Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Feb. 14)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Αποκλειεται παραταση του χρονου της θητειας

  • [2] Απορριπτει τη Χαγη η Αγκυρα

  • [3] Ευρωβουλη: Καταφωρη παραβιαση απο την Τουρκια

  • [4] Στοχος του Μπα ικαλ η προωθηση διμερους διαλογου

  • [5] Δεν τα βρηκαν Σημιτης-Ακης

  • [6] Κινδυνος ελλειψης νερου στην Κεντρικη Ελλαδα

  • [7] "ΧΑΡΑΤΣΙ" 5.000 δρχ. για 1,4 εκ. δικυκλα λογω... ΘΟΡΥΒΟΥ

  • [8] "Δεν μας ενημερωνε ο Νηστικακης"

  • [9] ΑΝΑΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ μετα την κριση ενα παλιο σχεδιο, ενω 150 αστυνομικοι μετατεθηκαν στα νησια

  • [10] ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ: Οι βιομηχανοι αποσυρουν παλια σκευασματα και τα ξαναβγαζουν ...τρεις φορες ακριβοτερα

  • [11] ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Θα αναζητηθουν ευθυνες οσο ψηλα κι αν βρισκονται

  • [12] ΑΚΗΣ-ΑΡΣΕΝΗΣ μονομαχουν απο αυριο στο χωρο της νεολαιας

  • [13] "Τυμπανα κατευνασμου" = ΠΟΛΕΜΟΣ

  • [14] Στη διεθνη πολιτικη δεν υπαρχουν φιλοι, μονον συμφεροντα

  • [15] Μικροψυχια

  • [16] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

  • [17] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ


    [1] Αποκλειεται παραταση του χρονου της θητειας

    Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δεν αντιμετωπιζει προς το παρον τετοιο θεμα και αν προκυψει αργοτερα δεν θα αφορα οσους υπηρετουν σημερα

    Δεν αντιμετωπιζει η κυβερνηση αυτη την ωρα θεμα αυξησης της στρατιωτικης θητειας δηλωσε χθες ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δ. Ρεππας, αλλα ο υπουργος Εθνικης Αμυνας Γερ. Αρσενης θεωρει δεδομενη τη μελλοντικη καταρτιση νομοσχεδιου για τη θητεια χωρις να διευκρινιζει για ποσο και εαν αυτη παραταθει.

    Ωστοσο κυβερνητικοι παραγοντες και συνεργατες του πρωθυπουργου εξεφραζαν απορια για τη διασταση που πηρε το θεμα.

    Συναγεται ετσι οτι το θεμα παραμενει ανοιχτο για το μελλον και σιγουρα θα απασχολησει το ΚΥΣΕΑ και την κυβερνηση κατα τους επομενους μηνες.

    Ειναι γεγονος οτι ουδεποτε οι στρατιωτικοι επιθυμουσαν τη μειωση της στρατιωτικης θητειας και ηταν αντιθετοι με τη εκαστοτε μειωση που αποφασιζε η πολιτικη ηγεσια.

    Τον τελευταιο καιρο μετα την κριση στο Αιγαιο θεωρησαν οτι ισως ειναι η καλυτερη ευκαιρια για να τεθει θεμα αυξησης της θητειας, καθως οι αντιδρασεις λογω της φορτισης θα ειναι λιγοτερες και το πολιτικο κοστος μιας τετοιας αποφασης μικροτερο, οπως εκτιμουν.

    Ετσι ο αρμοδιος υπουργο Αμυνας Γερ. Αρσενης εθεσε το θεμα στην κυβερνητικη επιτροπη, οχι, οπως λεγεται, ως δικη του προταση, αλλα ως επιμονες εισηγησεις της στρατιωτικης ηγεσιας για τις οποιες πρεπει να ληφθει καποια πολιτικη αποφαση.

    Οι προτασεις

    Οι προτασεις των επιτελων ειναι αυξηση της θητειας κατα δυο μηνες σε ολους τους κλαδους, κατι που σημαινει 20 μηνες για το Στρατο, 22 μηνες για την Αεροπορια και 23 μηνες για το Ναυτικο.

    Υπαρχει, συμφωνα με τις πληροφοριες, και πιο σκληρη προταση για καθορισμο θητειας δυο χρονων σ' ολους τους κλαδους. Ομως ολα τα παραπανω δεν παυουν να ειναι εισηγητικες προτασεις και οι επομενοι μηνες θα δειξουν εαν υλοποιηθουν, σε συνδυασμο και με την πορεια των ελληνοτουρκικων σχεσεων, αλλα και την κατασταση της κυβερνησης.

    Στο πλαισιο των προτασεων των επιτελειων προβλεπονται επισης κινητρα για στρατευση στην ηλικια των 18 ετων.

    Παντως εαν αποφασιστει η αυξηση της στρατιωτικης θητειας, θεωρειται βεβαιο οτι δεν θα επηρεασει τη θητεια οσων ηδη υπηρετουν στις Ενοπλες Δυναμεις. Αναμενεται να καθοριστει επακριβως απο ποια σειρα καταταξης και υστερα θα ισχυσει ο νεος χρονος θητειας. Επισης δεν συντρεχει λογος ανησυχιας για τους περιπου 4 χιλιαδες στρατιωτες οι οποιοι υπηρετουν με βαση το συστημα της τριζωνικης θητειας (15μηνο) και προβλεπεται να απολυθουν στο τελος Φεβρουαριου.

    Για το ενδεχομενο αυξησης της στρατιωτικης θητειας τοποθετηθηκαν αρνητικα χθες ο Συνασπισμος και το ΚΚΕ.

    "Η παγιδευση σε μια νεα αδιεξοδη κουρσα εξοπλισμων, η αυξηση της θητειας και η λογικη της στρατιωτικοποιησης της ελληνικης κοινωνιας και οικονομιας ειναι λανθασμενη και πολλαπλα επιζημια" αναφερει σε ανακοινωση του ο Συνασπισμος.

    Ομως και το ΚΚΕ παρουσιαζεται αντιθετο με την αυξηση της θητειας, οπως αναφερεται σε αποφαση της Κ.Ε. που δοθηκε χθες στη δημοσιοτητα.

    [2] Απορριπτει τη Χαγη η Αγκυρα

    ΕΠΙΜΕΝΕΙ σε απευθειας διαλογο με την Ελλαδα για ολα τα θεματα και για τις βραχονησιδες Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

    Η Αγκυρα δεν δεχεται να προσφυγει στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης για το θεμα που προκαλεσε στις βραχονησιδες Ιμια.

    Συμφωνα με ασφαλεις πληροφοριες απο διπλωματικες πηγες, η τουρκικη κυβερνηση απαντησε χθες αρνητικα σε νυξη που της εγινε απο το Εθνικο Συμβουλιο Ασφαλειας των ΗΠΑ να εξετασει το ενδεχομενο προσφυγης της στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης.

    Συμφωνα παντα με τις ιδιες πηγες, η Τουρκια στηριξε την αρνηση της να εξετασει την προσφυγη της στη Χαγη με το επιχειρημα οτι οταν το 1925 η Αγκυρα προσεφυγε στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης για την περιοχη και τα πετρελαια της Μοσουλης, εχασε την υποθεση.

    Παραλληλως, ο υπουργος Εξωτερικων της Τουρκιας Ντενιζ Μπα ικαλ, κατα τη χθεσινη συναντηση του με το Βρετανο ομολογο του κ. Ριφκιντ, κατεστησε σαφες οτι η κυβερνηση του δεν σκοπευει να παραπεμψει το θεμα στο Δικαστηριο της Χαγης. Επεμεινε ομως οτι τα προβληματα πρεπει να λυθουν με πολιτικο, διμερη διαλογο Αθηνας-Αγκυρας (βλ. διπλ. στηλες).

    Κυβερνητικες πηγες στην Αθηνα επεμεναν χθες οτι η κυβερνηση Σημιτη "δεν εχει πλεον τιποτα αλλο να κανει απο το να περιμενει", θεωρωντας οτι η θεση της Αθηνας ως προς το θεμα του Δικαστηριου της Χαγης ειναι απολυτως σαφης:

    Η Ελλαδα δεν εχει κανενα λογο να προσφυγει η ιδια στη Χαγη γιατι το καθεστως στο Αιγαιο ειναι σαφες. Αν τριτη χωρα (ς.ς. εν προκειμενω η Τουρκια) θεωρει οτι υπαρχει λογος προσφυγης της στη Χαγη, τοτε η Αθηνα θα αντιμετωπισει το θεμα.

    Τα 4 οπλα μας

    Συμφωνα με τις ιδιες κυβερνητικες πηγες, η κυβερνηση Σημιτη θεωρει οτι αυτη τη στιγμη εχει στα χερια της "τεσσερα οπλα" για να αντιμετωπισει επιτυχως, σε διεθνες διπλωματικο επιπεδο, το προβλημα με την Τουρκια:

    Τη δηλωση Κλιντον με την προταση παραπομπης στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης που θετει για πρωτη φορα την Τουρκια σοβαρα μπροστα στην αναγκη να λειτουργησει μεσα στο πλαισιο του Διεθνους Δικαιου, αλλα και των οργανων του.

    Τη δηλωση της Ευρωπα ικης Επιτροπης, με την οποια επιβεβαιωνεται η κοινοτικη αλληλεγγυη προς την Ελλαδα και προβαλλεται η αναγκη σεβασμου των κανονων του Διεθνους Δικαιου.

    Το ψηφισμα του Ευρωπα ικου Κοινοβουλιου που θα εγκριθει σημερα στο Στρασβουργο και θα ειναι επικριτικο για τη σταση της Αγκυρας.

    Τη δυνατοτητα που εχει η Αθηνα να προβαλει βετο στην κοινοτικη χρηματοδοτηση της Τουρκιας. Ηδη η Αθηνα εχει ενημερωσει τους εταιρους οτι σκεπτεται σοβαρως να μπλοκαρει τον Κανονισμο Χρηματοδοτησης της Τουρκιας την καταλληλη στιγμη, αν χρειαστει.

    Ενιαια σταση

    Χθες εξαλλου, η κυβερνηση εδειξε αποφασισμενη να κλεισει ολες τις "φραστικες εκκρεμοτητες" που ειχαν δημιουργηθει σχετικα με το θεμα της παραπομπης στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης. Πιο συγκεκριμενα:

    Ο κ. Παγκαλος στις χθεσινες δηλωσεις του επεμεινε οτι "η συμπεριληψη της εννοιας του Διεθνους Δικαιου, η αναφορα στις διεθνεις συμβασεις, στις θεσεις της αμερικανικης κυβερνησης, αλλων κυβερνησεων, οργανισμων και οργανωσεων ειναι σημαντικη προωθηση των ελληνικων θεσεων... Δεν ειναι δυσμενης προς την Ελλαδα, η αναφορα στο Δικαστηριο της Χαγης...". Και επανελαβε: "Η ελληνικη κυβερνηση δεν εχει αλλο λογο να προσφυγει στη Χαγη. Κανεναν αλλο λογο. Θεωρουμε οτι το δικαιο μας για το Αιγαιο και για το καθεστως των βραχονησιδων ειναι δεδομενο. Ερμηνευεται ευκολα και δεν μπορει να αμφισβητηθει απο κανεναν. Επομενως δεν εχουμε κανενα λογο να προσφυγουμε. Αν καποιος προσφυγει

    και οταν προσφυγει και συγκεκριμενα αν καποτε η Τουρκια προσφυγει, τοτε θα αντιμετωπισουμε τη προσφυγη και θα αποφασισουμε τι συνεχεια θα δωσουμε. Η θεση μας ειναι αδαμαντινη".

    Ο υπουργος Παιδειας Γ. Παπανδρεου σε δηλωσεις του και χθες για το περιεχομενο της συναντησης του στο Νταβος με τον Ρ. Χολμπρουκ ανεφερε: "Πραγματι ειχα την εντολη να αναφερθω και στο Δικαστηριο της Χαγης και να πω, οχι οτι η Ελλαδα θα προσεφευγε στο Δικαστηριο της Χαγης και ειπα οτι εμεις δεν εχουμε τετοια προθεση, αλλα αν υπαρχουν τριτοι οι οποιοι εχουν οποιοδηποτε προβλημα με τα συνορα που εχουν κατοχυρωθει απο συμβασεις η ο,τιδηποτε αλλο, ας προσφυγουν αυτοι στο Δικαστηριο της Χαγης και βλεπουμε. Αυτη η θεση ομως ειναι η θεση την οποια εχει αναπτυξει και δημοσιως επανειλημμενως και ο κ. Παγκαλος". Ο κ. Παγκαλος, σε αλλο σημειο των χθεσινων δηλωσεων του, αναφερομενος στον κ. Παπανδρεου, ειπε: "Ο κ. Γεωργιος Παπανδρεου ειπε ακριβως αυτα που ειπα κι εγω. Ακριβως τα ιδια με μια αλλη φρασεολογια. Δεν μετεφερε καμια προταση στον κ. Χολμπρουκ. Του ειπε οτι αν η Τουρκια προσφυγει στη Χαγη, τοτε θα το δουμε. Και βεβαιως εμεις σας ειπα θεωρουμε την απο της πλευρας της Αμερικης αναφορα αυτων των θεματων σημαντικοτατη ελληνικη επιτυχια".

    Ο κυβερνητικος εκπροσωπος, αναφερομενος και χθες στην ελληνικη θεση για το Δικαστηριο της Χαγης, ειπε:

    Για την Ελλαδα, το καθεστως στο Αιγαιο ειναι σαφες και δεν επιδεχεται καμια αμφισβητηση. Γι' αυτο ακριβως, η Ελλαδα δεν προτιθεται να αναλαβει οποιαδηποτε πρωτοβουλια. Βεβαιως, οταν αναφερεται καποιος στο Διεθνες Δικαιο, αναφερεται ταυτοχρονως και στις διαδικασιες εφαρμογης του δικαιου αυτου αλλα και στα οργανα τα οποια διεκπεραιωνουν αυτες τις διαδικασιες, ας μου επιτραπει να πω.

    Η Τουρκια αν πραγματικα δεχεται να ειναι συμφωνη με τους κανονες της σωστης συμπεριφορας, ας αναλαβει εκεινη την πρωτοβουλια της προσφυγης. Ο κ. Ρεππας απευθυνομενος στη Ν.Δ. ανεφερε οτι "θα επρεπε να ειναι πολυ πιο προσεκτικη στο να εξετασει τη θεση των ξενων κυβερνησεων αλλα και την ελληνικη αντιδραση σε αυτες τις θεσεις. Και να μην επιδιωκει, προκειμενου να αποκομισει μικροκομματικα κερδη, να καταφευγει σε δηλωσεις η πρακτικες οι οποιες ουσιαστικως υπονομευουν την προσπαθεια να δωσουμε την πλεον συμφερουσα εθνικα λυση σε προβληματα τα οποια ανακυπτουν εκ των πραγματων". Η Ν.Δ. απο την πλευρα της ανεφερε: "Μη εχοντας επιχειρηματα, η κυβερνηση χανεται στην εσωκομματικη αντιπαραθεση, και για να καλυψει την ανυπαρξια της και την απουσια της επιτιθεται κατα της Νεας Δημοκρατιας".

    [3] Ευρωβουλη: Καταφωρη παραβιαση απο την Τουρκια

    ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ: Το Ευρωπα ικο Κοινοβουλιο απαλυνει το επικριτικο για την Αγκυρα ψηφισμα του για την κριση στο Αιγαιο, εμμενοντας ομως οτι αιτια της ειναι "η καταφωρη παραβιαση απο την Τουρκια κυριαρχικων δικαιωματων της Ελλαδος". Η αλλαγη υπο την πιεση της ομαδας των Χριστιανοδημοκρατων και των Πρασινων εγκειται στην αντικατασταση του ορου: το Ευρωκοινοβουλιο "καταδικαζει" με την εκφραση "ανησυχει βαθια".

    Η διαφοροποιηση, εγινε ενα μολις εικοσιτετραωρο πριν απο τη σημερινη εγκριση του ψηφισματος, απο τους Γερμανους κυριως Χριστιανοδημοκρατες, με το αιτιολογικο οτι μια απεριφραστη καταδικη κοβει τις γεφυρες με την Αγκυρα και με την απειλη παραλληλα οτι αν δεν γινει η αλλαγη της διατυπωσης στο κοινο ψηφισμα, τοτε θα μπορουσε να κατατεθει τροπολογια που θα προχωρουσε ακομη περισσσοτερο, καλωντας δηλαδη Ελλαδα και Τουρκια σε διαπραγματευσεις.

    Το αχαρο εργο της μεταφορας του τελεσιγραφου αυτου επωμιστηκε ο ευρωβουλευτης της Ν.Δ. Τακης Λαμπριας και η αλλαγη στη διατυπωση εγινε αποδεκτη απο πλευρας Σοσιαλιστικης Ομαδας και ΠΑΣΟΚ, προκειμενου να υπαρξει κοινο ψηφισμα και να αποφευχθουν τροπολογιες που θα μπορουσαν να αλλοιωσουν περισσοτερο το πνευμα του ψηφισματος.

    Η ιταλικη προεδρια

    Η ιταλικη προεδρια επιμενει οτι η Ελλαδα και η Τουρκια θα πρεπει να προχωρησουν στην ειρηνικη επιλυση της διενεξης και επιμενει οτι "η Ελλαδα και η Τουρκια θα επρεπε να καταληξουν στη μεθοδολογια που θα ακολουθησουν για την επιτευξη του στοχου αυτου, δηλαδη εαν θα προχωρησουν στην προσφυγη στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης η σε διεθνη Διαιτησια...".

    Ο υφυπουργος Εξωτερικων της Ιταλιας κ. Γκαρσινι κατα τη χθεσινη συζητηση στο Ευρωκοινοβουλιο στη δηλωση της ιταλικης προεδριας ανεφερε μεταξυ αλλων:

    "Η Ιταλια, σε εθνικο επιπεδο, ενεργοποιηθηκε προκειμενου να ικανοποιησει το ελληνικο αιτημα για τον εντοπισμο των νομικων κειμενων του 1932 και του 1947. Προτιθεμεθα να συνεχισουμε - κατεληξε - σε πνευμα μεγιστης αλληλεγγυης απεναντι σε εναν εταιρο-μελος της Ευρωπα ικης Ενωσης".

    Ο επιτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ υπενθυμισε την προσφατη δηλωση της Επιτροπης και ταχθηκε αναφανδον υπερ της προσφυγης σε διεθνη νομικη διαιτησια, οπως το Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης, καλωντας ταυτοχρονα την Τουρκια να προσαρμοσει το νομικο της καθεστως σε αυτη την κατευθυνση...

    Απεκλεισε ομως το ενδεχομενο των κυρωσεων σε βαρος της Τουρκιας.

    [4] Στοχος του Μπα ικαλ η προωθηση διμερους διαλογου

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Λογο για διμερη διαλογο εφ' ολης της υλης, οπως αυτον που "ειχε αρχισει το 1976 για να διακοπει το 1981", κανει η Αγκυρα, υποστηριζοντας μαλιστα οτι η υπογραφη συνυποσχετικου για την προσφυγη στη Χαγη στο θεμα των βραχονησιδων προ υποθετει διαπραγματευσεις. Παντως, συμφωνα με τον τουρκικο Τυπο, στοχος του τουρκικου υπουργειου Εξωτερικων στην περιοδεια του, που αρχισε χθες στην Ευρωπη, ειναι η προετοιμασια της συναντησης των υπουργων Εξωτερικων των δυο χωρων.

    Ο αναπληρωτης εκπροσωπος του τουρκικου υπουργειου Εξωτερικων Νουρετιν Νουρκαν, απαντωντας χθες σε ερωτησεις δημοσιογραφων, αναφερθηκε στο θεμα του συνυποσχετικου υποστηριζοντας οτι πρεπει να προηγηθουν οι διαπραγματευσεις. Ειναι εμφανης η ταση στην Αγκυρα να προτασσει το διμερες ελληνοτουρκικο επιπεδο τοσο ως προς τις βραχονησιδες οσο και ως προς εναν εφ' ολης της υλης διαλογο. Και αυτο με δεδομενες πλεον τις ανησυχιες για την παρεμβαση της Ευρωπης, αλλα και για τις "γκαφες που εχει κανει η πρωθυπουργος Τανσου Τσιλερ, η οποια προβαλλε πολλες φορες και διχως λογο το ενδεχομενο του πολεμου".

    Ως προς τα ευρωπα ικα τωρα, ο εκπροσωπος του τουρκικου υπουργειου Εξωτερικων χθες αναφερθηκε και στην "παρεμποδιση της Ελλαδας για την οικονομικη βοηθεια της Ε.Ε. προς την Τουρκια". Ο Νουρκαν υποστηριξε οτι υπαρχουν καποιες υποχρεωσεις που προκυπτουν απο τη συμφωνια τελωνειακης ενωσης και πρεπει να τηρησει η Ε.Ε.

    Τις θεσεις αυτες της Τουρκιας προβαλλει τωρα ο Τουρκος υπουργος Εξωτερικων Ντενιζ Μπα ικαλ κατα την περιοδεια του. Συμφωνα παντως με τον αρθρογραφο και διευθυντη της "Χουριετ" Ερτουγρουλ Οζκιοκ, "στοχος ειναι η συναντηση των υπουργων Εξωτερικων της Τουρκιας και της Ελλαδας", πραγμα ομως που προ υποθετει "το σχηματισμο νεας κυβερνησης στην Τουρκια". Και αυτο με δεδομενη την αναγκη να ξεπεραστει η ενταση, η οποια, λεει ο Οζκιοκ, "εφερε τις δυο χωρες στα προθυρα του πολεμου". Ο αρθρογραφος υποστηριζει οτι ανωτερος στρατιωτικος στην Αγκυρα εχει δηλωσει οτι η κριση στις βραχονησιδες ηταν η μεγαλυτερη κριση μετα το Κυπριακο και οτι ο πολεμος ηταν προ των πυλων.

    Στην ισορροπια αυτη ομως αρχιζει να γινεται σιγα σιγα πιο ξεκαθαρο οτι η Τσιλερ θα χρεωθει την ευθυνη για την ενδεχομενη μειονεκτικη θεση της Αγκυρας. Ο γνωστος δημοσιογραφος Μεχμετ Αλι Μπιραντ στο χθεσινο του αρθρο στη "Σαμπαχ", επικαλουμενος δηλωση πρεσβευτη χωρας-μελους της Ε.Ε. στην Αγκυρα, εγραψε οτι "η Τουρκια ειχε κερδισει το πρωτο ημιχρονο του αγωνα. Αλλα στο δευτερο ημιχρονο η πρωθυπουργος μιλησε τοσο πολυ και ειπε τετοια πραγματα, με αποτελεσμα η Τουρκια ν' αρχισει να δεχεται αυτογκολ". Ο Μπιραντ γραφει οτι η Αθηνα αξιοποιησε δεοντως τις σκληρες αυτες δηλωσεις της τουρκικης πλευρας και καταφερε να εξασφαλισει την υποστηριξη της Ευρωπης. Παρατηρει δε οτι "γινεται λογος για αμφισβητουμενη περιοχη που σημαινει οτι ειμαστε αντιμετωποι με νομικο θεμα, στο οποιο, απο νομικης παντα πλευρας, φαινεται οτι η Τουρκια δεν ειναι και τοσο ισχυρη". Τελος, ο Μπιραντ σημειωνει οτι υστερα απ' ολα αυτα, ενα απο τα μηνυματα που ερχονται απο την Ευρωπη αφορα και τις απειλες που εκτοξε!

    υσε η Τουρκια δια στοματος Τσιλερ για μια αμφισβητουμενη περιοχη.

    [5] Δεν τα βρηκαν Σημιτης-Ακης

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ και υπουργος διαφωνησαν στην κατανομη των αρμοδιοτητων των δυο υφυπουργων Εσωτερικων

    Ο πρωθυπουργος Κ. Σημιτης και ο πρωτος τη ταξει υπουργος Α. Τσοχατζοπουλος δεν καταφεραν να συμφωνησουν χθες το μεσημερι για τις αρμοδιοτητες που θα παρουν οι δυο υφισταμενοι του υπουργου, υφυπουργοι Εσωτερικων και Δημοσιας Διοικησης.

    Στο θεμα αποδιδεται σημασια εν οψει του συνεδριου του ΠΑΣΟΚ, καθως οι αρμοδιοτητες του συγκεκριμενου υπερυπουργειου ειναι πολλες, ιδιαιτερα στο χωρο της Αυτοδιοικησης.

    Και οι δυο πλευρες απεφυγαν να δωσουν οποιαδηποτε ουσιαστικη πληροφορια για το περιεχομενο της χθεσινης συναντησης. Ο κ. Τσοχατζοπουλος περιοριστηκε να πει οτι συζητησε με τον πρωθυπουργο θεματα αρμοδιοτητας του υπουργειου του και απεφυγε να απαντησει αν συμφωνησαν για τις αρμοδιοτητες του.

    Το "φιλετο" Ωστοσο η διαφωνια τους θεωρειται δεδομενη. Η πλευρα του κ. Σημιτη ελεγε τις προηγουμενες μερες οτι ο κ. Τσοχατζοπουλος εδωσε το "φιλετο" των αρμοδιοτητων στον υφυπουργο Γ. Μωραλτη, ο οποιος ειναι στενος συνεργατης του. Αντιθετα οι αρμοδιοτητες που εδωσε στον αλλο υφυπουργο Λ. Παπαδημα, που ειναι πολιτικος φιλος του κ. Σημιτη, ειναι ελαχιστες, μολονοτι ο κ. Παπαδημας ειναι γνωστης του χωρου της Αυτοδιοικησης.

    Ομως η πλευρα Τσοχατζοπουλου ισχυριζεται οτι οι αρμοδιοτητες εχουν κατανεμηθει κατα δικαιο τροπο και οτι στον κ. Παπαδημα εχουν δοθει και αρμοδιοτητες για τα αναπτυξιακα προγραμματα πρωτου και δευτερου βαθμου Αυτοδιοικησης.

    Ειναι γεγονος, παντως, οτι και οι δυο πλευρες επιχειρησαν χθες να κρατησουν χαμηλα τους τονους και να υποβαθμισουν τη διαφωνια, λεγοντας οτι θα γινει και νεα συναντηση και θα βρεθει λυση.

    Αντιθετα, η συναντηση Σημιτη- Αρσενη εληξε με επιτυχια. Και οι δυο πλευρες ελεγαν οτι το κλιμα ηταν πολυ καλο και οτι συμφωνησαν για τις κρισεις των αξιωματικων που αρχιζουν.

    [6] Κινδυνος ελλειψης νερου στην Κεντρικη Ελλαδα

    ΛΑΡΙΣΑ

    Το μεγαλυτερο προβλημα του πλανητη μας στον 21ο αιωνα θα ειναι η ελλειψη υδατινων πορων και η μολυνση τοσο των επιφανειακων υδατων οσο και του υπογειου οριζοντα.

    Τα πιο πανω υποστηριζει το Τεχνικο Επιμελητηριο Ελλαδας (Τμημα Κεντρικης και Δυτικης Θεσσαλιας), το οποιο τον ερχομενο Νοεμβριο, απο τις 13 εως τις 16, θα διοργανωσει στη Λαρισα ενα διεθνες συνεδριο με θεμα τη διαχειριση των υδατικων πορων, αλλα οι εργασιες για την προετοιμασια του συνεδριου εχουν αρχισει απο τωρα.

    Το συνεδριο θα εχει στοχο την αναζητηση, την παρουσιαση και αναλυση των προβληματων της χωρας στον ευαισθητο τομεα που πραγματευεται τη μεταφορα της διεθνους εμπειριας σε αντιστοιχα θεματα, καθως και την αναζητηση λυσεων και συγκλησεων για την αντιμετωπιση των προβληματων, τα οποια ειχαν συσσωρευθει λογω μακροχρονιας απουσιας πολιτικης στη διαχειριση των υδατικων πορων.

    Συμφωνα με τα στοιχεια του ΤΕΕ η ελλειψη νερου ιδιαιτερα στην Κεντρικη Ελλαδα εχει παρει δραματικες διαστασεις. Αρκει μονο να αναφερουμε οτι στο θεσσαλικο καμπο λειτουργουν αυτη τη στιγμη χιλιαδες γεωτρησεις (οι περισσοτερες παρανομα), πολλες απο τις οποιες αναζητουν το πολυτιμο για τις καλλιεργειες νερο σε βαθη 500 και πλεον μετρων, μειωνοντας διαρκως τον υδροφορο οριζοντα.

    Ηδη οι κινδυνοι "εισβολης" της θαλασσας στο υπεδαφος των περιοχων που βρισκονται διπλα απο την αποξηραμενη λιμνη Καρλα και η δημιουργια αλατουχων και επομενως αχρηστων εδαφων ειναι ορατοι.

    Στο μεταξυ η οργανωτικη επιτροπη του συνεδριου αποφασισε, σε προσφατη συνεδριαση της, μια σειρα εκδηλωσεων, που θα πλαισιωσουν τις επιστημονικες εργασιες του συνεδριου, οπως: εκθεση βιβλιου, διαγωνισμο αφισας, διαγωνισμο διπλωματικων εργασιων φοιτητων πανεπιστημιακων σχολων, θεατρικη παρασταση, την οποια εχει κληθει να οργανωσει δινοντας το δικο του "στιγμα" για το νερο και τη διαχειριση του, ο Λακης Λαζοπουλος.

    Στο συνεδριο εχουν κληθει να μετασχουν ο επιτροπος κ. Χρ. Παπουτσης, υπουργοι της κυβερνησης και της Κυπρου, ενω ηδη καταφθανουν εργασιες απο Ελληνες πανεπιστημιακους, μηχανικους και ξενους επιστημονες απο τις ΗΠΑ, τη Γαλλια, τη Νορβηγια, το Ισραηλ κ.α.

    Δ. ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ

    [7] "ΧΑΡΑΤΣΙ" 5.000 δρχ. για 1,4 εκ. δικυκλα λογω... ΘΟΡΥΒΟΥ

    Μετρα Λαλιωτη για την ηχορυπανση χωρις χρονοδιαγραμμα εφαρμογης

    7 δις. θα πληρωσουν τα παπακια

    Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

    Το 60% του πληθυσμου της Αθηνας και του Πειραια ζει κατω απο απαραδεκτες σταθμες θορυβου. Περιπου το 30% της οχλησης προερχεται απο την κυκλοφορια, οπου τη μεριδα του λεοντος εχουν τα δικυκλα. Συμφωνα με στοιχεια του υπουργειου ΠΕΧΩΔΕ, το 25% των δικυκλων που κυκλοφορουν στο Λεκανοπεδιο, εκπεμπουν θορυβο πανω απο τα ανωτατα επιτρεπτα ορια, ενω στην ιδια κατηγορια βρεθηκε το 5% των αυτοκινητων.

    Αλλες πηγες ηχορρυπανσης ειναι οι εγκαταστασεις αναψυχης, που ταλαιπωρουν κυριως τις τουριστικες περιοχες, οι βιομηχανικες εγκαταστασεις και οι οικιακες συσκευες.

    Το προβλημα δεν αποτελει ελληνικο "προνομιο". Συμφωνα με στοιχεια του ΟΟΣΑ, το 50% των κατοικων του Οργανισμου, πανω απο 330 εκ. ατομα, ζουν σε περιοχες οπου η σταθμη θορυβου ξεπερνα το οριο οχλησης, ενω ενα επιπλεον ποσοστο, της ταξης του 15%, ξεπερνα το μεγιστο ανεκτο οριο. Στην Ευρωπαικη Ενωση, το 25% του πληθυσμου ενοχλειται απο την οδικη κυκλοφορια, ενω το 19% βρισκεται σε περιοχες με υψηλες σταθμες θορυβου.

    Με βαση αυτα τα δεδομενα, ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ ανακοινωσε χθες δεσμη μετρων για αντιμετωπιση του θορυβου, αρχιζοντας απο την Αθηνα και τη Θεσσαλονικη. Θα ακολουθησουν η Πατρα, το Ηρακλειο, ο Βολος, η Λαρισα, τα Ιωαννινα, η Καβαλα και η Ροδος. Οι παρεμβασεις θα απορροφησουν συνολικα 5,5 δις. και θα περιλαμβανουν δρασεις σε τεσσερα επιπεδα.

    Παρα τις επιμονες ερωτησεις των δημοσιογραφων, ο κ. Λαλιωτης αρνηθηκε να δωσει χρονοδιαγραμμα εφαρμογης για καθε κατηγορια, πιθανοτατα επειδη δεν υπαρχει η αναγκαια υποδομη, καθως και το θεσμικο πλαισιο. Ο υφυπουργος Μεταφορων Γ. Δασκαλακης, που ηταν παρων στη χθεσινη συνεντευξη, σημειωσε οτι η αρχη ειναι δυσκολη και οτι θα χρειαστει χρονος για να φανουν τα αποτελεσματα.

    Τα μετρα, που θα υλοποιηθουν με τη συνεργασια του υπουργειου Μεταφορων, προβλεπουν:

    Αυστηρους ελεγχους στα δικυκλα, τα οποια θα πρεπει να εφοδιαστουν απο τις αρχες του 1997 με ειδικη Καρτα.

    Υλοποιειται ενα προγραμμα κατασκευης ηχοπετασματων κατα μηκος μεγαλων οδικων αξονων. Σε πρωτη φαση θα γινουν παρεμβασεις στην περιοχη του Χαιδαριου. Παραλληλα θα εφαρμοστουν μετρα ηχομονωσης σε δημοσια κτιρια με ειδικες χρησεις, οπως νοσοκομεια, γηροκομεια και σχολεια.

    Συστηματοποιουνται οι ελεγχοι στη βιομηχανια, οι οποιοι θα γινονται καθε εξι μηνες και καθιερωνεται η Καρτα Ελεγχου Θορυβου Εγκαταστασεων. Η σχετικη υπουργικη αποφαση δεν εχει υπογραφει, αλλα συμφωνα με πληροφοριες προβλεπει την αφαιρεση της αδειας λειτουργιας σε επιχειρησεις που δεν θα συμμορφωθουν ως προς τη σταθμη θορυβου.

    Καθιερωνονται τα "Ησυχα προιοντα" στις μικροσυσκευες.

    Στο 2ο Κοινοτικο Πλαισιο Στηρηξης εχει ενταχθει ειδικο προγραμμα για την αντιμετωπιση του θορυβου στις τουριστικες περιοχες, με εμφαση στη Ροδο, την Κερκυρα, την Κρητη και τη Χαλκιδικη. Στην Αθηνα εχουν εγκατασταθει σταθμοι μετρησης στην Πατησιων, τη λεωφορο Αλεξανδρας, την Β. Σοφιας και την Πανορμου. Εκτος απο την περιοχη της πρωτευουσας, προχωρει η χαρτογραφηση θορυβου στη Χαλκιδα, τις Σερρες, τα Χανια, τη Λαμια και τα Τρικαλα, ενω παραλληλα προχωρει η καταγραφη σε ολες τις πολεις με πληθυσμο ανω των 50.000 κατοικων.

    [8] "Δεν μας ενημερωνε ο Νηστικακης"

    Ο ΠΡΩΗΝ ΑΡΧΗΓΟΣ της ΕΛΑΣ Αντ. Λαμπαδιαρης για τον πρωην β υπαρχηγο που κατηγορειται για αρχαιοκαπηλια

    Ο Μιχ. Νηστικακης (στη δευτερη σειρα) παρακολουθει με τους συγκατηγορουμενους του την καταθεση μαρτυρων

    "Η θεση του προηγουμενως σε επιτελικες θεσεις, ευθαρσως σας το λεω, ειχε ως αποτελεσμα να μην τρεφει μεγαλο σεβασμο στην ιεραρχια". Αυτο ανεφερε για τον πρωην β' υπαρχηγο της ΕΛ.ΑΣ Μιχ. Νηστικακη, καταθετοντας ως μαρτυρας στη δικη του, ο πρωην αρχηγος της ΕΛ.ΑΣ Αντ. Λαμπαδιαρης

    Επροκειτο για το σημειο της καταθεσης του κατα το οποιο ο πρωην αρχηγος της ΕΛ.ΑΣ απαντουσε σε ερωτηση εαν οφειλε να τον ενημερωσει ο β' υπαρχηγος της αστυνομιας για ενεργεια του. Ωστοσο ο μαρτυρας διευκρινισε οτι οφειλε μεν να τον ειχε ενημερωσει, "ισως ομως και να θεωρησε δεδομενη την εγκριση του". Παντως και οι τρεις μαρτυρες - οι αλλοι δυο ηταν ο πρωην υπουργος Δημοσιας Ταξης Νικ. Γκελεσταθης και ο επισης πρωην ανωτατος αξιωματικος της ΕΛ.ΑΣ Δημ. Αποστολοπουλος- αναφερομενοι στην υποθεση της αρχαιοκαπηλιας για την οποια κατηγορειται ο Μιχ. Νηστικακης κατεθεσαν: Αντ. Λαμπαδιαρης: "Δεν μπορω να πιστεψω οτι ενσυνειδητα συμμετειχε σε μια τετοια υποθεση". Νικ. Γκελεσταθης: "Ισως η φιλοδοξια του ηταν να εκλεινε την καριερα του με μια ανακαλυψη κλοπων αρχαιων. Δεν υπηρχε περιπτωση να γινει αρχηγος της ΕΛ.ΑΣ. Δεν ειχα σκοπο να τον προτεινω". Δημ. Αποστολοπουλος: "Αποκλειω ο Μ. Νηστικακης να εχει σχεση με την αρχαιοκαπηλια. Δεν νομιζω οτι ηθελε να συμμετασχει σε αξιοποινη πραξη. Αυτο θα ηταν αφελες". Υπενθυμιζεται οτι πρωτοδικως ο Μιχ. Νηστικακης, που υποστηριζει οτι εκτελουσε υπηρεσιακα του καθηκοντα, ειχε αθωωθει κατα πλειοψηφια λογω αμφιβολιων. Η δικη του που αρχισε χθες στο Πενταμελες Εφετειο διεξαγεται μετα απο εφεση που ειχε ασκηθει απο την Εισαγγελια Εφετων.

    Οι αλλοι επτα

    Συγκατηγορουμενοι του ειναι αλλα επτα ατομα που ειχαν καταδικασθει πρωτοδικως σε πολυετεις ποινες καθειρξης (Λ. Αμπελικακης, Λ. Μανωλας, Π. Ατσιδακος, Χ. Κατσιγιαννης, Β. Δοδολιας, Ι. Φανουρακης και Α. Βακρας) και ενω ενας απο τους κατηγορουμενους, ο Στ. Ζησοπουλος, πεθανε προσφατα στη φυλακη. Στην καταθεση του χθες στο δικαστηριο ο πρωην αρχηγος της ΕΛ.ΑΣ. Αντ. Λαμπαδιαρης ανεφερε οτι ενημερωθηκε, το Σεπτεβριο '93, απο τον Δημ. Αποστολοπουλο οτι καποιοι που συνεληφθησαν για υποθεση αρχαιοκαπηλειας εμπλεκουν στο σταδιο της ανακρισης τον Μιχ. Νηστικακη. Αμεσως η ηγεσια της αστυνομιας ενημερωσε τον τοτε υπουργο Δημοσιας Ταξης Νικ. Γκελεσταθη και σε συσκεψη που εγινε στο γραφειο του ο Μιχ. Νηστικακης υποστηριξε οτι δεν εχει καμια σχεση κι οτι ερευνουσε κλοπες αρχαιων στα μουσεια Σικυωνος και Κορινθου. "Εκ των υστερων, συμπληρωσε ο Αντ. Λαμπαδιαρης, διαπιστωσαμε οτι οντως ερευνουσε". Ερωτηση (απο εδρας): Εξακριβωσατε αν πηγε στη Γερμανια τον Μαιο'93 για υποθεση τρομοκρατιασ; Μαρτυρας: Εκ των υστερων μου παρεθεσε τα στοιχεια.

    Αρκουσε ο χρονος της μιας ημερασ; Μ: Εξαρταται αν ηθελε να παρει απλως εγγραφα.

    Πως τον κρινετε ως αξιωματικο που ηταν υφισταμενος σασ; Μ: Καλος. Δεν ειχε μεγαλη εμπειρια διοτι δεν βρισκοταν σε μαχιμες θεσεις, δεδομενου οτι υπηρετουσε για πολλα χρονια στην προσωπικη φρουρα του Κ. Μητσοτακη. Η δικη συνεχιζεται αυριο.

    [9] ΑΝΑΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ μετα την κριση ενα παλιο σχεδιο, ενω 150 αστυνομικοι μετατεθηκαν στα νησια

    Στο προσκηνιο η αστυνομευση βραχονησιδων Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΝΕΛΛΟΥ

    Την ιδρυση μικτων φυλακιων της Αστυνομιας και του Λιμενικου, στις ακατοικητες βραχονησιδες του Αιγαιου ειχε προτεινει απο τον περασμενο Οκτωβριο επιτροπη αξιωματικων του υπουργειου Δημοσιας Ταξης.

    Η επιτροπη ειχε κρινει οτι οι ελληνικες ακατοικητες αυτες βραχονησιδες, χρησιμοποιουνται απο Τουρκους δουλεμπορους και εμπορους οπλων και ναρκωτικων, ως ορμητηρια και ενδιαμεσοι σταθμοι. Στην εισηγητικη της εκθεση η επιτροπη ανεφερε τα εξης προφητικα: "Με την ιδρυση των αστυνομικων φυλακιων επιδιωκεται η αποθαρρυνση ενδεχομενων τουρκικων τυχοδιωκτικων στοιχειων η και κατευθυνομενων για την δε φαψτο εγκατασταση τους σε κρισιμες νησιδες με διαφορα προσχηματα, οποτε η απομακρυνση τους λαμβανει αλλη χροια και διαστασεις". Στην ιδια εκθεση προτεινοταν να επιδιωχθει η αντληση κονδυλιων απο τον κοινοτικο προ υπολογισμο, καθως οι ελληνικες βραχονησιδες αποτελουν τα εξωτερικα συνορα της Ευρωπα ικης Ενωσης απο ανατολικα. Πολλοι υψηλοβαθμοι παραγοντες του υπουργειου Δημοσιας Ταξης χαρακτηρισαν ανεφικτες αυτες τις προτασεις, ωστοσο μετα τα τελευταια γεγονοτα, σκεφτονται σοβαρα το ενδεχομενο υλοποιησης τους σε ενθετο χρονο και σε συνεργασια με τα κοινοτικα οργανα.

    Στο μεταξυ το υπουργειο Δημοσιας Ταξης "αποβιβασε" 150 νεους αστυφυλακες στα Δωδεκανησα, τη Σαμο, τη Χιο, τη Λεσβο και τη Σαμοθρακη για να ενισχυσει τις τοπικες αστυνομικες διευθυνσεις, σε μια φορτισμενη περιοδο. Ηδη οι περισσοτεροι αστυνομικοι εχουν φθασει στα νησια ενω εχουν κιολας μεταφερθει ειδικα οχηματα, συγχρονα πιστολια, διοπτρες νυχτος και αλλα μεσα για να αντιμετωπισθουν οι αναγκες του καινουργιου προσωπικου. Αυτη την περιοδο υπηρετουν απο τον Εβρο μεχρι το Καστελοριζο, περιπου 1.500 αστυνομικοι, κατανεμημενοι σε 600 αστυνομικες διευθυνσεις, απο τις οποιες δυο στον Εβρο, μια στη Λεσβο, μια στη Χιο, μια στη Σαμο και μια στα Δωδεκανησα. Ο νομος Εβρου και η Ροδος φιλοξενουν περιπου τους 1.000 απ' αυτους, ενω οι υπολοιποι 500 ειναι διεσπαρμενοι σε σταθμους και φυλακια στα υπολοιπα.

    Στην αγονη γραμμη

    Οσοι υπηρετουν σ' αυτες τις περιοχες διακρινονται στις εξης κατηγοριες.

    Ειναι ντοπιοι, δηλαδη καταγονται απο τον ιδιο η γειτονικο νομο.

    Ειναι δυσμενως τοποθετημενοι για πειθαρχικα παραπτωματα.

    Δεν εχουν "μεσον" και υπηρετουν εκει αναγκαστικα. Ο εξοπλισμος που διαθετουν ειναι ελαχιστος ειδικα στα μικρα νησια, οπως οι Λειψοι, οι Φουρνοι, η Μεγιστη, η Ψεριμος, τα Ψαρα, το Καστελοριζο, ο Α ι-Στρατης, η Νισυρος, η Τηλος, η Συμη κ.λπ. Δεν εχουν θερμανση, φαξ, τελεξ, και τα τηλεφωνα δεν λειτουργουν παντα. Δεν τους επισκεπτεται ποτε ουτε ο αρχηγος της Αστυνομιας ουτε ο υπουργος Δημοσιας Ταξης ουτε ο γενικος γραμματεας. Ξεχασμενοι λοιπον απο τη Διοικηση και την Πολιτεια, διχως κινητρα, ψυχολογικη υποστηριξη και ειδικη εκπαιδευση περνουν τις ωρες τους πανω απο λευκα δελτια συμβαντων. Τωρα, η κριση στο Αιγαιο, αναγκασε την ηγεσια του υπουργειου Δημοσιας Ταξης να δραστηριοποιηθει. Με εντολη του υπουργου Κ. Γειτονα, συγκροτηθηκαν ομαδες εκπαιδευσης ωστε στελεχη των μεθοριακων αυτων διευθυνσεων να περασουν απο ειδικη εκπαιδευση που κρινεται απαραιτητη για να φανει κανεις χρησιμος στις περιοχες αυτες. Οσοι εκπαιδευτουν θα διαμοιραστουν στις διευθυνσεις για να διδαξουν το υπολοιπο προσωπικο.

    Οι βραχονησιδες αποτελουν συχνα "βαση" Τουρκων δουλεμπορων και κακοποιων και το σχεδιο προτεινει τη θωρακιση τους και μαλιστα μεσω του κοινοτικου προ υπολογισμου. Η φωτογραφια απο παλαιοτερη συλληψη Ιρακινων λαθρομεταναστων στα Δωδεκανησα

    [10] ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ: Οι βιομηχανοι αποσυρουν παλια σκευασματα και τα ξαναβγαζουν ...τρεις φορες ακριβοτερα

    Το μεγαλο κολπο στις τιμες των φαρμακων

    Πλασματικη η πολυφαρμακια, καθως το προβλημα ειναι η τεραστια αυξηση του ρυθμου των φαρμακευτικων δαπανων, η οποια δεν οφειλεται σε υπερκαταναλωση, αλλα σε αυξηση των τιμων των φαρμακων, που γινεται συχνα με εμμεσο τροπο, κατηγγειλε χθες ο Φαρμακευτικος Συλλογος Αττικης.

    Ποτε δεν εχει γινει σωστη ανακοστολογηση, στην οποια να συνεκτιμαται η θεραπευτικη αξια του φαρμακου μαζι με την τιμη, αλλα δινεται λανθασμενα αυξηση σε μια ομαδα φαρμακων τονισε η προεδρος του συλλογου Ελενη Μπεσμπεα. Επειδη, εξηγησε, τα τρια τελευταια χρονια δεν εχουν αυξηθει φαρμακα με χαμηλες τιμες, αναγκαζονται οι φαρμακοβιομηχανιες, προκειμενου να επιβιωσει το συγκεκριμενο φαρμακο, να το αποσυρουν και να το βγαλουν σε διαφορετικη μορφη, με ιδια θεραπευτικα αποτελεσματα, αλλα τριπλασια τιμη.

    Αποτελεσμα της μεθοδευσης αυτης, ειναι να αυξανεται θεαματικα η φαρμακευτικη δαπανη στη χωρα μας. Οπως ανεφεραν χαρακτηριστικα τα μελη του συλλογου, ενω την τελευταια πενταετια η καταναλωση σε τεμαχια ειναι σχεδον σταθερη, η φαρμακευτικη δαπανη σχεδον τριπλασιαστηκε, φτανοντας απο 170 δις. τα 450 δις.

    Την ιδια στιγμη, οπως επισημανθηκε, το υπουργειο Εμποριου επιχειρει απλως να "τακτοποιησει" τα θεματα λιανικης πωλησης των φαρμακων και το ποσοστο κερδους εμπορων και φαρμακοποιων, διαιωνιζοντας ετσι μια απαραδεκτη κατασταση. Στο σημειο αυτο η κ. Μπεσμπεα τονισε οτι προχθες ο υφυπουργος Εμποριου Μιχαλης Χρυσοχολδης διαβεβαιωσε οτι δεν προκειται να καταργηθει ο νομος 1132/81 για τη λιανικη πωληση.

    Τα κερδη Οσον αφορα το ποσοστο κερδους, τονιστηκε οτι την ιδια στιγμη που το Ελληνικο Δημοσιο οφειλει στους φαρμακοποιους 12 δις. απο συνταγες του Δημοσιου, εδω και τεσσερις μηνες και οι φαρμακοποιοι συνεπεις στις υποχρεωσεις τους προκαταβαλλουν τον ΦΠΑ, η κυβερνηση ετοιμαζεται να μειωσει το ποσοστο κερδους, επιβαρυνοντας ακομη περισσοτερο τη θεση τους.

    Μεταξυ αλλων, η κ. Μπεσμπεα υποστηριξε οτι ειναι πολυ "υποπτο" το καθεστως προμηθειας φαρμακων απο τα νοσοκομεια, καθως οι διαδικασιες γινονται με αδιαφανεια. Ετσι, υπαρχει μεγαλη αυξηση της φαρμακευτικης δαπανης στα νοσοκομεια σε σχεση με τα φαρμακεια.

    Ο συλλογος παρουσιασε σειρα προτασεων, συμφωνα με τις οποιες μπορει να γινει εξοικονομηση 20 δις. απο αλλαγη του τροπου διακινησης φαρμακευτικου υλικου στα νοσοκομεια, εξοικονομηση 40 δις. απο τιμολογηση φαρμακων και εξοικονομηση τουλαχιστον 10 δις. απο τους διαγωνισμους προμηθειας φαρμακων απο νοσοκομεια και ασφαλιστικα ταμεια.

    Τα μετρα που θα συμβαλουν στην εξοικονομηση των ποσων αυτων ειναι: η ορθη ανακοστολογηση ολων των φαρμακων ανα μορφη και προιον με συνεκτιμηση της φαρμακευτικης τους αξιας και της αναγκαιοτητας τους, αναμορφωση κοστολογικων κριτηριων των φαρμακων και των πρωτων υλων που μετεχουν στην παραγωγη, ληψη γενναιων μετρων για τη διατηρηση στην αγορα δοκιμασμενων παλιων φαρμακων, μειωση του ΕΟΦοσημου απο 15% σε 5%, καθως και επιστροφη χρηματων απο τις φαρμακευτικες εταιρειες στα ασφαλιστικα ταμεια τουλαχιστον της ταξης του 8%-10%.

    Η γενικη ανακοστολογηση αποτελει παγιο αιτημα του Συνδεσμου Φαρμακευτικων Επιχειρησεων Ελλαδος, οπως τονιζει σε χθεσινη του ανακοινωση, στην οποια τονιζει οτι η επιλογη μιας μονο χωρας με τη φθηνοτερη τιμη της Ευρωπης ως κριτηριου της τιμης διαθεσης στην ελληνικη αγορα συνιστα παραβιαση του κοινοτικου δικαιου και θα οδηγησει σε καθυστερηση της εμφανισης νεων φαρμακων στην ελληνικη αγορα η καθολου εμφανιση τους.

    Εξαλλου δεν μπορει να αποκλεισθει η αποσυρση φαρμακων που ισως ειναι σημαντικα για τον ασθενη, επισημαινει ο συνδεσμος, που προτεινει να διατηρηθει ο μεσος ορος των 2-3 φθηνοτερων τιμων με επιπλεον μειωση κατα 8% ως βαση υπολογισμου των τιμων.

    [11] ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Θα αναζητηθουν ευθυνες οσο ψηλα κι αν βρισκονται

    Ο.Α.: Παρανομες οι διοικησεις των θυγατρικων

    Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Εστηναν διοικησεις στις θυγατρικες της "Ολυμπιακης Αεροποριας" με διαδικασιες που γνωριζαν οτι ειναι παρανομες, βαζοντας ετσι σε κινδυνο ιδιαιτερα την "Ολυμπικ Κετερινγκ" στην οποια υπαρχει νομικη εκκρεμοτητα με τη λιβανεζικη εταιρεια που κατεχει το 49%.

    Η παραπανω καταγγελια ανηκει στον ιδιο τον υπουργο Μεταφορων-Επικοινωνιων Χαρη Καστανιδη, που εκανε χθες σχετικες δηλωσεις επιρριπτοντας ευθυνες στη διοικηση της μητρικης "Ολυμπιακης", αλλα και εμμεσως στα πολιτικα προσωπα που βρισκονταν απο το Μαρτιο του 1995 στην ηγεσια του υπουργειου Μεταφορων.

    "Οι διοικησεις ολων των θυγατρικων της "Ολυμπιακης" ειναι παρανομες" ανεφερε χθες ο κ. Καστανιδης. Η παρανομια εγκειται στο οτι οι συνελευσεις των μετοχων που ορισαν διοικησεις στις πεντε θυγατρικες ("Αεροπλολα", "Ολυμπικ Κετερινγκ", "Ολυμπιακη Τουριστικη", "Μακεδονικες Αερογραμμες", "Γαλιλαιος") συνεκληθησαν με πρωτοβουλια της μητρικης εταιρειας και οχι με δικη τους, οπως προβλεπει ο νομος 2190/20. Το προβλημα περιπλεκεται στην "Κετερινγκ" δεδομενου οτι ειχαμε επαναληψη της παρανομιας, εφοσον:

    Στις 2 Μαρτιου 1995 η μητρικη εταιρεια συγκαλει εκτακτη γενικη συνελευση των μετοχων, που γινεται στις 13 Μαρτιου και οριζει νεα διοικηση.

    Η παραπανω διαδικασια κρινεται μη νομιμη απο τη Νομαρχια Αθηνων στις 26 Μαλου 1995, που ενημερωνει τη διοικηση της "Κετερινγκ".

    Στις 7 Ιουνιου το διοικητικο συμβουλιο (που δεν ειναι νομιμο) καλει τους μετοχους σε νεα γενικη συνελευση για να επικυρωσει τη διαδικασια που ακολουθηθηκε. Εδω υπαρχει προσθετο ερωτηματικο, εφοσον ο κ. Καστανιδης δηλωσε οτι δεν ειναι δυνατη μια εκ των υστερων νομιμοποιηση. Και ομως η Νομαρχια φαινεται πως νομιμοποιησε τη διαδικασια, οπως προκυπτει και απο την καταχωριση της "Κετερινγκ" στο Μητρωο Ανωνυμων Εταιρειων που δημοσιευθηκε στην Εφημεριδα της Κυβερνησεως (12/10/95)!

    Ομως στις 8 Δεκεμβριου 1995, και ενω στο υπουργειο Μεταφορων οι Ευαγγελος Βενιζελος και Κιμων Κουλουρης εχουν διαδεχθει τον Θαναση Τσουρα, συγκαλειται παλι με τον ιδιο μη συννομο τροπο γενικη συνελευση απο την μητρικη Ο.Α. Ετσι η Νομαρχια στις 8 Φεβρουαριου 1996 αρνειται να επικυρωσει τη νεα διοικηση της "Κετερινγκ".

    Του θεματος καλειται να επιληφθει το Πρωτοδικειο Αθηνων, που θα πρεπει συντομα να ορισει προσωρινη διοικηση για να ξεκινησει τη διαδικασια απο την αρχη...

    Ευθυνες

    Ο Χαρης Καστανιδης διατυπωσε σοβαρα ερωτηματικα, επισημαινοντας οτι υπηρξαν συνεχη επαναλαμβανομενα λαθη. "Υποθετω οτι ηταν αμελεια" συμπληρωσε, τονιζοντας οτι θα αναζητηθουν ευθυνες "οσο ψηλα και αν βρισκονται".

    Να σημειωθει οτι βρισκεται σε εξελιξη διαπραγματευση με τη λιβανεζικη εταιρεια "Ροσεηιλλ", που κατεχει το 49% της "Κετερινγκ" για να αποσυρει τις αξιωσεις της. Υπαρχουν μαλιστα υπονοιες οτι σκοπιμα "στηνονταν" εωλες διοικησεις για να καταγγελθειι η παρανομια σε ενα κρισιμο σημειο των συζητησεων.

    Παντως απο το περιβαλλον του τεως αναπληρωτη υπουργου Μεταφορων Κιμωνα Κουλουρη εκφρασθηκε οργη για την εμπλοκη στην υποθεση τριων υπουργων, ενω ο ιδιος φερεται αποφασισμενος να ζητησει εντοπισμο των υπευθυνων αυτης της "εσκεμμενης δολιοφθορας". Σημειωνεται τελος οτι ο κ. Καστανιδης ειχε χθες βραδυ συναντηση με τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη και, συμφωνα με πληροφοριες, ελαβε σχετικες οδηγιες για να προχωρησει σε αντικατασταση της διοικησης της "Ολυμπιακης Αεροποριας". Αστεια χαρακτηρισε την ολη φασαρια εφοσον γινεται για να απομακρυνθουν συγκεκριμενα προσωπα απο τις διοικησεις η Ιολη Ηλιαδη, προσωπικη φιλη της Δημητρας Λιανη και μελος του Δ.Σ. της "Ολυμπιακης Τουριστικης".

    Αλλαγες προσωπων στην "Ολυμπιακη" προετοιμαζει ο υπ. Μεταφορων Χαρης Καστανιδης μετα τη χθεσινη του "βομβα"

    [12] ΑΚΗΣ-ΑΡΣΕΝΗΣ μονομαχουν απο αυριο στο χωρο της νεολαιας

    ΑΚΗΣ-ΑΡΣΕΝΗΣ μονομαχουν απο αυριο στο χωρο της νεολαιας, ενω οι "εκσυγχρονιστες" καταγγελλουν τις διαδικασιες

    Προκριμα το Συνεδριο του ΠΑΣΟΚ-τζουνιορ

    Της ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ

    Παραμονες της εναρξης του 2ου Συνεδριου της Νεολαιας ΠΑΣΟΚ - ξεκινα αυριο στο Σταδιο Ειρηνης και Φιλιας και ολοκληρωνεται την Κυριακη με την ψηφοφορια για την εκλογη του Κεντρικου Συμβουλιου - και η λειτουργια των μηχανισμων που θα στηριξουν την αναμετρηση κορυφωνεται.

    Τα στελεχη της νεολαιας, των "ομαδων" ειδικοτερα, που συνθετουν το τοπιο της οργανωσης, αναλωνονται καθημερινως σε επαφες και διεργασιες, προκειμενου να εξασφαλισουν την καλυτερη δυνατη εκπροσωπηση, που θα τους οδηγησει και στην τελικη ευθεια, ητοι τον ελεγχο του Κεντρικου Συμβουλιου, απο το οποιο και θα εκλεγει ο-η (στην προκειμενη περιπτωση) γραμματεας της νεολαιας.

    Εξαιτιας δε, της ειδικης σημασιας που προσλαμβανει το συνεδριο λογω των εσωκομματικων εξελιξεων στο χωρο του ΠΑΣΟΚ, τα μελη της νεολαιας που συγκροτουν τις ομαδες επιδιωκουν να εξαντλησουν τις δυνατοτητες τους, εμφανιζοντας τον καλυτερο εαυτο τους, ωστε να δικαιωθουν εναντι των προσδοκιων των στελεχων του κομματος, των οποιων την "ψηφο εμπιστοσυνης" αντιπροσωπευουν.

    Ο νυν γραμματεας της νεολαιας, Διονυσης Καλογεροπουλος, σε χθεσινη συνεντευξη Τυπου χαρακτηρισε αλλωστε το συνεδριο της νεολαιας ως "προκριμα" του συνεδριου του κομματος, που θα πραγματοποιηθει τον Ιουλιο.

    Βεβαια, ειναι πλεον σαφες οτι επικρατεστερες για την τελικη αναμετρηση θεωρουνται οι ομαδες που εκφραζονται απο τις θεσεις Τσοχατζοπουλου-Αρσενη, των οποιων ηγουνται η Τονια Αντωνιου (την οποια και χθες επισημως ο νυν γραμματεας της νεολαιας Δ. Καλογεροπουλος υπεδειξε ως διαδοχο) και ο Βασιλης Οικονομου (γραμματεας της ΠΑΣΠ) αντιστοιχα.

    Το τοπιο των συσχετισμων δεν αναμενεται να ξεκαθαρισει πριν απο την Παρασκευη, ωστοσο οι προσπαθειες των στελεχων των ομαδων εστιαζονται στη συναψη "συμμαχιων", που ανεξαρτητως της αυτοπεποιθησης που εκφραζεται ειτε απο τη μια ειτε απο την αλλη πλευρα, παντοτε θεωρουνται αναγκαιες. Εξαλλου, ο στοχος της αυτοδυναμιας που επιδιωκεται, μονον κατ' αυτον τον τροπο εξασφαλιζεται.

    Και εδω "προεδρικοι"

    Τα σεναρια δεν εχουν ακομη αποσαφηνιστει, παντως, αυτο που θεωρειται πιθανο, συμφωνα με ασφαλεις πληροφοριες, ειναι το ανοιγμα της ομαδας Τσοχατζοπουλου προς την ομαδα των λεγομενων "προεδρικων", κατι που αλλωστε εκτιμαται οτι αποτελει επιθυμια και των ιδιων, και ιδιαιτερα του "αρχηγου" τους (στελεχος της Αχαλας - στρατευμενος), που βασικα ελεγχει τη δυναμη της. Στην περιπτωση που το σεναριο αυτο επαληθευθει, τοτε δεν αποκλειεται, για την ομαδα Τσοχατζοπουλου, η προσεγγιση του στοχου, που ειναι ο ελεγχος των 400 συνεδρων, κατι που σημαινει δηλαδη την αυτοδυναμια στο Κεντρικο Συμβουλιο.

    Συμφωνα παντως με πληροφοριες, το κλιμα που τροφοδοτουν τα στελεχη της ομαδας Τσοχατζοπουλου, συμφωνα με το οποιο θεωρειται βεβαιη η εκλογη της Τονιας Αντωνιου (την οποια μαλιστα εμφανιζουν και ως προσωπο κοινης αποδοχης), εχει προκαλεσει τη δυσαρεσκεια των στελεχων των υπολοιπων ομαδων, που κανουν λογο για αθεμιτες και εκ προοιμιου θριαμβολογιες, που, οπως εκτιμουν, δεν στηριζονται, μεχρι στιγμης τουλαχιστον, απο την καταγγεγραμμενη δυναμη της.

    Καταγγελια "σημιτικων"

    Να σημειωθει, οτι αισθηση προκαλεσε η κινηση των "σημιτικων" η της ομαδας που εκφραζει τις αποψεις των εκσυγχρονιστων, οπως αυτοαποκαλουνται, που αργα χθες το βραδυ εξεδωσαν ανακοινωση, την οποια και υπογραφουν οι Γ. Σακελλιων, Μ. Τσελεντης, Π. Αλεξιαδης, Ν. Μαθιουδακης κ.α. Στην ανακοινωση, εμμεσως πλην σαφως, οι "σημιτικοι" καταγγελλουν τις διαδικασιες βασει των οποιων οι νεολαιοι οδηγουνται στο συνεδριο τους, και συγκεκριμενα τις διαδικασιες εκλογης των αντιπροσωπων, για τις οποιες οπως υποστηριζουν "υπαρχουν ερωτηματα". Κανουν επισης λογο για προχειροτητα και βιασυνη, ενω εκφραζουν και την αποψη οτι δεν υπηρξε ο απαραιτητος χρονος ανοιχτου και ειλικρινους διαλογου στο πλαισιο των οργανωσεων της νεολαιας.

    Κυκλοι παντως των στελεχων των υπολοιπων ομαδων, σχολιαζοντας στη συνεχεια την κινηση της ομαδας του Γ. Σακελλιωνα, τη χαρακτηριζαν "βιαστικη" και ενδεικτικη ισως της αδυναμιας συμμετοχης της στις τελικες διαδικασιες, στην εκλογη δηλαδη μελων της στο Κεντρικο Συμβουλιο. Και συμπληρωναν οτι ο "αποκλεισμος" στελεχων που εκφραζουν διαφορετικες αποψεις, δεν αποτελει επιθυμια κανενος, απο τη στιγμη που οι προσδοκιες των περισσοτερων, αν οχι ολων, αναφερονται στη δημιουργια ενωτικου κλιματος.

    Η Τονια Αντωνιου (προσκειμενη στον Ακη Τσοχατζοπουλο) και ο Βασιλης Οικονομου (προσκειμενος στον Γερασιμο Αρσενη)

    Του ΠΑΝ. ΗΦΑΙΣΤΟΥ

    [13] "Τυμπανα κατευνασμου" = ΠΟΛΕΜΟΣ

    ΠΡΩΤΟ, η ιστορικη πειρα διδασκει οτι, ο κατευνασμος ενος επιθετικου αντιπαλου ουδεποτε φερνει την ειρηνη. Αντιθετα, οδηγει οπωσδηποτε σε πολεμο. Ενω, μετα το 1974, σταδιακα οικοδομησαμε αξιοπιστη αποτρεπτικη ισχυ (στρατιωτικη και πολιτικη),αποτυχαμε στον διπλωματικο στιβο οταν κτυπησαν τα "τυμπανα του κατευνασμου": "Νταβος", "διεθνιστικες" θεωρησεις της τουρκικης απειλης, "κοσμοπολιτιες" προσεγγισεις στο Κυπριακο, υιοθετηση του "διαλογου" (τη στιγμη που η Τουρκια συνεχιζει να απειλει και να διεκδικει). Αποτελεσμα: εθισμος της Αγκυρας στην ιδεα πως η Ελλαδα υποχωρει σε θεματα ζωτικου εθνικου συμφεροντος, και ενθαρρυνση της για περαιτερω επιθετικες ενεργειες. ΔΕΥΤΕΡΟ, η προσφατη κριση στο Αιγαιο ηταν ενα μονο δειγμα του χειροτερου που επεται(!). Επιλογες που υπακουουν στη λογικη του κατευνασμου της Τουρκιας, οδηγουν σε γενικευμενη συρραξη. Εαν δεν ξανακερδισουμε την αξιοπιστια μας που βυθιστηκε στην Ιμια, συντομα θα βρεθουμε με την πλατη στον τοιχο και η γενικευμενη πολεμικη συρραξη θα καταστει αναποφευκτη. Τοτε ειναι που το "αιμα των παιδιων μας" θα ρευσει αφθονο στον βωμο της πολιτικης αφελειας και της απρονοησιας. ΤΡΙΤΟ, οντως, υπαρχουν μεγαλες "ευθυνες". Για πολιτικους και μονον λογους, η αποτρεπτικη ικανοτητα των ενοπλων δυναμεων δεν αξιοποιηθηκε. Πρωτο, σε καθε εγχειριδιο στρατηγικης αναλυσης αναφερεται πως η πρωτη ενεργεια αυτου που υπεραμυνεται του στατθς θθο κατα τη διαρκεια κρισεων, οπως αυτες του Αιγαιου, πρεπει να ειναι η οριοθετηση της ανοχης (ψασθς βελλι) ως προς ορισμενες ενεργειες του επιτιθεμενου. Ετσι μονον αυξανονται οι πιθανοτητες να αποφυγουμε τοσο τον πολεμο οσο και την ηττα χωρις πολεμο. Ποτε η πολιτικη ηγεσια προειδοποιησε τους Τουρκους οτι εαν πατησουν ποδι σε ελληνικο εδαφος θα εκδιωχθουν ασυζητητι; Δευτερο, η διεισδυση βατραχανθρωπων στις εχρθικες γραμμες ειναι σχεδον αδυνατο να εμποδιστει. Το προβλημα δεν ηταν αυτο αλλα το τραγικο γεγονος, πως ενα τοσο ασημαντο στρατιωτικο επεισοδιο οδηγησε στην παραλυση των πολιτικων αποφασεων. Το ιδιο θα συνεβαινε εαν δεκα Ελληνες βατραχανθρωποι ειχαν αποβιβαστει σε μια τουρκικη ακρογιαλια; ΤΕΤΑΡΤΟ, ο πολεμος αποτρεπεται με ισχυ και οχι με παρακαλια. Ο Θουκυδιδης εγραψε πως "ο ισχυρος επιβαλλει ο,τι του επιτρεπει η δυναμη του και ο αδυνατος υποχωρει οσο του επιβαλλει η αδυναμια του". Ποσοι γνωριζουν οτι ο ναυαρχος Λυμπερης ειχε προχειρη την παραιτηση του (το ειπε στον υπογραφοντα τοτε, αλλα και σε πολλους αλλους) οταν στη συζητηση του τελευταιου προ υπολογισμου η πολιτικη ηγεσια δισταζε και αμφιταλαντευοταν να δεσμευσει τα αναγκαια κονδυλια που διασφαλιζουν, μελλοντικα, το αξιομαχο των ενοπλων δυναμεων; Η πολιτικη αφελεια και η αναποφασιστικοτητα των πολιτικων ηγετων ειναι "μηνυματα" που ενθαρρυνουν τον αντιπαλο, που υποσκαπτουν καιρια την αξιοπιστια της στρατηγικης μας και που οδηγουν, επομενως, σε πολεμο η ηττα χωρις πολεμο. Ευθυνες λοιπον; Ποσοι μετα την κριση εκαναν κριτικη (η αυτοκριτικη) για θεματα οπως "διορατικοτητα", "ενοραση", "ευθυκρισια" και "οξυδερκεια"; Ποια πολιτικα προσωπα, στην τελευταια συζητηση του προ υπολογισμου, ηταν αρνητικα ως προς το υψος των κονδυλιων για την αμυνα; Γιατι ηταν αρνητικα; Μηπως ειχαν σταθμισει με ακριβεια τις αμυντικες αναγκεσ; Η μηπως, δεν ειχαν μελετησει καλα το θεμα; Ποιος, για παραδειγμα στο τελευταιο του βιβλιο (Δεκ. 1995) ταθχηκε υπερ των "μετρων οικοδομησης εμπιστοσυνης" για να δοκομαστουν, δηθεν οι προθεσεις της Τουρκιασ; Ποιος στο ιδιο βιβλιο εγραψε πως δηθεν η τουρκικη και η ελληνικη κοινωνια "χειραγωγηθηκαν η εξαναγκασθηκαν στην εχθρα και στην πολωση"; Ποιος μια μερα πριν την κριση δηλωσε οτι: "δεν ειναι σοβαρο θεμα, δεν ειναι πραγματικη βραχονησιδα. Ειναι κατι βραχια;". Ποιοι παρα ταυτα, κλιμακωναν μεγαλοστομα για να υποχωρησουν εντρομοι στη συνεχεια; Ποιος στη Βουλη, μια μερα πριν την κριση, ταχθηκε υπερ του ευρωπα ικου προσανατολισμου της Το!

    υρκιας και μια μερα μετα την κριση

    ανακαλεσε αυτη τη θεση; ΠΕΜΠΤΟ, ποιοι ευθυνονται για την αδρανεια των συμμαχων μασ; Οι Ευρωπαιοι ισχυριζονται πως δεν τους ζητησαμε βοηθεια. Γιατι; Ποιοι δημιουργησαν ψυχολογια αναστολων και δισταγμων σε καθε προσπαθεια διεκδικησης στην Ευρωπη; Ποιοι φωνασκουσαν πως δηθεν: "οι Ευρωπαιοι μας βαρεθηκαν", "απομονωθηκαμε επειδη τους κουρασαμε με τα προβληματα μας", "ειμαστε οι μονοι (σιψ) που μιλουμε για εθνικα θεματα". Ποιοι στηριξαν την ανευ ανταλαγγματος παραχωρηση της τελωνειακης ενωσης Τουρκιας - ΕΕ; ΕΚΤΟ, ο μεγαλυτερος πολιτικος μυθος των τελευταιων ετων ειναι πως η Ελλαδα ειναι δηθεν "απομονωμενη". Προκειται ειτε για κακοπιστη, ειτε για 100% αφελη και λαθεμενη εκτιμηση, που συγχυζει τις ορθολογιστικες διακρατικες σχεσεις και τις αξιοπιστες συμμαχιες με την υποτελεια και την υποταγη. Οι τριτοι θα τηρησουν ευνο ικη σταση μονον εαν εγκαιρα και αποτελεσματικα διαπλεξουμε τα δικα τους συμφεροντα με τα δικα μας και οχι οταν συμπεριφερομαστε ανεμελα και κατευναστικα, ακομα και στα Σκοπια. Στη διεθνη πολιτικη δεν υπαρχουν φιλοι, υπαρχουν μονο συμφεροντα. Χωρις ισχυρο συμφερον τριτων (που σπανια υπαρχει) οι λαοι ειναι, ουσιαστικα, μονοι στην αντιμετωπιση των εχθρων τους. Ποτε και κανεις δεν θα αναμιχθει ενεργα υπερ της Ελλαδας, ακομη και εαν γινουμε "μα ιμου στην αυλη των ηγεμονων". Ενεργη υποστηριξη, και μαλιστα στρατιωτικη (αυτη, κυριως, εχει σημασια, οταν υπαρχει κινδυνος πολεμικης εμπλοκης) θα υπαρξειμονον εαν και οταν μια τριτη χωρα (Ρωσια; Συρια; Σερβια; Βουλγαρια;...) ειναι και αυτη στοχος των τουρκικων απειλων. Το προβλημα δεν ειναι η (δεδομενη και αναμενομενη) απουσια εξωτερικης υποστηριξης κατα τη διαρκεια της κρισης, αλλα η λαθεμενη αποψη πως καποιοι, εν ονοματι της "διεθνους νομιμοτητας" η καποιων αλλων απατηλων αλτρουιστικων κινητρων, θα θυσιασουν τα συμφεροντα τους για να υπερασπισουν τα δικα μας. Συνολικα, το ζητημα δεν ειναι για το πως θα γινει πολεμος αλλα για το πως θα αποτραπει. Ειναι αλλοκοτο και επικινδυνο, εαν -ακομη και μετα το παθημα της!

    Ιμιας- επιβραβευονται αυτοι, οι ο ποιοι, με την αφελεια και την πολιτικη ανευθυνοτητα τους προκαλουν τον πολεμο, ενω επικρινονται αυτοι που τον αποτρεπουν. Τελικα, παντως, εαν τα παθηματα δεν μας γινουν μαθηματα, θα (ξανα)παθουμε, αναποφευκτα αυτο που μας αξιζει...

    *Καθηγητης Διεθνων Σχεσεων.

    [14] Στη διεθνη πολιτικη δεν υπαρχουν φιλοι, μονον συμφεροντα

    ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ Καθως καταλαγιαζει σιγα σιγα ο κουρνιαχτος και οι κραυγες γυρω απο τους χειρισμους στην προσφατη ελληνοτουρκικη κριση, αρχιζουν να εμφανιζονται και οι πρωτες ουσιαστικες προεκτασεις. Και δεν μιλαμε για την ιστορια της παραπομπης η μη του θεματος στη Χαγη (αλλη μια τρικυμια στο ποτηρι, καθως η κυβερνηση δεν μπορει να ξεπερασει τα εθνικα μας συμπλεγματα...), αλλα για τα θεματα των στρατιωτικων δαπανων και τη θητεια.

    Μια απο τις βασικες επιλογες του κ. Σημιτη ηταν η εξοικονομηση καποιων σημαντικων πορων απο τα τεραστια κονδυλια που διατιθενται για την αμυνα για καποια κοινωνικη πολιτικη. Τωρα οχι μονο απομακρυνεται μια τετοια προοπτικη, αλλα αντιθετως αρχισε παλι η συζητηση για νεα επιπλεον εξοπλιστικα προγραμματα. Αλλη μια ευκαιρια λοιπον για ν' αλλαξει το κλιμα στην οικονομια φαινεται να χανεται πριν καλα καλα δημιουργηθει...

    Και βεβαια δεν ειναι μονο οι δαπανες. Απο κοντα ακολουθουν και οι ψιθυροι για αυξηση της θητειας... Για να επιβεβαιωθει προφανως η αποψη ορισμενων οπως ο κ. Ραλλης, για παραδειγμα... που ανακαλυψαν τωρα οτι πρεπει να γινουμε... Ισραηλ. Τωρα πως μπορει να βρεθει ενας λαος εθισμενος στην ευμαρεια σε... διαρκη πολεμικη ετοιμοτητα, κανεναν δεν φαινεται ν' απασχολει. Αρκουν οι βαρυγδουπες διαπιστωσεις και "προτασεις"...

    Ετσι λοιπον την ωρα που αλλοι λαοι, βλεπε Γαλλια, μειωνουν στο μισο το στρατο τους, εμεις θ' αρχισουμε και παλι να συζητουμε περι αυξησεως της θητειας... Το πως ειναι διαρθρωμενος ο στρατος, αν χρειαζεται εκσυγχρονισμο, αυτα περνανε σε δευτερη μοιρα... Αρκει που υπαρχει η ευκολη λογικη της αυξησης της θητειας και των "πολεμικων" δηλωσεων...

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [15] Μικροψυχια

    Μικροψυχια ΕΧΕΙ δημιουργηθει η κακη παραδοση σ' αυτο τον τοπο να ασκειται αντιπολιτευση για την αντιπολιτευση σε καθε θεση της κυβερνησης, και με τη μεγιστη δυνατη ευκολια να γινονται χαρακτηρισμοι απαραδεκτοι, χωρις κανενα αντικρισμα αληθειας. ΠΙΣΤΟΣ σ' αυτη την παραδοση, ο αρχηγος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ ξιφουλκησε κατα της Χαγης! Παρεκαμψε την ουσια, δηλαδη το γεγονος οτι η Τουρκια μας "προσφερε" την ευκαιρια να επικαλεστει η Ελλαδα το σεβασμο του Διεθνους Δικαιου και των διεθνων συνθηκων, που τη δικαιωνουν, και αναζητει να βρει ποιος εκανε την προταση για το Δικαστηριο της Χαγης! ΑΥΤΗ η μικροψυχη ενεργεια του κ. Εβερτ μεταφραστηκε σε πρωτοσελιδους κραυγαλεους τιτλους: "Χ-αγεται και φερεται η κυβερνηση", "Φεσι στο Αιγαιο απο Κλιντον", "Οι ΗΠΑ μας σπρωχνουν στη Χαγη", "Τα εδωσε ολα σε μια νυχτα" ο Σημιτης. Και μιλουν για "αποκαλυψη" του Λευκου Οικου, οτι πρωτη η Ελλαδα προτεινε τη λυση της Χαγης. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ταχα ο Μιλτιαδης Εβερτ οτι παγια θεση της Ελλαδας, απο τον καιρο του Κ. Καραμανλη, ειναι η προσφυγη στο Δικαστηριο της Χαγης και οχι ο διμερης "διαλογος", που θελει η Τουρκια; ΑΠΟ ΟΠΟΥ κι αν προερχεται η προταση για τη Χαγη θα επρεπε να στηριχθει ανεπιφυλακτα απο την πλευρα της Ελλαδας. Να στηριχθει και απο την κυβερνηση και απο την αντιπολιτευση. ΤΩΡΑ, κατα ποσο συρεται η Ελλαδα στη Χαγη φαινεται απο τη χθεσινη αντιδραση της Τουρκιας, η οποια αρνειται την προσφυγη στο Διεθνες Δικαστηριο γιατι γνωριζει οτι θα χασει. ΒΕΒΑΙΩΣ η Ελλαδα, αφου δεν διεκδικει τιποτε, δεν εχει κανενα λογο να προσφυγει στο Δικαστηριο της Χαγης. Ειναι θεμα της Τουρκιας, η οποια, οπως και χθες γραψαμε, πρεπει να υπογραψει την προαιρετικη ρητρα της υποχρεωτικης δικαιοδοσιας του Διεθνους Δικαστηριου της Χαγης, οπου και θα επιλυθουν ολες οι δικαστικα επιλυσιμες νομικες διαφορες μεταξυ των δυο κρατων, με δικαιωμα της Ελλαδας να αξιωσει και αποζημιωση για την τουρκικη αδικοπραξια. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ειναι απλα. Δεν υπαρχουν ουτε "μυστικη διπλωματια" ουτε και ΨΙΑ πισω απο τη Χαγη. Υπαρχουν το Διεθνες Δικαιο και το δικαιο της Ελλαδας.

    [16] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Το... παρτι τελειωσε στο 7

    Η ΑΕΚ αιφνιδιασε (2-0 στο 7ο λεπτο) και ο ΠΑΟ εσωσε το γοητρο του (2-2 στο 21 ) σε ενα παιχνιδι- διαφημιση για το ποδοσφαιρο

    Του Ν. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Το... παρτι τελειωσε νωρις στο Ολυμπιακο Σταδιο. Οταν η ΑΕΚ, πριν καλα καλα περασουν πεντε λεπτα, καταφερε να κερδιζει με 2-0 και να πανηγυριζει την προκριση στους "4" του Κυπελλου. Ομως οι ψευδαισθησεις που ετρεφαν οι Παναθηναικοι, ειδικα απο τη στιγμη που καταφεραν να ισοφαρισουν σε 2-2, εφτιαξαν τελικα μια ματσαρα, ομοια της οποιας ισως να μην ξαναδουμε ως το τελος της σεζον... Οσοι νομισαν, λοιπον, οτι το... ειχαν δει το παιχνιδι και δεν εκαναν τον κοπο να πανε στο γηπεδο, εχασαν. Πηγαν να δικαιωθουν, βεβαια, στην αρχη, εκει που η ΑΕΚ αποφασισε να καθαρισει με τη μεθοδο του... ψεκαστε - σκουπιστε - τελειωσατε. Μα ο Κριστοφ Βαζεχα δεν ηθελε να το βαλει κατω. Το πηρε προσωπικα το θεμα, παλεψε να τον κανει ντερμπι τον αγωνα και στο τελος τα καταφερε. Ενα ντερμπι με πανω-κατω την μπαλα, με απιστευτα γρηγορο ρυθμο, με αγωνια, με ομορφες φασεις, με ξυλο καπου καπου στην εξεδρα και με τοσες γκολαρες... Απολαυστε...

    3 : Ο Τονι Σαβεβσκι πηρε καπου κοντα στη σεντρα την μπαλα και... υπο το αγρυπνο βλεμμα του Σπυρου Μαραγκου, εφτασε ανενοχλητος ως τη μικρη περιοχη του Παναθηναικου. Εκανε τη συρτη του σεντριτσα, αφησε την μπαλα να περασει κατω απο τα ποδια του ο Ντανιελ Μπατιστα και ο Τιμουρ Κετσπαγια... 0-1.

    6 : Ιδανικη μπαλια του Σαβεβσκι στις πλατες των Παναθηναικων και ο Ντανιελ Μπατιστα... 0-2.

    17 : Σουτ του Κριστοφ Βαζεχα μεσα απο την περιοχη και... 1-2.

    21 : Κεφαλια-πασα του Χουαν Χοσε Μπορελι στον Βαζεχα, νεο σουτ... 2-2. Και οι δυο αμυνες για γελια, θα πειτε... Αλλα πως θα γινοταν διαφορετικα ενας τοσο ανοιχτος αγωνας αν η μια απο τις δυο ομαδες καθοταν πισω και περιμενε; Ειδικα μετα το το 2-2 ο μεν Παναθηναικος κυνηγουσε... τρια γκολ μαζεμενα, η δε ΑΕΚ καταλαβαινε πως μονο με ενα τριτο δικο της γκολ θα σιγουρευοταν ετσι ρευστα που φαινονταν τα πραγματα. Το αποτελεσμα ηταν να ρουφαει ο κοσμος τη μια φαση πισω απο την αλλη και η αγωνια να φουντωνει οσο περνουσε η ωρα. Και μονο στο τελευταιο τεταρτο, τοτε που και ο πλεον φανατικος οπαδος του Παναθηναικου καταλαβε πως δεν μπορουσε να γινει τιποτα πλεον, ηρεμησαν οι θεατες, αρχισαν να πανηγυριζουν οι ΑΕΚτζηδες και να φευγουν σιγα σιγα οι Παναθηναικοι για να γλιτωσουν, εκτος απο την καζουρα, και το μποτιλιαρισμα της Κηφισιας!

    ΑΠΟ ΤΩΡΑ

    Για να λεμε τωρα τα πραγματα με τ' ονομα τους, μαλλον θα πρεπει να της το δωσουν απο τωρα της ΑΕΚ το φετινο Κυπελλο. Μια ομαδα που καταφερε να αποκλεισει στη σειρα τον Ολυμπιακο και τον Παναθηναικο και τωρα της μενουν ο Αθηναικος, ο ΠΑΟΚ και ο Απολλων... ε, δεν μπορει να μη θεωρειται ουσιαστικα κυπελλουχος. Και δεν ειναι μονο αυτο. Ειναι κυριως οι εκπληκτικες εμφανισεις που εκαναν οι ποδοσφαιριστες του Ντουσαν Μπαγεβιτς στα τρια απο τα τεσσερα τελευταια ματς που εδωσαν για το Κυπελλο: στο 3-1 με τον Ολυμπιακο, στο 3-1 με τον Παναθηναικο και στο χθεσινο 2-2.

    Η ΑΕΚ εδειξε και χθες οτι ειναι, απο τη μεση και μπροστα πληρης ομαδα, χωρις φοβιες, χωρις αγχη, μια ομαδα η οποια παιρνει εκεινο που θελει, τη στιγμη που πρεπει. Αν, μαλιστα, ηταν καπως πιο τυχερη, θα μπορουσε να βαλει και τριτο γκολ στο πρωτο τεταρτο, την ωρα που ο αντιπαλος της φαινοταν να μην ξερει που πατα και που πηγαινει...

    ΣΤΟ 45

    Ο Παναθηναικος, που πιστεψε σ' ενα θαυμα θαυματων απο τη στιγμη που ισοφαρισε, εχασε τη μεγαλη ευκαιρια να παει στο ημιχρονο στα αποδυτηρια με 3-2, εκει που ο Μπορελι εστειλε κεφαλια αουτ σε αδειο τερμα. Αφου δεν τα καταφερε, μετα ηταν πολυ δυσκολο να βαλει τρια γκολ σε 45 λεπτα, χωρις να φαει κανενα. Του μενει οτι προσπαθησε. Οργανωμενα, μεθοδικα, ψυχραιμα, χωρις καμιναδες και γιουρουσια, επαιξε καλη μπαλα, αν σκεφθει κανεις και το αρχικο κρυο ντους που ειχαν φαει στο κεφαλι οι παικτες του. Ακομη και με τεσσερις κυνηγους επαιξε στο τελος (Βαζεχα, Αλεξουδη, Δωνη, Λαγωνικακη), αλλα δεν μπορεσε να βαλει ουτε το τριτο γκολ της τιμης και της νικης... Το παραλιγο αυτογκολ του Μιχαλη Βλαχου στο 60 , οι στραβοκλοτσιες του Αλεξουδη και του Βαζεχα στο 71 αουτ, η... εμπνευση του Γιωργου Δωνη να γινει Φαν Μπαστεν, οταν περασε τον αντιπαλο τερματοφυλακα Ηλια Ατματσιδη και σουταρε αουτ ησαν οι πιο σημαντικες ευκαιριες για το 3-2 που δεν εγινε ποτε. Ο διαιτητης κ. Βελλιος εδειξε κιτρινες καρτες στον Μανωλα και τον Μπατιστα. ΠΑΝΑΘΗΝΑ ΙΚΟΣ: Βαντσικ, Αποστολακης, Ουζουνιδης, Γ. Χ. Γεωργιαδης, Καλιτζακης, Γ. Σ. Γεωργιαδης, Μπορελι, Αλεξουδης, Βαζεχα, Μαραγκος (72 Λαγωνικακης), Δωνης. ΑΕΚ: Ατματσιδης, Μπορμποκης (35 Κοπιτσης), Κωστενογλου, Μανωλας, Σαμπανατζοβιτς, Κωστης (53 Βλαχος), Κετσπαγια, Σαβεβσκι, Μπατιστα, Τσαρτας (65 Μαλαδενης), Κασαπης.

    "Βελλιο, μην ξαναπαιξεις την ΑΕΚ"!

    ΔΗΜΟΣΙΑ παρακληση του Τροχανα - "Μας επαιξε 90-10", λενε για τη διαιτησια οι ΑΕΚτζηδες - Στα 4 εκατ. το πριμ προκρισης (για Ολυμπιακο και ΠΑΟ)

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

    Πιο πολυ με τη διαιτησια του Θαναση Βελλιου ασχοληθηκαν στην ΑΕΚ, παρα με το δικο τους επιτευγμα να αποκλεισουν μεσα σε εναμιση μηνα τους δυο αιωνιους αντιπαλους τους. Εξαιρεση αποτελεσε μονον ο Ντουσαν Μπαγεβιτς, ο οποιος δηλωσε οτι προκριθηκε η ομαδα που επαιξε καλυτερα και στα δυο παιχνιδια. "Πιστευω οτι η ΑΕΚ περασε δικαια, κανεις δεν μπορει να το αμφισβητησει αυτο".

    Στον Μπαγεβιτς αρεσε η ΑΕΚ του πρωτου ημιχρονου. "Παιξαμε ετσι οπως ξερουμε να παιζουμε, οπως θελαμε, παρουσιασαμε σ' αυτο το διαστημα καλο ποδοσφαιρο. Ειναι περιεργο βεβαια σε ντερμπι να προηγεισαι στο ξεκινημα μεσα σε πεντε λεπτα με 2-0 και μετα σε 3 λεπτα να σε ισοφαριζουν".

    Για το δευτερο ημιχρονο ανελαβε ο Μπαγεβιτς τις ...ευθυνες. "Το δευτερο ημιχρονο ηταν κατι διαφορετικο. Δικη μου ευθυνη ειναι αυτο που παρουσιασαμε. Σιγουρο ποδοσφαιρο, χωρις να ρισκαρουμε πολλα πραγματα. Δεν μπορεις σε καθε ματς να δινεις θεαμα και στα 90 λεπτα και να κερδιζεις. Παντως δεν ανησυχησα σε κανενα σημειο του αγωνα".

    Στα αποδυτηρια, πρωτο θεμα συζητησης ηταν ο Βελλιος. "Πεντακοσια φαουλ σε βαρος μας εδωσε. Μας εβαλε στην περιοχη μας, εκανε ο,τι περνουσε απο το χερι του να σπρωξει τον Παναθηναικο" ελεγαν οι παικτες. "Δεν πας καθολου καλα. Ενενηντα - δεκα παιζεις. Προσεξε καλα σε παρακαλω", του ειπε στο ημιχρονο ο Νικος Στρατος. Παραπονα του εκανε ο παραγοντας της ΑΕΚ και στο τελος, στην υπογραφη του φυλλου αγωνα, οταν ο Μανωλας ακουστηκε να λεει "Κυριε Νικο, παμε να φυγουμε απο δω γιατι θα του... ορμηξω!".

    Ο Βασιλης Τσαρτας μιλησε για διαιτησια ...90-10 ("ημασταν καλυτεροι απο τον Παναθηναικο, αλλα δεν μας αφησε ο διαιτητης, μας εβαλε στην περιοχη μας με τα φαουλ που εδινε"), για τη χαλαροτητα της ομαδας μετα το 0-2 ("ισως να πιστεψαμε οτι τελειωσε το ματς, ομως δεν νομιζω οτι στη συνεχεια και μετα το 2-2 κινδυνευσαμε αμεσα η εμμεσα") και για το καλο κλιμα της ομαδας! "Ειμαστε αγαπημενοι σαν μια οικογενεια. Αυτα που γραφτηκαν ειναι λανθασμενα. Καποιοι θελουν να κανουν κακο στην ΑΕΚ...".

    "Ολος ο κοσμος ειδε οτι περασαμε δικαια. Μετα το 2-2 κρατησαμε δυναμεις. Στη φαση του γκολ κοντοσταθηκα γιατι νομιζα οτι ημουν οφσαιντ", δηλωσε ο Ντανιελ Μπατιστα. Στο ΟΑΚΑ εχει δημιουργησει παραδοση σπουδαιων εμφανισεων, του "παει" το μεγαλο γηπεδο; "Τα μεγαλα γηπεδα, ειναι για τους μεγαλους παικτες!" ειπε χαριτολογωντας.

    Ο Μιχαλης Τροχανας εξεφρασε το θαυμασμο του (!) για τον Παναθηναικο ("εχανε 2-0 και πηγε να γυρισει το ματς, ηταν εξαιρετικος"), του ευχηθηκε καλη πορεια στο Τσαμπιονς Λιγκ και απηυθυνε δημοσια παρακληση στον Βελλιο να μην ξανασφυριξει σε αγωνα της ΑΕΚ.

    Πριμ δεν ανακοινωθηκε, αλλα συμφωνα με πληροφοριες, οι παικτες θα παρουν περιπου 4 εκατομμυρια δραχμες (εκαστος) για την προκριση σε βαρος Ολυμπιακου και Παναθηναικου!

    Ο Μπορμποκης επαθε θλαση στους προσαγωγους και θα μεινει τουλαχιστον δυο εβδομαδες εκτος γηπεδων. Την Κυριακη κατα του Εθνικου δεν θα παιξουν και οι Κασαπης, Βλαχος (3 και 6 καρτες αντιστοιχα).

    "Πολεμικες τεχνες" στο ΟΑΚΑ, με επιδειξη απο τον Κασαπη προ του Γ.Σ. Γεωργιαδη Το ματς, παντως, ηταν ησυχο, ολοι οι ποδοσφαιριστες εκατο τοις εκατο επαγγελματιες...

    Ετοιμος για ολα... Ο ΠΑΟ για νικη στο Τελ Αβιβ, αν και η δευτερη θεση εξαρταται απο τον αγωνα Μπακλερ - Ρεαλ

    Του ΗΛΙΑ ΔΡΥΜΩΝΑ

    Λετε ολοι -και γραφουμε επι μερες ολοι- πως ο Παναθηνα ικος θα δωσει στο Τελ Αβιβ τον πιο κρισιμο φετινο αγωνα του στο Ευρωπα ικο Πρωταθλημα, αφου αναλογα με το αποτελεσμα του κοντρα στη Μακαμπι θα παρει, η οχι, τη δευτερη θεση στον β ομιλο.

    Ε, λοιπον, του Μαλκοβιτς δεν του καιγεται καρφακι για το αποψινο παιχνιδι του Παναθηνα ικου στο "Γιαντ Ελιαου" (ΑΝΤ-1, 21.00)! Οχι πως δεν θελει την νικη επι των Ισραηλινων και το πλεονεκτημα εδρας στα πλει οφ. Να 'μαστε ξηγημενοι...

    Απλα, ο ανθρωπος εβαλε κατω τα πραγματα, και καταλαβε πως, αφου δεν περναει αποκλειστικα απο το χερι της ομαδας του το αβανταζ στην επομενη φαση (αν δεν χασει η Ρεαλ στην Μπολονια, ο Παναθηνα ικος δεν θα δει προκοπη, ακομα και με 50 ποντους να κερδισει στο Τελ Αβιβ!), καλο ειναι να παψουν ολοι στον Παναθηνα ικο τους βαθμολογικους υπολογισμους και να κοιταξουν, επιτελους, τη δουλεια τους, που δεν ειναι αλλη απο τις νικες σε οσα παιχνιδια θα παιξουν απο 'δω και περα. Οποιοι κι αν ειναι στο μελλον οι αντιπαλοι.

    Αλλ τηε ωαυ, που λενε και στο ΝΒΑ, τραβαει πια ο Παναθηνα ικος! Νικες μεχρι τελους...

    Την ωρα που ο μανατζερ του Παναθηνα ικου επαιρνε τηλεφωνο στο Μοναχο για να μαθει απο τη ΦΙΒΑ -ακουσον, ακουσον- τι γινεται σε περιπτωση τριπλης ισοβαθμιας ΠΑΟ, Ορτεζ και Ρεαλ (χαθηκε, βρε ανθρωπε μου, ν' ανοιξεις εσυ, αλλα κι ολοι οι υπολοιποι στον Παναθηνα ικο, το βιβλιαρακι των κανονισμων, να ξεστραβωθειτε;), ο Μαλκοβιτς ελεγε πως δεν τον νοιαζουν πια ολα αυτα.

    "Τοτε που ειχαμε την ευκαιρια να κανουμε κουμαντο στον ομιλο, κατσαμε και χασαμε απο Ορτεζ και Μπενφικα! Τωρα, λοιπον, που το μελλον μας ειναι, ετσι κι αλλιως, δυσκολο, καλα θα κανουμε να μην κοιταζουμε τα ονοματα των αντιπαλων μας, η το ποιος εχει δυο ματς στην εδρα του, και ποιος ενα. Αλλωστε, δεν ειμαι και τοσο σιγουρος οτι η εδρα ειναι αληθινο πλεονεκτημα", εφτασε στο σημειο να πει ο Σερβος τεχνικος του Παναθηνα ικου.

    Ο συλλογισμος του δεν ειναι ασχημος. Ταιριαζει, μαλιστα, σε προπονητη που ονειρευεται να ξαναγινει πρωταθλητης Ευρωπης! Γνωμη μας παντως ειναι οτι ο Μαλκοβιτς εχει κι αλλους λογους να τα λεει ολα αυτα. Οπως, για παραδειγμα, να στειλει με καθαρο μυαλο τους παικτες του στο παρκε του καταμεστου, απο 10.000 κοσμο, "Γιαντ Ελιαου". Αλλα και για να τους τονωσει την ψυχολογια για τη συνεχεια, ειτε παιξουν με τον Ολυμπιακο στα πλει οφ, ειτε με την Μπενετον.

    Θυμιζουμε πως ο Παναθηνα ικος θα τερματισει δευτερος αν κερδισει τη Μακαμπι, και ταυτοχρονα χασει η Ρεαλ στη Μπολονια. Δευτερος θα ειναι και στην τριπλη ισοβαθμια με Ρεαλ και Ορτεζ - πολυ πιθανη επισης - ενω τριτος θα τερματισει σε ολες τις αλλες περιπτωσεις.

    Ο Τσειμπερς γυρισε "σιδερενιος" στις προπονησεις της Μακαμπι και θα τεθει αποψε αντιμετωπος με τον Οικονομου και τους αλλους παικτες του Παναθηνα ικου

    Λυτρωση απο Ραμπο Ο ΣΙΓΑΛΑΣ "χτυπησε" την κρισιμη στιγμη και η εκπληξη δεν εγινε ποτε Ο Ολυμπιακος (73-69 τη Λεβερκουζεν) περιμενει τωρα τον αγωνα Αντιμπ-ΤΣΣΚΑ Του ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

    Ειχε μεχρι τοτε μηδεν στα 11 σουτ. Μια βραδια πραγματικα εφιαλτικη, γεματη απο ερμπολ και λαθη τραγικα. Η μπαλα βρεθηκε στα χερια του την πιο κρισιμη στιγμη, πενηντα δυο δευτερολεπτα πριν απο το τελος, με το σκορ στο 67-67. Και τοτε ο Γιωργος Σιγαλας απεδειξε αυτο που οι μυημενοι γνωριζουν καλα. Οι μεγαλοι παικτες φαινονται στις μεγαλες στιγμες. Το τριποντο του Σιγαλα εκανε το σκορ 70-67 και αφησε τους πεισματαρηδες Γερμανους με τη γλυκα. Η εκπληξη δεν εγινε ποτε (τελικο 73-69). Εστω δια πυρος και σιδηρου ο Ολυμπιακος διαφυλαξε το πιθανοτατα πολυτιμο "5 στα 5" και πλεον περιμενει χειρα βοηθειας απο την ΤΣΣΚΑ. Οι παικτες του, παντως, ειχαν απο χθες το μυαλο τους στην Κυανη Ακτη. Και οχι μονο. "Γιατι τα πρωτοσελιδα των τελευταιων ημερων, που τα βαζετε; Θα πρεπει να εχει καποιος ατσαλινα νευρα για να μην επηρεαστει" δικαιολογησε τους παικτες του (ισως και τον εαυτο του) ο Ιωαννιδης. Ο Σιγαλας, παντως, αποκλειεται να ειχε το νου του στην Εφορια. Το ονομα του δεν εχει εμπλακει στην υποθεση. Επι 39 λεπτα ο Γιωργακης αρμενιζε αλλου, στο τελος ομως ανελαβε να βγαλει ο ιδιος το φιδι απο την τρυπα. Δεν ηταν μονο το τριποντο-μαχαιρια. Ηταν και η επιμονη του στην αμεσως προηγουμενη φαση, που αναγκασε τον Χουπμαν να βγαλει την μπαλα εξω! Ο Ολυμπιακος, που στο δευτερο ημιχρονο ειχε 8/28 σουτ, βρεθηκε να κοιταζει την πλατη των Γερμανων εναμισι λεπτο πριν απο τη ληξη (65-67 με τριποντο του Κοχ) και γλιτωσε μεσα απο του Χαρου τα δοντια. Αν εχανε, θα ζητουσε βοηθεια κι απο τον Ηρακλη... Ο Ιωαννιδης δηλωσε "περηφανος" για τις 10 νικες που εκανε η ομαδα του σ' αυτο το γυρο των 16 (μιλησε για "εξι σερι", μαλλον ομως εχασε το μετρημα) και παινεψε τους παικτες του επειδη "ακομα κι οταν αγωνιζονται χωρις μυαλο, παιζουν με καρδια". Δεν εχει κι αδικο. Χθες, παντως, τον Ολυμπιακο εσωσε απο την ντροπη η ασυνηθιστη ευστοχια του Ριβερς στα τριποντα 3/3 και η σημαντικη βοηθεια που εδωσε ο Φασουλας (ειδικα στο α , οταν η διαφορα εφτασε και τους 14 ποντους, 36-22). Οσο για τον Ταρλατς, αυτος εκανε ο,τι μπορουσε για να χασει το τρενο του ΝΒΑ. Το μεγαλο αφεντικο των Μπουλς, Τζερι Κραουζ θα πρεπει να απογοητευτηκε. Ο Αμερικανος εφυγε απο το γηπεδο χωρις να κανει δηλωσεις. Ετσι κοντοστουπης που ειναι κανεις δεν τον πηρε χαμπαρι παρα τα αμετρητα κιλα που κουβαλαει... ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (19/43 δ., 4/13 τρ., 23/33 β., 27-10 ρ., 15 λαθη): Σιγαλας 7 (7 ρ.), Μπερι 6, Παπανικολαου 6, Γαλακτερος (επαιζε 3.10 χωρις να βαλει ποντο), Νακιτς 4, Φασουλας 21 (7 ρ.), Τομιτς, Ταρλατς 9, Ριβερς 20 (8 ρ., 6 ας.). ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ (14/35 δ., 10/24 τρ., 11/14 β., 26-11 ρ., 17 λαθη): Κορτσιανι 7 (1), Βουχερερ 10 (2), Βελπ 2, Χουπμαν 9, Γκναντ 13 (11 ρ.), Χαρνις 10 (7 ας.), Κοχ 18 (4).

    Η Στεφανελ Μιλανο, που κερδισε στη Γαλλια τη Βιλερμπαν με 82-71 και η Εφες Πιλσεν, που εχασε στην Μπολονια απο την Τιμσιστεμ με 97-91, θα αναμετρηθουν στο διπλο τελικο του Κυπελλου Κορατς (6 και 13 Μαρτιου, πρωτα στην Πολη).

    [17] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Ο υποτιθεμενος πληρωμενος εκτελεστης του Δοξιαδη, δηλωσε οτι το μονο αδικημα του ειναι οτι καποτε εκλεψε λεφτα απο τη μανα του! Και μ' αυτα τα προσοντα... τον προσελαβε αμεσως ο Μητσοτακης για σεκιουριτι!

    Κον Μπαγεβιτς: Μα επιτρεπεται ανημερα της γιορτης των ερωτευμενων να κανετε βιασμους ανυπερασπιστων κορασιδων;

    Του Αγιου Βαλεντινου, αλλ' ουχι του Αγιου Βαζελινου.

    Πως τον λενε αυτον που σερνεται με το ζορι, αλλα νομιζει οτι πεταει; Κα-Ροτσα.

    Μολις αποκλειστηκε και απο το Κυπελλο ο ΠΑΟ, η Εφορια τα 'βαλε με τους ποδοσφαιριστες... Κι αν χασουν και το Πρωταθλημα, βλεπω τον Καραπιαλη σε κελι.

    Κον Γερ. Αρσενη: Ευγε, μονο ετσι θα ανακτησετε τη χαμενη σας δημοτικοτητα. Να στρατευθουν οι γυναικες! Πρωτιστως οι παντρεμενες.

    Μα μιλαμε σοβαρα; Θα εβαζε η Βασια να δολοφονησουν τον ηδη χωρισμενο Απ. Δοξιαδη οταν ανεχοταν τοσους μηνες διπλα της στη σκηνη την Ελενη Ανουσακη;

    Μηπως απλως σχεδιαζε να... την αυτοκτονησουν την ιδια, ωστε να γλιτωσει απο τη συμπρωταγωνιστρια τησ;

    Και σιγα να μην πληρωνε τους δολοφονους με... τριμηνες επιταγες! Τοσο πολυ εχει κατσει η αγορα; Μπας και κανουνε και δοσεισ;

    Τι ειναι χοντρο, εχει σχεση με βαρελι και θελει να γινει και πρωθυπουργοσ; Κρασου Τσιλερ.

    Καταργειστε τα συνορα, το Στρατο και τη σημαια! Μα τι φοβαστε ανοητοι την τουρκικη απειλη, απο τη στιγμη που μας στηριζει ο Ζουλφου Λιβανελι;

    Αλλωστε χαρη στη σταθερη αντισταση των 1.000 Τουρκων διανοουμενων απεσυρθησαν ως γνωστον και οι... μη διανοουμενοι του Αττιλα απο την Κυπρο. Και σταματησε η σφαγη των Κουρδων.

    (Ειναι γνωστη επισης η συμβολη του διακριμενου διανοουμενου σοσιαλιστη - ποιητη Ετζεβιτ στη φιλια των δυο λαων!).

    Τι ειναι κιτρινο, εχει σπορια και κανει πεζοδρομιο; Το πε-πορνη.

    Οσοι ενοχλουνται τοοσο πολυ που τα ανεξαρτητα ΜΜΕ (εφημεριδες, ραδια, ΤΩ) ανηκουν σε ιδιωτες και ζουν απο διαφημισεις δεν πανε να διορισθουν σε καμια ΕΡΤ να κανουν ελευθερη δημοσιογραφια "επιπεδου";

    Τι ειναι γλοιωδες, ζει κατω απο τη γη και μοιαζει με δυτη; Η σκωληκοειδυτης.

    Ντροπη δεν ειναι μωρο μου ανημερα του Αγιου Βαλεντινου να ρωτας που ακριβως βρισκει κανεις τους εκτελεστες συζυγων;

    ...Τις συμβασεις που προωθουσε ως υπουργος ο Σημιτης... κατηργησε η Βασω! Και μετα... του φταιει ο Μιρκοσ;

    Τι ειναι γκει, κιτρινο και καιει; Η πουσταρδα.

    Λυσεις στις κρισεις! Για αρχηγο ΓΕΕΘΑ προτεινω Γ. Τραγκα, ΓΕΝ ναυτικου τον Τριανταφυλλοπουλο, αρχηγο ΓΕ Στρατου τη Μαλβινα, οσο για την Αεροπορια την καταλαμβανω προσωπικως ως ντακοτα.

    Κι οταν θα μπουμε μεσα, στην Πολη θα υψωσουμε αμεσως χιλια "λινκ"!

    Θ.Α.

    Ωστε τελικα φταιει η ΤΩ... Τωρα ανακαλυψαμε οτι για την κριση με την Τουρκια φταιει η ΤΩ; Γιατι; Μηπως επειδη απο την πολλη ντροπη βυθιζουμε το κεφαλι στην αμμο για να μην βλεπουμε το χαλι μας. Καλο και τουτο! Αντι να στιγματιζεται η τυχοδιωκτικη αλητεια ορισμενων τουρκικων ΜΜΕ, τα βαλαμε με τα ελληνικα! Ω, χαζα της Ελλαδος παιδια...

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Thursday, 15 February 1996 - 14:38:16