Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Feb. 02)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Εμπλοκη για τον ερχομο του Χολμπρουκ

  • [2] Με πρεσβευτες

  • [3] Για τελεσιγραφο στρατηγων...στην Τσιλερ μιλανε τωρα στις ΗΠΑ!

  • [4] Κατηγορουν τον Κλιντον 35 εξεχοντες Ελληνοαμερικανοι

  • [5] Εβερτ: Δεν ζητησα ενημερωση απο τον Αρσενη

  • [6] Επιστολες Κακλαμανη στους 14 ομολογους του

  • [7] Επιστολη Κωνσταντοπουλου προς τον Σημιτη

  • [8] Δευτερα με Εκτελεστικο Σημιτης και Παγκαλος

  • [9] Σαμαρας: Να συγκληθει το Συμβουλιο Κορυφης των 15

  • [10] Σταθερα βελτιωνεται η υγεια του Ανδρεα

  • [11] ΡΟΔΟΣ

  • [12] Απειλουνται με Πειθαρχικο Βουνατσος και Κηπουρος

  • [13] Ανακαλουν οι Ιταλοι την ευνο ικη δηλωση για την Ιμια

  • [14] Ο Αρσενης και το γοητρο του στρατου

  • [15] Επιτροπη Αιγαιου συγκροτει η Αγκυρα

  • [16] Ανασκευαζουν τις δηλωσεις Μπερνς

  • [17] Γερμανοι: Η Ελλαδα εχει δικαιωμα στα 12 μιλια

  • [18] "Αν χρειαστει θα δωσουμε κι αλλα παιδια"

  • [19] Κραυγες του αστεως

  • [20] Ο βοσκος κι ο λυκος...

  • [21] Κινησεις "αμεσης αναγκης"

  • [22] "Με οπλο τη νηφαλιοτητα"

  • [23] ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΙΘΙΟΠΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • [24] Και παραιτησεις ζητησαν στο Ε.Γ.

  • [25] Πεδιον δοξης...

  • [26] Διαφορα

  • [27] Ο δικος μας "σοσιαλφιλελευθερος εκσυγχρονισμος"

  • [28] ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ υποστηριζει οτι ειχε ειδοποιησει απο τις 12 Δεκεμβριου τον ΟΑΣΠ για τα Ριχτερ στη Ζακυνθο

  • [29] Βαλκανικο συνεδριο ειρηνης με Τουρκους, αλλα χωρις Σλοβεωνους

  • [30] ΤΟ 50% του κοστους θα διατιθεται απο το ΥΠΕΧΩΔΕ και το υπολοιπο θα καταβαλλουν οι δημοτες

  • [31] Φως στο θανατο του γιατρου απο την τοξικολογικη εξεταση

  • [32] Ο κ. Γ. ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ στελνει στο Συμβουλιο Εφετων τη "στερηση εωλευθεριας"

  • [33] ΜΩΡΑΙΝΕΙ ΚΥΡΙΟΣ...

  • [34] ΠΑΡΑ-ΣΤΑΣΕΙΣ

  • [35] ΑΘΛΗΤΙΚΑ


    [1] Εμπλοκη για τον ερχομο του Χολμπρουκ

    Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ θα εξετασει τη Δευτερα αν πρεπει να θεωρησει ανεπιθυμητο τον απεσταλμενο του Κλιντον

    Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

    Πολλαπλα συννεφα μαζευονται αυτη τη στιγμη στις ελληνοαμερικανικες σχεσεις, με πρωτη ισχυρη ενδειξη την απροθυμια της Αθηνας να δεχτει την επισκεψη του Αμερικανου υφυπουργου Εξωτερικων Ρ. Χολμπρουκ στο αμεσο διαστημα, ενω επιδιωκεται η οριστικοποιηση της επισκεψης εργασιας του Κ. Σημιτη στην Ουασιγκτον το Μαρτιο η τον Απριλιο.

    Η "εμπλοκη" αυτη παρουσιαστηκε με αφορμη τον ποταμο αντιφατικων δηλωσεων μεταξυ Παγκαλου - Χολμπρουκ για τα οσα συμφωνηθηκαν το βραδυ της κρισης και τις προκλητικες δηλωσεις του εκπροσωπου του Στειτ Ντιπαρτμεντ για το καθεστως των βραχονησιδων (ανασκευασε χθες, βλ. σελ. 11).

    Η κυβερνηση χθες εμφανιστηκε ιδιαιτερως επιφυλακτικη απεναντι στο ενδεχομενο επισκεψης του κ. Χολμπρουκ στην Αθηνα, αν και η επισκεψη αυτη ηταν γνωστη εδω και αρκετες ημερες, ενω μολις προχθες ο Αμερικανος πρεσβευτης Τ. Ναιλς ειχε προσδιορισει τη 10η Φεβρουαριου ως ημερομηνια επισκεψης αμεσως μετα τη συνομιλια του με τον κ. Παγκαλο.

    Κατ' αυτον τον τροπο η κυβερνηση χθες εδειξε να εχει ηδη ξεχασει το θλιβερο επεισοδιο με την Τουρκια και να επικεντρωνει τα "πυρα" της σε Αμερικανους αξιωματουχους.

    Δηλωση Παγκαλου

    Ετσι ο Θ. Παγκαλος, σε δηλωσεις του το μεσημερι οταν ενημερωσε τους Ελληνες ευρωβουλευτες, αναφερομενος στην επισκεψη Χολμπρουκ, ειπε οτι η προοπτικη της επισκεψης αυτης θα συζητηθει τη Δευτερα στην Κυβερνητικη Επιτροπη. "Οι επισκεψεις των ξενων σε μια χωρα γινονται οχι στη βαση των αισθηματων, σχεσεων εθιμοτυπιας, αλλα αν υπαρχει ουσιαστικο περιεχομενο".

    Ο κ. Παγκαλος επιτεθηκε χθες εναντιον των Αμερικανων αξιωματουχων για τη σταση της κυβερνησης τους απεναντι σε Ελλαδα και Τουρκια.

    "Ειναι γνωστο, εδω και καιρο, οτι η Αμερικη κραταει ισες αποστασεις. Και ειναι κατι που επανειλημμενα εμεις εχουμε αρνηθει να αποδεχτουμε. Γιατι πιστευουμε οτι δεν ειναι μια διαμαχη μεταξυ δυο οποιωνδηποτε μερων. Αλλα ειναι μια διαμαχη αναμεσα σε μια πλευρα που στηριζεται στο Διεθνες Δικαιο και στις Συνθηκες και μια αλλη πλευρα που χρησιμοποιει τη βια και την απειλη ως μεσο παρουσιας στις διεθνεις σχεσεις. Και πιστευουμε οτι γι' αυτο το λογο θα επρεπε η Αμερικη να αποδοκιμασει τον επιτιθεμενο και τον απειλουντα, που εν προκειμενω ειναι οι Τουρκοι".

    Προσθεσε ακομα οτι "η επισημη αμερικανικη θεση, οτι πρεπει η Ελλαδα και η Τουρκια να λυσουν με διαπραγματευσεις τη μεταξυ τους διαφορα, ειναι ταυτοσημη με την τουρκικη αποψη και εμεις δεν την αποδεχομαστε".

    Δηλωση Ρεππα

    Περισσοτερο οξυς σε φραστικο επιπεδο εμφανιστηκε χθες ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δ. Ρεππας, ο οποιος ανεφερε οτι οι δηλωσεις Χολμπρουκ και Μπερνς "μας βρισκουν εντελως αντιθετους".

    "Οι τοποθετησεις αυτες, οι οποιες απηχουν ισως αποψεις της πολιτικης των Ηνωμενων Πολιτειων, μας βρισκουν εντελως αντιθετους. Θεωρουμε οτι καθε αλλο παρα βοηθουν στην εξομαλυνση των ελληνοτουρκικων σχεσεων μιας και οι ΗΠΑ μιλουν οτι ενδιαφερονται ακριβως να προωθησουν την εξομαλυνση των σχεσεων αυτων. Πολυ περισσοτερο δε, πιστευουμε οτι δημιουργουν τις βασεις για να γινει η περιοχη μας μια μονιμη εστια ταραχων και δημιουργιας προβληματων. Γι' αυτο ακριβως ειμαστε αντιθετοι παντελως σ' αυτες τις θεσεις".

    Ο Ναιλς στον Σημιτη

    Ο Αμερικανος πρεσβης στην Αθηνα Τομας Ναιλς που επισκεφθηκε χθες τον κ. Σημιτη, επιχειρησε να "μαλακωσει" τις δηλωσεις του εκπροσωπου του Στειτ Ντιπαρτμεντ κ. Μπερνς, ο οποιος ειπε μεταξυ αλλων οτι οι ΗΠΑ δεν αναγνωριζουν ουτε ελληνικη ουτε τουρκικη κυριαρχια στην Ιμια και προσθεσε οτι "ισως υπαρχουν αλλα νησια, νησιδες, περι των οποιων να εχουμε παρομοια θεση".

    Ο κ. Ναιλς στις δηλωσεις του χθες ανεφερε μεταξυ αλλων:

    "Το Στειτ Ντιπαρτμεντ δεν εχει λαβει θεση επι του θεματος. Η θεση της αμερικανικης κυβερνησεως στο θεμα αυτο δεν εχει σημασια. Δεν εχουμε αρμοδιοτητα. Δεν εχουμε υπογραψει τη συμφωνια. Δεν ειμαστε ο λαος, δεν ειμαστε η χωρα, δεν ειμαστε ο θεσμος που αποφασισε περι του ζητηματος αυτου. Δεν ειμαι το προσωπο που εκφερει παρομοια κριση. Το ουσιωδες σημειο ειναι οτι οι Ηνωμενες Πολιτειες δεν εχουν υπογραψει, και δεν εχουν αρμοδιοτητα να πουν οτι αυτο η εκεινο εχει ισχυ η οχι"...

    Ο κ. Ναιλς εμφανιστηκε ακομα να υποστηριζει την επισκεψη Χολμπρουκ στην Αθηνα. "...(Με τον κ. Σημιτη) συζητησαμε την πιθανοτητα να πραγματοποιηθει η επισκεψη Χολμπρουκ, στην Αθηνα, αν το επιτρεπει το προγραμμα. Δεν εχουμε συμφωνησει οτι κατι τετοιο μπορει να γινει. Εξεταζουμε, ομως, ακομα αυτη την πιθανοτητα".

    Ο Χολμπρουκ

    Απο την πλευρα του χθες ο κ. Χολμπρουκ σε συνεντευξη του στο ΜΕΓΑ επιχειρησε να βελτιωσει τις προηγουμενες δηλωσεις του για τη συμφωνια απεμπλοκης στην Ιμια, επιμενοντας οτι οι αποφασεις της ελληνικης κυβερνησης για τη σημαια, αφορουσαν αποκλειστικως την ιδια. Ειπε μεταξυ αλλων:

    "Δεν πιεσαμε την ελληνικη κυβερνηση. Ο προεδρος Κλιντον ειχε μιλησει με τον πρωθυπουργο Σημιτη (παρεμπιπτοντως, σημερα ο προεδρος Κλιντον εστειλε στον κυριο Σημιτη προσωπικη επιστολη, οπου εκφραζει εκτιμηση για τη σταση του ως υπευθυνου ηγετη). Ο υπουργος Εξωτερικων κ. Κριστοφερ και εγω ειχαμε μιλησει με τον υπουργο Εξωτερικων κ. Παγκαλο, και ο υπουργος Αμυνας Περι ειχε μιλησει με τον Ελληνα υπουργο Αμυνας κ. Αρσενη. Σε ολες τις συνομιλιες, καθως και τις αντιστοιχες με την Αγκυρα, ειπαμε οτι αυτο δεν ειναι ζητημα για το οποιο μπορει να γινει πολεμος, πραγμα για το οποιο ειμαστε απολυτα πεπεισμενοι. Η ελληνικη κυβερνηση ενηργησε με δικη της βουληση, ενω εμεις λειτουργησαμε -οπως λεμε στην Αμερικη- ως εντιμοι μεσολαβητες. Οι Τουρκοι μας εγγυηθηκαν οτι αν λυνοταν η κριση και υπηρχε επιστροφη στο προηγουμενο καθεστως, δεν θα εβαζαν ουτε σημαιες ουτε στρατιωτες (στη νησιδα), πολλα προβατα αλλα οχι στρατιωτες, και δεν θα εστελναν πλοια στην περιοχη. Ουτως εχοντων των πραγματων με!

    ταφεραμε τις τουρκικες διαβεβαιωσε ις στην Αθηνα και η ελληνικη κυβερνηση ενηργησε μονη της, οχι υπο αμερικανικη πιεση".

    [2] Με πρεσβευτες

    Ο πρωθυπουργος χθες ειχε συναντηση με τους πρεσβευτες των χωρων της Τροικας της Ε. Ενωσης (Ισπανια, Ιταλια, Ιρλανδια), οι οποιοι απεφυγαν ομως να τοποθετηθουν με σαφηνεια αν αποδεχονται τις συμφωνιες Ιταλιας-Τουρκιας για τα Δωδεκανησα του 1932.

    Ιδιαιτερα ερωτηματικα προκαλεσαν οι δηλωσεις του πρεσβη της Ιταλιας Ε. Πιεντρομαρκι, ο οποιος δεν εκδηλωσε προθυμια να υποστηριξει ευθεως την ιταλοτουρκικη συμφωνια του 1932.

    Αντιθετως, ο Ρωσος πρεσβης κ. Νικολαγιενκο, μετα τη συναντηση του με τον πρωθυπουργο υποστηριξε πληρως το στατους κβο:

    "Θελουμε λυση του προβληματος με ειρηνικα μεσα, με απολυτο σεβασμο του Διεθνους Δικαιου" και οπως υπογραμμισε το υπουργειο Εξωτερικων της Ρωσιας "πρεπει να υπαρξει σεβασμος για την κυριαρχια, για την εδαφικη ακεραιοτητα και για ολες τις συμφωνιες που υπαρχουν σε αυτο το θεμα, περιλαμβανομενης και της συμφωνιας για τη νησιδα Ιμια και επισης νομιζω οτι δεν πρεπει να παιρνει κανεις μετρα που μπορει να οδηγησουν σε νεες δυσκολιες σε αυτην την περιοχη".

    Στο πλαισιο των διπλωματικων ενεργειων που εχει ξεκινησει η Ελλαδα υστερα απο την τελευταια κριση στις ελληνοτουρκικες σχεσεις, ο υπουργος Εξωτερικων Θοδωρος Παγκαλος εδωσε οδηγιες στη μονιμη ελληνικη αντιπροσωπεια στην Ευρωπα ικη Ενωση να μπλοκαρει το χρηματοδοτικο πρωτοκολλο προς την Τουρκια, που συνδεεται με τη συμφωνια Τελωνειακης Ενωσης. Το θεμα θα τεθει κατ' αρχην στο Συμβουλιο Μονιμων Αντιπροσωπων, που συνερχεται στις 22 Φεβρουαριου και στο οποιο η Ελλαδα θα εκφρασει την επιφυλαξη της και αναμενεται να επικυρωθει απο το Συμβουλιο των Υπουργων 4 μερες αργοτερα.

    [3] Για τελεσιγραφο στρατηγων...στην Τσιλερ μιλανε τωρα στις ΗΠΑ!

    ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Του Δ.Π. ΔΗΜΑ

    Στην καρδια της ολης παρεξηγησης στην προσφατη ενταση του επεισοδιου της νησου Ιμια, που ελαχιστα ελειψε να οδηγηθει σε ανοικτη ελληνοτουρκικη ενταση, βρισκεται -λενε τουρκικες πηγες- το θεμα των 12 ναυτικων μιλιων.

    Συγκεκριμενα, το πως ερμηνευσαν η παρερμηνευσαν οι Τουρκοι στρατηγοι τις ελληνικες ενεργειες, καταρχην του δημαρχου της Καλυμνου με την αναρτηση της ελληνικης σημαιας και στη συνεχεια την αποστολη δυναμεως καταδρομων και κυριως πολεμικων πλοιων, που εκαναν κυκλους γυρω απο τις βραχονησιδες και περιπολιες.

    Τη νυχτα της μεγαλης κρισης, συμφωνα με απολυτα ασφαλεις πληροφοριες, οι στρατιωτικοι στην Τουρκια ειχαν δωσει εντολη στην πρωθυπουργο Τσιλερ και τελεσιγραφικα πως αν εντος συγκεκριμενων ωρων δεν ενεκρινε την επανακαταληψη της Ιμια, θα την ανετρεπαν και θα επαιρναν την εξουσια στα χερια τους.

    Η κ. Τσιλερ, κατω απο την πιεση των στρατιωτικων, εδωσε πραγματι εντολη για την επανακαταληψη της Ιμια και αρχισαν οι σχετικες στρατιωτικες κινησεις, που, ωστοσο, περιηλθαν στην αντιληψη των Αμερικανων, μαλιστα κατα μια εκδοχη, οι Τουρκοι εκαναν σαφεις τις προθεσεις τους σε συνομιλιες που ειχαν με ανωτατους πολιτικους κυκλους στην Ουασιγκτον, που με τη σειρα τους παρενεβησαν και σταματησαν τους Τουρκους, αποτρεποντας ετσι τη "βεβαιη συγκρουση".

    Αλλα, το κυριο ερωτημα ειναι, γιατι οι Τουρκοι στρατιωτικοι αντεδρασαν οπως αντεδρασαν, απειλωντας με ανατροπη των πολιτικων και συγκρουση με την Ελλαδα.

    Το "λαθος" των στρατηγων

    Την αρχη του μιτου της Αριαδνης την εδωσε προχθες Τουρκος στρατηγος, που φερεται να δηλωσε οτι οι στρατιωτικοι στην Τουρκια, στην προσφατη κριση με την Ελλαδα, εκαναν ενα λαθος στρατηγικης, χωρις, ωστοσο, να δωσει περαιτερω εξηγησεις.

    Η "Ε" πληροφορειται οτι τη νυχτα των κρισιμων διαβουλευσεων οι Τουρκοι διαβιβασαν στους Αμερικανους πως ερμηνευουν τις στρατιωτικες κινησεις της Ελλαδας γυρω απο τις βραχονησιδες, οπως και τα γεγονοτα που ειχαν προηγηθει, ως απαρχη ενος ευρυτερου ελληνικου σχεδιου για την επεκταση των ελληνικων χωρικων υδατων απο τα 6 στα 12 ναυτικα μιλια, και πως δεν ηταν απλως ζητημα κυριαρχιας των βραχονησιδων, οπως ισχυριζοταν η ελληνικη πλευρα, δεδομενου οτι αυτο αποτελουσε γνωστη μεταξυ τους διαφωνια.

    Πανω σ' αυτο ακριβως το σημειο συγκεντρωθηκαν εν πολλοις οι διαβουλευσεις εκεινη τη νυχτα, με εκατερωθεν αντιπαραθεσεις και εγγυησεις προς την τριτεγγυητρια Ουασιγκτον.

    Η καταληψη

    Εν τω μεταξυ, η κ. Τσιλερ που αναζητουσε διεξοδο, εχοντας παρει ανασα, απο την πιεση των στρατιωτικων με την παρεμβαση των Αμερικανων, προχωρησε και συμφωνησε στην καταληψη της διδυμου νησου της Ιμια, που τελικα οδηγησε ευσχημα στην παροχη αμοιβαιων διαβεβαιωσεων προς τους Αμερικανους για την απομακρυνση Ελληνων και Τουρκων απο την περιοχη.

    Προφανως, λοιπον, εκτιμουν τωρα πολιτικοι και διπλωματικοι παρατηρητες, η καταφατικη απαντηση Χολμπρουκ στο κατα ποσο δεσμευτηκαν οι Ελληνες για τη μη επεκταση των χωρικων υδατων στα 12 ναυτικα μιλια, συνδεεται με αυτο που ο Αμερικανος ειχε κατα νου -οτι, δηλαδη, οι Ελληνες με τις ενεργειες τους δεν ειχαν προθεση, και αυτες δεν αποτελουσαν απαρχη σχεδιου για την επεκταση στα 12 ν. μιλια.

    Αμερικανοι αξιωματουχοι χθες και προχθες διεψευδαν κατηγορηματικα οτι δοθηκαν διαβεβαιωσεις απο την πλευρα της Ελλαδας πως δεν θα προχωρησει στην επεκταση των χωρικων της υδατων, γιατι τετοιο ζητημα και υπ' αυτη την εννοια ουδεποτε και σε καμια στιγμη τεθηκε, εκεινη τη νυχτα.

    Ωστοσο, η κ. Τσιλερ το γνωριζε αυτο. Αλλα βρηκε ευκαιρια με την αποδοθεισα στον Χολμπρουκ δηλωση, να δηλωσει ψευδως η ιδια, οτι πραγματι δεσμευτηκε η Ελλαδα στη μη επεκταση των χωρικων της υδατων, προκαταλαμβανοντας ετσι τη διεθνη κοινη γνωμη, και παραλληλα με τις απειλες της κατα της Ελλαδας να επιχειρησει να ενισχυσει τη θεση της στο εσωτερικο.

    Η "ελλειψη προσοχης" εκ μερους του κ. Χολμπρουκ στις δηλωσεις του, δημιουργησε φυσιολογικα πολιτικη αναταραχη στην Αθηνα, υποβαθμιζοντας περαιτερω την προγραμματιζομενη επισκεψη του, λογω της "ψυχροτητας" που επικρατει εκει.

    [4] Κατηγορουν τον Κλιντον 35 εξεχοντες Ελληνοαμερικανοι

    ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στον προεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλιντον με επιστολη τους κανουν 35 εξεχοντες Ελληνοαμερικανοι επιστημονες, επιχειρηματιες και στελεχη των κυριοτερων ομογενειακων οργανωσεων. Κατηγορουν ευθεως την αμερικανικη κυβερνηση για φιλοτουρκικη σταση οχι μονο στα προσφατα γεγονοτα στην Ιμια και την καλουν να αλλαξει προτεραιοτητες στην περιοχη μας.

    Οι 35 συγκροτησαν αδ ηοψ Επιτροπη και απεστειλαν αντιγραφο της επιστολης στον Ρ. Χολμπρουκ.

    Γραφουν οτι ενω η αμερικανικη κυβερνηση βοηθησε να εκτονωθει η κριση και να αποφευχθει η συγκρουση Ελλαδας- Τουρκιας, οι ΗΠΑ ανταμειψαν παλι μια παρανομη επιθετικη ενεργεια της Τουρκιας εναντιον της Ελλαδας. Ειναι απαραδεκτη η αποδοχη απο τις ΗΠΑ της τουρκικης απαιτησης οτι εχει κυριαρχικο δικαιωμα σε ελληνικη νησιδα, αναφερουν και προειδοποιουν:

    "Δυστυχως, η κριση που προκληθηκε απο την Τουρκια στο Αιγαιο δεν ηταν καθολου απροβλεπτη, δεδομενου του τροπου με τον οποιο εξελιχθηκαν οι σχεσεις μεταξυ ΗΠΑ και Τουρκιας κατα την προεδρια σας".

    Κατηγορουν την αμερικανικη κυβερνηση οτι επανειλημμενα εχει μεινει θεατης στις προκλησεις και τις παρανομες επιθετικες ενεργειες της Τουρκιας εναντιον της Ελλαδας, της Κυπρου και αλλων γειτονων της, οτι τα σφαλματα της Ουασιγκτον ειναι χειροτερα οταν εξισωνει ηθικα την Ελλαδα με την Τουρκια και καλουν τον Μπ. Κλιντον να αλλαξει τις προτεραιοτητες της Αμερικης στην περιοχη, αν προκειται να αποφευχθει μελλοντικη συγκρουση.

    Οι υπογραφοντες:

    Αρης Αναγνος, Φιλιπ Αγγελιδης, Αντριου Αθενς, Κονστανς Μπουκιδης, Πιτερ Καλογερας, Αριστειδης Καρατζας, δρ Τακης Κριστ, Φιλιπ Κριστοφερ, Τζορτζ Χρυσσης, Τζειμς Φουντος, Νικολας Γκεητζ, Φωτης Γερασοπουλος, δρ Χριστος Π. Ιωαννιδης, δρ Τζειμς Καλλινς, Νικ Λαρυγακης, Σωτηρης Κολοκοτρωνης, Τζορτζ Κομωδικης, δρ Τζον Κουμουλιδης, Ανδρεας Κυπριανιδης, δρ Σπυρος Μακρης, Βικτων Μακρας, Αντριου Μανατος, Νικος Μουγιαρης, Πετερ Παππας, Τζειμς Ρηγας, Αλεξ Ρηγοπουλος, Ευγενιος Ρωσσιδης, Τζορτζ Σαββιδης, δρ Αναστασιος Σιμωνιδης, Τζων Συτιλιδης, δρ Στυλιανος Σπυριδακης, Τεντ Σπυροπουλος, Αντζελο Τσακοπουλος, Ελενη Τσακοπουλου, Σαββας Τσιβικος.

    [5] Εβερτ: Δεν ζητησα ενημερωση απο τον Αρσενη

    ΣΥΝΕΧΕΙΣ συσκεψεις με τη συμμετοχη καθηγητων διεθνων σχεσεων και διπλωματων, πραγματοποιησε χθες η ηγεσια της Ν.Δ. με κυριο σκοπο την ενημερωση για τα δεδομενα που εχουν διαμορφωθει μετα την κριση του Αιγαιου και εν συνεχεια τη ληψη πρωτοβουλιων. Παραλληλα και χθες η Ν.Δ. δια του εκπροσωπου της επεμεινε στις καταγγελιες της περι "προδοσιας", χωρις ομως, οπως διευκρινισε, να αναφερονται σε προσωπα.

    Αμεσως μετα την πρωτη συσκεψη που πραγματοποιηθηκε χθες το πρωι (με τη συμμετοχη μεταξυ αλλων και των καθηγητων κ. Πλατια και Βερεμη), ο εκπροσωπος της Ν.Δ. ανεφερε οτι "η κριση συνεχιζεται", ενω προσθεσε πως "οι δηλωσεις και οι δημοσιες συζητησεις των υπουργων πρεπει να σταματησουν αμεσως".

    Ο κ. Μαγγινας, αφου ανεφερε πως "διπλωματια και τηλεοραση ειναι αδιανοητη και επικινδυνη", προανηγγειλε για την ερχομενη εβδομαδα επισκεψη ομαδας βουλευτων της Ν.Δ. στις ΗΠΑ με σκοπο την ενημερωση και ενεργοποιηση των ομογενων.

    Η ενημερωση

    Ο κ. Μαγγινας διευκρινισε πως ο προεδρος της Ν.Δ. δεν ζητησε ενημερωση απο τον κ. Αρσενη η τους αρχηγους των επιτελειων, αλλα ενημερωση απο τους αρμοδιους επιτελεις.

    "Σκοπος του κ. Εβερτ ειναι η ενημερωση για το επιπεδο της αμυντικης θωρακισης της χωρας. Μονο ετσι μπορουμε να ξερουμε τι διπλωματικους χειρισμους ειμαστε σε θεση να κανουμε", σχολιασε χαρακτηριστικα ο εκπροσωπος της Ν.Δ. Οταν ρωτηθηκε αν το κομμα του επιμενει στις καταγγελιες περι προδοσιας, δηλωσε:

    "Δεν αναφερομαστε σε προσωπα, αλλα πρεπει να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους. Υπαρχουν πραξεις εθνικης προδοσιας". Και ως τετοιες χαρακτηρισε την υποστολη της σημαιας απο ελληνικο εδαφος και την αποχωρηση απο εκει και την καταληψη ελληνικου εδαφους απο τουρκικο αγημα.

    Τελος, ο προεδρος της Ν.Δ. απεστειλε επιστολη στους ευρωβουλευτες της Ν.Δ., με την οποια τους ζητει να ενημερωσουν το Ευρωπα ικο Κοινοβουλιο και τους Ευρωπαιους εταιρους μας να ασκησουν την επιρροη τους, ωστε να παρεμποδισθει με καθε τροπο η διοχετευση χρηματικων πορων και γενικως η παροχη καθε ειδους βοηθειας προς την Τουρκια.

    "Μια χωρα που δεν σεβεται τις αξιες της Ευρωπης, δεν ειναι δυνατον να απολαμβανει και ειδικα προνομια", επισημαινει στην επιστολη του ο κ. Εβερτ.

    [6] Επιστολες Κακλαμανη στους 14 ομολογους του

    ΤΗΝ τουρκικη προκλητικη πολιτικη, αλλα και τη σταση του "Ποντιου Πιλατου", που κρατησε ο προεδρος των ΗΠΑ Μ. Κλιντον, καταδικαζει ο προεδρος της Βουλης Απ. Κακλαμανης, σε επιστολες του με αποδεκτες τους ομολογους του των Κοινοβουλιων της Ευρωπα ικης Ενωσης, των μονιμων μελων του Συμβουλιου Ασφαλειας του ΟΗΕ και τους προεδρους κοινοβουλευτικων συνελευσεων, οπως το ΝΑΤΟ και η ΔΕΡ.

    Σε αυτες, ο κ. Κακλαμανης αναφερεται λεπτομερως στο ιστορικο της προσφατης κρισης, υπενθυμιζοντας αναλογη προκλητικη συμπεριφορα των Τουρκων, οταν η Βουλη των Ελληνων επικυρωσε τη συμφωνια για το Δικαιο της Θαλασσας.

    Ταυτοχρονα υπογραμμιζει την καταφωρη παραβιαση των κανονων διεθνους δικαιου και των αρχων λειτουργιας της Ε.Ε., με την οποια η Τουρκια επιδιωκει να συσφιγξει τους δεσμους της.

    [7] Επιστολη Κωνσταντοπουλου προς τον Σημιτη

    Η δυσμενης εξελιξη για την Ελλαδα πρεπει να αποτελεσει την αφετηρια για την ανασυγκροτηση της εξωτερικης μας πολιτικης, ωστε ν' αντιμετωπιστουν οι αιτιες που οδηγησαν στη σημερινη κατασταση. Αυτο πιστευει ο Ν. Κωνσταντοπουλος και γι' αυτο με επιστολη του στον Κ. Σημιτη ζητει αμεσα τη συγκληση του συμβουλιου των αρχηγων των κομματων υπο τον Προεδρο της Δημοκρατιας.

    Η ημερησια διαταξη αυτης της συναντησης θα πρεπει να περιλαμβανει πεντε θεματα:

    1. Συγκροτηση μονιμου Συμβουλιου Εξωτερικης Πολιτικης.

    2. Χαραξη κοινης εθνικης στρατηγικης και πολιτικης, για την αντιμετωπιση των ελληνοτουρκικων σχεσεων.

    3. Καθορισμο στασης απεναντι στη διαφαινομενη πρωτοβουλια των ΗΠΑ.

    4. Οργανωση διεθνους εξορμησης για τη στηριξη των ελληνικων αποψεων και την καταγγελια των απαραδεκτων τουρκικων διεκδικησεων στο Αιγαιο.

    5. Κοινη απαιτηση και διπλωματικη πρωτοβουλια, ωστε να κατοχυρωθουν στη Διακυβερνητικη τα εθνικα μας συνορα ως κοινοτικα συνορα.

    Ο προεδρος του Συνασπισμου επισημαινει μεταξυ αλλων, οτι το κλιμα που επικρατει ειναι επικινδυνο και δεν πρεπει να χειροτερευσει ακομα περισσοτερο. Δεν ελειψε απλως ενα επεισοδιο σε βαρος των εθνικων μας θεματων και οι συνεπειες θα γινουν ακομη πιο δυσμενεις ειτε γινει τωρα προσπαθεια ωραιοποιησης της καταστασης ειτε αναπτυχθουν διχαστικες δημαγωγιες και πολιτικες ακροτητες.

    Επισης, ο ευρωβουλευτης του Συνασπισμου Αλ. Αλαβανος, κατα τη χθεσινη συναντηση που ειχε ο υπουργος Εξωτερικων Θ. Παγκαλος με τους Ελληνες ευρωβουλευτες, προτεινε στην κυβερνηση να προωθησει αμεσα συγκεκριμενα κοινοτικα προγραμματα για τις βραχονησιδες, οπως για παραδειγμα ο ηλεκτροναυτιλιακος εξοπλισμος για την ασφαλεια της ναυσιπλολας.

    [8] Δευτερα με Εκτελεστικο Σημιτης και Παγκαλος

    Θα ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ και θα συζητησουν τις τελευταιες εξελιξεις. Μεθαυριο και η κυβερνητικη επιτροπη

    Με θεμα την εθνικη στρατηγικη συνεδριαζει μεθαυριο η κυβερνητικη επιτροπη για πρωτη φορα με τη νεα της συνθεση.

    Τη συνθεση της ανακοινωσε χθες ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δ. Ρεππας. Μετεχουν, ο πρωθυπουργος βεβαιως και οι υπουργοι Α. Τσοχατζοπουλος, Γερ. Αρσενης, Θ. Παγκαλος, Γιαννος Παπαντωνιου, Αλ. Παπαδοπουλος, Βασω Παπανδρεου, Κ. Λαλιωτης. Περιλαμβανει λιγοτερους υπουργους απο ο,τι η προηγουμενη κυβερνητικη επιτροπη.

    Τη Δευτερα το απογευμα, συμφωνα με πληροφοριες, θα ενημερωθει το Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ απο τον Κ. Σημιτη και τον Θ. Παγκαλο για τα τελευταια γεγονοτα στις βραχονησιδες Ιμια. Η συναντηση γινεται ενοψει της συνεδριασης της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ την Τριτη. Και την Τεταρτη, με πρωτοβουλια του πρωθυπουργου θα γινει συναντηση του με το Ε.Γ. στο πολιτικο γραφειο στη Βουλη.

    Ο Δ. Ρεππας δηλωσε οτι θα συζητηθουν οι τελευταιες εξελιξεις και θα γινει εκτιμηση της πολιτικης καταστασης.

    Στη μεθαυριανη συνεδριαση της κυβερνητικης επιτροπης θα συζητηθει επισης το θεμα της μετοχοποιησης μικρου πακετου μετοχων του ΟΤΕ.

    [9] Σαμαρας: Να συγκληθει το Συμβουλιο Κορυφης των 15

    Σειρα επαφων με διπλωματικους και στρατιωτικους συνεργατες του κομματος του, αλλα και εκτος αυτου, αρχισε χθες ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης με στοχο, οπως δηλωσε, να διατυπωσει συγκεκριμενη προταση για την πολιτικη που πρεπει να ακολουθηθει μετα την απεμπλοκη στην κριση της Ιμια.

    Επιστρεφοντας απο την Καλυμνο, ο κ. Σαμαρας τονισε οτι ο Πρωθυπουργος "αντι να υποβαθμιζει το προβλημα με τις μεμονωμενες επαφες του με πρεσβεις, οφειλει εντος των αμεσως επομενων ωρων, να ζητησει την εκτακτη συγκληση του Συμβουλιου Κορυφης της Ευρωπα ικης Ενωσης, και να υποχρεωσει τους εταιρους μας να αναγνωρισουν και να διακηρυξουν οτι τα συνορα μας ειναι και ευρωπα ικα".

    Και ζητησε να επανασυσταθει αμεσως το υφυπουργειο Αποδημου Ελληνισμου, ωστε να υπαρξει ο καταλληλος συντονισμος στην κινητοποιηση της ομογενειας.

    Ο βουλευτης της ΠΟΛ.ΑΝ. Στ. Στεφανοπουλος, δηλωσε χθες: "Μπορει ο κ. Χολμπρουκ να ειναι επιθυμητο προσωπο για την κυβερνηση, οφειλουν ομως να γνωριζουν οτι ειναι προσωπο εντελως ανεπιθυμητο στο λαο. Καλα θα κανει λοιπον ο πρωθυπουργος και ο υπουργος των Εξωτερικων να διαμηνυσουν στον κ. Χολμπρουκ οτι ειναι ανεπιθυμητοι και αυτος και τα σχεδια του και οι ιδεες του και οι μετρησεις που κανει στις ελληνικες βραχονησιδες".

    [10] Σταθερα βελτιωνεται η υγεια του Ανδρεα

    Συνεχιζεται με σταθερο ρυθμο η βελτιωση της καταστασης της υγειας του Ανδρεα Παπανδρεου, ενω προς το παρον δεν εχει δημιουργησει προβληματα το κλεισιμο της τραχειοστομιας που εγινε προχθες με ειδικο πωμα. Το προσωρινο κλεισιμο εγινε λογω της βελτιωσης της αναπνευστικης του ικανοτητας μετα την εφαρμογη της μεθοδου της πλευροδεσιας στο αριστερο ημιθωρακιο. Αν μεσα στις επομενες ημερες δεν υπαρξουν επιπλοκες, οι θεραποντες γιατροι θα προχωρησουν στο οριστικο κλεισιμο της τραχειοστομιας. Επισης χθες ο προεδρος υποβληθηκε στις καθιερωμενες εντατικες ασκησεις τραχειοστομιας και φυσικοθεραπειας.

    [11] ΡΟΔΟΣ

    Σε αποκαλυψεις σχετικα με τα γεγονοτα που διαδραματιστηκαν τις τελευταιες μερες στη χωρα μας -την κριση στα Ιμια-, θα προβει ο γραμματεας της Κεντρικης Επιτροπης του ΠΑΣΟΚ και βουλευτης Δωδεκανησου Κωστας Σκανδαλιδης. Η πολιτικη εκδηλωση θα γινει αυριο στις 6.00 το απογευμα, στο Εθνικο Θεατρο Ροδου. Ο κ. Σκανδαλιδης θα μιλησει για το μειζον εθνικο θεμα των ημερων, για τις ευρυτερες πολιτικες εξελιξεις και τη γενικοτερη πορεια του ΠΑΣΟΚ στη νεα εποχη.

    Λ.Κ.

    [12] Απειλουνται με Πειθαρχικο Βουνατσος και Κηπουρος

    Τον κινδυνο να παραπεμφθουν στο Πειθαρχικο του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπιζουν οι βουλευτες Δ. Βουνατσος και Χρ. Κηπουρος, οι οποιοι δεν ψηφισαν τις προγραμματικες δηλωσεις της κυβερνησης (απαντησαν "παρων"). "Προφανως υπαρχει θεμα, οταν βουλευτες του Κινηματος δεν υπερψηφιζουν σε μια τετοια κρισιμη ψηφοφορια, οπως η ψηφοφορια για τις προγραμματικες δηλωσεις", δηλωσε χθες ο γραμματεας της Επιτροπης Δεοντολογιας Νικος Αθανασακης. Προσθεσε οτι θα συνεννοηθει με τα μελη της Επιτροπης, "για να δουμε πως πρεπει να αντιμετωπιστει" το θεμα. Υπενθυμιζεται οτι ο πρωθυπουργος Κ. Σημιτης, αμεσως μετα την ψηφοφορια για τις προγραμματικες, ειχε δηλωσει οτι το θεμα των κ.κ. Κηπουρου και Βουνατσου θα το αντιμετωπισουν η Κοινοβουλευτικη Ομαδα και τα αλλα οργανα του κομματος.

    [13] Ανακαλουν οι Ιταλοι την ευνο ικη δηλωση για την Ιμια

    ΡΩΜΗ Του ΛΑΚΗ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ

    ΟΣΟΙ βιαστηκαν να υιοθετησουν σαν επισημη ανακοινωση και, κατα συνεπεια, θεση της Ιταλιας και για τους πιο αισιοδοξους θεση και της προεδριας της Ε.Ε. διαψευσθηκαν.

    Η αποψη ορισμενων Ιταλων αξιωματουχων του ΥΠΕΞ, οτι το πρωτοκολλο για την Ιμια δεν χρηζει επικυρωσης, διοτι εχει επικυρωθει η συμφωνια, στην Αθηνα εληφθη σαν επισημη θεση της Ιταλιας.

    Προχθες η ιταλικη πρεσβεια και χθες το ΥΠΕΞ απ' τη Ρωμη εκαναν καθε προσπαθεια να διευκρινισουν μια ανακοινωση που δεν εκδοθηκε ποτε και μονο για ορισμενους ηταν τετοια.

    Ετσι χθες το ιταλικο ΥΠΕΞ στην προσπαθεια του να υπογραμμισει την ουδετεροτητα του (μηπως η ερμηνεια που δινεται στο πρωτοκολλο κατοχυρωνει καποιο) επεμενε στη διευκρινιση που μετεδωσε το ΑΠΕ, οτι "σχετικα με τη γνωστη υποθεση της Ιμια, το ιταλικο ΥΠΕΞ διευκρινιζει οτι δεν εκδοθηκε καμια επισημη ανακοινωση.

    "Οπως αναφερει η ελληνικη πρεσβεια στη Ρωμη, εγινε μια επαφη σε υπηρεσιακο επιπεδο με το ιταλικο ΥΠΕΞ, κατα την οποια εδοθησαν τα κειμενα των σχετικων συμφωνιων απ' τα οποια προκυπτει η νομικη ορθοτης της ελληνικης θεσης".

    Η Ιταλια προσπαθει να διατηρησει "ουδετεροτητα", προκειμενου να μη δυσαρεστησει την Τουρκια (αλλα στο πρωτοκολλο ειναι φανερο οτι η Ιμια βρισκεται στα ελληνικα υδατα) και δεν θελει να εκδωσει ανακοινωσεις, που θα μπορουσαν να ληφθουν σαν θεσεις της προεδριας της Ε.Ε. Παρομοια δηλωση εκανε και ο Ιταλος πρεσβευτης στην Αθηνα.

    [14] Ο Αρσενης και το γοητρο του στρατου

    ΑΝΑΛΥΣΗ Του ΜΙΧ. ΜΟΡΩΝΗ

    Η προσπαθεια του υπουργου Αμυνας Γερασιμου Αρσενη να αποκαταστησει το γοητρο του στρατευματος μετα την οδυνηρη καταληξη της κρισης στο Αιγαιο ειναι θεμιτη και απαραιτητη. Βεβαιως οχι γιατι το επεισοδιο στην Ιμια δειχνει οτι οι ενοπλες δυναμεις δεν ειναι αξιομαχες, αφου ουσιαστικα δεν δοκιμαστηκαν. Αλλα γιατι τα ραδιοτηλεοπτικα δικτυα με την πολεμοκαπηλεια τους που υποδαυλιζουν και οι περιφερομενοι επαγγελματιες του ειδους δημιουργουν κλιμα ηττοπαθειας και πανικου. Θα επρεπε ομως η προσπαθεια του να ειναι συνετη και μετρημενη, γιατι διαφορετικα κινδυνευει να εχει τα εντελως αντιθετα αποτελεσματα. Να αποκαλυψει πραγματικες παραλειψεις, αμελειες και λαθη στρατηγικης και γενικοτερου σχεδιασμου του υπουργειου του. Ακομη και να υπονομευσει τη διπλωματικη μαχη που αντιμετωπιζει η κυβερνηση.

    Ηδη ο Γερασιμος Αρσενης υπεπεσε σε τουλαχιστον βαρια ατοπηματα. Εξεφρασε την αποψη οτι ειναι αναγκαια η χαραξη απο την Ελλαδα μιας νεας εθνικης στρατηγικης που να λαμβανει υποψη της τα νεα διεθνη δεδομενα. Κατα την εκτιμηση του οι ισορροπιες στην ευρυτερη περιοχη αλλαζουν. Και αυτο οφειλεται σε μεγαλο βαθμο στο οτι για την περιοχη μας σημαντικος παραγοντας καθορισμου των εξελιξεων και των διακρατικων συμμαχιων ειναι ο ελεγχος των πηγων ενεργειας του πετρελαιου και της μεταφορας του. Η παντελης ελλειψη ενημερωσης και πληροφορησης του ειναι φανερη. Ουτε τις ελληνικες εφημεριδες δεν φαινεται να διαβαζουν οι πολυμηχανοι συμβουλοι του. Το θεμα εντοπιζεται και αναλυεται απο τον Τυπο επι σχεδον δυο χρονια. Χαρακτηριστικα αναφερουμε οτι η "Ε" δημοσιευσε στις 27/6/94 ολοσελιδη αναλυση με τον τιτλο: "Ο ελεγχος του μαυρου χρυσου μεσω Αιγαιου". Εκτοτε δημοσιευθηκαν εκατονταδες ειδησεις και αναλυσεις επι του θεματος σ' ολο τον Τυπο.

    Η αγνοια βασικων δεδομενων δημιουργει αμφιβολιες για τους μεχρι τωρα σχεδιασμους του υπουργειου. Αφου, οπως αφηνει σαφως να εννοηθει ο υπουργος, δεν εληφθη υποψη η γεωστρατηγικη αναβαθμιση της περιοχης λογω πετρελαιων κατα την καταστρωση των σχεδιων για τον ενιαιο αμυντικο χωρο Ελλαδας-Κυπρου. Γιατι να μη δημιουργουνται αμφιβολιες αν εκτιμηθηκε και η ειρηνευτικη διαδικασια στη Μεση Ανατολη; Πως να μην εδραιωνεται η εντυπωση οτι οι πομπωδεις δηλωσεις περι ενιαιου αμυντικου χωρου εξυπηρετουσαν καποια συμφεροντα, πρωτιστως μικροκομματικα;

    Η αμετροεπεια διακρινει και την προσπαθεια του Γερασιμου Αρσενη να αποκαταστησει το γοητρο των ενοπλων δυναμεων. Η κινδυνολογια του περι θερμου πενταμηνου η και αλλων θερμων επεισοδιων δεν αποκλειεται να επιτεινει το μειονεκτημα μας να αντιδρουμε υπερμετρα στην παραμικρη κινηση της Τουρκιας. Ενα μειονεκτημα που εκμεταλλευονται πυκνα- συχνα οι Τουρκοι. Εκτος αυτου η κινδυνολογια θα μπορουσε να δημιουργησει καταλληλο κλιμα οχι απλως για ελληνοτουρκικες συνομιλιες εφ' ολης της υλης, αλλα και επιβολης λυσεων απο την Ουασιγκτον. Δεν θα πρεπει να ξεχναμε οτι ο Χολμπρουκ καθ' ομολογια του επαιξε το παιχνιδι της κινδυνολογιας προκειμενου να πεισει την Αθηνα και τα Σκοπια να διευθετησουν τις διαφορες τους.

    [15] Επιτροπη Αιγαιου συγκροτει η Αγκυρα

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

    ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ για ενα διαλογο εφ' ολης της υλης του Αιγαιου κανει η Αγκυρα, η οποια ελπιζει στην πρωτοβουλια της Ουασιγκτον και στην επικειμενη επισκεψη του Αμερικανου βοηθου υπουργου Εξωτερικων Ριτσαρντ Χολμπρουκ στην Ελλαδα και την Τουρκια. Με αποφαση του Εθνικου Συμβουλιου Ασφαλειας, προκειται να συσταθει "Επιτροπη Αιγαιου", που θα εξετασει το θεμα και θα παρουσιασει τις θεσεις- πακετο της Τουρκιας.

    Στην Επιτροπη προκειται να μετασχουν εκπροσωποι του τουρκικου γενικου επιτελειου, του υπουργειου Εξωτερικων και καθηγητες πανεπιστημιου. Ολες οι ενδειξεις οδηγουν στο συμπερασμα οτι η Αγκυρα ετοιμαζεται. Χθες, ο βοηθος υφυπουργος Εξωτερικων Ιναλ Μπατου εκανε δηλωσεις σχετικα με το θεμα αυτο στο κρατικο τηλεοπτικο καναλι. "Το θεμα των χωρικων υδατων, ειπε ο Μπατου, μπορει να λυθει μονο με διαλογο μεταξυ της Τουρκιας και της Ελλαδας" και επανελαβε οτι "ειναι αιτια ελληνοτουρκικου πολεμου η επεκταση των ελληνικων χωρικων υδατων στα δωδεκα μιλια".

    Ο Μπατου ισχυριστηκε επισης οτι "με τη σταση της Ελλαδας, η οποια δεχεται ως μοναδικο διαπραγματευσιμο ελληνοτουρκικο θεμα αυτο της υφαλοκρηπιδας κι εκεινο μονο σε επιπεδο διεθνους δικαστηριου, δεν μπορουν να οικοδομηθουν φιλικες σχεσεις μεταξυ της Τουρκιας και της Ελλαδας".

    Αναφερθηκε και στο συσχετισμο μεταξυ ελληνοτουρκικων σχεσεων και Κυπριακου, λεγοντας: "Εμμεσως το Κυπριακο επηρεαζει την πορεια των διμερων σχεσεων" και υποστηριξε οτι "ενας ενδεχομενος ελληνοτουρκικος διαλογος θα συμβαλει θετικα και προς την κατευθυνση της επιλυσης του Κυπριακου".

    Ετσι οπως εξελισσονται τα πραγματα, η Αγκυρα ξεκινωντας απο το θεμα των χωρικων υδατων θετει συνολικο θεμα Αιγαιου. Ο αρθρογραφος της "Μιλιετ" Ταχα Ακγιολ στο χθεσινο του αρθρο, επικαλουμενος προσωπικη δηλωση της Τσιλερ προς αυτον, εγραψε οτι "η Αθηνα δεσμευτηκε στους Αμερικανους, οι οποιοι ενημερωσαν στη συνεχεια σχετικα το γενικο επιτελειο και το υπουργειο Εξωτερικων στην Αγκυρα για τα 12 μιλια".

    [16] Ανασκευαζουν τις δηλωσεις Μπερνς

    Οι ΗΠΑ λενε οτι εμμενουν στην αρχη του σεβασμου των διεθνων συνθηκων

    ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Του Δ.Π. ΔΗΜΑ

    Υστερα απο το δημιουργηθεντα θορυβο και τα εντονα ελληνικα διαβηματα για τις προχωρημενες θεσεις του κ. Ν. Μπερνς, του εκπροσωπου του Στειτ Ντιπαρτμεντ, στη χθεσινη ενημερωση Τυπου, οτι η Ουασιγκτον δεν αναγνωριζει ελληνικη η τουρκικη κυριαρχια στις βραχονησιδες της Ιμια, το αμερικανικο υπουργειο Εξωτερικων, χθες, εκανε ανασκευη των δηλωσεων.

    "Δεν παιρνουμε θεση πανω στο ζητημα της κυριαρχιας της συγκεκριμενης νησου", ειπε εκπροσωπος του Στειτ Ντιπαρτμεντ, επαναλαμβανοντας τη θεση που, μεχρι προχθες, ειχε διατυπωθει κατα κορον και προσθεσε οτι οι Ηνωμενες Πολιτειες επιθυμουν να εργαστουν με τις δυο κυβερνησεις και να 'ναι ενας "μονος μεσολαβητης" στην επιλυση των διαφωνιων τους.

    "Οι Ηνωμενες Πολιτειες επαναβεβαιωσαν τη δεσμευση τους στην αρχη του σεβασμου των διεθνων συνθηκων, της εδαφικης ακεραιοτητας των ενδιαφερομενων χωρων και των διεθνως αναγνωρισμενων συνορων", προσθεσε εκπροσωπος του Στειτ Ντιπαρτμεντ.

    Σε αλλη ερωτηση ειπε οτι το Στειτ Ντιπαρτμεντ δεν εχει καταλογο βραχονησιδων στο Αιγαιο, επι των οποιων δεν εχει αποψη για την κυριαρχια τους.

    "Δεν ειμαστε ενημεροι ενος τετοιου συνολικου καταλογου νησων του Αιγαιου, των οποιων αμφισβητειται η κυριαρχια", ειπε ο εκπροσωπος του Στειτ Ντιπαρτμεντ και προσθεσε οτι "υπαρχει ενας αριθμος διεθνων συνθηκων που εχουν συναφθει στα ζητηματα αυτα, αλλα υπαρχουν επισης σημεια διαφωνιων ...επι των οποιων δεν παιρνουμε θεση".

    Η αποκλιμακωση της προσφατης κρισης σχολιαστηκε απο το Στειτ Ντιπαρτμεντ ως εξης:

    "Οι δυο πλευρες εκαναν δυσκολα βηματα για να διατηρησουν την ειρηνη και η αμερικανικη κυβερνηση εκτιμα το κουραγιο και των δυο κυβερνησεων, Ελλαδας και Τουρκιας, στην πραγματοποιηση των βηματων αυτων.

    Εχουμε επιβεβαιωσει τον τροπο με τον οποιο αποκλιμακωθηκε η αντιπαραθεση ...σημειωνοντας ιδιαιτερα την αποψη της αμερικανικης κυβερνησης, πως η λυση δεν βλαπτει τη θεση οιασδηποτε εκ των κυβερνησεων.

    Ειμαστε ικανοποιημενοι για το γεγονος πως ειμαστε σε θεση να βοηθησουμε για τον τερματισμο της προσφατης διαμαχης".

    [17] Γερμανοι: Η Ελλαδα εχει δικαιωμα στα 12 μιλια

    ΒΟΝΗ Ως "μη παραγωγικες" για τη διατηρηση της "κατ' αρχην αποκλιμακωσης της εντασης στις ελληνοτουρκικες σχεσεις" χαρακτηριζεται στη Βονη η επαναληψη των δηλωσεων της Τανσου Τσιλερ περι "ψασθς βελλι" στην περιπτωση που η Ελλαδα θα αποφασιζε την επεκταση των χωρικων της υδατων. Επισημως ωστοσο η γερμανικη διπλωματια δεν προβαινει σε κανενα σχολιασμο "προκειμενου να μην προκληθουν αυτη τη στιγμη προβληματα". Οι επι της εξωτερικης πολιτικης εκπροσωποι των δυο μεγαλων γερμανικων κομματων ο Καρλ Λαμερς για τους Χριστιανοδημοκρατες και ο Καρστεν Φογκτ για το ΣΠΔ θεωρουν οτι απο "τυπικης" πλευρας Διεθνους Δικαιου η Ελλαδα εχει "αναμφισβητητα" το δικαιωμα του προσδιορισμου των χωρικων της υδατων στα 12 μιλια. Και οι δυο πολιτικοι παντως συσχετισαν τη σημασια των δηλωσεων Τσιλερ περι "ψασθς βελλι" με τα προβληματα της εσωτερικης πολιτικης στην Τουρκια...

    (ΑΠΕ)

    [18] "Αν χρειαστει θα δωσουμε κι αλλα παιδια"

    ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ, Εθνικος Υμνος, αλλα και αποδοκιμασιες κατα του υπ. Εθνικης Αμυνας στην κηδεια του χειριστου του ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ

    Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

    Με τη θλιψη και την απογοητευση ζωγραφισμενη στο προσωπο τους. Με εκφρασεις αποδοκιμασιας και βολες προς τον υπουργο Εθνικης Αμυνας Γερασιμο Αρσενη και λιγοτερο προς τον υφυπουργο Νικο Κουρη, που "πληρωσαν τη νυφη" για τους χειρισμους ολοκληρης της κυβερνησης στην κριση του Αιγαιου, κηδευτηκε χθες στο Νεκροταφειο Παπαγου ο χειριστης του μοιραιου ελικοπτερου στην Ιμια, υποπλοιαρχος Χριστοδουλος Καραθανασης.

    Στις 3 χθες το μεσημερι στο καταμεστο προαυλιο του ιερου ναου Αγιας Σκεπης Παπαγου εμφανιστηκε ο υπουργος Εθνικης Αμυνας. Πολλοι ηταν εκεινοι που ξεσπασαν εναντιον του με φρασεις οπως "αισχος", "στο Γουδι" και τον χαρακτηρισαν "προδοτη". Η ακομη "δεν φταινε οι στρατιωτικοι που τους ριχνουν τις ευθυνες, οι πολιτικοι φταινε".

    Επειδη η κατασταση ηταν εκρυθμη, ισχυρες αστυνομικες δυναμεις φρουρουσαν τους εκπροσωπους της κυβερνησης μεσα κι εξω απο την εκκλησια ωστε να αποφευχθουν επεισοδια.

    Παρα το τσουχτερο κρυο, αξιωματικοι, στρατιωτες και πολιτες, ανδρες και γυναικες προσηλθαν και ενωσαν τα δακρυα τους χειροκροτωντας και φωναζοντας "ηρωας" για το 36αχρονο παλικαρι που χαθηκε.

    Την ιδια στιγμη εντονη ηταν η αισθηση στους απλους πολιτες οτι το ελικοπτερο με τα τρια παιδια δεν επεσε υπο φυσιολογικες συνθηκες. Λιγο αργοτερα, το ΓΕΝ και το υπουργειο Εθνικης Αμυνας διαβεβαιωναν οτι μετα τις επαφες που ειχαν με τους κυβερνητες δεν υπαρχει καμια περιπτωση να καταρριφθηκε το ελικοπτερο.

    Η ενταση κορυφωθηκε οταν μιλησε ο πατερας του υποπλοιαρχου Παναγιωτη Βλαχακου, που η τυχη του αγνοειται ακομη, και απηυθυνε ενα μεγαλο "γιατι" οσον αφορα τις συνθηκες πτωσης του ελικοπτερου στον υπουργο Εθνικης Αμυνας. "Τους ηρωες επρεπε να τους κρατησετε οταν η Ελλαδα θα ειχε πραγματικο πολεμο. Εμεις νιωθουμε υπερηφανοι κι αν χρειαστει θα δωσουμε κι αλλα παιδια".

    Ο κοσμος ξεσπασε σε χειροκροτηματα και τραγουδουσε τον Εθνικο υμνο, οταν κατα τη διαρκεια της λειτουργιας και τη στιγμη της ταφης πετουσαν στον εναεριο χωρο δυο ελικοπτερα του Πολεμικου Ναυτικου και αντηχουσαν πυροβολισμοι. Ο ατυχος νεος μεταφερθηκε με τιμητικο αγημα στο Νεκροταφειο Παπαγου, ενω οταν επροκειτο να ταφει υψωθηκαν δυο σημαιες, μια ελληνικη και μια βυζαντινη.

    Απο το κυβερνων κομμα προσηλθε μονο ο βουλευτης ΠΑΣΟΚ Ηρακλειου Κωστας Μπαντουβας, ενω παραβρεθηκαν ο αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης Μιλτιαδης Εβερτ και ο επιτιμος προεδρος της Ν.Δ. Κ. Μητσοτακης, ο αρχηγος της ΠΟΛΑΝ Α. Σαμαρας και ο προεδρος του Συνασπισμου Ν. Κωνσταντοπουλος. Επισης παραβρεθηκαν απο τη Ν.Δ. οι βουλευτες Γ. Καραντζαφερης, Α. Παυλιδης, Γ. Κεφαλογιαννης, Θ. Κασσιμης, Α. Μπρατακος, Π. Καμμενος, Α. Παπαδογκονας, Β. Πολυδωρας, Φανη Παλλη- Πετραλια και απο την ΠΟΛΑΝ οι Κ. Στεφανοπουλος και Α. Λεντακης. Τη στρατιωτικη ηγεσια εκπροσωπησαν ο αρχηγος ΓΕΕΘΑ ναυαρχος Λυμπερης, ο πρωην αρχηγος ΓΕΕΘΑ αντιστρατηγος Σκαρβελης και ο αρχηγος της ΕΥΠ Λ. Βασιλικοπουλος.

    Το αγημα του Πολεμικου Ναυτικου αποδιδει τιμες

    Με πικρια, οργη και δακρυσμενα ματια αποχαιρετησαν τον υποπλοιαρχο Καραθαναση το Πολεμικο Ναυτικο και οι απλοι πολιτες

    Απο δεξια: Η συζυγος του ατυχου χειριστη Ειρηνη με τον πατερα του ναυαρχο Καραθαναση και την αδερφη του

    [19] Κραυγες του αστεως

    Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

    Μερες τωρα παρακολουθω απο την οθονη της τηλεορασης και απο το δεκτη του ραδιοφωνου το χαμο της πατριδας. Το γεννημα του αβγου του φιδιου. Την ποδοπατηση ολων αυτων που ειχαμε καταφερνει να δημιουργησουμε τα τελευταια χρονια.

    Ναι... "Εαλω η Πολις".

    Παρθηκε. Η "πολις" που κουβαλα ο καθεις μεσα του. Η "πολις" του σεβασμου σε τουτη την κοινωνια που μας ανεχεται και την αντεχουμε.

    "Εαλω η Πολις" των ονειρων για δημοκρατια. Παρων ειναι ο φοβος.

    Παντου βλεπουμε "Δουρειους Ιππους" και "προδοτες". Περιφερομενοι απο ραδιοφωνου εις ραδιοφωνο και απο οθονης εις οθονην σαλτιμπαγκοι της πολιτικης και του πολεμου καταπινουν "σπαθια σαν τους σαλτιμπαγκους των πανηγυριων", που ελεγε και ο Βαρναλης. Και εναποθετουν στις ψυχες το μισος. Το ρατσισμο Το φοβο. Ειναι η νεα ταξις πραγματων τουτη η παρουσα. Οι ηρωες της Αθηνας. Κατοικοεδρευοντες στην πλατεια Κολωνακιου, πινοντες τους καφεδες τους στα "καφε" του αστεως και κατατροπωνοντες τον εχθρο απο τα "τοκ σοου"...

    Περιφερομενοι απο γαμου Παυλου Γλιξμπουργκ σε κηδειες αξιωματικων παντα μπροστα με το ιδιο εκεινο υφος που το 'χεις ξαναδει. Και με τον ιδιο στοχο. Οι ψηφοι. Η δικη τους Ιμια ειναι η εξουσια και τα σκαλια σε αυτην οι κραυγες τους. Τωρα ειναι για ...το εθνος! Αυτες πουλανε.

    "Εαλω η Πολις".

    Αποχαιρετα την την "Αλεξανδρεια" που χανεις.

    Η "Αλεξανδρεια" της αποψης. Η αποψη και το δικαιωμα σε αυτην. Σιωπη...

    Τι ψαχνεις να βρεις... Σωπα... Μη μιλας... Δεν βλεπεις τι γινεται...

    Πανταχου παρων.

    Ο φοβος. Ειμαστε λιγοι. Μη μιλας. Ασε να περασει η μπορα.

    "Εαλω η Πολις". Ο Τουρκος μας πηρε φαλαγγι. Δεν ειναι στην αλλη ακρη της θαλασσας μας. Εδρευει πια στα τοκ σοου της Αθηνας. Κραυγαζει απο τις οθονες μας.

    "Δεν βρεθηκε ενας Ελληνας να πατησει πρωτος τη σκανδαλη;". Μιλα για το "εθνος" ως ειδικος στα διαλειμματα εκπομπων οπου καποιες κυριες ξεπατικωνουν συνταγες και αντιγραφουν μοδες. Εκφραζει βεβαιοτητες. Αναλυει. Κρινει. Ξερει. Ναι... Ξερει. Κι εσυ, να αναρωτιεσαι πως θα μπορουσαν να ειναι αλλιως, ολα. Οχι να 'ναι καλυτερα.

    Χειροτερα να 'ναι. Εσυ να χασκεις κουφαρι αψυχο στο υψωμα ταδε. Τα παιδια σου... Ασ' το, ας μην το σκεφτεσαι.

    Κ ι αυτοι. Αυτοι στην Αθηνα. Φραπεδακια και μπλα μπλα για τον επομενο γυρο που θα 'ναι ο τελικος. Θα παρουμε την Πολη. Θα παρουμε τη Μικρασια.

    Η Μικρασια. Που ξερουν αυτοι απο Μικρασια; Ποσο μπορουν να ακουσουν τον αγερα να περνα αναμεσα στα νησια των Σειρηνων στις Φωκιες. Ποσο μπορουν να βλεπουν τον πονο στα βαθουλωματα που καποτε ηταν ματια του Ταξιαρχη του Μοσχονησιου; Ματια βγαλμενα απο τη βαρβαροτητα του πολεμου. Θα νικησουμε. Θα νικαγαμε. Υψωστε τη σημαια. Αερααα...

    Στην Αθηνα. Κραυγες του αστεως. Απο το κεντρο. Απο την αλλη ακρη.

    Την ξερεις τη φωνη, ετσι δεν ειναι.

    Εμπρος. Εμπρος. Εμπρος. Εσεις.

    Σαν τον Λεσβιο πολεμιστη της μαχης του Σκρα, που σαν γυρισε απο τη μαχη πηγε να ανεβει στο τραμ καπου στην Αθηνα και καποιος λοχαγος του 'πε "πισω". Για να του απαντησει ο πολεμιστης: "Στο μετωπο μπροστα κυρ λοχαγε, στο τραμ πισω;"

    Εαλω λοιπον η Πολις.

    Οι επομενοι πεντε μηνες θα ειναι δυσκολοι. Ταδε εφη υπουργος Αμυνας. Κι εσυ ψαχνεις να βρεις ποσοι μηνες θυμασαι να ηταν για σενα ευκολοι; Ποσα χρονια περασαν με αδιαφορια για το ανοιγμα του πηγαδιου που οι Αιγαιοπελαγιτες εκαναν με τη βελονα μοναχοι τουσ; Ποσα νησια καταντησαν βραχονησιδες με δικη τους ευθυνη και μονο; Ποσες σημαιες κατεβηκαν ντροπιασμενες, αγνωστες, αξεχαστες απο καποιους σαν εμας που γνωρισαμε τον πονο και ξεχασμενες απο αυτους που δεν τις ειδαν μηδε στο ονειρο τουσ;

    Τωρα... "Εμπρος...".

    Εμπρος που; Με ποιον;

    Δεν σαν ακουω. Φτανει...

    [20] Ο βοσκος κι ο λυκος...

    Του Θ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ *

    Δεν ξερω αν νομιμοποιουμαι να αναφερθω σε παλαιοτερο αρθρο μου (Κερδος 31.11.95), που υπενθυμιζε πως οι χειροτερες κατα του Ελληνισμου προκλησεις της Τουρκιας - απο την εξοντωση του ελληνικου στοιχειου της Κωνσταντινουπολης το 1955 μεχρι την εισβολη στην Κυπρο το 1974 - εκδηλωθηκαν παντα σε περιοδους ουσιαστικης ακυβερνησιας του τοπου μας. Κατι που, κατα την κριση μου, δικαιολογουσε ανησυχιες και για τετοιου ειδους παρενεργειες της παρατεταμενης εθνικης μας διασωληνωσης στο "Ωνασειο".

    Μικρη, δε, σημασια εχει αν η ενταση των τελευταιων ημερων γυρω απο την αμφισβητηση της ελληνικης κυριαρχιας στη βραχονησιδα Ιμια - μερος πιθανοτατα ενος ευρυτερου σχεδιου αμφισβητησης του αιγαιακου στατθς θθο - προγραμματιστηκε κατα την περιοδο αυτης της ουσιαστικης ακυβερνησιας, ωστε να δικαιωνονται οι ανησυχιες που ειχα τοτε εκφρασει.

    Αυτο που ειναι πραγματικα ανησυχητικο και επικινδυνο εχει να κανει με τη σταση της διεθνους κοινοτητας σ' αυτο το θεμα: Απο την επισημη θεση του ΝΑΤΟ, που εκανε λογο για ελληνοτουρκικες διαφορες και αμφισβητησεις, μεχρι μεμονωμενες, αλλα με κυρος φωνες, οπως του Οθωνα των Αψβουργων, του τελευταιου διαδοχου της μεγαλης αυστροουγγρικης αυτοκρατοριας, ο οποιος υπογραμμιζε τον κορεσμο και τον αποτροπιασμο που προκαλουν πλεον οι εκδηλωσεις της ελληνικης εθνικης (η εθνικιστικης) υπερευαισθησιας...

    Υπαρχει καλυτερη επαληθευση του μυθου του βοσκου που διαρκως φωναζε για τον επερχομενο λυκο; Οταν ειχαμε με το Σκοπιανο καταληφθει απο ονοματολογικη η μαλλον ονοματολαγνικη αδιαλλαξια (για να μην πω υστερια), οταν αποκλειαμε και τα παραγωγα του ονοματος Μακεδονια, οταν ασκουσαμε πεζοδρομιακη διπλωματια, οταν επιβραβευαμε - αγνους η καιροσκοπους, μικρη σημασια εχει πλεον - παντως πατριδοκαπηλους πολιτικους, οταν βλεπαμε τον κοσμο με παρωπιδες δεν επρεπε να υποπτευομαστε τις συνεπειες της στασης μασ; Οτι αναξιοπιστια, φαιδροποιηση και απομονωση της Ελλαδας θα ηταν οι αναποφευκτες συνεπειεσ;

    Ας προσπαθησουμε τουλαχιστον τωρα, χωρις αλλη αντιπολιτευτικη κυριως πατριδοκαπηλια, αλλα με κοινη εθνικη σταση, ψυχραιμια και νηφαλιοτητα, να περιορισουμε τις συνεπειες της χθεσινης μας παρορμητικης αφροσυνης. Ισως δεν ειναι ηδη παρα πολυ αργα. Οχι βεβαια τωρα πια για την καλυτερη εθνικη εξωτερικη πολιτικη, αλλα για μια εξωτερικη πολιτικη κατα το δυνατον καλυτερη...

    ΥΓ. Παντως, την ειρηνη την εσωσε η ελληνικη... ανικανοτης: Ο Α/ΓΕΕΘΑ αποκαλυψε οτι αν οι Τουρκοι κομαντο ειχαν εντοπισθει, σημερα δεν θα ηταν ζωντανοι... Συμφωνα με τις εντολες που ειχαν οι Ε.Δ. της χωρας μας...

    * Ο Θαν. Διαμαντοπουλος ειναι καθηγητης στο Παντειο Πανεπιστημιο

    [21] Κινησεις "αμεσης αναγκης"

    Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΗΦΑΙΣΤΟΥ *

    Κρατουσες νομικιστικες η λανθασμενες αντιληψεις για τη μορφη και το χαρακτηρα του διεθνους συστηματος, εμποδιζουν την κατανοηση του γεγονοτος οτι η ενδοκρατικη εννομη ταξη ενος εκαστου κρατους διαφερει ουσιωδως απο τη διεθνη "εννομη" ταξη. Ετσι μονον θα μπορουσε να ερμηνευθει η πληστακις εκφρασθεισα αποψη (απο τον πρωθυπουργο και αλλους) πως ανεξαρτητως των υποχωρησεων μας, το νομικο καθεστως στο Αιγαιο θα παραμεινει οπως ηταν (και οπως ειναι). Οπως επανειλημμενα υποστηριξα απο τις στηλες της "Ε", ενδοκρατικα, υπαρχουν θεμελιωδεις νομοι, αστικο δικαιο και παραγωγοι κανονες, που προσδιοριζουν την κατα περιπτωση κρατουσα ταξη πραγματων. Αντιθετως, στη διεθνη ταξη πραγματων, η μονη ουσιαστικη συγκλιση των κρατων συνισταται στην αμοιβαια αποδοχη της κυριαρχιας και των συνορων μεταξυ των κρατων.

    Ομως, οταν μεταξυ δυο κρατων υπαρχουν διαφορες για τα συνορα και την κυριαρχια (ιδιαιτερα εαν τα συμφεροντα των τριτων κυβερνησεων τα οδηγει σε ουδετερη η αρνητικη σταση) η διατηρηση του στατθς θθο ειναι, βασικα, συναρτηση της ισχυος και της ικανοτητας του αμυνομενου να αποτρεψει τη δημιουργια δε φαψτο αλλαγων του ισχυοντος εδαφικου και κυριαρχικου καθεστωτος. Σ' αυτες τις περιπτωσεις, στη διεθνη πολιτικη, σχεδον παντοτε, εαν δεν υπαρχουν ισχυρα ηγεμονικα συμφεροντα για παρεμβαση και επιβολη του στατθς θθο αντε (οπως στο Κουβειτ), η δημιουργια εδαφικων, διπλωματικων η πολιτικων τετελεσμενων, αναλογα με την περιπτωση, δρομολογει διαδικασιες παρεμβασεων, διαμεσολαβησεις και πιεσεις για προσαρμογη του αδυναμου σ' ενα νεο καθεστως κυριαρχιας και συνορων.

    Εαν αυτη η θεση ευσταθει, ειναι ενα πραγμα το διεθνες δικαιο και αλλο πραγμα η διεθνης πολιτικη. Η διεθνης πολιτικη επηρεαζει τη διαμορφωση του διεθνους δικαιου, ενω το αντιστροφο παρατηρειται σπανια η ποτε (και μονον οταν το ευνοουν ισχυρα συμφεροντα). Αποδοχη διαλογου στη βαση των τετελεσμενων και αυθαιρετων εχθρικων διεκδικησεων οδηγει σε νεο κυριαρχικο και εδαφικο στατθς θθο, που στη συνεχεια κωδικοποιειται ως νεο νομικο καθεστως.

    Ληψη μετρων

    Με γνωμονα αυτες τις αυτονοητες αληθειες, επειγει η ληψη μετρων, που θα συγκρατησουν την πολιτικη και διπλωματικη διολισθηση. Σ' αντιθετη περιπτωση, θα εισελθουμε σε τροχια που οδηγει σε νεες ισορροπιες και νεο καθεστως συνορων και κυριαρχιας μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας. Επομενως, ανεξαρτητα του κατα ποσον καποιος συμφωνει η διαφωνει με τους λογους που εξεθεσαν ο πρωθυπουργος και οι υπουργοι του ως δικαιολογια για την υποχωρηση του Στρατου μας απο τις απειλουμενες ακριτικες περιοχες και την ταπεινωτικη "απομακρυνση" των συμβολων μας, υπαρχει αναγκη αμεσων κινησεων.

    Πρωτο, επιβαλλεται αμεση αποστολη μηνυματος στον ΥΠΕΞ η στον προεδρο των ΗΠΑ, με το οποιο θα ξεκαθαριζεται οτι η Ελλαδα δεν υπεστειλε το συμβολο της ελληνικης κυριαρχιας, δηλαδη την ελληνικη σημαια, και οτι δεν περιορισε οποιοδηποτε απο τα κυριαρχικα της δικαιωματα, οπως αμεσα η εμμεσα δηλωνουν οι Αμερικανοι.

    Δευτερο, αποστολη παρομοιου μηνυματος στους διεθνεις οργανισμους και τις κυβερνησεις τριτων ενδιαφερομενων κρατων.

    Τριτο, δραστηριοποιηση προς την κατευθυνση συγκεκριμενων ενεργειων, που επιβεβαιωνουν την ελληνικη κυριαρχια απο τη Λεσβο μεχρι το Καστελοριζο (αφου μελετηθει ταχιστα και σχεδιαστουν μετρα οπως οικονομικη δραστηριοτητα, συμβολα, στρατιωτικη παρουσια κ.λπ.).

    Τεταρτο, και κυριοτερο, εστω και αργα, επιδειξη αξιοπιστης αποφασιστικοτητας: διακηρυξη οτι εαν η Τουρκια επαναλαβει εισβολη σε ελληνικα εδαφη θα αποτελεσει αιτια πολεμου. Μια μαχη τελειωσε, ενας "πολεμος" διαρκειας μολις αρχιζει. Απο την αδρανεια στην οποια βρισκομαστε επιβαλλεται να εισελθουμε, το ταχυτερο, στην "επιθεση για τη διασφαλιση των ζωτικων μας συμφεροντων.

    * Ο Παν. Ηφαιστος ειναι Αν. Καθηγ. Διεθνων Σχεσεων στο Παντειο

    [22] "Με οπλο τη νηφαλιοτητα"

    Στην ψυχραιμια του πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη αποδιδουν την αποφυγη της ελληνοτουρκικης συρραξης Ελληνες πολιτες, που ζητουν ν' αντιμετωπιστουν με νηφαλιοτητα οι κινδυνοι. Επιπροσθετως στηλιτευουν το κλιμα υστεριας που καλλιεργουν Ν.Δ. και ΠΟΛ.ΑΝ. και καλουν τα ΜΜΕ να συμβαλουν κριτικα στην αποτιμηση των γεγονοτων. (Ακολουθει το κειμενο και οι υπογραφες).

    Το τελευταιο επεισοδιο με την Τουρκια για τις ελληνικες βραχονησιδες του Αιγαιου εδειξε ποσο απροετοιμαστη πολιτικα, διπλωματικα και ψυχολογικα ειναι η Ελλαδα, για να αντιμετωπισει κρισεις που μπορουν να απειλησουν την εδαφικη της ακεραιοτητα. Η παρ' ολιγον συγκρουση της με την Τουρκια απεφευχθη χαρις στην ψυχραιμια του πρωθυπουργου Κ. Σημιτη και την παρουσια των ελληνικων Ενοπλων Δυναμεων.

    Ομως, το πλειοψηφουν στη Βουλη κομμα, το ΠΑΣΟΚ, θα πρεπει να αναλογιστει τις ευθυνες του για την απομονωση, στην οποια εχει οδηγησει τη χωρα με την πολιτικη του. Η προσφατη περιοδος ακυβερνησιας επετρεψε στην Τουρκια να δημιουργησει μια κατασταση, που αργοτερα αποδειχτηκε οτι δεν ηταν ευκολο να ελεγχθει.

    Ωστοσο ειναι λαθος εθνικο η τροφοδοτηση ενος κλιματος πανικου και υστεριας απο την αντιπολιτευση. Ειδικοτερα η Ν.Δ. και η Πολιτικη Ανοιξη δεν επιτρεπεται να πρωτοστατουν στη δημιουργια αυτου του κλιματος, γιατι εκτος των αλλων εχουν τεραστιες ευθυνες για την περιθωριοποιηση της Ελλαδος στη διεθνη σκηνη.

    Πιστευουμε οτι δεν υπαρχει λογος για αισθηματα εθνικης ντροπης η ταπεινωσης και οτι η Ελλαδα, διορθωνοντας τις αδυναμιες της, θα βρει τελικα το δικαιο της στα πλαισια της Ευρωπα ικης Ενωσης και της διεθνους διπλωματιας. Η απουσια της Ευρωπα ικης Ενωσης, κατα τη διαρκεια της προσφατης κρισης, πιστοποιει την αναγκη αναπτυξης σε κοινοτικο επιπεδο αποτελεσματικων μηχανισμων διαχειρισης κρισεων και προστασιας, των εξωτερικων συνορων της.

    Τελος, σ' αυτη την προσπαθεια τα Μεσα Μαζικης Ενημερωσης καλουνται και μπορουν να συμβαλουν με κριτικη αποτιμηση των γεγονοτων και οχι με εντυπωσιασμο και συναισθηματικη εκμεταλλευση καταστασεων δυσκολων για τη χωρα.

    Αθανασοπουλος Παυλος δικηγορος, Βεγλερης Φαιδων ομοτ. καθηγητης Πανεπιστημιου, Βερεμης Θανος καθηγητης Πανεπιστημιου, Βασιλοπουλος Περικλης δημοσιογραφος, Γιαννης Νικος δικηγορος/δρ. Πολιτικων Επιστημων, Δημου Νικος συγγραφεας, Διαμαντουρος Νικηφορος καθηγητης Πανεπιστημιου, Ζεπος Κωστας πρεσβης ε.τ., Ζερη Περσεφονη επ. καθηγητρια Πανεπιστημιου, Θεοδωροπουλος Βυρων πρεσβης ε.τ., Ισαρης Αλεξανδρος ζωγραφος, Ιωακειμιδης Παναγιωτης καθηγητης Πανεπιστημιου, Καζαλοττι Ελιζαμπετα δημοσιογραφος, Κατσουλης Ηλιας καθηγητης Πανεπιστημιου, Κυριακοπουλος Λουκας πολιτικος μηχανικος, Κυρκος Λεωνιδας τ. βουλευτης, Λιποβατς Θανος καθηγητης Πανεπιστημιου, Μανιτακης Αντωνης καθηγητης Πανεπιστημιου, Παγουλατος Τζωρτζης πολιτικος επιστημων, Παπαγιαννακης Μιχαλης ευρωβουλευτης, Παπαδοπουλου Τετα δημοσιογραφος, Παπαζησης Βικτωρ εκδοτης, Παπαλεξοπουλος Θεοδωρος βιομηχανος, Παπασπηλιοπουλος Σπηλιος οικονομολογος/ δημοσιογραφος, Πυργιωτης Γιαννης πολεοδομος, Σκουμπουρδης Σακελλαρης δημοσιογραφος, Σω!

    μεριτης Ριχαρδος δημοσιογραφος, Τζ αβαρας Νικος καθηγητης Πανεπιστημιου, Τζαννετακος Γιαννης δημοσιογραφος, Τσακνιας Σπυρος κριτικος/ λογοτεχνης, Τσαρουχης Γιωργος πολιτικος μηχανικος, Τσουκαλης Λουκας καθηγητης Πανεπιστημιου, Χατζηπροδρομιδης Λεωνιδας δημοσιογραφος.

    [23] ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΙΘΙΟΠΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Κατηγορηματικα καταδικαζει τις προσφατες προκλητικες ενεργειες της Τουρκιας η αιθιοπικη κοινοτητα της Ελλαδας.

    Σε ψηφισμα των μελων της που εσταλη στον πρωθυπουργο Κ. Σημιτη και υπογραφει ο προεδρος της κοινοτητας Τεκεμπα Εσετι, επισημαινεται οτι:

    "Οι τουρκικες ενεργειες στρεφονται κατα της ανεξαρτησιας, της κυριαρχιας και της εδαφικης ακεραιοτητας της Ελλαδας".

    Υποστηριζεται η ελληνικη κυβερνηση και οι ενεργειες της που αποσκοπουν στην αποτροπη οποιασδηποτε αποπειρας προσβολης των κυριαρχικων δικαιωματων του ελληνικου λαου".

    Πιστοι, στους παναρχαιους αδελφικους δεσμους των δυο λαων μας, υπογραμμιζεται στο ψηφισμα, "ειμαστε αποφασισμενοι να σταθουμε στο πλευρο των Ελληνων φιλων μας στον αγωνα της υπερασπισης της εθνικης τους ανεξαρτησιας, της κυριαρχιας και εδαφικης τους ακεραιοτητας".

    [24] Και παραιτησεις ζητησαν στο Ε.Γ.

    ΠΥΡΑ κατα Παγκαλου- Αρσενη και κριτικη στους χειρισμους Σημιτη εκτοξευτηκαν στη χθεσινη συνεδριαση

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

    Τη βαρυτατη καταγγελια οτι η κυβερνηση και προσωπικα ο πρωθυπουργος υπονομευονται ακομη και μεσα απο το ΠΑΣΟΚ διατυπωσε στη χθεσινη συνεδριαση του Εκτελεστικου Γραφειου ο προεδρος της Βουλης Αποστολος Κακλαμανης, ο οποιος παραλληλα ασκησε εντονη κριτικη για τους προσφατους κυβερνητικους χειρισμους.

    Αν και επισημως το ανωτατο κομματικο οργανο ανακοινωσε οτι η κυβερνηση "αντιμετωπισε την κριση προστατευοντας την ειρηνη και χωρις να απεμπολησει κανενα κυριαρχικο μας δικαιωμα", οξυτατη ηταν η κριτικη που ασκησαν τα περισσοτερα μελη του στους χειρισμους του πρωθυπουργου και των υπουργων Αμυνας και Εξωτερικων. Περισσοτερο βαρυ ηταν το κλιμα για τον Θ. Παγκαλο, εναντιον του οποιου επιτεθηκαν πολλα κυβερνητικα και κομματικα στελεχη.

    Οι καταγγελιες

    Αισθηση, ομως, προκαλουν οι διαπιστωσεις του προεδρου της Βουλης τοσο για το χαρακτηρα της προσφατης κρισης με την Τουρκια οσο και για την υπονομευση που δεχεται η κυβερνηση Σημιτη. Ο κ. Κακλαμανης θεωρει οτι η κυβερνηση υπονομευεται απο το εξωτερικο, το εσωτερικο της χωρας, αλλα και μεσα απο το ΠΑΣΟΚ. Ειδικα την εκ των ενδον υπονομευση τη χαρακτηριζει "πολιτικα ανεντιμη και απαραδεκτη" και μαλιστα σε μια δυσκολη συγκυρια οπως η σημερινη. "Η κυβερνηση δεν εχει τη στηριξη που θα επρεπε να εχει απ' ολους" τονιζει.

    Μαλιστα με αφορμη ορισμενες πληροφοριες που διαρρεουν και φερουν τον Ανδρεα Παπανδρεου "δυσαρεστημενο" για τις τελευταιες εξελιξεις, ο κ. Κακλαμανης μιλησε ευθεως για "κατασκευη γεγονοτων που φθειρουν την κυβερνηση" και αυτο ειναι, οπως ειπε, "ηθικα, πολιτικα και εθνικα απαραδεκτο". Ειναι σαφες οτι ο προεδρος της Βουλης δεν πιστευει οσα διαρρεουν για δηθεν δηλωσεις του Α. Παπανδρεου και αποδιδει σε ορισμενα στελεχη του ΠΑΣΟΚ -προφανως παπανδρε ικοτερων του Παπανδρεου- την κατασκευη παρομοιων δηλωσεων.

    Ο κ. Κακλαμανης εκτιμα οτι η προσφατη κριση με την Τουρκια δεν ηταν ο,τι χειροτερο για την Ελλαδα, τονιζοντας οτι "θα ακολουθησουν αλλα, σοβαροτερα σταδια". Μαλιστα, εδειξε να πιστευει οτι οι Αμερικανοι στη συγκεκριμενη περιπτωση θελησαν να δωσουν ενα "μαθημα σωφρονισμου" στην Ελλαδα και ισως προσωπικα στον κ. Σημιτη, ωστε να μην αποτολμησει οποιαδηποτε μεταβολη της πολιτικης της χωρας επι το ευρωπα ικοτερον.

    Ζητησε παραιτησεις

    Ο προεδρος της Βουλης ηταν αυστηρος στην κριτικη του για τους κυβερνητικους χειρισμους στην προσφατη κριση και μιλησε για λαθη που βαρυνουν συγκεκριμενα προσωπα. Ειπε οτι βεβαιως ο πρωθυπουργος εχει τη γενικη πολιτικη ευθυνη, αλλα προσθεσε οτι η πολιτικη και ουσιαστικη ευθυνη επιμεριζεται και σε αλλους κυβερνητικους παραγοντες, πρωτα στον υπουργο Εξωτερικων και μετα στον υπουργο Αμυνας.

    Μαλιστα, ο κ. Κακλαμανης ειπε οτι περιμενει αυτοι οι δυο υπουργοι "να εκδηλωσουν την πολιτικη ευαισθησια τους", ουσιαστικα δηλαδη ζητει την παραιτηση τους. Και αυτο πιστευει οτι μπορει να γινει σ' ενα ευλογο χρονικο διαστημα, αν κριθει οτι μια παραιτηση σ' αυτη την κρισιμη φαση θα μπορουσε να προκαλεσει βλαβη στην κυβερνηση.

    Ο Προεδρος της Βουλης επεκρινε εντονα την εικονα που εξεπεμπαν ορισμενα ιδιωτικα τηλεοπτικα καναλια με τη μεταδοση ακρως απορρητων κινησεων των στρατιωτικων δυναμεων, εννοωντας τη μεταδοση εικονων απο την αναχωρηση πολεμικων πλοιων απο το Ναυσταθμο Σαλαμινας. Και αναρωτηθηκε αν θα επρεπε να παρεμβει αμεσως καποιος εισαγγελεας. Επισης επεκρινε εντονα τη σταση ορισμενων αξιωματικων που υπηρετουν στο Πενταγωνο, οι οποιοι αφηναν να διαρρευσουν πληροφοριες σε δημοσιογραφους για τις κινησεις πολιτειας και Ενοπλων Δυναμεων στην κρισιμη φαση. "Επροκειτο για επικινδυνη ελλειψη σοβαροτητας" τονισε.

    Και επεισοδιο

    Επεισοδιο μεταξυ Κακλαμανη και Αρσενη εγινε στη διαρκεια της συνεδριασης, οταν ο προεδρος της Βουλης ειπε οτι καποιος υπουργος (δεν τον κατονομασε, αλλα εννοουσε τον κ. Παγκαλο) ελεγε οτι οι Ενοπλες Δυναμεις της χωρας δεν ηταν ετοιμες ν' αντιμετωπισουν την κριση. Ο υπουργος Αμυνας αντεδρασε λεγοντας οτι αυτο ηταν ψευδες και ζητησε να κατονομασει τον υπουργο. Ο κ. Κακλαμανης ειπε οτι τετοιες διαπιστωσεις που γινονται δημοσια γνωστες προκαλουν μεγαλη ζημια στην εθνικη υποθεση.

    Η κριτικη που ασκησαν τα μελη του Ε.Γ. στην κυβερνηση επικεντρωθηκε στο θεμα της σημαιας, στην καταληψη της βραχονησιδας και στη δηλωση του πρωθυπουργου οτι ευχαριστει τους Αμερικανους. Σφοδροτατες επικρισεις δεχτηκε ο υπουργος Εξωτερικων Θ. Παγκαλος, επειδη -οπως υποστηριξαν- απεκρυψε απο το ΚΥΣΕΑ τη συμφωνια με τον Χολμπρουκ για αποχωρηση της φρουρας της Ιμια μαζι με τη σημαια, αλλα και για τη δηλωση που του αποδοθηκε οτι σ' αυτη τη φαση η Ελλαδα δεν σκοπευει να επεκτεινει τα χωρικα της υδατα στα 12 μιλια. Ομως, η χθεσινη δηλωση Χολμπρουκ, με την οποια, ανασκευαζεται η προηγουμενη φαινεται οτι δικαιωνει εκ των υστερων τον κ. Παγκαλο.

    Περισσοτερο επικριτικοι για τον κ. Παγκαλο ηταν οι κ. Τζουμακας, Βενιζελος, Μαν. Δασκαλακης κ.α. Ο Ακης Τσοχατζοπουλος απεφυγε οποιαδηποτε κριτικη στους κυβερνητικους χειρισμους (ο ιδιος ειναι μελος του ΚΥΣΕΑ) και τονισε οτι συζητηση επι της ουσιας πρεπει να γινει, αλλα παροντων των κ. Σημιτη και Παγκαλου. Αυτη η συζητηση μπορει να γινει τη Δευτερα. Ο κ. Βενιζελος επανελαβε τη θεση του οτι πριν ληφθει η τελικη αποφαση απο το ΚΥΣΕΑ επρεπε να συνεδριασει το υπουργικο συμβουλιο και το συμβουλιο αρχηγων υπο τον Προεδρο της Δημοκρατιας. Ο κ. Δασκαλακης ζητησε να παραιτηθουν οι κ. Σημιτης, Αρσενης και Παγκαλος.

    Εντυπωση προκαλεσε η προταση που διατυπωσε ο γραμματεας Κ. Σκανδαλιδης να πλαισιωθει ο πρωθυπουργος απο επιτελειο κομματικων στελεχων που να γνωριζουν τα εθνικα θεματα.

    Η ανακοινωση

    Στην ανακοινωση που εκδοθηκε μετα τη συνεδριαση στηριζονται οι χειρισμοι και η αποφαση που πηρε η κυβερνηση, κατηγορουνται η Ν.Δ. και η ΠΟΛ.ΑΝ. για πατριδοκαπηλεια και τονιζεται οτι "πρεπει να ξεπεραστουν το ταχυτερο τα αισθηματα πικριας και απογοητευσης που ενιωσε ο λαος μας και να κοιταξουμε εμπρος με τη γνωση οτι η υποθεση της Ιμια δεν θα ειναι η τελευταια προκληση απο την Τουρκια".

    Το Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ τονιζει οτι η επιβιωση του εθνους "δεν ειναι μονο υποθεση επιμερους κυβερνητικων χειρισμων, αλλα υποθεση ολων των δυναμεων του Κινηματος και του Ελληνισμου συνολικα" και γι' αυτο "οφειλουμε να διαμορφωσουμε καθε στιγμη τη μεγιστη δυνατη εθνικη συνεννοηση και πολιτικη συναινεση". Οι τελευταιες παραγραφοι μπορει να θεωρηθουν εμμεση κριτικη στους κυβερνητικους χειρισμους, κυριως για την "παραλειψη" να συγκληθει το συμβουλιο των πολιτικων αρχηγων.

    [25] Πεδιον δοξης...

    Ο επιχειρηματιας Επ. Παπας (Χαρ. Τρικουπη 149) στο τηλεφωνο -με μια ενδιαφερουσα προταση:

    "Ολοι αυτοι οι αγριοπατριωτες με τις πολεμοχαρεις ιαχες, βουλευτες, διπλωματες, στρατιωτικοι και δημοσιογραφοι, δεν ειναι οι ιδιοι που κραυγαζαν για τα ""γυφτοσκοπιανα σκυλια''; Οι ιδιοι, που χειροκροτουσαν τον Βρακα για την επικινδυνη προβοκατσια του στην Αλβανια; Οι ιδιοι, που ηθελαν ο ομοδοξος Μιλοσεβιτς κι ο Μλαντιτς να καταλαβουν ολη την πρωην Γιουγκοσλαβια; Οι ιδιοι, που κηρυσσαν εμπαργκο στα ολλανδικα και ιταλικα προ ιοντα; Οι ιδιοι, που μας γελοιοποιησαν διεθνως και συνεβαλαν, μαζι με τα καμωματα των τοτε κυβερνησεων, στη διεθνη απομονωση της χωρας, που και τωρα πληρωνουμε; Οι ιδιοι δεν ειναι η μηπως με απατα η μνημη;".

    "Λιγο-πολυ οι ιδιοι ειναι...".

    "Ε, λοιπον, εχω μια σοβαρη προταση να τους κανω, για να αποδειξουν επιτελους εμπρακτα τον πατριωτισμο τους: Να σπευσουν να φυλαξουν οι ιδιοι τα απειλουμενα συνορα! Να ενταχθουν στο προγραμμα εποικισμου των βραχονησιδων μας. Με πληρη πολεμικη εξαρτυση (αμφιβαλλω αν ξερουν να κρατουν τουφεκι), με ταμπουρλα και με σημαιες (με 25 κουπονια του ""Ελευθερου Τυπου'' παιρνουν τη γαλανολευκη) να μεταφερθουν απο τις μαλθακες πολυθρονες τους στα σκληρα βραχια του Αιγαιου, κατα μηκος των τουρκικων παραλιων. Κι αυτοι θα ξεδωσουν κι εμεις θα κοιμομαστε ησυχοι με τετοιους φρουρους... Αδικο εχω;".

    Εχει;

    Γ.Β.

    [26] Διαφορα

    Απορρητα!

    "Ακρως απορρητα" και αλλα πολλα βαρυγδουπα στην... πιατσα.

    Τωρα, το πως ολα αυτα τ' απορρητα βγαινουν τοσο ευκολα στα ραδιοτηλεοπτικα μεσα και τις εφημεριδες, πρεπει να μας ανησυχουν ολους.

    Φανταστειτε, τη μερα που αποφασιζει το επιτελειο ενοπλων δυναμεων να κανει την κινηση Χ, για το σκοπο Χ, το σχεδιο ν' ακουγεται η να δημοσιευεται καπου. Παμε... πολεμο;

    Γ.ΚΑΜ.

    Ρομαντισμοι;

    Η σκεψη ξεκινησε απο το Αγρινιο. Επιτροπη απο επαρχιωτες δημοσιογραφους απ' ολη τη χωρα, να επισκεφθει την Αγκυρα και με τη βοηθεια Τουρκων συναδελφων, να πραγματοποιηθει εκει διημερο εκδηλωσεων.

    Στοχος, η "επιθεση φιλιας" και η εδραιωση της αποψης οτι "οι λαοι δεν εχουν τιποτε να χωρισουν".

    Μπορει να ακουγεται ρομαντικο και ανισχυρο, για να ανατρεψει πολιτικα και στρατιωτικα σχεδια, αλλα σιγουρα ειναι μια ευχαριστη νοτα ανθρωπιας μες στην κακογουστη παραφωνια των τυμπανων του πολεμου.

    ΝΙ.ΚΑΝ.

    Οχετος

    "Μικρος", "βλαξ", "τιποτενιος", "λιλιπουτειος", "ποντικι"... Ποιος ολα αυτα και πολλα αλλα; Ο πρωθυπουργος της μιας εβδομαδας Κωστας Σημιτης. Κατα το γιγαντα της δημοσιογραφικης ασυδοσιας (με υψηλη παντοτε, ακροαματικοτητα, ως και δημοσιογραφικη σχολη διευθυνει) και ευφυεστατο, κατα το δεικτη των μοντερνων αξιων (κανει, λεει ο ιδιος, ενα δισεκατομμυριο "τζιρο" το χρονο...) Γ. Τραγκα... Και αυτος μεν και οι ομοιο του δημοσιογραφικοι "αστερες" οχετο εχουν για στομα, ρυπαινουν μολις τ' ανοιξουν. Αυτοι που τους ακουν και τους επικροτουν; Και -ακομη χειροτερα- αυτοι οι πολιτικοι, οι καλλιτεχνες, οι διανοουμενοι, που σπευδουν να προσδωσουν κυρος με τη συμμετοχη τους στις εκπομπες τουσ;

    Γ.Β.

    Στηριγμα;

    Μπορει πολλοι εντος του ΠΑΣΟΚ να μην τρεφουν και τα καλυτερα συναισθηματα για τον πρωθυπουργο, εν τουτοις υπαρχουν καποιοι εκτος Κινηματος που βρισκονται στην αντιπερα οχθη και οι οποιοι σχεδον τον υμνουν. Σχολιαζοντας τους πρωθυπουργικους χειρισμους για το θεμα των βραχονησιδων, το περιφημο "Φιλελευθερο Φορουμ" εκφραζει τη συμφωνια του και χαρακτηριζει την αποφαση του πρωθυπουργου "ορθη και, σπανιο για Ελληνα πολιτικο, απολυτως ορθολογικη". Σιγουρα το γεγονος αποτελει για τον πρωθυπουργο ενα σοβαρο λογο ανησυχιας...

    Γ.ΠΑΝ.

    Οι Περσες

    "Οχι στις καθε λογης συμμαχιες με τους Περσες στο διηνεκες του χρονου", σχολιασε με το χαρακτηριστικο του παντα τροπο ο υφυπουργος Παιδειας Γιωργος Πασχαλιδης. Και σιγουρα δεν εννοουσε μονον τους γειτονες, αφου οταν του ζητηθηκαν (απο το ΣΚΑ Ι) διευκρινισεις της δηλωσης αυτης, δεν ειχε προβλημα να πει πως οι φρασεις του αυτες αφορουν ακομη και τις εμφυλιες διενεξεις, αλλα και τις εσωκομματικες αντιπαραθεσεις. Σαφες το μηνυμα...

    Γ.ΠΑΝ.

    Σημαια

    Ο τακτικος αναγνωστης της "Ε" (και... θαμων της στηλης) κ. Γιωργος Συλα ιδης ερωτα:

    Που πρεπει να υποβαλω αιτηση για να σημαιοστολισω το διαμερισμα μου, τωρα που κοντευει να φτασει στα ουρανια η εθνικη μου υπερηφανεια; Στο οικειον αστυνομικον τμημα, στο δημαρχο Θεσσαλονικης, στο ναυαρχο Λυμπερη, στην κα Τσιλερ η στο Στειτ Ντιπαρτμεντ;

    Γ.Λ.

    ! Ποτε, επιτελους, θα συνελθει αυτο το συμβουλιο των πολιτικων αρχηγων; Ανυπομονω να δω γυρω απο ενα τραπεζι μειοδοτες, προδοτες και πατριδοκαπηλους να συσκεπτονται μαζι...

    Γ.Λ.

    Περι στοχων

    Αν και τα σεναρια ειναι πολλα και τα τουρκικα μεσα ενημερωσης μεταδιδουν οτι οι Τουρκοι ηταν ετοιμοι να κανουν αποβαση στα Δωδεκανησα και να χτυπησουν την ελληνικη μεθοριο στη Θρακη, φαινεται οτι αλλου εχουν στρεψει την προσοχη τους, στην Κυπρο.

    Χθες το απογευμα η τουρκικη τηλεοραση "ΣΤΑΡ ΤΩ" διεκοψε την εκπομπη της και εν μεσω συνθηματων ελεγε: "Οι Ελληνες εξοπλιζονται. Ο Ντενκτας εφιστα την προσοχη της κοινης γνωμης", ενω δεν παρελειπε να υπονοει οτι επικειται ελληνικη εισβολη στην τουρκοκρατουμενη Κυπρο.

    Επιπλεον, ο τηλεοπτικος σταθμος στο χθεσινο του δελτιο στις πρωτες τεσσερις ειδησεις του αναφερθηκε στην Κυπρο και παρουσιασε εικονες απο δηθεν "σφαγες" των Τουρκοκυπριων που εγιναν απο Ελληνες.

    Η αναφορα της Κυπρου και των δηθεν "δεινων" των Τουρκοκυπριων μας θυμισε τις παραμονες της εισβολης - κατοχης του νησιου.

    Μηπως, λοιπον, το σεναριο περι αποβιβασης στα Δωδεκανησα δεν ηταν τιποτε αλλο παρα ο αποπροσανατολισμος απο τον κυριο στοχο που ειναι η Κυπροσ;

    Σ.ΣΟΛ.

    ! Το επομενο ελληνοτουρκικο "θερμο επεισοδιο" θα ειναι... συγκρουση αμνοεριφιων! Αν η μεταφραση οσων δηλωσε ο κ. Χολμπρουκ ειναι σωστη, τοτε οι Τουρκοι οπου να 'ναι θα βαλουν... προβατα στην Ιμια, οπου ως γνωστον υπαρχουν ηδη ελληνικα εριφια. Ε, μετα η θα αποδεχτουμε τα τετελεσμενα η θα ριξουμε τους αμνους στη θαλασσα. Τραγικο διλημμα και δεν ειναι για γελια...

    Β.ΔΕΛ.

    Συνδρομα

    Περασε απαρατηρητο, αλλα πρεπει να επισημανθει: Στην προσφατη ελληνοτουρκικη κριση και για πρωτη φορα στη μεταδικτατορικη περιοδο δεν λειτουργησε το λεγομενο "συνδρομο του σουπερ μαρκετ". Ο κοσμος δεν ετρεξε για να αγορασει και να κουβαλησει στις πλατες του κουτια με γαλατα, τροφιμα και εμφιαλωμενα νερα, με το φοβο οτι θα τους λειψουν κατα τις χαλεπες μερες. Εχουμε να κανουμε με μια ποιοτικη αλλαγη στην καταναλωτικη (και βαλε) συμπεριφορα των Ελληνων η εκλειπει σιγα σιγα η γενια της Κατοχης, που "επεβαλλε" καθε φορα τις πικρες εμπειριες της και συμπαρεσυρε στον πανικο της και τις αλλες νεοτερες γενιεσ;

    Κ.Τ.

    Οι ρολοι

    Κατι παραξενο συμβαινει εκει στο υπουργειο Μεταφορων και Επικοινωνιων. Δεν προλαβε να δημοσιευθει χθες στις εφημεριδες η κατανομη των αρμοδιοτητων αναμεσα στον υπουργο Χαρη Καστανιδη και τον υφυπουργο Γιωργο Δασκαλακη και το περιβαλλον του δευτερου εξεφρασε εντονη δυσαρεσκεια... Συμφωνα με τις "διαρροες", τον υφυπουργο ενδιαφερει η ποιοτητα και οχι η ποσοτητα των αρμοδιοτητων, ενω αρνειται να μπει στη λογικη της μοιρασιας, τη στιγμη μαλιστα που το θεμα δεν εχει κλεισει. Ο υπουργος που ερωτηθη σχετικα, αρνηθηκε να σχολιασει "διαρροες" απο "περιβαλλοντα" και ζητησε οι δηλωσεις να γινονται δημοσιως. Η διανομη των ρολων παντως θα δημοσιευθει συντομα και επισημως στην Εφημεριδα της Κυβερνησεως και τοτε θα μπορεσουμε ολοι να κρινουμε και να συγκρινουμε...

    Α.Χ.

    Το... κλαδεμα

    Οσοι γνωριζουν τα πραγματα απο μεσα και η παρουσια τους στις Ενοπλες Δυναμεις δεν περιοριζεται σε γνωσεις του τυπου το... "ηθικον ακμαιοτατον", ξερουν πως τα πραγματα ειναι καπως αλλιως.

    Το "στραβο κλημα" ομως το εφαγε και ο γαιδαρος οταν μετα το 1990, με την πιεση της κλαδικης Αποστρατων της κυριας Μαρικας, επεστρεψε ολη η σαρα και η μαρα στην υπηρεσια και το "φαινομενο" επαναληφθηκε μετα το 1993, οταν επανηλθε το ΠΑΣΟΚ.

    Παν. Τς.

    Μονο πρασινο

    Με ποια λογικη αραγε η διοικηση της Αγροτικης Τραπεζας εχει αλλοιωσει τη συνθεση της επιτροπης που εχει αναλαβει τη διαδικασια εκκαθαρισης της ΚΥΔΕΠ; Γιατι μεχρι το 1993 η πενταμελης επιτροπη αντιπροσωπευε ολοκληρο το φασμα των πολιτικων δυναμεων, και σημερα, με διαφορες προσθαφαιρεσεις, εχει μεινει μονο το πρασινο χρωμα; ΓΡ.Ρ.

    Φακη και παλικαρια

    Ο παππους μου ο συνονοματος μου ελεγε συχνα την ιστορια του "ολοι εμπρος, πισω Χαριλαε!". Αναφεροταν σε εκεινους τους ανθρωπους, "παλικαρακια της φακης", τους ελεγε, που εκαναν τους καμποσους και οταν βρισκονταν πραγματι σε θεση να αποδειξουν την παλικαρια τους, εκαναν μεταβολη και γινονταν καπνος.

    Τις δυσκολες αυτες μερες που περασαμε, ειχαμε δυστυχως πλεονασμα τετοιων παλικαραδων της φακης. Πολιτικοι, δημοσιογραφοι, διαφοροι "επωνυμοι", αλλα και καμποσοι "αραχτοι" της Ομονοιας, βρηκαν ευκαιρια να φωναξουν "εμπρος" η "αερα" και, προς στιγμην, να ξεγελασουν καμποσους να πιστεψουν οτι το εννοουν κιολας.

    Το "μεγαλο καλαμπουρι" - και για τουτο ειμαι βεβαιος - ειναι οτι αν παμε στη στρατολογια και σκαλισουμε τα χαρτια ολων αυτων των πατριωτων, θα ιδουμε οτι αρκετοι υπηρετησαν τη θητεια τους (αν την υπηρετησαν καθολου) καπου βολικα, ισως και με... παραπεμπτικο χαρτακι με την ενδειξη "ευνο ικη μεταθεση". Χ.Μ.

    Με ολα τα μεσα

    Προς εκτονωση της εντασης αναφερουμε ασχετο με τις βραχονησιδες περιστατικο. Πριν απο μερικες εβδομαδες, ο Χαριλαος Φλωρακης επισκεφθηκε τη Λεσβο.

    Ορμησε πανω του νεαρα κατοικος του νησιου. Τον φιλησε και του ειπε:

    Προεδρε, σε αδικει η τηλεοραση. Εισαι μια χαρα, κοτσονατος.

    Ειδες, της ειπε ο εμπειρος πολιτικος, μας πολεμουν με ολα τα μεσα!

    Κ.Κ.

    Πανε κι αυτοι

    Και η Ελιζα Βοζεμπεργκ, συμβουλος του Δικηγορικου Συλλογου Αθηνων, που εκλεχτηκε με το ψηφοδελτιο του Σωτηρη Πολυδωρα, κατεβαινει στις εκλογες του Φεβρουαριου στο Συλλογο με τον Δημ. Παξινο, ο οποιος ανεξαρτητοποιηθηκε επισης απο τον κ. Πολυδωρα.

    Προχθες ηταν η τελευταια ημερα υποβολης υποψηφιοτητων για τις εκλογες και, οπως φαινεται, κορυφωθηκε η κριση στην παραταξη του κ. Πολυδωρα, που υποστηριζεται απο τη Ν.Δ. Εκτος ψηφοδελτιου ηταν μεχρι το βραδυ και οι Ν. Κουτρουμπης και Ιωαννα Καλατζακου, συμβουλοι, που ειχαν εκλεγει στις εκλογες του 1993. Για την ιστορια, στις προηγουμενες εκλογες τις περισσοτερες ψηφους ειχαν παρει οι Κουτρουμπης, Παξινος και Βοζεμπεργκ.

    Γ.ΠΑΠ.

    [27] Ο δικος μας "σοσιαλφιλελευθερος εκσυγχρονισμος"

    Του ΤΑΚΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Με ανυποκριτο ενθουσιασμο εγινε δεκτη η νεα κυβερνηση απο το ευρωπα ικο και ντοπιο κατεστημενο, οπως εκδηλωθηκε απο τους βιομηχανους και το Χρηματιστηριο, μεχρι τους σοσιαλφιλελευθερους του Συνασπισμου1 και τους ιδεολογικους κομισσαριους (κατα την εκφραση του Τσομσκι) στην "προοδευτικη" διανοηση και τον Τυπο. Σε ενα οργιο προσωποποιησης της πολιτικης και χαρακτηρολογιας, η επιλυση των προβληματων της χωρας προσδοκαται τωρα με βαση τη "σοβαροτητα" του Πρωθυπουργου και το νεο "υφος και ηθος" που εισαγει η κυβερνηση. Ακομη και για την κριση αξιοπιστιας του πολιτικου κοσμου (που δεν ειναι βεβαια μονο ελληνικο φαινομενο) η ευθυνη αποδιδεται στο απελθον σχημα εξουσιας και οχι στο ιδιο το σημερινο θεσμικο πλαισιο της διεθνοποιημενης οικονομιας της αγορας, που εχει ελαχιστοποιησει τα περιθωρια ασκησης μιας διαφορετικης κοινωνικης και οικονομικης πολιτικης απο αυτη που επιβαλλουν οι αχαλινωτες πια αγορες και οι αναλογες θεσμοθετησεις (Μααστριχτ, ΓΑΤΤ κ.λπ.).

    Ομως, οπως εδειξε η νεα κυβερνηση με τις προγραμματικες δηλωσεις της, η πολιτικη που θ' ακολουθησει ειναι απολυτα συνεπης με αυτο που χαρακτηρισα παλιοτερα απο τις στηλες αυτες (με την αφορμη συνεδριου στο Λονδινο, οπου ουσιαστικα εκφρασθηκε και διαμορφωθηκε το ιδεολογικο προσωπο της "Νεας" Εποχης) "σοσιαλφιλελευθερο εκσυγχρονισμο".2 Ο εκσυχρονισμος αυτος, στο οικονομικο επιπεδο, αποβλεπει στη συμπληρωση της διαδικασιας αγοραιοποιησης της οικονομιας, δηλαδη της αρσης των περιορισμων της αγορας, που ειχαν επιβληθει κατα τη διαρκεια της κρατικιστικης φασης, την περιοδο της σοσιαλδημοκρατικης συναινεσης που εληξε στα μεσα της δεκαετιας του '70. Αυτο σημαινει οτι η οικονομικη αναπτυξη και σε τελικη αναλυση η γενικοτερη κοινωνικη αναπτυξη πρεπει να αφεθει στις δυναμεις της αγορας και οτι οι κοινωνικοι περιορισμοι πανω στη λειτουργια της πρεπει να ελαχιστοποιηθουν, αν οχι να μηδενισθουν. Στο πλαισιο του "εκσυγρονισμου" αυτου, αναφερω ενδεικτικα:

    Η οικονομικη αναπτυξη ανατιθεται στις δυναμεις της αγορας και το ιδιωτικο κεφαλαιο που αναλαμβανει και τις δημοσιες επιχειρησεις που ξεπουλα το κρατος. Η αναπτυξιακη αυτη στρατηγικη βασιζεται στην αντιληψη οτι "η αριστοποιηση της κατανομης των πορων και η μεγιστοποιηση της ευημεριας της κοινωνιας επιτυγχανεται μεσω της ελευθερης αγορας και της ιδιωτικης επιχειρησης, με τη μεγιστοποιηση δηλαδη του ιδιωτικου κερδους".3 Προκειται για μια αντιληψη που, οπως τονιζε η συγγραφεας των παραπανω, βασιζεται σε "ανιστορητες, αλλα σκοπιμες υποθεσεις και παραδοχες".4 Η συγγραφεας αυτη (που σημερα ανελαβε αδιστακτα να εφαρμοσει τη στρατηγικη αυτη και να στηριξει την αναπτυξη της χωρας στις πολυεθνικες, που μερικα χρονια πριν κατακεραυνωνε σε εμπεριστατωμενη μελετη της) ειναι η νεα υπερυπουργος αναπτυξης. Φυσικα, στα λιγα χρονια που περασαν απο τοτε, δεν αλλαξε η φυση των πολυεθνικων, ουτε η ...Ιστορια, αλλα μαλλον ο "ανεμος", που επιτρεπει την αναρριχηση στην εξουσια.

    Εγκαταλειπεται η κρατικη δεσμευση για την εξασφαλιση πληρους απασχολησης - μεσω της επεμβασης στον καθορισμο της ενεργου ζητησης. Ο πρωταρχικος στοχος της οικονομικης πολιτικης γινεται η μειωση του πληθωρισμου, που βελτιωνει την ανταγωνιστικοτητα των καπιταλιστικων επιχειρησεων, ανεξαρτητα απο τις συνεπειες στην ανεργια. Ετσι, το προβλημα της απασχολησης αφηνεται και αυτο να λυθει βασικα απο τις δυναμεις της αγορας, ενω η κυβερνηση περιοριζεται στη ληψη μετρων για τη βελτιωση της "ευκαμψιας" της αγορας εργασιας (προγραμματα επαγγελματικης εκπαιδευσης, αμεση η εμμεση - μεσω της μειωσης φορολογιας - επιχορηγηση των επιχειρησεων, ενισχυση της μερικης απασχολησης κ.λπ.). Η συνθηκη του Μααστριχτ, για παραδειγμα, οριζει σαφως οτι ο πρωταρχικος στοχος της οικονομικης πολιτικης ειναι "η διατηρηση της σταθεροτητας των τιμων... συμφωνα με τις αρχες της οικονομιας της αγορας και του ελευθερου ανταγωνισμου" (αρθρο 3Α).

    Οι προγραμματικες δηλωσεις της κυβερνησης στο θεμα του πληθωρισμου και της ανεργιας ειναι πιστη αναπαραγωγη των παραπανω θεσεων. Θεσεων, που ηδη εχουν οδηγησει στην ανεργια το 10% του εργατικου δυναμικου στην Ε.Ε., ενω στην Ελλαδα, συμφωνα με τα στοιχεια της ΕΣΥΕ, η ανεργια ηδη εφθασε το 10%, απο ενα μεσο ορο 7% τη δεκαετια του '80. Ειναι μαλιστα ενδεικτικο οτι για να επιτυχουμε την ονομαστικη συγκλιση με την Ε.Ε., βασικο στοχο της "Νεας" Εποχης, συμφωνα με το Νατιοναλ Ινστιτθτε οφ Εψονομιψ ανδ Σοψιαλ Ρεσεαρψη της Βρετανιας θα πρεπει μεχρι το 1999 να προστεθουν αλλοι 300.000 στον καταλογο των σημερινων 400.000 περιπου ανεργων.5

    Το "κρατος ευημεριας" της σοσιαλδημοκρατιας αντικαθισταται με τον "ιστο ασφαλειας" του σοσιαλφιλελευθερισμου. Ο στοχος ειναι η δραστικη μειωση του "κοινωνικου μισθου" και η μειωση των δημοσιονομικων ελλειμματων, ετσι ωστε ν' αυξηθει η ανταγωνιστικοτητα του ιδιωτικου τομεα και να "εξυγιανθουν" τα δημοσια οικονομικα. Το αποτελεσμα ειναι οτι οι κοινωνικες δαπανες (κοινωνικη ασφαλιση, παιδεια, υγεια κ.λπ.) πετσοκοβονται παντου, οι μεσαιες ταξεις ωθουνται ν' αναθεσουν την καλυψη των σχετικων αναγκων τους στον ιδιωτικο τομεα και το κρατος περιοριζεται στην εξασφαλιση ενος ελαχιστου οριου επιβιωσης για τους απορους. Το περιφημο κοινωνικο κρατος της "Νεας" Εποχης εξαντλειται στη δημιουργια αυτου του δικτυου ασφαλειας. Τη στιγμη δηλαδη ακριβως που η οικογενεια, η οποια μεχρι τωρα επαιζε τον ρολο "κρατους- προνοιας" στην Ελλαδα, βρισκεται σε οικονομικη αδυναμια να συνεχισει να παιζει αποτελεσματικα τον ρολο της και τη στιγμη που η φτωχεια και η ανεργια φουντωνουν στη χωρα μας, ο Πρωθυπ!

    ουργος "με το κοινωνικο προσωπο" π απαγαλιζει τη νεοφιλελευθερη επιχειρηματολογια για την "κουλτουρα εξαρτησης" απο το κρατος και την αναγκη ν' αποφευχθει η μετατροπη των δικαιουχων σε μονιμους "πελατες" του κρατους! Και αυτο, τη στιγμη που οι δαπανες του κοινωνικου κρατους στην Ελλαδα (επιδοματα ανεργιας, αναπηρικα, οικογενειακα κ.λπ.) στο συνολο των δαπανων της κεντρικης κυβερνησης μειωθηκαν στο μισο σε σχεση με το 1980 (απο 31% το 1980 σε 15% το 1993) και σημερα ειναι χαμηλοτερες απ' ολες τις χωρες της Ε.Ε., οπου ο μεσος ορος ειναι περιπου 43%6 και οταν πολυ προσφατες μελετες, χρησιμοποιωντας διαφορα κριτηρια, ταξινομουν τη χωρα μας σταθερα τελευταια οσον αφορα τις κοινωνικες δαπανες.7

    Παρ' ολα αυτα, η κυβερνηση μιλα για την πρωταρχικη σημασια της παιδειας, τον εκσυγχρονισμο του ΕΣΥ κ.λπ., ενω συγχρονως πρωταρχικος στοχος της παραμενει το προγραμμα συγκλισης. Ομως, ακομα και με τις σημερινες δαπανες για την παιδεια και την υγεια (που αποτελουν το χαμηλοτερο ποσοστο στο ΑΕΠ της Ε.Ε.), το δημοσιονομικο ελλειμμα σαν ποσοστο του ΑΕΠ ηδη αποκλινει απο το προγραμμα συγκλισης και αναμενεται ακομη μεγαλυτερη αποκλιση το '96.8 Οταν λοιπον οι ευρωπα ικες χωρες που δαπανουν πολλαπλασια ποσα για την παιδεια τους, αντιμετωπιζουν σημερα συνεχη χειροτερευση των εκπαιδευτικων συνθηκων (και αντιστοιχες αντιδρασεις απο τους φοιτητες) για να ικανοποιησουν τα κριτηρια συγκλισης του Μααστριχτ,9 το ελληνικο δαιμονιο της "Νεας" Εποχης υποσχεται, για αλλη μια φορα, να τετραγωνισει τον κυκλο.

    Συμπερασματικα, στο θεσμικο πλαισιο που κινειται η νεα κυβερνηση ειναι σιγουρο οτι δεν θα ειναι κυβερνηση των ανεργων, των χαμηλομισθων, των συνταξιουχων, αυτων που δεν μπορουν να πηγαινοερχονται στα νοσοκομεια του εξωτερικου και να στελνουν τα παιδια τους στα καλα ιδιωτικα σχολεια. Αυτο βεβαια δεν εμποδιζει τους βολεμενους να τη χαρακτηριζουν "κυβερνηση ολων των Ελληνων"...

    (1) βλ. δηλωσεις Παπαγιαννακη στον "Γκαρντιαν", 23/1/96 (2) "Ε", 3/12/94, βλ. αναλυτικοτερα Τακη Φωτοπουλου, Η Νεοφιλελευθερη συναινεση, Γορδιος, 1993 (3) Βασω Παπανδρεου, Πολυεθνικες επιχειρησεις και αναπτυσσομενες χωρες, η περιπτωση της Ελλαδας, Γθτενβεργ, 1981, σελ. 284 (4) Στο ιδιο, σελ. 285 (5) ΤΟ ΒΗΜΑ, 21/1/96 (6) Ωορλδ Βανκ, Ωορλδ Δεωελοπμεντ Ρεπορτ 1995, Πιν. 10 (7) βλ. Η. Φαωψεττ & Τ. Παπαδοποθλος, Ινψομε παψκαγινγ ανδ τηε Ωελφαρε Στατε ψομπανινγκ τηε σθππορτ φορ τηε θνεμπλουεδ ιν τηε ΕU, Uνιω. οφ Υορκ, 1995 & ΟΕΨΔ, Σοψιαλ ασσιστανψε σψηεμες ιν τηε ΟΕΨΔ ψοθντριες: α ψομπαρισον οφ αρρανγεμεντς ιν 24 ψοθντριες, 1996, (8) Οικονομικος, 25/1/96 (9) Ηαρριεττ Σωαιν, "Γκαρντιαν", 24/1/96.

    [28] ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ υποστηριζει οτι ειχε ειδοποιησει απο τις 12 Δεκεμβριου τον ΟΑΣΠ για τα Ριχτερ στη Ζακυνθο

    Νεος δρομος για την προγνωση των σεισμων ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ η μελετη του γεωφυσικου Γερ. Παπαδοπουλου

    Νεες πιθανοτητες να Λανοιξει καινουργια Λσελιδα για την Λπρογνωση των σεισμων στην ΛΕλλαδα εμφανιζονται στο Λεπιστημονικο προσκηνιο. Ο Λγνωστος επιστημονας δρ ΛΓερασιμος Παπαδοπουλος, Λεντεταλμενος ερευνητης στο ΛΓεωδυναμικο Ινστιτουτο του ΛΑστεροσκοπειου Αθηνων, Λυποστηριζει οτι με μια ειδικη Λμεθοδο πετυχε να προγνωσει Λτο σεισμο που επληξε το Λβραδυ της Τεταρτης την Λπεριοχη της δυτικης ΛΕλλαδας.

    Οπως δηλωνε χθες βραδυ στην "Ε", υστερα απο την ειωδοποιηση που εστειλε στον ΟΑΣΠ στις 12 Δεκεμβιου πραγματοποιηθηκε συσκεψη της αρμοδιας επιτροπης για την εξεταση προγνωστικων στοιχειων που αξιολογησε τα στοιχεια.

    Επι της ουσιας τωρα, και οωπως υποστηριζει ο κ. Παπαδοωπουλος, τα προγνωστικα στοιωχεια ανεφεραν οτι ισχυρος σεισμος μεγεθους 5 εως και 6,3 Ριχτερ αναμενοταν με πιωθανοτητα 90% να σημειωθει στο κεντρικο τμημα της δυτιωκης Ελλαδας που γεωγραφικα προσδιοριζεται στην ευρυτερη περιοχη Ζακυνθου-Κεφαλοωνιας μεχρι τις 20 Ιανουαριου.

    Ο σεισμος βεβαια εγινε στις 31 Ιανουαριου (5,5 Ριχτερ) με επικεντρο στη θαλασσια πεωριοχη 60 χλμ. δυτικα της Ζαωκυνθου, συμφωνα με το Σειωσμολογικο Εργαστηρι του Παν. Πατρων, και στο ερωτηωμα μας αν οντως επαληθευεωται η προγνωση, ο κ. Παπαδοωπουλος θεωρει οτι συμπιπτει το γεγονος με τα δεδομενα, το επικεντρο τοποθετειται πολυ κοντα μεσα στην περιοχη που προσδιοριζοταν, ενω η καθυωστερηση των δεκα περιπου ηωμερων ειναι μεσα στα αναμεωνομενα σφαλματα υπολογιωσμου. Δεν ισχυριζεται παντως ο Ελληνας επιστημονας οτι αωποτελει γενικη μεθοδο, αλλα παντως αποδεικνυει οτι σε οωρισμενες περιπτωσεις μποωρουμε να εχουμε καλες προωγνωστικες προσεγγισεις.

    Η μεθοδος

    Με δυο λογια η μεθοδος -χωροχρονικες μεταβολες της σεισμικοτητας ειναι ο πληρης επιστημονικος προσδιοριωσμος- βασιζεται στο οτι οταν γινεται σεισμος στο δυτικο Κορινθιακο Κολπο μεσα σε ενα πενταμηνο η σεισμικη δραση εκδηλωνεται και παλι, αλλα περισσοτερο δυτικα αυωτη τη φορα γεγονος που ως σηωμερα εχει επαληθευτει εξι φοωρες για την συγκεκριμενη πεωριοχη. Υστερα απο καθε σειωσμο απελευθερωνονται τασεις στο φλοιο της Γης οι οποιες και επιταχυνουν την εκδηλωωση αλλου σεισμου σε γειτονικη περιοχη ειναι η γεωφυσικη ερμηνεια της μεθοδου.

    Για το ζητημα αυτο παντως και μετα την ειδοποιηση του ΟΑΣΠ απο τον κ. Παπαδοωπουλο εγινε ευρεια επιστημοωνικη συζητηση στην ειδικη επιωτροπη και, οπως ο ιδιος υποωστηριζει, υστερα απο προταση του υπηρξε καποια ετοιμοτητα στους δυο νομους.

    ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΟΥΚΑΚΗΣ

    [29] Βαλκανικο συνεδριο ειρηνης με Τουρκους, αλλα χωρις Σλοβεωνους

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του ΜΠΑΜΠΗ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ

    Με τη συμμετοχη της υπο... ανα- συγκροτηση τουρκικης Επιτροπης Ειρηνης και την απουσια της αναλοωγης επιτροπης της Σλοβενιας -καωθως οι Σλοβενοι ειρηνιστες και φιωλειρηνιστες δεν θεωρουν οτι η χωωρα τους ανηκει στα Βαλκανια, αλλα στην Ευρωπη- θα πραγματοποιηθει στη Θεσσαλονικη απο τις 9 εως τις 11 Φεβρουαριου η τεταρτη Βαλωκανικη Διασκεψη Ειρηνης η οπως αλλιως αναφερεται "Συνεδριο των Βαλκανικων Κινηματων Ειρηνης". Τη διοργανωση του εχει αναλαβει η Ελληνικη Επιτροπη για τη Διεθνη Υωφεση και Ειρηνη (Ε.Ε.Δ.Υ.Ε.) και θα ειναι η πρωτη φορα που πραγματοωποιειται στη Θεσσαλονικη.

    Η δια μεσω τηλεφωνου αρνηση των Σλοβενων να συμμετασχουν σ' αυτο το συνεδριο και μαλιστα με τον ισχυρισμο οτι αυτοι "δεν ειναι Βαλωκανια, αλλα Ευρωπη", προκαλεσε δυσαρεστη εκπληξη στους κολωπους της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε.. Εδω αξιζει να αναφερθει οτι σε αντιθεση με τους Σλοβενους, οι ομο ιδεατες τους, της βορειοτερα ευρισκομενης Κροαωτιας, δηλωσαν οτι κατα πασα πιθαωνοτητα θα συμμετασχουν...

    Δια στοματος του προεδρου της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε., Ευαγγελου Μαχαιρα, χθες το πρωι στη διαρκεια συνεωντευξης Τυπου εγινε γνωστο οτι οωταν προγραμματιζοταν το συνεδριο, στα υπο συζητηση θεματα κυριαρωχουσαν αυτα που αφορουν την καωτασταση που επικρατει τα τελευταια χρονια στο χωρο της πρωην Γιουωγκοσλαβιας. Ομως, τα γεγονοτα τους προλαβαν (βλεπε βραχονησιωδες Ιμια) κι ετσι ενα απο τα βασικα θεματα που θα απασχολησουν τις εργασιες του Συνεδριου, θα ειναι και το θεμα "γυρω απο τις σχεσεις Ελλαδος-Τουρκιας και τη ""Νεα Ταωξη Πραγματων'' που επιβαλλεται απο τις ΗΠΑ".

    Ο κ. Μαχαιρας εκανε γνωστο οτι χθες, κατα την ιδια ωρα που δινοταν στη Θεσσαλονικη η συνεντευξη Τυωπου της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε., την ιδια ακριωβως ωρα μελη της Τουρκικης Επιωτροπης Ειρηνης εδιναν (η τουλαχιωστον επροκειτο να δωσουν) τη δικη τους συνεντευξη Τυπου για την αναωσυγκροτηση τους, καθως ειναι γνωωστο οτι πριν απο χρονια η τουρκικη κυβερνηση καταφερε να τους διαωλυσει κηρυσσοντας τους εκτος νοωμου, ενω καποιοι απο αυτους οδηωγηθηκαν στις φυλακες...

    Εν τω μεταξυ, σε εγγραφο μηνυωμα της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε. προς την τουρωκικη επιτροπη και το οποιο επροκειωτο να διαβαστει κατα τη χθεσινη συωνεντευξη Τυπου της τουρκικης επιωτροπης Ειρηνης, υπαρχει αναφορα σχετικη με τα προσφατα γεγονοτα, στην οποια μεταξυ αλλων σημειωωνεται: "Θελουμε να ζησουμε ειωρηνικα και αυτο μπορει να γινει με δυο προ υποθεσεις: α) Με σεβασμο των υπαρχοντων συνορων και των αρχων του ΟΗΕ, της ΟΑΣΕ και του Διεθνους Δικαιου και β) Τη λυση του Κυπριακου, συμφωνα με τις αποφαωσεις του ΟΗΕ, που θα αποτελεσει ενα μεγαλο βημα για την εξομαλυνωση των σχεσεων μας και την εδραιωωση της φιλιας και της συνεργασιας μεταξυ των λαων μας".

    Κατα τ' αλλα, η Ε.Ε.Δ.Υ.Ε., δια του προεδρου της, εξαπελυσε επιθεση κατα των ΗΠΑ και των σχεδιων στη διαμορφωση του ρολου τους στο παγκοσμιο σκηνικο ως μονη υπερωδυναμη. Ακομη ο κ. Μαχαιρας συμωμεριστηκε την αποψη οσων μιλησαν και μιλουν για οργανωμενο σχεδιο των Αμερικανων στο θεμα του Αιωγαιου και οχι μονο, ενω χαρακτηριωσε την Ευρωπα ικη Ενωση "θλιβεωρο ουραγο" των Αμερικανων.

    Ακομη καλεσε τους λαους να αωντισταθουν στη "Νεα Ταξη", τονιωζοντας πως το συμφερον τους βριωσκεται στην αναζητηση ειρηνικων λυσεων -στις μεταξυ τους διαφοωρες- χωρις ξενες επεμβασεις και ξενους στρατους. Στο πνευμα αυτο ζητησε "να φυγει το ΝΑΤΟ απο τα Βαλκανια και να διαλυθει. Να φυωγουν οι ξενες βασεις απο την Ελωλαδα και την Τουρκια και οι ξενοι στρατοι απο Αλβανια, ΦΥΡΟΜ, Βοσωνια και Κροατια".

    [30] ΤΟ 50% του κοστους θα διατιθεται απο το ΥΠΕΧΩΔΕ και το υπολοιπο θα καταβαλλουν οι δημοτες

    Αντιπλημμυρικα εργα με ανταποδοτικο τελος

    6,7 δις. στο Θριασιο Πεδιο και 10 δις. στην Ανατολικη Αττικη θα διαωθεσει για την αντιπλημμυρικη προωστασια το ΥΠΕΧΩΔΕ

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ θα υλοποιειται με τη συμφωνη γνωμη της Αυτοδιοικησης

    ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΟΝΤΑΙ 10 κατοικιες σε ρεματα στη Ραφηνα

    Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

    Απο το Δημο της Νεας Μακρης εγκαινιαζεται η εφαρμογη του ανταποδοτικου τελους για την κατασκευη εργων αωντιπλημμυρικης προστασιας. Το 50% του προυπολογισμου θα διατιθεται απο το υπουρωγειο ΠΕΧΩΔΕ και το υπολοιπο θα καταβαλλεται απο τους δημοτες. Συμφωνα με πληροωφοριες, ειδικα για περιοχες χαμηλων εισοδηματων, η κρατικη συμμετοχη θα ειναι αυξημενη και θα φθανει εως και το 100%.

    Η προταση ειχε υποβληθει πριν απο δυο χρονια απο το δημαρχο Γλυφαδας και θα υλοποιειται με τη συμφωνη γνωμη της Αυτοδιοικησης, η οποια πρεπει να εξασφαλισει το υπολοιπο ποσον, περα απο τη συμωβολη του υπουργειου. Ειναι ο μονος τροπος για να προχωρησει η αντιωπλημμυρικη θωρακιση της Αττικης, που απαιτει επενδυσεις υψους 250 δις.

    Η εφαρμογη του μετρου ανακοιωνωθηκε χθες απο τον υπουργο ΠΕωΧΩΔΕ Κωστα Λαλιωτη, μετα τη συωσκεψη που εγινε με τη συμμετοχη του υφυπουργου Μ. Λουκακη, του γενικου γραμματεα Δημοσιων Ερωγων Χρυσικοπουλου, του περιφεωρειαρχη Αττικης, των νομαρχων της Ανατολικης και Δυτικης Αττικης και των δημαρχων των περιοχων που επληγησαν απο την τελευταια νεροποντη. Ο υπουργος χαρακτηριωσε γενναια την αποφαση και προωσθεσε οτι αποτελει προκληση και για αλλους δημους. Υπογραμμισε ωστοσο οτι ο σχεδιασμος των εργων θα ειναι ενιαιος.

    Οι ζημιες

    Σχετικα με τη νεροποντη του πεωρασμενου Σαββατου διαβεβαιωσε οτι οι ζημιες ειναι μικροτερες των περυσινων και διευκρινισε οτι οι καταγραφες, που δεν εχουν ακομη ολοκληρωθει, καθως και οι αποζηωμιωσεις θα γινουν απο τις νομαρωχιες και τους δημους.

    Απο την πλευρα του το υπουργειο θα διαθεσει για εργα υποδομης 6,7 δις. στο Θριασιο Πεδιο και 10 δις. στην Ανατολικη Αττικη. Απο τον Αυγουστο του 1995 τα υπουργεια ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργιας εχουν διαωθεσει 2,5 δις. για παρεμβασεις μιωκρης κλιμακας σε ρεματα και χειωμαρρους για την προστασια των πεωριοχων που βρισκονται στην ανατοωλικη πλευρα της Πεντελης.

    Ο κ. Λαλιωτης ανακοινωσε επιωσης οτι θα κατεδαφιστουν 10 κατοιωκιες που εχουν ανεγερθει σε περιοωχη της Ραφηνας που πλημμυριζει. Η κατεδαφιση θα γινει με τη συμφωνη γνωμη των ιδιοκτητων και, μαζι με την αναπλαση του χωρου, θα στοιχιωσει 60 εκ.

    Τι συμφωνηθηκε

    Τα νεα εργα που συμφωνηθηκαν κατα τη χθεσινη συσκεψη ειναι: Για το Θριασιο Πεδιο η κατασκευη συλωλεκτηρων για την προστασια της Εωλευσινας, η διαμορφωση των ρεμαωτων Σαρανταποταμου, Σουρες, Αωγιας Αικατερινης Μανδρας και Αωγιου Γεωργιου Ασπροπυργου.

    Στην Ανατολικη Αττικη η μεριδα του λεοντος ανηκει στο Δημο Νεα Μακρης, οπου θα κατασκευαστει κεντρικος αγωγος ομβριων και θα προωθηθει η μελετη αντιπλημμυριωκων εργων. Στο Μαραθωνα θα καωτσκευαστει το φραγμα Αγιου Γεωρωγιου-Βρανα, ενω θα γινουν παρεμωβασεις στην περιοχη του Τυμβου.

    "Η Αττικη ειναι ανοχυρωτη ποωλη και αναπτυσσεται τα τελευταια 50 χρονια χωρις σχεδιο", τονισε ο κ. Λαλιωτης και παραδεχθηκε οτι οι κυριες αιτιες των πλημμυρων ειναι τα μπαζωμενα ρεματα, η αποψιλωωση των δασων απο τις πυργκαγιες και η ελλειψη υποδομης.

    Επανελαβε οτι το συνολικο μηκος των ρεματων στο λεκανοπεδιο ειναι περιπου 4.000 χιλιομετρα, απο τα οωποια περιπου 500 ειναι μπαζωμενα. Σημειωσε ακομη οτι το υπουργειο υλοποιει ενα προγραμμα συνολικου προυπολογισμου 100 δις. Ο προυποωλογισμος των εργων που εχουν δηωμοπρατηθει ανερχεται σε 25 δις., των υπο δημοπρατηση 30 δις., ενω αλλα 4,5 δις. θα δημοπρατηθουν μεωσα στο τρεχον ετος. Στο σταδιο της μελετης βρισκονται εργα προυποωλογισμου 40,72 δις.

    [31] Φως στο θανατο του γιατρου απο την τοξικολογικη εξεταση

    Στις αρχες της ερχομενης εβδοωμαδας αναμενεται να λυθει ενα μιωκρο μερος του μυστηριου που καλυωπτει την αυτοκτονια του γυναικολοωγου Γιαννη Πολιτη. Ο γιατρος, εωπειτα απο 14 ημερες εξαφανισης, βρεθηκε νεκρος προχθες το αποωγευμα στην ερημικη περιοχη Πευωκωτο της Βαρης.

    Οι εργαστηριακες και τοξικολοωγικες εξετασεις, μολις ολοκληρωωθουν, θα "δειξουν" το ειδος του θανατηφορου υγρου που περιειχε η συριγγα, με το οποιο, οπως λεγεται, ο γιατρος αυτοκτονησε. Για να φωωτισει η Αστυνομια το υπολοιπο μυωστηριο, το τι δηλαδη τον οδηγησε στην εξαφανιση και την αυτοκτονια, ελπιζει στη βοηθεια της οικογενειωας. Να υπηρχε μια πτυχη της προωσωπικοτητας του γιατρου που μονο η οικογενεια του να τη γνωριζει και μεχρι τωρα να μην την εχει συνδεσει με την εξαφανιση.

    Το πτωμα του γιατρου βρηκε λιγο μετα τις 5.00 το απογευμα της Πεωμπτης ενας πολιτης, που ειχε βγει βολτα για να μαζεψει χορτα στο Πευκωτο της Βαρης. Στην αρχη νοωμισε οτι ο πεσμενος στο εδαφος ακιωνητος ανδρας κοιμοταν. Πλησιασε και μολις συνηλθε απο το σοκ, διαωπιστωσε οτι αυτος ο ανδρας ηταν ο γιατρος, που η φωτογραφια του δηωμοσιευοταν συνεχως στις εφημεριωδες και μεταδιδοταν απο την τηλεοωραση.

    Ειδοποιησε την Αστυνομια και το πτωμα του γιατρου εξεταστηκε απο δυο ιατροδικαστες. Η συριγγα οδηωγουσε στην εκδοχη της αυτοκτονιας. Αυτο δεν σημαινει οτι η υποθεση εωκλεισε και οτι σταματησαν οι ερευωνες. Χρονικα ο θανατος του τοποθεωτηθηκε πριν απο 7-8 ημερες, ενω ο γιατρος ειχε εξαφανιστει 14 ημερες. Βρεθηκε με τα ρουχα που φορουσε οταν εφυγε απο το σπιτι του. Βασικο ερωτημα ειναι τι εκανε ο γιατρος οωλες αυτες τις ημερες, σε ποιες πεωριοχες περιπλανηθηκε και εαν...

    [32] Ο κ. Γ. ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ στελνει στο Συμβουλιο Εφετων τη "στερηση εωλευθεριας"

    Εφεση εισαγγελεα για τον Μαρινο

    Η κατ' οικον φρουρηση δεν συωνιστα περιοριστικο ορο αλλα στερηση της ελευθεριας. Μ' αυτο το σκεπτικο ο προ ισταωμενος της Εισαγγελιας Εφεωτων Αθηνας, Γ. Κλειδαρας, αωσκησε εφεση κατα του βουωλευματος του Συμβουλιου Πλημμελειοδικων της Αθηνας το οποιο οταν ο Χριστοφορος Μαρινος ειχε φτασει στα ορια του θανατου διεταξε την κατ' οικον φρουρηση του.

    Υπενθυμιζεται οτι οι πλημμελειωοδικες στους οποιους ειχε προσφυωγει τοτε ο απεργος πεινας ζητωντας την αντικατασταση της προσωρινης του κρατησης με περιοριστικους οωρους, ειχαν βρει τη "χρυση τομη" με το να μη διαταξουν την απελευωθερωση του αλλα την κρατηση του στο σπιτι του.

    Στην ουσια δηλαδη το Συμβουλιο Πλημμελειοδικων ειχε αποφασισει τη διατηρηση του εγκλεισμου του Χριστοφορου Μαρινου, οχι ομως στη φυλακη, αλλα στο σπιτι του.

    Η υποθεση ομως θα κριθει εκ νεου, απο το αρμοδιο Συμβουλιο Εωφετων αυτη τη φορα, μια και μετα απο σχετικη παραγγελια του εισαγωγελεα του Αρειου Παγου, ο κ. Κλειωδαρας ασκησε εφεση κατα του "εωπιμαχου" βουλευματος.

    Εσφαλμενη νομικη ερμηνεια

    Ετσι η τυχη του Χριστοφορου Μαωρινου ειναι πλεον στα χερια των εωφετων.

    Συμφωνα με το σκεπτικο της εφεωσης που θετει θεμα εσφαλμενης νοωμικης ερμηνειας των σχετικων διαωταξεων απο τους πλημμελειοδικες "η παραμονη της κρατησης στην οικια του συνιστα στερηση της ελευωθεριας και δεν μπορει συνεπως να χαρακτηρισθει περιοριστικος ορος. Η κρατηση υπο φρουρηση ειναι δυωνατη οταν ο κρατουμενος ασθενει η συντρεχει αλλος λογος και δεν πρεωπει να μετακινειται. Αυτο το μετρο ομως πρεπει να τηρειται για πολυ περιορισμενο χρονο και μεχρι το χρονικο διαστημα που θα κρινει ο ανακριτης περι της προσωρινης κρατησης η απολυσης κρατουμεωνου".

    Συνεπως, καταληγει το σκεπτικο της εφεσης, "θα πρεπει να εξαφαωνιστει το πρωτοδικο βουλευμα και να κριθει εκ νεου απο το Συμβουλιο Εφετων η προσφυγη του κατηγοωρουμενου κατα της διαταξης του ταωκτικου ανακριτη που απερριψε την αιτηση του Χριστοφορου Μαρινου για αρση της προσωρινης του κραωτησης".

    Θεμα εσφαλμενης νομικης ερμηνειας για την "κατ' οιωκον κρατηση" του Χριστοφοωρου Μαρινου θετει ο Αρειος Παγος

    Εκει που ποναει... ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να πουμε τα πραγματα με το ονομα τους για την κριση στο Αιγαιο και για οσα ακολουθησαν και θα ακολουθησουν. Η ΕΛΛΑΔΑ βρεθηκε αντιμετωπη με μια προκληση και με την προσφορα των "καλων υπηρεσιων" ενος κυνικου μεσολαβητη, που παραμεριζει το δικαιο και την ηθικη. Ο Χενρι Κισινγκερ ελεγε για τετοιες περιπτωσεις: "Η ηθικη μενει στο σπιτι". ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ αποβιβαζοντας κομαντο σε ενα ελληνικο νησι διεπραξαν μια αδικοπραξια. ΕΠΕΙΔΗ δεν υπαρχει διεθνες οργανο για να καταλογισει ευθυνες, ο αδικουμενος εχει δυο μονο επιλογες: Να κανει πολεμο η να εξασφαλισει τη συμφωνια του ισχυρου, δηλαδη των Ηνωμενων Πολιτειων, για το δικιο του. ΕΚΕΙ, ΕΠΟΜΕΝΩΣ, πρεπει να ριξει ολο το βαρος της η ελληνικη εξωτερικη πολιτικη. Δηλαδη, να πιστοποιησει το δικιο της, ειδικα στις Ηνωμενες Πολιτειες και γενικοτερα στη διεθνη κοινη γνωμη. ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ δικιο απορρεει απο την ελληνοτουρκικη συμφωνια του 1932. Οποιος Αμερικανος ειδικος καθηγητης κληθει να γνωμοδοτησει για τις βραχονησιδες Ιμια, δεν μπορει να μην αναγνωρισει το δικιο της Ελλαδας, δηλαδη την ελληνικη κυριαρχια επι των βραχονησιδων. ΥΠΑΡΧΕΙ μεν η αμερικανικη εξωτερικη πολιτικη του κυνισμου και των συμφεροντων, υπαρχει, ομως, στις Ηνωμενες Πολιτειες και ενας κοσμος ευαισθησιας, που δεν ειναι παντα απαθης. ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΚΕΙ πρεπει να γινει ολη η προσπαθεια, δια της διπλωματικης οδου, αλλα και με γενικοτερη κινητοποιηση, ιδιαιτερα της ελληνικης ομογενειας, η φωνη της οποιας υπολογιζεται εν οψει των προεδρικων εκλογων. ΤΟ ΛΕΕΙ ξεκαθαρα η Εθνικη Επιτροπη για τις Ελληνοαμερικανικες Σχεσεις στην επιστολη της προς τον προεδρο Κλιντον, στην οποια τονιζει: "Η ελληνικη κυριαρχια επι της νησιδας Ιμια αποτελει αδιαμφισβητητο γεγονος, βασιζομενο στις διεθνεις συνθηκες και το Διεθνες Δικαιο. Η θεμελιωδης αρχη του σεβασμου των διεθνως αναγνωριζομενων συνορων υπονομευεται σοβαρα απο την αρνηση των ΗΠΑ να επιβεβαιωσουν τα δεδομενα κυριαρχικα δικαιωματα ενος συμμαχου μας, της Ελλαδας". Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ εξωτερικη πολιτικη εχει να επιλεξει μεταξυ του σεβασμου των διεθνων συνθηκων και του κυνικου εκβιασμου. Ας μετρησει το κοστος ο Μπιλ Κλιντον, που, στο ονομα του σεβασμου της διεθνους νομιμοτητας και του δικαιου, θα ζητησει την ψηφο της ελληνικης ομογενειας.

    [33] ΜΩΡΑΙΝΕΙ ΚΥΡΙΟΣ...

    Τελικα φαινεται οτι βιαστηκαμε παρα πολυ να κανουμε τις ελπιδες μας πραγματικοτητα Βιαστηκαμε να δουμε ενα διαφορετικο πολιτικο κλιμα, ενα καποιο εξανθρωπισμο στην πολιτικη μας ζωη... Ηταν αναποφευκτο φαινεται, μεσα σε ελαχιστο χρονο, να ξαναγυρισουμε στο βυθο... Χρειαστηκε μονο ενα απο τα συνηθη τεστ της Αγκυρας για να βγουν παλι στην επιφανεια ολες οι αμαρτιες...

    Και το χειροτερο: δεν ηταν αρκετο το στραπατσαρισμα που υποστηκαμε στην αντιπαραθεση με τους γειτονες... Ακολουθει τωρα το πολυ χειροτερο εσωτερικο στραπατσαρισμα μια και η ηγεσια μας επιμενει σταθερα σε μια τακτικη αλληλοεξοντωσης... Πολιτικα και ιστορικα ανεγκεφαλη - δεν συνηθιζουμε τους χαρακτηρισμους, αλλα δυστυχως ορισμενες φορες, οσο και να προσπαθουμε, δεν μπορουμε να τους αποφυγουμε... - προτιμα να κατατριβεται σε ενα χωρις ορια και φραγμους αγωνα αλληλο υπονομευσης απο το να καθησει κατω και να δει επιτελους τι φταιει και μονιμως αναζητουμε ενοχους...

    Και ενταξει ο κ. Εβερτ. Ποτε δεν ειχαμε ιδιαιτερη εμπιστοσυνη στην πολιτικη οξυδερκεια, αλλα και στη γενικοτερη κουλτουρα του. Η συναινεση ηταν ενα προσχημα που εκρυβε, οσο ηταν δυνατο, την ανεπαρκεια του ανδρος. Αλλα, οι αλλοι, οι ... φιλοι και συντροφοι υποτιθεται, εντος κι εκτος κυβερνησης, που εβγαλαν αμεσως τα μαχαιρια κι ετοιμαζονται τωρα να βγαλουν και τα ματια τουσ; Δεν καταλαβαινουν οτι αρχιζοντας αμεσως την υπονομευση, αντι να βοηθησουν μηπως και καταλαβουν ορισμενοι μεσα στην κυβερνηση οτι η πολιτικη δεν γινεται πλεον με το μπλα μπλα και τις δηλωσεις, σκαβουν και το δικο τους λακκο; Δεν αντιλαμβανονται οτι αυτη η χωρα δεν εχει αλλα περιθωρια για αλληλοφαγωματα, οτι αυτοι οι πολιτες δεν αντεχουν πλεον αλλες φαπεσ; Τοσο εαυτουληδες, τοσο ανεγκεφαλοι ειναι;

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [34] ΠΑΡΑ-ΣΤΑΣΕΙΣ

    Χαθηκε η μαχη των εντυπωσεων, οχι ο πολεμος

    Του ΓΙΑΝΝΗ Π. ΤΖΑΝΝΕΤΑΚΟΥ

    "Τι να πω;" φερεται ειπων - η μαλλον ρωτησας - ο κλινηρης. Ειχε προηγηθει (συμφωνα με το ρεπορταζ του μποντουαρ που "διενεργειται" στον εκτο οροφο) συνδυασμενη ενημερωση. Απο τον τεως υπουργο της Επικρατειας (του), εξυπνο και εμπειρο πολιτικο, αλλα και απο τη συμβια του, ακρως εξειδικευμενο ατομο σε θεματα στρατηγικου σχεδιασμου και επιχειρησιακων πρωτοβουλιων επι χαρτου, αμμου και βραχωδων ακτων. Τι να πω;" Τι να πεις, χρυσε μου; "Μεα ψθλπα" να πεις, ενθυμουμενος τον Μαρτη '87 και το επακολουθησαν Νταβος Ενα! "Μεα ψθλπα" να πεις και εν συνεχεια να σιωπησεις. Οχι να ζητας και τα ρεστα απο τον (ακουσιο ως προς εσε) διαδοχο σου. Ειτε να φαινεται η να διοχετευεται οτι ζητας.

    Ουδενα λογο θα ειχαμε να ενισχυσουμε τις υποψιες σας, οτι διακατεχομαστε απο εμμονες ιδεες και μανια καταδιωξεως οσον αφορα τον κ. Α.Γ. Παπανδρεου. Στον οποιο - κατοπιν εορτης - επιδιωκουμε να φορτωσουμε τις οποιες ευθυνες για την ατυχη (η τη μη ευτυχη) εκβαση αυτης της ιστοριας με την (η με τα) Ιμια. Πλην ομως, ανεξαρτητως της αναγκης να αποδοκιμαστουν ορισμενοι αδεξιοι χειρισμοι, εμφανιζεται ως κραυγαλεως αδικη η προσπαθεια να προσαψουμε στον νεοκοπο πρωθυπουργο, ολα τα δυσμενη αποτελεσματα της (σχεδον) ολοκληρωτικως αποτυχουσης (η αποτυχημενης) εξωτερικης πολιτικης, που εφαρμοστηκε την τελευταια δεκαετια (ας πουμε χονδρικως) με εμφαση στη δευτερη πενταετια της.

    Ο Κωστας Σημιτης κληρονομησε - και μαλιστα χωρις ν' ασκησει δικαιωμα απογραφης (δηλαδη να ελεγξει ενεργητικο και παθητικο και να επιφυλαχθει να υπεισελθει στην κληρονομια) - συμπασα την πολιτικη του Κινηματος (το οποιο συνιδρυσε, σημειωτεον...) επι των εθνικων θεματων Γνησιων και "λεγομενων". Και μαλιστα βεβαρημενη απο την ατολμη φιλελευθερη τριετια (και πλεον), που προηγηθηκε. Η Ελλαδα του '96 ειναι μια απομονωμενη χωρα: Με "παραξενιες" τυπου μακεδονικου ζητηματος. Χωρις καποιο ιδιαιτερο κυρος στην Ευρωενωση. Με εξασθενημενη διαπραγματευτικη θεση, γενικως. Και με φιλοαμερικανικο προσανατολισμο. Διαπιστωτικα και μονον τα προηγηθεντα. Δεν εξεταζουμε τα αιτια και τους λογους, διοτι δεν "προκανουμε".

    Στο απογειο της δημοτικοτητας του κι ενω διανυει τις τελευταιες μερες της περιοδου μεταξυ ορκωμοσιας της κυβερνησεως του και ληψεως ψηφου εμπιστοσυνης, μικτο αγημα αποτελουμενο απο το δημαρχο, τον αστυνομο της Καλυμνου και δυο πολιτες (αντιπροσωπευτικο, δεν λεμε...), παρακινηθεν απο πατριωτικα (δεν λεμε...) ελατηρια, "μεσα στην ψυχρα" του Γεναρη, επιχειρει, με την τοποθετηση σημαιας, να απαντησει στην αμφισβητηση της "εθνικοτητας" του συμπλεγματος των βραχονησιδων. Η αμφισβητηση ειχε επισυμβει ηδη προ μηνος. Πρωθυπουργευοντων εξ ημισειας των κ.κ. Παπανδρεου και Τσοχατζοπουλου. Αλλο μικτο αγημα της ΜΙΤ (προφανεστατα) της "Μιλιετ" και του τουρκοτηλεοπτικου Δ απαντα μπηγοντας την ημισεληνο. Αντι να ανταπαντησουμε με τον ιδιο τροπο, "στρατιωτικοποιουμε" το περιστατικο, αφαιρωντας το απο το "ατομικον" επιπεδο και προαγοντας το σε θεμα εθνικου γοητρου. Οι εντυπωσεις εχουν αρχισει να γεννωνται. Τα δε γεγονοτα να αποκτουν τη γνωστη δυναμικη τους.

    Αρκετοι αποδιδουν στον συμπαθη κ. Διακομιχαλη, ο οποιος κινειται (θεμιτως) στο κλιμα Αρσενη, τη βουληση για δημιουργια τετελεσμενων, που "θα ηδυναντο να προκαλεσουν προβλημα" στον Σημιτη, ο οποιος τυχαινει να ειναι πρωθυπουργος. Και διοτι ειναι πρωθυπουργος! Θεωρουμε απολυτως βεβαιο, οτι ο δημαρχος θα χειραγωγουσε και θα χαλιναγωγουσε τον πατριωτισμο του αγηματος του, αν απο τις δυο ψηφοφοριες στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα του κυβερνωντος κομματος, ειχε "προκυψει" ο υπουργος Αμυνας. Τα Ιμια θα παρεμεναν ασημαιοστολιστα, αλλ' οχι λιγοτερο ελληνικα.

    Οι εντυπωσεις που διαμορφωθηκαν ραγδαια μεσα στο (περιπου) 48ωρο της κρισης, λειτουργησαν σε βαρος της κυβερνησεως και πρωτιστως του Κ. Σημιτη. Ευλογως, τοσο η πρωτη οσο και ο δευτερος βρεθηκαν απροετοιμαστοι να διαχειριστουν την υποθεση. Απο τοτε που εκκινησαμε με τον ηλιο της Βεργινας, φαινεται οτι οι εκκρεμοτητες με τις σημαιες δεν κινουνται σε ευνο ικο για μας ζωδιο. Οι συνεχεις αναμεταδοσεις απο τους εγχωριους διαυλους του μαγνητοσκοπημενου τσαμπουκα των τουρκικων υπηρεσιων, ανηγαγε "το σημειον σημαια", σε μεγιστο θεμα. Εξ ου και η (μη τηρηθεισα τελικως) πρωθυπουργικη δεσμευση. Εξ ου και η αναζητηση του ψευδους μεταξυ ελληνικης και αμερικανικης πλευρας.

    Δεν θα χρειαζοταν να προβει η Ν.Δ. στην πολιτικως απαραδεκτη καταγγελια περι "προδοσιας" και στην τακτικως δακρυβρεκτη αποχωρηση της απο τη Βουλη, για να καταστει σαφες, οτι η κυβερνηση πριν ακομη λαβει την ψηφο εμπιστοσυνης, απεκτησε αντιπολιτευση μεσα στο κομμα απο το οποιο προερχεται. Και μαλιστα αυτη η αντιπολιτευση επεκτεινεται και εντος των κολπων της. Ηδη στο εκτακτο Υπουργικο Συμβουλιο, ακουστηκαν επικρισεις για καθυστερημενη συγκληση του. Βλεπετε, οι διαμαρτυρηθεντες ειχαν εθισθει να "τους συνεδριαζει" ο Αντρεας μερα παρα μερα, να τους συμβουλευεται εφ' ολων των θεματων και τωρα "παρεξηγηθηκαν" που τους ...αγνοησε ο Σημιτης! Εδω θα καγχαζαμε, αν δεν ηταν σοβαρα τα πραγματα...

    Να επιστρεψουμε ομως στις εντυπωσεις. Στη χαμενη μαχη των εντυπωσεων. Στην εντυπωση τελικα που εμπεδωθηκε, οτι υπεστημεν ηττα. Εμ βεβαια, οταν οι ποικιλης προελευσεως και συγκεκριμενων επιδιωξεων "αρσενικοι" διακηρυσσουν στεντορειως οτι πραγματι νικηθηκαμε, οταν η Ν.Δ. απηυθυνε (εως οτου τις αποσυρει εμμεσως) αβασιμες κατηγοριες περι προδοσιας, οταν ακολουθησε Αντ. Σαμαρας κ.λπ., το κλιμα στους ευεπιφορους σε συναισθηματισμους Ελληνες δεν αργησε να διαμορφωθει. Δυσμενες για την κυβερνηση. Στις δε Ενοπλες Δυναμεις μεταφερθηκε ως απογοητευση, θλιψη, οργη.

    Κι ομως ηταν γνωστο απο πολλες πλευρες οτι οι ΗΠΑ φοβουνταν (οτι θα δημιουργουσαν οι ιδιεσ;) "θερμο" ελληνοτουρκικο επεισοδιο στο Αιγαιο, προκειμενου να ενισχυσουν ετι περαιτερω τον επιδιαιτητικο-επιτροπικο ρολο τους. Θερμο επεισοδιο σημαινε και σημαινει πολεμο. Και πολεμος σημαινει (και) νεκροι. Και ανυπολογιστες καταστροφες. Και ακομα κηρυξη της χωρας σε κατασταση πολιορκιας με αναστολη ολων των δικαιωματων και των ελευθεριων και με συσταση εξαιρετικων δικαστηριων. Τουτεστιν, περιαγωγη των θεσμων σε θανασιμο κινδυνο, διοτι ανοιγουν οι ορεξεις ορισμενων και αντε να επαναφερεις τα πραγματα στην προτερα κατασταση. Οι νεκροι, νεκροι φυσικα. Ο πολεμος μεσα στη ζωη βρισκεται. Αρκει να τον αποφασισουμε εμεις. Και οχι να μας τον αποφασισουν τριτοι. Να μας εξωθησουν. Ισως μας εξωθησαν αλλα δεν (παρα)συρθηκαμε. Αυτο ειναι μεγαλο πραγμα. Ας το αξιοποιησει η κυβερνηση, μολις συνελθει απο την απωλεια της μαχης των εντυπωσεων...

    Απο τοτε που ξεκινησαμε με τον ηλιο της Βεργινας φαινεται οτι οι εκκρεμοτητες με τις σημαιες δεν κινουνται σ' ευνοικο για μας ζωδιο

    [35] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Υπο αμφισβητηση η πρωτια

    ΚΙΝΔΥΝΟΣ για ΠΑΟ στην Ξανθη. Στραβοπατημα του περιμενουν ΑΕΚ και Ολυμπιακος - Στις 3.30 μ.μ. τα παιχνιδια

    Κινδυνος για τον Παναθηναικο. Ο πρωτοπορος της βαθμολογιας εκδραμει αυριο (3.30 μ.μ.) στην ακριτικη Ξανθη για να αντιμετωπισει στο πλαισιο της 19ης αγωνιστικης του Πρωταθληματος την τοπικη ομαδα, κι ασφαλως τιθεται υπο αμφισβητηση η παραμονη του στην κορυφη.

    Την ιδια στιγμη οι αμεσα ενδιαφερομενοι και συνδιεκδικητες του φετινου τιτλου, η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακος, θα παιζουν εντος εδρας. Η μεν "Ενωση" στις 6 το απογευμα, στο παιχνιδι με το οποιο θα πεσει η αυλαια της αγωνιστικης, με τον Αρη στο "Νικος Γκουμας" της Νεας Φιλαδελφειας (απευθειας απο το ΦΙΛΜΝΕΤ), οι δε "ερυθρολευκοι" στο Σταδιο Καραισκακη με τον Πανιωνιο (3.30 μ.μ.). Αμφοτεροι αναμενουν πιθανο στραβοπατημα των "πρασινων" (σ' αυτα περιλαμβανεται και η ισοπαλια) και με δικες τους νικες να περασει η ΑΕΚ στην κορυφη και ο Ολυμπιακος να μειωσει στον ενα βαθμο τη διαφορα.

    Οι αγωνες της 19ης αγωνιστικης θα ξεκινησουν το απογευμα (3 μ.μ.) με το παιχνιδι Ιωνικος-Πανηλειακος στη Νικαια (απευθειας απο το ΦΙΛΜΝΕΤ).

    Τα υπολοιπα ματς της αγωνιστικης -ολα ξεκινουν αυριο στις 3.30 μ.μ.- ειναι: Καλαματα-Εθνικος, Εδεσσαικος-ΟΦΗ, Ηρακλης- Παναχαικη, Λαρισα-Απολλων και Αθηναικος-ΠΑΟΚ. Ολα εχουν ξεχωριστο ενδιαφερον, αφου η μαχη για την παραμονη στην Α Εθνικη εχει κορυφωθει και απαντες επιζητουν τους τρεις βαθμους της νικης ωστε να ισχυροποιησουν τη βαθμολογικη τους θεση.

    Εμπαργκο Ντουσαν στους δημοσιογραφους!

    ΕΠΕΙΔΗ εδωσαν εκταση στο θεμα της αδειας που πηρε ο Βασιλης Δημητριαδης και εγραψαν για "τελος της καριερας του στην ΑΕΚ"

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

    Με μια σπασμωδικη κινηση ο Ντουσαν Μπαγεβιτς ανηγγειλε χθες οτι διακοπτει απο τη Δευτερα την ενημερωση στα ΜΜΕ ενοχλημενος απο την εκταση που πηρε το θεμα Δημητριαδη σχεδον απο το συνολο των εφημεριδων. Στην τετραημερη αδεια που ζητησε (και πηρε) ο 30χρονος φορ ανημερα των γενεθλιων του και λιγο πριν απο την εναρξη του ντερμπι με τον Παναθηναικο δοθηκε η ερμηνεια οτι επικειται το "τελος της καριερας" του Δημητριαδη με την κιτρινομαυρη φανελα.

    Ενας ποδοσφαιριστης ο οποιος εχει φετος ολιγολεπτη συμμετοχη συνηθως ως αλλαγη

    στα επισημα παιχνιδια της ομαδας του, ενω σχεδον στα μισα βρεθηκε εκτος 16δας. Το συμβολαιο του ληγει το καλοκαιρι, ο παικτης ειναι εμφανως δυσαρεστημενος απο τον τροπο με τον οποιο τον αντιμετωπιζει ο Μπαγεβιτς, ζητησε την αδεια και ειναι αποφασισμενος να βγαλει τη χρονια με απανωτες αδειες. Μεχρι να αποχαιρετησει τη Ν. Φιλαδελφεια, οπου εγινε το ινδαλμα των οπαδων της ΑΕΚ (για πρωτη φορα απο την εποχη Μαυρου τοση λατρεια για παικτη της ΑΕΚ), με τα 81 γκολ που σημειωσε στο Πρωταθλημα, τα περισσοτερα τις δυο πρωτες χρονιες.

    Ολα αυτα κατεγραψαν χθες οι εφημεριδες και εκαναν εξαλλο τον Μπαγεβιτς. Ο οποιος πραγματοποιησε προσωπικη επιθεση σε δημοσιογραφο που παρακολουθησε τη βραδινη προπονηση, εκδηλωνοντας απροκαλυπτα τη δυσφορια του για το θορυβο που δημιουργηθηκε με τον "Μπιλ".

    "Θελετε να δημιουργησετε προβληματα στην ΑΕΚ!" ειπε καποια στιγμη, οταν εχασε εντελως την ψυχραιμια του. "Εγω δεν θα σας υποδειξω τι να γραφετε. Ομως αφου εσεις θελετε αυτα να γραφετε, τοτε κι εγω δεν σας ξαναμιλαω. Τη Δευτερα θα σας ανακοινωσω οτι σταματω τις δηλωσεις εως τη ληξη της περιοδου. Το ξερω οτι ειστε πιο πολλοι και πιο δυνατοι (!), αλλα ετσι θα εχω ησυχο το κεφαλι μου...".

    Αξιζει να σημειωθει οτι ο Μπαγεβιτς δηλωσε και χθες οτι δεν γνωριζει για ποιο λογο του ζητησε αδεια ο Δημητριαδης! Φαντασθειτε, λοιπον, ποσο τον υπολογιζει για τη συνεχεια. Και βεβαια ειναι αναφαιρετο δικαιωμα ενος προπονητη να μην υπολογιζει (πλεον) σε ενα στελεχος της ομαδας. Μονο που ο Μπαγεβιτς δεν αναγνωριζει και στους δημοσιογραφους το δικαιωμα να καταγραφουν μια κατασταση και να της δινουν τη διασταση που πρεπει. Ειδικα μαλιστα οταν η δημοσιοποιηση ενος θεματος βλαπτει κατα τον Μπαγεβιτς τα συμφεροντα της ΑΕΚ...

    Δεν αλλαζει την ενδεκαδα που γοητευσε και κερδισε τον Παναθηναικο ο Μπαγεβιτς, στο αυριανο (18.00, ΦιλμΝετ) ματς με τον Αρη. Ο Μπορμποκης ξεπερασε τις ενοχλησεις και θα φορεσει το νο 2. Αναλογα με την εξελιξη του αγωνα θα χρησιμοποιηθει και παλι ως αλλαγη ο Μαλαδενης.

    Ο Μπαγεβιτς θα επιστησει την προσοχη σε πεντε ποδοσφαιριστες που εχουν οριακο αριθμο καρτων και ειδικοτερα στον Σαμπανατζοβιτς με τις πεντε κιτρινες. Απο δυο εχουν οι Τσαρτας, Κασαπης, Μπορμποκης, Παυλοπουλος.

    Το πιθανο σχημα: Ατματσιδης, Μπορμποκης, Βλαχος, Μανωλας, Σαμπανατζοβιτς, Κωστης, Κετσπαγια, Σαβεβσκι, Μπατιστα, Τσαρτας, Κασαπης.

    Εχασε τη μαχη ο Χρηστος Ραπτης

    Νεο πληγμα δεχθηκε για τη δημοσιογραφικη οικογενεια και ειδικοτερα τον κλαδο των αθλητικων συντακτων.

    Επειτα απο μακροχρονη μαχη, ο Χρηστος Ραπτης σε ηλικια μολις, 56 ετων νικηθηκε απο την επαρατη νοσο χθες τα ξημερωματα.

    Ο Χρηστος Ραπτης, δασκαλος πραγματικος τοσο στα ηλεκτρονικα μεσα οσο και την εντυπη δημοσιογραφια, γεννηθηκε στην Αθηνα στις 14 Φεβρουαριου του 1940.

    Ξεκινησε την πολυχρονη και επτυχημενη καριερα του στην εφημεριδα "Δημοκρατικη Αλλαγη" και ακολουθως εργαστηκε σε πολλες αλλες, οπως το "Φως των σπορ", την "Απογευματινη", την "Ακροπολη", τον "Ελευθερο Τυπο", οπου διετελεσε επικεφαλης του αθλητικου τμηματος εως το 1992 και παρεμεινε αρθρογραφος εως το τελος. Εργαστηκε στην Ελληνικη Τηλεοραση επι σειρα ετων και θεωρειτο απο τους καλυτερους στο ειδος του.

    Η κηδεια του θα γινει απο το Νεκροταφειο της Νεας Σμυρνης (11.30 π.μ.).

    Το διοικητικο συμβουλιο του Πανελληνιου Συνδεσμου Αθλητικου Τυπου, του οποιου ο Χρηστος Ραπτης διετελεσε μελος, συνηλθε εκτακτως μολις εγινε γνωστος ο θανατος του και αποφασισε περαν της συσσωμης παρουσιας του στην κηδεια, "να καταθεσει στεφανι ως ελαχιστο φορο τιμης στον αξεχαστο αγαπητο φιλο και συναδελφο Χρηστο Ραπτη, να καθιερωσει στη μνημη του επαθλο σε νεο αθλητη, να καταθεσει στην μνημη του το ποσον των 100.000 δραχμων στο Ταμειο Αλληλεγγυης Αθλητικων Συντακτων και να στειλει συλλυπητηριο τηλεγραφημα στην οικογενεια του".

    Ντερμπι - φωτια στο φιλε

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟ σημερα στη Ν. Σμυρνη, με τους "ερυθρολευκους" να θελουν μονο νικη για να κρατηθουν στη 2η θεση

    Το ντερμπι των "αιωνιων" δεσποζει της 17ης αγωνιστικης του πρωταθληματος βολε ι ανδρων της Α1-Ω6, που θα γινει σημερα στη Ν. Σμυρνη (5 μ.μ.) και θα μεταδοθει ζωντανο απο την τηλεοραση του "Σκαι".

    Ο Ολυμπιακος θελει οπωσδηποτε νικη, διαφορετικα μπορει να μπει σε περιπετειες και να μεινει εκτος τετραδας, με συνεπεια να εχει πολυ δυσκολο προγραμμα στα πλει οφ. Απο την αλλη πλευρα, ο πρωτοπορος Παναθηνα ικος παρουσιαζεται σε καλυτερη κατασταση και στοχος του ειναι να διπλασιασει τις νικες του επι των "ερυθρολευκων" στην κανονικη περιοδο, ωστε να εχει το αβανταζ της εδρας στην περιπτωση που οι δυο ομαδες φτασουν στον τελικο. Οι "πρασινοι" δεν αντιμετωπιζουν κανενα προβλημα, σε αντιθεση με τον Ολυμπιακο, στον οποιο ειναι αμφιβολη η συμμετοχη του στρατευμενου Τσακιοπουλου, που αναμενοταν χθες στην Αθηνα, αλλα και να ειναι παρων, δεν θα ξεκινησει στη βασικη εξαδα, αφου του λειπουν οι προπονησεις.

    Αμεση σχεση με το ντερμπι εχει η συναντηση Κτησιφωντα - Ηρακλη, που θα γινει στην Παιανια (6 μ.μ.). Αν κερδισει ο Κτησιφων και χασει ο Ολυμπιακος, τοτε η ομαδα της Παιανιας θα περασει στην 3η θεση.

    "Αναστεναρης" στο Παλε

    Ο ΑΡΗΣ απειλει με "χορο" τον τσακισμενο απο την Ευρωπη Παναθηνα ικο Του ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

    Πανω που παραπαταει σαν μεθυσμενος ο Παναθηνα ικος, τον βαζουν να χορεψει και στα αναμμενα καρβουνα: Θα καταφερει να φυγει ορθιος απο το Αλεξανδρειο;

    Ο Αρης, που βρισκεται δυο βαθμους πισω απο τους "πρασινους" και ονειρευεται επιστροφη στα φωτα του Ευρωπαικου Πρωταθληματος, εχει πεταξει νυχια. Και θα ενιωθε ακομα πιο ετοιμος, αν δεν ειχε τραυματιστει σοβαρα ο ατυπος "Παικτης του Μηνα" Χαρολντ Ελις. Ο Αμερικανος, που μοιρασε 30ρες δεξια κι αριστερα τις τελευταιες εβδομαδες (χωρια τα ριμπαουντ και τα κλεψιματα), εχει να προπονηθει τρεις μερες, αφου ποναει στην ωμοπλατη. Επειδη ομως ειναι και λιγο παλαβος, το ντερμπι δεν το χανει!

    Θα βγει σε καλο στον Αρη η αυτοθυσια του Ελισ; Εξαρταται σε μεγαλο βαθμο και απο την αντιδραση του τσακισμενου και... γριπωμενου Παναθηναικου. Ο Ουιλκινς επεσε ξανα στο κρεβατι και αποκλειεται να ειναι 100% αυριο. Μεχρι που χανει και το ταξιδι, αν δεν προπονηθει σημερα το μεσημερι. Ο Μαλκοβιτς προσευχεται σε ανασταση του Αλβερτη (ειχε 11/12 σουτ και 28 ποντους στο πρωτο ματς), ο Μαρκοπουλος πονταρει στην καλουτσικη προιστορια του Στοουκς κοντρα στον Βρανκοβιτς και ο Ιωαννιδης χαμογελα στρογγυλοκαθισμενος στην πολυθρονα του...

    Λετε να κινδυνευσει ο Ολυμπιακος απο τον Σπορτιγκ; Σχεδον απιθανο, αφου εκανε περιπατο και μεσα στα Πατησια (100-68). Εχει και 10 νικες στη σειρα! Δεν χρειαζονται λοιπον πολλα λογια γι' αυτο το ματς. Αντιθετως, μπολικη κουβεντα χωραει στην αναμετρηση του ΟΑΚΑ: ΑΕΚ - Περιστερι.

    Η "Ενωση" εχασε προχθες τον Πελ (οπως ακριβως και πριν απο το αντιστοιχο παιχνιδι του πρωτου γυρου), εχει ομως τον ορεξατο Τουλσον και την καλη αμυνα που εσχατως παρουσιαζει. Για τον Πριστ, που ειχε 25+15 στον πρωτο αγωνα, διαθετει αντιδοτο; Οι Περιστεριωτες μιλουν -και παλι- για "το ματς της χρονιας", υπερβαλλουν ομως. Εχουν μολις μια νικη εκτος εδρας, γι' αυτο αγχωνονται. Παντως, οι ισορροπιες στη μεση της βαθμολογιας ειναι ιδιαιτερα ευθραυστες.

    ΠΑΟΚ και Ηρακλης επισκεπτονται τους μελλοθανατους! Ο "Δικεφαλος" παει στο Λιντο, το οποιο ενδεχεται να βαλει λουκετο για τα καλα απο Δευτερα, αφου η δαμοκλειος σπαθη του δικαστη απειλει τους Ηρακλειωτες. Οι συντεκνοι παιζουν το τελευταιο τους χαρτι σ' αυτο το ματς - η σχεδον. Οι Αμπελοκηποι, αντιθετως, δεν εχουν αλλους ασους στο μανικι. Ο Ηρακλης του Ταρπλει δυσκολα θα απειληθει στο Μετς. Του λειπει παντως ο Ζντοβτς, που ειχε βαλει 43 ποντους στο ματς του πρωτου γυρου...

    Στη Θεσσαλια εχουμε επαρχιακο ντερμπι: Η Λαρισα υποδεχεται τους παρ' ολιγον ηρωες της περασμενης Κυριακης Πατρινους. Αν βγει "διπλο", θα γεμισει ο καμπος αγωνια. Τελος, στου Παπαγου, οι "στρατηγοι" υποδεχονται τον Πανιωνιο και (για πρωτη φορα φετος) την τηλεοραση. Στη Νεα Σμυρνη εχει πεσει επιδημια γριπης (Χριστοδουλου, Γελιτς, Τσοπης), αυτο ομως δεν αφαιρει τον τιτλο του φαβορι απο το φιλοδοξο Πανιωνιο.

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Saturday, 3 February 1996 - 15:10:40