Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-01-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 26/01/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Απεργία ΔΕΚΟ
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η νέα απεργία στις ΔΕΚΟ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πέφτει ο Κλίντον... από το κρεβάτι! Επιχείρηση... "βαθύ λαρύγγι" στον Λευκό Οίκο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φόροι '98. Τι θα πληρώσετε. Ολο το νέο φορολογικό ν/σ.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: "Τρελάθηκε" ο Γιάννος. Βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής. Τρώει το 8ωρο και άλλα κεκτημένα των εργαζομένων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Απεργούν και οι υπουργοί. Επιτακτικός καθίσταται πλέον ο ανασχηματισμός.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Το πακέτο του 2004 στον Λάτση. Οργή Λαλιώτη κατά Σημίτη.

    ΕΘΝΟΣ: Συλλογικές συμβάσεις στο Δημόσιο. Σχέδιο νόμου με 14 άρθρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ελ νίνιο" οι απεργίες των Συνδικάτων για την Κυβέρνηση. Νέα, πανελλαδική απεργία αύριο και έπεται συνέχεια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Το μεγάλο άλμα του υπουργού Εθνικής Αμυνας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ευρώπη: Δώστε τα Υμια να ξεμπερδεύουμε. Μην μπλοκάρετε την Τουρκία για κάποια βράχια!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πυρά στο Γιάννο. Φωνές και από κυβερνητικά στελέχη για τις επιλογές του.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κήρυξαν πόλεμο στην Σημίτη. Κατήγγειλαν ότι αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΣΤΙΑ: Παραβιάζει το Σύνταγμα η νέα φορολογική πολιτική. Αντικειμενικά κριτήρια και άνισος μεταχείρισις.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Κυβέρνηση - συνδικάτα επιλέγουν πορεία ρήξης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σύνεφα για Σημίτη και κυβέρνηση. Γκάλοπ της V.PRC.

    [2] Απεργία ΔΕΚΟ

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ γράφει ότι "ανυποχώρητοι εμφανίζονται κυβέρνηση και συνδικάτα στο θέμα της επίμαχης τροπολογίας που αλλάζει το καθεστώς εργασίας στις ΔΕΚΟ. Η αυριανή νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία είναι μόνο η αρχή, αφού η ΓΣΕΕ προαναγγέλλει ήδη από σήμερα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Εβδομάδα παθών για τις συγκοινωνίες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "δυσμενείς πολιτικές αναταράξεις, που στην... μετεωρολογία έχουν αντίστοιχον μόνο στο "Ελ Νίνιο", θα υποστή αύριο η Κυβέρνησις καθώς απεργιακή θύελλα θα παραλύση την χώρα. Η ειλημμένη απόφασις να "εκσυγχρονίση" την λειτουργία των ΔΕΚΟ προκαλεί την δεύτερη εντός της εβδομάδος εικοσιτετράωρη, πλην καθολική απεργία στις επιχειρήσεις του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο βασικό της σχόλιο επισημαίνει ότι "πολιτικά άστοχος είναι ο χειρισμός της κυβέρνησης στο θέμα της ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ με νόμο και όχι με ελεύθερες διαπραγματεύσεις, δηλαδή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, όπως προβλέπει και ο νόμος 2414/1996, που είχε ψηφίσει η ίδια η κυβέρνηση και ισχύει σήμερα. Μια κυβέρνηση, που θέλει να εμφανίζεται σοσιαλιστική, δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν ιδιώτης εργοδότης, επισείοντας μάλιστα και την απειλή νόμου: "Ή συμφωνείτε ή ψηφίζω νόμο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "νέος γύρος κινητοποιήσεων και ταλαιπωρίας των πολιτών από σήμερα, καθώς ο συγκρουσιακός χαρακτήρας στην αντιπαράθεση κυβέρνησης-συνδικάτων επισήμως ενισχύεται, ωστόσο παρασκηνιακά εξελίσσονται διαδικασίες άρσης του αδιεξόδου που έχει σοβαρές παρενέργειες και στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, καθώς προκύπτουν ζητήματα αξιοπιστίας των συνδικάτων ή παραίτησης κυβερνητικών στελεχών".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε σχέση με το εύρος του εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων, η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ο Θεόδωρος Πάγκαλος με συνέντευξή του στην τουρκική ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα "Μιλιέτ", επιχειρεί ανάλογου περιεχομένου άνοιγμα προς την Αγκυρα, δηλώνοντας ότι: "διάφορα θέματα, από την υφαλοκρηπίδα έως τον εναέριο χώρο, μπορούν να λυθούν, στο βαθμό, πρόσθεσε, που συμφωνήσαμε ποιος θα έχει τον τελευταίο λόγο...".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "διά δευτέραν φοράν εις διάστημα ολίγων ημερών, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλος τονίζει ότι η Ελλάς προτείνει την προσφυγήν εις το Διεθνές Δικαστήριον της Χάγης δι' όλα τα ζητήματα, εις τα οποία δεν υπάρχει συμφωνία με την Τουρκίαν, "από την υφαλοκρηπίδα έως τον εναέριο χώρο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "μια μείζονα εξέλιξη στις ελληνικές διπλωματικές θέσεις όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές διαφορές, επεφύλασσαν οι τελευταίες ημέρες. Ετσι, μετά τη διακριτική αναφορά στο θέμα από τον κ. Πάγκαλο κατά τη συνέντευξη Τύπου της παρελθούσας εβδομάδος, ήλθε η συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ" να άρει την όποια επιφύλαξη και να επικυρώσει τις υποθέσεις και τις πιθανολογήσεις".

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "αποφασισμένος να "ξεκόψει" κάθε ιδέα περί προσκλήσεως της Τουρκίας στην πρεμιέρα της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης στις 12 Μαρτίου, προσέρχεται στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Θόδωρος Πάγκαλος. Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει το αίτημα άλλων χωρών να μετάσχουν στη Διάσκεψη, μολονότι η Σύνοδος Κορυφής του Λουξεμβούργου έχει προσδιορίσει πως αυτό το forum αφορά μονάχα την Κύπρο, τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και την Τουρκία".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "παιχνίδι" αλλοίωσης των αποφάσεων του Λουξεμβούργου από Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία, που επιχειρούν να σπρώξουν από το... παράθυρο την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη. Ο Θόδωρος Πάγκαλος και ο Γιώργος Παπανδρέου, αναμένεται να βρεθούν σήμερα ενώπιον νέων πιέσεων στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων των "15" στις Βρυξέλλες, καθώς με "αιχμή του δόρατος" το Παρίσι, τη Ρώμη, και τη Χάγη, κάποιοι από τους εταίρους, κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Κορυφής, θα ζητήσουν την "άνευ όρου" συμμετοχή της Αγκυρας στη Διάσκεψη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "ελληνική υποχώρηση στο θέμα των Υμίων ζητούν τώρα οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι Αμερικανοί από την κυβέρνηση Σημίτη, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις ευρωτουρκικές σχέσεις και να καταστεί δυνατή η συμμετοχή της Αγκυρας στην Ευρωδιάσκεψη της 12ης Μαρτίου!".

    Κατά την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "άκρως επικίνδυνους ελιγμούς για να αποφύγει τις αμερικανικές πιέσεις έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, με συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική "Μιλιέτ". Αφού τόνισε ότι όλες οι διαφορές μπορούν να λυθούν με νομικό τρόπο, υπέδειξε στην Τουρκία το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να εξετασθούν το εύρος του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, καθώς και ο εξοπλισμός των νήσων του Αιγαίου!".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "πρωτοφανές σχέδιο έμμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους του Ντενκτάς υλοποιεί, σταδιακά, η Βρετανία, ενώ, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, έχει προαποφασίσει τη μη έκδοση συμπερασμάτων κατά της Τουρκίας. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού κ. Τόνι Μπλερ, αποφάσισε, καταργώντας τις ρυθμίσεις που είχε υιοθετήσει το ίδιο το Λονδίνο, μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983, να σφραγίσει με "βίζα" τα τουρκοκυπριακά διαβατήρια, που, μέχρι τώρα, δεν αναγνωρίζονται από καμιά χώρα εκτός της Τουρκίας".

    [5] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει ότι "την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να αντιμετωπιστούν σχεδιασμένα και αποτελεσματικά οι πόλοι αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και να περιοριστούν τα φαινόμενα των δημοσίων διαφοροποιήσεων κορυφαίων υπουργών, εισηγούνται στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στενοί συνεργάτες του στο κόμμα και την κυβέρνηση".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος που τη στηρίζει μεταφέρονται πλέον οι συνέπειες από τις κοινωνικές αντιδράσεις, καθώς, χθες, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης επιτέθηκε εμμέσως στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ενώ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος παρουσίασε εκ νέου την 'πλατφόρμα' του για την οικονομική πολιτική. Το εσωκομματικό τοπίο στο ΠΑΣΟΚ, μοιάζει το τελευταίο διάστημα με κινούμενη άμμο, γεγονός που μεταξύ άλλων παρεμποδίζει την κυβέρνηση στην άσκηση μιας σαφούς πολιτικής, αν και πολλά στελέχη εκτιμούν πως η χθεσινή παρέμβαση του Γραμματέα της ΚΕ Κ. Σκανδαλίδη είχε ως στόχο να εκτονώσει τις αντιδράσεις και να δημιουργήσει 'αναχώματα' στα πλευρά της Χαρ. Τρικούπη".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Monday, 26 January 1998 - 15:28:44 UTC