Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-01-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 30/01/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εργασιακές σχέσεις
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [5] Ισοζύγιο Συναλλαγών - Ελλειμμα

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι φερόμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παιχνίδι δολοφόνος ψυχών! Υπό τα "χάχανα" του θριάμβου σκοτώνουν πεζούς... Εκπαιδεύουν τα παιδιά μας πώς να γίνονται φονιάδες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τι έξοδα εκπίπτουν από την Εφορία. Πώς θα συμπληρώσετε το έντυπο Ε-1.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Η πρώτη Ολυμπιακή αδιαφάνεια. Κρυφή συνάντηση του Κ. Μπακούρη με μεγαλοεργολάβο.

    Η ΑΥΓΗ: Στο ειδώλιο οι καταλύτες. Αποκαλυπτική έρευνα της ιατρικής σχολής και της Νομαρχίας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξηλώνει την αυλή ο Σημίτης. Εκτός πραγματικότητας ορισμένοι από τους συνεργάτες του.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Προκήρυξη: Θα κάψουμε την Αθήνα, προειδοποιούν οι "Εμπρηστές Συνείδησης".

    ΕΘΝΟΣ: Τι ψάχνει η Εφορία. Ποιές εντολές πήρε από το υπουργείο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Φουσκώνουν τα λάστιχα των τρακτέρ οι αγρότες. Σήμερα αποφασίζουν για τις κινητοποιήσεις στην Εθνική οδό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ποιά ταμεία ενοποιούνται.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οκτάωρο τέλος και στον ιδιωτικό τομέα. Νόμος μέχρι την άνοιξη. Αλλαγές και στο ασφαλιστικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο πόλεμος των "προνομίων". ΔΕΚΟ: Αγριεύει η κόντρα με την κυβέρνηση.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πράσινο φως Σημίτη για κατάργηση 8ώρου. Μετά την τροπολογία για ΔΕΚΟ, νέο "χτύπημα" στα εργασιακά.

    ΕΣΤΙΑ: Με κλιμάκωσιν απεργιών απειλούν οι συνδικαλισταί.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Φόβοι για επιδείνωση. Η οικονομία δεν αντέχει πλέον πολιτικές καιροσκοπίες και παλινωδίες.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Τι ομολόγησε ο Σημίτης σε βουλευτές. Καίει τα "εξαπτέρυγα". "Αυτοί δημιουργούν τα προβλήματα...".

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ωράριο ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Μπαράζ νομοσχεδίων από το υπουργείο Εργασίας.

    ΤΑ ΝΕΑ: 45 απαραίτητα δικαιολογητικά για τις δηλώσεις. Επείγουσα εγκύκλιος στις Εφορίες.

    ΝΙΚΗ: "Αβουλος πολιτικός" ο Κ. Καραμανλής. Μαζικά πυρά ένθεν και ένθεν...

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Γκαιμπελίσκοι οι κυβερνητικοί επιτελείς. Κατακτήσεις και δικαιώματα βαφτίζονται "προνόμια"!.

    [2] Εργασιακές σχέσεις

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "η κυβέρνηση προχωρά σύντομα στην εκ βάθρων αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Χθες ο πρωθυπουργός άναψε το "πράσινο φως" στον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου να προωθήσει σχέδιο νόμου για την κατάργηση του 8ώρου. Καθίσταται σαφές πως ο κ. Σημίτης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μπαράζ αλλαγών, παρά τις πρώτες αντιδράσεις των συνδικάτων για την επίμαχη τροπολογία για τις ΔΕΚΟ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "κλιμακώνει η κυβέρνηση την αντεργατική της επίθεση, επισπεύδοντας την "έφοδο" στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ προαναγγέλλει την "απελευθέρωση" του υπάρχοντος νομικού πλαισίου για το ωράριο εργασίας και αφήνει στους εργοδότες την ευχέρεια της διευθέτησής του".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "ολοταχώς προς την ενοποίηση ομοειδών ασφαλιστικών ταμείων προχωράει η κυβέρνηση. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, παρουσία των υφυπουργών κ.κ. Χ. Πρωτόπαπα και Ν. Φαρμάκη, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει κανονικά το χρονοδιάγραμμα που έχει χαράξει για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "τον κίνδυνον διαλύσεως της κρατικής μηχανής με σοβαράς συνεπείας εις βάρος πολιτών και επιχειρήσεων αντιμετωπίζει πλέον η Χώρα, μετά την εκδηλωθείσαν πρόθεσιν των συνδικαλιστών να εξαντλήσουν όλα τα μέσα διά να αποτρέψουν την μεταβολήν του εργασιακού καθεστώτος εις τας Δημόσιας Επιχειρήσεις. Το θέμα λαμβάνει ηδη και πολιτικάς διαστάσεις, δεδομένου ότι οι βουλευταί και των δύο μεγάλων κομμάτων εμφανίζονται διχασμένοι διά τας λύσεις που πρέπει να δοθούν".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "την αντίδραση των συνδικαλιστών ηγεσιών έχουν προκαλέσει οι κατηγορίες για υπέρογκους μισθούς και προνόμια που αναλαμβάνουν οι εργαζόμενοι στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς (ΔΕΚΟ). Οι συνδικαλιστές μιλούν για επιχείρηση υπονόμευσης των εργαζομένων και κατηγορούν την κυβέρνηση και τις διοικήσεις για τα ελλείμματα των οργανισμών. Θεωρούν μάλιστα ότι όλες αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και αποσκοπούν στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και τον διχασμό των εργαζομένων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο βασικό της σχόλιο υποστηρίζει ότι "η κυβέρνηση και το συνδικαλιστικό κίνημα έφτασαν σε ρήξη με τη γνωστή, άστοχη όσο και ανόητη τροπολογία και άρχισε ένας πόλεμος μεταξύ τους, ο οποίος προκαλεί τη δυσφορία της κοινής γνώμης, που ταλαιπωρείται με τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Αυτήν τη δυσφορία εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση και με πόλεμο προπαγάνδας. Επιμένοντας και με την αναδιατύπωση της τροπολογίας στην αστοχία για νόμο-απειλή, διέρρευσε στον Τύπο, ανωνύμως, πίνακες με τα φημολογούμενα προνόμια των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "το πράσινο φως για αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, δόθηκε χθες από τον πρωθυπουργό. Παράλληλα, αποφασίσθηκε η συγκρότηση οργάνου κόμματος-κυβέρνησης με στόχο την χειραγώγηση των αντιδράσεων στις ΔΕΚΟ".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "τέσσερα νομοσχέδια για τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, την αξιοποίηση των αποθεματικών ταμείων και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, είναι έτοιμα να κατατεθούν στη Βουλή έως την Ανοιξη και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, συζήτησε το περιεχόμενο των νομοσχεδίων και έδωσε εντολή στους κ.κ. Μ. Παπαϊωάννου, Χρ. Πρωτόπαπα και Ν. Φαρμάκη, να προχωρήσουν άμεσε στην εξειδίκευση του προγράμματος που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "χοντραίνει, άσκημα, το παιχνίδι μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων, με αιχμή την αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις που μεθοδεύονται με την τροπολογία -"σφήνα" στο φορολογικό νομοσχέδιο. Η ΓΣΕΕ εξακολουθεί να ζητάει την απόσυρση της τροπολογίας, γιατί, όπως τονίζει, σ' αυτή δεν υπάρχει επιχειρησιακό πρόγραμμα για τις ΔΕΚΟ".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "η Αθήνα κάλεσε χθες την Αγκυρα να τροποποιήσει τις 3 από τις, συνολικά 7, περιοχές του Αιγαίου που είχε δεσμεύσει, για τη διεξαγωγή ασκήσεων, επισημαίνοντας πως, οι συγκεκριμένες περιοχές περιλαμβάνουν ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο και επομένως είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν εκεί τουρκικές ασκήσεις".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "στην προσπάθειά της Αγκυρας να προκαταλάβει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ για τις επί μέρους ρυθμίσεις της νέας δομής του αλλά και να αμφισβητήσει εμπράκτως τα δέκα μίλια του ελληνικού εναέριου χώρου, αποδίδουν κυβερνητικοί και στρατιωτικοί κύκλοι στην Αθήνα τη δέσμευση από την Τουρκία επτά περιοχών του Αιγαίου για αεροναυτικές ασκήσεις μέσα στον Φεβρουάριο".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "νέο "ψυχροπολεμικό" σκηνικό στήνουν οι Τούρκοι προκειμένου να συνεχίσουν το επικίνδυνο "παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι". Δεσμεύοντας περιοχές του Αρχιπελάγους για τις οποίες η Αθήνα έχει αντιρρήσεις, η Αγκυρα προσπαθεί να κλιμακώσει την ένταση".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο επιχειρεί να προκαλέσει το τουρκικό στρατιωτικό-πολιτικό κατεστημένο πάση θυσία με τις νέες ασκήσεις που προγραμμάτισε για όλο το Φεβρουάριο. Πάντως την ημέρα έναρξης των ασκήσεων ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος θα μεταβεί στα Δωδεκάνησα όπου θα επιθεωρήσει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν αποκλείεται να πετάξει πάνω από τα Ιμια".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "η πρωτοβουλία για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων φαίνεται να περνάει στους Αμερικάνους και Ευρωπαίους, που βέβαια πάνω από όλα θα φροντίσουν να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, ενώ ένα μέρος του πολιτικού μας κόσμου με αφάνταστη ελαφρότητα λαϊκίζει με εθνικιστικές κορώνες τύπου 19ου αιώνα και ένα άλλο μέρος σωπαίνει φοβούμενο το "πολιτικό κόστος".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "σε νέες επικίνδυνες προκλήσεις προχωρεί η Αγκυρα, δεσμεύοντας για ασκήσεις περιοχές μέχρι την Ανδρο και τη Μύκονο. Οι Τούρκοι στοχεύουν και πάλι στην έμπρακτη αμφισβήτηση του καθεστώτος στο Αιγαίο".

    Τα ΝΕΑ σημειώνουν ότι "σκηνικό έντασης επιχειρεί να στήσει και πάλι η Αγκυρα, δεσμεύοντας και για το μήνα Φεβρουάριο περιοχές στο Αιγαίο όπου εάν γίνουν στρατιωτικές ασκήσεις, όπως ζητάει η Τουρκία, θα προκαλέσουν τριβές στις σχέσεις των δύο χωρών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "σε "άτακτη στρατιωτική δράση" ετοιμάζεται να επιδοθεί στο Αιγαίο η Αγκυρα στο πλαίσιο των νέων αεροναυτικών ασκήσεων που προγραμματίζει για τον Φεβρουάριο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "σκηνικό πολέμου στήνουν για μία ακόμη φορά οι στρατοκράτες της Αγκυρας προχωρώντας στην δέσμευση περιοχών σε ολόκληρο το εύρος του θαλάσσιου και εναερίου χώρου του Αιγαίου -σε μερικές περιπτώσεις και κάτω των 6 ναυτικών μιλίων".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ τονίζει ότι "ανεβάζει πάλι η Τουρκία το θερμόμετρο στο Αιγαίο την ερχόμενη εβδομάδα, με την παράταση της ευρείας κλίμακας αεροναυτικής άσκησης "σέβικ πενς" σε μία προσπάθεια αμφισβήτησης του υφισταμένου "στάτους κβο" στο Αιγαίο".

    [4] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο συναλλαγών, οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου για το Φεβρουάριο, οι οδηγίες του υπ. Οικονομικών για συμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων, η συνεχιζόμενη πτώση τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και η άνοδος τιμών στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης και των ΗΠΑ είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Επιδείνωση στο έλλειμμα του ισοζυγίου συναλλαγών - Εφθασε στα 4,5 δισ. δολ. στο 10μηνο 1997".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Φεύγουν λεφτά, έρχονται χρέη σύμφωνα με το ισοζύγιο για το 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αλλάζουν όλα! - Νέα πρότυπα εργασίας και ασφάλισης".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αναδρομική η ισχύς της ρύθμισης για τα πανωτόκια - Η σχετική διάταξη θα ενταχθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ισοζύγιο και δανεισμός τα σκληρά αγκάθια του '98 - Πιστώσεις 900 δισ. χρειάζεται το κράτος μόνο για το Φεβρουάριο".

    [5] Ισοζύγιο Συναλλαγών - Ελλειμμα

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Διευρυμένο έλλειμμα που ανέρχεται σε 4,5 δισ. δολάρια, παρουσιάζει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, παρά το γεγονός ότι ειδικώς για τον Οκτώβριο η εικόνα παρουσιάζεται βελτιωμένη. Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το έλλειμμα του ισοζυγίου κατά τον μήνα Οκτώβριο περιορίστηκε σε 406 εκ. δολ., έναντι 666,8 εκ. δολ. του αντίστοιχου μήνα του 1996".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Friday, 30 January 1998 - 16:47:17 UTC