεν ειχαν κανενα αντικρισμα σε διαπραξη πραγματικων αδικηματων, αλλα ηταν καθαρα ""ποινες σκοπιμοτητασ'' που υπαγορευτηκαν απο την τοτε κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ προκειμενου να συγκαλυφθει το καθεστως πολιτικης ομηριας που μου επιβληθηκε και διηρκεσε τρια περιπου χρονια, αφου τοσο η κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ στην αρχη οσο και η κυβερνηση Τζαννετακη και η οικουμενικη κυβερνηση που τη διαδεχθηκαν απεφυγαν να παρουν οποιαδηποτε αποφαση για την εκδοση μου ταλαντευομενες αναμεσα στις αφορητες πιεσεις των ΗΠΑ προς την Ελλαδα απο τη μια και στο κινημα αλληλεγγυης του ελληνικου λαου προς εμενα απο την αλλη, που τελικα καταφερε να ματαιωσει την εκδοση μου στις ΗΠΑ. Πραγματι, στις 11-9-1990 ο τοτε υπουργος Δικαιοσυνης Αθ. Κανελλοπουλος πηρε την αποφαση να μην εκδοθω και να εκδικαστουν οι κατηγοριες που μου απεδιδαν οι ΗΠΑ στα ελληνικα ποινικα δικαστηρια κατ' εφαρμογη!

    της διεθνους συνθηκης του Μοντρεα λ.

    Το Πενταμελες Εφετειο Αθηνων, που με δικασε σε δευτερο βαθμο, μου επεβαλε τελικα μια ποινη καθειρξης 15 ετων που αποκλειστικα στηριχθηκε στους ισχυρισμους των τριων μοναδικων μαρτυρων-πρακτορων του ΦΒΙ που ηταν και οι κυριοι ανακριτες της υποθεσης μου στις ΗΠΑ, μιας υποθεσης με αναντιρρητο πολιτικο χαρακτηρα στα πλαισια της οποιας επιδιωχθηκε η διωξη ενος στρατιωτικου στελεχους της ΠΛΟ για πολιτικους λογους και υπο το προσχημα τελεσης ποινικων αδικηματων με κατασκευασμενα αποδεικτικα στοιχεια. Ποτε δεν επαψα να αρνουμαι αυτες τις κατηγοριες και να επαναλαμβανω αυτο που υποστηριξα στη δικη μου: Οτι η τραγωδια του παλαιστινιακου λαου ηταν η βαση της υποθεσης μου. Η διωξη μου απο την κυβερνηση και τις υπηρεσιες ασφαλειας των ΗΠΑ εγινε στα πλαισια της εξυπηρετησης πολιτικων σκοπιμοτητων στη δεκαετια του 1980, την τοσο κρισιμη για το δικαιο αγωνα του παλαιστινιακου λαου.

    "Κρισιμη καμπη" Σημερα, ο αγωνας του παλαιστινιακου λαου βρισκεται στην κρισιμοτερη καμπη της πορειας του για την ιστορικη δικαιωση του με την ειρηνευτικη διαδικασια. Οι δυσκολιες, οι παγιδες και οι κινδυνοι ειναι ακομη μεγαλοι και απειλητικοι. Η αντιμετωπιση και λυση του προβληματος των Παλαιστινιων πολιτικων κρατουμενων, οχι μονο αυτων που κρατουνται στις ισραηλινες φυλακες, αλλα και οσων αλλων ειναι φυλακισμενοι σε αλλες χωρες του κοσμου εχει, στα παραπανω πλαισια, μια επικαιρη και επειγουσα σημασια. Στη βαση αυτη, με την αναδειξη του ΠΑΣΟΚ στην εξουσια τον Οκτωβριο του 1993 ηλπιζα οτι θα δινοταν μια τελικη λυση στην υποθεση μου που θα τερματιζε το καθεστως της πολιτικης ομηριας μου που επεβαλαν οι ΗΠΑ αναγνωριζοντας οτι στα πλαισια των πολιτικων εξελιξεων στην παλαιστινιακη υποθεση αυτο αποτελουσε μια ενδεδειγμενη κινηση απο την ελληνικη κυβερνηση. Ομως μετα απο 2,5 σχεδον χρονια διακυβερνησης του ΠΑΣΟΚ δεν εχει αναληφθει καμια πρωτοβουλια για να δοθει λυση πολιτικη η ν!

    ομικη στην υποθεση μου με τη δικαι ολογια οτι υφιστανται πιεσεις των Αμερικανων.

    Οι Παλαιστινιοι υψωσαμε τα χερια μας κατα της κατοχης ειτε με πετρες ειτε με οπλα. Αποδειξαμε οτι δεν υπηρχε αλλη διεξοδος. Εμεις που σημερα βρισκομαστε σε διαφορες φυλακες της γης υπηρετησαμε στις γραμμες του Εθνικοαπελευθερωτικου Κινηματος, ειμαστε οι στρατιωτες του νεαρου κρατους που πρεπει τωρα να αγωνιστουμε για ειρηνη, προοδο και δικαιοσυνη. Ετσι δεν μπορει να γινεται ανεκτη η υποκρισια οσων δηθεν χειροκροτουν την ειρηνη που επιτελους προβαλλει στην πατριδα μου, ενω την ιδια στιγμη επιμενουν να αρνουνται και να συκοφαντουν τους αγωνες και τις θυσιες που την επεβαλαν. Σ' αυτα τα πλαισια, εφοσον η ελληνικη κυβερνηση διακηρυσσει την υποστηριξη της στην ειρηνευτικη διαδικασια στην Παλαιστινη, πρεπει με ευθυτητα και θαρρος να αναγνωρισει το γεγονος οτι η αρνηση απελευθερωσης ενος Παλαιστινιου μαχητη αποτελει αρνηση του πνευματος ενος αγωνα δικαιωμενου απο τα πραγματα και υπονομευει τις κατακτησεις αυτου του αγωνα...

    "Αδικια" Η δικαιωση του αγωνα του λαου μου και η δικαιωση του δικου μου προσωπικου αγωνα στην υπηρεσια του εχει πια κουρελιασει ολα τα προσχηματα. Η παραταση της αδικιας σε βαρος μου προβαλλει σαν αυτο που πραγματικα ειναι: Υποταγη στις πιεσεις και τους εκβιασμους που οι ΗΠΑ χρησιμοποιουν για να παρατεινουν την κρατηση μου. Ειμαι σιγουρος οτι ολοι οσοι στο παρελθον σταθηκαν στο πλευρο του λαου μας και υποστηριξαν τις αξιες της παλαιστινιακης επαναστασης και το δικο μου προσωπικο αγωνα θα παρουν και παλι μια θεση αρχων και θα μου συμπαρασταθουν".

    [31] ΑΣΚΗΣΗ νομοθετικης προσομοιωσης στο Πολιτικο Τμημα της Νομικης για το μαθημα "Θεμελιωδη δικαιωματα"

    "Μαχη" για τα ΜΜΕ στη Βουλη των φοιτητων Της ΑΓΑΘΑΣ ΖΑΡΑΚΟΒΙΤΟΥ

    Ο προεδρος της Βουλης κηρυξε την εναρξη της συζητησης, καλωντας τον εισηγητη της πλειοψηφιας να λαβει το λογο. Τοτε ο "κοινοβουλευτικος εκπροσωπος" της Ν.Δ. (Κωστας Μακρης) -που περσι ηταν "υπουργος Εσωτερικων"- χαρακτηρισε αντισυνταγματικη τη συζητηση του νομοσχεδιου στο τμημα, επειδη, οπως υποστηριξε, επρεπε να συζητηθει στην ολομελεια -συμφωνα με το αρθρο 72 παρ. 1 του Συνταγματος- καθως το νομοσχεδιο αναφερεται στην προστασια ατομικων δικαιωματων. Με τη θεση ειναι αληθεια οτι συμφωνησαν οι κοινοβουλευτικοι εκπροσωποι των υπολοιπων κομματων της αντιπολιτευσης, αλλα τελικα ο "υπουργος Τυπου και Μ.Μ.Ε." (Μιχαλης Ανδρεαδακης) αντεκρουσε τα επιχειρηματα και η κυβερνητικη πλειοψηφια απερριψε την προταση.

    Η συζητηση για το νομοσχεδιο για τα Μ.Μ.Ε. που διεξηχθη μετα κανονικα, δεν εγινε στην αιθουσα της Ολομελειας, οπως τον περασμενο Αυγουστο, αλλα στην παλια αιθουσα της Ιατρικης Σχολης στα Προπυλαια του Πανεπιστημιου Αθηνων. Ηταν μια ασκηση νομοθετικης προσομοιωσης για το νομοσχεδιο σχετικα με τα Μ.Μ.Ε. απο φοιτητες του Πολιτικου Τμηματος της Νομικης, στο μαθημα "Θεμελιωδη δικαιωματα". Ο ειδικος συνεργατης του μαθηματος και υπευθυνος για την οργανωση και τη διεξαγωγη της προσομοιωσης ηταν ο Δημητρης Κατσουλης.

    Το νομοσχεδιο, τονισαν οι φοιτητες, επαναλαμβανει τις ρυθμισεις που ηδη υπηρχαν, ειτε στο προεδρικο διαταγμα 236/92, το οποιο ενσωματωνε την οδηγια της ΕΟΚ για τηλεοραση διχως συνορα, καθως και τους κωδικες δεοντολογιας. Το σημαντικοτερο προβλημα το οποιο επρεπε να αντιμετωπιστει και δεοντολογικα αντιμετωπιζει ειναι η εξασφαλιση της εφαρμογης αυτων των κανονων. Οι φοιτητες εκριναν οτι οι υπερεξουσιες που δινονται στον υπουργο Μ.Μ.Ε. και η αποδυναμωση του Εθνικου Συμβουλιου Ραδιοτηλεορασης δεν προμηνυουν την ανοιξη στο ραδιοτηλεοπτικο τοπιο.

    Οι διαφημισεις Η Ελενη Κωστοπουλου, "εισηγητης της Ν.Δ.", επικεντρωσε την πολυ ενδιαφερουσα ομιλια της στη διαφημιση και κυριως στο νομο 1736/1987 που συμφωνα με αυτον ο χρονος εκπομπης των διαφημισεων δεν μπορει να ξεπερνα το 20% της ωρας, δηλαδη τα 12 λεπτα. "Παρ' ολα αυτα, απο μετρησεις που εγιναν απο την Ενωση Καταναλωτων ""Η Ποιοτητα Ζωησ'', την Κυριακη 6 Νοεμβριου 1994 και την Πεμπτη 10 Νοεμβριου 1994, προκυπτει οτι οι σταθμοι ΜΕΓΑ, ΑΝΤ1, ΣΚΑ Ι και ΣΤΑΡ παραβιαζουν διαρκως το νομιμο χρονο μεταδοσης τηλεοπτικων μηνυματων. Η υπερβαση καταλαμβανει εως και το 33% του νομιμου χρονου. Επισημαινεται δε οτι η υπερβαση αυτη ειναι μεγαλυτερη σε μερες υψηλης τηλεθεασης".

    Τρεις ειναι οι στοχοι που επεδιωξε κυβερνηση, μεσω του νομοσχεδιου, ειπε στην ομιλια του ο "υπουργος Τυπου" Μιχαλης Ανδρεαδακης:

    Αρχικα να τεθουν αυστηροι κανονες με τους οποιους να απαγορευεται η συγκεντρωση του ιδιοκτησιακου ελεγχου περισσοτερων μεσων ενημερωσης. "Ειναι η πρωτη φορα που απαγορευεται τοσο η καθετη συγκεντρωση μεσων διαφορετικων κατηγοριων οσο και η οριζοντια συγκεντρωση μεσων της ιδιας κατηγοριας. Για πρωτη φορα επιβαλλεται φραγμος στην ιδιοκτησια εντυπων μεσων ενημερωσης.

    Σαν δευτερο στοχο ανεφερε την επιβολη μηχανισμων πληρους διαφανειας. "Η κυβερνηση καταθετει ρυθμισεις, συμφωνα με τις οποιες επιβαλλεται η πληρης οριστικοποιηση των μετοχων".

    Τριτο στοχο, ειπε ο κ. Ανδρεαδακης, το νομοσχεδιο εχει το τελικο ραδιοτηλεοπτικο προ ιον, το προγραμμα του ραδιοφωνου και της τηλεορασης να σεβεται τον πολιτη, το οικογενειακο του απορρητο, την ιδιωτικη του ζωη, την παιδικη ηλικια, την αισθητικη καθως και τη γλωσσα και τον πολιτισμο.

    "Υποδομη" "Βεβαιως, επιθυμουμε να επιτυχουμε και εναν τεταρτο στοχο σε αυτο το σχεδιο που συζητουμε. Θελουμε να δημιουργησουμε τη νομοθετικη υποδομη για φαινομενα τα οποια εμφανιζονται μεσα στο ευρυτερο φασμα της κοινωνιας της πληροφοριας, οπως η δορυφορικη τηλεοραση, η καλωδιακη και η συνδρομητικη. Η δικη μας απαντηση σε ολα αυτα τα φαινομενα που παιρνουν εκταση μερα με τη μερα ειναι η ετοιμοτητα".

    Ιδιαιτερα ικανος στο χειρισμο του λογου ο Μιχαλης Πετρου, "ο κοινοβουλευτικος εκπροσωπος του ΠΑΣΟΚ" τονισε:

    "Το παρον σχεδιο νομου αισιοδοξει να εισαγαγει για πρωτη φορα ενα πληρες συστημα κανονων που να διεπουν τα ηλεκτρονικα Μ.Μ.Ε. Βαζει τελος στη ραδιοπειρατεια και φραγμο στα ανομα συμφεροντα που θα προσπαθουσαν να χρησιμοποιησουν αυτο το χωρο για δικο τους οφελος".

    Δυο ηταν οι προβληματισμοι που εθεσε η "εκπροσωπος της Πολιτικης Ανοιξης" Ναυσικα Μπερεδημα. "Πρωτον, δεν μπορει η κυβερνηση απο την μια να ισχυριζεται οτι επιδιωκει τον πλουραλισμο και την πολυφωνια και απο την αλλη να υποχρεωνει τους τηλεοπτικους σταθμους στην καταβολη χρηματικων ποσων που ειναι πανω απο τις δυναμεις των μικροτερων και ασθενεστερων σταθμων. Δεν θα δημιουργηθουν ετσι ολιγοπωλιακες καταστασεισ;".

    Το συγκεκριμενο νομοσχεδιο, ισχυριστηκε η Βενετια Σουλανη, "βουλευτης του Κ.Κ.Ε.", απλα καταγραφει και νομιμοποιει την υπαρχουσα κατασταση στο χωρο των Μ.Μ.Ε., η οποια οπως επεσημανε ειναι "ακρως ανησυχητικη". "Μια χουφτα μεγιστανες κυριαρχουν ασφυκτικα στο χωρο... και με την ανοχη η την ενθαρρυνση της κυβερνησης αξιοποιουν τα ιδιοκτητα Μ.Μ.Ε... για την προωθηση των πολυποικιλων φανερων και κρυφων τους στοχων με θυματα τη δημοκρατια, την πληροφορηση, τον Πολιτισμο, την ηθικη"."

    "Ειμαστε αντιθετοι στην ταυτιση ιδιοκτητων τηλεοπτικων καναλιων η ραδιοφωνικων σταθμων και εκδοτων εφημεριδων", ειπε η Βασιλεια Γιαννακη, "εισηγητρια του ΣΥΝ". "Γι αυτο προταση μας ειναι το νομοσχεδιο να καθιερωνει το ασυμβιβαστο της ταυτοχρονης ιδιοκτησιας ηλεκτρονικων και εντυπων μεσων και να επιτρεπει την ιδιοκτησια ενος Μεσου, η τηλεοπτικου η ραδιοφωνου η εφημεριδας".

    Και... ενταση Η παρεκκλιση απο το ηπιο κλιμα εγινε με τους διαξιφισμους "βουλευτων" απο την Κρητη, της Ολυμπιας Ξυλουρη απο το ΠΑΣΟΚ και του Γιωργου Μακρακη απο τη Ν.Δ., οταν ο κ. Μακρακης υπαινιχθηκε διασυνδεσεις της Ξυλουρη με τοπικα Μ.Μ.Ε.

    "Η νομοθετικη προσομοιωση που διεξαγεται για τριτη συνεχη χρονια ξεκινησε απο μια ιδεα του καθηγητη Παπαδημητριου, στο πλαισιο της συνεχους αναζητησης του για νεες μεθοδους διδασκαλιας των Συνταγματικων Θεσμων, μεθοδους που ειχαν στοχο την αναπτυξη των ενδιαφεροντων των φοιτητων και την ουσιαστικη συμμετοχη τους στη διδακτικη διαδικασια.

    "Η ανταποκριση απο τους φοιτητες υπηρξε παντοτε ενθουσιωδης. Ειδικοτερα φετος, που το θεμα ηταν πολυ επικαιρο, οι φοιτητες ειχαν δουλεψει προηγουμενως για την εκπονηση εργασιων σε επιμερους θεματικες ενοτητες της πολυπλευρης σχεσης.

    "Τελος, πρεπει να υπογραμμισουμε το μαθησιακο οφελος που απολαμβανουμε ολοι οσοι συμμετεχουμε στην οργανωση του μαθηματος. Οφελος που δεν αποτιμαται αλλα βιωνεται δημιουργικα".

    Η πολιτικη προκληση ΤΟ 90% των αποφασεων που αφορουν την οικονομικη πολιτικη κι ενδιαφερουν τον καθε πολιτη λαμβανονται στα οργανα της Ευρωπα ικης Ενωσης, χωρις επαρκη διαφανεια και συμφωνα με τεχνοκρατικα δεδομενα. Επιβαλλονται στην Ελλαδα, οπως και σε καθε αλλο κρατος-μελος, με συνταγματικη ισχυ. ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ των κρατων-μελων και οι πρωθυπουργοι τους περιοριζονται στην εφαρμογη των αποφασεων της Ευρωπα ικης Ενωσης και στη διαχειριση των κονδυλιων της. Η εισροη των κονδυλιων αυτων ειναι αναγκαια για τις Οικονομιες των κρατων-μελων, ιδιως των ασθενεστερων, οπως της Ελλαδας, και τα οικονομικα πλεονεκτηματα τοσο σημαντικα, ωστε καθε πρωθυπουργος πρεπει να ανταποκρινεται στις ευρωπα ικες προδιαγραφες. ΟΠΩΣ για καθε διαχειριστη, οι βασικες προδιαγραφες ειναι τρεις: Εντιμοτητα, αξιοπιστια και διαχειριστικη ικανοτητα. Ο Κωστας Σημιτης ανταποκρινεται στις προδιαγραφες. Ηθος, υφος, εργασια. ΟΙ ΛΑΟΙ της Ευρωπης φαινεται οτι εχουν αποδεχθει τη λογικη της Ενωσης. Εχουν παυσει ηδη να δυσφορουν για το δημοκρατικο ελλειμμα. Ανανεωνουν τη θητεια των κυβερνησεων, αν δεν εχει εκδηλωθει ανεντιμοτητα η αναξιοπιστια η ανικανοτητα. ΘΕΩΡΟΥΝ, στην περιπτωση αυτη, οτι οι κυβερνησεις εχουν μαλιστα πλεονεκτημα εναντι της αντιπολιτευσης, λογω της εμπειριας και της συνεχειας στη διαχειριση. Γι' αυτο εκδηλωνεται πανευρωπα ικη αδιαφορια -η οποια επεκτεινεται θεαματικα και στην Ελλαδα- για την πολιτικη, τους παλιους ιδεολογικους διαχωρισμους, ακομη και τις κοινωνικες κινητοποιησεις, που τα εκλογικα σωματα θεωρουν τελικα ματαιες και μαλλον αντιθετες προς τις απαιτησεις της καλης διαχειρισης. Πολλοι ψηφοφοροι της Νεας Δημοκρατιας στρεφονται ηδη προς το ΠΑΣΟΚ μετα την αλλαγη του Πρωθυπουργου. ΟΜΩΣ η προκληση με την κυβερνηση Σημιτη δεν ειναι μονο να ανταποκριθει στις ευρωπα ικες προδιαγραφες. Ουτε η προκληση ειναι, μονο, να χρησιμοποιησει ολα τα περιθωρια προς οφελος των ασθενεστερων. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ προκληση ειναι να χρησιμοποιησει ο νεος Πρωθυπουργος, ως εκπροσωπος της Ελλαδας, το κυρος και την αξιοπιστια του στην Ευρωπη με περισσοτερη διαφανεια, με περισσοτερη κοινωνικη ευαισθησια, για περισσοτερη αντιπροσωπευτικοτητα. Αυτος ειναι σημερα ο αγωνας στην πολιτικη, γιατι αυτο ειναι το γηπεδο. Τον αγωνα αυτον, που κηρυξε ο Ανδρεας Παπανδρεου στις Κανες, πρεπει να διεξαγαγει ο Κωστας Σημιτης. Οι προγραμματικες δηλωσεις της νεας κυβερνησης δεν πρεπει να τον ξεχασουν.

    [32] ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ Φαντασια και πολιτικη

    Της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΑ ΚΑΖΑΛΟΤΙ

    Με οσα συνεβησαν τον τελευταιο καιρο, εντος και εκτος του "Ωνασειου" και της κυβερνησης, που χρονος (και χωρος) να ασχοληθει κανεις με αλλα προβληματα; Ετσι, στην αφανεια περασαν θεματα τα οποια, καποτε, πολιτικοι και παραγοντες των Μ.Μ.Ε. θεωρουσαν ιδιαιτερα "αβανταδορικα" και, κατα συνεπεια, τα αντιμετωπιζαν - τουλαχιστον στα λογια - ως πρωτη τους προτεραιοτητα. Ενα παραδειγμα; Τα ναρκωτικα. Το αποτελεσμα; Φετος, με την αρχη του νεου ετους, δεν πληροφορηθηκαμε καν τους "καθιερωμενους" αριθμους που αναφερονται στους θανατους αναμεσα σε χρηστες ηρωινης. Καμια αναφορα δεν εγινε, δηλαδη, στο γεγονος οτι το 1995 εχασαν - χαρη στην εθελοτυφλια ορισμενων - αδικα τη ζωη τους 180 νεαρα προσωπα. (Το στοιχειο αυτο πληροφορηθηκαμε απο τον Κλεανθη Γριβα, εναν απο τους λιγους που ακομη νοιαζονται για τετοιες "λεπτομερειες"). Βεβαια, αυτες τις ημερες - μοναδικη ακτινα ηλιου στο βαθυ σκοταδι - ξεκινουν και στην Ελλαδα, με καθυστερηση τουλαχιστον εικοσι χρονων, προγραμματα διαθεσης υποκαταστατων (μεθαδονης). Με αποκλειστικο οπλο τη "μαγικη" αυτη συνταγη οι μαθητευομενοι μαγοι του υπουργειου Υγειας σκοπευουν να αντιμετωπισουν ενα προβλημα που εχει αποκτησει στη χωρα μας ανησυχητικες διαστασεις. "Ουκ εν τω πολλω τω ευ". Παντα πιστοι στις αρχες των προγονων οι σοφοι μας σωτηρες αποφασισαν να απευθυνουν τα εν λογω προγραμματα μονο σε 300 ατομα (200 στην Αθηνα και 100 στη Θεσσαλονικη) προσεκτικα επιλεγμενα αναμεσα στους, τουλαχιστον, 150.000 χρηστες ηρωινης οι οποιοι καθε μερα θετουν σε κινδυνο τη ζωη τους στις "πιατσες" της χωρας. Η διαδικασια επιλογης (συμφωνα με οσα δηλωσε προσφατα στο "ΒΗΜΑ" ο προεδρος του ΟΚΑΝΑ, Σ. Μανικας) εγινε μετα απο λεπτομερεις ιατρικους, εργαστηριακους ελεγχους, προσωπικες συνεντευξεις κ.λπ. Ο λογος των εξαντλητικων αυτων διαδικασιων στις οποιες υποβληθηκαν οι υποψηφιοι; Λει!

    τουργουν, "αναμφισβητητα" ως τελει ο αλλοθι της καθυστερησης στην εφαρμογη των προγραμματων. Απο τη μερια μας, παντως, ευχομαστε καλη τυχη στους 300 που συμμετεχουν στο "πειραμα της μεθαδονης" με την προσδοκια οτι στο μελλον ο αριθμος οσων θα εχουν την ευκαιρια να ξεφυγουν απο τα χερια των εμπορων του θανατου θα αυξηθει. Καλη τυχη ευχομαστε, επισης, στη νεα κυβερνηση Σημιτη με την ελπιδα, ισως την αυταπατη, οτι, μεταξυ των αλλων, θα λαβει, επιτελους, στα σοβαρα ενα προβλημα το οποιο μεχρι σημερα εχει αντιμετωπιστει με "προσεγμενη" αδιαφορια.

    Βεβαια, ενω ορισμενοι αδιαφορουν, ευτυχως, αλλοι νοιαζονται. Ειναι η περιπτωση εκατονταδων ευαισθητοποιημενων πολιτων σε ολο τον κοσμο που θετουν τις γνωσεις τους και το ταλεντο τους στην υπηρεσια ενος αγωνα με παγκοσμιες διαστασεις. Αναμεσα τους ο συγγραφεας Γαβριελ Γαρψια Μαρθθεζ, (Νομπελ λογοτεχνιας 1982) ο οποιος αποφασισε να "ξαναλερωσει" την πεννα του στη δημοσιογραφια, χαρι σε ενα συγκλονιστικο ρεπορταζ. Προκειται για το νεο του βιβλιο "Νοτιψια δε θν σεψθεστρο" (Ειδηση μιας απαγωγης). Μια εκταταμενη ερευνα (συνολιικα 600 σελιδες), η οποια αποκαλυπτει τα παρασκηνια των απαγωγων που διαπραττουν στην Κολομβια οι οπαδοι του Καρτελ του Μεντεγιν. Ο Γ. Γαρψια Μαρθθεζ δεν επελεξε τυχαια το θεμα αυτο. Υποστηρικτης, εδω και χρονια, της αντιαπαγορευτικης πολιτικης, σε ο,τι αφορα την αντιμετωπιση των ναρκωτικων, μας οδηγει σε ενα εφιαλτικο ταξιδι στην Κολομβια. Παιρνουμε, κατ' αυτον τον τροπο, μια γευση του πως λειτουργουν κοινωνιες που κυβερνουνται απο εμπορους ναρκωτικων. Και αυ!

    τη ειναι ακριβως η περιπτωση της Κ ολομβιας, της χωρας με το υψηλοτερο ποσοστο εγκληματικοτητας σε ολο τον κοσμο. Εξηντα πεντε δολοφονιες ανα 100.000 κατοικους, ενα εγκλημα την ωρα. Το αποτελεσμα; Η βια ειναι η κυρια αιτια θανατου για τους Κολομβιανους. Τα θυματα ειναι συχνα πολυ νεαρης ηλικιας, το 62,2% μαλιστα κατω των 34 ετων. Μεσα απο τις ρεαλιστικες περιγραφες του Γ. Γαρψια Μαρθθεζ ανακαλυπτουμε μια χωρα στο ελεος των "Ναρκος", μια κοινωνια που εμπιστευεται περισσοτερο τις υποσχεσεις των νονων του Μεντεγιν, παρα τις επισημες αρχες. Επιστημονικη φαντασια; Οχι βεβαια. Συμφωνω, μαλιστα, με οσα ισχυριζεται ο Λατινοαμερικανος συγγραφεας, σε προσφατη συνεντευξη του (11 Ιανουαριου 1996) στο ιταλικο περιοδικο "Πανοραμα" το τελευταιο του βιβλιο, παρα το γεγονος οτι αποτελει πιστη περιγραφη της πραγματικοτητας, περιεχει περισσοτερα φανταστικα στοιχεια απο οποιοδηποτε προηγουμενο μυθιστορημα του.

    Μηπως, τελικα, λιγη φαντασια ειναι εκεινο το οποιο στερουνται οι δικοι μας γραφειοκρατες της εξουσιασ; Μηπως, λιγη φαντασια χρειαζεται - απο τη στιγμη που η λογικη δεν αρκει - για να πεισθει η πολιτεια και να αναλαβει επιτελους τις ευθυνες τησ; Το παραδειγμα της Κολομβιας ειναι μεν ακραιο αλλα υπαρκτο. Τα πανισχυρα κυκλωματα που διακινουν τις ναρκωτικες ουσιες απλωνουν τα πλοκαμια τους και στη χωρα μας. Ετσι, το προβλημα των ναρκωτικων δεν μπορει να θεωρηθει πλεον μονον κοινωνικο, αλλα γινεται και πολιτικ. Οφειλει γι' αυτο το λογο να αντιμετωπιζεται με την δεουσα σοβαροτητα.

    Τα προγραμματα μεθαδονης μπορει να ξεκινουν, αλλα το προβλημα των ναρκωτικων ειναι τοσο μεγαλο που δεν αρκουν καποια παυσιπονα

    ΠΛΗΞΗ ΚΑΙ ΑΝΙΑ... Ενταξει, ειπαμε καλος ο εκσυγχρονισμος, καλη η εργασιοθεραπεια, καλο ενα διαφορετικο ηθος και υφος της κυβερνησης, αλλα μην τα παρουμε ολα και τοις μετρητοις... Γιατι τοτε ειμαστε υποχρεωμενοι να ...κλεισουμε ως στηλη κριτικης και σχολιασμου... Ειπαμε να βρουν δουλεια οι πολιτικοι η για την ακριβεια να ξαναανακαλυψουν τη δουλεια τους, αλλα μη βρεθουμε εμεις ανεργοι...

    Θα μου πειτε, πολυ αισιοδοξος μας προεκυψες ξαφνικα. Ειναι ποτε δυνατον εν Ελλαδι να γινουν αμεσως πραξεις οι υποσχεσεις και οι εξαγγελιεσ; Δεν το 'χουμε δει ως τωρα και παρ' ολη την καλη διαθεση που εχουμε, φοβαμαι οτι δεν θα το δουμε και στο αμεσο μελλον. Αλλωστε υπαρχουν τοσα αστερια στο χωρο της πολιτικης που αναζητουν υποσταση και προοπτικη μεσα απο βαρυγδουπες δηλωσεις, που δεν νομιζω οτι θα μας αφησουν να πληξουμε ...εκσυγχρονιστικα.

    Ηδη πριν καλα καλα ορκιστει η νεα κυβερνηση, πριν αρθρωσει τον παραμικρο πολιτικο λογο, αρχισαν τις περατζαδες απο τα καναλια ψελλιζοντας κατι περι αποκλεισμων, ανισορροπιων, ποσοστωσεων και παει λεγοντας. Φανταστειτε τι εχει να γινει σε λιγο καιρο απο τους Βερυβακηδες, Δροσογιαννηδες. Κουλουρηδες, καθως θα υπαρχει και πραγματικο εδαφος κριτικης. Αφηστε βεβαια που αν πανε και για συνεδριο τον Ιουνιο, θα καει το... πελεκουδι σε δηλωσεις κι αντιδηλωσεις.

    Για να μην πουμε βεβαια για κατι υπολοιπα... απληρωτων λογαριασμων, που θ' αρχισουν σε λιγο να ερχονται στην επιφανεια. Παρτε για παραδειγμα τους περιβοητους προεδρικους που βρεθηκαν ξαφνικα στο πυρ το εξωτερον και φορτωθηκαν ολες τις αμαρτιες του κινηματος... Δεν μπορει, καποια στιγμη θα περασουν στην αντεπιθεση με καθε... ευγενη μεθοδο, οπως αλλωστε μας εχουν συνηθισει. Ας ξεχαστουμε λοιπον για λιγο στην... εκσυγχρονιστικη ηρεμια περιμενοντας τα μποφορ που ετσι κι αλλιως θα 'ρθουν.

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [33] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    "Θελουμε πρωταθλητη τον Ολυμπιακο"! ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΑΕΚ-ΠΑΟ στο Κυπελλο δεν ευνοει τα σχεδια του ΟΦΗ στο Πρωταθλημα

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ

    Του ΜΑΝ. ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ

    "Το καλυτερο για μας θα ηταν πλεον να παρει το Πρωταθλημα ο... Ολυμπιακος!". Η δηλωση αυτη δεν ανηκει στον προεδρος της πειραικης ΠΑΕ Σωκρατη Κοκκαλη η στον υπηρεσιακο προπονητη των "ερυθρολευκων" Τακη Περσια, αλλα στον προπονητη του... ΟΦΗ Ευγενιο Γκεραρντ.

    Οσο κι αν μοιαζει παραξενο, ο Ολλανδος τεχνικος, εξεφρασε αυτη την ευχη, χθες μετα την κληρωση των αγωνων για την προημιτελικη φαση του Κυπελλου Ελλαδος κι αφου ειχε βγει το ζευγαρι ΑΕΚ- Παναθηναικος. Μπορει, βεβαιως, ο ΟΦΗ να εχει αποκλειστει απο τη διοργανωση, ομως εχει αμεσο ενδιαφερον καθως το ποιος θα κατακτησει το Κυπελλο εχει αμεση συναρτηση -συμφωνα με τον τεχνικο του- με την προσπαθεια των Κρητικων για εξοδο στην Ευρωπη.

    Ο κ. Γκεραρντ επιθυμουσε οι δυο αθηναικες ομαδες να συναντηθουν στον τελικο της διοργανωσης, ουτως ωστε ο ΟΦΗ, που κυνηγα την εξοδο του στο Κυπελλο UΕΦΑ μεσω της τεταρτης θεσης του Πρωταθληματος, να ειναι βεβαιος οτι σιγουρα στο Κυπελλο Κυπελλουχων θα εβγαινε του χρονου μια απο τις δυο ομαδες αφου, συμφωνα με τα εως τωρα δεδομενα, μια απο αυτες θα ειναι και η ομαδα η οποια θα παρει στο τελος του χρονου το Πρωταθλημα. Με λιγα λογια, δηλαδη, ο Ολλανδος τα ηθελε μονα-ζυγα δικα του.

    Ο προπονητης του ΟΦΗ, εν τω μεταξυ, εξεφρασε για αλλη μια φορα την ικανοποιηση του για τους 32 βαθμους που συγκεντρωσε η ομαδα στο πρωτο μισο του Πρωταθληματος. "Υλοποιηθηκε ενας απο τους στοχους που ειχαμε βαλει στην αρχη της χρονιας".

    ΚΑΛΑΜΑΤΑ (Του Β. ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ): Ο Ερυθρος Αστερας, με σκορ 2-0, ηταν ο νικητης στο χθεσινο φιλικο με την Καλαματα στο γηπεδο του Μεσσηνιακου.

    Οι Σερβοι, σαφως ανωτεροι σε ολη τη διαρκεια του αγωνα, δεν αφησαν πολλα περιθωρια αντιδρασης στην ελληνικη ομαδα και εφτασαν δικαια στην επικρατηση.

    Τα γκολ για την ομαδα του Λιουπκο Πετροβιτς (παλαιος γνωριμος των Ελληνων φιλαθλων απο τη θητεια του σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακο) πετυχαν ο Πρεντραγκ Στανκοβιτς στο 6ο λεπτο και ο Ντεγιαν Στανκοβιτς στο 50 υστερα απο σεντρα του Μιλιβογεφ. Η Καλαματα ειχε δοκαρι στο 48 με τον Δερμιτζακη κι αλλη μια καλη ευκαιρια με τον νεαρο Γκαρωζη στο 84ο λεπτο (αστοχησε απο ευνοικη θεση).

    Ο προπονητης της Καλαματας Μπο Πετερσον ειχε την ευκαιρια να βαλει στον αγωνα πολλους παικτες, ιδιως νεαρους, και να δει τι μπορουν να προσφερουν εν οψει των δυσκολων υποχρεωσεων της στο Πρωταθλημα.

    ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Κελπεκης (57 Κοψαχειλης), Χαγκαν, Τζαναβαρας, Κωνσταντινιδης, Ζουμπα, Μπλετσας (78 Σεντεμεντες), Δεδες (67 Δρουγας), Γκολιας, Δερμιτζακης (67 Οφολιγκουε), Μπελα (Γκαρωζης), Τσανας.

    ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Μιλογεβιτς, Ζιβκοβιτς, Π. Στανκοβιτς, Ποντουναβιτς, Βλανταν Μιλογεβιτς, Πετελς, Μιλιβογεφ, Παντελιτς, Πονατσα, Κρουπνικοβιτς, Ν. Στανκοβιτς. Στην επαναληψη αγωνιστηκαν και οι Πεβριτς, Σαχιτς, Αντιτς, Μαρινοβιτς, Ντοροβιτς, Λατιβιτς, Μιτροβιτς.

    Ενα ιδιοκτητο, υπερσυγχρονο πουλμαν, αξιας 100 εκατομμυριων δραχμων, απεκτησε η ΠΑΕ Καλαματα για τις μετακινησεις της ομαδας, το οποιο και ειναι ειδικα διαμορφωμενο για τις αναγκες των μελων της αποστολης. Το πουλμαν εχει 18 θεσεις (τυπου α θεσης αεροσκαφους), αλλα 6 καθισματα (συνολικα 24 ατομα), δυο τηλεορασεις, κλιματισμο, ψυγειο και τουαλετα.

    ΛΑΡΙΣΑ (Του Λ. ΠΑΠΑΔΟΥΛΗ): Τρεις μηνες, συμφωνα με τις πρωτες εκτιμησεις των γιατρων, θα μεινει εκτος γηπεδων ο Θανασης Ντελοπουλος, ο οποιος υπεστη καταγμα περονης στο αριστερο του ποδι στη διαρκεια... των πανηγυρισμων των παικτων της Λαρισας μετα το δευτερο γκολ της ομαδας τους.

    Ο 25χρονος αμυντικος υποβληθηκε, προχθες το βραδυ, για δυομισι ωρες σε εγχειρηση απο τον ορθοπεδικο κ. Σωτοπουλο και του τοποθετηθηκε γυψος τον οποιο θα βγαλει σε 25 ημερες περιπου.

    Κατα τα αλλα στη Λαρισα επικρατει ικανοποιηση απο τη νικη επι του ΠΑΟΚ και χθες ο Ανδρεας Μιχαλοπουλος ελεγε οτι "οι 14 βαθμοι που συγκεντρωσαμε στον πρωτο γυρο ειναι εν μερει ο στοχος που ειχα βαλει οταν ηρθα στην ομαδα. Τωρα πρεπει να συνεχισουμε με την ιδια συνεπεια για να ξεφυγουμε απο τις περιπετειες".

    Για τον αγωνα με τον Παναθηναικο ο κ. Μιχαλοπουλος δεν θα εχει στη διαθεση του

    εκτος του Ντελοπουλου και τους Νασιακο, Νεμπεγλερα, Στοικα και Παπαδοπουλο που ειναι τιμωρημενοι και τραυματιας αντιστοιχα, αλλα υπολογιζει στους Κολομητρουση, Γκουζιωτη, Μουρατιδη και Προβιδα (εχει να παιξει απο τον πρωτο αγωνα με τον Παναθηναικο), που επιστρεφουν.

    ΕΔΕΣΣΑ (Του Ν. ΦΙΣΤΑ): Αναστατωση εξακολουθει να επικρατει στις ταξεις του Εδεσσαικου απο τη διαιτησια του Κυρου Βασσαρα (γιου του αρχιδιαιτητη) στο κυριακατικο παιχνιδι με τον Παναθηναικο.

    Οι επικεφαλης της ομαδας εξακολοθουσαν και χθες να φωναζουν για τα σφυριγματα του Θεσσαλονικιου διαιτητη και δεν ηταν λιγοι αυτοι που εκαναν λογο για κατευθυνομενη διαιτησια. Ωστοσο επισημως, και μετα την ανακοινωση που εξεδωσε ο Εδεσσαικος μετα το ματς, η διοικηση της ΠΑΕ δεν προκειται να προβει σε αλλες ενεργειες. Χαρακτηριστικη ηταν η δηλωση του προεδρου του Εδεσσαικου Βαγγελη Κωνσταντινιδη οτι "εμεις πλεον προσπαθουμε να ηρεμησουμε. Σταματαμε εδω. Ο,τι ηταν να κανουμε το καναμε. Απο δω και περα ας επιληφθουν τα αρμοδια οργανα. Ειναι, πλεον, δικη τους δουλεια

    Τα οσα συνεβησαν το απογευμα της Κυριακης στο γηπεδο του Εδεσσαικου οδηγησαν τον προπονητη της ομαδας Αγγελο Αναστασιαδη στην αποφαση να μην κανει στο εξης δηλωσεις παρα μονο μετα το τελος του αγωνα οπως ειναι υποχρεωμενος απο τη συμβαση με την ΕΠΑΕ.

    ΠΑΤΡΑ (Του Χ. ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ): Εντονος προβληματισμος επικρατει στην Παναχαικη μετα την ηττα απο την Καλαματα και τη δεινη βαθμολογικη θεση που εχει περιελθει η ομαδα, αφου οι 19 βαθμοι, συμφωνα με τον Χρηστο Αρχοντιδη, ειναι λιγοτεροι απ' οσους θα ηθελε να ειχε μαζεψει η ομαδα στον πρωτο γυρο του Πρωταθληματος.

    Με δεδομενο οτι η Παναχαικη στις 9 πρωτες αγωνιστικες του δευτερου γυρου εχει προγραμμα- γολγοθα, ο κ. Αρχοντιδης επισημαινει οτι θα πρεπει να δοθει σκληρη μαχη για την παραμονη. Για να καταλαβετε διαβαστε τους αγωνες της πατραικης ομαδας: Εθνικος (εντος), Ηρακλης (εκτος), ΑΕΚ (εντος), Ιωνικος (εκτος), Ολυμπιακος (εντος), ΠΑΟΚ (εκτος), ΠΑΟ (εντος), Απολλων-ΟΦΗ (εκτος).

    Σ' αυτα πρεπει να προστεθει και το γεγονος οτι ο Νοβακ θα απουσιασει απο τις υποχρεωσεις της Παναχαικης για αλλες 20 ημερες, αφου υπεστη υποτροπη στη θλαση που τον ταλαιπωρουσε στον τετρακεφαλο.

    Με Μπερι στην Ισπανια ο Ολυμπιακος!

    Του ΗΛΙΑ ΔΡΥΜΩΝΑ

    Καλα, αμα δουμε τον Ουολτερ Μπερι να φοραει αυριο το βραδυ τη φορμα του Ολυμπιακου και να μπαινει, με το γνωστο νωχελικο βαδισμα του, στο τερεν του γηπεδου της Ουνικαχα, θα ...τρελαθουμε!

    Εκεινο που σιγουρα δεν μας ξαφνιασε ηταν η αποφαση που πηρε ο Γιαννης Ιωαννιδης να συμπεριλαβει τον "Τρουθ" στην αποστολη του Ολυμπιακου, που πεταξε πρωι πρωι σημερα με προορισμο τη Μαλαγα. Ο Αμερικανος εχει παψει να ειναι του ...θανατα, χθες εκανε προπονηση μαζι με τους συμπαικτες του, δεν υπηρχε λοιπον λογος να μεινει στην Αθηνα απο τη στιγμη που η ημερα της επιστροφης του στη δραση πλησιαζει.

    Αυριο δεν υπαρχει λογικα περιπτωση να μπει στη δεκαδα εστω των "ερυθρολευκων", παντως ο Ιωαννιδης τον θελει κοντα του ετσι κι αλλιως. Σου λεει, πολυ καιρο εμεινε μονος του, καιρος ειναι να επιστρεψει στην ατμοσφαιρα εντασης του Ολυμπιακου. Ειναι που ειναι ιδιορρυθμος εκ γενετης!

    Αντιθετα, ο Νασος Γαλακτερος εμεινε στην Ελλαδα για να συνεχισει μονος του την προετοιμασια.

    Στη Μαλαγα κανουν μεγαλα σχεδια για το ματς της Τεταρτης, επηρεασμενοι απο το γεγονος οτι η Ουνικαχα δεν χανει φετος στην εδρα της (μονο η Μπενετον σταθηκε ορθια εκει μεσα) . Κι οπως δηλωσε ο Χαβιε Ιμπροδα: "Θα 'ναι τιμη μας να κερδισουμε τον Ολυμπιακο και να αρπαξουμε την 4η θεση στον ομιλο μας. Και τελευταιοι να ημασταν τωρα στον ομιλο, παλι νικη επι του Ολυμπιακου θα σχεδιαζαμε"!

    ΠΑΝΑΘΗΝΑ ΙΚΟΣ: Χωρις τον Στογιαν Βρανκοβιτς, που εχει ενα μικρο προβλημα στο ποδι του, ξεκινησε χθες ο Παναθηνα ικος την προετοιμασια του για το ματς με την Ορτεζ. Φυσικα ελειπε και ο Παταβουκας, που μολις χθες εβγαλε τα ραμματα απο το αριστερο ποδι του κι ελπιζει να επιστρεψει στα γηπεδα το αργοτερο στις αρχες του Απριλιου.

    Το καλο μηνυμα για τον Παναθηναικο ερχεται απο τη Γαλλια: μετα και τον πολυ σοβαρο τραυματισμο του Σμιθ η Ορτεζ εμεινε χωρις ξενους στην Ευρωπη κι ο προπονητης της δεν ελπιζει σε σωτηρια στο ΟΑΚΑ! "Θα παιξουμε πολυ αργα, να χασουμε τουλαχιστον με μικρη διαφορα" ειπε ο Μισελ Γκομεζ στο γαλλικο Τυπο.

    Δεν απομενει στον Παναθηνα ικο παρα να επιβεβαιωσει το κακο ονειρο του Γκομεζ, κανοντας επιτελους μια εμφανιση ανταξια της αξιας του. Το ιδιο σκεπτεται και ο Ουιλκινς, για τον οποιο ο "σκαουτερ" των Ατλαντα Χοκς Γκαρι Ουορκμαν ειπε: "Ετσι οπως επαιξε στο ματς με την ΑΕΚ, καταλαβαινω γιατι εχουν παραπονα στην Ελλαδα με την αποδοση του. Θα παιξει ομως πολυ καλυτερα αν αλλαξει το επιθετικο στιλ του Παναθηνα ικου. Ο Ντομινικ εμαθε να παιζει σε τρελους ρυθμους κι οχι να σουταρει απο μακρια"!

    ΑΕΚ: Με το τηλεφωνο στο χερι ηταν ολο το βραδυ χθες οι παραγοντες της ΑΕΚ προσπαθωντας να κανονισουν τον ερχομο του 30χρονου Αντι Τουλσον (1,96) στην Ελλαδα. Στο μεταξυ ο Μαρκους Λιμπερτι ειδοποιηθηκε επισημως να μαζεψει τα μπογαλακια του, ενω ο Γ. Γρανιτσας ανελαβε να τον αποζημιωσει για τη διακοπη του συμβολαιου του με ενα ποσον κοντα στις 100.000 δολαρια.

    Η ανακοινωση της αποκτησης του Τουλσον, που "κοπηκε" απο τη συνθεση της Γιουτα Τζαζ λιγο μετα την Πρωτοχρονια (ειχε 1,5 ποντους μεσο ορο στο λιγο χρονο που επαιξε φετος στο ΝΒΑ), αναμενεται να γινει σημερα απο τον Λευτερη Σουμποτιτς, που ειχε καποιους ενδοιασμους μονο και μονο γιατι ο Τουλσον δεν εχει, ακομα και απο τις δυο χρονιες που επαιξε στην Ισπανια με Ανδορα και Σαραγοσα, τη φημη του καλου αμυντικου. Εκει ομως που εφτασε η ΑΕΚ της χρειαζεται πρωτα ενας σκορερ και μετα ενας αμυντικος...

    ΠΑΣΠΑΛΙ: Ακριβως με τη ληξη της προθεσμιας που του δινει ο νομος ο αθλητικος δικαστης Σταμ. Γιακουμελος καλεσε σε απολογια τον Ζαρκο Πασπαλι, που δεν επαιξε στο Αλλ Σταρ Γαμε και απειλειται με αποκλεισμο 2 αγωνιστικων απο το Πρωταθλημα. Ο Πανιωνιος παντως δεν ανησυχει, υποστηριζοντας οτι στην ΕΣΑΚ βρισκονταν εγκαιρα ολα τα δικαιολογητικα για την απουσια του Ζαρκο με το αιτιολογικο του τραυματισμου.

    Προκριση με "συν 4"

    Ο ΠΑΟΚ αποψε κοντρα στην Ντιναμο Μοσχας, για πλεονεκτημα εδρας στο Ευρωπα ικο Κυπελλο

    Νικη με 4 ποντους διαφορα θελει αποψε ο ΠΑΟΚ επι της Ντιναμο Μοσχας (ΑΝΤ1, 21.45), για να κατακτησει την πρωτη θεση στον ομιλο του και να διεκδικησει στη συνεχεια, με πλεονεκτημα εδρας (απεναντι στο 2ο του αλλου ομιλου), την προκριση του στον τελικο του Ευρωπα ικου Κυπελλου.

    Στα υπερ του "δικεφαλου" ο παραγοντας εδρα και ο εθνουσιασμος που επικρατει μεταξυ των οπαδων του, που θα τον ενισχυσουν απο τις εξεδρες του Αλεξανδρειου. Στα κατα, ομως, καταγραφονται τρια μεγαλα προβληματα, οπως και το γεγονος οτι, λογω δικων του επιλογων, θα παιξει, οπως και στα προηγουμενα ματς της διοργανωσης, με ενα μονο ξενο.

    Τα προβληματα του ΠΑΟΚ ειναι οι Πρελεβιτς και Μπουντουρης, οι οποιοι παιζουν με ενεσεις και ο Μπαλογιαννης, που εχει προσβληθει απο γριπη και παρουσιαζει υψηλο πυρετο.

    Στα μειον του ειναι και η επιλογη να παιζει στην Ευρωπη μ' ενα ξενο, τον Γκαρετ, ο οποιος πενθει απο προχθες για το θανατο της γιαγιας του κι αντι να κανει προπονηση προσευχεται για την... αναπαυση της ψυχης της.

    Υπαρχει βεβαια ενα ατρανταχτο "συν", η εδρα και ο κοσμος που θα υπερπληρωσει το Αλεξανδρειο. Αυτη την εδρα φοβουνται οι Ρωσοι και σ' αυτην πολλα πονταρουν οι ανθρωποι του ΠΑΟΚ. Εχει σημειωθει κινητικοτητα, ιδιαιτερα μεταξυ των οργανωμενων στους συνδεσμους οπαδων του ΠΑΟΚ.

    Στον ΠΑΟΚ δεν γινονται, πια, δηλωσεις. Στις συζητησεις με τους παικτες του, ο Λουκαιτς φαινεται προβληματισμενος οχι μονο απο τις δυσκολιες της δικης του ομαδας, αλλα και απο τα στοιχεια που χαρακτηριζουν το παιχνιδι της Ντιναμο. Συνιστα προσοχη και ελεγχο του ρυθμου, ενω κανει σχεδια για βοηθειες, επιθετικα, πανω στον Πρελεβιτς, ο οποιος θα αναλαβει, οπως παντα, τις περισσοτερες προσπαθειες της ομαδας του.

    "Ηρθαμε να κερδισουμε. Δεν υπαρχει αλλο αποτελεσμα για μας. Ουτε και μια ηττα με 1 η 2 ποντους διαφορα μας ικανοποιει, ετσι ωστε να διατηρησουμε το πλεονεκτημα ποντων", δηλωσε ο Αλεξαντερ Μπορισοφ, ενω ο Παζαρεβιτς αναφερεται στον Πρελεβιτς και τονιζει:

    "Ειναι πραγματικο πολυβολο αν τον αφησεις ελευθερο. Σ' αυτον πρεπει να στρεψουμε την προσοχη μας".

    Διαιτητες, ο Ισραηλινος Γουορνικ και ο Πορτογαλος Αραουζο.

    Στους αλλους αγωνες της 9ης αγωνιστικης παιζουν αποψε για τον Ομιλο του ΠΑΟΚ, Καλεβ - Ζρινιεβατς και Νομπιλες - Ολυμπια. Στη βαθμολογια (8 αγωνες):

    $1. Ντιναμο Μ.$667-618$15 $2. ΠΑΟΚ$645-559$14 $3. Ζρινιεβατς$652-614$13 $4. Καλεβ Ταλιν$649-654$10 $5. Ολυμπια Λ.$608-661$10 $6. Νομπιλες$604-719$10

    Στον αλλο Ομιλο παιζουν: Λιμοζ - Ζαλγκιρις, Παρτιζαν - Σουνερ, Ταουγκρες - Ερτζελια. Στη βαθμολογια: Ζαλγκιρις 15, Λιμοζ και Ταουγκρες 13, Σουνερ και Παρτιζαν 11, Ερτζελια 9.

    Ο... συνηθως υποπτος

    ΑΝΑΨΕ παλι -αθελα του αυτη τη φορα- φωτιες ο Μιχ. Τροχανας, βγαζοντας απο την κληρωτιδα τον Παναθηνα ικο, αντιπαλο της ΑΕΚ στο Κυπελλο Ελλαδας!

    ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΚΟΡΚΟΔΕΙΛΟΥ

    Πανω που λεγανε ολοι να παρουν μια ανασα, απο τα ντερμπι της ΑΕΚ και του Ολυμπιακου στο Κυπελλο, ηρθε η... παιχνιδιαρα κληρωτιδα της ΕΠΟ, ν' αναψει νεες φωτιες.

    Κληρωση, χθες το μεσημερι, για την προημιτελικη φαση του Κυπελλου. Ο προεδρος της ΕΠΟ Κ. Τριβελλας, οπως και πριν απο λιγο καιρο, τραβηξε το πρωτο μπαλακι. "Νουμερο ενα. ΑΕΚ", ανακοινωσε ο προεδρος της Επιτροπης Κυπελλου και καλεσε τον προεδρο της "Ενωσης" Μιχαλη Τροχανα (πηγε στην ΕΠΟ για να μιλησει με τον κ. Τριβελλα για θεματα του επαγγελματικου ποδοσφαιρου) να τραβηξει τον αντιπαλο της ομαδας του.

    Η κληρωτιδα γυρισε για καμποσα δευτερολεπτα. Οπως ηταν αναμενομενο, ολοι εκαναν πλακα, εικαζοντας οτι θα εβγαινε το μεγαλο ζευγαρι κι ο κ. Τροχανας φροντισε να τους επιβεβαιωσει. "Νουμερο 5. Παναθηναικος", ειπε με μιση φωνη ο προεδρος της ΑΕΚ.

    Να 'τα μας. Αυτο ελειπε τωρα και απο τους δυο. Να τρεχουν με τοσες και τοσες εννοιες στα τελη του Γεναρη (31 το πρωτο ματς στο "Ν. Γκουμας") και ως "ερωτευμενο" ζευγαρακι, στις 14 Φεβρουαριου (ημερα του Αγιου Βαλεντινου) να ξεκαθαρισουν καποιες απο τις διαφορες (ποια ειναι η καλυτερη ομαδα, ποιος επαιξε πρωτος συστημα ζωνης στην αμυνα και παει λεγοντας) τις αγωνιστικες αλλα και τις εξωαγωνιστικες, τουλαχιστον συμφωνα με τον κ. Τροχανα.

    Ο προεδρος της ΑΕΚ, ο οποιος αρχικα αρνηθηκε να δηλωσει οτιδηποτε, "τις δηλωσεις μου τις σχολιαζετε εσεις. Δεν μπορω να μιλησω, υπαρχει αθλητικη Δικαιοσυνη", αλλα που τα... "εριξε" στον συνηθη υποπτο (Γιωργο Βαρδινογιαννη) με το που αναψαν τα φωτα των προβολεων και οι καμερες αρχισαν να καταγραφουν.

    Ιδου ο μονολογος του.

    "Το γνωριζετε οτι δυστυχως ειμαι υποχρεωμενος να μη μιλαω. Οταν μιλας και σεβεσαι τον εαυτο σου, πρεπει να λες την αληθεια. Το εκανα, αλλα εσεις (ς.ς. δημοσιογραφοι) με αφησατε αστηρικτο. Ζητησα να γινει ερευνα για οσα συμβαινουν στο ελληνικο ποδοσφαιρο με στοιχεια. Ο αθλητικος δικαστης δεν τα ελαβε υποψιν του. Τα οσα εγιναν με την τιμωρια μου και με την καλυψη των γεγονοτων σας... εξεθεσαν (ς.ς. τους δημοσιογραφους). Δεν σας επιτρεπουν να παρακολουθησετε τα οσα συμβαινουν. Ολοι ειδαν τι εγινε στον αγωνα του Παναθηναικου με τον ΟΦΗ και χθες στην Εδεσσα. Παρακολουθηστε να βγαινει μια ομαδα πρωταθλητρια χειμωνα κι ενας παραγοντας πρωταθλητης... της βαρυχειμωνιας του ελληνικου ποδοσφαιρου".

    Και η κατακλειδα του μονολογου Τροχανα;

    "Πηγαιντε τωρα να δωσετε οσα σας ειπα για να με τιμωρησουν ξανα!".

    Καποια στιγμη αποφασισε να μιλησει και για τους αγωνες της ΑΕΚ με τον Παναθηναικο. "Ο γ.γ. της ΕΠΟ Γιωργος Θωμαλδης, ειχε πει μετα την κληρωση μας με τον Ολυμπιακο οτι επροκειτο για προωρο τελικο. Τωρα παιζουμε αλλον εναν τελικο. Η ΑΕΚ, φετος, στο Κυπελλο παει απο τελικο σε τελικο. Ελπιζω στο τελος να δικαιωθουμε και στον τελικο των τελικων".

    Κατα τα αλλα, ο ΠΑΟΚ ηταν ο τυχερος της χθεσινης κληρωσης αφου του επεσαν τα Τρικαλα (ο,τι καλυτερο αυτην την εποχη με τα τοσα προβληματα που τον ταλανιζουν), ο Αρης κληρωθηκε με τον Αθηναικο και ο Απολλωνας της Αθηνας με τη ΣΚΟΔΑ Ξανθη.

    [34] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Μονο στη Μαυρη Τρυπα ολοι οι ειλικρινεις εκ βαθεων διαλογοι στην παραδοση των υπουργειων και οχι οι φιοριτουρες στην ΤΩ!

    Ο πρωθυπουργος Κ. Σημιτης παραλαμβανοντας απο τον καθετηρα δηλωσε: "Εδω-εδω ειν' ο πρωθυπουργος και οχι ο μεθυστακας ο Αμερικανος".

    Συμφωνα με αλλη εκδοχη ο κ. Πρωθυπουργος με το φλεγματικο του χιουμορ απεφανθη: "Ανδρεα προχωρα, σε θελει η θερμοφορα".

    Ο Ακης συνεχαρη θερμα τον εαυτο του για την αναβαθμιση του σε Ακη. Τι το καλυτερο; *

    * Κατ' αλλη εκδοχη, ευχηθηκε στον απερχομενο υπουργο εαυτο του: "Αντε και πρωθυπουργος". Και ηταν πολυ συγκινημενος.

    Ο κ. Γερασιμος Αρσενης πολυ ψυχραιμος παρελαβε απο τον κ. Γερασιμο Αρσενη δηλωνοντας: "Τι 'χες Μακη μ', τι 'χα παντα" *.

    * Αλλοι λενε οτι ψιθυρισε εν συνεχεια στο διαδοχο του: "Μπας και σε πιασαν λιγο "Λακη" ρε Μακη;".

    Ο κ. Θεοδωρος Παγκαλος παραλαμβανοντας απο τον κ. Καρολο Παπουλια ειπε... εεε... εεεε... εεε... Σιγουρα αντεχετε να τ' ακουσετε;

    (Λοιπον ειπε, παραφραζοντας το γνωστο ποδοσφαιρικο συνθημα: "...αμιεται η Εκαλη και η ""αυλη'' της".

    Ο κ. Παπουλιας ευχαριστησε για τη φιλοφρονηση και συνεχαρη θερμα το νεο υπουργο γιατι στα τρια πρωτα λεπτα της νεας θητειας του δεν προκαλεσε κανενα διεθνες επεισοδιο.

    (Ο κ. Παγκαλος προσπαθησε να δικαιολογηθει οτι εχει χασει τη φορμα του μια που 'ναι και νιοπαντρος).

    Ο κ. Ε. Γιαννοπουλος παραλαμβανοντας απο τον κ. Τζουμακα ειπε "Βγαλε το σκασμο αχαλρευτε, μην σε βουτηξω απ' το μαλλι και στο βγαλω τριχα τριχα, εστω και αν δεν εχεις, χαμενε..." *.

    * Και τι απηντησε ο κ. Τζουμακασ; Ε, ειπε απλως... "ευχαριστω για τα καλα σας λογια κ. προεδρε!". Δηλαδη εσεις στη θεση του θα αυθαδιαζατε;

    Ο κ. Γιαννος Παπαντωνιου παραλαμβανοντας απο τον εαυτο του δηλωσε θριαμβευτης! "Ποιος να μου το 'λεγε ποτε οτι θα μ' εβαζε υπουργο Εθνικης Οικονομιας ο Σημιτης!!! Που δεν μ' ειχε ουτε για κλητηρα!!!".

    Ο υπουργος Οικονομικων Αλεκος Παπαδοπουλος τονισε σημειολογικα: Φοροι - φοροι - φοροι!!!

    Ο κ. Γιωργακης Παπανδρεου απεκαλυψε οτι χαιρεται που δεν εγινε υπουργος Υγειας γιατι δεν τολμα ουτε να περασει εξω απο το "Ωνασειο".

    Η κ. Βασω Παπανδρεου παραλαμβανοντας τα υπουργεια της ρωτησε ποσα ακριβως ειναι και τονισε οτι αν περισσευει κανενα να της το στειλουν με "κουριερ" σπιτι.

    Ο υπουργος Υγειας κ. Πεπονης ειναι σαδιστης! Πηγε στον Ανδρεα να τον ρωτησει αν τον εγκρινει!!! Μα ποιος αρρωστος θα τον επαιρνε για υπουργο;

    Ο υπουργος Δικαιοσυνης κ. Ε. Βενιζελος υπογραμμισε οτι η νεα σταθερη κυβερνηση αποτελει ραπισμα στους συκοφαντες που απειλουσαν με διασπαση του ΠΑΣΟΚ!

    (Εικαζεται οτι η αποδοκιμασια του στρεφεται απροσχηματιστα κατα του τεως υπουργου Μεταφορων Ε. Βενιζελου που 'χε πει τετοια κακια. Μπραβο του τα 'πε χυμα).

    Ο υπ. Δημ. Ταξης Κ. Γειτονας χαιρετισε τον απερχομενο κ. Σηφη Βαλυρακη λεγοντας: Ανθ' ημων ο Μιμης.

    Στο ΥΠΕΧΩΔΕ ο κ. Κ. Λαλιωτης χαιρετισε τους αγωνες της υφυπουργου του Ελισαβετ Παπαζωη για την πτωση της Μιμης και του περιβαλλοντος της.

    Απο την πλευρα της η κ. Ελισαβετ ομολογησε σεμνα οτι αν δεν ηταν αυτη, ποτε δεν θα ειχε διασυρθει τοσο η Μιμη.

    Ο υπουργος Μεταφορων Χ. Καστανιδης που ανελαβε τα θεματα ΟΤΕ: ΟΤΕ- "Ολυμπιακη" κ.λπ. ειπε "Σιγα μην βγαλω εγω τα καστανα απ' τη φωτια! Για Ποντιο με περασατε;".

    Ο κ. Τηλεμαχος Χυτηρης παραδιδοντας στον κ. Δημ. Ρεππα δηλωσε οτι πριν απο τα Χριστουγεννα του 1996 ο Ανδρεας θα εχει επιστρεψει στην Εκαλη.

    Τελος, η Μαυρη Τρυπα εδηλωσε: Παντα τετοια.

    Θ.Α.

    Ετσι κι αλλιως θα προλαβαιναν;

    Γιατι διαμαρτυρονται που απομακρυνθηκαν απο τα υπουργεια τους οι διαφοροι "προεδρικοι" του περιβαλλοντος Μιμησ;

    Για το καλο τους το κανανε! Ποιος απ' αυτους θα αντεχε σε... υπουργικα συμβουλια καθε εβδομαδα, οπως ορισε ο κ. Σημιτης, αντι του συνηθους ...εξαμηνιαιου και βλεπουμε;

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Friday, 26 January 1996 - 16:07:05