Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-01-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 12/01/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Νομισματική κρίση
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η νομισματική κρίση, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το φορολογικό νομοσχέδιο, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εφαγαν τη βίλα της Βελλίδη! Αγνώστων λοιπών στοιχείων εταιρία. Πλειστηριασμός για χρέος πενήντα εκατομμυρίων!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι νέες τιμές των ακινήτων.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Να φύγει ο Μπερνς. Πράκτορας της Αγκυρας ο Αμερικανός πρεσβευτής.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Διώχνει κι άλλους ο Σημίτης. Αποφασισμένος να διαγράψει όσους δεν ψηφίσουν το φορολογικό νομοσχέδιο.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Κόβουν την περίθαλψη των Δημ. Υπαλλήλων. Πάνω από 50% μειώνονται τα κονδύλια.

    ΕΘΝΟΣ: Το σχέδιο για δραχμή, πανωτόκια. Συνέντευξη Γ. Παπαντωνίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι νεοταξίτες του 666 δεν θα περάσουν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εκρηκτικές εξελίξεις σε κυβέρνηση - κόμμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκβιασμός με τον ΦΑΠ. Κυβέρνηση προς ιδιοκτήτες ακινήτων: Διαλέξτε καπέλο ή γραφειοκρατία. Αλαλούμ στις εφορίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εφοδοι σε σπίτια και επιχειρήσεις.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για οικονομία. Τα 5 μέτρα που προωθεί άμεσα η κυβέρνηση.

    ΕΣΤΙΑ: Οι πρώτοι κατάλογοι των ιδιοκτητών ακινήτων.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Πρόεδρος του "2004" ο Γιώργος Παπανδρέου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Υποχωρούν μετά την κατακραυγή. Με το ταχυδρομείο όλες οι δηλώσεις.

    [2] Νομισματική κρίση

    Το ΕΘΝΟΣ δημοσιεύει συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος εκφράζει "την πεποίθησή του ότι η νομισματική θύελλα θα έχει κοπάσει μέχρι το Μάιο και ότι η δραχμή θα περάσει αλώβητη τη διεθνή κρίση".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "σε δέσμη πέντε μέτρων για την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης που πιέζει αφόρητα με υποτιμητικές τάσεις και τη δραχμή, προχωρά η κυβέρνηση μέσα στο α' τετράμηνο του 1998. Ο εξωτερικός δανεισμός, το "πάγωμα" των επιχορηγήσεων στις ΔΕΚΟ και η επιτάχυνση μετοχοποιήσεων -αποστρατικοποιήσεων είναι τα βασικά όπλα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "μαραθώνιο συσκέψεων με αντικείμενο την επιτάχυνση των διαδικασιών μετοχοποίησης έξι τουλάχιστον ΔΕΚΟ ξεκινά από σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου. Αλλωστε, ο πρωθυπουργός κατά τη σύσκεψη της περασμένη Παρασκευής, ζήτησε επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα αποτελέσουν μαζί με τον εξωτερικό δανεισμό τα όπλα άμυνας της ελληνικής Οικονομίας και του εθνικού μας νομίσματος απέναντι στους κερδοσκόπους που καραδοκούν".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "απάντηση - τελεσίγραφο προς τους Τούρκους στρατηγούς έστειλε με δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Ακης Τσοχατζόπουλος, απαντώντας παράλληλα στις αμερικανικές ενστάσεις επι των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ενώ από αύριο αρχίζει στο Αιγαίο περίοδος αυξημένης έντασης διάρκειας εννέα ημερών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "με νέες εμπρηστικές λεκτικές επιθέσεις που συνδυάζουν τις προσβολές κατά της Ελλάδος και του υπουργού Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλου με τις ωμές απειλές, εκδηλώνει την όξυνσι του ψυχροπολεμικού κλίματος η Τουρκία. Παραλλήλως από σήμερα ξεκινά και άλλο κύκλο αεροναυτικών ασκήσεων στο Αιγαίο δεσμεύοντας επιπλέον περιοχές οι οποίες όμως σύμφωνα με τα κρατούντα δεν είναι προσβάσιμες στις Στρατιωτικές δυνάμεις της Αγκυρας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "σκληρή και αποστομωτική απάντηση από σύσσωμη την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση έλαβε η Αγκυρα, στη νέα πρόκληση που επιχείρησε με τη αήθη επίθεσή της εναντίον του υπουργού Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "με τα μάτια στραμμένα στο Αιγαίο όπου σήμερα η Τουρκία πιθανόν να επιχειρήσει για άλλη μια φορά, να συντηρήσει την ένταση, αντιμετωπίζει η πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων την κυνική πρόταση των ΗΠΑ, για την ελληνικότητα των βραχονησίδων του Αιγαίου, με... αντιπαροχή την υποχώρηση της Ελλάδας από τη θέση που από το 1931 υποστηρίζει, για τα 10 ν.μ. εθνικό εναέριο χώρο".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ επισημαίνει ότι "νέα διαμεσολαβητική πρωτοβουλία αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ προκειμένου να αποφευχθούν οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι για την ειρήνη στη Αιγαίο από τη διεξαγωγή του τμήματος της τουρκικής αεροναυτικής άσκησης "Ευέλικτη Πένσα '98" στο χώρο μεταξύ Ικαρίας και Μυκόνου. Η διεξαγωγή της συγκεκριμένης άσκησης έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 15 Ιανουαρίου".

    Τα ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο υποστηρίζουν ότι "και μπορεί μεν να προκάλεσε σ' όλους ανακούφιση του γεγονός ότι νέο "θερμό επεισόδιο" στο Αιγαίο απετράπη.... από κανέναν όμως δεν μπορεί -ή και πρέπει- να διαφύγει πως, με την ευκαιρία αυτή, οι Ηνωμένες Πολιτείες... ανέλαβαν -περίπου επισήμως- τον ρόλο του επιδιαιτητή στο Αιγαίο. Τον ρόλο τους, μάλιστα αυτόν ανέλαβε να προβάλει ο νέος πρέσβης τους στην Αθήνα".

    [4] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "με νέες διαγραφές προτίθεται ν' απαντήσει ο Κώστας Σημίτης εάν υπάρξουν διαφοροποιήσεις κατά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου. Το Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρουν έγκυρες πηγές στην "Α", είναι εντονότατα ενοχλημένο από τη νέα προσπάθεια της ακέφαλης εσωκομματικής αντιπολίτευσης να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "αι εσωκομματικαί αντιδράσεις εις το ΠΑΣΟΚ δια την οικονομικήν και ιδίως την φορολογικήν πολιτικήν της Κυβερνήσεως αλλά και διά τους χειρισμούς των εθνικών θεμάτων εν συνδυασμώ και προς την εσωκομματικήν δυσφορίαν διά την πρωθυπουργικήν "καμαρίλαν" και την αγωνία εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών φαίνεται ότι απασχολούν ήδη σοβαρώς τον πρωθυπουργόν και πρόεδρον του "Κινήματος" κ. Κ. Σημίτην".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "τρία ΠΑΣΟΚ σε "συσκευασία" Σημίτη αναζητούν τρόπους επικράτησης, καθένα για λογαριασμό του, σε ένα τοπίο "θολό" και ταραγμένο, ελπίζοντας και τα τρία (από διαφορετική οπτική το καθένα) ότι οι εσωκομματικέ εκλογές στις 8 Φεβρουαρίου θα αποτελέσουν "μπούσουλα" για την περαιτέρω πορεία τους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "νέα σκληρή επίθεση εξαπέλυσε χθες ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, εναντίον των διαφωνούντων του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους αποκάλεσε ευθέως διασπαστές και εμμέσως αποστάτες".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά προβλέπεται και νέο φούντωμα της έντασης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Για σήμερα τον ενδιαφέρον στρέφεται αφενός στην επαναληπτική συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ για το φορολογικό νομοσχέδιο και αφετέρου στις νέες συναντήσεις που θα έχει ο κ. Σημίτης με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Monday, 12 January 1998 - 15:22:03 UTC