Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-04-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/04/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Θάνατος Κ. Καραμανλή
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Εξυγίανση ΔΕΚΟ
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Θάνατος Κωνσταντίνου Καραμανλή

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το πρόγραμμα εξυγίανσης των ΔΕΚΟ και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εφυγε ο πιο μεγάλος Ελληνας. Λιτός, γενναίος και άρχοντας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εσβησε. Ορφάνεψε η Ελλάδα. Αφιέρωμα στον Εθνάρχη.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Καραμανλής τέλος. Εκλεισε με το θάνατό του ο κύκλος της Μεταπολίτευσης.

    Η ΑΥΓΗ: Κωνσταντίνος Καραμανλής (1907-1998). Πέρασε στην ιστορία. Η φυσιογνωμία του δέσποσε στη μεταπολεμική Ελλάδα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Θεός σχωρέστον, αν και με την πολιτική του έβλαψε τον λαό και την χώρα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κωνσταντίνος Καραμανλής: Αθάνατος. Ωρα 1.40 το πρωί πέρασε στην Ιστορία.

    ΕΘΝΟΣ: Κωνσταντίνος Καραμανλής (1907-1998): Πέρασε στην Ιστορία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Καραμανλής έφυγε ως...Καραμανλής. Ο Κριτής δεν είναι μακρυά (ά λά Κύπρος) και κρίνει σύμφωνα με το πραγματικό ονοματεπώνυμο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εσβησε το άστρο της μεταπολιτευτικής ιστορίας μας. Οι τελευταίες κρίσιμες ώρες του Κων. Καραμανλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αθάνατος. Η Ελλάδα θρηνεί τον Εθνάρχη. Εσβησε στη 1.40 το πρωί ο θεμελιωτής της Δημοκρατίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το ΤΕΛΟΣ. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πέρασε στην Ιστορία.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εφυγε μαζί του ένας αιώνας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αγωνίστηκε όπως μόνο εκείνος ήξερε.

    ΕΣΤΙΑ: Εκλεισε σήμερα μια ολόκληρη εποχή. Ο τελευταίος των "χαρισματικών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο Καραμανλής πέρασε στην Ιστορία. Το Εθνος θρηνεί το θάνατο του μεγάλου ηγέτη του.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Το τέλος μιας εποχής. Ο Καραμανλής σφράγισε την μεταπολεμική Ελλάδα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Εδώ και τώρα" οι διαρθρωτικές αλλαγές. Με συστράτευση κόμματος και κυβέρνησης οι ιδιωτικοποιήσεις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Στην Ιστορία πέρασε τώρα ο Καραμανλής. Συγκίνηση σε όλη τη χώρα.

    ΝΙΚΗ: Σφραγίδα Ακη για εξυγίανση της ΕΛΒΟ με σύμφωνη τη γνώμη των εργαζομένων.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μέτωπο εργαζομένων ενάντια στο ξεπούλημα των ΔΕΚΟ. Κυβερνητικές συσκέψεις και μεθοδεύσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις.

    [2] Θάνατος Κ. Καραμανλή

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "η καρδιά του ηγέτη που άλλαξε τη μοίρα της σύγχρονης Ελλάδας σταμάτησε να χτυπάει απο σήμερα στη 1.40' το πρωί. Ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής πλήρης ημερών πέρασε στο πάνθεον των αθανάτων. Ολοι οι Ελληνες-ανεξάρτητα απο πολιτικές τοποθετήσεις- θρηνούν τον θεμελιωτή της σύγχρονης Δημοκρατίας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν υπάρχει πια. Η μάχη που επί μέρες έδινε στο θεραπευτήριο "Υγεία" είχε δυστυχώς προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα. Ο Πρόεδρος έσβησε στη 1.45 το πρωί σήμερα. Η καρδιά του έπαψε να χτυπάει. Ο τελευταίος της παλμός κατέγραψε, ιστορικά και χρονικά, τη στιγμή που ο Εθνάρχης άφησε την τελευταία του πνοή. Ολόκληρη η Ελλάδα πενθεί για το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή" .

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν οτι "με τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή κλείνει ένα μεγάλο-και με δύο περιόδους- κεφάλαιο της πολιτικής μας ιστορίας: η πρώτη είναι εκείνη που άνοιξε με την άνοδό του στην πρωθυπουργία. Και τελείωσε με την αναχώρησή του απο την Ελλάδα το 1963. Η δεύτερη είναι εκείνη που άρχισε με την επιστροφή του το 1974 και τελειώνει τώρα που σβήνει ο τελευταίος απο τους δύο πρωταγωνιστές της".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "η μεγάλη παρένθεσις στα πολιτικά πράγματα του Τόπου που ακούει στο όνομα "Κωνσταντίνος Καραμανλής" έκλεισε πλέον και απο πλευράς βιολογικού κύκλου. Τον λόγο έχει τώρα ο Μέγας Κριτής "ορατών τε πάντων και αοράτων", στον οποίο προσέρχεται ο τεθνεώς πολιτικός προκειμένου να δώση λόγο για τα πεπραγμένα επί Γής και ειδικώτερα για την θητεία του επί εξήντα και περισσότερα έτη, στο πολιτικό στερέωμα του ελληνικού έθνους".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "μετά απο 11ήμερον παραμονήν είς την εντατικήν μονάδα θεραπείας του "Υγεία", ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξέπνευσε σήμερον την πρωίαν είς ηλικίαν 91 ετών. Ο θάνατός του ανηγγέλθη δέκα λεπτά αργότερον υπο του στενού συνεργάτου του πρέσβεως ε.τ. κ. Πέτρου Μολυβιάτη".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει οτι "στη 1.40 το πρωί σταμάτησε να χτυπάει η καρδιά του Εθνάρχη. Μετά πολυήμερη μάχη με το θάνατο, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέκυψε στο μοιραίο. Η καρδιά του δεν άντεξε, καθώς όλες οι λειτουργίες - πλήν του εγκεφάλου - υποστηρίζοντο τις τελευταίες ημέρες με μηχανήματα και φάρμακα. Το θλιβερό άγγελμα ανακοίνωσε ο στενός συνεργάτης του Πέτρος Μολυβιάτης, κυριολεκτικά συντετριμμένος".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "η καρδιά του Κωνσταντίνου Καραμανλή σταμάτησε να χτυπά. Ο άνθρωπος που με τη δράση του σφράγισε την ελληνική πολιτική ιστορία τα τελευταία 50 χρόνια, ξεψύχησε στη 1.40 πμ τα ξημερώματα στην εντατική του νοσοκομείου "Υγεία". Ο πολιτικός κόσμος και η κοινή γνώμη, αν και περίμεναν το μοιραίο, συγκλονίστηκαν στο άγγελμα του θανάτου".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υπογραμμίζει οτι "στις δύο παρά είκοσι τα ξημερώματα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πέρασε στην Ιστορία. Απεβίωσε σε βαθύ γήρας απο ανακοπή καρδιάς, μετά απο 17 ημέρες νοσηλείας στο θεραπευτήριο "Υγεία", απο τις οποίες, τις τελευταίες δώδεκα βρισκόταν μέσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας αργόσβηνε το τελευταίο 48ωρο, αφού τα ζωτικά του όργανα το ένα μετά το άλλο νέκρωναν".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "διπλωματικό τέχνασμα, με σκοπό την εμπλοκή της Ελλάδας σε εφόλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία, παρουσίασε στην κυβέρνηση ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας κ. Ουίλιαμ Κοέν, ενώ η Αθήνα και η Λευκωσία διαψεύδουν οτι επίκειται διάσκεψη "τύπου Ντέιτον" για το Κυπριακό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "και η Αγκυρα απορρίπτει την ιδέα της σύγκλησης τετραμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, αλλά επιμένει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους του Ντενκτάς".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "πυρετός διαβουλεύσεων στο τρίγωνο Αθηνών -Λευκωσίας-Αγκυρας ενόψει της πολυσήμαντης άμεσης παρέμβασης Χόλμπρουκ που ήδη τοποθετείται στις αρχές Μαϊου. Μετά τις διαβουλεύσεις του Αμεριακνού υπουργού Αμυνας κ. Κοέν με τις άμεσα ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις και ενώ ολοκληρώνονται με επίσκεψη στην Αθήνα, οι επαφές του ειδικού συντονιστή κ. Μίλερ οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για την τελική διαμόρφωση των θέσεων και το σχεδιαασμό των χειρισμών τους".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει οτι "εντείνοται οι φήμες σε σχέση με το περιεχόμενο της αμερικανικής πρωτοβουλίας ενώ την ίδια ώρα διαψεύδεται απ'όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές οτι οι ΗΠΑ δια του κ. Μίλερ προωθούν τετραήμερη διάσκεψη για την επίλυση του Κυπριακού".

    [4] Εξυγίανση ΔΕΚΟ

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ γράφει οτι "οριστικές αποφάσεις παίρνονται σήμεα απο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών. Ολυμπιακη, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και αστικές συγκοινωνίες είναι οι πρώτες ΔΕΚΟ που "κληρώνονται σήμερα για εξυγίανση-ιδιωτικοποίηση".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "Ο Κ. Σημίτης φέρεται αποφασισμένος να επιταχύνει την εφαρμογή των προγραμμάτων εξυγίανσης και μετοχοποίησης όλων των ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενοποιούνται τα ΕΛΤΑ με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το 51% της νέας επιχείρησης και το μάνατζμεντ θα περιέλθουν στην Εθνική Τράπεζα".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "η οικονομική επιτροπή της κυβέρνησης, η οποία συνεδριάζει σήμερα με βασικό θέμα στην "ημερήσια διάταξη" την τρίτη φάαση της μετοχοποίησης του ΟΤΕ, αναμένεται να δώσει το "πράσινο φώς" για το κύμα αποκρατικοποιήσεων που θα γίνουν τόσο στις ΔΕΚΟ όσο και στις κρατικές τράπεζες, με πρώτη στη σειρά την Ιονική".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει οτι "με σύνθημα "ιδιωτικοποιήσεις παντού" η κυβέρνηση προωθεί άμεσα τα σχέδια ξεπουλήματος των ΕΛΤΑ, του ΟΣΕ και του ΟΑΣΑ (αστικές συγκοινωνίες) ενώ δεν αποκλείεται η άμεση ιδιωτικοποίηση μιας απο τις τρείς αυτές ΔΕΚΟ. Παράλληλα, προωθούνται οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής και Ιονικής, ενώ σήμερα πραγματοποιείται σύσκεψη, όπου και θα οριστεί η ημερομηνία έναρξης της τρίτης φάσης ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "ραγδαίες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις που θα σημειωθούν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μέσα στους προσεχείς δύο ή τρείς μήνες με επίκετνρο την οριστικώς πλέον αποφασισθείσα πώλησης της Ιονικής τράπεζας. Πριν απο την πώληση της Ιονικής, θα προχωρήσει στο μεταξύ η αποκρατικοποίηση της Τράπεζας Κρήτης, ενώ η εξέλιξη της Ιονικής εκτιμάται οτι θα αποτελέσει το πρόκριμα και για την ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας αργότερα".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει οτι "αποφασισμένη να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στην εξυγίανση των ελλειμματικών δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών φέρεται η κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό απο χθές, άρχισαν αλλεπάλληλες συσκέψεις που θα συνεχιστούν όλη την εβδομάδα. Η κυβέρνηση δεν επιδιώκει μόνο την επιτάχυνση των διαδικασιών. Παράλληλα θέλει να στείλει ένα μήνυμα στους εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ (αυτές τις ημέρες βρίσκονται στη χώρα μας) οτι οι ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά οτι "η κυβέρνηση βιάζεται να τελειώνει με τις ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων ΔΕΚΟ και κρατικών τραπεζών και επισπεύδει τις σχετικές διαδικασίες εκμεταλλευόμενη το κλίμα τεχνητής ευφορίας και τζόγου που δημιουργεί ο ίλιγγος κερδών στο Χρηματιστήριο".

    (Γ.Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η πορεία των αποκρατικοποιήσεων και η μικρή διορθωτική πτώση τιμών στο Χρηματιστήριο είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Σενάρια για νέα διόρθωση της ισοτιμίας της δραχμής - Διαψεύδεται κατηγορηματικά από στελέχη της ΤτΕ".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Κωνσταντίνος Καραμανλής: Εφυγε απ' τη ζωή, μένει στην ιστορία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Συντεχνιακά μπλόκα σε τράπεζες - ΔΕΚΟ. Ανησυχεί η κύβερνηση καθώς προβλέπει διόγκωση των αντιδράσεων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Δυστοκία στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Ιονικής - Ολα τα πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της τραπεζικής αγοράς".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εφυγε ο κορυφαίος ηγέτης της μεταπολεμικής Ελλάδας".

    [6] Θάνατος Κωνσταντίνου Καραμανλή

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Ο Επίλογος 92 ετών εκ των οποίων 60 ενεργούς παρουσίας στην πολιτική σκηνή του τόπου γράφτηκε στην μονάδα εντατικής θεραπείας, στον 16ο όροφο του "Υγεία", όπου ο Κωνσταντινός Καραμανλής άφησε την τελευταία πνοή του. Δεκαεπτά ημέρες μετά την εσπευσμένη εισαγωγή του στο νοσοκομείο, από τις οποίες τις ένδεκα τελευταίες βρισκόταν στην εντατική η καρδιά του δεν άντεξε. Σταμάτησε".

    (Ι.Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02l run on Thursday, 23 April 1998 - 10:32:09 UTC