Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Feb. 09)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Ρωμαιος: Πρωτη επιδιωξη, η κατοχυρωση των συνορων απο Ε.Ε.

  • [2] Θεμα Τουρκιας θετει η Ελλαδα στις Βρυξελλες

  • [3] ΟΤΑΝ οι πολεμοι ειναι χαμενοι πριν αρχισουν, πρεπει να εξετασουμε τη δυναμη των δικων μας "οικονομικων οπλων"

  • [4] Προβληματιζει τις ΗΠΑ η επιθεση στον Σημιτη

  • [5] Πολοεμος της Σημαιας

  • [6] Ατυχης δικαστικη παρεμβαση στην ποωλιτικη

  • [7] Νεα δοκιμασια Σημιτη σημερα στην Κ.Ε.

  • [8] Χτυπουν οι ομαδαρχες την κυβερνηση

  • [9] Σκοπιμη κινδυνολογια για νεα κριση!

  • [10] Αλλαζουν οι αρχηγοι στο στρατευμα

  • [11] Κυβερνηση: Μικροκομματικα οφελη

  • [12] ΥΠΕΡΑΜΥΝΘΗΚΕ της αποχωρηωσης της ΝΔ απο τη Βουλη και απολοωγηθηκε για την "προδοσια"

  • [13] Δεν παραιτειται

  • [14] ΛΟΙΠΑ

  • [15] ΣΤΕΡΝΟ αντιο και για τον τριτο αξιωματικο του ελικοπτερου

  • [16] Ανθιμος: Οι ακριτες ζητουν ενιαια εξωτερικη πολιτικη

  • [17] ΣΤΟ Ευρωπα ικο Δικαστηριο Ανθρωπινων Δικαιωματων για κακοποιηση

  • [18] Τι ειχε καταθεσει ο Καρατζας για Ανδρεα

  • [19] ΑΠΟΨΗ

  • [20] ΣΧΟΛΙΑ

  • [21] Τα δορατα, οι αιχμες και οι Μιρκολυμπερηδες

  • [22] ΑΘΛΗΤΙΚΑ


    [1] Ρωμαιος: Πρωτη επιδιωξη, η κατοχυρωση των συνορων απο Ε.Ε.

    Η ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ των εξωτερικων συνορων της Ευρωπαικης Ενωσης και της ρητρας αμοιβαιας συνδρομης σε περιπτωση απειλης, αποτελουν πρωτιστη επιδιωξη της Ελλαδας στη Διακυβερνητικη Διασκεψη που ξεκινα στα τελη Μαρτιου, αλλα και αναγκαια προυποθεση για την ασφαλεια σε ολοκληρη την ευρωπαικη ηπειρο.

    Τη θεση αυτη διατυπωσε χθες ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων Γιωργος Ρωμαιος, κηρυσσοντας την εναρξη εργασιων συνεδριου με θεμα "Η Ελλαδα στην Ευρωπαικη Ενωση: Απολογισμος της πρωτης δεκαπενταετιας και προοπτικες", που διοργανωσε ο ομιλος "Ευρωπαικη Κινηση".

    Ο κ. Ρωμαιος υπογραμμισε οτι η περιπτωση της διαλυσης της Γιουγκοσλαβιας, αλλα και η προσφατη κριση στο Αιγαιο αυτες τις μερες, εχουν καταδειξει "την αδυναμια της Ενωσης να αναλαβει πρωτοβουλιες για την αποτροπη εμπλοκης στα ιδια της τα συνορα", ενω τονισε οτι η εμπειρια αυτη πρεπει επιτελους να μας πεισει για την αναγκη υπαρξης αποτελεσματικης εξωτερικης και αμυντικης πολιτικης, προς την κατευθυνση της εμπεδωσης της ασφαλειας σε ολοκληρη την ευρωπαικη ηπειρο.

    Με τη διατυπωση αυτη ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων εθεσε το ολο ζητημα οχι πλεον ως ενα ελληνικο αιτημα προς τις αλλες χωρες, για την ικανοποιηση του οποιου η χωρα μας θα ηταν διατεθειμενη, ενδεχομενως, να υποχωρησει σε αλλα σημεια της διαπραγματευσης, αλλα ως μια αναγκαιοτητα για ολες τις χωρες-μελη.

    Το επιχειρημα που προβαλλει η ελληνικη πλευρα στο ζητημα αυτο στηριζεται στην πορεια διευρυνσης προς Ανατολας, την οποια εχει ξεκινησει η Ευρωπαικη Ενωση. Ετσι, εαν σε λιγα χρονια ενταχθουν οι χωρες της Κεντρικης και Ανατολικης Ευρωπης, ισως και οι χωρες της Βαλτικης η εγγυηση των εξωτερικων συνορων πιθανοτατα δεν θα ειναι θεμα που θα απασχολει μονο την Ελλαδα σε σχεση με την Τουρκια, αλλα και αρκετες αλλες χωρες.

    Την αποψη οτι η συμμετοχη της Ελλαδας στην Ευρωπαικη Ενωση τελει υπο τον ορο της εγγυησης της εδαφικης ακεραιοτητας και των συνορων της, διατυπωσε με την εισηγηση του ο καθηγητης Νομικης του Πανεπιστημιου Αθηνων Γιωργος Παπαδημητριου. Οπως επισημανε, η θεση αυτη προκυπτει απο την ερμηνεια των ορισμων του αρθρου 28 παρ. 3 του ελληνικου Συνταγματος, η οποια επιβαλλει για τη συμμετοχη μας σε υπερεθνικες οργανωσεις να μη θιγονται τα δικαιωματα του ανθρωπου και οι βασεις του δημοκρατικου πολιτευματος.

    Το Συνταγμα, τονισε ο κ. Παπαδημητριου, εκλαμβανει ως δεδομενη την εγγυηση της εδαφικης ακεραιοτητας της χωρας σε ολες τις παραμετρους, την οποια θεωρει ως ελαχιστο ορο για τη συμμετοχη της σε υπερεθνικες οργανωσεις.

    Γ.Χ.Π.

    [2] Θεμα Τουρκιας θετει η Ελλαδα στις Βρυξελλες

    ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Δεν μπορουν τοπικοι χωροφυλακες και ληστες να επιβαλλουν με τη δυναμη των οπλων τη δικη τους συμπεριφορα

    "Λ αθος αντιπαλο" εχει επιλεξει η Τουρκια, αν νομιζει οτι εχουμε επιστρεψει στην εποχη της επιβολης της αποψης του ισχυρου, τονισε ο Θ. Παγκαλος και προσθεσε οτι "οποιος αισθανεται αδικημενος, υπαρχουν διεθνεις νομοι, συμβασεις και οργανα, για να κερδισει το δικιο του.

    Μιλωντας χθες το βραδυ στο συνεδριο του ΕΛΙΑΜΕΠ, με θεμα την περιφερειακη ασφαλεια και ανοικοδομηση στα Βαλκανια, ο κ. Παγκαλος εκανε εμμεση αναφορα στην προσφατη ελληνοτουρκικη κριση, ανεφερε μεταξυ αλλων οτι δεν μπορουν να μεινουν ανεξελεγκτες τοπικες συγκρουσεις, στις οποιες "τοπικοι χωροφυλακες η ληστες" επιθυμουν να επιβαλουν με τη δυναμη των οπλων τη δικη τους συμπεριφορα. Υπαρχουν διεθνεις νομοι, συμβασεις και οργανα και οποιος αισθανεται αδικημενος, ας προσφυγει για να κερδισει το δικιο του.

    Τονισε ακομα οτι η Ελλαδα θα απευθυνθει στη διεθνη κοινοτητα οχι για να ζητησει βοηθεια ως "αδυναμη", αλλα για την ενισχυση της λειτουργιας των διεθνων κανονων συμπεριφορας που ισχυουν για ολους.

    Η Ελλαδα, κατεληξε ο κ. Παγκαλος, δεχεται τις αποφασεις των διεθνων οργανισμων.

    Συμφωνα με πληροφοριες, εξαλλου, η κυβερνηση αναμενεται να φερει το θεμα της προσφατης ελληνοτουρκικης κρισης στη συνεδριαση της Επιτροπης Μονιμων Αντιπροσωπων στις Βρυξελλες, τις επομενες ημερες.

    Η κυβερνηση ακομα επεξεργαζεται τις κινησεις της για το "βετο" στη χρηματοδοτηση της Τουρκιας απο την Κοινοτητα.

    Η Ελλαδα μπορει να μπλοκαρει τον Κανονισμο Χρηματοδοτησης της Τουρκιας, με ποσα απο τον κοινοτικο προ υπολογισμο, υψους 350 εκ. ΕΨU (περιπου 105 δις. δρχ.). Το θεμα αυτο ομως δεν αναμενεται να παρουσιαστει στο αμεσως επομενο Συμβουλιο Υπουργων, στο τελος αυτου του μηνα.

    Παραλληλα, μπορει να μπλοκαρει και την ενεργοποιηση των δανειων προς την Τουρκια, μεσω της Ευρωπα ικης Τραπεζας Επενδυσεων, υψους 250 εκ. ΕΨU (περιπου 225 δις. δρχ.).

    Η Ευρωαριστερα

    Ενα ακομη ψηφισμα για την καταδικη της τουρκικης επιθετικοτητας σε βαρος της Ελλαδας προωθειται στην ολομελεια του Ευρωπα ικου Κοινοβουλιου. Ειναι της Ευρωπα ικης Ενωτικης Αριστερας, τα μελη της οποια ενεκριναν ομοφωνα σχετικη προταση του Αλεκου Αλαβανου.

    Τα κομματα, που προερχονται απο τη Γαλλια, Ιταλια, Ισπανια, Πορτογαλια, Σουηδια, Δανια και Φινλανδια, "καταδικαζουν την καταφωρη παραβιαση του διεθνους δικαιου απο την Τουρκια αλλα και την προσπαθεια αμφισβητησης των κυριαρχικων δικαιωματων χωρας-μελους της Ευρωπα ικης Ενωσης". "Ζητουν την αμεση συμμορφωσης της Τουρκιας στις διεθνεις συμφωνιες και το διεθνες δικαιο". "Καλουν το Συμβουλιο, με ολα τα μεσα που διαθετει, να ασκησει πιεσεις στην Τουρκια για να σταματησει τις απαραδεκτες αξιωσεις στο Αιγαιο".

    [3] ΟΤΑΝ οι πολεμοι ειναι χαμενοι πριν αρχισουν, πρεπει να εξετασουμε τη δυναμη των δικων μας "οικονομικων οπλων"

    Ενα Φ-16 η μια "σφηνα" στο ΨΝΝ;

    Του ΗΡΑΚΛΗ Α. ΣΩΤΗΡΑΚΗ*

    Π αρακολουθησα λεπτο προς λεπτο την κριση στο Αιγαιο. Και συνεχεια ερχονταν στο νου μου τα γκραφιτι με το συνθημα "Φαντασια στην εξουσια". Ερχοταν στο νου μου η υποθεση οτι υπαρχει περιπτωση, σε μια επομενη κριση, τα παιδια μας, που στα 15 τους ξερουν δυο ξενες γλωσσες και στα 22 τους ειναι επιστημονες, που υποσχονται πολλα, οχι μονο για τον εαυτο τους, αλλα και για τη χωρα, να κληθουν με ηγεσιες τυπου Λυμπερη να θυσιαστουν χωρις κανενα λογο.

    Αληθεια, αναρωτηθηκε κανεις τι εχασε στην Ιμια η Ελλαδα απο την πτωση του ελικοπτερου; Τα τρια παιδια που χαθηκαν, ειχαν πισω τους δεκαδες χρονια σπουδων, ειχαν μια συσσωρευμενη γνωση, που δεν θα μπορεσουν ποτε να αξιοποιησουν. Και τι κερδισε η χωρα απο τη θυσια τουσ; Απολυτως τιποτε.

    Σκεφτηκε μηπως κανεις τι κοστιζει σημερα στην Ελλαδα ο εμφυλιος του '44-'49; Ποσα μυαλα, ποσα παιδια με ικανοτητες, ποσες αξιες χαθηκαν τοτε;

    Και ποιοι εμειναν τοτε ζωντανοι, για να ειναι σημερα αυτοι οι εξουσιαστες της χωρας μασ;

    Οταν καποιοι ειχαν το θαρρος και τη γενναιοτητα να πολεμουν, ειτε απο τα δεξια ειτε απο τα αριστερα, υπηρχαν αυτοι που λουφαζαν και κερδοσκοπουσαν και σαν τα σαλιγκαρια βγηκαν μετα τον πολεμο να διαφεντεψουν τη χωρα.

    Αν σημερα ειχαμε πολεμο, τι θα γινοταν; Χιλιαδες πτυχια, εκατομμυρια ξενες γλωσσες, μεταπτυχιακα, διδακτορικα, θα βρισκονταν στην πρωτη γραμμη, και θα θυσιαζαν τη ζωη τους, οταν οι διαφοροι "τενεκεδες" θα περιμεναν υπομονετικα, για να εξουσιασουν τη χωρα, μετα τον πολεμο.

    Ολη αυτη η τεραστια επενδυση στη μορφωση, στην αποκτηση γνωσης, θα βουλιαζε στα νερα του Αιγαιου, σαν δασος που καιγεται, και θα 'μεναν πισω οι τσουκνιδες και τ' αγριοχορτα.

    Χαμενοι πολεμοι

    Και σε ποιο πολεμο θα χανονταν; Σ' εναν πολεμο "στημενο". Γιατι πως να πολεμησεις, οταν οι Αμερικανοι μπορουν ανα πασα στιγμη να "τρελανουν" τα ρανταρ ολων των οπλικων μας συστηματων, ετσι ωστε, οταν εμεις νομιζουμε οτι βομβαρδιζουμε τη Σμυρνη, οι βομβες να πεφτουν στο Πηλιο η να πηγαινουν τ' αεροπλανα μας στη Ροδο και να βρισκονται στη Ζακυνθο.

    Μηπως δεν εγινε αυτο στην Κυπρο;

    Κι υστερα, αν εισαι πρωθυπουργος και ακους τον Α /ΓΕΕΘΑ να σου λεει οτι θελει και σε στιγμες κρισης, 3 ωρες για να διωξει 10 κομαντο απο ενα ερημονησι, με τι κοτσια θα προχωρησεισ;

    Ειδαμε επισης και το τραγελαφικο, να κατηγορειται ο πρωθυπουργος για τις ευχαριστιες στους Αμερικανους, απο τους κατα τεκμηριο αμερικανοδουλους.

    Σοφο "ευχαριστω"

    Θελω να εξηγησω γιατι πιστευω οτι οι ευχαριστιες του πρωθυπουργου ηταν, κατα την αποψη μου, πολυ σοφη κινηση.

    Οπως θα θυμουνται ολοι, μεχρι την ωρα της ομιλιας του κ. Σημιτη στη Βουλη, ΟΛΟΙ οι Ευρωπαιοι τηρουσαν ουδετερη σταση και συμβουλευαν διαπραγματευσεις.

    Απο την επομενη ωρα της ομιλιας και των ευχαριστιων στους Αμερικανους, εμφανιστηκαν, ξαφνικα, πρωτα οι Ιταλοι, υστερα η Κομισιον, μετα οι Γερμανοι και τελος οι Γαλλοι, να δηλωνουν οτι η Ελλαδα εχει δικιο.

    Μολις δηλαδη ενιωσαν οτι μπορει να "χασουν" τελειως το Αιγαιο και τα πετρελαια του (αυτη ειναι η "σημαια", για την οποια καλουμεθα να πολεμησουμε), μολις καταλαβαν οτι ο κ. Σημιτης πιθανον να στραφει κατα Αμερικη μερια, ανακαλυψαν ξαφνικα οτι εχουμε δικιο.

    Υπαρχει αραγε κανεις που να πιστευει οτι δεν ηξεραν απο την αρχη ποιος εχει δικιο;

    Να, λοιπον, γιατι ηταν σοφο το "Ευχαριστουμε την Αμερικη", οπως σοφο ηταν να μη δεχτουμε τον Χολμπρουκ, για να καταλαβουν οι Ευρωπαιοι οτι οταν βρισκουμε το δικιο μας, δεν εχουμε αναγκη τους Αμερικανους.

    Επειδη ομως η φαντασια αργει ακομα να ερθει στην εξουσια, ακουστε και μια πρωτοτυπη αποψη, που ισως ελυνε μια και καλη το προβλημα.

    Ολοι γνωριζουμε οτι πιστευω της Αμερικης ειναι το συμφερον. Επισης, ολοι ξερουμε οτι, αν δεν θελουν οι Αμερικανοι, δεν μπορουμε να κανουμε πολεμο, αφου πολυ ευκολα μπορουν να αχρηστευσουν ολα μας τα οπλικα συστηματα.

    Ακυρωση παραγγελιων

    Τι θα λεγατε αν ενημερωναμε τους Αμερικανους οτι για καθε παραβιαση εθνικου χωρου μας απο την Τουρκια, η Ελλαδα θα ακυρωνει και μια παραγγελια οπλων προς την Αμερικη! Δηλαδη, οσο μας απειλουν τοσο εμεις θα μειωνουμε τις στρατιωτικες μας δαπανες!!!

    Κι ας βρει ακρη μετα ο Κλιντον με τις βιομηχανιες οπλων της χωρας του.

    Πως σας φαινεται; Τρελο; Για σκεφτειτε το, ομως, λιγο, και θα δειτε πως ειναι η κινηση ΜΑΤ στη σκακιερα. Ποιος προεδρος των ΗΠΑ θα τολμουσε να επιτρεψει στην Τουρκια να παραβιασει τα συνορα μας, οταν ηξερε οτι η ελληνικη κυβερνηση θα ακυρωνε αμεσως, π.χ., την παραγγελια δεκα Φ-16;

    Που στο κατω κατω θα ηταν και αχρηστα, αφου οι Αμερικανοι μπορουν να τα τυφλωσουν ανα πασα στιγμη; Ασε που ετσι και δωσουμε για διαφημιστικη προπαγανδα παγκοσμιως την αξια που εχουν οχι δεκα, αλλα δυο Φ-16, θα μας προσκυνανε ολα τα παγκοσμια μεσα ενημερωσης. Η μηπως πιστευει κανεις οτι τα παγκοσμια μεσα ενημερωσης ειναι αδεκαστα; Αν το πιστευει, ας ρωτησει τους Τουρκους και τους Σκοπιανους.

    Με την αξια ενος Φ-16, το ΨΝΝ θα "ανακαλυπτε" μεχρι και την ελληνικοτητα της Αγκυρας. Αν, λοιπον, πρεπει ν' αλλαξει η πολιτικη μας, τουλαχιστον ας χρησιμοποιησει τη δυναμη της εξυπναδας και της φαντασιας και ας κανει κινησεις πρωτοτυπες και συγχρονες.

    Κι αν γνωρισει στους Γερμανους οτι σκεπτεται να ματαιωσει τη δημιουργια του αεροδρομιου στα Σπατα, τοτε ισως δουμε ακομα και τον Κολ να κατεβαινει με ελικοπτερο στην Ιμια και να υψωνει την ελληνικη σημαια.

    Ας δειξουμε, επιτελους, οτι δεν ειμαστε μονο απογονοι του Αρη και του Αχιλλεα, αλλα οτι κραταμε και απο τον Οδυσσεα και τον Αριστοτελη.

    Ηρακλης Α. Σωτηρακης, καθηγητης Εφ. ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

    [4] Προβληματιζει τις ΗΠΑ η επιθεση στον Σημιτη

    ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ και απο την τουρκικη αρνηση προσφυγης στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης

    ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Του Δ.Π. ΔΗΜΑ

    Δ εν προλαβαν τα πολεμικα πλοια ν' απομακρυνθουν απο την περιοχη οπου λιγο ελειψε να υπαρξει ελληνοτουρκικη συγκρουση, και η συζητηση στην Αθηνα εχει στραφει απο τον πολεμο στην προδοσια, που ειναι μια απο τις σοβαροτερες κατηγοριες, που εχουν εκτοξευθει κατα του νεου πρωθυπουργου Σημιτη, για τον χειρισμο της κρισης, γραφει η εφημεριδα "Νιου Γιορκ Ταιμς", σε μακροσκελη ανταποκριση, οπου περιγραφεται εκτενως το πολιτικο κλιμα στην Ελλαδα.

    Η προβαλλομενη παρατηρηση των "Ταιμς" ειναι λιαν επικαιρη, γιατι εγκυροι πολιτικοι και διπλωματικοι παρατηρητες των εξελιξεων, στις Ηνωμενες Πολιτειες, λενε οτι τα συμβαινοντα στην Αθηνα και οι βαρειες κατηγοριες της αντιπολιτευσης περι προδοσιας αποτελουν "τραγικο λαθος", οπως εξισου ζημιογονα ειναι και η εσωτερικη αντιπολιτευση, που υφισταται ο κ. Σημιτης, διοτι, ετσι, παρεμποδιζεται η κυβερνηση να κανει κινησεις, που δεν υποσκαπτουν τα βασικα εθνικα συμφεροντα.

    Οι ιδιοι κυκλοι κανουν και την πλεον προχωρημενη διαπιστωση οτι, ενω απο τη μια πλευρα κατηγορειται η κ. Τσιλερ, πως εκανε εκμεταλλευση της κρισης για εσωτερικους πολιτικους λογους, απο την αλλη πλευρα κανει το ιδιο πραγμα κι η πολυπλευρη αντιπολιτευση προς τον κ. Σημιτη, που πιστευεται οτι μακροχρονα θα βγει κερδισμενος εναντι των αντιπαλων του.

    Επιπλεον, τονιζουν, οτι η κοινη γνωμη θα πρεπει ισως ν' αναρωτηθει και να ζητησει απαντησεις αναφορικα με τα περιστατικα και ορισμενες ελληνικες στρατιωτικες κινησεις, που μεσολαβησαν προ της πληρους κλιμακωσης της κρισης, για τα οποια φερονται να αγνοουσαν τοσο ο κ. Σημιτης, οσο και ο κ. Παγκαλος, υπουργος Εξωτερικων.

    Εκφραζουν φοβους

    Εν τω μεταξυ, η "Νιου Γιορκ Ταιμς" παραθετει φοβους αναλυτων στην Ελλαδα οτι ενοψει του συνεδριου του κομματος του Ιουνιου, ο κ. Σημιτης ισως εγκαταλειψει τη μετριοπαθη σταση του για μια πιο εθνικιστικη προσεγγιση, λογω των πιεσεων που υφισταται.

    Ο κ. Παγκαλος σε συνεντευξη του στους "Ταιμς" αντικρουει, ωστοσο, τους ισχυρισμους αυτους και υποστηριζει οτι, ναι μεν, η κριση με την Τουρκια διεγειρε τα εθνικα συναισθηματα, αλλα η σταση της κυβερνησης στο ζητημα αυτο, οπως και σε αλλα, δεν προκειται να παρει μια πιο εθνικιστικη ταχυτητα.

    Οι "Ταιμς" παρατηρουν οτι ο κ. Σημιτης "εχει δεχθει επιθεσεις απο τους πολιτικους του αντιπαλους, μερικοι απο τους οποιους βρισκονται μεσα στο ΠΑΣΟΚ, για την αποδοχη της, με αμερικανικη μεσολαβηση, διευθετησης της κρισης, που πολλοι Ελληνες θεωρουν ταπεινωτικη".

    Επισης παρατηρειται οτι "η κριση υπογραμμισε τις ευφλεκτες σχεσεις μεταξυ Ελλαδος και Τουρκιας, που η παλαια τους αντιπαλοτητα προκαλει ενταση στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπα ικη Ενωση..." και γινεται αναφορα στην αμερικανικη υποδειξη για προσφυγη στη Χαγη.

    Ας σημειωθει οτι με την αμερικανικη υποδειξη για προσφυγη στη Χαγη φαινεται οτι εχουν ριζικες διαφωνιες οι Τουρκοι, που αντιδρουν ποικιλοτροπα, κατι που εκ των πραγματων θεωρειται οτι ισως οδηγει σε λανθασμενους τακτικους ελιγμους, γιατι ετσι εκτιθενται οι προθεσεις τους στην τελευταια κριση του Αιγαιου.

    Πιθανες προκλησεις

    Μετα τη σημαντικη αλλαγη πλευσης στην αμερικανικη σταση στο ζητημα της Ιμιας, που υπαγορευθηκε απο προεκλογικες σκοπιμοτητες και ετσι παραμενουν παντα οι τρωτες πτυχες της, εγκυροι κυκλοι σε συνομιλια με την "Ε", προειδοποιησαν οτι χρειαζονται ιδιαιτερα προσεκτικοι και συντονοι χειρισμοι, στα πρωτα αυτα 24ωρα, γιατι κατα την εκτιμηση τους, η Τουρκια μονο με την προκληση καποιου επεισοδιου θα μπορουσε ν' αλλαξει τα νεα δεδομενα, και να μεταφερει, ετσι, την ολη κατασταση και παλι σ' ενα "σεναριο κρισης".

    Οι Αμερικανοι, που εχουν επιγνωση των σχετικων εκτιμησεων, βρισκονται σε συνεχη επαφη με την Αγκυρα, για να προλαβουν τυχον αντιδρασεις προς αυτη την κατευθυνση, καθως μαλιστα η πολιτικη αβεβαιοτητα εκει, ειναι αγνωστον για το τι μπορει να παραγαγει.

    Ετσι, υπαρχει παντοτε η "ανησυχια για την επικρατουσα ενταση" ακολουθουμενη με τις συναφεις και συνηθεις παραινεσεις "αυτοσυγκρατησης", που πηγαζουν απο το γεγονος οτι οι στολοι των δυο χωρων ειναι ανοικτα στο Αιγαιο, αλλα, επι του παροντος τουλαχιστον, "δεν υπαρχει βαση, που να στηριζει τη μεταδοθεισα εξαιρετικη ανησυχια απο ενα συγκεκριμενο περιστατικο" και η ελληνικη πλευρα δεν φαινεται να 'ναι αποδεκτης τετοιων διαβηματων το τελευταιο διημερο.

    Η Χαγη

    Εν παση περιπτωσει, ο Λευκος Οικος φαινεται να αντιμετωπιζει με περισκεψη την ολη κατασταση και μελεταται η αναβαθμιση της προτασεως, για προσφυγη στο Δικαστηριο της Χαγης, απο οποιον αμφισβητει το καθεστως ιδιοκτησιας της Ιμιας, εκ μερους του κ. Κλιντον.

    [5] Πολοεμος της Σημαιας

    Ο κ. Π. Κ %ωστακ δος η η ιδ !εολογια του συγχρονου ολοκ %ληρωτισμου Και νομικη Λδιαμαχη στο Λεσωτερικο Λπροκαλει ο Λ"πολεμος της Λσημαιας" στη Λβραχονησιδα ΛΙμια Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ Γ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥωΛΟΥ*

    π ιΟ π π ι ικ. Παναγιωτης Κωστακος, υωπογραμμιζοντας τν ιδιοτητα του ως δικαστη - αρεοπαγιτη και προεδρου της Ενωσης Δικαστων και Εισαγγελεων, προεβη στις ακοωλουθες ασυμβιβαστες με το λειτουρωγημα του δημοσιες εκδηλωσεις.

    Δημοσιευσε αρθρο του εις την "Ελευθεροτυπια" (Τριτη, 6 Φεωβρουαιου 1996, Α.Φ. 6.718, ς. 15), με τον τιτλο "Οι ποινικες ευθυνες του δημαρχου Καλυμνου - και οι πολιτιωκες ευθυνες κυβερνησης και αντιποωλιτευσης".

    Ομοιως την επομενη 7/2/1996 ομιωλησεν απο το Ραδιοφωνο εναντιον του κ. δημαρχου Καλυμνου με ομοιο περιεχομενο.

    Επι της συμπεριφορας αυτης του κ. αρεοπαγιτη παρατηρουμε τα ακοωλουθα:

    Πρωτον: Απεφανθη υπο τη διωκαστικη του ιδιοτητα επι αμφισβηωτουμενου νομικου - συνταγματικου θεματος αρμοδιοτητων δημοσιου λειωτουργου, κραδαινων την ποινικη αωπειλη εναντιον του.

    Κατ' αυτον τον τροπο παρεβιασε την αρχη της αμεροληψιας και της ουδετεροτητας της δικαστικης λειωτουργιας, την οποιαν ασκει και την οωποιαν εξεθεσεν ως μεροληπτουσα και προκατειλημμενη.

    Δευτερον: Με τη συμπεριφορα του αυτη ο κ. Κωστακος παρεβιασε την αρχη της διακρισης των εξουσιων και ενεπλεξε τη δικαστικη λειτουρωγια εις αλλοτρια δι' εαυτην εργα, τουτεστιν εις δικαστικη κρισιολογηωση πολιτικης δραστηριοτητος, την οωποια επιχειρει να ποινικοποιησει.

    Τριτον: Με την ανεπιτρεπτη ποινικη απειλη δια της δημοσιογραωφικης οδου που ασκει ο κ. αρεοπαγιωτης εναντιον του κ. δημαρχου, επιχειωρει να επιβαλει ποινικη τρομοκρατια εναντιον των εκπροσωπων της Τοπιωκης Αυτοδιοικησης, οι οποιοι ειναι εωκλεγμενοι απο το εκλογικο σωμα, το οποιον ειναι το μονον αρμοδιο να τους κρινει.

    Τεταρτον: Ο κ. αρεοπαγιτης δεν αρκειται εις τα ανωτερω. Επιχειωρει επιθεση κατα των θεμελιων της κοινοβουλευτικης δημοκρατιας και των συνταγματικων εγγυησεων των πολιτων.

    Γραφει: "Και δεν γινονται ανεωκτες πραξεις πολιτικως ανευθυνων πολιτων χωρις την εγκριση των πολιωτικως υπευθυνων οργανων της πολιωτειας". Προσβολη της λα ικης κυριαρχιας

    Με την τοποθετηση αυτη προσβαλωλονται βαναυσα οι ακολουθες θεμεωλιωδεις βασεις του πολιτευματος:

    1ον) Η μορφη του πολιτευματος ως προεδρευομενης κοινοβουλευικης δημοκρατιας και το θεμελιο αυτης: η "λα ικη κυριαρχια". (αρθρο 1, παρ. 1 και 2 του Συνταγματος), καθως και η αρχη καθ' ην:

    "Απασαι αι εξουσια πηγαζουν εκ του Λαου και υπαρχουν υπερ αυτου και του Εθνους, ασκουνται δε καθ' ον τροπον οριζει το Συνταγμα".

    2ον) Οτι ο ανθρωπος, ο καθε ανωθρωπος συνιστα αυταξια και αποωλαμβανει σεβασμου υπο της πολιτειωας (αρθρ. 2, παρ. 2 Σ.).

    3ον) Παραβιαζεται η αρχη της ισοωτητος των πολιτων ενωπιον του Νοωμου και η αρχη ισοτητος δικαιωμαωτων και υποχρεωσεων των πολιτων, ανδρων και γυναικων (αρθρ. 4, παρ. 1 και 2 Σ.).

    4ον) Αντικαθισταται η αρχη της "λα ικης κυριαρχια" απο την αρχη εωνος ολοκληρωτισμου της διοικησης, η οποια καλειται να ασκει ανυποφορη εκ των προτερων λογοκρισια και να εγκρινει η να απορριπτει εκ των προωτερων στοχασμους η ενεργειες των πολιτων.

    Αυτη η αποψη οδηγει εις την επιωβολη ενος σκοταδιστικου ολοκληρωωτισμου, σταλινικου η χιτλερικου τυωπου.

    5ον) Καθιστα την εκτελεστικη υπηωρεσια μια παντοδυναμη εξουσια εναωντιον των πολιτων, τους οποιους ο κ. αρεοπαγιτης τους καταρριπτει εις το επιπεδο των ανευθυνων υποζυγιων και την εκτελεστικη εξουσια τη μονη υπευθυνη για τη ληψη των αποφαωσεων, απολυτο δυναστη της κοινωωνιας και της πολιτειας κατα πληρη παραγνωριση του εκλογικου σωμαωτος και της εθνικης αντιπροσωπειας, της Βουλης.

    Προτεινω εις ολους τους παραγοωντας του δημοσιου βιου της δημοκραωτιας να αποκρουσουν αυτη την προωσβολη των θεμελιωδων αρχων του πολιτευματος και την επιθεση κατα των πολιτικων δικαιωματων των ποωλιτων.

    Οσον αφορα δια τον γραφοντα, μαχεται εις το διηνεκες για την υπεωρασπιση τους. * Ο κ. Θεοδωρος Γ. Σταυροπουλος ειωναι διδακτωρ του Δικαιου και των Οικοωνομικων και Πολιτικων Επιστημων του Πανεπιστημιου Παρισιων, 1 (Πανθεο - Σορβονη).

    [6] Ατυχης δικαστικη παρεμβαση στην ποωλιτικη

    Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑ ΙΩΑΝΝΟΥ*

    Ο κ. Κωστακος, επειτα απο τη συνεωντευξη του δημαρχου Καλυμνου στην "Ελευθεροτυπια", οδηγηθηκε στην παρεμβαση, οπως λεγει, για τη "θεωρηση του ζητηματος απο τη σκοπια του Ποινικου Δικαιου".

    Τον κ. Κωστακο παρακολουθω και δεν θυμαμαι μεχρι τωρα να μη βρεωθηκα συμφωνος με ολες τις ενεργειες του.

    Στην περιπτωση ομως του δημαρωχου Καλυμνου, τον οποιο ουτε κατ' οψη γνωριζω, διαφωνω.

    Η διαφωνια μου εγκειται στο γεωγονος οτι το ολο θεμα ειναι πολιτικο και η αντιμετωπιση του δεν μπορει να γινει με ξερη παραθεση των αρωθρων περι προδοσιας του Π.Κ.

    Βεβαια, ο κ. Κωστακος δεν μποωρουσε, ως δικαστικος, να εκταθει, γιατι:

    1) Ως δικαστικος θα ηταν "ακομωψο" εκθετοντας το ζητημα να επερωριπτε και ευθυνες σε καποιους για τους χειρισμους.

    2) Αλλα και γενικα δεν μπορουσε και δεν επρεπε να παρεμβει (οχι μοωνο να εκταθει), αφου ακομη ευρισκοωντι σε εξελιξη συζητησεις, ερευνες, για να σχηματιστει πληρης εικονα των διαδραματισθεντων και επιρριωψη ενδεχομενων ευθυνων...

    Γενικα, λοιπον, πιστευω, οτι στο σταδιο αυτο και ειδικα για το θεμα της τελευταιας κρισης, αντενδεικνυωται η "παρεμβαση" δικαστικου, γιαωτι νομιζω οτι δεν "συμπορευεται με την ολη οικονομια του προβλημαωτος".

    Ο κ. Κωστακος, προσεκτικος οπως παντοτε και για να αποφυγει πιθανη εμπλοκη του, στο τελος του σημειωωματος του λεγει... "ολα βεβαιως ειναι απλουστερα, οταν υπαρχει χαωραγμενη απο την πολιτικα υπευθυνη κυβερνηση και αντιπολιτευση εθνικη εξωτερικη πολιτικη..., η οποια θα αωποτελει και γνωμονα των πολιτων στις ενεργειες τους".

    Αλλα το ποθουμενο, κατα τη γνωωμη μου, δεν επιτευχθηκε, γιατι εκτος του οτι ο κ. Κωστακος γνωριζει καλυωτερα απο μενα οτι η εξωτερικη πολιωτικη χαρασσεται αυθαιρετα απο μοωνη την εκαστοτε κυβερνηση, νομιζω οτι δεν επρεπε να αναφερθει, εστω και γενικα, στην αντιπολιτευση (με την οποια δεν συνδεομαι με καμια αωπολυτα σχεση), γιατι η αναφορα αυωτη ισως δημιουργησει παρερμηνειες. Γι' αυτο και υποστηριζω οτι δεν χρειωαζοταν η παρεμβαση του κ. Κωσταωκου.

    Εγω, που δεν ειμαι δικαστικος, και δεν εχω περιορισμους, θα ερωτησω ευθεως τον κ. Κωστακο: Πιστευει οτι οντως οι ενεργειες του δημαρχου Καλυμνου ηταν αυτες που οδηγησαν στο αποτελεσμα που ειχαμε; ...κ.λπ.".

    Πιστευει οτι "αν ελειπε η ενερωγεια του δημαρχου", θα επικρατουσε ηρεμια στο Αιγαιο, "την οποια διαωταραξε ο δημαρχοσ;".

    Πιστευω οτι ο κ. Κωστακος ειναι απληροφορητος για τα συμβαντα και για το ρολο του ατυχους δημαρχου...

    Βεβαια "και ο πατριωτισμος πρεωπει να τονωνεται και να εκδηλωνεωται, αλλα βεβαια και να χαλιναγωωγειται. Και σωστα δεν πρεπει να γιωνονται ανεκτες πραξεις πολιτικως αωνευθυνων πολιτων, χωρις την εγκριωση των πολιτικων υπευθυνων ορωγανων της πολιτειας". Πολυ σωστα...

    Α λλα οταν υποθεσουμε, οι πραξεις και ενεργειες αυτες αναφερονται σε "πολιτικως υπευθυνους πολιτες", τι γινεται;... Να γιατι δεν μπορουσε να παρεμβει ο κ. Κωστακος. Γιατι ειναι απο τις περιπτωσεις που αν παρεμωβει, να τα πει ολα εξω απο τα δοντια και τοτε να αναφερθει πρεπει, αν κρινει, και στο δημαρχο και κατοπιν να "παρει το καπελο του και να παει σπιτι του" η αλλως δεν παρεμβαινει.

    Τελειωνοντας, πρεπει να σημειωωσω την "υποβοσκουσα ταση" που παρατηρειται τελευταια στους δικαωστικους κυκλους ανα τον κοσμο για τη δυνατοτητα τους αναμιξης στα κοινα πραγματα...

    Εγω πληρως συμφωνω. Οι δικαωστικοι ειναι μελη των κοινωνιων και ισως μαλιστα τα πιο εξεχοντα. Και πρεπει να εχουν λογο, τουλαχιστον στα μειζονος σημασιας εθνικα θεμαωτα. Εως τοτε, ομως, φρονω οτι οι διωκαστικοι πρεπει να ειναι πολυ προωσεκτικοι για την αποφυγη παρερωμηνειων.

    *Ο Δημητρης Παπα ιωαννου ειναι δικηγορος Ροδου.

    [7] Νεα δοκιμασια Σημιτη σημερα στην Κ.Ε.

    ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ να ξεκαθαρισουν ακομη περισσοτερο οι σχεσεις κυωβερνησης και κομματος θα γινει σηωμερα και αυριο, κατα τη συνοδο της Κεντρικης Επιτροπης του ΠΑΣΟΚ, που πραγματοποιειται στο ξενοδοωχειο "Καραβελ".

    Πρωτος θα μιλησει ο γραμματεας Κ. Σκανδαλιδης, ο οποιος αναμενεωται να επαναλαβει οτι η συνεργασια κομματος και κυβερνησης ειναι απαωραιτητη και οτι το κομμα στηριζει την κυβερνηση και δεν παρεμβαινει στο εργο της, αφου οι ρολοι των διαφοωρων οργανων ειναι διακριτοι. Μαλιωστα, ο κ. Σκανδαλιδης, με αφορμη οσα συνεβησαν τελευταια και τις καωτηγοριες οτι γινεται αποπειρα να καωταστει η κυβερνηση "ομηρος" του κομματος, θα μιλησει για επιχειρηση δημιουργιας ψευδων εντυπωσεων.

    Ειναι χαρακτηριστικο οτι ο γραμωματεας του ΠΑΣΟΚ λεει οτι, παρα τις εντυπωσεις που δημιουργηθηκαν, στο Εκτελεστικο Γραφειο δεν συζηωτηθηκαν ουτε η "υποθεση Μιρκου- Καρατζα" (απλως το εθεσε ο Α. Τσοωχατζοπουλος, χωρις να γινει καμια περαιτερω συζητηση) ουτε η "υποωθεση Λυμπερη".

    Θα ακολουθησει σημερα ομιλια του πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη, ο οποιος θα αναφερθει στα εθνικα θεωματα και στην κυβερνητικη πολιτικη. Ειδικη αναφορα θα κανει και ο κ. Σημιτης στις σχεσεις κυβερνησης και κομματος, για να τονισει την αναγκη να δημιουργηθει μια νεα σχεση μεταωξυ τους χωρις αντιπαραθεσεις και συγκρουσεις. "Η κυβερνηση δεν μπορει να εκτελει εντολες", ειναι η γνωστη θεση του κ. Σημιτη.

    Το συνεδριο

    Σ' αυτη τη συνοδο της Κ.Ε. θα αποωφασιστει πιθανοτατα η διεξαγωγη του συνεδριου τον Ιουνιο. Το Εκτελεωστικο Γραφειο αποφασισε χθες να εισηγηθει τη διεξαγωγη του απο τις 13 ως τις 16 Ιουνιου, με διαφωνια μοωνο του Μιλτ. Παπα ιωαννου ως προς το χρονο. Θεωρειται βεβαιο οτι αρωκετα μελη της Κ.Ε. θα αντιδρασουν, λεγοντας οτι ο ορισμος συνεδριου τον Ιουνιο εξ αντικειμενου υπονοωμευει την πορεια της νεας κυβερωνησης.

    Ο κ. Σημιτης δεν εχει προβλημα με το χρονο διεξαγωγης του συνεδριου. Θεωρει οτι μεγαλυτερη σημασια εωχουν οι προ υποθεσεις. Και τονιζει οτι ενα συνεδριο, για να ειναι αντιωπροσωπευτικο, δεν μπορει να στηριωχθει μονο στα περιπου 15.000 μελη, που εχουν σημερα κομματικες ταυτοωτητες.

    Στις προθεσεις του κ. Σημιτη ειναι αυτη τη στιγμη να διεκδικησει οπωσωδηποτε τη θεση του αντιπροεδρου του κομματος, αν το συνεδριο κανει δεκτη αυτη την καταστατικη αλλαγη, την οποια εχει εγκρινει ηδη η Κ.Ε. Η διεκδικηση αυτης της θεσης θεωρειωται σημερα περισσοτερο επιτακτικη για τον κ. Σημιτη, μετα τις "τρικλοωποδιες" που επιχειρουν να του βαωλουν καποιοι μεσα απο το ΠΑΣΟΚ.

    Προτεραιοτητα του πρωθυπουρωγου ειναι να διατηρηθει στο ΠΑΣΟΚ το "πολιτικο μπλοκ", που οδηγησε στη δικη του εκλογη.

    Γ.ΚΑΡ.

    [8] Χτυπουν οι ομαδαρχες την κυβερνηση

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ η διαμαχη και μετα την εκλογη και την ψηφο εμπιστοσυωνης στον πρωθυπουργο Σημιτη

    Σ τη σημερινη συνεδριαση της Κεντρικης Επιτροπης του ΠΑωΣΟΚ, στην οποια θα μιλησει και ο πρωθυπουργος, θα φαωνει αν ο "υπογειος πολεμος", που μαινεται στο κυβερνων κομμα μετα την εκλογη Σημιτη στην πρωθυπουργια, θα κοπαωσει εστω προσωρινα η αν θα συνεχιστει αμειωτος, τουλαχιωστον μεχρι το συνεδριο του Ιουνιου.

    Στο πρωθυπουργικο γραφειο, παωντως, δεν εχουν καμια αμφιβολια οτι οι εσωκομματικοι αντιπαλοι του κ. Σημιτη -δηλαδη τοσο ο Α. Τσοχατζοωπουλος και ο Γερ. Αρσενης οσο και οι "προεδρικοι"- "τον περιμενουν στη γωνια", κατα την εκφραση στεωνου συνεργατη του. Περιμενουν, δηωλαδη, την παραμικρη αφορμη, προωκειμενου να του δημιουργουν προωβληματα.

    Αυτη η εσωκομματικη αμφισβητηωση φανηκε πολυ καθαρα τις τελευταιωες μερες, με αφορμη δυο γεγονοτα:

    1. Την αλλαγη του διοικητη της Εωθνικης Τραπεζας. Και

    2. Την αντικατασταση του αρωχηγου των Ενοπλων Δυναμεων.

    Διαψευδονται ισχυρισμοι

    Στην πρωτη περιπτωση, οι δυο βαωσικοι εσωκομματικοι αντιπαλοι του κ. Σημιτη -πρωτιστως ο κ. Τσοχατζοωπουλος και δευτερευοντως ο κ. Αρωσενης- φανηκαν να αμφισβητουν το δικαιωμα του πρωθυπουργου να προβει σε αλλαγες προσωπων στον κρατικο μηχανισμο. Η χρησιμοποιωηση, μαλιστα, του επιχειρηματος οτι ο ορισθεις ως νεος διοικητης ειχε καωταφερθει παλιοτερα εναντιον του Α. Παπανδρεου (αν και τα γραπτα κειωμενα που υπαρχουν διαψευδουν αυωτους τους ισχυρισμους, βλ. σελ. 6), αωποδεικνυει οτι επιχειρειται να αποωδοθει στον κ. Σημιτη προθεση να αωντιπαρατεθει με τον ιδρυτη του κομωματος.

    Απο την πλευρα του ο πρωθυπουρωγος το διαψευδει και επικαλειται την προσφατη επισκεψη του στο "Ωναωσειο" και το "καλο κλιμα" της συναωντησης του με τον Α. Παπανδρεου. Οωπως λενε, μαλιστα, συνεργατες του, συχνα διαφοροι χρησιμοποιουν το οωνομα του τεως πρωθυπουργου για "τα δικα τους εσωκομματικα παιωχνιδια".

    Παραιτηση που δεν εγινε

    Στην "υποθεση Λυμπερη", ο υωπουργος Αμυνας "εδωσε μαχη" στο ΚΥΣΕΑ ωστε να μην αντικατασταθει ο ναυαρχος, κατι που απαιτησε επιωτακτικα ο πρωθυπουργος. Την προηωγουμενη μαλιστα το περιβαλλον του κ. Αρσενη αφηνε να διαρρευσει οτι θα φτασει μεχρι και την παραιτηση, αν ο πρωθυπουργος επεμενε στην αωμεση αντικατασταση του αρχηγου του ΓΕΕΘΑ.

    Ετσι ερμηνευεται απο αλλους υωπουργους η πεισματικη αρνηση του κ. Λυμπερη να υποβαλει παραιτηση, μολονοτι του το ζητησαν ο πρωθυωπουργος και η πλειονοτητα του ΚΥωΣΕΑ. Τελικα, ο κ. Αρσενης δεν πραγωματοποιησε τη διαρρεομενη απειλη του και στο τελος "αδειασε" κι αυωτος τον κ. Λυμπερη, συμφωνωντας με την απομακρυνση του και επικρινοωντας τον, επειδη "δεν συμμορφωθηωκε" με την απαιτηση του ΚΥΣΕΑ και δεν το διευκολυνε παραιτουμενος.

    Η ολη σταση του κ. Αρσενη θεωωρειται στο πρωθυπουργικο γραφειο ως αλλη μια προσπαθεια δημιουρωγιας προβληματων στον κ. Σημιτη. Στον κ. Αρσενη χρεωνεται και η προωσφατη δημοσιοποιηση της ανακοινωωσης του ΓΕΕΘΑ με τους απορρητους διαλογους με τον πρωθυπουργο την κρισιμη νυχτα της προπερασμενης Τριτης.

    Βαρυ κλιμα

    Ενδεικτικος ειναι ο υπαινιγμος πεωρι "μικροκομματικων ωφελημαωτων", που εκανε χθες ο κυβερνητικος εκπροσωπος. "Θελουμε οι Ενοπλες Δυναμεις να μεινουν μακραν χειριωσμων και πειρασμων, οι οποιοι επιωδιωκουν και αποσκοπουν μονο στην αποκομιση μικροκομματικων ωφεληωματων", ειπε ο κ. Ρεππας, ο οποιος μαλιστα δεν αρνηθηκε οτι η επιδιωξη αυτη μπορει να προερχεται και μεσα απο το ΠΑΣΟΚ.

    Υπουργοι που δεν εμπλεκονται σ' αυτες τις αντιπαραθεσεις τονιζουν οτι η κυβερνηση δεν μπορει να λειωτουργησει μεσα σ' αυτο το κλιμα των συνεχων αμφισβητησεων, που "φτανουν ως τα ορια της υπονομευωσης". Και θεωρουν οτι αν το φαινοωμενο αυτο συνεχιστει, μοιραια θα ελωθει συντομα η συγκρουση, με αγνωωστα αποτελεσματα, τοσο για τη συνοωχη του οσο και για τη μελλοντικη ποωρεια του ΠΑΣΟΚ.

    "Πρεπει να σταματησουν ολα αυωτα, που τροφοδοτουν καθημερινα τον Τυπο με εικονες συγκρουσης και να κοιταξουμε πως θα ασχοληθουμε με τα ουσιαστικα προβληματα", τονιζει χαρακτηριστικα ο Κωστας Λαλιωωτης, ενας απο τους εσωκομματικους πολους, που συνεβαλε στην αναδειξη του κ. Σημιτη στην πρωθυπουργια.

    Το επιχειρημα οτι οι συνεχεις αντιωπαραθεσεις δεν βλαπτουν μονο τον ιωδιο, αφου η κυβερνηση δεν ειναι δικη του, αλλα κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιησε και ο κ. Σημιτης κατα την προχθεσινη συναντηση του με το Εκτελεστικο Γραφειο, για να προειωδοποιησει μαλιστα οτι ετσι το ΠΑωΣΟΚ θα κινδυνευσει να χασει τις προσεχεις εκλογες.

    Λιαπη Γρηγορια 9-2-96

    [9] Σκοπιμη κινδυνολογια για νεα κριση!

    Οι ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ διαρρεουν απο διαφορα "επισημα" και ανεπισημα κεντρα, ελληνικα και ξενα

    Του Γ. ΤΣΑΚΙΡΗ

    Κ ατα φαντασιαν κριση εχει ξεωσπασει τις τελευταιες ημερες στο υπουργειο Εθνικης Αμυωνας. Πηγες, κυκλοι, ατυπες δηωλωσεις αξιωματουχων και ΝΑωΤΟ ικοι κυκλοι διοχετευουν με καθε τροπο οτι η κριση στο Αιωγαιο δεν εχει αποκλιμακωθει και οτι συντομα αναμενεται σοβαρο επεισοδιο.

    Παρ' ολα αυτα, στους χαρτες των κεντρων επιχειρησεων δεν προκυωπτει καμια κριση. Η κινητικοτητα στο Αιγαιο δεν ειναι αυξημενη και οωπως ισχυριζονται οι επιτελεις του Πολεμικου Ναυτικου, λογω καιρου ειναι και μικροτερη απο οση συνηωθως.

    Επισης, στους χαρτες του επιτελειωου του Στρατου Ξηρας και συμφωνα με τις πληροφοριες των ειδικων γραωφειων πληροφοριων, οι τουρκικες δυναμεις ξηρας δεν εχουν καποια κιωνητικοτητα περαν αυτων που εγιναν τις ημερες της κρισης. Τελος στον εωναεριο χωρο του Αιγαιου η κινητικοωτητα των αεροσκαφων και απο τις δυο πλευρες ειναι η "γνωστη", οπως τουλαχιστον ελεγαν οι αξιωματικοι της Πολεμικης Αεροποριας.

    Απο την αλλη πλευρα ομως, κυκλοι του υπουργειου συνεχιζουν να διοχεωτευουν πληροφοριες και να εκτιμουν οτι συντομα θα αρχισει μια νεα κριση στο Αιγαιο. Αγνωστο παραμενει βεωβαια που στηριζουν αυτες τις πληροωφοριες και τις εκτιμησεις, πολλες απο τις οποιες διαψευδονται απο τα επιτελεια.

    Τις τελευταιες ημερες μαλιστα αρωχισαν να αναφερονται και πληροφοωριες που προερχονται απο το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, οι οποιες θελουν να εωχουν συμβει διαφορα επεισοδια στο Αιγαιο και τους δυο στολους παρατεωταγμενους σε θεσεις μαχης!

    Κορυφωση η "δηλωση" του Αμεωρικανου βοηθου υπουργου Εξωτεριωκων κ. Χολμπρουκ, συμφωνα με την οποια θα πρεπει οι δυο πλευρες να παρουν πισω τις δυναμεις τους στο Αιγαιο. Πηγες του υπουργειου Εθνιωκης Αμυνας που ρωτηθηκαν δεν γνωωριζαν τιποτα για τη δηλωση του κ. Χολμπρουκ, αλλα και για τη δηθεν κινητικοτητα στο Αιγαιο.

    [10] Αλλαζουν οι αρχηγοι στο στρατευμα

    ΒΑΘΙΑ θα ειναι η τομη των κρισεων. Στη θεση του Λυμπερη, μαλλον ο διοικητης του Δ Σωματος

    Τ ο μαχαιρι στο κοκαλο φαινεται να ειναι αποφασισμενος να βαλει ο υπουργος Εθνικης Αωμυνας Γερ. Αρσενης μετα τις τελευταιες εξελιξεις, και συμωφωνα με στενους του συνερωγατες οι κρισεις που θα αρωχισουν στις 19 Φεβρουαριου θα ειναι εντυπωσιακες.

    Συμφωνα παντα με τους ιδιους συωνεργατες, ο υπουργος ειναι αποφαωσισμενος να φτασει βαθια στην επεωτηριδα του Στρατου Ξηρας για να βρει τον αξιωματικο που θα καταλαωβει την θεση του αρχηγου ΓΕΕΘΑ απο την οποια θα φυγει ο ναυαρχος Χρ. Λυμπερης. Το ιδιο αναμενεται να γινει και στο Πολεμικο Ναυτικο και σε μικροτερο βαθμο στην Πολεωμικη Αεροπορια. Μεχρι χθες τουλαωχιστον, συμφωνα με οσα ακουγονταν μεσα στο Πενταγωνο, θα αποστραωτευτουν ολοι οι αρχηγοι των τριων κλαδων, δηλαδη ο αντιναυαρχος Γ. Σταγγας, ο αντιπτεραρχος Α. Τζογαωνης και ο αντιστρατηγος Κ. Βουλωγαρης.

    Για τον αρχηγο ΓΕΕΘΑ ακουγοωταν το ονομα του αντιστρατηγου Μ. Παραγιουδακη, που σημερα ειναι διοικητης του Δ Σωματος Στρατου, ενω για τη θεση του αρχηγου του ΓΕΣ ο αντιστρατηγος Γ. Μανιας. Για τη θεση του αρχηγου ΓΕΑ ακουγοταν το ονομα του αντιπτεραρχου Λιτζεωρακου, σημερα υπαρχηγου ΓΕΑ, ενω για τη θεση του αρχηγου ΓΕΝ ο αντιωναυαρχος Γ. Μπεζεργιανος σημερα διοικητης της Σχολης Εθνικης Αμυωνας.

    Οι ετησιες τακτικες κρισεις αναμεωνεται να αρχισουν στις 19 Φεβρουωαριου με την αλλαγη της ηγεσιας και θα συνεχιστουν απο πρωτης Μαρωτιου.

    ΚΥΣΕΑ - ΚΥΣΥΜ Θα μειωθουν τα συλλογικα κυβερωνητικα οργανα και διαφορες επιτροωπες, αποφασιστηκε στη χθεσινη συωνεδριαση του υπουργικου συμβουωλιου, συμφωνα με δηλωση του κυβερωνητικου εκπροσωπου Δ. Ρεππα, ο οωποιος επι πλεον ειπε: "Ο πρωθυωπουργος θα λαβει την τελικη αποφαωση για τη μειωση των επιτροπων, την αναδιαρθρωση τους, τη συγχωνευση λογω ταυτοσημων αρμοδιοτητων αλωλων επιτροπων, ωστε τα συλλογικα κυβερνητικα οργανα να ειναι χρησιωμα και αποτελεσματικα.

    Αναφερεται ως παραδειγμα το Κυβερνητικο Συμβουλιο (ΚΥΣΥΜ), το οποιο εχει να συνεδριασει απο το 1993. Εξαλλου ο πρωθυπουργος εχει μιλησει για αναμορφωση του ΚΥωΣΕΑ, για συντονιστικο οργανο των υπουργειων Εξωτερικων και Εθνιωκης Αμυνας, για τη δημιουργια γραμωματειας κ.λπ.

    [11] Κυβερνηση: Μικροκομματικα οφελη

    ΥΠΑΙΝΙΓΜΟΥΣ οτι και στο ΠΑωΣΟΚ καποιοι επιδιωκουν να αποκοωμισουν μικροκομματικα οφελη απο τις Ενοπλες Δυναμεις εκανε χθες ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δ. Ρεπωπας. Ειπε, ακομα, οτι μπορει και πριν απο τις 18 Μαρτιου να γινει η οριστιωκη αντικατασταση του ναυαρχου Λυωμπερη και να τοποθετηθει νεος αρωχηγος ΓΕΕΘΑ, αν κανει προτασεις ο υπουργος Εθν. Αμυνας σε συνεδριαωση του ΚΥΣΕΑ κι αυτο αποφασισει.

    Και δεν απεκλεισε να κλεισει το θεμα της επαναφορας αποστρατωνα απο την ηγεσια των Ενοπλων Δυναωμεων.

    Ο Δ. Ρεππας ρωτηθηκε χθες αν ο τροπος αντικαταστασης του ναυωαρχου Λυμπερη δημιουργει προβληωμα στις σχεσεις κυβερνησης και Ενοωπλων Δυναμεων και απαντησε:

    "Εχουμε κατ' επαναληψη δηλωσει οτι εμπιστευομαστε, τιμουμε τις Ενοωπλες Δυναμεις. Και θελουμε οι Ενοωπλες Δυναμεις να μεινουν μακραν χειρισμων και πειρασμων, οι οποιοι επιδιωκουν και αποσκοπουν μονο στην αποκομιση μικροκομματικων ωφεληματων. Σας λεω οτι η θεση της κυβερνησης ειναι πως πρεπει επιτεωλους αυτος ο κυκλος συζητησεων πεωρι το θεμα να κλεισει, κατα τον τροπο που εγινε η συζητηση αυτη. Και θεωωρουμε πως μια μεταξυ των αλλων κινηση, χειρισμος, ενεργεια που εωπρεπε να γινει, ειναι ακριβως η αντιωκατασταση του κ. Λυμπερη. Και αυτο αποφασισε το ΚΥΣΕΑ.

    Ερωτ.: Μιλησατε για "αποκομιση μικροκομματικων ωφεληματων". Απο που; Εντος ΠΑΣΟΚ η εκτος ΠΑωΣΟΚ;

    Απ.: Οποιοσδηποτε, θεσμους και συμβολα, αντι να τα υπηρετει, επιχειωρει να τα χρησιμοποιησει για να αποωκομισει οφελη, πιστευουμε οτι οχι μοωνο δεν προσφερει υπηρεσια, αλλα βλαπτει και τη χωρα και τις Ενοπλες Δυναμεις.

    Επι τη ευκαιρια, πηρε αφορμη ειωπε να απαντησει στη Ν.Δ. και ειπε οτι η Ν.Δ. και ο κ. Εβερτ ας πορευοωνται το δρομο της παλαιοπολιτικης μονοι τους.

    "Ο κ. Εβερτ, ιδιαιτερως, θα μειωνει μονος του. Γιατι βλεπω οτι και ο κ. Μητσοτακης και ο κ. Βαρβιτσιωωτης και αλλοι παραγοντες του κομωματος του, τον οδηγουν στην απομοωνωση, αφου ανοιχτα εκφραζουν τις διαφωνιες τους προς την πολιτικη και τους χειρισμους του".

    Οι αποστρατοι

    Δημοσιογραφος: Υπαρχει σκεψη στην κυβερνηση να τελειωσει μια και καλη με την ευκαιρια της αποποωμπης, της παραιτησης εν παση περιωπτωσει του κ. Λυμπερη το θεμα των αποστρατων, ως συνολικη αποψη...

    ΡΕΠΠΑΣ: Υπαρχουν προβληματιωσμοι και σκεψεις επι του θεματος. Οι τελικες αποφασεις θα ληφθουν στο ΚΥΣΕΑ, το οποιο θα αναδειξει την νεα ηγεσια.

    Εξαλλου ο κυβερνητικος εκπροωσωπος δηλωσε οτι "ο κ. Λυμπερης δεν κατεκριθη για ο,τι εγραφη ως διαλογος σε εφημεριδα η προεβληθη σε τηλεοπτικα καναλια, αλλα εσχοωλιασθη δυσμενως η ανακοινωση, η οωποια εξεδοθη ως ανακοινωση του ΓΕΕΘΑ, πραξη την οποια χαρακτηωρισαμε αντιδεοντολογικη, θιγουσα το κυρος και το ηθος των Ενοπλων Δυναμεων".

    ΝΔ: ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ

    Η ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ

    "Ο πρωθυπουργος οφειλει η να κυβερνησει η να παραιτηθει", δηλωωσε χθες ο εκπροσωπος της Ν.Δ. Βας. Μαγγινας σχολιαζοντας την αρνηση Λυμπερη να παραιτηθει και την προαναγγελια του πρωθυπουργου οτι τον παυει σε 10 μερες. "Ολοι γνωριζουν τωρα οτι επι 10 ολοκληρες ημερες ουσιαστικα δεν υπαρχει αρωχηγος των Ενοπλων Δυναμεων", ειπε ο κ. Μαγγινας και διερωτηθηκε: "Με ποιο κυρος ο κ. Λυμπερης θα ασκει τα καθηκοντα του και πως θα χειριζεται επι 10 ολοκληρες ημερες θεματα υψιστης εθνικης σημασιασ;". Ο εκπροσωπος της Ν.Δ. καλεσε τον πρωθυπουργο να τοποθετησει αμεωσως αρχηγο του Γενικου Επιτελειου Εθνικης Αμυνας. Εν τω μεταξυ, σε συνεντευξη του (στον "Πλανετ"), ο αντιπροεδρος της Ν.Δ. Γ. Βαρβιτσιωωτης ειπε οτι ο Χ. Λυμπερης επρεπε να παραπεμφθει στο Ναυτοδικειο.

    [12] ΥΠΕΡΑΜΥΝΘΗΚΕ της αποχωρηωσης της ΝΔ απο τη Βουλη και απολοωγηθηκε για την "προδοσια"

    Ο πως ολα δειχνουν, η ηρεμια, που ειχε παρατηρηθει το τεωλευταιο διαστημα στις σχεωσεις Μ. Εβερτ με Κ. Μητσοταωκη, ηταν απλα ενα διαλειμμα στη μεταξυ τους αντιπαραωθεση.

    Οσα υποστηριξε με την προχθεσιωνη συνεντευξη του ο επιτιμος προεωδρος της Ν.Δ., απαντηθηκαν χθες απο τον κ. Εβερτ.

    Ο προεδρος της Ν.Δ. αδραξε την ευκαιρια της συνεδριασης της Κεωντρικης Επιτροπης του κομματος και χωρις να τον κατονομασει, απαντησε στους ισχυρισμους Μητσοτακη.

    Στην αρχη της συνεδριασης, η οωποια μοναδικο σκοπο ειχε την εκλοωγη νεας Εκτελεστικης Επιτροπης του κομματος, ο κ. Εβερτ πηρε τον λογο για να εξαπολυσει διπλη επιθεση. Στον κ. Μητσοτακη αφενος και στον πρωθυπουργο αφετερου.

    Συμφωνα με πληροφοριες, ο κ. Εωβερτ υπεραμυνθηκε της αποχωρησης του κομματος του απο τη Βουλη κατα τη συνεδριαση οπου συζητειτο η ελωληνοτουρκικη κριση και ειπε οτι η αωποχωρηση ηταν συλλογικη αποφαση. Μαλιστα, οπως ελεγαν συνεργατες του, για την αποχωρηση ειχε ενημεωρωθει και ο Κ. Μητσοτακης.

    Ανθρωποι του επιτιμου προεδρου ομως απαντουσαν, πως οντως ο κ. Μητσοτακης ενημερωθηκε απο τον αντιπροεδρο της Ν.Δ. για την επικειωμενη αποχωρηση, εξεφρασε τις αωντιρρησεις του, εν τουτοις ειχε μπροωστα του μια ειλημμενη αποφαση.

    Ο κ. Εβερτ ομως, δεν απαντησε μονο σ' αυτο. Επεσημανε πως επι δυο χρονια διατηρουσε στα εθνικα θεμαωτα ηπιους τονους και συναινετικη ποωλιτικη και παρ' ολα αυτα επικρινοταν απο στελεχη του κομματος του. Τωωρα, που, με αφορμη την κριση στο Αιωγαιο, υψωσε τους τονους, επισης επιωκρινεται.

    Ο προεδρος της Ν.Δ., αναφερομεωνος στους χειρισμους στην κριση, εωπανελαβε την εκφραση "προδοωσια", χωρις, οπως διευκρινησε, να την αποδιδει σε καποιο συγκεκριμεωνο, προσωπο, ενω απεκλεισε το ενωδεχομενο συμμετοχης του κομματος του σε οικουμενικο σχημα.

    Για τον κ. Σημιτη, ειπε πως καποιωοι και μεσα στη Ν.Δ. μετα την εκλογη Σημιτη, εχασαν την ψυχραιμια τους και δημιουργησαν ενα αρνητικο για το κομμα τους κλιμα, ενω αφησε να εννοηθει οτι καποιοι ισως και ευχαωριστηθηκαν! Ομως, οπως ειπε, ο κ. Σημιτης αποδειχτηκε "λιγος και αωνικανος". Και πως σχολιαζαν συνερωγατες του κ. Μητσοτακη, τις αναφοωρες αυτες του προεδρου της Ν.Δ.; "Δεν υπαρχει κανενας λογος σχοωλιασμου", ελεγαν χαρακτηριστικα.

    Αντιδραση Ντορας

    Μετα την ομιλια Εβερτ, πληροφοωριες φερουν την κ. Μπακογιαννη να επιθυμει να μιλησει, χωρις ομως αυωτο να της επιτραπει, λογω της ημερηωσιας διαταξης που δεν προεβλεπε κατι τετοιο. Η κ. Μπακογιαννη θελοωντας να εκφρασει την αντιθεση της στο γεγονος, κατα τη διαρκεια της ψηφοφοριας για τη νεα Εκτελεστικη Επιτροπη, ζητησε και λευκα ψηφοωδελτια και οταν αυτα βρεθηκαν, προωτιμησε να ριξει ενα τετοιο στις καλωπες.

    Η ιδια η ψηφοφορια δεν παρουωσιασε ενδιαφερον, αφου εκλεχθηκαν τα ιδια ακριβως μελη (Α. Καραμαωνλης, Α. Παπαδογγονας, Α. Νεραωτζης, Α. Μπρατακος, Γ. Σουρλας απο τους βουλευτες και Ι. Πατσογιαννης, Β. Σωτηροπουλος, Ε. Ζαγοριτης, Σ. Ταλιαδουρος Μ. Καλδη, Ι. Τραγακης και Ε. Βελετζα απο τους εξωκοινοωβουλευτικους).

    Εν τουτοις, ενδιαφερον παρουσιαωσαν οι αντιδρασεις μελων της Κ.Ε. για το συστημα εκλογης, το οποιο προβλεπει ισο αριθμο ψηφων με τον αριθμο των υποψηφιων και το οποιο, οπως υποστηριζαν καποιοι, εκλεγει οσους η πλειοψηφια της Κ.Ε. επιθυωμει. Χαρακτηριστικοτερη αντιδραση ηταν αυτη του Θ. Κασσιμη, που μιληωσε για εκλογη-διορισμο. Το συγκεωκριμενο εκλογικο συστημα ισχυει αρωκετα χρονια.

    Τελος, η Ν.Δ. ανακοινωσε χθες την προσχωρηση σ' αυτην του πολιτευτη της ΠΟΛ. ΑΝ. στον νομο Ηλειας Σ. Κριτσελη.

    [13] Δεν παραιτειται

    Ο ΜΙΡΚΟΣ θα περιμενει να εγκριθει στη Βουλη ο διορισμος Καρατζα

    Των Κ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΠ. ΣΤΑΜΟΥ

    Μ πορει το θεμα Λυμπερη να εωληξε για την κυβερνηση (με πυρρειες νικες και εσωκομωματικους συμβιβασμους), αλωλα παρομοιο θεμα γενναται με την παραμονη του Γ. Μιρκου στη διοικηση της Εθνικης, μεωχρις οτου και παλι οι εσωκομωματικες ισορροπιες αποκαταωσταθουν και επιτρεψουν την τοποθετηση του Θ. Καρατζα στη θεση του διοικητη της Εωθνικης Τραπεζας.

    Το θεμα ανακυπτει καθως το Διοιωκητικο Συμβουλιο της Εθνικης -που συνεδριασε χθες το μεσημερι επι 4 ωρες- εκανε δεκτη εισηγηση του προεδρου και διοικητη κ. Μιρκου να παραμεινει διοικητης -χωρις να παωραιτηθει- μεχρις οτου εγκριθει απο την αρμοδια Κοινοβουλευτικη Επιωτροπη της Βουλης η τοποθετηση του κ. Καρατζα ως νεου διοικητη της Εωθνικης.

    Κυβερνητικοι φοβοι Υπενθυμιζεται οτι η αναγγελια του ονοματος του κ. Καρατζα προκαλεσε σοβαρες ενδοκυβερνητικες και ενωδοκομματικες αντιδρασεις στο ΠΑωΣΟΚ, που κοπασαν καπως μετα απο συνεδριαση του Ε.Γ. Κυβερνητικοι παραγοντες, ομως, εκφραζουν φοωβους οτι η κριση θα αναζωπυρωθει κατα τη συνεδριαση της Κοινοβουωλευτικης Επιτροπης.

    Ηδη ενα απο τα μελη της, ο βουωλευτης και πρωην υπουργος Γιαν. Καψης εχει δηλωσει οτι θα καταψηωφισει το διορισμο Καρατζα, ενω και οι συσχετισμοι δυναμεων στους κολωπους της Επιτροπης (ειδικοτερα αναωμεσα στα μελη της που ανηκουν στο ΠΑΣΟΚ) δεν θεωρουνται απο τους πιο ευνο ικους για την υπερψηφιση της επιλογης του Κ. Σημιτη.

    Ειναι ισως ενδεικτικο των φοβων που υπαρχουν για ενα "καταστροωφικο" αποτελεσμα στην αρμοδια Εωπιτροπη της Βουλης, οτι, συμφωνα με πληροφοριες, κινουνται για να το αωποτρεψουν -σε μια επιχειρηση "πειωθους" των βουλευτων- ανθρωποι του στενου περιβαλλοντος του κ. Σημιτη, στους οποιους προσφατα ανατεθηωκαν απο τον πρωθυπουργο θεσμικοι ρολοι.

    Προς ενισχυση κινουνται και παωραγοντες του οικονομικου επιτεωλειου.

    Πιθανολογειται οτι η Επιτροπη της Βουλης θα συνεδριασει την επομενη εβδομαδα.

    Δεν υπεβαλε παραιτηση

    Η 4ωρη συνεδριαση του Διοικητιωκου Συμβουλιου της Εθνικης Τραπεωζας υπηρξε, κατα την εκφραση κορυωφαιου τραπεζικου παραγοντα, "θυελλωδης".

    Συμφωνα με πληροφοριες, η συνεωδριαση ανοιξε με εισηγηση του Γ. Μιρκου ο οποιος προτεινε να παραωμεινει στη διοικηση της Εθνικης "γιατι αυτο απαιτουν τα συμφεροωντα της Τραπεζας". Και να παραιτηωθει μονον αφου εγκριθει απο τη Βουωλη ο διορισμος του κ. Καρατζα ως νεου διοικητη. Η εισηγηση του κ. Μιρκου εγινε δεκτη μετα απο εντονη συζητηση και αφου "ριχτηκαν" στο τραπεζι διαφορες προτασεις. Οριωσμενα μελη του Διοικητικου Συμβουωλιου παροτρυναν τον κ. Μιρκο να μην παραιτηθει.

    Αλλοι υποστηριξαν οτι αν παραιωτηθει θα μεινει "ακεφαλη" η Τραωπεζα. Διατυπωθηκε ακομη προταση να αναβληθει το Δ.Σ. και να ληφθουν αποφασεις την επομενη εβδομαδα.

    Κατα τις ιδιες πληροφοριες, στη χθεσινη συνεδριαση ασκηθηκε απο ορισμενα μελη εντονης κριτικης στον τροπο ανακοινωσης απο την κυβερωνηση της αντικαταστασης του κ. Μιρωκου. Οπως ελεχθη, επροκειτο για αωναρμοστη συμπεριφορα προς το προωσωπο του διοικητη της μεγαλυτερης Τραπεζας της χωρας (οπως ειναι γνωστο ο κ. Μιρκος πληροφορηθηκε την αντικατασταση του απο το πραωκτορειο Ροιτερ και απο ραδιοφωνιωκους σταθμους, στους οποιους ειχε φτασει σχετικη κυβερνητικη ανακοιωνωση).

    Τελος ορισμενα μελη του Δ.Σ. προωτειναν να μην παραιτηθει ο διοικητης αλλα να συγκληθει εκτακτη Γενικη Συνελευση των μετοχων προκειμεωνου να κριθουν δημοσια οι κυβερωνητικες αποφασεις. Ψυχραιμοτεροι ομως απαντησαν οτι δεν πρεπει η Εωθνικη Τραπεζα να μεταβληθει σε αωρενα ενδοκομματικων συγκρουσεων.

    Αργα το βραδυ χθες αναζητηθηκε ο κ. Μιρκος που δηλωσε στην "Ε": "Σιγουρα θα υποβαλω την παραιτηωση μου μολις η Βουλη εγκρινει το διοωρισμο του κ. Καρατζα, τον οποιο στη συνεχεια θα ενημερωσω για ολα τα θεματα της Τραπεζας".

    Σε ερωτηση αν πραγματοποιηθηκε η συναντηση που ειχε ζητησει απο τον κ. Σημιτη, ο κ. Μιρκος απαντησε: "Η συναντηση δεν εγινε. Την ειχα ζητησει για να προτεινω την κατα τη γνωμη μου πλεον προσφορη διαδικαωσια αντικαταστασης μου. Την οποια βεβαιως εγω εξακολουθω να χαραωκτηριζω απολυση. Νομιζω οτι τωρα πλεον δεν εχει νοημα η συναντηση".

    Το Δ.Σ. της Εθνικης θα συνεδριαωσει και παλι τη Δευτερα, με αλλα οωμως θεματα.

    Και θεμα Πουλη

    Θεμα ημερων ειναι η αντικαταωσταση και του διοικητη της Εμποριωκης Τραπεζας Παναγιωτη Πουλη.

    Συμφωνα με πληροφοριες απο εωγκυρες πηγες, η κυβερνηση εχει ενοωχληθει πολυ απο προσφατες δηλωωσεις του κ. Πουλη σε τηλεοπτικο σταθμο, με τις οποιες αφηνε υποωνοουμενα για σχεσεις κυβερνητικων παραγοντων με "διαπλεκομενα συμφεροντα". Ειναι πολυ πιθανο τις προσεχεις μερες ο κ. Πουλης να κληωθει να δωσει εξηγησεις στους αρωμοδιους υπουργους.

    Για την κυβερνηση "εχει κλεισει" το θεμα Καρατζα. Και πιστευεται οτι ο νεος διοικητης της Εθνικης δεν θα αντιμετωπισει προβληματα κατα την ακροαση του στην αρμοδια επιτροπη της Βουλης.

    [14] ΛΟΙΠΑ

    Για ολα φταιει ο Καμπουρης

    Μετανιωμενοι εμφανιζονται τωρα οι απαγωγεις της Ζετας Κουκεα.

    Τα εξι απο τα επτα μελη της παρεας που κατηγορουνται για την απαγωγη της 24χρονης Ζετας Κουκεα οδηγηθηκαν χθες στον ανακριτη προκειμενου να απολογηθουν για τα αδικηματα που αντιμετωπιζουν, ζητησαν ομως και πηραν προθεσμια για την ερχομενη Δευτερα.

    Και οι εξι τα "ριχνουν" στον καταζητουμενο Π. Καμπουρη, τον οποιο εμφανιζουν ως τον οργανωτη της απαγωγης.

    Μαλιστα, ο Δημοσθ. Γρηγοροπουλος δηλωσε μεσω του δικηγορου του οτι "δεν ειχε καμια σχεση με την απαγωγη, πηρε 500.000 δραχμες χωρις να γνωριζει την προελευση τους και θα τα επιστρεψει στην οικογενεια του θυματος".

    Σε βαρος ολων εχει ασκηθει ποινικη διωξη για "αρπαγη, αποδοχη προ ιοντων εγκληματος, συσταση και συμμορια, κατοχη φυσιγγιων, κατοχη ναρκωτικων και υποθαλψη εγκληματια".

    Οι εξι που οδηγηθηκαν χθες στον ανακριτη ειναι οι: Νικ. Παπανικολαου, 28 χρονων, ανεργος, Σπ. Ζερβακης, 42 χρονων, τυπογραφος, Γ. Σαχινιδης, 26 χρονων, ιδιωτικος υπαλληλος, Μιχ. Μερασενογλου, 33 χρονων, επιπλοποιος, Αναστ. Κοντοστεργιου, 27 χρονων, σερβιτορος, Δημοσθ. Γρηγοροπουλος, 36 χρονων, οδηγος ταξι.

    Ο ταξιτζης Π. Καμπουρης, που φερεται ως ο εγκεφαλος, ειχε κατηγορηθει πριν απο ενα χρονο για συνεργεια σε ανθρωποκτονια και διακεκριμενες κλοπες. Συμφωνα με την Αστυνομια ηταν επικεφαλης μιας ομαδας Πολωνων διαρρηκτων.

    Τον πατερα της Ζετας Κουκεα τον ειχε γνωρισει οταν αγορασε απ' αυτον το ταξι του.

    Συμφωνα με τα στοιχεια, αρχικος στοχος της παρεας ηταν ο μικρος γιος του εμπορου Παναγιωτη Κουκεα, αλλα στη συνεχεια, οταν διαπιστωσαν οτι δεν μπορουσαν να τα καταφερουν, απηγαγαν την κορη του, Ζετα.

    Η 24χρονη καθηγητρια παρεμεινε για τρια 24ωρα σ' ενα διωροφο διαμερισμα, στην οδο Καποδιστριου 24, στον Αγιο Δημητριο, που ανηκει στον Μιχ. Μερασενογλου.

    [15] ΣΤΕΡΝΟ αντιο και για τον τριτο αξιωματικο του ελικοπτερου

    "Θα ζει στις καρδιες μας"

    Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΡΙΤΣΑ

    Κ ηδευτηκε χθες και ο τριτος αξιωματικος του Πολεμικου Ναυτικου, ο αρχικελευστης Εκτωρ Γιαλοψος, μελος του πληρωματος του μοιραιου ελικοπτερου που συνετριβη το βραδυ της κρισης στις βραχονησιδες Ιμια. Πληθος κοσμου ειχε συγκεντρωθει απο νωρις εξω απο την εκκλησια της Αγ. Βαρβαρας, στο δημο Ιλιου, οπου εψαλη η νεκρωσιμη ακολουθια.

    Με ματια βουρκωμενα οι συναδελφοι του μιλανε για το χαμενο παλικαρι. "Ηταν απλος, γεματος ζωη και χιουμορ. Συναδελφος καλος, λεβεντια. Θα ζει στις δικες μας καρδιες", ειπε στην ομιλια του ενας απο αυτους, στενος φιλος του και προσθεσε: "Θα ειναι ""παρων'' σε ολα τα προσκλητηρια. Θα ειναι εκει με το παραδειγμα του".

    Φορο τιμης στον ηρωικο αρχικελευστη αποτισαν με την παρουσια τους η στρατιωτικη ηγεσια, ο προεδρος της Ν.Δ. Μ. Εβερτ, ο πρωην πρωθυπουργος Κ. Μητσοτακης, εκπροσωποι πολιτικων κομματων και βουλευτες. Εκει, τραγικη φιγουρα και ο πατερας του Παναγιωτη Βλαχακου.

    Οι σκηνες ηταν συγκινητικες και η κηδεια σεμνη, οπως αρμοζει σε εναν ηρωα. "Συμβολο και φωτεινο παραδειγμα", χαρακτηρισε ανδρας της Διοικησης Ελικοπτερων τον τριτο "υψιπετη αετο", οπως τον αποκαλεσε ο ιερεας του ναου, ο οποιος τον γνωριζε απο παιδι.

    Λυγμικος ο θρηνος της γυναικας του, των γονιων και των αδελφων του, φορτιζε ακομη περισσοτερο την ατμοσφαιρα εξω απο την εκκλησια, που ειχε κατακλυστει απο πληθος κοσμου.

    Βαλσαμο στον πονο τους οτι επεσε για την πατριδα και η θυσια του θα ειναι παραδειγμα γι' αυτους που "εχουν καθηκον να φυλανε Θερμοπυλες".

    Ο υπουργος Εθνικης Αμυνας στην ομιλια του σταθηκε στις δυσκολες στιγμες που περνα το εθνος και εξεφρασε την πεποιθηση οτι ενωμενοι θα αντιμετωπισουμε την εθνικη απειλη. Τιμωντας τον αρχικελευστη Γιαλοψο το δημοτικο συμβουλιο του Δημου Ιλιου εδωσε το ονομα του στην οδο Φιλιππιαδος, μετονομαζοντας την.

    "Ο δρομος μας γεμισε απο τη λεβεντια σου", καταφερε ν' αρθρωσει μεσα σε λυγμους η γειτονισσα του κυρα-Ελενη. Με καταφανη την προσπαθεια για αυτοσυγκρατηση, ο πατερας του Βασιλης Γιαλοψος βρηκε το κουραγιο να τον αποχαιρετησει με τρια τριανταφυλλα, ενα για καθε μελος του πληρωματος του μοιραιου ελικοπτερου που επεσαν για την πατριδα, απαγγελλοντας: "Μες στου Αιγαιου τα νερα / αγγελοι φτερουγιζουν / και μεσα στο φτερουγισμα / τριανταφυλλα ροδιζουν".

    Ανδρες του Πολεμικου Ναυτικου με βουρκωμενα ματια θρηνουν τον αρχικελευστη και συναδελφο τους Εκτορα Γιαλοψο. Στη σεμνη τελετη παραβρεθηκε η πολεμικη και στρατιωτικη ηγεσια της χωρας και πληθος κοσμου

    [16] Ανθιμος: Οι ακριτες ζητουν ενιαια εξωτερικη πολιτικη

    Ο Αλεξανδρουπολεως Ανθιμος

    Τ ην ενισχυση της αμυντικης θωρακισης της Θρακης ωστε να αυξηθει η πολεμικη ετοιμοτητα της, ζητησε χθες ο μητροπολιτης Αλεξανδρουπολεως κ. Ανθιμος, γιατι, οπως ειπε, η Τουρκια ειναι η μονιμη απειλη για την πατριδα και η Θρακη το πρωτο μερος που θα δεχθει επιθεση απο τους Τουρκους σε περιπτωση συρραξης.

    Ταυτοχρονα, σε συνεντευξη Τυπου με αντικειμενο "Τα εθνικα θεματα οπως διαμορφωνονται στη Θρακη υπο την παρουσα κατασταση", καλεσε την πολιτεια:

    Να ενισχυσει την οικονομικη και πολιτιστικη αναπτυξη της Θρακης και το Δημοκριτειο Πανεπιστημιο.

    Να βοηθησει στην αντιμετωπιση της ανεργιας.

    Να δωσει κινητρα για το ξεπερασμα του δημογραφικου προβληματος.

    Επισης, ζητησε την παρουσια ανθρωπων της εξουσιας στη Θρακη και τη "συστρατευση" κρατους, πολιτων και ΜΜΕ για την αντιμετωπιση των προβληματων της και υπεραμυνθηκε του ρολου της Εκκλησιας, λεγοντας οτι προσφερει αυτη την ωρα την καλυτερη υπηρεσια στους πολιτες για να νιωθουν ασφαλεις και με ακμαιο το ηθικο.

    Ο κ. Ανθιμος αναφερομενος στην προσφατη κριση, χαρακτηρισε επιζημιες τις αντιπαραθεσεις κυβερνησης και αντιπολιτευσης για τα εθνικα θεματα. "Εκεινο που θελουν οι ακριτες ειναι μια ενιαια, μονιμη, δυναμικη και επιδεξια εξωτερικη πολιτικη, ειπε και τονισε: "Το ερωτημα που θετουν μερικοι ""πολεμος η ειρηνη'' ειναι λαθος. Το σωστο ερωτημα ειναι ""αντισταση η υποταγη'' και η πανελληνια απαντηση ειναι αντισταση με ολα τα μεσα". Επισημανε ακομη οτι προσθετο χρεος μας ειναι να ξαναφτιαξουμε τα φιλελληνικα ερεισματα στις ευρωπα ικες χωρες.

    Ο μητροπολιτης επεστησε την προσοχη της πολιτειας μιλωντας για "ιδιαιτεροτητα της περιοχης λογω της μουσουλμανικης μειονοτητας" και τονισε οτι παρα το γεγονος οτι οι σχεσεις με τη μειονοτητα ειναι καλες, υπαρχουν πολλοι "θερμοαιμοι" μεσα σ' αυτην που μιλανε εξ ονοματος της Αγκυρας η ερχονται και αλλοι απο την Τουρκια και λειτουργουν ως πρακτορες. Ανεφερε στο σημειο αυτο οτι οι κινησεις του Στρατου μας στη Θρακη και οι δυναμεις που κινητοποιηθηκαν κατα την προσφατη κριση μεταδιδονταν απευθειας στην Αγκυρα και μαλιστα και αριθμητικα απο "διαφορους πρακτορες", οπως ειπε.

    Μιλησε ακομη και για γνωστα σεναρια περι αυτονομησης της Θρακης σε περιπτωση διαβαλκανικης συρραξης και κατηγγειλε οτι προσφατα το τουρκικο προξενειο καλεσε τους διευθυντες των μειονοτικων σχολειων και τους εκανε παρατηρησεις γιατι δεχτηκαν να κανει δωρα στους μαθητες ο γενικος γραμματεας του υπουργειου Μακεδονιας - Θρακης κατα τη διαρκεια περιοδειας του. ΠΑΝΟΣ ΣΩΚΟΣ

    [17] ΣΤΟ Ευρωπα ικο Δικαστηριο Ανθρωπινων Δικαιωματων για κακοποιηση

    Κρατουμενος στελνει σε δικη την Ελλαδα

    ΛΑΡΙΣΑ

    Σ το Ευρωπα ικο Δικαστηριο Ανθρωπινων Δικαιωματων στελνει την Ελλαδα ενας Λιβανεζος κρατουμενος των φυλακων Λαρισας, εγκαλωντας την για κακοποιηση που, οπως υποστηριζει, υπεστη στις φυλακες.

    Προκειται για τον 36αχρονο πλοιαρχο Αμπνταλα Μεχιχρ, η αιτηση του οποιου εγινε δεκτη στην Επιτροπη Ανθρωπινων Δικαιωματων της Συμβασης της Ρωμης (κατι που συμβαινει πολυ σπανια) και ετσι στις 11 Απριλιου θα κληθουν στο δικαστηριο τοσο ο ιδιος οσο και η ελληνικη κυβερνηση να εκθεσουν δια εκπροσωπων τους τις αποψεις τους.

    Στις 16 Δεκεμβριου του 1990 ο Αμπνταλα συνεληφθη για μεταφορα και εισαγωγη με το πλοιο του ναρκωτικων στην Ελλαδα. Προφυλακιστηκε και στις 17 Οκτωβριου 1991 καταδικαστηκε πρωτοδικα σε ισοβια και ακολουθως σε καθειρξη 23 χρονων.

    Το Μαιο του ιδιου ετους πηρε μερος στην ομαδικη αποδραση απο τον Κορυδαλλο, αλλα συνεληφθη αμεσως. Μετα τη συλληψη του - οπως καταγγελλει - σε καποιο γραφειο του Κορυδαλλου υπεστη αγριο ξυλοδαρμο απο 10 ατομα και στη συνεχεια οδηγηθηκε για 30 μερες στην απομονωση. Βγαινοντας απο αυτη διαπιστωσε οτι το σωμα του ειχε πολλες πληγες και παρουσιασε αιματουρια.

    Ζητησε ιατρικη περιθαλψη, αλλα δεν του δοθηκε. Τον Οκτωβριο υποβαλλει ξανα το αιτημα του και γιατρος που τον εξετασε συνιστα να εισαχθει σε νοσοκομειο, διαπιστωνοντας σοβαρες βλαβες στα νεφρα. Αντι ομως γι' αυτο, ο Αμπνταλα μεταφερεται πισω στις φυλακες χωρις καν να ακολουθησει -εστω κι εκει- καποια θεραπευτικη αγωγη.

    Το Μαρτιο του 1992 μεταφερεται στις φυλακες Πατρας, οπου κι εκει ζητει να τον δει γιατρος, χωρις ομως να γινει δεκτο το αιτημα του. Ερχομενος στις φυλακες Λαρισας στις 20 Ιουλιου 1992 ξεκινησε εναν αγωνα ζητωντας τη δικαιωση του.

    Η Επιτροπη των δικαιωματων του ανθρωπου εκρινε βασιμες τις καταγγελιες του, ενω η Ελλαδα απαντησε εγγραφως οτι ειναι φανταστικες και τις αρνηθηκε. Η Επιτροπη, ομως, καλεσε και τις δυο πλευρες να εμφανιστουν στο δικαστηριο της 11ης Απριλιου για να εκθεσουν τις αποψεις τους.

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ

    [18] Τι ειχε καταθεσει ο Καρατζας για Ανδρεα

    Των ΠΑΝΤ. ΖΑΓΟΡΙΑΝΙΤΗ ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ

    Η αναγνωση των πρακτικων της προανακριτικης επιτροπης για το σκανδαλο Κοσκωτα φαινεται οτι μεταβαλλει το αρνητικο κλιμα που ειχε διαμορφωθει -μεταξυ των βουλευτων του ΠΑΣΟΚ- για τον νεο διοικητη της Εθνικης Τραπεζας Θ. Καρατζα.

    Βουλευτες του ΠΑΣΟΚ ελεγαν χθες οτι δεν ειναι δυνατον τα οσα ειχε πει ο κ. Καρατζας στην καταθεση του στις 29 Ιουλιου του 1989 να θεωρηθουν καταθεση σε βαρος του Α. Παπανδρεου και αποδοση σε αυτον ευθυνων για το φαινομενο Κοσκωτα.

    Ορισμενοι μαλιστα απο αυτους που διαβασαν τις 162 σελιδες του περιεχομενου της, θεωρουσαν πως κατα πασα πιθανοτητα δεν θα αντιμετωπισει η κυβερνηση ιδιαιτερο προβλημα με την εγκριση απο την αρμοδια επιτροπη της Βουλης του διορισμου του κ. Καρατζα, ο οποιος στην επιμαχη καταθεση του ειχε μιλησει για πολιτικες ευθυνες των υπουργειων Εθνικης Οικονομιας και Εμποριου, χωρις ωστοσο να αναφερθει σε προσωπα.

    Πολιτικο θεμα

    Ετσι, η κριτικη οσων βουλευτων του ΠΑΣΟΚ επιμενουν στις αντιρρησεις τους για την τοποθετηση Καρατζα, εστιαζεται στο οτι, οπως λενε, ο κ. Καρατζας εγκατελειψε το σκαφος του ΠΑΣΟΚ το 1988 και με την παραιτηση του δημιουργησε αρνητικο κλιμα για την τοτε κυβερνηση.

    Παρα το γεγονος οτι ο προεδρος της Βουλης, επικαλουμενος το απορρητο των καταθεσεων, αρνηθηκε να παραχωρησει προς ολες τις κατευθυνσεις τα πρακτικα της καταθεσης, απο την αναγνωση, την οποια ειχαμε τη δυνατοτητα να κανουμε, μπορουμε να παραθεσουμε ορισμενα χαρακτηριστικα αποσπασματα, τα οποια καταδεικνυουν με τον καλυτερο τροπο το πνευμα του συνολου της καταθεσης του κ. Καρατζα.

    Οταν ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ Γ. Κατσιμπαρδης, που δημοσια δηλωνει, μεχρι στιγμης τουλαχιστον, την αντιθεση του στην τοποθετηση Καρατζα, τον ρωτα αν γνωριζει παρεμβαση του πρωθυπουργου στις διαδικασιες ελεγχου του Κοσκωτα απο την Τραπεζα της Ελλαδος, ο κ. Καρατζας απαντα: "Δεν γνωριζω καμια σχεση με το θεμα αυτο του πρωθυπουργου".

    Οταν, στη συνεχεια, ο ιδιος βουλευτης τον ρωτα για ποιο λογο παραιτηθηκε απο την κυβερνηση, ο κ. Καρατζας λεει:

    "Ειχα δηλωσει σαφως εκεινη την εποχη οτι ειναι μια πραξη πολιτικη και δεν εχει σχεση με κανενα συγκεκριμενο θεμα η προβλημα. Ειχε σχεση με το οτι ενομιζα οτι η κυβερνηση εκεινη την εποχη επρεπε να αντιμετωπισει εντελως διαφορετικα, πολιτικα, το θεμα Κοσκωτα. Το θεμα του σκανδαλου, που ειχε δημιουργηθει, δεν επρεπε να το αφησει να συρεται, επρεπε να ληφθουν πολιτικες αποφασεις, οι οποιες να οδηγησουν αλλου".

    Στους λογους της παραιτησης του επανηλθε λιγο αργοτερα. Ο τοτε βουλευτης του Συνασπισμου Στ. Νεστωρ τον ρωτησε που συγκεκριμενα διαφωνουσε με το χειρισμο της υποθεσης Κοσκωτα.

    Και παλι, πολυ προσεκτικα, ο κ. Καρατζας απαντησε τοτε οτι "δεν ειχε συγκεκριμενο θεμα, στο οποιο να διαφωνησει η να ερθει σε συγκρουση". Και συνεχισε: "Θεωρουσα ομως οτι ενα τετοιο θεμα το οποιο, καλως η κακως, δημιουργει συνθηκες κρισεως σε μια χωρα, πρεπει να αντιμετωπιστει πολιτικα. Κι οταν λεω πολιτικα, εννοω με τα διαθεσιμα πολιτικα μεσα. Με καποιες σοβαρες αντικαταστασεις προσωπων, στον κυκλο που ασχολειται μ' αυτα τα θεματα, οχι κατ' αναγκη γιατι ειναι υπευθυνα, αλλα γιατι καποιο καινουργιο ματι πρεπει να μπει και να δει αυτα τα ζητηματα".

    Οταν ερωταται, παλι απο τον κ. Νεστορα, ποια ηταν αυτα τα υπουργεια, ο κ. Καρατζας ειπε οτι "ενδεχομενως ηταν τα υπουργεια Εθνικης Οικονομιας και Εμποριου. Γιατι αυτοι ηταν οι δυο βασικοι πολιτικοι παραγοντες, που ειχαν την πολιτικη ευθυνη, αλλα οχι και ποινικη".

    Και οταν, τελος, ρωταται απο τον κ. Νεστορα αν τα μετρα που πηρε η κυβερνηση για την αντιμετωπιση του προβληματος που ειχε προκυψει ηταν ικανοποιητικα, ο μαρτυρας απαντησε: "Αναγκαστικα πολλα απο τα πραγματα τα κρινουμε κι εν οψει των αποτελεσματων.

    Γενικα, η κριση μας επηρεαζεται πανω σ' αυτο. Θα μπορουσε, βεβαιως, να υποθεσει κανεις το οτι να ερμηνευτει νομοθετικα η εκταση του απορρητου, θα ηταν μια πρωτη λυση. Η αλλη θα ηταν να ειχε διορισθει απο την Τραπεζα της Ελλαδος αμεσα επιτροπος, εν οψει αυτων των αρνησεων, εστω κι αν η τοποθετηση του επιτροπου θα μπορουσε να αμφισβητηθει νομικα. Αλλα εκ των αποτελεσματων της ερευνας θα μπορουσε να ειχε δικαιολογηθει στη συνεχεια. Παντοτε, ομως, σ' αυτες τις κρισεις οδηγουμεθα εκ των υστερων".

    Οι μετοχες

    Ερωτησεις ομως ειχε απευθυνει τοτε στον κ. Καρατζα και ο σημερινος προεδρος της Βουλης Απ. Κακλαμανης, κυριως για θεματα που αφορουσαν τις καταγγελιες των εκδοτων και τα αιτηματα για την ονομαστικοποιηση των μετοχων των εκδοτικων επιχειρησεων.

    Ο κ. Καρατζας, απαντωντας στο ερωτημα του κ. Κακλαμανη αν η κυβερνηση με την ονομαστικοποιηση των μετοχων των εκδοτικων επιχειρησεων κι ενω ηδη ισχυε η ονομαστικοποιηση των μετοχων των Τραπεζων, απαντουσε στο πλαισιο των δυνατοτητων της στον ελεγχο της συγκεκριμενης επιχειρησης, ειχε πει: "Το ονομαστικο των μετοχων των Τραπεζων υπηρχε.

    Αλλα το ερωτημα αυτο απεδειχθη εκ των πραγματων οτι δεν ηταν αληθινο ερωτημα".

    Ο κ. Κακλαμανης υπενθυμισε στο σημειο αυτο οτι ο εκδοτης της "Ε" Χρ. Τεγοπουλος ειχε πει: "Τι ψαχνετε για μαφιες κ.λπ., αυτος τα κλεβει".

    Και ο κ. Καρατζας τον ειχε "διορθωσει", λεγοντας πως ο κ. Τεγοπουλος ειχε πει: "Μην ψαχνετε ποιος φερνει τα λεφτα, αλλα αυτος τα παιρνει απο την ιδια την Τραπεζα".

    Ο Καρατζας Λθεωρουσε Λοτι το θεμα Ληταν Λπολιτικο

    [19] ΑΠΟΨΗ

    Ποιοι "παιζουν"; ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ και λογω ισχυρων ανεμων και θαλασσοταραχης εχει αφεθει στα ψαρια του, ενω στις βραχονησιδες επικρατει προς το παρον ερημια και ηρεμια. ΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ πλοια, ομως, των στολων Ελλαδας και Τουρκιας συνεχιζουν να πλεουν ετοιμοπολεμα στις τηλεοπτικες οθονες και να υπερπηδουν τα ερτζιανα κυματα των ραδιοφωνων. ΚΑΠΟΙΟΙ επιμενουν στην τρομολαγνεια, με τη μεταδοση ανυπαρκτων πληροφοριων, οι οποιες η ειναι δημιουργηματα φαντασιας η οφειλονται σε σκοπιμες "διαρροες" για να συντηρειται η γυμναστικη της επιφυλακης, οπως αλλοτε η "επαναστατικη γυμναστικη". ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ οτι ολα αυτα εντος ελαχιστων ωρων ξεφουσκωνουν, δεν σημαινει οτι δεν προκαλειται καποια ζημια και δεν κανουν τη δουλεια τους αυτοι που θελουν τη συντηρηση ενος κλιματος ανησυχιας. ΧΘΕΣ ΑΚΟΥΣΑΜΕ την πληροφορια οτι ο Χολμπρουκ κατσαδιασε τον Παγκαλο γιατι δεν τηρουνται δηθεν τα συμφωνημενα για την αποσυρση δυναμεων, και τον Γερασιμο Αρσενη να "δηλωνει" οτι ο ιδιος δεν εκανε καμια συμφωνια με τον Χολμπρουκ. ΑΚΟΥΣΑΜΕ για ανησυχια και συνεχεις επικοινωνιες του γενικου γραμματεα του ΝΑΤΟ Χαβιε Σολανα και αποκαλυφθηκε οτι επροκειτο για δημοσιογραφικη παρανοηση μιας συζητησης στο Λονδινο. ΟΙ ΠΙΟ περιεργες "πληροφοριες", ομως, ειναι αυτες που μιλουν για αμερικανικες ανησυχιες και φοβους περαν του Ατλαντικου για νεο θερμο επεισοδιο στο Αιγαιο. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ειναι: Ποιος ωφελειται απο τη συντηρηση ενος κλιματος εντασης και κινδυνου; Μα φυσικα αυτος που θελει να δημιουργει συνθηκες, ωστε να καλειται να προσφερει τις "καλες του υπηρεσιες" για να επιβληθει η ταξη (εκτος αν προκειται και για εσωτερικο παιχνιδι εξουσιας...). ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ η θεωρια της "ελεγχομενης εντασης" που ευνοει τον επικυριαρχο για να κραταει σουζα τους οπλων υποτελεις. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να πεφτουμε σε παγιδες, ουτε και να παρασυρομαστε σε παιχνιδια. Χωρις αυτο να σημαινει βεβαια οτι δεν πρεπει να επαγρυπνουμε και να οργανωνουμε τα του οικου μας. Η ΜΑΧΗ τωρα ειναι στο διπλωματικο πεδιο για την ενημερωση της διεθνους κοινης γνωμης. Ενημερωση που αφορα το προσωπο του διεθνους τρομοκρατη - της Τουρκιας - που τα βαζει τωρα με ολους οσοι ζητουν σεβασμο στο Διεθνες Δικαιο και τις διεθνεις συνθηκες.

    [20] ΣΧΟΛΙΑ

    ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ... Δεν νομιζω να υπαρχουν πολλοι που να αμφιβαλλουν οτι ο ναυαρχος Λυμπερης με τη σταση του εγινε καταγελαστος, ενω παραλληλα προσεφερε κακιστες υπηρεσιες για το κυρος των Ενοπλων Δυναμεων... Δεν ισχυριζεται κανεις οτι ο κ. Λυμπερης ειναι ο μονος υπευθυνος για οσα εγιναν η δεν εγιναν την περιοδο της κρισης. Αλλα σιγουρα δεν ειναι και ανευθυνος... Απο κει και περα ομως η συμπεριφορα του και ιδιως με την ιστορια της περιβοητης ανακοινωσης ειναι υποδειγμα προς αποφυγην...

    Περα ομως απο τη σταση του κ. Λυμπερη, υπαρχει και ενα ουσιαστικο θεμα με τη συμπεριφορα του πολιτικου του προ ισταμενου. Ο κ. Αρσενης σε μια υποτιθεμενη προσπαθεια να διαφυλαξει το κυρος των Ενοπλων Δυναμεων, καταφερε να πετυχει ακριβως το αντιθετο. Και καταφερε να συρει και ολοκληρη την κυβερνηση σ' αυτη την τακτικη, κατι που σιγουρα δεν συμβαλλει στην αποφορτιση ενος κλιματος εντασης...

    Αν μαλιστα η τακτικη αυτη συνδυαστει μ' ενα κλιμα διαρροων απο τα... περιξ του Πενταγωνου, η κατασταση περιπλεκεται ακομα περισσοτερο... Το κλιμα αυτο δειχνει οτι παρα πολυ νωρις ενας απο τους διεκδικητες της ηγεσιας του ΠΑΣΟΚ υιοθετει μια τακτικη υπογειων πλαγιοκοπησεων, που σιγουρα δεν προκειται να εχει... ευεργετικα αποτελεσματα στο κυρος και την αποτελεσματικοτητα της κυβερνησης.

    Οπως και να 'χει το πραγμα παντως, ειναι μαλλον δεδομενο οτι πολυ γρηγορα ο κ. Σημιτης πρεπει ν' αποδειξει οτι δεν ειναι πρωθυπουργος υπο κηδεμονια... Οτι δεν ειναι αναγκασμενος συνεχως να επιδιδεται σε μια ακηση ισορροπιων και να θετει την οποια αποφαση και επιλογη του στην εγκριση της κομματικης νομενκλατουρας η των φερελπιδων δελφινων... Αν δεν το καταφερει θα διαπιστωσει πολυ γρηγορα οτι η καρεκλα του τριζει επικινδυνα.

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [21] Τα δορατα, οι αιχμες και οι Μιρκολυμπερηδες

    Του ΓΙΑΝΝΗ Π. ΤΖΑΝΝΕΤΑΚΟΥ

    Αφου υποχωρησε το πυρετιον (διπλωματικο η μη, αγνωστο) του κλινηρους, συνετελεσθη ολιγολεπτη ενημερωση του απο τον πρωθυπουργο. Οπως δηλωσε ο τελευταιος, "συνομιλησαμε για τις εσωτερικες και εξωτερικες εξελιξεις, για τα ελληνοτουρκικα, για τη γενικη κατασταση της χωρας και την πορεια της Οικονομιας". Ολα αυτα, ολιγολεπτως. Περι του βοσνιοσερβικου; Του ρωσοτσετσενιου; Του μιρκοκαρατζα ικου; Τσιμουδια; Παλιν (κι εκ νεου) περιπαικτικη διαθεση του γραφοντος εντοπιζεται. Και μαλιστα με τασεις λοιδοριας. (Το βαρος στο χλευαστικο εννοιολογικο περιεχομενο του ορου και οχι στο υβριστικο...). Οι σχετικες διαθεσεις και τασεις δεν στρεφονται εναντιον των προαναφερθεντων πολιτικων, αλλα εναντιον της εν γενει καταστασεως, της ατυχιας (μου, με την οποια "ερχομαι" σε ερωτικη συνομιλια) και των διαπιστωθεισων εξοργιστικων ενεργειων διαφορων παροικουντων την εξουσια και τις παραεξουσιες.

    Ανεξαρτητως της τελικης εκβασεως που ελαβε (που λαμβανει) η θλιβερη "υποθεση Λυμπερη", γενικως ωφελιμη για την πολιτικη υγεια μας θεωρειται η ψυχραιμη παραδοχη οτι τις τελευταιες μερες ο αρχιεπιτελαρχης τελουσε εν στασει. Ειχε ουσιαστικως στασιασει. Ειχε αυτονομηθει απο την πολιτικη εξουσια, οπως αυτη εκφραζεται απο τον πρωθυπουργο. Ενδεχομενως να διεθετε την ανοχη, αν οχι την καλυψη (δεν διανοουμαστε οτι ετυχε της παροτρυνσεως) του αμεσου προ ισταμενου του, υπουργου Αμυνας. "Μεγαλο λογο μην πεις", μου διαμηνυει μια εσωτερικη φωνη (κατι ωσαν "Μακη! Χασαμε!"), υπαρχει αραγε αιτιολογια να μην τη λαβω σοβαρα υποψη μου; Οχι, φυσικα. Το οτι στασιασε, φερεται ως γεγονος. Το αν το επραξε μονος η μετα πολλων, θα το δειξει η νεκροψια.

    Με το που εγραψα αυτη την τελευταια λεξη της προηγουμενης παραγραφου, η σκεψη μου αυτοματως οδηγηθηκε στους τρεις ηρωικως πεσοντες του Πολεμικου Ναυτικου. Χωρις καμια εφεση προς βερμπαλιστικη νεκρολογικη πατριδοκαπηλια. Αλλα παντως με την υποψια οτι τα παιδια "πηγαν τζαμπα". Ο ναυαρχος το γνωριζει καλυτερα απο ολους. Γι' αυτο, η μαλλον: και γι' αυτο παραιτηθηκε. Αλλο αν την απεσυρε εν τοις πραγμασι. Προσκολληθεις πεισμονως στο αξιωμα. Τηρουμενων των αναλογιων, στους παλαιοτερους θυμισε τον Πετρο Γαρουφαλια του 1964-65. Τα γεγονοτα που ακολουθησαν, γνωστα.

    Ο κ. Λυμπερης, ομως, δεν ηρθε απο το πουθενα. Υπηρξε επιλογη του τοτε (σχετικως) υγιους κ. Α.Γ. Παπανδρεου. Εξ ου, λοιπον, και τα προεισαγωγικα περι πυρετιου, συνομιλιας, ενημερωσης και τα ρεστα. Εχουμε εισελθει πλησιστιοι στην ανευ Ανδρεα εποχη, αλλα με το πολιτικο φαντασμα του παρον. Και με τα πεπραγμενα του να ταλανιζουν τον τοπο. Οσο, μαλιστα, δεν παραιτειται και απο (σκιωδης) προεδρος του κομματος, εξακολουθει να αποτελει σημειο αναφορας. Να "φιλοξενει" γιαφκα συνωμοτων και ομαδα υπονομευτων. Ανεσυρε αυτος (τοτε) απο το τριτο υπογειο (τροπος του λεγειν) της Χαριλαοτρικουπη τον κεντρικεπιτροπο αποστρατο κ. Λυμπερη και τον διορισε Α/ ΓΕΕΘΑ. Τον "λουστηκαμε". Καθισταται, οθεν, θανασιμως αναγκαιο για την κυβερνηση να προβει σε απολυτο και κατηγορηματικο διαχωρισμο των Ενοπλων Δυναμεων απο το περιστατικο (ας μην πουμε: το κρουσμα) Λυμπερη. Ολοι τιμωμεν και θα τιμωμεν τις Ε.Δ. Οχι, ομως, τους στασιασαντες...

    Και στο κατω κατω της γραφης παραμενουν αρκετα "μυστηρια πραγματα" σε σχεση με τα διαδραματισθεντα στην "επιμαχη" θαλασσια περιοχη. Ποιος θα μας τα λυσει, οταν ασχολουμαστε με τα απονερα (Παραιτηθηκε, αποστρατευτηκε, παυθηκε, αποταχθηκε; Καθ' υπερβολην φυσικα), και οχι με αυτα καθεαυτα τα περιστατικα; Αμετακινητος στο Λεκανοπεδιο το τρεχον δεκαπενθημερο κι ομως, γινομαι κοινωνος "περιεργων" πληροφοριων. Διαβαζω, π.χ., οπισθοφυλλως στην εφημεριδα "Καλυμνιακη", που κυκλοφορησε ελαχιστες μερες πριν απο το συμβαν, οτι της "επισκεψεως" του δημαρχου, προηγηθηκε στην Ιμια "επιχειρηση-αστραπη" του διοικητη των ΤΕΑ Δημ. Μουρτου, του λιμεναρχη Ν. Χουχουρελου και του επιστρατου (και δ/ντη της εφημεριδας) Μ. Χαραμαντα. "Κραταμε" αυτην τη "διεκπεραιωση" και μεταφερουμε την "ανεξαρτητη" πληροφορια οτι την προτεραια της "καταληψεως" της δυτικης (μικρης) Ιμιας, υπηρχαν επ' αυτης Ελληνες κομαντο. Τους ειδε εκει (και) εικονοληπτης τηλεοπτικου σταθμου, ομοιως τη Δευτερα. Ποιος διεταξε, ρωταει κ!

    αθε αφελης, ποτε και (κυριως) γιατ ι την "αποστρατιωτικοποιηση" της μοιραιας βραχονησιδασ; Επρεπε "σωνει και καλα" να "απονεμηθει" ρετσινια στον (απλως εντολοδοχο εκεινη τη μερα) πρωθυπουργο; Ομου με το ερωτημα "Τις πταιει;", ας εγερθει και το τοιουτο "Τις ωφελειται;".

    Πρεπει να καταστουμε φιλυποπτοι και να προσπαθησουμε να συνδυασουμε γεγονοτα, φαινομενα, "κατασκευες". Η λυσσαλεα πολεμικη, που στρεφεται προσωπικως εναντιον του Κωστα Σημιτη, εκπορευεται δε (και) απο κυκλους που εκφραζουν την προφανως αδημονουσα νεοτερη κομματικη γενεα, πρεπει να αναλυθει, να εκτιμηθει, να συγκριθει και να "ενταχθει" δεοντως. Παραλληλως, ας εξετασθει και η αντικειμενικη συμπλευση της με τα καταλοιπα του ανδρε ισμου, που εμφανιζονται ως ανθισταμενα, τρομαρα τους! "Αντιστασιαζονται" με "αιχμη του δορατος" (δανειος η εκφραση απο τον Δημ. Ρεππα), εκτος απο τον ναυαρχο (ναι, πραγματι;) κεινον κει τον Μιρκο. Ευτυχως, γι' αυτα τα καταλοιπα, που λεγαμε, ελαχιστοι ειναι οι επιζωντες απο τους παλιους συνεργατες του αειμνηστου Γεωργιου Παπανδρεου. Ετσι, δεν ανευρισκονται ευκολα μαρτυριες και ερμηνειες γιατι ο "γερος" νυκτωρ, αιφνιδιως, αναιτιολογητως (και με αλλα τετοια επιρρηματα) απομακρυνε τον κυριον αυτον απο υποδιοικητη της Εθνικης Τραπεζας. Μολονοτι ηταν σημαντ!

    ικος κομματαρχης του Αντρεα. Ας ση μειωθει δε, οτι κατα την ΠΑΣΟΚικη δεκαετια του '80 δεν "αξιοποιηθηκαν" οι τραπεζικες γνωσεις του. Τωρα, τα μελη της προεδρικης φρουρας (κατ' αλλους οι πραιτοριανοι) ετοιμαζονται να πεσουν (εκ του ρηματος πιπτω) μεχρις ενος υπερ πατριδος και Μιρκου. Ποσο χαμηλα εχουμε πεσει (εκ του ρηματος πιπτω), Θεε μου. Ακολουθει ερωτηματοθαυμαστικο...

    Ουτε διανοειται καν ο Κ. Σημιτης να υποχωρησει στο θεμα Καρατζα. Αν καμφθει, χαθηκε. Και μαζι του χανεται καθε ελπιδα σοσιαλδημοκρατικης (και κεντροαριστερης) συνεργατικης διεξοδου της χωρας. Η θρασυτατη αποπειρα να "εφαρμοστει" ενα ιδιοτυπο πιστοποιητικο φρονηματων "τυπου '89", πρεπει να χτυπηθει κατακεφαλα και αποτελεσματικα. Το αναδρομικο συνδρομο συμμετοχικης αλληλεγγυης στο πολιτικο σκελος της συμμοριας Κοσκωτα, δεν επιτρεπεται να ικανοποιηθει και να δικαιωθει. Να θυμηθουν ολοι οτι ο Αντρεας ανελαβε την πολιτικη ευθυνη (εστω κλασμα της) του σκανδαλου. Απο ποτε η μη συμπραξη με τον Κουτσαποδιοπομπαιο (2 εκατ. δολαρια) και τον φυγοδικησαντα Ρουμελιωτη θεωρειται ιδιωνυμο αδικημα;

    Εχουμε εισελθει στη μετα- Ανδρεα εποχη, αλλα με το πολιτικο φαντασμα του παρον

    [22] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Αρχιζουν τα γλεντια! ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ αυριο στη Ν. Σμυρνη, σε καυτο ντερμπι πριν απο τη συγκρουση των "αιωνιων"

    Του ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

    Η πιο μεγαλη μερα του πολεμου, μεχρι την επομενη: Πανιωνιος- Ολυμπιακος αυριο στη Νεα Σμυρνη (φιλοι-φιλοι, αλλα...), ακριβως μια εβδομαδα πριν απο το καυτο ντερμπι των δυο "αιωνιων". Αγρια γλεντια!

    Προς τι οι μεγαλοστομιεσ; Δειτε τη βαθμολογια που δημοσιευεται σε αλλη σελιδα και θα καταλαβετε. Αν χασει ο Ολυμπιακος, η διαφορα του απο τους "πρασινους" μειωνεται στο ενα σκαλι. Αρα, ο ΠΑΟ θα βρεθει ξανα σε αποσταση βολης απο την κορυφη και θα τα παιξει ολα για ολα στο Φαληρο. Εφ' οσον, ομως, περασει ο Ολυμπιακος απο τη Νεα Σμυρνη, θα υποδεχθει το μεγαλο του αντιπαλο χωρις αγχος. Αλλο συν δυο, αλλο συν ενα.

    Μενει να δουμε τι θα "ψηφισει" ο Πασπαλι.

    "Ερχονται οι κοκκινοι", λεει εδω και μερες στους φιλους του ο Ζαρκο. Αυτη τη νικη τη θελει οσο καμια αλλη. Στον πρωτο γυρο εγκλωβιστηκε στις δαγκανες του Σιγαλα και δεν καταφερε να βλαψει την παλια του ομαδα (εβαλε μονο 8 ποντους στο 69-61 του Ολυμπιακου), τωρα ομως παιζει σε οικειο περιβαλλον, στην απορθητη ακομη Νεα Σμυρνη. Δεν υπηρχε και Φανης τοτε!

    Η μονομαχια Ντινκινς- Ριβερς ισως αποδειχθει καθοριστικη. Ο Ολυμπιακος θα εχει τη συμπαρασταση 500 οπαδων του, ισως ομως αναγκαστει να παιξει με "μισο" Μπερι: ο Ουολτερ υποφερει απο οσφυαλγια κι εκανε λειψη προπονηση χθες. Επιστρεφει παντως ο Γαλακτερος, αν τον χρειαστει ο Ιωαννιδης.

    Ο Παναθηναικος θα κοιταξει να ξεκουραστει λιγο με αντιπαλο τον Παπαγου στο ΟΑΚΑ (παιζει κανονικα ο Ουιλκινς, με δυο ραμματα στο ανοιγμενο του κεφαλι). Αυτη τη φορα, οι πορτες θα ειναι ανοιχτες και αναμενεται κοσμοσυρροη! Πολυ πιο δυσκολη δουλεια θα εχει ο αλλος "Ευρωπαιος", ο ΠΑΟΚ, που αναγκαζεται να φιλοξενησει την ΑΕΚ μακρια απο το σπιτι του και χωρις τον προβληματικο Πρελεβιτς. Η "Ενωση", παντως, εχει τα δικα της προβληματα. Ο Πελ κανει του κεφαλιου του, αδιαφορει για τις υποδειξεις του γιατρου που τον χειρουργησε στο σαγονι και προκαλει την οργη των παντων! Χθες παντως η διοικηση τον "στριμωξε" και τον εστειλε... σηκωτο στο ιατρειο! Η συγκρουση των "Δικεφαλων" θα διεξαχθει στη Λαρισα και θα μεταδοθει απο το ΜΕΓΚΑ, για οσους βαριουνται τις εκδρομες.

    Καλο ματς φαινεται οτι θα γινει στο Περιστερι. Ο Αρης γλειφει τις πληγες του μετα την ηττα απο τον Παναθηναικο και ψαχνει για μια καλη ενεση ηθικου. Περα απο το ποταμι, εχει πεσει βαρυ πενθος απο τον ξαφνικο θανατο του Δημητρη Παπαχατζη (θα τηρηθει ενος λεπτου σιγη), αυτο ομως δεν θα πτοησει και πολυ τον τρομερο Λοντερντειλ. Το γηπεδο του Περιστεριου παραμενει καστρο απαρτο (8-0) και θα ειναι και γεματο αποψε. Ομως καπως ετσι ηταν και η Πατρα, πριν την επισκεφθει η παρεα του Ελις!

    Σημερα, παντως, ο Απολλωνας δεν θα κινδυνευσει. Οι καταδικασμενοι Αμπελοκηποι ουσιαστικα κανουν προετοιμασια για την Α2. Μηπως ισχυει το ιδιο και για το Ηρακλειο; Οι Κρητικοι ευελπιστουν σε τριπλη ισοβαθμια με Παπαγου και Λαρισα και ψαχνουν απεγνωσμενα για βαθμους. Δυσκολα θα τους παρουν απεναντι στον Ηρακλη του Ταρπλει και του Μακντανιελ. Παντως, η επιτυχια του πρωτου γυρου (75-74) τους δινει θαρρος.

    Τελος, στα Πατησια, ο Σπορτιγκ υποδεχεται τη Λαρισα, την οποια ειχε κερδισει με 15 ποντους μεσα στη Θεσσαλια (88-73). Χρειαζεται να σας πουμε ποιος ειναι φαβορι; Επειδη ομως το εδαφος κατω απο τα ποδια των Λαρισινων τριζει, δεν αποκλειεται να γινει μαχη.

    Οι μαχες του Μορια!

    ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ για ΑΕΚ (στην Πατρα) και Ολυμπιακο (στον Πυργο), τη στιγμη που ο ΠΑΟ υποδεχεται τον Αθηνα ικο

    Του ΠΑΝΟΥ ΚΟΡΚΟΔΕΙΛΟΥ

    Στο... Μορια στρεφονται αυτο το Σαββατοκυριακο τα ματια σχεδον ολων των ποδοσφαιροφιλων, καθως οι δυο εκ των τριων προπορευομενων στη βαθμολογια, η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακος, ταξιδευουν αντιστοιχα σε Πατρα και Πυργο.

    Η πρωτοπορος ΑΕΚ, λιγες ημερες πριν απο τη ρεβανς του Κυπελλου (ανημερα του αγιου Βαλεντινου) με τον Παναθηναικο, δοκιμαζεται (;) αυριο στην Πατρα με την Παναχαικη του Χρηστου Αρχοντιδη, που προερχεται απο δυο συνεχομενες νικες (η τελευταια την περασμενη εβδομαδα στο Καυταντζογλειο) και μοιαζει απειλητικη. Η απουσια του του Καμερουνεζου λιμπερο Καλα (ο ιδιος ο Αρχοντιδης εχει πει οτι αποτελει το συνδετικο κρικο στην αμυνα) ειναι σημαντικη για τους γηπεδουχους, σε αντιθεση με την ΑΕΚ που ειναι πανετοιμη (ακομη κι ο Τσαρτας που ειχε καποια προβληματα στη μεση). Παντως, δεν θα πρεπει να αποκλειστει το ενδεχομενο να ξεκουρασει ο Ντουσαν Μπαγεβιτς καποιους βασικους ενοψει Κυπελλου.

    Ο Ολυμπιακος, τωρα, αντιμετωπιζει σημερα στις 3 το απογευμα στον Πυργο τον Πανηλειακο του Αντωνη Γεωργιαδη, στον αγωνα με τον οποιο ξεκινα η 19η αγωνιστικη του πρωταθληματος της Α Εθνικης. Οι "ερυθρολευκοι" ειναι πανετοιμοι (μονο ο ατυχος Τακης Γκωνιας θα απουσιαζει), ομως ο Τακης Περσιας προβληματιζεται απο την κατασταση που θα εχει ο αγωνιστικος χωρος του Εθνικου Σταδιου του Πυργου. Παραλληλα αλλο ενα προβλημα που ταλαιπωρει τον Ολυμπιακο, ειναι ο περιορισμενος αριθμος εισιτηριων που εχει στη διαθεση του, αφου ειναι υπερβολικα αυξημενη η ζητηση. Στον αντιποδα, τωρα, οι Πελοποννησιοι θα παιξουν αποδεκατισμενοι, καθως θα απουσιασουν πολλοι βασικοι παικτες, κυριως αμυντικοι, και το προβλημα για τον Αντωνη Γεωργιαδη ειναι μεγαλο.

    Ο δευτερος Παναθηναικος, μετα την περιπετεια της περασμενης Κυριακης στην Ξανθη που του στοιχισε την πρωτοπορια, φιλοξενει αυριο στις 3.30 στο ΟΑΚΑ τον Αθηναικο, που παντα τον δυσκολευει. Αναμενεται να επανεμφανιστει ο Χουαν Χοσε Μπορελι. Το μυαλο ολων, ομως, μαλλον θα ειναι στην Πελοποννησο.

    Τα υπολοιπα παιχνιδια της αγωνιστικης που θα ξεκινησουν αυριο στις 3.30 μ.μ. ειναι: Εδεσσαικος- Καλαματα, ΠΑΟΚ- Πανιωνιος, ΟΦΗ-Λαρισα, Αρης-Ιωνικος και Απολλων- ΣΚΟΔΑ Ξανθη. Το προγραμμα θα ολοκληρωθει στις 6 το απογευμα με τον αγωνα Εθνικος-Ηρακλης στο σταδιο Καραισκακη.

    Ταξιδι με Τσαρτα

    ΓΡΙΦΟΣ η ενδεκαδα της ΑΕΚ, λογω κιτρινων καρτων, στην Πατρα

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

    Στη διαθεση του Ντουσαν Μπαγεβιτς απο χθες και ο Βασιλης Τσαρτας, που εβγαλε ολο το προγραμμα της προπονησης χωρις ενοχλησεις στη μεση, ωστοσο ο τεχνικος της ΑΕΚ δεν εχει κατασταλαξει ακομη για τη μορφη της ενδεκαδας στην Πατρα. Για τον Τσαρτα υπαρχει παντα ο φοβος της υποτροπης, αλλα και της... καρτας. Ο διεθνης ασος εχει δυο καρτες, το ιδιο προβλημα αντιμετωπιζουν αλλοι τρεις ποδοσφαιριστες: ο Σαμπανατζοβιτς με πεντε, ο Μπορμποκης κι ο Κασαπης με δυο.

    Οι καρτες ειναι ο μεγαλος πονοκεφαλος του Μπαγεβιτς, που τρεμει και μονο στην ιδεα οτι μπορει να χασει εστω κι εναν απο τους τεσσερις, εν οψει της ρεβανς Κυπελλου με τον Παναθηναικο.

    Αυτος ηταν αλλωστε ο λογος που πραγματοποιησε τρεις αλλαγες στα μισα του χθεσινου "διπλου". Τη θεση των Σαμπανατζοβιτς, Τσαρτα, Μπορμποκη, πηραν διαδοχικα οι Μαλαδενης, Κοπιτσης, Σαραβακος. "Εκανα αυτες τις αλλαγες, γιατι εχουμε παικτες με καρτες. Πρεπει να υπαρχουν ετοιμες λυσεις...".

    Παντως μεγαλυτερες πιθανοτητες να κοντραρει την Παναχα ικη συγκεντρωνει η "βασικη ενδεκαδα". Ετσι κι αλλιως, ιδιο προβλημα (με καρτες) αντιμετωπιζε ο Μπαγεβιτς και πριν απο δυο εβδομαδες στον Πυργο. Ομως εριξε στη μαχη ολους τους παικτες με οριακο αριθμο καρτων, τεσσερις μερες πριν απο την πρωτη αναμετρηση με τον Παναθηναικο.

    Αν δεν γινουν λοιπον αλλαγες, ξεκινουν οι Ατματσιδης, Μπορμποκης, Βλαχος, Μανωλας, Σαμπανατζοβιτς, Κωστης, Κετσπαγια, Σαβεβσκι, Μπατιστα, Τσαρτας, Κασαπης. Στην Πατρα ταξιδευουν σημερα και οι Βασιλης Καραγιαννης, Βαιος Καραγιαννης, Κοπιτσης, Παυλοπουλος, Μαλαδενης, Σαραβακος, Δημητριαδης και ως 19ος για "ψυχολογικους λογους" ο Κωστενογλου.

    Τη χθεσινη προπονηση παρακολουθησε παρεα με τον Τροχανα και ο Αλεξης Κουγιας. Ο οποιος, συμφωνα με ανακοινωση της ΠΑΕ, επιλεχθηκε μαζι με τους Μιχαλη Γεωργακακη και Κωστα Σουξε να εισελθουν στο διοικητικο συμβουλιο. Ο Τροχανας ανεβαλε τη Γενικη Συνελευση, "περασε" τον Κουγια και τωρα θα προσπαθησει να πεισει εκεινους που εκδηλωσαν την αντιθεση τους. Η Γ.Σ. θα γινει κατα πασα πιθανοτητα στις 12 Μαρτιου. Μεχρι εκεινη την ημερα μπορει να εχουν εκλειψει οι αντιδρασεις, οποτε δεν θα υπαρχει προβλημα με την επιλογη Κουγια. Εκτος κι αν εχει ληξει το... ειδυλλιο κι αποτελεσει παρελθον για την ΑΕΚ ο Κουγιας πριν απο τη Γ.Σ.

    Με τα νεα δεδομενα ο Κουγιας θα ειναι η "φωνη" της ΑΕΚ στην ΕΠΟ, την ΕΠΑΕ, τη ΓΓΑ, την Αθλητικη Δικαιοσυνη. Συνεπως υποβαθμιζεται ακομη περισσοτερο ο ρολος του Νικου Στρατου, που δεν πεταξε απο τη χαρα του με την επιλογη Κουγια...

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Sunday, 11 February 1996 - 13:50:49