Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Jan. 25)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Υπαρχει προβλημα ηγεσιας στη Ν.Δ.

  • [2] ΑΡΡΑΒΩΝΙΑΣΤΗΚΕ οντας ...παντρεμενος

  • [3] Ελλαδα, Μεσογειος και Ευρωπη

  • [4] Βενιζελος: Δεν ανακριθηκε ο Ασανιν για τρομοκρατια

  • [5] Κινηση αποτροπης προς Βελιγραδι για Σκοπια

  • [6] Συντομη εξοδο Ανδρεα επιδιωκουν οι γιατροι

  • [7] Αναμιξη του Χαλακ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

  • [8] Προγραμματικες και με λογο του Ε.Γ.

  • [9] Απετυχαν να τον κηδεμονευσουν

  • [10] Διαβημα για τη νησιδα

  • [11] ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

  • [12] Προ υποθεσεις για το τριπτυχο του Σημιτη

  • [13] Φρικη 22 ετων

  • [14] Ο "πολεμος των αιθερων" προσγειωνει τα εισιτηρια

  • [15] Λιγο "χλομο" βλεπει το περιβαλλον η Ευρωπη

  • [16] Δεκαοχτω ωρες αγωνιας, εξι κρατουμενοι τραυματιες

  • [17] Καστελοριζο: Ποναει δοντι-παμε... Τουρκια

  • [18] ΑΠΟΨΗ

  • [19] ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

  • [20] ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ...

  • [21] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

  • [22] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ


    [1] Υπαρχει προβλημα ηγεσιας στη Ν.Δ.

    Η ΕΚΛΟΓΗ του Σημιτη μπορει να αποτελεσει την αρχη εξελιξεων στο συντηρητικο χωρο Του ΤΑΧΗ ΜΙΧΑ

    Ι σως σε τελικη αναλυση η εκλογη του Κωστα Σημιτη να μην εχει τοσες επιπτωσεις στο χωρο του κυβερνωντος κομματος οσες θα εχει στο κομμα της αξιωματικης αντιπολιτευσης. Ισως η εκλογη του να αποτελεσει την αφετηρια καταλυτικων εξελιξεων στο φιλελευθερο και συντηρητικο χωρο.

    Δεν ειναι δυσκολο να προδιαγραψει κανεις τις εξελιξεις που θα συμβουν στο αμεσο μελλον στη Ν.Δ.: Καθως οι δημοσκοπησεις, η μια μετα την αλλη, θα δειχνουν οτι το πενιχρο προβαδισμα που ειχε εξασφαλισει η Ν.Δ. εναντι ενος βαρεως ασθενουντος πρωθυπουργου θα εχει εξανεμιστει πληρως, θα αυξανεται συνεχως η δυσφορια με την ηγεσια του Μιλτιαδη Εβερτ και θα βαθαινουν οι διαφοροποιησεις. Και φυσικα θα εντεινονται παραλληλα οι γκρινιες για την ανεπαρκεια της σημερινης ηγεσιας, ενω παραλληλα θα κορυφωνεται η νοσταλγια για τη χαρισματικη ηγεσια του "Ψηλου".

    Προβλεπομενες, λοιπον, μεχρι ενος σημειου οι αντιδρασεις. Ομως και ταυτοχρονα ποσο λανθασμενες! Αναμφιβολως, το προβλημα της Ν.Δ., που θα φερει για μια ακομη φορα στην επιφανεια με δραματικο τροπο η εκλογη του Κ. Σημιτη, ειναι σε καποιο βαθμο προβλημα ηγεσιας. Οταν ο συντηρητικος ψηφοφορος θα εχει ν' αντιμετωπισει μια επιλογη Σημιτη-Εβερτ, με ποια ακριβως λογικη θα ψηφισει τον υποψηφιο εκεινο που υπερηφανευεται για το γεγονος οτι εχει να πιασει βιβλιο στα χερια του τα τελευταια δεκα ετη και επαιρεται για το γεγονος οτι δεν ηταν... "σπασικλας" στο σχολειο;

    Ομως, οσο λαθος ειναι να παραγνωριζει κανεις τον αρνητικο ρολο που διαδραμιζει η κυριαρχη ομαδα στη Ν.Δ. σημερα, αλλο τοσο λαθος ειναι να το επικεντρωνει κανεις εκει το προβλημα. Σε τελικη αναλυση καθε κομμα, οπως ισως και καθε λαος, εχει την ηγεσια που του αξιζει.

    Η βαθυτερη αρρωστια της Νεας Δημοκρατιας, εκφραση και συμπτωμα της οποιας αποτελει η σημερινη ηγεσια, ειναι και ηταν παντοτε γνωστη. Ειτε αποκαλειται "ελλειψη ιδεολογιας" ειτε "απουσια πολιτικου λογου" ειτε "ελλειψη οραματων", ολοι αυτοι οι ποικιλοι χαρακτηρισμοι υπογραμμιζουν το ιδιο ακριβως στοιχειο: οτι προκειται για ενα κομμα του οποιου η πολιτικη συλληψη δεν εχει τη δυνατοτητα υπερβασης του οριζοντα της διαχειρισης της καθημερινοτητας. Προκειται με αλλα λογια για ενα πολιτικο σχηματισμο, που ενω στη θεωρια υποτιθεται οτι λειτουργει σε ενα εθνικο αλλα και ευρωπα ικο επιπεδο, στην πραξη η πολιτικη πρακτικη του θυμιζει αυτην ενος δημοτικου η κοινοτικου συνδυασμου ενος απομακρου και καπως ασημαντου δημου η κοινοτητας της χωρας.

    Εδω θα πρεπει να επισημανθει οτι αυτη η αδυναμια της Ν.Δ. δεν ηταν τοσο εμφανης, οσο στην ηγεσια του ΠΑΣΟΚ υπηρχε ο Ανδρεας Παπανδρεου. Η εντονη πολιτικη παρουσια του σε συναρτηση με τις υπερβολες της ιδιωτικης του ζωης επετρεπε στη Ν.Δ. να βρισκει το ραισον δ' ετρε της, αναβαπτιζομενη συνεχως στην κολυμβηθρα του "αντιπαπανδρε ισμου".

    Αλλωστε, αυτο ηταν και η ευκολη λυση. Η κατανοηση της νεοσυντηρητικης κριτικης ενος Χαγιεκ η ενος Γκρινγκριχ και η ενσωματωση της με δημιουργικο τροπο στον πολιτικο λογο του κομματος απαιτουσε ενα μινιμουμ διανοητικης προσπαθειας. Αντιθετως, η κριτικη των "Μιμηκων", της "Αυλης", της "Αλεπους στο παζαρι", μαλλον δεν συνεπαγεται την απαραιτητη δαπανη φαιας ουσιας, την οποια προ υποθετει η συνεχης προσπαθεια αφομοιωσης των σοβαρων συγχρονων ρευματων της συντηρητικης σκεψης.

    Ομως, με την εκλογη του νεου ηγετη η εποχη αυτη τελειωνει οριστικα, κατι που σημαινει οτι εφ' εξης η πνευματικη γυμνια της Ν.Δ. θα λαμπει με τον πιο εκθαμβωτικο αν και οχι κατ' αναγκη με τον πιο σεξι τροπο.

    Κι ομως ειναι κριμα. Διοτι, ανεξαρτητα απο τις πολιτικες πεποιθησεις ενος εκαστου εξ υμων, ελαχιστοι θα αρνηθουν να αναγνωρισουν οτι η υγιης πολιτικη ζωη του τοπου προ υποθετει, αν δεν επιτασσει, την υπαρξη μιας συνεχους δημιουργικης αντιπαραθεσης μεταξυ της σοσιαλδημοκρατιας, που εκφραζουν οι ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ αφ' ενος, και ενος σοβαρου συντηρητισμου που δυστυχως δεν εκφραζει κανεις στην Ελλαδα σημερα αφ' ετερου.

    Η απουσια του συντηρητικου αντιλογου στο σοσιαλ- ακτιβισμο του Κ. Σημιτη ειναι εξ ισου επιζημια για την κοινωνια οσο επιζημια ειναι για την αναπτυξη ενος παιδιου η απουσια του πατερα. Ο συντηρητικος αντιλογος σε θεματα οπως το υψος των κρατικων δαπανων, το κλιμα κοινωνικης ανευθυνοτητας, η εγκληματικοτητα, η αποσυνθεση της οικογενειας, το περιβαλλον κ.τ.λ., ειναι οχι μονο απαραιτητος, αλλα και κατα την αποψη μου πολυ πιο πειστικος απο τον "πολιτιψαλλυ ψορρεψτ" λογο της νεας ηγεσιας του ΠΑΣΟΚ.

    Και για να τελειωνω: Η Ν.Δ. εχει δυο τροπους να αντιδρασει στην εκλογη του Κ. Σημιτη:

    Ο πρωτος θα ειναι ν' ακολουθησει την πεπατημενη, δηλαδη να αγνοησει τη σημασια του γεγονοτος για την πολιτικη ζωη της χωρας και να συνεχισει στο παλαιο ρεφρεν, το οποιο απλως τωρα θα ονομαζεται "αντιπαπανδρε ισμος χωρις τον Παπανδρεου".

    Ο δευτερος τροπος θα ειναι να χρησιμοποιησει τον Κ. Σημιτη σαν καθρεφτη, μεσα απο τον οποιο θα εξετασει με κριτικη διαθεση τον ιδιο της τον εαυτο οπως διαμορφωθηκε τα τελευταια 15 περιπου ετη και να προχωρησει σε ολες εκεινες τις αναγκαιες τομες που θα της επιτρεψουν να μετασχηματιστει σε ενα συγχρονο συντηρητικο κομμα, με σοβαρες αξιωσεις να επηρεασει την πορεια του τοπου.

    [2] ΑΡΡΑΒΩΝΙΑΣΤΗΚΕ οντας ...παντρεμενος

    ΑΡΡΑΒΩΝΙΑΣΤΗΚΕ οντας ...παντρεμενος, ειχε στενες σχεσεις με ορισμενους δικηγορους και ζητουσε ατοκα δανεια απο επιχειρηματιες της Σαμου

    Παυση εξι μηνων στον εισαγγελεα Μ ε μια ιδιαιτερα περιεργη υποθεση ασχοληθηκε χθες η Ολομελεια του Αρειου Παγου, που συνεδριασε ασκωντας την πειθαρχικη της αρμοδιοτητα.

    Θυμαστε τον εισαγγελεα (Π.Μ.), ο οποιος υπηρετωντας στην Εισαγγελια Πρωτοδικων Σαμου αρραβωνιαστηκε, ενω ηταν παντρεμενος, και μαλιστα με την παρουσια και ιερεα; Με την υποθεση αυτη λοιπον ασχοληθηκε χθες η Ολομελεια και του επεβαλε την ποινη της παυσης των εξι μηνων με ψηφους 16 αρεοπαγιτων εναντι 15.

    Ο συγκεκριμενος εισαγγελεας, λοιπον, την υποθεση του οποιου ειχε αποκαλυψει πριν απο μηνες η "Ε", ενω ηταν εικοσι χρονια παντρεμενος και ειχε κορη φοιτητρια, αρραβωνιαστηκε στο σπιτι της καλης του με προσκεκλημενους, αλλα και ιερεα. Προηγουμενως, για να εξασφαλισει ηθικο αλλοθι, κατεθεσε στο Πολυμελες Πρωτοδικειο Σαμου, παρ' οτι ηταν αναρμοδιο, αγωγη διαζυγιου.

    Η παρουσια του ιερεα στον αρραβωνα του εγινε με παρακληση του ενδιαφερομενου, ο οποιος δηλωσε βεβαια στον παπα οτι ειναι ελευθερος. Οταν ο παπας πληροφορηθηκε οτι η παρουσια του στη μνηστεια ηταν τουλαχιστον αδικαιολογητη, εσπευσε να υποβαλει αναφορα στο μητροπολιτη Σαμου και Ικαριας, για να δικαιολογησει το ατοπημα του.

    Τα κατορθωματα ομως του εισαγγελεα δεν σταματανε εκει. Υπαρχουν, λοιπον, συγκεκριμενες καταγγελιες οτι απειλησε τον προ ισταμενο της μνηστης του, επικαλουμενος μηνυση που εκκρεμουσε σε βαρος του, και σε φραστικο επεισοδιο που ειχε μαζι του, απειλησε οτι "θα τον συντριψει".

    Δεν αρκεστηκε, ομως, μονο στις απειλες. Εναντιον του προ ισταμενου που κακομεταχειριζοταν τη μνηστη του ασκησε και ποινικη διωξη για παραβαση καθηκοντος, την οποια ειχε προαναγγειλει εκεινη.

    Τα εργα και οι ημερες του εισαγγελεα ομως δεν φαινεται να εχουν τελος. Καταγγελλονται, λοιπον, στενες σχεσεις που ειχε με δικηγορους της περιοχης, σε σημειο δικηγορος να περιμενει την επανεναρξη ποινικης συνεδριασης στο γραφειο του, εκδηλη ευνοια υπερ του συγκεκριμενου, κατι που κατηγγειλαν και πελατες αλλων δικηγορων, που εχαναν τις υποθεσεις. Σε περιπτωση απιστιας 300.000 δραχμων εφτασε να προτεινει μετατροπη της κατηγοριας απο πλημμελημα σε κακουργημα.

    Καταγγελλεται, ομως, επισης οτι ο συγκεκριμενος ζητουσε δανεια απο επιχειρηματιες της Σαμου, με την παρακληση να επιστρεψει μεν τα ποσα με δοσεις και χωρις τοκους. Για ολα αυτα τα περιστατικα η Ολομελεια τον καταδικασε στην ποινη που προαναφεραμε.

    Γ.ΠΑΠ.

    [3] Ελλαδα, Μεσογειος και Ευρωπη

    "Α νασκοπηση της εξωτερικης πολιτικης της Νεοτερης Ελλαδας" και "Μεσογειακη πολιτικη της Ευρωπα ικης Ενωσης - Ελληνικες προτεραιοτητας", ειναι οι τιτλοι δυο νεων βιβλιων των πρεσβεων Βυρωνα Θεοδωροπουλου και Κωνσταντινου Λυμπεροπουλου.

    Περιλαμβανονται στη σειρα "Κειμενα εργασιας" που εκδιδουν οι εκδοσεις "Ι. Σιδερη" με τη συνεργασια του ΕΛΙΑΜΕΠ, και παρουσιαστηκαν χθες απο τους ευρωβουλευτες Γιαννο Κρανιδιωτη (ΠΑΣΟΚ) και Μιχ. Παπαγιαννακη (ΣΥΝ) και τον ανεξαρτητο βουλευτη Μιχ. Παπακωνσταντινου.

    Ο κ. Λυμπεροπουλος αποτυπωνει το "στατθς θθο" του μεσογειακου χωρου, τη διαφορα πολιτισμων, ιδεων, παραδοσεων και θρησκειων και αναδεικνυει τα καιρια προβληματα και τις προκλησεις στο μεσογειακο χωρο, που εκτιμωνται ως καθοριστικες για το μελλον της Ευρωπα ικης Ενωσης και της Ελλαδας. Ο συγγραφεας αναφερεται και στο πλαισιο συνεργασιας της Ευρωπα ικης Ενωσης με τους μεσογειακους εταιρους της, αλλα και στην προσφατη διασκεψη της Βαρκελωνης.

    Ο κ. Θεοδωροπουλος αναφερεται στις επιταγες της εξωτερικης μας πολιτικης και στο πως εφαρμοστηκαν στην πραξη απο τα πρωτα χρονια της ανεξαρτησιας του 1831 μεχρι το 1974 (κυπριακο ζητημα).

    Μ. ΠΙΝ.

    [4] Βενιζελος: Δεν ανακριθηκε ο Ασανιν για τρομοκρατια

    Αρνειται ο υπουργος Δικαιοσυνης Ευαγγ. Βενιζελος, επικαλουμενος ενημερωση που ειχε απο το συναδελφο του υπουργο Δημοσιας Ταξης, οτι ο Γιουγκοσλαβος Νταρκο Ασανιν που εκδοθηκε πριν απο τρεις ημερες στο Βελιγραδι, εχει δωσει πληροφοριες στην ελληνικη κυβερνηση για θεματα τρομοκρατιας.

    "Εθεσα - ανεφερε ο κ. Βενιζελος - το ερωτημα αυτο στον υπουργο Δημοσιας Ταξης και μου ειπε οτι οι ελληνικες αστυνομικες αρχες δεν εκαναν καμια ανακριτικη πραξη σε σχεση με τον Ασανιν, διοτι συνεληφθη υστερα απο αιτημα της βελγικης κυβερνησης αρχικα και συνεχισε να κρατειται με αιτημα της γιουγκοσλαβικης κυβερνησης για συγκεκριμενο εγκλημα. Δεν ειχε συλληφθει για κατι που τελεσε στην ελληνικη επικρατεια, ωστε να διενεργηθουν ανακρισεις".

    Το διαβημα

    Ερωτηθεις απο την "Ε" πως σχολιαζει τις δηλωσεις αποδοκιμασιας του Βελγου πρεσβη για την εκδοση Ασανιν στο Βελιγραδι, ο κ. Βενιζελος απαντησε:

    "Με ξενιζει το υφος του πρεσβη που ειναι πεπειραμενος διπλωματης. Με επισκεφθηκε χθες, μου εξεθεσε το προβλημα, ηδη ειχε εκδοθει η αποφαση του κ. Ποττακη. Του δηλωσα την προθυμια μου να κανω μια γρηγορη εκ των ενοντων διαβουλευση με τον Πρωθυπουργο και τον υπουργο Εξωτερικων, ομως αυτο ηταν πρακτικα ανευ αποτελεσματος, γιατι ειχε ηδη εκδοθει.

    Ειπα στον πρεσβη οτι με αυτο τον τροπο θεωρουμε οτι απαλλασσουμε το Βελγιο και απο μια ποινικη δικη, που αφορα Γιουγκοσλαβους πολιτες".

    Σε ερωτηση εαν το συγκεκριμενο προσωπο ειναι ο συντακτης της επιστολης με την οποια ζητα χρηματα, προκειμενου να αποκαλυψει το δολοφονο του Παυλου Μπακογιαννη, ο κ. Βενιζελος αν και αρχικα δηλωσε αγνοια, στη συνεχεια εμμεσως το διεψευσε: "Εχουν εμπλακει τις τελευταιες ημερες πολλα γεγονοτα σχετικα και ασχετα μεταξυ τους και εχει γινει ενας συμφυρμος. Καποιοι εχουν μπερδεψει τους Γιουγκοσλαβους".

    Κυβερνητικη δηλωση

    Ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δ. Ρεππας, ο οποιος ρωτηθηκε για το διαβημα του Βελγου πρεσβη, παρεπεμψε στην προχθεσινη του δηλωση, την οποια χαρακτηρισε "αναλυτικη, λεπτομερη και απολυτως σαφη".

    Δεν θελησε να πει ποιο ηταν το διαβημα της βελγικης πλευρας, παρ' ολο που ρωτηθηκε και επανελαβε οτι η πραξη, με την οποια απαντησε η ελληνικη κυβερνηση, η εκδοση του Ασανιν στη χωρα της ιθαγενειας του, ειναι συμφωνη με την ελληνοβελγικη συμφωνια του 1901.

    Κυβερνητικοι παραγοντες παρατηρουσαν χθες το βραδυ οτι και οι Βελγοι αντιμετωπιζουν αναλογα προβληματα. Οι Ισπανοι τους ζητουν να τους εκδωσουν Βασκους, οι οποιοι κρατουνται στο Βελγιο και δεν τους δινουν. Και προσθεταν οτι η αποφαση επικυρωθηκε σε πολιτικο επιπεδο και ηταν σε αρμονια με την αποφαση του Συμβουλιου Εφετων.

    Το Βελιγραδι

    Την προφυλακιση του Νταρκο Ασανιν για 30 μερες ζητησε ο εισαγγελεας αμεσως μετα την αφιξη του στο Βελιγραδι γραφει η "Πολιτικα". Ταυτοχρονα, εδωσε εντολη για τη διεξαγωγη ανακρισεων με βαση το κατηγορητηριο των βελγικων αρχων για τη δολοφονια στο Βελγιο το 1990 του Ενβερ Χαντριου, προεδρου της Επιτροπης Ανθρωπινων Δικαιωματων των Αλβανων του Κοσσυφοπεδιου.

    Η υποθεση Ασανιν ελαβε πολιτικες διαστασεις στη Γιουγκοσλαβια διοτι ο Χαντριου ηταν στελεχος του ισχυρου αλβανικου λομπι στο Βελγιο και ο αδελφος του καταζητειτο στη Γιουγκοσλαβια για τρομοκρατικες επιθεσεις εναντιον αστυνομικων στο Κοσσυφοπεδιο.

    Οι δικηγοροι του Ασανιν, Φιλα και Μποροβιτς, ισχυρισθηκαν οτι η εκδοση του πελατη τους απο τις ελληνικες αρχες στο Βελγιο εγκυμονουσε κινδυνους για τη ζωη του πελατη τους.

    Η δευτερη πολιτικη διασταση της υποθεσης Ασανιν συνδεεται με τις δολοφονιες, κατα το παρελθον, Γιουγκοσλαβων αντικαθεστωτικων στο εξωτερικο κατοπιν εντολης των τοτε μυστικων υπηρεσιων της Γιουγκοσλαβιας. Ο Ασανιν ειχε κατηγορηθει ως εκτελεστης αντικαθεστωτικων, αλλα σε δικη που εγινε στο Βελιγραδι αθωωθηκε.

    Με την υποθεση του Ασανιν ασχοληθηκε πολυ ο γιουγκοσλαβικος Τυπος. Υπηρχαν δημοσιευματα που χαρακτηριζαν αθωο τον Ασανιν για τις κατηγοριες των βελγικων αρχων, ενω υπηρχαν και δημοσιευματα που χαρακτηριζαν τον Ασανιν επικινδυνο εγκληματια που εκτελουσε εντολες των μυστικων υπηρεσιων της πρωην Γιουγκοσλαβιας και ηταν αναμεμιγμενος σε δολοφονιες Γιουγκοσλαβων στο Βελγιο και τη Γερμανια.

    Σε σχετικο δημοσιευμα στο περιοδικο "Ιντερβιου" υπογραμμιστηκε οτι η συλληψη του Ασανιν στην Ελλαδα προβληματισε την κρατικη ηγεσια και για το λογο αυτο ασχοληθηκε με την "υποθεση Ασανιν" και η ομοσπονδιακη κυβερνηση της Γιουγκοσλαβιας.

    Συμφωνα με πληφοροριες της εφημεριδας "Πολιτικα", ο Ασανιν μολις εφτασε στις φυλακες του Βελιγραδιου παραπονεθηκε για τη μεταχειριση που ετυχε στις ελληνικες φυλακες και τονισε οτι στη Γιουγκοσλαβια οι συνθηκες κρατησης ειναι πολυ καλυτερες.

    Τον Ασανιν εξετασε και επιτροπη γιατρων, γιατι παραπονεθηκε για την κατασταση της υγειας του, αλλα οι εξετασεις εδειξαν οτι η υγεια του ειναι καλη.

    [5] Κινηση αποτροπης προς Βελιγραδι για Σκοπια

    Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ κυβερνηση εκανε γνωστο στη Σερβια οτι αναγνωριση με το ονομα "Μακεδονια", θα διαταραξει την ελληνοσερβικη φιλια

    Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

    Τ ο Βελιγραδι αναμενεται να προχωρησει ταχυτατα στην αναγνωριση των Σκοπιων, οπως οφειλει αλλωστε να πραξει, εφαρμοζοντας τη Συμφωνια του Ντειτον, αλλα, πιθανοτατα, κατοπιν επιλογης αποκλειστικως της σερβικης κυβερνησης, με την ονομασια "Δημοκρατια της Μακεδονιας", ενδεχομενο που εχει ηδη προβληματισει εντονως την κυβερνηση.

    Η Αθηνα εχει ηδη γνωστοποιησει την αντιθεση της προς το Βελιγραδι με σειρα διαβηματων, τα οποια ομως εχουν αντιμετωπιστει απο τη σερβικη πλευρα με αοριστολογιες μεχρι στιγμης. Η σερβικη πλευρα φαινεται να επιμενει αοριστως οτι "πιεζεται" να αναγνωρισει τα Σκοπια με το ονομα Μακεδονια". Ειναι προφανες οτι μια τετοια εξελιξη εκ των πραγματων θα δυσχερανει την ελληνοσκοπιανη διαπραγματευση στη Νεα Υορκη για την τελικη ονομασια των Σκοπιων, αλλα κυριως τις σχεσεις Αθηνας - Βελιγραδιου, στη νεα εποχη μετα την υπογραφη της Συμφωνιας του Ντειτον.

    Η αναγνωριση των Σκοπιων με την ονομασια "Δημοκρατια της Μακεδονιας" θα δυσχερανει τις σχεσεις Αθηνας-Βελιγραδιου, με ευθυνη του δευτερου, τη στιγμη ακριβως που η Αθηνα εχει ηδη προβει σε δυο χειρονομιες καλης θελησης προς το Βελιγραδι, το τελευταιο διαστημα:

    Την προχθεσινη εκδοση του Σερβου κρατουμενου Ασανιν, που προκαλεσε σοβαρο κλονισμο στις σχεσεις της Ελλαδας με το Βελγιο στην Ε. Ενωση.

    Την ουδετερη, αλλα οχι εχθρικη για το Βελιγραδι, διευθετηση του θεματος της χρησης του λιμενος της Θεσσαλονικης απο τη Σερβια (ς.ς. δεν παραχωρηθηκε, βεβαιως, ζωνη ελευθερων συναλλαγων στο Βελιγραδι, αλλα υπαρχει το ενδεχομενο ο Οργανισμος Λιμενος Θεσσαλονικης να συναπτει ειδικες συμφωνιες με σερβικες εταιρειες).

    Διαταραξη φιλιας

    Η αναγνωριση των Σκοπιων απο το Βελιγραδι με την ονομασια "Δημοκρατια της Μακεδονιας", αν τελικως γινει, θα εχει ως συνεπεια, για το αμεσο μελλον, τουλαχιστον, να διαταραχθει σοβαρα η ελληνοσερβικη φιλια, αλλα και να τερματιστει η "περιοδος των ερωτων" Αθηνας - Βελιγραδιου της περιοδου 1991-1994.

    Η Σερβια του κ. Μιλοσεβτις, μετα την υπογραφη της Συμφωνιας του Ντειτον, εχει μια σειρα δικους της σοβαρους λογους να θελει να υπενθυμισει στην περιοχη, αλλα και στην Αθηνα, οτι εχει ακομα την προθεση να παιξει κι αυτη το ρολο της ισχυρης τοπικης δυναμης, δηλαδη να μην αφησει αυτο το πλεονεκτημα στην Αθηνα.

    Το μεγαλο αγκαθι στις τωρινες σχεσεις Αθηνας-Βελιγραδιου, ειναι ακριβως η εξομαλυνση των σχεσεων Αθηνας-Σκοπιων και, επιπλεον, η επιθυμια των Σκοπιων, που εχει ηδη εκφραστει αρμοδιως, να στηριχτει πανω σην Ελλαδα για την αντιμετωπιση των οικονομικων προβληματων τους, αλλα και των προβληματων τους στις σχεσεις με γειτονικα κρατη.

    Η ελληνικη πολιτικη των τελευταιων δυο ετων, η οποια μεσα απο πολλες δυσκολιες και αντιξοοτητες καταληγει τωρα με το κλεισιμο ολων των ανοιχτων προβληματων στα βορεια συνορα, (Αλβανικο και Σκοπιανο, μαζι με την προωθηση της πολιτικης και οικονομικης συνεργασιας με τη Βουλγαρια και τη Ρουμανια) εκ των πραγματων δημιουργει στο Βελιγραδι κλοιο "περικλειστου" πολιτικως κρατους στα Βαλκανια, που δεν εχει ανακτησει τα στοιχεια της δυναμης της Ομοσπονδης Γιουγκοσλαβιας.

    Πολυ περισσοτερο μαλιστα, οταν η Αθηνα, ως χωρα-μελος της Ε. Ενωσης, προσπαθει να "βαλει τα δυνατα της" τωρα, και να παιξει σημαντικο ρολο στην αναπτυξη των διευρωπα ικων δικτυων, με τους καθετους οδικους αξονες απο Βουλγαρια και Ρουμανια, προς τα ελληνικα λιμανια του Β. Αιγαιου, αφηνοντας, αναγκαστικως για την ωρα, απ' εξω το Βελιγραδι, που εχει ακομα να ρυθμισει τις σχεσεις του με τις γειτονικες πρωην ομοσπονδες γιουγκοσλαβικες δημοκρατιες.

    Η πιεση της Ε.Ε.

    Τηλεφωνικη συζητηση με τον Γιουγκοσλαβο ομολογο της για τις σχεσεις με τα Σκοπια ειχε χθες η Ιταλιδα υπουργος Εξωτερικων Σουζανα Ανιελι, που εχει και την προεδρια της Ε.Ε. Σχετικα με την αναγνωριση εκ μερους του Βελιγραδιου της ΠΓΔΜ, αυτο, οπως ειπε η κ. Ανιελι, ειναι για την Ε.Ε. ενα βημα ιδιαιτερα σημαντικο για την ειρηνη και τη σταθεροτητα της περιοχης.

    Ο υπουργος Εξωτερικων της Νεας Γιουγκοσλαβιας κ. Μιλουτινοβιτς επιβεβαιωσε στην κ. Ανιελι την προθεση του Βελιγραδιου να προχωρησει στην αναγνωριση της ΠΓΔΜ, μολις θα εχουν τακτοποιηθει ορισμενα τεχνικης φυσεως θεματα.

    Θα παει εκει;

    Απο τα ΣΚΟΠΙΑ, ο ΤΑΚΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ μετεδωσε οτι με γρηγορο ρυθμο προχωρουν, οπως φαινεται, οι διαδικασιες για την εξομαλυνση των σχεσεων των Σκοπιων με τη νεα Γιουγκοσλαβια, δεν αποκλειεται μαλιστα ο Σερβος ηγετης Σλομπονταν Μιλοσεβιτς να επισκεφθει συντομα τον Σκοπιανο προεδρο Κιρο Γκλιγκοροφ, προκειμενου να υπογραψουν σχετικες συμφωνιες. Τα παραπανω αναφερει η εφημεριδα "Νοβα Μακεντονια" σε χθεσινο της δημοσιευμα, στο οποιο τονιζεται οτι δεν αποκλειεται μεχρι το τελος αυτου του μηνα η τις αρχες του επομενου, οι δυο χωρες να προχωρησουν στην αμοιβαια αναγνωριση μεταξυ τους και την εγκαθιδρυση διπλωματικων σχεσεων σε επιπεδο πρεσβειων.

    Εκεινο που δεν αναφερει η "Νοβα Μακεντονια" ειναι αν υπηρξε καποια συμφωνια στο θεμα της ονομασιας με την οποια θα αναγνωριστουν τα Σκοπια και ποια θα ειναι αυτη, δεδομενου οτι μεχρι τωρα το Βελιγραδι επεμενε πως δεν θα προχωρησει στην αναγνωριση των Σκοπιων, αν προηγουμενως δεν λυθει η ελληνοσκοπιανη διενεξη για το θεμα του ονοματος.

    [6] Συντομη εξοδο Ανδρεα επιδιωκουν οι γιατροι

    ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ σημερα και το δεξιο ημιθωρακιο και εντεινονται οι ασκησεις κινησιοθεραπειας. Πιθανη η μεταφορα στις ΗΠΑ

    Σ τη στεγανοποιηση και του δεξιου ημιθωρακιου προχωρουν σημερα οι θεραποντες γιατροι του Ανδρεα Παπανδρεου, μετα την αφαιρεση του υγρου που ειχε συγκεντρωθει με παρακεντηση και στη συνεχεια παροχετευση με καθετηρα.

    Με την παροχετευση που ειχε αρχισει απο προχθες αφαιρεθηκαν 400 περιπου κ.ε. εξιδρωματικου πλευριτικου υγρου, ενω ο προεδρος υποβληθηκε και σε αιμοκαθαρση. Αργα το απογευμα υποβληθηκε σε αξονικη τομογραφια, απο την οποια διαπιστωθηκε οτι δεν υπηρχε πλεον υγρο στο δεξιο η μιθωρακιο.

    Μετα την εξεταση οι θεραποντες γιατροι θα προχωρησουν στην εφαρμογη της μεθοδου της πλευροδεσιας και στη δεξια πλευρα, με εγχυση της σκληρυντικης ουσιας τετρακυκλινης. Η μεθοδος εχει εφαρμοστει στο αριστερο ημιθωρακιο με ενθαρρυντικα μεχρι τωρα αποτελεσματα, ενω για την εφαρμογη της ειχε ερθει απο τις ΗΠΑ ο καθηγητης Πνευμονολογιας Ριτσαρντ Λαιτ.

    Η κατασταση της υγειας του προεδρου παραμενει σταθεροποιημενη, ενω, συμφωνα με πληροφοριες, εντατικοποιηθηκαν οι ασκησεις φυσικοθεραπειας και κινησιοθεραπειας στις οποιες υποβαλλεται καθημερινα, με στοχο την απομακρυνση οσο το δυνατον πιο γρηγορα απο το "Ωνασειο", ειτε για να επιστρεψει στο σπιτι του, ειτε για να μεταφερθει σε νοσοκομειο των ΗΠΑ.

    Υστερα απο τη συσταση των θεραποντων γιατρων για περιορισμο των επισκεψεων, χθες επισκεφθηκαν τον Ανδρεα Παπανδρεου μονο ο γιος του Γιωργος Παπανδρεου και ο Αντωνης Λιβανης.

    [7] Αναμιξη του Χαλακ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Του Δ. Π. ΔΗΜΑ

    Ο Τζορτζ Χαλακ, γνωστος φιλος του Α. Παπανδρεου, εχει αμεση σχεση και αναμιξη στην τελικη φαση των επαφων που διεξαγονται με τους Αμερικανους για την αποθεραπεια του προεδρου του ΠΑΣΟΚ και την πιθανη μεταφορα του στις Ηνωμενες Πολιτειες.

    Συμφωνα με ασφαλεις πληροφοριες, ο Λευκος Οικος ηλθε σ' επαφη με το νοσοκομειο Ξοηνς Ηοπκινς, υστερα απο αιτημα που υπεβληθη εκ μερους του κ. Χαλακ, για λογαριασμο της οικογενειας του κ. Παπανδρεου, προφανως της κ. Δ. Λιανη-Παπανδρεου, για την αποστολη Αμερικανων γιατρων στην Ελλαδα.

    Το αιτημα Χαλακ μεταβιβαστηκε στις 28 Δεκεμβριου απο το Λευκο Οικο και μεσω Στειτ Ντιπαρτμεντ, στο Ξοηνς Ηοπκινς, οπως και σ' αλλα νοσοκομεια, για τη συσταση και αποστολη μεγαλης ιατρικης ομαδας στην Αθηνα, που ωστοσο δεν υλοποιηθηκε οπως ειχε αρχικα σχεδιαστει, γιατι, συμφωνα με πηγες, απο τις επαφες που ειχε το Ξοηνς Ηοπκινς με τους θεραποντες γιατρους του κ. Παπανδρεου, η πορεια της υγειας του ειχε αρχισει να σταθεροποιειται.

    Επιπλεον, δεν χρειαστηκε, υπ' αυτη την εννοια, η αποστολη γιατι πολλοι απο τους γιατρους με τους οποιους ηλθε σ' επαφη το Στειτ Ντιπαρτμεντ λεγεται οτι ηταν επαρκως ενημερωμενοι για την πορεια της υγειας του κ. Παπανδρεου, δεδομενου οτι, οπως αποκαλυπτουν ενημερωμενες πηγες, πηγαινοερχονταν τακτικα το τελευταιο εξαμηνο στην Ελλαδα, τουλαχιστον απο το δευτερο μερος του καλοκαιριου, για διαβουλευσεις αναφορικα με την υγεια του κ. Παπανδρεου.

    Το γεγονος αυτο, εκτιμουν κυκλοι, γεννα την υποψια οτι ο πρωην πρωθυπουργος ηταν σε σοβαρη κατασταση πολυ πριν αυτος μεταφερθει το Νοεμβριο στο νοσοκομειο απο την Εκαλη, οπου στην οικια του εγιναν προφανως οι πρωτες και ανεπιτυχεις ιατρικες προσπαθειες για ν' αναστραφει η κατιουσα που ειχε παρει μακρια απο τα φωτα της δημοσιοτητας.

    Γνωριζαν οι Αμερικανοι Η πραγματικη κατασταση της υγειας του κ. Παπανδρεου και το πηγαινε-ελα των Αμερικανων γιατρων ηταν εκ των πραγματων γνωστα στην αμερικανικη κυβερνηση, η οποια, οπως ειχε επισημανει για το λογο ακριβως αυτο η "Ε" τον Ιουλιο, φανηκε να επιδιωκει επισπευση των διαδικασιων για την προωθηση εκκρεμοτητων στις εξωτερικες σχεσεις της χωρας, για τις οποιες, οπως στο Σκοπιανο, ο κ. Παπανδρεου ειχε εκφρασει σαφως την "πολιτικη βουληση" να προχωρησει στη διευθετηση τους.

    Μεταγενεστερα, εν γνωσει της επιδεινουμενης υγειας του κ. Παπανδρεου, περι τα τελη Σεπτεμβριου, ο κ. Ρ. Χολμπρουκ βοηθος υπουργος Εξωτερικων, ειχε πλεξει, αιφνης, το εγκωμιο του κ. Παπανδρεου για τις πολιτικες του ικανοτητες σε συναντηση που ειχε με τον κ. Λ. Τσιλα, τον Ελληνα πρεσβη στην Ουασιγκτον, κατι που, σκοπιμα οπως εκτιμαται, διερρευσε στην Αθηνα για να δωσει το "στιγμα" των Αμερικανων και την πεποιθηση τους οτι ηταν πολυ κοντα το πολιτικο τελος του Παπανδρεου.

    Η μεταφορα Ανεξαρτητα παντως απο την αναμιξη Χαλακ, σε επαφη με το Ηοηνς Ηοπκινς βρισκεται απο καιρο και ο Γιωργος Παπανδρεου, υπουργος Παιδειας, μεσω παλαιου προσωπικου του φιλου, γιατρου στο Ξοηνς Ηοπκινς.

    Συμφωνα με πληροφοριες, την περασμενη Πεμπτη, το Ξοηνς Ηοπκινς εστειλε επισημα επιστολη στην ελληνικη κυβερνηση και στην οικογενεια του κ. Α. Παπανδρεου, στην οποια επισημαινεται οτι το νοσοκομειο ειναι στη διαθεση του κ. Παπανδρεου για περαιτερω θεραπεια και οτιδηποτε χρειασθει, περιλαμβανομενης φυσικα και της μεταφορας του, λενε πηγες του νοσοκομειου.

    Στην τελευταια περιπτωση, το Ξοηνς Ηοπκινς θα χρειαστει να στειλει ειδικο για να εξετασει τον προεδρο του ΠΑΣΟΚ και για το κατα ποσο ειναι εφικτη η μεταφορα του.

    "Στην επιστολη βαλαμε αριθμο τηλεφωνου οπου μπορουν να μας καλεσουν επειγοντως, αν χρειασθει" ειπε πηγη του Ξοηνς Ηοπκινς.

    [8] Προγραμματικες και με λογο του Ε.Γ.

    Το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ εχει λογο στο θεμα των προγραμματικων δηλωσεων της κυβερνησης, αλλα την τελικη ευθυνη για τη συνταξη και παρουσιαση τους εχει -οπως ειναι αυτονοητο- ο Πρωθυπουργος.

    Στη συμφωνια αυτη κατεληξαν χτες το μεσημερι ο πρωθυπουργος Κ. Σημιτης και ο γραμματεας του κομματος Κ. Σκανδαλιδης, οι οποιοι θελησαν να δωσουν προς τα εξω την εικονα της αρμονικης συνεργασιας κυβερνησης και κομματος, υστερα απο τις τριβες που σημειωθηκαν τις τελευταιες μερες.

    Ο κ. Σκανδαλιδης ειπε οτι για να διευκολυνει τον Πρωθυπουργο του μετεφερε αποψεις, θεσεις και προτασεις του Ε.Γ., αλλα κατεστησε απολυτως σαφες οτι αυτο δεν εχει την εννοια της υπαγορευσης και κακως δοθηκε αυτη η εντυπωση.

    Απο την πλευρα τους, συνεργατες του Κ. Σημιτη ελεγαν οτι το Ε.Γ. εχει την υποχρεωση να διατυπωνει αποψεις και αυτο το επιζητουσαμε απο τοτε που πρωθυπουργος ηταν ο Α. Παπανδρεου. "Δεν ειναι νοητο να μην υπαρχει συνεργασια" προσθεταν και προανηγγειλαν οτι ο κ. Σημιτης θα επιδιωξει να εχει συνεργασια με τον Α. Παπανδρεου σε τακτα χρονικα διαστηματα και αναλογα με την εξελιξη της υγειας του.

    Στο πρωθυπουργικο γραφειο ειχαν φτασει χτες το βραδυ, οι εισηγησεις ολων των υπουργων, τις οποιες θα λαβει υποψη του ο κ. Σημιτης, προκειμενου να συνταξει το κειμενο των προγραματικων δηλωσεων.

    Ο κ. Σημιτης ζητησε απο τους υπουργους να του προτεινουν τρια ονοματα για τη θεση του γενικου γραμματεα του υπουργειου. Σε περιπτωση διαφωνιας του υφυπουργου, αυτη θα επισημαινεται και η τελικη επιλογη θα γινει σε συνεννοηση του υπουργου με τον Πρωθυπουργο.

    Ο κ. Σημιτης θελει να εμφανισει εναν αλλο τροπο λειτουργιας του πρωθυπουργικου γραφειου, στο οποιο ο αρμοδιοτητες δεν θα συγκεντρωνονται σ' ενα προσωπο. Ετσι, δεν θα υπαρχει ενα προσωπο που θα λειτουργει "αντ' αυτου", οπως ηταν ο Αντ. Λιβανης για τον Α. Παπανδρεου.

    [9] Απετυχαν να τον κηδεμονευσουν

    Ο ΣΗΜΙΤΗΣ κατεστησε σαφες οτι αυτος θα εχει τον πρωτο ρολο και οι "προεδρικοι" εφεραν προφορικη εξουσιοδοτηση του Ανδρεα να συγκαλει οποτε θελει την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

    Σ ε ορισμενα κομματικα στελεχη που δεν μπορουν να "χωνεψουν" την αναδειξη του Κ. Σημιτη στην πρωθυπουργια και σε ορισμενους "προεδρικους" που εμφανιζονται να μιλουν στο ονομα του Α. Παπανδρεου, αποδιδονται οι τελευταιες αποπειρες να δημιουργηθουν προβληματα στις σχεσεις κυβερνησης και κομματος, με αφορμη τη συγκληση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας.

    Η αποπειρα αυτη απετυχε εν τη γενεσει της, καθως ο μεν Κ. Σημιτης κατεστησε απολυτως σαφες οτι εκεινος ως πρωθυπουργος θα εχει τον πρωτο ρολο, ο δε Α. Παπανδρεου δεν θελησε ουτε κατ' ελαχιστον να δειξει οτι συμπλεει με οσους επιχειρουν να υπονομευσουν τον Πρωθυπουργο απο τα πρωτα βηματα του.

    Ετσι χθες διευθετηθηκε το θεμα της συγκλησης της Κοινοβουλευτικης Ομαδας, καθως ο Α. Παπανδρεου εξουσιοδοτησε τον Κ. Σημιτη να τη συγκαλει εκεινος οποτε κρινει απαραιτητο και οσο διαρκει η δικη του αναρρωση. Την προφορικη εξουσιοδοτηση του Α. Παπανδρεου μετεφερε χθες το πρωι στον Πρωθυπουργο ο Αντ. Λιβανης.

    Και λιγο αργοτερα, ο Πρωθυπουργος, με γραπτη δηλωση του, επεκρινε "καποια στελεχη του ΠΑΣΟΚ" που "ανακαλυψαν θεμα περι του ποιος μπορει να συγκαλεσει την Κοινοβουλευτικη Ομαδα". Ο κ. Σημιτης δεν αφησε κανενα περιθωριο για παρερμηνειες: "Ειναι αυτονοητο οτι η κυβερνηση μπορει και πρεπει να επικοινωνει με την Κοινοβουλευτικη Ομαδα οποτε το κρινει απαραιτητο η κυβερνηση", αναφερει στη δηλωση του. Και εξηγει οτι προς τουτο "υπαρχει συνεννοηση και συμφωνια" με τον Α. Παπανδρεου.

    Αυτονοητο

    Ο Αντ. Λιβανης, λιγο πριν μπει στο πρωθυπουργικο γραφειο, ειπε οτι "δεν υπαρχουν προβληματα". Αλλος στενος συνεργατης του Α. Παπανδρεου ελεγε οτι η εξουσιοδοτηση του προς τον κ. Σημιτη να συγκαλει την Κ.Ο. "ηταν αυτονοητη ενεργεια" και εξεφραζε απορια για τη δημιουργια του θεματος. "Ειναι φυσικο ορισμενοι να εχουν καποιες πικριες απο το αποτελεσμα της εκλογης, αλλα τα προσωπικα δεν μπορει να οδηγουν σε ενεργειες που προκαλουν προβληματα στην κυβερνηση, η οποια ειναι κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ και πρεπει ολοι να τη στηριξουμε" ελεγε. Ο ιδιος συνεργατης του Α. Παπανδρεου συμπληρωνε οτι δεν πρεπει να δινεται μεγαλη βαρυτητα σε δηλωσεις ορισμενων, που εμφανιζονται να μιλουν στο ονομα του πρωην πρωθυπουργου.

    Στην αποκατασταση καλου κλιματος μεταξυ κυβερνησης και κομματος συνεβαλε η χθεσινη συναντηση Σημιτη- Σκανδαλιδη. Ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ υποβαθμισε το προβλημα που δημιουργηθηκε με τη συγκληση της Κ.Ο. Αντιθετα, μιλησε για "τη μεγαλη αποδοχη που εχει και ο Πρωθυπουργος και η κυβερνηση στις κοινωνικες δυναμεις. Θα αξιοποιησουμε -τονισε- αυτη τη δυναμικη σε απολυτη συνεργασια μαζι του για την εξυπηρετηση των κοινων στοχων".

    Ο κ. Σκανδαλιδης ανακοινωσε οτι μια φορα το μηνα ο κ. Σημιτης θα παιρνει μερος σε συνεδριαση του Εκτελεστικου Γραφειου, οπου θα συζητουνται θεματα που και ο ιδιος θα θελει να θετει.

    Ενδεικτικες του προβληματισμου που υπαρχει στο ΠΑΣΟΚ για τις "τριβες" κυβερνησης και κομματος ειναι οι χθεσινες δηλωσεις:

    Ο Ακης Τσοχατζοπουλος αρνηθηκε οτι καποια κομματικα στελεχη επιχειρουν να επιβαλουν ορους στον κ. Σημιτη. "Η εκτιμηση αυτη δεν εχει σχεση με την πραγματικοτητα", ειπε.

    Ο Ευαγγ. Γιαννοπουλος ειπε οτι ολοι χειροκροτησαν τον κ. Σημιτη οταν εξελεγη και γι' αυτο τονισε ειναι αδιανοητο να αμφισβητειται η θεση του Πρωθυπουργου. Ο κ. Γιαννοπουλος ταχθηκε εναντιον της διεξαγωγης συνεδριου τον Ιουνιο και προτεινε αυτο να γινει τον Απριλιο του 1997, λιγους μηνες πριν απο τις εκλογες.

    Ο βουλευτης Νασος Αλευρας ειπε (στο ραδιοσταθμο "Φλας") οτι πρεπει ν' αποφευχθει η διαρχια στο ΠΑΣΟΚ. "Ο Σημιτης πρεπει να εχει προεδρια και πρωθυπουργια αυτην την περιοδο και να του δοθει η δυνατοτητα να δουλεψει", ειπε.

    Ο Παντελης Οικονομου ειπε (στον "Αθηνα 984") οτι αν στο συνεδριο καθοριστει οτι ο επικεφαλης του κομματος θα οδηγησει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογες, τοτε ο κ. Σημιτης θα ειναι οπωσδηποτε υποψηφιος. "Το σημαντικο ειναι ποιος θα προταθει ως υποψηφιος πρωθυπουργος στην επομενη εκλογικη αναμετρηση", εξηγησε.

    Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα συνεδριασει στις 6 Φεβρουαριου, οπως ειχε προαναγγειλει ο κ. Σημιτης.

    [10] Διαβημα για τη νησιδα

    Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ εχει ηδη κινηθει προς την Αγκυρα για την ΙΜΙΑ

    Η κυβερνηση δεν θεωρει "νοητες τις αμφισβητησεις του εθνικου χωρου" και γι' αυτο αντεδρασε με διαβημα προς την Αγκυρα, που επιχειρησε να αμφισβητησει την ελληνικη κυριαρχια στην περιοχη των Δωδεκανησων στη βραχονησιδα ΙΜΙΑ

    Αφορμη για τη νεα προκλητικη ενεργεια της Αγκυρας ηταν η προσαραξη τουρκικου εμπορικου πλοιου, το Δεκεμβριο, στη βραχονησιδα ΙΜΙΑ, ανατολικα της Καλυμνου, στα Δωδεκανησα.

    Ο εκπροσωπος του υπουργειου Εξωτερικων τονισε χθες οτι δεν υπαρχει θεμα αμφισβητησης της ελληνικης κυριαρχιας στη βραχονησιδα ΙΜΙΑ, η οποια κατοχυρωνεται με τη Συνθηκη Ειρηνης του 1947, με την οποια η Ιταλια εδωσε τα Δωδεκανησα στην Ελλαδα.

    Η συνθηκη αυτη βασιζεται στην ιταλοτουρκικη συμφωνια του 1932, με την οποια οροθετηθηκε η συνοριακη γραμμη μεταξυ των ακτων της Ανατολιας και των Δωδεκανησων, που τοτε ανηκαν στην Ιταλια. Η νοτια συνοριακη γραμμη ακολουθηθηκε και στη Συνθηκη Ειρηνης του 1947.

    Διπλωματικες πηγες, στην Τουρκια, συμφωνα με το ΑΠΕ, θεωρουν "υπερβολικη" τη διασταση που δοθηκε απο ελληνικης πλευρας στο θεμα. Προσθεταν ακομη οτι το τουρκικο δαβημα χαρακτηρισθηκε χαμηλου επιπεδου και τρεχον και δεν ανακοινωθηκε καν. Η Τουρκια πληροφορηθηκε το ολο "θεμα της βραχονησιδας" με λακωνικα τηλεγραφηματα σχετικα με τα δημοσιευματα των αθηνα ικων εφημεριδων.

    [11] ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

    Μεγαλη η δοση... Σε ...Αντωνη Λιβανη σκοπευει να προαγαγει το προεδρειο της Κοινοβουλευτικης Ομαδας ο πρωθυπουργος Κ. Σημιτης. Τι σημαινει αυτο; Ειναι απλο. Το συντονιστικο ρολο της Κοινοβουλευτικης Ομαδας που ειχε καποτε ο ανθρωπος του Ανδρεα Παπανδρεου και ουκ ολιγες φορες λειτουργησε ως κυματοθραυστης και "χωνευτηρι" διαμαρτυριων και αιτηματων, θα τον αναλαβουν πλεον εκλεγμενοι εκπροσωποι των βουλευτων.

    Χθες, ο Πρωθυπουργος ζητησε να επισπευσθει η συνταξη και ψηφιση του κανονισμου λειτουργιας της Κ.Ο., ωστε μεσα στο πρωτο δεκαημερο του Μαρτιου να εκλεγει και το νεο προεδρειο.

    Με αλλα λογια, ο,τι δεν εγινε μεσα σε 21 χρονια, θα ολοκληρωθει και με το ...παραπανω σε εναμιση μηνα. Ελπιζουμε να μην αντιδρασει το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ σ' αυτη την, ξαφνικη, μεγαλη δοση δημοκρατικων διαδικασιων και ζητησει νεες εξουσιοδοτησεις... ΝΤ.ΝΤ. Προχωρημενη ιδεα! Δεν ακειται ο πρωθυπουργος Κ. Σημιτης σε οσες προτασεις εχουν κατατεθει, ως τωρα, για τον εκσυγχρονισμο λειτουργιας της Κοινοβουλευτικης Ομαδας και την αναβαθμιση του ρολου του βουλευτη.

    Στη χθεσινη συναντηση με το προεδρειο ζητησε απο τους βουλευτες να σκεφτουν και αλλες καινοτομιες. Ο ιδιος προτεινε μια. Να συνοδευουν, λεει, τους υπουργους, οταν πηγαινουν στις Βρυξελλες, δυο-τρεις βουλευτες του αντιστοιχου Κοινοβουλευτικου Τομεα Εργασιας, ωστε να ειναι ενημεροι για τις εξελιξεις στα θεματα που σχετιζονται με την Ευρωπα ικη Ενωση.

    Καλη η ιδεα. Και βεβαια την υποδεχθηκαν με ικανοποιηση οι βουλευτες. Οι υπουργοι, ομως, τι λενε; Διοτι καποιος πεταξε το "καρφι":

    Αν καταλαβα καλα, ο καθε υπουργος θα παιρνει μαζι του τον εν δυναμει αντικαταστατη του.

    Λετε να βρουν οι υπουργοι τροπους, ωστε να βαλουν φρενο στην πρωθυπουργικη ιδεα; ΝΤ.ΝΤ. "Χουριετ" αντι της "Ε"! Αργουν να φτασουν στα νησια αεροπλανα που μεταφερουν πολιτες στην Αθηνα. Και αυτο ειναι ο ενας κανονας.

    Ο αλλος κανονας ειναι αυτος της "Ολυμπιακης", που και χθες, ως ειθισται, απροειδοποιητα αντικατεστησε την πτηση "Μποινγκ" προς Μυτιληνη με πτηση ελικοφορου ΑΤΡ, αφηνοντας στην Αθηνα τον αθηνα ικο Τυπο και στερωντας φυσικα απο τους νησιωτες ενημερωση, αλλα και δυνατοτητα μεταφορας των εμπορευματων τους στο κλεινον αστυ.

    Και βεβαια, σε περιπτωση ασθενειων το βρηκαν το κολπο οι Αιγαιοπελαγιτες. Σαλπαρουν με ενα ταχυπλοο και σε λιγα λεπτα πανε στο "καρσινο" ΕΚΑΒ, της Τουρκιας δηλαδη.

    Στη δευτερη περιπτωση, ομως, τι κανουν;

    Αρχιζουν να ενημερωνονται απο τη "Χουριετ" η στελνουν τα εμπορευματα τους μεσω Σμυρνης με την "Τουρκ Χαβαγιολαρι"; Σ.ΜΠΑ.

    Με τον Μικη και τη Βασω

    Κατω στον Πειραια, στο λιμανι, μια χαρα τα βρηκαν και τα ειπαν ο Μικης Θεοδωρακης και η Βασω Παπανδρεου, προχθες τη νυχτα, κατα τα εγκαινια της εκθεσης "ΞΕΝΙΑ '96". Και χειροκροτηθηκαν εξισου θερμα, αναπτυσσοντας, συμπληρωματικα, σκεψεις, ιδεες και προτασεις για μια νεα τουριστικη πολιτικη, που θα αντιμετωπιζει τον τουρισμο οχι μονον ως πηγη πλουτου και σημαντικο τομεα της αναπτυξιακης προσπαθειας, αλλα και ως παραγοντα πολιτισμου και διεθνους προβολης της χωρας.

    Το 1995 ηταν κακη χρονια για τον τουρισμο μας και το 1996 δεν προβλεπεται καλυτερο -επισημανε η υπουργος Αναπτυξης Βασω Παπανδρεου. Πληρωνουμε τωρα τη "στρεβλη αναπτυξη", την "ελλειψη προγραμματισμου", τη νοοτροπια "του ευκολου και γρηγορου κερδους". Την τουριστικη αναπτυξη θα φερει η ριζικη αναθεωρηση της πολιτικης του κρατους, που οφειλει να δημιουργει την αναγκαια υποδομη και να αξιοποιει το φυσικο πλουτο και την πολιτιστικη μας κληρονομια και οχι να παρεχει χωρις προγραμματισμο επιδοτησεις και χαριστικα κινητρα. Θα τη φερει, επισης, η αλλαγη νοοτροπιας των επιχειρηματιων και η βελτιωση των υπηρεσιων που παρεχουν, ωστε να καταστει ο τουρισμος μας ποιοτικα ανταγωνιστικος. "Εχουμε το προνομιο -κατεληξε η κ. Παπανδρεου- να ζουμε στην ομορφοτερη χωρα του κοσμου. Ας την αγαπησουμε. Ας σταματησουμε καποτε να την καταστρεφουμε...".

    Τιμωμενο προσωπο ο Μικης Θεοδωρακης δεν αρκεστηκε να υπενθυμισει παλαιοτερες σκεψεις του για την αλληλεπιδραση της πολιτιστικης και της τουριστικης αναπτυξης, καθως και προτασεις του για την τουριστικη αξιοποιηση των μνημειων μας, αλλα και της συγχρονης καλλιτεχνικης δημιουργιας. Αισθανθηκε και την αναγκη να εγκωμιασει δημοσια τη νεα κυβερνηση:

    "Η κυβερνηση του Κωστα Σημιτη -ειπε- εχει ενα κακο: Οτι αργησε να ερθει -και χρειαζεται τωρα γιγαντια προσπαθεια απο ολους μας, για να ανακτησουμε το χαμενο εδαφος. Εχει και ενα καλο: Οτι, επιτελους, ηρθε (...) Αυτες τις μερες βγηκαμε απο ενα φαυλο κυκλο. Ελαχε στην κυβερνηση του Κωστα Σημιτη ο κληρος να εγκαινιασει μια νεα εποχη. Ως κυβερνηση ολων των Ελληνων δεν εχει το δικαιωμα να αποτυχει...".

    Γ.Β.

    Μαζι και χωρια Δυο 24ωρα μετα το σχηματισμο της νεας κυβερνησης, εκσυγχρονιστες, προεδρικοι, κομματικοι και αλλοι, κομμενοι και νεοεισερχομενοι στο νεο υπουργικο συμβουλιο, βρεθηκαν προχθες στο ιδιο τραπεζι γνωστου παραλιακου κεντρου και διασκεδασαν: Βασω Παπανδρεου, Λαμπρος Κανελλοπουλος, Κιμωνας Κουλουρης, Τηλεμαχος Χυτηρης, Κωστας Παπαναγιωτου...

    Φυσικα μη νομισετε οτι, ως δια μαγειας, γεφυρωσαν τις διαφορες τους και ειπαν να το γιορτασουν. Ηταν προσκαλεσμενοι στο χορο του συνδυασμου "Ανανεωτικη Κινηση Αλιμου" του δημαρχου κ. Αλεκου Αλουκου και οπως φανηκε δεν διασκεδαζαν και τοσο... ενωτικα. Εκτος του οτι καθησαν σε αποσταση ασφαλειας μεταξυ τους, η Βασω Παπανδρεου, για παραδειγμα, μαλλον τυπικα ανταπεδωσε τη χειραψια στον Τηλεμαχο Χυτηρη, που ειχε ερθει τελευταιος. Το ιδιο και ο Λαμπρος Κανελλοπουλος, ενω απ' ο,τι ειδαμε, ο Κιμωνας Κουλουρης δεν χαιρετηθηκε, τουλαχιστον δια χειραψιας, με τη νεα "υπερυπουργο".

    Παντως, οταν ανακοινωθηκαν τα ονοματα τους ολοι χειροκροτηθηκαν θερμα απο τον κοσμο και πιο θερμα απ' ολους η Βασω και ο Κιμωνας...

    Π. ΣΩΚ.

    Του Γρηγορη Ειχε καθε λογο να γιορταζει διπλα χθες ο Γρηγορης Γιανναρος. Γιατι δεν ηταν μονο η ονομαστικη του γιορτη η αιτια που εκανε το τηλεφωνο του σπιτιου του να κουδουνιζει ασταματητα, αλλα και οι ευχες των πολλων φιλων του να ξεπερασει γρηγορα και οριστικα το προβλημα υγειας που αντιμετωπιζει. Σημειωτεον οτι η εγχειρηση για την αφαιρεση του ογκου, που εκανε στο Λονδινο, πετυχε και το μονο που μενει ειναι μια συμπληρωματικη θεραπεια, η οποια θα τον υποχρεωσει να απουσιασει και παλι για λιγες μερες στη βρετανικη πρωτευουσα.

    Λοιπον, Γρηγορη, τελειωνε μ' αυτες τις σαχλαμαρες για να αρχισουμε να σου ριχνουμε και παλι κανενα "καρφι".

    ΓΡ. Ρ.

    Αποχαιρετισμος Φιλος και συνεργατης ολων των Ελληνων δημοσιογραφων που επισκεπτονται σε καθε περιπτωση την Αλβανια, αλλα και των Αλβανων συναδελφων τους που ζητουν υπευθυνη πληροφορηση για την ελληνικη πλευρα, ο Χρηστος Φα ιλαδης φευγει απο το ποστο του ως συμβουλου Τυπου της ελληνικης πρεσβειας στα Τιρανα, για να μετατεθει στη Νεα Υορκη. Τη θεση του παιρνει ο Δημητρης Μουστακλης.

    Βιτρινα της Ελλαδας στη γειτονικη χωρα για πανω απο τρια χρονια, κηρυκας της φιλιας των δυο κρατων και των λαων τους, ακομη και οταν γινοταν αντικειμενο επιθεσεων εκ μερους του αλβανικου εθνικισμου, ο κ. Φα ιλαδης απεκτησε πολλους φιλους στην Αλβανια και οχι μονο μεταξυ των ανθρωπων των μεσων ενημερωσης.

    Οι φιλοι του λοιπον αυτοι συγκεντρωθηκαν χθες σε μια αποχαιρετιστηρια δεξιωση, που εδωσε προς τιμην του ο πρεσβης Χρ. Τσαλικης στο κτιριο της πρεσβειας.

    Ειναι βεβαιο οτι και στο νεο ποστο του ο κ. Φα ιλαδης θα προσφερει ολο του τον εαυτο, προκειμενου να προβαλει την καλυτερη εικονα της Ελλαδας. Εμεις παντως του ευχομαστε καθε επιτυχια.

    Τ.Δ.

    ΥΓ. Μετα την αναχωρηση του κ. Φα ιλαδη, τελευταιος απο την "παλια φρουρα" της ελληνικης πρεσβειας που μενει στα Τιρανα ειναι ο ιδιος ο πρεσβης Χρ. Τσαλικης, ο οποιος εδω και τεσσερα χρονια υπηρξε ο αμεσος αποδεκτης ολων των εντασεων, συγκρουσεων και πολεμικων και οχι μονο της αλβανικης πλευρας...

    Ευρω-γυρισματα

    Μεγαλο το ελλειμμα επικοινωνιας της Ενωμενης Ευρωπης με τους Ευρωπαιους πολιτες. Μολις το 20% - οπως φαινεται σε προσφατες σφυγμομετρησεις - γνωριζει "κατι" για το "εθρο", το ενιαιο νομισμα, που θα πρεπει να εφαρμοστει απο το 1999 και "κατι" για τη διακυβερνητικη διασκεψη, που θ' αρχισει την αναθεωρηση της συνθηκης του Μααστριχτ απο το Μαρτιο!

    Μεγαλη η προσπαθεια της Κομισιον να καλυψει το "ελλειμμα" με εκστρατεια ενημερωσης, που εχει αναλαβει διαθεσμικη ομαδα με τεσσερις επιτροπους και πεντε προεδρους σε επιτροπες του Ευρωπα ικου Κοινοβουλιου. Στην κοινοβουλευτικη ομαδα ηγειται ο Ελληνας αντιπροεδρος του Ευρωπα ικου Κοινοβουλιου Γ. Αναστασοπουλος, που θα εχει και το λογο για τη χρηματοδοτηση της εκστρατειας με 150 δις. δρχ. απο τ' αποθεματα του κοινοτικου προ υπολογισμου.

    Μεγαλη η ελληνικη ικανοποιηση. Αυτη τη φορα δεν εξαρταται η χρηματοδοτηση της Ελλαδας απο την Κομισιον, αλλα της Κομισιον απο ελληνικη εγκριση. Εχουν οι καιροι γυρισματα... και στις Βρυξελλες!

    Π.Π.

    Τι θα πουν;

    Χαρες και πανηγυρια στη Ν.Δ. Δυο απο τις γυναικες της, η Φανη Παλλη Πετραλια και η Παρθενα Φουντουκιδου πεταξαν χθες για το Λονδινο, οπου θα παρουν μερος στη συνεδριαση της Εκτελεστικης και Πολιτικης Επιτροπης της Ευρωπα ικης Ενωσης.

    Και βεβαια, η προσφατη πρωθυπουργοποιηση του Κ. Σημιτη θα συζητηθει, μια και ενα απο τα θεματα ειναι και η πολιτικη κατασταση στην Ελλαδα.

    Αν κρινουμε με δεδομενο την οξυτατη επιθεση Εβερτ κατα Σημιτη, αμεσως μετα την εκλογη του, και τις στενες σχεσεις που εχουν με τον αρχηγο της Ν.Δ. οι δυο γαλαζιες κυριες, δεν θα πρεπει να περιμενουμε και ιδιαιτερα καλα λογια για το νεο Πρωθυπουργο.

    Εκτος κι αν στο εξωτερικο επικρατησει το εθνικον φρονημα!

    Κ.Κ.

    ! "Αφου η Οικονομια, η Παραγωγη, η Βιομηχανια οριζονται απο αλλους, το μονο που δεν μπορει να ορισθει απ' εξω ειναι η Παιδεια. Λοιπον, ο κ. Σημιτης να κανει Παιδεια. Ο λαος τη χρειαζεται περισσοτερο απο καθε αλλο". Ταδε εφη Ρενος Αποστολιδης, στο "Σκαι". Και οποιος εχει αντιρρηση, ας τολμησει να του το πει!

    [12] Προ υποθεσεις για το τριπτυχο του Σημιτη

    ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ, ΚΟΙΝ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

    Του ΜΑΝΟΛΗ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ(*)

    Σ την ομιλια του στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ - λιγο πριν απο την εκλογη του - ο νεος Πρωθυπουργος, αναφερομενος στην οικονομικη και κοινωνικη πολιτικη, ειπε, αναμεσα στα αλλα, και τα εξης:

    "Ο δρομος για τη σταθεροτητα και την αυτοτροφοδοτουμενη αναπτυξη ειναι ακομη μακρυς. Η Οικονομικη και Νομισματικη Ενωση (ΟΝΕ) προβαλλει απειλητικα στον οριζοντα... Το κοινωνικο κρατος εχει φτασει σημερα σε αδιεξοδο... Ο αποτελεσματικος κοινωνικος ιστος ασφαλειας αποτελει το ζητουμενο".

    Με βαση τα παραπανω, επομενως, το ζητουμενο δεν ειναι μονον "ο αποτελεσματικος κοινωνικος ιστος ασφαλειας". Το ζητουμενο ειναι το τριπτυχο αναπτυξη - σταθεροποιηση - κοινωνικη δικαιοσυνη. Προκειται για ενα τριπλο στοχο που ειχε εξαγγειλει προεκλογικα το ΠΑΣΟΚ και ο οποιος παραμενει ανεκπληρωτο ονειρο.

    Το τριπτυχο αυτο δεν αποτελει στοχο μονο της χωρας μας. Αποτελει, θεωρητικα, στοχο και της Ευρωπα ικης Ενωσης (Ε.Ε.). Οπως, ομως, ειναι γνωστο, στην Ε.Ε. το υπ' αριθμον ενα κοινωνικο και οικονομικο προβλημα ειναι η ανεργια. Στην ανεπιτυχη προσπαθεια αντιμετωπισης της ορισμενες χωρες - μελη της Ε.Ε., που πληρουσαν τα κριτηρια σταθεροποιησης της Συνθηκης του Μααστριχτ, επαψαν να τα πληρουν. Τωρα προσπαθουν να τα επαναπλησιασουν, προκαλωντας νεα κοινωνικα και οικονομικα προβληματα.

    Το πιο προσφατο και χτυπητο παραδειγμα ειναι η περιπτωση της Γαλλιας. Η μεγαλη κοινωνικη αναταραχη του Δεκεμβριου 1995 στη χωρα αυτη προκληθηκε απο το γεγονος οτι ο Προεδρος της Δημοκρατιας, υπαναχωρωντας απο την προεκλογικη δηλωση του, πριν απο 8 μολις μηνες, οτι "η προτεραιοτητα των προτεραιοτητων ειναι η μειωση της ανεργιας", αποφασισε οτι πρωτη προτεραιοτητα τωρα ειναι ο περιορισμος του δημοσιου ελλειμματος, προκειμενου η Γαλλια να ειναι αναμεσα στις χωρες που θα εισελθουν στο τριτο σταδιο της ΟΝΕ και θα υιοθετησουν το κοινο νομισμα (ΕΥΡΩ) το 1999. Η επιτευξη, ομως, του στοχου αυτου θα αφησει ανεπαφο - αν δεν το οξυνει - το προβλημα της ανεργιας, θα δημιουργησει και νεα κοινωνικα προβληματα λογω περικοπων στο κοινωνικο κρατος και - οπως δειχνουν οι προσφατες εκτιμησεις - θα προκαλεσει επιβραδυνση του ρυθμου αναπτυξης της οικονομιας.

    Τ ο παραδειγμα της Γαλλιας δειχνει οτι η ταυτοχρονη επιτευξη του τριπλου στοχου αναπτυξη - σταθεροποιηση - κοινωνικη δικαιοσυνη ειναι εξαιρετικα δυσκολη. Αυτη, ακριβως, η δυσκολια οδηγησε τους ηγετες των χωρων-μελων της Ε.Ε. στη μεταθεση της εναρξης του τριτου σταδιου της ΟΝΕ απο το 1997 στο 1999, ενω τωρα, εξαιτιας της αυξησης της ανεργιας και της επιβραδυνσης της αναπτυξης και στη Γερμανια, ακουστηκαν φωνες για αναβολη της εναρξης του τριτου σταδιου της ΟΝΕ μετα το 1999.

    Ολα τα παραπανω αναφερθηκαν γιατι εχουν αμεση σχεση με τα οσα ειπε ο νεος Πρωθυπουργος στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ για τον τριπλο στοχο αναπτυξη - σταθεροποιηση - κοινωνικη δικαιοσυνη. Αναμφισβητητα, το τριπτυχο αυτο ειναι ενας αναγκαιος και βασικος στοχος της οικονομικης και κοινωνικης πολιτικης που η νεα κυβερνηση θα ανακοινωσει στις προγραμματικες της δηλωσεις. Ειναι, ομως, εξαιρετικα δυσκολο να επιτευχθει, με δεδομενα τα κριτηρια ονομαστικης συγκλισης που εχει θεσει η Συνθηκη του Μααστριχτ. Για την επιτευξη του χρειαζονται νεες πρωτοβουλιες και νεα μετρα.

    Πρωτοβουλιες, ωστε η σταθεροποιηση που επιβαλλεται απο τη Συνθηκη του Μααστριχτ να μην αποτελεσει τροχοπεδη στην αναπτυξη και ανυπερβλητο εμποδιο στις προσπαθειες για την επιτευξη του στοχου της κοινωνικης δικαιοσυνης. Για το σκοπο αυτο στη Διακυβερνητικη Διασκεψη, που θ' αρχισει στο Τορινο στα τελη Μαρτιου - και παρα τις αντιθετες αποψεις που εχουν επικρατησει - πρεπει να προτεινει, πρωτο να γινουν ελαστικοτερα τα κριτηρια συγκλισης και δευτερο να αναβληθει η εναρξη της τριτης φασης της ΟΝΕ για μετα το 2000. Αν η νεα κυβερνηση αναλαβει μια τετοια πρωτοβουλια, ειναι βεβαιο οτι θα βρει πολλους υποστηριχτες αναμεσα στα κρατη-μελη της Ε.Ε. Η πρωτοβουλια ομως αυτη σε καμια περιπτωση δεν θα πρεπει να οδηγησει στη χαλαρωση των προσπαθειων παραπερα μειωσης του πληθωρισμου, του ελλειμματος του Δημοσιου και του δημοσιου χρεους ως ποσοστου του ΑΕΠ.

    Σ ε ο,τι αφορα την αναπτυξη με κοινωνικη δικαιοσυνη, το προγραμμα συγκλισης 1994-1999 καθε αλλο παρα την εξασφαλιζει. Η χωρα χρειαζεται ενα Πενταετες Προγραμμα Κοινωνικης και Οικονομικης Αναπτυξης 1997-2001 το οποιο, παραλληλα με το στοχο της σταθεροποιησης, θα προωθει μια τετοια αναπτυξη. Με το προγραμμα αυτο θα πρεπει να αξιοποιηθει το πακετο Ντελορ ΙΙ για τη συντομη ολοκληρωση των εργων εκεινων που θα αυξανουν την παραγωγικοτητα και ανταγωνιστικοτητα της ελληνικης οικονομιας. Επειδη, ομως, οι εισροες αυτες προβλεπεται οτι θα περιοριστουν δραστικα μετα το 1999, στη Διακυβερνητικη Διασκεψη και υστερα απο αυτην η νεα κυβερνηση θα πρεπει να θεσει ως ορο συμφωνιας της για την ενταξη στην Ε.Ε. χωρων απο την Κεντρικη και Ανατολικη Ευρωπη τη συνεχιση και μετα το 1999 της εισροης αυξημενων πορων απο την Ε.Ε. στη χωρα μας και στις χωρες-σημερινα μελη της που βραδυπορουν (Πορτογαλια, Ισπανια, Ιρλανδια).

    Αναπτυξη, ομως, δεν θα επιτευχθει μονον η κυρια με κοινοτικα κονδυλια. Ενα μεγαλυτερο ποσοστο του Γενικου Κρατικου Προ υπολογισμου πρεπει να διατεθει για παραγωγικες δημοσιες επενδυσεις περαν εκεινων που συγχρηματοδοτουνται απο την Ε.Ε. Ταυτοχρονα, πρεπει να γινουν ανταγωνιστικες ολες οι δημοσιες επιχειρησεις και να δραστηριοποιηθει στο επακρον ο ιδιωτικος τομεας για να αυξησει τις επενδυσεις και την ανταγωνιστικοτητα των προ ιοντων και υπηρεσιων που παραγει. Με τους τροπους αυτους θα επιτευχθει η αξιοποιηση ολων των ανθρωπινων και υλικων πορων της χωρας.

    Σε ο,τι αφορα την κοινωνικη δικαιοσυνη, πρωτη προτεραιοτητα και στη χωρα μας ειναι η μειωση της ανεργιας, που το 1995 εφτασε το 10%. Αν δεν υπαρξει ταχυρρυθμη αναπτυξη, η μειωση της ανεργιας ειναι αδυνατη. Μεχρις οτου μετεκπαιδευτουν και βρουν εργασια οι ανεργοι εκεινοι που δεν εχουν κανεναν πορο ζωης, χρειαζονται την αρωγη του κρατους προνοιας. Αναγκη, ομως, του κρατους προνοιας εχουν και οι αστεγοι, οι σεισμοπαθεις, οι πολυτεκνοι και οι συνταξιουχοι με πολυ χαμηλα εισοδηματα, οι φτωχοι υπερηλικες που ζουν μονοι, οι εξαρτημενοι απο τα ναρκωτικα, οι πασχοντες απο ΑΙΔΣ, οι φυλακισμενοι κ.ο.κ.

    Κοινωνικη δικαιοσυνη χωρις μετρα για τη μειωση της ανισης κατανομης των φορολογικων βαρων και της ανισοκατανομης του εισοδηματος και του πλουτου ειναι αδυνατο να επιτευχθει. Παρ' ολο οτι ο προ υπολογισμος του 1996 ειναι δεδομενος, εν τουτοις, μεσα στο πλαισιο των νεων νομοθετικων ρυθμισεων που δινουν τη δυνατοτητα συμπληρωσης του, μπορουν να ψηφιστουν μετρα που θα συμβαλουν στην επιτευξη των στοχων της κοινωνικης δικαιοσυνης.

    Ολα οσα προαναφερθηκαν για το τριπτυχο αναπτυξη - σταθεροποιηση - κοινωνικη δικαιοσυνη απαιτουν ισχυρη πολιτικη βουληση. Απο τις προγραμματικες δηλωσεις της και - στην περιπτωση που αυτες ικανοποιουν τα οσα προαναφερθηκαν - κυρια απο την πιστη εφαρμογη τους το εικοσαμηνο διαστημα, το οποιο απομενει για την εξαντληση της τετραετιας, θα κριθει αν και κατα ποσο η νεα κυβερνηση διαθετει αυτη την πολιτικη βουληση.

    * Ο Μανολης Γ. Δρεττακης ειναι πρωην: αντιπροεδρος της Βουλης, υπουργος και καθηγητης της ΑΣΟΕΕ.

    [13] Φρικη 22 ετων

    ΔΥΟ αποτροπαια εγκληματα και 8 καταγεγραμμενες αποπειρες

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΝΕΛΛΟΥ

    Ε να ανθρωπινο προβλημα 22 χρονων, ενας νεαρος της Κοκκινιας που τοσο νωρις εγινε δημοσιος κινδυνος. Στραγγαλιστης εκδιδομενων γυναικων, αποτροπαιος μακελλαρης, διεστραμμενος σεξουαλικα, με εικονα ενος παραξενου, αποτομου παιδιου της διπλανης πορτας.

    Καπως ετσι σκιαγραφουν αξιωματικοι της Αστυνομιας τον 22χρονο Αντ. Π. Δαγλη, οδηγο εμπορικης εταιρειας, που κατηγορειται για δυο φοβερα εγκληματα, και 8 καταγεγραμμενες αποπειρες.

    Ολα τα θυματα του ηταν ιεροδουλες ημιπολυτελειας, που επαιρνε απο τις πιατσες της λεωφορου Ποσειδωνος και της οδου Σολωνος.

    "Οταν ειχα σεξουαλικη επαφη μ' αυτες τις γυναικες γινομουν αλλος ανθρωπος. Τα χερια μου ασυναισθητα πηγαιναν γυρω απο το λαιμο τους και τον εσφιγγαν..."

    Το παραπανω αποσπασμα ομολογιας παρουσιαζουν αξιωματικοι δινοντας ενα δειγμα των εξηγησεων που εδωσε, για τις πραξεις του, ο 22χρονος.

    Φονος πρωτος. Το βραδυ της 28ης προς 29η Οκτωβριου του 1995. Θυμα η 29χρονη ιεροδουλος ελενη Η. Παναγιωτοπουλου. Στραγγαλιστηκε μεσα στο ειδικα διασκευασμενο κλειστο φορτηγο του Δαγλη. Λευκο, Ω.Ω με κρεβατι μονιμα εγκατεστημενο στην καροτσα. Οπως ανακοινωνει η Αστυνομια μετα το στραγγαλισμο που εγινε, σε παρκινγκ της οδου Χαρ. Τρικουπη, ο Δαγλης πηγε στο Σχηματαρι. Εει με σιδεροπριονο τεμαχισε το πτωμα και... αφαιρεσε τα σπλαχνα. Μετα εφθασε εως την Τραγανα, οπου διεσπειρε τα τεμαχια στη θαλασσα και την ακτη, διπλα απο την Εθνικο οδο. Ο σταυρος που φορουσε η ιεροδουλος, δωρο του πατερα της οταν ηταν μικρη, βρεθηκε μεσα στο αυτοκινητο του στραγγαλιστη.

    Φονος δευτερος. Ξημερωματα Χριστουγεννων του 1995, πριν απο ενα μηνα δηλαδη, στο Βοτανικο. Θυμα η 26χρονη ιεροδουλος Αθηνα Δ. Λαζαρου. Τη στραγγαλισε μεσα στο οχημα του θανατου, σε μια παροδο της οδου Ορφεως. Την πεταξε νεκρη και εφυγε. Του προσεβαλε οπως ειπε το σεξουαλικο του οργανο, και του επιτεθηκε με σπρει. Το φιαλιδιο, το οποιο χρησιμοποιησε το θυμα κατα τους ισχυρισμους του Δαγλη, βρεθηκε μεσα στο αυτοκινητο.

    Η Αστυνομια εξακριβωσε οτι πριν απο τον πρωτο φονο εγιναν οκτω διαπιστωμενες αποπειρες στραγγαλισμου ιεροδουλων με τον ιδιο τροπο. Πεντε το Σεπτεμβριο και τρεις τον Οκτωβριο, πριν απο τις 28. Ειχε σχετικες καταγγελιες και πληροφοριες. Καποια στιγμη με την αξιοποιηση των πληροφοριων και τη μεθοδικη παρακολουθηση εντοπιστηκε ο υποπτος. Το χρονικο σημειο του εντοπισμου μικρη σημασια εχει πια, αλλα δεν παυει να ειναι ενδιαφερον. Οι αρμοδιοι αξιωματικοι υποστηριζουν οτι τον εντοπισαν μετα τους φονους. Αλλα και πριν απ' αυτους να τον ειχαν εντοπισει, δεν ειχαν οπως λενε στοιχεια σε βαρος του για να τον οδηγησουν στον εισαγγελεα.

    Περιεργο φαινεται, αλλα δυσκολα μπορει να αμφισβητησει κανεις, οτι το πιο αποτελεσματικο τμημα της Αστυνομιας, το "εγκληματων κατα ζωης", δουλεψε με επαγγελματισμο.

    Ο Δαγλης βρισκοταν τις επιμαχες ωρες υπο διακριτικη παρακολουθηση και πριν απο πεντε μερες ειχε θεαθει για τελευταια φορα να κινειται στη λεωφορο Ποσειδωνος, διαπραγματευομενος με κοινες γυναικες. Ηθελαν να τον πιασουν επ' αυτοφωρω, αλλα επειδη δεν ετυχε, αποφασισαν να τον συλλαβουν πριν τους ξεφυγει απο την παρακολουθηση και διαπραξει κι αλλο εγκλημα.

    Το προεφηβικα χρονια του Αντωνη Δαγλη ηταν δυσκολα. Ο πατερας του πεθανε το 1986, οταν ο γιος του ηταν μολις 14 χρονων.

    Η μητερα του Φωτεινη δουλευε σκληρα, νοσοκομα, καθαριστρια και ο,τι αλλο μπορουσε για να τον μεγαλωσει, αυτον και τον αδελφο του.

    Αυτη την περιοδο, ο αδελφος του δραστη, "υπηρετει" στο Στρατο, με τον ειδικο τροπο που ισχυει για τους μαρτυρες του Ιεχωβα.

    Ο Αντωνης Δαγλης υπηρετησε κανονικα τη θητεια στο Πεζικο. Περασε απο τη Σπαρτη και το Βολο.

    Σε ηλικια 16 χρονων κατηγορηθηκε για αποπλανιση ανηλικης, και κλειστηκε επι εξι μηνες στο Σωφρονιτικο Καταστημα Ανηλικων του Κορυδαλλου (ΣΚΑ). Λιγο μετα την εξοδο του απο το ΣΚΑ συνεληφθη με μαχαιρι, να περιφερεται νυχτερινες ωρες στους χωρους του Ζαππειου.

    Μετα την απολυση του απο το Στρατο, εργαζοταν ως οδηγος σε εταιρεια τροφιμων, μεταφεροντας ζαχαρωδη προ ιοντα και αλατι, σε επαρχιακες πολεις. Διατηρουσε δεσμους που εδειχναν φυσιολογικοι, αγαπουσε παθολικα τη μοτοσυκλετα του, αλλα οταν αποφασιζε να βγει παγανια με το φορτηγο γινοταν αλλος "ανθρωπος", δικαιωνοντας το πασιγνωστο ρητο "αβυσσος η ψυχη...".

    Το λευκο φορτηγακι του Αντωνη Δαγλη. Εδω μεσα η φρικη που εβγαζε απο την ψυχη του βρηκε στεγη

    Κι ομως αυτο το παιδι ειναι φονιας δυο γυναικων και ο ανθρωπος που αποπειραθηκε να στραγγαλισει αλλες δωδεκα. Στα 22 του ο Αντωνης Δαγλης απεκτησε το χαρακτηρισμο του "δρακου"

    Η δευτερη κοπελα που δολοφονησε ο Αντωνης Δαγλης, η Αθηνα Λαζαρου. 27 ετων. Τη σκοτωσε γιατι... προσεβαλε τον ανδρισμο του. Πεταξε το πτωμα της σε εναν ερημικο δρομο στο Βοτανικο

    Το θεμα του πιο φρικτου, παρανο ικου εγκληματος που εκανε ο 22χρονος. Η Ελενη Παναγιωτοπουλου, 19 ετων. Τη στραγγαλισε, τεμαχισε το πτωμα της με σιδεροπριονο...

    [14] Ο "πολεμος των αιθερων" προσγειωνει τα εισιτηρια

    ΜΕΙΩΣΗ εως και 60% στο ναυλο για ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ των εταιρειων αναγκασε και την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ να μειωσει τις τιμες της

    ΜΕΧΡΙ 31 Μαρτιου ισχυει το νεο τιμολογιο

    Των ΣΠΥΡΟΥ ΡΕΚΚΑ ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Ο εντονος αταγωνισμος μεταξυ των αεροπορικων εταιρειων εχει και θετικα αποτελεσματα. Οι επιβατες μπορουν πλεον να επιλεξουν αερομεταφορεα με κριτηριο τη χαμηλοτερη τιμη. Η "Ολυμπιακη Αεροπορια" υποχρεωθηκε χθες να μειωσει κι αλλο τις τιμες της.

    Ο "πολεμος των αιθερων" λειτουργει υπερ των επιβατων, που αναζητουν το μικροτερο κοστος ταξιδιου στην Ελλαδα και την Ευρωπη. Αρκει να λαμβανουν υποψη οτι οι ιδιωτικες εταιρειες δεν εχουν ακομη τη δυνατοτητα να συμπεριλαβουν στο προγραμμα τους καθημερινες πτησεις. Επισης, θα πρεπει να ζητουν διευκρινισεις για το χρονο της παραμονης, αν συμπεριλαμβανεται Σαββατοκυριακο στο ταξιδι τους, καθως και για αλλες παραμετρους που επηρεαζουν το τελικο κοστος.

    Σημαντικη μειωση

    Η "Ολυμπιακη Αεροπορια", για να επαναφερει την παλαια πληροτητα στα αεροσκαφη της, αποφασισε χθες και νεα σημαντικοτατη μειωση εως και 60% των εισιτηριων προς τις περισσοτερες πολεις της Γερμανιας. Οι νεες μειωμενες τιμες για τα εισιτηρια με επιστροφη ισχυουν μεχρι 31 Μαρτιου 1996, δεν περιλαμβανουν το "σπατοσημο" (6.200 δρχμες περιπου) και εχουν ως εξης:

    Απο Αθηνα για Φρανκφουρτη 55.000 δραχμες (εναντι 120.400 που ηταν), για Ντισελντορφ 52.000 (123.700), για Στουτγκαρδη 52.000 (απο 114.600) και για Μοναχο επισης 52.000 (απο 107.300). Απο τη Θεσσαλονικη για Φρανκφουρτη το εισιτηριο γινεται 46.000 δραχμες (απο 112.600), για Ντισελντορφ 46.000 (119.100), για Στουτγκαρδη 43.000 (107.300) και για Μοναχο 46.000 (102.000). Για χρηση των παραπανω τιμων χρειαζεται ελαχιστη παραμονη ενα Σαββατοκυριακο και μεγιστη ενας μηνας. Εξαλλου, επι των τιμων αυτων προβλεπεται και εκπτωση 50% για παιδια (2-12 ετων), 90% για τα νηπια και 25% για τους νεους (12-22 ετων). ΑΠΟΛΛΟ ΑΙΡΛΙΝΕΣ: Στην αγορα της Γερμανιας εχει επικεντρωσει το ενδιαφερον της η εταιρεια που χρησιμοποιει ως εμβλημα την προτομη του Απολλωνα. Αρχισε τη δραστηριοτητα της στις 26 Μαρτιου 1995 και μεσα σε 9 μηνες μετεφερε 150.000 επιβατες. Στοχος για το 1996 ειναι να διακινηθουν 300.000 επιβατες, κυριως προς τη Γερμανια.

    Στο προγραμμα της περιλαμβανονται τωρα εξι δρομολογια την εβδομαδα και απο την 1 Φεβρουαριου θα αυξηθουν σε 8. Η ΑΠΟΛΛΟ κατεχει σημαντικο μεριδιο στην αγορα, παρεχοντας φτηνα εισιτηρια για τεσσερις βασικες πολεις της Γερμανιας. Τα αεροπλανα της εξυπηρετουν επιβατες και μεταφερουν εμπορευματα για τις πολεις Μοναχο, Στουτγκαρδη, Φρανκφουρτη και Κολονια. Οι πτησεις για τη Γερμανια εχουν ενδιαμεσο σταθμο τη Θεσσαλονικη, γεγονος που δεν εμποδιζει την εταιρεια να προσφερει χαμηλες τιμες στο κοινο.

    Επισης, καθε Τριτη και Σαββατο γινονται δυο απευθειας πτησεις προς το Παρισι σε ανταγωνιστικη τιμη. Απο την 1η Μαρτιου θα μπει σε εφαρμογη το νεο σχεδιο της εταιρειας, που προβλεπει τη σταθμευση των τριων ερμπας Α 300 Β4 στα αεροδρομια Αθηνων, Στοκχολμης και Ηρακλειου για καλυτερη δικτυωση και προγραμματισμο. Ετσι, θα ενωθουν γρηγοροτερα τα ελληνικα νησια με τις ξενες χωρες. "Τα εσωτερικα δρομολογια δεν μας ενδιαφερουν τωρα", μας ειπε ο κ. Κωστας Δερμανης διευθυντης επιχειρησιακου συντονισμου της ΑΠΟΛΛΟ. ΑΙΡ ΓΡΕΕΨΕ: Επιμενει ελληνικα η ιδιωτικη εταιρεια που εχει εδρα της το Ηρακλειο Κρητης. Η ιδεα που υπηρχε εδω και χρονια για ιδρυση μιας μικρης και ευελικτης εταιρειας, υποστηριχτηκε απο γνωστους επιχειρηματιες της Κρητης και ενα μεγαλο αθηνα ικο πρακτορειο ταξιδιων. Η ΑΙΡ ΓΡΕΕΨΕ διαθετει δυο καινουργια ΑΤΡ 72, που μεταφερουν 70 ατομα και θεωρουνται αξιοπιστα και ιδανικα για τις ελληνικες συνθηκες. Ενα ακομη ΑΤΡ 72 θα προστεθει στο στολο τον Απριλιο, για να πυκνωσουν τα δρομολογια προς το εσωτερικο της χωρας. Τωρα, εξυπηρετουνται οι πολεις Ηρακλειο, Αθηνα, Ροδος και Θεσσαλονικη. Το 1995 διακινηθηκαν 151.800 επιβατες, που θεωρειται ικανοποιητικος αριθμος για τη μικρη παρουσια της εταιρειας στο χωρο. Οι τιμες ειναι χαμηλες και υποστηριζεται οτι μπορει να γινουν περισσοτερο ανταγωνιστικες. "Καταφεραμε να σπασουμε το κατεστημενο της ""Ολυμπιακης Αεροποριασ', προσφεροντας υπηρεσιες υψηλου επιπεδου και χαμηλες τιμες", υποστηριζει ο κ. Λεωνιδας Παπαβασιλακης, υπευθυνος Δημοσιων Σχε!

    σεων της ΑΙΡ ΓΡΕΕΨΕ. Το προσωπικο της εταιρειας φτανει τα 130 ατομα και συντομα θα γινουν νεες προσληψεις.

    ΩΕΝUΣ ΑΙΡΛΙΝΕΣ: Μια απο τις μεγαλυτερες ιδιωτικες αεροπορικες εταιρειες, που δραστηριοποιουνται στην Ελλαδα με χρονοδιαγραμμα για ευρυτερη αναπτυξη. Διαθετει 7 αεροπλανα και πραγματοποιει συχνα δρομολογια προς την Ελβετια, τη Γαλλια και τη Γερμανια. Ο στολος της περιλαμβανει 3 Μποινγκ 757 (230 θεσεων), 2 ΜΔ83 (165) και 2 Μποινγκ 727/200 (183). Το 85% των πτησεων γινεται προς την Ελβετια και τη Γαλλια, οπου υπαρχει στενη επιχειρηματικη δραστηριοτητα της ΩΕΝUΣ με τα μεγαλυτερα γραφεια ταξιδιων της Ευρωπης. Στα αμεσα σχεδια της εταιρειας δεν ειναι η δημιουργια δρομολογιων στο εσωτερικο της Ελλαδος, αλλα το 1997 ισως να αναθεωρηθει η πολιτικη της. Αυτη την εποχη εκτελουνται 50 πτησεις την εβδομαδα, ενω το καλοκαιρι θα φθασουν τις 100. "Ειμαστε ευχαριστημενοι απο την ανταποκριση του κοινου", δηλωσε ο κ. Θεοδωρος Καραμπατης, προεδρος της ΩΕΝUΣ. "Στο τελος του 1996 - προσθεσε - συνολικα θα εχουμε μεταφερει 1.800.000 επιβατες. Η δραστηριοτητα αρχισε τον Αυγουστο του 1993 και οι πτης!

    εις ειναι μονο τσαρτερ, κυριως για

    τουριστες και οργανωμενες εκδρομες. Τα συνεργαζομενα πρακτορεια καθοριζουν τις τελικες τιμες πωλησης των εισιτηριων ενω ανακοινωθηκε οτι εκτελουνται τρια δρομολογια προς το Παρισι με την ειδικη τιμη των 55.000 μετ' επιστροφης".

    ΣΚΥ ΒUΣ: Με επιθετικη πολιτικη, που βασιστηκε κυριως στη χαμηλη τιμη του εισιτηριου, επιτεθηκε η ΣΚΥ ΒUΣ στην "Ολυμπιακη Αεροπορια". Στοχος της η γραμμη της Θεσσαλονικης και η αδυναμια της "Ολυμπιακης" να αυξησει τα καθημερινα δρομολογια. Το παγιο αιτημα των κατοικων της συμπρωτευουσας ικανοποιησε η νεοτευκτη εταρεια που δεν διαθετει ουτε ενα δικο της αεροπλανο. Συνεργαζεται με τη ΩΕΝUΣ ΑΙΡΛΙΝΕΣ για να χρησιμοποιησει ενα Μποινγκ 757, 230 θεσεων. Παντως, η ΣΚΥ ΒUΣ περιμενει να παρει την εγκριση της ΥΠΑ, για να δρομολογησει ενα ΜΔ-87, 160 θεσεων, που θα βρισκεται στην Ελλαδα στο τελος Φεβρουαριου. Καθημερινα γινονται 3 δρομολογια προς τη Θεσσαλονικη και ενα την Κυριακη με τιμη 9.800 δραχμες και 19.600 μετ' επιστροφης. Η τελικη τιμη επιβαρυνεται και με 3.100 δρχ. η 6.200 δρχ. αντιστοιχα που αναλογουν στους φορους. "Σε διαστημα δυο μηνων μεταφεραμε 20.000 επιβατες", μας ειπε ο κ. Αντωνακης υπευθυνος μαρκετιγκ της ΣΚΥ ΒUΣ. Οι εταιρειες ΛUΦΤΗΑΝΣΑ και ΑΙΡ ΦΡΑΝΨΕ ακολουθουν αμυντικη πολιτικη και αναλογα με τη διακυμανση των πωλησεων θα εξαγγειλουν νεες τιμες.

    Οι ιδιωτικες εταιρειες δεν εχουν ακομη τη δυνατοτητα για καθημερινες πτησεις. Ο ανταγωνισμος ομως εφερε και χαμηλοτερες τιμες στα εισιτηρια της "Ολυμπιακης"

    [15] Λιγο "χλομο" βλεπει το περιβαλλον η Ευρωπη

    Δυσκολα τα πραγματα για το περιβαλλον στην Ευρωπη παρα τις διαβεβαιωσεις, που εδωσε χθες σε δορυφορικη συνεντευξη Τυπου η αρμοδια επιτροπος κ. Ριττ Βξερρεγααρδ οτι οι προσπαθειες που καταβαλλονται αφηνουν καρπους.

    Απο τα γραφεια της αντιπροσωπειας της Ευρωπα ικης Επιτροπης στην Ελλαδα παρακολουθησαμε απο βιντεοθονη της επιτροπης να απαντα ζωντανα, μεσω δορυφορικου κυκλωματος, σε ερωτησεις δημοσιογραφων απο διαφορες γωνιες της Ευρωπης και της "Ελευθεροτυπιας" που αφορουσαν: την ευθυνη προοδου του πεμπτου προγραμματος δρασης για το περιβαλλον.

    Η εκθεση, οπως προβλεπει το προγραμμα, εξεταζει την οικολογικη-περιβαλλοντικη προοδο που εχει επιτευχθει σε πεντε βασικους τομεις της ζωης μας: στη γεωργια, στην ενεργεια, στη βιομηχανια, στις μεταφορες και στον τουρισμο.

    Μονο που τα πραγματα δεν ειναι ροδινα. Στον κλαδο της ενεργειας για παραδειγμα, το θεμα του περιβαλλοντος, αν και θεωρειται μερος του προβληματος, δεν "περπαταει" διοτι δεν υπαρχει πραγματικο κινητρο για τους εμπλεκομενους, ωστε να εχουμε μια πλεον μακροπροθεσμη προσεγγιση.

    Αλλα και στον τομεα των μεταφορων, αν και παρουσιαζεται βελτιωση της ποιοτητας των καυσιμων και της τεχνολογιας, η συνολικη αυξηση της κυκλοφοριας αυτοκινητων και αλλων οχηματων αποτελει ανασταλτικο παραγοντα, για την οποια προοδο στον ελεγχο της εκπομπης καυσαεριων.

    Στις δημοσιογραφικες ερωτησεις, οι απαντησεις της επιτροπου ειχαν μια αισιοδοξια αλλα δεν "εφευγαν" απο τις διαπιστωσεις της εκθεσης: "Η γεωργια και ο τουρισμος υστερουν".

    Και πως να μην υστερει ο τουρισμος (ειδικα στην Ελλαδα) αφου απο βιομηχανια που επρεπε να ειναι, εχει γινει φαμπρικα της αρπαχτης).

    Παντως η κ. Βξερρεγααρδ ηταν εως το τελος αισιοδοξη. Ευχης εργο λοιπον ο "στοχος της αειφοριας (ς.ς. της πολιτικης που παντα φερει) του Ε προγραμματος, να μπει... στο αυλακι.

    Φ.Κ.

    Κυριες και κυριοι η λεξη περιβαλλον θα αργησει πολυ ακομη εως οτου ενσωματωθει στις πολιτικες των χωρων της Ευρωπα ικης Ενωσησ; Αυτο ειπε ...δορυφορικα μαλιστα, εμμεσως πλην σαφως στην "Ε", η επιτροπος περιβαλλοντος της Ενωσης κ. Ριττ Βξερρεγααρδ

    [16] Δεκαοχτω ωρες αγωνιας, εξι κρατουμενοι τραυματιες

    Ασθενοφορα και ΜΑΤ εξω απο τις φυλακες της Λαρισας σε ετοιμοτητα, λιγο μετα το ξεκινημα της εξεγερσης

    ΛΑΡΙΣΑ

    Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ

    Η εξεγερση των Δικαστικων Φυλακων Λαρισας εληξε τελικα χθες το μεσημερι, υστερα απο 18 ωρες, στη διαρκεια των οποιων εξι κρατουμενοι τραυματιστηκαν και προκληθηκαν ζημιες εκατομμυριων.

    Συγκεκριμενα, τραυματιστηκαν ο 35χρονος Μαργαριτης Τζαμαλης απο εξοστρακισθεισα(;) σφαιρα αστυνομικου, ο Γ. Κουτσος, που υπεστη καρδιακη προσβολη και οι Ι. Θεοδωρου, Δημ. Γρυπαρης, Ι. Μπακουσογλου, καθως κι ενας Ρουμανος στη διαρκεια συμπλοκης με κρατουμενους. Αργα χθες τα ξημερωματα οι τραυματισθεντες μεταφερθηκαν στο Νοσοκομειο Λαρισας.

    Ηταν 2 περιπου το μεσημερι οταν η επιτροπη των κρατουμενων και οι εκπροσωποι της πολιτειας συμφωνησαν και ξεκινησε η σταδιακη παραδοση των φυλακων στους σωφρονιστικους υπαλληλους. Λιγο νωριτερα, υπηρξε τηλεφωνικη επικοινωνια μεταξυ του υπουργου Δικαιοσυνης Ευαγγελου Βενιζελου και ενος εκ των κρατουμενων (πιθανοτατα του ισοβιτη Γιαννη Παπαδοπουλου, που προλστατο της επιτροπης).

    Οι κρατουμενοι υπεβαλαν θεσμικα αιτηματα, ζητωντας μεταξυ αλλων τα ισοβια να μετατραπουν σε ποινη καθειρξης 18 ετων, οι πενθημερες αδειες να μετατραπουν σε δεκαημερες, να μην καταδικαζονται οι ανηλικοι σε ισοβια και τη ληψη μετρων για τους τοξικομανεις κρατουμενους.

    Οπως ειπε παντως ο περιφερειακος διευθυντης Λαρισας Ηλιας Λιακοπουλος, που ανακοινωσε πως η εξεγερση εκτονωθηκε, τα αιτηματα των κρατουμενων δεν αποτελεσαν αντικειμενο διαπραγματευσεων.

    Η εξεγερση στις φυλακες Λαρισας, οπως σημειωναμε και χθες, ηταν φυσικη συνεχεια αποπειρας αποδρασης πολυμελους ομαδας αλλοδαπων κρατουμενων της Β πτερυγας.

    Πως αρχισε Στις 8 χθες το βραδυ 170 περιπου ατομα -στην πλειονοτητα τους Αλβανοι- με τη ληξη της απογευματινης εξοδου στο προαυλιο των φυλακων προσπαθησαν να φτασουν τον εξωτερικο τοιχο (υψους 5 μετρων), για να αποδρασουν, φτιαχνοντας αυτοσχεδιες σκαλες με σεντονια, σιδερα και ξυλα παρμενα απο το γυμναστηριο, το μηχανουργειο κ.α.

    Αστυνομικοι απο τα υπερυψωμενα φυλακια αντιληφθηκαν τι συνεβαινε και πυροβολησαν στον αερα, ενω οι σωφρονιστικοι υπαλληλοι αποτραβηχθηκαν, φοβουμενοι οτι θα συλληφθουν ως ομηροι.

    Η εξεγερση συντομα γενικευτηκε, αλλα οι πρωταιτιοι αλλοδαποι κρατουμενοι (κυριως μεταχθεντες απο τις φυλακες Κορυδαλλου) διαπιστωσαν πως δεν μπορουν να αποδρασουν και αρχισαν τις καταστροφες στο κυλικειο και σε αλλους χωρους που χρησιμοποιουν οι σωφρονιστικοι υπαλληλοι, ενω ορισμενοι ανεβηκαν στην ταρατσα των φυλακων, εκαψαν στρωματα και πεταξαν πετρες. Απο τα χερια των κρατουμενων γλιτωσαν μονο τα αρχεια των φυλακων και τα φαρμακα.

    Εξω απο τις Δικαστικες Φυλακες Λαρισας συγκεντρωθηκαν 12 διμοιριες των ΜΑΤ και μια των ΕΚΑΜ, που ηρθαν, ακομη και αεροπορικως, και απο αλλες θεσσαλικες πολεις, την Αθηνα και τη Θεσσαλονικη.

    Οι επαφες Χθες τα μεσανυχτα αρχισαν οι πρωτες προσπαθειες συνεννοησης με τους εξεγερθεντες. Μια επιτροπη, αποτελουμενη απο τον περιφερειακο διευθυντη Λαρισας Ηλ. Λιακοπουλο, τον εισαγγελεα Εφετων Στ. Κουβα, τον επιθεωρητη της Αστυνομιας ταξιαρχο Γ. Πλακα και τον προεδρο του Δικηγορικου Συλλογου Λαρισας Γ. Δουβαλοπουλο ειχε διαπραγματευσεις με εκπροσωπους των κρατουμενων, επικεφαλης των οποιων ηταν ο Γ. Παπαδοπουλος.

    Αργοτερα, εφτασε στη Λαρισα και ο διευθυντης των φυλακων Κ. Τσουρελης, που την ωρα που ξεκινησε η εξεγερση κατευθυνοταν στην Αθηνα για να συμμετασχει σε συσκεψη διευθυντων φυλακων.

    [17] Καστελοριζο: Ποναει δοντι-παμε... Τουρκια

    ΣΥΝΗΘΗΣ πρακτικη για τα ιατρικης "αφοπλισμενα" νησια μας Τωρα δημιουργουν ΕΚΑΒ και στελνουν φωτισμο αεροδρομιου Των ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ ΘΟΔΩΡΗ ΠΥΛΙΩΤΗ

    Δ εν ηταν η προχθεσινη η πρωτη φορα που Αιγαιοπελαγιτες η επισκεπτες του Αιγαιου χρησιμοποιουν την Τουρκια για να μετακινηθουν απο το ενα νησι στο αλλο η για να γινουν καλα.

    Απο το Καστελοριζο για παραδειγμα, οπως δηλωσε χθες ο δημαρχος του νησιου Παυλος Πανηγυρης, δυο φορες μεταφερθηκαν Ελληνες με σοβαρα καρδιακα επεισοδια, καθως πιθανοτητα μεταφορας τους, ενω ηταν ζωντανοι στη Ροδο, κριθηκε απιθανη. Κι ενω η περιπτωση μεταφορας ασθενων στο τουρκικο Κας, το μικρασιατικο πριν την καταστροφη του '22 Κας Κασαμπα, μια πολη 8,5 χιλιαδων κατοικων αλλα με ενα πληρως εξοπλισμενο κεντρο υγειας, θα μπορουσε καποιος σε επειγουσες περιπτωσεις να τη χαρακτηρισει μεχρι και λογικη, ο δημαρχος του Καστελοριζου ελεγε χθες οτι οι Καστελοριζιανοι πανε στο Κας μεχρι και για να επισκεφθουν τον οδοντογιατρο τους! Ας σημειωθει εδω οτι μεγαλες τουριστικες εταιρειες που μεταφερουν τουριστες στα νησια του ανατολικου Αιγαιου, ασφαλιζουν τους ταξιδιωτες τους για επειγοντα και σοβαρα περιστατικα, ωστε να μεταφερθουν με ελικοπτερο στο μεγαλο νοσοκομειο της Σμυρνης. Κατι που ας τονισθει στο παρελθον εχει γινει επανειλημμενα.

    Λεσβος-Σαμος μεσω... Αθηνας

    Τελος, ας τονιστει και η χρηση της απεναντι μικρασιατικης ακτης για τη μετακινηση των Αιγαιοπελαγιτων απο νησι σε νησι. Ετσι αν καποιος θελει να μετακινηθει απο τη Λεσβο στη Σαμο που ας σημειωσουμε οτι ανηκουν στην ιδια περιφερεια δεν εχει παρα να παει απο τη Μυτιληνη στην Αθηνα και ξανα απο την Αθηνα στη Σαμο. Η να χρησιμοποιησει τους λεγομενους... "κουβαδες", καραβια αγονης γραμμης που εμφανιζονται μια φορα την εβδομαδα. Η αλλη λυση, γρηγορη γρηγοροτερη και φτηνη ειναι να περασει κανεις το πρωι απο τη Μυτιληνη στο Α ιβαλι, να παρει το λεωφορειο της γραμμης για Κουσαντασι και το απογευμα να παρει το καραβακι για Σαμο. Ειναι κι αυτη μια λυση. Που βεβαια φανταζει ελαφρως "αντεθνικη", αλλα... εφαρμοζεται.

    "2 παραρτηματα του ΕΚΑΒ"

    Ο υπουργος Αιγαιου Απ. Κοτσακας σε δηλωσεις που εκανε χθες στην "Ε" για τα δυο περιστατικα στη Λημνο και στο Καστελοριζο υποστηριξε τα εξης: "Σε συνεννοηση με τον Περιφερειαρχη νοτιου Αιγαιου Ν. Σαραντη εχει διασφαλιστει η πιστωση για το φωτισμο τριων αεροδρομιων του Νοτιου Αγαιου. Ενα απο αυτα ειναι και του Καστελοριζου. Να σημειωσω ομως οτι σε συσκεψη που μετειχε ο πρωην υπουργος Θ. Τσουρας η ηγεσια της ΥΠΑ ειχε δεσμευθει να παραδοθει η μελετη μεχρι 31/12/95, κατι το οποιο ομως δεν εγινε. Ακομα, σε παρεμβαση μου στο ΕΚΑΒ παρθηκε η αποφαση να δημιουργηθουν δυο παραρτηματα του ΕΚΑΒ, ενα στο νοτιο και ενα στο βορειο Αιγαιο με εδρες τη Ροδο και τη Λεσβο αντιστοιχα, που θα ειναι εφοδιασμενα με ελικοπτερο παντος καιρου για περιπτωσεις οπως του Καστελοριζου και της Λημνου".

    Συμφωνα με ανακοινωση του υπουργειου Εθνικης Αμυνας, με εντολη του υπουργειου, η Πολεμικη Αεροπορια θα αποστειλει σημερα με εκτακτη πτηση, ειδικα φορητα σωματα, καθως και προσωπικο για την καλυψη των αναγκων του Δημοτικου Αεροδρομιου Καστελοριζου, σε νυχτερινο φωτισμο του διαδρομου προσγειωσεως.

    [18] ΑΠΟΨΗ

    Θεα !τρο κ δαι ναρκ δε δς Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ πρεπει να δουλεψει με την πληρη υποστηριξη της κοινοβουλευτικης πλειοψηφιας, δηλαδη του ΠΑΣΟΚ. Να σταματησει, λοιπον, το θεατρο με τις δηθεν εμπλοκες. Να σταματησουν οι διαμεσολαβησεις για εγκρισεις απο το "Ωνασειο" και ο,τι αλλο υπονομευει τη λειτουργια της κυβερνησης και τη συνεργασια του Πρωθυπουργου με την Κοινοβουλευτικη Ομαδα και το κομμα. ΤΕΛΙΚΑ, αποδειχθηκε θεατρο αυτη η διαμεσολαβηση, αφου προχθες ο Αντωνης Λιβανης δεν τον ειδε τον Ανδρεα Παπανδρεου, δεν φαινεται να πηρε καποια γραπτη εξουσιοδοτηση και να την εδωσε χθες το πρωι, οταν συναντηθηκε με τον Κωστα Σημιτη. Μηπως ηταν τηλεφωνικη η διαμεσολαβηση και μεσω ποιου προσωπου του περιβαλλοντος του "Ωνασειου"; ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ, λοιπον, ειναι η οργη του πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη, την οποια διατυπωσε με κομψο τροπο στη χθεσινη του δηλωση, στην οποια υπογραμμιζει: "Ειναι αυτονοητο οτι η κυβερνηση μπορει και πρεπει να επικοινωνει με την Κοινοβουλευτικη Ομαδα, οποτε το κρινει απαραιτητο". ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ειναι οτι δεν χρειαζονται διαμεσολαβησεις, συνεννοησεις και εξουσιοδοτησεις για τις δημοκρατικες λειτουργιες. Και η δημοκρατικη λειτουργια δινει το δικαιωμα στον πρωθυπουργο της κοινοβουλευτικης πλειοψηφιας να συγκαλει, οποτε κρινει αναγκαιο, την Κοινοβουλευτικη Ομαδα, να την ενημερωνει και να συνεργαζεται μαζι της. ΚΑΠΟΙΟΙ προσκολλημενοι πονηρα σε τυπικοτητες ειναι φανερο οτι επιχειρουν να υπονομευσουν την κυβερνηση και δημιουργουν κλιμα για παραπερα εκμεταλλευση. ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ ο υπουργος Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων Ευαγγελος Γιαννοπουλος, προσθετοντας, σωστα, οτι δεν πρεπει να γινει τωρα συνεδριο του ΠΑΣΟΚ, αλλα λιγους μηνες - το πολυ εξι - πριν απο τη ληξη της τετραετιας. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ πρεπει, χωρις εμποδια, τρικλοποδιες και υπονομευσεις απο μεσα, να αφεθει να δουλεψει με γρηγορους ρυθμους, να κερδισει το χαμενο χρονο και να προσφερει εργο. Απ' αυτο το εργο θα κριθει το ΠΑΣΟΚ στις καλπες.

    [19] ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

    Η Τρομοκρατικη Οργανωση Α.Κ.Α.Κ.

    Του ΦΑΙΔΩΝΑ ΤΑΜΒΑΚΑΚΗ

    Ο Πλατων με πηρε νυχτα τηλεφωνο και μου ζητησε να συναντηθουμε επειγοντως. Με ρωτησε πρωτα αν ειδα τις ειδησεις στην τηλεοραση.

    Ακουσες γι' αυτη τη μυστηριωδη συναντηση Πρωθυπουργου με υπουργους Εξωτερικων και Δημοσιας Ταξεωσ;

    Ναι, βεβαια, λενε οτι αφορουσε μεγαλο εθνικο θεμα.

    Ξερω ποιο ηταν το θεμα και οντως ειναι και μεγαλο και εθνικο.

    Σχετικο με την τρομοκρατια;

    Ακριβως, ειχε να κανει με τους εμπρησμους των ΙΧ.

    Δεν θα το ελεγα μεγαλο εθνικο θεμα!

    Σοβαρολογεισ; Δεν ειναι μεγαλο εθνικο θεμα το ΙΧ; Παραγνωριζεις τη σημασια του καταλυτικου και του καμπριο στο κρατος προνοιας, στην κοινωνια του πολιτη; Ξεχνας οτι ο Μανος εγινε πολιτικος πρωτου μεγεθους οχι με τις ιδιωτικοποιησεις, αλλα με την αποσυρση; Ξεχνας οτι οι περισσοτεροι Ελληνες προτιμουν να χασουν τη Θρακη απο την Μπεμβε τουσ;

    Πιθανως, αλλα οι εμπρησμοι των ΙΧ μαλλον γινονται απο αναρχικους. Δεν εχεις διαβασει στους τοιχους το συνθημα "Καψτε τις ΤΩ και τα ΙΧ";

    Λογικη η υποψια σου, αλλα πρεπει πρωτα να ερευνησουμε σε βαθος τα κινητρα: ειναι οικονομικα η ιδεολογικα; Αν ειναι οικονομικα, τοτε πρεπει να υποψιαζομαστε κατ' αρχας τον υπουργο Οικονομικων. Αυτος εχει καθε λογο να καιει τα ΙΧ γιατι θα αντικατασταθουν τα περισσοτερα, αρα θα εισπραξει δασμους (πιθανως και λογω της πτωσης της αγορας να πεφτουν εξω στα εσοδα) και επιπλεον σε λιγο καιρο δεν θα υπαρχουν καθολου δασμοι, συνεπως ο,τι προλαβει. Αλλος υποπτος θα ηταν οι αντιπροσωπειες αυτοκινητων, μα μου φαινεται τραβηγμενο γιατι μπορει να καψεις Ρενο κι ο ιδιοκτητης να το αντικαταστησει με Φιατ η Σιτροεν. Δεν με πειθει.

    Και οι ιδεολογοι;

    Ιδεολογοι ειναι οι δικοι σου οι αναρχικοι, που ομως παλι μου φαινεται περιεργο γιατι να καινε των αλλων τα ΙΧ και οχι τα δικα τους. Αν θελουν να απελευθερωθουν απο το ζυγο της καταναλωτικης κοινωνιας, γιατι να καινε τα ΙΧ των μικροαστων που με τον ενα η τον αλλων τροπο θα τα αντικαταστησουν. Ειναι ματαιοπονια.

    Και που καταληγεισ;

    Εδω και λιγο καιρο ειχα την πληροφορια οτι δραστηριοποιειται μια ημιπαρανομη οργανωση με την επωνυμια Α.Κ.Α.Κ., δηλαδη Απελπισμενοι Κηφισιας Ανοδου-Καθοδου. Βασικα οταν κατεβαινουν το πρωι στο κεντρο τους λενε ΚΑΚΑ κι οταν επιστρεφουν τους λενε Α.Κ.Α.Κ. Προκειται για τους οδηγους ΙΧ που εγκλωβιζονται ολημερις στη λεωφορο Κηφισιας εξαιτιας των λεωφορειοδρομων.

    Και τι διεκδικουν;

    Οι απελπισμενοι δεν ξερουν τι διεκδικουν. Ξερεις βρισκονται στη φαση που πιστευουν οτι το μονο που εχουν να χασουν ειναι ο χρονος τους. Γι' αυτο ειναι και αδιστακτοι.

    Ξερεις και αλλα για την οργανωση αυτη;

    Δεν ξεχωριζουν για την κοινωνικη προελευση η το επαγγελμα η την ηλικια. Βλεπεις η Κηφισιας, οπως ο Θανατος, δεν κανει διακρισεις. Το ιδιο απελπισμενος ειναι ο επιτυχημενος επιχειρηματιας στη Μερσεντες και ο ταλαιπωρημενος μισθωτος στο παλιο Ζασταβα.

    Και τι μπορει να επιδιωκουν με τους εμπρησμουσ;

    Την αποσυμφορηση!

    Το χειροτερο δε, ειναι οτι μαλλον εχουν χρηματοδοτηση απο ξενα κεντρα.

    Τι νοιαζει τους ξενους η Κηφισιασ;

    Τους νοιαζουν οι πωλησεις ΙΧ. Μονο ετσι εξηγειται η παρουσια του Παγκαλου στη συσκεψη. Και πιθανως -αν υπαρχει και τουρκικος δακτυλος- τους ενδιαφερει να καμφθει το φρονημα των πολιτων. Σου λεει, γιατι να πολεμησω, οταν δεν εχω ουτε ενα ΙΧ να προασπισω;

    Με τρομαζεις.

    Ελπιζω να κανω λαθος και να φταιει το υπουργειο Οικονομικων.

    Εδω και λιγο καιρο δραστηριοποιειται η ημιπαρανομη οργανωση Α.Κ.Α.Κ.- Απελπισμενοι Κηφισιας Ανοδου-Καθοδου

    [20] ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ...

    Αυτη η ιστορια με τη μεταφορα του 24χρονου ακριτα απο το Καστελοριζο στην Τουρκια για περιθαλψη, εφερε ξανα στην επιφανεια τις διαρκεις κακοδαιμονιες του ελληνικου κρατους. Κι αποτελει φυσικα μειζων θεμα η ανυποληψια και η αδιαφορια των κυβερνωντων, που επι δεκαετιες τωρα υποσχονται καθε λογης μετρα, τα οποια ουδεποτε εφαρμοζονται.

    Αυτη βεβαια ειναι η μια -και ισως σημαντικοτερη - πλευρα του προβληματος. Γιατι καποια στιγμη αυτοι οι χιλιοι ταλαιπωρημενοι ακριτες μας πρεπει να νιωσουν οτι ειναι κι αυτοι πολιτες α κατηγοριας. Υπαρχει ομως και μια αλλη ουσιαστικη πλευρα του προβληματος. Γιατι πρεπει να παραδεχτουμε, αν δεν θελουμε να εθελοτυφλουμε, οτι ειναι ανθρωπινως αδυνατο ν' αποκτησουν ολα τα νησια του αρχιπελαγους συγχρονα νοσοκομεια.

    Αυτο βεβαια δεν σημαινει οτι δεν υπαρχουν λυσεις. Αρκει να υπαρχει θεληση και πολιτικη βουληση. Γιατι, για να παρουμε ως παραδειγμα το προχθεσινο περιστατικο, ειναι παραλογο, εξωφρενικο η δεν ξερω τι αλλο που ενας ασθενης απο το Καστελοριζο μεταφερεται σ' ενα τουρκικο νοσοκομειο για περιθαλψη; Αφου κι αν υπηρχε σ' ετοιμοτητα μεσο για τη μεταφορα του στο πλησιεστερο ελληνικο νοσοκομειο, ο χρονος που θα χρειαζοταν θα ηταν πολλαπλασιος...

    Γιατι λοιπον μια σκεπτομενη πολιτεια να μην εχει προβλεψει την υπαρξη μιας διακρατικης συμφωνιας με τους γειτονες, που θα επιτρεπει τετοιου ειδους βοηθεια κι απο τη μια πλευρα του Αιγαιου κι απο την αλλη; Στον 20ο αιωνα ζουμε κι οχι στο Μεσαιωνα. Τετοιου ειδους συνεργασιες ειναι απολυτως λογικες και φυσιολογικες. Πραγμα που φανηκε αλλωστε και στην πραξη, με την αψογη συμπεριφορα και περιθαλψη του 24χρονου απο τους Τουρκους... Αλλα ειπαμε, ποιος εχασε τη λογικη του για να τη βρουν οι ανευθυνο υπευθυνοι κυβερνωντες μας...

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [21] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

    Η Λεγκια στο στοχαστρο Ο ΠΑΟ εχει σε στενη παρακολουθηση την πολωνικη ομαδα

    Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

    Μ ε τη Ζυριχη θα δωσει επι ιταλικου εδαφους το πρωτο της φιλικο παιχνιδι η Λεγκια, στην περιοχη της Ναπολι, οπου οι Ελβετοι θα προετοιμαζονται σε "καμπ" το ιδιο διαστημα περιπου με τους πρωταθλητες Πολωνιας. Εκτος απροοπτου θα ειναι και το πρωτο ματς, που θα παρακολουθησει ανθρωπος του Παναθηνα ικου. Η Ζυριχη θα φθασει στην περιοχη της Ναπολι δυο ημερες μετα τους Πολωνους, στις 6 Φεβρουαριου. Επομενως ο φιλικος αγωνας αναμεσα στις δυο ομαδες θα γινει τις αμεσως επομενες ημερες.

    Για τη Λεγκια αυτο το ματς δεν ειναι ο,τι καλυτερο επιθυμουσε. Ειναι γνωστες οι αρνησεις τριων ιταλικων ομαδων (Αβελινο, Ναπολι, Φοτζια) να δωσουν φιλικα παιχνιδια. Η Ζυριχη ειναι απο τις χειροτερες ομαδες του ελβετικου πρωταθληματος και απειλειται αμεσα με υποβιβασμο. Στον τελευταιο αγωνα της, πριν διακοπει το πρωταθλημα, εχασε 2-0 απο την ουραγο (12η) Γιανγκ Μποις, που εχει 17 ποντους. Ακριβως ενα σκαλι παραπανω στη βαθμολογια του πρωτου γυρου, προτελευταια με 18 ποντους, βρισκεται η Ζυριχη (11η).

    ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΡΜΠΙ

    Σημερα το απογευμα παραλαμβανει τα εισιτηρια του πρωτου αγωνα με την ΑΕΚ (Τεταρτη-31 Ιανουαριου, προημιτελικη φαση κυπελλου Ελλαδας) ο Παναθηνα ικος. Θα παρει το 4Ο% του συνολικου αριθμου εισιτηριων που θα κυκλοφορησουν, δηλαδη περιπου 10.500 στις θυρες 1, 2 και 19-24, που τιμωνται 1.000-2.000-3.000 δρχ.

    Η διαθεση τους στο φιλαθλο κοινο θ' αρχισει αυριο.

    Σημερα το μεσημερι, στη 1.30 μ.μ., θα γινει στα γραφεια της ΕΠΟ η καθιερωμενη συσκεψη για τα εκτακτα μετρα ασφαλειας, που συνηθως λαμβανονται στα ντερμπι.

    Ερχεται αποψε στην Αθηνα ο προεδρος του Συνδεσμου οπαδων ΠΑΟ του Ισραηλ κ. Γιοζι Βιρτζμπεργκερ, για να παρακολουθησει το παιχνιδι πρωταθληματος της Κυριακης με τη Λαρισα. Ο κ Βιρτζμπεργκερ ειναι απο τους ιδρυτες του πρωτου Συνδεσμου Ισραηλινων οπαδων ελληνικης ομαδας.

    Διαβασμενος Τουλσον

    ΗΛΘΕ ο νεος ξενος της ΑΕΚ και γνωριζει τα παντα γι' αυτη

    Του ΗΛΙΑ ΔΡΥΜΩΝΑ

    Τ ην πρωτη φορα που θα βαλει 20-25 ποντους σε αγωνα της ΑΕΚ, να 'στε βεβαιοι πως θα τον βαφτισουμε "δολοφονο με αγγελικο προσωπο"! Οσες φορες κι αν τον κοιταξεις καταματα τον Αντι Τουλσον, αποκλειεται να ανακαλυψεις σ' αυτον το ενστικτο του εκτελεστη.

    Απο τα καλα παιδια, που λενε και στην πατριδα του. Λογω εμφανισης και χαρακτηρα, λογω και του θρησκευματος του (Μορμονος), ειναι απο αυτους που ευκολα τους συμπαθει κανεις. Μεσα στο γηπεδο ομως εχει γραψει αλλη ιστορια ο Αμερικανος: σουτερ με απιστευτο θρασος! Τοσο πολυ, που κατανταει επιζημιος καμια φορα για την ομαδα του.

    Τωρα μαλιστα που δηλωνει... διψασμενος για μπασκετ ("βαρεθηκα στη Γιουτα να 'μαι τριτη αλλαγη, πισω απο τους Μπενουα και Κρις Μορις"), ποιος τον πιανει! Υποσχεται, παντως, να βοηθησει την ΑΕΚ, κι ως πρωτη αποδειξη αρχισε να μας μιλαει για την ιστορια της ΑΕΚ, τη βαθμολογικη θεση της, τα παιχνιδια που την περιμενουν. Ολα τα ηξερε!

    "Εμαθα πως στοχος ειναι η συμμετοχη στο Κορατς, οποτε αυτο ειναι πια και το δικο μου μελημα", ειπε ο Τουλσον μολις εφτασε χθες στην Ελλαδα. "Η ΑΕΚ μου δινει την ευκαιρια να δειξω την αξια μου, να 'στε λοιπον βεβαιοι πως θελω να πετυχω. Αλλωστε, εχω ευρωπα ικη εμπειρια, και ξερω τις κακοτοπιες σε τετοια πρωταθληματα".

    Διαβασμενος ειναι. Καλος σουτερ επισης ειναι. Αμυνα, ομως, εχει σκοπο να παιζει; "Ε, δεν ειμαι κι απο τους καλυτερους αμυντικους στον κοσμο, θα προσπαθησω σκληρα ομως να γινω και τετοιος", απαντησε με ειλικρινεια ο νεος ξενος της ΑΕΚ, που θα κανει το ντεμπουτο του το Σαββατο στο Ηρακλειο. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Με εναν ιδιαιτερα ευσχημο τροπο ("τεινουμε χειρα συνεργασιας προς καθε μελος του Πανιωνιου που εχει τη διαθεση και την ικανοτητα να βοηθησει"), ο νεος χορηγος του Πανιωνιου, Θ. Αθανασουλης, αρχισε χθες την αναζητηση νεων συνεργατων, που δεν θα κουβαλανε στις πλατες τους αμαρτιες του παρελθοντος. Οπως καταλαβαινετε, "αδειαζει" τα τωρινα στελεχη του Πανιωνιου, για τη... γουνα των οποιων εχει πολλα ραμματα, και περιμενει ανταποκριση απο πραγματικα ανιδιοτελεις ανθρωπους. ΝΒΑ: Τους Μπουλς μπορει να μην τους κερδιζουν οι Νικς, αλλα τον Πατ Ραιλι τον εχουν... πελατη! Δευτερη φορα που ο νυν κοουτς της Χιτ εχασε απο την παλια του ομαδα, μεσα στο Μα ιαμι τωρα (79-88), και υπευθυνος πρεπει να θεωρειται ο Πατ Γιουιν, που εβαλε 37 ποντους.

    Στους 36 ποντους σταματησε ο Ολαζουον, που οδηγησε τους Ροκετς σε νικη μεσα στην εδρα των Νετς (98-89), ενω ο Μαικλ Τζορνταν πρεπει να βαριοταν στο ματς των Μπουλς με τους Γκριζλις (104-84 το Σικαγο), καθως τελειωσε το παιχνιδι με 12 ποντους (30 εβαλε ο Πιπεν).

    Το καλαθι της ημερας πετυχε ο Τερι Μιλς: τριποντο, ακριβως 2 πριν απο τη ληξη, ο,τι δηλαδη χρειαζοταν το Ντιτροιτ για να κερδισει μεσα στο Σαν Αντονιο με 85-84!

    Σε αλλα ματς: Σελτικς- Λεικερς 107-124 (Καμπελ 26), Σιξερς-Καβαλιερς 88-91, Χορνετς-Μπουλετς 127-113 (Ραις 28), Γουλβς-Σανς 91-101, Μπακς-Πεισερς 89-97 (Μιλερ 27), Σονικς-Ναγκετς 86-79, Ουοριορς-Τζαζ 89-100 (Μαλοουν 25).

    "Εγω με την αξια μου"

    ΠΑΝΗΓΥΡΙ μετ' εμποδιων στον Ολυμπιακο, που σκεπτεται την επομενη μερα στο ευρωπα ικο πρωταθλημα μπασκετ

    Τ ο εχει η μοιρα του φετος του Ολυμπιακου. Να κερδιζει το "χωρις αυριο" ματς του ευρωπα ικου πρωταθληματος και να πρεπει να σκεφτεται παντα, την επομενη μερα! Και μαλιστα μια μερα στην οποια δεν εχει απολυτα τον πρωτο λογο...

    Η αποστολη του Ολυμπιακου επεστρεψε χθες απο την κολαση του "Θιουδαδ Χαρδιν" με το χαμογελο στο στομα και 100 φιλαθλους να την αποθεωνουν στο αεροδρομιο, αλλα ο Γιαννης Ιωαννιδης αν και χαρουμενος ειχε αλλα να σκεφτει και αποριες να εκφρασει.

    Οπως...

    "Μου προκαλει εκπληξη που κερδισε ο Ηρακλης, με τοσα προβληματα και μπροστα σε διακοσιους ανθρωπους, την ΤΣΣΚΑ. Θα πρεπει να δω ισως το βιντεο για να καταλαβω τι εγινε εκει...".

    Οσο για το ποιον βοηθησε η νικη αυτη του Ηρακλη, ο τεχνικος του Ολυμπιακου ειπε: "Αν κερδιζε η ΤΣΣΚΑ αποκλειεται να παιρναμε την πρωτη θεση, αλλα θα ειχα πολλες ελπιδες για τη δευτερη. Τωρα εχουμε 1% για να ερθουμε πρωτοι, αλλα και πολυ περισσοτερες να βγουμε τριτοι. Θα δουμε ομως".

    Παντως ο "ξανθος" δεν ειχε σκοπο να... τρελαθει κιολας με αυτο το θεμα. Γιατι οπως ειπε: "Εγω εχω μαθει να στηριζομαι στις δικες μου δυναμεις. Οχι να εξαρτωμαι απο αλλους. Αν ειναι μαγκες στη Μοσχα η ΤΣΣΚΑ με την Μπενετον, ας κανουν ο,τι θελουν στη Μοσχα..."!

    Αυτη ειναι η "επομενη μερα" που λεγαμε...

    Παντως απο την πλευρα του ο Ολυμπιακος κανει ο,τι μπορει και με τον καλυτερο τροπο. Και μαλιστα του Ιωαννιδη του δημιουργησε τετοιο κεφι ο τροπος που εφυγε νικητης απο τον αγωνιστικο χωρο του "Θιουδαδ Χαρδιν", που μετα τις δηλωσεις που εκανε στους απεσταλμενους των ελληνικων εφημεριδων πηγε και στη συνεντευξη Τυπου με τον Χαβιερ Ιμπροδα.

    Και εκει αντιμετωπισε την κακοπιστια, σε συνδυασμο με τον εκνευρισμο των Ισπανων δημοσιογραφων!

    Αφου ειπε λοιπον οτι η Ουνικαχα ειναι ομαδα με καλες μοναδες και ακομα καλυτερο συνολο, παραδεχθηκε οτι η τυχη βοηθησε την ομαδα του, αφου οπως κερδισε θα μπορουσε καλλιστα και να ειχε χασει και αρνηθηκε να σχολιασει τη συμπεριφορα της εξεδρας ("Εμεις παντως δεν μπορουσαμε να δημιουργησουμε εδω πολεμικη ατμοσφαιρα. Οποτε καποιος αλλος φταιει" ειπε) δεχθηκε την ερωτηση: "Τι αλλο επρεπε να κανετε για να δεχθειτε τεχνικη ποινη;" και ηταν... σαφης: "Δειτε ποσες φορες ο Ιμπροδα παραβιασε το χωρο του. Αλλα ειναι γνωστη η τακτικη των Ισπανων απεναντι στο ελληνικο μπασκετ. Δεν το αγαπατε και μεσα απο τις εφημεριδες σας το πολεματε..."!

    Οχι θα τους τη χαριζε...

    Ο Ιμπροδα απο τη μερια του, δεν παρελειψε να πεταξει τις σποντες του ("Ο Ολυμπιακος ειναι μεγαλη ομαδα και δεν εχει αναγκη τη διαιτησια. Δυστυχως εμεις δεν εχουμε το δικο του ονομα και τις διασυνδεσεις του στη ΦΙΒΑ") αλλα τελικα δεν μπορουσε να μην παραδεχθει: "Μπορει στο τελος να εγιναν περιεργα πραγματα, αλλα αυτο δεν μειωνει την προσπαθεια των Ελληνων που δεν τα παρατησαν...".

    Οσο για τους παικτες του Ολυμπιακου, ευτυχως γυρισαν ολοι απο την Ισπανια! Αυτο γιατι ο καμεραμαν που απωθηθηκε απο τον παγκο του Ολυμπιαου ηθελε να υποβαλει μηνυση κατα του Τομιτς αλλα και του "Ολλανδου" Γιαννη Ιωαννιδη, που κρατηθηκαν για ωρα σε κλουβα της αστυνομιας, μεχρι να επεμβει ο Ιμπροδα και να δωσει λυση.

    Το κλιμα των δηλωσεων τους ηταν στο στιλ: "Καναμε το καθηκον μας και μετα τη νικη αυτη περασαμε το μονοπατι και μπηκαμε στο δρομο για τη δευτερη θεση..." (Σιγαλας) ενω ο Φασουλας τονισε: "Δειξαμε μεγαλη ωριμοτητα. Οι ατυχιες μας εκαναν να δεθουμε ακομα περισσοτερο μεταξυ μας. Τωρα με την επιστροφη του Μπερι θα ειμαστε ακομα καλυτεροι...".

    ...Ασυμφορο για την ΑΕΚ το "Τσαμπιονς Λιγκ"! "ΜΠΗΚΕ ΜΕΣΑ" απο τους αγωνες στη διοργανωση και η Γεν. Συνελευση ενεκρινε το παθητικο!

    Τ ον Αυγουστο που μας περασε, στον εμφυλιο σπαραγμο της ΑΕΚ, ο Τροχανας κατηγορουσε δημοσια τον Μελισσανιδη, οτι παρελαβε την ΠΑΕ χωρις να βρει στα ταμεια ουτε ενα χιλιαρικο απο το Τσαμπιονς Λιγκ. Χθες γραφτηκε, στα γραφεια της ΠΑΕ, ο επιλογος της οικονομικης διαχειρισης για την περιοδο 1.7.94 - 30.6.95. Η Γενικη Συνελευση των μετοχων ενεκρινε τον ισολογισμο, με παθητικο 92 εκ. δρχ., σε χρονια... δισεκατομμυριου απο το Τσαμπιονς Λιγκ!

    Προπερσι, χωρις πολλους διεθνεις αγωνες, με την ΑΕΚ να αποκλειεται στον πρωτο γυρο απο τη Μονακο, η χρονια εκλεισε με παθητικο 40 εκ. Περυσι με το Τσαμπιονς Λιγκ, η ΑΕΚ δεν εφαγε τελικα με χρυσα κουταλια, συμφωνα με τον ισολογισμο που παρουσιαστηκε χθες. Εσοδα 1,876 δις., εξοδα 2,005 δις., η ΑΕΚ μπηκε "μεσα", γιατι συμφωνα παντα με τον ισολογισμο, ξοδεψε πολλα λεφτα σε ανανεωσεις συμβολαιων, μεταγραφες και τακτοποιησε παλαιοτερες οφειλες στο Δημοσιο.

    Συνεπως ολα ειναι μελι- γαλα, ουτε γατα ουτε ζημια. Ξεχαστηκαν ολες οι κατηγοριες, ενθεν κι ενθεν, και τα υπονοουμενα για την οικονομικη διαχειριση. Ο Τροχανας μαλιστα ελεγε χθες οτι η Γενικη Συνελευση, ως κυριαρχο οργανο, αποφασιζει για τα παντα και δεν δινει λογαριασμο σε κανενα. "Πολυ περισσοτερο δε, στους κουτσομποληδες... "Ολες οι (καλοκαιρινες) ιστοριες τρελας λοιπον, ηταν... κουτσομπολιο, το οποιο διοχετευε καθημερινα στις εφημεριδες ο Τροχανας.

    ΧΩΡΙΣ ΜΠΟΡΜΠΟΚΗ Δεν υποχωρησαν οι ενοχλησεις στη γαμπα του Βασιλη Μπορμποκη (επαθε θλαση), παρα την ενεση που εκανε προχθες και ο Μακεδονας ποδοσφαιριστης αποκλειστηκε εν οψει του αυριανου αγωνα στον Πυργο (ΦιλμΝετ, 15.00). Εκφραζονται μαλιστα ανησυχιες στην ΑΕΚ, οτι θα χασει και το πρωτο ματς κυπελλου με τον Παναθηνα ικο.

    Κατα του Πανηλειακου θα τον αντικαταστησει ο Κοπιτσης, εκτος κι αν επιλεξει συντηρητικο σχημα ο Μπαγεβιτς, με τη χρησιμοποιηση του Βλαχου.

    Ο Ντουσκο αρνηθηκε και χθες να σχολιασει τις δηλωσεις που εκανε ο Τροχανας. "Δεν θα μπω στη διαδικασια να απαντω εγω στον προεδρο κι εκεινος σε εμενα".

    Παντως ο τεχνικος της ΑΕΚ ζητησε εξηγησεις απο τον Τροχανα, που τον διαβεβαιωσε οτι δεν ηθελε ουτε στο ελαχιστο να τον θιξει.

    Περασε θηλια στο λαιμο... ΑΓΝΩΡΙΣΤΟΣ ο ΠΑΟ, "κεραυνοβοληθηκε" απο την Ορτεζ (67-69) και κινδυνευει να μεινει ακομη και εκτος τετραδας! "Διωξε τον Μαλκοβιτς" φωναζαν οι οπαδοι στον προεδρο του "τριφυλλιου"

    Του ΗΛΙΑ ΔΡΥΜΩΝΑ

    Π αιρνουμε πισω ο,τι γραφαμε αυτες τις ημερες για την Ορτεζ και τα αφιερωνουμε στον Παναθηνα ικο, γιατι αυτη ειναι πλεον η ομαδα για... λυπηση! Αφου καταντησε να χανει στο γηπεδο του απο τη μισοδιαλυμενη γαλλικη ομαδα (τα ιδια δεν ειχαν γινει και το 1993, στο Πο τοτε;) δεν του αξιζει παρα ο οικτος μας... Δεν ξερουμε μοναχα αν θα τον λυπηθουν και οι 4 ομαδες που τον κυνηγανε για να τον βγαλουν εκτος τετραδας στο β ομιλο του Ευρωπα ικου Πρωταθληματος! Σωστα διαβασατε... Μετα το χθεσινο (67-69), (31-36) στην Καλογρεζα απο την Ορτεζ, ο Παναθηνα ικος μεχρι και να μη φτασει στα πλειοφ ειναι ικανος. Μην τον δειτε, δηλαδη, αντι για δευτερο (ελπιζει και σε αυτη τη θεση μετα την ηττα της Ρεαλ) να πηγαινει πισω και απο τον τεταρτο! Ολα ειναι πιθανα, στο χαλι που βρισκεται εδω και ενα μηνα η ομαδα του Μαλκοβιτς. Κανονικα πρεπει να κανει 3 νικες στα ματς που της απομενουν (εκτος με Μπενφικα και Μακαμπι, μεσα με Μπακλερ), αλλα ουτε μια νικη απο αυτες δεν πρεπει να θεωρειται σιγουρη οσο ο Παναθηνα ικος ζει τουτο τον εφιαλτη. Μα να χασει απο την Ορτεζ και τον... Κοκο, που δεν ειχε πετυχει ουτε ποντο στα προηγουμενα 10 ματς αλλα χθες καταφερε να βγαλει ενα σχεδον ημιχρονο πανω στον Ουιλκινς, βαζοντας και δυο τριποντα που λαβωσαν ανεπανορθωτα τους "πρασινους"; Η μαυρη νυχτα για τον Παναθηνα ικο φανηκε απο πολυ νωρις, πολυ πριν εμφανιστουν απο το πουθενα οι "κομαντος" του Μισελ Γκομεζ. Μια απλη ζωνη 2-3 σφιχτηκε σαν θηλια στο λαιμο των "πρασινων", που απο το 5 βρεθηκαν να κυνηγανε τους Γαλλους στο σκορ. Μεχρι και στο -12 εφτασε το σκορ στο 15 (19-31), παγωνοντας τους 9.000 θεατες στις κερκιδες, οι οποιοι ειχαν προετοιμαστει για θριαμβο και αντικριζαν ενα ναυαγιο. Και ο Μαλκοβιτς πιαστηκε με τη σειρα του απροετοιμαστος γι' αυτα που συνεβαιναν στο γηπεδο. Ολες οι αλλαγες του εμοιαζαν σπασμωδικες, τη δε ζωνη αδυνατον να τη διασπασει κανεις. Το σκορ εγινε μεν 39-38 στο 23 , παλι ομως μυριζε μπαρουτι στο ΟΑΚΑ, γιατι οι Γαλλοι δεν ελεγαν να το βαλουν κατω, ετσι οπως φορμαρισμενος ηταν ο Ριγκοντο και φανατισμενοι ολοι οι συμπαικτες του. Αφου δεν μπορεσε να ξεφυγει σε εκεινο το σημειο ο Παναθηνα ικος, ηταν γραφτο της μοιρας του να φυγει με κατεβασμενα τα μουτρα απο το γηπεδο. Εγινε και της... κακομοιρας στο 26 με τους φιλαθλους, που νομιζαν οτι εφταιγαν οι διαιτητες για το χαλι του Παναθηνα ικου (αυτη η διακοπη, για ριψεις κερματων και τραυματισμο του προεδρου της Ορτεζ ισως κοστισει πολυ στους "πρασινους", ακομα και αποκλεισμο της εδρας τους...), οποτε το τελος του αγωνα καθε αλλο παρα ροδινο εδειχνε. Παρα τις προσπαθειες του Βρανκοβιτς και καποια καλαθια του Ουιλκινς (ηταν αποντες στο διαστημα 20 -37 ), η Ορτεζ κρατησε την πρωτοπορια και 14 πριν απο τη ληξη εδωσε τη χαριστικη βολη, με τριποντο του Ντιντιε Γκαντου. Αυτοματως εγινε κολαση το ΟΑΚΑ, με κυριο στοχο οχι τους παικτες αυτοι παντα τη σκαπουλαρουν στις δυσκολες στιγμες αλλα τον Μαλκοβιτς!

    "Διωξε τον καραγκιοζη, που εκανε τους παικτες μας ...ξυλοκοπους", απαιτησαν με εκβιαστικο τροπο 100 οπαδοι του "τριφυλλιου" απο τον Παυλο Γιαννακοπουλο. "Διωξ' τον πριν απο το ματς με το Περιστερι", συνεχιζε ο κοσμος, οσο ο Γιαννακοπουλος τους αγνοουσε. Και ο Μαλκοβιτσ; Αφαντος. Αδικα τον περιμενε ο Μισελ Γκομεζ στην αιθουσα συνεντευξεων ("δεν με πειραζει, καταλαβαινω την πικρα του"), αδικα τον ψαχναμε κι εμεις για ωρα στα αποδυτηρια. Απο το ημιχρονο κιολας ειχε τις "μαυρες" του, αποδειξη οτι παραλιγο να αρχισει το δευτερο ημιχρονο χωρις αυτον στον παγκο! Ποιος ξερει που ειχε παει να ξεσπασει... Να τα λοιπον τα μεγαλα προβληματα. "Φταιω κι εγω", παραδεχτηκε ο Μαλκοβιτς πριν φυγει απο το γηπεδο κι ενω τον "βομβαρδιζαμε" με απανωτες ερωτησεις. Αλλες τις εβρισκε υποθετικες και σε αλλες απαντουσε με το ..."τιποτα δεν μας πηγε καλα"! Τον προπονητη του ομως φροντισε, προς γενικη εκπληξη, να καλυψει με τις δηλωσεις του" ο Ντομινικ Ουιλκινς: "Δεν φταιει μονο ο προπονητης. Εμεις φταιμε για ο,τι εγινε..." δηλωσε χαρακτηριστικα ο Αμερικανος. ΠΑΟ (8/12, 19/28 δ., 7/22 τρ.): Αλβερτης 5 (1), Βουρτζουμης 8 (2), Οικονομου 15 (1), Κορφας, Γιαννακης 7, Βρανκοβιτς 11, Ουιλκινς 21 (3), Πετσαρσκι. ΟΡΤΕΖ (14/16 β., 14/29 δ., 9/22 τρ.): Φοτου, Κοκο 4 (2), Ντιμπος 11, Τ. Γκαντου 7 (1), Ν. Γκαντου 11 (1), Ριγκοντο 31 (5), Μπαλακι 3.

    1 452.08 2 -42.26 3 51.6 4 - 5 15407 6 16330 7 26/01/1996 02:12 8 26/01/1996 02:12 9 Ψ:\ΒΑΒΒΙΣ : Ψ:\ΒΑΒΒΙΣ ; < = > " 741 Α Β --/--/---- --:-- Ω

    [22] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Μπας κι οι Τουρκοι ζητουν τις βραχονησιδες μας με καλο σκοπο; Για να μας φτιαξουν κανα νοσοκομειο;

    Και να μας ξεφορτωθουν απο τις ουρες που κανουμε στα ιατρεια της... Ατταλειας και της Σμυρνησ;

    Οπου σ' εξεταζουν... νωριτερα, απ' οτι στο ΙΚΑ της Νεας Σμυρνης!!!

    Αλλωστε εδω που τα λεμε και σ' ελληνικο νοσοκομειο να πας γινεσαι η δεν γινεσαι Τουρκοσ;

    Ασε που στην Τουρκια, τα φακελακια θα 'ναι πιο φθηνα.

    Τρομακτικη επιστημονικη ανακαλυψη!!! Οταν οι αγελαδες ακουνε Μοτσαρτ κατεβαζουν τριπλο γαλα. Α, τοτε να κανουμε ραντσο το Μεγαρο!

    Και λυνουμε το οικονομικο προβλημα της χωρας και σωνουμε τα γνωστα τεσσερα θαμνοειδη δενδρακια που απειλουνται απο το ειδεχθες γκαραζ.

    Απορια: Η καλη μας αγελαδα θα μας κατεβαζει γαλα με Αποστολο Καλδαρα;

    Για Νταλαρα δεν ρωτω καθ' οτι ακομη και.. στα βοδια τους κοβεται καθε ορεξη.

    Παρατηρησατε οτι αυτη η κυβερνηση το 'χει δει... βασιλικου στιλ στο ονοματεπωνυμο; Π.χ. Κωνσταντινος Σημιτης (ουχι Κωστης), Θεοδωρος Παγκαλος (ουχι Θοδωρης).

    Μεχρι και η Βασουλα, το 'κανε Βασιλικη Παπανδρεου! Που πα ορε βλαχα παινεμενη;

    Βασιλικη σε φωναζαν στου χωριου σου μωρη Βασιλω μ' Παπανδρεα μ';

    Σε αντιπραξη στη νοσταλγο μοναρχικη αυτη ταση, η Μαυρη Τρυπα θα αποκαλει τον Σημιτη ουχι Κωνσταντινο, αλλα Κωτσο (οπως υποψιαζομαι οτι θα τον αποκαλουν πολλοι συντομως...).

    Την δε περιωνυμη Βασω, η Βασουλα, ουχι Βασιλικη οπως επιθυμει, αλλα Βασιλω, ενιοτε δε, αναλογα με τα παθηματα της Καραβασιλω, ο δε πληρης τιτλος της, ετσι για να καμαρωνει θα 'ναι:

    Κυρα-Βασιλω Παπανδρεου, η βλαχα η ξακουστη, η παινεμενη, με τα δυομισι υπουργεια για προικια τρεξτε τρεξτε ορε παιδια!

    Τα καλα νεα ειναι οτι συνελαβαν το δολοφονο με το πριονι που τεμαχιζε γυναικες. Τα κακα, οτι δεν συχναζε στο "Ωνασειο" Ανδρεα μου.

    Ασχετη απορια. Αμα βαλουμε τις αγελαδες ν' ακουνε Βασιλη Καρρα τι θα βγαλουνε; Κατι Σαρκ δωδεκαρι;

    Σχετικο! Παρακαλεσα τον Τραγκα να μην με ξαναδειξει σε 1.576η επαναληψη να μιλαω για το παρελθον της Μιμης και τι μου ζητησε ο αθεοφοβος για ανταλλαγμα; Φωτογραφιες -σοκ της κας Δαφνης!

    Εεεε... μου 'χουν ελθει μεσω ΚΥΠ κατι φωτογραφιες της κας Δαφνης που ποτιζει κατι γλαστρες!!! Για οποιους πιανουν το προφανες υπονοουμενο! Κοντα στο βασιλικο...

    Εχω και στοιχεια-φωτια για μια κομπινα του Σημιτη κα-ρα-μπι- να-τη!!!: *

    * Ο δηθεν εντιμος Σημιτης.

    Μπηκε μια φορα στο λεωφορειο κι ενω ο εισπρακτορας του 'δωσε κατα λαθος περισσοτερα ρεστα ενα πενηνταρικο, εκεινος οταν την αλλη μερα το αντεληφθη οχι μονο δεν εψαξε να βρει τον εισπρακτορα *...

    * Αλλ' αντ' αυτου πηγε και κατεθεσε το πενηνταρικο στο Ταμειο Παρακαταθηκων και Δανειων χωρις να ενημερωσει αυθημερον το υπουργειο Συγκοινωνιων με... *

    * Με αποτελεσμα, απο τη διαφορα τοκων και μονο να εχει χασει η Επιχειρηση Αστικων Συγκοινωνιων μιαμιση δεκαρα τουλαχιστον. *

    * ...Ρωτω: Ειναι δυνατον να εχουμε αυτο τον ανθρωπο πρωθυπουργο; (Ελα Κωστακη, πλακα κανουμε μη δωσεις εντολη στον Καστανιδη να κανει ερευνα επι του θεματος!).

    Θ.Α.

    Φραγκοδιφραγκα αναξια λογου

    Πολυ σωστη ειναι η ιδεα του αρμοδιου εισαγγελεα να θεσει στο αρχειο την υποθεση της βιλας της κ. Δημητρας Λιανη και του προφανους παρανομου πλουτισμου που προκυπτει.

    Υπαρχουν αρκετα αλλα σκανδαλα πολλαπλασιας αξιας, οποτε προς τι να ασχολουμαστε με φραγκοδιφραγκα;

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Saturday, 27 January 1996 - 14:55:26