Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-01-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 20/01/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Απεργία στις ΔΕΚΟ
  • [3] Εκτελεστικό Γραφείο ΠΑΣΟΚ
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Δημόσιο - Εξωτερικός δανεισμός

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, η χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ και οι υποψήφιοι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ για τους τρεις μεγάλους δήμους, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: 150.000 καρέκλες για το δημόσιο! Μόνο ο ΟΤΕ ξόδεψε 4 δισ. για καινούρια καθίσματα!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κλοπή μέσω... ΔΕΗ. Αλλα... κόλπα από τους δήμους.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Πόσα παίρνουν οι αστέρες της TV (NET). Οι μηνιαίες αποδοχές γνωστών δημοσιογράφων-συνεργατών της κρατικής τηλεόρασης.

    Η ΑΥΓΗ: Κύμα κινητοποιήσεων για τις συλλογικές συμβάσεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ανθρωπος του Γλίξμπουργκ ανέλαβε την Ολυμπιάδα. Λάθος η επιλογή Στρατήγη κύριε πρωθυπουργέ!

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Ανοιχτή επίθεση Σουφλιά κατά Καραμανλή και βολές από τον Εβερτ.

    ΕΘΝΟΣ: Εισιτήριο για 10.000 σε ΔΕΚΟ-Τράπεζες. Επιλογή με μόρια - μετράει ο βαθμός πτυχίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εκεί που μας χρωστάγανε μας παίρνουν και το βόδι. Τουρκικό "φιρμάνι"... έξι μιλίων για θάλασσα και αέρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εξέγερση από τους "Κολλάδες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μαχαίρι στα κεκτημένα. Απεργίες στις ΔΕΚΟ - Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νόμος 2004 περί ολυμπιακών έργων κατά παρέκκλισιν κείμενων διατάξεων. Νομοσχέδιο για Ολυμπιακούς Αγώνες - εξπρές.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Οργιο διαφθοράς για ένα κρεβάτι. Ταλαιπωρούν ασθενείς που κινδυνεύουν για να προωθήσουν τους δικούς τους.

    ΕΣΤΙΑ: Ελιγμός Σημίτη διά τας δημοτικάς εκλογάς.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εξεγείρονται οι προνομιούχοι... Με κοινό μέτωπο οι συνδικαλιστές ΔΕΚΟ αντιμάχονται κάθε εξυγίανση.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: ΔΗΑΝΑ στην επιλογή για 2004.

    Ο ΛΟΓΟΣ: ΔΥΟ ΣΥΝ ΜΙΑ για τους τρεις μεγάλους δήμους.

    ΤΑ ΝΕΑ: Καυτά τεστ με τους αγρότες και τις ΔΕΚΟ. Ανησυχία στην κυβέρνηση.

    ΝΙΚΗ: Ανοχή τέλος για τον Κωστάκη. Αρχισαν τα όργανα στη ΝΔ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αφετηρία νέων αγροτικών αγώνων. Συλλαλητήρια σήμερα σε Καρδίτσα, Φάρσαλα, Ορεστιάδα.

    [2] Απεργία στις ΔΕΚΟ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η 'αριστοκρατία' του συνδικαλισμού, δηλαδή οι προνομιούχοι των υπερχρεωμένων και προβληματικών δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, κήρυξε σχεδόν 'ανένδοτο' αγώνα κατά της μεταβολής του ειδικού προνομιακού καθεστώτος, που διέπει τους γενικούς κανονισμούς προσωπικού, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει εν ισχύι το πλήθος των κεκτημένων".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "έκρηξη κινητοποιήσεων από τα συνδικάτα επιχειρήσεων προκαλεί η κυβέρνηση με την επιμονή της σε άρθρο του φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο τροποποιεί τις εργασιακές σχέσεις των ΔΕΚΟ και αλλάζει τους εσωτερικούς κανονισμούς προσωπικού".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "με 4ωρη στάση εργασίας, 11π.μ.-3μ.μ., απαντούν σήμερα οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες του Λεκανοπεδίου στην τροπολογία, με την οποία η κυβέρνηση θα αποφασίσει μονομερώς για τις αλλαγές στους Κανονισμούς Προσωπικού των ΔΕΚΟ. Την Πέμπτη η 24ωρη απεργία που προκήρυξε σε ΔΕΚΟ - Τράπεζες η ΓΣΕΕ".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "από την Αθήνα αρχίζει σήμερα ο απεργιακός αναβρασμός που δημιούργησε η διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, με την οποία ανατρέπονται όλες οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς επιτρέπει τροποποιήσεις στις εργασιακές σχέσεις των ΔΕΚΟ, αλλά και στους κανονισμούς λειτουργίας των μεγάλων Οργανισμών του Δημοσίου με μονομερείς νομοθετικές ρυθμίσεις, ανεξάρτητα από τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "σε ολομέτωπο σύγκρουση με τα εργατικά συνδικάτα και της συνταξιουχικές οργανώσεις της χώρας, οδηγείται η κυβέρνηση, η οποία, με νομοθετική ρύθμιση προχωρεί στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και στην κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων εργασίας".

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "σε περίοδο γενικών εξετάσεων εισέρχεται η κυβερνητική πολιτική, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει δύο μεγάλα προβλήματα, που απειλούν να παραλύσουν τη χώρα. Πρόκειται για τις από καιρό προετοιμαζόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις και για την απεργιακή έκρηξη στον χώρο των ΔΕΚΟ και των συγκοινωνιών με αφορμή την πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας να παρέμβει στον τομέα των κανονισμών προσωπικού των ΔΕΚΟ".

    Το ΕΘΝΟΣ στο βασικό του σχόλιο επισημαίνει ότι "αναμφισβήτητη είναι η σοβαρότητα των προβλημάτων των ΔΕΚΟ και αναντίρρητη η ανάγκη αντιμετώπισής τους, έτσι ώστε να μπουν στο δρόμο της εξυγίανσης και να προχωρήσει η διαδικασία της ιδιωτικοποίησής τους. Και ασχέτως του καταλογισμού των ευθυνών που ο καθένας μπορεί να κάνει για την πραγματικότητα η οποία έχει διαμορφωθεί, εκεί που ουδείς δικαιούται να διαφωνήσει είναι με την άποψη ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτή η πρακτική της συνεχούς αιμοδοσίας τους από το υστέρημα του βαρύτατα φορολογούμενου ελληνικού λαού".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά ότι "χάος αναμένεται να προκληθεί σήμερα στην Αθήνα. Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς ανοίγουν το χορό των κινητοποιήσεων, που πυροδότησε διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στις δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας".

    [3] Εκτελεστικό Γραφείο ΠΑΣΟΚ

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "επισήμως από χθες το μεσημέρι, η Μαρία Δαμανάκη, ο Θρασύβουλος Λαζαρίδης και ο Χρήστος Φωτίου αποτελούν τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ για τους δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πειραιά αντίστοιχα. Ομοφώνως το ΕΓ κατέληξε στην στήριξη των παραπάνω υποψηφίων, τους οποίους ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εγκωμίασε με δηλώσεις του".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "την πρώτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου για το νέο έτος, επέλεξε ο πρωθυπουργός και τα μέλη του κορυφαίου κομματικού Οργάνου, για να γνωστοποιήσουν ότι προτίθενται να υποβάλουν σε 'χαρακίρι' το ίδιο τους το κόμμα, στηρίζοντας τη Μαρία Δαμανάκη ως υποψήφια για τον πρώτο δήμο της χώρας!".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "πολιτικός ελιγμός με ιδιαιτέραν σημασίαν θεωρείται η ανακοίνωσις υπό του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, των υποψηφίων του Κόμματος εις τους τρεις μεγάλους Δήμους της Χώρας. Η χθεσινή απόφασις που σηματοδοτεί την έναρξιν της προεκλογικής περιόδου ένα ολόκληρον εννεάμηνον προ της διενεργείας των εκλογών, αποκαλύπτει την αγωνίαν του πρωθυπουργού να δώση τέλος εις την εσωκομματικήν διαμάχην, η οποία ελάμβανε επικινδύνους διαστάσεις διά την συνοχήν του κυβερνώντος κόμματος".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι "με αμφισβητήσεις και βολές από στελέχη της Νομαρχιακής Α' Αθηνών του ΠΑΣΟΚ, διαφωνίες βουλευτών και μελών της Κεντρικής Επιτροπής, επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου και καταγγελίες από τον Δημ. Μπέη για αντιδημοκρατικές διαδικασίες, ανακοινώθηκε χθες από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη η υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη για το Δήμο της Αθήνας".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ σημειώνει ότι "αναμένετο και εγένετο! Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος, ότι το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει τις υποψηφιότητες της Μαρίας Δαμανάκη στην Αθήνα, του Θρασύβουλου Λαζαρίδη στη Θεσσαλονίκη και του Χρήστου Φωτίου στον Πειραιά. Ο κ. Σημίτης έκανε λόγο για "ομόφωνες αποφάσεις", δήλωση από την οποία προκύπτει ότι αποδέχθηκαν σιωπηρά την ανακοίνωση οι "συνήθεις ύποπτοι" Γεράσιμος Αρσένης, Παντελής Οικονόμου και Μανώλης Δασκαλάκης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ -που πάντως δεν εκφράστηκαν στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου- ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη για το Δήμο της Αθήνας, του Θρ. Λαζαρίδη για το Δήμο της Θεσσαλονίκης και του Χρ. Φωτίου για το Δήμο Πειραιά".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "η Τουρκία, συνεπής στην προσπάθεια να χρεωθεί η Ελλάδα την ένταση στο Αιγαίο, συνεχίζει να ασκεί εξωτερική πολιτική διά μέσου της στρατιωτικής πίεσης. Από σήμερα και έως τις 23 του μηνός, πραγματοποιείται στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο η μεγάλης κλίμακας τουρκική άσκηση "Σεβίκ Πενς", η οποία περιλαμβάνει και μια περιοχή βόρεια και νότια της Λήμνου".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "χρησιμοποιώντας ως 'κάλυψη' την πρόσφατη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί εύρους ελληνικού εναέριου χώρου 6 ν.μ., η Αγκυρα 'απαγόρευσε' χθες στην Αθήνα 'σκέψεις' για αυξομειώσεις του ελληνικού θαλάσσιου και εναέριου χώρου, τονίζοντας την 'προσήλωσή' της στα 6 ν.μ."

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά ότι "πλήρεις ασκήσεων είναι όλες οι επόμενες ημέρες στο Αιγαίο τόσο από πλευράς Ελλάδας όσο και από πλευράς Τουρκίας, ασκήσεων οι οποίες συντηρούν την ένταση στις μεταξύ μας σχέσεις και ανά πάσα στιγμή μπορούν να επιβαρύνουν το κλίμα σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "σκληραίνει συνεχώς την στάσι της η Αγκυρα, προσπαθώντας να επιτύχη μεταξύ άλλων τον στρατηγικό της στόχο για ασφυξία έξι μιλίων (προς το παρόν) σε θάλασσα και αέρα στην Ελλάδα. Το λαλίστατο τελευταίως, τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με χθεσινή του ανακοίνωσι, κατέστησε σαφές ότι: αφ' ενός δεν πρόκειται να δεχθή την επέκτασι των ελληνικών χωρικών υδάτων πέραν του σημερινού τους εύρους και αφ' ετέρου θεωρεί "απαράδεκτο" τον ακτίνος 10 μιλίων Εθνικό μας Εναέριο χώρο".

    [5] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "διπλωματικό παρασκήνιο επί των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού, μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου, ενώ ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Τομ Μίλερ, σφυγμομετρεί τις διαθέσεις της Αθήνας και της Αγκυρας με επισκέψεις του στις δύο πρωτεύουσες".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η πολιτική δανεισμού του Δημοσίου, οι εκτιμήσεις ξένων θεσμικών επενδυτών για την ελληνική οικονομία, η άνοδος τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και η συζήτηση στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Εκτός ελέγχου τα πραγματικά επιτόκια - Μεγάλο το κόστος του δανεισμού παρά την πτώση του πληθωρισμού".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Κινήσεις προστασίας της δραχμής - Διαφοροποιούνται οι πηγές εξωτερικού δανεισμού".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νέα εμπλοκή - 'Εν ευθέτω χρόνω' το δάνειο 1 δισ $".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Οι πιέσεις στη δραχμή "απαιτούν" νέα έσοδα - Οι εισπράξεις από το φορολογικό νόμο κρίνονται ήδη ανεπαρκείς".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εφικτή η σκληρή δραχμή και το '98 παρά το υψηλό κόστος σύμφωνα με τις αξιολογήσεις της Goldman Sachs και της Deutche Morgan Grenfell".

    [7] Δημόσιο - Εξωτερικός δανεισμός

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Με την αποφασιστική (αλλά και αναβαθμισμένη) συμβολή της Τραπέζης της Ελλάδος, το Δημόσιο ξεκίνησε τις βολιδοσκοπήσεις της διεθνούς αγοράς για δανεισμό σε συνάλλαγμα. Πρόθεσή του είναι να μην αυξηθεί ο εξωτερικός δανεισμός, αλλά να διαφοροποιηθούν οι πηγές εισροής, ώστε η κατάσταση να μην είναι εφεξής ευάλωτη".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Tuesday, 20 January 1998 - 15:18:42 UTC