Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Feb. 08)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Τριμηνη παραταση για τις μετοχες

  • [2] Υπο επανεξεταση το αμυντικο δογμα

  • [3] Ενοχλησε τη Ρηγιλλης ο Μητσοτακης

  • [4] ΕΧΟΥΜΕ το προβαδισμα, αλλα οι Τουρκοι προσπαθουν εναγωνιως να μπουν στα κοινοτικα προγραμματα

  • [5] Ν. Παππας: Αποστολη αυτοκτονιας το ελικοπτερο

  • [6] Λυμπερης: Υπερβολες

  • [7] Χολμπρουκ: Κοιμονταν οι Ευρωπαιοι εκεινη τη νυχτα

  • [8] 3 ψηφισματα υπερ Ελλαδας στην Ευρωβουλη

  • [9] Παγκαλος: Εμεις δεν βιαζομαστε για Χαγη

  • [10] Ιταλια: Στο διεθνες δικαστηριο

  • [11] Οι "αποκαλυψεις" της Τσιλεργια την κρισιμη νυχτα

  • [12] Η πεισματικη αρνηση του αρχηγου των Ενοπλων Δυναμεων να παραιτηθει

  • [13] Απο τη χθεσινη συνεντευξη των εργαζομενων στον Δημο Αθηναιων

  • [14] Υψηλος στοχος για 8 Ελληνες

  • [15] Ο Καρναβαλος της σατιρας

  • [16] Υποκλιθηκαν οι σημαιες

  • [17] Μαργαριτα: Καλεσμα ειρηνης προς τις γυναικες της Τουρκιας

  • [18] Πολιτες ...αντεθνικων κριτηριων, στις επαλξεις σας

  • [19] Ωρες ευθυνης για ολους

  • [20] Ψαχνουν τον οργανωτη της απαγωγης

  • [21] ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ της Λαμιας ενω στο 401 Στρατιωτικο Νοσοκομειο μεταφερθηκε στρατιωτης που υπηρετει στη Λημνο

  • [22] Αν εφευρισκουν τετοια...

  • [23] Διαφορα

  • [24] Ο πολιορκητης και η συνοχη της κυβερνησης

  • [25] Η... ναυμαχια

  • [26] ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ

  • [27] ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ

  • [28] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

  • [29] Μαυρη Τρυπα


    [1] Τριμηνη παραταση για τις μετοχες

    ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ με γκρινιες και διαρροες στο θεμα της ονομαστικοποιησης των μετοχων των Α.Ε. που ανηκουν σε εργολαβους και προμηθευτες του Δημοσιου

    Των ΠΑΝΤ. ΖΑΓΟΡΙΑΝΙΤΗ ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ

    Οικουμενικη-δικομματικη συναινεση, με διαρροες ωστοσο ενθεν και ενθεν, επετευχθη εν τελει χθες στη Βουλη για το θεμα των εργολαβων και των προμηθευτων του Δημοσιου και την ονομαστικοποιηση των μετοχων των ανωνυμων εταιρειων τους.

    Με προσθηκες επι προσθηκων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφωνησαν τελικα σε μια διατυπωση η οποια και τριμηνη παραταση δινει στις ανωνυμες αυτες εταιρειες για την ονομαστικοποιηση των μετοχων τους και θεωρηθηκε απο τους ψηφισαντες οτι διασφαλιζει τα συμφεροντα του Δημοσιου. Κατα ορισμενες εκτιμησεις οι δυο απο τις τρεις προσθηκες που εγιναν απο τον υπουργο Εθνικης Οικονομιας Γ. Παπαντωνιου και του βουλευτη της ΝΔ Θ. Κασσιμη -την οποια απεδεχθη ο υπουργος- αντικεινται μεταξυ τους και δημιουργουν συγχυση για το τι τελικα θα εφαρμοστει.

    Οσοι παντως την καταψηφισαν, δηλαδη οι βουλευτες του ΚΚΕ, αλλα και οι βουλευτες της ΝΔ Γ. Σουρλας, Π. Καμμενος, Ε. Χαιτιδης και Αν. Κρικελλης καθως και του ΠΑΣΟΚ Σπ. Καλουδης, με διαφορετικο σκεπτικο ο καθενας, καθε αλλο παρα θεωρουσαν οτι διασφαλιζονται τα συμφεροντα του Δημοσιου. Οι βουλευτες της ΠΟΛΑΝ, που δια του Α. Λεντακη ειχαν δηλωσει οτι θα την καταψηφιζαν, πριν γινουν οι προσθηκες, την κρισιμη ωρα της ψηφοφοριας απουσιαζαν.

    Η... τροποποιημενη τροπολογια

    Η τροπολογια που τελικως συζητηθηκε χθες ηταν η τροποποιηση αρχικης που ειχε καταθεσει την περασμενη Δευτερα η κυβερνηση στην οποια προβλεποταν εξαμηνη παραταση για την ονομαστικοποιηση των μετοχων και περαιτερω εξαμηνη παραταση, με κοινη αποφαση των συναρμοδιων υπουργων.

    Σ' αυτη προβλεποταν τριμηνη παραταση, την οποια ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γ. Παπαντωνιου δικαιολογησε λεγοντας οτι "ειναι ο ελαχιστος χρονος για να προχωρησει το διαταγμα, λογω τεχνικων προβληματων".

    Η δικαιολογια του δεν επεισε τους βουλευτες της ΝΔ, που υπο τον αρχηγο του κομματος Μιλ. Εβερτ παρισταντο στην ολομελεια και διαφαινοταν αρχικα οτι ειχαν την προθεση να ζητησουν ονομαστικη ψηφοφορια. Και ως την ωρα που ο βουλευτης του κομματος Στ. Μανος εκανε την προσθηκη, που τελικως απεδεχθη η κυβερνηση, ασκησαν δριμυτατη κριτικη κανοντας λογο για "ανομες διασυνδεσεις της κυβερνησης με μεγαλοεργολαβους".

    Μανος: Ρητρα αν δεν γινει...

    Στην προσθηκη Μανου προβλεπεται οτι εαν εντος τριων μηνων δεν γινει η ονομαστικοποιηση των μετοχων, η παραβαση συνεπαγεται ακυροτητα της προσφορας και καταπτωση της εγγυητικης επιστολης συμμετοχης στο διαγωνισμο η εκπτωση του αναδοχου η προμηθευτη και καταπτωση των εγγυητικων επιστολων καλης εκτελεσης και προκαταβολης, με ταυτοχρονη επιβολη προστιμου, ισου προς το ποσο της προκαταβολης, το οποιο εισπραττεται απο το Δημοσιο.

    Η προσθηκη εγινε δεκτη απο τον υπουργο Εθνικης Οικονομιας Γ. Παπαντωνιου, αφου προηγουμενως ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ Θ. Κοκκελιδης ειχε δηλωσει οτι την αποδεχεται, ενω ο γραμματεας της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του Κομματος Δ. Μπεης τον συνεβουλευσε ιδιαιτερως να την κανει αποδεκτη, διερμηνευοντας του και τις προθεσεις των παρισταμενων βουλευτων του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπαντωνιου προσεθεσε ομως και οτι "για τις λεπτομερειες εφαρμογης ισχυουν τα πρβλεπομενα απο το νομο για την ονομαστικοποιηση των μετοχων των κτηματικων εταιρειων". Προσθηκη που απεδεχθη αμεσως ο Στ. Μανος, οχι ομως και ο Μιλ. Εβερτ. Ο προεδρος της ΝΔ απεδεχθη να ψηφισει το κομμα του την τροπολογια μονο οταν ο κοινοβουλευτικος εκπροσωπος του κομματος Θ. Κασσιμης, χωρις να συνεννοηθει προηγουμενως με τον Στ. Μανο, ζητησε να προστεθει οτι το Προεδρικο Διαταγμα με τις λεπτομερειες εφαρμογης του αρθρου θα εκδοθει σε διαστημα 30 ημερων. Ο κ. Παπαντωνιου εκανε αμεσως δεκτη και την προταση Κασσιμη, κι ετσι οι περισσοτεροι βουλευτες της ΝΔ, θεωρωντας οτι η τροπολογια ψηφιζεται πλεον και απο το κομμα τους, αποχωρησαν απο την αιθουσα της ολομελειας του Κοινοβουλιου.

    Τι λενε οσοι καταψηφισαν

    Εμειναν ωστοσο καποιοι βουλευτες της ΝΔ εκ των οποιων οι τεσσερις που προσημειωσαμε καταψηφισαν την τροπολογια. Ο κ. Κρικελλης μιλησε για "γελοιοτητες" , λεγοντας πως "εφερε μια τροπολογια ο υπουργος να βολεψει τους εργολαβους, ειπε καποιες σκεψεις ο κ. Μανος, πιαστηκε απο μια σανιδα σωτηριας η κυβερνηση, ψηφισαν οι υπολοιποι εν βοη,χωρις να ξερουμε τι ψηφιζουμε". Ο κ. Σουρλας μιλησε για "διαπραγματευσεις και διαβουλευσεις που εγιναν εντος και εκτος Βουλης" και δηλωσε οτι την καταψηφιζει διοτι δεν του διδεται ο χρονος να μελετησει το ακριβες περιεχομενο της. Ο κ. Χαιτιδης εκανε λογο για εσπευσμενες ενεργειες της κυβερνησης, προκειμενου να εξυπηρετησει καποιες επιδιωξεις, ενω μιλησε και για προχειρως διανεμηθεισα σκεψη του κ. Μανου. Τελος, εκ των βουλευτων της ΝΔ, ο κ. Καμμενος καταψηφισε διοτι "η συγκεκριμενη συγκολληση της τροπολογιας αφηνει σοβαρα περιθωρια εκμεταλλευσεως του δημοσιου χρηματος απο τους μεγαλοεργολαβους και τους μεγαλοεκδοτες".

    Αλλα και ο Σπ. Καλουδης του ΠΑΣΟΚ υπεβαλε αιτημα στην κυβερνηση να καταθεσει στη Βουλη τα φυλλα φορολογικης και ασφαλιστικης ενημεροτητας των εκδοτικων εταιρειων που συμμετειχαν τωρα στους διαγωνισμους αναθεσεως δημοσιων εργων και προμηθειων. Και μιλησε για "βαρονους και ψευτοβαρονους του Τυπου που εχουν υπουργους σε ολες τις κυβερνησεις, βουλευτες και χρησιμοποιουν δημοσιογραφιζοντες".

    Τελος, ο Σπ. Στριφταρης του ΚΚΕ, δηλωνοντας οτι το κομμα του καταψηφιζει, εθεσε τα ερωτηματα, ποσες εταιρειες εχουν ως τωρα κινησει τη διαδικασια ονομαστικοποιησης, ποιες εχουν κανει αιτηση για αναληψη δημοσιων εργων, σε ποσους θα ανατεθουν εργα εως τη ληξη της προθεσμιας στις 3 Μαλου και αν υπηρξε συμφωνια μεταξυ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για να παρουν εργα καποιοι αετονυχηδες.

    [2] Υπο επανεξεταση το αμυντικο δογμα

    ΚΛΗΡΙΔΗΣ και Σημιτης συμφωνησαν χθες σε κοινη πολιτικη για την υπερασπιση των κυριαρχικων δικαιωματων της Κυπρου

    Υπο το φως της προσφατης κρισης, στα ελληνοτουρκικα, Αθηνα και Λευκωσια διαπιστωσαν και παλι οτι πρεπει να εξακολουθησουν "οι συντονισμενες ενεργειες", αλλα και "η κοινη πολιτικη για την υπερασπιση των κυριαρχικων δικαιωματων".

    Κατα τη χθεσινη συναντηση του προεδρου της Κυπρου κ. Κληριδη με τον πρωθυπουργο Κ. Σημιτη, οι δυο πλευρες επανελαβαν την προθεση τους να συνεχισουν τη στενη συνεργασια, τωρα που υπαρχουν πρωτοβουλιες εν τη γενεσει τους.

    Ο κ. Κληριδης δεν σταθηκε ιδιαιτερως στην "πολυδιαφησμιμενη" αμερικανικη πρωτοβουλια, η οποια ως γνωστον δεν εκδηλωθηκε, λογω της ματαιωσης της περιοδειας Χολμπρουκ υστερα απο τη δυσφορια της Αθηνας.

    Ανεφερε ομως οτι πολυ συντομα, ισως παρουσιασθει πρωτοβουλια απο ευρωπα ικης πλευρας.

    Το αμυντικο δογμα

    Ο κ. Σημιτης τονισε οτι "ενα κυριαρχο γνωρισμα της πορειας μας ειναι το ενιαιο αμυντικο δογμα". Εσπευσε ομως να εξηγησει οτι αυτο χρειαζεται "επανεξεταση σε ορισμενα σημεια".

    Ανεφερε συγκεκριμενα:

    "Ενα δογμα, το οποιο αφορα την αμυνα δυο χωρων και ενος ολοκληρου χωρου απο τη Θρακη μεχρι την Κυπρο, χρειαζεται, κατω απο το φως των γεγονοτων, συνεχη συμπληρωση, συγκεκριμενοποιηση, επανεξεταση σε ορισμενα σημεια. Τονισα ομως και στην πρωτη μου παρεμβαση οτι ειναι η κυριαρχη θεση μας. Ειναι γραμμη για την πολιτικη μας. Και θα συνεχισει να ειναι γραμμη για την πολιτικη μας".

    Σημειωνεται, παντως, οτι στη χθεσινη συσκεψη, κατα την οποια συζητηθηκε το ενιαιο αμυντικο δογμα, δεν ειχε κληθει να παρει μερος ο υπουργος Εθνικης Αμυνας Γ. Αρσενης.

    Τα τουρκικα αρματα

    Ο Κυπριος προεδρος, παντως, απαντωντας σε σχετικη ερωτηση, υποβαθμισε ιδιαιτερως την παρουσια τουρκικων αρματων μαχης στην κατεχομενη Κυπρο τις ημερες της κρισης:

    "Μια προσεκτικη εκτιμηση την οποια ειχαμε κανει προτου ερθουμε, κατα τη διαρκεια της κρισιμης εκεινης περιοδου, ηταν οτι οι τουρκικες κινησεις, οι τουρκικες δυναμεις στην Κυπρο δεν εκινηθηκαν απειλητικα. Παρεμειναν εις τα στρατοπεδα τους, εξαιρουμενης μιας κινησης, η οποια προηρχετο απο μικρο αριθμο αρματων τουρκικων (περιπου 15 τον αριθμο), τα οποια προσηγγισαν τη γραμμη αντιπαραθεσης, αλλα δεν ηταν σημαντικη μετακινηση δυναμεων. Οσον αφορα τα οσα αναφερθησαν, οτι επισημανθησαν τουρκικα πολεμικα σκαφη στα ανοικτα της Κυπρου, αυτο δεν ειναι γεγονος. Περασε απο τα στενα μεταξυ Τουρκιας και Κυπρου ενα αντιτορπιλλικο, το οποιο συνοδευε αρματαγωγο, το οποιο μπηκε στο λιμανι της Αμμοχωστου και εξεφορτωσε μερικα αρματα. Τα αρματα ομως αυτα δεν ηλθαν λογω της κρισεως. Ηταν προγραμματισμενη μεταφορα αρματων, για την οποια εμεις ειχαμε, απο τις δικες μας πηγες, πληροφοριες 20 ημερες ενωριτερον και για την οποια φυσικα καναμε τις διαμαρτυριες μας".

    Την προοπτικη του Κυπριακου στην Ε. Ενωση συζητησαν εξαλλου οι υπουργοι Εξωτερικων Θ. Παγκαλος και Α. Μιχαηλιδης, που επανελαβαν οτι θα αυξησουν τη συνεργασια και τον συντονισμο τους.

    Ανεφερε ο κ. Παγκαλος:

    "Η πορεια προς την Ευρωπα ικη Ενωση εχει δυο πλευρες, οι οποιες δεν εχουν καμια σχεση μεταξυ τους.

    Η μια πλευρα ειναι η ενταξιακη διαδικασια, η πορεια της Κυπρου για να γινει πληρες μελος της Ενωσης, η οποια -θα ελεγα- αυτη τη στιγμη ξεπερναει τις προσδοκιες μας. Εξαλλου, αυτο ειναι διαπιστωση ολων των εταιρων και της Επιτροπης: η Κυπρος ""τρεχει'' με γρηγοροτερους ρυθμους προς την ενταξη, απο ο,τι περιμεναμε, και ειναι αλλωστε φυσικο για καποιον που γνωριζει την κυπριακη κοινωνια και οικονομια. Και πολυ θα ηθελα και η Ελλαδα να βελτιωσει τις επιδοσεις, οσον αφορα αυτα τα θεματα, ακολουθωντας το κυπριακο παραδειγμα.

    Η αλλη πλευρα ειναι η διαπραγματευση για μια λυση του Κυπριακου. Δηλαδη, εαν η Ευρωπη εκδηλωσει πρωτοβουλια που θα παρει μεγαλυτερες διαστασεις απο αυτην που ηδη εχει παρει οπως ξερετε: τον ορισμο εκπροσωπου της Προεδριας, ο οποιος θα δωσει απολογισμο στο Συμβουλιο. Υποθετω οτι και ο συναδελφος μου κ. Ρωμαιος και εγω θα ειμαστε πανευτυχεις. Εμεις επιδιωκουμε, οπως ξερετε, τη διεθνοποιηση του θεματος. Καθε αναμειξη ειναι ευπροσδεκτη, υπο τον ορο να γινεται μεσα στις καλως εννοουμενες εννοιες του Διεθνους Δικαιου και του σεβασμου της κυριαρχιας των διαφορων χωρων, μεταξυ των οποιων ειναι και η Κυπρος".

    Ιδιαιτερη συναντηση ειχε ο προεδρος της Ν.Δ. με τον Κυπριο προεδρο.

    Ο κ. Εβερτ επεμεινε, οτι τωρα το ενιαιο αμυντικο δογμα πρεπει να ενισχυθει.

    [3] Ενοχλησε τη Ρηγιλλης ο Μητσοτακης

    Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του διχασε τις εκτιμησεις βουλευτων της Ν.Δ. και πειραξε τον Εβερτ

    Η δυσαρεσκεια Εβερτ γαι οσα υποστηριξε ο επιτιμος προεδρος της Ν.Δ. στη συνεντευξη του (στο ΜΕΓΚΑ) ηταν χθες κατι παραπανω απο ορατη.

    Ο ιδιος ο προεδρος της Ν.Δ. απεφυγε να σχολιασει το περιεχομενο της συνεντευξης Μητσοτακη, εντουτοις, βουλευτες προσκειμενοι σ' αυτον υποστηριζαν πως ο επιτιμος προεδρος της Ν.Δ. επιθυμει να στηριξει την κυβερνηση Σημιτη για να αντιπολιτευθει τον Μ. Εβερτ. Απο το περιβαλλον Εβερτ δινοταν απαντηση σε δυο σημεια της συνεντευξης Μητσοτακη, με αποτελεσμα την ανταπαντηση κυκλων απο το περιβαλλον Μητσοτακη. Το ενα της συνεντευξης που ενοχλησε ιδιαιτερα, ηταν η κριτικη Μητσοτακη για την αποχωρηση της Ν.Δ. απο τη Βουλη.

    Απο το περιβαλλον Εβερτ ελεγαν πως οταν προεδρος της Ν.Δ. ηταν ο κ. Μητσοτακης, η Ν.Δ. ειχε αποχωρησει 21 φορες απο τη Βουλη. "Ναι, αλλα οχι για τοσο σοβαρο θεμα", ανταπαντουσαν απο την πλευρα Μητσοτακη.

    Το δευτερο σημειο, ηταν η θεση Μητσοτακη οτι δεν πρεπει να γινουν τωρα εκλογες. Απο το περιβαλλον Εβερτ επισημαναν πως λιγες ημερες πριν, στις 3 Φεβρουαριου, ο κ. Μητσοτακης σε μηνυμα του στη Συνδιασκεψη Γυναικων της Ν.Δ. ελεγε πως η χωρα πρεπει να οδηγηθει το ταχυτερο σε εκλογες. "Τωρα, ειναι διαφορετικες οι συνθηκες", ανταπαντουσε παλι η πλευρα Μητσοτακη.

    Οι δηλωσεις Μητσοτακη "διχασαν" και τους βουλευτες της Ν.Δ. Οι προσκειμενοι στον επιτιμο προεδρο της Ν.Δ. χαρακτηριζαν σημαντικη τη συνεντευξη Μητσοτακη. Μεταξυ αυτων οι Κ. Πυλαρινος ("Ο Μητσοτακης αναψε το πρωτο κερι στο σκοταδι"), του Γ. Καρατζαφερη ("Αν ο Μητσοτακης στην πραξη ηταν τοσο καλος οσο στην συνεντευξη, θα ειμασταν ακομη στην εξουσια").

    Αλλη μεριδα βουλευτων, δεν εβλεπε με καλο "ματι" τη συνεντευξη. Μεταξυ αυτων ο Γ. Καλατζης: ("Δεν θα επελεγα εγω αυτη τη χρονικη στιγμη"). Και Α. Μπρατακος: "Τη γραμμη τη χαρασσει ο προεδρος της Ν.Δ."). Τελος, ο Σ. Χατζηγακης συμφωνησε σε πολλα σημεια της συνεντευξης Μητσοτακη, οπως οτι αυτη τη στιγμη δεν ειναι ο πλεον προσφορος χρονος για εκλογες, ενω για την αποχωρηση της Ν.Δ. ελεγε πως καλως αποχωρησε, αλλα επρεπε να το κανει αφου ακουγονταν οι υπουργοι Αμυνας και Εξωτερικων, καθως και ο κ. Μητσοτακης.

    [4] ΕΧΟΥΜΕ το προβαδισμα, αλλα οι Τουρκοι προσπαθουν εναγωνιως να μπουν στα κοινοτικα προγραμματα

    ΑΙΓΑΙΟ: Νικητες στον αλλο πολεμο

    ΜΕΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΜΕ ειδικο σκαφος για να μετεχουμε σε ερευνες σε ολη την Ανατολικη και Κεντρικη Μεσογειο, αλλα λειπουν κονδυλια

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ

    Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ

    Στον αφανη επιστημονικο και ερευνητικο πολεμο που διεξαγεται στο Αιγαιο, φαινεται εδω και χρονια οτι, παρα την απουσια ελληνικης πολιτικης, η Τουρκια μεχρι στιγμης ειναι η μεγαλη ηττημενη.

    Οποιος ελεγχει επιστημονικα το Αρχιπελαγος, γνωριζει τα βαθυτερα μυστικα του και τις ιδιαιτεροτητες του, το ελεγχει ουσιαστικα και ολοκληρωτικα και μπορει να χρησιμοποιησει ερευνητικα στοιχεια οχι μονο σε πολιτικο, αλλα και σε στρατιωτικο επιπεδο.

    Οι επισημανσεις αυτες στην κρισιμη συγκυρια των ημερων ειναι του καθηγητη του Πανεπιστημιου Κρητης και διευθυντη του Ινστιτουτου Θαλασσιας Βιολογιας Κρητης (Ι.ΘΑ.ΒΙ.Κ) Τασου Ελευθεριου, γνωστη, των επιστημονικων παραμετρων στο Αιγαιο, που λειτουργουν μακροπροθεσμα για την κυριαρχια στον ευαισθητο αυτο χωρο.

    Το Ινστιτουτο μετεχει σε ολες τις φασεις του κοινοτικου προγραμματος ΜUΣΤ για τη θαλασσια ερευνα και τεχνολογια στην Ευρωπη και ειδικοτερα σ' εκεινες που εστιαζονται στην Ανατολικη Μεσογειο, με εμφαση το Αιγαιο.

    Αυτο εχει μεγαλη σημασια, επισημαινει ο κ. Ελευθεριου, επειδη τα ανταγωνιστικα ερευνητικα προγραμματα δεν κατανεμονται γεωγραφικα, αλλα η διεκδικηση τους γινεται με βαση τη φιλοσοφια και την πρωτοτυπια των ιδεων, για να υπογραμμισει:

    "Η αποτελεσματικοτητα μας εκτιμαται απο το γεγονος οτι δεν εχουμε αφησει κενα στο επιστημονικο, ερευνητικο - τεχνολογικο πεδιο για να εισχωρησουν τριτοι. Ομως οι Τουρκοι δεν μπηκαν απειλητικα ως τωρα στο προγραμμα επειδη κυριως δεν μετειχαν στην Κοινοτητα".

    "Η σημασια του προγραμματος εγκειται στο γεγονος οτι ερευνα το βυθο του Αιγαιου, το συνολικο οικοσυστημα, τη λειτουργια και την παραγωγικοτητα του, τις ιδιαιτεροτητες του.

    Ειδικοτερα η ερευνα αφορα τα αλιευτικα αποθεματα, τα προβληματα οικολογιας, περιβαλλοντος και οικονομιας της περιοχης, αλλα εχουν αμεση πολιτικη διασταση, επειδη υποδηλωνουν το μεγεθος της επιστημονικης και τεχνολογικης παρουσιας της Ελλαδας. Ενα μεγεθος-δεικτη του πραγματικου ελεγχου της θαλασσιας αυτης περιοχης.

    Τακτικες κινησεις

    "Το ελληνικο κρατος δεν εχει επισημα συγκροτημενη ερευνητικη και επιστημονικη πολιτικη για το Αιγαιο. Πρεπει λοιπον αμεσα να προχωρησει στις γενικες αρχες, ωστε να σχεδιαστουν οι τακτικες κινησεις στον τομεα των θαλασσιων ερευνων και να μεινουν οριστικα εξω απο την περιοχη οι Τουρκοι, οι οποιοι εμφανιζονται σε κοινοτικα προγραμματα συνεργασιας με τριτες χωρες της Μεσογειου, οπως το ΑΩΙΨΕΝΝΕ. Αυτο προκειται να αντικατασταθει απο το ΙΝΨΟ και εκτος απο τη θαλασσια ερευνα αφορα θεματα υγειας και γεωργιας.

    Μια μεγαλη μαχη με την Τουρκια εγινε ηδη στο πλαισιο του προγραμματος Π.Ο.Ε.Μ., το οποιο δεν ειναι κοινοτικο, αλλα ωκεανογραφικο, και περιλαμβανει ολη την Ανατολικη Μεσογειο, απο το Ισραηλ μεχρι τα Δαρδανελλια και την Ιταλια.

    Η μαχη αυτη δοθηκε απο το Ελληνικο Κεντρο Θαλασσιων Ερευνων (Ε.Κ.Θ.Ε.) οταν η Τουρκια προσπαθησε να μετασχει στην ερευνα της φυσικης και βιολογικης ωκεανογραφιας στο Αιγαιο και μαλιστα εθεσε ζητημα κατα ποσο η Ελλαδα διαθετει ερευνητικα πλοια και εργαστηρια (εχουμε δυο πλοια και δυο ινστιτουτα), υποστηριζοντας ψευδως οτι η ιδια διαθετει επτα πλοια και εξι ινστιτουτα".

    Ζωτικης σημασιας

    Στην αντιμετωπιση των εθνικων προβληματων, η ερευνα, ειδικα στο Αιγαιο, ειναι ζωτικης σημασιας για την ασκηση ουσιαστικης εθνικης πολιτικης, αλλα οι πολιτικοι μας δεν το βλεπουν, "σταματουν στο σκελος της υποβρυχιας δραστηριοτητας", σημειωνει εκφραζοντας αγωνια ο κ. Ελευθεριου και διευκρινιζει:

    "Το Ι.ΘΑ.ΒΙ.Κ. με την καταλληλη οικονομικη και θεσμικη στηριξη μπορει να αναλαβει τον ερευνητικο και επιστημονικο ελεγχο του Αιγαιου.

    "Οι Τουρκοι δεν εχουν οικονομικες δυνατοτητες, αλλα θετουν σκληρες προτεραιοτητες, μεταφερουν κονδυλια απο αλλους τομεις για να ενισχυσουν τις εθνικες τους επιλογες.

    "Αντιθετς εμεις πρεπει να περασουμε απο σαραντα κυματα για να δοθουν αδειες ερευνας και χρηματα. Παρ' ολα αυτα μετασκευαζουμε ειδικο σκαφος 45 μετρων για ερευνες σε ολη την Ανατολικη και Κεντρικη Μεσογειο και παραλληλα προσπαθουμε να αναπτυξουμε τις εργαστηριακες μας εγκαταστασεις, οι οποιες, αν η Γ.Γ. Ερευνας και Τεχνολογιας εγκρινει το αναγκαιο κονδυλι των 700 εκατομμυριων δραχμων, θα αποκτησουν διεθνεις προδιαγραφες και θα γινουν κεντρο αναφορας στη Μεσογειο, στις χωρες της Μ. Ανατολης και της Β. Αφρικης.

    "Ετσι, θα εχουμε τη δυνατοτητα για εφαρμοσμενη ερευνα στην οικολογια και το περιβαλλον της θαλασσας, στην αλιεια, την ωκεανογραφια, τις καλλιεργειες, την τεχνολογια, αλλα και για μεταφορα τεχνογνωσιας σε τριτες χωρες μεσω των κοινοτικων προγραμματων ΙΝΨΟ, των οποιων θα εκπαιδευουμε στελεχη".

    Το Ι.ΘΑ.ΒΙ.Κ., τονιζει ο διεθυντης του, "εχει τη γνωση και την εμπειρια, εχει αποδειξει οτι για καθε δραχμη που παιρνει απο την πολιτεια φερνει 350 δραχμες απο εξωτερικο, και αυτο που απομενει να γινει ειναι να δοΘει η αναλογη βαρυτητα στις δραστηριοτητες του γιατι δεν υπηρετει μονο ερευνητικα και τεχνολογικα ενδιαφεροντα, αλλα και τα εθνικα συμφεροντα".

    Το ειδικο σκαφος του Ινστιτουτου Θαλασσιας Βιολογιας Κρητης με τους επιστημονες επι το εργον. Το βαθυσκαφος του Ινστιτουτου με τον ερευνητη Α. Τσελεπιδη, ετοιμαζεται για καταδυση

    [5] Ν. Παππας: Αποστολη αυτοκτονιας το ελικοπτερο

    ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ, αντιδεοντολογικη και παρανομη χαρακτηρισε την ενεργεια του αρχηγου του ΓΕΕΘΑ να σχολιασει στον Τυπο απορρητες συνομιλιες του με τον Πρωθυπουργο και μαλιστα τη στιγμη της κρισης, ο πρωην αρχηγος ΓΕΝ, Νικος Παππας. Μιλωντας στο ραδιοσταθμο "Φλας 9,61", στην εκπομπη της Ελλης Σταη, ο κ. Παππας αποκαλεσε πληρη αυτοκτονια την αποστολη του ελικοπτερου, δηλωνοντας μαλιστα οτι εαν ηταν ο ιδιος στη θεση του πιλοτου, δεν θα υπακουε στη διαταγη (!).

    "Βγηκε ο κ. Λυμπερης -ειπε ο πρωην αρχηγος ΓΕΝ- και εκανε μια παρομοιωση με ποδοσφαιρο; οτι περνανε και απο την αμυνα κ.τ.λ., αλλα ξεχασε να πει οτι επαιζε ερασιτεχνικο ποδοσφαιρο και μαλιστα χωρις τερματοφυλακα. Πιστευω οτι γινανε υπερβολες απο πολλα μεσα και μπορω να πω και απο επισημα προσωπα και στρατιωτικους".

    Σε ο,τι αφορα την αποστολη του ελικοπτερου, το χαρακτηρισε μεγα λαθος: "Το ελικοπτερο αυτο δεν επρεπε να κανει αυτην την αποστολη. Υπαρχουν κατι πυραυλακια μικρα, φορητα, και μπορουν να φερουν κατω αεροπλανο αεριωθουμενο, που πεταει με μεγαλες ταχυτητες και πολυ ψηλα. Σκεφτειτε, λοιπον, το ελικοπτερο, που παει δεκα μετρα πανω απο το εδαφος και στεκεται ακινητο και φωτιζει κατω να βρει ψυλλους στ' αχυρα.

    "Εγω αν ημουνα εκει δεν θα πηγαινα και απλος πιλοτος να ημουν. Θα τους ελεγα, κυριοι, αυτη ειναι αποστολη αυτοκτονιας...".

    [6] Λυμπερης: Υπερβολες

    "Σε ολη αυτη την υποθεση, αυτο που με στενοχωρει ειναι οτι μεσα απο υπερβολες και σκοπιμοτητες αδικουνται οι Ενοπλες Δυναμεις", ειπε ο αρχηγος ΓΕΕΘΑ, Χρηστος Λυμπερης, μιλωντας στο ραδιοσταθμο "Φλας 9,61" στην εκπομπη του Ν. Κακαουνακη.

    "Εμενα αυτη τη στιγμη με ενδιαφερει το αυριο", τονισε ο κ. Λυμπερης. "Ο θεσμος των ενοπλων δυναμεων πρεπει να γινει σεβαστος. Να γινουν ανακριτικες επιτροπες, εξεταστικες, ολα. Ειλικρινα θα το επιθυμουσα αυτο το πραγμα, διοτι ετσι θα φυγει η ομιχλη απο το χωρο των Ενοπλων Δυναμεων".

    Με αυτο το κλιμα -ειπε ο αρχηγος ΓΕΕΘΑ- εχω αποφασισει να μη μιλησω και θα το αφησω για οταν ερθει η ωρα (...). Εγω εχω κληθει ως Α/ΓΕΕΘΑ να κανω τη συγκεκριμενη δραση. Να ετοιμασω τον κοσμο, να, να, να... Και αυτο το προς την πατριδα χρεος θα το κανω.

    Μπορει να υπαρχουν συναδελφοι σας οι οποιοι πολυ επιπολαια λενε πολλα πραγματα απαραδεκτα, αλλα ας σκεφθουν λιγο καλα, μηπως αυτα αδικουν τον τοπο και οχι τα προσωπα".

    Για την πολιτικη: "Εγω δεν θελω να μπω σε πολιτικα παιχνιδια, και ειλικρινα δεν ειχα και καποια αντιπαλοτητα με προσωπα, ειτε μεσα ειτε εξω (...). Αν απ' αυτην την κριση πρεπει να βγαλουμε μερικα πραγματα, ειναι να δουμε αν χρειαζεται ενας σχεδιασμος αλλος, αν χρειαζεται μια αλλη αντιληψη, αν χρειαζεται μια αλλη συνειδηση. Δεν μπορει σημερα να θελουν οι Ελληνες να υπηρετουν ολοι στην Αθηνα και να μιλαμε για βραχονησια".

    Ο Δροσογιαννης

    "Αν ημουνα στη θεση του πρωθυπουργου, θα τον ειχα θεσει στη διαθεση" δηλωσε ο πρωην υπουργος Αντ. Δροσογιαννης, αναφερομενος στο θεμα Λυμπερη.

    Ο κ. Δροσογιαννης ειπε οτι θα επρεπε να εχουν παραιτηθει τοσο ο υπουργος Γερ. Αρσενης οσο και ο υφυπουργος Ν. Κουρης. Και μιλησε ξανα για τη σχεση του δημαρχου της Καλυμνου με τον υπουργο Εθνικης Αμυνας.

    "Και η κουτση Μαρια ξερει οτι εχει καποια σχεση ο δημαρχος με τον Αρσενη", ειπε ο κ. Δροσογιαννης (στο ραδιοσταθμο "Αθηνα 9,84").

    [7] Χολμπρουκ: Κοιμονταν οι Ευρωπαιοι εκεινη τη νυχτα

    ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Του Δ.Π. ΔΗΜΑ

    ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ κατα των Ευρωπαιων ειναι ο κ. Ριτσαρντ Χολμπρουκ, βοηθος υπουργος Εξωτερικων, γιατι, οπως ισχυριζεται σε συνεντευξη του στην εφημεριδα "Ουασιγκτον Ποστ", τη νυχτα της παρ' ολιγον συγκρουσης Ελλαδας και Τουρκιας οι Ευρωπαιοι κοιμονταν τον υπνο του δικαιου.

    "Ενω ο προεδρος Κλιντον ηταν στο τηλεφωνο με Αθηνα και Αγκυρα" για την εκτονωση της κρισης, "οι Ευρωπαιοι κυριολεκτικα κοιμονταν ολη τη νυχτα", ειπε χαρακτηριστικα στην "Ποστ" ο κ. Χολμπρουκ, ο οποιος, σημειωτεον, αναλογη δυσφορια ειχε εκφρασει και την προπερασμενη Τεταρτη, την επομενη της κρισης, σε ομιλια του στην Εθνικη Λεσχη Τυπου, στην Ουασιγκτον.

    "Πρεπει να αναρωτηθει κανεις γιατι η Ευρωπη δεν φαινεται ικανη να προβει σε αποφασιστικες ενεργειες στο δικο της πεδιο", λεει πολυ περιεκτικα στην "Ουασιγκτον Ποστ" ο Αμερικανος αξιωματουχος.

    Η τελευταια αυτη διαπιστωση του κ. Χολμπρουκ αντανακλα την πεποιθηση στην Ουασιγκτον οτι ανταγωνιστικα, οικονομικα κυριως συμφεροντα, μεταξυ των μελων της Ευρωπα ικης Ενωσης, εχουν κατ' ουσιαν οδηγησει σε παραλυση τη συνθηκη Μααστριχτ και εχουν συμβαλει στην απουσια κοινης αμυντικης και εξωτερικης πολιτικης.

    Στη συνεντευξη του στην "Ποστ", που μεταδοθηκε απο το Παρισι, ο κ. Χολμπρουκ εξηγει οτι η δραστηρια διπλωματια που υιοθετηθηκε στην προκειμενη περιπτωση απο την κυβερνηση Κλιντον αντανακλα την ανησυχια της για τους κινδυνους συγκρουσης δυο ΝΑΤΟ ικων συμμαχων στη ΝΑ Μεσογειο και αποτελει οδυνηρη συνειδητοποιηση οτι η Ευρωπη δεν ειναι ετοιμη ν' αναλαβει μεγαλυτερη ευθυνη για τα δικα της αμυντικα προβληματα.

    Υπερεξοπλισμοι Εξαλλου, στην "Ποστ" παρατηρειται οτι οι συμφωνιες αφοπλισμου ΗΠΑ και πρωην Σοβιετικης Ενωσης εχουν οδηγησει στον υπερεξοπλισμο Ελλαδας και Τουρκιας, με οπλικα συστηματα απο την Κεντρικη Ευρωπη, με αποτελεσμα, αν υπαρξει μεταξυ τους συγκρουση θα 'χει καταστρεπτικοτερα αποτελεσματα απ' ο,τι ηταν δυνατον να φανταστει κανεις στο παρελθον, λενε Αμερικανοι αξιωματουχοι.

    Γαλλοι αξιωματουχοι απεδωσαν την ευρωπα ικη ελλειψη αντιδρασης στο πολιτικο κενο της Ιταλιας που εχει την προεδρια της Ευρωπα ικης Ενωσης, ωστοσο παρατηρητες διαφωνουν με τη συγκεκριμενη εκτιμηση και λενε οτι δεν υπαρχουν ευρωπα ικοι μηχανισμοι για την αντιμετωπιση παρομοιων κρισεων.

    Ο κ. Χολμπρουκ, οπως και αλλοι αξιωματουχοι και αναλυτες στην Ουασιγκτον, που εν γενει επικρινουν την ευρωπα ικη αδρανεια στην ελληνοτουρκικη κριση, πιστευουν οτι "αυτου του ειδους ο δισταγμος και η αναστατωση (εκ μερους της Ε.Ε.) θα μπορουσαν ν' αποδειχθουν επικινδυνα αποσταθεροποιητικοι (παραγοντες), οταν η δυτικη συμμαχια αντιμετωπισει πιθανες μελλοντικες κρισεις, οπως με την πιθανη επιστροφη των κομμουνιστων της Ρωσιας στην εξουσια η τη σχεδιαζομενη επεκταση του ΝΑΤΟ μεχρι το κατωφλι της Ρωσιας".

    Τα ριχνει στην Ελλαδα Απαντωντας στις κατηγοριες περι ευρωπα ικης αδρανειας στην ελληνοτουρκικη κριση, αξιωματουχοι της Ευρωπα ικης Ενωσης δηλωναν χθες οτι αυτο συνεβη επειδη η Ελλαδα δεν ζητησε τη βοηθεια της Ε.Ε.

    Ουτε η Κομισιον ουτε οι κυβερνησεις της Ε.Ε. "μπορουν να αναμιχθουν χωρις να υποβληθει αιτημα βοηθειας απο την εμπλεκομενη χωρα-μελος της Ε.Ε.", ειπε ενας απο τους αξιωματουχους αυτους.

    [8] 3 ψηφισματα υπερ Ελλαδας στην Ευρωβουλη

    Θα ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ για ψηφιση και θα επιδοθουν στο συμβουλιο υπουργων, στην Κομισιον και στην τουρκικη κυβερνηση

    ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Π. ΠΑΝΤΕΛΗ

    Η ελληνικη "αντεπιθεση" κατα της Τουρκιας στις Βρυξελλες -που εκδηλωθηκε με καθυστερηση- εχει αρχισει να "κατακτα" την κοινοτικη αλληλεγγυη. Η θεση που πηρε η Κομισιον με τη δηλωση συμπαραστασης κι αλληλεγγυης στην Ελλαδα ειναι μια "καλη αρχη".

    Το Ευρωπα ικο Κοινοβουλιο, εξαλλου, εχει κινητοποιηθει απο τους Ελληνες ευρωβουλευτες και αναμενεται να εκδηλωσει την αλληλεγγυη του στην Ελλαδα στην προσεχη Ολομελεια του. Καθυστερει ακομη να παρει θεση το Συμβουλιο Υπουργων, το πιο αρμοδιο οργανο για την Κοινη Εξωτερικη Πολιτικη.

    Το Συμβουλιο Υπουργων θα εχει βασικο στοχο η ενημερωτικη εκστρατεια του Ελληνα πρωθυπουργου στις κοινοτικες πρωτευουσες. Και θα εχει μερικα σοβαρα "ατου", που εχουν δοκιμαστει απο την κοινοτικη πρακτικη.

    Το γεγονος οτι οι μεγαλες πολιτικες ομαδες του Ευρωπα ικου Κοινοβουλιου εχουν παρει θετικη θεση για την Ελλαδα ειναι ενα σημαντικο πλεονεκτημα. Συγκεκριμενα, οι Ομαδες των Σοσιαλιστων, του Ευρωπα ικου Λα ικου Κομματος και της Ενωσης για την Ευρωπη -στις οποιες ανηκουν αντιστοιχα οι ευρωβουλευτες του Πασοκ, της ΝΔ και της ΠΟΛ.Α- εχουν ετοιμασει καταδικαστικα ψηφισματα για την Τουρκια. Τα τρια κειμενα με τα σχεδια ψηφισματων αναφερονται στις τουρκικες προκλησεις στο Αιγαιο και τα κυριαρχικα δικαιωματα της Ελλαδας. Ειδικοτερα:

    Στο κειμενο της Σοσιαλιστικης Ομαδας αναφερεται οτι η Τουρκια αμφισβητει το καθεστως του Αιγαιου και τα κυριαρχικα δικαιωματα της Ελλαδας με την απειλη χρησης βιας.

    Στο κειμενο της Ομαδας του Ευρωπα ικου Λα ικου Κομματος επισημαινεται οτι τα συνορα της Ελλαδας ειναι και συνορα της Ενωμενης Ευρωπης και υπενθυμιζεται η δεσμευση της Τουρκιας στη Μεσογειακη Διασκεψη της Βαρκελωνης να σεβαστει την εδαφικη ακεραιοτητα καθε κρατους μελους.

    Στο κειμενο της Ομαδας Ενωσης για την Ευρωπη καταδικαζεται η παραβιαση του διεθνους δικαιου απο την Τουρκια, απο την οποια ζητειται να σεβαστει, αμεσως κι εμπρακτως, τις διεθνεις συνθηκες.

    Η χρηματοδοτηση

    Και οι τρεις πολιτικες ομαδες καλουν το Συμβουλιο Υπουργων να επανεξετασει το θεμα της κοινοτικης χρηματοδοτησης της Τουρκιας στο πλαισιο του σεβασμου των διεθνων συνθηκων. Και θ' αναθεσουν στον προεδρο του Ευρωπα ικου Συμβουλιου να μεταφερει το μηνυμα απο τα ψηφισματα στο Συμβουλιο Υπουργων, στην Κομισιον και στην τουρκικη κυβερνηση. Τα ψηφισματα αναμενεται να συζητηθουν στην Ολομελεια του Ευρωπα ικου Κοινοβουλιου την ερχομενη εβδομαδα, στο Στρασβουργο.

    Η εγκριση τους μπορει να συμπεσει με το "γυρο" του πρωθυπουργου στς κοινοτικες πρωτευουσες. Και θα ειναι ενα δυναμικο επιχειρημα για την Ελλαδα.

    Η Κομισιον, ηδη, ενημερωσε για τη θεση αλληλεγυης που αποφασισε για την Ελλαδα, την Επιτροπη Μονιμων Αντιπροσωπων (ψορεπερ), που "ανοιγει την πορτα" για το Συμβουλιο Υπουργων. Το θεμα εθεσε ο επιτροπος για τις οικονομικες εξωτερικες σχεσεις κ. Λ. Μπριταν, στο γευμα των Μονιμων Αντιπροσωπων. Και δεν παρελειψε να διατυπωσει τη λυπη του γιατι το Συμβουλιο Υπουργων καθυστερει να παρει θεση για το κρισιμο θεμα της Ελλαδας. Στη συζητηση που ακολουθησε - οπως εγινε γνωστο- η πλειοψηφια διατυπωσε θετικα σχολια. Διατυπωθηκε ομως και η αποψη οτι ειναι προωρη η θεση της Κομισιον και δεν επρεπε να προηγηθει απο το Συμβουλιο Υπουργων. Διευκρινιζεται, παντως, οτι οι αποψεις που διατυπωθηκαν απο τους Μονιμους Αντιπροσωπους ειναι προσωπικες γιατι δεν ειχαν παρει οδηγιες απο τις κυβερνησεις τους.

    [9] Παγκαλος: Εμεις δεν βιαζομαστε για Χαγη

    ΑΝ θελει ας προσφυγει η Τουρκια και τοτε θα αντιμετωπισουμε την εξελιξη

    Την ικανοποιηση του για την προσφατη ανακοινωση του Λευκου Οικου και τη δηλωση της Ε. Επιτροπης για την τελευταια κριση εξεφρασε χθες ο υπουργος Εξωτερικων Θ. Παγκαλος.

    Στις επισημανσεις του ο κ. Παγκαλος ανεφερε:

    για την Ευρωπα ικη Επιτροπη:

    "Ειναι η πρωτη φορα που η Επιτροπη παιρνει τοσο ξεκαθαρη θεση στα θεματα αυτα. Θα ελεγα δε καλυτερα, σε θεματα τετοιου τυπου, που αφορουν την κυριαρχια της Ευρωπα ικης Ενωσης και την υπαρξη συνορων της Ενωσης προς τα εξω. Εχουμε απο πολλες χωρες πολυ ενθαρρυντικες ενδειξεις και μηνυματα. Εχουμε και μια-δυο απογοητευσεις, που θα μου επιτρεψετε να μην σας τις πω, διοτι θα φροντισουμε να τις διορθωσουμε".

    για την ανακοινωση του Λευκου Οικου:

    "Η αντιδραση των ΗΠΑ, οπως ξερετε, περικλειει δυο στοιχεια, τα οποια εχουν ενδιαφερον για την ελληνικη προσεγγιση του θεματος. Το πρωτο ειναι η αναφορα στο Διεθνες Δικαιο, την εδαφικη ακεραιοτητα και στις διεθνεις συνθηκες. Ειναι μια παγια θεση της ελληνικης πλευρας. Προσπαθουσαμε να πεισουμε τους Αμερικανους να την περιλαβουν την αντιμετωπιση του ζητηματος".

    Η Χαγη

    Ο υπουργος Εξωτερικων δεν απερριψε το ενδεχομενο ενεργοοιησης της διαδικασιας προσφυγης στο Δ. Δικαστηριο της Χαγης, αλλα τονισε οτι η Αθηνα δεν ειναι επισπευδουσα. Ανεφερε:

    "Οσον αφορα τη Χαγη, εμεις δεν ειμαστε επισπευδοντες. Ειμαστε μεσα στο πλαισιο της εδαφικης μας κυριαρχιας. Ασκουμε αυτη την κυριαρχια, επι δεκαετιες τα Δωδεκανησα και παλαιοτερα ακομα στην υπολοιπη νησιωτικη Ελλαδα".

    Η Τσιλερ

    Ο κ. Παγκαλος βρηκε ακομα την εκαιρια να σχολιασει - την ψυχιατρικη διασταση - των δηλωσεων της κ. Τσιλερ, οτι τα ελληνικα νησια ανηκουν στην Τουρκια:

    "Οπως ειπε η κ. Τσιλερ, καπου απο το υποσυνειδητο της ανεδειχθη η ιδεα οτι τα ελληνικα νησια ανηκουν και στην Τουρκια! Θα ελεγα - περαν της ψυχιατρικης διαστασης του θεματος, γιατι οπως ξερετε το υποσυνειδητο ειναι αντικειμενο μελετης των ψυχιατρων - ας προσφυγει η Τουρκια τη Χαγη και εμεις, βεβαιως, τοτε θα αντιμετωπισουμε την εξελιξη αυτη, οταν σημειωθει".

    Απο την πλευρα του, ο κ. Σημιτης επανελαβε οτι χρειαζεται "εγρηγορση και προσοχη". Προθεσε ακομα οτι:

    "Το συμπερασμα ειναι εγρηγορση και προσοχη. Το συμπερασμα ειναι παρουσια. Το συμπερασμα ειναι επαφη και διαρκης ενημερωση ολων των αλλων κρατων. Και πιστευουμε ετσι οτι θα βελτιωσουμε ακομα περισσοτερο το κλιμα για να γινουν αποδεκτες οι θεσεις μας".

    Εκκληση προς τον Γερμανο καγκελαριο Χελμουτ Κολ να ενδιαφερθει για την αναληψη η στηριξη πρωτοβουλιων, συμφωνα με το Διεθνες Δικαιο, απηυθυνε η εκδιδομενη στην Αθηνα γερμανογλωσση εφημεριδα "Ατενερ Τσα ιτουνγκ" με αφορμη την προσφατη ελληνοτουρκικη κριση.

    [10] Ιταλια: Στο διεθνες δικαστηριο

    ΡΩΜΗ Του ΛΑΚΗ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ

    Μακρα και εγκαρδια τηλεφωνικη συνομιλια ειχε χθες βραδυ η Ιταλιδα ΥΠΕΞ και προεδρος της Ε.Ε., Σουζανα Ανιελι, με τον Ελληνα ομολογο της Θ. Παγκαλο. Συμφωνα με ανακοινωση, που εξεδωσε πριν απο λιγη ωρα το ιταλικο υπουργειο Εξωτερικων, η κ. Ανιελι με την ιδιοτητα της προεδρου της Ε.Ε. εργαστηκε για την εξομαλυνση της διαφορας Ελλαδας-Τουρκιας και αυτη την περιοδο μελετα τους λογους της διαμαχης.

    Αναφεροντας, το επισημο ιταλικο πρακτορειο ΑΝΣΑ, το ιστορικο της διαμαχης, γραφει οτι η Ιμια υπηρξε αντικειμενο της ιταλουτουρκικης συμφωνιας του 1932 και οτι τα ιταλικα δικαιωματα σ' εκεινη την περιοχη περασαν στην Ελλαδα με τη συμφωνια του Παρισιου το 1947.

    Η ιταλικη προεδρια -αναφερει επισης η ανακοινωση- αφου συνεστησε στις δυο φιλες κυβερνησεις να δειξουν μετριοπαθεια και να αποφυγουν καθε ενεργεια και δηλωση, που θα μπορουσε να εντεινει επιπλεον την κατασταση, εκφραζει την πεποιθηση οτι η ελληνοτουρκικη διαφορα θα μπορουσε να βρει λυση σε νομικο επιπεδο η σε διαιτητικο δικαστηριο, η στο διεθνες δικαστηριο της Χαγης.

    Σημερα το βραδυ, επισης, ο Ελληνας πρεσβης στη Ρωμη κ. Ε. Φραγκουλης ειχε συναντηση με το γενικο γραμματεα του ιταλικου ΥΠΕΞ κ. Μπιανκερι, τον οποιο ενημερωσε για το επιμαχο θεμα, αλλα και τη μελλοντικη επισκεψη του πρωθυπουργου Κ. Σημιτη στη Ρωμη.

    Το ιταλικο ΥΠΕΞ καλεσε και τον Τουρκο πρεσβη στη Ρωμη.

    [11] Οι "αποκαλυψεις" της Τσιλεργια την κρισιμη νυχτα

    "Δεν ειπα στους Αμερικανους οτι ξεκινησαμε για καταληψη της βραχονησιδας"

    Η συνεντευξη-παραληρημα στον Μπιραντ

    Η Τουρκια ηταν αποφασισμενη να κανει πολεμο τη νυχτα της μεγαλης κρισης με την Ελλαδα. Και η Τανσου Τσιλερ απεκρυψε επιμελως απο τους Αμερικανους συνομιλητες της οτι ειχαν κινητοποιηθει Τουρκοι κομαντο να μεταβουν στην Ιμια, οπου βρισκονταν Ελληνες στρατιωτες.

    Τα ισχυριστηκε η ιδια η πρωθυπουργος της Τουρκιας σε συνεντευξη της προχθες το βραδυ στον Μεχμετ Αλι Μπιραντ, η οποια μεταδοθηκε απο το τουρκικο τηλεοπτικο καναλι "Σηοω ΤΩ".

    Η συνεντευξη εχει ως εξης, οπως την εδωσε η Γενικη Γραμματεια Τυπου:

    Για την ελληνοτουρκικη κριση η κυρια Τσιλερ τονισε: Ηταν φανερο το τι θα πρατταμε, στην αναγκη θα γινοταν πολεμος και στην αναγκη η σημαια εκεινη θα υποστελλοταν και οι στρατιωτες εκεινοι θα αποχωρουσαν δια της βιας. Δωσαμε πολυ ξεκαθαρα αυτο το μηνυμα. Το δωσαμε στις στρατιωτικες βαθμιδες, τονιζοντας οτι αυτο ετσι θα γινει, δεν υπαρχει αλλος τροπος και ολα τα σχεδια εγιναν σ' αυτη τη βαση. Δεν υπαναχωρησαμε καθολου απ' αυτο.

    Το πιο ενδιαφερον ομως ειναι -βεβαια αυτο δεν το ειπα ολη τη νυχτα- οτι συνομιλησα επανειλημμενως εκεινη τη νυχτα με τους Κλιντον - Κριστοφερ - Χολμπρουκ, οι οποιοι μας ειπαν:

    Κοιταξτε, εδω εχει διαμορφωθει μια πολυ δυσχερης κατασταση. Ετσι ειχε αρχισει και ο βαλκανικος πολεμος. Στην περιπτωση κατα την οποια οποιοσδηποτε μεταβει εκει η αποβιβαστει εστω κι ενας στρατιωτης η εκδηλωθει καποια πραξη βιας, ακομη και σε περιπτωση μεταβασης εκει καποιου πολιτη με ενα ιδιωτικο σκαφος, τοτε θα βρεθειτε αντιμετωποι με ολες τις δυναμεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, των Ηνωμενων Εθνων και της Ε.Ε.

    ΜΠΙΡΑΝΤ: Αρα, ολοκληρη Αμερικη ερχοταν κατα πανω μας.

    ΤΣΙΛΕΡ: Ομως εγω ειχα ρωτησει: Εχουμε εμεις εδω δικαιωματα; Εχει η Ελλαδα; (ΑΠΑΝΤΗΣΗ:) Αυτο (για τα δικαιωματα της Ελλαδας) δεν τεκμηριωνεται.

    Δεν ηταν τεκμηριωμενο

    ΜΠΙΡΑΝΤ: Το ειπαν και οι Αμερικανοι οτι δεν ειναι τεκμηριωμενο;

    ΤΣΙΛΕΡ: Οχι, οι δικοι μας αρμοδιοι ειπαν οτι δεν ειναι τεκηριωμενο οτι ο τοπος αυτος ανηκει στην Ελλαδα, οτι η Ελλαδα εχει καποια θεση εκει. Δεν συμβαινει κατι τετοιο, τοτε (ειπα) εμεις διεκδικουμε δικαιωματα, ελατε να καθησουμε να μιλησουμε μαζι. Εαν εχετε τεκμηρια, να τα θεσετε επι ταπητος, και το ιδιο να κανουμε κι εμεις. Λεμε οτι εμεις ειμαστε ετοιμοι για διαπραγματευσεις. Οι Ελληνες λενε οχι.

    Εγω ομως ξαναρωταω: Εχουν δικαιωμα οι Ελληνες να ειναι εκει; Οχι. Ξαναρωταω: Εχουν δικαιωμα οι Ελληνες να ειναι εκει; Οχι. Ακομα και να τεθει θεμα για ενα πετραδακι, η Τουρκια προστατευει (παντα) τα δικαιωματα της. Επι του προκειμενου, τιθεται θεμα προστασιας δικαιωματος.

    Ελεχθη πολυ ξεκαθαρα και επανειλημμενως: Η σημαια αυτη θα υποσταλει και αυτοι οι στρατιωτες θα αποχωρησουν, αυτο απαρεγκλιτως. Η ωρα αρχισε να πλησιαζει: (Τους ελεγα οτι) απομενουν 2 ωρες, 1 ωρα, 1.45 , 1.5 ...

    "Στους Αμερικανους δεν το ειπα"

    ΜΠΙΡΑΝΤ: Οταν τα λεγατε αυτα, γνωριζατε οτι οι καταδρομεις μας ειχαν ηδη κινητοποιηθει για να μεταβουν εκει και να υψωσουν σημαια;

    ΤΣΙΛΕΡ: Βεβαιως και το γνωριζα. Ομως σ' αυτους (τους Αμερικανους) δεν ελεγα τιποτα. Μονο τους ελεγα τις ωρες που απομενουν... (με ρωτουσαν) τι θα απογινει; Αγνωστο, τους απαντουσα. Και αυτοι πιεζαν στο επακρο, λεγοντας: Κανεις στρατιωτης η πολιτης δεν πρεπει να μεταβει εκει. Ακομα και αν μεταβει ενας μονο πολιτης, θα βρεθειτε αντιμετωποι μ' ολους μας. Δεν θα ανοιξουν πυρ μονοι οι Ελληνες, αλλα θα ταχθουν εναντιον σας και οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, τα Ην. Εθνη και η Ε.Ε.

    Ομως αυτο που εκανα, ηταν σωστο. Με την αποφαση αυτη, δωσαμε ενα και μοναδικο μηνυμα: Οι στρατιωτες αυτοι θα φυγουν, η σημαια αυτη θα υποσταλει. Δεν υπαρχει κανενα αλλο μηνυμα. Εδω, μεγαλο ρολο επαιξε η αποφασιστικοτητα μας.

    ΜΠΙΡΑΝΤ: (Εχει λεχθει οτι) δεν ειχατε πει σε κανεναν για την αποβιβαση των καταδρομεων, με σκοπο την επαρση της σημαιας, ουτε καν στον Προεδρο της Δημοκρατιας.

    ΤΣΙΛΕΡ: Οχι, με τον Προεδρο της Δημοκρατιας μιλησαμε για τελευταια φορα στις 21.00. Αργοτερα ο Προεδρος ειπε: Τακτοποιηστε το ζητημα χωρις αιματοχυσια.

    Τελικο αποτελεσμα ηταν οτι εμεις δεν παραχωρησαμε ουτε πετραδακι. Κοιταξτε, αυτο ειναι ενα πολυ σημαντικο ζητημα. Το ειχα πει και προηγουμενως: Το Αιγαιο, τα ξαναλεμε με τον κ. Κλιντον. Του τα λεω με πολυ ηπιο αλλα και πολυ αποφασιστικο τονο. Μιλησα τοσο ηπια, ωστε δεν καταλαβαν τι ηθελα να πω, οταν το επανελαβα περιπου σοκαριστηκαν. Τους ειπα με τον ιδιο ηπιο τονο, οτι για την αποφασιστικοτητα μας πρεπει να ειστε σιγουροι.

    ΜΠΙΡΑΝΤ: Ποια θα ηταν η σταση σας, εαν τωρα η Ελλαδα στην Αδριατικη η κοντα στην Αθηνα επεξετεινε τα χωρικα της υδατα σε 9 η 10 μιλια και οχι κοντα στις τουρκικες ακτεσ;

    ΤΣΙΛΕΡ: Εμεις θεωρουμε αιτια πολεμου την επεκταση στα 12 μιλια. Δεν αποδεχομαστε κανενα τετελεσμενο γεγονος και παντα θεωρουμε αυτο αιτια πολεμου.

    "Αιτια πολεμου τα 12 μιλια"

    ΜΠΙΡΑΝΤ: (Αν η επεκταση γινει) σε οποιοδηποτε σημειο του Αιγαιου;

    ΤΣΙΛΕΡ: Σε οποιοδηποτε μερος του Αιγαιου. Ολα αυτα ειναι θεματα τα οποια μπορουν να τακτοποιηθουν με συνομιλιες μαζι μας. Για εμας, οποιοδηποτε βημα γινει προς τα 12 μιλια η γινει περα των 6 μιλιων και διαμορφωση τετελεσμενου εν αγνοια μας, τοτε αυτο αποτελει για εμας αιτια πολεμου.

    ΜΠΙΡΑΝΤ: Και στην Αδριατικη; ΤΣΙΛΕΡ: Υπαρχει ενας διεθνης χωρος. Αυτος ο χωρος περνα διπλα απο την Τουρκια. Εαν ο διεθνης αυτος χωρος εξαρτηθει εμπρακτως απο τους Ελληνες και επηρεασει τη μεταβαση απο το ενα σημειο της Τουρκιας σε αλλο, αυτο ειναι κατι το οποιο δεν μπορει να αποδεχθει η Τουρκια. Δεν σημαινει ομως και οτι η Τουρκια επιθυμει πολεμο. Εμεις ειμαστε υπερ της ειρηνης. Εμεις επιθυμουμε πραγματικα να κανουμε ειρηνη με την Ελλαδα. Εαν ομως τα διεθνη υδατα φθασουν σε σημειο να μην μπορουν να χρησιμοποιηθουν απο την Τουρκια και η μεταβαση απο ενα σημειο της χωρας σε αλλο γινεται μεσω ελληνικων υδατων η εξαρταται απο τους Ελληνες, τοτε αυτο ειναι στραγγαλισμος της Τουρκιας και εξαφανιση του ζωτικου της χωρου. Ειναι κατι που δεν μπορει να γινει αποδεκτο απο εμας.

    "Ελπιζω σε συναντηση με Σημιτη"

    ΜΠΙΡΑΝΤ: Δεν περασε καθολου απο το μυαλο σας, κατα τη διαρκεια της κρισης, να παρετε το αεροπλανο και να μεταβειτε στην Ελλαδα και να μιλησετε με το νεο Ελληνα πρωθυπουργο, αφου δεν γινοταν αλλιωσ; ΤΣΙΛΕΡ: Ασφαλως, θα μπορουσαμε να καθησουμε και να συζητησουμε με τη νεα κυβερνηση Σημιτη. Η αληθεια ειναι οτι αυτο ηταν μια καλη ευκαιρια, και για εμας και για τους Ελληνες. Ελπιζω οτι η ευκαιρια αυτη δεν εχει χαθει. Ομως, δεν μπορει να υπαρξει καταληξη πουθενα μ' αυτου του ειδους τις δραστηριοτητες: Ερχεστε σε καποιο τοπο που απεχει 3,6 μιλια απο το Μποντρουμ και πανω απο 5,5 μιλια απο το πλησιεστερο ελληνικο νησι και στα καλα καθουμενα κανετε επαρση σημαιας και υστερα δηλωνετε οτι η σημαια αυτη δεν θα υποσταλει και οτι το αντιθετο θα αποτελεσει αιτια πολεμου. Φερνετε στη συνεχεια στρατιωτες και στελνετε στην περιοχη δυναμεις του Πολεμικου Ναυτικου. Αρχιζετε τις περιπολιες, αν συμβει δε οτιδηποτε, τοτε λετε οτι αυτο θα αποτελεσει αιτια πολεμου. Ε... λοιπον ειναι αδυνατον η Τουρκια να παραμεινει θεατης σ' ολα αυτα. Δηλαδη, η Τουρκια δεν εχει μια τετοια επιθυμια, δεν επιθυμει πολεμο με την Ελλαδα. Ομως το Αιγαιο αποτελει πραγματι ενα συνολο, στο οποιο δεν συμπεριλαμβανεται η Κυπρος. Ολα αυτα πρεπει να τα διαπραγματευθουμε. Υπαρχουν σ' ολο το Αιγαιο εκατονταδες τετοιες βραχονησιδες και δεκαδες νησιδες, των οποιων το καθεστως πρεπει να ξεκαθαριστει. Δηλαδη αν η Ελλαδα προβαλει σχετικο ισχυρισμο, πρεπει να τον αποδειξει. Εμεις λεμε οτι το γεγονος δεν ειναι ξεκαθαρο και το λεμε αυτο σε ολα τα διεθνη ΦΟΡΑ, σε ολα τα κρατη και σε ολους τους ενδιαφερομενους οργανισμους, τονιζοντας οτι αυτοι, κατα απαραδεκτο τροπο, οδηγουν τον κοσμο στον πολεμο. Το Αιγαιο στο συνολο του πρεπει να αποτελεσει αντικειμενο διαπραγματευσεων. Υπαρχει θεμα χωρικων υδατων και θεμα ΦΙΡ, υπαρχει η συμφωνια ΡΟΓΕΡΣ. Αυτα που λεμε ειναι πολυπλευρα. ΜΠΙΡΑΝΤ: Εσεις η ο κ. Μπα ικαλ διαταξατε την αποχωρηση των στρατιωτων; ΤΣΙΛΕΡ: Το Γενικο Επιτελειο, το υπουργειο Εξωτερικων και η πρωθυπουργια εργαστηκαν μεσα στο πλαισιο ενος πολυ καλου κλιματος συμπνοιας. Οι οδηγιες μας απο την αρχη ως το τελος ηταν πολυ ξεκαθαρες: Θα φυγουν απο εκει οι στρατιωτες, θα φυγει η σημαια, θα φυγουν τα πλοια".

    Γιλμαζ: Αυτη δεν ειναι νικη

    Σε αλλο σημειο της εκπομπης, οπου ηρθαν σε αντιπαραθεση η κυρια Τσιλερ με τον Μεσουτ Γιλμαζ, ο τελευταιος αναφερομενος στην υποθεση των βραχονησιδων ειπε: "Αυτη δεν ειναι νικη, οπως με τυμπανοκρουσιες παρουσιαζεται, διοτι δεν υπαρχει καμια συγκεκριμενη ενδειξη κυριαρχιας της Τουρκιας στις επιμαχες βραχονησιδες. Αν μπορειτε, τολμηστε να πατε εκει και να στησετε την τουρκικη σημαια!".

    Των ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ

    [12] Η πεισματικη αρνηση του αρχηγου των Ενοπλων Δυναμεων να παραιτηθει

    Η πεισματικη αρνηση του αρχηγου των Ενοπλων Δυναμεων να παραιτηθει, οπως του ζητησε ο Πρωθυπουργος, οδηγησε την Κυβερνητικη Επιτροπη σε μια συμβιβαστικη λυση. Να τον αντικαταστησει σε δεκα μερες, κατα τις κρισεις των ανωτατων αξιωματικων.

    Η αρνηση του ναυαρχου Λυμπερη να παραιτηθει χαρακτηριζεται πρωτοφανης και προκαλεσε ενταση στη χτεσινη τριωρη κοινη συνεδριαση της Κυβερνητικης Επιτροπης και του Κυβερνητικου Συμβουλιου Εξωτερικων και Αμυνας. Ο πρωθυπουργος Κ. Σημιτης ηταν κατηγορηματικος στην απαιτηση του να αντικατασταθει αμεσως ο κ. Λυμπερης, αλλα συναντησε την κατηγορηματικη αρνηση του Γερ. Αρσενη, ο οποιος εδωσε μαχη να μην ανακοινωθει χτες το βραδυ η αντικατασταση του αρχηγου.

    Ετσι, χρειαστηκε η παρεμβαση αλλων υπουργων για να δοθει η οριστικη λυση. Οι Θ. Παγκαλος, Κ. Λαλιωτης και Α. Τσοχατζοπουλος προτειναν να ανακοινωθει οτι η αντικατασταση του κ. Λυμπερη θα γινει στις 18 του μηνος με τις τακτικες κρισεις των αξιωματικων, ετσι ωστε να μη φανει οτι στο προσωπο του αποδοκιμαζονται οι Ενοπλες Δυναμεις στο συνολο τους. Και σ' αυτη τη λυση συμφωνησαν τελικα ολοι.

    Αντιθετες αποψεις

    Η συζητηση που εγινε χτες το βραδυ κατεδειξε οτι υπηρχαν δυο εκ διαμετρου αντιθετες αποψεις:

    1. Του πρωθυπουργου Κ. Σημιτη, ο οποιος θεωρουσε οτι ο ναυαρχος Λυμπερης επρεπε να παραιτηθει -κι αν αρνιοταν να απομακρυνθει- επειδη παρεβη τη δεοντολογια με την προσφατη ανακοινωση που εξεδωσε και αποκαλυπτε απορρητους διαλογους που ειχαν γινει το κρισιμο βραδυ της Τριτης 30 Ιανουαριου. Επισης, ο πρωθυπουργος αποδιδει ευθυνες στον κ. Λυμπερη για το γεγονος της αποβιβασης των Τουρκων κομαντος σε μια απο τις δυο βραχονησιδες Ιμια.

    2. Του υπουργου Εθνικης Αμυνας Γερ. Αρσενη, ο οποιος θεωρουσε οτι δεν επρεπε να τεθει θεμα παραιτησης του αρχηγου των Ενοπλων Δυναμεων, επειδη αυτο θα ερμηνευοταν ως αποδοκιμασια του, ενω ο ιδιος δηλωνει οτι οι Ενοπλες Δυναμεις αντιμετωπισαν με τον καλυτερο τροπο την κριση.

    Υστερα απο διεξοδικη συζητηση ο κ. Σημιτης αποδεχτηκε την ενδιαμεση προταση. Και ο κ. Αρσενης συνταχθηκε με την αποψη των περισσοτερων και αποδοκιμασε κι αυτος την αρνηση Λυμπερη. "Ηλπιζα κι εγω οτι ο κ. Λυμπερης θα συμμορφωνοταν με την αποψη του ΚΥΣΕΑ και θα το διευκολυνε με την παραιτηση του", δηλωσε ο υπουργος Αμυνας.

    Συμφωνα με πληροφοριες, ο Πρωθυπουργος εμφανιστηκε αποφασισμενος να αντικαταστησει οπωσδηποτε τον κ. Λυμπερη και ειχε καταστησει σαφη αυτη την προθεση του στον κ. Αρσενη σε αλλεπαλληλες επαφες που ειχαν. Η τελευταια κατ' ιδιαν συναντηση τους ηταν λιγο πριν μπουν στη συνεδριαση. Ο κ. Αρσενης επεμεινε οτι δεν πρεπει να γινει τωρα η αποπομπη του ναυαρχου και ζητησε απο τον κ. Σημιτη να μην επιμεινει, γιατι θα δημιουργηθει προβλημα στις Ενοπλες Δυναμεις. Ετσι, πρωθυπουργος και υπουργος Αμυνας πηγαν στη συνεδριαση με διαφορετικες θεσεις.

    "Ομηρος η κυβερνηση"

    Οι αλλοι υπουργοι εγιναν μαρτυρες της επιμονης του κ. Αρσενη να μην αποπεμφθει ο κ. Λυμπερης, προβαλλοντας και το επιχειρημα οτι αρνειται να παραιτηθει ο ιδιος. Την αρνηση αυτη του αρχηγου ΓΕΕΘΑ στηλιτευσαν σχεδον ολοι οι υπουργοι. Μαλιστα, ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου "εξερραγη" καποια στιγμη, λεγοντας οτι ειναι αδιανοητο η πολιτικη ηγεσια να εμφανιζεται ομηρος ενος ανωτατου αξιωματικου.

    Ο κ. Λυμπερης αρνηθηκε να παραιτηθει υποστηριζοντας οτι εκανε στο ακεραιο το καθηκον του και αρνηθηκε οτι οι Ενοπλες Δυναμεις φερουν οποιαδηποτε ευθυνη για οσα εγιναν. Σε καποιο σημειο της συζητησης, μαλιστα, ο ναυαρχος Λυμπερης αρνηθηκε οτι το βραδυ εκεινης της Τριτης ο πρωθυπουργος του ειχε δωσει εντολη να περιφρουρηθει η βραχονησιδα, στην οποια αποβιβαστηκαν οι Τουρκοι κομαντος. Ο Πρωθυπουργος οργιστηκε και ο Ακης Τσοχατζοπουλος παρενεβη επιβεβαιωνοντας οτι οντως ειχε δοθει αυτη η εντολη.

    Πρωτοφανες

    Ιστορικο ντοκουμεντο θα αποτελει απο σημερα η χθεσινη αρνηση, προς την κυβερνηση, του αρχηγου ΓΕΕΘΑ ναυαρχου Χρ. Λυμπερη να παραιτηθει απο την θεση του αφου ειναι η πρωτη φορα στην συγχρονη ιστορια των Ενοπλων Δυναμεων που ζητειται απο την κυβερνηση παραιτηση αρχηγου και εκεινος αρνειται να την υποβαλει.

    Σε μια τριωρη συνεδριαση, χθες το βραδυ, το Κυβερνητικο Συμβουλιο Εξωτερικων και Αμυνας, οπως δηλωσε ο πρωθυπουργος κατα την εξοδο του απο την συνεδριαση λιγο πριν τα μεσανυχτα, "ζητησε απο τον ναυαρχο Χρ. Λυμπερη να παραιτηθει για να διευκολυνει την αναδιαρθρωση της ηγεσιας των Ενοπλων Δυναμεων.

    Ο Χρ. Λυμπερης αρνηθηκε να παραιτηθει και κατοπιν τουτου το ΚΥΣΕΑ αποφασισε την αντικατασταση του, η οποια θα οριστικοποιηθει στις 18 Φεβρουαριου, οταν πραγματοποιηθουν και οι κρισεις των ανωτατων στελεχων των Ενοπλων Δυναμεων".

    Στη συνεχεια ο πρωθυπουργος μετεφερε την εμπιστοσυνη του ΚΥΣΕ στις Ενοπλες δυναμεις και τις ευχαριστιες προς τον κ. Λυμπερη για τις μεχρι τωρα υπηρεσιες του.

    Αντιμετωποι Αρσενης-Σημιτης

    Οι δηλωσεις του Πρωθυπουργου αποκλιμακωσαν αμεσως και την ενταση που υπηρχε στους διαδρομους της Βουλης απο νωρις το απογευμα, αφου ολες οι πληροφοριες μεχρι αργα το βραδυ εφερναν Αρσενη και Σημιτη αντιμετωπου σε εναν αγωνα που θα εληγε με νοκ αουτ. Μολις μιση ωρα πριν την ληξη της συνεδριασης, οι πληροφοριες αρχισαν να αλλαξουν και να διδεται η εικονα οτι τελικα δεν θα υπαρξει συγκρουση, αλλα μια εντονη αντιπαραθεση που θα εχει αισιο τελος.

    Τις πληροφοριες αυτες επιβεβαιωσαν και οι δηλωσεις του υπουργου Αμυνας που εγιναν ελαχιστα λεπτα μετα τις δηλωσεις του πρωθυπουργου. Ο κ. Αρσενης δηλωσε οτι "ηλπιζα και εγω οτι ο κ. Λυμπερης θα συμμορφωνοταν με την αποψη του ΚΥΣΕΑ και θα διευκολυνε με την παραιτηση του. Απο την στιγμη που δεν εγινε αυτο, νομιζω οτι το ζητημα του θα αντιμετωπισθει στις κρισεις των ανωτατων αξιωματικων". Σχετικα με την προσωπικη αποψη που εξεθεσε χθες ο κ. Αρσενης στα μελη του ΚΥΣΕΑ ο υπουργος ειπε οτι η αντικατασταση θα μπορουσε να γινει στα πλαισια των τακτικων κρισεων και δεν υπηρχε λογος να προχωρησει το ΚΥΣΕΑ στην δημοσια ανακοινωση οτι ζητησε την παραιτηση του κ. Λυμπερη. Ξεκαθαρισε οτι δεν καταλογισθηκαν ευθυνες για την κριση στον αρχηγο ΓΕΕΘΑ και υπογραμμισε οτι "θα ηταν ανανδρο απο εμας, τους πολιτικους, να καταλογισουμε ευθυνες στις Ενοπλες Δυναμεις.

    Ενταση στο Πενταγωνο

    Η χθεσινη ημερα ομως ηταν ιδιαιτερα δυσκολη για το υπουργειο Εθνικης Αμυνας. Απο το πρωι ηταν ιδιαιτερα τεταμενο το κλιμα αφου αξιωματουχοι αφηναν να διαρρεουν πληροφοριες οτι ο υπουργος Εθνικης Αμυνας Γερασιμος Αρσενης σε καμια περιπτωση δεν θα δεχτει να αποκεφαλισει τον αρχηγο των Ενοπλων Δυναμεων Ναυαρχο Λυμπερη, ακομα και μετα τις προχθεσινες δηλωσεις του κυβερνητικου εκπροσωπου, οτι οι ενεργειες του ναυαρχουν ειναι αντιδεοντολογικες και πληττουν το κυρος και το ηθος των Ενοπλων Δυναμεων.

    Απο την πλευρα του ο κ. Λυμπερης εκανε σαφες οτι δεν προκειται να παραιτηθει, επιβεβαιωσε με δηλωσεις του για μια ακομη φορα οτι ολα οσα εχουν γραφτει στην εκ παραδρομης ανακοινωση ειναι αληθη και υπογραμμισε οτι θα πρεπει να μαθει ολοκληρος ο Ελληνικος λαος την αληθεια για τα οσα συνεβησαν τις ημερες της κρισεις. Την ιδια ωρα ομως ο υφυπουργος Εθνικης Αμυνας διεψευσε πληροφοριες που τον εφερναν να ηταν γνωστης του κειμενου της εκ παραδρομης ανακοινωσης, που προκαλεσε την εντονη αντιδραση της κυβερνησης. Για πρωτη φορα χθες ομως κυκλοι του ναυαρχου απαντησαν και στην ερωτηση γιατι δεν ειχε βαλει δυναμεις και στην μικρη βραχονησιδα Ιμια, λεγοντας οτι ο στρατηγος μεχρι και την Τριτη το μεσημερι, λιγες μονο ωρες πριν κορυφωθει η κριση, δεχοταν τρομακτικες πιεσεις απο πολιτικους κυκλους να μην βαλει δυναμεις ωστε να μην θεωρηθει προκληση απο την πλευρα των Τουρκων.

    Παρ' ολα αυτα και χθες συνεχισθηκε η συνδυασμενη προσπαθεια κυκλων του υπουργειου να χτυπουν την πολιτικη αποφαση για αποκλιμακωση της κρισης. Μετα τις διαρροες πληροφοριων και σεναριων, τα εκ παραδρομης σηματα και τις με αδεια του υπουργειου συνεντευξεις αξιωματικων που μετειχαν στην κριση, χθες συμβουλος του πρωθυπουργου μοιραζε στους δημοσιογραφους δελτιο τυπου για μια επιμνημοσυνο δεηση που θα γινει στη σχολη Ευελπιδων για τους πεσοντες αξιωματικους της ταξης του 1947. Χαρακτηριστικη ειναι η τελευταια παραγραφος του δελτιου που αναγραφει: "Λογω των προσφατων γεγονοτων η υπομνηση των θυσιων και της αγωνιστικοτητος των αξιωματικων αποκτα ιδιαιτερη επικαιροτητα και σημασια, αφου η ιστορια της σχολης γραφεται απο ιδιες θυσιες, προσφορες και αγωνιστικοτητα των αξιωματικων εις τα πεδια των μαχων.

    Το χθεσινο ΚΥΣΕΑ εκτος απο την αντικατασταση του κ Λυμπερη, οριοθετησε και τις εξελιξεις στις κρισεις των αξιωματικων των Ενοπλων Δυναμεων που θα αρχισουν 18 η 19 του μηνα. Συμφωνα με πληροφοριες ο νεος αρχηγος ΓΕΕΘΑ δεν θα ειναι αποστρατος και οι κρισεις θα αποτελεσουν βαθια τομη.

    Αντιδρασεις

    Ο εκπροσωπος της Ν.Δ. Β. Μαγγινας κατηγορησε τον πρωθυπουργο οτι "δεν ειχε τη δυναμη να απομακρυνει τον κ. Λυμπερη". Υποστηριζει οτι η κυβερνηση ειχε λαβει την τελικη αποφαση στη 1.30, ενω οι Τουρκοι αποβιβαστηκαν μετα τις 2. "Οι πρωτοι, συνεπως, που θα επρεπε να παραιτηθουν, ειναι οσοι εκαναν τη διαπραγματευση με προσωπικη τους ευθυνη".

    Ο προεδρος του Συνασπισμου Ν. Κωνσταντοπουλος δηλωσε:

    Τα οσα συμβαινουν τις τελευταιες μερες με αποκορυφωμα στις σχεσεις πολιτικης ηγεσιας και Στρατου επιβαρυνουν τις αρνητικες συνεπειες, που ειχε η προσφατη κριση στο Αιγαιο. Διαμορφωνουν κλιμα διαλυτικο. Ο ελληνικος λαος σ' αυτην τη δυσκολη στιγμη περιμενει τοσο απο την κυβερνηση οσο και απο τη στρατιωτικη ηγεσια ψυχραιμια, ομοφωνια και αποφασιστικοτητα, για να αποκατασταθουν οι δυσμενεις συνεπειες και να διορθωθουν τα οποια λαθη. Ειναι πρωτοφανης η εικονα της αλληλοεπιρριψης ευθυνων και της ελλειψης δημιουργικου πολιτικου κλιματος.

    [13] Απο τη χθεσινη συνεντευξη των εργαζομενων στον Δημο Αθηναιων

    Κοντρες στον δημο για τις αλλαγες

    ΓΙΑ ΤΗΝ καλυτερη λειτουργια του τμηματος επισκευων, λεει ο Αγγ. Μοσχονας. Αδιαφανεις διαδικασιες, τις χαρακτηριζουν οι εργαζομενοι

    "Συντηρηση της αδιαφανους διαδικασιας στην προμηθεια και διακινηση ανταλλακτικων και στην τακτοποιηση ημετερων", ηταν η ερμηνεια που εδωσε κατα τη χθεσινη συνεντευξη Τυπου ο προεδρος του Συλλογου Εργαζομενων στον Δημο Αθηναιων Ν. Αλεξακης, στην αποφαση της δημοτικης αρχης να μεταφερθει το τμημα επισκευων απο τη διευθυνση μηχανολογικου στη διευθυνση καθαριοτητας.

    Απο την πλευρα του ο αρμοδιος αντιδημαρχος Αγγ. Μοσχονας, ερωτηθεις σχετικα απο την "Ε", διευκρινιζει οτι δεν εγινε καμμια αλλαγη στην επιτροπη ανταλλακτικων και υποστηριζει οτι η οργανωτικη αυτη αλλαγη εγινε για λογους καλυτερης λειτουργιας του τμηματος επισκευων και τα πρωτα αποτελεσματα εχουν ηδη φανει, αφου ο δημος θα κερδισει απο τη μετασκευη μεταχειρισμενου τροχαιου υλικου περιπου ενα δις. δρχ. και 180 εκ. δρχ. το χρονο απο επισκευες αυτοκινητων.

    Στην καταγγελια, οτι τοποθετηθηκε προ ισταμενος του επιμαχου τμηματος ενας απο τους τεσσερις υπαλληλους, που παραπεμπονται σε τακτικη δικασιμο τον ερχομενο Μαρτιο, κατηγορουμενοι για σκανδαλο, που απεκαλυφθη το 1993 για την προμηθεια και διακινηση ανταλλακτικων, τονιζει οτι, ο συγκεκριμενος υπαλληλος ειναι αναπληρωτης του εργατοτεχνιτη που συντονιζει τα συνεργεια στο γκαραζ.

    Ο κ. Αλεξακης κατηγγειλε επισης, οτι δεν εφαρμοσθηκε η αποφαση της επιτροπης -του υπουργειου Εσωτερικων- του αρθρου 8 του νομου 2218/94, που ακυρωσε την αποφαση του δημοτικου συμβουλιου για τη μεταφορα του τμηματος. Ο κ. Μοσχονας χαρακτηριζει την αποφαση αυτη εκπροθεσμη.

    Παραλληλα, σε ανακοινωση του ο αντιδημαρχος για τους παραπανω ισχυρισμους υπογραμμιζει οτι "επαναλαμβανουν ενα χωρις αντικρυσμα μεθοδευμενο και υποκινουμενο αντιπολιτευτικο λογο. Η επιτυχης αναδιαρθρωση και συγχωνευση του μηχανολογικου και ηλεκτρολογικου, φαινεται απο το γεγονος οτι για πρωτη φορα, ο τομεας αυτος λειτουργει χωρις κενα και ελλειψεις. Τα υπολοιπα ειναι εκ του πονηρου και στερουνται της στοιχειωδους συνδικαλιστικης δεοντολογιας".

    Στη χθεσινη συνεντευξη καταγγελθηκε επισης οτι: Παρανομα μετακινουνται σε αλλες υπηρεσιες τρια μελη του Δ.Σ. του συλλογου, που πρωτοστατησαν κατα την προσφατη απεργια για την καταβολη του επιδοματος των 18.000 δρχ. Επισης, οτι θα προσφυγουν στο ΑΣΕΠ για τις 155 "παρανομες" προσληψεις, που επιχειρουνται να γινουν στο βρεφοκομειο. Σχεδιαζεται, η αναπλαση της πλατειας Ομονοιας να ανατεθει σε ξενους επιστημονες, ενω αξιολογα στελεχη του δημου δεν αξιοποιουνται.

    Για "διοικητικο χαος στη λειτουργια του Δημου Αθηναιων", κανει λογο σε ανακοινωση της η παραταξη της Μ. Δαμανακη και για να τεθει τελος σ' αυτο το φαινομενο, ζητει να ορισθουν αμεσα οι νεοι αντιδημαρχοι και να συγκληθει το δημοτικο συμβουλιο, "που τελει σε σιωπηρη αργια εδω και τρεις εβδομαδες". Στην ιδια ανακοινωση, επικρινεται η αλλαγη των διευθυντων για τριτη φορα σε δεκα μηνες, καθως "και η τοποθετηση υποδικου υπαλληλου σε θεση προ ισταμενου κρισιμης διευθυνσης".

    Ε.ΓΛ.

    [14] Υψηλος στοχος για 8 Ελληνες

    Αποστολη στο Εβερεστ

    Η διαδρομη που θ' ακολουθησει η ελληνικη αποστολη ως την κορυφη των Ιμαλαλων

    Αναβαση στη στεγη του κοσμου, το "μεγιστανα στοχο" τον διακαη ποθο, τον απολυτο σκοπο του ορειβατη-αθλητη, το Εβερεστ. Περιπετεια ζωης που ο "Αθηνα ικος Ορειβατικος Συλλογος" φιλοδοξει να κανει πραγματικοτητα. Μια προσπαθεια που συμπιπτει χρονικα με τη συμπληρωση 100 χρονων (1896-1996) απο την αναβιωση των Ολυμπιακων αγωνων.

    "Η κατακτηση του σπαει καθε φραγμο και ανυψωνει εθνικα και παγκοσμια την Ελλαδα" ειπε στην "Ε" ο αρχηγος της οχταμελους αποστολης Κωστας Τσιβελεκας. Η αποστολη για τη βραχωδη πυραμιδα του Εβερεστ ξεκινα στις πεντε Απριλιου και ολοκληρωνεται σε περιπου 70 ημερες.

    "Η ελληνικη ομαδα θα προσεγγισει το ορος απο τη βορεια πλευρα και θα αναρριχηθει στη βορεια- βορειοδυτικη κοψη.

    Η διαδρομη αυτη αποτελει τον ιδεωδη συνδυασμο τεχνικης δυσκολιας και ασφαλειας και ταιριαζει στις εμπειριες και τις ικανοτητες των Ελληνων ορειβατων".

    Υπαρχουν δεκατεσσερις κορυφες στον κοσμο με υψομετρο πανω απο 8.000 μετρα. Το Εβερεστ δεσποζει ολων, με μεγιστο υψος 8.898 μ. Ολες βρισκονται στο ορεινο συστημα των Ιμαλαλων, τον υψηλοτερο μορφολογικο σχηματισμο του πλανητη μας.

    Τα μελη της ελληνικης αποστολης ειναι δοκιμασμενα και ικανα. Ξεκινησαν τις κατακτησεις τους στη δεκαετια του '70 απο την Ευρωπη (Πυρηναια 3.404 μ. και τις Αλπεις 4.810 μ.) για να επισφραγισουν τις επιδοσεις τους το 1995 στο Σηισηα Παγ και στα Ιμαλαια (8.046 μ.).

    Ο Κωστας Τσιβελεκας πιστευει οτι ο στοχος ειναι εφικτος, γιατι και τα μελη της ομαδας ειναι δοκιμασμενα και το καθενα εχει την ιστορια του. Να τους αναφερουμε λοιπον: Γιαννης Θεοχαροπουλος, Πετρος Καψομενακης, Νικος Σταθοπουλος, Κωστας Κανιδης, Κωστας Μπαξεβανης, Τασος Βασιλειου, Παναγης Αλεξανδροπουλος.

    Η ολη αποστολη υποστηριχθηκε και ενισχυθηκε απο το ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Απο μας τις ευχες για ο,τι ψηλοτερο...

    Φ.Κ.

    [15] Ο Καρναβαλος της σατιρας

    Με στοιχεια γιψυ και με σημα κατατεθεν το κλαρινο, ο βασιλιας Καρναβαλος θα διασχισει φετος τους δρομους της Πατρας δινοντας το ρυθμο στην πιο ξεφρενη γιορτη της Ελλαδας. Σε ενα καρναβαλι που εχει ξεκινησει εδω και ενα μηνα τις εκδηλωσεις του και που, περα απο την προσωπικη του ιστορια, τη φετινη χρονια ειναι αφιερωμενο στη σατιρα.

    Ηδη κατασκευαζονται εφτα νεα καλλιτεχνικα σατιρικα αρματα και απο σημερα αρχιζει σε ειδικα κατασκευασμενα βαγονια του ΟΣΕ εκθεση γελοιογραφιας, η οποια θα διαρκεσει μεχρι και τις 25 Φεβρουαριου. Εμφαση ιδιαιτερη επισης δοθηκε στις μασκαρατες, στον πλουτισμο της διακοσμησης της πολης και των εκδηλωσεων, οπως η συνοδεια των μουσικων φεγγαριων, και στην αναβαθμιση του διαγωνισμου βιτρινας των καταστηματων της πολης.

    Τις πρωτες πολυχρωμες εικονες, το κεφι και τις προσδοκιες της οργανωτικης επιτροπης μας μετεφερε σε χθεσινη συνεντευξη Τυπου ο αντιδημαρχος Πατρας Δημητρης Πεφανης. Σημειωσαμε απο την ομιλια του την εισαγωγη νεων ενοτητων στο καρναβαλι, οπως το καρναβαλι των μικρων, του διαγωνισμου γελοιογραφιας και καποιας ειδικης χορευτικης επιδειξης.

    Οι εκδηλωσεις θα κορυφωθουν την Κυριακη 26 Φεβρουαριου, με τη μεγαλη παρελαση των αρματων, αυτο το ατελειωτο πανηγυρι με πρωταγωνιστες τους ιδιους τους Πατρινους, που επαναλαμβανεται καθε χρονο με περισσιο δυναμισμο και φαντασια..

    Το θεμα ειναι ξεκαθαρο. Το καρναβαλι δεν εχει να κανει ουτε με το χρονο ουτε με τους ανθρωπους, υπαρχει στην ατμοσφαιρα και δεν το γλιτωνεις. Υπαρχει μεσα σου και ειναι ...ηλεκτρικο. Τολμηστε να αντιστρεψετε τους ορους και απο παθητικος θεατης του τηλεοπτικου σας δεκτη, μπειτε στην οθονη και γινετε πρωταγωνιστης. Αρκει μια βολτα μεχρι την Πατρα.

    [16] Υποκλιθηκαν οι σημαιες

    ΘΡΗΝΟΣ στην κηδεια του υποπλοιαρχου Βλαχακου

    Των ΓΙΑΝΝΗ ΦΥΤΡΑ ΘΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Ολη η Ελλαδα συμμετειχε στο θρηνο για το χαμο των αξιωματικων του μοιραιου ελικοπτερου, που κατεπεσε ανοιχτα των βραχονησιδων Ιμια. Χθες, στην Αγια Τριαδα, στον Πειραια, κηδευτηκε ο υποπλοιαρχος Παναγιωτης Βλαχακος, συγκυβερνητης του ελικοπτερου.

    Η νεκρωσιμη ακολουθια εψαλη στις τρεις μετα το μεσημερι. Τον Προεδρο της Δημοκρατιας εκπροσωπησε ο αντιναυαρχος κ. Λαμπιρης, την κυβερνηση οι υφυπουργοι Αμυνας Ν. Κουρης και Εθν. Οικονομιας Μαν. Μπεντενιωτης. Ο υπουργος Εθν. Αμυνας δεν παρευρεθη, γιατι απουσιαζε στη Λαρισα. Παροντες, οι αρχηγοι ΓΕΕΘΑ Χρ. Λυμπερης, ΓΕΝ ναυαρχος Σταγκας, Λιμενικου Σωματος ναυαρχος Μαν. Πελοποννησιος, ο αρχηγος της Ν.Δ. Μιλτ. Εβερτ, ο Κων. Μητσοτακης, ο πρωην Προεδρος της Δημοκρατιας, Χρ. Σαρτζετακης, ο αντιπροεδρος της Βουλης Παν. Κρητικος, βουλευτες ολων των κομματων, ο αρχηγος του ΔΗΚΙ Δημ. Τσοβολας, ο δημαρχος Πειραια Στ. Λογοθετης κ.α. Παραβρεθηκαν αντιπροσωπειες μαθητων σχολειων του Πειραια, ο νομαρχης Λακωνιας Γρ. Αποστολακος και απο το Γυθειο αντιπροσωπεια με επικεφαλης το δημαρχο Αλεξ. Ανδρεακο και τον αντιδημαρχο Τζαννετο Καβαλιωτη.

    Μεσιστιες ηταν οι σημαιες των δημοσιων κτιριων, του ΝΑΤ, της Εθνικης Τραπεζας, της Τραπεζας της Ελλαδος, εκατονταδες τα στεφανια, που σχηματιζαν λοφισκους, εξω απο τον ιερο ναο. Αναμεσα τους και τα απεριττα στεφανια του Προεδρου της Δημοκρατιας και του πρωθυπουργου.

    "Αξιος! Ηρωας"

    Περισσοτεροι απο 2.000 ανθρωποι φωναζαν "Αξιος! Ηρωας!". Μεσα στο ναο, γυρω απο το φερετρο του Παναγιωτη, διπλα στο πηληκιο και το σπαθι του, τραγικη φιγουρα η μανα.

    Κορωνι μου... και ο αιωνιος λυγμος της μανας σκορπιζε τη συγκινηση.

    Απο τα Δημαριστικα της Λαγιας, βαθια στη Λακωνια, και απο αλλα ξερομερια ακουγοταν χθες μεσα στο ναο το μοιρολοι "οπου να ξεκληρισουσι αυτοι που δωσανε εντολη, τα λαθια τους πληρωσασι με δυο μετρα το κορμι...".

    Με δυο μπακιρενια παρασημα, μας ειπε ενας Λακωνας δακρυσμενος, δηλαδη με δυο βαθμους, πληρωσανε το θανατο του. Τον κανανε απο υποπλοιαρχο, αντιπλοιαρχο του Πολεμικου Ναυτικου.

    Και προσθεσε πικροχολα:

    Δεν ερχεσαι αλλη φορα, Τακη μου, στον Πειραια... Καλυτερα μια χουφτα θαλασσα στον ταφο σου, απο το Αιγαιο...

    Χειροκροτηματα και ιαχες "Ηρωας! Αξιος!" συνοδεψαν τη σορο του Παναγιωτη Βλαχακου απο τον ιερο ναο στην ασπρη νεκροφορα, στις 5 το απογευμα.

    Στο κοιμητηριο

    Με μια χουφτα χωμα και την ευχη του πατερα του για "καλο ταξιδι" εκλεισε η στρατιωτικη καριερα του ηρωικου υποπλοιαρχου - πιλοτου Παναγιωτη Βλαχακου. Με δακρυα στα ματια, εκατονταδες Πειραιωτες, καθως και οι συμπατριωτες του απο τη μακρινη Μανη απ' οπου καταγοταν η οικογενεια του, τον συνοδευσαν στο σιωπηρο χωρο του νεκροταφειου, οπου απο νωρις το μεσημερι ειχε παραταχθει το τιμητικο αγημα των συναδελφων του, το οποιο, μολις εμφανιστηκε η σορος με τη γαλανολευκη, απεδωσε τις απαραιτητες τιμες.

    Κανενας απο τους συγκεντρωμενους δεν ηθελε να πιστεψει οτι ο "γελαστος" αξιωματικος επαψε να αναπνεει. Ουτε και η 90χρονη γιαγια του, που το ανθρωπινο μοιρολοι της εκανε τους παντες να ξεσπασουν σε λυγμους.

    Αθανατος, φωναξε ο ασπρομαλλης ναυαρχος την ωρα που κατεβαζαν το φερετρο, ενω τρεις απανωτες ομοβροντιες και ο Εθνικος μας Υμνος αποχαιρετησαν τον υποπλοιαρχο Παναγιωτη Βλαχακο στην τελευταια του κατοικια.

    Δυο χιλιαδες ανθρωποι αποχαιρετησαν τη σορο του υποπλοιαρχου Παναγιωτη Βλαχακου με χειροκροτηματα και ιαχες "Ηρωας! Αξιος!"

    [17] Μαργαριτα: Καλεσμα ειρηνης προς τις γυναικες της Τουρκιας

    Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

    Ανοιχτη επιστολη στις γυναικες της Τουρκιας εστειλε, χθες, η Μαργαριτα Παπανδρεου με αφορμη την τελευταια ελληνοτουρκικη κριση που ξεσπασε με επικεντρο τις βραχονησιδες Ιμια (και ...γενικως το Αιγαιο). Εκ μερους των γυναικων του Κεντρου Ερευνας και Δρασης για την Ειρηνη, του οποιου ειναι προεδρος, η κ. Παπανδρεου καλει τις γυναικες της Τουρκιας να ενωσουν τις προσπαθειες τους με εκεινες των Ελληνιδων για να πιεσουν τις κυβερνησεις των χωρων τους ωστε ν' αποφευχθει αναφλεξη στην περιοχη. Ακομη εκφραζει τη βεβαιοτητα οτι Ελληνες και Τουρκοι μπορουν να ζησουν μαζι ειρηνικα και οτι οι γυναικες πρεπει ν'αγωνιστουν για να οικοδομηθουν σχεσεις αμοιβαιας εμπιστοσυνης και ειρηνης μεταξυ των δυο λαων.

    Ολοκληρη η επιστολη της Μαργαριτας Παπανδρεου προς τις γυναικες της Τουρκιας ειναι:

    "Ασχετα με το ποιος ειναι υπευθυνος για τα προσφατα επεισοδια στο Αιγαιο, ειναι αναγκη να ενωσουμε τις προσπαθειες μας ετσι ωστε να πιεσουμε τις κυβερνησεις μας για την αποφυγη κινησεων οι οποιες ειναι δυνατον να προκαλεσουν αναφλεξη στην περιοχη μας.

    Οι πολιτικες αποφασεις παιρνονται χωρις, δυστυχως, να λαμβανεται υποψιν η γνωμη των γυναικων, οι οποιες οχι μονο φερνουν τη ζωη στον κοσμο, αλλα και ειναι -μαζι με τα παιδια- τα κυριως θυματα. Πρεπει να ακουστουν οι φωνες μας.

    Οταν παιρνεται μια αποφαση για να χρησιμοποιηθει βια προκειμενου να επιλυθει ενα προβλημα και εχοντας την προσφατη μαρτυρια της βαρβαροτητας και της κτηνωδιας του πολεμου στη γειτονικη μας πρωην Γιουγκοσλαβια, ειμαστε βεβαιες οτι συμφωνειτε πως δεν μπορουμε να αποδεχτουμε για τους λαους μας παρομοιες λυσεις. Η καλυτερη μεθοδος ειναι ο σεβασμος προς τους διεθνεις οργανισμους και τη διεθνη νομοθεσια.

    Πιστευουμε οτι οι λαοι μας μπορουν να ζησουν μαζι ειρηνικα, διατηρωντας την εθνικη και πολιτιστικη τους ταυτοτητα. Σας καλουμε να αγωνιστουμε μαζι για να οικοδομησουμε μια σχεση αμοιβαιας εμπιστοσυνης και ειρηνης που θα ειναι η τροχοπεδη εναντια στο μιλιταρισμο και τον πολεμο".

    [18] Πολιτες ...αντεθνικων κριτηριων, στις επαλξεις σας

    Του ΓΙΑΝΝΗ Ν. ΚΙΡΑΝΗ*

    Δυσκολος, δυσβατος, γεματος αγκαθια ο δρομος προς τα νησια του Αιγαιου απο την εκαστοτε κυβερνηση και καθε αρμοδιο... Κι εμεις εδω στη μοναξια μας εν τουτοις επιβιωνουμε, ετοιμοι να προασπισουμε ΤΙΣ Θερμοπυλες του Εθνους (γιατι αυτες ΕΔΩ πια βρισκονται), απο καθε επιβουλη, ειτε Παντουρκισμος λεγεται, ειτε Ισλαμισμος. ...Για του Χριστου την πιστη την Αγια και της πατριδας την Ελευθερια... Εμεις και μονο εμεις εδω ειμαστε. Ομως εδω δεν βρισκεται ποτε το επισημο κρατος. Αντε ποτε ποτε κανενας ασημος υπουργος για στιγμιαια επισκεψη με την ευκαιρια ...κομματικης συγκεντρωσης..., κι αντε κανενας κυβερνητικος βουλευτης για να μας προβληματισει ...για να κανουμε ...μελετες πως θα πρεπει να ζουμε υστερα απο 100-200 χρονια... Κι εμεις καθευδουμε ... ενω η φωτια ειναι εξω απο τα σπιτια μας. Και επιτρεπουμε στον καθε κ. Αρμοδιο να σουλατσαρει στα ιερα χωματα μας ξεδιαντροπα και να μας κορο ιδευει... Και να μας αντιμετωπιζει οχι μονο με αντικειμενικα αλλα και με αντεθνικα κριτηρια... Και αυτο το λεμε εθνικη επιβιωση...

    Τριπλος ειναι ο κινδυνος για τα νησια μας: 1ος κινδυνος: Η συνεχως διευρυνομενη νοοτροπια της ανασφαλειας των κατοικων των νησιων, που οφειλεται στην εγκαταλειψη των νησιων απο το κρατος. 2ος κινδυνος: Η εξ Ανατολων στρατιωτικη απειλη: Η απειλη αυτη ειναι ορατη, ωμη και επαναλαμβανομενη:

    Μπορουμε να ξεκαθαρισουμε την υποθεση του Αιγαιου σε 48 ωρες (Τσιλερ).

    Μια μη αρεστη στην Τουρκια λυση του Κυπριακου θα οδηγησει σε ελληνοτουρκικη συγκρουση (Ντεμιρελ). 3ος κινδυνος: Η εξ Ανατολων οικονομικη απειλη.

    Στην 10ετια του 1980, παρ' ολη την αντιδραση του εντιμου και χαρισματικου Ευρωπαιου πολιτικου, υπουργου τοτε Εθνικης Οικονομιας, Κωστα Σημιτη, ο τοτε πρωθυπουργος κ. Παπανδρεου, ενω εβλεπε την υπεραναπτυξη της Μικρασιατικης ακτης και την ως εκ τουτου οικονομικη προκληση και ασφυξια που εδημιουργειτο για τα νησια του Αιγαιου, οχι μονο δεν εκανε τιποτα, ουτε στοιχειωδη υποδομη, με συνεπεια εμεις οι κατοικοι των νησιων Ανατολικου Αιγαιου να θεωρουμαστε οι φτωχοτεροι Ευρωπαιοι, συμφωνα με την επισημη στατιστικη (Ελευθεροτυπια 22-2-95). Και ενω θα 'πρεπε να διαφυλαχτει σαν κορη οφθαλμου αυτο που μας εξασφαλισε ο Κωνσταντινος Καραμανλης, με την ενταξη μας, το 1980, στην ΕΟΚ (που τοσο λυσσαλεα πολεμησε ο κ. Παπανδρεου), δηλαδη η για πρωτη φορα στην ιστορια μας διαπραγματευτικη υπεροχη της χωρας μας εναντι της Τουρκιας και μαλιστα η πολιτικη εκφραση της υπεροχης αυτης μεχρι της επιλυσης και οχι μεχρι της απλης παρακαμψης των προβληματων μεταξυ Ελλαδας - Τουρκιας, η προσφατη συμφωνια για την Τελωνειακη Ενωση Τουρκιας - Ευρωπα ικης Ενωσης με τη συγκαταθεση της Ελλαδας ανετρεψε ολα τα παραπανω επιτευγματα, ανετρεψε τη στρατηγικη αντιμετωπιση της Τουρκιας και δημιουργησε ως γνωστον σαλο, αλλα και σφοδρες αντιδρασεις και μεσα στο ΠΑΣΟΚ. Η Τσιλερ πανηγυριζει... και ηδη προκαλει... Και εμεις φοβομαστε να επεκτεινουμε τα χωρικα μας υδατα στα 12 μιλια. Και εμεις αλλαζουμε τα σχεδια για την ασκηση στο Αιγαιο, μη τυχον και συναντηθουμε με τον τουρκικο στολο. Και εμεις καταργουμε τα ευεργετικα μετρα που ειχαν ληφθει απο την κυβερνηση Καραμανλη-Ραλλη και δεν παιρνουμε νεα. Και ηρθε το περιστατικο με τη βραχονησιδα, οπως θα ελθουν κι αλλα...

    Πρεπει επιτελους να αντιληφθει η κυβερνηση οτι η πολιτικη της στο Αιγαιο συμπλεκεται με την αναστροφη της πορειας συρρικνωσης του εθνους, πραγμα που απαιτει εθνικο σχεδιασμο πριν ειναι πολυ αργα. Εδω παιζονται ολα. Εδω παιζεται η επιβιωση της Ελλαδας. Εδω και πουθενα αλλου. Πρεπει να καταλαβουμε και να χωνεψουμε οτι η αμυνα απεναντι στις τουρκικες επιδιωξεις ειναι ενας αδυσωπητος, μακροχρονιος αγωνας αντιστασης, αντοχης και ποιοτικης αντιπαραθεσης των εθνικων ικανοτητων. Και πρεπει επιτελους εμεις οι ακριτες του Αιγαιου να βρουμε τροπους για να παρουμε στα δικα μας χερια την αναπτυξη των νησιων μας. Οπως το 1974 συστρατευθηκαμε για να αντιμετωπισουμε τον εξ Ανατολων κινδυνο, ετσι και τωρα ολοι μαζι καλουμαστε να επιτελεσουμε το καθηκον μας το ειρηνικο απεναντι στα νησια μας, αφου ο κινδυνος του αφανισμου ειναι μπροστα μας (στρατιωτικος και οικονομικος). Καλουμαστε ολοι τωρα στον ειρηνικο αγωνα της σωτηριας μας. Αν δεν αναπετασουμε αυτη τη στιγμη τη σημαια του αγωνα μας, τα νησια μας θα ερημωσουν και θα αναγκαστουμε καπως αργα να ζητησουμε καινουργια πατριδα και νεους βιοπορισμους καπου αλλου.

    * Ο κ. Γιαννης Κιρανης ειναι συμβολαιογραφος Σαμου

    [19] Ωρες ευθυνης για ολους

    Η αποφαση πολεμου πρεπει να ειναι προ ιον φρονησης ετσι ωστε να δικαιολογει τις θυσιες

    Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΜΝΙΑΤΗ*

    Απο το σεναριο του προσφατου ελληνοτουρκικου επεισοδιου σε βραχονησιδες του Αιγαιου, διαπιστωθηκαν τ' ακολουθα: * Ενα μεγαλο ποσοστο του πολιτικου μας κοσμου παρουσιαζει συμπτωματα αμοραλισμου η σχιζοφρενειας. * Μια σημαντικη ομαδα δημοσιογραφων με χυδαιολογιες, τυχοδιωκτισμο η κατευθυνομενες εντολες παρουσιαζουν σημαδια μη επιγνωσης του λειτουργηματος της δημοσιογραφιας. * Μια ομαδα ανοητων η καιροσκοπων μονιμων η ευκαιριακων θαμωνων των μεσων ενημερωσεων (ΤΩ - Ρ/Φ) επιχειρουν εναν επικινδυνο φανατισμο η παραπληροφορηση της κοινης γνωμης, προφανως για "ιδιους" σκοπους. * Ο επιπολαιος χειρισμος του θεματος της σημαιας φορτισε συνειδησιακα την κοινη γνωμη. Ενας ανευθυνος δημαρχος εδεσε με κοινο σπαγκο τη σημαια μας σε μια "φουρκα", την καρφωσε στη Βραχονησιδα κι εφυγε. Ομως η επαρση και η υποστολη της σημαιας ειναι γιορτη μυσταγωγιας και σεβασμου, προς το συμβολο του Εθνους. Ο κυριος δημαρχος εχει τεραστιες ευθυνες γι' αυτη του την επιπολαια πραξη. Ποιος τον ωθησε γι' αυτην του την ενεργεια δεν μας το αποκαλυψε.

    Ναι, εγιναν σοβαρα λαθη απο την κυβερνηση, το κυριοτερο των οποιων ηταν η μη αναζητηση κοινης αποφασης ολων των αρχηγων των κομματων υπο τον Προεδρο της Δημοκρατιας ετσι ωστε Τουρκοι και Αμερικανοι να ακουσουν την φωνη της Ελλαδας.

    Η αντιπολιτευση: * Με την αποφαση της αποχωρησης της απο τη Βουλη παρουσιασε επικινδυνα σημαδια ανευθυνοτητας που αγγιζουν, μεχρις ενος βαθμου, την προδοσια του δημοκρατικου μας πολιτευματος. Η δε φρασεολογια που χρησιμοποιησε ο αρχηγος του κομματος της αξιωματικης αντιπολιτευσης προσδιοριζει την ακαταληλοτητα του ως πολιτικου ηγετη. * Με την καλλιεργεια του φανατισμου της κοινης γνωμης με δημαγωγικα επιχειρηματα, παρουσιασε σημαδια αναισθησιας μπροστα στους ορατους κινδυνους της πατριδας μας.

    Ο χειρισμος του ολου θεματος απο την κυβερνηση ετσι ωστε ν' αποτραπει ο πολεμος Ελλαδας με την Τουρκια, αν και παρουσιαζει πολλες αστοχες ενεργειες, πρεπει να δεχθουμε οτι ηταν επιτυχης. Η αποφαση πολεμου με την Τουρκια πρεπει να ειναι προ ιον φρονησης, ετσι ωστε να δικαιολογει τις θυσιες μας για την πατριδα και τα ιδεωδη.

    Ειναι ομως απαραδεκτα: * Η μη αμεση εμπλοκη της Ευρωπα ικης Ενωσης με δεδομενο οτι η κυνικη προκληση της Τουρκιας εκδηλωθηκε στα ανατολικα συνορα της Ευρωπης. Επρεπε αμεσως να αποκαλυψουμε τις προθεσεις των εταιρων μας στην Ευρωπα ικη Ενωση. * Η αναζητηση της λυσης απο την ηγεσια των ΗΠΑ, η οποια περα απο τις αισθηματικες δεσμευσεις της με την υπηρεσιακη Πρωθυπουργο της Τουρκιας κα Τσιλερ, ειναι δεσμια με τους δολιοφθορεις της Ειρηνης στην Ευρωπη και κυριως στο χωρο της ΝΑ Μεσογειου (Αιγαιο) για ιδια συμφεροντα (ΨΙΑ - Εβρα ικο ΛΟΒΒΥ - Λεσχη Μπλιντερμπεργκ κ.λπ.), δεν ηταν ο καλυτερος τροπος. Τη Λεσχη Μπλιντερμπεργκ την ξερει πολυ καλα ο "ευθικτος" κυριος Σαμαρας. Ετσι δεν ειναι κυριε αρχηγε της "Ανοιξης"; Εχετε ακουσει πολλα απο τους βρομικους μετοχους αυτης της Λεσχης για τις τυχες του κοσμου μας και κυριως για το δικο μας χωρο. Γιατι δεν μας τα λετε;

    Ευθυνες των Ενοπλων Δυναμεων Με τις εμπειριες μου υστερα απο 40 χρονια υπηρεσιας στις Ενοπλες Δυναμεις, της καταξιωσης μου στον ανωτατο βαθμο της στρατιωτικης ιεραρχιας, δηλωνω κατηγορηματικα οτι δεν υπαρχει καμια ευθυνη. Επαινος ναι, ευθυνες οχι. Διατηρω μια μονο επιφυλαξη για την απογειωση του ελικοπτερου και την πτωση του με τον τραγικο απολογισμο της απωλειας τριων επιλεκτων στελεχων του Ναυτικου μας. Οι επιφυλαξεις μου επικεντρωνονται στο ερωτημα: "Εληφθησαν υποψη οι δυνατοτητες των ηλεκτρονικων αντιμετρων των Τουρκικων Ενοπλων Δυναμεων;". Εκτος αν καταρριφθηκε απο τουρκικα πυρα, οποτε οι ευθυνες παιρνουν αλες διαστασεις. Η αποψη οτι ο πιλοτος επαθε "απωλεια συνειδησης" δεν αντεχει σε αποδοχη της. * Για τη διεισδυση Τουρκων καταδρομεων και την αποβιβαση τους σε αφυλακτη βραχονησιδα, ευθαρσως υποστηριζω οτι: "Δεν υπαρχουν ευθυνες στελεχων και της ηγεσιας των Ενοπλων Δυναμεων. Ευθυνες θα υπηρχαν μονο σε αποτυχια επιχειρησης εξουδετερωσης τους, η οποια δεν εγινε". Αν πρεπει να καταλογιστουν ευθυνες, αυτες ανηκουν στις εντολες της πολιτικης ηγεσιας. Ενδεχομενες κυρωσεις εναντιον στελεχων των Ενοπλων Δυναμεων η μεταβολες στον παροντα χρονο των Ε.Δ. και της ηγεσιας τους, στοιχειοθετουν τραγικο λαθος της πολιτικης ηγεσιας η οποια θα πρεπει να παυσει επιτελους να κηδεμονευει τις Ενοπλες Δυναμεις και ν' αποκτησει το θαρρος αναληψης των δικων της ευθυνων. Να συνειδητοποιησει η πολιτικη ηγεσια οτι τις Ενοπλες Δυναμεις τις διοικει η στρατιωτικη ηγεσια, η οποια εκτελει τις εντολες της κυβερνησης. Αν προχωρησει σε τυχον επιβολη κυρωσεων θα τις αναστατωσει σε κρισιμες για την πατριδα στιγμες.

    Προτασεις

    Να σταματησουν αμεσως ολες οι αθλιες και δημαγωγικες ενεργειες πολεμοκαπηλειας απο πολιτικους ηγετες και μερικους "Εθνοπατερες". Απο δημοσιογραφους επιλησμονες των υποχρεωσεων τους προς το λειτουργημα της Δημοσιογραφιας και χυδαιολογους η κατευθυνομενους. Απο μερικους μονιμους η ευκαιριακους θαμωνες των ΤΩ και των Ρ/Φ σταθμων, με λερωμενο το μητρωο της πολιτικης και ανθρωπινης συγκροτησης τους.

    Απο αποστρατους γνωστων προσανατολισμων οι οποιοι αποκαλουνται μαλιστα και "στρατιωτικες αυθεντιες". Εξηγουμαι, δεν εννοω τον αξιο ηγητορα Νικο Παππα, που τον ειδαμε προσφατα στην ΤΩ και ηταν αψογος. Αναφερομαι σε καποιους λαλιστατους που κρινουν και κατακρινουν με την ιδιοτητα του βαθμου και του τιτλου τους, χωρις ν' αντιπροσωπευουν κανενα.

    Ολα αυτα;

    Ευνουχιζουν την νοημοσυνη της κοινης γνωμης, με αποτελεσμα τις λαθεμενες κρισεις και εκδηλωσεις αφροσυνης και "παλικαρισμου".

    Παρουσιαζουν συμπτωματα αλαζονειας. Να τους θυμισω την υποθηκη του Ηρακλειτου: "Την οιησιν προκοπης εγκοπην" (Η αλαζονεια ειναι προσκομμα προκοπης).

    Αναβιωνουν τη διχονοια - καρκινωμα της φυλης μας, που μας εχει στοιχισει εκατομβες, βιβλικες καταστροφες, αλυτρωτες πατριδες, κινηματα και επικρατηση αυταρχικων καθεστωτων. * Να σταματησει αμεσως η καταστροφικη πολιτικη διαμαχη για τα εθνικα μας θεματα. Να συγκροτηθει το γρηγοροτερο το Εθνικο Συμβουλιο, απο το οποιο για καθε θεμα θα διαμορφωνεται και θα προβαλλεται η φωνη της Ελλαδας. * Να αυξηθουν οι αμυντικες δαπανες και να παυσουν οι πολιτικοι να διαβρωνουν τις Ενοπλες Δυναμεις. Να διατυπωσω μια αποψη: Οταν μιλαμε για αμυντικες δαπανες πρεπει να εννοουμε τους εξοπλισμους, την εκπαιδευση, τις εγκαταστασεις και τη συντηρηση εκτος απο τη μισθοδοσια του μονιμου προσωπικου. Οι δαπανες μισθοδοσιας του μονιμου προσωπικου (στελεχων, μον. υπαξιωματικων κ.α.) πρεπει να βαρυνουν τον προ υπολογισμο του κρατους, οπως συμβαινει για τους δικαστικους και τους αλλους υπαλληλους του Δημοσιου. Μονιμοι υπαλληλοι του κρατους ειναι και αυτοι. * Να περιβαλλουμε με απολυτη εμπιστοσυνη τις Ενοπλες Δυναμεις γιατι και αξιες ειναι και αποφασισμενες για νεες θυσιες για την πατριδα και τα ανθρωπινα ιδεωδη. * Οι Κροισοι του χρηματος να σταματησουν αμεσως τις αλογιστες σπαταλες, κυριως εκεινες τη προκλητικης τους χλιδης και της αγορας ξενων παικτων μπασκετ, ποδοσφαιρου και αλλων αθληματων. Να συμπαρασταθουν στους εξοπλισμους των Ενοπλων μας Δυναμεων. Να μιμηθουν τον Αβερωφ, τον Βισβιζη, τον Παπα και τους αλλους Εθνικους μας Ευεργετες. * Η πολιτικη ηγεσια (συμπολιτευση και αντιπολιτευση) να ενημερωσουν τον ελληνικο λαο με ανοιχτα χαρτια για το τοξο των κινδυνων της πατριδας μας για να μη ζει σε κατασταση επικινδυνη ανεμελιας, να μην παρασυρεται απο καιροσκοπικη ενημερωση και να μη φανατιζεται. * Να γινει μια καθολικη προσπαθεια (κρατος, παιδεια, κοινωνικοι φορεις, Εκκλησια, πολιτικοι) αγωγης του λαου, φυσιοκρατικης, κοινωνιοκρατικης, ανθρωπιστικης, δημοκρατικης, αισθητικης, ηθικης, θρησκευτικης και εθνικης, με στοχο την ανατροπη του αισθηματος της ανευθυνοτητας και του βολεματος. Πρεπει να δημιουργησουμε πολιτες υπευθυνους του κοινωνικου μας συνολου.

    Τελος, σ' αυτες τις πολυ κρισιμες στιγμες της πατριδας πρεπει να επικρατησει εθνικη ομοψυχια και συσπειρωση προς την κυβερνηση, γιατι το επεισοδιο των δυο βραχονησιδων στο Αιγαιο αποτελει το πρωτο απο μια δεσμη επιβουλων κατα της εδαφικης ακεραιοτητας και ανεξαρτησιας της πατριδας μας. Τεκμηριωμενες αποδειξεις μας βεβαιωνουν οτι συντακτες και πρωτεργατες αυτης της δεσμης ειναι οι λυκοφιλοι και αδιστακτοι συμμαχοι μας (ηγετες της Ευρωπα ικης Ενωσης και των ΗΠΑ).

    Ας ξαναθυμηθουμε το ρολο τους στις προσφατες τραγικες στιγμες του Ελληνισμου (Μ. Ασια, Ανατολικη Θρακη και Κυπρο).

    Η Διδω Σωτηριου, σε ενα απο τα πολλα της βιβλια, γραφει:

    "Οποιος ξεχναει το παρελθον ειναι καταδικασμενος να το ξαναζησει".

    Ας μην το ξεχναμε. Η Ιστορια λεει ξεκαθαρα οτι οι πολιτικοι φανατισμοι και διαμαχες σε κρισιμες περιοδους της πατριδας εφεραν τις συμφορες μας.

    Θα κλεισω με μια υποθηκη του Κεμαλ προς τους επιγονους του: "Αν αποφασισετε να χτυπησετε τους Ελληνες να μην τους μετρησετε και να μην υπολογισετε τη δυναμη και τα οπλα των Ενοπλων τους Δυναμεων γιατι θα σας τσακισουν. Θα τους διαλυσετε μονο οταν ειναι διχασμενοι".

    Το ξερουν αυτο οσοι σημερα καλλιεργουν το διχασμο ως δημαγωγοι, πολεμοκαπηλοι, χυδαιολογοι, υβριστες για την κομματικη αυτοπροβολη τους, σε οποιο χωρο κι αν ανηκουν;

    Ο κ. Δημητρης Λιμνιατης ειναι αντιστρατηγος ε.α.

    [20] Ψαχνουν τον οργανωτη της απαγωγης

    Πετρος Καμπουρης. Ειχε αγορασει ταξι απο τον πατερα της Κουκεα

    Ο Πετρος Καμπουρης, 39 χρονων, οδηγος ταξι, ο φερομενος απο την Αστυνομια και ως οργανωτης της απαγωγης της Ζετας Κουκεα, ηταν γνωστος για τη δραση απο παλιοτερα. Πριν απο ενα χρονο κατηγορηθηκε για συνεργεια σε ανθρωποκτονια και διακεκριμενες κλοπες. Συμφωνα με την Αστυνομια ηταν επικεφαλης μιας ομαδας Πολωνων διαρρηκτων. Σε καποια παρεξηγηση, πριν απο ενα χρονο, μεταξυ της παρεας των διαρρηκτων, ενας απο του Πολωνους δολοφονηθηκε και αναμεσα στους ανθρωπους που κατηγορηθηκαν για συνεργεια ηταν και ο Καμπουρης. Δεν προφυλακιστηκε αφου ειχε καταβαλει εγγυηση και ηταν υποχρεωμενος να παρουσιαζεται δυο φορες το μηνα στο Αστυνομικο Τμημα Τερψιθεας. Ο Καμπουρης ομως γνωριζε και τον Κουκεα, τον πατερα της 24χρονης Ζετας, αφου ειχε αγορασει απο τον ιδιο το ταξι. Ο ιδιος μεχρι αργα χθες το βραδυ δεν ειχε συλληφθει απο την Αστυνομια.

    Τα αλλα μελη της ομαδας που συνεληφθησαν ειναι οι:

    Νικολαος Παπανικολαου, 28 χρονων, ανεργος, Σπυρος Ζερβακης, 42 χρονων, τυπογραφος, Γεωργιος Σαχινιδης, 26 χρονων, ιδιωτικος υπαλληλος. Οι τρεις μαζι με τον Καμπουρη ηταν οι ανθρωποι που κατηγορουνται για την οργανωση και την εκτελεση της απαγωγης. Αρχικος στοχος τους ηταν ο μικρος γιος του εμπορου Παναγιωτη Κουκεα, αλλα στη συνεχεια οταν διαπιστωσαν οτι δεν μπορουσαν να τα καταφερουν, απηγαγαν την κορη του Ζετα.

    Η 24χρονη καθηγητρια για τρια 24ωρα παρεμεινε σ' ενα διωροφο διαμερισμα στην οδο Καποδιστριου 24, στον Αγιο Δημητριο. Το σπιτι ανηκει στον Μιχαηλ Μερασενογλου, 33 χρονων, επιπλοποιο που συνεληφθη. Ο ιδιος πηρε για την "εξυπηρετηση" 700.000. Απο τα χρηματα επεστρεψε τελικα τις 400.000. Η Κουκεα κατα τη διαρκεια της προανακρισης πηγε στο σπιτι οπου αναγνωρισε το χωρο οπου κρατουνταν απο τους απαγωγεις.

    Αλλα δυο ατομα που ειχαν συμμετοχη στην απαγωγη, συμφωνα με την Αστυνομια, ηταν και οι Αναστασιος Κοντοστεργιου, 27 χρονων, σερβιτορος και Δημοσθενης Γρηγοροπουλος, 36 χρονων, οδηγος ταξι. Ο πρωτος ειχε στο σπιτι του 20.300.000 δρχ., χρηματα που ανηκαν σε δυο απο τους απαγωγεις. Ο δευτερος ηταν ο οδηγος του ταξι που παρελαβε τους Παπανικολαου και Σαχινη μετα την παραδοση των λυτρων. Οι δυο με τα 49,4 εκατομμυρια παρεμειναν στο ταξι για περισσοτερο απο δυο ωρες, σε μια προσπαθεια τους να αποφυγουν την Αστυνομια. Για τη μεταφορα ο Γρηγοροπουλος πηρες πεντακοσιες χιλιαδες.

    Ενα απο τα ερωτηματικα που παραμενουν για την Αστυνομια, ειναι το προσωπο της γυναικας που δυο εβδομαδες πριν απο την απαγωγη ειχε τηλεφωνησει στο γιο του Κουκεα και ζητουσε επιμονα να τον δει.

    Μετα τη δικογραφια που σχηματιστηκε σε βαρος των συλληφθεντων, ο εισαγγελεας ασκησε διωξη εναντιον τους για: αρπαγη, αποδοχη προιοντος εγκληματος, συσταση και συμμορια, κατοχη φυσιγγιων, κατοχη ναρκωτικων και υποθαλψη εγκληματια. Σημερα προκειται να οδηγηθουν στον εισαγγελεα.

    [21] ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ της Λαμιας ενω στο 401 Στρατιωτικο Νοσοκομειο μεταφερθηκε στρατιωτης που υπηρετει στη Λημνο

    Κι αλλα κρουσματα μηνιγγιτιδας ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ για τους δυο ασθενεις στρατιωτες στο Ρεθυμνο

    Ελαφρας μορφης ειναι η μηνιγγιτιδα που "χτυπησε" δυο νεοσυλλεκτους στο Ρεθυμνο, ενω οι εξι που παραμενουν στο αναρρωτηριο της μοναδας ασθενουν απο γριππη, οπως ανακοινωσαν οι ειδικοι του στρατου

    ΡΕΘΥΜΝΟ:

    Ε λαφρας μορφης ηταν η μηνιγγιτιδα που παρουσιασαν προχθες το απογευμα δυο νεοσυλλεκτοι οπλιτες του στρατοπεδου "Θεοδωρακης" στο Ρεθυμνο, αλλα κρουσματα της ασθενειας εκδηλωθηκαν, συμφωνα με πληροφοριες, και σε στρατοπεδο της Λαμιας, ενω ασθενησε και στρατιωτης που υπηρετει στη Λημνο, ενω βρισκοταν με αδεια στην Αθηνα.

    Συγκεκριμενα, οι θεραποντες γιατροι του Ναυτικου Νοσοκομειου Κρητης δηλωσαν χθες οτι δεν διατρεχει κανενα κινδυνο η κατασταση της υγειας των δυο νεοσυλλεκτων φανταρων Χρηστου Καυκαλα απο την Καρωτη Ρεθυμνου και Νικολαου Τσωκου απο τη Γυμνη Ευβοιας, οι οποιοι ομως θα παραμεινουν στο νοσοκομειο εως οτου ολοκληρωθει η θεραπευτικη αγωγη.

    Χθες το πρωι τους νεοσυλλεκτους επισκεφθηκε στο νοσοκομειο Σουδας ο ειδικος αρχιατρος επιδημιολογος Δημητρης Πετρουτσοπουλος, ο οποιος πηγε στο Ρεθυμνο ειδικα για το θεμα αυτο απο την Αθηνα.

    Στη συνεχεια ο γιατρος, συνοδευομενος απο τον διοικητη της Ω Μεραρχιας υποστρατηγο Κωνσταντινο Ρουσελακη, επισκεφθηκε το Κεντρο Εκπαιδευσης στο Ρεθυμνο, οπου καθησυχασε τους νεοσυλλεκτους ενω τους εδωσε και σχετικες οδηγιες προφυλαξης.

    "Οχι καπνισμα" Οπως ειπε ο κ. Πετρουτσοπουλος, η υγρασια ευνοει την αναπτυξη νοσηματων μεταδοτικων και συνεστησε στους νεοσυλλεκτους να περιορισουν το καπνισμα, να πινουν ζεστα ροφηματα και να μην εχουν καμια ανησυχια, γιατι δεν υπαρχει ιδιαιτερος λογος.

    Σχετικα με την κατασταση των δυο νεοσυλλεκτων που νοσηλευονται στο Ναυτικο Νοσοκομειο Χανιων, ο αρχιατρος δηλωσε κατηγορηματικα οτι δεν διατρεχουν κανενα κινδυνο, τους γινεται η ενδεδειγμενη θεραπεια που ακολουθειται στις ηπιες μορφες μηνιγγιτιδας και σε λιγες μερες θα ειναι εντελως καλα.

    Στο μεταξυ μετα τις διαβεβαιωσεις του επιδημιολογου οτι δεν συντρεχουν λογοι ανησυχιας για τους υπολοιπους νεοσυλλεκτους, ο υποστρατηγος Κ. Ρουσελακης δηλωσε χθες οτι θα γινει κανονικα η ορκωμοσια των νεοσυλλεκτων σημερα.

    Χθες, παντως γονεις των νεοσυλλεκτων, που ανησυχησαν μετα το ακουσμα των κρουσματων μηνιγγιτιδας, εφταναν στο στρατοπεδο και ζητουσαν να μαθουν για την κατασταση της υγειας των παιδιων τους. Οι φανταροι τους ενημερωναν οτι δεν υπαρχει κανενα προβλημα και τους μετεφεραν τη διαπιστωση του επιδημιολογου.

    Με γριππη Ωστοσο, στο αναρρωτηριο συνεχιζουν να παραμενουν εξι ακομα νεοσυλλεκτοι που παρουσιασαν υψηλο πυρετο πριν απο λιγες ημερες αλλα οπως διαπιστωθηκε δεν προκειται για κρουσματα μηνιγγιτιδας αλλα για γριππη.

    Στο μεταξυ, χθες συμπτωματα μηνιγγιτιδας παρουσιασε ο στρατιωτης Σταματης Ισσαρης, που υπηρετουσε στη Λημνο και βρισκοταν με αδεια στην Αθηνα. Ο φανταρος μεταφερθηκε και νοσηλευεται στο 401 Στρατιωτικο Νοσοκομειο. Η κατασταση της υγειας του, συμφωνα με τους γιατρους, δεν εμπνεει ανησυχιες.

    Αργα χθες το βραδυ εγινε γνωστο οτι συμπτωματα μηνιγγιτιδας παρουσιασαν δυο στρατιωτες που υπηρετουν σε στρατοπεδο της περιοχης της Λαμιας. Ομως, η πληροφορια δεν ειχε επιβεβαιωθει επισημα.

    ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ

    [22] Αν εφευρισκουν τετοια...

    Φυσικα, δεν προκειται να σταματησει ο εσωκομματικος πολεμος εναντιον του Κ. Σημιτη. Το αποδεικνυουν οι καθημερινες αφορμες που βρισκουν ορισμενοι για να βαλουν τρικλοποδιες στη νεα κυβερνηση. Η περιπτωση του νεου διοικητη της Εθνικης Τραπεζας Θ. Καρατζα ειναι πολυ χαρακτηριστικη.

    Μολις ανακοινωθηκε η τοποθετηση του, ο Ακης Τσοχατζοπουλος εξερραγη στη συνεδριαση του Εκτελεστικου Γραφειου: "Αυτες ειναι αυθαιρετες επιλογες παρακεντρων, που δεν μπορουν να γινουν αποδεκτες".

    Και γιατι, παρακαλω; Επειδη ο Καρατζας "εβριζε τον Ανδρεα Παπανδρεου το 1989", οπως ειπε την αλλη μερα ο βουλευτης Γ. Κατσιμπαρδης.

    Ελα, ομως, που τα πραγματα δεν ηταν ετσι. Απο την καταθεση του ενωπιον της ανακριτικης επιτροπης της Βουλης, αλλα και ενωπιον του Ειδικου Δικαστηριου προκυπτει οτι ο κ. Καρατζας ουδεποτε ειπε κατι εναντιον του τεως πρωθυπουργου.

    Μολις ολα αυτα εγιναν γνωστα και το "επιχειρημα" αποδειχτηκε ανισχυρο, το "μοτιβο" αλλαξε. "Εμεις δεν αμφισβητησαμε λενε το δικαιωμα της κυβερνησης να τοποθετει τους διοικητες των Τραπεζων. Αλλα ζητησαμε να συζητηθει η διαδικασια με την οποια θα μπορει το κομμα να καταθετει προτασεις για την αξιοποιηση προσωπων απο την κυβερνηση".

    Εχουν πολλες ευκαιριες οι εσωκομματικοι αντιπαλοι του Σημιτη ν' ασκουν την αντιπολιτευση τους. Αλλα αν εφευρισκουν τετοια "ατοπηματα" του, τοτε μαλλον καλο θα του κανουν... Γ.ΚΑΡ. "Πο πο, τι επαθα!"

    [23] Διαφορα

    Το διεπραξε και χθες ο Μ. Εβερτ. Μολις τελειωσε η συναντηση του με τον Γλαυκο Κληριδη και αρχισε να κανει δηλωσεις, ειπε:

    Ειχα μια πολυ φιλικη συζητηση με τον κ. Κυπριανου (!)...

    Αμηχανος ο Γλαυκος Κληριδης. Κοκαλο οι συνεργατες του αρχηγου. Και πριν περασει ενα λεπτο, ο Μ. Εβερτ αποκαλει και παλι μπροστα στις καμερες "Κυπριανου" τον Κληριδη.

    Εδω πια παρενεβησαν και τον διορθωσαν οι συνεργατες του. Και ο αρχηγος:

    Πο πο, τι επαθα. Παμε το βιντεο απο την αρχη.

    Και οι καμερες ξαναγραψαν τις δηλωσεις.

    Μονο που η πολιτικη δεν γραφεται παντοτε σε βιντεο, γυριζεται και... ζωντανα, οπως λενε και οι ανθρωποι της τηλεορασης. Κ.Κ.

    !

    Ως εφιαλτης ειχε χαρακτηρισθει πριν απο λιγα χρονια ο Κων. Μητσοτακης απο τον Αν. Παπανδρεου. Ο επιτιμος προεδρος της Ν.Δ. ομως, εξακολουθει και σημερα να λειτουργει ετσι. Ως εφιαλτης, δηλαδη, για τον Μιλτ. Εβερτ... Γ.ΠΑΝ.

    !

    Στοχος το Αιγαιο και ολοι προς τα εκει "τρεχουν", για να κερδισουν "ποντους" στην πολιτικη σκακιερα. Υπαρχει ομως και καποιος που παει δυτικα, προς το Ιονιο. Προκειται για το δημαρχο της Αθηνας και προεδρο της ΚΕΔΚΕ Δ. Αβραμοπουλο, ο οποιος την προσεχη Κυριακη ανακηρρυσεται, σε επισημη τελετη, επιτιμος δημοτης Ζακυνθου... Παν.Τς.

    Εντυπωσεις

    Εντυπωσιασε πολυ και πολλους ο Κων. Μητσοτακης με την τηλεοπτικη συνεντευξη του στον Παυλο Τσιμα - πραγματικη οαση σοβαροτητας στην ερτζιανη αρλουμπολογια των ημερων.

    Πως σου φανηκε ο Μητσοτακησ; ερωτησα τον Φωτη Κουβελη, σε τηλεφωνικη επικοινωνια μας για αλλους λογους.

    Αριστος. Σοβαρος, μετρημενος, συνετος. Ειδα μεχρι τελους την εκπομπη με φιλους. Ηταν και καποιοι του ΠΑΣΟΚ, που εντυπωσιαστηκαν το ιδιο...

    Σαν να εγινε σοφοτερος μακρια απο την εξουσια.

    Ναι. Στα εθνικα προβληματα, ιδιαιτερως, εδειξε οτι εχει μια ολοκληρωμενη συλληψη και συγκεκριμενες προτασεις για την αντιμετωπιση τους...

    Ευτυχησε, βεβαιως, ο επιτιμος προεδρος της Ν.Δ. στην καλυτερη τηλεοπτικη εμφανιση του, να εχει συνομιλητη τον Π. Τσιμα, τον πλεον ευπρεπη και επαρκη απο τους δημοσιογραφικους αστερες της μικρης οθονης - οταν δεν ενδιδει στο ολισθηρο κυνηγι της ακροαματικοτητας.

    Γ.Β.

    Βαρωνοι χωρις ονομα!

    Σοβαρη, σοβαροτατη η καταγγελια που εκανε χθες απο το βημα της Βουλης ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ Σπ. Καλουδης. Μιλησε για "βαρωνους και ψευτοβαρωνους του Τυπου, που εχουν σε ολες τις κυβερνησεις υπουργους και σε ολα τα κομματα βουλευτες". Χωρις κανεις απο τους συναδελφους του να αντιδρασει. Αλλα και χωρις να δωσει ο ιδιος ονοματα βαρωνων.

    Υπεβαλε και δυο αιτηματα: Να κατατεθουν στη Βουλη τα φυλλα φορολογικης και ασφαλιστικης ενημεροτητας των εκδοτικων εταιρειων που συμμετειχαν στους διαγωνισμους αναθεσεως δημοσιων εργων και προμηθειων, καθως και οι συμβασεις εργασιας η εργου που εχει συναψει η Γραμματεια Τυπου με ορισμενους δημοσιογραφους.

    Ολα αυτα, τα ειπε ο Σπ. Καλουδης υστερα απο "καχυποψια, αμφισβητηση και σκεπτικισμο", για την τροπολογια του Στ. Μανου, που, με "την πρωτη εντυπωση εδινε ικανοποιηση".

    Ενδιαφερουσες, αναμφιβολα, οι καταγγελιες και καιρια τα αιτηματα. Να δουμε τι απαντησεις θα παρει ο βουλευτης.

    ΝΤ.ΝΤ.

    Οι κυκλοι της Ν.Δ.

    Διαμαχη "κυκλων" χθες στη Ν.Δ. μετα τη συνεντευξη Μητσοτακη. "Οχι μια ουτε δυο, αλλα εικοσι μια φορες αποχωρησε η Ν.Δ. απο τη Βουλη κατα τη διαρκεια της προεδριας Μητσοτακη", σχολιαζαν οι "κυκλοι" Εβερτ τις δηλωσεις του επιτιμου, οτι ηταν λαθος η αποχωρηση της Ν.Δ. απο τη Βουλη την επομενη ημερα της ελληνοτουρκικης κρισης.

    "Ναι, αλλα τωρα ειχαμε πολυ σοβαρο θεμα", ανταπαντησαν οι "κυκλοι" Μητσοτακη. Οι "κυκλοι" Εβερτ δεν σταματουσαν εκει. Σχολιαζαν και το αλλο σημειο της συνεντευξης Μητσοτακη, οτι δεν πρεπει να γινουν εκλογες τωρα. Πριν απο λιγες ημερες, στις 3 Φεβρουαριου, ελεγε χαρακτηριστικα σε μηνυμα του ο επιτιμος "πρεπει να οδηγηθει η χωρα το ταχυτερο σε εκλογες", υπενθυμιζαν οι "κυκλοι" Εβερτ. "Ναι, αλλα οι συνθηκες αλλαξαν", ανταπαντουσαν οι "κυκλοι" Μητσοτακη.

    Τωρα κατανοω τους συναδελφους που, οταν ανελαβα το ρεπορταζ της Ν.Δ., μου ελεγαν πως αναλαμβανω να καλυπτω δυο κομματα...

    Γ. ΠΑΝ.

    Οι αποδημοι

    Η προσφατη κριση με την Τουρκια ανεδειξε την αναγκη πληρους ενεργοποιησης του οπου γης Ελληνισμου. Η πραξη των ομογενων μας στις ΗΠΑ, να αποστειλουν επιστολη διαμαρτυριας στον προεδρο Κλιντον απεδειξε οτι η συστρατευση δεν ειναι ζητουμενο, αλλα υπαρκτο γεγονος. Το πιθανοτερο ειναι η κινηση των ομογενων μας να φανερωσει και στον πρωθυπουργο της Ελλαδας το μεγαλο λαθος και ατοπημα της καταργησης του υφυπουργειου Αποδημου Ελληνισμου.

    Θα ηταν καλο, μετα την οξυνση των ελληνοτουρκικων σχεσεων και της πραγματικης αναβαθμισης του ρολου του εξωελλαδικου Ελληνισμου, η κυβερνηση να διορθωσει το λαθος και να εξαλειψει το ατοπημα. Ελπιζουμε οτι η σωφροσυνη θα υπερισχυσει του εγωισμου, γιατι η χειροτερη σταση ειναι η διατηρηση ενος συνειδητοποιημενου λαθους.

    Β.Α.

    Ενεδωσε

    Πριν απο τρεις μερες, ηταν ο Γιαννης Βαρβιτσιωτης που θελησε να ...παραβγει τον Μ. Εβερτ και να κανει δηλωσεις μετα την επισκεψη τους στο Πενταγωνο. Και ειναι αληθεια οτι ο αντιπροεδρος ατυχησε, καθως ο προεδρος τον προλαβε και τον ...λογοκρινε.

    Προχθες, ηταν ο επιτιμος προεδρος του κομματος Κ. Μητσοτακης που του "εσπασε τα νευρα" με τις υποστηρικτικες στον Κ. Σημιτη και τις επικριτικες για τον ιδιο θεσεις, οπως αυτες ακουστηκαν στη συνεντευξη στον Π. Τσιμα στο ΜΕΓΑ.

    Το ...κακο ομως "τριτωσε" γρηγορα. Χθες, στη Βουλη, ο Μ. Εβερτ δεν μπορεσε να εμποδισει ενα ακομη ενδοκομματικο προσπερασμα του. Τουτη τη φορα απο τον Στ. Μανο, ο οποιος, καταθετοντας την τροπολογια για την ονομαστικοποιηση των μετοχων των εταιρειων που παιρνουν μερος σε διαγωνισμους του Δημοσιου, του "χαλασε" την προσχεδιασμενη αντιπολιτευτικη τακτικη. Καθως η αποδοχη της τροπολογιας απο τον υπουργο Εθνικης Οικονομιας Γ. Παπαντωνιου δεν του αφησε περιθωρια προσωπικης πολιτικης. Οποτε, "την αναγκην φιλοτιμιαν ποιουμενος", εδωσε το συνθημα για υπερψηφιση της τροπολογιας.

    ΝΤ. ΝΤ.

    Ισες και στον ΟΗΕ

    Ισες αποστασεις κρατησε για το θεμα των Ιμια ο γενικος γραμματεας του ΟΗΕ Μπουτρος Μπουτρος Γκαλι. Την ιδια σταση κρατησε και ο εκπροσωπος του, κ. Γκουλιτ, ο οποιος συναντηθηκε την Τριτη με τον αναπληρωτη μονιμο αντιπροσωπο της χωρα μας στον ΟΗΕ, πρεσβη κ. Βας. Κασκαρελη, αφου ο κ. Χρ. Ζαχαρακις βρισκοταν στην Αθηνα.

    Η συναντηση εγινε με πρωτοβουλια της Ελλαδας. Την τουρκικη πλευρα εκπροσωπησε ο Τουλουι Τανφι.

    Οι αξιωματουχοι του ΟΗΕ ακουσαν με πολλη προσοχη τις θεσεις μας, αλλα στην ανακοινωση κρατησαν... ισες αποστασεις.

    Μ. ΠΙΝ.

    Ο αλλος τροπος

    Τα πανω-κατω ηρθαν στο γραφειο του υπουργου Οικονομικων Αλεκου Παπαδοπουλου με την αλλαγη της κυβερνησης. Τη μετακομιση του στο κτιριο του Γενικου Λογιστηριου του Κρατους ακολουθησε η αντικατασταση του διευθυντη του υπουργικου του γραφειου. Καθηκοντα διευθυντη ανελαβε ο οικονομολογος Γιαννης Βλασσης, μεχρι προτινος συμβουλος του υπουργου.

    Προς τι ομως η αναβαθμιση;

    Ο υπουργος Οικονομικων ισως να θυμηθηκε οτι ο κ. Βλασσης ειχε εργαστει στο παρελθον διπλα στον νυν υφυπουργο Οικονομικων Γεωργιο Δρυ, ο οποιος εμφανιζεται ως δεξι χερι του πρωθυπουργου.

    Υπαρχουν πολλοι τροποι να "επικοινωνεις" με τον πρωθυπουργο. Ο ενας ειναι δια του... υφυπουργου. ΕΛ.Κ.

    Καλλιο αργα...

    Ακριβως πριν απο ενα χρονο ο δημαρχος της ακριτικης Τηλου Τασος Αλιφερης ειχε στειλει προσκληση στις εφημεριδες, τους τηλεοπτικους και ραδιοφωνικους σταθμους της Αθηνας και ζητουσε να στειλουν δημοσιογραφους στο απομακρο νησακι, για να καταγραψουν και να προβαλουν τα προβληματα απομονωσης των 270 κατοικων.

    Μαλιστα, ο μικρος Δημος της Τηλου αναλαμβανε να καλυψει τα εξοδα μετακινησης και διαμονης στο νησι για μια εβδομαδα.

    Στο καλεσμα εκεινο ανταποκριθηκαν μονον η "Ε" και η "Καθημερινη". Τωρα, που ξεσπασε η ελληνοτουρκικη κριση στο Αιγαιο, τηλεοπτικα καναλια και ραδιοσταθμοι ανακαλυψαν ξαφνικα τα απομεμακρυσμενα νησακια της μεθοριου, με τα μυρια οσα προβληματα. Το ιδιο και η υδροκεφαλη κυβερνηση του κρατους των Αθηνων. Ας ειναι. Καλλιο αργα, παρα ποτε...

    Μ.Σ.

    Αριθμο-αμνημονες

    Δεν ηταν αμοιρη, φαινεται, η δηλωση Κλιντον για την επιλυση των ελληνοτουρκικων διαφορων στη Χαγη, με τις πιεσεις των ομογενων μας στις ΗΠΑ και την επικειμενη συγκεντρωση ποσου 1,5 εκατ. δολαριων για τις προεκλογικες του αναγκες.

    Οι ομογενεις πονανε την πατριδα τους και πιεζουν. Κι εμεις καταργουμε το υφυπουργειο Αποδημου Ελληνισμου, υποβαθμιζοντας ουσιαστικα το επιπεδο εκπροσωπησης τους. Κι αυτο, οπως ολα δειχνουν, για να μην υπερβουν τα 40, τα μελη του υπουργικου συμβουλιου.

    Εμεις, λογω Αριθμητικης, δειχνουμε να μην τους υπολογιζουμε. Ο Κλιντον, ομως...

    Β.Π.

    Και οι μετοχεσ;

    Ενας τεραστιος μπουφες, πλουσιοτατος σε εδεσματα, ακολουθησε την ενημερωτικη συναντηση που οργανωσε προχθες ο ΟΤΕ στον "Αστερα" της Βουλιαγμενης με σκοπο την ενημερωση Τραπεζων και χρηματιστων εν οψει μετοχοποιησης και φυσικα την προσελκυση των επενδυτων. Του γευματος προηγηθηκαν ερωταπαντησεις, που χαρακτηριστηκαν λιαν ενδιαφερουσες απο τους παρισταμενους - δεδομενου οτι δεν επετραπη η παρουσια δημοσιογραφων.

    Χαρακτηριστικη ιδιαιτερως ηταν η ερωτηση εκπροσωπου μεγαλη ξενης Τραπεζας για το "πως αντιμετωπιζουν τη μετοχοποιηση οι εργαζομενοι". Το τι ακριβως απαντησε ο διευθυνων συμβουλος του ΟΤΕ Πετρος Λαμπρου δεν εγινε γνωστο. Λιγο μετα, παντως, γινοταν αναφορα στις μετοχες που θα μπορουν να αγορασουν με ευκολιες οι υπαλληλοι του Οργανισμου. Α.Χ.

    Στο Ιντερνετ

    Αλαφιασμενοι εκεινες τις κρισιμες ωρες εψαχναν στα κιταπια τους, στο υπουργειο Εξωτερικων, να ξεθαψουν την περιβοητη πια ιταλοτουρκικη συμφωνια του 1932, για να δουν με καθε λεπτομερεια τις ακριβεις ρυθμισεις και για τις βραχονησιδες της Δωδεκανησου.

    Και ηταν πολυ απλο, αν ηταν εξοικειωμενοι με τη μοντερνα τεχνολογια: Οπως μου λεει ο ευρωβουλευτης Μιχ. Παπαγιαννακης, Ελληνας μεταφραστης στις Βρυξελλες, μεσω του Ιντερνετ εχει στο δεκτη του ολοκληρο το σχετικο υλικο απ' ευθειας απο τα αρχεια του ιταλικου υπουργειου Εξωτερικων... Γ.Β.

    Και τον παπα;

    Ξεσηκωθηκαν οι κατοικοι της Πυλωνας Ροδου με την απειλη να απελαθει ο ιερεας τους (οπως διαβαζουμε στη "Ροδιακη" της 30-1-96).

    Απο ορθοδοξη οικογενεια της Ιορδανιας ο παπα-Χρηστος (γιος παπα, επισης, ενω ο αδελφος του σπουδαζει υποτροφος στη Θεολογικη Σχολη Αθηνων) ειδοποιηθηκε απο τις αρμοδιες υπηρεσιες οτι πρεπει να φυγει στο εξωτερικο και να επανελθει μονο με προσκληση (;) και "βιζα".

    Χειροτονημενος απο το Μητροπολιτη Ροδου, ο παπα-Χρηστος ιερουργει μισθοδοτουμενος κανονικα εδω κι ενα χρονο στην Πυλωνα, οπου και ανεπτυξε αξιολογη κοινωνικη δραστηριοτητα, γι' αυτο και εκτιμαται απο τους ενοριτες του.

    Σαμπως να το παρακανουν οι διωκτικες αρχες στο κυνηγητο των αλλοδαπων μεταναστων. Και τον παπα, βρε αθεοφοβοι;

    Γ.Β.

    Ζησε μαυρε...

    Αν ο Κωστας Σημιτης νομιζει οτι η κριση με την Τουρκια ειναι η μονη που εχει ανοιξει και εσωκομματικο μετωπο, μαλλον κανει λαθος. Μια νεα δοκιμασια περιμενει τη συνοχη της κυβερνησης, οταν θα ερθει η ωρα να ολοκληρωθουν οι διαπραγματευσεις για την τελικη συμφωνια με τα Σκοπια.

    Πληροφοριες απο τη Θεσσαλονικη θελουν κυβερνητικα και κομματικα στελεχη που εκλεγονται εκει, να μη συνηγορουν σε μια συνθετη ονομασια, πιστευοντας οτι αυτη ειναι και η διαθεση της εκλογικης βασης του ΠΑΣΟΚ. Νεο λοιπον εσωκομματικο μετωπο εν οψει, κι οποιος αντεξει μεχρι το συνεδριο. Η αλλιως ...ζησε (ως το), μαυρε μου, να φας τριφυλλι.

    ΓΡ.Ρ.

    Συντονισμος

    Ο ετσι αρχηγος, αποκαλυπτε σχεδια και ακρως απορρητες συνομιλιες. Ο ετσι λοχαγος, αποκαλυπτε σχεδια και κινησεις αντιμετωπισης του εχθρου. Ο ετσι υπουργος, ελεγε την αποψη του, που δεν ηταν η ιδια με του αλλου ετσι υπουργου συναδελφου και πολυ διαφορετικη με του αλλου ετσι συναδελφου του. Τετοιος... συντονισμος σπανια συνανταται, ακομη και στα καφενεια.

    Γ.ΚΑΜ.

    Και μια νικη

    Απο το Καρλοβασι Σαμου η ευχαριστηρια επιστολη που μας στελνει η τοπικη "Ομαδα Παρεμβασης Πολιτων σε θεματα περιβαλλοντος".

    "Αγαπητε Γ.Β.

    Θελουμε να σας πληροφορησουμε σχετικα με την επιτυχια που ειχαν οι ενεργειες μας για τη διασωση της Αγιας Πελαγιας Καρλοβασου οπου πλεον οποιαδηποτε παρεμβαση επιβλεπεται απο την Εφορεια Βυζαντινων Αρχαιοτητων. Θα θελαμε, επισης, να σας ευχαριστησουμε θερμα για τη συμβολη σας στην προσπαθεια μας αυτη. Ελπιζουμε οτι και στο μελλον θα εχουμε τη συμπαρασταση σας και σε αλλες προσπαθειες μας σε θεματα περιβαλλοντος".

    Εμεις να σας ευχαριστησουμε, φιλοι μας: Μας δινετε κουραγιο, με τη διαβεβαιωση οτι μερικες αραδες μας επιασαν τοπο - συνηθεστατα εχουμε την αισθηση οτι τα περισσοτερα απ' οσα γραφουμε πηγαινουν στο βροντο.

    Συνεχιστε τις προσπαθειες σας κι εμεις εδω ειμαστε.

    Γ.Β.

    Συντονισμος

    Ο ετσι αρχηγος, αποκαλυπτε σχεδια και ακρως απορρητες συνομιλιες. Ο ετσι λοχαγος, αποκαλυπτε σχεδια και κινησεις αντιμετωπισης του εχθρου. Ο ετσι υπουργος, ελεγε την αποψη του, που δεν ηταν η ιδια με του αλλου ετσι υπουργου συναδελφου και πολυ διαφορετικη με του αλλου ετσι συναδελφου του. Τετοιος... συντονισμος σπανια συνανταται, ακομη και στα καφενεια.

    Γ.ΚΑΜ.

    Και μια νικη

    Απο το Καρλοβασι Σαμου η ευχαριστηρια επιστολη που μας στελνει η τοπικη "Ομαδα Παρεμβασης Πολιτων σε θεματα περιβαλλοντος".

    "Αγαπητε Γ.Β.

    Θελουμε να σας πληροφορησουμε σχετικα με την επιτυχια που ειχαν οι ενεργειες μας για τη διασωση της Αγιας Πελαγιας Καρλοβασου οπου πλεον οποιαδηποτε παρεμβαση επιβλεπεται απο την Εφορεια Βυζαντινων Αρχαιοτητων. Θα θελαμε, επισης, να σας ευχαριστησουμε θερμα για τη συμβολη σας στην προσπαθεια μας αυτη. Ελπιζουμε οτι και στο μελλον θα εχουμε τη συμπαρασταση σας και σε αλλες προσπαθειες μας σε θεματα περιβαλλοντος".

    Εμεις να σας ευχαριστησουμε, φιλοι μας: Μας δινετε κουραγιο, με τη διαβεβαιωση οτι μερικες αραδες μας επιασαν τοπο - συνηθεστατα εχουμε την αισθηση οτι τα περισσοτερα απ' οσα γραφουμε πηγαινουν στο βροντο.

    Συνεχιστε τις προσπαθειες σας κι εμεις εδω ειμαστε.

    Γ.Β.

    Χωρις "αυλη"

    Με το διοικητη του ΟΑΕΔ και δυο υπηρεσιακους παραγοντες ταξιδεψε στη Βενετια την περασμενη εβδομαδα, για το συμβουλιο υπουργων Κοινωνικων Υποθεσεων, ο υφυπουργος Εργασιας Λ. Κανελλοπουλος. Ουτε γραμματεις ουτε φρουρα ουτε μεταφραστες πηρε μαζι του.

    Μαλιστα μαθαινουμε οτι πονοκεφαλο του προκαλεσε η προσφορα, συμφωνα με το νομο, 3-4 αστυφυλακων ως φρουρα, 3-4 οδηγων κ.λπ. Μονο τις θεσεις των επιστημονικων συμβουλων επειγεται να καλυψει.

    Μακαρι η λιτη αυτη συμπεριφορα να βρει μιμητες και να τον διακρινει μεχρι τελους της υπουργικης του θητειας.

    ΜΓΣ

    [24] Ο πολιορκητης και η συνοχη της κυβερνησης

    Του ΓΡΗΓΟΡΗ ΡΟΥΜΠΑΝΗ

    Π ροσωπικα θα προτιμουσα, αντι τα τηλεοπτικα δελτια των οχτωμισι να δειχνουν σε κουραστικες επαναληψεις την εξοδο του στολου στο Αιγαιο, να ξαναπροβαλλουν προς τερψιν του τηλεοπτικου κοινου εκεινα τα υπεροχα πλανα απο την ανακοινωση των αποτελεσματων για την εκλογη του νεου πρωθυπουργου στη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ. Και, κυριως, εκεινα στα οποια ο ενας συγχαιρει τον αλλο, ολοι μαζι το νικητη κι ολοι να ορκιζονται ενοτητα. Λες και περασαν δεκαετιες...

    Αυτο κι αν ειναι φιασκο! Οχι η εξοδος του στολου. Το Πολεμικο Ναυτικο δεν φταιει σε τιποτε για τη σημερινη εικονα της κυβερνησης. Εντολες εκτελουσε, εντολες θα ξαναεκτελεσει, αν το απαιτησουν οι περιστασεις (μονο που αυτη τη φορα ας ελπισουμε οτι θα ειναι περισσοτερο μελετημενες).

    Εκεινη, λοιπον, η εικονα της ενοτητας ειναι που εχει το ενδιαφερον με τον εκ Κεφαλληνιας επιγονο να αναγνωριζει την ηττα του και να υποσχεται συνεργασια για το καλο του τοπου. Κι αμεσως μετα η εικονα αυτη να αντιπαραβαλλεται με αλλες, πολυ πιο προσφατες απο τη ζωη και το εργο του ιδιου πολιτικου, οταν πλεον εχει παρει το υφος του Δημητριου του Πολιορκητη, ο οποιος ενεργει ωσαν να ειναι ο στολος προσωπικο του οπλοστασιο και επιχειρει μ' αυτον την εκπορθηση του καστρου που λεγεται κυβερνηση (στην οποια παρεμπιπτοντως συμμετεχει και ο ιδιος). Και αμεσως μετα, ν' ακολουθουν και οι αλλες εικονες, με τους αλλους επιγονους η τους στρατηγους τους σε αναλογους ρολους.

    Το καλο του τοπου υποσχεθηκαν ολοι αλλα προς το παρον μονο για το προσωπικο τους οφελος -ετσι οπως οι ιδιοι το αντιλαμβανονται- ενεργουν αξιοποιωντας στο επακρο τις αδυναμιες που επιδεικνυει ο νεος πρωθυπουργος να ασκησει με ευχερεια, συνεπεια και πειθω τα καθηκοντα του. Κι ετσι, ολοι μαζι, χερι χερι η μαλλον πιασμενοι στα χερια, τραβανε για το μοιραιο.

    Μ πορει αραγε να αντιστραφει η σημερινη πορεια; Μπορει να διορθωθει η εικονα της κυβερνησης, να επικρατησει συμπνοια και να οικοδομηθει η αναγκαια συλλογικοτητα, οπως πραγματι απαιτει το καλο του τοπου (γιατι ο τοπος χρειαζεται κυβερνηση κι ας το εχουν λησμονησει πολλα κορυφαια στελεχη της, πιστευοντας οτι βρισκονται στο σπιτι τους και λυνουν οικογενειακες διαφορες);

    Μαλλον δυσκολο. Την πρωτη πεπονοφλουδα στην κυβερνηση εριξε η ιδια η ηγεσια του κομματος, προωθωντας το συνεδριο για την εκλογη νεου προεδρου εντος πενταμηνου. Ο οποιος νεος προεδρος θα ηγηθει του προεκλογικου αγωνα και θα ορκιστει, συμφωνα με το Συνταγμα, πρωθυπουργος, αν το αποτελεσμα ειναι νικηφορο. Αρα εχουν τον Κ. Σημιτη για πεταμα. Διαφορετικα θα πηγαιναν με τον ιδιο στις εκλογες, αξιοποιωντας στο επακρο τα ορια ανοχης της κοινωνιας και την εντονη δυσπιστια με την οποια αντιμετωπιζει τον ηγετη της αξιωματικης αντιπολιτευσης. Οι συνδυασμοι θα καταρτιζονταν σε συνεργασια με το γραμματεα του κομματος, θα μοιραζονταν μεταξυ τους τα μπαλκονια και τα τηλεοπτικα στουντιο και οταν με το καλο τελειωναν οι εκλογες, θα οριζαν και το συνεδριο, για να κανουν τον απολογισμο τους, θετικο η αρνητικο. Ομορφα πραγματα και νοικοκυρεμενα.

    Με την τακτικη ομως που αρχισαν, πετυχαινουν παγκοσμια επιδοση σε χρονο φθορας κυβερνησης, που να αναδειχθηκε συμφωνως με τα συνταγματικως προβλεπομενα. Ετσι, ενω συνηθως οι 100 πρωτες ημερες αναλωνονται στην καταστρωση σχεδιων και προγραμματων, που με την εφαρμογη τους θα δωσουν ωθηση στην κοινωνια, στη συγκεκριμενη περιπτωση διανυουμε την 22η ημερα απο την εκλογη του νεου πρωθυπουργου και το μονο προγραμμα που εφαρμοζεται ειναι η συνεπης υπονομευση του ενος απο τον αλλο.

    Α ποτελεσμα: Οι κυβερνησεις συνηθως νιωθουν ικανοποιηση για καθε χρονο που περναει και τις βρισκει ακλονητες. Η σημερινη κυβερνηση δειχνει να νιωθει ανακουφιση για καθε μερα που μετραει τα ιδια μελη που ειχε και την προηγουμενη.

    Κι ομως, η κυβερνηση Σημιτη ευαγγελιστηκε τον εκσυγχρονισμο της κοινωνιας, την αναπτυξη της οικονομιας και τον ακομη βαθυτερο εκδημοκρατισμο της πολιτικης ζωης. Κερδισε τη συμπαθεια η εστω την ανοχη της συντριπτικης πλειονοτητας των πολιτων, γιατι υποσχεθηκε το περασμα σε μια νεα εποχη: λιγοτερο δεσποτικη οσον αφορα τη λειτουργια του πολιτευματος και τη συμπεριφορα των πολιτικων και περισσοτερο δικαιη αναφορικα με τις σχεσεις κρατους- πολιτη. Δεκα μερες αργοτερα, η συμπαθεια αυτη πηγε περιπατο. Και το χειροτερο, κανενας δεν βγηκε μεχρι τωρα να την αναζητησει και να προσπαθησει να την ξανακερδισει.

    Τα οσα διαδραματιζονται στο κυβερνων κομμα, σε συνδυασμο με τα αναλογα φαινομενα στο κομμα της αξιωματικης αντιπολιτευσης, αναδεικνυουν ακομη πιο καθαρα το βασικο πολιτικο προβλημα σημερα.

    Ο Κ. Σημιτης δεν ειναι ο αδιαμφισβητητος ηγετης, που θα ενωσει φιλοδοξιες και διαφορετικες ιδεολογιες. Ειναι εκφραστης μιας απο τις γνωστες πτερυγες μεσα στο ΠΑΣΟΚ, των οποιων η δυναμη αυξανοταν η περιοριζοταν αναλογως με τις επιθυμιες και τις αναγκες του ιδρυτη-αρχηγου. Η υπαρξη των ομαδων αυτων ηταν πολυτιμη για τον Α. Παπανδρεου, γιατι τον συνεδεαν αμεσα με τα κοινωνικα στρωματα (μερικα απο τα οποια ειχαν συγκρουομενα συμφεροντα), στα οποια στηριζοταν. Αναλογως με την πολιτικη που επελεγε κατα καιρους, προωθουσε στην κυβερνηση και την ηγεσια του Κινηματος τα στελεχη που θα καθρεφτιζαν τις επιλογες του.

    Τ ο ΠΑΣΟΚ λειτουργουσε ετσι ως αρχηγικο πολυσυλλεκτικο κομμα. Βασικο σημειο αναφορας για ολους ηταν ο αρχηγος, γιατι αυτος μαζι με την προσωπικη φιλοδοξια του προωθουσε παραλληλα και τις μικροτερες φιλοδοξιες των ομαδαρχων. Με την αποχωρηση ομως του αδιαμφισβητητου Α. Παπανδρεου δεν ηταν δυνατον η μια ομαδα να αποδεχτει την επικρατηση της αλλης. Ολοι σ' ενα αρχηγικο κομμα αναγνωριζουν οτι ο ηγετης βρισκεται τουλαχιστον ενα σκαλοπατι πανω απο αυτους. Κανενας ομως δεν μπορει να δεχτει για τον εαυτο του οτι βρισκεται ενα ακομη σκαλοπατι κατω απο τον εσωκομματικο αντιπαλο του (ειναι σαφες οτι ομιλουμε περι αντιπαλων και τιποτε περισσοτερο η λιγοτερο). Ο αρχηγος τους ενωσε και τους οδηγησε στην εξουσια και οχι η ιδεολογια. Κοινη ιδεολογια -παρα τα οσα διακηρυσσονται προς εκλογικη καταναλωση- δεν υπαρχει. Συγγενεις αποψεις μπορει, αλλα κοινη ιδεολογια και κοινοι στοχοι, οχι.

    Κατα συνεπεια, τωρα που ο συνδετικος κρικος εχει εκλειψει και δεν αποτελει δελεαρ για την ενοτητα ουτε καν αυτη η εξουσια, το ενδεχομενο της διασπασης φαινεται να ειναι περισσοτερο απο ποτε απειλητικο. Και φυσικα, η κυβερνηση να καταρρευσει.

    Μια τετοια εξελιξη θα οδηγησει σε αναλογες περιπετειες και το κομμα της αξιωματικης αντιπολιτευσης, ισως μαλιστα πριν φτασουμε στις εκλογες. Στο σημειο που εχουμε φτασει, ειναι πιο φυσιολογικο να σχηματιστουν νεοι πολιτικοι οργανισμοι, σε διαφορετικη βαση απ' αυτη που συγκροτηθηκαν με τη Μεταπολιτευση, παρα να διατηρηθουν οι σημερινοι.

    Δεν εμπνεουν και δεν πειθουν ουτε καν τα κορυφαια στελεχη τους. Πως να πεισουν την κοινωνια;

    Η αρχη ισως γινει απο το ΠΑΣΟΚ. Ισως εκεινο το φωτογραφικο στιγμιοτυπο, με τους παντες να χειροκροτουν τους παντες, πριν απο μολις 22 ημερες, να εχει αποκτησει ηδη τεραστια συλλεκτικη αξια.

    [25] Η... ναυμαχια

    ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να ειχε φτασει σε συγκρουση ο πρωθυπουργος με τον αρχηγο ΓΕΕΘΑ. Ομως η συγκρουση εκδηλωθηκε και κορυφωθηκε με τη δημοσιοποιηση απο το ναυαρχο Χρηστο Λυμπερη απορρητου εγγραφου με τη συνομιλια που ειχε τη μερα της κρισης με τον πρωθυπουργο. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ να δικαιολογησει ο ναυαρχος Λυμπερης τη δημοσιοποιηση του εγγραφου, που ηταν μια πραξη, τουλαχιστον, αντιδεοντολογικη και ανεπιτρεπτη. Η συγκρουση της πολιτικης ηγεσιας -και μαλιστα του πρωθυπουργου- με τον αρχηγο των Ενοπλων Δυναμεων ηταν αναποφευκτη. Η ΛΥΣΗ της απομακρυνσης του αρχηγου ΓΕΕΘΑ, που δοθηκε επειτα απο πολυωρη συνεδριαση του ΚΥΣΕΑ, ενεχει στοιχεια συμβιβασμου των αντιθετων αποψεων που εκφραστηκαν. Δεν θα μπορουσε, ωστοσο, να δοθει αλλη λυση. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ, με τα θεσμοθετημενα κυβερνητικα οργανα, εχει την ευθυνη των αποφασεων και για την αναδιαρθρωση της ηγεσιας των Ενοπλων Δυναμεων. Η χθεσινη αποφαση δεν πρεπει να ερμηνευτει οτι θιγει τις Ενοπλες Δυναμεις, προς τις οποιες ο πρωθυπουργος εξεφρασε την εμπιστοσυνη της κυβερνησης για το φρονημα και τη μαχητικοτητα τους. ΕΓΙΝΑΝ λαθη κατα τη διαρκεια της ελληνοτουρκικης κρισης απο πολλες πλευρες και πρεπει να διερευνηθουν για να μην επαναληφθουν. ΑΠΟΦΥΓΑΜΕ τα χειροτερα, αλλα το προβλημα με τις συνεχιζομενες απειλες της Τουρκιας παραμενει ανοιχτο. Εκει πρεπει να ειναι επικεντρωμενες ολες μας οι προσπαθειες, για την πληρεστερη ενημερωση της διεθνους κοινης γνωμης και την εξασφαλιση ερεισματων. ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ οι ξενοι τα οσα συνεχιζει να λεει η πρωθυπουργος της Τουρκιας Τανσου Τσιλερ, η οποια θρασυτατα προκαλει και απειλει με πολεμο, ακομη και για το Ιονιο πελαγος! ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ της προχθες τα μεσανυχτα στην τουρκικη τηλεοραση, η κ. Τανσου αποκαλυψε οτι μιλησε ως τρομοκρατης στους Αμερικανους, με τους οποιους επικοινωνησε τη νυχτα της κρισης (Κλιντον, Κριστοφερ, Χολμπρουκ), οι οποιοι αναγκαστηκαν να της πουν οτι η Τουρκια θα βρεθει αντιμετωπη με ολες τις δυναμεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ και της Ευρωπα ικης Ενωσης! ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ η κ. Τανσου με τις απειλες της να περιφρονει το Διεθνες Δικαιο και τις διεθνεις συνθηκες και συμφωνιες. Οι Ηνωμενες Πολιτειες και η Ευρωπα ικη Ενωση οφειλουν να παρουν αποφασιστικη θεση απεναντι στο διεθνη τρομοκρατη. Γιατι τελικα, θα μετανιωσουν πικρα, με οσα μπορει να επακολουθησουν.

    [26] ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ

    Τελικα, φαινεται οτι η απομακρυνση απο την εξουσια δρα καταλυτικα. Απελευθερωνει τους πολιτικους, τους κανει πιο ανθρωπινους, τους δινει τη δυνατοτητα να ξεφυγουν απο κλισε και παγιωμενες αντιληψεις, τους ανοιγει εν τελει το στομα για να πουν μερικες αληθειες, περα απο μικροκομματικες σκοπιμοτητες. Το προβλημα βεβαια ειναι οτι ολα αυτα γινονται κατοπιν εορτης και χωρις να υπαρχει ουσιαστικο αντικρυσμα...

    Την αφορμη για τις διαπιστωσεις αυτες μας τις εδωσε η συνεντευξη του Κ. Μητσοτακη στον Π. Τσιμα. Ενας πολιτικος με μυριες οσες αντιπαθειες, που αρκουσε και η εμφανιση του μονο για να προκαλεσει πληθος αρνητικων ανακλαστικων, που η περιοδος της εξουσιας του ταυτιστηκε με την υποκρισια, εμφανισε ενα εντελως διαφορετικο προφιλ... Με ενα λογο ουσιαστικο, δεν διστασε να παραδεχτει σφαλματα και παραλειψεις, αλλα και να υπερβει ενα παρελθον, που επιβαλλει οτι πανω απ' ολα ειναι το συμφερον της αντιπολιτευσης...

    Μπορει κανεις να συμφωνει η να διαφωνει με αρκετες απο τις διαπιστωσεις του κ. Μητσοτακη. Αλλα, αν θελουμε να ειμαστε ειλικρινεις και να μην κρυβομαστε πισω απο δικα μας ταμπου και προκαταληψεις, οφειλουμε να δεχτουμε οτι τολμησε να πει καποια πραγματα που, αρκετοι και στο κομμα του, οπως αποδεικνυεται, βλεπουν, αλλα δισταζουν να ομολογησουν.

    Κι αυτο ειναι ενα απο τα ουσιαστικα προβληματα της πολιτικης μας ζωης... Η αντιπολιτευση δηλαδη για την αντιπολιτευση η και αντιθετα, η ασκηση της εξουσιας αποκλειστικα και μονο με ορους προσωπικων η κομματικων συμφεροντων. Το θεμα ειναι βεβαια οτι, οποιοι τολμουν να πουν, να εκφερουν ενα λογο πιο ουσιαστικο, το κανουν αφου εχουν χασει το τρενο... Αφου εχουν εφαρμοσει με τον πιο στυγνο τροπο τις συνηθεις μεθοδους, τις συνηθεις πρακτικες εξουσιας, φορτωνοντας και τη χωρα και την πολιτικη μας ζωη μ' ενα πληθος αρνητικες συνεπειες...

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [27] ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ

    Του ΦΑΙΔΩΝΑ ΤΑΜΒΑΚΑΚΗ

    Τηλεοπτικα ανετοιμοι

    ΕΙΔΕΣ το τουρκικο ΚΥΣΕΑ να συνεδριαζει; Συνεδριασε, ομως, η συντακτικη επιτροπη της "Χουριετ"...

    Ο Πλατων εδειχνε πικραμενος, αλλα ηταν φυσικο, και ποιος δεν ηταν;

    Τον ειχα αναζητησει για να μου εξηγησει τι κρυβοταν πισω απο την περιεργη υποθεση με τις βραχονησιδες, καθως ημουν σιγουρος οτι γνωριζε τι ακριβως ειχε συμβει.

    Πες τα μου ολα, εχω αγωνια. Τι θελουν οι Αμερικανοι; Ποιοι δικοι μας ειναι πρακτορεσ; Τι θελουν οι Τουρκοι;...

    Δεν περιμενεις βεβαια να ασχοληθω με κοινοτοπιες! "Ποιος" και "τι", αυτα ειναι γνωστα, εκεινο που με απασχολει ειναι τι μελλει γενεσθαι, ποιο ειναι το επομενο βημα, τι πρωτοβουλιες πρεπει να αναλαβουμε, για να μην παθουμε τα ιδια και χειροτερα!

    Εχεις καταληξει πουθενα;

    Ετοιμαζω ενα μακρυ καταλογο, που θελω να στειλω στους αρμοδιους, αλλα πρωτα εχω κλεισει ραντεβου με μια σειρα ειδικους.

    Στρατηγους και διπλωματεσ;

    Τι να τους κανω τους στρατηγους και τους διπλωματεσ; Περιμενω δυο ρεπορτερ, εναν οπερατερ, εναν μοντερ, εναν μπουμαν και δυο σκηνοθετες.

    Με αφησε αφωνο.

    Εγω σου μιλαω για τις βραχονησιδες.

    Κι εγω γιατι νομιζεις οτι σου μιλαω;

    Εσυ μοιαζεις να φτιαχνεις τηλεπαιχνιδι.

    Μα που ζεισ; Πολεμος σημερα σημαινει τηλεοραση. Ο "Πολεμος του Κολπου" τι ηταν, "ο εμφυλιος στη Βοσνια" τι ηταν, η "Κριση στο Αιγαιο" τι ηταν;

    Το οτι τους εδειχνε η τηλεοραση δεν σημαινει οτι ηταν μοναχα σοου.

    Καλα. Ας μην υπηρχε το ΨΝΝ και θα σου ελεγα εγω που θα ηταν ο Σανταμ. Ας ελειπε το Ρεθτερ και θα ηξερες εσυ αν υπαρχει θυλακας στο Μπιχατς.

    Παλι δεν με πειθεις.

    Αγαθε μου φιλε, το ποιος ξεκιναει εναν πολεμο, ποιος ειναι ο κακος, ποσοι σκοτωνονται και με τι τροπο, και κυριως ποιος κερδισε εξαρταται αποκλειστικα και μονο απο την τηλεοραση. Ξεχνας οτι ολη η υφηλιος εβλεπε τους ομαδικους ταφους των Σερβων κι εκλαψε για τους φτωχους μουσουλμανουσ; Το ιδιο κινδυνευουμε να παθουμε και εμεις αν δεν γινουμε ετοιμοβιντεοι.

    Τι να γινουμε;

    Ετοιμοβιντεοι αγαπητε. Χρειαζομαστε συγχρονη τεχνολογια και καλα εκπαιδευμενους δημοσιογραφους με υψηλο φρονημα. Η προσφατη περιπετεια εδειξε οτι οι Τουρκοι υπερτερουν και στα δυο.

    Δεν νομιζω οτι αυτο ειναι το προβλημα.

    Μα δεν βλεπεις την πραγματικοτητα. Οταν οι ηρωικοι Τουρκοι δημοσιογραφοι κατεβαζαν την ελληνικη σημαια απο τα Ιμια, ολοκληρη η ελληνικη τηλεοραση κυνηγουσε απο πισω τους συγγενεις του δολοφονου με το πριονι. Πληρωσαμε δικαιωματα στους Τουρκους, για να δουμε τη σκηνη οπου καταπατησαν ελληνικο εδαφος. Οταν τελος παντων το πηραμε χαμπαρι, οι Ελληνες δημοσιογραφοι στρωθηκαν στα τοκ σοου εντος δακτυλιου, ενω οι Τουρκοι συναδελφοι τους ηταν στην πρωτη γραμμη και κινηματογραφουσαν τους κομπαρσους - συγγνωμη, τους κομαντο - μεσα στη νυχτα με υπερσυγχρονες καμερες, και υπερυθρο φιλμ. Η τουρκικη τηλεοραση ειχε ζωντανη καλυψη της αποβασης, ενω η ελληνικη τα μαθαινε απο τα καναλια της γειτονος.

    Αφου αυτα που εδειχναν για αποβαση ηταν παλια φιλμακια ΝΑΤΟ ικων ασκησεων, δεν ηταν ζωντανα.

    Καλα, δεν εχουμε εμεις φιλμακια; Αντι να στελνουν ανταποκριτες στο Πενταγωνο ας μονταρανε πλανα απο το οι "Ουρανοι ειναι δικοι μας". Τι δουλεια εχει το υπουργειο Εθνικης Αμυνας με τον πολεμο; Ειδες το τουρκικο ΚΥΣΕΑ να συνεδριαζει; Συνεδριασε η συντακτικη επιτροπη της "Χουριετ" η συντακτικη επιτροπη της "Μιλιετ", συνεδριασε η διευθυνση του τουρκικου Σταρ (ισως να ειχαν και ανοιχτη γραμμη μεταξυ τους) και καταφεραν ο τουρκικος λαος να τραγουδαει ενθουσιασμενος πατριωτικα τραγουδια, να θυμαται τον Κεμαλ και τους ποδοσφαιρικους θριαμβους επι της Ρωσιας, ενω εμεις την ιδια στιγμη πιαναμε τα μοιρολογια και το αλληλοβρισιμο και θυμομασταν το χορο του Ζαλογγου και την Εφες Πιλσεν.

    Αφου ηταν νικη της τουρκικης πλευρας.

    Κουραφεξαλα. Ουτε ηθελαν τα κατσαβραχα, ουτε τα απεκτησαν, ουτε απεκτησαν κανενα δικαιωμα στο Αιγαιο. Και αν η τηλεοραση μας ηταν υπερκομματικη και εθνικα σκεπτομενη θα μπορουσε να μας δειχνει παλια βιντεο με τη γαλανολευκη να κυματιζει στα Ιμια. Σαμπως τα 'χει δει κανεις τα Ιμια (που οι περισσοτεροι δημοσιογραφοι μας αποκαλουν Ιμνια) για να διαμαρτυρηθει;

    Σαν να εχεις δικιο.

    Μα φυσικα! Δεν ηττηθηκε η ελληνικη κυβερνηση, ουτε νικησε η τουρκικη: η ελληνικη τηλεοραση ηττηθηκε κατα κρατος κι εγω στη θεση του Πρωθυπουργου θα ζητουσα την αμεση παραιτηση των αρχηγων ΜΕΓΑ, ΑΝΤΕΝΝΑ, ΣΚΑ Ι, ΣΤΑΡ και ΕΡΤ για τον κακο συντονισμο και την ταπεινωση. Κι αν ημουν η Τσιλερ θα παρασημοφορουσα οχι τους κομαντο, αλλα τους καμεραμεν.

    [28] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    "Πληρωνουμε τα δικα μας λαθη"

    Ο ΠΑΝ. ΦΑΣΟΥΛΑΣ μιλαει για την ευρωπα ικη αγωνια του Ολυμπιακου: "Σιγουρα κρεμομαστε απο τους αλλους"

    Του ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

    "Ναι, κρεμομαστε απο τα χερια των αλλων, φταιμε ομως κι εμεις. Δικα μας λαθη πληρωνουμε...".

    Ο Παναγιωτης Φασουλας δεν κρυβει λογια. Ο ιδιος ηταν που "εξηγγειλε" το "5 στα 5" μετα την εντος εδρας ηττα απο τους Ρωσους, ο ιδιος ειναι που ακουμπαει το δαχτυλο επι τον τυπον των ηλων. Και βεβαια αναφερεται στα χαμενα παιχνιδια με την Αντιμπ στη Γαλλια και την ΤΣΣΚΑ στο Φαληρο. "Παντως", προσθετει, "δεν περιμενα οτι με 5 νικες θα κινδυνευαμε ακομα να χασουμε τη δευτερη θεση". Και ποιος το περιμενε; Εδω υπηρχαν και μερικοι που πιστευαν οτι θα εφταναν και τεσσερις!

    Αν κερδισει τη Λεβερκουζεν την Τεταρτη, ο πρωταθλητης Ελλαδας θα φτασει το ρεκορ του στο 10-4. Ψαξαμε τις τελικες βαθμολογιες των προηγουμενων ετων και βρηκαμε οτι μια μονο ομαδα (η Λιμοζ του 1993-94) εμεινε εκτος δυαδας με 10 νικες! Ναι, η ιδια Λιμοζ, που αμεσως μετα αποκλειστηκε απο τον Παναθηναικο. Σε ολες τις αλλες περιπτωσεις, αυτο το νουμερο εδινε αυτοματως πλεονεκτημα εδρας στα προημιτελικα. Ο Ολυμπιακος πληρωσε την "ψαλιδα" που υπηρξε αναμεσα στις 3 καλες ομαδες του ομιλου και τις υπολοιπες. Κοιταξτε το αλλο, το πιο ισορροπημενο γκρουπ, οπου ο Παναθηναικος μπορει να βγει δευτερος ακομα και με 9 νικες και θα καταλαβετε.

    Η αποστολη του Ολυμπιακου επεστρεψε απο τη Θεσσαλονικη εντυπωσιασμενη απο την προσπαθεια του Ηρακλη! "Το περιμεναμε οτι θα επαιζε δυνατα", ελεγε ο Φασουλας. "Τιμησε την ιστορια του, αλλα και ολοκληρο το ελληνικο μπασκετ". Το προβλημα ειναι, οτι το ιδιο ακριβως εκανε και προ 20ημερου, στον αγωνα με την ΤΣΣΚΑ! "Αυτο το αποτελεσμα μας αναγκασε να περιμενουμε βοηθεια απο τις αλλες ομαδες", μονολογουσε χθες ο Ιωαννιδης. Πραγματι, αν ειχε κερδισει η ΤΣΣΚΑ στο Ιβανωφειο, θα ηταν τωρα σιγουρη πρωτη, με τον Ολυμπιακο σιγουρο δευτερο στην ισοβαθμια με τη Μπενετον.

    Η αλλη ειδηση της προχθεσινης βραδιας ηταν η επιστροφη του Γαλακτερου στη δραση. Μπορει να μην τον χρησιμοποιησε ο Ιωαννιδης, ομως ο Νασος επεστρεψε στη δεκαδα μετα απο 3,5 μηνες. Θα χρησιμοποιηθει, πιθανοτατα, στο κυριακατικο ντερμπι της Νεας Σμυρνης. "Αυτο το ματς ειναι πολυ κρισιμο", ελεγε σε ανυποπτο χρονο ο προπονητης του Ολυμπιακου. Δεν εχει αδικο. Αν κερδισουν οι Πειραιωτες, θα αντιμετωπισουν την αλλη εβδομαδα τον Παναθηναικο με αερα δυο ποντων. Αλλιως, θα μεινουν στο +1 και θα νοιωθουν ξανα τον κινδυνο του προσπερασματος...

    Σε δυο μηνες θα ξανατρεξει ο Γκωνιας

    ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ το γονατο του, χειρουργηθηκε χθες επι δυο ωρες - Συγκινηση στο μνημοσυνο των θυματων της "θυρας 7"

    Ρεπορταζ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΓΚΑΣ

    Μιαμιση ωρα στο χειρουργειο εμεινε χθες ο ατυχος Τακης Γκωνιας που υποβληθηκε σε σοβαροτατη εγχειρηση στο γονατο απο το γιατρο του Ολυμπιακου Χρηστο Δαρα.

    "Ειχε παθει πληρη ρηξη εσω πλαγιου συνδεσμου, ρηξη εσω θυλακου, μερικη ρηξη προσθιου χιαστου και αποκολληση εσω μηνισκου. Δηλαδη το γονατο του ηταν διαλυμενο", δηλωσε στην "Ε" ο γιατρος των "ερυθρολευκων" αμεσως μετα την επεμβαση. Στο ποδι του 24χρονου ποδοσφαιριστη θα τοποθετηθει ειδικος ναρθηκας τον οποιο θα βγαλει υστερα απο 45 μερες.

    "Σε δυο μηνες θα ξαναρχισει τρεξιμο", διαβεβαιωσε ο Δαρας προβλεποντας πως θα ειναι σε θεση να επιστρεψει στους αγωνες επειτα απο τρεις μηνες.

    Ο Γκωνιας υποβληθηκε χθες και σε μια μικρη επεμβαση στο προσωπο. * Απεφυγε ν' ανοιξει τα χαρτια του ο Τακης Περσιας στη χθεσινη προπονηση και το ιδιο κατα πασα πιθανοτητα θα κανει και σημερα στην τελευταια πριν απο το αυριανο ματς με τον Πανηλειακο.

    Ο 39χρονος τεχνικος των Πειραιωτων εχει, συμφωνα με πληροφοριες, βρει τους εννια που σιγουρα θα βρισκονται στην αρχικη ενδεκαδα και ψαχνει για τους αλλους δυο.

    Να παρουμε τα πραγματα με τη σειρα: Σιγουροι ειναι οι Ραντος, Καραταλδης, Καλατζης, Σκαρταδος, Καρασαββιδης, Πασαλης, Καραπιαλης, Ιβιτς και Γιουσκοβιακ.

    Ποιοι θα ειναι οι υπολοιποι; Ενας απο τους Αλεξανδρη, Νταμπιζα (ως χαφ), Γεωργατο, με τον τελευταιο να μενει κατα πασα πιθανοτητα στον παγκο, κυριως επειδη προερχεται απο τραυματισμο και η κατασταση του γηπεδου θα ειναι ασχημη κι ενας απο τους Ιωαννιδη, Αμανατιδη, Νταμπιζα (στοπερ).

    Ποια προσωπα θα επιλεγουν τελικα απο τον Περσια θα εξαρτηθει απο την αποφαση του να παιξει με ενα η δυο στοπερ.

    Στο μεταξυ φιλαθλοι του Ολυμπιακου απ' ολη την Πελοποννησο, αλλα κι απο ολοκληρη τη δυτικη Ελλαδα και τα νησια του Ιονιου θελουν να πανε στον Πυργο για να παρακολουθησουν τον αγωνα με την τοπικη ομαδα. Οι "ερυθρολευκοι" εχουν απο χθες 3.000 εισιτηρια στα χερια του, ομως ο αριθμος αυτος ειναι πολυ μικρος για να καλυψουν τις αναγκες που θα υπαρξουν!

    ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

    "Ειναι μια ιστορικη στιγμη για τον Ολυμπιακο, μια μαυρη σελιδα στην Ιστορια του. Γι' αυτο και η μερα δεν προσφερεται για λογια", αρκεστηκε να πει ο προεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακος Σωκρατης Κοκκαλης στο χθεσινο (15ο) μνημοσυνο για τα 21 παλικαρια που εχασαν τη ζωη τους στη θυρα 7 το Φεβρουαριο του 1981.

    Στην τελετη παρεστη συσσωμο το διοικητικο συμβουλιο της ΠΑΕ Ολυμπιακος, ολοι οι ποδοσφαιριστες και οι προπονητες της ομαδας, ο τεως υφυπουργος Αθλητισμου Γιωργος Λιανης, συγγενεις και φιλοι των θυματων.

    "Γι' αυτα τα παιδια αξιζει καθε θυσια", σημειωσε μεταξυ αλλων σε δηλωσεις του ο γενικος αρχηγος των ερυθρολευκων "Γιωργος Σιδερης".

    Νικη της Λεγκια, απωλεια ο Νιοπλιας

    Υπο το βλεμμα του "κατασκοπου" του Παναθηνα ικου, τον οποιο μονο ο Ροτσα γνωριζει και κανενας αλλος, η Λεγκια νικησε χθες στο Τελεζε της Ναπολι 2-0 την αυστριακη Γκακ Καζινο του Γκρατς, ομαδα που ανεβηκε φετος στην Α Αυστριας. Το ματς ηταν αρκετα καλο παρα τις ασχημες καιρικες συνθηκες κατω απο τις οποιες εγινε. Στην περιοχη εχει πεσει πολυ χιονι και το ψυχος ειναι δριμυ. Τα γκολ πετυχαν οι Μπερνταρτζ, Μιετσιλ. Μετα το ματς οι Πολωνοι παρακαθησαν σε γευμα, προσκεκλημενοι των τοπικων αρχων. Λεπτομερειες αλλες, του δευτερου κατα σειρα φιλικου αγωνα της Λεγκια δεν εγιναν γνωστες, λογω του προκεχωρημενου της ωρας.

    Την Κυριακη η Λεγκια θα λαβει μερος σε τουρνουα 45λεπτων αγωνων στο Τελεζε.

    Ο ΝΙΟΠΛΙΑΣ

    Νοκ αουτ τεθηκε ο Νικος Νιοπλιας απο τη ρεβανς του Κυπελλου με την ΑΕΚ. Οι ενοχλησεις στους προσαγωγους δεν εχουν υποχωρησει, με συνεπεια να εξακολουθει να τρεχει μονος του. Σημερα, συμφωνα με το προγραμμα, παλι θα κανει ατομικη προπονηση. Αυτο σημαινει, υστερα απο μια ολοκληρη εβδομαδα εκτος προπονησεων, οτι δεν υπολογιζεται για το μεγαλο παιχνιδι της ερχομενης Τεταρτης στο Ολυμπιακο Σταδιο. Ηδη εχει χασει πολυτιμο εδαφος απο πλευρας φυσικης καταστασης.

    Ο ιδιος ο Νιοπλιας παραπονεθηκε στον κ. Αργυρη Μητσου οτι εξακολουθει να ποναει, αλλα ο γιατρος τον καθησυχασε λεγοντας του πως συντομα θα ξεπεραστει το προβλημα.

    Απο τρεις ξενους θα συνεχισει να εχει η καθεμια απο τις οχτω ομαδες, που συνεχιζουν στο "Τσαμπιονς Λιγκ". Σε ατυπη συσκεψη χθες το πρωι στη Γενευη, οι εκπροσωποι των οχτω ομαδων της προημιτελικης φασης δεσμευτηκαν προφορικα να τελειωσει φετος η περιοδος με το ισχυον καθεστως και υπεγραψαν πρωτοκολλο γι' αυτο το θεμα. Τον Παναθηνα ικο εκπροσωπησε ο αντιπροεδρος Μανος Μαυροκουκουλακης, ο οποιος υπεγραψε το πρωτοκολλο υστερα απο εντολη του προεδρου Γιωργου Βαρδινογιαννη.

    Το ΜΕΓΑ ενδιαφερθηκε να μεταδωσει ζωντανο τον επαναληπτικο αγωνα Κυπελλου της Τεταρτης και ζητησε να αρχιζει στις 6.15 μ.μ. για λογους θεαματικοτητας. Ο Παναθηνα ικος συμφωνησε, αλλα η ΑΕΚ αρνηθηκε επιμενοντας οτι το ματς πρεπει να αρχισει στις 3 μ.μ.

    Φρενο Μπαγεβιτς στην "κοντρα"

    ΔΕΝ ΑΦΗΣΕ τους παικτες της ΑΕΚ να εκδοσουν ανακοινωση - απαντηση στους ομολογους τους του ΠΑΟ: "Δεν οδηγει πουθενα η βεντετα..." - Διχασε η "μεταγραφη" Κουγια

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

    Φρενο στην εκδοση ανακοινωσης-απαντηση στους ποδοσφαιριστες του Παναθηναικου- εβαλε στους παικτες της ΑΕΚ ο Ντουσαν Μπαγεβιτς. "Μην ασχολειστε μ' αυτα τα θεματα. Αλλωστε σ' εμενα εκαναν επιθεση. Εσεις να μεινετε μακρια και να κοιτατε μονο τις υποχρεωσεις σας...", ξεκαθαρισε στ' αποδυτηρια ο Μπαγεβιτς.

    Ο τεχνικος της ΑΕΚ σε ερωτηση δημοσιογραφων χαρακτηρισε "επιζημια" για το ελληνικο ποδοσφαιρο αυτη τη "βεντετα", που εχει ξεσπασει αναμεσα σε ΑΕΚ και Παναθηναικο. "Δεν οδηγει πουθενα αυτη η κοντρα και μονο ζημια μπορει να κανει στο ελληνικο ποδοσφαιρο. Παντα τετοιου ειδους κοντρες μονο κακο κανουν...".

    Γιατι δεν επετρεψε στους ποδοσφαιριστες να βγαλουν ανακοινωση; Η απαντηση του μπορει να ερμηνευτει και ως ευθεια βολη κατα του Ροτσα: "Γιατι η δουλεια τους δεν ειναι να βγαζουν ανακοινωσεις, η δουλεια τους ειναι μεσα στο γηπεδο".

    ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ

    Η "μεταγραφη" του Αλεξη Κουγια (στα διοικητικα της ΠΑΕ) εχει διχασει τον κοσμο της ΑΕΚ και κυριως τους διοικητικους και εξωδιοικητικους παραγοντες. Δεν ειναι μονο η επωνυμη αντιδραση των Κωστα και Βασιλη Ρουμελιωτη (μελων- μετοχων της ΑΕΚ), ειναι και πληθος απο απλους, ανωνυμους ΑΕΚτζηδες, που δεν ειδαν με καλο ματι την κινηση Τροχανα να δωσει την αντιπροεδρια σε ανθρωπο που δεν ανηκει στην κιτρινομαυρη οικογενεια.

    Ο ιδιοκτητης της ΠΑΕ μπορει να δυσφορησε οταν διαπιστωσε οτι απο την πρωτη κιολας μερα επεσαν ολα τα φωτα της προβολης πανω στον Κουγια (τρεις συνεντευξεις σε μια μερα), ωστοσο για δικους του λογους επεμενε και χθες οτι πρεπει να αποδεχθουν ολοι στην ΑΕΚ τον 42χρονο δικηγορο. "Στηριζω την επιλογη Κουγια, αλλα δεν θα την επιβαλλω. Ουτε εγω ουτε ο κ. Κουγιας επιθυμουμε κατι τετοιο...".

    Και ο Αλεξης Κουγιας δηλωνε χθες οτι δεν προκειται να ασχοληθει με τα διοικητικα της ΑΕΚ, αν υπαρχει κλιμα αμφισβητησης. "Θελω να υπαρχει κατ' αρχην η συμφωνη γνωμη ολων των φορεων...".

    Συμφωνα με πληροφοριες, κατα της επιλογης Κουγια ειναι (μεταξυ αλλων) ο Νικος Στρατος και το περιβαλλον του. Απο την πρωτη στιγμη που δημοσιοποιηθηκε το θεμα, ηταν γνωστο τοις πασι οτι ψαλιδιζονται (ακομη περισσοτερο) οι αρμοδιοτητες του Στρατου.

    Τι μελλει γενεσθαι; Κατ' αρχην, θα αναβληθει η προγραμματισμενη για τη Δευτερα Γενικη Συνελευση, με θεμα την αναδειξη νεου διοικητικου συμβουλιου. Η αποφαση για την αναβολη ειχε παρθει εδω και μερες και γι' αλλο λογο. Ο Τροχανας και οι συνεργατες του βολιδοσκοπουν επιχειρηματιες και εφοπλιστες, προκειμενου να εξασφαλισουν τη συγκαταθεση τους για εισοδο στο νεο (21μελες) διοικητικο συμβουλιο. Το πιθανοτερο ειναι να διεξαχθει η Γ.Σ. στις αρχες Μαρτιου. Οταν πια θα εχει ξεκαθαρισει το "θολο τοπιο" γυρω απο τον Κουγια. Ο Τροχανας ειναι διατεθειμενος να κανει ακομη και... δημοψηφισμα, με λα ικη συγκεντρωση στο γηπεδο της Ν. Φιλαδελφειας. Ολα, παντως, θα ξεκαθαρισουν αμεσως μετα τον αγωνα ρεβανς με τον Παναθηναικο. * * * Βελτιωθηκε αισθητα χθες η κατασταση της υγειας του Βασιλη Τσαρτα, που γυμναστηκε ελαφρα (τρεξιμο μαζι με Κωστενογλου), με τους πονους στην μεση του να υποχωρουν σιγα σιγα. Ωστοσο, παραμενει αμφιβολη η συμμετοχη του στο μεθαυριανο ματς με την Παναχαικη και ολα θα εξαρτηθουν απο τη σημερινη προπονηση. Πριν απο την τελικη αποφαση, ο Μπαγεβιτς θα λαβει υποψη και την κατασταση του αγωνιστικου χωρου στο γηπεδο της Παναχαικης. Ειναι αυτονοητο πως ο Μπαγεβιτς δεν θα ρισκαρει συμμετοχη Τσαρτα στην Πατρα, αν δεν ειναι εκατο τοις εκατο ετοιμος. Σ' αυτη την περιπτωση θα τον αντικαταστησει ο Μαλαδενης. * * * Πεντε χιλιαδες εισιτηρια παρελαβε η ΑΕΚ απο την Παναχαικη. Σημερα θα παρει και τα 26.000 του ΟΑΚΑ για τη ρεβανς με τον Παναθηναικο.

    Η μεγαλη ανακουφιση

    Ο ΠΑΟ, παρα τις αδειες εξεδρες (72-69 τη Μπακλερ), εξασφαλισε την προκριση του στον επομενο γυρο και ελπιζει τωρα για την κατακτηση της β θεσης Του ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

    Ο Παυλος Γιαννακοπουλος ηταν κατωχρος μετα το θριαμβο επι της Μπακλερ (72-69 το ιδιο σκορ του πρωτου αγωνα). "Πες μου, σε παρακαλω. Ειμαστε σιγουρα μεσα στην τετραδα του ομιλου"; Μινιμουμ τριτοι, προεδρε. "Δεν με νοιαζει η τριτη θεση, ουτε η δευτερη. Περναμε, η χρειαζομαστε νικη στο Τελ Αβιβ;". Αναγκαστηκαμε να παρουμε μολυβι και χαρτι για να τον πεισουμε. Με το που σιγουρευτηκε, ελαμψε το προσωπο του. Δεν πηγαν χαμενα λοιπον τοσα εκατομμυρια...

    ΕΓΓΥΗΣΗ

    Λιγα λεπτα νωριτερα, ο προεδρος ειχε σηκωθει στις μυτες των παπουτσιων, για να βεβαιωθει οτι ο Ντομινικ Ουιλκινς ηταν σε θεση να τον ακουσει: "Τηανκ υοθ ωερυ μθψη". Οι σωστες κουβεντες στον σωστο ανθρωπο. Μπορει να ηταν ο Οικονομου ο ηρωας των πρωτων 30 λεπτων (εβαλε 26 ποντους μεταξυ 11 -31 , απεναντι στην αστεια αμυνα του Γουλριτζ), μπορει ο Ντομινικ να "εκανε ζεσταμα στο πρωτο ημιχρονο" (λογια του Μαλκοβιτς), στο δευτερο ομως ηταν λιρα εκατο. Κυνηγησε τον επικινδυνο Μορετι μεχρι ασφυξιας (οσο τελος παντων μπορουσε) και, οταν πια ηλθε η σειρα του, πηρε το σκοραρισμα "επ' ωμου". Απο τους τελευταιους 12 ποντους του Παναθηνα ικου, ο Αμερικανος εβαλε τους 11. Το επιθετικο ριμπαουντ που πηρε και μετετρεψε σε καλαθι 33 δευτερολεπτα πριν το τελος ηταν ολα τα λεφτα! Ο "Νικ" εκανε το 69-63 και εδωσε στη Μπακλερ τη χαριστικη βολη. Ο Μορετι προσπαθησε να της δωσει φιλι ζωης αμεσως μετα με τριποντο, ομως η ευστοχη βολη του Κορφα στα 7 της εβαλε ταφοπλακα.

    ΚΑΡΦΙ

    "Ηταν πραγματι καλος ο Ντομινικ στο δευτερο μερος", ομολογησε ναι, ναι ο Μαλκοβιτς. Για να κρατησει τα μποσικα, ομως, φροντισε να εκτοξευσει και το απαραιτητο καρφι: "Ο Οικονομου απεδειξε οτι δεν παιζουν ρολο τα λεφτα που παιρνει ενας παικτης"! Η αληθεια ειναι οτι ο Νικολας ξυπνησε την πιο κρισιμη βραδια οπως αλλωστε και ο Αλβερτης. Ο ενας σταματησε τον Γουλριτζ, ο αλλος (θυμωμενος ισως που εχασε τη θεση του στην αρχικη πενταδα) τον Κομαζετς και εβαλαν και 41 ποντους οι δυο τους! Στην αμυνα, παντως, το μεγαλο κολπο του Μαλκοβιτς ηταν η ζωνη των τελευταιων 10 λεπτων. "Πραγματι, αυτο πληρωσαμε", ελεγε μετα τη ληξη ο Κλαουντιο Κολντεμπελα. Ο Κομαζετς τα 'βαλε και με τη διαιτησια, εννοωντας προφανως ενα επιθετικο φαουλ που του χρεωσαν οι Γιουγκεμπραντ- Ιβανοφ στο 62-61. Ετσι, λοιπον, ο Παναθηνα ικος περασε αλωβητος τον σκοπελο του "κεκλεισμενων των θυρων". Το σερι των ελληνικων ομαδων εφτασε στο 12-0! Οι ανθρωποι του ΠΑΟ περιποιηθηκαν δεοντως την αποστολη της Μπακλερ, αφου στα χερια των Ιταλων βρισκεται πια η προκριση του με πλεονεκτημα εδρας στα ημιτελικα. "Δεν με νοιαζει, ακομα και η τεταρτη θεση καλη ειναι", ελεγε ο Μαλκοβιτς μετα το ματς. Οταν του ειπαν οτι η ομαδα του αποκλειεται να πεσει κατω απο την τριτη θεση, αυτος απαντησε οτι "το ιδιο του κανει". Μετα τις ηττες απο την Ορτεζ και την Μπενφικα, η ψυχη του ειχε παει την Κουλουρη!". "Θα ηθελα να ειναι ενα κακο ονειρο αυτες οι δυο εμφανισεις", παραδεχθηκε την ανακουφιση του ο Μποζα. "Ομως", προσθεσε, "στον αθλητισμο πανε μπροστα αυτοι που ειναι καλοι στα δυσκολα. Στη Γιουγκοσλαβια ηξερα πολλους παικτες που εβαζαν 40 ποντους στα μικρα ματς και εξαφανιζονταν στα ντερμπι. Τι να τους κανω εγω αυτουσ;".

    Ενω ο Οικονομου, ο Αλβερτης, ο Βρανκοβιτς, μια χαρα τα καταφερνουν με το πιστολι στον κροταφο. Σαν να μην εφτανε το ντεζαβανταζ των ερημων κερκιδων, ο Παναθηνα ικος ξεκινησε χθες με 5/18 σουτ και ειδε τη Μπακλερ να ξεφευγει με 12 ποντους! Κοντεψε να εκπυρσοκροτησει το πιστολι που λεγαμε... ΠΑΝΑΘΗΝΑ ΙΚΟΣ (24/44 δ., 5/11 τρ., 9/13 β., 20-8 ρ., 10 λαθη): Αλβερτης 15 (4/6, 2/2, 1/1), Βουρτζουμης, Οικονομου 26 (9/14, 2/5, 2/3), Κορφας 1, Γιαννακης, Βρανκοβιτς 8 (13 ρ., 5 κοψ.), Ουιλκινς 22 (7/13, 1/2, 5/5, 4 ρ., Πετσαρσκι. ΜΠΑΚΛΕΡ (22/45 δ., 7/13 τρ., 4/5 β., 18-6 ρ., 8 λαθη): Μπρουναμοντι, Κομαζετς 12 (6 ας.), Κολντεμπελα 8 (2), Αμπιο 4, Γουλριτζ 13 (6 ρ.), Μορετι 19 (5/8 τρ.), Μπινελι 13 (9 ρ.), Καρερα. * Ολα τα σεναρια και τι ζηταει ο Ολυμπιακος στη σελ. 62.

    Πεμπτη ζηταει να παιξει ο Ολυμπιακος με Λεβερκουζεν

    ΓΙΑ ΝΑ παιξει ιδια ωρα με τον αγωνα Αντιμπ - ΤΣΣΚΑ και να μην ειναι αδιαφοροι οι Ρωσοι - Τι θελουν οι "αιωνιοι" για να φτασουν στο πλεονεκτημα εδρας

    Και τωρα τι γινεται;

    Ολυμπιακος και Παναθηνα ικος χασουν- κερδισουν την επομενη εβδομαδα στα τελευταια τους ματς, δεν πανε κατω απο τριτοι. Και οι δυο, παντως, ελπιζουν ακομα στη 2η θεση, την οποια θα κατακτησουν εφ' οσον:

    Νικησουν, βεβαιως, ο μεν Ολυμπιακος εντος εδρας τη Λεβερκουζεν, ο δε Παναθηνα ικος, εκτος, την οχι καταδικασμενη Μακαμπι και παραλληλα η ΤΣΣΚΑ κερδισει τη σχεδον αδιαφορη Αντιμπ στην Κυανη Ακτη και η Ρεαλ χασει στην Μπολονια απο τη Μπακλερ, που εχει μια μικρη πιθανοτητα να μπει (μονο με νικη) στην τετραδα.

    Απο σημερα το πρωι ο Ολυμπιακος ζηταει απο τη ΦΙΜΠΑ να μετατεθει απο Τεταρτη σε Πεμπτη ο αγωνας του με τη Λεβερκουζεν, ετσι ωστε να μην υπαρξει περιπτωση αδιαφοριας της ΤΣΣΚΑ στην Κυανη Ακτη. Γιατι, εφ' οσον ο Ολυμπιακος παιξει Τεταρτη και κερδισει, τοτε για την ΤΣΣΚΑ το ματς με την Αντιμπ ειναι καθαρα διαδικαστικο, αφου ειτε χασει, ειτε νικησει θα τερματισει πρωτη στον ομιλο. Αν ομως το ματς του Ολυμπιακου γινει Πεμπτη και μαλιστα την ιδια ωρα η λιγο αργοτερα απο εκεινο της Κυανης Ακτης, η ΤΣΣΚΑ ειναι υποχρεωμενη να νικησει, γιατι αν χασει και ο Ολυμπιακος, τοτε η μεν ελληνικη ομαδα παραμενει τριτη, εκεινη ομως (δηλαδη η ΤΣΣΚΑ) τερματιζει δευτερη και οχι πρωτη και παιζει με Παναθηνα ικο η Ρεαλ, αυτη, πιθανοτατα, με την πιο ανισχυρη Ορτεζ.

    Με λιγα λογια δηλαδη, αν αλλαξει η ημερα του αγωνα. Θαυμασιος θα μπορεσει ο Ολυμπιακος να πει στους Ρωσους: Κερδιστε, γιατι αν χασετε θα χασομε κι εμεις και τοτε κακο του κεφαλιου σας...

    Εφοσον μια απο τις δυο ελληνικες ομαδες ελθει τελικα δευτερη στον ομιλο της, ο ελληνικος εμφυλιος στα πλει- οφ θα ειναι γεγονος. Αν και οι δυο τερματισουν δευτερες, παιζουν με πλεονεκτημα εδρας, ο μεν Ολυμπιακος με τη Ρεαλ, ο δε Παναθηνα ικος με την Μπενετον. Αν και οι δυο τερματισουν τριτες, ο Ολυμπιακος παιζει με τη Ρεαλ και ο Παναθηνα ικος με τη Μπενετον η την ΤΣΣΚΑ και οι δυο με μειονεκτημα εδρας.

    [29] Μαυρη Τρυπα

    Τι ειναι ξεφωνημενο, και φωνη δεν εχει, θαλασσινο και απο θαλασσα δεν ξερει; Το Λυμπερη.

    Γαιδουρια! 48 ωρες αφ' οτου ο Κωνστ. Μητσοτακης προσεφερε και παλι τις υπηρεσιες του, ακομη να ανταποκριθει η Τσιλερ.

    Εκτος κι αν η πονηρη Τανσου δεν θελει να κατηγοθερηι για... υστερικη ανθελληνικη σταση!

    Τι ειναι ροζ και κουβαλαει καζινο στην πλατη του; Ο ροζ Παρνηθας.

    Νεα προκληση του Σημιτη κατα Χαριιλαου Τρικουπη: Προσπαθει να αντικαταστησει ανευ αδειας τη Φιλιππινεζα που 'χει σπιτι! *

    * Ντροπη! Αν μη τι αλλο στο κομμα απο... Φιλιππινεζες αλλο τιποτα.

    Ολα τα 'χαμε, εχουμε τωρα και δηλωσεις του κ. Τηλε(α)μαχου Συχτηρη!

    Πως το λενε το φιδι που ζει στην αμμο; Παραλιας.

    Σημερα ο Μπιλ Κλιντον δεν ταχθηκε υπερ των ελληνικων θεσεων!!! Τα λεφτα μας πις ω! τα λεφτα μας πισω!!! τα λεφτα μας πισωωω!!!

    Οχ, την αλλη εβδομαδα επισκεπτεται ευρωπα ικες πρωτευουσες ο Παγκαλος. Νικο, θα τον εχει με "λινκ" σε παραθυρακι στο "Ενωπιος ενωπιω";

    Τι ειναι κοκκινο και ρουφαει τη σκονη; Η κοκκινοσκουπιτσα.

    Αδυνατον να γινει κυβερνηση Γιλμαζ-Τσιλερ στην Τουρκια! Ε, ας κανουν μια οικουμενικη με τον Ψηλο μαζι.

    Πανω απο 100 συναυλιες με ξενες διασημοτητες θα γινουν φετος στο Μεγαρο Μουσικης

    Ναι... αλλα κοψανε ενα δενδρακι!!!

    Λυθηκε το μυστηριο για το ποια κρατικη υπηρεσια εννοουσε ο Βαγγελης που εβαλε το χερακι της στα Ιμια. Ηταν ο ΟΣΕ που ηθελε να περασει απο εκει σιδηροδρομικη γραμμη.

    Τι ειναι κοκκινο, ζουμερο, και λουζομαστε μ' αυτο; Το σαμπουινι..

    Συμφωνα με γκαλοπ της ΙΨΑΠ το 60% προτιμα μια αποφασιστικη σταση εναντι της Τουρκιας, εστω και αν οδηγει σε ρηξη, παρα τις υποχωρησεις που 'κανε η κυβερνηση! Τι 'ναι ολοι αυτοι; Του... Αντωνη;

    Αυτα για να καταλαβουν καποιοι οτι το... 80% που χαρηκε για την εκλογη Σημιτη δεν σημαινει σωνει και καλα οτι θα αποδεχθει την ενδοτικη πολιτικη.

    Τι ζει στη θαλασσα και ειναι "4 4"; Η τζιπουρα.

    Κον Γ. Βαρβιτσιωτη *: Ε, οχι και να περασει Στρατοδικειο ο Λυμπερης! Να περασει ο... Μαλελης ο διευθυντης ειδησεων του "Σκαι".

    Οπως ειπε και ο Αποστολος Κακλαμανης, για ολα φταιει ο "Σκαι" και οχι εκεινος που το σκαει...

    Πως τον λενε τον Κοκοτα στα αγγλικα; Ψηι-ψηιψκεν!

    Νεα αθλιοτης Σημιτη κατα του αρρωστου Ανδρεα. Θελησε ν' αλλαξει στην πολυκατοικια θυρωρο, χωρις να ενημερωσει τον Κατσιφαρα.

    Τι κανει νιαου νιαου και ζει στους βαλτουσ; Το γατραχι.

    Με αφορμη τα ανωτερω κρυπτορατσιστικα ανεκδοτα με καταγγελλει η "Εταιρεια Προστασιας Ζωων" τονιζοντας: "Ειναι ντροπη να γελαμε με ζωα που δεν υπαρχουν καν". Σωστα.

    Τι ειναι μαυρο, πελωριο, τριχωτο και αραζει στη θαλασσα; Η βαρκουδα.

    Τι ειναι κιτρινομαυριδερο, πουλαει μουρη, κανει αλλοτε τον αστακο κι αλλοτε την παπια; Το τουρκαλβανο.

    Θ.Α.

    Οχι και τοση απελπισια...

    Ενταξει, ολοι το εχουμε παραδεχθει οτι η χωρα περναει κριση.

    Ναι, κοντεψαμε και ισως ξανακινδυνευσουμε να παμε σε πολεμο.

    Ναι, η κυβερνηση και το κομμα τρωγονται μεταξυ τους, ενω ολοι θα επρεπε να συζηταμε το τι πρεπει να γινει για το αυριο.

    Ναι, αλλα... οχι και να ξαναφερουμε στην επιφανεια τον κ. Κων. Μητσοτακη! Δεν ειναι δα τοση η απελπισια μας!

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Sunday, 11 February 1996 - 13:49:27