Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-04-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/04/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ολυμπιακή - Αντιδράσεις
  • [3] Φοιτητικές εκλογές
  • [4] Κυπριακό
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Εξυγίανση Ολυμπιακής - Μαντέλης

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Το νομοσχέδιο για την ΟΑ και οι αντιδράσεις,οι δημοτικές εκλογές,οι φοιτητικές εκλογές και η συνάντηση Τσοχατζόπουλου - Γιέλτσιν είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θύματα οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ για την ΟΑ.Ραγδαίες εξελίξεις: Υποχωρεί ή πέφτει ο Σημίτης.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εστησαν στον τοίχο τον Κ. Σημίτη.17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κλονίζουν την κυβέρνηση.

    Η ΑΥΓΗ: Ανώμαλη προσγείωση στο ΠΑΣΟΚ.Η σύγκρουση για την Ολυμπιακή ανοίγει νέα μέτωπα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ηφαίστειο το ΠΑΣΟΚ.Ανταρσία 16 βουλευτών για Ολυμπιακή.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φασίστες και διεφθαρμένοι.Ομοβροντίες κατά της κυβέρνησης απο όλη την αντιπολίτευση.

    ΕΘΝΟΣ: Κρίσιμη Πέμπτη για "Ολυμπιακή" και κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Φοιτητικό "όχι" στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πέφτει η κυβέρνηση.Ανοικτή ανταρσία απο 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σε κενό αέρος ο Σημίτης.Κόντρες με τον Ακη.Διαφωνία 20 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πτήση εξπρές με 17 αναταράξεις .Αρον άρον πάει την ΟΑ στη Βουλή η κυβέρνηση.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εχω τη λαϊκή εντολή και δεν κάνω ούτε βήμα πίσω. Τελεσίγραφο Σημίτη προς διαφωνούντες στο κυβερνών κόμμα.

    ΕΣΤΙΑ: Ο νέος αντίπαλος του κ. Σημίτη.Ανοικτή ρήξις με βουλευτάς και κόμμα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Και πολιτική νάρκη η Ολυμπιακή.Casus belli για πρόωρες εκλογές το εγχείρημα της εξυγίανσης.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: 1η Απριλίου 1998 τέρμα τα ψέματα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Μπλόκα" απο εργαζόμενους - εσωκομματική αντιπολίτευση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αντιδρούν 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επιστολή για Ολυμπιακή.

    ΝΙΚΗ: Ερχονται θύελλες και στις άλλες ΔΕΚΟ.Κατά το ...πρότυπο της "Ολυμπιακής".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αντίδραση παλλαϊκή - πανελλαδική.Σε αναβρασμό εργαζόμενοι και συνδικάτα.

    [2] Ολυμπιακή - Αντιδράσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "σε μείζον πολιτικό ζήτημα εξελίσσεται η υπόθεση εξυγίανσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας,απο την έκβαση της οποίας θα κριθούν τα πάντα.Απο τις πολιτικές και τις κοινωνικές μέχρι τις οικονομικές εξελίξεις.Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός κατέρχονται αύριο στη Βουλή με ένα και μόνο στόχο".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ,"αιφνιδιασμένη εμφανίζεται η Κυβέρνησις Σημίτη, όχι τόσον απο την οξύτητα των αντιδράσεων του προσωπικού της Ολυμπιακής, όσον απο την προεξοφλουμένην πλέον ,επεκτασίν των είς ολόκληρον τον εργασιακόν χώρον του δημοσίου τομέως".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "ανοικτή ανταρσία εκδηλώθηκε χθές το βράδυ στη Βουλή απο δεκαέξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής οι πατριώτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν την αντίθεσή τους στην προωθούμενη απο την κυβέρνηση ψήφιση του νομοσχεδίου για την "Ολυμπιακή Αεροπορία", καθιστώντας σαφές οτι θα την καταψηφίσουν .Η ενέργεια αυτή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αλλάζει δραματικά τα πολιτικά δεδομένα,αφού ισοδυναμεί με άρση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι "η επιλογή του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε ρήξη με τους εργαζόμενους με αφορμή τη σύγκρουση στην Ολυμπιακή (και όσες θα επακολουθήσουν στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ) ενεργοποιεί και βαθαίνει τα εσωκομματικά ρήγματα στο ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι είναι "λάβα οι ΔΕΚΟ και απειλούν να κάψουν το ΠΑΣΟΚ και να το εξαφανίσουν απο το πολιτικό προσκήνιο. Η κυβερνητική ατολμία στο θέμα της Ολυμπιακής ενεθάρρυνε τους προεδρικούς βουλευτές οι οποίοι διέδωσαν χθές οτι έχουν έτοιμο "εναλλακτικό " νομοσχέδιο για το μέλλον του αερομεταφορέα και προτίθενται να το καταθέσουν στη Βουλή".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ υποστηρίζει οτι "κακό οιωνό για τη δική τους τύχη, θεωρούν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ την στάση της κυβέρνησης στο θέμα της Ολυμπιακής."Σήμερα αυτοί, αύριο εμείς" δηλώνουν οι περισσότεροι εκπρόσωποι των Συνδικάτων στις Δημόσιες Επιχειρήσεις, και προειδοποιούν οτι θα αντιδράσουν μαχητικά αν θιγούν τα εργασιακά τους δικαιώματα".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν οτι "δεν ήταν μόνο αιφνιδιαστική η ανακοίνωση οτι το νομοσχέδιο για την εξυγίανση της Ολυμπιακής συζητείται με υπερεπείγουσα διαδικασία αύριο στη Βουλή. Αλλά σήμανε, παράλληλα, και το κλείσιμο του -ασφαλώς δύσκολου- διαλόγου με τους εργαζομένους.Οσο όμως επείγουσα και αν -κατα γενική αναγνώριση- είναι η ανάγκη να δοθεί λύση.Στην κρίση που διανύει -απο πολύ τώρα καιρό- ο εθνικός αερομεταφορέας.Ολοι γνωρίζουν -και ούτε η ίδια η κυβέρνση αρνείται- πως την ευθύνη για την κρίση αυτή δεν φέρουν αποκλειστικώς και μόνο οι εργαζόμενοι".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ για την Ολυμπιακή Αεροπορία και σε δεινή θέση ο πρωθυπουργός που απο χθές βράδυ έχει αντιμέτωπους εκτός απο τους εργαζόμενους στον εθνικό μας αερομεταφορέα και μεγάλο αριθμό βουλευτών του, οι οποίοι αντιτίθενται και καταγγέλλουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,"νέα δεδομένα στο εσωκομματικό πεδίο του ΠΑΣΟΚ ανέκυψαν χθές και αναμένεται να προκύψουν και σήμερα με αφορμή την κατεπείγουσα συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών για την Ολυμπιακή,σήμερα στην αρμόδια επιτροπή και αύριο στην ολομέλεια της Βουλής".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υπογραμμίζει οτι "μείζων κυβερνητική κρίση αρχίζει να διαφαίνεται με την επιστολή 17 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη με την οποία του γνωρίζουν "την αντίθεσή τους στην προωθούμενη απο την κυβέρνηση ψήφιση του νομοσχεδίου γιατην Ολυμπιακή Αεροπορία ...ως "κατεπείγοντος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "στη σοβαρότερη κρίση του , μετά το 1996 έχει οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο Μαντέλη για την εξυγίανση της Ολυμπιακής Αεροπορίας.Ο πρωθυπουργός παίζει "μονά-ζυγά" το μέλλον της κυβέρνησης και απειλεί τους διαφωνούντες με πρόωρες εκλογές, ενώ την ίδια στιγμή οι βουλευτές της εσωκομαμτικής αντιπολίτευσης "σηκώνουν το γάντι " εκφράζοντας με συντονισμένες κινήσιες τους τις διαφωνίες και απειλώντας να "τραβήξουν το σχοινί στα άκρα" καραψηφίζοντας το νομοσχέδιο".

    [3] Φοιτητικές εκλογές

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "σε κλίμα γενικής αδιαφορίας, διεξάγονται σήμερα οι φοιτητικές εκλογές.Τα προβλήματα που ταλανίζουν το φοιτητικό κίνημα τα τελευταία χρόνια, καθίστανται πλέον ενδημικά και ακυρώνουν την αξία ,αλλά και την αξιοπιστία των εκλογών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "απάντησι σε όσους...εορτάζουν σήμερα (Πρωταπριλιά) θα δώσουν αλλά...στα αλήθεια,οι φοιτητές. Οι σημερινές, ετήσιες αρχαιρεσίες τους συνιστούν ούτως ή άλλως μείζον πολιτικό γεγονός και τούτο ισχύει ακόμη και στην περίπτωσι που θα είανι νεβασμένα τα ποσοστά της αποχής. Διότι, ακόμη και η αποχή συνιστά άρνησι στο σημερινό πολιτικό σκηνικό της χώρας, το οποίο εκφράζεται δια των κομματικών παρατάξεων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ".

    [4] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "με πλήρη ενσωμάτωση των Κατεχομένων στην Τουρκία απειλούν οι Τουρκοκύπριοι, ενώ χθές πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης των δύο πλευρών.Η Αθήνα τους κάλεσε να αποδεχθούν την πρόταση Κληρίδη για συμμετοχή τους στη διαπραγματευτική αντιπροσωπία,ενώ οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις άρχισαν και τυπικά χθές".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ με τίτλο "Βήματα προς την απόσχιση" αναφέρει οτι"η Αγκυρα "απαντά" στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου στην ΕΕ με τη δρομολόγηση διαδικασιών "προσάρτησης" των κατεχομένων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "η σκλήρυνση της τουρκικής στάσης στο Κυπριακό,που οδήγησε σε αποτυχία και την πρόσφατη αποστολή του ειδικού εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Ντιέγκο Κόρντοβεζ ενώ καταγράφθηκε και στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε χθές στην Αγκυρα μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας - Τουρκοκυπρίων επισπεύδει την ενεργοποίηση του αμερικανικού παράγοντα".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει οτι "μετά τις χαρές και τα πανηγύρια για την έναρξη των διαπραγματεύσεων Κοινότητας -Κύπρου αρχίζουν να διαφαίνονται τα πρώτα σύννεφα στι σχέσεις της Ελλάδ ςμε τους κοινοτικούς εταίρους της σε ο,τι αφορά την Τουρκία".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει οτι"πρόβα τζενεράλε" για την ενσωμάτωση της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε χθές στην Αγκυρα, με τη σύγκληση για πρώτη φορά του Συμβουλίου Σύνδεσης ψευδοκράτους-Τουρκίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "λίγες εβδομάδες μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο κυβερνητική κρίση απροσδιόριστων διαστάσεων τείνουν αν πυροδοτήσουν στη Μεγαλόνησο οι επιπόλαιοι διπλωματικοί χειρισμοί του υπουργού Εξωτερικών Θόδωρου Πάγκαλου στις ΗΠΑ για λογαριασμό της Λευκωσίας."Πέτρα του σκανδάλου" είναι η υπόθεση των πυραύλων Σ-300 και ειδικότερα η απαράδεκτη συναλλαγή που επιχείηρσε ανεπιτυχώς ο Θόδωρος Πάγκαλος στην Ουάσιγκτον επιδιώκοντας να εξασφαλίσει τη ματαίωση της εγκατάστασής τους με την εγκαθίδρυση "ζώνης απαγόρευσης πτήσεων"πάνω απο την Κύπρο υπο την αιγίδα του ΝΑΤΟ".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι εξελίξεις στο θέμα της εξυγίανσης της Ολυμπιακής, η διαρθρωτική πτώση τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η πορεία του ισοζυγίου πληρωμών το 1997 και τα συμπεράσματα από το Ελληνικό - Βαλκανικό φόρουμ είναι τα βασικά θεματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ισοζύγιο πληρωμών: Κατά 300 εκατ. δολάρια αυξήθηκε το έλλειμμα το '97".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Εντείνεται η σύγκρουση - Ανυποχώρητοι κυβέρνηση και εργαζόμενοι για την ΟΑ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πολυεθνικές στη Σοφοκλέους - Ετοιμάζονται ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις για την εισαγωγή τους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ανυποχώρητη η κυβέρνηση στο θέμα της Ολυμπιακής - Αντίδραση 17 βουλευτών στη διαδικασία του κατεπείγοντος".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η "λύση" της Ολυμπιακής σε συγκοινωνίες και ΕΛΤΑ - Η κυβέρνηση επιμένει παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις".

    [6] Εξυγίανση Ολυμπιακής - Μαντέλης

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Η κυβέρνηση δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω για να σωθεί η Ολυμπιακή, δήλωσε χθες ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Τ. Μαντέλης, ενώ μια ακόμη μέρα του διαλόγου με τους εργαζόμενους στην εταιρία είχε καταλήξει σε αδιέξοδο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Wednesday, 1 April 1998 - 21:57:04 UTC