Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-03-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/03/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οι εξελίξεις στη ΝΔ
  • [3] Βουλή - Μονάδα ΔΕΗ στη Φλώρινα
  • [4] Σκοπιανό
  • [5] Εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Παπαντωνίου - Επιτόκια

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, οι εσωκομματικές διεργασίες στη ΝΔ, οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και η συζήτηση στη Βουλή για τη μονάδα της ΔΕΗ στη Φλώρινα, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΝΔ: "Εκλεισε" και από... δεξιά! Κόβει μία-μία τις πλευρές της η Ρηγίλλης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εκλογές στον ορίζοντα. Δήλωση με σημασία από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Θεραπεία σωτηρίας για τους καπνιστές. Επιστημονική ανακάλυψη κατά του καρκίνου του πνεύμονα.

    Η ΑΥΓΗ: Αναπάντητα ερωτήματα για τη ΔΕΗ Φλώρινας άφησε ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πάμε φουλ για εκλογές. Εκμεταλλεύεται τη διάλυση της ΝΔ ο Σημίτης για να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μπλοκάρει τις μίζες ο Καραμανλής. Σύρεται σε απολογία ο Σημίτης.

    Η ΓΝΩΣΗ: Ρήξη με τα συνδικάτα. Σχέδιο ΠΔ για απολύσεις συνδικαλιστών.

    ΕΘΝΟΣ: Δήλωση φωτιά από τον Μητσοτάκη. Ηρθε η ώρα της τελικής σύγκρουσης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Για κύττα με στα μάτια λοιπόν και εξηγήσου...Την Δευτέρα ο Ψηλός στην ΚΟ τα λέει χύμα στον Καραμανλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κάτι βρωμάει στη Νέα Δημοκρατία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τι αλλάζει σε συντάξεις και εισφορές. ΤΕΒΕ, Ταμείο Εμπόρων, Νομικών, Μηχανικών και Αυτοκινητιστών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αγριεύει το Κόσσοβο. Αντίποινα για τους νεκρούς απειλούν οι Κοσοβάροι.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Στο εδώλιο Βάσω-Μπιρδιμήρης για το σκάνδαλο της ΔΕΗ.

    ΕΣΤΙΑ: Εις το στόχαστρον οι πόροι των Ταμείων. Υπόαναθεώρησιν οι φόροι "υπέρ τρίτων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ευρώ: Δυσπρόσιτο και το 2001. Από τη θέση τουουραγού επιδιώκουμε, τώρα, "προσύμφωνο ένταξης".

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Διαζύγιο Καραμανλή-Μητσοτάκη. Τα "σπάνε" οριστικάτη Δευτέρα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μαχαίρι στα προνόμια των συνδικαλιστών. Με ΠΔ πουπροωθεί το Υπουργείο Εργασίας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Δεν θέλει τα παρκόμετρα το 54%. Γκάλοπ της V.PRC. ΝΙΚΗ: NO PARKING στον Αβραμόπουλο. "Πρόστιμο" στο δήμαρχο, οι επιλογές του.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συλλαλητήρια για ικανοποιητικές συμβάσεις. Πανεργατικό προσκλητήριο σε Αθήνα και άλλες έξι πόλεις.

    [2] Οι εξελίξεις στη ΝΔ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "ανοίγει ο δρόμος για την τελικήσύγκρουση στη ΝΔ με τη δήλωση-βόμβα, στην οποία προέβη ο Κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο έρευνας της "Ημερησία" για το αν ησυνταγματική αναθεώρηση πρέπει να αφορά και τη λειτουργία των κομμάτων. Είναι ιδιαίτερα σκληρός. Καλεί τον λαό να απομονώσει εκλογικά τον εσωκομματικό ολοκληρωτισμό. Προδιαγράφει τις μελλοντικές κινήσεις του, λέγοντας ότι οι κομματικοί μηχανισμοί, αν δεν προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, θα τεθούν στο περιθώριο".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "ανησυχία στις τάξεις των βουλευτώντης ΝΔ εν όψει της κρίσιμης συνόδου της ΚΟ του κόμματος, την ερχόμενηΔευτέρα. Από την πλευρά του Κ. Μητσοτάκη κατέστη (και τυπικά) σαφέςότι ο επίτιμος θα συμμετάσχει, ενώ οι προσκείμενοι σε αυτόν βουλευτέςδηλώνουν πως αναμένουν τη στάση που θα τηρήσει ο πρ. πρωθυπουργός γιανα πράξουν αναλόγως...".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "με ζωηρόν ενδιαφέρον αναμένεται η σύνοδοςτης Κοινοβουλευτικής Ομάδος της ΝΔ την προσεχή Δευτέραν, καθ' όσονπολλά κορυφαία στελέχη δηλώνουν ότι θα θέσουν τα θέματα πουεδημιουργήθησαν τελευταίως εις το κόμμα".

    Η ΓΝΩΣΗ τονίζει ότι "στην αίθουσα της γερουσίας στη Βουλήόπου θα συνέλθει τη Δευτέρα το πρωί η κοινοβουλευτική ομάδα, σε μίααπό τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις της, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θ'αντιμετωπίσει ενώπιος ενωπίω τον Κώστα Καραμανλή. Εν όψει της συνεδρίασης της ΚΟ ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εντείνει τις επαφέςτου με βουλευτές και στελέχη, ώστε η ηγεσία του κόμματος να δεχθείτα μαζικά πυρά πολλών εκ των προσκειμένων στον επίτιμο πρόεδρο".

    Τα ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο υποστηρίζουν ότι "όψιμα μάλλον αντελήφθη ο πρόεδρος της ΝΔ ότι η ακροδεξιά της παράταξης... έχει απόμακρού συγκροτήσει το "καπετανάτο" της... και ματαίως προσπάθησε ναπεράσει τη γραμμή πως το κόμμα του εκφράζει τον μεσαίο πολιτικόχώρο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "ο τυπικός -επίσημος λόγος τηςσυνεδριάσεως, την Δευτέρα, της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της ΝΔ ειναιοι επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές και η τακτική που το κόμμα θαακολουθήση. Ουσιαστικώς, όμως, το ζήτημα που θα απασχολήση τουςσυνέδρους και ενδεχομένως θα επιφέρει νέους τριγμούς στο Κόμμα, μέχριτου σημείου ακόμη και της διασπάσεως, ειναι η πορεία της ιστορικήςπαρατάξεως".

    Σύμφωνα με την ΚΑΛΗΜΕΡΑ "κλίμα πολιτικού "διαζυγίου" με τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, δημιουργούν ακριτομυθίες ανθρώπων του στενού περιβάλλοντος του επίτιμου προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κ. Μητσοτάκη. Οι φήμες θέλουν τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ να οξύνει ακόμη περισσότερο την ένταση που υπάρχει στις σχέσεις του με τον κ. Καραμανλή, την προσεχή Δευτέρα, κατά τη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "ραντεβού τη Δευτέρα στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή δίνουν τα κορυφαία στελέχη και οι βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναμένεται να συζητήσουν εκτενώς (;) τις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος".

    [3] Βουλή - Μονάδα ΔΕΗ στη Φλώρινα

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "αναπάντητα άφησε σχεδόν στο σύνολό τους τα κρίσιμα ερωτήματα για τη μονάδα της ΔΕΗ στη Φλώρινα ο Κώστας Σημίτης κατά τη χθεσινή συζήτηση στην "ώρα του πρωθυπουργού", όπου αναγκάστηκε να τοποθετηθεί μετά τις δύο επίκαιρες ερωτήσεις που είχαν καταθέσει ο Ν. Κωνσταντόπουλος και ο Δ. Τσοβόλας".

    [4] Σκοπιανό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "λίγες μόλις ώρες πριν ο υφυπουργός Εξωτερικών της FYROM, κ. Μαλέφσκι, φθάσει στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, σε ανταπόδοση παλαιότερης επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει στα Σκόπια ο και σήμερα συνομιλητής του Σκοπιανού αξιωματούχου, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Φίλων, προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή της σχετική αναφορά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου με την οποία αποκάλεσε την FYROM, ως "Μακεδονία των Σκοπίων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "ξεπουλάνε το όνομα της Μακεδονίας μας. Στην τελική ευθεία της ονομασίας των Σκοπίων και μάλιστα με ελληνική "βούλα". Η χθεσινή αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Δ. Ρέππα, χωρίς μάλιστα καν να ερωτηθεί για "Δημοκρατία της Μακεδονίας των Σκοπίων", φανερώνει την 'πρεμούρα' που έχει καταλάβει την κυβέρνηση να κλείσει 'άρον-άρον' το θέμα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει ότι "υπό το φόβο της ανάφλεξης στο Κοσσυφοπέδιο η ηγεσία των Σκοπίων φαίνεται να επιθυμεί τώρα την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών της με την Ελλάδα. Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται είναι η αποστολή μηνύματος του Κίρο Γκλιγκόροφ προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, στο οποίο καταγράφεται η επιθυμία για στήριξη των Σκοπίων από την Ελλάδα και νέα ώθηση στη βελτίωση των σχέσεων των δύο κρατών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "τρικυμία προκάλεσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν αποκάλεσε τη FYROM 'Μακεδονία των Σκοπίων'. Το θέμα πέρασε θορυβωδώς στα ραδιοφωνικά δελτία ειδήσεων, κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν, ο ίδιος έκανε λόγο για "αποτυχημένη προσπάθεια χιούμορ" και η υπόθεση τελείωσε προσωρινά εκεί, αφήνοντας στους περισσότερους την εντύπωση μας 'τροχιοδεικτικής βολής'.

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "έντονη φημολογία περί προθέσεως της κυβερνήσεως να αποδεχθεί ονομασία των Σκοπίων, που θα περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία", πυροδότησε η χθεσινή αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππα σε "Μακεδονία των Σκοπίων". Το γεγονός μάλιστα προκάλεσε πανηγυρισμούς των Σκοπιανών".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "η κυβέρνηση πέταξε τη μάσκα και αποκάλυψε το ύποπτο παιχνίδι που παίζει με την ονομασία του γειτονικού κράτους των Σκοπίων".

    [5] Εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "προσωρινή αναστολή μιας εξέγερσης που θα πυροδοτούσε μια νέα αναμέτρηση στα Βαλκάνια φαίνεται ότι επετεύχθη μετά τις συνομιλίες του ισχυρού άνδρα της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του ηγέτη των Κοσσοβάρων, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, καθώς το Βελιγράδι με κανέναν τρόπο δεν επιθυμούσε την διεθνοποίηση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "αμείωτη παραμένει η ένταση στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς πολλά φαίνεται πως θα ξεκαθαρίσουν μέχρι τη συνάντηση της 'Ομάδας Επαφής' στο Λονδίνο τη Δευτέρα, ενώ οι ΗΠΑ σπεύδουν να δώσουν το στίγμα της επικείμενης στρατιωτικής επέμβασης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "η ησυχία που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο κατά τα δύο τελευταία 24ωρα μετά τα αιματηρά γεγονότα των τελευταίων ημερών μοιάζει περισσότερο με την ηρεμία πριν από τη θύελλα παρά σαν βήμα προς την εκτόνωση της κατάστασης. Η δυτική διπλωματία εντείνει τις προσπάθειές της με σκοπό να αποτρέψει την ανάφλεξη, αλλά το Βελιγράδι εμμένει στην άποψή του ότι πρόκειται για εσωτερικό πρόβλημα, το οποίο δεν πρέπει να διεθνοποιηθεί".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί στη διεθνή κοινότητα, με στόχο την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο και, μεσοπρόθεσμα, την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, η οποία θα απομακρύνει το ενδεχόμενο 'ανάφλεξης' ολόκληρης της βαλκανικής Χερσονήσου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο βασικό της σχόλιο επισημαίνει ότι "η αιματοχυσία της Βοσνίας, παρ' όλο που είναι νωπή ακόμη, δεν δίδαξε τίποτε, ενώ θα έπρεπε να ανοίξει το δρόμο για την επίλυση των προβλημάτων στη Βαλκανική με ειρηνικά μέσα και με πρωτοβουλίες των ίδιων των χωρών της. Το πρώτο πρόβλημα είναι η διασφάλιση του απαραβίαστου των σημερινών συνόρων. Οποια απόπειρα για αλλαγή, θα σημάνει πολεμική εμπλοκή με απρόβλεπτες διαστάσεις και συνέπειες. Και αυτό ακριβώς είναι που όλοι φοβούνται και υπαγορεύει την αποφασιστική κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για να αποφευχθεί η έκρηξη στο Κοσσυφοπέδιο".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι δηλώσεις Παπαντωνίου για τα επιτόκια, η νέα άνοδος τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΚΟ, οι εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού και οι θέσεις κυβέρνησης- κομμάτων για την μονάδα της ΔΕΗ στη Φλώρινα είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Αποκλιμάκωση επιτοκίων από τον Ιούνιο - Κάτω από το φράγμα του 4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Η μάχη της... Φλώρινας συνεχίστηκε χθες στη Βουλή".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μια ΔΕΚΟ ανά μήνα θα εισάγεται στη Σοφοκλέους - Η κυβέρνηση υπόσχεται επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ελεγχο της οικονομίας προκαλεί η κυβέρνηση - Εκθέσεις από ΔΝΤ και ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Βολές Παπαντωνίου κατά τραπεζών για τα επιτόκια αν και τις χαρακτηρίζει 'ασπίδα της οικονομίας'

    [7] Παπαντωνίου - Επιτόκια

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Μείωση των επιτοκίων από τον Ιούλιο προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου μιλώντας επί του αναπτυξιακού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αντιμετωπίσουν τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε η κρίση στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας, καθώς και να καλύψουν το υψηλό κόστος προσαρμογής τους στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Thursday, 5 March 1998 - 17:06:57 UTC