Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-04-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/04/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Υγεία Καραμανλή
  • [3] ΠΑΣΟΚ
  • [4] Σεραφείμ
  • [5] Ελληνοτουρκικά
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματιστήριο Αθηνών-Νέα άνοδος ρεκόρ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η υγεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η κηδεία του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και η οικονομική πολιτική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ενώνουν τους Ελληνες. Η απώλεια Σεραφείμ και ο αγώνας Καραμανλή.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αρον άρον πάλι στο μηχάνημα. Δύσκολη η κατάσταση για Καραμανλή.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κλινικά νεκρός ο Κ. Καραμανλής. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια.

    Η ΑΥΓΗ: Κυβερνητικά πάθη απο τον διαρκή πόλεμο χαρακωμάτων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μαύρο Πάσχα για το λαό. Αφραγκος ο κόσμος δεν πατάει στα μαγαζιά.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Στο νήμα ο τελευταίος των μεγάλων. Καραμανλής προς τους γιατρούς: "Μη με ταλαιπωρείτε άλλο...".

    ΕΘΝΟΣ: Το χάος οδηγεί σε πτώχευση την ΟΑ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στα σπλάχνα της γής και στα χέρια του Κριτή ο Σεραφείμ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κινήσεις βουλευτών σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σερίφης στους δήμους. Απόφαση -σόκ του δημάρχου Γλυφάδας για την εγκληματικότητα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ξάφνιασε ο Χαρίλαος. Υμνος στη συμφιλίωση στην κηδεία Σεραφείμ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Το διαζύγιο Σημίτη-Βάσως. Εντονη δυσφορία του πρωθυπουργού για τα περί... καραγκιόζηδων.

    ΕΣΤΙΑ: Σε αδιέξοδο τώρα οι ιατροί. Ελάχιστες ελπίδες διασώσεως του Καραμανλή.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι μεγάλες προσδοκίες εκτινάσσουν τις μετοχές.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Με κομμένη την ανάσα. Απέτυχε η απόπειρα αποσύνδεσης του Κ. Καραμανλή απο τον αναπνευστήρα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εκρηξη τιμών στο Χρηματιστήριο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Νέο σενάριο πολέμου με Τουρκία απο ΗΠΑ. Και με αμερικανική παρέμβαση.

    ΝΙΚΗ: Γολγοθάς για Καραμανλή. "Ανα πάσα στιγμή πιθανό το απρόοπτο"...

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οποιος έχει λεφτά θα αγοράζει υγεία, παιδεία, ασφάλιση...

    [2] Υγεία Καραμανλή

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "απέτυχε η 4ωρη προσπάθεια αποσύνδεσης απο τον αναπνευστήρα. Σε τεχνητά μέσα στηρίζονται οι βασικές λειτουργίες του. Λειτουργούν μόνο οι νεφροί, ενώ προβλήματα έχουν οι πνεύμονες και η καρδιά, την οποία ενεργοποιεί βηματοδότης. Εχει χάσει κάθε επαφή με το περιβάλλον και έχει απαγορευτεί η όποια επίσκεψη για το φόβο νέας λοίμωξης".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "κορυφώνεται η αγωνία για την πορεία της υγείας του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή που συνεχίζει να νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του θεραπευτηρίου "Υγεία".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "δεν απέδωσαν τελικά οι χθεσινές προσπάθειες για αποσύνδεση του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κων. Καραμανλη απο τα μηχανήματα. Αν και στο πρωινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι γιατροί, η υγεία του κ. Καραμανλή χαρακτηρίστηκε σταθερή. Το απόγευμα η προσπάθεια αποσύνδεσής του απο τα μηχανήματα υποστήριξης, δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "σε οριακό σημείο βρίσκεται η κατάσταση της υγείας του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, όπως προκύπτει και απο τις εκτιμήσεις που διατυπώνουν δημοσίως οι θεράποντες ιατροί του. Αξιοσημείωτο είναι οτι χθές αναγνώρισαν για πρώτη φορά πως ο ασθενής είναι "βαριά άρρωστος", η κατάσταση είναι "δύσκολη και κρίσιμη" και οτι "ανά πάσα στιγμή μπορεί να σημειωθεί επιπλοκή απο οποιοδήποτε (ζωτικό) όργανο" του σώματος".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει οτι επικρατεί "αγωνία και προβληματισμός των γιαρών για την υγεία του Εθνάρχη, Κωνσταντίνου Καραμανλή , ο οποίος περνά κρίσιμες ώρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η γερή κράση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας είναι εκείνη που τον βοηθά να αντέχει στη σκληρή δοκιμασία που υφίσταται".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "κρισιμότατες είναι οι ώρες που περνάει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η υγεία του δεν παρουσιάζει "σημάδια" βελτίωσης, οι ελπίδες για σωτηρία λιγοστεύουν και οι γιατροί ομιλούν, ανεπίσημα για "κατάσταση απελπιστική" χωρίς να μπορούν να αποκλείσουν το "απρόβλεπτο".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ τονίζει οτι περνούν "ώρες αγωνίας στο "Υγεία", όπου όλα δείχνουν οτι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δίνει μάχη ζωής. Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία, που δημιούργησαν κάποια σημάδια βελτίωσης της υγείας του μετά την ανακοπή, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπόρεσε ν'ανταποκριθεί στην προσπάθεια των γιατρών να τον αποσυνδέσουν απο τον αναπνευστήρα".

    [3] ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "σε παρατεταμένο πόλεμο χαρακωμάτων, σε πολλαπλά μέτωπα, εξελίσσεται η διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση. Μετά τις προειδοποιήσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό, ξέσπασε αντιπαράθεση μεταξύ δύο κέντρων του εκσυγχρονιστικού μπλόκ: του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού και των συνεργατών της Β. Παπανδρέου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "κινήσεις βουλευτών, παρατηρουνται τον τελευταίο καιρό και στα δύο μεγάλα κόμματα. Η ανεπάρκεια της κυβέρνησης και η πασίδηλη πλέον αδυναμία της να επιτελέσει στοιχειωδώς ακόμη και τον διαχειριστικό της ρόλο, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία της αξιωματικής αντιπολίτευσης (σε μια περίοδο που συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές στο μέτωπο της Οικονομίς, των εθνικών θεμάτων και των εργασιακών σχέσεων), έχει οδηγήσει μια πλειάδα βουλευτών των δύο κομμάτων σε αποστασιοποιήσεις , ενώ δεν αποκλείονται πλέον και οι φυγόκεντρες τάσεις".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει οτι "για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεταιοτι το ΠΣΟΚ με το γνωστό "ύφος" και "ήθος" του και κυρίως με την πολιτική του αξιοπιστία είναι εδώ.. Τόσο αυτά που ακολούθησαν του υπουργικού συμβουλίου της Παρασκευής όσα και εκείνα που προέκυψαν μετά την ΚΕ του Σαββάτου, διανθισμένα με αλληλοκατηγορίες για .... "καραγκιόζηδες" και με υπόγεια "συντροφικά μαχαιρώματα" δίνουν το στίγμα για την ποιότητα του κυβερνώντος κόμματος".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "νέο ενδοκυβερνητικό πρόβλημα ανέκυψε με την οργή που εκδηλώνει η υπουργός Ανάπτυξης κ. Βάσω Παπανδρέου κατά συνεργατών του πρωθυπουργού, τους οποίους κατηγορεί δημοσίως για εναντίον της "διαρροές" σε μερίδα του Τύπου. Το ανακύψαν ζήτημα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στην κυβέρνηση μετά τον ατυχή χειρισμό του θέματος της "Ολυμπιακής".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει οτι "οργισμένος εμφανίζεται ο πρωθυπουργός απο τις δηλώσεις που φέρεται να διοχέτευσε προς τα ΜΜΕ η υπουργός Ανάπτυξης με τις οποίες χαρακτήρισε συνεργάτες του κ Σημίτη "Καραγκιόζηδες". Η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου καθώς ο πόλεμος ανακοινώσεων και "διαρροών" συνεχίζεται με αμείωτη ένταση".

    [4] Σεραφείμ

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "με την ταφή του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, ήρχισεν ουσιαστικώς η διαδικασία επιλογής του διαδόχου του, ενώ επί του τάφου του , τρείς εκ των φερομένων ως υοπψηφίων οι Μητροπολίται Δημητριάδος Χριστόδουλος, Θηβών Ιερώνυμος και Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος εδήλωσαν οτι θα συνεχίσουν το έργον του εκλιπόντος με γνώμονα την ενότητα της Εκκλησίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "ο Σεραφείμ απο χθές πέρασε στην Ιστορία. Μόνο που κάποιοι κατά βάσιν μυαλοφυγόδικοι προσπάθησαν ενώ όλοι ομιλούσαν για την απλότητά του, να τον παρουσιάσουν το λιγώτερο ως ένα νέο Αγιο της Ορθοδοξίας και κάποιοι άλλοι κάτι μεταξύ Κολοκοτρώνη και Καραϊσκάκη. Λιβάνισμα που αμαύρωσε την όλη εικόνα της κηδείας αλλά και προκάλεσε πολλά ερωτηματικά και γιατί".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει οτι "ήταν ιστορική πράξη συμβολής στην εθνική συμφιλίωση ο αποχαιρετισμός του επίτιμου προέδρου του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη στον αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ γι αυτό και προκάλεσε βαθιά εντύπωση. Ηταν και πράξη γεανναιότητας απο τον κομμουνιστή αντάρτη η αναγνώριση οτι "έντιμοι αγωνιστές και πατριώτες υπήρξαν σε όλες τις οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης". Αυτή την ιστορική αλήθεια, πράγματι την επιβεβαίωσε με τη ζωή και την πορεία του ο ιερωμένος αντάρτης που πολέμησε "απο διαφορετικό ταμπούρι ενάντια στον κοινό κατακτητή στον κοινό εχθρό"-απο τον ΕΔΕΣ του Ναπ. Ζέρβα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "στην αιωνιότητα πέρασε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Η απανταχού Ορθοδοξία αποχαιρέτησε τον σεπτό Ιεράρχη, ο οποίος βρίσκεται πλέον στην αγκαλια'της Αττικής γής. Εκοιμήθη δίπλα στους άξιους Ιεράρχες του Ελλνισμού, όπως ο Δαμασκηνός, ο Χρυσόστομος, ο Θεόκλητος".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "με τιμές αντάξιες του έργου που επιτέλεσε, η Ελλαδική Εκκλησία κήδεψε τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ. Πολιτική ηγεσία, κλήρος και λαός υποκλίθηκαν μπροστά στο φέρετρο του εκλιπόντος ιεράρχη. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε ο αποχαιρετισμός του Χαρίλαου Φλωράκη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "συγκίνηση, κατάνυξη αλλά και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια κυριάρχησαν στην κηδεία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ. Η Ορθοδοξία, η Ελλάδα αλλά και οι Μπίλ Κλίντον, Μπόρις Γέλτσιν, αποχαιρέτησαν τον εκλιπόντα προκαθήμενο της Εκκλησίας".

    [5] Ελληνοτουρκικά

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι " νέο σενάριο ελληνοτουρκικού πολέμου επεξεργάζεται ίδρυμα στρατηγικών μελετών των ΗΠΑ για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας. Σύμφωνα με το σενάριο, μια υποτιθέμενεη κακομεταχείριση των μουσουλμάνων της ελληνικής Θράκης ανεβάζει την ένταση στην περιοχή, προκαλώντας την επίθεση της Τουρκίας κατά της Ελλάδας. Μετά την έναρξη των εχθροπραξιών οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν για να προστατεύσουν τους Αμερικανούς πολίτες των δύο χωρών, να περιορίσουν βραχυπρόθεσμα τη σύγκρουση και να αποκαταστήσουν το στάτους κβό που ίσχυε πριν απο τη σύρραξη στη Θράκη και το Αιγαίο".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: το νέο ιστορικό ρεκόρ του δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο, η ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων, το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων, η σημερινή δημοπρασία των τίτλων του Δημοσίου και οι συγχωνεύσεις τραπεζών στις ΗΠΑ.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: ``"Απογειώνεται" η Σοφοκλέους-Νέο ιστορικό ρεκόρ του Δείκτη. ''

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Ιδιωτικοποιείται η ΕΛΒΟ σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: `` Εκρηξη 4,5% στο Χρηματιστήριο-Νέο ιστορικό ρεκόρ του Δείκτη. Εφθασε στις 2.255 μονάδες. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Προσπάθεια εξυγίανσης και στην αμυντική βιομηχανία -Μετατάξεις σε ΕΒΟ, ΕΑΒ, ΠΥΡΚΑΛ και ιδιωτικοποιήση της ΕΛΒΟ. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Και η αμυντική βιομηχανία στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων-Τι προβλέπει το πρόγραμμα εξυγίανσης των ΕΛΤΑ που συζητείται σήμερα. ''

    [7] Χρηματιστήριο Αθηνών-Νέα άνοδος ρεκόρ

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: ``Αλλο ένα άλμα πραγματοποίησε χθες ο γενικός δείκτης, ακολουθώντας σταθερά ανοδική πορεία και κλείνοντας στις 2.255,81 μονάδες, σημαντικά ενισχυμένος κατά 4,53%. Το αγοραστικό ενδιαφέρον προήλθε σχεδόν εξολοκλήρου από εγχωρίους επενδυτές, αφού η χθεσινή ημέρα ήταν αργία για τους ξένους. ''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02l run on Tuesday, 14 April 1998 - 13:51:32 UTC