Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-03-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/03/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Εγκληματικότητα
  • [03] Ολυμπιακή Αεροπορία
  • [04] Κυπριακό
  • [05] Υποτίμηση
  • [06] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Κρατικοί τίτλοι- Μείωση επιτοκίων

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η έξαρση της εγκληματικότητας, το πρόγραμμα εξυγίανσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας και οι αντιδράσεις, καθώς και η πτώση των επιτοκίων και η πορεία της Οικονομίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: 8 μέτρα σωτηρίας.ΝΔ: Ανοχύρωτη χώρα η Ελλάδα απο τους φονιάδες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εσπασαν τους κωδικούς των παικτών των καζίνο.Εφοδος "ράμπο" σε Λουτράκι-Θεσσαλονίκη.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ελεος ανίκανοι! Κραυγή αγωνίας για την εγκληματικότητα.

    Η ΑΥΓΗ: Εγκλημα στην οθόνη. Καλλιεργείται κλίμα πανικού στην κοινωνία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Η Μαφία ελέγχει την Αθήνα.Ποιούς τομείς εξουσιάζουν τα συνδικάτα του εγκλήματος.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εφαγαν 700 δις στην Ολυμπιακή.Εξεταστική επιτροπή ζητά η ΝΔ.

    ΕΘΝΟΣ: Πάνε για σύγκρουση στην ΟΑ.Ο διάλογος ξεκίνησε με απεργία...

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η "έξοδος του Μπακαλιάρου" και της σκορδαλιάς... υπερτιμημένη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αγριο παρασκήνιο.Στο "παρα πέντε" γλύτωσε ο Ακης την αποπομπή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 5% μπροστά η ΝΔ.Μήνυμα απο δύο γκάλοπ:η πολιτική Σημίτη βουλιάζει το ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Συμπλοκή" Αστυνομίας-εισαγγελέων.Το μακελειό της Καλλιθέας με απρόβλεπτες συνέπειες.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εκρηξη τιμών στο πετρέλαιο απειλεί την οικονομία.Στα 14 δολάρια το βαρέλι,φόβοι οτι μπορεί να φτάσει τα 16-18.

    ΕΣΤΙΑ: Ιδού η απάτη με τον τιμάριθμο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κύμα αυξήσεων εξουδετερώνει τους στόχους της υποτίμησης. Κερδοσκοπία και σε εγχώρια αγαθά.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Ποιοί πήραν τα δις της Ολυμπιακής.Εξεταστική επιτροπή στη Βουλή για την "εξυγίανση".

    Ο ΛΟΓΟΣ: Κατακόρυφη βουτιά στα επιτόκια των εντόκων.Δύο μονάδες κάτω στη χθεσινή δημοπρασία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ανεύθυνοι δηλώνουν εισαγγελείς-αστυνομία για την απελευθέρωση των δύο φονιάδων.

    ΝΙΚΗ: Νυστέρι στις δαπάνες του Δημοσίου.Περικοπές 300 δις δρχ στον προϋπολογισμό.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Καταστροφική πορεία διάλυσης των ΔΕΚΟ.ΟΑΣΑ και ΟΣΕ έχουν σειρά μετά την "Ολυμπιακή Αεροπορία".

    [02] Εγκληματικότητα

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ στο βασικό της θέμα αναφερόμενη στην έξαρση της εγκληματικότητας διατυπώνει σειρά ερωτημάτων όπως εάν "υπάρχει κράτος; Υπάρχει κυβέρνηση; Υπάρχει Αστυνομία; Υπάρχει Δικαιοσύνη; Εαν υπήρχαν,θα έφτανε σ'αυτά τα επίπεδα η εγκληματικότητα; Θα αισθάνονταν τόσο ανασφαλείς οι Ελληνες; Θα είχαμε παραδοθεί στο έλεος των κακοποιών;Ασφαλώς όχι".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "το πρόβλημα είναι τελικά τεράστιο.Οι οργανωμένες -στα πρότυπα μαφίας-ομάδες αλλοδαπών, που έχουν ρίξει πλέον γερά θεμέλια στον τόπο μας και δρούν ανενόχλητες,αποδεικνύεται στην πράξη οτι δεν είναι δυαντό να αντιμετωπιστούν αποσπασματικά όποτε η "πίεση" της επικαιρότητας το επιβάλλει".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "πανικός στις θοόνες της τηλεόρασης με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα εγκληματικότητας.Ενα σχεδόν μήνα μετά την καθημερινή και σε υπερβολικές "δόσεις" ξενοφοβία που καλλιεργείται πρωτίστως απο τα τηλεοπτικά "παράθυρα" ,ο φόβος έχει απλωθεί απ'άκρη σ'άκρη της χώρας,ενώ όλα σχεδόν τα εγκλήματα που διαπτάττονται αποδίδονται σε αλλοδαπούς".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "αντικείμενο σοβαρού πλέον προβληματισμού αρχίζει να αποτελεί για την κυβέρνηση το κύμα της ιθαγενούς και της εισαγόμενης εγκληματικότητας, που έχει διαμορφώσει κλίμα ανησυχίας στην κοινή γνώμη.Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξετάστηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ συγκεκριμένες αποφάσεις -που θα αφορούν και μέτρα φύλαξης των συνόρων-θα ληφθούν την Παρασκευή σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ".

    [03] Ολυμπιακή Αεροπορία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "με απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις γιορτές απειλούν τώρα οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή Αεροπορία, οι εκπρόσωποι των οποίων συναντώνται σήμερα με τη Διοίκηση της εταιρίας στην οποία θα ανακοινώσουν οτι δεν αποδέχονται την πρότασί της.Την ίδια ώρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας τους προειδοποιεί πως εάν δεν δεχθούν τα μέτρα η Ολυμπιακή θα κλείση".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ αναφέρει οτι "θύελλα αντιδράσεων και αναπάντητα ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να "εξυγιάνει" την "Ολυμπιακή Αεροπορία" και τις άλλες ζημιογόνες ΔΕΚΟ, με το να ρίξει όλο το κόστος της εξυγίανσης στους εργαζομένους, αν και είναι τοις πάσι γνωστό οτι για το κατάντημα των δημοσίων επιχειρήσεων ευθύνονται, κατά κύριο λόγο, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και οι διοικήσεις της επιχείρησης".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "έφαγαν τα 700 δισεκατομμύρια δραχμές, που πήραν απο την ΕΕ για την εξυγίανση της Ολυμπιακής, και τώρα ρίχνουν ευθύνες στους εργαζόμενους και τους απειλούν με μειώσεις μισθών και απολύσεις.Παράλληλα,διοχετεύουν μέσω του ΑΣΕΠ οτι έγιναν παράνομοι διορισμοί στις ΔΕΚΟ προκειμένου να προβούν σε ομαδικές απολύσεις και να τις ξεπουλήσουν όσο-όσο".

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά οτι "οξύνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων.Η απόφαση της ΓΣΕΕ να κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργάι για την Πέμπτη 9 Απριλίου,είναι χαρακτηριστική για το κλίμα σύγκρουσης που επικρατεί.Στο επίκεντρο βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι δρομολογημένες αλλαγές στο επιχειρησιακό και εργασιακό καθεστώς της Ολυμπιακής Αεροπορίας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της σημειώνει οτι "με πολιτική υστεροβουλία, η οποία εξισώνεταιμε ανευθυνότητα, ενήργησε η κυβέρνηση στο θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας.Οι κίνδυνοι που αντιμετώπιζε ο εθνικός αερομεταφορέας απο ετών ήταν πολύ γνωστοί στην κυβέρνηση.Ηταν εδώ και μια τουλάχιστον πενταετία απολύτως γνωστό σε όλα ανεξαιρέτως τα αρμόδια στελέχη του κυβερνώντος κόμματος οτι το καθεστώς υπο το οποίο λειτουργούσε τότε η Ολυμπιακή δεν ήταν δυνατόν να συνεχισθεί.Ηταν δε το καθεστώς αυτό η συνεχής κρατική επιχορήγηση των ελλειμμάτων της Ολυμπιακής ο μόνιμος τρόπος χρηματοδοτήσεως της λειτουργίας της".

    [04] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "έντονο παρασκήνιο με στόχο τη ματαίωσης της εγκατάστασης των S-300 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προκαλώντας ισχυρούς κραδασμούς τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στις σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας.Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, πάντως βεβαιώνει οτι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον Κύπριο ομόλογό του και επαναλαμβάνει τοποθετήσεις που αποκαλύπτουν νέα ελληνική υποχώρηση".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "οι αμερικανικές πιέσεις οδηγούν Αθήνα και Λευκωσία σε δεύτερες "σκέψεις" σχετικά με την αγορά και την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Ηδη αυτές οι "δεύτερες" σκέψεις άρχισαν να διατυπώνονται και δημόσια απο τον "ειδικό" γι αυτές τις αποστολές υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο, ο οποίος με "περίτεχνες" διατυπώσεις ανέλαβε να ανοίξει το έδαφος για την οπισθοχώηση και την προσαρμογή των κυβερνήσεων Αθήνας και Λευκωσίας με τις αμερικανικές απαιτήσεις".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "την εκ νέου παραπομπή του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εφόσον συνεχιστεί η τουρκική αδιαλλαξία, η οποία δεν επιτρέπει την ευόδωση των προσπαθειών για την επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου, πρότεινε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης στον ειδικό εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ,"σε μια ακόμη περίπτωση εσκεμμένης διγλωσσίας, προκειμένου να σφυγμομετρηθούν οι αντιδράσειες των ενδιαφερομένων, εξελίχθηκε η πρόταση του Θ. Πάγκαλου για ματαίωση της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο,εφόσον υπάρξει μορατόριουμ στις στρατιωτικές υπερπτήσεις με αμερικανική εγγύηση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι "πρόσχημα για την μη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο αναζητούσαν η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση και απ'οτι φαίνεται το βρήκαν "προτείνοντας" μάλιστα επιδαιτησία των ΗΠΑ για την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω απο το νησί.Τη ζώνη θα ελέγχει η αμερικανική αεροπορία και αποτελεί ,όπως όλα δείχνουν, αντιγραφή του "μοντέλου" που εφαρμόσθηκε απο τις ΗΠΑ στη ...Βοσνία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι "συμφωνία πάγια για την απαγόρευση των πτήσεων πάνω απο την κύπρο, με την εγγύηση του ΟΗΕ και να αναλάβει το ΝΑΤΟ να την υλοποιήσει στην πράξη, ζητεί η ελληνική κυβέρνηση.Και τότε μπρούν να μην εγκατασταθούν οι πύραυλοι S-300.Τη θέση αυτή διατύπωσε ο υπουγός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος στη συνάντηση που είχε με στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ του Πενταγώνου και του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ".

    [05] Υποτίμηση

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "ένα πρώτο θετικό βήμα για μείωση των επιτοκίων μετά την υποτίμηση της δραχμής έγινε με τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων και ομολόγων του δημοσίου.Το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να μειώσει το επιτόκιο των ετησίων εντόκων γραμματίων κατά 2 μονάδες και να το διαμορφώσει στο 10,9% απο 12,9% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "η πρόσφατη υποτίμηση της δραχμής, μοιραία, έχει αρνητικές επιπτώσιες, τόσο στις δαπάνες του Δημοσίου όσο και στη χρηματοδότηση έργων αποτο κράτος.Το θέμα της περικοπής των δαπανών απασχολεί έντονα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τα μέτρα που θα παρθούν θα συζητηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ,"ανάστατοι παρακολουθούν οι καταναλωταί τας τιμάς των περισσοτέρων προϊόντων-εισαγομένων και μη - να έχουν εκτιναχθή εντός μιας εβδομάδος είς τα ύψη, την ιδίαν στιγμήν που δια στόματος του υπουργού Εθνικής Οικονομίας παρέχονται διαβεβαιώσεις οτι ο πληθωρισμός θα επιβαρυνθή κατά μόλις 1,5 μονάδα και οτι μέχρι τέλους του έτους θα έχη περιορισθή είς το 2,5%".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και τα όποια προσδοκώμενα οφέλη απο την υποτίμηση της δραχμής για τον παραγωγικό μηχανισμότης χώρας, κινδυνέυουν να εξανεμισθούν, να σαρωθούν στην κυριολεξία,σε ελάχιστο χρόνο, απο το κλίμα ανατιμήσεων που έχει καταλάβει σχεδόν το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής:Η μείωση των επιτοκίων των κρατικών τίτλων,η νέα άνοδος ρεκόρ του δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών,η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών και η άνοδος της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών:``Αλλάζει το τοπίο στον τραπεζικό χώρο - Επιταχύνονται οι ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών.''

    ΕΞΠΡΕΣ:``Ζητείται κομματική συναίνεση από την κυβέρνηση για επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών.''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:``Ταχεία επέμβαση με μέτρα στην οικονομία-Το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ καλείται προς ενίσχυση της κυβέρνησης.''

    ΚΕΡΔΟΣ:``Στο 10,90% το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων-Θετική η αντίδραση της αγοράς στη δημοπρασία του Δημοσίου.''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:``Με νομίσματα 11 χωρών θα ξεκινήσει το ευρώ-Τι προτείνει η Κομισιόν για την Ελλάδα.''

    [7] Κρατικοί τίτλοι- Μείωση επιτοκίων

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι:``Σε καθοδική πορεία επανέρχονται μετά από πέντε μήνες τα επιτόκια των κρατικών τίτλων, δημιουργώντας αισιοδοξία για το μέλλον. Η χθεσινή δημοπρασία διαμόρφωσε το επιτόκιο στα ετήσια έντοκα στο 10,9% (από 12,9%), ενώ το επιτόκιο στα δεκαετή ομόλογα διαμορφώθηκε στο 7,9%.''
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Tuesday, 24 March 1998 - 19:55:18 UTC