Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-02-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 19/02/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΔΕΚΟ
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Δραχμή - Ξένοι θεσμικοί

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πολιτική της κυβέρνησης για τις ΔΕΚΟ, οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διπλάσιος φόρος για 150 τετραγωνικά και άνω! Τι θα πληρώσετε για το σπίτι σας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Το κλειδί της επιτυχίας στο διαγωνισμό για το δημόσιο.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τοκογλύφοι και καζίνα σκοτώνουν Ελληνες. Πάνω από δέκα αυτοκτονίες μέσα στο '97.

    Η ΑΥΓΗ: Σε κομμάτια το μέλλον της Ολυμπιακής. Απάντηση Σημίτη σε ερώτηση Κωνσταντόπουλου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 863 δις θυσία στο νόμιμο τζόγο. Και άλλα 600 δις παίζονται στις λέσχες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αναθυμιάσεις 60 δις πνίγουν το Μαξίμου. 4 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν το σκάνδαλο-μαμούθ της Φλώρινας.

    Η ΓΝΩΣΗ: Δέκα εντολές Σημίτη για την εξυγίανση της Ολυμπιακής.

    ΕΘΝΟΣ: Ραδιενεργό αέριο σε σπίτια και σχολεία. Αποκαλυπτική έρευνα Πανεπιστημίου Αθήνας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τώρα χρειάζονται οι διαγραφές κ. Καραμανλή. Μουσουλμάνος βουλευτής της ΝΔ δηλώνει ότι "στην Δυτ. Θράκη δεν υπάρχουν Ελληνες!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μυστικός δείπνος με 28 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακίνητα: Οι τιμές εκκίνησης εντός κι εκτός σχεδίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εννέα παγίδες στα τεστ προσλήψεων. Τι πρέπει να προσέξουν μεθαύριο οι υποψήφιοι.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σχέδιο Λάτση για εξαγορά δύο τραπεζών. Μέσω χρηματιστηρίου Μακεδονίας-Θράκης. Κοντά και στη βουλγαρική POST.

    ΕΣΤΙΑ: Από τι εξαρτάται η αποτροπή του Πολέμου. Τι ζητούν αι ΗΠΑ, τι απαντά ο Σαντάμ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Χρέη 1,5 τρις. σε δύο ΔΕΚΟ! Εγκληματική κακοδιαχείριση σε αστικές συγκοινωνίες και ΟΣΕ.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Κλοιός 28 βουλευτών. Μυστικός δείπνος στο σπίτι του Γ. Καψή.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στον τζόγο το 3% του ΑΕΠ. Στην Ελλάδα της λιτότητας τα καζίνο... αναστενάζουν.

    ΤΑ ΝΕΑ: Διαιτητής στις Τράπεζες για τα δάνεια. Παίρνουν πίσω τρεις παγίδες.

    ΝΙΚΗ: Κτυπούν... στο φτερό την "ΟΑ" οι εταίροι. Πάρτε μέτρα, να πάρετε λεφτά.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πρόταση αναζωογόνησης της υπαίθρου. Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ, για τα προβλήματα της αγροτιάς.

    [2] ΔΕΚΟ

    Η ΓΝΩΣΗ γράφει ότι "αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με την Ολυμπιακή εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης, μιλώντας χθες από το βήμα της Βουλής. Ο κ. Σημίτης κατέστησε σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει "τάξη" (όπως τόνισε χαρακτηριστικά), είτε μέσα από μια διαδικασία διαλόγου με τους εργαζομένους της Ολυμπιακής είτε, το πιθανότερο, αν χρειαστεί και με νόμο".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "η κυβέρνηση προωθεί τον τεμαχισμό της "Ολυμπιακής", και μάλιστα μέσα στο επόμενο δίμηνο. Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου, χθες στη Βουλή, δεν παρουσίασε συγκροτημένο σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας, αλλά αποκάλυψε ότι με τη μέθοδο των αναθέσεων θα εκχωρηθούν κρίσιμοι τομείς σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "σε "λουκέτο" θα οδηγηθή η Ολυμπιακή Αεροπορία, αν και εφόσον δεν αντιμετωπίσουν τα σημαντικά προβλήματα στο άμεσο μέλλον. Το παραπάνω αποτελεί επισήμανσι του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος απαντώντας σε ερώτησι του Προέδρου του Συνασπισμού στη Βουλή, δήλωσε κατηγορηματικά ότι "στην Ο.Α. χρειάζεται να μπη τάξι. Είναι αποφασισμένος γι' αυτό. Η Ο.Α. δεν μπορεί να περιμένη".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "τη βούληση της κυβέρνησης να βάλει τάξη στην Ολυμπιακή Αεροπορία το συντομότερο δυνατό, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης απαντώντας χθες στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου. Ο κ. Σημίτης ξεκαθάρισε παράλληλα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί πιέσεις για ρυθμίσεις πέρα από το νόμο, όπως προσπαθούν κάποιοι στην εταιρία".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "τον κατακερματισμό της Ολυμπιακής και τα παζάρια με τους Γερμανούς, με πρόσχημα το κόστος μετεγκατάστασής της στα Σπάτα, επιβεβαίωσε ουσιαστικά χτες ο πρωθυπουργός. Σειρά για τον "Προκρούστη" πήραν, στο μεταξύ, ΟΑΣΑ και ΟΣΕ, καθώς δόθηκαν "αυστηρές κυβερνητικές εντολές".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "αι εξελίξεις εις τας ελληνοτουρικάς σχέσεις και το Κυπριακόν υπο το φως των αποτελεσμάτων των εις Κύπρον προεδρικών εκλογών υπήρξαν το αντικείμενον της συσκέψεως χθες εις το Μέγαρον Μαξίμου υπο την προεδρίαν του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη και με συμμετοχήν της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Η Ελλάς εμμένει εις το βέτο διά τας κοινοτικάς χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκίαν, ενώ εξετιμήθη κατά την σύσκεψιν ότι δεν υπάρχει περιθώριον αναλήψεως πρωτοβουλίας από ελληνικής πλευράς προς βελτίωσιν των σχέσεων με την Τουρκίαν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "με προσκλητήριο... στη Χάγη για 'λύση-πακέτο' απαντά η κυβέρνηση Σημίτη στην τουρκική πρόταση διαλόγου πέντε σημείων, η οποία απασχόλησε χθες σύσκεψη του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και υπηρεσιακούς παράγοντες".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ επισημαίνει ότι "όχι στην έναρξη διμερών διαπραγματεύσεων, αλλά παραπομπή των λεγόμενων 'διαφορών' στη Χάγη θα ζητήσει η ΑΘήνα, απαντώντας στην πρόταση των 'πέντε σημείων' που διατύπωσε την περασμένη Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει ότι "την παραπομπή του συνόλου των θεμάτων που εγείρει η Τουρκία στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, αποφάσισε χθες η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, απορρίπτοντας για πολλοστή φορά δι' αυτού του τρόπου τον εφ' όλης της ύλης πολιτικό διάλογο επί θεμάτων που η ίδια χαρακτηρίζει ως ελληνοτουρκικές διαφορές".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "τη νομική αντιμετώπιση των θεμάτων που η Αγκυρα θέτει ως διαφορές αναμένεται να αντιπροτείνει η ΑΘήνα στις προτάσεις Τζεμ. Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου επαναλήφθηκε ότι εφ' όλης της ύλης διάλογος είναι αδύνατον να υπάρξει".

    Τα ΝΕΑ τονίζουν ότι "με ένα μετριοπαθές κείμενο, βασικός άξονας του οποίου είναι η ανάγκη να αποδεχθεί η Αγκυρα τη γενική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης, απαντάει η κυβέρνηση στην πρόταση πέντε σημείων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαίλ Τζεμ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "όλα στη Χάγη", είναι το επίσημο μήνυμα που αποφάσισε να δώσει στην Αγκυρα η ελληνική κυβέρνηση, η οποία απέρριψε μεν το τουρκικό αίτημα για διαπραγματεύσεις "εφ' όλης της ύλης" αποδέχθηκε όμως την τουρκική "υπόδειξη" για γραπτή απάντηση, την οποία θα επιδώσει διά της διπλωματικής οδού".

    [4] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "τα έσπασαν" τη νύχτα για τη Νεολαία Ακης-Σημίτης. Χωρίς κανένα αποτέλεσμα κύλησαν οι 6 ώρες της κοινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ και της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νεολαίας του Κινήματος, αφού οι δύο πλευρές επέμειναν μέχρι τέλους στις αρχικές τους θέσεις".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "διχασμένο εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τη Νεολαία του κόμματος, καθώς άκαρπη απέβη τις πρώτες πρωινές ώρες η μαραθώνια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ και της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νεολαίας. Η πρόταση για αναβολή του συνεδρίου απερρίφθη και η κ. Τόνια Αντωνίου αποχωρώντας τόνισε ότι στο συνέδριο θα διεξαχθεί κανονικά αύριο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "χαστούκι στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη χθες βράδυ από τη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ, που αποδοκίμασε την προσπάθεια εκβιασμού που επιχείρησε την αναβολή του Συνεδρίου, του οποίου οι εργασίες αρχίζουν αύριο στο Ολυμπιακό Στάδιο".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ εκτιμά ότι "ευρύτατες διαστάσεις αναμένεται να πάρουν από αύριο το μεσημέρι τα εσωκομματικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ. Τουλάχιστον αυτό έδινε το σκηνικό που είχε στηθεί μέχρι τις πρώτες βραδυνές ώρες χθες: Ο πρωθυπουργός ετοιμαζόταν ν' απόσχει από τις εργασίες του συνεδρίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, στο οποίο, όπως έχουν ανακοινώσει, δεν θα πάρουν μέρος οι 'εκσυγχρονιστές'-μέλη της τελευταίας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "αναβιώνει το οξύ 'εμφυλιοπολεμικό κλίμα' στο ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα με αφορμή τις εξελίξεις στη Νεολαία του κόμματος και την ένταση της εσωκομματικής αλαζονείας του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντός του. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο Κ. Σημίτης, αποκομμένος -ως συνήθως- από την πραγματικότητα, αισθάνεται πολύ ισχυρός και θεωρεί ότι οι κάθε μορφής εσωκομματικοί του αντίπαλοι πρέπει, ούτε λίγο ούτε πολύ, να του δηλώσουν πλήρη υποταγή!".

    Το ΕΘΝΟΣ στο βασικό του σχόλιο επισημαίνει ότι "δυσκολεύεται να κατανοήσει κανείς τι αναμένουν να κερδίσουν όσοι συνειδητά έχουν εξωθήσει τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ σ' ένα συνέδριο, που ως μόνο ουσιαστικό αποτέλεσμα θα έχει η μεταφορά των εσωκομματικών τριβών και αντιθέσεων στο χώρο των νέων. Και ακόμη περισσότερο δυσκολεύεται να κατανοήσει κανείς τι μπορεί να αναμένουν από μια τέτοια διαδικασία, τι στιγμή που οι τριβές και οι αντιθέσεις αυτές δεν προβάλλονται ως αποτέλεσμα της βάσης, αλλά ως επιλογές και επιδιωκόμενοι στόχοι της λεγόμενης "κορυφής".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "σε ναυάγιο κατέληξε η εξάωρη κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ (χωρίς τον Κ. Σημίτη) και της Ε.Γ. της Νεολαίας για το θέμα του συνεδρίου. Ολα τα μέλη της ηγεσίας (με ελαφρά διαφοροποίηση Τσοχατζόπουλου, που μίλησε για αυτονομία της Νεολαίας) ζήτησαν την αναβολή του συνεδρίου. Ομως, η υπό την Τόνια Αντωνίου πλειοψηφούσα ομάδα δήλωσε αποφασισμένη να πάει αύριο στο συνέδριο".

    [5] Κυπριακό

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "την ανάγκη να υπάρξει από τη Λευκωσία κάποια χειρονομία καλής θέλησης προς την τουρκική πλευρά υποδεικνύει η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με πληροφορίες της "Ε", σε μήνυμά της προς τον Πρόεδρο Κληρίδη. Το μήνυμα, που μετέφερε χθες ο Αμερικανός πρέσβης Κένεθ Μπριλ, θεωρείται ως απάντηση στην επιστολή Κληρίδη προς Κλίντον, ημερομηνίας 6 Φεβρουαρίου".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι εκτιμήσεις των ξένων θεσμικών για τη δραχμή, η αύξηση του τζίρου σε καζίνο και λαχεία, η μείωση των επιτοκίων στη διατραπεζική, η σύνταξη του καταλόγου με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και η νέα άνοδος - ρεκόρ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Αντιθέσεις" για τα επιτόκια - Διαφορετικές εκτιμήσεις στο οικονομικό επιτελείο για την πορεία τους".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Μάχη της δραχμής στο Λονδίνο - Εντονες επιφυλάξεις για την ισοτιμία της".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ζητούν εγγυήσεις οι ξένοι επενδυτές για δραχμή - επιτόκια. Κλειδί, η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Τεκμαρτό εισόδημα το 3,5% της αξίας των ακινήτων - Τι προβλέπει ο φορολογικός νόμος για τις εφετινές δηλώσεις".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αυτοδιαχείριση των Ταμείων απαιτούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ".

    [7] Δραχμή - Ξένοι θεσμικοί

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Εγγυήσεις για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία που θα κρίνουν το μέλλον της δραχμής και θα διασφαλίσουν τη σταθερή πτωτική πορεία των επιτοκίων, ζητούν οι ξένοι επενδυτές από την κυβέρνηση. Το μήνυμα αυτό πήρε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκης στο συνέδριο και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Euromoney το οποίο έγινε στο Λονδίνο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Thursday, 19 February 1998 - 16:14:54 UTC