Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Jul. 24)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Λογια...

  • [2] Εκλογες, ε;

  • [3] Διαφορα

  • [4] Χριστοφορος Μαρινος

  • [5] Διαφορα 2

  • [6] Λυκοι φυλαν...

  • [7] Εκσυγχρονιζονται βιαστικα και οι ΔΕΚΟ

  • [8] Η "Αντιγονη" και αλλες ποιοτικες αποπειρες

  • [9] Λουλουδια κι αγαπη εξω απο το κλειστο θεατρο

  • [10] "Η Αλικη ειχε κατακτησει και την καρδια των Τουρκων"

  • [11] Προτομη της στην Αθηνα

  • [12] Ολοι με την αγαπη τους

  • [13] Θανατος Παθενιου

  • [14] ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μη μας εμπαιζετε

  • [15] Μαρκο Πολο

  • [16] "Εδωλιο" για τον Μαρινο μετα τη σφαιρα

  • [17] Ο περσινος ειναι... αλλιως

  • [18] Το καζινο, του καζινου, ω καζινο...

  • [19] Κοβουν 2 βουλευτες ΠΑΣΟΚ απο την επιτροπη για ΔΕΚΟ

  • [20] Κυβερνητικο εργο με οριζοντα 15 μηνων

  • [21] Κυρια με ερωτηματικα

  • [22] Αθλητικα


    [1] Λογια...

    ΥΠΕΡΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ για την αντιμετωπιση των προβληματων της Παιδειας εμφανιστηκε χθες ο υφυπουργος Παιδειας Γιωργος Πασχαλιδης, μετα τη συναντηση μιας ωρας που ειχε με τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη.

    ΕΙΠΕ ΠΟΛΛΑ για μετακινησεις προσωπικου, εκπαιδευτικων, αποσπασεις, σχολεια, βιβλια, προγραμματα κ.τ.λ., για να τονισει οτι ενημερωσε τον πρωθυπουργο για τον τροπο προετοιμασιας του υπουργειου Παιδειας, "ωστε η εναρξη της σχολικης χρονιας να μας βρει με τα λιγοτερα προβληματα".

    ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ, ομως, δηλαδη για το πως και με ποια χρηματα θα γινουν ολα αυτα, ο υφυπουργος δεν ειπε απολυτως τιποτε. Απλως εκτιμα πως αν αναδειχθουν τα "αντικειμενικα θετικα στοιχεια της εκπαιδευτικης πολιτικης, τοτε αυτο που λεγεται ""κριση'' και απειλειται πως θα ερθει απο το φθινοπωρο, μπορει να μας βρει ολους προς το καλυτερο".

    ΑΠΛΩΣ "κριση" λεγεται ολη αυτη η αναστατωση που υπαρχει σε ολες τις βαθμιδες της εκπαιδευσησ; Η κριση, η ανεπαρκεια και η υποβαθμιση της παιδειας ειναι γεγονος που δεν το αμφισβητει κανεις. Δασκαλοι και καθηγητες απειλουν με απεργιες. Τα πανεπιστημια εχουν βουλιαξει στα χρεη, ζητουν ενισχυση 5 δις. που δεν τους δινονται και πρυτανεις ειδοποιουν οτι θα τα κλεισουν.

    ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ τις προειδοποιησεις των πρυτανεων για τα αδιεξοδα που αντιμετωπιζουν τα πανεπιστημια, ο υφυπουργος Παιδειας προανηγγειλε "μια πολιτικη που θα επιτρεπει στα πανεπιστημια να απορροφουν οσο γινεται μεγαλυτερο κομματι απο την κοινωνικη ζητηση για τριτοβαθμια εκπαιδευση".

    ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ θα γινει το θαυμα, να αυξηθει ο αριθμος των εισακτεων στα υπο διαλυση πανεπιστημια, ο υφυπουργος δεν ειπε απολυτως τιποτε. Και φυσικα, ουτε λεξη για τα αιτηματα των πρυτανεων, που ακομη περιμενουν μια συναντηση με την ηγεσια του υπουργειου Παιδειας.

    ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ειναι πολυ κοντα και ο χρονος ανεπαρκεστατος για να αντιμετωπιστει η εκρηξη στην εκπαιδευση και να βρεθουμε ολοι "προς το καλυτερο".

    Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ, αν θελει να πεισει οτι δεν φλυαρει, οφειλει να δωσει στοιχεια και συγκεκριμενο προγραμμα για την αντιμετωπιση των προβληματων της Παιδειας, που δεν τα ελυσαν τοσες κυβερνησεις και τοσοι υπουργοι. Να σοβαρευτουμε και να μην παιζουμε με την Παιδεια και τα παιδια.

    [2] Εκλογες, ε;

    Περι εκλογων ο λογος σε κατ' ιδιαν συζητηση χθες το βραδυ στον κηπο του προεδρικου μεγαρου. Με τον Κ. Σημιτη:

    Λεγεται οτι στις διακοπες σας θα ασχοληθειτε με τον κυβερνητικο ανασχηματισμο και τις εκλογες...

    Τωρα ειναι στιγμη που χαιρεταμε τον κοσμο, απαντησε και απομακρυνθηκε.

    Με τον Κ. Μητσοτακη:

    Τι λετε για τις εκλογεσ;

    Εσεις τι λετε; απαντησε.

    Τον Σημιτη τον βολευουν... Τι τον συμβουλευετε;

    Επειδη ειμαι ειλικρινης, θα τον συμβουλευα για το καλο του. Ασ' το ομως καλυτερα. Αλλα ειναι ελευθερος ανθρωποσ;

    Με τον Α. Τσοχατζοπουλο:

    Τι λετε σεισ;

    Η λογικη λεει εκλογεσ; Εγω λεω οχι, να μη γινουν.

    Με τον Γερ. Αρσενη:

    Δεν βλεπω εκλογες...

    Για τη σταχυολογηση

    ΝΙ.Κ.

    [3] Διαφορα

    "Θα δειτε"

    Ασθμαινων και τελευταιος προσηλθε χθες το βραδυ στο προεδρικο μεγαρο ο Χ. Καστανιδης. Πολλα τα προβληματα στις μεταφορες της χωρας, μας ελαχε και το τελευταιο με το αεροπλανο της ΤΩΑ και ο υπουργος Μεταφορων δεν προλαβαινει να ανασανει.

    Ειστε αποφασισμενος να μηνυσετε καποια μεσα ενημερωσης ξενων χωρων, οπως αναγγειλατε;

    Σε λιγες μερες θα το δειτε. Μολις δε βγει και το πορισμα για τα αιτια της πτωσης του αεροπλανου, θα ενεργησουμε προς ολες τις κατευθυνσεις.

    Κ.Κ.

    Ανοιχτα ολα

    Περι εκλογων ο λογος στη συζητηση μας στο προεδρικο μεγαρο με τον Θοδωρο Τσουκατο.

    Θα εχουμε η οχι εκλογες το φθινοπωρο;

    Ποιος ξερει; Θα δουμε τι θα αποφασισει ο πρωθυπουργος, μας απαντησε.

    Το επιχειρημα πολλων ειναι πως, αν τωρα κανει εκλογες ο Σημιτης, θα σαρωσει. Εσεις τι λετε;

    Αυτο ειναι γνωστο.

    Θα ξερουμε αυριο (σημερα) στην Κεντρικη Επιτροπη η εστω στη συνεντευξη του πρωθυπουργου στην Εκθεση Θεσσαλονικης, αν και ποτε θα γινουν προωρες εκλογεσ;

    Κανεις δεν ξερει. Θα αποφασισει ο πρωθυπουργος. Θα δουμε...

    Τιποτε, λογικα, δεν πρεπει να θεωρειται βεβαιο. Αρα, το ενδεχομενο των εκλογων παραμενει ανοιχτο, μεχρι που να το κλεισει επισημως ο Σημιτης.

    Κ.Κ.

    [4] Χριστοφορος Μαρινος

    Εξαναγκασμος...

    Ο Χριστοφορος Μαρινος κηδευτηκε. Γι' αυτον τον ανθρωπο, πανε δεκα χρονια τωρα, γραψαμε πολλα. Παμπολλα. Για οσα εκανε και οσα δεν εκανε. Για τις αστυνομικο-δικαστικες του περιπετειες. Για τις κατηγοριες και τις αθωωσεις. Συνεντευξεις του. Βιογραφιες του. Για την αγαπημενη του Μαρια. Για τις σχεσεις του με τον αναρχικο χωρο. Σχεδον για ολα. Και τωρα ειναι νεκρος. Αυτοκτονια η δολοφονια, ενδεχομενως να λαβουμε μια πειστικοτατη απαντηση για μια εκ των δυο εκδοχων. Υπαρχει, ομως, και μια αλλη: Ο εξαναγκασμος σε θανατωση. Διοτι, αν θες να αποκαλεισαι σοβαρος μηχανισμος η θεσμος, ας παρεις εναν υποπτο και με στοιχεια αδιασειστα ας του αποδωσεις κατηγοριες, ας τις θεμελιωσεις και ας τον κλεισεις εναν αιωνα στη φυλακη. Οχι να τον εξοντωσεις σιγα σιγα σαν σε κινεζικο βασανιστηριο. Η να τον αναγκαζεις να αυτο- εξοντωνεται. Και να παραπαιει ως χιλιοτραυματισμενη κουκλα σε ενα θιασο, οπου περισσευουν ο αυτοσχεδιασμος, οι προσωπικες φιλοδοξιες και η βεντετα. Αυτα...

    Κ.ΚΥΡ.

    Βιαστικη βεβαιοτητα

    Οσο κι αν μια κυβερνηση ειναι υποχρεωμενη να στηριζεται στις πληροφοριες που της παρεχουν οι αρμοδιες κρατικες υπηρεσιες, μαλλον καλο της κανει να μη σπευδει να τις υιοθετει απολυτως. Ποσο μαλλον που αυτες οι υπηρεσιες εχουν παρελθον, το οποιο δεν εμπνεει εμπιστοσυνη.

    Τα γραφουμε αυτα με αφορμη την "υποθεση Μαρινου", για δυο λογους. Πρωτον, γιατι εχουμε το θανατο ενος ανθρωπου και δεν μπορει πλεον να μιλησει. Και, δευτερον, γιατι ολες οι πληροφοριες προερχονται μονο απο μια πλευρα, την Αστυνομια, καθως το Λιμενικο, που ειναι αποκλειστικα αρμοδιο για τα συμβαινοντα στα πλοια, δεν διεθετε ολα τα στοιχεια, οπως ειπε κατηγορηματικα ο αρμοδιος υπουργος Ναυτιλιας Κοσμας Σφυριου.

    Γι' αυτο λεμε οτι βιαστηκε ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δ. Ρεππας να υιοθετησει τη διοχετευομενη απο την Αστυνομια εκδοχη της αυτοκτονιας του Μαρινου. Και του το επισημαναν αυτο ολοι οι δημοσιογραφοι στη διαρκεια της χθεσινης ενημερωσης και υστερα απ' αυτην.

    Οχι οτι η εκδοχη της αυτοκτονιας αποκλειεται. Καθε αλλο. Αλλα δεν ειναι και η μονη. Και πριν μιλησουν ολοι οι εμπλεκομενοι, πριν ξεκαθαριστουν ολα τα πραγματικα περιστατικα (και υπαρχουν πολλα ερωτηματα), η κατηγορηματικη υιοθετηση της πρωτης εκδοχης μπορει (λεμε, μπορει) να αποδειχθει μεγα λαθος.

    Η "νεα εποχη" επιβαλλει -αν μη τι αλλο- αλλη αντιμετωπιση ορισμενων ευαισθητων θεματων. Και προπαντων οχι απολυτη βεβαιοτητα για τιποτα...

    Γ. ΚΑΡ.

    [5] Διαφορα 2

    ! Ο ενας μετα τον αλλον πεθαινουν στα μπουντρουμια της Τουρκιας -καλως να τη δεχτουν στις αγκαλες τους οι δημοκρατες Ευρωπαιοι...- οι απεργοι πεινας πολιτικοι κρατουμενοι.

    Και η ελληνικη κυβερνηση ποιει την νησσαν. Δεν ειδε και δεν ακουσε τιποτα. Τι περιμενει; Να "συντονιστει" με τους Ευρωπαιους εταιρουσ; Ξυπνατε, ρε...

    Γ. ΚΑΡ.

    ! "Με το μαλακο" θα γινουν κι αλλες αλλαγες σε διοικησεις κρατικων και λοιπων υπηρεσιων. Οι επομενες (μεσα στον Αυγουστο, πιθανως) θα ειναι μαλλον στο ΙΚΑ και στην Ιονικη Τραπεζα.

    Γ.ΚΑΡ.

    Τραυματα

    Η κυβερνηση, λενε ολες οι πληροφοριες, ετοιμαζει αλλαγες στις διοικησεις Τραπεζων και δημοσιων επιχειρησεων. (Ηδη εγινε η πρωτη στην Κτηματικη Τραπεζα). Και βεβαιως, ειναι σαφως εντος των αρμοδιοτητων της. Οφειλει, ομως, να ενισχυει και οχι να τραυματιζει τους θεσμους που η ιδια δημιουργησε. Ο υπο αντικατασταση π.χ. διοικητης της Κτηματικης Αν. Τζαβελλας ειχε εγκριθει ομοφωνα απο την αρμοδια επιτροπη της Βουλης, τον θεσμο δηλ. της "ακροασης", ο οποιος ειχε χαιρετιστει ως προαγων το κοινοβουλευτικο πολιτευμα και τη διαφανεια στον δημοσιο βιο. Τωρα, πριν απο ενα μηνα, ο νομος για τον εκσυγχρονισμο των ΔΕΚΟ εισηγαγε εναν επισης σημαντικο γιατα προσοντα των δημοσιων ανδρων θεσμο. Τη δημοσια προκηρυξη της θεσης των διοικητων των δημοσιων επιχειρησεων. Συμφωνα μ' αυτον, οι υποψηφιοι υποβαλλουν τα βιογραφικα τους και κρινονται απο την κυβερνηση βασει τυπικων και ουσιαστικων προσοντων. Αφου, λοιπον, οι θεσμοι ειναι υπαρκτοι, γιατι δεν εφαρμοζονται;

    Και αντ' αυτων επιλεγεται η "τραυματικη" λυση της αντικαταστασης δυο βουλευτων-μελων της επιτροπης της Βουλης, που ανηκουν στην κυβερνητικη παραταξη;

    Κ.Τ.

    Η "πρωτη" του

    Η παρθενικη εμφανιση του προεδρου της ΓΣΕΕ Χρηστου Πρωτοπαπα, ως μελους του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ εγινε προχθες Τριτη στην Κυπρο. Σ' ενα ταξιδι-αστραπη, εκπροσωπησε τον πρωθυπουργο στις εκδηλωσεις για τη συμπληρωση 22 ετων απο την τουρκικη εισβολη στη μαρτυρικη Κυπρο. Υστερα απο συντομο χαιρετισμο του προεδρου της Βουλης Σπ. Κυπριανου, ακολουθησε ομιλια του μελους του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ, η οποια διακοπηκε πολλες φορες απο θερμα χειροκροτηματα. Ιδιαιτερως θερμα υποδεχτηκαν οι συγκεντρωμενοι την αναφορα του Χρ. Πρωτοπαπα οτι "επι κυβερνησεων του ΠΑΣΟΚ το Κυπριακο αναδειχθηκε και αποτελει το πρωτο εθνικο ζητημα, την πρωτη προτεραιοτητα της ελληνικης εξωτερικης πολιτικης". Με αριστα βαθμολογησαν οι Κυπριοι την πρωτη πολιτικη εμφανιση, και μαλιστα επι εθνικων θεματων, του απερχομενου προεδρου της ΓΣΕΕ... Α.ΧΡ.

    Νοσηλευεται...

    Ουδεν μονιμοτερον του προσωρινου. Το επιβεβαιωσαμε ακομη μια φορα στην ημεριδα για το Παναρκαδικο Νοσοκομειο Τριπολεως, στο πλαισιο των εργασιων του Γ' Παγκοσμιου Συνεδριου Αποδημων Αρκαδων, που βρισκονται σε εξελιξη στην αρκαδικη πρωτευουσα. Σε τμημα του νοσοκομειου εξακολουθουν να στεγαζονται τα γραφεια της Περιφερειας Πελοποννησου. Τα γραφεια εγκαινιαστηκαν οταν περιφερειαρχης ηταν η Χριστινα Μανταφουνη, επι πρωθυπουργιας Κωνσταντινου Μητσοτακη και λειτουργουν εκει, παρα τις διαμαρτυριες των αποδημων. "Τουλαχιστον να μας ρωτουσαν", ελεγε με παραπονο ο Φωτης Κοκοσουλης, προεδρος της Παναρκαδικης Ομοσπονδιας Αμερικης. Π.Μαρ.

    Αναυλα

    Απο την Πρεβεζα ειναι ο συνελληνας Γ.Κ., στη Σουηδια ζει απο τον καιρο της χουντας, Κουβανεζα του ελαχε να ερωτευθει. Υστερα απο πολυχρονο δεσμο αποφασισαν να παντρευτουν τωρα στην Ελλαδα. Με τις σχετικες ταλαιπωριες, τα καταφερε να παρει αδεια απο την πατριδα της να ταξιδεψει και "βιζα" απο την ελληνικη πρεσβεια. Την Πεμπτη 17 Ιουλιου, λοιπον, υστερα απο ταξιδι 51 ωρων φθανει με την ΙΒΕΡΙΑ στο Ελληνικο, οπου την περιμενει ο καλος της. Αμ, δε... Δεν της επιτρεπουν την εισοδο, παρ' οτι ειχε ολα τα απαιτουμενα (βιζα, χρηματα, εισιτηριο με επιστροφη). Δεν της επιτρεπουν καν να δει το μνηστηρα της και τη στελνουν αναυλα πισω. Γιατι; Γιατι ετσι του καπνισε του αξιωματικου υπηρεσιας, ο οποιος, στις ικεσιες του Γ.Κ. "στο ονομα της ανθρωπιας και της αγαπης" να τη δει εστω για δυο λεπτα και επιτελους, να του δοθει μια εξηγηση, ελαβε τη στεγνη απαντηση "δεν γινεται". Μηπως εχει καποια πειστικη εξηγηση το υπουργειο Δημ. Ταξησ; Εχουμε ολα τα στοιχεια στη διαθεση του. Για ονομα του Θεου, ποσα περιθωρια ασυδοσιας και αυθαιρεσιας διαθετουν οι ενστολοι για να ταλαιπωρουν ετσι συναθρωπους τουσ; Γ.Β.

    Νεα σκηνη

    Περι τις 9.30 χθες το βραδυ στον κηπο του προεδρικου μεγαρου μια ωρα μετα την εναρξη της δεξιωσης, ο κ. Σημιτης και ο Απ. Κακλαμανης περπατουσαν μονοι στον κεντρικο διαδρομο. Δεν ηταν η κεντρικη εικονα της δεξιωσης, καθως συχνα βρεθηκαν τριγυρισμενοι απο κοσμο, αλλα ηταν σκηνη που ξαφνιασε. Μπορει να ειχαν αποχωρησει λιγοι καλεσμενοι, αλλα παρομοια σκηνη, να μενουν μονοι ο πρωθυπουργος και ο προεδρος της Βουλης, δεν εχουμε ξαναδει σε παλαιοτερες παρομοιες δεξιωσεις.

    Σημεια των καιρων, μετα την αποχωρηση, για οποιοδηποτε λογο, των προηγουμενων πρωθυπουργων. Τα νεα αστερια (το νεο αστερι) δεν λαμπει τοσο. Ισως ειναι καλυτερα; ΝΙ.Κ.

    [6] Λυκοι φυλαν...

    Καλα και αγια εκανε η (υπερ)υπουργος Αναπτυξης Βασω Παπανδρεου και καλεσε τους νομαρχες ολης της χωρας να συνδραμουν για να παταχθουν τα φαινομενα αισχροκερδειας, ιδιαιτερα κατα την τουριστικη περιοδο. Αλλα, μια και τους ειχε μπροστα της, δεν τους εκανε (ως υπουργος και Τουρισμου, που εχει αμεση σχεση με την προστασια του περιβαλλοντος) και αυστηρες συστασεις να επαγρυπνουν και να βαλουν χαλιναρια στην καταστροφικη μανια καποιων φορεων -φευ- της Τοπικης Αυτοδιοικησησ;

    Τρεις χωριστες και σοβαρες καταγγελιες εχω στα χερια μου - και οι τρεις με αποδεκτη τον νομαρχη Ιωαννινων Ν. Ζαρμπαλα:

    Στον Σμολικα, το πανεμορφο δευτερο σε υψος βουνο μας (2.637 μ.) και στις νοτιες πλαγιες του, οπου το παρθενο δασος Παλαιοσελιον, δοθηκε αδεια (απο τον υπευθυνο περιβαλλοντος της Νομαρχιας!) για κατασκευη και λειτουργια... λατομειου (ανοιξαν ηδη δρομους για την εξυπηρετηση του) με επιχειρηματια τον ...αδελφο του κοινοταρχη! Την καταγγελια κανουν τεκμηριωμενα ο "Συλλογος Προστασιας Ηπειρωτικης Φυσης" και ο "ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ" (εταιρεια για την προστασια και διαχειριση της αγριας ζωης και του φυσικου περιβαλλοντος) που προσφευγει και στην Ευρωπα ικη Ενωση, αφου η περιοχη αυτη του Σμολικα εχει ενταχθει στο εθνικο και διεθνες δικτυο περιοχων απολυτης προστασιας.

    Ο κοινοταρχης Μαυρονορους Ιωαννινων σχεδιαζει, λεει, να "εκμεταλλευθει" με υλοτομηση το αιωνοβιο δασος "Βακουφικο", που διασφαλιζει την υδρευση του χωριου και το προφυλασσει απο τις κατολισθησεις. Το καταγγελλει με πονεμενη γραφη ο ηλικιωμενος ξενητεμενος Μαυρονοριτης Δημ. Αναγνωστου (κατοικος Νεας Ερυθραιας). Και

    Στην Αριστη του Ζαγοριου ο νυν κοινοταρχης καταγγελλεται με συγκεκριμενα στοιχεια απο τον πρωην κοινοταρχη Ι. Κ. Ζηση, για σωρεια παρανομων κατασκευων και αυθαιρεσιων, που αλλοιωνουν βαναυσα την αισθητικη του χωριου και καταστρεφουν τον περιβαλλοντα χωρο.

    Αν οι ταγμενοι για την προστασια του φυσικου περιβαλλοντος και της ποιοτητας ζωης μας, δημαρχοι και κοινοταρχες, πρωτοστατουν στην καταστροφη τους, ποια ελπιδα υπαρχει πλεον γι' αυτο τον τοπο;

    Γ.Β.

    [7] Εκσυγχρονιζονται βιαστικα και οι ΔΕΚΟ

    Του ΝΙΚΟΥ ΚΙΑΟΥ

    Εκσυγχρονιζονται 36 δημοσιες επιχειρησεις και οργανισμοι! Το σχετικο νομοσχεδιο ψηφιστηκε απο τη Βουλη στις 10 Ιουνιου, ειναι πλεον νομος του κρατους και τρεχουν οι διαδικασιες, ωστε οι 36 ΔΕΚΟ να προσαρμοσουν τους κανονισμους τους και να εκσυγχρονιστουν.

    Τι σημαινει ο εκσυγχρονισμος τουσ; Θα γινουν ανωνυμες εταιρειες με την εισαγωγη "συγχρονων μεθοδων διοικησης και νεα διοικητικα σχηματα", μας ειπε εισηγουμενος το σχεδιο νομου ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου. Δεν ηταν βεβαια προσωπικη του αποψη, καθως εξεφραζε την κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ, κατα την εισηγητικη εκθεση του νομοσχεδιου, εξεφραζε τον πρωθυπουργο Κ. Σημιτη και εξεφραζε ολο το υπουργικο συμβουλιο.

    Στοχος λοιπον του νομου ειναι ο εκσυγχρονισμος και η ανταγωνιστικοτητα των ΔΕΚΟ κι αυτο θα επιτευχθει με ιδιωτικοοικονομικα κριτηρια. Ωστοσο αναφυονται αντιφασεις του νομου και ερωτηματα για τις προθεσεις του. Αφ' ενος διατηρειται ο δημοσιος χαρακτηρας των ΔΕΚΟ, διοτι τα κεφαλαια τα φερνει το Δημοσιο και εχει την εποπτεια τους ο υπουργος και αφ' ετερου οριζεται οτι το διοικητικο συμβουλιο απαρτιζεται απο τους εκπροσωπους των μετοχων, δυο εκπροσωπους των εργαζομενων, απο ενα εκπροσωπο απο την Οικονομικη και Κοινωνικη Επιτροπη και απο εκπροσωπους του Δημοσιου. Δηλαδη, εκτος απο το Δημοσιο θα ειναι και ιδιωτες μετοχοι;

    Οι εκπροσωποι του Δημοσιου, μεταξυ των οποιων ο προεδρος και ο διευθυνων συμβουλος, προσλαμβανονται με προκηρυξη, αλλα "οριζονται με κοινη αποφαση των υπουργων", λεει ο νομος. Κι ακομη, λεει οτι τα ελαχιστα προσοντα για το διευθυνοντα συμβουλο ειναι πτυχιο ΑΕΙ και πενταετης εμπειρια - προ υπηρεσια. Τη στιγμη που τα προσοντα τα οποια απαιτουνται σημερα, συμφωνα με τους κανονισμους των ΔΕΚΟ, για τους διευθυνοντες συμβουλους τους ειναι σε πολλες απ' αυτες ανωτερα και καθως δεν περνουν οι γενικοι διευθυντες απο επιτροπες επιλογης, αλλα την προκηρυξη της θεσης τους και το διορισμο τους εχει ο υπουργος, αντιλαμβανεται κανεις ποσο χοντρα παραμενει η πολιτικη - κομματικη παρεμβαση. Και ποσο ανευ αξιας ειναι η εισηγητικη εκθεση του νομοσχεδιου, που αναφερει οτι "για να εξασφαλιζεται η αποτελεσματικοτητα και η σταθεροτητα των διοκησεων ειναι αναγκη να παγιωθουν διαδικασιες αξιοκρατικης επιλογης και διακομματικης αποδοχης".

    Μα ποιο κομματικο στελεχος δεν εχει πτυχιο ΑΕΙ και δεν εχει πεντε χρονια προ υπηρεσια; Τα πτυχια αυτα ειναι πλεον σαν τα απολυτηρια του Λυκειου και απο θητεια στο Δημοσιο, αλλο τιποτα!

    Λειτουργωντας η ΔΕΚΟ με τα ιδιωτικοοικονομικα κριτηρια θα μπορει να προσλαμβανει υπαλληλους οποιους θελει, οποτε θελει και να κανει ο,τι θελει, ενω θα μπορει αναλογα να πραττει και με τις απολυσεισ; Οταν ομως παραμενει η ΔΕΚΟ υπο την εποπτεια του Δημοσιου, συμφωνα με το νομο, τι θα γινεται με τις διαδικασιες και τους περιορισμους στις προσληψεις που προβλεπονται σημερα και αναφερονται στο υπουργικο συμβουλιο και στο ΑΣΕΠ; Αν διαπιστωνεται η αναγκη να απλοποιηθουν τα πραγματα, γιατι να μη γινουν πιο ευελικτες οι διαδικασιες στο Δημοσιο;

    Τι γινεται με τις προμηθειες του δημοσιου τομεα; Ο προσφατος νομος για τις προμηθειες αυτες, απο τις οποιες εξαιρειται μονο ο ΟΤΕ ο οποιος εχει εισαχθει στο Χρηματιστηριο, θα διατηρηθει και με το νεο νομο;

    Στις ΔΕΚΟ προβλεπονται, συμφωνα με τη γενικη παραδοχη, παραγωγικες και επιχειρηματικες δραστηριοτητες. Οι δραστηριοτητες αυτες θα παραδοθουν στους ιδιωτεσ;

    Αλλα πολλες ΔΕΚΟ εχουν ιδρυθει και λειτουργουν με βαση τα ιδιωτικοοικονομικα κριτηρια για να ειναι ευελικτες και εποπτευονται απο τον αρμοδιο υπουργο. Σε αδιεξοδο (ελλειμματα κ.λπ.) οδηγηθηκαν απο ανικανοτητα, απο κακοδιαχειριση, απο σπαταλες, απο τα ρουσφετια, απο τους διορισμους που κανει ο ιδιος ο υπουργος, που κανει η κομματικη οργανωση. Γιατι να μην απλοποιησει τη γραφειοκρατια το κρατος, εφ' οσον διαπιστωνονται δυσκινητες καταστασεισ;

    Αλλα ποσες και ποσες ΔΕΚΟ εχουν απαλλαγει απο τον παρεδρο κι ομως βουλιαζουν;

    Πως ομως θα καταφερεις να κρατησεις το δημοσιο χαρακτηρα των ΔΕΚΟ οταν τις αναθεσεις εν καιρω στους ιδιωτεσ;

    Στο συγχρονο κοινωνικο κρατος δικαιου εχουμε παροχικη διοικηση. Αν ομως αφησουμε τις ΔΕΚΟ στους ιδιωτες, καταργειται η παροχικη διοικηση.

    Διαβαζοντας τον καταλογο των 36 ΔΕΚΟ, στις οποιες αναφερεται ο νομος, γεννωνται ευλογα ερωτηματα προς τι και για ποιον λογο να παραδιδονται στους ιδιωτες διαφορες απο αυτες.

    Οι 36 ΔΕΚΟ ειναι: Ανωνυμη Εταιρεια Διωρυγας Κορινθου (ΑΕΔΙΚ), Αερολιμην Αθηνων (ΑΑΘ Α.Ε.), Δημοσια Επιχειρηση Ηλεκτρισμου (ΔΕΗ Α.Ε.), Διεθνης Εκθεση Θεσσαλονικης (ΔΕΘ Α.Ε.), Δημοσια Επιχειρηση Πετρελαιου (ΔΕΠ Α.Ε.), Δημοσια Επιχειρηση Αεριου (ΔΕΠΑ Α.Ε.), Δημοσια Επιχειρηση Πετρελαιου Ερευνα - Εκμεταλλευση Υδρογονανθρακων (ΔΕΠ - ΕΕΚΥ Α.Ε.), Δημοσια Επιχειρηση Πολεοδομιας Στεγασης (ΔΕΠΟΣ), Δημοσια Επιχειρηση Φωταεριου Αθηνων (ΔΕΦΑ), Ελληνικη Αεροπορικη Βιομηχανια (ΕΑΒ Α.Ε.), Ελληνικη Βιομηχανια Οπλων (ΕΒΟ Α.Ε.), Ελληνικα Καυσιμα Ορυκτελαια (ΕΚΟ Α.Ε.), Εταιρεια Θερμικων Λεωφορειων (ΕΘΕΛ Α.Ε.), Ελληνικος Οργανισμος Τυποποιησης (ΕΛΟΤ), Ελληνικα Διυλιστηρια Ασπροπυργου (ΕΛΔΑ Α.Ε.), Ελληνικα Ταχυδρομεια (ΕΛΤΑ Α.Ε.), Ελληνικος Οργανισμος Μικρομεσαιων Μεταποιητικων Επιχειρησεων και Χειροτεχνιας (ΕΟΜΜΕΧ), Ελληνικος Οργανισμος Τουρισμου (ΕΟΤ), Ελληνικη Ραδιοφωνια Τηλεοραση (ΕΡΤ Α.Ε.), Εταιρεια Υδρευσης - Αποχετευσης Πρωτευουσας (ΕΥΔΑΠ Α.Ε.), Ηλεκτροκινητα Λεωφορεια Περιοχης Αθηνων - Π!

    ειραιως (ΗΛΠΑΠ Α.Ε.), Ηλεκτρικος Σ ιδηροδρομος Αθηνων - Πειραιως (ΗΣΑΠ Α.Ε.), Καταστημα Αφορολογητων Ειδων (ΚΑΕ Α.Ε.), Κτηματικη Εταιρεια Δημοσιου (ΚΕΔ Α.Ε.), Οργανισμος Αποχετευσης Θεσσαλονικης (ΟΑΘ), Οργανισμος Αστικων Συγκοινωνιων Αθηνων (ΟΑΣΑ Α.Ε.), Οργανισμος Διεξαγωγης Ιπποδρομιων Ελλαδος (ΟΔΙΕ), Ολυμπιακη Αεροπλολα (Ο. ΑΕΡΟΠΛΟ ΙΑ Α.Ε.), Ολυμπιακη Αεροπορια (Ο.Α. Α.Ε.), Ολυμπιψ Ψατερινγ, Ολυμπιακη Τουριστικη (ΟΛ. ΤΟΥΡ. Α.Ε.), Οργανισμος Προγνωστικων Αγωνων Ποδοσφαιρου (ΟΠΑΠ), Οργανισμος Σιδηροδρομων Ελλαδος (ΟΣΕ Α.Ε.), Οργανισμος Προωθησης Εξαγωγων (ΟΠΕ), Οργανισμος Τηλεπικοινωνιων Ελλαδος (ΟΤΕ Α.Ε.), Οργανισμος Υδρευσης Θεσσαλονικης (ΟΥΘ).

    Και με προεδρικο διαταγματα μπορουν να υπαχθουν στον καταλογο αυτον και αλλες ΔΕΚΟ.

    Πολλες απο τις παραπανω δημοσιες επιχειρησεις και πολλοι οργανισμοι ειναι ηδη εδω και χρονια ανωνυμες εταιρειες. Ποιος ειναι ο λογος για τον οποιο ειναι αναγκη να ιδιωτικοποιηθουν, ουσιαστικα, ο ΕΟΤ, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΔΙΕ, η ΔΕΠΟΣ, ο ΕΛΟΤ, ο ΕΟΜΜΕΧ; Ποιον και τι εξυπηρετει να ιδιωτικοποιηθουν ο Τουρισμος, το ΠΡΟ- ΠΟ, το ΛΟΤΤΟ, το ΠΡΟΤΟ, οι ιπποδρομιες, η Πολεοδομια, η Στεγαση, η Τυποποιηση, τα σχετικα με τις μικρομεσαιες επιχειρησεις και τη χειροτεχνια; Κι αυτα χωρις να αναφερθουμε στους τομεις των τηλεπικοινωνιων, της ενεργειας, του ηλεκτρισμου ειδικοτερα, των συγκοινωνιων-μεταφορων. Το ΚΚΕ υψωσε φωνη διαμαρτυριας και καταγγελιας. Μιλησε για μορφες ιδιωτικοποιησης, οι οποιες εισαγονται, επεστησε την προσοχη οτι το "φιλετο", την παραγωγη, την παιρνουν ιδιωτες και τη "λαντζα", τη διανομη, την αφηνουν στις δημοσιες επιχειρησεις, π.χ. στη ΔΕΗ. "Ο,τι ειναι κερδοφορο θα περναει στους ιδιωτες, ο,τι ειναι ακριβο και θελει πολλη δουλεια θα μενει στο Δημοσιο", ειπε προσφατα η Αλεκα Παπαρηγα.!

    "Κινησεις" τετοιες εχουν γινει στ ον ΟΤΕ, στα ΕΛΤΑ.

    Με το νομο περι εκσυγχρονισμου των ΔΕΚΟ δεν θα μπορει να γινεται κοινωνικος ελεγχοσ; Η κυβερνηση δειχνει μεγαλη σπουδη να εφαρμοσει το νομο της. Ο εκσυγχρονισμος ειναι που την κανει να βιαζεται; Μηπως κρυβεται κατι αλλο, το οποιο εχει βεβαια να κανει με τις ιδιωτικοποιησεισ; Κι ακομη μηπως πρακτικα θελει να "νομιμοποιησει" τις προσληψεις ημετερων που εκανε στον ευρυτερο δημοσιο τομεα, παρα το νομο και παρα τους περιορισμους και τις εξειδικευσεις του πακετου Ντελορ;

    Στελεχος κομματικο και κυβερνητικο των Σοσιαλδημοκρατων στη Γερμανια, ελεγε προ καιρου, αναφερομενος στις ιδιωτικοποιησεις που εγιναν στη Γερμανια, οτι ηταν η πιο εσφαλμενη αντιληψη που ειχαν ποτε και οτι εγινε μπουμερανγκ. Ο Κ. Σημιτης δεν ακουει τους συμμαχους και φιλους του;

    [8] Η "Αντιγονη" και αλλες ποιοτικες αποπειρες

    Της ΒΕΝΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Καρεζη η Βουγιουκλακη; Ο ελληνικος λαος, που λατρευει τις ομαδοποιησεις και τους διπολισμους, βρηκε στις δυο αυτες λαμπερες γυναικες του θεατρου την αφορμη για μια ακομη στοιχιση. Εντονη στα χρονια της κινηματογραφικης τους καριερας, η διασταση "Καρεζικων" και "Βουγιουκλακικων" βρηκε την ουσια της -αν εχουν ποτε ουσια αναλογα παιχνιδια του κοινου- στις θεατρικες επιδοσεις των δυο στορ. Εκει η πρωτη, η μελαχρινη, τα καταφερε πολυ καλυτερα. Μπαινοβγαινε, για παραδειγμα, στην Επιδαυρο και ενιωθε σαν στο σπιτι της παιζοντας Τσεχοφ.

    Η Αλικη Βουγιουκλακη ειναι αληθεια οτι δεν ειχε ποτε της πραγματικο μαραζι να καταγραφει ως μεγαλη ηθοποιος, να διαπρεψει σε εργα ρεπερτοριου και να κερδισει τον επαινο των λιγων και εκλεκτων. Η δικη της εδρα ηταν αλλου. Στη λατρεια του κοινου, που ισως και να ηταν η μονη που εβλεπε στο θεατρο συν γυναιξι και τεκνοις και συγκρισεις δεν μπορουσε να κανει.

    Το ελαφρο θεατρο της πηγαινε γαντι, ηταν η αδιαμφισβητητη βασιλισσα του. Το ειχε φερει στα μετρα της. Ποια αλλη ηθοποιος τολμουσε να κανει μερος του ρολου που ερμηνευε, τον προσωπικο της μυθο; Ποια αλλη ηθοποιος επαιζε τοσο πολυ φατσα-φορα στην πλατεια, εκλεινε κατα τακτα χρονικα διαστηματα το ματι της στο κοινο και επεστρεφε στο "ρολο" της ανεπαφη; Καμια.

    Δεν της ειχαν, αλλωστε, λειψει οι σπουδαιοι συνεργατες -εστω κι αν προσαρμοζαν το ταλεντο τους στο υποκριτικο της στιγμα. Ειχε, μαλιστα, μια μοναδικη ικανοτητα να προσεταιριζεται τους καλυτερους η τουλαχιστον να τους δελεαζει, εστω κι αν αυτα που τους προσφερε ηταν θεατρικα εργα χωρις ιδιαιτερο βαρος.

    Στα πρωτα της θεατρικα βηματα ειχε την τυχη να δουλεψει με τον Αλεξη Σολομο, τον Πελο Κατσελη, τον Δημητρη Μυρατ, τον Μαριο Πλωριτη, τον Κωστα Μουσουρη, τον Αλεκο Σακελλαριο. Και να μην ξεχναμε τον Μανο Χατζιδακι.

    Της "αλλης οχθης"

    Τα τελευταια χρονια της καριερας της και αφου για ενα μεγαλο διαστημα ειχε ως αποκλειστικο σκηνοθετη της τον Δημητρη Παπαμιχαηλ, η Αλικη Βουγιουκλακη εκπλησσει και παλι οσους την ειχαν καταταξει στο "περιθωριο" του εμπορικου θεατρου και πειθει να περασουν την πορτα του θεατρου "Αλικη" σκηνοθετες της αλλης οχθης, της καλλιτεχνικης. Και, μαλιστα, οι καλυτεροι, οι πιο συζητημενοι, οι ανερχομενοι.

    Ο Νικος Χαραλαμπους, απο τους λιγους σκηνοθετες που διαθετει το ελληνικο θεατρο με εντονη προσωπικοτητα και αποψη, της ανεβαζει την "Εβιτα". Ο Σπυρος Ευαγγελατος, που δεν αφηνει ευκολα το "Αμφι- θεατρο" του, την καθοδηγει στη "Φιλουμενα Μαρτουρανο". Ο Κωστας Τσιανος του "Θεσσαλικου" αναλαμβανει την "Κυρια δεν με μελλει". Και τελος η Ρουλα Πατερακη, μαλιστα, η Ρουλα Πατερακη, η μεγαλη κυρια της πρωτοποριας, τα βρισκει τοσο καλα με την εθνικη μας σταρ, που τη σκηνοθετει σε δυο διαδοχικες παραστασεις. Και ας μην ξεχναμε τον Ανδρεα Βουτσινα, τον Σταματη Φασουλη, τον Διαγορα Χρονοπουλο, αν κι αυτοι ανηκουν πανω-κατω στα ιδια θεατρικα μονοπατια με τη Βουγιουκλακη.

    Επιχειρησε, αραγε, ποτε στα σοβαρα να κανει στροφη στο θεωρουμενο καλλιτεχνικο θεατρο η Αλικη Βουγιουκλακη; Η ιδια θα αρνιοταν τη λεξη "στροφη", γιατι θα ηταν σαν να εφτυνε το παρελθον της και να δεσμευε το μελλον της. Τις λιγες, παντως, φορες που εξεπληξε με τις επιλογες εργων -οχι τιποτε το φοβερο, τη "Φιλουμενα Μαρτουρανο", για παραδειγμα- και διαλεξε ρολους που της επεβαλαν μια μετρημενη σκηνικη συμπεριφορα -μετρημενη συγκριτικα με την προιστορια της- αισθανθηκε την αναγκη να τις στηριξει ιδεολογικα και να προετοιμασει τον κοσμο. Συνηθιζε τοτε να θυμιζει τη θεατρικη της παιδεια, τα χρονια της στο Εθνικο, τους δασκαλους της και, κυριως, τον Ροντηρη. Ο τελευταιος, χωρις ποτε να το μαθει, εγινε ο στυλοβατης της μιας και μοναδικης καθοδου της Αλικης Βουγιουκλακη στο στιβο της αρχαιας τραγωδιας, με την "Αντιγονη" του Σοφοκλη.

    Η "Αντιγονη"

    Η πολυσυζητημενη παρασταση δοθηκε τον Ιουλιο του 1990 στην Επιδαυρο, σε σκηνοθεσια του Μινου Βολανακη, ενωπιον κοσμοπλημμυρας επωνυμων και ανωνυμων θεατων, αφου πρωτα προκαλεσε διενεξη για του αν επρεπε η οχι να μπει η εμπορικη θιασαρχις στο αρχαιο θεατρο, σφετεριζομενη το δικαιωμα κρατικων σκηνων και καταξιωμενων επιχορηγουμενων σχηματων. Αξιζει να σημειωθει οτι η πρωτη της εμφανιση στην Επιδαυρο ως "Λυσιστρατης" ειχε γινει τεσσερα καλοκαιρια πριν, με οχημα το αξιοσεβαστο "Προσκηνιο" του Αλεκη Σολομου. Οι κριτικες για την "Αντιγονη" υπηρξαν απο αμειλικτες εως χλιαρες. "Νιαου, νιαου η Αντιγονουλα", εγραψε ο Θοδωρος Κρητικος στην "Ελευθεροτυπια", δινοντας τον τονο. Ειναι ο ιδιος που ειχε χαρακτηρισει, χρονια πριν, την εθνικη μας σταρ "μιμο".

    "Η κ. Βουγιουκλακη δεν ειναι πραγματικος ηθοποιος -ουτε καν κακος ηθοποιος. Ειναι απλως μιμος. Δεν καταλαβαινει τι σημαινει να βιωνει ενας καλλιτεχνης το ρολο του. Ξερει μονο να ""καμωνεται'' σαν τα παιδια. Συλλαμβανει την τεχνη της υποκριτικης σαν μια σειρα απο εντυπωσιακα ""καμωματα'' -γελια, δακρυα, τσαχπινιες, ποζες, περιγραφικες χειρονομιες...", σημειωνε αναμεσα σε αλλα, πολυ πιο αυστηρα, ο τοτε κριτικος θεατρου της "Ε".

    Σημασια εχει πως η Αλικη Βουγιουκλακη χαρη στην "Αντιγονη" της γνωρισε το "φασισμο σε ολο του το μεγαλειο", οπως η ιδια ειπε σε μεταγενεστερη συνεντευξη της. Ακομη, ομως, κι αν δεν πτοηθηκε, ακομη κι αν δεν την αγγιξαν τα κακα λογια, δεν συνεχισε με αποφασιστικοτητα τη "στροφη" που μια "Αντιγονη" θα μπορουσε να σηματοδοτησει. Το "Γλυκο πουλι της νιοτης", που ακολουθησε αμεσως μετα, σε σκηνοθεσια Ανδρεα Βουτσινα, αποδειχτηκε απλως ενα ακομη διαλειμμα, ποσο μαλλον που η ηρωιδα του Τενεσι Ουιλιαμς τα καταφερε να μοιασει απελπιστικα με την Αλικη Βουγιουκλακη, που ξανα προς τη δοξα τραβουσε, ανεμιζοντας την ξανθια της χαιτη και χαμογελωντας τσαχπινικα. Η "Αντιγονη" ηταν παρελθον. Και αυριο μερα ηταν, θα το ξανασκεφτοταν...

    Συμβολο και σταρ

    Βλεποντας τις παλιες της ταινιες, κυριως την "Αλικη στο Ναυτικο", το αποφθεγμα του Θοδωρου Κρητικου περι μιμου και οχι ηθοποιου χανει στιγμιαια το κυρος του. Η Αλικη παιζει, χαιρεται το ρολο της, καμια οπισθεν σκεψη δεν χαρασσει την απαστραπτουσα ενοτητα της. Με τα χρονια, ομως, το κοριτσι του Εθνικου Θεατρου, που ελαμπε απο ομορφια, νιατα και φυσικοτητα και δεν ειχε αναγκη να γοητευσει το κοινο με τερτιπια, εδωσε τη θεση της σε μια κυρια με σιδερενια πυγμη. Στη μεγαλη οθονη η στη σκηνη η Αλικη Βουγιουκλακη βαρυνε. Εγινε συμβολο και σταρ. Ειχε ενα στατους να διατηρησει. Εναν καθρεφτη να κοιταχτει και να ρωτησει αν ολα ειναι καλα, στη θεση τους. Μα, η τεχνη του ηθοποιου θελει φρεσκο αερακι να φυσαει, παθος και γενναιοδωρια. Και οσο το δυνατο λιγοτερη φιλαρεσκεια και ματαιοδοξια.

    Ειναι τραγικο. Η Αλικη Βουγιουκλακη, ομως, μας ξαναενωσε ολους, εχθρους και φιλους, γυρω της, με κομμενη την ανασα απο τη συγκινηση, οταν ο θανατος, ξαφνικα και απροσδοκητα, αρχισε να την πλησιαζει. Τοτε που η φιλαρεσκεια και η ματαιοδοξια ηταν αχρηστες, δεν ειχαν παραληπτη. Ο ρολος απαιτουσε αληθεια και απλοτητα. Και τις βρηκε και τις δυο, λιγο πριν πεσει για παντα η αυλαια.

    Ο θιασος του Παραδεισου

    Καπου κει, στην πορτα τ' ουρανου, ο "πατερας" της Λαμπρος Κωνστανταρας και ο "καθηγητης" της Διονυσης Παπαγιαννοπουλος θα την περιμενουν

    "Καλη ανταμωση" ειχε ψιθυρισει κλαιγοντας η Αλικη Βουγιουκλακη μπροστα στο φερετρο της Τζενης Καρεζη. Τεσσερα μολις καλοκαιρια πριν. Τις τελευταιες ζεστες μερες του Ιουλιου.

    Αυτη η "ανταμωση" εγινε πολυ νωριτερα απο οσο μπορουσε και ο πιο απαισιοδοξος να φανταστει. Η Αλικη Βουγιουκλακη υπεκυψε, οπως και η Τζενη Καρεζη, στον καρκινο. Οι ταφοι τους γειτονευουν στο Α Νεκροταφειο, σαν να θελουν να επαναλαβουν την επικοινωνια, που αφησαν καποια στιγμη στη μεση. Μια επικοινωνια που, οσο διαφορετικες κι αν ηταν μεταξυ τους οι δυο γυναικες που λατρεψε το κοινο, στηριζοταν σε δυο γερα θεμελια: Τις κοινες μνημες και την αγαπη για το θεατρο.

    Ετσι κι αλλιως η Αλικη Βουγιουκλακη, νεα, ομορφη και λαμπερη, ηρθε να προσθεσει το δικο της αστερι, σε ενα μεγαλο και εκλεκτο θιασο. Το θιασο των δημοφιλων ηθοποιων του ελληνικου θεατρου και κινηματογραφου, που εχουν φυγει πολλα χρονια η και λιγα χρονια πριν απο κοντα μας και μεις επιμενουμε, σοφα ποιουντες, να το αρνουμαστε. Και οχι, βεβαια, επειδη η μικρη οθονη τους φερνει συχνα στο σπιτι μας. Αλλωστε, πολλοι απο αυτους ειχαν πρωτη και αποκλειστικη κατοικια τους τη θεατρικη σκηνη. Ποιος μπορει, ομως, να ισχυριστει οτι οι μνημες, τα κυρια ιχνη που αφηνουν πισω τους οι θεατρικες παραστασεις, ειναι σαθρο υλικο;

    Στον ουρανο, λοιπον, η Αλικη Βουγιουκλακη. Βαζετε στοιχημα οτι θα την υποδεχτει ο Λαμπρος Κωνστανταρας, προθυμος να ξαναπιασει το ρολο του πατερα της, τρυφερου αλλα και σε μονιμη νευρικη κριση; Δεν ειχε και λιγα τραβηξει απο το κοριτσακι του - κι ας το φωναζε "Σωτηρη" - στην "Κορη μου τη σοσιαλιστρια". Αλλα, παλι, μπορει να την περιμενει πρωτος και καλυτερος ο Κωστας Μουσουρης, ο Πυγμαλιων της στην "Ωραια μου κυρια". Η, ισως, ο Διονυσης Παπαγιαννοπουλος, που θα ξυνεται ακομα απο τα μυρμηγκια, που η ατακτη μαθητρια του επεμενε να του βαζει στο σβερκο στα "Χτυποκαρδια στο θρανιο".

    Ο Λαυρεντης Διανελλος θα καθαρισει τη φωνη του για να τη συνοδεψει και παλι στα τραγουδια της "Μανταλενας". Η Γεωργια Βασιλειαδου θα ξαναφορεσει τα μακρια φουστανια και τα τσεμπερια απο την "Αστερω" και η Σαπφω Νοταρα θα αρχισει και παλι να ανησυχει μηπως αυτη η ξανθια και πεταχτουλα Βουγιουκλακη επιχειρησει και παλι να ταραξει την εργασιακη της ησυχια. Γιατι τοτε θα αναγκαστει να "μπουκαρει μεσα", οπως ακριβως στο "Αχ αυτη η γυναικα μου". Ο Αλεκος Σακελλαριος πανευτυχης θα ξαναπαρει τη θεση του, ελεγχοντας την ακριβη αποδοση των ατακων του, και ο Φιλοποιμην Φινος θα καμαρωσει και παλι το κοριτσι, που εβαλε κι αυτος το μαγικο του χερι για να γινει σταρ, η μια και μοναδικη που απεκτησε ποτε ο ελληνικος κινηματογραφος.

    Στο θιασο του ουρανου ταξικες διακρισεις δεν επιτρεπονται. Και οι ανθρωπινες μικροκακιες αχρηστευονται. Τι κι αν καποτε η Ελλη Λαμπετη ειχε αποκαλεσει την Αλικη Βουγιουκλακη "μιμο"; Τι κι αν ο Αλεξης Μινωτης αστραπτε και βρονταγε με τις "μετανοουσες Μαγδαληνες", που υστερα απο χρονια θητειας στο ελαφρο θεατρο, ανακαλυπταν την κολυμβηθρα της Επιδαυρου; Τι κι αν ο Μανος Χατζιδακις ειχε βαρεθει να αποκηρυσσει τα πανεμορφα τραγουδια που της εγραψε και κανεις να μη συμμεριζεται τον πονο του;

    Ολοι μαζι, και ο Καρολος Κουν, και ο Δημητρης Ροντηρης, και ο Μανος Κατρακης, αλλα και ο Φωτοπουλος, ο Σταυριδης, ο Αυλωνιτης, ο Λογοθετιδης, η Αρωνη, ο Νεζερ, ο Ζερβος, η Κατσελη, ο Μακρης, η Γεωργουλη, και η μεγαλη μας Μελινα Μερκουρη, που κατι ξερει απο την αρρωστια που κεραυνοβολησε την Αλικη Βουγιουκλακη, ηταν χθες σε επιφυλακη. Ενας δικος τους ανθρωπος ανεβηκε στον ουρανο. Εχει γουστο να ανεβασει τα κασε, να κλεισει το ματι τσαχπινικα στα αγγελακια και να τα παρει με το μερος του...

    Β. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    [9] Λουλουδια κι αγαπη εξω απο το κλειστο θεατρο

    Αναμμενα φωτα, λαμπακια "παιχνιδιαρικα" γυρω απο τη μαρκιζα. Το θεαμα θα εμοιαζε εορταστικο αν δεν ηταν μεσημερι, γεγονος που καθιστουσε ολη αυτη τη φωταψια παραταιρη. Δεν ηταν παραταιρη. Ηταν ομως ο ιδιαιτερος τροπος με τον οποιο το Θεατρο "Αλικη" και οι υπαλληλοι του αποχαιρετουσαν, χθες δευτερη μερα του πενθους, την ηθοποιο.

    Λιγος ο κοσμος εξω απο το 4 της οδου Αμερικης στεκοταν φυσικα εξω απο τα ουτως η αλλως κατεβασμενα ρολα. Τα ρολα που δεν εμποδιζαν τη ματια να παρατηρησει ορθανοιχτη την κεντρικη εισοδο του θεατρου, σκουπισμενη προσεκτικα, τη μοκετα κι ολανοιχτα τα φωτα μεχρι κατω, στο φουαγε. Περιεργη αυτη η αντιθεση: Απο τη μια τα σφραγισμενα ρολα, που εμποδιζαν το περασμα κι απο την αλλη τα φωτα και η ανοιχτη "πυλη", που καλωσοριζαν...

    Εκατερωθεν του θεατρου στις δυο κολονες, αγνωστοι θαυμαστες ειχαν σε ανυποπτο χρονο δημιουργησει παραξενα κολαζ απο φωτογραφιες της Αλικης Βουγιουκλακη, κομμενες απο καποια προσεκτικα χερια, μικρα μπουκετακια λουλουδια, κολλημενα με σελοτειπ και αναριθμητα μηνυματα. Με μελανι κοκκινο και μεγαλο, παιδικο, ασχηματιστο ακομη γραφικο χαρακτηρα, εγραφε το δικο της μηνυνα η 8χρονη Ρενια Πουρναρα. Προσεκτικος και τακτικος το δικο του, ενας 17χρονος. Με μαυρο μαρκαδορο, το ποιημα του ενας ανωνυμος. Σε χαρτια μεγαλα, σε καρτουλες, με μικρες ζωγραφιες, βιαστικα η επιμελως, με φρασεις που σχηματιζουν καθετως το ονομα ΑΛΙΚΗ, με στιχους, ανορθογραφα, ποιητικα, μεγαλοστομα η σεμνα.

    Τα ιδια χερια που κολλησαν τα γραμματακια, ειχαν φαινεται μπλεξει αναμεσα στους "κρικους" των ρολων του θεατρου μπουκετα με τριανταφυλλα και γαριφαλα κι ενα δυο στεφανια, οχι απο τα αγοραστα, αλλα φτιαγμενα απο τα ευοσμα "υλικα" καποιου κηπου.

    Και η οδος Αμερικης, μαλλον ησυχη στο καλοκαιριατικο μεσημερι, αντηχουσε ωστοσο απο την κινηση της θορυβωδους Πανεπιστημιου που συνεχιζε την καθημερινη της ροη.

    Ν. ΧΑΤΖ.

    Λουλουδια και μηνυματα απο θαυμαστες, εξω απο το θεατρο "Αλικη", οπου καποιοι περαστικοι κοντοστεκονταν διαβαζοντας, παρατηρωντας, δακρυζοντας

    ΦΩΤΟ: ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ - ΝΙΚΗΤΑΣ

    [10] "Η Αλικη ειχε κατακτησει και την καρδια των Τουρκων"

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Στο συνολο τους, σχεδον, τα τουρκικα μεσα ενημερωσης αναφερθηκαν στο θανατο της Αλικης Βουγιουκλακη. Στις σχετικες ανταποκρισεις και τα ρεπορταζ υπηρξε εκτενης και ιδιαιτερα επαινετικη αναφορα στην καλλιτεχνικη καριερα της και ιδιαιτερα στο γεγονος οτι ηταν δημοφιλης με τα εργα της και στην Τουρκια. Ο τουρκικος Τυπος, με τον τιτλο "Πεθανε η εθνικη σταρ της Ελλαδας", αναφερεται στη ζωη, την καλλιτεχνικη δραστηριοτητα και την επιτυχια της Αλικης Βουγιουκλακη, υπογραμμιζοντας οτι σχεδον ολα τα εργα της προβληθηκαν στους τουρκικους κινηματογραφους. Συγκεκριμενα, η εφημεριδα "Χουριετ" γραφει οτι "η δεκαετια του '70 ηταν η δεκαετια που ελαμψε και το αστρο της στην Τουρκια. Τα εργα της παιζονταν επι εβδομαδες στους κινηματογραφους της Κωνσταντινουπολης", ενω η εφημεριδα "Μιλιετ" προσθετει οτι "η Αλικη επαιξε και σε συμπαραγωγη στην Τουρκια". Τελος, η εφημεριδα "Σαμπαχ" γραφει οτι "η Αλικη, που ειχε παρει τη θεση της στην καρδια των Ελληνων, το ιδιο ειχε κατακτησει και την καρδια των Τουρκων".

    (ΑΠΕ)

    [11] Προτομη της στην Αθηνα

    Να φιλοτεχνηθει προτομη της μεγαλης σταρ και να τοποθετηθει σε κεντρικο σημειο της πολης αποφασισε χθες το Δημοτικο Συμβουλιο της Αθηνας, επειτα απο εισηγηση του δημαρχου Αθηναιων Δ. Αβραμοπουλου. Στην καθιερωμενη συνεδριαση αποφασιστηκε ακομα ο ταφος της Αλικης Βουγιουκλακης στο Α Νεκροταφειο να παραχωρηθει εσαει. Τα Παιδικα Χωρια ΣΟΣ Ελλαδος σε ελαχιστη αναγνωριση της αγαπης και του ενδιαφεροντος που εξεδηλωνε παντα η Αλικη Βουγιουκλακη προς το μοναχικο παιδι, ακομη και στις τελευταιες σκεψεις και επιθυμιες της, θελοντας να τιμησουν επαξια τη μνημη της, απεφασισαν να δωσουν το ονομα της στο ανοιχτο θεατρο του Παιδικου Χωριου ΣΟΣ στο Πλαγιαρι Θεσσαλονικης. Ετσι, το ονομα της Αλικης Βουγιουκλακη θα βρισκεται στο Παιδικο Χωριο ΣΟΣ στο Πλαγιαρι Θεσσαλονικης, πολη στην οποια εδωσε την τελευταια θεατρικη της παρασταση και υποσχεθηκε οτι θα ξαναγυρισει. Οπως ακριβως συνεβη με το υπαιθριο θεατρο του Παιδικου Χωριου ΣΟΣ της Βαρης οπου τιμουμε τη μνημη της μεγαλης Ελλης Λαμπετη.

    Και δημοτης Τριπολεως

    Επιτιμη δημοτης Τριπολεως θα ανακηρυχθει, εστω και μετα θανατον, η Αλικη Βουγιουκλακη. Η ηθοποιος, μαζι με την οικογενεια της, ειχε αλλωστε ζησει για μεγαλο χρονικο διαστημα στην περιοχη την εποχη που ο πατερας της διατελουσε νομαρχης Αρκαδιας. Τη σχετικη προταση κατεθεσε στις αρχες του νομου ο Αρκας ζωγραφος Δημητρης Ταλιαγανης εγινε αποδεκτη. Δεν προκειται ομως για προταση που εγινε τυχαια, εκ των υστερων. Ο καλλιτεχνης, μαλιστα, προσωπικος φιλος της ηθοποιου, της ειχε γνωστοποιησει ηδη απο την Πρωτοχρονια την προθεση του να ζητησει απο το Δημο της Τριπολεως την ανακηρυξη της σε επιτιμη δημοτη. Και την ειχε ρωτησει αν θα επιθυμουσε κατι τετοιο, αποσπωντας καταφατικη -και ενθουσιωδη- την απαντηση της. Ο δημαρχος της Τριπολης, Δημητρης Κωνσταντοπουλος, σε τηλεφωνικη επικοινωνια που ειχαμε προχθες μαζι του, επιβεβαιωσε οτι η ανακηρυξη θα γινει. Προσθεσε μαλιστα οτι στο δημοτικο συμβουλιο που θα συγκληθει μεσα στις επομενες μερες, ο ιδιος θα εισηγηθει ενας απο τους κεντρικους δρομους της πολης να μετονομαστει σε "οδο Αλικης Βουγιουκλακη". Ο Δημητρης Ταλαγανης, απο την πλευρα του, σκοπευει να διοργανωσει τη δικη του εκδηλωση για τη "συμπατριωτισσα" και φιλη του Αλικη.

    ΜΑΙΡΗ ΠΙΝΗ

    Και απ' την Ατλαντα

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Στη Θεσσαλονικη επεσε, τελευταια φορα για την Αλικη, η αυλαια: Στο θεατρο "Αθηναιον" την ανοιξη που περασε. Κι ενω δεν ειχαν κοπασει τα χειροκροτηματα για την παρασταση "Η μελωδια της ευτυχιας", η Αλικη Βουγιουκλακη μεταφεροταν στο πολυατρειο της "Εξπρες Σερβις" οπου της εγιναν οι εξετασεις που παρουσιασαν τις πρωτες ανησυχητικες ενδειξεις... Ετσι ο δημαρος της πολης Ντινος Κοσμοπουλος απο τη μακρινη Ατλαντα οπου παρακολουθει την Ολυμπιαδα εξεφρασε "θερμα συλλυπητηρια στην οικογενεια, τους φιλους και τους συνεργατες της και την ταπεινη παρακληση να μοιραστουμε μαζι τους λιγη περηφανια γι' αυτο που η μεγαλη Αλικη προσφερε στην τεχνη και στην πατριδα μας". Εκφρασεις λυπης διατυπωθηκαν ακομη απ' το νομαρχη Κωστα Παπαδοπουλο κι απο τον οργανισμο Πολιτιστικης Πρωτευουσας, ενω οι τοπικοι ραδιοφωνικοι σταθμου μεταδιδουν τραγουδια με τη Βουγιουκλακη και αποσπασματα απο ταινιες της, καθως και παλιοτερες συνεντευξεις της και ειδικα αφιερωματα.

    [12] Ολοι με την αγαπη τους

    Πληθη στο λα ικο προσκυνημα

    Παιδακια με προσωπα θλιμμενα, που ζητουσαν απο τους γονεις τους να τους αγορασουν λιγα τριανταφυλλα για να τα χαρισουν στην αγαπημενη τους Αλικη. Ηλικιωμενες κυριες που μεγαλωσαν με τις ταινιες της. Κοσμος που διεκοψε τις διακοπες του κι αλλοι που εφτασαν απο την επαρχια. Συσσωμος και ο καλλιτεχνικος κοσμος, αρχισε να συρρεει και χθες απο τις πρωτες πρωινες ωρες στο προαυλιο της Μητροπολης. Το κλιμα πενθιμο. Σιγα σιγα, οσοι φιλοι και συνεργατες της Αλικης εμειναν εκει κατα τη διαρκεια της νυχτας αποχωρουσαν βουρκωμενοι κι εξαντλημενοι. Η ουρα μεγαλωνε ολοενα και περισσοτερο, κι αυτοι που απουσιασαν το βραδυ πηραν παλι τις θεσεις τους: Τα παιδια κι οι γυναικες με τα μικρα κουβαδακια πουλουσαν τριανταφυλλα, στους παγκους μπηκαν παλι τα παγωμενα νερα κι οι αστυνομικοι εβαζαν σε ταξη το πληθος - κυριως γυναικες και μικρα παιδια. Περιμεναν ολοι υπομονετικα στην ουρα, που καλυπτε ολο το μηκος της πλατειας, παρ' ολο που ο καυτος ηλιος και η συγκινησιακη φορτιση εφερε σε καποιους λιποθυμιες. Το κλιμα βαρυνε ακομη περισσοτερο, οταν η μητερα της Αλικης, υποβασταζομενη απο το γιο της Αντωνη, εφτασε στο εκκλησακι το μεσημερι και ξεσπασε σε λυγμους φιλωντας το φερετρο. Ο Γιαννης Παπαμιχαηλ εφτασε στον Αγιο Ελευθεριο απο το πρωι κι εκατσε διπλα στη σορο της μητερας του, στην οποια χθες τοποθετηθηκε μια ελληνικη σημαια. Το ιδιο κι ο Κωστας Σπυροπουλος και τα μελη της οικογενειας της. Απο κει το πρωι περασαν ο Ζυλ Ντασσεν και πληθος καλλιτεχνων, ενω ο Σπυρος Καλογηρου καθισμενος σε ενα πεζουλι εξιστορουσε σε μικρα παιδακια που τον πλησιαζαν τις αναμνησεις του απο την Αλικη, κ.α.

    Ολονυχτια

    Περασμενα μεσανυχτα προχθες, και τα αυτοκινητα με δυσκολια κατηφοριζαν τη Μητροπολεως. Εκατονταδες ανθρωποι εξακολουθουσαν να φτανουν στο παρεκκλησι του Αγιου Ελευθεριου για το υστατο χαιρε στην Αλικη Βουγιουκλακη. Θλιψη στα ματια, ενα τριανταφυλλο στα χερια, υπομονη στην ουρα. Η προσελευση δεν μειωθηκε, τουλαχιστον μεχρι τις 3 τα ξημερωματα. Περισσοτεροι οι ενηλικοι, οι επωνυμοι, οι φιλοι της ηθοποιου και λιγοτερα τα μικρα παιδακια που κρατησαν συντροφια στην αγαπημενη τους ολη τη νυχτα. Ο λοφισκος με τα λουλουδια αριστερα της εισοδου μεγαλωνε. Η αναμονη στην ουρα δεν κρατουσε πολυ, αφου περισσοτερα απο πενηντα ατομα περνουσαν καθε φορα την εισοδο, κατεβαιναν τα σκαλια και σταματουσαν μπροστα στην πορτα περιμενοντας σιωπηλα τη σειρα τους. Ορισμενοι απλως αφηναν τα λουλουδια που κρατουσαν, ενω καποιοι αλλοι στεκονταν διπλα απο τη σορο και ψιθυριζαν λιγες κουβεντες. Διπλα στο φερετρο, μεχρι το πρωι, συντετριμμενος, ο Δημητρης Παπαμιχαηλ. Στο τιμητικο αγημα βουβες η Μαρινελλα, η Πεμυ Ζουνη... Στο προαυλιο σχετικη ησυχια και ταξη οσο οι δικοι της ανθρωποι μπαινοβγαιναν για ενα τσιγαρο, για λιγη ξεκουραση στις καρεκλες που τοποθετηθηκαν στο γρασισι, για να θυμηθουν στα πηγαδακια που σχηματιζαν παλιες ευχαριστες στιγμες. Αναμεσα τους ο αδερφος της Αντωνης, που δεν στεκοταν πουθενα, ο Γιαννης Βουρος, ο Λακης Λαζοπουλος, η Ελενη Κουρκουλα, η Κατια Δανδουλακη, η Νορα Βαλσαμη με τον Ερρικο Ανδρεου, η Βασια Τριφυλλη, η Αννα Παναγιωτοπουλου, ο Τακης Ζαχαρατος, η Λολα Νταιφα, ο Πετρος Φιλιππιδης, που εφτασε λιγο μετα το τελος της παραστασης του "Βασιλια Λιρ" στο Ηρωδειο, και τοσοι αλλοι.

    ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ

    Πολλα παιδακια περιμεναν σιωπηλα να χαιρετησουν με τη σειρα τους την αγαπημενη τους Αλικη

    Σε λυγμους ξεσπασε η μητερα της Αλικης μπαινοντας το μεσημερι στο παρεκκλησι

    Συντετριμμενος φτανει στη Μητροπολη ο Σπυρος Καλογηρου. Λιγο μετα θα διηγηθει στα παιδια που τον πλησιαζαν τις αναμνησεις του απο την Αλικη

    Η Αλικη ενωνει

    Σε εθνικο δικτυο η μεταδοση της κηδειας της

    Διακαναλικη συνεργασια για τη μεταδοση της κηδειας της Αλικης Βουγιουκλακη

    Η ειρωνεια συνεχιζεται. Το οξυμωρο που -πως το 'φερε- κοντευει το οικειο. Τα ανταγωνιστικα καναλια "ενωνονται" για την καλυτερη δυνατη τηλεοπτικη καλυψη των υστατων ταξιδιων ανθρωπων απο αυτους που αφησαν σφραγιδες. Η πρωτη αποπειρα απαιτειτο και πετυχε πληρως. Η διακαναλικη καλυψη της κηδειας του Ανδρεα Παπανδρεου ηταν το καλυτερο τηλεοπτικο εισιτηριο, για την παρακολουθηση αυτης της συγκλονιστικης πορειας προς τον τελευταιο σταθμο, που θα μπορουσαν τα ελληνικα καναλια να διαθεσουν οχι μονο στους Ελληνες τηλεθεατες, αλλα και στα διεθνη ηλεκτρονικα μεσα που "πηραν" εικονα.

    Η δευτερη αποπειρα γινεται σημερα. Λιγο μετα το μεσημερι. Ολα τα μεγαλα καναλια -τουτη τη φορα και ο "Σκαι" που απειχε στο πρωτο εγχειρημα- μαζι θα (παρ)ακολουθησουν το αποχαιρετιστηριο ταξιδι της Αλικης Βουγιουκλακη. Και παλι το σκεφτηκαν, το αποφασισαν και εδρασαν γρηγορα. Αλλα, τι να πουμε τωρα; Ευχαριστο που ξανα τα καναλια συνεργαζονται αγαστα η να μη χρειαστει αλλη φορα;

    Μητροπολη. Η αρχη... Η ΕΤ-1 στο εσωτερικο του ναου, στο προαυλιο και μεχρι το Ζαππειο ο "Σκαι". Απο το Ζαππειο και μεχρι τους Στυλους του Ολυμπιου Διος το ΜΕΓΑ και απο κει μεχρι την οδο Αναπαυσεως το "Σταρ". (Το τμημα της διαδρομης απο την οδο Φιλελληνων, θα καλυψει το καθε καναλι με ιδια μεσα). Την ταφη, το τελευταιο αντιο, το τελευταιο χειροκροτημα, το καλο ταξιδι στην εθνικη Αλικη θα καλυψει ο ΑΝΤ1. Θα υπαρχουν ακομη, επιπλεον συνεργεια των καναλιων σε ολα τα σημεια της πομπης, ενω ο "Σκαι" και ο ΑΝΤ1 θα διαθεσουν και τα ελικοπτερα τους. Και στα στουντιο των καναλιων, οι δημοσιογραφοι και οι "καλεσμενοι" για το ξεπροβοδισμα.

    Αφιερωματα

    Τελευταια μερα αποχαιρετισμου. Ημερα της κηδειας της. Τελευταια αφιερωματα; Εστω. Αλλα απο αυριο αυτα τα ιδια τα πολλα, θα παρουν ξανα τη θεση τους στα ηλεκτρονικα μεσα. Στο κανονικο προγραμμα και τα περισσοτερα στις ζωνες υψηλης τηλεθεασης.

    Το ΜΕΓΑ, αμεσως μετα το δελτιο ειδησεων των 20.30, μεταδιδει τη συνεντευξη που ειχε παραχωρησει η Αλικη Βουγιουκλακη στην εκπομπη της Λιανας Κανελλη "Ψηλα τα χερια", ο ΑΝΤ1 νωρις το πρωι (11.25) τα "Ελληνικα και αλλα", μια συνεντευξη της Αλικης στον Ζαχο Χατζηφωτιου, και αμεσως μετα, στις 12.15 μεχρι τις 13.00, οποτε και αρχιζει η διακαναλικη μεταδοση, ενα συντομο τελευταιο αφιερωμα. Η ΕΡΤ, στις 18.25 θυμιζει τη συζητηση της Αλικης με το "Νυχτερινο επισκεπτη", ενω αργοτερα, στις 22.00, τα "Τραγουδια θεατρου". Η Αλικη μιλαει για το θεατρο, τραγουδαει και χορευει μουσικες επιτυχιες απο τα μιουζικαλ που αυτη πρωτοπαρουσιασε στην Ελλαδα.

    Την ιδια ωρα το "Σεωεν-Χ" δεχομενο "την ευγενικη προσφορα του Σπυρου Ευαγγελατου", μεταδιδει με ειδικη επεξεργασια της εικονας την παρασταση "Φιλουμενα Μαρτουρανο", την οποια εδωσε η Αλικη Βουγιουκλακη το Νοεμβριο του '86. Η τελευταια παρασταση οπου συμπρωταγωνιστησε με τον Δημητρη Παπαμιχαηλ.

    Τελος, οι "Διαλογοι" στην ΕΤ-2, στις 23.30. Μια εκπομπη που παρουσιαζε πριν απο χρονια ο Νικος Δημου και μεταξυ αλλων ειχε φιλοξενησει και την Αλικη Βουγιουκλακη.

    Προσθετουμε τις ταινιες της. Πολλες ετσι κι αλλιως, πολλες τουτες τις μερες.

    Μ' ενα λουλουδι κι ενα δακρυ

    Σημερα στις 3 το τελευταιο αντιο

    Στη γειτονια των αθανατων της ελληνικης τεχνης απο σημερα η Αλικη Βουγιουκλακη. Οι χιλιαδες των ανθρωπων που στην ειδηση του θανατου της παγωσαν, ολοι αυτοι που στριμωχτηκαν τρεις μερες τωρα για να αφησουν το δικο τους λουλουδι πανω στο φερετρο της με μοναδικο ανταλλαγμα να την πλησιασουν για τελευταια φορα, να συμφιλιωθουν με την απιστευτη ιδεα του θανατου της, θα την αποχαιρετησουν σημερα στις 3 το μεσημερι σιωπηλα, οπως και η ιδια θα ηθελε, με σεβασμο στη μνημη της, αλλα και στη θλιψη των συγγενων της.

    Τα μετρα που παρθηκαν απο τη Νομαρχια Αθηνων και το υπουργειο Πολιτισμου θα κρατησουν το πληθος εξω απο τη Μητροπολη την ωρα της νεκρωσιμης ακολουθιας και εξω απο το Α Νεκροταφειο την ωρα της ταφης. Η οικογενεια της Αλικης φροντισε να εφοδιαστουν με προσκλησεις που τυπωθηκαν απο τη Νομαρχια Αθηνων οι συγγενεις, οι φιλοι και οι συνεδελφοι της. Μονον οι κατοχοι των προσκλησεων θα μπορουν να μπουν μεσα στον μητροπολιτικο ναο μετα τις 12 το μεσημερι, οπως και στο νεκροταφειο. Για τους δημοσιογραφους εκδοθηκε απο το υπουργειο Πολιτισμου αναλογη διαπιστευση.

    Η σορος της θα μεταφερθει στις 12 το μεσημερι απο τον Αγιο Ελευθεριο στη Μητροπολη, αφου προηγουμενως ο ναος θα εκκενωθει και θα στολιστει. Η νεκρωσιμη ακολουθια θα αρχισει στις 3 ακριβως και μετα την ολοκληρωση της και τους επικηδειους του υπουργου Πολιτισμου και των εκπροσωπων του ΣΕΗ και της ΠΕΕΘ, θα αρχισει η πομπη για το Α Νεκροταφειο που θα περασει απο τις γνωστες πλεον οδους (Μητροπολεως, Φιλελληνων, Αθ. Διακου, Αναπαυσεως).

    ΦΩΤΟ: "ΕUΡΟΚΙΝΙΣΣΙ".

    ΦΩΤΟ: ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ

    "Αντιο στην Αλικη της χαρας"

    Συνεχιστηκαν και χθες να καταφθανουν δηλωσεις και μηνυματα για το θανατο της Αλικης Βουγιουκλακη:

    Το Σωματειο Ελληνων Ηθοποιων:

    "Η θεατρικη οικογενεια εχασε το πιο λαμπερο μελος της. Σ' αυτες τις περιπτωσεις τα λογια δεν μπορουν να περιγραψουν και να δωσουν αναγλυφα το μεγεθος της απωλειας. Ειναι ομως βεβαιο οτι η Αλικη, η τοσο δυνατη, η τοσο ζωντανη, που με την τεχνη της μεγαλωσαν αρκετες γενιες Ελληνων, θα συνεχισει την προσφορα της αυτη για πολλες ακομη δεκαετιες ζωντας για παντα στη σκεψη και στις καρδιες ολων μας.

    Το Δ.Σ. του Σωματειου Ηθοποιων αλλα και ολος ο κλαδος συγκλονισμενος αποχαιρετα την Αλικη του γελιου και την Αλικη της χαρας, την Αλικη της προσφορας με πονο αλλα και με την πεποιθηση οτι η Αλικη απο καπου θα φωναξει τη γνωστη της φραση ""παμε παιδια''.

    Αλικη, αντιο. Η μεγαλη σου οικογενεια σου ευχεται καλο ταξιδι εχοντας σε παντα στη σκεψη της και στην καρδια της".

    Ο συνθετης Γιαννης Μαρκοπουλος:

    "Η Αλικη Βουγιουκλακη, εκλεκτη Ελληνιδα, τοσο με το ταλεντο της οσο και με την προσωπικοτητα της προσεφερε ψυχαγωγια, κουραγιο και αισιοδοξια για τριαντα χρονια και βαλε στην κοινωνια μας. Θα παιζονται οι ταινιες της προς χαραν των παιδιων και οχι μονον. Το 1967 συνεργαστηκα μαζι της και με τον φιλο Δημητρη Παπαμιχαηλ συνθετοντας τη μουσικη και τα τραγουδια στην ταινια ""Το πιο λαμπρο αστερι'' σε στιχους του Λευτερη Παπαδοπουλου. Θα θυμαμαι παντα την εργατικοτητα της και τη ζωντανια. Εκφραζω τα θερμα μου συλλυπητηρια στα αγαπημενα της προσωπα".

    Η Κυπρος συμμετεχει στο πανελληνιο πενθος για το θανατο της Αλικης και η υπουργος Παιδειας και Πολιτισμου της Κυπρου Κλαιρη Αγγελιδου "μεταφερει την οδυνη του πνευματικου και καλλιτεχνικου κοσμου του νησιου που τοσες φορες ειχε την ευτυχια να τη φιλοξενησει και σαν ηθοποιο και σαν φιλη. Ο κυπριακος λαος απολαυσε κι αυτος τις στιγμες χαρας και διασκεδασης που αφειδωλευτα του προσφερε το ταλεντο και η ατελειωτη νιοτη της Αλικης. Αισθανεται οτι με το χαμο της φευγει ενας σημαντικος ανθρωπος της τεχνης που του προσφερε την αγαπη και το πολυτιμο ενδιαφερον του".

    Περι τα εικοσι Ελληνοπουλα εξ Αμερικης, που παρακολουθουν θερινα μαθηματα με το προγραμμα "Διας" στην Κρητη, αποχαιρετουν την Αλικη με το ακολουθο κειμενο που μας εστειλαν:

    "Αγαπημενη μας Αλικη. Τα Ελληνοπουλα της Αμερικης που παρακολουθουμε αυτο το καλοκαιρι θερινα μαθηματα με το προγραμμα ""Διασ'', στην Κρητη, αισθανομαστε μεγαλη λυπη που μας φευγεις για παντα. Εμεις που γεννηθηκαμε σε χωρες μακρινες, σε γνωρισαμε μεσα απο την τεχνη σου. Γνωριζουμε πως οι γονεις μας σε αγαπησαν αλλα και η δικη μας γενια θελει να σε ευχαριστησει για το γελιο και τη χαρα που μας χαρισες. Ησουν για ολους μας μια φωτεινη ακτινα που εδυσε, χωρις ποτε να σβησει. Σε αγαπουμε για παντα".

    Αλικη και χρονολογιες

    "Οταν η Αλικη ηταν μολις 6 ετων, εχασε τον πατερα της στα ""Δεκεμβριανα''...", γραφαμε στο χθεσινο φυλλο, σε δημοσιευμα με τιτλο "Γεννημενη θεατρινα". Στο ιδιο δημοσιευμα, στη δευτερη παραγραφο, αναφεραμε πως πιθανοτατα (βασει υπολογισμων και μαρτυριων) η Αλικη Βουγιουκλακη ειχε γεννηθει στις 20 Ιουλιου του 1931. Συνεπως... Οπως σωστα μας επισημανε αναγνωστης, δεν ειναι δυνατον στα "Δεκεμβριανα", το 1944 δηλαδη, η ηθοποιος να ηταν 6 ετων, αλλα 13. Οπως αλλωστε βεβαιωσαν αναγνωστες, ο Ιωαννης Βουγιουκλακης εκτελεστηκε το 1943 (και οχι στα "Δεκεμβριανα") απο τον ΕΛ.Α.Σ. Ας επισημανουμε επισης οτι ειναι γνωστη η συγχυση που επικρατουσε σε ο,τι αφορουσε ημερομηνιες που εθιγαν εστω και εμμεσα την ηλικια της Αλικης Βουγιουκλακη. Ουτε ακομη και οι βιογραφοι της δεν συμφωνουν στην ημερομηνια γεννησης της, καθως σε διαφορετικα βιβλια εντοπισαμε 2-3 διαφορετικες εκδοχες για τη γεννηση της (απο το 1931 εως και το... 1936) και πολλες διαφορετικες για αλλα γεγονοτα που την αφορουσαν. Μια εξ αυτων -των εκδοχων- ηταν και η παραπανω, που μας "παρεσυρε"...

    [13] Θανατος Παθενιου

    Απωλεια για τον Ελληνισμο

    ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ αυριο η σορος του Παρθενιου

    Σε λα ικο προσκυνημα εχει εκτεθει απο χθες η σορος του Πατριαρχη Αλεξανδρειας Παρθενιου, που πεθανε προχθες σε ηλικια 87 ετων στην Αμοργο απο ανακοπη καρδιας. Η σορος του εκλιποντος πρωθιεραρχη εκτιθεται στην Ιερα Μονη Πετρακη μεχρι και το πρωι της προσεχους Παρασκευης, οποτε και θα μεταφερθει στο Μητροπολιτικο Ναο Αθηνων. Στις 10 το πρωι θα ψαλει επιμνημοσυνο Τρισαγιο. Η ταφη του θα γινει την Τριτη στη μονη του Αγιου Γεωργιου στο Καιρο.

    Ο Παρθενιος, κατα κοσμο Αρης Κοινιδης, εκλεχθηκε για τη θεση του πατριαρχικου θωκου το 1987. Σπουδασε στη θεολογικη σχολη της Χαλκης και στην Οξφορδη. Το μεγαλυτερο μερος της δρασης του το αφιερωσε στη δημιουργια ιεραποστολικων ομαδων που διεσχισαν την αφρικανικη ηπειρο. Ειναι αυτος που εγκατεστησε τον πρωτο Αφρικανο Μητροπολιτη στην Ουγκαντα.

    Σε ολοκληρη τη διαρκεια της πατριαρχιας του προσπαθησε να εδραιωσει το διαλογο μεταξυ Ισλαμ και Ορθοδοξιας και απο τους εκκλησιαστικους κυκλους εχει χαρακτηριστει ως ενας απο τους σημαντικοτερους Ιεραρχες της Ορθοδοξιας στην περιοχη της Αφρικης. Εχει διατελεσει μεταξυ αλλων προεδρος του Παγκοσμιου Συμβουλιου Εκκλησιων.

    Το εργο του για την προωθηση της Ορθοδοξιας και του ελληνικου πολιτισμου ηταν μεγαλο και αυτος ειναι και ο λογος που ο υπουργος Εσωτερικων Ακης Τσοχατζοπουλος υπεγραψε αποφαση με την οποια ολες οι σημαιες των δημοσιων οργανισμων θα κυματιζουν μεσιστιες μεχρι και την Παρασκευη.

    Δυσαναπληρωτο κενο απο το θανατο του Παρθενιου

    Η ψυχη της Ορθοδοξιας στην Αφρικη

    Με γλυκυτητα και πολυ αγαπη θυμουνται οι ανθρωποι του ΕΜΠ τον Παπα Πατριαρχη Παρθενιο. Διδασκοντες και διδασκομενοι τον γνωρισαν στα διαδοχικα ταξιδια που εκαναν στην Αλεξανδρεια στο πλαισιο των Εκδηλωσεων για την Αρχαια Ελλαδα που εχει διοργανωσει το ΕΜΠ στο "Πανεπιστημιο του Μεγαλου Αλεξανδρου". Η Ευγενια Κουτσουλιερη, υπευθυνη του περιοδικου "Πυρφορος" του ΕΜΠ, ειπε: "Ο Παρθενιος στοχευε και ειχε κατορθωσει να εφαρμοσει στην περιοχη του μια πολιτικη συνδεσης ολων των θρησκευτικων τασεων χωρις να υπαρχουν αντιπαραθεσεις μεταξυ των πιστων. Γνωριζε απο τεχνη. Οσες φορες ως αποστολη του ΕΜΠ τον επισκεφθηκαμε, ειχαμε την ευκαιρια να θαυμασουμε κειμηλια ιερα αιωνων που δεν εκτιθενται καθημερινα στον επισκεπτη". Ο προεδρος του περιφερειακου ΣΑΕ Ασιας - Αφρικης της Ελληνικης Κοινοτητας Αλεξανδρειας Στεφανος Ταμβακης δηλωσε: "Η υποστηριξη του προς το ΣΑΕ ηταν αμεριστη. Η Ορθοδοξια χανει εναν πνευματικο ηγετη σε μια πολυ δυσκολη στιγμη. Ειναι μια απωλεια για τον Ελληνισμο της Αφρικης και ιδιαιτερα για τον αιγυπτιακο Ελληνισμο, του οποιου ο Μακαριοτατος ηταν γεννημα-θρεμμα". "Απωλεια δυσαναπληρωτη οχι μονο για τον κοσμο της Ορθοδοξιας, αλλα για ολο το χωρο της Αφρικης και της Μεσης Ανατολης οπου πρωτοστατησε και στο διαλογο με το Ισλαμ", χαρακτηρισε το χαμο του ο Κωστης Μοσκωφ, μορφωτικος ακολουθος της πρεσβειας μας στο Καιρο και συνεχισε: "Υπηρξε μια απο τις σημαντικοτερες μορφες της Ορθοδοξιας, γιατι συνδυαζε τη μεγαλη γνωση των πατερικων κειμενων, της παραδοσης με την πρωτοπορα συμμετοχη στον αγωνα για τη λυση των προβληματων του Ελληνισμου, ιδιως στο χωρο της Αφρικης που ποιμανε". Μ.ΠΙΝ

    [14] ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μη μας εμπαιζετε

    Δεν θελει τους συνηγορους υπερασπισης

    "Η Δικαιοσυνη καθηλωνεται δια των μεθοδων του κατηγορουμενου. Πρεπει να τελειωνουμε. Μη νομιζετε κυριε Ψυχα οτι θα εμπαιζετε εσεις το δικαστηριο", ξεσπασε χθες ο εισαγγελεας της εδρας του πρωτοβαθμιου Κακουργιοδικειου Αθηνας, οταν για μια ακομη φορα η αρνηση του κατηγορουμενου να συνεργαστει με τον συνηγορο του ανεστειλε την προοδο της δικης.

    Ο 24χρονος Αλεξ. Ψυχας, ο οποιος κατηγορειται για τη στυγερη δολοφονια της συνομηλικης του Σοφιας Μιχα, απο την πρωτη ημερα της ακροαματκης διαδικασιας αρνειται να συνεργαστει με οποιοδηποτε αλλο συνηγορο υπερασπισης εκτος απο τον Αλεξανδρο Κατσαντωνη, ο οποιος ομως εχει δηλωσει κωλυμα, επικαλουμενος προβλημα υγειας. Συμφωνα ομως με το δικαστηριο, η υποθεση πρεπει να εκδικαστει οπωσδηποτε, γιατι ληγει το 18μηνο προσωρινης κρατησης του κατηγορουμενου.

    Η συμπεριφορα του Αλεξ. Ψυχα, ο οποιος προσδοκουσε αναβολη της δικης, αναγκασε χθες τον δικηγορο Δημητρη Παπαδελη να παραιτηθει απο συνηγορος υπερασπισης του (ειχε διοριστει αυτεπαγγελτα απο το δικαστηριο) με αποτελεσμα η χθεσινη ημερα να αναλωθει στην προσπαθεια ανευρεσης νεου συνηγορου.

    "Για το καλο σας και για το καλο της ορθης απονομης δικαιοσυνης οφειλετε να συνεργαστειτε τουλαχιστον με τον νεο συνηγορο σας", συμβουλεψε η προεδρος του δικαστηριου τον κατηγορουμενο, αμεσως μετα τον αυτεπαγγελτο διορισμο του δικηγορου, Γ. Ανδρεακη.

    Η δικη διακοπηκε για σημερα και ενδεχεται να γινει και νεα διακοπη, προκειμενου να ενημερωθει ο νεος συνηγορος για τα στοιχεια της δικογραφιας.

    Οπως ειπε η προεδρος του Κακουργιοδικειου, "ας εξετασουμε τουλαχιστον αυριο (σημερα) αυτη τη δυστυχισμενη μητερα (του θυματος) που ταλαιπωρειται τοσες ημερες".

    Παντως, ο πατερας του κατηγορουμενου "απειλησε" το δικαστηριο οτι "ο γιος μου δεν θα απολογηθει, γιατι δικτατορικα του διοριστηκε ενας συνηγορος που δεν τον επιθυμει".

    "Ειναι δικαιωμα του να μην απολογηθει", τον αποστομωσε η προεδρος του δικαστηριου.

    Η αρνηση του κατηγορουμενου Αλεξ. Ψυχα, να συνεργαστει με τον συνηγορο του στη δικη για τη στυγερη δολοφονια της Σοφιας Μιχα, εφερε τη διακοπη της ακροαματικης διαδικασιας για σημερα και επεται συνεχεια...

    [15] Μαρκο Πολο

    ΑΚΥΡΩΣΕ την πραξη του Λιμεναρχειου Πειραια που απαγορευε την επιβιβαση επιβατων στο αγγλοαμερικανικων συμφεροντων κρουαζιεροπλοιο

    ΣτΕ: Πρασινο στο "Μαρκο Πολο"

    Με ψηφους 4-1 το ανωτατο δικαστηριο "ανοιγει" το λιμανι του Πειραια για το "Μαρκο Πολο" προκαλωντας αναταραχη στους κολπους των ναυτεργατικων οργανωσεων

    Το... σιριαλ της υποθεσης του κρουαζιεροπλοιου "Μαρκο Πολο" συνεχιζεται. Το Συμβουλιο της Επικρατειας, με αποφαση που εξεδωσε το Δ Τμημα, ελυσε οριστικα απο τη δικαστικη του πλευρα το θεμα και τωρα απομενει στις λιμενικες αρχες, αλλα και την ηγεσια του υπουργειου Εμπορικης Ναυτιλιας να λυσουν και πρακτικα το θεμα.

    Με ψηφους 4-1 το ανωτατο δικαστηριο αποφασισε (απ. 4051/1996) οτι πρεπει να ακυρωθει η Πραξη του Κεντρικου Λιμεναρχειου Πειραιως (1310/04/10-5-96) με την οποια ειχε απαγορευθει η επιβιβαση επιβατων στον Πειραια απο το κρουαζιεροπλοιο διοτι δεν ειναι ελληνικο. Υποστηριζε με τη συγκεκριμενη πραξη του το Λιμεναρχειο οτι συμφωνα με το αρθρο 165 παρ. 6 του Κωδικα Δημοσιου Ναυτικου Δικαιου δεν επιτρεπεται σε κρουαζιεροπλοια που δεν ειναι ελληνικα να επιβιβαζουν επιβατες σε ελληνικα λιμανια. Το ανωτατο δικαστηριο ομως με μεγαλη πλειοψηφια εκρινε οτι δεν εμπιπτει στη συγκεκριμενη διαταξη η περιπτωση του "Μαρκο Πολο", διοτι το πλοιο ειχε υποβαλει στο Λιμεναρχειο σχεδιο θαλασσιας περιηγησης οκτω ημερων που εδειχνε οτι το πλοιο θα κατεληγε στην Κωνσταντινουπολη. Δεν εμπιπτει το πλοιο στην απαγορευση διοτι εχει ως καταληκτικο λιμανι την Πολη, που δεν ειναι ελληνικο. Η αποφαση του ΣτΕ βασιζεται σε συνδυασμο διαταξεων του συγκεκριμενου Κωδικα και αναβει το πρασινο φως για πολλα ξενα κρουαζιεροπλοια. Στο δικαστηριο ειχε προσφυγει η πλοιοκτητρια εταιρεια του "Μαρκο Πολο" Φιδθψια Σηιππινγ Ψομπ. στις 10 Μαλου και να ανασταλει η απαγορευση και στη συνεχεια να ακυρωθει. Και αποφαση αναστολης του δικαστηριου ηταν υπερ της εταιρειας και τωρα ερχεται η αποφαση ακυρωσης να δικαιωσει, επισης την ξενη εταιρεια. Το κρουαζιεροπλοιο ειναι αγγλοαμερικανικων συμφεροντων και φερει σημαια Μπαχαμες. Η υποθεση εχει προκαλεσει μεγαλη αναταραχη στους κολπους των ναυτικων συνδικαλιστικων παραταξεων εφοσον αντιδρουνε για την προσεγγιση του καραβιου στον Πειραια. Το πλοιο εχει αγκυροβολησει τελικα πεντε φορες στο Ναυπλιο, οπου καθε Σαββατο αποβιβαζει περιπου 800 Αμερικανους τουριστες οι οποιοι ερχονται με πουλμαν στην Αθηνα. Πολλες φορες ναυτικοι απο τον Πειραια πηγαινουν στο Ναυπλιο και κατα την αφιξη του πλοιου γινονται επεισοδια.

    [16] "Εδωλιο" για τον Μαρινο μετα τη σφαιρα

    ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ τα ερωτηματικα για το θανατο του, ενω του χρεωνουν την επιθεση στον αστυφυλακα-φρουρο των γραφειων του ΠΑΣΟΚ, στη Χαρ. Τρικουπη

    Ρεπορταζ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΝΕΛΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Ο Χριστοφορος Μαρινος κηδευθηκε χθες το απογευμα, αλλα επισημη και κατηγορηματικη αιτιολογια για το θανατο του δεν δοθηκε. Η εκδοχη της αυτοκτονιας, που προβληθηκε κατηγορηματικως αλλα ανεπισημως απο την Αστυνομια, δεν εχει ακομη στηριχθει, καθ' οσον η σχετικη ερευνα που διεξαγει το Λιμενικο δεν ειχε μεχρι χθες ολοκληρωθει. Για τις συνθηκες θανατου του Χρ. Μαρινου, ο υπουργος Δημοσιας Ταξης Κων. Γειτονας παρεπεμψε χθες στην ειδικη ερευνα του Λιμενικου και ταυτοχρονως εριξε μια "βομβα".

    Εξιχνιασθηκε

    "Εξιχνιασθηκε" ειπε η επιθεση στον φρουρο των γραφειων του ΠΑΣΟΚ και προσθεσε: "Προσωπο το οποιο βρισκεται στη διαθεση των αρχων Ασφαλειας απο χθες (προχθες) και το οποιο συνοδευσε το δραστη στον χωρο της επιθεσης περιγραφει πληρως τα γεγονοτα και το δραστη". Ο υπουργος απεφυγε να προχωρησει σε περαιτερω λεπτομερειες, ωστοσο, οι δηλωσεις του στην Ασφαλεια, οπου εσπευσε εκτακτως για να ενημερωθει, εγιναν κατα τροπο που συνδεουν εμμεσως τις δυο υποθεσεις. Συμφωνα με πληροφοριες, το ατομο που κρατειται στην Ασφαλεια ειναι ο Παναγ. Δριμηλης, γνωστος στο χωρο των αναρχικων, σιδηρουργος στο επαγγελμα, απο την Αξιουπολη. Ο Δριμηλης συνεληφθη απο την αντιτρομοκρατικη υπηρεσια λιγες ωρες μετα το θανατο του Χριστ. Μαρινου. Συμφωνα με οσα προβαλλονται, ανεπισημως ακομη, απο την πλευρα της Αστυνομιας, ο μακαριτης πια Χριστ. Μαρινος μαζι με τον Παν. Δριμηλη ξεκινησαν το βραδυ της Παρασκευης 5 Ιουλιου για καφε στα Εξαρχεια. Ο Μαρινος, εν αγνοια του Δριμηλη, εφθασε ως τη Χαριλαου Τρικουπη. Μπηκε μεσα στα γραφεια για να παραδωσει καποια εντυπα αναρχικου περιεχομενου στους υπευθυνους του κομματος. Απο το θυρωρειο του ειπαν να περασει την επομενη ημερα, γιατι απουσιαζαν οι υπευθυνοι. Φευγοντας, ο Μαρινος πυροβολησε τον αστυφυλακα Νικ. Βα ιοπουλο την ωρα που αλλαζε ρουχα μεσα στο φυλακιο. Ο συνοδος του, αιφνιδιασμενος και εντρομος, τραπηκε σε φυγη με κατευθυνση αντιθετη απ' αυτην που ακολουθησε ο Μαρινος.

    Γνωριζαν

    Ο τελευταιος εφυγε με τη μοτοσικλετα που ειχε σταθμευσει κοντα στα γραφεια. Απο το ιδιο βραδυ της επιθεσης, οπως διαρρεει απο την Αστυνομια, γνωριζαν το δραστη. Τον αναγνωρισαν, λενε, μαρτυρες αλλα δεν το κατεθεταν επισημως επειδη φοβοντουσαν για τις οικογενειες τους. Τον αναγνωρισε και το θυμα της επιθεσης, ο αστυφυλακας Βα ιοπουλος, ο οποιος το καταθετει. Απο την επομενη της επιθεσης, λενε, αναζητουσαν τον Μαρινο, ο οποιος ηταν αφαντος. Στο σπιτι του δεν παρουσιαζοταν. Παντως, απο μεσα ακουγοταν ενα ραδιοφωνο να παιζει δυνατα. Ο Μαρινος δεν παρουσιασθηκε, ως οφειλε, στο αστυνομικο τμημα της περιοχης του στις 15 Ιουλιου. Αντ' αυτου, πηγαν στο τμημα η μητερα του και η φιλη του, παρουσιαζοντας γνωματευση νευρολογου-ψυχιατρου, συμφωνα με την οποια ο Χριστ. Μαρινος παρουσιαζε σοβαρα προβληματα ψυχικης και σωματικης υγειας. Παρουσιαζε ασταθεια στο βαδισμα και ψυχολογικες κρισεις. Αρση

    Με βαση αυτη τη γνωματευση ζητησαν αρση των περιοριστικων μετρων. Αυτο το χαρτι του γιατρου τεθηκε υποψη του αρμοδιου εισαγγελεα, ο οποιος ζητησε συγκροτηση επιτροπης για να εξετασει τον Μαρινο. Η Αστυνομια, συμφωνα με τις ιδιες πληροφοριες, εντοπισε τον Χριστοφορο Μαρινο πριν απο λιγες μερες (5-6) στην Κυμη, οπου βρισκοταν με τον πατερα και τη φιλη του. Απο τοτε τεθηκε υπο ασφυκτικο αστυνομικο κλοιο, ο οποιος εληξε με τραγικο τροπο προχθες το βραδυ. Ο Μαρινος με τη φιλη του, χρησιμοποιωντας το αυτοκινητο του πατερα του, εφυγαν απο την Κυμη κατευθειαν για τον Πειραια, με τους αστυνομικους στο κατοπι τους. Ολα τα παραπανω αποτελουν πληροφορηση η οποια δεν εχει τη μορφη επισημης αστυνομικης ανακοινωσης. Γι' αυτο αναμενεται με ενδιαφερον η επισημη ανακοινωση της Αστυνομιας, που πρεπει να δωσει τη δυνατοτητα στον οποιο κρατουμενο, εαν φυσικα το επιθυμει, να απαντησει σε δημοσιογραφικες ερωτησεις σχετικα μ' αυτη την μυστηριωδη υποθεση. Σε ο,τι αφορα την κατασταση της υγειας του Χριστοφορου Μαρινου τον τελευταιο καιρο, περιγραφεται επακριβως σε γνωματευση διακεκριμενου γιατρου, την οποια κατεχει ηδη ο αρμοδιος εισαγγελεας. Ο Χριστ. Μαρινος περπατουσε σχεδον τρικλιζοντας κι αυτο ειναι κατι που ισχυριζονται οι αστυνομικοι που τον παρακολουθουσαν στο πλοιο. Φαινεται οτι η πολυημερη απεργια πεινας τον περασμενο χειμωνα ειχε προκαλεσει σοβαρες βλαβες στην υγεια του. Αλλα και οι μαρτυρες του περιστατικου της Χαριλαου Τρικουπη ειπαν πως ειδαν το δραστη να απομακρυνεται βιαστικα μεν αλλα με κινησεις μεθυσμενου, οπως αναφερουν οι πληροφοριες. Το περιστροφο 357 Μαγκνουμ με το οποιο φερεται οτι αυτοκτονησε ο Μαρινος εξεταζεται στα εργαστηρια της Αστυνομιας για να εξακριβωθει εαν εχει χρησιμοποιηθει στο παρελθον.

    "Το φαγανε το παιδι μου"

    Πισω απο το κλειστο λευκο φερετρο, η Αγγελικη Μαρινου κρεμοταν απο τα χερια των δικων της ανθρωπων. "Το παιδι μου το φαγανε... το φαγανε...". Μεσα στο μυαλο της μητερας του Χριστοφορου Μαρινου δεν χωρουσε ουτε ψηγμα αμφιβολιας. Δεν θα μπορουσε να χωρεσει οποιαδηποτε αλλη εκδοχη, οπως αυτη της αυτοκτονιας. Ενα ρακος που επαναλαμβανε συνεχως πως το παιδι της "το σκοτωσανε...". Χθες το απογευμα στο νεκροταφειο του Κοκκινου Μυλου, στη Ν. Φιλαδελφεια, μαζευτηκαν οι συγγενεις, οι φιλοι και οι συντροφοι του Χριστοφορου Μαρινου για να τον αποχαιρετισουν. Και να αμφισβητησουν, σιγοκουβεντιαζοντας, καπνιζοντας στα σκαλια του νεκροταφειου, την εκδοχη της αυτοκτονιας. "Δεν γινεται, δεν θ' αυτοκτονουσε ο Χριστοφορος", ελεγαν. Τρια λιτα στεφανια απο συγγενεις του νεκρου. Απο κανεναν απο αυτους που ονομαζουμε επωνυμους... Πολλα νεα παιδια, λιγοι μεγαλοι και ακομα λιγοτεροι "παλιοι" στον ιδεολογικο χωρο οπου ανηκε ο Μαρινος. Αλλα και αυτοι που ειχαν συνδεθει μαζι του σε αστυνομικες-δικαστικες περιπετειες, οπως ο Κλεαρχος Σμυρναιος η ο Επαμεινωνδας Σκυφτουλης, δεν ηταν εκει. Σε μια στιγμη δημιουργηθηκε ενα επεισοδιο οταν καποιοι νεαροι επιτεθηκαν στους φωτοειδησεογραφους και τους εικονοληπτες που αποπειραθηκαν να μπουν μεσα στο χωρο του νεκροταφειου. Εσπασαν, μαλιστα, μια καμερα. Το φερετρο μεταφερθηκε στον ταφο. Το κλιμα βαρυ, πολλες οι αποριες, πολλα τα ερωτηματα. Και οταν το κατεβασαν στο νεκροταφειο, ηχησαν τα συνθηματα "Μπατσοι, γουρουνια, δολοφονοι" και"Το αιμα κυλαει, εκδικηση ζηταει". Το φερετρο καλυφθηκε απο λουλουδια. Η μητερα του εφυγε απο το νεκροταφειο οπως ακριβως πηγε. Εξωφρενικα καταπονημενη. Καταβεβλημενη, ακολουθουσε και η φιλη του Μαρια Μπαρουτα.

    [17] Ο περσινος ειναι... αλλιως

    ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ στα λυκεια ολης της χωρας η αναλυτικη βαθμολογια ΠΤΩΣΗ βαθμων, κερδισμενοι οι υποψηφιοι παρελθοντων ετων που κατοχυρωσαν βαθμολογια

    Οι χαμηλες, σχετικα, επιδοσεις που εμφανισαν οι υποψηφιοι στα περισσοτερα μαθηματα και των τεσσαρων δεσμων που εξεταστηκαν χαρακτηριζουν τα βαθμολογικα στοιχεια των φετινων γενικων εξετασεων.

    Η πτωση, ωστοσο, που συνεπαγονται οι χαμηλες βαθμολογιες δεν επηρεαζει σημαντικα τις βασεις των σχολων, που αναμενεται οτι θα διατηρηθουν στα περυσινα επιπεδα, λογω της κατοχυρωσης της βαθμολογιας των αποφοιτων των προηγουμενων ετων.

    Απο χθες παντως οι υποψηφιοι αφεθηκαν στις απολαυσεις του καλοκαιριου, αφου οι πινακες με τις αναλυτικες βαθμολογιες που αναρτηθηκαν στα περισσοτερα λυκεια της χωρας καλυψαν το 80% της αγωνιας τους. Και αυτο γιατι οι υποψηφιοι θα ειναι εντελως σιγουροι για την εισαγωγη τους η μη στα ιδρυματα της τριτοβαθμιας εκπαιδευσης περι το τελος Αυγουστου, οποτε και θα ανακοινωθουν οι βασεις των σχολων των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, καθως και τα ονοματα των επιτυχοντων. Εκτιμαται οτι μεχρι σημερα θα αναρτηθουν οι πινακες με τους βαθμους στα σχολεια και των πλεον απομακρυσμενων περιοχων.

    Συμφωνα με τις εκτιμησεις, βασει της επεξεργασιας των αναλυτικων στοιχειων που εδωσε την περασμενη εβδομαδα στη δημοσιοτητα το υπουργειο Παιδειας, η φετινη εικονα των αποτελεσματων δεν διαφοροποιειται εντυπωσιακα σε σχεση με την περυσινη. Και αυτο γιατι οι βασεις αναμενεται οτι θα διατηρηθουν στα περυσινα επιπεδα, αν και ολες οι δεσμες θα εμφανισουν καποια πτωση. Τη μεγαλυτερη πτωση μαλλον θα παρουσιασει η τεταρτη δεσμη, πτωση που υπολογιζεται περιπου στα 100 μορια. Μικροτερη, απο της τεταρτης δεσμης, πτωση ενδεχομενως να εμφανιστει στην τριτη δεσμη, της ταξεως των 50 μοριων. Οσο για τις δυο πρωτες δεσμες, δηλαδη την πρωτη και τη δευτερη, δεν αναμενονται θεαματικες αυξομοιωσεις, παντα σε σχεση με τα περσινα δεδομενα, παρα μονο μικρες, αναλογως με τις σχολες.

    Η Εκθεση

    Οπως προκυπτει και απο τους πινακες με τις επιδοσεις των υποψηφιων στις βαθμολογικες κλιμακες που δημοσιευουμε ξανα σημερα, η μεγαλυτερη πτωση των βαθμολογιων εμφανιζεται στην Εκθεση και στη Φυσικη της 1ης και της 2ης δεσμης, στην Εκθεση και στην Ιστορια της 3ης δεσμης και στα Μαθηματικα και στην Ιστορια της 4ης δεσμης. Χαρακτηριστικο ειναι το γεγονος οτι οι επιδοσεις των υποψηφιων στα Μαθηματικα και στην Ιστορια της 4ης δεσμης ειναι οι χειροτερες των τελευταιων εξι ετων.

    Μειωμενος επισης εμφανιζεται ο αριθμος των "αριστουχων", εκεινων δηλαδη που εγραψαν πανω απο 18, σε ποσοστο που αγγιζει μεχρι και το 50% (σε σχεση με περσι), εξαιρουμενων των επιδοσεων των υποψηφιων στη Χημεια, στη Βιολογια και στα Λατινικα. Οσο για την Ιστορια, τοσο της 3ης αλλα και της 4ης δεσμης, οι υποψηφιοι που αριστευσαν ηταν λιγο περισσοτεροι απο 2.000 (σε καθε δεσμη), διαμορφωνοντας ετσι το μικροτερο ποσοστο υψηλης βαθμολογικης κλιμακας των τελευταιων εξι ετων.

    Τα φετινα βαθμολογικα στοιχεια, συναρτωμενα με τις περυσινες βασεις ανα δεσμη, διαμορφωνουν το μεσο ορο βαθμολογιας για την εισαγωγη στα ΑΕΙ ως εξης: Για την 1η δεσμη το "κλειδι" ειναι το 14,5, για τη 2η δεσμη το 17,4, για την 3η το 17 και για την 4η δεσμη το 15.

    Καταληγοντας, υπενθυμιζουμε τον τροπο με τον οποιο οι υποψηφιοι μπορουν να υπολογισουν τη συνολικη βαθμολογια τους. Ο βαθμος του βασικου μαθηματος πολλαπλασιαζεται επι 1,15. Οι βαθμοι των αλλων τριων μαθηματων της δεσμης αθροιζονται και το αθροισμα πολλαπλασιαζεται επι 0,95. Στη συνεχεια αθροιζονται τα δυο γινομενα και το αποτελεσμα πολλαπλασιαζεται επι 10. Στα ειδικα μαθηματα, ο βαθμος πολλαπλασιαζεται επι 2. Στην περιπτωση που ο υποψηφιος εχει εξεταστει σε δυο ειδικα μαθηματα, βγαζει το μεσο ορο των βαθμων των δυο μαθηματων και τον πολλαπλασιαζει επι 2.

    ΑΛΛΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΕΛ. 50-51 Τεσσερα μαθηματα ειναι οι ρυθμιστες των φετινων γενικων εξετασεων: Εκθεση, Μαθηματικα, Φυσικη και Ιστορια. Τα χαμογελα και το κομπιουτερακι απαραιτητα...

    Πασχαλιδης: Περισσοτερη τριτοβαθμια εκπαιδευση

    Για θεματα του υπουργειου Παιδειας, εν οψει της νεας σχολικης χρονιας, ενημερωσε χθες τον πρωθυπουργο Κ. Σημιτη, ο υφυπουργος Παιδειας Γ. Πασχαλιδης. Οπως δηλωσε ο κ. Πασχαλιδης, φευγοντας απο το μεγαρο Μαξιμου, εθεσε υποψη του πρωθυπουργου μια σειρα θεματων, οπως μετακινησεις προσωπικου, εκπαιδευτικων, αποσπασεις, σχολεια, βιβλια, προγραμματα, τα οποια ενδιαφερουν την κοινωνια, τους μαθητες, τους δασκαλους, τους καθηγητες. Για τον αριθμο των εισακτεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ο κ. Πασχαλιδης δηλωσε πως ολες οι προτασεις που κατατιθενται σημερα, θα πρεπει να βρουμε τροπους να συνδεθουν. "Θα πρεπει να περασουμε σε μια πολιτικη που θα επιτρεπει στα Πανεπιστημια να απορροφουν οσο γινεται μεγαλυτερο κομματι απο την κοινωνικη ζητηση για τριτοβαθμια εκπαιδευση, χωρις να αλλοιωνεται ο δημοσιος χαρακτηρας της εκπαιδευσης. Νομιζω, συμπληρωσε, οτι μπορουμε να φτασουμε σε λυσεις και να απαντησουμε στο κοινωνικο αιτημα για περισσοτερη τριτοβαθμια εκπαιδευση, εξηγωντας ομως στον κοσμο πως το ελληνικο ονειρο να μπει το παιδι στο Πανεπιστημιο, δεν σημαινει κατ' αναγκην και μια θεση εργασιας η πολυ περισσοτερο εναν διορισμο στο Δημοσιο".

    [18] Το καζινο, του καζινου, ω καζινο...

    Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ

    ΓΛΩΣΣΙΚΟΝ ζητημα ανεκυψε ολως αιφνιδιως χθες κατα τη διαρκειαν της συζητησεως εις την ολομελειαν του Κοινοβουλιου. Επιμαχος λεξις το "καζινο". Η ερις περιεστραφη εις το εαν η λεξις αυτη κλινεται εις την ελληνικην, οποτε θα πρεπει εις το πρωτο πληθυντικο προσωπο να λεγεται τα "καζινο" η οχι, οποτε θα πρεπει να προφερεται ως "καζινο".

    Καπως ετσι θα μπορουσε να γραφτει ο προλογος σε μια εφημεριδα της δεκαετιας του '20, οταν το γλωσσικο ηταν στο φορτε του. Χθες απλως οι βουλευτες θα μπορουσαν να προσφυγουν σε καποιο ετυμολογικο λεξικο, προκειμενου να λυσουν μια διαφωνια, που κατελαβε αρκετες σελιδες των πρακτικων.

    Την επιμαχη λεξη ανεφερε η βουλευτης της ΝΔ Ντορα Μπακογιαννη, τοποθετουμενη επι του νομοσχεδιου για τα μετρα για την επαγγελματικη εκπαιδευση και καταρτιση.

    "Τα καζινο", ειπε η κ . Μπακογιαννη...

    "Τα καζινα", διορθωσε ο υπουργος Εργασιας.

    "Τα καζινα", εβαλε νερο στο κρασι της η κ. Μπακογιαννη.

    Αλλα ο Δ. Σιουφας ειχε αντιθετη γνωμη: "Τα καζινο ειναι οπως τα στυλο".

    "Ειναι ακλιτο ουσιαστικο", συμφωνησε και ο προεδρευων Π. Κρητικος.

    "Δεν κλινεται", συμπληρωσε ο κ. Σιουφας, κι αυτη τη φορα η κ. Μπακογιαννη συμφωνησε μαζι του και συνεχισε την ομιλια της.

    Ο κ. Γιαννοπουλος ομως δεν το ξεχασε, παρ' οτι περασε κανενα πενταλεπτο. Ετσι εριξε το καρφι του οτι "ορισμενοι απο μας εχουμε υποστει συγχυση με την ελληνικη γλωσσα", επιμενοντας να τα λεει καζινα.

    "Αγραμματοι"

    Ο Π. Κρητικος του απαντησε οτι "η λεξη καζινο, ως ξενη, δεν κλινεται. Αν θελετε να την εξελληνισετε, τοτε κλινεται, αλλα δεν κλεινει".

    "Ξερετε ποσες λεξεις εχουν περασει στο λεξιλογιο της ελληνικησ; Αφηστε τις ευφυιες και τις εξυπναδες. Λεγαμε τοσα χρονια οτι τα καζινα της Ελλαδας ειναι τρια. Αγραμματοι". (Γιαννοπουλος).

    Κρητικος: "Ειπαμε, αν την εξελληνισετε κλινεται, αλλα δεν κλεινει".

    Σιουφας: Επιμενω οτι οι ξενογλωσσες λεξεις δεν κλινονται. Ομως δεν θα αναλυσουμε εδω τον Τριανταφυλλιδη και τον Τζαρτζανο.

    Γιαννοπουλος: Αν θελετε, μερικοι προς αποκτηση ευρωπαικης υποληψεως να πειτε τη λεξη αυτη στον πληθυντικο, θα πειτε τα καζινο. Αν πειτε το καζινο, θα πειτε του καζινου. Γκεγκε;

    Κρητικος: Θα το λυσει το θεμα αυτο η εφημεριδα "Εστια" αυριο. Ειμαι βεβαιος.

    Εκτος των ευτραπελων, παντως, ο κ. Γιαννοπουλος επεμεινε και χθες στην επιθεση του κατα των προεδρων της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ κ. Χρ. Πρωτοπαπα και Χρ. Πολυζωγοπουλου, καθως και στο οτι θα φερει -σε αλλο νομοσχεδιο ομως- τροπολογια για την επαναφορα του ωραριου λειτουργιας των βενζιναδικων.

    [19] Κοβουν 2 βουλευτες ΠΑΣΟΚ απο την επιτροπη για ΔΕΚΟ

    Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ αντικαθιστα Καψη και Μπεη, που ειχαν δηλωσει οτι δεν θα ψηφιζαν αλλαγες διοικητων μη επαρκως δικαιολογημενων

    Την αντικατασταση δυο βουλευτων του ΠΑΣΟΚ στην επιτροπη της Βουλης που εγκρινει την τοποθετηση των διοικητων των Δημοσιων Επιχειρησεων και Οργανισμων, αποφασισε, συμφωνα με πληροφοριες, η ηγεσια της κυβερνησης. Η αποφαση, κατα τις ιδιες πληροφοριες, εληφθη εν οψει της αντικαταστασης του διοικητη της Κτηματικης Τραπεζας Αν. Τζαβελλα. Οι δυο βουλευτες του ΠΑΣΟΚ που προκειται να αντικατασταθουν ειναι οι κ. Γ. Καψης και Δ. Μπεης, που φερονται ως προσκειμενοι στον υπουργο Εθνικης Αμυνας Γερ. Αρσενη. Ο κ. Καψης μαλιστα εκληθη χθες απο το γραμματεα του Υπουργικου Συμβουλιου Τασο Μαντελλη και του ανακοινωθηκε οτι τη θεση του στην επιτροπη ΔΕΚΟ της Βουλης θα αναλαβει ο Ν. Αθανασοπουλος. Τον κ. Μπεη, στον οποιο χθες δεν ειχε ανακοινωθει τιποτα, θα αντικαταστησει, κατα πληροφοριες, ο Π. Σουγγαρης. Η αντικατασταση των δυο βουλευτων γινεται διοτι και οι δυο στο παρελθον ειχαν δηλωσει οτι δεν θα ψηφιζαν αλλαγες σε ηγεσιες ΔΕΚΟ αν δεν ηταν επαρκως δικαιολογημενες και δεν προσκομιζονταν στοιχεια για ανεπαρκεια των αντικαθισταμενων. Σημειωνεται οτι στην επιτροπη ΔΕΚΟ της Βουλης η κυβερνητικη πλειοψηφια ειναι οριακη, αφου το ΠΑΣΟΚ εχει οκτω βουλευτες, εναντι επτα των αλλων κομματων της αντιπολιτευσης. Οι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ που εως τωρα μετεχουν στην επιτροπη ειναι ο προεδρος της Βουλης Απ. Κακλαμανης (ο οποιος και προεδρευει), οι Π. Κρητικος, Π. Ζακολικος, Π. Σγουριδης, Κ. Σοφουλης, Γ. Γλαβινας, Γ. Καψης και Δ. Μπεης. Οι δυο βουλευτες παντως που ρωτηθηκαν χθες για την αντικατασταση τους αρνηθηκαν προς το παρον να σχολιασουν το θεμα.

    Α.Μ.-Π.Ζ.

    [20] Κυβερνητικο εργο με οριζοντα 15 μηνων

    Σημερα ο ΣΗΜΙΤΗΣ στην Κ.Ε. αποκρουει την εκλογολογια και επιχειρει "αλλαγη σελιδας" στο κομμα

    Για το κυβερνητικο εργο που "εχει οριζοντα 15 μηνων" θα μιλησει σημερα ο Κωστας Σημιτης στη συνεδριαση της Κεντρικης Επιτροπης του ΠΑΣΟΚ.

    Και, οπως ελεγαν κυβερνητικες πηγες, θα ειναι μια αποκρουση της εκλογολογιας απο τα πλεον υπευθυνα χειλη. Ετσι, η κυβερνηση και το ΠΑΣΟΚ δειχνουν να προσανατολιζονται στην εξαντληση της τετραετιας. Αλλωστε, τα περισσοτερα ηγετικα στελεχη του κομματος εχουν ταχθει εναντιον των προωρων εκλογων. Και ειναι ενδεικτικο οτι τοσο ο Ακης Τσοχατζοπουλος οσο και ο Γερ. Αρσενης "δεν βλεπουν" εκλογες, οπως αφηναν σαφως να εννοηθει στις συνομιλιες τους με δημοσιογραφους χθες το βραδυ στο προεδρικο μεγαρο. Στη σημερινη ομιλια του ο πρωθυπουργος και προεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πει οτι πρεπει "να αλλαξει σελιδα" το κομμα, θα τονισει οτι στο εξης δεν πρεπει να γινονται αποκλεισμοι, θα μιλησει με εμφαση για την αναγκη να αξιοποιηθουν νεοι ανθρωποι και θα καλεσει ολα τα στελεχη να υπερβουν τα εσωκομματικα χαρακωματα. Ο πρωθυπουργος συναντηθηκε χθες διαδοχικα με τον υπουργου Οικονομικων Αλ. Παπαδοπουλο και τους υφυπουργους Παιδειας και Οικονομικων Γ. Πασχαλιδη και Γ. Δρυ. Ο κ. Πασχαλιδης ρωτηθηκε, μετα τη συναντηση, αν συζητησε με τον πρωθυπουργο θεμα προωρων εκλογων και ποια ειναι η εκτιμηση του. Και απεφυγε να απαντησει. Ειπε ο κ. Πασχαλιδης: "Ειμαστε στο ξεκινημα. Ειμαστε στις πρωτες μερες, ουσιαστικα, μιας νεας πορειας. Μιλησαμε και για τη νεα συλλογικοτητα. Πιστευω πως αυτη η νεα συλλογικοτητα θα πρεπει να προχωρησει -οπως αποφασισε και το συνεδριο- με ενιαια πολιτικη διευθυνση, με πολλους εξειδικευμενους ρολους και εξατομικευμενες ευθυνες. Απο εκει και περα το τριπτυχο ειναι γνωστο: Συνεχεια - Ανανεωση - Νικη. Μια συνεχεια ομως που νομιμοποιειται οταν οδηγει στην ανανεωση, που θα μας φερει τη νικη".

    [21] Κυρια με ερωτηματικα

    Η 22ΧΡΟΝΗ Δημοκρατια γιορτασε τα γενεθλια της με τους πολιτικους αρχηγους να μοιραζονται τις αποριες τους για την πορεια της Η μουσικη πολυ γρηγορα αφησε τους κλασικους τονους και περασε στους ελαφρολα ικους.

    Οι συζητησεις διπλα στα παρτερια του Προεδρικου Μεγαρου εδιναν κι επαιρναν, με πρωταρχικο σημειο εκκινησης τα ερωτηματικα: Για το τι σημαινει τελικα εκσυγχρονισμος. Αν θα γινουν και ποτε εκλογες. Ποια ειναι η δυναμη των κομματων. Που παει η πολιτικη. Πως τη βλεπει ο κοσμος. Και τι μπορει να γινει για να αλλαξουν τα πραγματα.

    Επιβλητικος, με τους βαθμοφορους συνοδους του, ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κ. Στεφανοπουλος βγηκε να υποδεχθει τους καλεσμενους του λιγο πριν απο τις 8.30 μ.μ. Εκει ηταν ολοι: Ο Κ. Σημιτης, ο Μ. Εβερτ, ο Αντ. Σαμαρας, η Αλεκα Παπαρηγα, ο Ν. Κωνσταντοπουλος και, φυσικα, ο Κ. Μητσοτακης.

    Ηταν μια συνηθισμενη συναθροιση, χωρις κανεις να καταλαβαινει οτι κατι διαφορετικο γιορταζεται. Τα κοστουμια, οι γραβατες και τα συνολακια δεν ειχαν λογο να δειχνουν οτι αυτη τη βραδια η χωρα γιορταζε τα 22 χρονια απο την επιστροφη της Δημοκρατιας.

    Εμμονη ιδεα

    Μνημες ξεθωριασμενες οι πρωτες μερες της μεταπολιτευσης. Μνημες ξεθωριασμενες και οι αγωνιες εκεινης της εποχης.

    Προεδρε, καλα ολα αυτα, αλλα πρεπει να βρεθουμε ολοι μαζι εδω να συζητησουμε για τα εθνικα θεματα, ειπε ο Μ. Εβερτ στον Κ. Στεφανοπουλο, οταν βρεθηκαν μαζι με τον Σημιτη στο περιπτερο του κηπου.

    Εμμονη ιδεα σου εχει γινει, απαντησε ο Κ. Σημιτης, αλλα ο προεδρος δεν πηρε θεση, ετσι, αποντων του Σαμαρα, της Παπαρηγα και του Κωνσταντοπουλου, η κουβεντα εσβησε στους ηχους της ελαφρολα ικης μουσικης.

    Ψυχρος, απομακρος, με ενα χαμογελο, λες απο υποχρεωση, στα χειλη του, ο Κ. Σημιτης περιδιαβηκε τους διαδρομους του προεδρικου κηπου. Ανταλλαξε δυο τρεις τυπικες κουβεντες με τους καλεσμενους, συνοδευομενος παντα απο τη συζυγο του. Δεν τον ειδαμε να τα λεει με τον Ακη Τσοχατζοπουλο η τον Μακη Αρσενη.

    Πιο ζεστος, αλλα το ιδιο απομακρος κι ο Προεδρος της Δημοκρατιας. Τυπικος, αλλα οχι κοντινος.

    Αντιθετα, ο Μ. Εβερτ, ο Κ. Μητσοτακης, ο Αντ. Σαμαρας, η Αλ. Παπαρηγα και ο Ν. Κωνσταντοπουλος ηταν πολυ πιο οικειοι και προσιτοι. Κουβεντιαζαν με ανεση και ευχαριστηση και ειχαν χιουμορ.

    Θα εχουμε εκλογεσ; ρωτησαμε τον Ακη Τσοχατζοπουλο.

    Γιατι να εχουμε; Στο συνεδριο δεσμευθηκαμε να εξαντλησουμε την τετραετια, μας απαντησε.

    Υπερ προωρων

    Ο Κ. Μητσοτακης, που αφησε τη Μυκονο και τη συζυγο του για να παραστει στη δεξιωση του Προεδρου, συνοδευοταν απο την εγγονη του, κορη της Ντορας Μπακογιαννη, Αλεξια. Μιλησε με τους δημοσιογραφους για την προτιμηση του να γινουν προωρες εκλογες.

    Ο Αντ. Σαμαρας, με τη συζυγο του Γεωργια, ανοιχτος στις συζητησεις του με τους δημοσιογραφους, μιλουσε για τη νεα μεταπολιτευτικη περιοδο που αρχιζει με την εκλογη του Σημιτη στην προεδρια του ΠΑΣΟΚ.

    Και η Αλεκα Παπαρηγα επεμεινε, μεσα στο ασπρο της ταγερ, οτι οι τυμπανοκρουσιες και οι γιορτες δεν σημαινουν οτι η Δημοκρατια νικα, αφου οι ανεργια θεριζει.

    Παντως, η τριτη ηλικια κυριαρχουσε παντου και σχολιαστηκε απο ολους. Λες και ηταν η εικονα της χωρας εκει, στον προεδρικο κηπο. Μια χωρα γηρασμενων.

    Η ολη εικονα της βραδιας δεν ειχε το γιορτινο χαρακτηρα μιας σημαντικης αλλαγης στην ελληνικη ιστορια. Καπου εχασε το νοημα στη διαδρομη. Απλως συναντηθηκαμε...

    Κ.Κ.

    [22] Αθλητικα

    "Φυλαει τα ρουχα" του ο Παναθηνα ικος

    ΣΗΜΕΡΑ, κατα πασα πιθανοτητα, η ΦΙΦΑ αποφασιζει για Μπορελι και οι "πρασινοι" στελνουν φακελο με ολα τα στοιχεια και την επιχειρηματολογια τους στο θεμα Μπορελι

    Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

    Ενω η αγωνια κορυφωνεται, καθως σημερα, εκτος απροοπτου, θα γινει γνωστη η αποφαση της ΦΙΦΑ για τον Μπορελι (η συνεδριαση της αρμοδιας επιτροπης στο Μα ιαμι ξεκινησε στις 9 μ.μ. ωρα Ελλαδας), ο Παναθηνα ικος ετοιμαζει την αμυνα του. Χθες, συμφωνα με πληροφοριες, εκλεισε ο φακελος που θα σταλει, ισως και σημερα, στην παγκοσμια ποδοσφαιρικη ομοσπονδια με τις θεσεις του ΠΑΟ. Βασικο σημειο της επιχειρηματολογιας των "πρασινων" ειναι οτι ο παικτης παρασυρθηκε και παραπλανηθηκε απο τους Ισπανους, πιστευοντας πως ειναι κοινοτικος (Ιταλος), αρα ελευθερος.

    Στοχος δηλαδη ειναι, οπως φαινεται, να αναγνωριστουν ελαφρυντικα στον Μπορελι και να πεσει στα ...μαλακα, ωστε να μπορεσει ο Παναθηναικος να τον εχει στις ευρωπα ικες του υποχρεωσεις. Θεμα να χασει ο ΠΑΟ τον Μπορελι απο την Οβιεδο δεν υπαρχει, απο τη στιγμη που η επιθυμια του Αργεντινου να συνεχισει την καριερα του στην Ελλαδα ειναι δεδομενη.

    24 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ

    Ολοι οι επαγγελματιες, 23 συνολο, μαζι και ο ερασιτεχνης Αποστολου, οχι ομως ο Βουλγαρος Τσομακοφ (τι αλλαξε αραγε; "Ουδεν ανακοινωσιμο", τονισε ο προεδρος) αναχωρουν σημερα το μεσημερι (12.35) για το Μιλανο και απο εκει για το Πεγιο στη Βορεια Ιταλια. Αρχηγος της αποστολης ειναι ο γιατρος και μελος του Δ.Σ. της "πρασινης" ΠΑΕ Αργυρης Μητσου, ενω μετεχουν επισης εκτος απο τον Ροτσα οι Γρηγορης Παπαβασιλειου, Σπυρος Κουρμουσης και οι τρεις φυσιοθεραπευτες Οικονομιδης, Ζυγουρης, Γαρμπης Αβακιαν.

    Ο Μαικ Γαλακος εφυγε χθες για τη Γερμανια οπου θα πρακολουθησει σχολη προπονητων και θα παει στην Ιταλια για να συναντησει την ομαδα στις 28 Ιουλιου.

    Το προγραμμα των φιλικων αγωνων, οπως το εχει ανακοινωσει ο Παναθηνα ικος, εχει ως εξης: 25/7: Με Μποργκο (ερας.) (ωρα εναρξης: 20.00), 26/7: Με Μπρεσια (Β κατ.) (ωρα εναρξης: 19.00), 27/7: Με Λεφε (Γ κατ.) (ωρα εναρξης: 18.00), 28/7: Με Κρεμονεζε (Β κατ.) (ωρα εναρξης: 19.30), 29/7: Με Πεγιο (ερας.) (ωρα εναρξης: 18.00), 30/7: Με Αναουνε (ερας.) (ωρα εναρξης: 18.00), 31/7 Με Κιεβο Βερονα (Β κατ.) (ωρα εναρξης: 20.30), 1/8: Συμμετοχη στο τουρνουα "Τρεντινο Καπ" με τις ομαδες Αταλαντα και Βερονα. Στην Αθηνα 3/8: Με Φερεντσβαρος στο

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Thursday, 25 July 1996 - 16:54:45