Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-01-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 08/01/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Τουρκικές προκλήσεις
  • [3] Οικονομία
  • [4] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [5] Συναλλαγματική κρίση - Εκροή 1 δισ. δολ.

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το φορολογικό νομοσχέδιο και η Οικονομία και το Κουρδικό, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πανικός πάλι για τη δραχμή! Η τράπεζα της Ελλάδος διέθεσε 700 εκατ. δολάρια για τη στήριξή της.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αυξάνεται ο συντελεστής δόμησης. Νομιμοποιείται η προσθήκη τετραγωνικών.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αφήνουν τη δραχμή να πέσει. Ξεκίνησε σιωπηρή υποτίμηση.

    Η ΑΥΓΗ: Το Κουρδικό περιμένει τώρα τις πρωτοβουλίες της Ευρώπης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Χαρακίρι στο ΠΑΣΟΚ με Δαμανάκη. Πέρασε ο εκβιασμός - αναβρασμός στη βάση του κινήματος.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Γλιστράει η δραχμή.

    ΕΘΝΟΣ: Ακης: Μη τολμήσετε. Δυναμική απάντηση στους Τούρκους αν μπουν στην περιοχή Μυκόνου-Ικαρίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τώρα γίνεται μανίκι η... "νίκη" της Μαδρίτης. Την συμφωνία του Ιουλίου επικαλούνται οι Τούρκοι για το Αιγαίο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Συναγερμός για τη δραχμή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τρόμος με τα κινητά. Οι επιστήμονες φοβούνται όγκους στον εγκέφαλο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φορο-οδηγός για τα ακίνητα. Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις μεταβιβάσεις.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Απολύσεις - μετατάξεις εκπαιδευτικών.

    ΕΣΤΙΑ: Θέμα βραχονησίδων θέτει πάλιν η Αγκυρα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στο στόχαστρο πάλι η δραχμή.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: "Θερμό επεισόδιο" για τη δραχμή από Λονδίνο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αναγνωριστικές βολές από κερδοσκόπους.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ιμια Νο 2 σκηνοθετούν τώρα οι Τούρκοι.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εκρήξεις" καπιταλιστικής ασυδοσίας. Εγκληματικές ευθύνες σε DIANA και ΛΑΡΚΟ.

    [2] Τουρκικές προκλήσεις

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "σε κλιμάκωση της όξυνσης προχώρησε χθες η Αγκυρα, επιχειρώντας να στήσει σκηνικό δεύτερων Ιμίων στο Αιγαίο. Ισχυρίστηκε ότι υπάρχει θέμα συνόρων κι επανέλαβε τα 'επιχειρήματά' της για τις βραχονησίδες. Παράλληλα, η Τουρκία με την προγραμματισμένη για σήμερα άσκηση αμφισβητεί τον ελληνικό εναέριο χώρο".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "οι βραχονησίδες του Αιγαίου, ο ελληνικός εναέριος χώρος και οι επιτροπές των εμπειρογνωμόνων, αποτέλεσαν χτες αντικείμενο ανακοινώσεων και δηλώσεων από την πλευρά της Αγκυρας, η οποία επιμένει να διατηρεί ανοιχτά όλα τα θέματα, που έχει καταφέρει να χαρακτηρίζονται ως ελληνοτουρκικές διαφορές".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "σε οριακά σημεία φθάνει πλέον η τουρκική προκλητικότητα, καθώς χθες η Αγκυρα εξαπέλυσε διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, ολομέτωπη επίθεση κατά της Ελλάδος για μία σειρά θεμάτων, όπως ο εθνικός εναέριος χώρος, οι βραχονησίδες και οι Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "με ψυχραιμία αντιδρά η ελληνική κυβέρνηση στις νέες αξιώσεις που προβάλλει η Αγκυρα. Χθες ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι ο εθνικός εναέριος χώρος της Ελλάδας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα έξι μίλια, ενώ την ίδια στιγμή αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία στις βραχονησίδες του Αιγαίου".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "διπλωματικόν θέμα βραχονησίδων εις όλον το Αιγαίον θέτει πλέον η Τουρκία, μετά τας επί μέρους της παραβιάσεις και παραβάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και του FIR Αθηνών. Η νέα αυτή διεκδίκησις εξεδηλώθη μετά την δυσμενή εξέλιξην που είχε διά την Τουρκίαν η απόπειρά της να περιλάβη εις την άσκησιν "Ευέλικτη Πένσα" και την Ελληνικήν βραχονησίδα Καλόγηροι".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "τα... επινίκεια της Μαδρίτης μαζεύει από χθες η Αθήνα! Σε μία συνολική διατύπωσι των απαιτήσεών της η Τουρκία παρέπεμψε την Ελληνική κυβέρνησι, για ό,τι αφορά τις βραχονησίδες στην διαβόητη συμφωνία του παρελθόντος Ιουλίου!".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο υποστηρίζει ότι "τη στιγμή ακριβώς που, μετά τη διεθνή κοινή γνώμη, αρχίζουν να ξεσηκώνονται και οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία επιχειρεί την "τελική λύση" του Κουρδικού, τη στιγμή ακριβώς που -παραλλήλως- η Τουρκία κλιμακώνει την αυθαιρεσία της και την προκλητικότητά της στο Αιγαίο, προσπαθεί να προβληθεί ως επιδιώκουσα "ειρηνική διευθέτηση" των... "διαφορών" της με την Ελλάδα. Και επιλέγει την περίοδο αυτή για να... εγείρει θέμα βραχονησίδων και θέμα εύρους χώρου της Ελλάδος".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "υπό την απειλή νέων πολεμικών προκλήσεων που θα εκδηλωθούν πιθανότατα σήμερα στην περιοχή των Δωδεκανήσων, η Τουρκία θέτει τώρα και επίσημα θέμα... ελληνικότητας όλων των βραχονησίδων του Αιγαίου, ισχυριζόμενη ότι το καθεστώς κυριαρχίας σε αυτές είναι ασαφές!".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ σημειώνει ότι "το γαϊτανάκι των προκλήσεων συνεχίζεται από την πλευρά της Τουρκίας χωρίς φειδώ δηλώσεων και αιτιάσεων. Χθες, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Νετζατί Ουτκάν, έθεσε υπό αμφισβήτηση τον ελληνικό εναέριο χώρο καταγγέλλοντας μάλιστα τη χώρα μας για "παραβίαση του διεθνούς δικαίου επειδή εξακολουθεί να εφαρμόζει καθεστώς εθνικού εναέριου χώρου δέκα μιλίων".

    [3] Οικονομία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "και μόνο η απλή αναγγελία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, έφτασε για να καταδείξει τη "ρηχότητα" την προχειρότητα και το αναξιόπιστο της ελληνικής κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα. Αρον-άρον, ξένοι αλλά και Ελληνες επενδυτές, έσπευσαν χθες και προχθές να κλείσουν τις θέσεις τους και να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους, σε άλλες πιο ασφαλείς, αξιόπιστες και σοβαρές αγορές".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "σύντομα η Τράπεζα Ελλάδος θα προχωρήσει σε κινήσεις-μέτρα για την αντιμετώπιση των κερδοσκοπικών πιέσεων κατά της δραχμής. Αυτό ανέφεραν έγκυρες πηγές των νομισματικών αρχών, καθώς χθες σημειώθηκε σημαντική εκροή ύψους περίπου 700 εκατ. δολαρίων (για την ακρίβεια 690 εκ.)".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "υπαρκτό κίνδυνο υποτίμησης υφίσταται πλέον η δραχμή, μετά τα συνεχή πλήγματα που δέχεται από τους ξένους κερδοσκόπους, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι και την ανεπάρκεια ορισμένων οικονομικών παραγόντων, παίζουν χοντρά παιχνίδια σε βάρος του εθνικού μας νομίσματος".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "σε νέα περίοδο νομισματικής αναστάτωσης εισήλθε από χθες η ελληνική οικονομία. Η δραχμή, με την επαναλειτουργία των αγορών, μετά την εορταστική ανάπαυλα, δέχθηκε ισχυρότατες πιέσεις, με αποτέλεσμα την άνοδο και πάλι των διατραπεζικών επιτοκίων σε επίπεδα υψηλότερα του 20% και την εκροή περίπου 750 εκ. δολαρίων, ανεβάζοντας τη συνολική εκροή του τελευταίου 15ημέρου πάνω από 2 δισ. δολ.".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "νέα σφοδρή κερδοσκοπική επίθεση κατά της δραχμής εξαπέλυσαν ξαφνικά χθες ξένοι επενδυτικοί οίκοι, εξαναγκάζοντας την Τράπεζα της Ελλάδος να "ξοδέψει" περί τα 700 εκ. δολάρια και να αυξήσει πάνω από 20% τα επιτόκια για να υπερασπιστεί την ισοτιμία του εθνικού μας νομίσματος".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει ότι "την τακτική της περιορισμένης διολίσθησης της δραχμής απέναντι στο ECU φαίνεται ότι επιλέγουν οι νομισματικές και οικονομικές αρχές της χώρας, προκειμένου να ανακόψουν εν τη γενέσει του το νέο γύρο κερδοσκοπικών επιθέσεων κατά του εθνικού μας νομίσματος".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει ότι "νέα ισχυρή επίθεση δέχθηκε χθες η δραχμή από διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, γεγονός που αποδεικνύει ότι η "ύφεση" ήταν προσωρινή. Οι χθεσινές εκροές συναλλάγματος στη διατραπεζική αγορά προσέγγισαν τα 700 εκ. δολάρια και τα επιτόκια ξαναβρέθηκαν στα επίπεδα του 20%".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "σε επιφυλακή βρίσκονται η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες επιθέσεις στη δραχμή. Οι αρμόδιοι φοβούνται ότι μπορεί να εκδηλωθεί επίθεση κατά της δραχμής και παίρνουν μέτρα για να θωρακίσουν το εθνικό μας νόμισμα. Η σημερινή ημέρα είναι καθοριστική, αφού θα φανεί αν πρόκειται για "κλείσιμο θέσεων" από επενδυτές που είχαν κάνει τοποθετήσεις πριν από 6 μήνες ή για δεύτερο γύρο επίθεσης κατά της δραχμής".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "εύκολο "θήραμα" αποτελεί πλέον η δραχμή στις επιθέσεις των ξένων κερδοσκόπων, λόγω της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη, που αποφεύγει να πάρει δραστικά μέτρα και να θωρακίσει το εθνικό νόμισμα, ενώ αναλώνεται σε μικρολογιστική εισπρακτική πολιτική".

    [4] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η νέα συναλλαγματική κρίση, η επιδείνωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών, οι ρυθμοί απορρόφησης στα κοινοτικά κονδύλια και οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Aναταραχή στις αγορές - Σοβαρές ανησυχίες εκφράζουν στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Η κρίση 'σφίγγει' τη δραχμή - Τα ημίμετρα δεν αποδίδουν".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Συννεφιάζει... Ασταθής ισορροπία στην οικονομία - Ατελέσφορες οι τακτικές - Απαιτείται νέα στρατηγική".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στα ύψη πάλι τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά - Ισχυρές πιέσεις στην αγορά συναλλάγματος και εκροή 700 εκατ. δολαρίων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Συναγερμός για τη δραχμή από την εκροή 700 εκατ. δρχ. - Ειδικό ομόλογο - ασπίδα, εκδίδει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών".

    [5] Συναλλαγματική κρίση - Εκροή 1 δισ. δολ.

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι:"Ισχυρή πίεση εκδηλώθηκε χθες στην αγορά συναλλάγματος, όπου οι αυξημένες πωλήσεις δραχμών οδήγησαν σε εκροή 700 εκ. δολ., περαιτέρω ανατίμηση του ECU και αλματώδη αύξηση των διατραπεζικών επιτοκίων που έφθασαν μέχρι και 21,55% για διατήματα μέχρι και 3 μήνες. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μόνο κατά τις δύο εργάσιμες της τρέχουσας εβδομάδας, η εκροή συναλλάγματος προσέγγισε το 1 δισ. δολάρια".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Thursday, 8 January 1998 - 15:04:33 UTC