Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-01-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 27/01/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Απεργία
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Σκοπιανό
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Απεργία: ΔΕΚΟ - Τράπεζες

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η σημερινή 24ωρη απεργία στις ΔΕΚΟ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι εξαγγελίες Αρσένη, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τι κρύβουν τα γκάλοπ! Πτώση της κυβέρνησης, αλλά και "ανακάτεμα" της τράπουλας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανοιξαν πυρ οι Τούρκοι. Θερμό επεισόδιο στα Ιμια.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Γιαννόπουλος: Ζητώ συγνώμη. Προανήγγειλε την αποφυλάκιση του τέως χρήστη, Πουρσανίδη.

    Η ΑΥΓΗ: Η απεργία αναστατώνει την κυβέρνηση. Χωρίς συγκοινωνίες, τράπεζες κλπ, σήμερα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δύο τράπεζες προίκα στον Λάτση. Μετά την ολοκληρωτική του κυριαρχία στην επιτροπή Ολυμπιακών αγώνων.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Ρίξτε τον Σημίτη. Σφροδρή επίθεση από την εσωκομματική αντιπολίτευση και τους βαρώνους του Τύπου.

    ΕΘΝΟΣ: Δωρεάν ιδιαίτερα. Ξεκινούν τα κρατικά φροντιστήρια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σκανδαλίδης: Μπέη μου κάτσε φρόνιμα και άσε τη Μαρία. Τα νώτα της Δαμανάκη προσπαθεί να καλύψει το ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εμείς σε κάναμε πρωθυπουργό. Σηκώνουν κεφάλι οι "πράσινοι" συνδικαλιστές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Απεργία με ρήξη. Πρωθυπουργός - Παπαντωνίου επιμένουν στη σκληρή γραμμή για τις ΔΕΚΟ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Διέξοδο ψάχνει ο Σημίτης. Εκτακτη σύσκεψη σήμερα για το πρόβλημα ΔΕΚΟ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σπάει στα τρία η ΔΕΗ. Ολο το νομοσχέδιο-τομή στο ενεργειακό.

    ΕΣΤΙΑ: Η νέα ταλαιπωρία διά τα "κεκτημένα". Ομηρος των συνδικάτων ο "εκσυγχρονισμός".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πληθαίνουν και οξύνονται τα μέτωπα.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Παρέλυσε η χώρα. Παγωνιά και στην κοινωνία.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μπλόκα στον "εκσυγχρονισμό" από συνδικάτα - διαπλεκόμενα. Με απεργιακές κινητοποιήσεις επ' αόριστον απειλεί η ΓΣΕΕ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αβάσταχτη πόλη η Αθήνα, λέει το 72,6%. Γκάλοπ της V.RPC.

    ΝΙΚΗ: Βαθαίνει το ρήγμα κυβέρνησης - ΓΣΕΕ. Η τροπολογία στη Βουλή, οι εργαζόμενοι στο δρόμο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εγκλωβισμένη... αμερικανο-ΝΑΤΟικά η κυβέρνηση.

    [2] Απεργία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι σε "έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη αναζητείται διέξοδος στη σύγκρουση με τα συνδικάτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται τρία σενάρια. Το εξάμηνο για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ θα παραμείνει, γεγονός που θα "ικανοποιεί" την κυβέρνηση. Αλλά στο διάστημα αυτό η συλλογική διαπραγμάτευση θα περιέχει και το στοιχείο της διαιτησίας. Με την "παρεμβολή" της διαιτησίας η αναγκαστική, μέσω της Βουλής λύση μπορεί να μη χρειαστεί. Αυτό ικανοποιεί τα συνδικάτα".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις κυβέρνησης-συνδικάτων, μετά την εμμονή της να προχωρήσει στην ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ξεκαθάρισε χθες ότι έχει την πλήρη κάλυψη του πρωθυπουργού και διαμήνυσε ότι θα προχωρήσει στις αλλαγές που απαιτούνται στην οικονομία".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "Αποφασισμένοι να προχωρήσουν "μέχρι τέλους" είναι κυβέρνηση και συνδικαλιστές για την τροπολογία που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Πρωθυπουργός και υπουργός Εθνικής Οικονομίας δηλώνουν ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην τροπολογία, όμως και οι συνδικαλιστές παραμένουν στη "σκληρή γραμμή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι "Βαθαίνει το ρήγμα κυβέρνησης και "πράσινης" συνδικαλιστικής ολιγαρχίας, αυτής, η οποία υπονόμευσε την κυβέρνηση της Ν.Δ. επί Κ. Μητσοτάκη, για να φέρει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Αυτή άλλωστε έδωσε και στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τη νίκη στον κ. Σημίτη και σήμερα τον απειλεί ακόμη και με ανατροπή μέσω δυναμικών κινητοποιήσεων".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "Ευρύτερη πολιτική σημασία αποκτά η σημερινή, δεύτερη εικοσιτετράωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ για την επίμαχη τροπολογία που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε επτά ελλειμματικές δημόσιες επιχειρήσεις, κυρίως του χώρου των συγκοινωνιών".

    Κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "Στην Ολυμπιακή Αεροπορία θα κριθεί, κατά το προσεχές δίμηνο, η τύχη των αλλαγών του εργασιακού καθεστώτος των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Η τροπολογία που καταθέτει σήμερα το απόγευμα στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαντωνίου θα έχει ειδική αναφορά στον εθνικό αερομεταφορέα και θα προσδιορίζει χρονικά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος Μαρτίου".

    Στο σχόλιό του ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι "η έξαρση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων, των αγροτών, της νεολαίας, τη βδομάδα που ξεκίνησε, δεν είναι βέβαια κεραυνός εν αιθρία. Η απόφαση να κατέβουν στους δρόμους του αγώνα μεγάλα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων αποτελεί καρπό της συνειδητοποίησης ότι "δεν πάει άλλο" με αυτήν την πολιτική".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "Ο κ. Σημίτης ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη της επίμαχης διάταξης για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στις Δημόσιες Επιχειρήσεις, η οποία έχει προκαλέσει τη σύγκρουση με τη ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα των ΔΕΚΟ και ισχυρές ενδοκομματικές αντιδράσεις".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "Εις δεινήν θέσιν περιέρχεται η Κυβέρνησις, εξ αιτίας της αλλαγής τακτικής της εις τα ελληνοτουρκικά, καθώς η Αξιωματική Αντιπολίτευσις εζήτησεν αμέσους διευκρινίσεις, από τον πρωθυπουργόν, δια τας δηλώσεις Παγκάλου και κυρίως την συνέντευξίν του εις την Τουρκικήν εφημερίδα "Μιλλιέτ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "Μακρά και άνευ εγγυήσεων πορεία ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης δρομολογείται, στο άμεσο μέλλον, μετά την καταρχήν αποδοχή της αμερικανικής πρωτοβουλίας για ενιαία αντιμετώπιση όλων των εκκρεμοτήτων του Αιγίου".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "Με πρόσκληση στην Αγκυρα απάντησε στον υπουργό εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ, μετά τις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού να παραπεμφθούν στη Χάγη οι τουρκικές αμφισβητήσεις. "Ελαφρώς αγενή" χαρακτήρισε την πρόσκληση του Τούρκου αντιπροέδρου ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος κι έδωσε διευκρινίσεις για τη συνέντευξή του στη "Μιλλιέτ" ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "Οι Τούρκοι επεχείρησαν να "στήσουν" χθες "θερμό επεισόδιο" στο Αιγαίο με απρόβλεπτες συνέπειες. Με μια πρωτοφανή ενέργεια τους στα Ιμια κλιμάκωσαν την προκλητική τους στάση, θέλοντας να αμφισβητήσουν για άλλη μία φορά την ελληνικότητα της βραχονησίδας αλλά και το όριο των χωρικών μας υδάτων".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ "ας ορίσουν στην Αγκυρα". Με την επιγραμματική αυτή φράση ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέτ Ετσεβίτ, επανέλαβε χθες τις πάγιες τουρκικές θέσεις για διμερή διάλογο με την Αθήνα, χωρίς όμως ταυτόχρονα να κλείνει... ερμητικά την πόρτα στην πρόταση του Ελληνα ΥΠΕΞ, Θεόδωρου Πάγκαλου για παραπομπή στη Χάγη του "πακέτου" των ελληνοτουρκικών εκκρεμοτήτων".

    Τα ΝΕΑ με τίτλο "Καλοπιάνουν την Τουρκία" υποστηρίζουν ότι "στην Αγκυρα πρόκειται να μεταβεί το προσεχές διάστημα η βρετανική προεδρία, σε μια προσπάθεια να πείσει, εκ μέρους των "15", την τουρκική κυβέρνηση να μην επιμείνει στην άρνησή της να μετάσχει στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη. Την ίδια στιγμή, όπως έγινε φανερό από το χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, ουκ ολίγοι εταίροι επιθυμούν την πρόκληση της Αγκυρας στη Διάσκεψη, ασχέτως της εκπλήρωσης ή μη των προϋποθέσεων που ετέθησαν στο Λουξεμβούργο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει ότι "ο διάλογος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας πρέπει να προηγηθεί της παραπομπής των θεμάτων στη Χάγη, υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβερνήσεως Μπουλέντ Ετσεβίτ, και καλεί τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο στην Αγκυρα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "πριν... και αν πάμε στη Χάγη, ελάτε εσείς στην Αγκυρα για διάλογο, επί όλων των "διαφορών" μας. Με αυτόν τον αναμενόμενο, πλην αποδοτικότατο, για την δημόσια εικόνα και τα συμφέροντα της χώρας του απάντησε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μπουλέτ Ετσεβίτ στην πρόσκλησι Πάγκαλου".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "με την γνωστή θέση για εφ όλης της ύλης διάλογο και με πρόσκλησή της προς τον Θ. Πάγκαλο να επισκεφθεί την τουρκική πρωτεύουσα, απάντησε η Αγκυρα στην πρόταση του υπουργού Εξωτερικών για αποδοχή της Τουρκίας της γενικής δικαιοδοσίας του Δ.Δ. της Χάγης και παραπομπή σε αυτό όποιων θεμάτων αποτελούν σύμφωνα με την Αγκυρα ελληνοτουρκικές διαφορές".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "δύο χρόνια μετά τα Υμια, η τουρκική προκλητικότητα άγγιξε χθες τα όρια ενός θερμού επεισοδίου. Με δύο τορπιλακάτους παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα κοντά στη βραχονησίδα Καλόλιμνο".

    [4] Σκοπιανό

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ γράφει ότι "ο διάλογος για τη ρύθμιση των διαφορών Σκοπίων και Αθήνας "αναπτύσσεται" στο πλαίσιο του ΟΗΕ και υπό την επίβλεψη του Σάιρους Βανς. Μια ακόμα συνάντηση των εξουσιοδοτημένων από τις δύο πλευρές πρέσβεων πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύντομα και "ελπίζω ότι αυτή η συνάντηση θα δώσει θετικά αποτελέσματα. Μπορεί να μην επιτευχθεί η πλήρης λύση του προβλήματος, αλλά σε κάθε περίπτωση θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός". Την απάντηση αυτή έδωσε ο πρόεδρος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Κίρο Γκλιγκόροφ, σε ερώτημα της ρωσικής εφημερίδας "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα", σχετικά με το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης των Σκοπίων και των σχέσεών τους με την Ελλάδα".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η σημερινή απεργία στις ΔΕΚΟ και στις Τράπεζες, η άνοδος των επιτοκίων στη χθεσινή δημοπρασία των εντόκων, η πτώση κατά 1,40% του δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο και η παρουσίαση της πρώτης Ελληνικής Εταιρίας Διεθνούς Εμπορίου, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Στη δίνη της ενδοκομματικής αντιπαράθεσης η οικονομία - Στο στόχαστρο στελεχών του ΠΑΣΟΚ ο Γιάννος Παπαντωνίου."

    ΕΞΠΡΕΣ: "Καμιά υποχώρηση για ΔΕΚΟ παρά και τις εσωκομματικές αντιδράσεις."

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ενεση 3 τρισ. για την Κεφαλαιαγορά - Το σχέδιο για την αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων."

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ανυποχώρητη η κυβέρνηση στη διάταξη για τις ΔΕΚΟ - Ρήξη με "το αμαρτωλό ιστορικό του παρελθόντος"."

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ανυποχώρητη η κυβέρνηση και στο νέο απεργιακό κύμα - Ενώ η ΓΣΕΕ παραδίδει τη σκυτάλη στις ομοσπονδίες για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων."

    [6] Απεργία: ΔΕΚΟ - Τράπεζες

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Κορυφώνονται σήμερα οι αντιδράσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τις κρατικές τράπεζες, με την 24ωρη πανελλαδική απεργία, στην αλλαγή των κανονισμών των δημοσίων επιχειρήσεων, καθώς η ΓΣΕΕ δεν φέρεται διατεθειμένη να αποφασίσει νέα απεργία, αφήνοντας την πρωτοβουλία στις ομοσπονδίες για τις παραπέρα ενέργειες."
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Tuesday, 27 January 1998 - 16:31:00 UTC